فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 104 (زمستان 1403)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 104 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدباقر ولی زاده اوغانی*، لیلا مدقالچی، حامد بیتی، مینو قره بگلو صفحات 1-28

    اخلاق و منشورهای اخلاقی تاثیر مستقیم بر کیفیت معماری دارد. هدف این پژوهش مطالعه تطبیقی منشورهای منتخب اخلاق حرفه‏ای معماری در ایران و غرب جهت بهبود و ارتقای منشورهای اخلاقی معماری در ایران است. این پژوهش از نوع مطالعات تطبیقی است و برای نیل به هدف پژوهش، ابتدا اصول اخلاق حرفه‏ای با تکیه بر مبانی نظری و پیشینه استخراج شده است. سپس با رویکرد قیاسی به تحلیل محتوای منشورهای اخلاقی معماری در پنج منشور اخلاق معماری در غرب و دو منشور اخلاق معماری در ایران اقدام شده است. مقایسه دو منشور اخلاقی در ایران با پنج منشور اخلاق مورد مطالعه، نشان می‏دهد که از لحاظ فراوانی مولفه های اخلاقی منشور اخلاقی مهندسی ساختمان نسبت به منشور اخلاقی جامعه مهندسان مشاور، با منشورهای غربی مشابهت بیشتری دارد. محتوای بسیاری از مولفه‏ های اخلاقی در این منشورها یکسان و هم ‏مفهوم است و در برخی موارد بر اساس زمینه و مسائل غیر اخلاقی موجود در معماری و حوزه ساخت و ساز کشور موردنظر، دارای برخی اصول اخلاقی منحصربه ‏فرد هستند. یافته‏ های پژوهش نشان می‏دهد که منشورهای اخلاقی بیشتر در راستای تامین منافع خود حرفه تدوین شده‏اند. بازنگری منشورهای اخلاقی معماری باید علاوه بر تامین منافع حرفه معماری و معماران، به ارزش‏ها و کرامت انسانی توجه ویژه داشته باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه‏ای، منشور اخلاق، معماری
  • حسین معماریان* صفحات 29-48

    چه دانش‏ ها، مهارت‏ ها و نگرش‏ هایی را دانشجویان باید در زمان فارغ‏ ا‏لتحصیلی کسب نموده باشند؟ و چگونه می‏ توانیم مطمئن شویم که دانشجویان به این توانایی‏ ها دست یافته‏ اند؟ اینها دو سوال اساسی است که آموزش مهندسی در چند دهه اخیر، به دنبال پاسخ به آن بوده و قدم ‏های ارزنده ‏ای را برای پاسخ به آنها برداشته است. به طور هم‏زمان، دو سوال عمده در آموزش مهندسی کشور عبارتند از: کاستی ‏های برنامه ‏های آموزش کارشناسی مهندسی ایران کدام است؟ و چگونه می‏توان با رفع این کاستی‏ ها کیفیت آموزش مهندسی را ارتقا داد؟ در چند دهه گذشته، برنامه‏ ریزی آموزش مهندسی ایران، به صورت متمرکز صورت گرفته است. در نتیجه، بخش قابل توجهی از نقاط قوت و ضعف برنامه‏ های آموزشی مصوب کشور، مشترک هستند. هدف این پژوهش شناسایی کاستی‏ های برنامه ‏های آموزش مهندسی و ارائه راهکارهای اجرایی برای برطرف‏ کردن آنهاست. به این منظور، با استفاده از دو الگوی معتبر جهانی، کاستی‏ های برنامه ‏ها شناسایی شد و در هر مورد، راهکار اجرایی برای برطرف نمودن آنها تدوین و پیشنهاد گردید. در ادامه، راهکارهای پیشنهادی مورد راستی‏ آزمایی قرار گرفت و کارایی آنها به اثبات رسید. اجرای راهکارهای پیشنهادی، قدمی مثبت برای گذر از کمیت به کیفیت در آموزش مهندسی ایران است.

