فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 98 (زمستان 1403)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 98 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/12
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سمیرا افتخاری، سعید رضایی*، منصوره شهریاری احمدی صفحات 1-14

    کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم به دلیل فقدان مهارت های اجتماعی در معرض خطر آزار و اذیت جنسی هستند. لذا هدف از این پژوهش طراحی و تدوین بسته توانمندسازی ارتباطی-اجتماعی با رویکرد تیچ و پکس و مطالعه اثربخشی آن بر بر بهداشت جنسی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم بود. طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری 1 ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان پسر مبتلا به اختلال طیف اتیسم 6 تا 12 ساله شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 از مدرسه ویژه اختلال اوتیسم بودند، از بین کل جامعه هدف به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 40 نفر مبتلا به اوتیسم با استفاده از مقیاس تشخیص اوتیسم (Gilliam, 1995) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20) و کنترل (20) قرار گرفتند. برای گروه آزمایشی، برنامه تدوین شده توانمندسازی ارتباطی-اجتماعی با رویکرد تیچ و پکس طی 7 جلسه 45 دقیقه ای اجرا شد در حالیکه گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بهداشت و رفتار جنسی کودکان طیف اتیسم (Eftekhari et al, 2022) بود. نتایج  نشان داد که مداخله توانمندسازی ارتباطی-اجتماعی با رویکرد تیچ و پکس بر بهبود بهداشت و رفتار جنسی در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی دار داشته است (01/0P<). یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با بسته توانمندسازی ارتباطی-اجتماعی فراهم می کند و مشاوران و روانشناسان می توانند برای بهبود بهداشت و رفتار جنسی درکودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم از این مداخله استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، بهداشت جنسی، توانمندسازی ارتباطی-اجتماعی، رویکرد تیچ و پکس.
  • نوشین میرجهانیان، محمدرضا عابدی*، مسعود دیاریان صفحات 15-26

    هدف این پژوهش تدوین و بررسی تاثیر بسته مداخله ای غنی سازی اوقات فراغت بر افزایش انطباق پذیری مسیر شغلی نوجوانان بود. این پژوهش یک رویکرد آمیخته اکتشافی که در دو مرحله انجام شد. مرحله اول تدوین بسته مداخله غنی سازی اوقات فراغت و مرحله دوم بررسی تاثیرمداخله بر افزایش انطباق پذیری بود. جامعه آماری کلیه نوجوانان 18-16 سال بودند. در مرحله کیفی نوجوانان دارای انطباق پذیری بالا به روش نمونه گیری هدفمند و در مرحله کمی نوجوانان دارای انطباق پذیری پایین با روش نمونه گیری در دسترس بوده است که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرارگرفتند. سنجش گروه ها در پیش- پس آزمون با مقیاس انطباق پذیری شغلی(,2012 (Savickas & Porfeli  انجام گردید همچنین از مصاحبه پدیدار شناسی برای تدوین مداخله استفاده شد .برای تحلیل داده ها از روش کلایزی در قسمت کیفی وتجزیه و تحلیل واریانس در قسمت کمی استفاده شد. نتایج پژوهش در پس آزمون نشان دادند که مداخله غنی سازی اوقات فراغت نوجوانان بر افزایش انطباق پذیری مسیر شغلی موثر است(p<0.05). همچنین ماندگاری این مداخله بر افزایش انطباق پذیری در پیگیری نیز تایید گردید. بنابراین شناخت فعالیت های غنی اوقات فراغت در ارتقای کیفیت زندگی و مسیر شغلی نوجوانان ضروری است.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری مسیرشغلی، مداخله غنی سازی گذران اوقات فراغت، نوجوانان
  • آناهیتا ثمررخی، فریبرز درتاج *، مژگان سپاه منصور صفحات 27-40

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی  زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با  زوج درمانی طرحواره محور بر تنظیم هیجان، شفقت به خود و فرسودگی زناشویی زوجین متعارض شهر تهران انجام گردید. روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین متعارض شهر تهران و حجم نمونه شامل 20 زوج در گروه آزمایش تحت آموزش طرح واره درمانی، 20 زوج در گروه آزمایش تحت  زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و 20 زوج در گروه کنترل بود که به روش نمونه گیری در دسترس در سال 99 -1398 انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان (Gratz & Roemer, 2004)، پرسشنامه شفقت به خود (Neff, 2007)، و پرسشنامه فرسودگی زناشویی (Pinez, 1996)، بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد هر دو رویکرد درمانی تاثیر معناداری بر هر سه متغیر داشته است (001/0>P). این تغییرات در مرحله پیگیری نیز پایدار ماند. همچنین، تفاوت معناداری بین میزان اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با  زوج درمانی طرحواره محور بر فرسودگی شغلی و شفقت به خود وجود داشت(001/0>P). در حالی که بین میزان اثربخشی  زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با  زوج درمانی طرحواره محور بر تنظیم هیجان تفاوت معناداری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، زوج درمانی طرحواره-محور، تنظیم هیجان، شفقت به خود، فرسودگی زناشویی
  • مرجان طاهری*، پریسا تجلی، منصوره شهریاری احمدی صفحات 41-57

    هدف از این پژوهش طراحی و اعتبار سنجی برنامه تنظیم هیجان خانواده محور و اثربخشی آن بر کنش های اجرایی و سطوح همدلی نوجوانان 14تا 18 ساله دارای اختلال نافرمانی مقابله ای بود. طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی نوجوان 14-18 ساله مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شهر تهران در نیمسال اول 1400-1401 بود. حجم نمونه شامل 32 نفر (16 نفر گروه آزمایش و 16 نفر گروه گواه) از جامعه آماری به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه گواه و آزمایش جایدهی شدند.  برای گروه آزمایشی، برنامه تدوین شده تنظیم هیجان خانواده محور اجرا شد در حالیکه گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل مقیاس مشکلات رفتاری نوجوانان (Achenbakh, 1991)، مقیاس کنش های اجرایی کودکان و نوجوانان (Barkley, 2012) و پرسشنامه همدلی کودکان و نوجوانان (Overgaauw et al, 2017) بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج  نشان داد که مداخله تنظیم هیجان خانواده محور بر کنش های اجرایی و سطوح همدلی در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی دار داشته است (001/0P<).یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با برنامه تنظیم هیجان خانواده محور فراهم می کند و مشاوران و روانشناسان می توانند برای بهبود کنش های اجرایی و سطوح همدلی در نوجوانان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای از این مداخله استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان خانواده محور، کنش های اجرایی، سطوح همدلی، نوجوانان 14تا 18 ساله، اختلال نافرمانی مقابله ای.
  • بهزاد تقی پور * صفحات 58-66

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی گروه درمانی وجودی بر شفقت به خود و کیفیت زندگی زنان با خیانت سایبری بود.این مطالعه نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان با خیانت سایبری(مجازی) به همسر بود که به مراکز مشاوره و روانشناسی شهر اردبیل در سال 1398مراجعه کرده بودند، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایشی طی 8 تحت (10 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه) تحت درمان وجودی قرار گرفت، و در این مدت بر گروه گواه، هیچ مداخله ی اعمال نشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شفقت به خود(Reas & et al, 2011) و کیفیت زندگی (World Health Organization, 1989) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون دو گروه نشان داد که نمرات پس آزمون شفقت به خود و کیفیت زندگی گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری داشت (01/0=P). این نتایج نشان می دهند که درمان وجودی موجب افزایش نمرات شفقت به خود و کیفیت زندگی زنان با خیانت سایبری شده است.

