فهرست مطالب

سخن تاریخ - پیاپی 48 (زمستان 1403)

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 48 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا جهانفر، هادی بیاتی* صفحات 7-29
    در طول تاریخ، سازمان های نظامی همواره نقش قابل توجهی بر حیات سیاسی- اجتماعی جوامع داشته اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی عملکرد سیاست های همگرایانه و واگرایانه ارتش با حکومت از دوره قاجار تا انقلاب اسلامی است. نوع و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، اسنادی و تاریخی است که به شیوه کتابخانه ای و میدانی و با استفاده از ابزار فیش برداری و مصاحبه، داده ها گردآوری و تجزیه وتحلیل شده است. جامعه آماری تحقیق، شامل کتب و اسناد تاریخی و نیز تعداد 40 نفر از اساتید دانشگاه و افسران ارتش می باشد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ارتش در تاریخ معاصر ایران به عنوان یک نهاد نظامی، در دوره حکومت پهلوی اول با سیاست های همگرایانه ای چون مداخله در انتخابات و جابجایی دولت ها باعث تفوق رضاخان بر قوای مجریه و مقننه، کنترل منابع قدرت و از میان برداشتن نهادهای مدنی و مستقل شد. در نیمه دوم حکومت پهلوی نیز، محمدرضا شاه با استفاده از شرایط بین المللی و با بازسازی ارتش به تلاش همه جانبه برای احیاء دولت مطلقه دست زد. در برهه ای از شکل گیری انقلاب اسلامی نیز ارتش با پیوستن به انقلابیون و نیز در دوران حیات نظام جمهوری اسلامی ایران، همواره به عنوان حامی نظام بوده و در این زمینه، رشادت ها و قابلیت های زیادی در حوزه امنیت از جمله در جنگ تحمیلی هشت ساله، در کارنامه خود دارد.
    کلیدواژگان: ارتش، ایران، پهلوی، انقلاب اسلامی
  • فاطمه قلاوند، زهرا قلاوند* صفحات 30-60
    تقسیم بندی کشوری که در راستای اداره بهتر امور حکومت ها ایجاد می شد؛ در ایران از سابقه طولانی برخوردار است. در دوره قاجار نیز برای نظارت بهتر بر امور کشور این تقسیمات وجود داشت؛ ملاک تقسیمات در تمام دوران قاجار یکسان نبود. عواملی چند در این تقسیمات موثر بود. این مقاله برآن که با روش کتابخانه ای و نگارش توصیفی- تحلیلی به واکاوی چگونگی تغییرات در تقسیمات کشوری و عوامل موثر بر آن در دوره قاجار از ابتدا تا پایان دوره ناصری بپردازد. هدف این پژوهش ترسیم تقسیمات کشوری دوره قاجار و تغییر و تحولات آن در این دوره از ابتدا تا پایان دوره ناصرالدین شاه است. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که در تقسیم بندی ایالات و ولایات در دوره قاجار گذشته از وامداری از حکومتهای پیشین، عوامل داخلی شامل عوامل طبیعی, انسانی همچنین نظر حکومت مرکزی و میزان وابستگی حکام به شاه و دربار و عوامل خارجی مانند حملات خارجی ، قراردادهای تحمیلی دول بیگانه موجب تغییرات مهمی در تقسیمات کشور ی شده است.
    کلیدواژگان: تقسیمات کشوری قاجاریه، ولایات عصر قاجاریه، ایالات عصر قاجاریه، سیاست قاجاری کردن
  • سعیده کاظمی منش* صفحات 61-84

