فهرست مطالب

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 22 (زمستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/10/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-24مقدمه و هدف
پدیده کارکنان نامرئی یکی از چالش های مهم سازمان های امروزی است که در آن افراد با وجود حضور فیزیکی، از نظر ذهنی و عملکردی مشارکت موثری ندارند. این معضل می تواند بهره وری سازمان را کاهش داده و موجب هدررفت منابع شود. در مکتب اسلام، انسان حامل امانت الهی و مسئولیت خلیفه اللهی است و آموزه های دینی راهکارهایی برای دوری از کسالت، تنبلی و فرار از مسئولیت ارائه می دهند. پژوهشگران دانش مدیریت، عوامل پیدایش، مقوله های محوری، راهبردها، عوامل زمینه ای و پیامدهای این پدیده را بررسی کرده اند. باوجوداین، ضرورت دارد این مقوله با نگاه دینی و آموزه های وحیانی مورد تتبع قرار گیرد و مبانی، ابعاد و مولفه های آن تبیین شود. هدف اصلی این پژوهش ارائه الگوی مدیریت رفتار کارکنان نامرئی با استفاده از منبع وحی و مفسرین واقعی است. این پژوهش در نظر دارد با معرفی الگوی مدیریت رفتار کارکنان نامرئی برمبنای آموزه های اسلامی، به اثربخشی اقدامات مدیریتی نسبت به این نوع رفتار کمک نماید. با توجه به ضرورت دانش بومی مبتنی بر فرهنگ و اعتقادات اسلامی، این هدف از اهمیتی ویژه برخوردار است.
روشاین پژوهش با استفاده از روش داده بنیاد (Grounded Theory) انجام شده است. در این روش، کشف یا تولید نظریه برمبنای حقایق و واقعیات موجود و ازطریق جمع آوری نظام مند داده ها صورت می گیرد. برای گردآوری داده ها از منابع دینی شامل قرآن کریم، نهج البلاغه، غررالحکم و دیگر متون روایی استفاده شد. همچنین، مصاحبه های وسیعی با کارشناسان علوم قرآنی و مدیریتی صورت گرفت. در مرحله نخست، برای واژه یابی معادل کارکنان نامرئی در متون اسلامی، لغاتی مانند کسالی، مطفف، نقض عهد و تسویف بررسی شد. در مرحله کدگذاری باز، حدود 250 آیه و روایت مرتبط با موضوع کدگذاری و مفاهیم اولیه استخراج شد. در مرحله کدگذاری محوری، این مفاهیم براساس اشتراکات و سازگاری معنایی در قالب مولفه های محدودتری دسته بندی شدند. در نهایت در مرحله کدگذاری انتخابی، وجوه مشترک مولفه ها شناسایی و الگوی نهایی با تعیین روابط بین مقولات شکل گرفت. برای اعتباریابی و اعتمادپذیری نتایج، از چهار عنصر استناد دینی، انسجام و هماهنگی، مطابقت با واقعیت و کارآمدی استفاده شد.
نتایجتحلیل داده ها به شناسایی 32 مولفه در پنج بعد اصلی منجر شد که جزئیات آن در جدول ذیل قابل مشاهده است:الگوی مدیریت رفتار کارکنان نامرئی برمبنای آموزه های اسلامیابعادمولفه هامتغیر علیفقدان بینش، مشکلات جسمی، مشکلات شخصی، فرهنگ سازمانی، رفتار سیاسی، فقدان مسئولیت پذیری، فقدان وجدان کاری، فقدان تعهد سازمانیمتغیر راهبردیتقویت ایمان، رعایت تقوا، تخصص گرایی، شجاعت داشتن یا ریسک پذیری، دوراندیشی و تدبیر، وقتشناسی، توانمندسازی، شاخص عملکرد، اقدام و پشتکار، عدالت در توزیعمتغیر مداخله گرقدردانی و توبیخ، جبران خدمات، اجر اخروی، کسب روزی حلالمتغیر زمینه ایقوانین و مقررات، رضایت شغلی، اخلاق حرفه اینتایج و پیامدهابی اعتمادی عمومی، زیان مادی و اخروی، شکست در اهداف، محرومیت از مزایا- کاهش منزلت اجتماعی، روابط ناسالم، مشکلات روحی
بحث و نتیجه گیرینتایج پژوهش نشان می دهد مدیریت اسلامی در مقایسه با رویکردهای رایج، تفاوت های اساسی در برخورد با پدیده کارکنان نامرئی دارد. درحالی که مدیریت رایج بر نظارت های سخت گیرانه، قوانین خشک و انگیزه های مادی تکیه دارد، مدیریت اسلامی بر وجدان کاری، ایمان، تقوا و انگیزه های الهی تاکید می کند. در این رویکرد، کارکنان نه به دلیل ترس از تنبیه، بلکه به خاطر احساس مسئولیت در برابر خداوند و باور به اجر اخروی، وظایف خود را به بهترین نحو انجام می دهند. همچنین، تاکید ویژه مدیریت اسلامی بر رزق حلال، عدالت و خودکنترلی، رویکردی متمایز در مدیریت رفتار کارکنان نامرئی ارائه می دهد. در اندیشه اسلامی، نفس کار ارزش است و برابر با جهاد در راه خداست. مسائلی چون حلال و حرام، تبعات لقمه حرام، تقوا و امانت داری، مبانی متفاوتی از نتایج مطالعات پیشین را در برخورد با کارکنان نامرئی ارائه می دهد. این یافته ها می تواند به طراحی سیستم های مدیریتی کارآمدتر و منطبق با فرهنگ اسلامی کمک کند.تقدیر و تشکر: از تمامی کارشناسان علوم قرآنی و مدیریتی که در انجام این پژوهش ما را یاری نمودند، صمیمانه سپاسگزاریم.تعارض منافع: نویسندگان اعلام می کنند که هیچ گونه تعارض منافعی در انجام این پژوهش وجود ندارد.
کلیدواژگان: مدیریت رفتار، کارکنان نامرئی، داده بنیاد، آموزه های اسلامی -
صفحات 25-48مقدمه و هدف
«عملکرد سازمانی»، یک مفهوم کانونی در سازمان، و یکی از جنبه های حیاتی فعالیت های سازمان هاست. ازاین رو، ارزیابی آن و در مرحله بالاتر، مدیریت آن، یکی از مهمترین مسائل در موضوع سازمان و مدیریت است که هر سازمانی به آن نیازمند است؛ زیرا رسیدن سازمان ها به اهداف راهبردی، مبتنی بر اجرای درست نظام ارزیابی عملکرد و مدیریت صحیح عملکرد سازمان در ابعاد مختلف است. و همچنین ارزیابی عملکرد، یکی از مهمترین موضوعات علمی است که در آموزه های اسلامی و قرآنی نیز چه در بعد فردی و چه در بعد سازمانی بر آن تاکید شده است. اما اجرای درست و صحیح این امر مهم در سازمان، نیازمند روشن نمودن دو مطلب اساسی؛ یعنی ابعاد عملکرد و معیارهای عملکرد و ارزیابی آن می باشد. تا این دو موضوع روشن نگردد، ارزیابی مطلوب قابل انجام نیست. و ازطرفی، این دو موضوع هم در ادبیات نظری بحث مبهم و اختلافی است و هم از منظر آموزه های اسلامی چندان تحقیق یا تحقیقاتی در این زمینه که از این منظر روشنگر موضوع باشد، صورت نگرفته است. بنابراین، دانستن این مطلب که عملکرد سازمانی چیست و دارای چه ابعادی است و نیز معیارهای عملکرد صحیح و ارزیابی آن کدام است، از اهمیت زیادی برخوردار است. ازاین رو، هدف اصلی از انجام این تحقیق روشن نمودن همین دو موضوع از منظر آموزه های اسلامی می باشد. بنابراین، چیستی ابعاد عملکرد و معیارهای عملکرد سازمانی و ارزیابی آن از منظر آموزه های اسلامی، مسئله اصلی این پژوهش بوده است.
روشاین پژوهش با روش ترکیبی اجتهادی - تحلیلی انجام شده است؛ توضیح اینکه پس از طرح پرسش های اصلی و فرعی تحقیق، به بررسی مبانی نظری موضوع پرداخته شده و سپس باتوجه به اینکه از نظر اندیشمندان اسلامی، مقبول ترین و پذیرفته ترین روش تحقیق در منابع دینی، برای استنباط احکام الهی «روش اجتهاد» است و می توان آن را به گونه ای توسعه داد که در علوم انسانی و دانش مدیریت نیز کاربرد داشته باشد، از این روش استفاده شد و با بررسی منابع تحقیق، مستندات دینی مرتبط با موضوع شناسایی شده است. و درنهایت، برای دسته بندی و تجزیه وتحلیل مفاهیم داده ها، مضمون گیری از مفاهیم و در نتیجه رسیدن به یک نظریه، از روش «تحلیل مضمون» کار گرفته شد و تجزیه وتحلیل مفاهیم و مضامین تحقیق، با این روش در پنج گام انجام شده است. و در مرحله آخر با تدوین گزارش تحقیق، شبکه مضامین تشکیل و طراحی شده است.