    کلیدواژگان: درمان وجودی، شفقت به خود، کیفیت زندگی، خیانت سایبری (مجازی)
  • رعنا طاهری، احمد امانی * صفحات 67-79

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر درمان هیجان مدار بر قدردانی از بدن، کیفیت زندگی جنسی و شفقت به خود در زنان یائسه بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش را کلیه زنان یائسه در شهر اصفهان در سال 1401 تشکیل می دادند. نمونه آماری شامل 32 نفر بود که با استفاده از نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود به پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 16 نفر) جایگزین شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های قدردانی از بدن (Tylka & Wood-Barcalow, 2015)، کیفیت زندگی جنسی (Symonds & et al, 2005) و شفقت به خود (Neff, 2003) استفاده شد. گروه آزمایش تحت درمان گروهی درمان هیجان مدار (Johnson, 2008) طی 10 جلسه 90 دقیقه ای و پیگیری دو ماهه قرار گرفت و گروه کنترل، هیچ گونه مداخله درمانی دریافت نکرد. جهت تجزیه و تحلیل از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون بونفرونی استفاده شد. نتایج نشان داد پس از آموزش درمان هیجان مدار نشان در متغیرهای پژوهش در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشته و بین پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود نداشته که این امر نشان دهنده بهبودی در کیفیت زندگی جنسی و شفقت به خود و قدردانی از بدن در زنان یائسه بوده است (05/0P<) و این اثرت در دوران پیگیری پایدار بوده اند (05/0P<).

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، قدردانی از بدن، شفقت به خود، کیفیت زندگی جنسی، زنان یائسه
  • الهه جلالی، حسن خوش اخلاق * صفحات 80-93

    هدف پژوهش بررسی اثربخشی بازی درمانی بارویکرد فیلیال تراپی بر خویشتن داری، مسئولیت پذیری،  قاطعیت و همکاری کودکان 4- تا 6 ساله شهر اصفهان بود. روش پژوهش از نوع نیمه تجربی همراه با پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان پیش دبستانی 4 تا 6 ساله شهر اصفهان در سال تحصیلی 97- 98 بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند30 نفر از کودکان 4 تا 6 ساله به همراه مادرانشان از مهدکودک موعود شهر اصفهان انتخاب شدند. و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل(هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش برنامه فیلیال تراپی را در طی 8 جلسه ی120 دقیقه (یک بار در هفته) دریافت نمودند، در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. ابزار پژوهش فرم مادر مقیاس درجه بندی مهارتهای اجتماعی  (Gresham &Elliot, 1990)بود که در مراحل پیش آزمون و پس آزمون بر روی دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری با استفاده از بسته نرم افزاری24  SPSS تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که فیلیال تراپی بر افزایش خویشتن داری، مسئولیت پذیری،  قاطعیت و همکاری کودکان گروه آزمایش تاثیر معنی داری داشته است(p<0/05). بنابراین می توان نتیجه گیری کرد فیلیال تراپی روشی موثر برای تقویت همکاری، خویشتن داری، مسئولیت پذیری و قاطعیت در کودکان است.

    کلیدواژگان: فیلیال تراپی، خویشتن داری، مسئولیت پذیری، قاطعیت، همکاری و کودکان پیش دبستانی
  • امیر پیرایش، شهناز نوحی*، محبوبه طاهر، حکیمه آقایی صفحات 94-102
    هدف

    هدف پژوهش اثربخشی آموزش کاهش وزن مبتنی بر خانواده بر داغ ناشی از چاقی و کارکرد خانواده زنان فزون وزن بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری کلیه زنان دارای اضافه وزن و چاق با 25<BMI<35 مراجعه کننده به خانه های سلامت شهرداری منطقه 18 شهر تهران در سال 1397 بود و از بین آن ها با استفاده از نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس پرسشنامه های داغ ناشی از چاقی لیلیز و همکاران(2010) و کارکرد خانواده اپشتاین، بالدوین و بیشاب (1983) توسط هر دو گروه تکمیل شد. پس ازآن برنامه آموزش کاهش وزن مبتنی بر الگوی خانواده بر روی گروه آزمایش اجرا شد. سپس پس آزمون اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد آموزش کاهش وزن مبتنی بر الگوی خانواده محور موجب کاهش داغ ناشی از چاقی و افزایش کارکرد خانواده و زیرمقیاس های آن ها می شود (001/0P=).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت آموزش روش های کاهش وزن اگر با مشارکت و درگیر کردن خانواده همراه باشد می تواند بر نوع رفتار غذا خوردن و سبک زندگی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: آموزش کاهش وزن مبتنی بر الگوی خانواده محور، داغ ناشی از چاقی، کارکرد خانواده، زنان فزون وزن
  • ساره پیمان، مهین عسکری*، سیدعبدالوهاب سماوی، آزیتا امیرفخرایی صفحات 103-114

    اعتیاد به مواد مخدر به عنوان یک اختلال روان پزشکی، با ابعاد زیست شناختی، روان شناختی، اجتماعی و معنوی یکی از مشکلات عصر حاضر است. هدف از این پژوهش تعیین اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر راهبردهای سازگارانه و ناسازگارنه تنظیم شناختی هیجان در افراد معتاد تحت درمان نگهدارنده با متادون در مراکز ترک اعتیاد شیراز در سال (1399) بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون  با گروه کنترل و روش نمونه گیری هدفمند بود که با توجه به ملاک های وردد و خروج مورد نظر در روش پژوهش انجام شد. گروه آزمایشی، در 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند اما گروه کنترل در زمان انجام پژوهش مداخله خاصی را دریافت نکردند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه ی نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی(1999Garnefsky) بود که به منظور تعیین اثربخشی درمان، قبل از شروع مداخله و پس از آن توسط آزمودنی ها تکمیل گردید. نتایج اجرای تحلیل کوواریانس حاکی از آن بودکه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان و کاهش استفاده از راهبرد ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان در افراد معتاد گردید(01/0P<). نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش  و تعهد تاثیر معناداری بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در افراد معتاد در حال ترک دارد و درمان موثری برای بهبود بیماران مبتلا به اعتیاد است و می توان از این شیوه درمانی در کنار سایر روش های دارویی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تنظیم شناختی هیجان، معتاد، متادون
  • الهام امینی، محمدرضا مصاحبی*، منصوره شمسی سولاری صفحات 115-123

    هدف از این پژوهش بررسی نقش تعدیل کنندگی احساس امنیت در رابطه خویشتنداری و سرزندگی در شهروندان شهر اصفهان بود. طرح پژوهش رابطه ای از نوع تحلیل رگرسیون تعدیلی بود. جامعه آماری شامل شهروندان مرد و زن شهر اصفهان در سال 1399 بود. نمونه شامل 384  نفر به روش تصادفی در دسترس از بین جامعه آماری انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه فضائل انسانی (Thun & Kelloway, 2011)، پرسشنامه سرزندگی ذهنی (Ryan & Fredric, 1997) و پرسشنامه احساس امنیت (Mosahebi, 2019) جمع آوری شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون تعدیلی به روش سلسله مراتبی استفاده گردید. یافته ها نشان داد که از بین مولفه های احساس امنیت، امنیت روانی در رابطه معرفت  و سرزندگی نقش تعدیل گر دارد. همچنین امنیت شغلی و امنیت سیاسی در رابطه خویشتن داری و سرزندگی نقش تعدیل گر ایفا می کنند (01/0>p).

