فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 51 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شه بخش رئیسی، حسین ملاشاهی *، سید غلامرضا میری صفحات 6-20

    شهر خلاق رویکردی نوین در برنامه ریزی شهری است که توضیح می دهد مردم چگونه می توانند در شهرها تفکر، برنامه ریزی و عمل خلاقانه داشته باشند و این موضوع نشانگر آن است که چگونه می توان شهرها را با بهره گیری از تفکرات و استعدادهای افراد زیست پذیر و سرزنده کرد. هدف اصلی پژوهش تحلیل عوامل تاثیرگذار بر وضعیت خلاق بودن شهر چابهار بر اساس ویژگی های محیطی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی است. مسئله اصلی پژوهش تحلیل عوامل تاثیرگذار بر وضعیت خلاق بودن شهر چابهار است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت تحلیلی و از نظر روش کیفی- کمی است.روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای است. جامعه ی آماری تحقیق را 80 نفر از کارشناسان، خبرگان و مسئولین ذی ربط سازمان مدیریت شهر چابهار، اساتید رشته برنامه ریزی شهری تشکیل می دهند. روش نمونه گیری مورد استفاده در پژوهش حاضر احتمالی و از نوع طبقه ای بوده است. ا بزار گردآوری داده ها پرسشنامه از نوع بسته است. برای تحلیل داده ها از ترکیب SWOT و AHP استفاده شده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که  با توجه به ماتریس داخلی (قوت، ضعف) و خارجی (فرصت، تهدید) استراتژی های دفاعی در راستای تحقق ویژگی های شهر خلاق در چابهار انتخاب شده است. همچنین با توجه به نتایج اولویت بندی گزینه ها، استراتژی های تهاجمی به عنوان بالاترین اولویت انتخاب شد. انتخاب این استراتژی بدین معنا است که وضعیت شهر چابهار دارای توانمندی هایی است که می تواند با استفاده از آن ها و فرصت های محیطی نسبت به تحقق شهر خلاق خود اقدام کند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، شهر خلاق، شهر چابهار، SWOT و AHP.
  • صیاد اصغری سرسکانرود*، جواد معدنی، زهرا نظری گزیک صفحات 22-45

    ژئوتوریسم ترکیبی از واژه زمین و توریسم است و به گردشگری گفته می شود که دارای جاذبه های زمین شناسی، مورفولوژیکی و فرهنگی است گردشگری در حال تبدیل شدن به یکی از ارکان اصلی توسعه اقتصادی است. بسیاری از سیاست گذاران توسعه نیز از صنعت گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه پایدار یاد می کنند. با توجه به همین نقش و جایگاه، گردشگری یک مکان نه تنها می تواند در توسعه آن مکان موثر باشد بلکه روند توسعه برخی شاخص ها در محیط پیرامون خود را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از انجام این پژوهش بررسی و ارزیابی پتانسیل ژئوتوریستی حوضه آبریز دشت مشهد است بر همین اساس 11 ژئوسایت (کوه های هزار مسجد، دره هفت حوض، کوه های شاندیز، کوه های بینالود، قله شیرباد، قله خلج، قله زو، قله چمن و قله زشک، ابشار نورالی، دره شمخال) مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش حاضر کاربردی و از نوع توصیفی-پیمایشی است که شیوه گردآوری داده ها در آن اسنادی و پیمایشی با استفاده از پرسشنامه کارشناسان و گردشگران بوده است؛ همچنین جهت تحلیل داده ها از مدل M-GAM و آزمون های آماری با استفاده از نرم افزارهای SPSS.26 و SmartPLS استفاده شده است. نتایج نشان دادند که حوضه آبریز دشت مشهد بدلیل وجود شهر زیارتی مشهد و حضورگردشگران و زائران داخلی و خارجی فراوان سایت های آن دارای امکانات و خدمات گردشگری خوبی هستند؛ کوه های شاندیز در بیشتر شاخص های مورد بررسی بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داده است. همچنین، ژئوسایت ها امتیاز بالاتری در زمینه جذابیت و گردشگرپذیری کسب کردند که نشان دهنده پتانسیل و ظرفیت بالای این مناطق در زمینه ژئوتوریسم مشهد می باشد. اما در خصوص وجود مراکز یا امکانات گردشگری، نمره ضعیفی را دارا هستند که این مقوله نشان دهنده لزوم توجه بیشتر به این مناطق بوده و نیازمند اقدامات اساسی و گسترده ای می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، ژئوتوریسم، حوضه آبریز دشت مشهد، مدل M-GAM.
  • هادی ایزدی فرد، سعید راثی نظامی*، رئوف مصطفی زاده، حسن خاوریان صفحات 46-60

