فهرست مطالب
فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 60 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/07/01
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-32
روش شناسی:
روش انجام پژوهش به صورت آمیخته اکتشافی و برای پاسخ دادن به سوالات، از روش تحلیل مضمون و شبکه مضامین استفاده شده است. در جمع آوری داده ها با استفاده از نمونه گیری هدفمند، با 12 نفر از مدیران حکمرانی توسعه در کشور مصاحبه شد. از جلسات کمیته های تخصصی، گزارش های دریافتی از اسناد بالادستی، مطالعه تطبیقی بین المللی، مصاحبه و مشاهدات و یادداشت های شخصی به عنوان منابع پژوهش استفاده شد. بعد از جمع آوری داده ها، کدگذاری باز داده ها انجام شد و پس از بررسی کدهای استخراج شده، موارد مشابه و مشترک در قالب مضمون واحد ساماندهی شدند.
یافته هامجموعا 261 مضمون پایه بدست آمد. چهار مضمون فراگیر و 19 مضمون سازمان دهنده تخصیص داده شد و الگوی نهادی جایگاه صنعت بانکداری در حکمرانی توسعه در قالب شبکه ی مضامین ارائه گردید.
نتیجه گیریتاثیر توسعه مالی بر رشد کشور مثبت و به لحاظ آماری معنی دار است ضریب متغیر توسعه مالی از کانال اعتبارات بانکی بزرگ تر از کانال بازار سرمایه است. نتایج نشان می دهد حکمرانی خوب با بهبود شرایط تخصیص منابع اثر توسعه مالی بر رشد را تقویت می کند و اثربخشی توسعه مالی جهت تحقق رشد اقتصادی با بهبود سطح حکمرانی افزایش می یابد. نتایج نشان از وابستگی بیشتر توسعه مالی کشورهای درحال توسعه به سیستم بانکی و اهمیت بالای این سیستم در اقتصاد کشورهای درحال توسعه است.
کلیدواژگان: الگوی نهادی، نظام بانکی، حکمرانی، توسعه -
صفحات 33-79
بر اساس نظریه جدید نظم اجتماعی نورث، دولت ها نقش قابله گری و توجه به الگوی بومی در توسعه دارند. هدف این پژوهش، ارزیابی سیاست های رفاهی دولت های نهم و دهم و تطبیق آن با مفاهیم این نظریه با بررسی اسناد کتابخانه ایی و گزارش های پایگاه مجلات و مقالات معتبر علمی با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که با وجود نقش مسلط دولت های مذکوردر حوزه سیاستگذاری اجتماعی از جمله مسکن، با نقدهایی از جمله کیفیت پایین و مقاومت کم آن روبرو است. بعلاوه، با وجود بیمه اجتماعی شاغلین و مکلفین حدود 39 میلیون نفر، هنوز بخش زیادی از جمعیت کشور بیمه نیستند. همچنین، سهم هزینه سلامت و اعتبارات آموزش و پرورش بترتیب 8/1 و3 درصد از تولید ناخالص داخلی بوده، که فاصله زیادی با معیارهای جهانی دارد. نتیجه کلی اینکه بدلیل عدم توجه به مولفه های نورث، دولت بجای نقش تسهیل گرایانه در فرآیند رفاه اجتماعی، نقش تمرکزگرایانه با نگاه شخصی از بالا به پایین به همراه نظم دسترسی محدود در راستای ایجاد منفعت برای الیت حاکم به سبب تقویت پایگاه اجتماعی، انتخاباتی بوده است. همچنین، عدم مشارکت نهادهای مدنی در این عرصه، منجر به عدم توسعه متوازن اجتماعی و عدم توفیق دولت های مذکور در دستیابی به عدالت اجتماعی شده است.