یافته هاتحقیق با دستیابی به سه دسته مضامین؛ توصیفی (246 مضمون)، تفسیری (74 مضمون) و رابطه ای (5 مضمون) نشان می دهد که عملکرد سازمانی از منظر آموزه های اسلامی دارای چهار بعد؛ نیت، ورودی ها، فعالیت ها یا فرایند و نتایج است که هریک از این چهار بعد، در فرایند مدیریت عملکرد سازمانی مورد ارزیابی قرار می گیرد و شناخت این ابعاد برای ارزیابی صحیح و دقیق عملکرد از اهمیت زیادی برخوردار است. و نیز یافته ها نشان می دهد که معیارهای عملکرد سازمانی عبارتند از؛ اسلام، حق، عدالت، رضایت عامه، تقوی، عمل صالح، نیت الهی، دستیابی به هدف و انسان کامل. که رعایت این معیارها در درستی عملکرد سازمانی و انجام مطلوب فعالیت ها از این منظر، نقش اساسی دارد. و همچنین یافته های تحقیق نشانگر آن است که معیارهای ارزیابی عملکرد سازمانی نیز همان معیارهای نه گانه یادشده می باشند که رعایت این معیارها در هنگام ارزیابی عملکرد سازمانی در اعتبار نتیجه ارزیابی از منظر نظام ارزیابی اسلامی، نقش بی بدیل دارد.
نتایجدر این تحقیق تلاش شده است که ابعاد و معیارهای عملکرد سازمانی و همچنین معیارهای ارزیابی عملکرد سازمانی از منظر آموزه های اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. در این زمینه تحقیق به این نتیجه رسیده که ابعاد عملکرد سامانی از منظر آموزه های اسلامی با ابعاد آن از منظر دیدگان مدیریت رایج متفاوت است. از منظر آموزه های اسلامی عملکرد دارای چهار بعد؛ ورودی ها، فرایند، خروجی ها و نیت است که در فرایند مدیریت عملکرد در سازمان مورد ارزیابی قرار می گیرد. برخلاف دیدگاه رایج مدیریت که عملکرد را دارای ابعاد دوگانه یا نهایتا سه گانه می دانند و نیت را از ابعاد مفهومی عملکرد به حساب نمی آورند. درحالی که از منظر اسلام، نیت مهمترین بعد مفهومی عملکرد سازمانی است. همچنین، نتایج حاصله از تحقیق نشان می دهد که معیارهای عملکرد سازمانی از منظر آموزه های اسلامی با معیارهای آن از منظر دیدگاه مدیریت رایج متفاوت است؛ از منظر آموزه های اسلامی عملکرد دارای معیارهای نه گانه؛ اسلام، حق، عدالت، رضایت عامه، تقوی، صالح بودن عمل، دستیابی به هدف، نیت الهی، انسان کامل است که صحت و درستی عملکرد سازمانی از منظر آموزه های اسلامی مبتنی بر رعایت این معیارها در هنگام انجام عملکردها در سازمان است. درحالی که بسیاری از این معیارها در دیدگاه مدیریت رایج به عنوان معیار عملکرد مطرح نیست. و همین طور تحقیق نشان داد که میان معیارهای عملکرد سازمانی و معیارهای ارزیابی عملکرد سازمانی تفاوتی وجود ندارد؛ یعنی همان نه موردی که به عنوان معیارهای عملکرد سازمانی از منظر آموزه های اسلامی معرفی شد، معیارهای ارزیابی عملکرد سازمانی نیز می باشند؛ یعنی ارزیابی عملکرد سازمانی درصورتی از این منظر اعتبار دارد که براساس این معیارهای نه گانه انجام شود. برخلاف دیدگاه مدیریت رایج که به بسیاری از این معیارها در ارزیابی عملکرد سازمانی پایبندی ندارد.
کلیدواژگان: عملکرد، عملکرد سازمانی، ابعاد، معیارها، آموزه های اسلامی -
صفحات 49-84مقدمه و اهداف
سند اسلامی شدن دانشگاه ها، به عنوان یکی از اسناد بالادستی، چند سالی است که به دانشگاه ها ابلاغ شده است. یکی از دلایلی که اجرای کامل و موفق این سند را با چالش مواجه کرده، آن است که با عنایت به تعدد راهبردها، برنامه عملیاتی و الگوی تحقق این سند مشخص نیست. با توجه به شرایط فعلی و پتانسیل هر دانشگاه، می توان نقشه راه اجرای این سند و اقدامات راهبردی متناظر را تعیین نمود. در این پژوهش به عنوان مورد مطالعه، بازنمایی روش تحقق راهبردهای این سند در دانشگاه گناباد ارائه شده است. هدف این پژوهش در فاز اول، ارائه روشی علمی، کاربردی و واقع بینانه است که با استفاده از آن، بتوان امکان سنجی و اولویت اقدامات مطرح شده در سند دانشگاه اسلامی را مطابق با شرایط دانشگاه مورد مطالعه تعیین نمود. برای این منظور، نرم افزار منطبق با روش یادشده، در محیط اکسل طراحی شد. هدف فاز دوم، بازنمایی روش تحقق راهبردهای سند دانشگاه اسلامی در سطح عملیاتی در دانشگاه مورد مطالعه است.
روش پژوهش:
در پنج مرحله بیان شده است: مرحله اول: مقایسه های زوجی اهداف نه گانه سند دانشگاه اسلامی با یکدیگر از طریق AHP گروهی − فازی است. از مجموع 352 اقدام راهبردی سند، 178 مورد، در سطح دانشگاه مورد مطالعه قابل اجرا تشخیص داده شدند. مرحله دوم: درباره هریک از این اقدامات راهبردی، سه پرسش از خبرگان، در قالب پرسش نامه و طیف لیکرت پرسیده شد. این سه پرسش عبارت اند از: وضع موجود هر اقدام، توان دانشگاه برای بهبود هر اقدام و میزان تاثیر هر اقدام در تحقق اهداف سند. مرحله سوم: با تلفیق نتایج به دست آمده از دو مرحله قبل، شکاف موزون برای هرکدام از اقدامات محاسبه شد و در محور عمودی نمودار نهایی قرار گرفت. مرحله چهارم: نمودار IPA ترسیم و تحلیل سناریوهای اقدامات انجام شد. در این مرحله، اولویت بندی اقدامات راهبردی براساس تحلیل نمودار انجام شد. مرحله پنجم: برنامه عملیاتی، پیشنهادات و گام های اجرایی و عملیاتی برای اقدامات راهبردی اولویت دار، از صاحب نظران دریافت شد.
یافته هادر این تحقیق، اهداف دوازده گانه مطرح شده در سند دانشگاه اسلامی در قالب نه هدف خلاصه شدند. خروجی مرحله اول، تعیین وزن اهداف نه گانه به روش AHP فازی بود که در جدول 1 آمده است: جدول 1. اهمیت هر یک از اهداف کلان تحقق سند دانشگاه اسلامی ر هدف کلان وزن (اهمیت) 1 تعمیق و نهادینه سازی معارف و آموزه های اسلامی در دانشگاه ها 139/0 2 تحقق آرمان ها و ارزش های انقلاب اسلامی 099/0 3 تولید دانش تمدنی به ویژه علوم انسانی − اسلامی و مشارکت حداکثری دانشگاه ها در تمدن سازی نوین اسلامی 096/0 4 تعمیق خردورزی و عقلانیت و تقویت روحیه آزاداندیشی و خلاقیت در دانشگاه ها 117/0 5 دستیابی دانشگاه ها به اقتدار علمی، فرهنگی و اقتصادی در جهان اسلام و منطقه و توسعه تعامل علمی در عرصه های بین المللی و دستیابی به مرجعیت علمی و فرهنگی در منطقه و جهان اسلام 1/0 6 گسترش تعامل حوزه و دانشگاه 09/0 7 تحقق سبک صحیح زندگی اسلامی 12/0 8 ارتقای مستمر و نظام مند بعد علمی، مهارتی و اخلاقی دانشگاهیان 11/0 9 احیاء و ارتقای نقش خانواده در فرآیند تعلیم وتربیت 13/0 پس از وارد نمودن نظرات تیم تصمیم در نرم افزار و تحلیل نظرات، خروجی نرم افزار درخصوص تشکیل ماتریس دوبعدی شکاف موزون − توانمندی، به شکل تصویر شماره 1 به دست آمد. مبنای تعیین اولویت ها از ماتریس یادشده، حاصل جمع درصد توانمندی و درصد شکاف موزون می باشد. اقداماتی که حاصل جمع درصد توانمندی و درصد شکاف موزون آنها نسبت به سایر اقدامات بیشتر بود، به عنوان اقدامات اولویت دار انتخاب شدند. در جدول 2، عناوین 5 اولویت اول بیان شده است. این موارد، اقداماتی هستند که اولا، دانشگاه توانمندی و پتانسیل نسبی بیشتری برای بهبود آنها در اختیار دارد؛ ثانیا، وضع موجود دانشگاه به نسبت در آنها خیلی مناسب نیست؛ ثالثا، اهمیت نسبی بیشتری نسبت به سایر اقدامات داشته و سریع تر و بیشتر در تحقق اهداف نه گانه سند دانشگاه اسلامی تاثیرگذار خواهند بود. جدول 2. اقدامات راهبردی اولویت دار سند دانشگاه اسلامی در دانشگاه گناباد ر کد شرح اقدام رتبه 116 1−19−5 استخراج، تبیین و تدوین راهکارهای قرآن و عترت برای نهادینه کردن فرهنگ اسلامی 1 126 4−20−5 رصد جریان های فکری − فرهنگی و شناسایی پایگاه های موثر نفوذ جنگ نرم 2 101 1−17−5 آسیب شناسی سبک زندگی موجود و طراحی، تبیین و ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی دانشگاهیان بر مبنای تمدن سازی نوین اسلامی 3 20 1−10−6 طراحی و برنامه ریزی دوره های آموزشی و فرصت مطالعاتی مشترک میان حوزه و دانشگاه 4 123 1−20−5 تبیین ابعاد گوناگون جنگ نرم دشمن و مولفه های قدرت نرم جمهوری اسلامی در محیط دانشگاه ها 5.