    ساختار اجتماعی جامعه ی ایرانی، هزاران سال است که از دو نوع ترکیب جمعیتی اسکان یافته شهری و روستایی ،تشکیل شده است، روستاهای ایران در آغاز سده هفتم هجری دارای بافت اجتماعی و سیاسی خاص خود بودند که گرفتار هجوم مغول و ویرانی گشتند. در زمان هجوم مغول اکثر ساکنان ایران را روستاییان تشکیل می دادند، از زمان آغاز حمله مغول تا تشکیل دولت ایلخانان حدود چهل سال ساکنان این سرزمین در گیر جنگ و خونریزی شدند که عواقب جبران ناپذیری چون کشتار دسته جمعی، تخریب روستاها و از بین رفتن زبر ساخت های کشاورزی را در پی داشت. یافته های تحقیق حاکی از آن است که هجوم بیابان گردان کوچ رو مغول به ایران و نیاز آنان به دسترسی به مراتع و چمنزارها، و رویارویی با مردم یک جانشین (شهر و روستا) نه تنها رشد و رونق و آبادانی روستاها را به انزواء کشاند ،بلکه تغییراتی را نیز در بافت اجتماعی و سیاسی روستاها ایجاد نمود ، این رکود تا عصر غازان خان و وزیرش خواجه رشیدالدین فضل الله طول کشید .گر چه در زمان غازان با اهتمام وزرای مسلمانش تلاشهایی جهت اصلاحات اقتصادی با تکیه بر اصلاح مالکیت زمین شکل گرفت، که تا حدودی موثر واقع شد، اما بنا به گفته ی محققین و پژوهش گران هرگز وضعیت روستاها را به قبل از هجوم اردوی مغول باز نگرداند و تاثیر عمیق سیاسی و اجتماعی آن عصر تا مدتها بر چهره ی روستاها باقی ماند.

    کلیدواژگان: روستاها، وضعیت اجتماعی، وضعیت سیاسی، ایران، عهد مغول
  • امیر فرحزادی*، احمد عقیلی صفحات 85-103
    وزارت به عنوان یکی از مهم ترین ارکان دیوانسالاری ایران در عصر صفویه از زمان شاه عباس اول و مقابله شاه با جریان های مخالف درون حکومتی قدرت بیشتری گرفت. محمد بیگ وزیر اعظم شاه عباس دوم ،یک ارمنی مسلمان بود که از سال (1064 تا 1071ق) این مقام را بر عهده داشت.کتاب بابایی بن لطف از منابع یهودی دوره صفویه است که دلیل برکناری محمد بیگ را تعصبات دینی و عدم تسامح وزیر نسبت به یهودیان می داند و بالحنی اغراق آمیز و حماسه گونه از افول این وزیر سخن می گوید. برخی از منابع دوره صفویه نیز متاثر از این دیدگاه هستند. اما به نظر می رسد که خود شاه علاقه چندانی به این رویکرد نداشته ، بلکه اقدامات خودسرانه و عاری از مصلحت اندیشی محمدبیگ باعث سقوط وی در دوره سلطنت شاه عباس دوم شد. مقاله با روش توصیفی- تحلیلی بر مبنای مطالعه تطبیقی منابع تاریخی دوره صفویه، عملکرد محمدبیگ در دوران وزارتش از یک سو و نگرش منابع دوره صفوی به موازات منبع یهودی فوق را مورد بررسی قرار می دهد. مقاله به طرح این سوال پرداخته که عوامل افول قدرت محمد بیگ از وزارت شاه عباس دوم چیست ؟ فرض اصلی پژوهش آن است که براساس دیدگاه این منبع یهودی که بیشتر منابع غیرفارسی دوره صفویه نیز متاثر از این دیدگاه هستند تدابیر متعصبانه دینی محمدبیگ در آزار یهودیان ، عامل افول قدرت وی بوده. اما به نظر می رسد اعتماد و آزادی عمل فراوان شاه عباس دوم به محمد بیگ در اداره امور مملکت و اقدامات اقتدارگرایانه محمدبیگ علیه رقبای سیاسی ،زمینه های افول و برکناری او را از وزارت فراهم نمود.
    کلیدواژگان: صفویه، محمدبیگ وزیر، شاه عباس دوم، بابایی ابن لطف، یهودیان
  • سید مهدی هاشمی* صفحات 104-124
    جعفر بن ابیطالب (ع) از چهره های شاخص اسلامی است که در فرهنگ فارسی جایگاه رفیعی دارد. شرح هجرت حضرت جعفر (ع) به حبشه و داستان رویارویی ایشان با فرستادگان مشرکین مکه در مقابل نجاشی، حماسه ها و رشادت های او و داستان شهادت منحصر بفرد ایشان در گونه های مختلفی همچون مدح، اشعار اسطوره ای و حماسی، اشعار عرفانی، تاریخی و مراثی آمده است. قدیمی ترین اشعار فارسی درباره حضرت جعفر بیانگر سلحشوری و ازجان گذشتگی ایشان در راه خدا است و متاخرترین اشعار جنبه مرثیه و عزاداری دارد. به نظر می رسد منوچهری دامغانی، ابوحنیفه اسکافی و ناصرخسرو اولین شاعرانی باشند که ابیاتشان در مورد جعفر بن ابیطالب برجای مانده است؛ بخش اعظم اشعار فارسی درباره حضرت جعفر علیه السلام ارائه کننده تفسیر عرفانی از حوادث شهادت ایشان می باشد، در این پژوهش از بین ده ها شعر از شاعران کهن پارسی گوی فقط اشعاری مورد بررسی قرار گرفت که اشاره به واقعه ای تاریخی داشته و روایتی تاریخی درباره آن واقعه موجود باشد. مباهات به خویشاوندی ایشان، داستان هجرت به حبشه، سرایش شعر توسط ایشان، دلیری و جنگاوری ایشان، قطع دستان و اعطای بال های بهشتی به ایشان از جمله مواردی است که شاعران فارسی به آنها پرداخته اند و این اشعار اشاره به روایتی تاریخی دارند.
    کلیدواژگان: جعفر بن ابیطالب، شعر کهن فارسی، تجلی تاریخی، شاعران فارسی
  • حسین قاضی خانی* صفحات 125-143