    کلیدواژگان: آموزش مهندسی ایران، ارزشیابی برنامه‏های آموزشی، کیفیت، EC2000، CDIO
  • هادی قشوچی برق*، محمدهمایون صدر، علی آقابابائی صفحات 49-76

    در این مقاله پتانسیل استفاده از چت‏ جی ‏پی‏ تی و گوگل ‏جمنای در آموزش، طراحی و تحلیل مهندسی به روش مطالعه موردی چندگانه مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته و از نتایج به ‏دست‏ آمده مقالات دیگر نیز بهره گرفته شده است و در چند نمونه مختلف مهندسی، به نحوه استفاده دانشجویان و مهندسان از ابزارهای فوق اشاره شده است. همچنین به توانایی و محدودیت‏ ها، مزایای بهره‏ گیری و معایب آنها در پژوهش و آموزش مهندسی اشاره شده است و راهکارهایی اجرایی جهت بهره‏ گیری موثر دانشجویان، اساتید مهندسی و طراحان مهندسی از دو چت‏بات فوق ارائه گردیده است. نتایج به‏ دست ‏آمده نشان می ‏دهند، استفاده از اطلاعات ورودی کافی و شفاف در چت ‏بات‏های فوق، در رسیدن به پاسخ مناسب نقش تعیین‏ کننده ‏ای دارند. همچنین دو چت‏بات در روبه‏ روشدن با مسائل پیچیده مهندسی چندان موفق عمل نمی‏ کنند و در مواردی نیز، مسائل را به مشاوره با متخصص و یا به استفاده از نرم ‏افزارهای مهندسی ارجاع می‏ دهند. از طرفی در مسائل محاسباتی ساده مهندسی، چت ‏جی‏ ی‏ی تی برخلاف گوگل‏ جمنای معمولا پاسخ‏ های صحیحی نمی دهد. در مجموع چت‏ بات‏های فوق می‏ توانند به طور قابل توجهی کار مهندسان را در طراحی، محاسبات، انتخاب مواد و... تسهیل کنند و همچنین در حوزه آموزش نیز کمک به سزایی نمایند.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، چت‏جی‏پی‏تی، گوگل‏جمنای، آموزش، طراحی و تحلیل مهندسی
  • اشرف السادات پسندیده*، لادن خرسند صفایی، فرزانه نزاکتی رضا پور صفحات 77-110

    یکی از چالش‏ های مهم نظام آموزش عالی کشور طی سالیان گذشته، کاهش تقاضای اجتماعی تحصیل در رشته ‏های مهندسی است. البته این روند کاهشی در کشورهای دیگر هم مشاهده می‏ شود، حتی کشورهایی که بازار کار آنها به صورت بالقوه آماده پذیرش فارغ‏ التحصیلان باکفایت مهندسی است. در این مقاله، ضمن بررسی علل پدیداری کاهش جذابیت تحصیل در رشته‏ های مهندسی در چند کشور منتخب، به وضعیت تقاضای اجتماعی تحصیل در این گروه تحصیلی در ایران پرداخته شده است. نتایج مطالعه نشان می‏دهد که سهم جمعیت دانشجویان مهندسی از جمعیت دانشجویی کشور، همچنین از جمعیت جوان کشور از سال 1389 به بعد نزولی شده است. این روند کاهشی در تمامی مقاطع تحصیلی رشته‏ های مهندسی، یعنی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، به ترتیب زمانی مشاهده می ‏شود. همچنین مختص یک رشته مهندسی نیست، بلکه در شش رشته اصلی مهندسی منتخب، وضعیت نزولی است. مقایسه وضعیت فارغ ‏التحصیلان مهندسی در ایران با سایر کشورها نیز نشان‏ دهنده یک سیاست‏گذاری ناکارآمد در آموزش عالی کشور طی دو دهه گذشته است. در این مقاله همچنین علل شکل‏ گیری این پدیده، پیامدهای آن و راهبردهای کنش جوانان در قبال این پدیده، با تحلیل مضمون مطالعات انجام‏ گرفته تشریح شده است.