    خشک سالی هیدرولوژیک از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد و برای کمی نمودن آن از شاخص SDI استتفاده می شود. هدف این پژوهش ارزیابی توسعه شهری با تصاویر ماهواره ای در فاصله سال های 1992 و 2016 و ارزیابی خشک سالی هیدرولوژیک در محدود حوزه سامیان اردبیل استفاده شده است. بررسی تصاویر ماهواره ای نشان داد که کاربری های اراضی کشاورزی و مسکونی افزایش یافته است. بررسی شاخص SDI یک ماهه در همه ایستگاه ها نشان دهنده افزایش خشک سالی در دوره های مختلف است. بیش ترین تعداد ماه های خشک مربوط به دوره آخر (1387-1396) ایستگاه سامیان است. بیش ترین افزایش تعداد ماه های خشک مربوط به ایستگاه گیلانده است که از 1 ماه در دوره اول به 66 ماه در دوره آخر رسیده است. تعداد ماه های خشک ایستگاه سامیان در دوره اول مطالعاتی (1369-1378) از 19 ماه به 80 ماه در دوره مطالعاتی آخر افزایش یافته است.  بررسی شاخص SDI سه ماهه در همه ایستگاه ها به جز ایستگاه آتشگاه نشان دهنده افزایش خشک سالی هیدرولوژیک در دوره های مختلف است. بیش ترین افزایش تعداد سه ماه های خشک مربوط به ایستگاه گیلانده است که از صفر در دوره اول به 36 در دوره آخر رسیده است. به رغم افزایش مقدار بارندگی در طول دوره و وجود ماه های ترسالی اقلیمی هم چنین افزایش نسبی دمای در منطقه و با توجه به افزایش کاربری کشاورزی و مناطق مسکونی که باعث افزایش برداشت از آب های سطحی شده است، تعداد ماه های خشک در منطقه افزایش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: خشک سالی هیدرولوژیکی، شاخص SDI، نرم افزار DRINC، حوضه آبخیز سامیان
  • معصومه حافظ رضازاده*، سید جواد امیری، زهره شیبانی صفحات 62-78

    گردشگری هوشمند به عنوان یک رویکرد جامع شناخته شده است که اطلاعات گردشگری، خدمات مربوط به سفر مانند مقصد، غذا، حمل و نقل، رزرو، راهنمای سفر را به راحتی از طریق تکنولوژی اطلاعات به گردشگران ارائه می دهد. هدف مطالعه حاضر، بررسی بررسی وضعیت گردشگری هوشمند در شهر چابهار بپردازد. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. داده های این پژوهش، به دو روش اسنادی و میدانی به دست آمده و از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق، دربرگیرنده 106739 نفر از شهروندان شهر چابهار و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران معادل 325 نفر از جامعه آماری این پژوهش تعیین گردید. تحلیل پرسشنامه با کمک نرم افزار SPSS انجام گرفت. یافته ها نشان داد که در مجموع، وضعیت گردشگری هوشمند شهر چابهار از نظر شاخص فنی با میانگین 129/3، شاخص اقتصادی با میانگین 187/3، شاخص عملیاتی با میانگین 093/3 و شاخص زمان بندی با میانگین 171/3 و شاخص قانونی با میانگین 108/3 مطلوب ارزیابی شده است. به منظور اولویت بندی عوامل موثر بر گردشگری هوشمند در شهر چابهار از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) استفاده گردیده است. نتایج به دست آمده نشان داد که بعد عملیاتی با مقدار وزن 328/0 در اولویت اول مهم ترین عوامل موثر بر گردشگری هوشمند در شهر چابهار را به خود اختصاص داده است. همچنین بعد اقتصادی با مقدار وزن 237/0 در اولویت دوم، بعد قانونی با مقدار وزن 196/0 در اولویت سوم، بعد فنی با مقدار وزن 157/0 در اولویت چهارم و بعد زمان بندی با مقدار وزن 082/0 در اولویت پنجم قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری هوشمند، شهر هوشمند، شهر چابهار.
  • محمد اسماعیلی*، پژمان اسماعیلی صفحات 80-92

