فهرست مطالب

پژوهشهای حقوقی - پیاپی 61 (بهار 1404)

مجله پژوهشهای حقوقی
پیاپی 61 (بهار 1404)

  • تاریخ انتشار: 1404/01/15
  • تعداد عناوین: 22
|
  • فرید میدانی، سید قاسم زمانی* صفحات 7-30

    یکی از مهم ترین اقدامات مهم جامعه بین المللی در مبارزه با تروریسم، تشکیل گروه اقدام ویژه مالی است و در نتیجه لازم است میزان اعتبار و مبنای الزام آوری آن در حقوق بین الملل توضیح داده شود. پژوهش حاضر با توجه به منابع مورد اشاره در ماده 38 اساسنامه دیوان و نیز برخی از منابع مندرج در دکترین حقوقی و همچنین هنجارهای برتر حقوق بین الملل و تاسیسات حل تعارض همچون قاعده آمره، تعهدات عام الشمول و ماده 103 منشور به ارزیابی مبانی الزام آوری توصیه نامه ها در قالب منابع حقوق بین الملل و سلسله مراتب هنجاری می پردازد. نوشتار حاضر در پی پاسخ به این پرسش مهم است که این توصیه نامه ها به استناد کدام یک از منابع کلاسیک یا جدید حقوق بین الملل لازم الاجرا تلقی می شوند. در این مقاله جایگاه توصیه های گروه ویژه اقدام مالی مورد بررسی و تدقیق قرار گرفته و به اجرای آنها توسط کشورها و سایر اشخاص بین المللی و قابلیت استناد آن توصیه ها پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: شورای امنیت، عرف، قواعد آمره، قواعد عام الشمول، گروه ویژه اقدام مالی
  • نرگس رزم توز*، فاطمه فتح پور صفحات 31-58
    حفظ حقوق مصرف کنندگان یکی از ارزش ها و هنجارهای موصوف جوامع بشری است که قانون گذاران کشورهای مختلف از آن حمایت می کنند. پرسش مطرح در این مقاله، چگونگی نقش سازمان های بین المللی و منطقه ای در ارتقا و ترویج حقوق مصرف کننده است. در مقام پاسخ، نقش سازمان های فراملی را می توان به دو زیرگروه سازمان های بین المللی و سازمان های منطقه ای تقسیم کرد که هر یک می توانند به فراخور سندی که در خصوص حقوق مصرف کننده به تصویب می رسانند، اسناد حقوقی سخت (لازم الاجرا) و یا حقوقی نرم (توصیه ای) تدوین نمایند. دستورالعمل های سازمان ملل متحد بر مبنای هفت اصل اساسی نظام حقوق مصرف کننده شامل موارد حمایت از سلامت و ایمنی مصرف کنندگان، حمایت از منافع اقتصادی مصرف کنندگان، ارائه اطلاعات کافی به مصرف کنندگان، آموزش مصرف کننده، دسترسی مصرف کننده به ابزار موثر جبران خسارت، ایجاد انجمن های مصرف کننده و مشارکت مصرف کنندگان در فرایند تصمیم گیری و مصرف پایدار است و اتحادیه اروپا، از بین نهادهای حمایت از مصرف کننده پیشرفته ترین نظام نظارتی برای حمایت از مصرف کننده را تاکنون در سطح جهانی ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: حمایت از مصرف کننده، سازمان ملل متحد، اسناد بین المللی، سازمان های منطقه ای، اتحادیه اروپا، حقوق بین الملل
  • علیرضا محقق هرچقان، محمدعلی اردبیلی*، ابراهیم بیگ زاده، محمدعلی مهدوی ثابت صفحات 59-90

    یکی از زمینه های رسیدگی در دیوان کیفری بین المللی، جنایات سایبری است. این جنایات به واسطه ماهیتشان، حساسیت زیادی را در بحث رسیدگی می طلبند. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته است، اختیارات دادستان کیفری بین المللی در رسیدگی به این جنایات بررسی شده و دوگانه گرایی قضایی مورد توجه قرار گرفته است. دوگانه گرایی برای اشاره به پدیده هایی استفاده می شود که به موجب آن بین نظام های حقوقی مختلف هم گرایی وجود دارد. اساسنامه دیوان کیفری بین المللی، به دلیل تاثیرپذیری از هر دو نظام حقوقی کامن لا و رومی ژرمنی، دارای رویکردی ترکیبی است. دادستان نیز متناسب با این اساسنامه لازم است در چهارچوب اختیارات خود عملکردی ترکیبی ارائه دهد؛ بنابراین دادستان با استفاده از معیارها و متناسب با مواد اساسنامه می تواند چندوجهی عمل کند. یکی از این اختیارات، صرف نظر کردن از پرونده ها در جهت منافع عدالت است. اختیار دیگر دادستان، امکان اصلاح و تغییر اتهاماتی است که پیش از آن به متهمان وارد کرده است.

    کلیدواژگان: دوگانه گرایی قضایی، جنایات سایبری، جنایات بین المللی، دیوان کیفری بین المللی، اختیارات دادستان دیوان کیفری بین المللی
  • سید حسین میرجعفری، شهرام زرنشان*، سمانه رحمتی فر صفحات 91-128

    در جهان تحولات خاصی در حال رخ دادن است؛ «پوپولیسم یا عوام فریبی» به معنای عام آن در تصمیم گیری های اجتماعی و سیاست خارجی دولت ها در حال افزایش است و علی رغم ادعاهایی مبنی بر اینکه پوپولیست ها صدای واقعی مردم هستند، پوپولیسم نسخه ای معتبرتر از دموکراسی و همچنین اقدامی اصلاحی برای همسویی مجدد دموکراسی ها با افکار عمومی ارائه نمی دهد. پوپولیست ها در حوزه قدرت و حاکمیت خود به دنبال حذف چهار ستون اصلی دموکراسی یعنی استقلال قضایی، حقوق سیاسی گروه های محروم، برابری جنسیتی و آزادی مطبوعات هستند تا ثبات خود را تضمین نمایند. از آنجا که اجرای «اصل صلاحیت جهانی» در نظام حقوقی کشورها یکی از نمونه های استقلال قضایی (داخلی و بین المللی) و دستیابی به عدالت در حقوق کیفری بین المللی است و با توجه به افزایش روزافزون جنایات بین المللی و حقوق بشری، با عدم نیاز و یا تمایل کمتری از سوی دولت ها برای استفاده از این اصل فرامنطقه ای مواجه هستیم. این امر نشان می دهد که پوپولیسم به طور جدی به عدالت، حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون آسیب وارد می کند. پرسش اصلی این است که چگونه صلاحیت جهانی به نهادی پوپولیستی یا عوام فریب در حقوق بین الملل بدل شده است؟ در طول دهه های گذشته تا به امروز چه عواملی باعث شده است تا اجرای اصل صلاحیت جهانی در کشورهای دنیا با کندی پیش برود؟ پاسخ به این سوالات را می توان در واکاوی مفاهیم صلاحیت جهانی، بررسی قوانین مرتبط با این اصل در برخی کشورهای دنیا و همچنین ارزیابی دیدگاه پوپولیستی در تصمیم گیری های سیاسی دولت ها در اجرای اصل صلاحیت جهانی به دست آورد.