    جعفربن ابی طالب یکی از شخصیت های برجسته در اسلام است که پیامبر (ص) نیز محبت خاصی به ایشان داشته است. از جمله چالش های مطرح در تاریخ زندگانی ایشان سپرده شدن سرپرستی او به عباس بن عبدالمطلب است. ارزیابی گزارش های مرتبط با این ادعا، مساله محوری این پژوهش است. برای رسیدن به این مهم نخست جمع آوری داده ها و بررسی اسنادی آن ها مدنظر بوده است. آن گاه مساله فقر ابوطالب به سبب عیالواری که سبب اصلی وانهادن این سرپرستی معرفی شده است مورد کاوش تاریخی قرار گرفته است و در آخر نیز چگونگی سرپرستی بررسی شده است. یافته ها نشان از آن دارند که واگذاری سرپرستی جعفر به عباس علی رغم بازتاب در چندین منبع کهن اهل سنت برگرفته از خبری است که راوی نخست آن علاوه بر آن که در زمره شاگردان ابن عباس است خود نیز در زمان واقعه نبوده است. عیالواری ابوطالب نیز به سبب کم جمعیت بودن خانواده وی و ازدواج برخی از این فرزندان پذیرفته نیست لذا نمی توان از فقر او به دلیل عیالواری سخن گفت. به ویژه آن که بررسی وضعیت مالی ابوطالب نیز نشان گر فقر او نیست. نحوه درخواست سرپرستی نیز مناسب شان ابوطالب به عنوان ریاست بنی هاشم و از بزرگان قریش نیست. به نظر طرح این ادعا در مقابل سرپرستی پیامبر (ص) برای امام علی (ع) و در رقابت خاندان عباسی با طالبیان برای کاستن از جایگاه ابوطالب بوده است.