    مخاطره سیلاب همواره زندگی انسانها را تهدید می کند و یکی از ویرانگرترین مخاطرات طبیعی می باشد. هر چند مدیریت صحیح آن می تواند منبع بزرگی جهت تامین نیازهای آبی یک منطقه باشد. سنجش تاب آوری شهرها در برابر این مخاطره به برنامه ریزان شهری برای مقابله با این مخاطره کمک شایانی می کند. هدف این پژوهش بررسی ابعاد تاب آوری شهر فلاورجان در برابر مخاطره سیلاب می باشد. در این راستا پرسشنامه ای طراحی و توسط 59 نفر از کارشناسان تکمیل شد. سپس از آزمون t تک نمونه ای استفاده گردید. در نهایت به منظور مقایسه بین معیارهای مورد بررسی از آزمون ریپیت میجر استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده آن است که در بعد اجتماعی با توجه به شرایط متوسط، اهمیت بعد اجتماعی در تاب آوری شهر فلاورجان در برابر سیلاب های شهری در حد قابل قبول و با توجه به شرایط مطلوب، از حد مطلوب فاصله دارد. در بعد نهادی- مدیریتی و همچنین بعد کالبدی از نظر کارشناسان و با توجه به شرایط متوسط، اهمیت این دو بعد در تاب آوری شهرستان فلاورجان در برابر سیلاب های شهری از حد قابل قبول بالاتر و با توجه به شرایط مطلوب، از حد مطلوب فاصله دارد. مقایسه بین معیارهای مورد مطالعه توسط آزمون ریپیت میجر نیز نشان دهنده آن است که با وجود اینکه میانگین های به دست آمده از هر سه بعد اجتماعی، نهادی- مدیریتی و کالبدی به یکدیگر نزدیک می باشند ولی این سه بعد با یکدیگر تفاوت معنادار دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سیلاب، فلاورجان، مخاطره.
  • مجتبی صنعتگر، مهدی مومنی*، احمد خادم الحسینی صفحات 94-111

    سیستم های حمل و نقل هوشمند می توانند نقش بسیار موثری در دستیابی به توسعه پایدار کلانشهرها بویژه در ایران داشته باشند. قطب اصلی در برنامه ریزی حمل و نقل عمومی مدیران شهری و مسئولان هستند، بنابراین شناخت دیدگاه آن ها در توسعه حمل و نقل عمومی هوشمند بسیار موثر است. کلانشهر اصفهان از دیدگاه توسعه زیرساخت های فنی و مدیریت شهری در هوشمندسازی یکی از پیشگامان شهر هوشمند در ایران است و از این جهت در این پژوهش به مطالعه دیدگاه مدیران و مسئولان شهر اصفهان در زمینه هوشمندسازی حمل و نقل عمومی در مناطق 15 گانه شهر اصفهان پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر از متخصصین و خبرگانی که در زمینه توسعه برنامه ریزی شهری، حمل و نقل شهری از دانش کافی برخوردارند، تشکیل شده است. به این ترتیب شاخص های مربوط به خبرگان عبارت است از: دارای تجربه و سابقه در مراکز علمی و پژوهشی و سازمان های خصوصی و دولتی فعال در حوزه هوشمندسازی و حمل و نقل شهری و دارای سابقه پژوهشی در حوزه شهر هوشمند باشند. ابتدا با مطالعه مطالعات جهانی و با تکیه بر مبانی نظری و مصاحبه نیمه ساختاریافته شاخص ها شناسایی و در نهایت با روش دلفی دو مرحله ایی در پنج گروه سازمانی_ فرادست، شرایط موجود، کالبدی، ساختاری، موقعیت و شرایط اجتماعی_ فرهنگی تجمیع شده است، نتایج نشان می دهد که از دیدگاه مدیران شاخص های شرایط موجود با وزن (134/0) مهمترین شاخص در هوشمندسازی حمل و نقل عمومی است و پس از آن شاخص شرایط اجتماعی _ فرهنگی با وزن (131/0) قرار دارد. در نهایت با استفاده از نظرات مدیران و متخصصان شهری و مدل رتبه بندی ارسته مناطق 15گانه شهر اصفهان از دیدگاه مدیران بر اساس ابعاد شناخته شده برای هوشمندسازی حمل و نقل عمومی رتبه بندی شده است. نتایج نشان می دهد منطقه یک شهر اصفهان از دیدگاه مدیران و متخصصان شهری بیشترین آمادگی را برای هوشمندسازی حمل و نقل عمومی دارد و پس از آن مناطق هشت و سیزده است. در واقع این نتایج نشان می دهد که برای اجرای طرح های هوشمندسازی در حمل و نقل عمومی این مناطق را می توان به عنوان پایلوت انتخاب نمود و آمادگی بهتری نسبت به سایر مناطق از نظر ابعاد مدیریتی (شرایط موجود، شرایط اجتماعی _ فرهنگی، شرایط کالبدی_ ساختاری، سازمانی_ فرادست و موقعیت منطقه) دارا هستند.