    کلیدواژگان: پوپولیسم، صلاحیت جهانی، حقوق کیفری بین المللی، حقوق بین الملل، زیست بین المللی
  • عصمت گلشنی، سید مهدی حسینی مدرس* صفحات 129-168
    قواعد آمره برتر مفهوم پرکاربرد و جدیدی در ادبیات حقوقی است که معنای دقیق آن، مصادیق، تفاوتش با مفاهیم و نهادهای مشابه حقوقی و حوزه قلمرو این قواعد از منظر حقوق بین الملل خصوصی تبیین نشده است؛ لذا اجتناب از تشتت در کاربست این مفهوم بنیادین و یکسان سازی ادبیات پژوهشی این حوزه ضرورت اصلی انجام این پژوهش از بعد نظری است. از باب ضرورت کاربردی، در مواجهه ایران با حجم وسیعی از تحریم های وضع شده توسط کشورهای ثالث و توصیف شدن این تحریم ها به عنوان مصداقی از قواعد آمره برتر، آشنایی با مفهوم قواعد آمره برتر و حدود قابلیت اعمال آن می تواند به حفظ منافع ملی در اختلافات تجاری بین المللی که با موضوع تحریم مرتبط هستند، کمک کند. در این پژوهش، با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی، منابع کتابخانه ای و اینترنتی مرتبط با موضوع مورد مطالعه قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از این است که قواعد آمره برتر قواعدی ماهوی هستند که ادعا دارند بر همه حالت های تحت قلمروشان، قطع نظر از قانون حاکم و محتوای آن حاکم هستند و وجوه افتراق قابل توجهی با مفاهیم مشابه مانند «قواعد تعارض قوانین»، «قواعد آمره» و «نظم عمومی بین المللی» دارند. دامنه شمول قواعد آمره برتر، اغلب به صراحت در خود قاعده و بر اساس معیارهای مکانی، زمانی یا شخصی مشخص می شود اما در صورت عدم تعیین، مرجع رسیدگی کننده به اختلاف باید در این خصوص تصمیم بگیرد. حتی در مواردی هم که حوزه شمول قاعده آمر برتر به صراحت تعیین شده است، مرجع رسیدگی کننده باید حوزه شمول را تعیین کند، البته صرفا تا حدودی که برای نیل به هدف وضع قاعده آمره برتر، ضروری و لازم می بیند.
    کلیدواژگان: قواعد آمره برتر، نظم عمومی بین المللی، قاعده حل تعارض قوانین، حوزه شمول قاعده، قاعده آمره
  • لعیا جنیدی*، مجید قربانی زلیخائی صفحات 169-198
    میانجیگری یکی از روش های جایگزین حل و فصل اختلاف (ADR) است که اکثر کشورهای جهان سعی در ترغیب و تشویق طرفین به حل اختلاف از این طریق دارند. مشکل اساسی که میانجیگری با آن مواجه است، لازم الاجرا نبودن موافقت نامه های ناشی از میانجیگری است. سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا برای رفع این مشکل تدابیری را به کار بسته اند که برجسته ترین آن تصویب دستورالعمل میانجیگری اتحادیه اروپا (2008) و تصویب کنوانسیون سنگاپور (2019) است. مهم ترین بحث در این دو مقرره، نحوه اجرای موافقت نامه ای است که در نتیجه میانجیگری حاصل می شود. در این مقاله با دیدگاهی تطبیقی تبیین شده است که یک موافقت نامه حل وفصل اختلاف مطابق کنوانسیون سنگاپور و دستورالعمل میانجیگری اتحادیه اروپا به چه نحو اجرا می شود. همچنین در این مقاله موضع حقوقی کشور سنگاپور به عنوان یکی از اولین تصویب کنندگان کنوانسیون بررسی و رویکرد نظام حقوقی ایران به موضوع، با توجه به لایحه دولت جهت الحاق به کنوانسیون سنگاپور بررسی شده است. در نهایت نیز پیشنهادهای مشخصی در زمینه انتخاب رژیم اجرایی موافقت نامه های حل وفصل اختلاف تجاری بین المللی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: میانجیگری، کنوانسیون سنگاپور، موافقت نامه حل وفصل میانجیگری تجاری بین المللی، شناسایی، اجرا
  • مریم علی محمدی*، محمدرضا پاسبان، عباس طوسی صفحات 199-236

    گزارش اصول اساسی حاکم بر نظام های پرداخت مهم سیستمی (CPSS) بر این مبنا است که ایمنی، کارایی و عملکرد صحیح ترتیبات پرداخت، تصفیه و تسویه هر نظام پرداخت به شدت تحت تاثیر بنیان های حقوقی و چهارچوب های قانونی آن قرار دارد. وضع قوانین شفاف، جامع و موثر از لوازم بنیادین عملکرد مطلوب نظام های پرداخت و مدیریت ریسک های تسویه به ویژه ریسک های مالی آن است. لزوم وضع چنین قوانینی ذیل اصل شفافیت قوانین نظام پرداخت، موضوع دومین اصل حقوقی سند CPSS است؛ اصل پساقانون مندی که نه تنها مورد تاکید دیوان اروپایی حقوق بشر و بسیاری از کشورهای جهان است، بلکه اغلب اصول و استانداردهای ایمنی و کارایی مورد توافق بین المللی در زمینه نظام های پرداخت، دایر مدار تامین و تحقق این اصل است.بررسی تحولات قانون صدور چک ایران بیانگر این امر است، هرچند اصل شفافیت قوانین سند CPSS در حوزه ریسک های اعتباری نظام پرداخت چک در قانون اصلاحی 1397 مورد توجه قانون گذار قرار گرفته است، لکن در زمینه ریسک های نقدینگی، الزامات و ضوابط مندرج در این اصل را تامین نمی نماید. افزون بر آن، قانون صدور چک به عنوان قانون خاص ناظر بر نظام پرداخت چک از جامعیت و انسجام قانونی لازم برخوردار نیست؛ بنابراین ضرورت بازنگری مجدد در مجموعه قوانین صدور چک به ویژه قانون اصلاحی 1397 و تدوین یک قانون واحد، جامع، منسجم و شفاف با رعایت اصول و استانداردهای بین المللی ناظر بر نظام های پرداخت به ویژه اصل دوم این سند، امری اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: اصل شفافیت قانون، نظام پرداخت چک، سند اصول اساسی حاکم بر نظام های پرداخت مهم سیستمی، ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی
  • موسی عاکفی قاضیانی*، وحید عاکفی قاضیانی صفحات 237-262
    شفافیت حقوقی در تمام ابعاد یک قرارداد از ابتدا تا انتها از جمله عوامل سرنوشت ساز در استقبال افراد از تجارت بین الملل به شمار می رود. یکی از این ابعاد مهم تعیین قانون حاکم در فرض بروز اختلاف طرفین در دعاوی قراردادی و غیرقراردادی است که به سببی به قرارداد پایه مرتبط می شوند. از جمله اختلافات قراردادی دعوای فسخ، الزام به تعمیر، الزام به تهیه کالای جانشین و غیره است و از جمله دعاوی غیرقراردادی نیز می توان از دعاوی نقض، اعتبار و یا مالکیت حق پایه و اولیه نام برد. این دعاوی هنگامی که در حوزه مالکیت فکری مطرح می شوند، دولت ها به دلیل قواعد سرزمینی خود اصولا اصل صلاحیت سرزمینی را بر این گونه دعاوی جاری می دانند و از اعمال قانون حاکم دیگر کشور ها بر اموال فکری خودداری می کنند. در این جستار اسناد وایپو به ویژه دو سند پیشنهادی موسسه حقوقی آمریکا و موسسه ماکس پلانک در خصوص قانون حاکم در این دعاوی مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت راهکار پایانی آن است که برای وصول به شفافیت حقوقی در تعیین قانون حاکم در حوزه مالکیت فکری دولت ها می توانند با وضع قوانین داخلی به انتخاب قانون حاکم توسط طرفین در دعاوی ناشی از اختلافات این حوزه پایان دهند و این چنین به نظم حقوقی تعارض قوانین، توسعه تجارت بین الملل و پیش بینی پذیری دعاوی این حوزه مساعدت نمایند. همچنین با مقایسه دو سند پیشنهادی مذکور، پیشنهادهایی در خصوص شفافیت هرچه بیشتر پیش نویس موسسه ماکس پلانک ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: نرم افزار، نقض حقوق مالکیت فکری، اسناد وایپو، پیش نویس موسسه ماکس پلانک، انتخاب قانون حاکم
  • سید امیرحسام موسوی*، وحید ایمانی رحیم لو صفحات 263-292

    در خصوص ماهیت تصمیمات مجامع عمومی شرکت های سهامی تفاسیر متفاوتی ارائه شده است. برخی آن را تصمیم جمعی یک طرفه، برخی ایقاع تشریفاتی جمعی و برخی موافقت نامه جمعی دانسته اند؛ اما آیا از چنین تصمیمی می توان عدول کرد؟ از جمله مهم ترین تصمیمات مجمع عمومی سالانه شرکت سهامی، تقسیم سود بین سهام داران است. سود شرکت توسط مدیران شرکت شناسایی و محاسبه شده و به تصویب بازرسان قانونی شرکت می رسد و ضروری است این موضوع و نحوه تقسیم سود به تصویب مجمع عمومی شرکت نیز برسد. پس از شناسایی سود، میزان شناسایی شده، جزو مطالبات سهام داران از شرکت محسوب گردیده و تاخیر در پرداخت آن مستوجب پرداخت خسارت تاخیر خواهد بود. همچنین در فرضی که سود شناسایی شده به عللی غیرقابل پرداخت گردد، چاره ای جز اعلام لغو تصمیم مجمع یا عدول از آن نخواهد بود؛ اما در فرضی که در خصوص تقسیم سود مانعی وجود نداشته باشد، هیئت مدیره و حتی مجمع عمومی به علت نظریه حق مکتسب قادر به عدول از تصمیم خود نخواهند بود.

