فهرست مطالب

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال پانزدهم شماره 61 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/11/30
- تعداد عناوین: 5
-
صفحات 9-33
ما در این مقاله قصد داریم شالوده احساس و تکوین صدای سعدی را در رویکردی بین رشته ای مطالعه کنیم و با استفاده از شیوه تحلیل گفتمان، فرایند دیالکتیک، او را در دو موضوع فضیلت و وظیفه با تکیه و تاکید بر امر زیبایی شناسی و آموزه های جامعه شناختی بررسی نماییم. از منظر زیبایی شناسی، قدرت «خوب مشروط» (qualified good) است و تا آن جا برای انسان ارزش مند می نماید که منجر به بسط و پرورش خوب های ذاتی (intrinsic goods) شود. در حالی که در جامعه شناسی، قدرت به منزله توجیه عقلی قبول حاکمیت اشراف و توانگران، و لازمه زندگی اشرافی و پادزهر آنومی (Anomie) اجتماعی است. تقابل و تصادم این دو نگرش در یکی از حکایت های گلستان؛ با عنوان «جدال سعدی با مدعی» موجب پیدایش گفتمان دیالکتیکی در دو مقوله فضیلت و وظیفه شده است. هر دو مقوله هم از چشم انداز زیبایی شناسی و هم از نگره جامعه شناختی تاثیر بسزایی در احساس و فهم خواننده دارد. به طوری که خواننده، روح سعدی و احساس او را با تعمق در لایه های درونی حکایت، متفاوت از صدای جدال او با مدعی در مشروعیت بخشی به قدرت می بیند. کنکاش در پردازش احساس و صدای سعدی در این حکایت، بیانگر سرشت گفتمانی خاصی است که در پیوند زیبایی شناسی و جامعه شناسی برجسته می گردد.
کلیدواژگان: زیبایی شناسی، مطالعات جامعه شناختی، سرشت گفتمانی، جدال سعدی با مدعی. -
صفحات 35-67
سلمان هراتی بیگمان یکی از جریانسازان شعر انقلاب و از چهرههای ممتاز شعر متعهد و آرمانگرا است. سلمان هراتی، با وجود تعهد به مفاهیم شعر دفاع مقدس و درج مقولاتی مثل شهادتطلبی، ایثار، گذشتن از جان و مال در راه وطن، و برخی مفاهیم عرفانی، به فرم شعر بیاعتنا نبوده و در این حوزه نیز صاحب نوآوری است. یکی از مهمترین جلوههای فرم در اثر ادبی موسیقی کلام است. در بررسی اشعار سلمان هراتی میتوان گفت او به ساختار آوایی کلام توجه داشته و کاربرد انواع مختلف توازن آوایی، واژگانی و نحوی را در شعر مد نظر داشته است. او برای تقویت و موسیقایی نمودن اشعار خود، از عوامل و عناصر درونزبانی بهره گرفته است. در شعر سلمان هراتی، واجآرایی و تناسب حروف مهمترین عنصر ایجادکننده موسیقی درونی و از عوامل موثر در افزایش موسیقی و زیبایی شعر است. او با تکرار واجها علاوه بر ایجاد موسیقی، در پی انتقال پیام و مفاهیم نیز است. همنوایی واجها با موضوع و استفاده از موسیقی در خدمت مضمون کاری است که سلمان به خوبی از عهده آن برآمده است. هراتی با بهکارگیری گونههای مختلف تکرار در سطح واج، هجا، واژه، گروه و جمله تلاش کرده موسیقی شعرش را تقویت کند. در واقع، تکرار از دیگر شگردهای شعر سلمان هراتی است که بین فرم و معنا نوعی وحدت و یکپارچگی ایجاد کرده و عامل اصلی ایجاد توازن، تحرک، پویایی و خوشآهنگی، گوشنوازی شعر سلمان هراتی است.