بحث و نتیجه گیریاز مجموع 352 راهبرد سند دانشگاه اسلامی، 178 اقدام راهبردی در سطح دانشگاه مورد مطالعه، قابل اجرا تشخیص داده شد. براساس نتایج پرسش نامه، جدول زیر به دست آمد. جدول 3. دسته بندی اقدامات راهبردی سند دانشگاه اسلامی با رویکرد امکان سنجی و اولویت بندی کل اقدامات راهبردی مطرح شده در سند دانشگاه اسلامی: 352 مورد (که با اجرای آنها 56 راهبرد و 9 هدف کلان محقق خواهد شد) اقدامات قابل اجرا در دانشگاه مورد مطالعه: 178 مورد میزان تاثیر در تحقق اهداف سند: 100% اقدامات قابل اجرا در سطح وزارت علوم و بهداشت:174 مورد اقداماتی که توانمندی خوبی برای اجرای آنها در دانشگاه مورد مطالعه وجود دارد: 127مورد میزان تاثیر در تحقق اهداف سند: 70% اقداماتی که درحال حاضر دانشگاه توان اجرایی مناسب برای آنها ندارد: 51 مورد میزان تاثیر در تحقق اهداف سند: 30% اولویت بندی 127 اقدام راهبردی به روش IPA−G−FAHP (فهرست 5 اولویت اول، در جدول 2 بیان شده است) اقدامات در حال اجرا:49 مورد تاثیر در تحقق اهداف سند: 35% (7 مورد در اولویت 1 تا 40 هستند) اقدامات فاز 1: 27 مورد تاثیر در تحقق اهداف سند:31% (15مورد در اولویت 1تا40هستند) سایر اقدامات (در فاز 1 اجرا نخواهد شد):51 مورد تاثیر در تحقق اهداف سند: 4% (18مورد در اولویت 1تا40هستند) تدوین برنامه عملیاتی 4 اقدام راهبردی به صورت مستقیم و 23 اقدام راهبردی به صورت غیرمستقیم (جزئیات در جدول 3) طبق نظر تیم تصمیم، 27 اقدام راهبردی که طی این برنامه عملیاتی، اجرایی می شود را می توان براساس کلمات کلیدی و مضامین آنها در 4 اقدام راهبردی تقسیم بندی کرد. فهرست آنها در جدول 4 نشان داده شده است. جدول 4. فهرست اقدامات راهبردی اولویت دار (که برنامه عملیاتی آنها تدوین شده است) اقدام راهبردی 116 (رتبه 1) مشترک با اقدامات راهبردی شماره 117 (رتبه14)، 119(رتبه 40) و 259 اقدام راهبردی 126 (رتبه 2) مشترک با اقدامات راهبردی 123 (رتبه 5)، 124 (رتبه 20)، 127 (رتبه 21)، 125 (رتبه 34) و 130 اقدام راهبردی 101 (رتبه 3) مشترک با اقدامات راهبردی 104، 105 و 122 (رتبه 12) اقدام راهبردی 200 (رتبه 4) مشترک با اقدامات راهبردی راهبرد های 36، 37، 38، 39، 40، 137، 201 (رتبه 25)، 202، 204(رتبه 10)، 207، 262 (رتبه 6) و 301 (رتبه 13) جمع کل اقدامات راهبردی که برای آنها برنامه عملیاتی تدوین شده است: 27 اقدام راهبردی که طی برنامه عملیاتی ارائه شده در این تحقیق اجرایی خواهند شد، براساس مضامین آنها در 4 اقدام راهبردی قرار می گیرند. ازاین رو، پیشنهادها و گام های اجرایی آنها در قالب برنامه عملیاتی ارائه شد و نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدها، پیشنهادات و گام های اجرایی هر راهبرد معرفی شد تا در یک بازه چهارساله اجرا شود.
کلیدواژگان: سند دانشگاه اسلامی، راهبرد، اقدام راهبردی، برنامه عملیاتی، ماتریس IPA -
صفحات 85-105مقدمه و اهداف
حفظ سلامت جامعه در مقابل انحرافات و کژروی ها، ازجمله الزامات ماندگاری و کمال یک جامعه محسوب می شود. سوال مطرح این است که آیا تنها با وضع قوانین و کنترل های بیرونی از جانب دولت، می توان به هدف رسید؟ در اسلام، مکانیسم امربه معروف و نهی ازمنکر به عنوان دو فریضه الهی نقش مهمی در این مسیر دارند. اما مسئله مهم در این زمینه، چگونگی دعوت آحاد جامعه و مردم، برای انجام این تکلیف دینی است. دانش بازاریابی می تواند برای ترویج امربه معروف مورد استفاده قرار گیرد. این دانش ظرفیت مناسبی ترویج ارزش های دینی و اجتماعی دارد. یکی از ابزارهای مهم و کلیدی در این زمینه، بخش بندی مخاطبین است که در آن افراد را براساس شاخص های مورد مطالعه، در گروه های همسان و مشابه قرار داده تا بتوان توصیف دقیق تری از وضعیت آنها به دست آورد. این پژوهش به دنبال گونه شناسی رفتاری مردم در موضوع امربه معروف و نهی ازمنکراست تا مروجان این دو ارزش بتوانند در تولید محتوای ترویجی، متناسب با هر خوشه برنامه ویژه ای برای آن طراحی کنند. به صورت مشخص این پژوهش به دنبال پاسخ به دو سوال اصلی زیر است:
با استفاده از اصل بخش بندی در بازاریابی، افراد جامعه را در موضوع امربه معروف و نهی ازمنکردر چند خوشه و بخش می توان قرار داد؟ هر بخش از نظر شناختی در مورد امربه معروف و نهی ازمنکر چگونه است؟روشاین پژوهش از انواع تحقیقات کاربردی محسوب می شود که ماهیتی اکتشافی داشته و با رویکرد کمی و با استفاده از پرسش نامه ساخته شده توسط محققین، داده های موردنیاز جمع آوری می شود. گام نخست برای انجام پژوهش، طراحی ابزار اندازه گیری یا پرسش نامه محقق ساخته است که بتواند ما را به پاسخی برای سوالات پژوهش رهنمون کند. بعد از طراحی پرسش نامه و اطمینان از اعتبار آن، داده های لازم به صورت میدانی جمع آوری شده است. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار تجزیه و تحلیل می شوند. در این قسمت دو مرحله اول توضیح داده خواهد شد و مرحله سوم در قسمت تجزیه و تحلیل داده ها بحث خواهد شد. در این پژوهش از سه معیار برای خوشه بندی استفاده شده است که عبارت است از: میزان تذکر به دیگران، واکنش فرد در مقابل تذکر بجا و واکنش فرد در مقابل تذکر بیجا. شیوه نمونه گیری به صورت در دسترس و از دو طریق پرسش نامه کاغذی و الکترونیکی بوده است. جامعه آماری این تحقیق، زنان بالغ ساکن استان های تهران و البرز بوده است. حجم نمونه در این پژوهش 476 نفر است. برای تحلیل داده ها از روش خوشه بندی دو مرحله ای و نرم افزار SPSS21 استفاده شده است. شاخص کیفیت بخش بندی به دست آمده توسط نرم افزار، نشان دهنده تایید آن است.
نتایجبراساس نتایج به دست آمده 9 خوشه رفتاری حاصل شد که بزرگ ترین خوشه حدود 17 درصد و کمترین آنها 6 درصد کل داده ها را تشکیل می دهد. خوشه اول کسانی هستند که گاه به دیگران امربه معروف و نهی ازمنکر می کنند. این افراد واکنش مثبتی نسبت به امربه معروف بجا داشته و از آمر به معروف تشکر کرده و رفتار خود را اصلاح می کنند. این خوشه، بزرگ ترین بخش را تشکیل می دهند. خوشه دوم، مانند خوشه اول گاه امربه معروف و نهی ازمنکر می کنند و چندان از پذیرش امربه معروف و نهی ازمنکر دیگران استقبال نمی کنند. اگر تذکر بجایی به آنها داده شود، تنها در مقابل شخص آمر، به اصلاح رفتار خود اقدام می کنند تا از درگیر شدن با او اجتناب کنند. خوشه سوم افرادی هستند درخصوص انجام امربه معروف و نهی ازمنکر به دیگران، مانند دو خوشه اول هستند؛ اما پذیرش رفتار بهتری را نسبت به خوشه دوم دارند. افراد خوشه چهارم در مقام انجام امربه معروف، همچنان شبیه خوشه های قبلی عمل می کنند؛ اما واکنش پذیرش آنها در وضعیت بهتری قرار دارد. گروه پنجم نیز گاه امربه معروف و نهی ازمنکر می کنند. در مقابل پذیرش تذکر بجا، صرفا به اصلاح رفتار خود اکتفا کرده و اگر تذکر بیجایی به آنها داده شود، برای کاهش تنش به اصلاح رفتار خود در مقابل فرد اقدام خواهند کرد. خوشه ششم، به ندرت به امر و نهی دیگران از کارهای خوب و بد می پردازند. واکنش رفتاری چندان مناسبی هم در مقابل امربه معروف دیگران ندارند. افراد خوشه هفتم نیز چندان به تذکر دادن به دیگران عادت ندارند؛ اما اگر کسی به آنها تذکری بدهد، واکنش خوبی از آنها سر خواهد زد. افراد خوشه هشتم، بیشتر از سایر خوشه ها به دیگران تذکر می دهند؛ اما پذیرش آنها در مقابل تذکر صحیح دیگران، صرفا اصلاح رفتار است و اگر تذکری را بیجا بدانند، نسبت به آن بی تفاوت خواهند بود. خوشه نهم، خوشه کوچک ترین خوشه بود و شامل افرادی است که به ندرت اهل تذکر دادن به دیگران هستند. اما درخصوص تذکری که به جا بدانند، آن را قبول کرده و رفتارشان را اصلاح می کنند.