کلیدواژگان: توسعه اجتماعی متوازن، سیاست های اجتماعی، دولت های نهم و دهم، رویکرد نهادگرایی نوین نورث -
صفحات 81-122
با عنایت به ارتباط وثیق سیاست های اجتماعی با افزایش یا کاهش انسجام اجتماعی، مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که سیاست هدفمندسازی یارانه ها چه رابطه ای (فزاینده و مثبت یا فرساینده و منفی) با انسجام اجتماعی در ایران می تواند داشته باشد؟ برای این منظور، نظرات شهروندان در شبکه اجتماعی اینستاگرام (فروردین 1396 تا پایان مرداد 1401) و همچنین آراء انتشار یافته متخصصان در این زمینه مورد تحلیل قرار گرفته است. نمونه گیری از داده های اینستاگرام چندمرحله ای (نمونه گیری تصادفی سیستماتیک و تصادفی) بوده است. همچنین آراء متخصصان (189 منبع شامل مقاله، مصاحبه، نشست های رسانه ای و یادداشت های جراید) در این خصوص احصاء و تحلیل شده است. متکی بر دلالت های نظری پژوهش و تحلیل های کیفی نظرات کاربران شبکه اجتماعی اینستاگرام و نیز دیدگاه متخصصان ، مضامینی از جمله: «سیاست گذاری کوتاه مدت»، «تعارض دولت - ملت»، « همراهی با سیاست»، « ناهدفمندی یارانه ها» و «تفسیر دوگانه از توزیع عادلانه» احصا شد. همچنین مدلی سه وجهی از انسجام اجتماعی در رابطه با سیاست هدفمندسازی یارانه ها (شامل «اعتماد عمودی»، «پنداشت نابرابری» و «قطبی شدن اجتماعی») ارائه گردید. مطابق جمع بندی این پژوهش، حمایت های نقدی گزینشی (با گروه های هدف بزرگ) گرچه در ابتدای معرفی و اجرای سیاست باعث افزایش اعتماد و بهبود رابطه دولت - ملت می شوند، اما بعد از مدتی باعث تبعیض، اعتراض، تنش و در نتیجه کاهش انسجام اجتماعی می شوند.
کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، هدفمندسازی یارانه ها، سیاست گذاری کوتاه مدت، قطبی شدن اجتماعی، حمایت اجتماعی، تعارض دولت-ملت -
صفحات 123-162
وضعیت سلامت و امید به زندگی در افراد یک جامعه معیاری از توجه آن کشور به تهیه کالاها و خدمات بهداشتی و درمانی می باشد. دولت ها با صرف هزینه در این زمینه ها می توانند در بهبود امید به زندگی موثر باشند. علیرغم اهمیت این موضوع در توسعه کشورها، برخی از آن ها به دلیل کمبود منابع مالی و سرمایه ای و یا پایین بودن کیفیت سرمایه گذاری در بخش های بهداشتی و خدماتی نیازمند کمک سازمان های بین المللی از جمله سازمان ملل متحد (UNDP) می باشند. سازمان ملل متحد با توجه به اهداف توسعه هزاره با ارائه کمک های رسمی توسعه به کشورهای مختلف، گام های موثری در این زمینه برداشته است. با توجه به اهمیت این موضوع، در این پژوهش به بررسی تاثیر کمک های رسمی توسعه سرانه و آموزش بر امید به زندگی در کشورهای منتخب منطقه مدیترانه شرقی (EMRO) طی دوره ی زمانی 2019-2000 ، با استفاده از تخمین زن های حداقل مربعات معمولی کاملا اصلاح شده (FMOLS) و حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) پرداخته می شود. نتایج به دست آمده بیانگر این است که کمک های رسمی توسعه سرانه، آموزش، مخارج بهداشتی و تولید ناخالص داخلی تاثیر مثبت و معناداری بر شاخص امید به زندگی در کشورهای مورد بررسی داشته اند. همچنین یافته-های تحقیق حاکی از تاثیر منفی و معنادار میزان مرگ و میر مادران بر امید به زندگی در این کشورها می باشد.
کلیدواژگان: خالص کمک های رسمی توسعه سرانه، آموزش، شاخص امید به زندگی، کشورهای منطقه مدیترانه شرقی -
صفحات 163-192
یکی از نیازهای مهم افراد جامعه و به ویژه دانشجویان، نشاط اجتماعی است. نشاط اجتماعی، مجموعه ای از شرایط فردی و اجتماعی است که باعث نگرش های مثبت افراد نسبت به محیطی می شود که آن ها را فراگرفته است. این پژوهش با هدف "بررسی برخی عوامل موثر بر نشاط اجتماعی دانشجویان" با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. حجم نمونه تعداد 400 نفر تعیین گردید و نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استفاده شد. میانگین نشاط اجتماعی دانشجویان 31/2 بوده است. یافته های تحلیل دو متغیری نشان داد بین متغیرهای احساس امنیت، سلامت اجتماعی، احساس بی عدالتی، سرمایه اجتماعی، احساس محرومیت نسبی، میزان استفاده از فضای مجازی، احساس بیگانگی اجتماعی، پایبندی دینی با نشاط اجتماعی دانشجویان رابطه معنی دار وجود دارد. اما بین سن و نشاط اجتماعی دانشجویان رابطه معنی داری وجود نداشته است. همچنین نشاط اجتماعی دانشجویان برحسب جنس و وضعیت تاهل دانشجویان تفاوت معنی داری وجود داشته است. یافته های تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد بجز متغیرهای احساس محرومیت نسبی، وضعیت تاهل، احساس امنیت، سرمایه اجتماعی و میزان استفاده از فضای مجازی سایر متغیرهای مستقل از معادله رگرسیون خارج شدند. این متغیرها توانسته اند 28 درصد واریانس متغیر وابسته نشاط اجتماعی دانشجویان را تبیین کنند.