    کلیدواژگان: سود سهام، مجمع عمومی، تاخیر، عدول، بورس
  • محمد جلالی*، جاوید رستمی صفحات 293-324
    تابعیت به عنوان یک رابطه حقوقی سیاسی میان شهروندان و دولت ترسیم شده است. این تابعیت بیش از هر چیزی بر اساس تولد و به صورت اجباری منتقل میگردد. با این حال طیف گسترده پناهندگی و مهاجرت ورای مرزهای جغرافیایی یک کشور سبب شده تا افراد با ملیت های گوناگون تقاضای اخذ تابعیت جدید را بدهند؛ اما برای اخذ تابعیت جدید، دولت ها بر اساس سیاست گذاری های کلانی که در این حوزه وجود دارد، شرایطی برای اخذ تابعیت وضع نموده و در نهایت طی فرایندی که امروزه در برخی کشورهای جهان به «آزمون تابعیت» یا «آزمون شهروندی» شهره است، میزان کسب این شرایط را در فرد محک می زنند. ایران نزدیک به 50 سال است که با مسئله پناهندگی و مهاجرت از سرزمین های مجاور به خصوص افغانستان، عراق و پاکستان مواجه بوده است. میهمانانی که در ایران حضور دارند نزدیک به نیم قرن سابقه مهاجرت و پناهندگی را ثبت نموده و ما با نسل سوم این دسته از افراد در جامعه برخورد می کنیم. برای اعطای تابعیت ایرانی به اتباع خارجی ساکن ایران نیز شرایطی تعریف شده و در نهایت میزان ادغام و دانش این افراد نسبت به جامعه ایرانی در فرایندی با نام «آزمون قانون اساسی» سنجیده می شود. پس از تثبیت قدرت طالبان در افغانستان و آغاز موج جدید پناه جویی در کشور ایران، اهمیت این مسئله افزایش چشمگیری یافته است. در این مقاله سعی شده تا با رویکردی انتقادی آزمون قانون اساسی مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته و سپس با نتایج حاصل از ارزیابی تطبیقی با سیستم آزمون تابعیت در دو کشور ایالات متحده و کانادا، پیشنهادهایی در این زمینه ارائه گردد.
    کلیدواژگان: آزمون تابعیت، بیگانگان، پناهنده، تابعیت ایرانی، مهاجرت
  • مرتضی راسخی، سید محمدمهدی غمامی*، احسان سامانی صفحات 325-350

    فربه شدن قوه قضائیه سبب شده است تا این قوه از انجام وظیفه ذاتی خود که رسیدگی به حل وفصل اختلافات است، دور شود. برای اینکه قوه قضائیه بتواند به سهولت به رسالت اصلی امر قضا بپردازد، مستلزم چابک سازی است. با برون سپاری وظایف غیرقضایی این قوه و نهادهای وابسته به آن، رسیدگی به اموری که دارای ماهیت قضایی است در این قوه به درستی صورت می پذیرد. به منظور چابک سازی قوه قضائیه، برخی از نهاد های وابسته به آن باید به منظور رعایت اصل صحیح ساختار اداری از ذیل این قوه خارج و برون سپاری شوند. یکی از نهادهای وابسته به قوه قضائیه بر اساس قانون اساسی، سازمان بازرسی است که وظیفه نظارت بر دستگاه های اجرایی را بر عهده دارد. در این مقاله سوال نگارندگان آن است که «جایگاه مطلوب سازمان در نظام حقوقی ایران کجاست و نقش مردم در نظارت چیست؟» سازمان بازرسی بازوی نظارتی قوه قضائیه است اما از آنجا که نظارت این سازمان بر دستگاه های اجرایی و اداری شامل دستگاه های قوه قضائیه نیز می شود، از این رو نظارت سازمان بر قوه قضائیه تقلیل یافته و به نظارت سلسله مراتبی تبدیل می شود. این امر باعث می شود تا نظارت به صورت دقیق و صحیح انجام نشود. این ایراد به قوای مقننه و مجریه در صورتی که سازمان بازرسی در زیرمجموعه آنها قرار گیرد، وارد است. لذا باید سازمان از زیرمجموعه قوه قضائیه برون سپاری و به زیرمجموعه نهاد رهبری اضافه شود و یا باید بر اساس مفاد مندرج در سند تحول قضایی از ظرفیت بخش خصوصی و همچنین نهادهای مردمی استفاده بهینه شود.