کلیدواژگان: سلمان هراتی، موسیقی شعر، نظام آوایی، تصویر -
صفحات 69-92
در روان شناسی دو دیدگاه منفی ومثبت وجود دارد که دیدگاه منفی می تواند منجر به بیماری و کاهش عمر شود، در حالی که دیدگاه مثبت به امید به زندگی، سلامت و کاهش استرس کمک می کند. از این رو، روان شناسی مثبت با غلبه بر احساسات منفی، مشکلات روحی را کاهش می دهد. احساسات مثبت و تاثیرات عمیق آن به گونه ای است که با تمرکز بر آن، فرد را به انگیزه ای بالا و انرژی فراوان برای ساختن زندگی سالم و متعالی مجهز می کند و همچنین او را از درون متحول کرده و به همزیستی متعادل و شاداب در کنار دیگران هدایت می نماید. مولفه های روان شناسی مثبت گرا بر شش گروه از توانایی های انسانی تمرکز دارند: خرد و دانایی، شجاعت، نوع دوستی، عدالت جویی، اعتدال و تعالی که سلیگمن هر کدام از این توانایی ها را به عنوان یک فضیلت معرفی می کند. پژوهش میان رشته ای حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به بررسی اندیشه های مثبت در گلستان سعدی می پردازد و هدف آن تبیین تاثیرات و تاثیرپذیری های دو حوزه روان شناسی و ادبیات است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که آموزه های سعدی با مفاهیم روانشناسی مثبت نگر همخوانی دارد. او در قرن هفتم هجری، اصول مثبت نگری را در آثارش بیان کرده و همگان را به تفکر مثبت و نگرش خوشبینانه دعوت کرده است. رویکردی که امروزه مورد تایید دانش روانشناسی و علم اجتماع قرار گرفته است.
کلیدواژگان: روان شناسی، اندیشههای مثبت، شادی، مارتین سلیگمن، سعدی. -
صفحات 93-110
این مقاله با عنوان « بیان نمادین عناصر اسطوره ای در ذهنیات نظامی گنجه ای و خواجوی کرمانی با تکیه بر منظومه های غنایی، هفت پیکر و همای و همایون » به موضوع وضعیت ساختاری اسطوره در دو مثنوی می پردازد. با بررسی و تحلیل بیان نمادین، در ذهنیات هر دو شاعر محتوایی مشترک از ویژگی های اسطوره در نوع غنایی را می توان مشاهده کرد. با پیدایش زبان شعر و تکامل آن، شاعران به گونه ای سنجیده ، احساسات درونی خود را به وسیله شعر غنایی بروز داده اند. نظامی گنجه ای و خواجوی کرمانی از نام آورترین شاعران غنایی گوی ادب فارسی هستند؛ منظومه پردازی عاشقانه آنان در عین سادگی کلام، لحنی زیبا با بیانی استادانه و فاخر، گیرایی و جاذبه فراوان دارد. خواجو همچون نظامی گنجه ای در آفرینش منظومه غنایی با پیام های فاخر و استعاره های زیبا و تابلوهای عالی از صحنه های شگفت آور احساسی عاطفی، به همراه تلفیقی از اسطوره به آثار خود جلوه ای خاص بخشیده است. در این مقاله به بیان ویژگی های نمادین دو شاعر بر اساس شواهد شعری در دو مثنوی با روش تحلیلی قیاسی پرداخته شده است. هدف در ابتدا تحلیل دو مثنوی از نظامی و خواجو برای یافتن معانی آشکار و پنهان آن و در مرحله بعد با یافتن بین مایه هایی مشترک از اسطوره که با همه تصورهای ما از منظومه های غنایی با وجود نمادهای اسطوره ای و نمادین به هم می ریزد. ربط دادن این عناصر در رویکرد شناخت معانی کلی آثار غنایی می تواند به شناسایی محتوای موجود در این منظومه های غنایی، کمک نماید.