کلیدواژگان: نشاط اجتماعی، احساس امنیت، احساس بی عدالتی، سرمایه اجتماعی، احساس محرومیت نسبی -
صفحات 193-234
غالبا صندوق های اعتباری خرد زنان روستایی به عنوان یکی از سازوکارهای مهم جهت توانمندسازی در نظر گرفته می شوند. در این مطالعه تلاش شده است ابعاد توانمندساز و چالش های این صندوق ها براساس تجربه زنان بهره مند از این اعتبارات و همچنین راهکارهای پیشنهادی آنها برای کاهش یا تعدیل وجوه چالش آفرین این فعالیت ها شناسایی و مورد بحث قرار گیرند. بر این اساس پس از مشاهده ی مشارکتی میدان مورد مطالعه، مصاحبه های عمیق با ده زن روستای روح آباد شهرستان زرند انجام شد. زنان مورد مطالعه در این پژوهش حداقل دو و حداکثر 5 سال سابقه ی عضویت در صندوق روستای خود را دارا بودند. داده های بدست آمده از این مصاحبه ها به وسیله نرم افزار maxqda و با تکنیک تحلیل تماتیک ذیل سه مقوله اصلی ابعاد توانمندساز،چالش ها و راهکارها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مضامین به دست آمده در بخش ابعاد توانمندساز به توانایی جذب سرمایه گذار، افزایش قدرت چانه زنی، افزایش سرمایه اجتماعی و حذف واسطه ها اشاره می کند. یافته های بخش چالش ها نیز تحت دو عنوان فرعی چالش های فردی و ساختاری مورد شناسایی قرار گرفتند و در نهایت افراد مصاحبه شونده به راهکارهایی از جمله توانمندی خلاقیت محور ، گسترش حمایت های مالی، الویت ابزار تولید و تقسیم کار و برون سپاری برخی وظایف تولیدی جهت بهبود عملکرد صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی اشاره کردند.
کلیدواژگان: اعتبارات خرد، زنان روستایی، توانمندسازی اقتصادی، فقر زنان -
صفحات 235-280هدف
سیاست مسکن اقشار کم درآمد در ایران پس از سی سال هنوز نتوانسته نیاز سکونتی اقشار گروه های هدف را پاسخگو باشد و مساله مسکن روز به روز حادتر می شود. از این رو باید یک تجدید نظر اساسی در فرایند سیاستگذاری صورت گیرد.
روش شناسی:
پژوهش به کمک روش مصاحبه تک به تک، تحلیل گفتمان و مدلسازی ساختاری-تفسیری با مشارکت 41 خبره هدایت شده است. روش نمونه گیری نیز از نوع نمونه گیری هدفمند می باشد.
یافتهسیاست مسکن اقشار کم درامد در ایران با موفقیتی همراه نبوده است و اصلاحات ساختاری و رادیکال باید در آن انجام شود. به منظور تدوین یک سیاست موفق باید (1) همه علوم در فرایند سیاستگذاری به کار گرفته شوند، (2)سیاستگذاری زمین اصلاح شود، (3) سیاست مسکن به صورت استانی تهیه شود، (4) اصلاحات اساسی در سیستم مالیات و اجاره داری انجام شود و (5) خانه های خالی به چرخه مصرف وارد شوند. دولت باید این اصلاحات را برای تحقق هر چه بیشتر سیاست های مسکن اقشار کم درامد مد نظر قرار دهد . اصالت: مقاله حاضر سیاست مسکن اقشار کم درامد را نقد و چالش های پیش روی آن را تشریح می کند و پیشنهاداتی برای اصلاح محتوای سیاست ها ارائه می دهد.