بحث و نتیجه گیریامربه معروف و نهی ازمنکر به عنوان یک واجب الهی، جایگاه رفیعی در آموزه های اسلامی دارد. برای بهره مندی از فواید و آثار امربه معروف و نهی ازمنکر، ابتدا باید به ترویج این ارزش پرداخت. فرهنگ سازی صحیح در مورد چیستی و چگونگی و چرایی این ارزش دینی، امری مهم و ضروری است. این پژوهش به دنبال استفاده از ابزار بخش بندی، جهت گونه شناسی رفتاری جامعه در موضوع امربه معروف و نهی ازمنکر است که نتایج آن نشان می دهد 9 خوشه رفتاری در این زمینه وجود دارد. انتظار اولیه این است که هر چه افراد، نگرش و شناخت بهتر و بیشتری نسبت به فریضتین داشته باشند، انجام رفتار از آنها به شکل بهتری صورت گیرد و یا واکنش بهتری نسبت به امر و نهی دیگران داشته باشند؛ اما نتایج این پژوهش نشان می دهد ضرورتا افرادی که نگرش بهتری نسبت به امربه معروف دارند، امربه معروف بیشتری از آنها حادث نمی شود؛ یعنی ممکن است افراد نگرش صحیح و خوبی نسبت به امربه معروف داشته باشند، اما در مقام رفتاری بی تفاوت بوده و با بهانه تراشی و یا موانع دیگر از انجام امربه معروف خودداری کنند. خوشه هفتم مثال این دسته از افراد می تواند باشد. همچنین ممکن است افرادی نگرش خوبی نسبت به امربه معروف و نهی ازمنکر داشته باشند، اما اگر کسی به آنها تذکری بدهد، واکنش تند و نادرستی از آنها سر بزند. به عنوان مثال، خوشه اول با وجود اینکه در مقام عمل بالاترین و بهترین وضعیت را دارد و نیز نگرش مناسبی نیز نسبت به امربه معروف دارد، اما در زمانی که دیگران بخواهند به آنها تذکر بدهند، پذیرش خوبی از آنها سر نخواهد زد. خوشه چهارم نیز بهترین نگرش را نسبت به امربه معروف دارد؛ اما در زمانی که دیگران به آنها تذکر می دهند، رفتار خوبی نشان نداده و پذیرای تذکر دیگران نیستند؛ البته این خوشه در مقام عمل نیز در وضعیت متوسط قرار دارند.
کلیدواژگان: امربه معروف و نهی از منکر، بخش بندی بازار، بازاریابی غیرانتفاعی، بازاریابی دین، تذکر رفتاری -
صفحات 107-129مقدمه و اهداف
در دنیای رقابتی قرن بیست ویک، سازمان ها با گرایش به سمت فضایل اخلاقی و انسانی، سعی دارند تا خلاهای معنوی، اخلاقی و عاطفی کارکنان خود را از طریق تاکید بر فضیلت ها برطرف کنند. این تاکید در مطالعات جدید سازمانی، با ظهور مفهوم جدیدی به نام سازمان فضیلت محور همراه شد. در بین انواع سازمان های فضیلت محور، اماکن متبرکه مذهبی همواره جزء مهم ترین پایگاه های ترسیم آینده برای بشریت بوده و به عنوان مرکز ثقل و کانون تحولات جهانی و مهندسی فرهنگ، قابلیت های خود را آشکار می کنند. درست در شرایطی که نگرش، باورها، هنجارها و عقاید مردم به مکان های متبرکه مذهبی منجر به احترام و پاک انگاشتن آنها نسبت به سایر اماکن می شود، پیروی از اصول مدیریت ایجاب می نماید تا مسیر مدیریت، مطابق با واقعیت و دور از یک فضای انتزاعی و فانتزی باشد. در چنین شرایطی، ازیک سو تاکید مدل های علمی مورد استناد در مدیریت تغییر و عارضه یابی بر تشخیص، به عنوان نخستین گام و یکی از مراحل کلیدی تغییر، و ازسوی دیگر مرور پژوهش های انجام شده با محوریت فضیلت سازمانی، موید این مطلب است که در جمهوری اسلامی ایران، اماکن متبرکه مذهبی با وجود داشتن ماموریت های خاص در عرصه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و تاثیر قابل توجه در شکل گیری ماهیت جامعه اسلامی، تاکنون در پژوهش های علمی مرتبط با مدیریت تغییر و عارضه یابی کمتر مورد توجه بوده اند. بنابراین، با وجود مدل های گوناگون و شناخته شده در مدیریت تغییر، مسئله اصلی پژوهش فقدان الگویی جامع، مانع و کاربردی برای اماکن متبرکه مذهبی بود که از طریق آن بتوان با شناخت کامل از این گونه سازمان ها، مسائل و عارضه های آنها را شناسایی و تحلیل کرد و جنبه های ناکارآمد آنها را تغییر داد. ازاین رو، تحقیق حاضر، با هدف ارائه الگوی تشخیص کاربردی برای سازمان های عهده دار مسئولیت در اماکن متبرکه مذهبی ایران، به بررسی ابعاد و مولفه های تشکیل دهنده آنها پرداخته است. بر اساس این، آستان قدس رضوی در مشهد مقدس، آستان مقدس حضرت فاطمه معصومهh در قم، آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنیj در شهر ری و آستان مقدس حضرت احمدبن موسی (ملقب به شاهچراغ) در شیراز سازمان های فضیلت محور بهره مند از نتایج حاصل از این پژوهش خواهند بود.
روشتحقیق کیفی حاضر با رویکردی کاربردی برای اماکن متبرکه مذهبی در ایران اسلامی طرح ریزی شده است. بر مبنای مدل پیاز پژوهش ساندرز این پژوهش در لایه پارادایم تفسیری قرار می گیرد. جهت گیری آن از نوع پژوهش های بنیادی است و فرایندی استقرایی دارد. از نظر روش تحقیق، فرآیند پژوهش با پیروی از مراحل فراترکیب به روش سندلوسکی و باروسو و تلفیق آن با تحلیل مضمون به روش براون و کلارک انجام شده است. هدف نهایی پژوهش نیز فهم مدل تشخیص سازمان فضیلت محور است که در آن به معرفی ابعاد و مولفه های تشکیل دهنده مکان متبرکه مذهبی پرداخته شده است. گردآوری مبانی نظری و داده های مورد نیاز از طریق مطالعه اسناد و مدارک به روش کتابخانه ای و انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان منتخب به روش های غیراحتمالی قضاوتی و گلوله برفی و تا زمان رسیدن به اشباع نظری انجام شد. در این پژوهش، طرح ریزی دستورالعمل مصاحبه ها بر پایه روش دیالکتیک انجام شد: یعنی ساخت نظر یا تز، مواجهه با پادنظر یا آنتی تز، و سرانجام ساخت سنتز. بر اساس این، ابتدا قالب مضامین اولیه از داده های نظری پژوهش استخراج شد (تز) و پس ازآن در اختیار مصاحبه شوندگان قرار گرفت. در ادامه، بررسی ایده ها و نظرات خبرگان (آنتی تزها) در قالب کدهای مفهومی جمع بندی و در پایان مدل تشخیص سازمان فضیلت محور برای اماکن متبرکه مذهبی ایران (سنتز) طراحی شد.
یافته هاالگوی تشخیص اماکن متبرکه مذهبی الگویی است کاربردی برای تفکیک ابعاد و مولفه های تشکیل دهنده آن که به شناخت کلی نسبت به این گونه سازمان ها منتج شده، زمینه را برای تغییر و عارضه یابی آنها فراهم می کند. براساس یافته ها، الگوی معرفی شده مشتمل بر چهار بعد و بیست مولفه اصلی است . ابعاد اصلی این الگو «ارکان»، «کارکردها»، «سرمایه ها» و «مدیریت» هستند. در این الگو بعد ارکان از مولفه های «زائر»، «زیارت»، «مزار» و «مزور» تشکیل شده است. «کارکردهای قدسی»، «کارکردهای فرهنگی»، «کارکردهای اجتماعی»، «کارکردهای اقتصادی» و «کارکردهای عبادی - سیاسی» مولفه های بعد کارکردها هستند. «سرمایه های نمادین»، «ارزش های بنیادین»، «شایستگی های سازمانی»، «سرمایه های اجتماعی» و «سرمایه های فرهنگی» در بعد سرمایه ها قرار دارند. و درنهایت «برنامه ریزی»، «بسیج منابع»، «سازمان دهی»، «هدایت و رهبری» و «نظارت و صیانت» به عنوان مولفه های بعد مدیریت معرفی شده اند.