    کلیدواژگان: جعفربن ابی طالب، پیامبر(ص)، سرپرستی جعفر، ابوطالب، عباس بن عبدالمطلب
  • یوسف کرمی چمه*، محمود مهمان نواز، زینب حیدریان نور صفحات 144-167
    کتاب انتقادی «سرگذشت حاجی بابای اصفهانی» را جیمز موریه نوشت و میرزا حبیب اصفهانی (بنی) ترجمه کرد. در این کتاب مردم، گروه ها و جامعه مورد نقد قرار گرفته و به طورکلی بخش مهمی از آن، به انتقادهای اجتماعی (به ویژه سه نهاد دین، دولت و خانواده ایرانی) اختصاص یافته است. در این مقاله، با عنایت به اهداف استعماری انگلیس در ایران و نقش موریه در دولت انگلیس، و به شیوه توصیفی تحلیلی به دیدگاه او درباره سه نهاد مذکور در جامعه ایران پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که در کتاب موریه، این هر سه نهاد مهم در ایران متلاشی هستند؛ دین دستاویزی برای کسب قدرت و ثروت است. دولت و کارگزاران و عمالش گرفتار رشوه، ظلم و ستم، ساده لوحی و نادانی هستند. نهاد خانواده نیز آلوده است و همدلی و همکاری در آن وجود ندارد.
    کلیدواژگان: استعمار، دین، دولت، خانواده، سرگذشت حاجی بابا
  • حمیدرضا مهرپور، داریوش نظری*، مجتبی گراوند صفحات 168-193

    تراجم نگاری از شاخه های مطرح تاریخ نگاری در جهان اسلام است که به شرح-حال طبقات مختلف جامعه می پردازد؛ در دوره ی قاجار به دلیل رشد کمی و کیفی علمای شیعه و کمبود تراجم شیعی به مقوله تراجم نگاری شیعی توجه ویژه ای شد؛ از جمله این تراجم قصص العلما محمد تنکابنی است که از تراجم مشهور این دوره محسوب می شود؛ از این رو مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی به شیوه کتابخانه ای بر مبنای این سوال ها سامان یافته است که علل گسترش تراجم نگاری شیعی در دوره قاجار چیست و چه تغییراتی از جنبه ساختاری و شکلی داشته است؟ و تنکابنی در قصص العلما با چه رویکردی به شرح حال علما شیعه پرداخته است؟ داده های پژوهش، نشانگر این است که تراجم نگاری شیعی در این دوره به طور ویژه ای مورد توجه قرار گرفته و با بهره گیری از نثر فارسی، روان نویسی و پرهیز از اصطلاحات دشوار، نوآوری در شیوه بیان مطالب و خاطره نویسی نوین و تکمیل و تتمیم تراجم پیشین با حفظ ساختار گذشته تغییراتی جزئی داشته است؛ و تنکابنی ضمن بیان حکایاتی که شاکله اصلی قصص العلما است با رویکردی غیر انتقادی به شرح حال علمای شیعه پرداخته است و علاوه برآن به مسائل دینی، سیاسی و اجتماعی اشاره کرده است؛ از این رو باید تراجم نگاری دوره قاجار را با این ویژگی ها نسبت به تراجم نگاری پیشینیان در روند تکمیل نه در دوران گذار خواند.

    کلیدواژگان: تراجم نگاری، قاجار، تشیع، قصص العلما، تنکابنی
  • حسن صادقی پناه*، حمیدرضا مطهری، حسین عبدالمحمدی صفحات 194-215