    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی هوشمند، شهر هوشمند، مدیران شهری، مدل ارسته، شهر اصفهان.
  • موسی عابدینی*، ابوذر صادقی، نازفر آقازاده، امیرحسام پاسبان صفحات 112-127

    تغییرات کاربری/پوشش اراضی، توسعه مناطق شهری و کشاورزی و جنگل زدایی باعث تغییر رژیم دمای منطقه ای و محلی می شود. آگاهی از میزان دمای سطح زمین کمک قابل توجهی به طیف وسیعی از مسائل مرتبط با علوم زمین مانند اقلیم شهری، تغییرات جهانی محیطی و بررسی تعاملات انسان و محیط می نماید. هدف از این پژوهش پایش دمای سطح زمین در رابطه با تغییرات کاربری اراضی با استفاده از تصاویرOLI  و TM  در حوضه صوفی چای مراغه می باشد. برای طبقه بندی کاربری اراضی برای سال های 1992 و 2020 و تغییرات کاربری اراضی از روش نظارت شده و با استفاده از روش حداکثر شباهت استفاده شد. نتایج حاصله بیانگر صحت طبقه بندی به روش پیکسل پایه می باشد. با توجه به یافته های تحقیق، دقت کل در نقشه های طبقه بندی با استفاده از روش حداکثر شباهت برای سال 1992 برابر با 99.84 و برای سال 2020، 99.78 به دست آمد. بر اساس نقشه کاربری اراضی حوضه آبخیز صوفی چای مربوط به سال 1992 که با روش حداکثر شباهت استخراج شده است، بیشترین کاربری ها در درجه نخست مربوط به بخش کوهستانی نوع 1 می باشد که مساحتی به تقریب 320.42 کیلومترمربع را دارا می باشد. سپس کاربری دیم با مساحتی بالغ بر 191.09 کیلومتر مربع و کاربری کشاورزی پرتراکم با مساحت 74.29  کیلومتر مربع بیش ترین مساحت ها را دارا می باشند. مساحت کاربری ها در سال 2020 نیز نشان می دهد که بیش ترین کاربری ها مربوط به کوهستانی نوع1، دیم و مسکونی می باشد.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، تغییرات کاربری، پوشش زمین، صوفی چای.
|
  • Shahbakhsh Raeisi, Hossein Mollashahi *, Seyed Gholamreza Miri Pages 6-20

    Creative city is a new approach in urban planning that explains how people can think, plan and act creatively in cities and this shows how cities can be developed by using The thoughts and talents of viable and lively people. The main goal of the research is to analyze the factors influencing the creative status of Chabahar based on environmental, economic and socio-cultural characteristics. The main problem of the research is to analyze the influencing factors on the creative state of Chabahar city. The research is applied in terms of purpose, analytical in nature and qualitative-quantitative in terms of method. The data collection method is library. The statistical population of the research consists of 80 experts, experts and relevant officials of Chabahar City Management Organization, professors of urban planning. The sampling method used in the current research was a stratified and probabilistic one.The data collection tool is a closed-ended questionnaire. A combination of SWOT and AHP has been used for data analysis. The results of the findings show that according to the internal (strength, weakness) and external (opportunity, threat) matrix, defense strategies have been selected in order to realize the characteristics of the creative city in Chabahar. Also, according to the results of prioritizing the options, aggressive strategies were chosen as the highest priority. The choice of this strategy means that the state of Chabahar city has capabilities that can use them and environmental opportunities to realize its creative city

    Keywords: Creativity, Creative City, Chabahar City, SWOT, AHP
  • Sayad Asghari Sarsekanrood *, Javad Madani, Zahra Nazari Gazik Pages 22-45