کلیدواژگان: سیاست مسکن، مسکن اقشار کم درامد، اصلاحات ساختاری، ایران -
صفحات 281-320از عوامل مهم گسست و ناپایداری خانواده ها اختلافات درون خانواده است. هدف تحقیق کنونی نیز بررسی عوامل جامعه شناختی موثر بر اختلافات درون خانواده در دوره قرنطینه کرونا بود. روش این تحقیق پیمایشی- تحلیلی و واحد تحلیل فرد و ابزار گرداوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته با پایایی 9/79 درصد بود. جامعه آماری زنان و مردان (335 نفر) مراجعه کننده به شورای حل اختلاف بودند. بر اساس جدول کرجسی مورگان 180 نفر با روش نمونه در دسترس انتخاب شدند. یافته های ضریب همبستگی نشان داد که عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، عاطفی، رعایت پروتکل های بهداشتی و روابط والدین- فرزندان ارتباط قوی و معنی داری با اختلافات درون خانواده داشتند. هم چنین بی توجهی فرزندان به رعایت پروتکل های بهداشتی بیشترین تاثیر را بر اختلافات بین آن ها با والدین داشته است. یافته های رگرسیون چندگانه نشان داد این عوامل قابلیت پیش بینی واریانس اختلافات درون خانواده را دارند. تحلیل مسیر نشان داد که عوامل اقتصادی بیشترین تاثیرگذار مستقیم(374/0) و عوامل فرهنگی بیشترین تاثیرگذار غیرمستقیم(393/4) بر اختلافات درون خانواده بوده اند. همچنین عوامل اقتصادی و روابط والدین- فرزندان بیشترین تاثیر پذیر از سایر متغیرها بوده اند. نتایج نهایی نشان داد تعارض و تداخل نقش ها بر اختلافات درون خانواده در دوره کرونا تاثیرگذار بوده و نیازمند باز آموزی و بازنگری آن هاست.کلیدواژگان: اختلافات درون خانواده، عوامل جامعه شناختی، روابط والدین- فرزندان، دوره قرنطینه کروناویروس
-
صفحات 321-343درمطالعات مختلف رشد تابعی از نیروی کار و سرمایه دیده شده است، این دو عامل حدود 50 درصد رشد اقتصادی را تشریح نموده اند. از طرفی درون زایی رشد موضوعی است که توسط رومر و سایرین مطرح و دلایل اختلاف سطح رشد بین مناطق پیشرفته را رخ می دهند. مقاله حاضر، فرآیند همگرایی درآمد سرانه در مجموعه ای از 16 استان های مرزی کشور را برای دوره زمانی 1398-1379 با توجه خاص به نقش سرمایه اجتماعی به عنوان عامل آماده ساز با روش پانل دیتا بررسی می نماید. طبق نتایج، همگرایی تابعی از عواملی مانند انباشت سرمایه انسانی، انباشت سرمایه فیزیکی و سرمایه اجتماعی است. ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی، آثار رشد مختلفی بر اساس میزان توسعه استان مرزی دارند. بنابراین 1- اعتماد (معکوس سرانه تعداد پرونده های قضایی مربوط به صدور چکهای بی محل ، اختلاس و رشوه). 2- مشارکت (نرخ مشارکت در انتخابات)، نیز حالت های پایدار متفاوت میان کشورها را کنترل می کند. از ضریب نرخ رشد درآمد سرانه در 5 سال گذشته بی معنا است و از انجا که ضریب همگرایی معنا دار نیست، در نتیجه این مدل همگرا نمی باشد و همواره بلحاظ درآمدسرانه اختلاف پایدار بین استانهای مرزی ایران وجود دارد و خواهد داشت. و سطوح فعلی سرمایه انسانی و اجتماعی و فیزیکی نمی تواند در کاهش اختلاف سطوح درآمد استان های مرزی تاثیر گذار باشد.کلیدواژگان: استان های مرزی ایران، پانل دیتا، رشد اقتصادی، سرمایه اجتماعی، همگرایی
-
صفحات 345-382مسئله ی رفاه ذهنی مهاجران در جامعه میزبان و اینکه چه عواملی آن را تحت تاثیر قرار می دهد، از جمله طردشدگی اجتماعی، در زمره ی مسائل اساسی علوم اجتماعی در سال های اخیر است. رفاه ذهنی به احساسات، ادراک ها، شناخت ها، و تجارب هر شخص از زندگی مربوط می شود. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی طردشدگی اجتماعی مهاجران افغانستانی ساکن شهر شیراز با رفاه ذهنی آن ها انجام شده است.این پژوهش با منطق کمی انجام شده و به لحاظ تکنیکی در رد ه ی پژوهش های پیمایشی است. جامعه آماری در این پژوهش مهاجران افغانستانی ساکن شهر شیراز در رده سنی 59-15 سال بودند که 380 نفر از آن ها به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و با ابزار پرسشنامه به صورت حضوری مورد پرسشگری قرار گرفتند. در این پژوهش ملاحظه شد که به طور کلی رفاه ذهنی مهاجران متوسط رو به بالا و میزان طردشدگی اجتماعی متوسط بوده است. نتایج آزمون همبستگی نشان داد هرچه فرد بیشتر احساس طردشدگی اجتماعی داشته باشد از میزان رفاه ذهنی اش کاسته می شود و برعکس. در نتیجه ی تحلیل رگرسیونی مشخص شد که متغیر طردشدگی اجتماعی و دو بعد آن یعنی مشارکت اجتماعی و محرومیت مادی بالاترین تاثیر رگرسیونی را بر متغیر رفاه ذهنی داشتند.برای کاهش احساس طردشدگی در مهاجران و بالا بردن احساس رفاه آن ها به عنوان عضوی از جامعه، طراحی مداخلات اجتماع محور در حوزه سلامت روان و سلامت اجتماعی راهگشا است.کلیدواژگان: رفاه ذهنی، شادکامی، طردشدگی اجتماعی، محرومیت، مهاجران افغانستانی