    کلیدواژگان: تقاضای اجتماعی، رشته‏های مهندسی، آموزش عالی، شواهد کمی، تحلیل کیفی
  • شهناز خادمی زاده*، رقیه قضاوی، مریم آقائی، ایوب مهری دهنو صفحات 111-128

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مشابهت ساختاری موضوعات حوزه مهندسی عمران در دانشگاه شهید چمران اهواز و مطابقت با ایران و جهان انجام شد. پژوهش از نوع مطالعات کاربردی علم ‏سنجی به شمار می‏ رود. جامعه آماری را پژوهش ‏های مرتبط با رشته مهندسی عمران در پایگاه Web of Science تشکیل داده‏ اند. به منظور بررسی هم‏سویی موضوعی روش خوشه‏ بندی با نرم‏افزار  VOSviewer انجام گردید. برای تعیین میزان هم‏سویی پژوهش‏ ها نیز از شاخص مشابهت ساختاری موضوعات استفاده شده است. پژوهشگران به دنبال جستجوی حوزه ‏های موضوعی گروه مهندسی عمران در دانشگاه شهید چمران، ایران و جهان بوده‏ اند. با درصد مشابهت ساختاری، مشخص شد که به مرور زمان موضوعات حوزه مهندسی عمران در دانشگاه شهید چمران با ایران و جهان و همچنین ایران با جهان هم‏سوتر شده ‏اند ولی هم‏سویی موضوعات دانشگاه شهید چمران با ایران و جهان کم است. جهت افزایش هم‏راستایی در پژوهش ‏ها، باید انجمن‏ هایی بین متخصصان، پژوهشگران، صاحب‏نظران، دانشجویان و اساتید مهندسی عمران برقرار شود تا به اشتراک نظر و هم اندیشی پرداخته شود. همچنین به نظر می‏رسد نظارت بر روندهای پژوهشی و شباهت آنها با پژوهشگاه‏ های برتر دنیا، دیدگاه جدیدی را پیش روی سیاست‏گذاران پژوهشی قرار می‏ دهد و اساسا در یافتن نقاط قوت و ضعف رویکردهای پژوهشی و سیاست‏ های آتی موثر است.

    کلیدواژگان: مشابهت ساختاری، مهندسی عمران، دانشگاه شهید چمران اهواز، علم‏سنجی، ایران
  • علی رحمانی پور، شکیلا محمدی، حسین زنگنه* صفحات 129-154

    کارآفرینی یک عامل کلیدی برای رشد اقتصادی و اجتماعی است و از آن جایی که این عامل قابل آموزش و یادگیری است، با ابزارهای نوین آموزشی همچون بازی‏ های دیجیتالی می‏توان ذهنیت، روحیه و شایستگی کارآفرینی را در یادگیرندگان ایجاد کرد. هدف اصلی پژوهش حاضر، مرور مطالعات انجام‏ شده در زمینه استفاده از بازی ‏های دیجیتالی برای یادگیرندگان، در راستای بهبود ذهنیت کارآفرینی و پاسخ به سوالات پژوهش بود. این پژوهش به شیوه مرور نظام ‏مند و با پروتکل پریزما صورت گرفت. جست‏جوها در پایگاه‏ داده‏ های Scopus، Web of Science ، Wiley و ProQuest و با واژگان کلیدی Digital Games، Cultivating Entrepreneurial Mindset و Students انجام گرفت. در این فرایند 137 مقاله یافت شد که با توجه به معیارهای ورود و خروج، برخی مقالات حذف گردیدند و در نهایت، داده ‏های 21 مقاله مورد استخراج، توصیف، تحلیل و تبیین قرار گرفتند. یافته ‏ها نشان داد بازی‏های دیجیتالی به دلیل ویژگی‏هایی همچون خطرپذیری، فراهم آوردن محیطی مشابه محیط واقعی، بهبود تفکر راهبردی، افزایش کنترل، افزایش توان رهبری و افزایش مشارکت می ‏توانند در جهت بهبود ذهنیت کارآفرینانه، مفید باشند. همچنین رویکردهای آموزشی منطبق بر ذهنیت کارآفرینانه، شامل یادگیری تجربی و همیارانه بود. از تحلیل و تبیین یافته‏ ها می‏توان این گونه استدلال کرد که استفاده از بازی‏ های دیجیتالی، به دلیل فراهم آوردن فرصت خطرپذیری و امکان تکرارپذیری جهت بهبود ذهنیت کارآفرینانه مورد توجه است و همچنین بر مولفه‏ های تبلور وجودی موثر بوده که از عناصر کلیدی ذهنیت کارآفرینانه است.