    کلیدواژگان: خویشتنداری، معرفت، سرزندگی، احساس امنیت، شهروندان.
  • فریبا پهلوانی، سیما پری زاده*، نسرین ارشدی صفحات 124-137

    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی استرس و تقاضاهای شغلی با کیفیت خواب با نقش تعدیل کننده ی حمایت اجتماعی و کنترل شغلی بود. روش پژوهش، علی- همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان ستادی یک شرکت صنعتی در اهواز به تعداد 480 نفر بود. نمونه پژوهش 237 نفر از کارکنان بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استرس شغلی موسسه سلامت و ایمنی انگلستان (Health & Safety Executive (HSE) stress)، تقاضای شغلی (De Jonge, Landeweerd, & Nijhuis, 1993)، کیفیت خواب پترزبورگ (PSQI) (Buysse, Reynolds Iii, Monk, Berman, & Kupfer, 1989)، حمایت اجتماعی (Wax, Philips, Holly, Tampson, Williams, & Stwart, 1986)، و کنترل شغلی (Daniels, & Harris, 2005) و برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی استفاده گردید. بر اساس نتایج، استرس و تقاضاهای شغلی رابطه ی منفی و معناداری با کیفیت خواب دارند (01/0p<). هم چنین، یافته ها نشان داد که حمایت اجتماعی و کنترل شغلی رابطه ی استرس و تقاضاهای شغلی با کیفیت خواب را تعدیل می کنند (01/0p<).

    کلیدواژگان: استرس شغلی، تقاضاهای شغلی، کیفیت خواب، حمایت اجتماعی، کنترل شغلی.
  • معصومه حیاتی، منیجه شهنی ییلاق*، مولود کیخسروانی صفحات 138-150

    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی بر خودکارآمدی مقابله ای و کانون توجه در دانش آموزان دختر 15-16 ساله مبتلا به اضطراب اجتماعی بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم 15 تا 16 ساله شهر برازجان بود که در سال 1401-1400 به تحصیل اشتغال داشتند. پرسشنامه اضطراب اجتماعی (Connor et al., 2000) توسط دانش آموزان تکمیل گردید و 40 دانش آموز که نمره اضطراب اجتماعی آنان بیش از آزمودنی های دیگر بود انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایشی (20 نفر) و گروه گواه (20 نفر) گمارده شدند و پرسشنامه های کارآمدی مقابله ای (Chesney et al., 2006) و کانون توجه (Woody et al., 1997) را در پیش آزمون تکمیل کردند. گروه آزمایشی در 8 جلسه 70 دقیقه ای تحت درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی قرار گرفتند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. پس از آخرین جلسه، پس آزمون اجرا شد و سپس یک ماه پس از اتمام جلسات نیز مجددا پیگیری از هر دو گروه گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر کارآمدی هیجان بر کانون توجه و خودکارآمدی مقابله ای دانش آموزان دختر دارای اضطراب اجتماعی تاثیر دارد (0001/0p <) و می تواند هم در کاهش توجه متمرکز بر خود و افزایش توجه بیرونی و هم بر افزایش خودکارآمدی مقابله ای موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر کارآمدی هیجان، کانون توجه، خودکارآمدی مقابله ای، دانش آموزان دختر 15-16 سال، اضطراب اجتماعی
  • لیلا حیدریانی، عزت الله قدم پور *، محمد عباسی صفحات 151-160

    هدف این پژوهش تاثیر خودتعیین گری بر رفتارهای تسهیل کننده سبک زندگی تحصیلی سلامت محور با میانجی گری خوش بینی تحصیلی در دانش آموزان دوره دوم دبستان بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان (دوره دوم) دبستان شهرستان بروجرد در سال  تحصیلی 400- 1399 به تعداد 16000 بود که به صورت تصادفی خوشه ای تعداد 450 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. داده های پژوهش به کمک پرسشنامه های رفتارهای تسهیل کننده سبک زندگی تحصیلی سلامت محور (Salehzadeh & et al. 2017)، خودتعیین گری (Deci & Riyan. 2002)  و خوش بینی تحصیلی (Tschannen-Moran & et al. 2013) گردید. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر مورد تحلیل قرارگرفت. نتایج نشان داد که اثر مستقیم خودتعیین گری بر خوش بینی تحصیلی (27/0 = β، 001/0>p)   و رفتارهای تسهیل کننده سبک زندگی تحصیلی سلامت محور (29/0 = β، 001/0>p) معنادار است. همچنین اثر مستقیم خوش بینی تحصیلی (35/0= β، 05/0>p) بر رفتارهای تسهیل کننده سلامت معنادر است. ضریب مسیر غیر مستقیم بین خودتعیین گری و رفتارهای تسهیل کننده سبک زندگی تحصیلی سلامت محور با نقش واسطه ای خوش بینی تحصیلی نیز معنادار است (95/0 = β، 05/0>p).  با توجه داشتن به متغیرهای خودتعیین گری و خوش بینی تحصیلی می توان افزایش رفتارهای تسهیل کننده سبک زندگی تحصیلی سلامت محور دانش آموزان را انتظار داشت.

    کلیدواژگان: رفتارهای تسهیل کننده، سبک زندگی تحصیلی، سلامت محور، خودتعیین گری، خوش بینی تحصیلی، دانش آموزان دوره دوم دبستان
  • منصوره نصیرهرند، بهنام مکوندی*، رضا پاشا، ساسان باوی صفحات 161-174

    هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان متمرکز بر شفقت بر خودکارآمدی و نشخوار ذهنی زنان متاهل دانشجوی دانشگاه آزاد اهواز بود. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه زنان متاهل دانشجوی دانشگاه آزاد اهواز در سال 1398 بودند که از بین آنها 60 دانشجو که سابقه تاهل آنها بین 1 تا 5 سال بود به عنوان گروه نمونه انتخاب شده، و در ادامه بصورت تصادفی 20 نفر از آنها در گروه آزمایش طرحواره و 20 نفر در گروه آزمایش شفقت و 20 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. هر سه گروه به پرسشنامه های خودکارآمدی عمومی (Scherer, 1981) و نشخوار ذهنی (Yousefi, 2005) پاسخ دادند. گروه آزمایشی طرحواره در 8 جلسه 90 دقیقه ای طرحواره درمانی و گروه آزمایش شفقت نیز در 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان متمرکز بر شفقت بر اساس مفاهیم گیلبرت را دریافت کردند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که طرحواره درمانی بر خودکارآمدی زنان اثر معنی داری ندارد اما بر نشخوار ذهنی زنان، اثرگذار است (05/0p£). همچنین، نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت بر نشخوار ذهنی و خودکارآمدی زنان تاثیر معنی داری ندارد (05/0p£). نتایج حاکی از آن بود که بین طرحواره درمانی و درمان متمرکز بر شفقت از لحاظ اثربخشی بر خودکارآمدی و نشخوار ذهنی و خودکارآمدی تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0p£).