    کلیدواژگان: بازرسی، نظارت، رهبری، قوه قضائیه، مردم
  • مجتبی همتی*، حسین خزایی صفحات 351-382
    در بند دوم اصل 156 قانون اساسی، احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی های مشروع، جزو وظایف قوه قضائیه ذکر شده است؛ اما با گذشت بیش از چهار دهه از تصویب قانون اساسی، در قوانین مدون، مفهوم و سازکارهای تحقق حقوق عامه، مراجع مسئول در این زمینه و چالش های آن تعیین و تبیین نشده است. علی رغم اینکه در دکترین به مفهوم و موانع آن پرداخته شده است اما به ارتباط سازمان بازرسی کل کشور و احیای حقوق عامه، چالش ها و راهکارهای آن پرداخته نشده است. هدف این پژوهش، پرداختن به این موضوع می باشد. برآیند پژوهش حاکی از این است که بند دوم اصل 156 باید به صورت «اجرا و گسترش عدالت از طریق تضمین منافع عمومی و حقوق شهروندان» تنظیم شده و سازمان بازرسی زیر نظر مقام رهبری (به عنوان مقام ناظر بر قوای سه گانه و همه نهادهای عمومی) انجام وظیفه کرده و کمیسیون اصل نود و دیوان محاسبات هم در این سازمان ادغام و سازمان دهی شوند. در این صورت، هم نظارت و بازرسی فعال و فراگیر محقق می شود و هم موازی کاری برطرف شده و حقوق عامه بهتر تامین می شود. ولی چنین امری مستلزم بازنگری در اصول قانون اساسی از جمله اصل 174 است؛ اما در شرایط حاضر سازمان بازرسی برای احیای اثربخش حقوق عامه، باید بر رفع چالش های درون سازمانی (چالش های نرم) و چالش های برون سازمانی (چالش های سخت) متمرکز شود.
    کلیدواژگان: احیای حقوق عامه، سازمان بازرسی، قانون اساسی، منافع عمومی، حقوق شهروندی
  • حسن جاودان*، سید عبدالجبار هاشمی، معصومه نوروزی سرجوئی صفحات 383-412
    اساسی ترین مسائل در فرایندهای مدیریتی کشور مسئله نظارت و کنترل است که در ایجاد یک خدمت یا محصول، نقش بسزایی ایفا می کند و بدون وجود آن، فرایند مدیریت دچار ضعف و اختلال می شود. لذا ضعف مدیریتی ناشی از عدم نظارت بر اعمال و رفتار سازمان، با توجه به محدوده نظارتی می تواند آسیب های جدی را به حوزه تحت مدیریت دستگاه از جمله دستگاه های اجرایی کشور وارد نماید. در کشور ما به منظور مبارزه با فساد و برقراری نظم و شفاف سازی عملکرد دستگاه های دولتی و کارکنان آنها، نهادهای نظارتی زیرمجموعه قوای سه گانه و حتی خارج از آن تاسیس شده اند که هرکدام در محدوده وظایف قانونی خود فعالیت می کنند. هدف از انجام این تحقیق، یافتن راه حلی مناسب در امر مبارزه با فساد و شفاف سازی عملکرد کارکنان و دستگاه های اجرایی و نیز ارتقای اعتماد مردم نسبت به دولت است، در این راستا عملکرد دستگاه های نظارتی به منظور یافتن نهاد تاثیرگذار در جلب اعتماد مردم نسبت به دولت مورد ارزیابی قرار گرفته است. با بررسی وظایف قانونی محوله به نهادهای مذکور، سازمان بازرسی کل کشور به عنوان نهاد تاثیرگذار در امر شفاف سازی و جلب اعتماد مردم از دولت تشخیص داده شد. در راستای تحقق اهداف تحقیق، علاوه بر تمرکز بر توسعه عملکرد این سازمان و استفاده حداکثری از ظرفیت موجود آن، نیاز به استفاده از ظرفیت قانونی یعنی «نهادهای مردمی» با اجرای ماده 55 آیین نامه اجرایی قانون تشکیل سازمان بازرسی است. تحقیق حاضر به روش توصیفی ارائه و اطلاعات آن به روش کتابخانه ای و رجوع به اسناد و قوانین جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: نظارت، سازمان بازرسی، نهاد مردمی، فساد زدایی، اعتماد مردم به دولت
  • احمد تقی زاده*، خلیل منصوری زاده، سیده سارا موسوی صفحات 413-442
    به دنبال رشد نرخ فرزندآوری در دهه 60 قانون گذار برای کاهش این نرخ، دست به تدوین قوانینی زد که در مدتی کوتاه نتیجه دلخواه را فراهم کرد. هدف تعادل جمعیتی مقنن که برای زمانی طولانی تر در نظر گرفته شده بود، با کاهش سریع نرخ موالید، دچار ناکامی شد و روند کاهشی این نرخ تا مدتی طولانی و حتی تا زمان حاضر ادامه پیدا کرد. برای رشد دوباره نرخ موالید و جبران کاستی آن، تمهیدات موثری تا ابتدای دهه نود انجام نگرفت؛ اما با آغاز این دهه، می توان افزایش سیاست ها و قوانین جمعیتی را مشاهده کرد. قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت 1400 و سیاست های کلی تامین اجتماعی 1401 از مقررات متاخری بودند که در این زمینه تدوین شدند. این نوشتار در پی پاسخ به این سوال است که قانون اخیر تا چه اندازه ظرفیت تحقق هدف فرزندآوری مذکور در بند هشتم سیاست های کلی تامین اجتماعی را دارد؟ نویسندگان با روشی توصیفی تحلیلی به بررسی این سوال پرداخته و به شائبه های تضاد مفادی بین قانون مزبور و سیاست های کلی تامین اجتماعی دست یافته اند و بر این فرضیه هستند که اگرچه به صورت منطقی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت باید با سیاست های کلی تامین اجتماعی در جهت رشد نرخ موالید همراه و همگام باشد، اما یافته این نوشتار، نتایج تبعی این قانون را نمایان می کند که با سیاست های کلی مزبور سازگار نیست. این ناسازگاری را در تضاد مقررات این قانون با برخی قواعد فقهی همچون قاعده لاضرر و همچنین استفاده از روش هایی که به ناکارآمدی دولت در وصول به برنامه های خود به دلیل بار مالی ایجادشده در نتیجه اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت منجر می شود، می توان مشاهده کرد. با این توصیف، ضروری به نظر می آید تا قانون مذکور اصلاح شده و ایرادات آن برطرف گردد که نگارندگان پیشنهاداتی را در جهت اصلاح و همسوسازی این قانون با بند هشتم سیاست های کلی تامین اجتماعی ارائه کرده اند.
    کلیدواژگان: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، سیاست های کلی تامین اجتماعی، فرزندآوری، نرخ موالید
  • سید جواد سجادی*، علی رضا باریکلو صفحات 443-472
    تولید انبوه و متنوع، بارزترین چهره دنیای امروز است. تولید به رغم نقش مهم در توسعه، باعث تغییرات عمده اقلیم و آلودگی محیط زیست می شود. آلودگی محیط زیست، از مهم ترین بحران های جامعه امروز است؛ موضوعی که سرنوشت بشر را از بنیان متحول می کند و به حق انسان در دسترسی به محیط زیست سالم که از حقوق اساسی است، آسیب می رساند. آلودگی های ناشی از تولید، بیشتر به سبب فقدان استاندارد، بی کیفیتی محصولات و عدم کنترل است. آلودگی ناشی از تولید را هرگز نمی توان به صفر رساند؛ اما با اقدامات اساسی در زمینه تولید، می توان آن را به حداقل رساند. راهکارهای اصولی این است که در زمینه تولید، باید به اهداف بازدارندگی توجه کرد، استانداردهای سخت گیرانه تولید را به کار گرفت و استانداردها را نیز به روز کرد. تولیدات باید از مواد تجدیدپذیر و بر اساس استانداردهای محیط زیستی و در راستای توسعه پایدار ساخته شود. «عامل آلودگی» محیط زیست، به دلیل ایجاد منشا آلودگی و تعدی به حقوق دیگران، دارای مسئولیت مدنی است و باید زیان های به وجود آمده را جبران کند؛ زیرا حق برخورداری از محیط زیست سالم از حقوق اساسی انسان است و تولید آلاینده به این حق آسیب می رساند. در نظام حقوقی ایران درباره مبنای مسئولیت مدنی، «نظریه تقصیر» ملاک است. این نظریه در زمینه مقابله با آلودگی محیط زیست با منشا تولید، کارایی لازم را ندارد. به علاوه، مطالبه خسارت های زیست محیطی بر مبنای این نظریه دشوار است. برای جبران کاستی این نظریه، «مسئولیت محض و استناد عرفی» برای کاهش آلودگی های محیط زیستی تولید و حمایت از محیط زیست می تواند موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: حق، محیط زیست، مقررات، تولید، استاندارد، آلایندگی، خسارت، مسئولیت مدنی
  • محمد ساردویی نسب، علی بزرگ پور* صفحات 473-500
    ترانشیپمنت (ترانسشیپمنت) عملیاتی است که طی فرایند حمل، محموله از یک وسیله حمل (کشتی) تخلیه و به وسیله حمل دیگری بارگیری می شود به نحوی که فرایند حمل به یک یا چند سفر مستقل و مجزا قبل و بعد از ترانشیپمنت تقسیم می گردد که همین امر می تواند منشا ایجاد مسئولیت های متفاوت متصدیان حمل گردد.در این میان حدود مسئولیت صادرکننده بارنامه ای که متضمن ترانشیپمنت باشد، از اهمیت فراوانی برخوردار است زیرا ممکن است در صورت بروز خسارت در هر یک از مراحل سفر، مسئولیت متصدی حمل صادرکننده بارنامه متفاوت باشد. در این مقاله سعی شده است تا با تکیه بر نص کنوانسیون های لاهه، هامبورگ و همچنین رویه قضایی مربوط به این حوزه، حدود مسئولیت متصدیان حمل در صورت وجود ترانشیپمنت در سفر تشریح گردد.متاسفانه علی رغم اهمیت موضوع مزبور و گسترش بیش ازپیش این فعالیت در عرصه کشتیرانی و حمل ونقل دریایی، مقالات و کتب منتشرشده در خصوص ترانشیپمنت بیشتر ناظر بر جنبه فنی و مهندسی آن است. علاوه بر این کنوانسیون های فوق نیز در این خصوص رویکردهای متفاوتی را برگزیدند؛ لذا ضروری می نماید تا موضوع به صورت شفاف تر مورد بررسی قرار گیرد. به نظر می رسد مسئولیت متصدیان حمل در فرایند ترانشیپمنت بر اساس نوع بارنامه و قانون حاکم بر آن متفاوت باشد به نحوی که با تغییر نوع بارنامه ممکن است مسئولیت متصدیان حمل نیز تغییر یابد.
    کلیدواژگان: ترانشیپمنت، بارنامه، مسئولیت، کنوانسیون، هامبورگ، لاهه
  • عباس میرشکاری*، نفیسه ملکی صفحات 501-530
    هر شخص می تواند مانع استفاده بدون اجازه دیگران از تصویر، نام و سایر نشانه های هویتی خود شود و آن گونه که می خواهد از آنها بهره برداری تجاری کند. این حق که می توان آن را حق جلوت نامید، امروزه ارزش تجاری پیدا کرده و عرضه کنندگان حاضرند در برابر به کارگیری ویژگی های هویتی اشخاص مشهور برای تبلیغ کالاها و خدماتشان، مابه ازای مالی بپردازند. در این صورت در نگاه نخست به نظر می رسد باید از نظر ماهیت، حق جلوت را حقی مالی دانست و ویژگی های حقوق اموال مانند قابلیت انتقال، اسقاط، توقیف و توارث را به حق جلوت تسری داد اما آنچه مانع پذیرش مطلق چنین دیدگاهی می شود این است که حق جلوت با ویژگی های هویتی شخص در ارتباط است و از این منظر به حقوق مربوط به شخصیت نزدیک می شود که حقوقی غیرمالی اند و ویژگی های فوق را با خود ندارند. به علاوه حق جلوت به طور مستقیم برای تاثیرگذاری بر مخاطبان که اغلب عموم جامعه هستند به کار گرفته می شود و تعیین ماهیت این حق و اختیاراتی که برای ذی حق در نظر می گیریم نباید موجب فریب آنها شود. آنچه در نوشتار پیش رو می آید، تلاشی است برای تحلیل ماهیت حق جلوت و تنظیم ویژگی های آن با توجه به کارکرد مالی این حق در کنار توجه به حریم شخصیت فرد و نظم عمومی.
    کلیدواژگان: حق جلوت، حق مالکیت، شخصیت، نظم عمومی، انتقال پذیری
  • رضا ولویون* صفحات 531-558
    حق انتفاع بعد از مرگ منتفع پایان می پذیرد و مال به مالک برمی گردد لذا ملکیت او کامل می گردد، بر خلاف حق مستاجر که بعد از مرگ او عقد اجاره باقی است و به وراث او می رسد؛ بنابراین هنگامی که قبل از انقضای مدت عقد انتفاع، منتفع بمیرد عقد انتفاع منحل می گردد. دلیلش آن است که این حق، قائم به شخص است و حتی مرحوم امامی گفته است که حق انتفاع باید مجانی باشد زیرا غرض از برقراری حق انتفاع کمک به امور خیریه است و آن منافات با گرفتن عوض دارد اگرچه به صورت شرط در ضمن عقد باشد. بدین جهت بعضی از فقهای اسلام حق انتفاع خاص را لازم نمی دانند مگر قصد قربت در آن بشود و در وقف مشهور نزد فقهای امامیه شرط بودن قصد قربت است و قصد قربت منافات با آن دارد که مالک در مقابل برگزاری حق مزبور، عوض قرار دهد و آن را از نظر تجاری و معاوضه منعقد سازد. بدین جهت است که مالک نمی تواند حق فسخ در عقد حق انتفاع را برای خود یا طرف خود بگذارد و یا آن را اقاله نماید. قانون مدنی در ماده 51 مسئله مرگ یا فوت منتفع را نیاورده است. از ظاهر بند اول ماده مذکور این طور فهمیده می شود که اگر منتفع در خلال مدت عقد انتفاع فوت کند، عقد باقی است و به ارث نیز می رسد لیکن باید دست از ظاهر ماده برداشت زیرا لازمه پذیرش آن این است که منتفع بتواند به دیگری اجاره هم بدهد زیرا هیچ فرقی میان انتقال ارادی اجاره و انتقال قهری (ارث) وجود ندارد. برخی از حقوق دانان بند اول را حمل به صورتی کرده اند که منتفع زنده است و مدت عقد نیز گذشته است و در ادامه آن می گوید: نباید مفاد بند اول ماده 51 ق. م را حمل بر اطلاق لفظی کرد و گفت: انقضای مدت، شامل فرض حیات دارنده حق انتفاع در راس مدت و نیز شامل فرض ممات او پیش از مدت می شود زیرا استناد به این اطلاق، تالی فاسد دارد و آن این است که یا باید ارث حق انتفاع را جایز بدانیم و اجاره مورد حق انتفاع را جایز ندانیم (نظر مشهور) که تبعیض بی دلیل است یا اگر اجاره را هم جایز بدانیم منکر واقعیات شده ایم یعنی فرق حق انتفاع و مالکیت منافع را منکر هستیم که خلاف ماده 29 ق. م است؛ بنابراین آنچه از مفاد ماده 45 قانون مدنی قابل استفاده است این است که حق انتفاع در همه اقسام آن با مرگ منتفع زایل می گردد، مع الوصف مقنن علی رغم وجود ماده 45 در ماده 51 به موضوع مرگ منتفع اشاره ای ننموده است.
    کلیدواژگان: ارث، حق انتفاع، عمری، رقبی، سکنی، حبس مطلق
  • مرتضی تاجری، رمضان دهقان*، حسین قربانیان صفحات 559-586
    یکی از چالش برانگیزترین موضوعات مطروحه در رویه قضایی به دلالت نارسایی های تقنینی آن، دعوی خلع ید مشاعی است. قواعد خاص حاکم بر این دعوی، تتبع در شناخت و رفع چالش های آن را امری ضروری در جهت تحقق دادرسی عادلانه نموده است؛ از این رو در این مسیر گام نهاده شد و برآیند این پژوهش این بود که در مرحله رسیدگی، قضات در خصوص نحوه احراز مالکیت خواهان و تشخیص خوانده این دعوی ملاک معینی ندارند، همچنین در زمان فوت یا حجر یا تغییر احدی از خواهان ها یا خواندگان متعدد دعوی با بلاتکلیفی مواجه اند؛ و در مرحله اجرای احکام این ابهامات نمود بیشتری داشت به طوری که پس از اجرای حکم خلع ید، نحوه تحویل و اداره ملک مشاع و تعیین تکلیف مستحدثات عین، با چالش های جدی روبه رو بود. برای رفع چالش های مکشوفه ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی و رای وحدت رویه شماره 672 دیوان عالی کشور دو دستاویز محکم قرار داده شد و خلاهای آن با پذیرش دو اصل «سرایت پذیری نتیجه دعوی خلع ید مشاعی به کلیه مالکان» و «قائم بودن حل اختلاف شرکا به عنصر اذن» مرتفع گردید.
    کلیدواژگان: دعوی، خلع ید، مشاع، رویه قضایی، دادرسی
  • حسین قربانی، بیژن حاجی عزیزی*، محمد مولودی صفحات 587-616
    حق بر جبران خسارت در عصر امروز یکی از اصول کلی حقوق به شمار می رود که به مقتضای آن هر شخصی که متحمل خسارت شود، حق بر جبران خسارت وارده به او از بدیهیات حقوقی است و شخصی هم که ورود خسارت به دیگری منتسب به او باشد، تکلیف قانونی و اجتماعی به جبران خسارت وارده را دارد. بی تردید در جبران خسارات از دیدگاه اقتصادی باید به آسان ترین شیوه ممکن با بالاترین کارایی اجتماعی و اقتصادی عمل کرد. رویکرد ایفای نقش فاعل زیان در جبران خسارت با رضایت زیان دیده بر مبنای حسن نیت در جبران عینی در خساراتی که جبران عینی امکان پذیر باشد، بعد از صدور حکم و در جریان رسیدگی و یا حتی بدون اقامه دعوا، روش با کیفیت مطلوبی از جبران خسارت است که در این پژوهش مبانی اقتصادی آن با روش تحلیلی توصیفی با تحقق جبران کامل خسارت و تحقق هدف پیشگیری و کاهش هزینه (با افزایش فایده) نویدبخش کارایی اقتصادی این رویکرد در نظام جبران خسارت خواهد شد.
    کلیدواژگان: ایفای نقش، فاعل زیان، اقتصادی، جبران خسارت، شیوه
  • سید محمدمهدی ساداتی*، امین جلیلی صفحات 617-642