    Geotourism is derived from the combination of "geo" and "tourism," referring to a form of tourism that highlights geological, geomorphological, and cultural attractions. Tourism has become one of the key pillars of economic development, and many policymakers consider it a fundamental component of sustainable development. Given its significance, tourism not only contributes to the growth of a specific location but also influences broader socio-economic and environmental indicators in surrounding areas. This study aims to assess and evaluate the geotourism potential of the Mashhad Plain watershed. For this purpose, 11 geosites were analyzed, including Hezar Masjed Mountains, Haft Hoz Valley, Shandiz Mountains, Binalood Mountains, Shirbad Peak, Khalaj Peak, Zou Peak, Chaman Peak, Zoshk Peak, Nourali Waterfall, and Shamkhal Valley. This research is applied in nature and employs a descriptive-survey methodology. Data were collected through documentary research and field surveys, using questionnaires distributed among experts and tourists. The M-GAM and statistical analyses were conducted using SPSS 26 and SmartPLS software. The findings indicate that the Mashhad Plain watershed, due to its proximity to the religious city of Mashhad and the influx of domestic and international pilgrims and tourists, has geosites with relatively well-developed tourism infrastructure and services. Among these, the Shandiz Mountains received the highest scores across most evaluation criteria. Additionally, the geosites exhibited high ratings in terms of attractiveness and visitor appeal, underscoring their significant potential for geotourism development in Mashhad. However, in terms of tourism infrastructure and specialized facilities, the sites received lower scores, highlighting the need for strategic planning and comprehensive development efforts to enhance tourism capabilities in these areas.

    Keywords: Tourism, Geotourism, Mashhad Plain Watershed, M-GAM Model
  • Hadi Izadifard, Saeed Rasinezami*, Raoof Mostafazadeh, Hassan Khavarian Pages 46-60

    Hydrological drought is affected by many factors and is quantified using SDI index. The purpose of this research is to evaluate the urban development with satellite images between 1992 and 2016 and to evaluate its effect on the characteristics of hydrological drought events in the Samian area of Ardabil province. Land use change assessment shows that the agricultural and residential areas have been increased. Examination of the one-month SDI index in all stations shows an increase in droughts in different periods. The highest number of dry months is related to the last period (2017-2008) of Samian station for 80 months. The highest increase in the number of dry months is related to Gilande station, which has increased from 1 month in the first period to 66 months in the last period. The study of the quarterly SDI index in all stations except Atashghah station shows the increase of drought in different periods. The highest increase in the number of dry quarters is related to Gilande station, which has increased from zero in the first period to 36 in the last period. Despite the increase in rainfall during the period and the presence of wet climatic months, as well as the relative increase in temperature in the region and due to increased agricultural use and residential areas that have increased the harvest of surface water, the number of dry months in the region has increased.

    Keywords: Hydrological Drought, SDI Index, Drinc Software, Samian Watershed
  • Masoumeh Hafezrezazadeh *, Seyed Javad Amiri, Zohreh Sheybani Pages 62-78

    Smart tourism is known as a comprehensive approach that provides tourism information, travel related services such as destination, food, transportation, reservation, travel guide to tourists easily through information technology. The purpose of this study is to investigate the status of smart tourism in Chabahar city. This research has been done in terms of the purpose of the application type and using the descriptive-analytical method. The data of this research was obtained by two documentary and field methods and a researcher-made questionnaire was used. The statistical population of the research includes 106,739 citizens of Chabahar city and the sample size was determined using the Cochran formula equal to 325 people from the statistical population of this research. The questionnaire was analyzed with the help of SPSS software. The findings showed that, in total, the state of smart tourism in Chabahar city in terms of technical index with an average of 3.129, economic index with an average of 3.187, operational index with an average of 3.093 and scheduling index with an average of 3.171 and the legal index has been evaluated favorably with an average of 108.3. Fuzzy Hierarchy Analysis (FAHP) technique has been used in order to prioritize factors affecting smart tourism in Chabahar city. The obtained results showed that the operational dimension with a weight value of 0.328 has assigned the most important factors affecting smart tourism in Chabahar city. Also, the economic dimension with a weight of 0.237 in the second priority, the legal dimension with a weight of 0.196 in the third priority, the technical dimension with a weight of 0.157 in the fourth priority and the scheduling dimension with a weight of 0.082 in the fifth priority is placed.