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، درمان متمرکز بر شفقت، طرحواره درمانی، نشخوار ذهنی، زنان متاهل دانشجو.
  • فاطمه شهسواری، مریم انصاری*، نیلا علمی منش صفحات 175-190

    طلاق و سازگاری زندگی پس از آن برای زنان سرپرست خانواده همواره با مشکلاتی همراه بوده که  نیاز به حمایت های اجتماعی و مداخله های درمانی برای بهبود سازگاری و معنای زندگی آنان دارد. لذا هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی واقعیت درمانی بر سازگاری زندگی پس از طلاق و معنای زندگی در زنان مطلقه سرپرست خانوار بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مطلقه سرپرست خانوار مراجعه کننده به مرکز مشاوره مداخله در بحران سازمان بهزیستی شهر اصفهان در سال 1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد30 نفر از آنان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های سازگاری زندگی پس از طلاق (Fisher, 1976) و معنای زندگی (Steger, 2010) استفاده شد. گروه آزمایش تحت آموزش هشت جلسه گروهی 45 دقیقه ای واقعیت درمانی گلاسر (Glasser, 2011) قرار گرفتند.گروه کنترل در طی این زمان هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری با نرم افزار spss22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد واقعیت درمانی بر بهبود سازگاری زندگی پس از طلاق (05/0≥ P) و بهبود معنای زندگی (05/0≥ P) زنان مطلقه سرپرست خانوار اثربخش بوده است. این درمان برمولفه های سازگاری از جمله احساس خودارزشی، رهاشدگی از رابطه قبلی و احساس خشم تاثیر داشت ولی در مولفه های سوگ، صمیمت اجتماعی و خودارزشی اجتماعی تاثیری نداشت. همچنین بر مولفه های معنای زندگی، حضور و جستجو تاثیرگذار بوده است. بطوریکه سبب بهبود عملکرد آن ها در رویارویی با مشکلات زندگی پس از طلاق گردیده است.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، سازگاری زندگی پس از طلاق، معنای زندگی، زنان مطلقه.
  • طاهره جولانیان، هایده صابری*، سیمین بشردوست صفحات 191-200

    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی گری عواطف خودآگاه بین باور به دنیای عادلانه/ ناعادلانه با بخشش انجام شد. طرح پژوهش توصیفی بود. نمونه پژوهش شامل 411 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی از جمعیت مراجعه کنندگان به خانه های سلامت شهر کرج در سال 1397 بودند و به پرسشنامه های باور به دنیای عادلانه (Rubin & Peplau, 1973) سومین نسخه تجدید نظرشده مقیاس عاطفه خودآگاهی برای بزرگسالان (Tangney, Dearing, Wagner & Gramazow, 2000) و مقیاس بخشش  (Rye, Loiacono, Folk, Olszewski, Heim & Madia, 2001) پاسخ دادند. برای تحلیل نتایج با استفاده از تحلیل مسیر توسط برنامه AMOS اثرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرها، بدست آمد یافته ها نشان دادکه باور به دنیای عادلانه/ ناعادلانه به صورت معنادار بخشش را پیش بینی می کند و ضریب مسیر غیر مستقیم بین باور به دنیای عادلانه و بخشش مثبت و معنادار بود(01/0> P  ،055/0=β) و این نشان دهنده نقش میانجی گری عواطف خودآگاه است. مدل مفهومی پژوهش با استفاده از داده ها تایید شد و شاخص های برازش مدل تاییدی بر این امر است. نتایج این پژوهش نشان دادکه باور به دنیای عادل منجر به بازسازی شناختی می شود و به این ترتیب به عنوان یک سازوکار مقابله ای عمل می کند و به عنوان یک برونداد رفتاری مثبت، می تواند حاصل تعامل ساختاری باشد.

    کلیدواژگان: بخشش، باور به دنیای عادلانه، ناعادلانه، عواطف خودآگاه، جمعیت مراجعه کنندگان به خانه های سلامت شهر کرج
  • شکوه سعیدالاسلام موسوی*، هاجر ترکان صفحات 201-212

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر رضایت زناشویی بر خودشفقتی با نقش میانجی افسردگی در متاهلین شهر اصفهان انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و تحلیل مسیر بود و جامعه آماری شامل کلیه متاهلین شهر اصفهان در سال 1397 بود که از این جامعه تعداد 200 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های رضایت زناشویی هودسن (Hudson, 1992)، افسردگی بک و همکاران (Beck et al, 1998) و خودشفقتی نف (Neff, 2003) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS16 و AMOS16 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین خودشفقتی و رضایت زناشویی تاثیر مثبت معنادار (01/0P<) و بین خودشفقتی و افسردگی تاثیر منفی معنادار (01/0P<) وجود دارد. همچنین متغیر خودشفقتی به صورت غیرمستقیم از طریق افسردگی بر رضایت زناشویی تاثیر مثبت دارد (01/0P<).  مدل به دست آمده برای هر سه فرضیه پژوهش نیز از برازش مناسبی برخوردار بود (01/0P<). براساس یافته های پژوهش خودشفقتی می تواند یکی از بهترین راه های برقراری رابطه با خود و دیگران باشد و با ممانعت از اجتناب از افکار و هیجانات دردناک در زمان های تعارضات بین فردی باعث می شود تا زوجین نسبت به تجربیات و هیجانات خود پذیرنده تر، توجه آگاه تر و شفقت ورزتر شوند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، افسردگی، خودشفقتی، متاهلین.
  • سپیده ثاقب*، علی دلاور، ستاره ثاقب صفحات 213-223

    هدف از پژوهش حاضر تدوین الگوی بالینی شخصیتی مبتلاشدگان به کرونا و مقایسه آن با افراد مبتلا نشده بود. طرح تحقیق، توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. نمونه پژوهش شامل 214 نفر (164 زن و 50 مرد) از افراد مراجعه کننده به بیمارستان دکتر شریعتی تهران در سه ماهه اول سال 1400 بودند که 113 نفر (86 زن و 27 مرد) از آنان مبتلا به کرونا بوده و 101 نفر (78 زن و 24 مرد) دیگر به کرونا مبتلا نشده بودند و به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه بالینی چند محوری میلون-3 (MCMI-III) (Millon, 1997) بود. داده ها با آزمون های خی دو (کای اسکوئر)، فیشر و ضریب همبستگی فای تجزیه و تحلیل شد.. نتایج تحلیل ها نشان داد از بین 14 اختلال شخصیتی تنها سه اختلال شخصیت اجتنابی (145/0 phi=)، شخصیت افسرده (143/0phi=) و شخصیت وابسته (144/0phi=) در گروه مبتلاشدگان به بیماری کرونا و مبتلا نشدگان به کرونا معنادار شد (05/0p<). از بین 10 اختلال بالینی نیز فقط اختلال پس از سانحه، تفاوت معناداری در دو گروه موردنظر به دست آمد (05/0p< ،142/0phi=). بنابراین نتیجه می شود که بیماری کرونا به علت شرایط سخت بیماری و ناتوانی جسمی و ایزوله شدن بیمار برای مدتی طولانی، با تشدید حالات هیجانی منفی همراه هست. در این پژوهش نتایجی مبنی بر تاثیر بیماری کرونا در ایجاد اختلالات شدید بالینی به دست نیامد.