    مقنن کیفری در ماده 499 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 وصف زوال اراده مندرج در ماده 326 قانون مجازات 1370 را در مورد جنایت علیه خویش بر اثر ارعاب دیگری حذف نموده و تنها شرط سقوط مسئولیت مباشر مرعب را بی اختیاری وی در هنگام ارتکاب اعمال ملحوظ داشته است. در این میان پرسش قابل طرح آن است که «آیا اعمال ارادی مباشر خائف در شرایط رعب آوری که مسبب آن دیگری است، می تواند مستمسکی برای مشروعیت جنایات علیه خویش قلمداد گردد، به نحوی که بتوان نتایج واقعه را به شخص مسبب منتسب نمود؟» ماحصل تاملات این گونه رخ می نماید که دست کم سه رویکرد متفاوت در باب پرسش مشروح مطرح بوده که گویا نظریه دوم مورد پسند مقنن کیفری قرار گرفته است. رویکرد اول با تمسک بر معیار «اگر نبود» درصدد اثبات ضمان مطلق افراد مخیف است. رویکرد دوم با تمرکز بر «مباشرت ارادی» افراد خائف در ورود جنایت به خویش و تمسک بر «عدم تعین فعلی مشخص» از سوی فرد مخیف بر عکس فرد مکره در حالت اکراه، قائل بر عدم ضمان مطلق افراد مخیف هستند. رویکرد سوم نیز با طرح معیار «قابلیت پیش بینی خطر» به انضمام «رفتار متعارف عقلایی نسبت به هراس ابداعی»، اعتقاد بر ضمان نسبی افراد مخیف دارند. باری، به نظر می رسد مبانی رویکرد سوم بیشتر با عقل و عدالت بشری سازگار بوده، لذا نگارنده معتقد است مقنن کیفری با بازاندیشی در موازین حقوقی حاکم بر ماده 499 قانون فوق الذکر، در واقع نسبت به حمایت از حقوق حقه افراد خائف گام برداشته است.

    کلیدواژگان: ارعاب، مباشر، جنایت بر خویش، رابطه استناد، سبب
  • علی اصغر عسگری، حسین جاور*، حمیدرضا علی کرمی، وحید قاسمی عهد صفحات 643-670

    در ساحت برابری آیینی در فرایند دادرسی با دو موقعیت مهم مواجه هستیم؛ نخست، ضرورت آن که اجتناب ناپذیر به نظر می رسد و دوم، چگونگی لحاظ و کاربست آن در طراحی و ارزیابی انواع سیستم های دادرسی است. به موازات گسترش مفهوم برابری آیینی در لابه لای قواعد آیین دادرسی مدنی، ابهام در این باره نیز رو به تزاید است. منشا اصلی این ابهامات نیز به لغزندگی و روشن نبودن مفهوم این نهاد و آثار آن در میانه انشعابات شکلی (مدنی و کیفری) در فرایند دادرسی، مکانیسم دستیابی به این مفهوم، تاثیر آن در ارزیابی مفاهیمی مثل انصاف در نظام های دادرسی و نیز نحوه انعکاس آن در ادبیات قضایی و دکترین حقوقی برمی گردد. از این رو لازم است مفهوم و ماهیت دقیق آن به درستی روشن شود و نقش آن در فرایند دادرسی مدنی و کیفری، به تفکیک روشن شود. این نوشتار درصدد است در پرتو روش تحلیلی و توصیفی و بر مبنای تبیین ماهوی و توجه به ضرورت، منشا و آثار ناشی از برابری آیینی به تبیین مفهوم و موقعیت آن در چیدمان ساختاری و کارکرد نظام دادرسی، شیوه ها و شکل های برابری آیینی و مکانیسمی که از طریق آن برابری در دادرسی به کار گرفته می شود، بپردازد.