    Keywords: Tourism, Smart Tourism, Smart City, Chabahar City
  • Mohammad Esmaeili *, Pezhman Esmaeili Pages 80-92

    Flood risk always threatens human life and is one of the most destructive natural hazards. However, its proper management can be a great resource to meet the water needs of a region. Measuring the resilience of cities against this risk helps urban planners to deal with this risk. The purpose of this research is to investigate the dimensions of resilience of Falavarjan city against flood risk. In this regard, a questionnaire was designed and completed by 59 experts. Then, one-sample t-test was used. Finally, in order to compare between the examined criteria, the repeated measure test was used. The results of this research show that in the social dimension, according to the average conditions, the importance of the social dimension in the resilience of Falavarjan city against urban floods is acceptable and according to the optimal conditions, it is far from the optimal level. In the institutional-management dimension as well as the physical dimension, according to the experts and according to the average conditions, the importance of these two dimensions in the resilience of Falavarjan city against urban floods is higher than the acceptable level and according to the optimal conditions, it is far from the optimal level. . The comparison between the studied criteria by the Repeat Major test also shows that although the averages obtained from all three social, institutional-management and physical dimensions are close to each other, these three dimensions have significant differences from each other.

    Keywords: Resilience, Flood, Falavarjan, Risk
  • Mojtaba Sanatgar, Mehdi Momeni *, Ahmad Khademolhoseiny Pages 94-111

    Isfahan metropolis is one of the pioneers of smart cities in Iran from the perspective of developing technical infrastructure and urban management in smartization. Therefore, this research has studied the perspective of Isfahan managers and officials in the field of smartization of public transportation in 15 districts of Isfahan city. The statistical population of the present study consists of specialists and experts who have sufficient knowledge in the field of urban planning development and urban transportation. The indicators related to experts are: having experience and background in scientific and research centers and private and government organizations active in the field of smart city development and urban transportation and having research background in the field of smart city. First, by studying global studies and relying on theoretical foundations and semi-structured interviews, the indicators were identified and finally, using the two-stage Delphi method, they were grouped into five organizational groups: superior, conditions of existence, physical, structural, location, and socio-cultural conditions. The results show that from the perspective of managers, the existing conditions index with a weight of (0.134) is the most important index in smart public transportation, followed by the socio-cultural conditions index with a weight of (0.131). Finally, using the opinions of urban managers and experts and the Arasteh model, the 15 regions of Isfahan city have been ranked from the perspective of managers based on the known dimensions for smart public transportation. The results show that from the perspective of managers and urban experts, region one of Isfahan city is the most prepared for smart public transportation, followed by regions eight and thirteen. In fact, these results show that these areas can be selected as pilot areas for implementing smart public transportation projects and are better prepared than other areas in terms of management dimensions .

    Keywords: Public Transportation, Smart City, City Managers, Isfahan City
  • Mousa Abedini*, Abozar Sadeghi, Nazfar Aghazadeh, Amirhesam Pasban Pages 112-127

    The purpose of this research is to monitor the surface temperature of the land in relation to land use changes using OLI and TM images in Sofichai Maragheh basin. Studies show that the role of thermal distance measurement is very important in studying and estimating the surface temperature of the earth. The main purpose of this study was to monitor the surface temperature in relation to land use changes with surface temperature using OLI and TM images in the present study. It was used for 2020, and the Landsat 5TM satellite imagery was used to extract land use and its thermal band (band 6) was used to extract ground surface temperature for 1992. The monitored method was used to classify land use for 1992 and 2020 and land use changes and the maximum similarity method was used. The obtained results indicate the accuracy of the classification by the basic pixel method. According to the research findings, the total accuracy of the classification maps using the maximum similarity method was 99.84 for 1992 and 99.78 for 2020. According to the land use map of Sufi Chay watershed from 1992, which has been extracted by the maximum similarity method, most of the land uses are primarily related to the type 1 mountainous part, which has an area of approximately 320.42 square kilometers. Then, rainfed land use with an area of 191.09 square kilometers and dense agricultural land use with an area of 74.29 square kilometers have the most areas. The area of land uses in 2020 also shows that the most land uses are mountainous type 1 rainfed and residential.

    Keywords: Earth Surface Temperature, Land Use Changes, Land Cover, Sufichai