    کلیدواژگان: اختلالات شخصیتی، بیماری کرونا، پرسشنامه بالینی چند محوری میلون-3، نشانگان بالینی
  • معصومه قبادیان*، محمدجعفر جوادی صفحات 224-234

    هدف از این پژوهش طراحی و هنجاریابی سازه اضطراب کرونا در پرستاران و ارتباط آن با ویژگی های جمعیت شناختی و سلامت روان بود. روش پژوهش پیمایشی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران شاغل در بخش کرونا در بیمارستان های دولتی شهر تهران در سال 1400 بودند. نمونه ای به حجم 310 نفر از بین آنها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته اضطراب کرونا و پرسشنامه استاندارد سلامت روانی (Goldberg, 1989, GHQ-28) بود. روایی پرسشنامه ها با استفاده از تحلیل عاملی و پایایی آن با آلفای کرونباخ برای پرسشنامه اضطراب کرونا(78/0) و پرسشنامه سلامت روانی(92/0) محاسبه شد. برای تحلیل داده ها آزمون تحلیل عاملی اکتشافی آزمون های توصیفی و همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته ها نشان داد که 23 گویه اضطراب کرونا را می توان در قالب چهار عامل: فشار جسمانی؛ فشار روانی؛ وسواس فکری عملی و امکانات مورد نیاز دسته بندی نمود. همچنین نتایج آمار توصیفی نشان داد که بیشترین میانگین در پرسشنامه اضطراب کرونا در پرستاران مربوط به فشار روانی با میانگین (57/15M=) می باشد؛ لذا رابطه مثبت و معنی داری بین اضطراب کرونا با میزان سلامت روان پرستاران وجود دارد(05/0P≤).

    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، مقیاس اضطراب کرونا، سلامت روانی، پرستاران
  • مریم مردانی، سید علی مرعشی*، ذبیح الله عباسپور صفحات 235-249

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیرات رابطه علی سبک های دلبستگی با رضایت زناشویی با میانجی گری اسنادهای ارتباطی در دانشجویان متاهل دانشگاه های شهر اهواز انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه های شهر اهواز که در سال تحصیلی 99-1398 در این دانشگاه ها مشغول به تحصیل بودند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای تعداد 230 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها از طریق مقیاس رضایت زناشویی (Hudson's, 1992) مقیاس دلبستگی بزرگسالان (Collins & Read’s, 1990) و مقیاس اسناد ارتباطی (Fincham & Bradbury’s, 1992) جمع آوری شدند. درنهایت تحلیل داده ها با کمک روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزارهای SPSS-26 و AMOS-24 انجام شد. نتایج نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش نسبتا خوبی با داده ها برخوردار بود. نتایج حاکی از تاثیر مثبت معناداری سبک دلبستگی ایمن بر رضایت زناشویی و تاثیر منفی معناداری سبک دلبستگی اجتنابی و اضطرابی بر رضایت زناشویی بود. به علاوه، اسناد علی و مسئولیت نیز به صورت مستقیم بر متغیر رضایت زناشویی تاثیر می گذارد (0001/0 =p). همچنین نتایج مربوط به تحلیل مسیرهای غیر مستقیم نشان داد که سبک های دلبستگی ایمن، اضطرابی و اجتنابی از طریق میانجی گری اسناد علی و مسئولیت بر رضایت زناشویی تاثیرگذار بوده است (001/0 =p). از عوامل موثر در موفقیت ازدواج، سبک های دلبستگی افراد است بنابراین پیشنهاد می شود برای زوجین قبل از ازدواج وضعیت دلبستگی، اسناد و مهارت های ارتباطی بررسی و آموزش های قبل از ازدواج داده شود.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سبک های دلبستگی، اسناد علی، اسناد مسئولیت، دانشجویان متاهل
|
  • Samira Eftekhari, Saeed ‪ Rezayi *, Mansoreh Shahriyari Ahmadi Pages 1-14

    The purpose of this study was to design and compilation of social-communication enhancement package based on TEACCH and PECS approach and its effect on Sexual health of autistic children. The quasi-experimental research design was pretest-posttest and follow-up with the control group. The statistical population of this study included all boys with autism spectrum disorder aged 6 to 12 years in Tehran in the academic year 2021. From the special school for autism, 40 autistic subjects were selected using the Autism Diagnosis Scale (Gilliam, 1995) and were randomly divided into experimental (20) and control (20) groups. For the experimental group, the developed communication-social empowerment program was implemented with the TEACCH and PECS approach during 7 sessions of 45 minutes, while the control group did not receive any training. The research instruments included the Questionnaire of Health and Sexual Behavior of Children with Autism Spectrum disorders (Eftekhari et al, 2022). The results showed that social-communication enhancement package based on TEACCH and PECS approach had a significant effect on improving Sexual health in the post-test and follow-up stages. Findings of this study provide useful information about social-communication enhancement package and counselors and psychologists can use this intervention to improve Sexual health in autistic children.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Sexual Health, Social-Communication Enhancement, Teacch, Pecs
  • Nooshin Mirjahanian, Mohammadreza Abedi*, Masooud Dayarian Pages 15-26

    The purpose of this research was Compiling and evaluating of intervening package of leisure enrichment on increment of Career adaptability of adolescent age 16-18. This research is a mixed exploratory approach that was carried out in two stages. The first step was to compile the leisure enrichment intervention package and the second step was to examine the impact of the intervention on increasing adaptability. The statistical population in the qualitative stage of adolescent with high adaptability to the purposeful sampling method and in the quantitative stage of adolescent with low adaptability to the available sampling method has been found, who were randomly divided into two experimental and control groups. The assessment of the groups in the pre-post-test was done with the career adaptability scale (Savickas & Porfeli, 2012). Also, a phenomenological interview was used to develop the intervention. For data analysis, the Colaizzi method was used in the qualitative part and analysis of variance in the quantitative part was used. The results of the post-test showed that the intervention of enriching the free time of adolescent is effective in increasing the adaptability of the career (p<0.05). Also, the sustainability of this intervention was confirmed in increasing the adaptability in the follow-up. Therefore, recognizing the activities of Rich leisure is essential in improving the quality of life and career of Adolescents.

    Keywords: Career Adaptability, Leisure Enrichment Intervention, Adolescents
  • Anahita Samarrokhi, Fariborz Dortaj *, Mozgan Sepahmansour Pages 27-40

    The aim of this study was to compare the effective of couple therapy based on acceptance and commitment with couple schema-based therapy on emotion regulation, self-compassion and marital burnout of conflicting couples in Tehran. The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up design with two experimental groups and one control group. The statistical population included all conflicting couples in Tehran and the sample size included 20 couples in the experimental group undergoing schema therapy training, 20 couples in the experimental group under acceptance and commitment therapy and 20 couples in the control group. Available sampling was selected in 2019-2020. Measurement tools included Difficulty in Emotion Regulation Questionnaire (Gratz & Roemer, 2004), a Questionnaire Self-compassion (Neff, 2007), and Questionnaire Marital Burnout (Pinez1996). Multivariate covariance was used to analyze the data. The results showed that both treatment approaches had a significant effect on all three variables (P<0.001). These changes remained stable in the follow-up phase. Also, there was a significant difference between the effectiveness of couple therapy based on acceptance and commitment with couple therapy based on burnout and self-compassion (P<0.001). However, there was no significant difference between the effectiveness of couple therapy based on acceptance and commitment and couple therapy based on emotion regulation.