    کلیدواژگان: برابری آیینی، برابری در وسیله، برابری در قواعد، برابری در نتیجه، دادرسی منصفانه
|
  • Farid Meidani, Seyyed Ghasem Zamani * Pages 7-30

    One of the important actions of the international community in the fight against terrorism is the formation of the special Financial Action Task Force, and as a result, it is necessary to explain its validity and the basis of its binding force in international law. The present study evaluates the binding recommendations foundations in the framework of the sources of international law and normative hierarchy, in accordance with Article 38 of the Statute of the Court, as well as the supreme norms and the establishment of Jus Cogens, Erga omnes obligations and Article 103 of the Charter. The article seeks to answer an important question: Relying on what (classic or modern) international law sources the recommendations are considered binding. in this article, the role of Financial Action Task Forces has been examined accurately and dealing with their execution by states and other international subjects as well as the recommendation capacity to be invoked.

    Keywords: Security Council, Custom, Jus Cogens, Erga Omnes, Financial Action Task Force
  • Narges Razmtouz *, Fatemeh Fathpour Pages 31-58
    Protecting the rights of consumers is one of the values and norms of human societies, which is supported by the legislators of different countries. The question raised in this article is the role of international and regional organizations in the promotion and upgradation of consumer rights. In response, the function of transnational organizations can be divided into two sub-groups, international organizations, and regional ones, each of which can refer to the document approved regarding consumer rights, prepare hard (enforceable) legal documents, or soft (advisory) legal documents. United Nations guidelines based on the seven fundamental principles of consumer rights systems include; supporting the health and safety of consumers, and their economic interests, providing sufficient information to consumers, educating consumers, giving consumers access to adequate compensation tools, creating consumer associations, and consumer participation in the process of decision-making and sustainable consumption, and the European Union among the consumer institutions has created the most advanced monitoring system for consumer protection at the global level so far.
    Keywords: Protection Of Consumers, United Nations, International Documents, Regional Organizations, European Union, International Law
  • Alireza Mohaghegh Harcheghan, Mohammadali Ardebily *, Ebrahim Beigzadeh, Mohammad Mahdavi Sabet Pages 59-90

    One of the areas of investigation in the International Criminal Court is cybercrimes. Due to their nature, these crimes require a lot of sensitivity in the discussion. In this research, which has been done by descriptive-analytical method, the powers of the international criminal prosecutor in dealing with these crimes have been examined and judicial hybridization has been considered. Hybridization is used to refer to the phenomenon whereby there is convergence between different legal systems. The Statute of the International Criminal Court has a hybrid approach due to its influence from both the common law and civil law legal systems. According to this statute, the prosecutor must provide a combined performance within the framework of his authority. Therefore, the prosecutor can act multifacetedly by using criteria and according to the articles of the statute. One of these powers is to dismiss cases in the interests of justice. Another authority of the prosecutor is the possibility of modifying and changing the charges that he has previously brought against the defendants.

    Keywords: Judicial Hybridization, Cyber Crimes, International Crimes, International Criminal Court, Powers Of The Prosecutor Of The International Criminal Court
  • Seyed Hossein Mirjafari, Shahram Zarneshan *, Samaneh Rahmatifar Pages 91-128

    Specific developments are taking place in the world; "Populism or demagoguery" in its general sense is increasing in political decisions about social-foreign issues, and despite claims that populists are the real voice of the people, populism neither provides a more credible version of democracy, nor a corrective measure to re-align democracies with public opinions. Populists seek to ensure their stability by removing the four main pillars of democracy, including judicial independence, the political rights of disadvantaged groups, gender equality, and freedom of the press from their positions of power. Since implementing the "Principle of Universal Jurisdiction" in the legal system of countries is an example of judicial independence and achieving justice in international criminal law (domestic and international), and given the increase of international crimes and human rights, less need or less willingness on the part of governments to use this trans-regional principle is observed. This uncovers that populism is seriously undermining justice, human rights, democracy, and the rule of law. The main question is "How universal jurisdiction has been turned into a populist or demagogic institution in international law?" and "What factors have led to the slow implementation of the principle of universal jurisdiction in countries over the past decades to date?". These questions could be answered by analyzing the concepts of universal jurisdiction, its related laws in some countries, as well as evaluating the populism view in the political decisions of governments regarding implementing the principle of universal jurisdiction.

    Keywords: Populism, Universal Jurisdiction, International Criminal Law, International Law, Bio-International
  • Esmat Golshani, Seyed Mahdi Hosseini Modarres * Pages 129-168
    Overriding Mandatory rule is a new and widely used notion in the legal literature of Iran, however, neither its precise meaning has been explained and distinguished from similar legal notions, nor its scope of application has been defined. Therefore, avoiding mistakes in the use of this fundamental notion and unifying the research literature in this field are the main necessities justifying this research from the theoretical perspective. From the practical perspective, having regard to the fact that Iran has been dealing with the sanctions, understanding this notion and its scope of application could help to protect national interests in international commercial disputes related to the sanctions; with this explanation that the sanctions enacted by third countries are defined as an overriding mandatory rule. In this research, employing the descriptive-analytical research methodology, a meticulous examination of both library and internet resources relevant to the subject matter was undertaken. The research findings affirmatively demonstrate that “overriding mandatory rules” are substantial rules claiming to be governed in all situations defined under their scope of application, regardless of the governing law and its content; and have significant differences and distinctions with similar notions such as “the rule of conflict of laws”, “mandatory rules”, and “International public policy”. The scope of application of overriding mandatory rules is explicitly defined in the rule itself based on the location, time, and subjective criteria; if it is not, the dispute resolution authority should decide. Even in the cases where the scope of application of overriding mandatory rules has been defined explicitly, the dispute resolution authority shall determine the scope of application to the extent which is necessary to achieve its goals.
    Keywords: Overriding Mandatory Rules, International Public Policy, The Rule Of Conflict Of Laws, Scope Of Application Of A Rule, Mandatory Rule
  • Laya Joneydi *, Majid Ghorbani Zoleykhaee Pages 169-198
    Mediation has become a popular method to resolve disputes and many countries all over the world try to encourage the parties to resolve disputes in this way. The main concern about mediation is enforceability of mediated agreements. The United Nations and the European Union have implemented the measures to solve this problem such as adoption of the European Union Mediation Directive (2008) and Singapore Convention (2019).The most important discussion in these two provisions is implementation of settlement agreement that is reached as a result of mediation. within a comparative perspective, this article explains how a dispute settlement agreement is implemented according to the Singapore Convention and the EU Mediation Directive. Also, in this article, the legal attitude of Singapore, as one of the first ratifiers of the Convention, and the approach of the Iranian legal system to the issue, according to the government's bill to join the Singapore Convention, have been investigated. Finally, specific proposals have been presented in the field of choosing the executive regime of international commercial dispute settlement agreements.
    Keywords: Mediation, Singapore Convention, International Mediation Settlement Agreement, Recognition, Enforcement
  • Maryam Alimohammadi *, Mohammadreza Pasban, Abbas Toosi Pages 199-236

    The report of the core principles governing systemically important payment systems (CPSS) is based on the fact that legal foundations and frameworks of any payment system have a strong influence on the safety, efficiency, and correct performance of payment system. One of the primary requirements for the optimal functioning of payment systems and management of settlement risks, especially its financial risks, is the establishment of clear and effective regulations. The second legal principle of the CPSS document is the requirement to enact such laws in accordance with the payment system transparency principle. This principle is not only emphasized by the European Court of Human Rights and many countries around the world, but also the principles of safety and efficiency agreed upon internationally in the field of payment systems. The study of Amendments to the Iranian issuing of check Act shows that the transparency principle of the CPSS document in the area of credit risks of the cheque payment system has been taken into consideration by the legislator in the amendment law of 2017. However, in the field of liquidity risks, it does not meet the requirements and conditions mentioned in this principle. In addition, the cheque issuance Act, as a special law governing the check payment system, does not have the necessary comprehensiveness and legal coherence. The necessity of re-reviewing the set of these laws in compliance with international principle governing payment systems, especially the second principle of this document, is inevitable.