-
صفحات 383-420با توجه به تداوم مساله خودکشی زنان در ایلام در سال های گذشته، مقاله حاضر درصدد است به متغیر ورود به دانشگاه و نقش آن در کاهش تمایل خودکشی دختران ایلامی بپردازد. از رهیافت های نظری فشار اجتماعی، توسعه انسانی و جنسیتی و بازاندیشی هویتی برای تدوین فرضیه ها استفاده بعمل آمده است. پژوهش حاضر پیمایش است، جامعه آماری این پژوهش را دختران دانشجوی ایلامی تشکیل می دهند و حجم نمونه باتوجه به جامعه نامحدود، براساس فرمول کوکران 384 نفر محاسبه شده است. گردآوری داه ها در به دلیل شرایط کرونایی در بازه زمانی نیمسال دوم سال 1399 از طریق پرسشنامه آنلاین انجام شده و داده ها با استفاده از نرم افزارهای س پی اس اس و لیزرل تحلیل شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که ورود به دانشگاه از طریق افزایش دسترسی به فرصت های برابر و شاخص های توسعه انسانی؛ کاهش فشار اجتماعی و بازاندیشی دختران در هویت جنسیتی خود بر کاهش افکار خودکشی دختران ایلامی تاثیر گذاشته است. باتوجه به یافته ها پیوند دانشگاه (بویژه رشته های مرتبط) و جامعه بویژه با زنان در معرض آسیب، استفاده از دانشگاه به عنوان اتاق فکر برای تدوین دستورالعمل و یا کاربست اجتماعی- فرهنگی مداخلات کاهش خودکشی و افزایش توانمندی زنان و دختران توسط سازمان های متولی و بازیگران طرح های پیشگیری از خودکشی از جمله پیشنهادات پژوهش برای کاهش مساله خودکشی در ایران است.کلیدواژگان: دختران دانشجوی ایلامی، افکار خودکشی، فشار اجتماعی، توسعه انسانی، بازاندیشی هویتی
-
صفحات 421-460پیشرفت اجتماعی، توانایی جوامع انسانی برای برطرف کردن نیازها، دستیابی به رفاه و استفاده اعضای آن از فرصت های زندگی قلمداد می شود. این ویژگی با فعال شدن ساز و کارهای کنشگرانه، یعنی مطالبه گری اجتماعی قابل تحقق است. در صورت پراکندگی مطالبه گری، با احتمال شیوع ناهنجاری و تخریب متقابل جامعه و دولت همراه خواهد شد. امنیت اجتماعی، یکی از مهمترین میانجی های جامعه شناختی در تسریع یا تعویق پیشرفت اجتماعی تعریف می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تجربی ارتباط مستقیم و غیرمستقیم مطالبه گری اجتماعی با پیشرفت اجتماعی از طریق امنیت اجتماعی بر اساس نظریاتی مانند توسعه اجتماعی، مطالبه گری تاملی و کنش ارتباطی می باشد. پژوهش حاضر کمی و با روش تحلیل ثانویه انجام شده است. داده های متغیر وابسته پیشرفت اجتماعی، متغیر مستقل مطالبه گری اجتماعی و متغیر میانجی امنیت اجتماعی از داده های قابل استخراج از تارنماهای رسمی سازمان ضرورت پیشرفت اجتماعی، بانک جهانی، لگاتوم و دولت شکننده از سال 2011 تا 2020 برای چهار کشور ایران، عربستان، عراق و امارات متحده عربی که همگی دارای ویژگی های مشترک اقتصادی و دینی هستند، گردآوری شده است. علی رغم تایید روایی و پایایی متغیر های ذکر شده،در تحقیق حاضر مجددا با روش تحلیل عامل تاییدی شاخص های آلفای کرونباخ، روایی همگرا و واگرا تایید شده است. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزاهای SPSS27 و Smart Pls3 تحلیل شدند. نتایج نشان می دهدکه مطالبه گری اجتماعی شهروندان رابطه مستقیم و غیرمستقیم با پیشرفت اجتماعی با میانجی گری امنیت اجتماعی دارد.کلیدواژگان: پیشرفت اجتماعی، مطالبه گری اجتماعی، ساختار امنیت، کشورهای نفتی
-
Pages 1-32
The method of conducting the research is mixed exploratory and to answer the questions, the method of topic analysis and topic network has been used. In data collection, using targeted sampling, 12 development governance managers in the country were interviewed. Specialized committee meetings, reports received from high-level documents, international comparative study, interviews, observations and personal notes were used as research sources. After collecting the data, the coding of the data was done and after checking the extracted codes, the similar and common items were organized in the form of a single theme.