    Keywords: Conflicting Couples, Schema-Based Couple Therapy, Emotion Regulation, Self-Compassion, Marital Burnout
  • Marjan Taheri*, Parisa Tajali, Mansooreh Shahriari Ahmadi Pages 41-57

    The purpose of this study was to designing and validation of a family-centered emotion regulation program and determining its effect on executive functions and levels of empathy in adolescents 14-18 years old with Oppositional Defiant Disorder. The quasi-experimental research design was pretest-posttest and follow-up with the control group. The statistical population of this study included all adolescents 14-18 years old with oppositional defiant disorder in Tehran in 2021-2022. The sample size consisted of 32 Subjects of adolescents (16 in the experimental group and 16 in the control group) from the statistical population were selected by the available sampling method and placed in two groups of control and experimental. For the experimental group, a designed family-centered emotion regulation program was implemented, while the control group did not receive any training. The research instruments included the Adolescent Behavioral Problems Scale (Achenbakh, 1991), Children and Adolescent Functional Performance Scale (Barkley, 2012), and Empathy Questionnaire for Children and Adolescents (Overgaauw et al, 2017). The results showed that family-centered emotion regulation intervention had a significant effect on executive functions and levels of empathy in the post-test and follow-up stages. Findings of this study provide useful information about family-centered emotion regulation program and counselors and psychologists can use this intervention to improve executive functions and levels of empathy in adolescents with oppositional defiant disorder.

    Keywords: Family-Centered Emotion Regulation, Executive Functions, Levels Of Empathy, Adolescents, Oppositional Defiant Disorder
  • Behzad Taghipuor* Pages 58-66

    The purpose of this study was to examine the effectiveness of group existential therapy on self-compassion and quality of life in women cyber infidelity. This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group from all women cyber infidelity(virtual) to wife visited in Ardabil Psychology and conseuling clinic in 2019, 30 patients were selected through the targeted sampling method and randomly were placed into two equal experimental and control groups. Experimental group experienced 8 weeks (10 session 90 minutes each) of Existence Therapy, while control group were just followed. Self-compassion (Reas & et al, 2011) and Quality of Life (World Health Organization, 1989) Questionnaires were used in pre-test, post-test and up as the study instrument. Data were analyzed by descriptive indices and analysis of covariance. The result of comparing post-test of scores in two group showed that there were significant difference in Self-compassionand quality of life scores intervention group and the control group (p<0.01). Thus, can be said that of Existence Therapy high Self-compassion and quality of life in Women with Cyber infidelity.

    Keywords: Existential Therapy, Self-Compassion, Quality Of Life, Cyber (Virtual) Infidelity
  • Rana Taheri, Ahmad Amani* Pages 67-79

    The purpose of this research was to investigate the effect of emotion–focused therapy on body appreciation, the sexual quality of life and self-compassion in menopausal women. The design of the research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest and control group design. The statistical population included all the menopausal women living in Esfahan city during 2023. For this purpose, 32 of menopausal women were chosen through a convenience sampling method along with inclusion criteria and placed randomly into two groups of experimental and control (with 16 members). In order to collect data, questionnaires of Body Appreciation (Tylka & Wood-Barcalow, 2015), The Sexual Quality of Life (Symonds & et al, 2005) and Self-Compassion (Neff, 2003) were used. The experimental group received treatment based on cognitive-analytical therapy in 10 sessions of 90 minutes with two-month follow-up and the control group did not receive any therapeutic intervention. Research data were analyzed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc. The results showed that after the emotion–focused therapy, there was a significant difference in the research variables in the pre-test and post-test stages, and there was no significant difference between the post-test and the follow-up, which indicates an improvement in body appreciation, the sexual quality of life and self-compassion and in menopausal women (P<0.05) and this effect was stable during follow-up (P<0.05).

    Keywords: Emotion-Focused Therapy, Body Appreciation, The Sexual Quality Of Life, Self-Compassion, Menopausal Women
  • Elahe Jalali, Hassan Khoshakhlagh* Pages 80-93

    The purpose of this study was to investigate the effect of play therapy with filial approach on self-control, responsibility, assertiveness and cooperation among 4-6 year-old children in Isfahan.. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest with experimental and control group. The statistical population of this study included of all pre-school children in Isfahan city in the academic year 98-97. The sampling method was convenience sampling. Thus, 30 children aged 4 to 5 years with their mothers were selected in a purposeful manner from the Moeoud kindergarten and randomly assigned to control and experimental groups(15 each). The experimental group received the Filial therapy in during 8 sessions of 120 minutes once a week, but the control group received no intervention. In this study, Gresham and Elliot Social Skills parental form (1990)were used for data collection in the pre-test and post-test phases on two groups. The collected data were analyzed with using multivariable analyze of covariance. The results showed that the program of intervention had a significant effect on increasing self-control, responsibility, assertiveness and cooperation in the experimental group (p <0. 05). Therefore, it can be concluded that filial therapy is an effective way to strengthen cooperation, self-control, responsibility and assertiveness children.

    Keywords: Filial Therapy, Self-Control, Responsibility, Assertiveness, Cooperation
  • Amir Pyrayesh, Shahnaz Nouhi*, Mahboobe Taher, Hakime Aghae Pages 94-102
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of family-based weight loss training on obesity-related hot and obese women.

    Method

    The research method was quasi-experimental using pre-test and post-test with two experimental and control groups. The statistical population was all overweight and obese women with 25 <BMI <35 referring to Tehran health centers in district 18 of Tehran in 1397 and among them 30 were selected using available sampling They were randomly assigned to the experimental and control groups. Then, the obesity questionnaire of Lilliz et al. (2010) and the Epstein, Baldwin and Bishab (1983) family questionnaires were completed by both groups. Then, the family pattern based weight loss training program was administered to the experimental group. Then the post-test was performed. Data were analyzed by SPSS software using covariance analysis.

    Results

    The findings of this study showed that weight loss training based on family-centered pattern leads to hot reduction of obesity and increase of family function and their subscales (P = 0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that education of weight loss methods can be effective on the type of eating behavior and lifestyle if accompanied by family involvement and involvement

    Keywords: Family-Based Weight Loss Training, Obesity Stigma, Fmily Function, Overweight Women
  • Sareh Peyman, Mahin Askari*, Seyed Abdolvahab Samavi, Azita Amirfkhraee Pages 103-114

    Drug addiction as a psychiatric disorder with biological, psychological, social and spiritual dimensions is one of the problems of the present age. The main purpose of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on adaptive and maladaptive strategies of cognitive emotion regulation in methadone maintenance addicts in Shiraz addiction treatment centers in (1399). This research was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group and purposive sampling method, which was performed according to the desired entry and exit criteria in the research method.The group performed an experiment in 12 0-minute sessions of treatment on acceptance and testing, but the control group performed the intervention during the research..The instrument used in this study was Garnefsky Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (1999) which was completed by the subjects before and after the intervention to determine the effectiveness of the treatment. The results of analysis of covariance indicated that the treatment was based on Acceptance and commitment increased adaptive cognitive emotion regulation strategies and decreased the use of maladaptive cognitive emotion regulation strategies in addicted individuals (P <0.01). The results showed that acceptance-based therapy has a significant effect on cognitive regulation of emotion in addicts leaving and is an effective treatment for the recovery of addicted patients and this treatment can be used along with other drugs.