    Keywords: Principle Of Legal Transparency, Check Payment Systems, CPSS Document, Credit Risk, Liquidity Risk
  • Moosa Akefi Ghaziani *, Vahid Akefi Ghaziani Pages 237-262
    Legal certainty in all aspects of a contract from start to conclusion is one of the key factors in welcoming people to international trade. One of these important aspects is determining the applicable law in the event of a dispute between the parties in contractual and non-contractual litigation that are related to the basic contract. the contractual disputes are like lawsuits for termination, the obligation to repair, the obligation to provide replacement of goods, etc., and among the non-contractual lawsuits are the lawsuits for violation, validity or ownership of the basic right. When these claims are made in the field of intellectual property, governments, because of their territorial rules, recognize the principle of territorial jurisdiction over such claims and refuse to apply the law of other countries on intellectual property. This paper examines the WIPO documents, in particular the two documents proposed by the American Law Institute and the Max Planck Institute regarding the law governing these claims. Finally, the solution is that in order to achieve legal certainty in determining the law governing intellectual property, states can end the conflict of laws by authenticating the party's autonomy. So, this is how countries can help the development of international trade and the predictability of claims in this area. Also, by comparing the two proposed documents, some suggestions have been made regarding the maximum certainty of the Max Planck draft.
    Keywords: Software, Infringement Of Intellectual Property Rights, WIPO Instruments, Draft Of Max Planck Institute, Choice Of Governing Law
  • Seyyed Amirhesam Mousavi *, Vahid Imani Rahimloo Pages 263-292

    Different interpretations have been given regarding the nature of public assemblies of joint ventures. But can he avoid such a decision? One of the most important decisions of the annual general meeting of the joint stock company is the distribution of profits among shareholders. The company's profit is identified and calculated by the company's managers and approved by the company's legal inspectors, and it is necessary that this issue and the method of profit distribution be approved by the company's general assembly.Dividend is generally the goal of any partnership and Dividend at corporation is a matter that in our legal system not deal with it enough. subjects that about dividend may be mentioned are quiddity of dividend, delay of payment of dividend after the decision of general meeting and losses of stockholders, deduction of legal reserve and its identity and revoke of general meeting from its decision. At this article I effort to analysis this matters and also try to present precedent of this subject.

    Keywords: Dividends, General Assembly, Delay, Abrogation, Stock Market
  • Mohammad Jalali *, Javid Rostami Pages 293-324
    Nationality has been described as a legal-political relationship between citizens and the government. This nationality is transferred more than other ways else by birth compulsorily. However, the wide range of asylum and migration across a country's geographical borders has led people of different nationalities to apply for new citizenship. But in order to obtain new citizenship, governments, based on the related higher policies, set the minimum conditions and criteria for obtaining citizenship, and finally, in the process that is known in the world today as "the Citizenship Test" or " the Nationality Test", Acquisition of these conditions is examined individually. The Islamic Republic of Iran has been facing asylum and migration from neighboring countries, especially Afghanistan, Iraq and Pakistan, for nearly 50 years. The guests who are present for approximately half a century and we deal with the third generation of this group of people in society. Conditions are also defined for granting Iranian citizenship to foreign nationals residing in Iran, and finally the degree of integration and knowledge of these individuals towards Iranian society is measured in a process called "the constitutional test". In this article, we have tried to analyze and evaluate the constitutional test with a critical approach, will follow by suggestions based on the results of the comparative evaluation with the citizenship test system in the United States and Canada.
    Keywords: Nationality Test, Foreigners, Refugees, Iranian Nationality, Immigration
  • Morteza Rasekhi, SEYED MOHAMMADMEHDI GHAMAMY *, EHSAN SAMANI Pages 325-350

    The fattening of the judicial branch has caused this branch to perform its inherent duty. In order for the judiciary to be able to deal with matters of justice easily, it requires agility. By outsourcing the non-judicial duties of this branch and its related institutions, dealing with matters of a judicial nature will be properly handled in this branch. Some of its affiliated institutions should be outsourced from the organizational chart of this authority in order to comply with the correct principle of administrative structure. According to the constitution, one of the institutions related to the judiciary is the Inspection Organization, which is responsible for supervising the executive bodies.In this article, the authors' question is that "Where is the desired position of the organization in Iran's legal system and what is the role of the people in supervision?" The inspection organization is the supervisory arm of the judiciary, but since the supervision of this organization on the executive and administrative bodies also includes the judiciary, therefore the organization's supervision of the judiciary is reduced and becomes a hierarchical supervision. This is a problem for the legislative and executive powers if the inspection organization is placed under them. Therefore, the organization should be outsourced from the chart of the judiciary and added to the sub-group of leadership institutions, or the capacity of the private sector and public institutions should be optimally used based on the provisions contained in the judicial reform document.