    امام علی (ع) به عنوان شخصیتی که از یکسو، تقید کامل به سیره رسول خدا(ص) داشت و از دیگر سو، پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) از جایگاه امامت برخودار بود، گفتار و رفتار او برای پیروانش، جنبه الگویی دارد و از همین رو، سیره آن حضرت از ابعاد مختلف و از ادوار اولیه مورد بحث و گفتگو بوده است. «سیره معیشتی» امیرالمومنین (ع)، به مثابه بخشی از گستره سیره ایشان، مسئله ای است که به خصوص در دوره های اخیر مورد توجه محققان بوده، اما تحلیل نقش حاکمیت و مقایسه دوران قبل و بعد حکومت در این مسئله، مغفول مانده است که پژوهش حاضر سعی کرده است با توجه به اهمیت موضوع و با بهره گیری از روش توصیف و تحلیل، سیره معیشتی و هزینه کرد امیرمومنان (ع) در امور خانوادگی را در دوران قبل و بعد حاکمیت بررسی و تحلیل کند.یافته های تحقیق حاکی از آن است که حاکمیت در مسئله هزینه کرد برای مهریه، نفقه و نیازهای همسران، کنیزان، فرزندان و خدمتکاران، نقشی در کمی یا فزونی نداشته و امام (ع) در مسائل غیر شخصی، اقتضائات هر دوره را رعایت می کرده است. اما در مسئله مسکن و لوازم خانه، حاکمیت نقش اساسی داشته؛ تا جایی که حضرت از ساختن منزل برای خود پرهیز کرده و به سکونت در خانه عاریه ای اکتفا کرده است. هم چنین از داشتن لوازمی که جنبه تشریفاتی داشته است، خودداری نموده است.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نقش حاکمیت، سیره معیشتی، هزینه ها، امور خانوادگی
  • واکاوی ابعاد و کارکردشناسی پیشگویی فراعصری نبوی در شناساندن هدایت گران الهی
    علیرضا جانعلی زاده چناری* صفحات 216-237

    پیامبر اکرم (ص) در طول حیات مبارک خویش با روش های متعددی به هدایت گری جامعه پرداختند. با توجه به ضرورت هدایت گری در اعصار مختلف، ایشان در دوران حیات خود به صورت فراعصری برای دورانی که حضور فیزیکی نداشتند، در قالب پیشگویی اقدام به شناساندن هدایت گران الهی در جامعه نمودند. این پیشگویی ها صرفا خبر از آینده نبوده، بلکه به عنوان فرد حکیمی که وظیفه هدایت و سعادت جامعه را داشته، اهدافی را دنبال نموده اند. یکی از مسائل قابل تحقیق در سیره نبوی، پیشگویی های صادر شده با رویکرد شناساندن هدایت گران الهی در جامعه اسلامی بوده است. مسئله پژوهش حاضر آن است که شناساندن هدایت گران الهی توسط پیامبر اکرم (ص) در قالب پیشگویی شامل چه ابعادی بوده و چه کارکردهایی را دنبال نموده است؟ ضرورت ابعاد و بیان کارکردهای شناساندن هدایت گران الهی از طرفی موجب شناخت ابعاد هدایتی پیامبر اکرم (ص) به صورت فراعصری، همچنین نگاه آینده نگر در منش آن بزرگوار برای زدودن غبار فتنه و هموار نمودن مسیر هدایت آشکار می گردد. در پایان به این نتیجه رسیده است که رسول خدا (ص) برای هدایت جامعه در حوادث مختلف در قالب پیشگویی از طرفی اقدام به شناساندن هدایت گران الهی در دو لایه؛ معرفی اهل بیت (ع) و شخصیت های شاخص به عنوان معیار و الگو، همچنین خواص ضلالت گر را بیان نمودند که کارکردهایی از جمله: تبیین جریان حق و باطل؛ شاخص سنجی و معیار شناخت باطل؛ شناساندن عناصر مانع در هدایت گری را دنبال نموده است.این تحقیق از سنخ پژوهش های تاریخی با رویکرد توصیفی تحلیلی و با روش کتابخانه ای تهیه گردیده است.