    Keywords: Addicted, Acceptance, Commitment Therapy, Cognitive Emotion Regulation, Methadone
  • Elham Amini, Mohammadreza Mosahebi*, Mansooreh Shamsi Pages 115-123

    The purpose of this study was to investigate of The Moderation role of felling of security in the relationship between self-control, wisdom and vitality in Citizens in city of Isfahan. Research design was correlational relationship. The statistical population was all of male and female Citizens in city of Isfahan in year 2020. The sample included 500 people were selected by simple randomly sampling. The data was collected by use human virtues questionnaire (Thun & Kelloway, 2011), mental vitality questionnaire (Ryan & Fredric, 1997) and felling of security questionnaire (Mosahebi, 2019). Data was analyzed by moderating regression analysis by hierarchical method. Results showed that psychological security has a moderating role between widsom and vitality. Also, Job security and political security have moderation roles between self-control and vitality (p<0.01).

    Keywords: Self-Control, Wisdom, Vitality, Felling Of Security, Citizens
  • Fariba Pahlevani, Sima Parizadeh*, Nasrin Arshadi Pages 124-137

    The aim of this study was to investigate the relationship of occupational stress & job demands with sleep quality with moderating role of social support & job control. The research method was causal-correlational and statistical population includes all 480 staff employees of an industrial company in Ahwaz. The sample of study was 237 employees who were selected using stratified random sampling. For collecting data was used Health & Safety Executive (Health & Safety Executive (HSE) stress) Stress, Job Demands (De Jonge, Landeweerd, & Nijhuis, 1993), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) (Buysse & et al, 1989), Social Support (Wax, Philips, Holly, Tampson, Williams, & Stwart, 1986), & Job Control (Daniels, & Harris, 2005) questionnaires, & for analyzing data, was used Pearson's correlation coefficient & hierarchical regression analysis. Based on the results, stress & job demands have negative & significant relationship with sleep quality (p<0.01). Also, the findings indicated that social support & job control moderate the relationship stress & job demands with sleep quality (p<0.01).

    Keywords: Occupational Stress, Job Demands, Sleep Quality, Social Support, Job Control
  • Masumeh Hayati, Manijeh Shehniyailagh*, Molod Keykhosrovani Pages 138-150

    The purpose of this research was to determine the effects of emotion efficacy therapy on coping self-efficacy and focus of attention in 15-16 years-old girl students with social anxiety. The design of the research was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a follow-up phase. The statistical population includes all female students of the second secondary level, aged 15 to 16, in Borazjan city, who studied in the year 2021-2022. Social Anxiety Questionnaire (Connor et al., 2000) was completed by the students and 40 students whose social anxiety scores were higher than other subjects were selected and randomly assigned to experimental group (20 subjects) and control group (20 subjects). Coping Efficacy (Chesney et al., 2006) and Focus of Attention (Woody et al., 1997) scales were completed in the pre-test. The experimental group received emotion efficacy therapy in 8 sessions of 70 minutes, and the control group did not receive any intervention. After the last session, the post-test was performed, and one month later the follow-up was carried out. Multivariate Analysis of Covariance and SPSS-26 software was used to analyze the data. The results showed that the emotion efficacy therapy has an effect on the focus of attention and coping self-efficacy of female students with social anxiety (p < 0.0001) and can both reduce self-focused attention and increase external attention and coping self-efficacy.

    Keywords: Emotion Efficacy Therapy, Focus Of Attention, Coping Self-Efficacy, 15-16 Years-Old Girl Students, Social Anxiety
  • Leila Heidaryani, Ezatolah Ghadampour*, Mohamad Abasi Pages 151-160

    The aim of this study was to self-determine the effect of self-determination on health-oriented academic lifestyle behaviors mediated by academic optimism in sophomores. The research method was descriptive-correlational and structural equation modeling. The statistical population included all primary school students (second year) in Boroujerd city in the academic year 1399-400, numbering 16,000, which were randomly selected as a sample of 450 students. The research data were obtained using questionnaires of facilitators of health-oriented academic lifestyle behaviors of (Salehzadeh & et al. 2017), Self-determination of (Deci & Ryan. 2002) and academic optimism of (Schenen Moran & et al. 2013). Data were analyzed using path analysis. The results showed that the direct effect of self-determination on academic optimism (β = 0.27, p <0.001) and health-oriented academic lifestyle behaviors (β = 0.29, p <0.001) was significant.  Also, the direct effect of academic optimism (β = 0.35, p <0.05) on health-facilitating behaviors is significant. The indirect path coefficient between self-determination and health-oriented academic lifestyle behaviors facilitating the mediating role of academic optimism is also significant (β = 0.95, p <0.05). Considering the variables of self- determain and academic optimism, we can expect an increase in students' health-oriented academic lifestyle behaviors.

    Keywords: Facilitator Behaviors, Academic Lifestyle, Health-Oriented, Self-Determination, Academic Optimism, Secondary School Students
  • Mansooreh Nasirharand, Behnam Makvandi*, Reza Pasha, Sasan Bavi Pages 161-174

    The aim of this study was to compare the effectiveness of schema therapy and compassion-focused therapy on self-efficacy and mental rumination of married women university students of Ahvaz Azad University. This research was applied research in terms of purpose, and semi-experimental in terms of method with pre-test, post-test with control group and one-month follow-up period. The present study population included all married women students of Ahvaz Azad University in 1398, from which 60 students with a history of marriage of 1 to 5 years were selected as the sample group, and then 20 of them were randomly selected in the group. Schema experiment and 20 people were assigned to the compassion experimental group and 20 people to the control group. All three groups answered general self-efficacy questionnaire (Scherer, 1981) and Mind ruminant questionnaire (Yousefi, 2005). Participants in the schema experimental group received 8 sessions of 90-minute schema therapy and the compassion experimental group received 8 sessions of 90-minute empathy-focused therapy based on Gilbert's concepts. Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance. The results of this study showed that schema therapy has no significant effect on women's self-efficacy but has an effect on women's rumination (p£0.05). Also, the results showed that compassion-focused therapy had no significant effect on rumination and self-efficacy in women (p£0.05). The results showed that there was no significant difference between schema therapy and compassion-focused therapy in terms of effectiveness on self-efficacy and mental rumination and self-efficacy (p£0.05).