    Keywords: Inspection, Supervision, Leadership, Judiciary, People
  • Mojtaba Hemmati *, Hossein Khazaei Pages 351-382
    In the second paragraph of Article 156 of the Constitution, the revival of public rights and the expansion of justice and legitimate freedoms are mentioned among the duties of the judiciary. But more than four decades after the adoption of the Constitution, in the codified laws, the concept and mechanisms of realization of public rights, the responsible authorities in this field and its challenges have not been determined and explained. Despite the fact that doctrines deal with concept and obstacles of revival of public rights, but does not address the relationship between the National Inspection Organization and the revival of public rights, its challenges and solutions. The purpose of this study is to address this issue. The research indicates that the second paragraph of Article 156 should be set as "implementation and expansion of justice through guaranteeing public interests and rights-citizens" and And the inspection organization should perform its duties under the supervision of the leadership (as the supervisory authority of all public organisations), and the 90th Principle Commission and the Court of Accounts should be integrated and organized in this organization. In this case, both active and comprehensive supervision and inspection will be achieved, and parallel work will be eliminated and public rights will be better provided.but this requires a review of the principles of the Constitution, including Article 174; However, in the current situation, the inspection organization should focus on addressing internal (soft) and external (hard) challenges to achieve the goal of revitalizing public rights.
    Keywords: Revival Of Public Rights, Inspection Organization, Constitution, Public Interest, Citizenship Rights
  • Hassan Javedan *, Seyyed Abdoljabbar Hashemi, Masoumeh Norouzi Sarjoei Pages 383-412
    The most basic issues in the management processes of the country is the issue of supervision and control, which plays a significant role in the creation of a service or product, and without it, the management process suffers from weakness and disruption. Therefore, management weakness caused by the lack of supervision of the actions and behavior of the organization, according to the scope of supervision, can cause serious damage to the area under the management of the organization, including the executive bodies of the country. In our country, in order to fight corruption and establish order and clarify the performance of government institutions and their employees, supervisory institutions are subordinate to the three powers and even outside of that establishment, each of which operates within the scope of their legal duties. The purpose of this research is to find a suitable solution in the fight against corruption and to clarify the performance of employees and executive bodies, as well as to improve people's trust in the government. , has been evaluated. By examining the legal duties assigned to the mentioned institutions, the General Inspection Organization of the country was recognized as an effective institution in the matter of transparency and gaining people's trust in the government. In order to achieve the objectives of the research, in addition to focusing on developing the performance of this organization and making maximum use of its existing capacity, there is a need to use the legal capacity of "people's institutions" by implementing Article 55 of the Executive Regulations of the Law on the Establishment of Inspection Organizations. The present research is presented in a descriptive way and its information is collected by library method and reference to documents and laws.
    Keywords: Supervision, Inspection Organization, People's Institution, Anti-Corruption, People's Trust In The Government
  • Ahmad Taghizadeh *, Khalil Mansourizade, Seyedeh Sara Mousavi Pages 413-442
    Following the raising of the birth rate in the 60 decade, the legislator began to formulate laws to reduce this rate, that he provided the ideal result in a short period of time. The legislator`s goal for balancing population, which was intended for a longer period of time, failed due to decreasing rapidly in the birth rate and process of this rate that continued for a long time. To rise the birth rate again and remedy its detriments, effective actions were not taken by legislator until the beginning of 90 decade. But with beginning this decade, an increasing in population laws can be observed. In this context, for example, we can mention The Protection of The Family and Youth of Population Law 1400(solar) and The General Social Security Policies 1401(solar). This article seeks to answer this question: How much capacity does The Protection of The Family and Youth of Population Law have to fulfill the goal of paragraph 8 of The General Social Security Policies? The authors have investigated this question by descriptive and analytical method and have found conflicting cases between The Protection of The Family and Youth of Population Law and The General Social Security Policies and they are on this theory that findings of this article show the consequences of this law that are not compatible with the aforementioned policies, although logically these two regulations were formulated to increase the rate of childbearing. This inconsistency can be seen in the conflict between some articles of that law and The Harmless Rule and using methods that lead to the ineffectiveness of the government in implementing its programs due to the financial burden arose as a result of the implementation of the law. Therefore, it seems necessary to amend The Protection of The Family and Youth of Population Law and remove its defects. In this regard, the authors have made suggestions for syncing this law with the paragraph 8 of The General Social Security Policies.
    Keywords: Family Protection, Youth Population Growth Law, General Social Security Policies, Childbearing, Birth Rate
  • Sayed Javad Sajadi *, Alireza Bariklou Pages 443-472
    Mass and diverse production is the most obvious face of today's world. Despite Production has important role in development, it causes major climate changes and environmental pollution. Environmental pollution is one of the most important crises in today's society, an issue that threatens the fate of mankind and harms the human right to a healthy environment, which is a fundamental right. Pollution caused by production is mostly due to lack of standards, poor quality of products and lack of control. Pollution caused by production can never be reduced to zero; but with basic action, pollution can be minimized. The basic solutions are that in the field of production, one should pay attention to the goals of deterrence, apply strict production standards and update the standards. Products should be made from renewable materials based on environmental standards and in line with sustainable development. The "factor of pollution" of the environment, due to creating the source of pollution and violating the rights of others, has civil liability and must compensate for the resulting losses; because the right to access healthy environment is one of the fundamental human rights, and polluting production damages this right. In Iran's legal system, about the civil liability, the "fault theory" is the criterion. This theory is not effective for environmental pollution. Also According to this theory, Demand for environmental damage is difficult. For this reason "strict liability" and Conventional citation can be effective to reduce the environmental pollution of product.
    Keywords: Rights, Environment, Regulations, Production, Standards, Pollution, Damages, Civil Liability
  • Mohammad Sardoei Nasab, Ali Bozorgpour * Pages 473-500
    Transshipment is a process in which cargo is transferred from one vessel to another in such a way that the process is divided into one or more separate voyages before and after transshipment which can be the origin of different responsibilities of carriers. The Carriers responsibility in the bill of ladings involving transshipment is very important because the responsibility of the carrier who issues the bill of lading may be different in case of damage in any stages of the voyages. In this article, we attempted to explain the limits of responsibility of carriers in bill of ladings involving transshipment relying on the Hague and Hamburg conventions as well as the judicial precedent. Unfortunately, despite the importance of this issue and the expansion of this operation in maritime transportation, the articles and books published in this field mostly focus on technical and engineering aspects of transshipment. Unfortunately, despite the importance of this issue and the expansion of this process in shipping, the articles and books published about transshipment mostly focus on technical and engineering aspects furthermore these conventions carrying different approaches in this regard, so it is necessary to examine the issue in a more transparent manner. It seems that the responsibility of the carriers in the transshipment process will be different based on the type of bill of lading or governing law of it in such a way that by changing the provisions of the bill of lading, the responsibility of the carriers can also change.
    Keywords: Transshipment, Bill Of Lading, Responsibility, Conventions, Hamburg, The Hague
  • Abbas Mirshekari *, Nafiseh Maleki Pages 501-530
    Every person can prevent the unauthorized appropriation of their names, likenesses or other aspects of their persona. Today, this right which is called right of publicity, has found commercial value and monetary function in all societies. Therefore, at first glance, it may seem that we must regard this right as an assignable, descendible and waivible right, just like other properties. But this right is also related to different aspects of personality. So, as well as property, right of publicity is essentially a personality right which has none of the characteristics mentioned above. Furthermore, right of publicity is basically used to influence consumers in advertisements. So, the legal prerogatives we take into account for celebrities, must not make it possible to induce people and give them false information about products and services which are advertised by them. In other words, in legal deliberation of this right, we must take public order and personality rights into mind as well as its monetary function. This article will seek a way to modify proprietary aspects of right of publicity with respect to personality and public order.
    Keywords: Right Of Publicity, Property Right, Personality, Public Order, Alienability
  • Reza Valavioun * Pages 531-558
    Changing or correcting the date of birth is one of the important and basic issues in the field of civil law, which despite its importance and many plans in the administrative and judicial courts, has not been sufficiently considered, examined, and explained, therefore, its realization is necessary according to the case. Legal conditions are possible through three references and five methods. One method is to act through the commission to determine the age of the subject of the single article of the law on preserving the validity of registered documents, etc. Another method is to request the Dispute Resolution Board of the Civil Registry Office and the third method, which is actually the continuation of the process of obtaining the right through the previous method, is to protest the decision of this authority before the court and request its violation and accept the request from the court. The fourth way is to file a lawsuit to change or correct the date of birth before the court and the last method is to file a lawsuit to cancel the current registry document and issue a new registry document with the actual date of birth before the latter authority. In all cases, according to its type and the competent authority, the request is subject to the fulfillment of legal conditions and the presentation of justified evidence to the investigating authority.
    Keywords: Usufruct Right, Omra, Roghba, Sokna, Absolute Confinement
  • Morteza Tajeri, Ramezan Dehghan *, Hossein Ghorbanian Pages 559-586
    One of the involved issues in precedent for Deficiency of the rules is dispossession lawsuit aboat Joint property. This lawsuit is subject to Special rules as such recognition and Solving Its ambiguities realizes Justly trial. So we started writing this article and The consequence was that in Judicial process; Judges do not have certain criterion for cognizance the ownership of the claimant and recognition the defendant in this lawsuit; Also, at the time of death or disability or change of one of the claimants or multiple defendants, they are confused; And in the stage of enforcement of judgments, these ambiguities were more be revealed So that How to deliver and manage the joint property and determine the standing property have serious ambiguity. In order to resolve these ambiguities; We hang on Article 43 of the Civil judgments enforcement Act and General Assembly of the Supreme Court vote No. 672 and Its defects were solved with Acceptance of two principles “The result of the dispossession lawsuit aboat Joint property transmits to all owners” and “Resolving disputes between partners depends on permission”.
    Keywords: Lawsuit, Dispossession Lawsuit, Joint, Judicial Process Objections, Trial
  • Hossein Ghorbani, Bijan Haji Azizi *, Mohammad Moloudi Pages 587-616
    In today's age, the right to compensation is considered one of the general principles of law, according to which, every person who suffers a loss, has the right to compensation for the damage caused to him, as well as a person who is responsible for the damage caused to another person. Be, has the legal and social obligation to compensate for the damage caused. Undoubtedly, compensation for losses from an economic point of view should be done in the easiest possible way with the highest social and economic efficiency. The approach of playing the role of the cause of loss in compensating for damages with the satisfaction of the injured party based on good faith in objective compensation for damages that objective compensation is possible; After issuing the verdict and during the proceedings or even without filing a lawsuit, a good quality method of compensation is that In this research, its economic foundations with the analytical-descriptive method, with the realization of full compensation for damage and the realization of the goal of prevention and cost reduction (by increasing benefit), will promise the economic efficiency of this approach in the compensation system.
    Keywords: Playing A Role, The Cause Of The Damage, Economic, Compensation, Method
  • Seyyed Mohammadmehdi Sadati *, Amin Jalili Pages 617-642

    Article 499 of the Islamic Penal Code approved in 1392, the criminal legislator has removed the description of the loss of will contained in Article 326 of the Penal Code of 1370 regarding actions against oneself due to the intimidation of another, and has considered the only condition for the fall of the responsibility of the intimidated steward is his lack of discretion when committing the acts. In the meantime, the question can be asked whether the voluntary actions of the fearful officer in the situation of intimidation caused by another person can be considered as a justification for the legitimacy of the crimes against him in such a way that the results of the incident can be attributed to the responsible person. The result of the reflections is that at least three different approaches have been proposed regarding the detailed question, and it seems that the second theory is favored by the criminal legislator. The first approach tries to prove the absolute guarantee of terrible people by insisting on the "if it were not" criterion. The second approach, by focusing on the "voluntary involvement" of fearful people in entering the crime and insisting on "certain current indeterminacy" on the part of the fearful person, in contrast to the repulsive person in the state of reluctance, believes that there is no absolute guarantee of fearful people. The third approach, with the criterion of "predictability of danger" in addition to "conventional rational behavior towards creative panic".

    Keywords: Intimidation, Director, Crime Against Oneself, Citation Relationship, Cause
  • Aliasghar Asgari, Hossein Javar *, Hamidreza Ali Karami, Vahid Ghasemi Ahd Pages 643-670

    This article seeks to provide a sustained treatment of the complex role that equality plays in procedural thought. In this situation we are faced with two mentalities about procedural equality in the judicial process. Firstly, procedural equality is an inevitable necessity, and secondly, how this ideal concept should be considered in the design and evaluation of all types of judicial systems. However, due to the lack of a precise definition, we are not completely sure what exactly is meant when the concept of equality is expanded under the rules of procedure, and in fact, we are confused due to the consequences caused by the apparent branches of procedural law. In short, we know that we cannot have a fair trial without procedural equality, but we are not sure what it means exactly? This double rhythm has shaped the discussions of procedural equality in academic literature and judicial procedure. This article aims to examine the obvious and complex role played by equality in criminal and civil proceedings.

    Keywords: Procedural Equality, Equipage Equality, Rules Equality, Outcome Equality, Fair Trial