    کلیدواژگان: هدایت، پیشگویی، اهل بیت، پیامبر و آینده نگری
|
  • Reza Jahan Far, Hadi Bayati * Pages 7-29
    Throughout history, military organizations have always played a significant role in the socio-political life of societies. The purpose of this study is to investigate the performance of convergent and divergent military policies in the contemporary history of Iran. research type; The theory and research method are descriptive-analytical, documentary and historical which has been collected and analyzed in a library and field style using filing and interviewing tools. The statistical population of the research includes historical books and documents as well as 40 university professors and army officers. The results indicate that the army in the contemporary history of Iran as a military institution in the first Pahlavi period with convergent policies such as interfering in elections and relocation of governments led to Reza Khan's supremacy over the executive and legislative branches, control of sources of power and elimination of civil societies and became independent. In the second half of the Pahlavi regime, Mohammad Reza Shah, using international conditions and rebuilding the army, made a comprehensive effort to revive the dictatorship. At some point in the formation of the Islamic Revolution, the army, by joining the revolutionaries and during the life of the Islamic Republic of Iran, has always been a supporter of the system and in this regard, a lot of courage and capabilities in the field of security, including the eight-year imposed war , has in its record.
    Keywords: Army, İran, Pahlavi, Developments, Political, Social
  • Fatemeh Ghalavand, Zahra Ghalavand * Pages 30-60
    Iran in the qajar period was divided into several states and provinces. criterion for these divisions were not fixed throughout the Qajar era. Various human and natural factors and the opinion of the central government were effective on changing in divisions. This article intends to use the descriptive – analytical method in the field of library studies answer the questions " what changes took place in the divisions of the country in from the beginning of the qajar dynasty to the end of Naseri period and what were the most influential factors in these divisions. Research results show these divisions have been constantly changed. in fact, in addition to borrowing characteristics derived from previous government, internal and external factors such as the attacks of foreign countries and their imposed contracts caused important changes in the country 's divisions in this period.
    Keywords: Country Divisions. Qajar States. Qajar Provinces, Qajarization Policy Of The Rulers
  • Saeideh Kazemimanesh * Pages 61-84

    The social structure of Iranian society has evolved over thousands of years and is characterized by two types of settlement: urban and rural. Iranian villages had their own distinct social and political fabric at the beginning of the seventh century AH, which faced challenges during the Mongol invasion and subsequent devastation. From the onset of the Mongol attack until the establishment of the Ilkhanate government, approximately forty years saw the inhabitants of this land entangled in war and bloodshed, resulting in irreparable consequences such as mass slaughter, the destruction of villages, and the disappearance of agricultural infrastructure.Research findings indicate that the Mongol nomadic incursion into Iran, driven by their need for access to pastures and grasslands, and their confrontation with settled communities (cities and villages), not only led to the decline and impoverishment of rural areas but also brought about changes in the social and political structure of villages. This decline persisted until the era of Ghazan Khan and his minister Khwaja Rashid al-Din. Although during Ghazan's time, efforts were made to implement economic reforms by focusing on land ownership reform, which proved somewhat effective, researchers argue that the situation of villages never fully reverted to pre-Mongol invasion conditions. The profound political and social impact of that era lingered on the face of villages for a considerable period.

    Keywords: Village, Social Situation, Political Situation, Iran, Mughal Era
  • Amir Farhzadi *, Ahmad Aghili Pages 85-103
    Mohammad Bey, the prime minister of Shah Abbas II, was an Armenian Muslim who held this position from 1064 to 1071 AH. The work of Babaei bin Lotf from the Jewish sources of the Safavid period, the reason for the removal of Mohammad Bey was the religious prejudices and intolerance of the minister towards He knows the Jews and talks about the decline of this minister in an exaggerated and epic tone. Some sources of the Safavid period are also influenced by this view. It seems that the Shah himself was not very interested in this approach, but the arbitrary and inexpedient actions of Mohammad Beg eventually led to his downfall during the reign of Shah Abbas II. The article uses a descriptive-analytical method based on a comparative study of the contemporary Jewish and Christian sources of Mohammad Beg on the one hand and Persian chronicles on the other, to ask the question: What are the causes of the decline of Mohammad Bey from the ministry of Shah Abbas II? Contemporary Jewish and Christian sources describe the event in great detail. The present study explains whether Mohammad Beg's religious fanatical measures in persecuting Jews - according to Jewish and Christian sources - have caused his power to decline? Or, the great confidence and freedom of action of Shah Abbas II in Mohammad Bey in managing the affairs of the country and his authoritarian actions against political rivals, provided the grounds for his decline and removal from the ministry.
    Keywords: Safavid, Mohammad Beg Vizier, Shah Abbas II, Babaei Ibn Lotf, Jews
  • Sayed Mahdi Hashemi * Pages 104-124
    Jafar bin Abi Talib (a.s.) is one of the important figures of Islam, who has a high position in Persian culture. The description of the migration of Hazrat Jafar (pbuh) to Abyssinia and the story of his encounter with the emissaries of the polytheists of Mecca against Najashi, his epics and bravery and the story of his unique martyrdom in various genres such as praise, mythological and epic poems, mystical, historical and Marathi has arrived. The oldest Persian poems about Hazrat Jafar express his bravery and sacrifice in the path of God, and the latest poems have an elegiac and mourning aspect. It seems that Manouchehri Damghani, Abu Hanifah Skafi and Nasser Khosrow are the first poets whose verses about Jafar bin Abi Talib have survived. Most of the Persian poems about Hazrat Jafar (peace be upon him) present a mystical interpretation of the events of his martyrdom. In this research, among dozens of poems by ancient Persian poets, only poems that refer to a historical event and a historical narrative about That event is available. Boasting of his kinship, the story of his migration to Abyssinia, his writing of poetry, his bravery and fighting, cutting off his hands and giving him heavenly wings are among the things that Persian poets have addressed and these poems refer to a historical narrative.
    Keywords: Jafar Bin Abi Talib, Ancient Persian Poetry, Historical Manifestation, Persian Poets
  • Hussein Qazi Khani * Pages 125-143