Findings261 basic themes were obtained. Four overarching themes and 19 organizing themes were assigned and the institutional model of the banking industry's place in development governance was presented in the form of a theme network.
ConclusionThe effect of financial development on the country's growth is positive and statistically significant. The variable coefficient of financial development from the bank credit channel is greater than the capital market channel. The results show that good governance strengthens the effect of financial development on growth by improving the conditions of resource allocation, and the effectiveness of financial development to realize economic growth increases with the improvement of the level of governance.
Keywords: Institutional Model, Banking System, Governance, Development -
Pages 33-79
According to North's new theory of social order, governments have a facilitator role in development. The purpose of this research is to evaluate the welfare policies of the 9th and 10th governments and to compare it with the concepts of this theory by examining library documents and reports from journals and authoritative scientific articles using a descriptive-analytical method. The findings of this research showed that despite the dominant role of the aforementioned governments in the field of social policy including housing, it faces criticisms such as its low quality and resistance. Additionally, despite the social insurance of about 39 million people, a large part of the country's population is still not insured. Also, the share of health expenditure and education credits was 1.8 and 3 % of the GDP, which is far from the global standards. The general conclusion is that due to the lack of attention to the components of the North, instead of a facilitative role in the process of social welfare, the government played a centralized role with a view from top to bottom along with a limited access order to create benefits for the elite due to the strengthening of the social base. Also, the non-participation of civil institutions in this field led to the lack of balanced social development and the failure of the aforementioned governments to achieve social justice.
Keywords: Balanced Social Development, Social Policies, 9Th, 10Th Governments, New North's Institutionalism Approach -
Pages 81-122
Considering the close relationship between social policies and the increase or decrease of social cohesion, this article seeks to answer the question of what relationship (increasing and positive or erosive and negative) the policy of targeting subsidies can have with social cohesion in Iran? For this purpose, the opinions of citizens on the Instagram social network (April 2017 to the end of August 2023) as well as the published opinions of experts in this field have been analyzed. Sampling of Instagram data was multi-stage. Also, experts' opinions (189 sources including articles, interviews, media meetings and newspaper notes) have been counted and analyzed in this regard. Based on the theoretical implications of the research and the qualitative analysis of the opinions of the users of, as well as the views of experts, the following themes were reached: "short-term policymaking", "state-nation conflict", "supporting the policy", "subsidies' ineffectiveness" and "dual interpretation of fair distribution". Also, a three-dimensional model of social cohesion in relation to the policy of targeting subsidies (including "vertical trust", "inequality assumption" and "social polarization") was presented. According to this research, although selective cash support at the beginning of the introduction and implementation of the policy, increases trust and improves the relationship between the government and the nation, it causes discrimination, protest, tension and, as a result, a decrease in social cohesion.
Keywords: Social Cohesion, Targeted Subsidies Policy, Short-Term Policy-Making, Social Polarization, Social Protection, Nation-State Conflict -
Pages 123-162
The situation of health and life expectancy among the people of a particular society is a criterion of that country's tendency to provision health goods and services. Governments can be effective in improving life expectancy by spending more share of the budget on these areas. Despite the importance of this issue in the development of countries, some of them need the help of international organizations, including the United Nations, due to lack of financial and capital resources or low quality of investment in the health and service sectors. The United Nations has taken effective steps in order to provide Official Development Assistance to various countries according to Millennium Development Goals. Due to the importance of this issue, this study examines the impact of formal per capita development aids and education on life expectancy in selected countries of the Eastern Mediterranean region during the period 2000-2019 by using FMOLS and DOLS estimators.The results indicate that Official Development Assistance Per Capita, education, health expenditures, and GDP have had a positive and significant impact on the life expectancy index in this paper. Also, the research findings indicate a negative and significant effect of maternal mortality rate on life expectancy in these countries. Keywords: Net Official Development Assistance Per Capita (ODAPC), Education, Life expectancy index, Eastern Mediterranean Regional Office (EMRO)
Keywords: Net Official Development Assistance Per Capita (ODAPC), Education, Life Expectancy Index, Eastern Mediterranean Regional Office (EMRO) -
Pages 163-192
Social happiness is a set of individual and social conditions that cause people to have positive attitudes towards the environment that surrounds them. This research was conducted with the aim of "investigating some factors affecting the social happiness of students" using a survey method. The sample size of 400 people was determined and the samples were selected using stratified random sampling method. A questionnaire was used to collect research data. The mean social happiness of the students was 2.31 (from 1 to 5). The findings of two-variable analysis showed that there is a significant relationship between the variables of security feeling, social health, feeling of injustice, social capital, feeling of relative deprivation, the amount of use of cyberspace, feeling of social alienation, and religious adherence with the social happiness of students. However, there was no significant relationship between the age and social happiness of students. Also, there is a significant difference in the social happiness of students according to their sex and marital status. The results of the multiple regression analysis also showed that except for the variables of feeling of relative deprivation, marital status, security feeling, social capital and the amount of use of cyberspace, other independent variables were removed from the regression equation. These variables have been able to explain 28% of the variance of the dependent variable of social happiness.