بحث و نتیجه گیرینوشتار حاضر نخستین تلاش پژوهشی در ارائه مدل تشخیص خاص برای اماکن متبرکه مذهبی است که افزون بر تقویت مبانی علمی و پژوهشی این حوزه، می تواند تا حدی از توسعه مفاهیم و الگوهای تحمیلی و تجویزی به این سازمان ها جلوگیری کند. دستاوردهای این پژوهش، مزیت اصلی مدل تشخیص را در درک عمیق تر و تجسم بهتر از مولفه های تشخیص بقاع متبرکه و شناسایی مخاطرات و آسیب پذیری های آن می داند و کاربردهای عملیاتی آن را در مباحث مرتبط با مدیریت تغییر و عارضه یابی تبیین می نماید. این پژوهش فهم سازمان های متولی اماکن متبرکه مذهبی را از طریق فهم ابعاد و مولفه های تشخیص آنها امکان پذیر می داند و مطلوبیت پروژه های تغییر، تحول و توسعه را در گروی ایجاد تغییر در عوامل موثر در مولفه های تشخیص تبیین می نماید. همچنین نتیجه می گیرد زمانی حیات یک سازمان فضیلت محور دچار عارضه می شود که یک یا چند مورد از ابعاد و مولفه های تشخیص، به درستی در سازمان تبیین نشود، دچار کژکارکردی یا انحراف از مسیر اصلی خود شود و یا به هر علت دیگری مورد مخاطره قرار گیرد. بی توجهی یا کم توجهی هر یک از عناصر سازمان به هرکدام از این ابعاد و مولفه ها موجب بروز عارضه برای کل سازمان می شود. هریک از ابعاد و مولفه های مدل تشخیص، جنبه های نامعلومی از سازمان های فضیلت محور را نمایان کرده است. در این پژوهش مدیریت تغییر و عارضه یابی سازمان فضیلت محور، فعالیتی تخصصی، برگرفته از دانش، تجربه و تعهد نسبت به این گونه سازمان هاست و به متولیان سازمان های مورد مطالعه پیشنهاد می شود تا با توجه به رسالت سنگین خود در عرصه های مختلف اجتماعی، این امر را به کسانی واگذار نمایید که واجد صلاحیت فنی، انسانی و ادراکی لازم و کافی برای این کار باشند.
کلیدواژگان: سازمان فضیلت محور، مکان متبرکه مذهبی، عارضه یابی -
صفحات 131-154مقدمه و اهداف
با وجود ظهور مفاهیمی چون هوشمندسازی محیط کار، تحول دیجیتال و صنعت 4.0 که باعث تغییرات عظیمی در محیط کسب وکار شده است، اما منابع انسانی همچنان ضروری ترین منبع برای پایداری سازمان ها هستند. نکته بسیار کلیدی در مدیریت سازمان های هوشمند، تمرکز بیش از حد مدیران چنین سازمان هایی بر تکنولوژی و غفلت از نقش منابع انسانی است. یکی از مشکلات اصلی سازمان ها در دنیای متحول و به شدت متغیر امروزی، شناسایی عواملی است که می تواند در بروز رفتار شهروندی سازمانی که یکی از پدیده های نوظهور است، تاثیر بگذارد. در حالی که بسیاری از مدیران بر روش های مبتنی بر پاداش مانند افزایش حقوق ماهیانه، ترفیع شغلی و غیره به عنوان عوامل موثر بر بروز رفتار شهروندی تاکید داشته اند، اما تحقیقات جدید نشان می دهد که عوامل روحی-روانی بیش از پاداش بر بروز چنین رفتارهایی تاثیر دارند. این مساله، یکی از مهم ترین چالش ها در سازمان های هوشمند محسوب می شود؛ بدین معنی که مدیران فکر می کنند با فراهم آوردن بسترهای سخت افزاری و نرم افزاری تکنولوژی می توانند باعث تعالی و موفقیت سازمان شوند. این در حالی است که حتی در سازمان های هوشمند نیز کماکان نیروی انسانی عامل اصلی موفقیت/شکست سازمان است. از طرف دیگر ادبیات پژوهش نشان می دهد که تاکنون هیچ تلاشی برای برجسته تر کردن نقش رفتارهای شهروندی در سازمان های هوشمند انجام نشده است و به طور مشخص الگوی خاصی جهت توسعه رفتار شهروندی سازمانی در سازمان های هوشمند انجام نشده است. با این توضیحات و با در نظر گرفتن این شکاف تحقیقاتی عمده، در پژوهش حاضر به طراحی مدل حمایتی سازمانی برای توسعه رفتار شهروندی سازمان های هوشمند پرداخته می شود.
روشاین پژوهش از لحاظ فلسفه تحقیق ذیل مطالعات کاربردی (پراگماتیسم) قرار می گیرد. از لحاظ رویکرد پژوهش، یک مطالعه استقرایی است؛ از لحاظ استراتژی، با رویکرد داده بنیاد انجام می شود؛ از لحاظ نوع روش به صورت کیفی و از لحاظ زمانی به صورت مقطعی انجام می شود. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته است. در این پژوهش از رویکرد داده بنیاد استفاده شده است. نظریه داده بنیاد یک روش تحقیق قوی و استقرایی برای کشف نظریه های جدید است. در این روش، محقق با هیچ فرضیه ازپیش تعیین شده ای در مورد نتیجه وارد نمی شود و نگران اعتبار یا توصیف نیست. در عوض، محقق به داده هایی که جمع آوری می کند اجازه می دهد تا تجزیه وتحلیل و ایجاد نظریه او را هدایت کند و منجربه اکتشافات جدید شود. جامعه آماری شامل گروهی از خبرگان حوزه مدیریت دولتی، مدیران سازمان های هوشمند و رفتار شهروندی است. نمونه گیری با استفاده از روش گلوله برفی انجام شده است. نمونه گیری از صاحب نظران در این پژوهش تا زمانی ادامه پیدا کرده که فرایند اکتشاف و تجزیه وتحلیل به نقطه اشباع نظری برسد. در تحقیق حاضر، مصاحبه های نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده ها استفاده شده است. پس از انجام مصاحبه با خبرگان و صاحب نظران، مصاحبه ها پیاده سازی و سپس داده های جمع آوری شده تحلیل و ترکیب شده اند. تحلیل داده ها با روش داده بنیاد (گراندد تئوری) و با استفاده از نرم افزار Maxqda انجام شده است.
نتایجبراساس نتایج حاصل از تحلیل کیفی شش دسته از عوامل شامل عوامل علی (تعهد مدیریت نسبت به کارکنان، مالکیت روان شناختی، برندسازی داخلی، رهبری اخلاقی و اعتماد سازمانی)، زمینه ای (جو سازمانی حامی رفتار شهروندی)، مداخله گر (بوروکراسی سازمانی)، پدیده محوری (حمایت سازمانی مبتنی بر رفتار شهروندی)، راهبردها (توانمندسازی کارکنان)، و پیامدها (رضایت و پیشرفت شغلی) شناسایی شد. براساس مولفه های شناسایی شده، مدل پارادایمی حمایت سازمانی برای توسعه رفتار شهروندی توسعه داده شد.
بحث و نتیجه گیریبراساس نتایج به دست آمده جو سازمانی حامی رفتار شهروندی به عنوان شرایط زمینه ای شناسایی شد. یک محیط کاری مثبت باعث بهبود روحیه کارکنان، حفظ و بهره وری می شود. این به بهتر شدن یک محل کار برای همه کمک می کند. محیط کار این پتانسیل را دارد که به طور قابل توجهی بر روحیه کارکنان، روابط محل کار، عملکرد، رضایت شغلی و سلامت کارکنان تاثیر بگذارد. براساس نتایج به دست آمده، تعهد مدیریت نسبت به کارکنان، مالکیت روان شناختی، برندسازی داخلی، رهبری اخلاقی و اعتماد سازمانی به عنوان عوامل زمینه ای شناسایی شدند. در رابطه با تعهد مدیریت باید عنوان کرد که بروز رفتارهای شهروندی کارکنان نتیجه یک بده بستان بین کارکنان و مدیران است، به شکلی که اگر مدیران نسبت به دغدغه های کارکنان اهمیت نشان دهند در این صورت کارکنان نیز به احتمال بیشتری رفتار شهروندی از خود بروز می دهند. در رابطه با مالکیت روان شناختی باید عنوان کرد که مالکیت روان شناختی وضعیتی است که در آن، فرد به یک هدف یا بخشی از آنکه از نظر ماهیت می تواند مادی یا غیرمادی باشد، احساس مالکیت می کند و می گوید «آن مال من است». در واقع، مالکیت روان شناختی بازنمای تعلق عاطفی و شناختی بین فرد و سازمان است که بر رفتار و ادراک فرد از خود اثر می گذارد. ازاین رو می توان احساس مالکیت روان شناختی را یکی از عوامل موجد رفتار شهروندی سازمانی در نظر گرفت. رهبری اخلاقی نیز شکلی از رهبری است که بر ارزش های اخلاقی چه از سوی مدیران و چه از سوی کارکنان تاکید زیادی دارد. همچنین اعتماد یک عامل اجتناب ناپذیر در شکل گیری رفتارهای شهروندی است؛ به شکلی که در غیاب اعتماد - حتی اگر سایر شرایط محیط نیز مناسب باشد - نمی توان انتظار بروز رفتارهای شهروندی سازمانی را داشت.براساس نتایج کدگذاری ثانویه پژوهش، بوروکراسی سازمانی شامل شاخص های نگرش های منفی مدیران به کارمندمحوری، بی توجهی به استقلال شغلی، عدم حضور کارکنان در تصمیم گیری، رهبری استبدادی، تمرکز اکید بر سلسله مراتب، تمرکز بر روش های سنتی مدیریت، ناکافی بودن اقدامات مدیریت منابع انسانی، کمبود روابط درون سازمانی به عنوان مقوله شرایط مداخله گر در ارائه مدل حمایت سازمانی برای توسعه رفتار شهروندی انتخاب شدند. بوروکراسی - حتی اگر برای پیشبرد فعالیت های سازمان ضروری باشد - به عنوان یک عامل بسیار منفی بر رفتارهای کارکنان عمل می کند؛ زیرا کارکنان پیش از آنکه ابزار و پیچ و مهره ساختار عظیمی به نام سازمان باشند، انسان هستند. براساس نتایج کدگذاری ثانویه پژوهش، توانمندسازی کارکنان شامل ایجاد تناسب میان توانایی و وظیفه محوله، رفع تضاد میان کار و خانواده، تجربه کاری و تسلط داشتن بر حرفه خود، تقویت خودپنداره به عنوان مقوله راهبردها و اقدامات در ارائه مدل حمایت سازمانی برای توسعه رفتار شهروندی انتخاب شدند.رضایت و پیشرفت شغلی به عنوان پیامدهای حمایت سازمانی برای توسعه رفتار شهروندی شناسایی شدند. مفهوم رضایت شغلی بیانگر احساسات و نگرش های مثبتی است که شخص نسبت به شغلش دارد. وقتی گفته می شود که کسی از رضایت شغلی سطح بالایی برخوردار است؛ یعنی به طور کلی، شغلش را دوست می دارد، برای آن ارزش زیادی قائل است و به گونه ای مثبت به آن می نگرد و در مجموع، از احساس خوب و مطلوبی نسبت به آن برخوردار می باشد. در رابطه با شرایط زمینه ای اقداماتی چون ارتباطات درون سازمانی، کارمندمحوری، افزایش مشارکت کارکنان در تصمیمات سازمانی و تجمیع سرمایه اجتماعی پیشنهاد می شود. در رابطه با عوامل علی، اقداماتی چون مدیریت منابع انسانی برندمحور، افزایش مسئولیت پذیری و پاسخگویی، توسعه و ترویج برنامه های قدردانی و تشویق و افزایش خودآگاهی و بصیرت کارکنان توصیه می شود. در رابطه با پدیده محوری، رعایت ملاحظات شخصی کارکنان، بهبود کیفیت زندگی کاری، تقدیر از رفتارهای فرانقش، ارائه مشاوره، و تقویت سیستم بازخورد توصیه می شود. در رابطه با شرایط مداخله گر، کاهش سلسله مراتب سازمانی و تقویت رهبری مشارکتی توصیه می شود. در رابطه با راهبردها، افزایش اختیارات به کارکنان، تاکید بیشتر بر کار تیمی، تقدیر از ایده های نوآورانه کارکنان و تقویت تصمیم گیری های مشارکتی توصیه می شود. در رابطه با پیامدها، تقویت و به روزرسانی سیستم ارزیابی عملکرد، ترفیع سازمانی براساس عدالت و انصاف و همچنین حمایت بیشتر از ارزش های اخلاقی توصیه می شود.
کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، حمایت سازمانی، جو سازمانی، توانمندسازی کارکنان
-
Pages 1-24Introduction and Objective
The phenomenon of invisible employees is one of the major challenges facing modern organizations, where individuals, despite their physical presence, do not contribute effectively in terms of mindset and performance. This issue can reduce organizational productivity and lead to wastage of resources. In the Islamic worldview, human beings are bearers of divine trust and hold the responsibility of being Allah’s vicegerents on earth. Islamic teachings offer solutions to combat laziness, negligence, and evasion of responsibility. Management scholars have examined the causes, key themes, strategies, contextual factors, and consequences of this phenomenon. However, it is essential to explore this issue from a religious perspective and based on revelatory teachings to clarify its foundations, dimensions, and components.The primary objective of this research is to present a model for managing the behavior of invisible employees using divine revelation and authentic religious interpretations. This study aims to enhance the effectiveness of managerial approaches toward invisible employee behavior through an Islamic framework. Given the necessity for indigenous knowledge rooted in Islamic culture and beliefs, this objective holds particular significance.
MethodThis research was conducted using the grounded theory method, which aims to discover or generate a theory based on existing facts and realities through systematic data collection.To gather data, religious sources, including the Holy Qur’an, Nahj al-Balagha, Ghurar al-Hikam, and other hadith texts, were utilized. Additionally, extensive interviews were conducted with experts in Qur’anic studies and management sciences.In the first stage, to identify an equivalent term for invisible employees in Islamic texts, terms such as laziness (Kasālī), defrauder (Mutaffif), breach of covenant (Naqḍ al-‘Ahd), and procrastination (Taswīf) were examined. In the open coding stage, approximately 250 Qur’anic verses and narrations related to the topic were coded, and initial concepts were extracted. In the axial coding stage, these concepts were grouped into broader components based on semantic similarities and thematic coherence. Finally, in the selective coding stage, the common aspects among these components were identified, and the final model was developed by determining the relationships between the core categories.To ensure the validity and reliability of the findings, the study employed four key criteria: religious referencing, consistency and coherence, empirical correspondence, and practical effectiveness.
ResultsThe data analysis led to the identification of 32 components within five main dimensions, as detailed in the table below:Islamic-Based Model for Managing Invisible Employee BehaviorDimensionsComponentsCausal VariablesLack of insight, physical problems, personal issues, organizational culture, political behavior, lack of responsibility, lack of work ethic, lack of organizational commitmentStrategic VariablesStrengthening faith, observing piety, specialization, courage or risk-taking, foresight and prudence, punctuality, empowerment, performance indicators, initiative and persistence, justice in distributionIntervening VariablesAppreciation and reprimand, compensation, eternal reward, earning lawful sustenanceContextual Variables)Rules and regulations, job satisfaction, professional ethicsOutcomes and ConsequencesPublic distrust, material and eternal loss, failure to achieve goals, deprivation of benefits, decline in social status, unhealthy relationships, psychological problems
Discussion and ConclusionThe findings of this research indicate that Islamic management offers fundamental.differences in addressing the phenomenon of invisible employees compared to conventional approaches. While conventional management relies on strict supervision, rigid regulations, and material incentives, Islamic management emphasizes work ethics, faith, piety, and divine motivations. In this approach, employees perform their duties with excellence, not out of fear of punishment but due to their sense of accountability before God and belief in eternal rewards.Additionally, the distinct emphasis of Islamic management on lawful sustenance, justice, and self-regulation presents a unique perspective in managing invisible employee behavior. In Islamic thought, work itself holds intrinsic value and is equated with striving in the path of God. Concepts such as lawful and unlawful earnings, the consequences of unlawful sustenance, piety, and trustworthiness introduce principles that differ significantly from those in prior studies on invisible employees.These findings can contribute to the design of more efficient management systems aligned with Islamic culture.Acknowledgments: We sincerely thank all the experts in the Qur’anic and management sciences who contributed to this research.Conflict of Interest: The authors declare that there is no conflict of interest in conducting this research.
Keywords: Behavior Management, Invisible Employees, Database, Islamic Teachings -
Pages 25-48Introduction and Purpose
Organizational performance is an essential concept in organizations and one of the critical aspects of organizational activities. Thus, evaluating it, and at a higher level, managing it, is one of the most important issues in organizational and management studies that every organization needs. Achieving strategic objectives depends on the proper implementation of performance evaluation systems and effective management of organizational performance across various dimensions. Additionally, performance evaluation is one of the most significant scientific topics emphasized in Islamic and Quranic teachings, both at the individual and organizational levels. However, the proper and accurate implementation of this critical task in organizations requires clarifying two fundamental issues: the dimensions of performance and the criteria for performance and its evaluation. Without elucidating these two aspects, effective evaluation cannot be achieved. Furthermore, these two topics are not only ambiguous and controversial in theoretical literature but also lack sufficient investigation from the perspective of Islamic teachings. Few studies have illuminated this subject from this perspective. Therefore, understanding what constitutes organizational performance, its dimensions, and the criteria for accurate performance and evaluation is significant. The primary aim of this research was to clarify these two topics from the perspective of Islamic teachings. Consequently, the main research problem focused on the essence of performance dimensions, the criteria for organizational performance, and its evaluation from the viewpoint of Islamic principles.
MethodologyThis research was conducted using a combined ījtīhād-analytical method. After formulating the primary and secondary research questions, the theoretical foundations of the subject were examined. Considering that, according to Islamic scholars, the most accepted and recognized research method in religious sources for deriving divine rulings is the " ījtīhādī method," this approach was utilized and extended to be applicable in the fields of humanities and management studies. By reviewing the research sources, religious evidence relevant to the subject was identified. Finally, for categorizing and analyzing data concepts, extracting themes from the concepts, and ultimately developing a theory, the "thematic analysis" method was employed. The analysis of concepts and themes in this research was carried out in five steps. In the final stage, the research report was compiled, and a network of themes was developed and designed.
FindingsThe research, through identifying three categories of themes—descriptive (246 themes), interpretative (74 themes), and relational (5 themes)—indicated that organizational performance from the perspective of Islamic teachings encompasses four dimensions: intention, inputs, activities or processes, and outcomes. Each of these four dimensions is evaluated within the organizational performance management process, and understanding these dimensions is crucial for accurate and proper performance evaluation. The findings also revealed that the criteria for organizational performance include: Islam, truth, justice, public satisfaction, piety, righteous deeds, divine intention, goal attainment, and the ideal human being. Adherence to these criteria plays a fundamental role in ensuring the accuracy of organizational performance and the proper execution of activities from this perspective. Additionally, the research findings highlight that the criteria for evaluating organizational performance are the same nine aforementioned criteria. Observing these criteria during performance evaluation is indispensable for ensuring the validity of the evaluation results from the perspective of the Islamic evaluation system.
ResultsThis study aimed to examine the dimensions and criteria of organizational performance, as well as the criteria for evaluating organizational performance, from the perspective of Islamic teachings. The research concluded that the dimensions of organizational performance from the perspective of Islamic teachings differ from those in conventional management views. From the perspective of Islamic teachings, performance consists of four dimensions: inputs, processes, outputs, and intention, all of which are evaluated in the organizational performance management process. This contrasts with the conventional management perspective, which typically recognizes two or, at most, three dimensions of performance and does not consider intention as a conceptual dimension of performance. However, in Islam, intention is regarded as the most significant conceptual dimension of organizational performance. Furthermore, the research findings showed that the criteria for organizational performance from the perspective of Islamic teachings differ from those of conventional management views. From an Islamic perspective, performance is evaluated based on nine criteria: Islam, truth, justice, public satisfaction, piety, righteous deeds, goal attainment, divine intention, and the ideal human being. The correctness and validity of organizational performance, from the viewpoint of Islamic teachings, depend on adherence to these criteria during organizational activities. In contrast, many of these criteria are not emphasized as performance standards in conventional management. Additionally, the study revealed no difference between the criteria for organizational performance and those for evaluating organizational performance. That is, the same nine criteria identified as the standards for organizational performance in Islamic teachings also serve as the criteria for evaluating organizational performance. This implies that organizational performance evaluation is valid from this perspective only when conducted based on these nine criteria, unlike the conventional management view, which does not adhere to many of these standards in evaluating organizational performance.