    کلیدواژگان: بازی دیجیتالی، ذهنیت کارآفرینانه، یادگیرندگان، تبلور وجودی
|
  • Mohammadbagher Valizadeh Owghani *, Leila Medghalchi, Hamed Beyti, Minou Gharehbglou Pages 1-28

    Ethics and ethical charters have a direct impact on the quality of architecture. The aim of this research is to conduct a comparative study of selected professional ethical charters in architecture in Iran and the West to improve and enhance the ethical charters of architecture in Iran. This research is of a comparative nature, and to achieve the research objective, the principles of professional ethics have been extracted based on theoretical foundations and background. Subsequently, a deductive approach was used to analyze the content of ethical charters in five architectural ethics charters from the West and two architectural ethics charters from Iran. The comparison of two ethical charters in Iran with the five studied ethical charters indicates that, in terms of the frequency of ethical components, the ethical charter for building engineering has more similarities with the ethical charter of the Society of Consulting Engineers than with the Western charters. The content of many ethical components in these charters is identical and synonymous, and in some cases, based on the context and existing unethical issues in architecture and construction in the country, they possess some unique ethical principles. The findings of the research indicate that ethical charters are largely formulated to serve the interests of the profession. The revision of architectural ethical charters should not only focus on serving the interests of the architecture profession and architects but also pay special attention to human values and dignity.

    Keywords: Ethics, Professional Ethics, Codes Of Ethics, Architecture
  • Hossein Memarian * Pages 29-48

    What knowledge, skills, and attitudes should students have acquired at the time of graduation? And how can we ensure that students achieve these abilities? These are the two basic questions that engineering education has sought to answer in the last few decades and has taken valuable steps to answer them. At the same time, two major questions in Iran’s engineering education are: What are the shortcomings of Iranian undergraduate engineering education programs? And how can the quality of engineering education be improved by eliminating these shortcomings? In the past few decades, the planning of engineering education in Iran has been centralized. As a result, a significant part of the strengths and weaknesses of the educational programs are common. The purpose of this research is to identify the shortcomings of engineering education programs and to provide practical solutions to resolve them. For this purpose, using two internationally valid models, the shortcomings of the programs were identified, and in each case, an executive solution was developed and proposed to resolve them. The suggested solutions were executed and their effectiveness was proven. Implementation of the proposed solutions is a positive step to move from quantity to quality in engineering education in Iran.

    Keywords: Engineering Education, Accreditation Of Educational Programs, Quality, EC2000, CDIO
  • Hadi Ghashochi-Bargh *, Mohammad Homayoune Sadr, Ali Aghababaee Pages 49-76

    In this paper, the potential use of ChatGPT and Google Gemini in engineering education, design, and analysis is investigated and compared through a multiple case study method and the results of other studies are also used in this purpose.  For several different engineering cases, it is ilustrated how students and engineers can use them. The capabilities, limitations, advantages and disadvantages of using these chatbots in engineering research and education are also discussed, and practical strategies for the effective use of the two chatbots by engineering students, professors, and designers are presented. The results show that the use of sufficient and clear input information in the above chatbots plays a decisive role in reaching the appropriate response. Also, the two chatbots are not very successful in the face of complex engineering problems and in some cases, they refer the problems to expert consultation or to use other engineering softwares. On the other hand, for simple computational engineering problems, ChatGPT usually does not give correct answers, unlike Google Gemini. Overall, the mentioned chatbots can significantly facilitate the work of engineers in design, calculations, material selection, and other tasks, and also, provide significant assistance in the field of education.