Keywords: Social Happiness, Security Feeling, Feeling Of Injustice, Social Capital, Feeling Of Relative Deprivation -
Pages 193-234
Rural women's microcredit funds are often considered as one of the important mechanisms for empowerment. In this study, it has been tried to identify and discuss the empowering dimensions and challenges of these funds based on the experience of women benefiting from these credits, as well as their proposed solutions to reduce or adjust the challenging funds of these activities. Based on this, after the participatory observation of the studied field, in-depth interviews were conducted with ten rural women. The women studied in this research had at least two and at most 5 years of membership in their village fund. The data obtained from these interviews were analyzed by maxqda software and with thematic analysis technique under the three main categories of empowering dimensions, challenges and solutions. The themes obtained in the empowering dimensions section refer to the ability to attract investors, increase bargaining power, increase social capital, the extent of communication network and elimination of middlemen .The findings of the challenges section were also identified under the two subheadings of individual and structural challenges, and finally, were proposed solutions such as creativity-oriented ability, the need to improve skills, determining the limits of government intervention, prioritizing production tools and paying attention to comparative advantage to improve the performance of the microcredit fund rural women.
Keywords: Micro Credits, Rural Women, Economic Empowerment, Women's Poverty -
Pages 235-280
The low-income housing policy in Iran cannot meet the housing needs of the target groups and the problem of housing aggravates by the day. Therefore, there should be a major revision in the process of policy-making, management and planning. The present research was carried out through one-to-one interviews, discourse analysis, and interpretive structural modeling, and 41 experts participated in this study. The policy of low-income housing has not been successful and it needs structural and radical modifications. In order to have a successful policy, 1. All sciences must be included in the process of policy-making, 2. Land policy-making must be modified, 3. Housing policy must be made in every province separately, 4. Main modifications are required in the tax and tenancy system, 5. The vacant houses should enter into consumption cycle. Generally, the present article describes the low-income housing policy and provides propositions to modify the content of the policies. The policy of low-income housing has not been successful and it needs structural and radical modifications. In order to have a successful policy, 1. All sciences must be included in the process of policy-making, 2. Land policy-making must be modified, 3. Housing policy must be made in every province separately, 4. Main modifications are required in the tax and tenancy system, 5. The vacant houses should enter into consumption cycle.