Keywords: Performance, Organizational Performance, Dimensions, Criteria, Islamic Teachings -
Pages 49-84Introduction and Objectives
The "Document of Islamization of Universities", as one of the higher-order documents, has been issued to universities for several years. One of the challenges hindering its full and successful implementation is the absence of a clear action plan and realization model, given the multitude of strategies. Considering the current conditions and potential of each university, a roadmap for implementing this document and the corresponding strategic actions can be determined. This research, as a case study, presented a method for implementing the strategies of that document in the University of Gonābād. The first phase aims to offer a scientific, practical, and realistic method to assess the feasibility and prioritize the actions mentioned in the Islamic University Document based on the conditions of the studied university. To achieve this, a software tool based on the proposed method was designed in an Excel environment. The second phase aims to operationalize the strategy implementation methods of the Document of Islamization of Universities at the studied university.
MethodologyThe research was conducted in five stages. The first stage involved pairwise comparisons of the nine goals of the Islamic University Document using the Group Fuzzy AHP method. Out of the 352 strategic actions in the document, 178 were identified as feasible at the university level.In the second stage, three questions were asked of the experts about each of these strategic measures, in the form of a questionnaire and a Likert scale: the current state of the action, the university's capacity to improve it, and its impact on achieving the document's goals. In the third stage, the weighted gap for each action was calculated by integrating the results from the previous stages and placed on the vertical axis of the final diagram. The fourth stage involved plotting the IPA chart and analyzing the strategic actions based on scenarios. The actions were prioritized based on the IPA chart analysis. In the fifth stage, an action plan, including recommendations and steps for implementing the prioritized strategic actions, was collected from experts.
FindingsThe 12 primary goals of the Document of Islamization of Universities were condensed into nine goals. The outcome of the first stage determined the weight of the nine goals using the Fuzzy AHP method (Table 1). After inputting the experts' feedback into the software and analyzing the responses, the software output regarding the formation of the two-dimensional Weighted Gap-Capability matrix was obtained as shown in Figure 2.The prioritization of actions was based on the sum of the capability percentage and the weighted gap percentage. Actions with the highest combined scores were selected as priority actions. These prioritized actions were those where the university demonstrated both a higher capacity for improvement and a lower current status, while also having a significant impact on achieving the document's goals.
Discussion and conclusionOut of the 352 strategic actions in the Document of Islamization of Universities, 178 were identified as feasible at the universities under investigation. Based on the expert survey results, strategic actions were categorized as follows (Table 3):According to experts' opinion, the 27 strategic actions to be implemented in this action plan can be categorized into 4 strategic actions based on their keywords and themes. Their list is shown in Table 3.
Keywords: Document Of Islamization Of Universities, Strategy, Strategic Action, Action Plan, IPA Matrix -
Pages 85-105Introduction and Objectives
Maintaining the health of society against deviations and perversions is considered one of the requirements for the sustainability and perfection of a society. The question that arises here is whether the goal can be achieved only by enacting external laws and controls from the government. In Islam, the mechanism of enjoining what is right and forbidding what is wrong, as two divine obligations, plays an important role in this path. However, the important issue in this regard is how to invite members of society and the people to carry out this religious duty. Marketing knowledge can be used to promote enjoining what is right. This knowledge has a suitable capacity to promote religious and social values. One of the important and key tools in this regard is audience segmentation, in which individuals are placed in identical and similar groups based on the indicators under study in order to obtain a more accurate description of their situation. This research seeks to typify people's behavior on the subject of enjoining what is right and forbidding what is wrong so that promoters of these two values can design a special program for each cluster in the production of promotional content. Specifically, this research seeks to answer the following two main questions: 1) Using the principle of segmentation in marketing, how many clusters and segments can the people of the society be placed in on the subject of enjoining good and forbidding evil? 2) What is each segment cognitively like regarding enjoining good and forbidding evil?
MethodThis research is considered a type of applied research that has an exploratory nature and the required data is collected with a quantitative approach and using a questionnaire made by the researchers. The first step in conducting the research is to design a measurement tool or a researcher-made questionnaire that can guide us to an answer to the research questions. After designing the questionnaire and ensuring its validity, the necessary data was collected in the field. The data collected was analyzed by software. In this section, the first two steps will be explained and the third step will be discussed in the data analysis section. In this study, three criteria were used for clustering, namely: the amount of reminding others, the individual's reaction to the appropriate reminder, and the individual's reaction to the inappropriate reminder. The sampling method was available and was conducted through two methods paper and electronic questionnaires. The statistical population of this study was adult women living in Tehran and Alborz provinces. The sample size in this study was 476 people. The two-stage clustering method and SPSS21 software were used to analyze the data. The segmentation quality index obtained by the software indicates its confirmation.
ResultsBased on the results obtained, 9 behavioral clusters were obtained, the largest cluster constituting about 17 percent and the smallest 6 percent of the total data. The first cluster was those who sometimes enjoin good and forbid evil to others. These people have a positive reaction to the enjoining good. This cluster constitutes the largest segment. The second cluster, like the first cluster, sometimes enjoins good and forbids evil, and they do not welcome others who enjoin good and forbids evil. If they are given a warning, they only correct their behavior in front of the person who ordered them to avoid getting into an argument with them. The third cluster is similar to the first two clusters in terms of enjoining good and forbidding evil to others, but they have a better acceptance of behavior than the second cluster. The fourth cluster is still similar to the previous clusters in terms of enjoining good and forbidding evil. However, their acceptance response is in a better state. The fifth group also sometimes enjoins good and forbids evil. Instead of accepting a warning when appropriate, they are content with merely correcting their behavior, and if they are given an inappropriate warning, they will correct their behavior in front of the person to reduce tension. The sixth cluster rarely enjoins or forbids others from doing good or bad things. They do not have a very appropriate behavioral response to enjoin good and forbid evil from others. People in the seventh cluster are also not very used to admonishing others. But if someone gives them a warning, they will react well. People in the eighth cluster give warnings to others more than other clusters. But their acceptance of correct warnings from others is simply a correction of behavior, and if they consider a warning to be inappropriate, they will be indifferent to it. The ninth cluster was the smallest and included people who rarely give warnings to others. But when they consider a warning to be appropriate, they accept it and correct their behavior.
Discussion and ConclusionsEnjoining good and forbidding evil, as a divine obligation, has a high position in Islamic teachings. In order to benefit from the benefits and effects of enjoining good and forbidding evil, this value must first be promoted. Creating a correct culture about what, how, and why this religious value is important and necessary. This research seeks to use the segmentation tool to typify the behavior of society on the subject of enjoining good and forbidding evil, and its results show that there are 9 behavioral clusters in this field. The initial expectation is that the better and more understanding and attitude individuals have towards the two obligations, the better their behavior will be or the better their reaction to the commands and prohibitions of others; however, the results of this research show that people who have a better attitude towards enjoining good do not necessarily enjoin more good. That is, people may have a correct and good attitude towards enjoining good, but in terms of behavior, they are indifferent and refrain from doing good by making excuses or other obstacles. The seventh cluster can be an example of this group of people. It is also possible that people have a good attitude towards enjoining good and forbidding evil, but if someone gives them a warning, they react sharply and incorrectly. For example, the first cluster, despite having the highest and best status in terms of action and also having a suitable attitude towards enjoining good, will not receive it well when others want to warn them. The fourth cluster also has the best attitude towards enjoining good, but when others warn them, they do not show good behavior and are not receptive to warnings from others. Of course, this cluster is also in an average position in terms of action.
Keywords: Enjoining Good, Forbidding Evil, Market Segmentation, Non-Profit Marketing, Religious Marketing, Behavioral Warning -
Pages 107-129Introduction and Objectives
In the competitive world of the 21st century, organizations, with a tendency towards moral and human virtues, are trying to fill the spiritual, ethical, and emotional gaps of their employees by emphasizing virtues. This emphasis on new organizational studies was accompanied by the emergence of a new concept called the virtuous organization. Among the types of virtuous organizations, religious holy places have always been among the most important bases for drawing the future for humanity and, as the center of gravity and focus of global developments and cultural engineering, they reveal their capabilities. Just as people's attitudes, beliefs, norms, and opinions towards religious holy places lead to respect and consider them purer than other places, following management principles is required so that the management path is in line with reality and away from an abstract and fantasy space. In such circumstances, on the one hand, the emphasis of scientific models cited in change management and diagnosis, as the first step and one of the key stages of change, and on the other hand, the review of research conducted with a focus on organizational virtue, confirms that in the Islamic Republic of Iran, religious holy places, despite having specific missions in various cultural, social, economic, and political fields and a significant impact on the formation of the nature of Islamic society, have so far received less attention in scientific research related to change management and diagnosis. Therefore, despite various and well-known models in change management, the main problem of the research was the lack of a comprehensive, obstacle-free, and practical model for religious holy places through which one can identify and analyze their problems and problems with complete knowledge of such organizations and change their inefficient aspects. Therefore, the present study, to provide an applicable diagnosis model for organizations responsible for religious holy places in Iran, examined their dimensions and components. Accordingly, the Holy Shrine of Qods Razavi in Mashhad, the Holy Shrine of Fatemeh Masoumeh (peace be upon her) in Qom, the Holy Shrine of Abdulazim Hassani (peace be upon him) in the city of Rey, and the Holy Shrine of Ahmad ibn Musa (known as Shahcheragh) in Shiraz will be virtuous organizations that will benefit from the results of this research.