    Jafar ibn Abi Talib is one of the prominent figures in Islam, whom the Prophet (PBUH) had a special love for. Among the challenges raised in his life history is entrusting his guardianship to Abbas bin Abdul Mutalib. Evaluation of reports related to this claim is the central issue of this research. In order to achieve this goal, the first thing to do is to collect data and review their documents.Then, the issue of Abu Talib's poverty due to his family, which is the main reason for the introduction of this guardianship, has been historically investigated and finally, the manner of guardianship has been investigated. The findings show that the transfer of Jafar's guardianship to Abbas, despite being reflected in several ancient Sunni sources, is derived from a story whose first narrator, besides being among the students of Ibn Abbas, was not present at the time of the incident. Abu Talib's polygamy is also not accepted due to the small size of his family and the marriage of some of these children, so we cannot talk about his poverty because of polygamy. Especially, the examination of Abu Talib's financial situation does not show his poverty. The way of asking for guardianship is also not suitable for Abu Talib's status as the head of Bani Hashem and one of the elders of Quraish. According to the opinion, this claim was made in front of the guardianship of the Prophet (pbuh) for Imam Ali (pbuh) and in the competition of the Abbasid family with the Taliban to reduce the position of Abu Talib.

    Keywords: Jafar Bin Abi Talib, The Prophet (PBUH), Under The Guardianship Of Jafar, Abu Talib, Abbas Bin Abd Al-Muttalib
  • Yousef Karami Chemeh *, Mahmoud Mehmannavaz, Zeinab Heidaryannoor Pages 144-167
    The critical book "The Story of Hajibaba Esfahani" was written by James Morieh and translated by Mirza Habib Esfahani (Beni). In this book, people, groups, and society are criticized, and in general, an important part of it is devoted to social criticism (especially the three institutions of religion, government, and the Iranian family). In this article, with regard to the British colonial goals in Iran and the role of Moriya in the British government, and in a descriptive-analytical way, his view on the three mentioned institutions in the Iranian society was discussed. The results show that in Moriah's book, all three of these important institutions in Iran are disintegrating; Religion is a tool to gain power and wealth. The government and its agents and employees are caught in bribery, oppression, naivety and ignorance. The institution of the family is also polluted and there is no empathy and cooperation in it.
    Keywords: Colonization, Religion, Government, Family, Hajibaba Tale
  • Hamidreza Mehrpour, Dariush Nazari *, Mojtaba Garavand Pages 168-193