Keywords: Policymaking, Housing Policymaking, Low-Income Housing, Iran -
Pages 281-320One of the most important causes of family Breaking and instability is disputes within the family. The aim of the present study is to survy the sociological factors affecting disputes within the family during coronary quarantine. The research method was survey-analytical, it was an individual analysis unit and data collection tool was a researcher-made questionnaire with a reliability of 79.9%. The statistical population were of men and women refer to the Dispute Resolution Council.According to Krejcie Morgan table, 180 people were selected by available sample method. Correlation coefficient findings showed that economic, social, cultural, emotional factors, adherence to health protocols and parent-child relationships were significantly associated with disputes within the family. children's inattention to health protocols has had the greatest impact on their differences with their parents.Multiple regression showed that these factors have the ability to predict the variance of disputes within the family.Path analysis showed that economic factors had the most direct impact (0.374) and cultural factors had the most indirect impact (4.393) on disputes within the family. Also, economic factors and parent-child relationships were the most affected by other variables. The results showed that conflict and map overlap affect disputes within the family during the corona and require re-learning and revision.Keywords: Disputes Within Families, Sociological Factors, Parent-Child Relationships, Corona-Virus Quarantine Period
-
Pages 321-343In various studies, growth has been seen as a function of labor and capital, These two factors account for about 50 percent of economic growth. On the other hand, growth endogeneity is an issue raised by Romer et al. The present article examines the process of per capita income convergence in a set of 16 border provinces of the country for the period 2000-2019 with special attention to the role of social capital as a preparatory factor by the data panel method. According to the results, convergence is a function of factors such as accumulation of human capital, accumulation of physical capital and social capital. Different dimensions of social capital have different growth effects based on the level of development of the border province. Therefore 1- Trust (inverse per capita number of lawsuits related to issuing misplaced checks, embezzlement and bribery). 2. Participation (turnout rate) also controls different stable states between countries. The per capita income growth rate coefficient in the last 5 years is meaningless and since the convergence coefficient is not significant, as a result of this model is not convergent and there is always a stable difference in terms of per capita income between the border provinces of Iran. And the current levels of human, social and physical capital cannot be effective in reducing the difference in income levels of border provinces.Keywords: Provinces Of Iran, Data Panel, Economic Growth, Social Capital, Convergence
-
Pages 345-382The subjective well-being of immigrants in the host society and what factors affect it, including social exclusion, is one of the basic problems of social sciences in recent years. Subjective well-being refers to people's emotions, perceptions, cognitions, and life experiences of each person. The study examines the relationship between perceived social exclusion and subjective well-being.This research has been done by survey method. Data was collected through a structured questionnaire administered to a sample of 380 Afghan immigrants 15-59 years old, living in Shiraz, who were selected by multi-stage cluster sampling. It was observed that in general, the subjective well-being of immigrants has been moderate to high and the rate of social exclusion in this study was moderate. The correlation test revealed that greater feelings of social exclusion and poor subjective well-being are associated and vice versa. Further, the result showed that social exclusion and its two dimensions of social participation and material deprivation were significant predictors of the outcome variable on subjective well-being.The perceived social exclusion in the host society is related to immigrants' assessment of their present and future lives. In order to reduce the feeling of being neglected and increase the sense of well-being in the immigrants' communities, designing community-based interventions to solve the mental health and social health issues is mandatory.Keywords: Subjective Well-Being, Happiness, Perceived Social Exclusion, Deprivation, Afghan Immigrants
-
Pages 383-420Considering the continuation of the problem of Ilamian women suicide in the past years, this article tries to deal with the variable of University Entrance in Reducing Suicidal Tendencies in Ilamian Female Students. The theoretical approaches of social pressure, human and gender development, and identity Reflexive have been used to formulate hypotheses. The statistical population are Ilamian Female Students, the sample size is 384 according to the unlimited population, based on Cochran's formula. Data collection have done through an online questionnaire and have analyzed using SPSS and Lisrel software. The findings show that entering the university through increasing access to equal opportunities and human development indicators; The reduction of social pressure and rethinking of girls in their gender identity has affected the reduction of suicidal. To the extent that women and girls improve in terms of human development indicators they are equally successful in reducing social pressure, and are less likely to be drawn to thoughts such as the desire to commit suicide. The link between the university (especially related fields) and the society, especially with women who are vulnerable, using the university as a thinking room for the formulation of guidelines or the socio-cultural application of interventions to reduce suicide and increase the empowerment of women and girls by organizations in charge, are the suggestions of this research to reduce the problem of suicide.Keywords: Ilamian Female Students, Suicidal Tendencies, Identity Reflexive, Social Pressure, Human Development
-
Pages 421-460Socialprogress is considered to be the ability of human societies to meet their needs, achieve well-being and use their members' opportunities in life.This feature can be realized by activating active mechanisms,that is, socialdemands.In case of dispersion of demands,It will be associated with the possibility of abnormality and mutual destruction of the society and the government.Socialsecurity is defined as one of the most important sociological mediators in accelerating or delaying socialprogress.The aim of the current research is to empirically examine the direct and indirect relationship between socialdemand and social progress through social security based on theories such as social development, reflective demand and communicative action.The current research is done quantitatively and with the secondary analysis method.Data related to social,different independent social demand and social security mediator from officially recognizable data from the websites of Social Development Organization,World Bank,LegatumandShiller Government from2011 to2020 for four countries of Iran,Saudi Arabia,Iraq and UAE,all of which have common economic and religious characteristics,has been compiled.Despite confirming the validity and reliability of the mentioned variables,in the present research, the convergent and divergent validity has been confirmed again with the method of confirmatory factor analysis of Cronbach's alpha indices Data were analyzed by structural equation modeling method in SPSS27 and Smart Pls3 software.The results show that citizens' social demands have a direct and indirect relationship with social progress through the mediation of social securityKeywords: Social Progress, Social Demand, Security Structure, Oil Countries