    Keywords: Self-Efficacy, Compassion-Focused Therapy, Schema Therapy, Mental Rumination, Married Women University Students
  • Fatemeh Shahsavari, Maryam Ansary*, Nila Elmimanesh Pages 175-190

    Divorce and life adjustment after it have always been associated with problems in divorced head of household women that require to social supports and therapeutic interventions to improve their adjustment and meaning of life. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of reality therapy on life adjustment after divorce and meaning of life in divorced head of household women. The research method was quasi-experimental with the pre/post – test design with a control group. The statistical population of this study consisted of all divorced head of household women referred to Crisis intervention counseling center of Isfahan city welfare organization in year 1400, Thirty of them were selected through convenient sampling and randomly assigned in two experimental and control groups. In order to collect datathe Fisher divorce adjustment and the Stagger meaning of life questionnaires were used. The experimental group underwent training in eight 45-minute group sessions of Glasser reality therapy. The control group did not receive any intervation during this time. The data were analysed using multivariate covariance analysis through spss22 software. The results showed that reality therapy was effective in improving the life adjustmen (P≤0/05) and the meaning of life (P≤0/05) in divorced head of household women. This therapy was effective in the sub scales of adjustment including feeling of self worth, disentanglement from relationship and feeling of self anger but it was not effective in sub scales of symptoms of grief, rebuilding social trust and social self worth. Also it was effective in the meaning of life sub scales, presence and search. So that it has led to the improvement of their performance to encounter with the problems of life after divorce.

    Keywords: Reality Therapy, Life Adjustment After Divorce, Meaning Of Life, Divorced Women
  • Tahereh Jolanian, Hayide Saberi*, Simin Bashardoust Pages 191-200

    The aim of this study was to investigate the mediating role of self-conscious emotions between believing in a just / unjust world and forgiveness. The research design was descriptive. The sample consisted of 411 people randomly sampled from the population of health centers in Karaj in 1397 and the questionnaire of belief in a just world (Rubin & Peplau, 1973) the third revised version of the Self-awareness Emotion Scale for Adults (Tangney) , Dearing, Wagner & Gramazow, 2000) and the Forgiveness Scale (Rye, Loiacono, Folk, Olszewski, Heim & Madia, 2001). To analyze the results using path analysis by AMOS program, direct and indirect effects of variables were obtained. The results showed that belief in a fair / unfair world significantly predicts forgiveness and indirect path coefficient between belief in a fair world and positive forgiveness. And was significant (P <0.01, β = 0.055) and this indicates the mediating role of conscious emotions. The conceptual model of the research was confirmed using the data and the indicators of the model fit the confirmation of this. The results of this study show that belief in a just world leads to cognitive reconstruction and thus acts as a coping mechanism and as a positive behavioral output, can be the result of structural interaction.

    Keywords: Forgiveness, Belief In A Just, Unjust World, Self-Conscious Emotions, Population Of Health Centers In Karaj
  • Shokooh Saeedolislam Moosavi *, Hajar Torkan Pages 201-212

    The purpose of current study was to the effect of marital satisfaction on self-compassion: The mediating role of depression in married individuals in Isfahan city. The research method was descriptive with correlation type and path analysis. The statistical population of the research consisted of all the married people in Isfahan city in 2018 and the statistical sample of the study was 200 people, chosen by convenience non-random sampling method. Index of Hudson's marital satisfaction (1992), Beck's et al (1998) depression questionnaire, Neff's self-compassion questionnaire (2003) were used to collect information. SPSS16 and AMOS16 were used to analyze data. The results showed that there is a significant positive effect between self-esteem and marital satisfaction (P <0.01) and a negative significant effect between self-esteem and depression (P <0.01). Also, the self-esteem variable has a positive effect on marital satisfaction indirectly through depression (P <0.01). The model obtained for all three research hypotheses was also well-fitted (P <0/01). According to the findings of the study, self-compassion can be one of the best ways to establish a relationship with oneself and others, and by preventing the avoidance of painful thoughts and emotions in times of interpersonal conflict, it causes couples to share their experiences and emotions. Be more receptive, more attentive, and more compassionate.

    Keywords: Marital Satisfaction, Depression, Self-Compassion, Married
  • Sepideh Sagheb *, Ali Delavar, Setareh Sagheb Pages 213-223

    The aim of this study was to develop a clinical pattern of personality in Corona disease patients and compare it with no infected persons. The research design was descriptive by causal-comparative method. The sample consisted of 214 people (164 female, 50 male) who referred to Dr. Shariati Hospital in Tehran, in the first quarter of 1400. They were selected by available method. The measure used in this study was Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III). Data were analyzed by Chi-square (Chi-square) and Fisher tests, and Phi correlation coefficient. The results of the analysis showed that among 14 personality disorders, only avoidance personality, depressed personality and dependent personality disorders were significant between two group (p<0.05). And among the 10 clinical disorders, only post-traumatic disorder was significantly different in the these groups. Therefore, it is concluded that Covid-19 disease is associated with intensification of negative emotional. In this study, no results were obtained on the effect of coronavirus disease on severe clinical disorders.

    Keywords: Personality Disorders, Covid-19 Disease, Millon Clinical Multiaxial Inventory-III, Clinical Syndrome
  • Masoome Ghobadian *, Mohammadjafar Javady Pages 224-234

    The purpose of this research was to making and normalizing the corona anxiety questionnaire in nurses and its relationship with demographic characteristics and mental health. The research method was a correlational survey. The statistical population included all nurses working in the corona department in the government hospitals of Tehran in the year 1400. A sample of 310 Nurses were selected from among them by cluster random sampling method. The tools used were researcher-made Corona Anxiety Questionnaire and Goldberg (1989) Standard Mental Health Questionnaire (GHQ-28). The validity of the questionnaires was calculated using factor analysis and its reliability with Cronbach's alpha for the Corona Anxiety Questionnaire (0.78) and the Mental Health Questionnaire (0.92). Exploratory factor analysis, descriptive tests and Pearson correlation were used for data analysis. The results showed that 23 items of corona anxiety can be divided into four factors: physical pressure; mental pressure; He categorized practical obsessions and required facilities. Also, the results of the descriptive statistics showed that the highest average in the questionnaire of corona anxiety in nurses is related to mental stress with an average of (M=15.57); Therefore, there is a positive and significant relationship between the anxiety of Corona and the level of mental health of nurses (P≤0.05).

    Keywords: Psychometric Features, Corona Anxiety Scale, Mental Health, Nurses
  • Maryam Mardani, Sayed Ali Marashi *, Zabiholah Abbaspoor Pages 235-249

    This study aimed to explore the effects between attachment styles and marital satisfaction through the mediation of relationship attribution among married students at Ahvaz city universities. The statistical population of the study included all students of Ahvaz universities who were studying in these universities in the academic year of 2019-2020. With use of multi-stage random sampling, 230 subjects were selected as study sample. Data were collected through Index of Marital Satisfaction (Hudson's, 1992), Revised Adult Attachment Scale (Collins & Read’s, 1990), and Relationship Attribution Measure (Fincham & Bradbury’s, 1992). Finally data analysis was performed using Structural Equation Modeling (SEM) using SPSS-26 and AMOS-24. Results indicated that the proposed model fitted the data relatively proper. The research findings indicated that there was a significant positive impact of secure attachment style on marital satisfaction and significant negative anxiety insecure attachment style and avoidance insecure attachment style. In addition, causal attribution and responsibility directly affect the variable of marital satisfaction (P =0.0001). Also, the results of indirect path analysis showed that secure attachment styles, anxiety and avoidance through causal attribution and responsibility have been effective on marital satisfaction (p = 0.001). One of the effective factors in the success of marriage is the attachment styles of individuals, so it is recommended for premarital couples to review the attachment status, documents and communication skills and give premarital education.

    Keywords: Marital Satisfaction, Attachment Styles, Causal Attribution, Responsibility Attribution, Married Students