    Translation is one of the prominent branches of historiography in the Islamic world that deals with the biographies of different classes of society; in the Qajar period, due to the quantitative and qualitative growth of Shiite scholars and the lack of Shiite translations, special attention was paid to the category of Shiite translation; among these translations is Qasas-ul-Ullama by Muhammad Tonekaboni, which is considered one of the famous translations of this period; therefore, the present article is organized with a descriptive-analytical method in a library style based on these questions: What are the reasons for the expansion of Shiite translation in the Qajar period and what changes have it undergone in terms of structure and form? And what approach did Tonekaboni take to the biographies of Shiite scholars in Qasas-ul-Ullama? The research data indicate that Shiite translation-writing was given special attention in this period and by utilizing Persian prose, prose writing and avoiding difficult terms, innovation in the way of expressing content and modern memoir writing, and completing and completing previous translations while maintaining the structure of the past, there were minor changes; and Tonekaboni, while telling the stories that are the main structure of Qasas al-Ullama, has dealt with the biographies of Shiite scholars with a non-critical approach and has also referred to religious, political and social issues; therefore, the translation-writing of the Qajar period with these characteristics should be considered in the process of completion rather than in the transition period compared to the translation-writing of the predecessors.

    Keywords: Translation, Qajar, Shiism, Qasas-Ul-Ullama, Tonekaboni
  • Hasan Sadeghipanah *, Hamidreza Motahari, Hosein Abdolmohamadi Pages 194-215

    Imam Ali (a.s.) as a person who, on the one hand, had complete devotion to the life of the Messenger of God (pbuh) and on the other hand, after the death of the Holy Prophet (p.b.u.h) had the position of Imamate, his speech and behavior for his followers, It has a pattern, and therefore, the biography of the Holy Prophet has been discussed from different dimensions and from the early periods. "Livelihood life" of Amir al-Mu'minin (AS), as a part of the extent of his life, is an issue that has been the focus of researchers especially in recent periods, but the analysis of the role of governance and the comparison of the era before and after the government in this issue It has been overlooked that the present research has tried to analyze the lifestyle and spending habits of Amir al-Mu'minan (AS) in family affairs during the period before and after the rule, considering the importance of the subject and using the method of description and analysis.The findings of the research indicate that the government did not have a role in spending money for dowry, alimony, and the needs of wives, maidservants, children, and servants, and Imam (a.s.) respected the requirements of each period in non-personal matters. has been doing But in the issue of housing and home appliances, the government has played a fundamental role; To the extent that Hazrat avoided building a house for himself and settled in a borrowed house. He also refrained from having accessories that had a ceremonial aspect.

    Keywords: Imam Ali (AS), The Role Of Sovereignty, Livelihood, Expenses, Family Affairs
  • Analyzing and functional analysis of the post-modern prophecy of God's Prophet in identifying the divine guides
    Alireza Janalizadeh Chenari * Pages 216-237

    during his blessed life, the holy prophet guided the society in many ways. due to the necessity of guidance in different eras, during his lifetime, he introduced guidance in the form of prophecies in an extra-era way for the eras when he was not physically present. they were precious in the society. these prophecies were not just news of the future, but as a wise person who had the task of guiding and leading the society, he pursued goals. one of the researchable issues in the prophetic life is the prophecies issued with the approach of identifying the divine guides in the islamic society .The introduction of the divine guides by the Holy Prophet in the form of prophecy included what functions and what functions did it follow? The necessity and expression of the functions of divine guidance, on the one hand, led to the recognition of the guidance of the Holy Prophet in the form of inclusiveness, as well as the forward-looking view of that honorable man to remove the dust of sedition and smooth the path of such guidance.In the end, it has been concluded that the Messenger of God to guide the society in various seditions and events in the form of prophecy, on the one hand, introduced the divine guides in two layers: introduction of Ahl al-Bayt, and prominent personalities as criteria and role models. They also stated the properties of the misleading, which has followed functions such as: preaching to the followers and warning to the opponents, identifying the misleading flow, proving the evil of the misleading properties, the standard and model for recognizing the guiding and misleading flow.This research has been prepared from the historical researches with a descriptive analytical approach and library method

    Keywords: Guidance, Prophesy, Imams Of Purification, Prophet, Foresight