MethodThe present qualitative research was designed with an applied approach to religious holy places in the Islamic Republic of Iran. Based on the Saunders onion research model, this research is placed in the interpretive paradigm layer. Its orientation is of the type of fundamental research and has an inductive process. In terms of research method, the research process was carried out by following the stages of Meta-synthesis according to the Sandelowski and Barroso method (2007) and combining it with thematic analysis according to the Brown and Clark method. The ultimate goal of the research is to understand the diagnosis model of virtuous organizations, in which the dimensions and components that constitute a religious holy place were introduced. The theoretical foundations and required data were collected through desk study of documents and semi-structured interviews with selected experts using non-probability judgmental and snowball sampling until theoretical saturation was reached. In this study, the interview protocol was designed based on the dialectical method that is, constructing an opinion or thesis, confronting a counter-opinion or antithesis, and finally constructing a synthesis. Accordingly, first, the initial theme format was extracted from the theoretical data of the study (thesis) and then made available to the interviewees. Next, the review of the experts' ideas and opinions (antitheses) was summarized in the form of conceptual codes, and finally, the virtuous organization diagnosis model for Iranian religious holy places (synthesis) was designed.
ResultsThe presented virtuous organization diagnosis model is an applicable model for separating dimensions and components of religious holy places, which results in a general understanding of such organizations. It paves the way for their change and troubleshooting. Based on the findings, the introduced model consists of 4 dimensions and 20 main components. The main dimensions of this model are “pillars”, “functions”, “capitals” and “management”. In this model, the pillars dimension consists of the components of “pilgrim”, “pilgrimage”, “shrine” and “Hazrat”. “Sacred functions”, “cultural functions”, “social functions”, “economic functions” and “religious-political functions” are the components of the functions dimension. “Symbolic capitals”, “core values”, “organizational competencies”, “social capitals” and “cultural capitals” are in the capitals dimension. Finally, “planning”, “resource mobilization”, “organization”, “guidance and leadership” and “supervision and protection” are introduced as the components of the management dimension.
Discussion and ConclusionThis paper is the first research effort to present a specific diagnosis model for religious holy places of Iran, which addition to strengthening the scientific and research foundations of this field, can to some extent prevent the development of concepts and patterns imposed and prescribed to these organizations. The achievements of this research consider the main advantage of the diagnosis model in a deeper understanding and better visualization of the components of holy places and the identification of their risks and vulnerabilities. It explains operational applications in issues related to change management and diagnosis. This research considers the understanding of the organizations in charge of religious holy places possible through understanding the dimensions and components of their recognition and considers the suitability of change management, transformation, and development to be dependent on creating changes in the factors affecting the recognition components. It also concludes that the life of a virtue-based organization becomes problematic when one or more of the dimensions and components of the diagnosis are not properly explained in the organization, malfunction or deviate from its original path, or are compromised for any other reason. Neglect or lack of attention by any of the elements of the organization to any of these dimensions and components causes complications for the entire organization. Each of the dimensions and components of the diagnosis model has revealed unknown aspects of virtuous organizations. In this study, change management and diagnosis of studied virtuous organizations is a specialized activity derived from knowledge, experience, and commitment to such organizations, and it is suggested to the managers of the organizations under study that, given their mission in various social fields, they entrust this matter to those who have the necessary and sufficient technical, human, and cognitive qualifications for this task.
Keywords: Diagnosis, Religious Holy Places, Virtuous Organization -
Pages 131-154Introduction and Objectives
Despite the emergence of concepts such as smart workplace, digital transformation, and industry 4.0, which have caused huge changes in the business environment, human resources are still the most essential resource for the sustainability of organizations. A very key point in managing smart organizations is the excessive focus of managers of such organizations on technology and neglect of the role of human resources. One of the main problems of organizations in today's rapidly changing and rapidly changing world is identifying factors that can affect the emergence of organizational citizenship behavior, which is an emerging phenomenon. While many managers have emphasized reward-based methods such as monthly salary increases, job promotions, etc. as effective factors in the emergence of citizenship behavior, new research shows that psychological factors have more impact on the emergence of such behaviors than rewards. This issue is considered one of the most important challenges in smart organizations; meaning that managers think that by providing hardware and software platforms, they can make the organization excel and succeed. This is while even in smart organizations, human resources are still the main factor in the success/failure of the organization. On the other hand, the research literature shows that no effort has been made to highlight the role of citizenship behaviors in smart organizations, and specifically, no specific model has been developed to develop organizational citizenship behavior in smart organizations. With these explanations and considering this major research gap, the present study designs an organizational support model for developing citizenship behavior in smart organizations.
MethodThis research falls under applied studies (pragmatism) in terms of research philosophy. In terms of research approach, it is an inductive study; in terms of strategy, it is conducted with a grounded approach; in terms of method type, it is qualitative and in terms of time, it is conducted cross-sectional. The data collection tool is a semi-structured interview. This research uses a grounded approach. Grounded theory is a strong and inductive research method for discovering new theories. In this method, the researcher does not enter with any predetermined hypothesis about the result and is not concerned with validity or description. Instead, the researcher allows the data he collects to guide his analysis and theory-building, leading to new discoveries. The statistical population includes a group of experts in the fields of public administration, managers of intelligent organizations, and citizen behavior. Sampling was carried out using the snowball method. The sampling of experts in this study continued until the process of exploration and analysis reached a theoretical saturation point. In the present study, semi-structured interviews were used to collect data. After conducting interviews with experts and experts, the interviews were transcribed and then the collected data were analyzed and combined. Data analysis was carried out using the grounded theory method and using MAXQDA software.
ResultsBased on the results of the qualitative analysis, six categories of factors were identified, including causal factors (management commitment to employees, psychological ownership, internal branding, ethical leadership, and organizational trust), contextual factors (organizational climate supporting citizenship behavior), intervening factors (organizational bureaucracy), focal phenomena (organizational support based on citizenship behavior), strategies (employee empowerment), and outcomes (satisfaction and career advancement). Based on the identified components, a paradigmatic model of organizational support for the development of citizenship behavior was developed.
Discussion and ConclusionBased on the results, an organizational climate that supports citizenship behavior was identified as a contextual condition. A positive work environment improves employee morale, retention, and productivity. This contributes to a better workplace for everyone. The work environment has the potential to significantly impact employee morale, workplace relationships, performance, job satisfaction, and employee health. Based on the results, management commitment to employees, psychological ownership, internal branding, ethical leadership, and organizational trust were identified as contextual factors. Regarding management commitment, it should be stated that the emergence of employee citizenship behaviors is the result of a trade-off between employees and managers, in such a way that if managers show importance to employee concerns, employees are more likely to exhibit citizenship behavior. Regarding psychological ownership, it should be stated that psychological ownership is a situation in which an individual feels ownership of a goal or part of something that can be material or immaterial and says, "It's mine." Psychological ownership represents the emotional and cognitive attachment between an individual and the organization, which affects the individual's behavior and self-perception. Therefore, the sense of psychological ownership can be considered one of the factors that create organizational citizenship behavior. Ethical leadership is also a form of leadership that places great emphasis on moral values, both on the part of managers and employees. Trust is also an inevitable factor in the formation of citizenship behaviors; in such a way that in the absence of trust - even if other environmental conditions are appropriate - organizational citizenship behaviors cannot be expected to occur. Based on the results of the secondary coding of the research, organizational bureaucracy, including indicators of negative attitudes of managers towards employee-centeredness, disregard for job autonomy, lack of employee participation in decision-making, authoritarian leadership, strict focus on hierarchy, focus on traditional management methods, inadequacy of human resource management measures, and lack of intra-organizational relationships were selected as the categories of intervening conditions in presenting an organizational support model for the development of citizenship behavior. Bureaucracy - even if it is necessary to advance the activities of the organization - acts as a very negative factor on employee behaviors; because employees are human beings before they are tools and nuts and bolts of a huge structure called the organization. Based on the results of the secondary coding of the research, employee empowerment including creating a fit between ability and assigned task, resolving the conflict between work and family, work experience and mastering one's profession, and strengthening self-concept were selected as categories of strategies and actions in presenting an organizational support model for developing citizenship behavior.Job satisfaction and advancement were identified as outcomes of organizational support for developing citizenship behavior. The concept of job satisfaction expresses the positive feelings and attitudes that a person has towards his job. When it is said that someone has a high level of job satisfaction; that is, in general, he/she likes his/her job, values it highly and views it positively, and, overall, has a good and favorable feeling towards it. In relation to the background conditions, measures such as intra-organizational communication, employee-centeredness, increasing employee participation in organizational decisions and the accumulation of social capital are suggested. In relation to causal factors, measures such as brand-oriented human resource management, increasing responsibility and accountability, developing and promoting appreciation and encouragement programs, and increasing employee self-awareness and insight are recommended. In relation to the pivotal phenomenon, it is recommended to observe employees' personal considerations, improve the quality of work life, appreciate extra-role behaviors, provide counseling, and strengthen the feedback system. About intervening conditions, it is recommended to reduce organizational hierarchy and strengthen participatory leadership. Concerning strategies, it is recommended to increase employee authority, emphasize teamwork, appreciate employees' innovative ideas, and strengthen participatory decision-making. Regarding consequences, it is recommended to strengthen and update the performance evaluation system, promote organizational promotion based on justice and fairness, and also support more ethical values.
Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Organizational Support, Organizational Climate, Employee Empowerment