    Keywords: Artificial Intelligence, Chatgpt, Google Gemini, Engineering Education, Analysis
  • Ashraf Sadat Pasandideh *, Ladan Khorsand Safaei, Farzaneh Nezakaty Rezapour Pages 77-110

    One of the significant challenges facing the higher education system in recent years has been the declining social demand for engineering studies. This downward trend is also observed in other countries, even those with labor markets potentially capable of absorbing competent engineering graduates. This article examines the reasons behind the declining appeal of engineering education in several selected countries and then focuses on the state of social demand for this field of study in Iran. The study’s findings indicate that the proportion of engineering students in the overall student population, as well as in the youth population of the country, has been declining since 2010. This downward trend is observed across all educational levels in engineering, including associate, bachelor’s, master’s, and doctoral degrees, sequentially over time. Moreover, this trend is not confined to a single engineering discipline but is evident in six selected major engineering fields. A comparison of the situation of engineering graduates in Iran with those in other countries also points to ineffective policymaking in the country’s higher education system over the past two decades. The article also discusses the causes, consequences, and youth strategies in response to this phenomenon, using thematic analysis of the conducted studies.

    Keywords: Social Demand, Engineering Fields, Higher Education, Quantitative Evidence, Qualitative Analysis
  • Shahnaz Khademizadeh *, Roghayeh Ghazavi, Maryam Aghaei, Ayoub Mehri Dehno Pages 111-128

    The present research was conducted with the aim of investigating the structural similarity of civil engineering subjects in Shahid Chamran University of Ahvaz and its compatibility with Iran and the world. The research is considered as a type of scientometric applied studies. The statistical population is made up of researches related to the field of civil engineering in the Web of Science database. In order to check the thematic alignment, the clustering method was done with VOSviewer software. The index of structural similarity of subjects has also been used to determine the level of research alignment. Researchers have sought to search the subject areas of the Civil Engineering Department in Shahid Chamran University, Iran and the world. With the percentage of structural similarity, it was found that over time, the subjects of civil engineering in Shahid Chamran University have been aligned with Iran and the world, as well as Iran with the world, but the alignment of the subjects of Shahid Chamran University with Iran and the world is low. In order to increase the alignment of researches, forums should be established between specialists, researchers, experts, students and professors of civil engineering to share opinions and common thoughts. It also seems that monitoring the research trends and their similarity with the world’s top research institutes puts a new perspective in front of research policy makers and is basically effective in finding the strengths and weaknesses of research approaches and future policies.

    Keywords: Structural Similarity, Civil Engineering, Shahid Chamran University Of Ahvaz, Scientometrics, Iran
  • Ali Rahmanipur, Shakilaa Mohammadi Pages 129-154

    Entrepreneurship is a key factor for economic and social growth. Since this factor can be taught and learned, it is possible to create an entrepreneurial mentality, spirit, and competency in learners with new educational tools such as digital games. The main goal of the current research was to review the studies conducted in the field of using digital games for learners to improve their entrepreneurial mindset and answer the research questions. The study was done using a systematic method and the PRISMA protocol. The search strategies were conducted in Scopus, Web of Science, Wiley, and ProQuest databases with the keywords “Digital games, Cultivating entrepreneurial mindset, and Students”. In this process, 137 articles were found, and according to the inclusion and exclusion criteria, some articles were removed; finally, the data from 21 articles were extracted, described, analyzed, and explained. The findings showed that digital games could be useful in improving entrepreneurial mentality due to features such as risk-taking, providing an environment similar to the real environment, improving strategic thinking, increasing control, increasing leadership power, and increasing participation. Also, the educational approaches following the entrepreneurial mindset included experiential and collaborative learning. From the analysis and explanation of the findings, it can be argued that the use of digital games has been considered to improve the entrepreneurial mindset due to providing the opportunity to take risks and the possibility of repeatability. It has also had a positive effect on the components of existential crystallization, which is one of the key elements of the entrepreneurial mindset.

    Keywords: Digital Game, Entrepreneurial Mindset, Learners, Existential Crystallization