کلیدواژگان: عناصر اسطوره ای، بیان نمادین، همای و همایون، مثنوی غنایی، نظامی گنجه ای، خواجوی کرمانی. -
صفحات 111-129
مبحث حروف از مباحث مهم و تاثیرگذار زبان فارسی است که اختلاف نظرهای فراوانی در آن دیده می شود. آثار سعدی جلوه گاه قابل ملاحظه ای برای نمایش اقسام حروف ربط با معنای و کارکردهای گوناگون هستند. در این پژوهش اشعار سعدی از منظر زیبایی شناسی کاربرد حرف عطف «واو» مورد بررسی قرار می گیرد. روش انجام این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و به صورت فیش برداری بوده و اطلاعات مورد نیاز نیز از منابع کتاب خانه ای استخراج شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که حروف و من جمله حرف ربط «واو» در اشعار سعدی اهمیت خاصی دارند. اما وی در استفاده از حروف زیاده روی نکرده است. حرف ربط «واو» در اشعار سعدی بیشتر در دو حوزه نقش آفرینی دستوری و کارکرد معنایی به کار رفته اند. سعدی با آگاهی تمام از قابلیت ها و ظرفیت های حرف ربط «واو» توانسته است انبوهی از معانی دشوار را در قالب این حرف به روشنی بیان کند. حرف ربط «واو» نقش ها و معانی متفاوتی در اشعار سعدی به خود می گیرد، سعدی حرف ربط «واو» را در بهترین و مناسب ترین محل خود برای ظهور معانی و یافتن نقش های مورد نظر خویش قرار می دهد.
کلیدواژگان: حرف عطف «واو»، سعدی شیرازی، زیبایی شناسی.
-
Pages 9-33
In this article, we intend to study the foundation of emotion and the development of Saadi’s voice in an interdisciplinary approach and, using the method of discourse analysis and the dialectical process, examine him in the two issues of virtue and duty, with emphasis on aesthetics and sociological teachings. From the perspective of aesthetics, power is a “qualified good” and is valuable to humans to the extent that it leads to the development and cultivation of intrinsic goods. While in sociology, power is a rational justification for accepting the rule of the nobility and the wealthy, and a prerequisite for aristocratic life and an antidote to social anomie. The confrontation and clash of these two attitudes in one of the stories of Golestan; entitled “Saadi’s Debate with the Claimant” has led to the emergence of a dialectical discourse in the two categories of virtue and duty. Both categories, from both an aesthetic and a sociological perspective, have a significant impact on the reader’s feelings and understanding. In a way, the reader, by delving into the inner layers of the story, sees Saadi’s soul and feelings as different from the voice of his argument with the claimant in legitimizing power. Exploring the processing of Saadi’s feelings and voice in this story expresses a specific discursive nature that is highlighted in the connection between aesthetics and sociology.
Keywords: Aesthetics, Sociological Studies, Discursive Nature, Saadi’S Argument With The Claimant -
An survey of Salman Herati's artistic techniques in harmonizing the music of poetry with its contentPages 35-67
Salman Harati is one of the influential figures of the Revolution poetry and one of the outstanding faces of committed and idealistic poetry. Salman, despite his commitment to the concepts of the poetry of the Sacred Defense and the inclusion of themes such as martyrdom, self-sacrifice, and giving one's life and property for the homeland, as well as some mystical concepts, has not been indifferent to the form of poetry and is an innovator in this area. One of the most important manifestations of form in a literary work is the music of words. In examining the poems of Salman Harati, it can be said that he has paid attention to the phonetic structure of language and considers the use of various types of phonetic, lexical, and syntactic balance in his poetry. He has utilized internal linguistic elements to enhance his poetry. In the poetry of Salman, sound harmony are the most important element creating internal music and are effective factors in enhancing the music and beauty of the poem. He, by repeating phonemes, not only creates music but also seeks to convey messages. The harmony of phonemes with the subject and the use of music serve the theme, which Salman has adeptly managed. In fact, repetition is another technique of Salman Harati's poetry that creates a kind of unity and coherence between form and meaning, and it is the main factor in establishing balance, movement, dynamism, and melodiousness in Salman Harati's poetry.
Keywords: Salman Harati, Music Of Poetry, The Rhythmic System Of Poetry, Poetic Imagery -
Pages 69-92
There are two perspectives in psychology, negative and positive, where a negative perspective can lead to illness and shortening of life, while a positive perspective helps to increase life expectancy, health, and reduce stress. Therefore, positive psychology reduces mental problems by overcoming negative emotions. Positive emotions and their profound effects are such that by focusing on them, they equip a person with high motivation and abundant energy to build a healthy and sublime life, and also transform him from within and guide him to a balanced and joyful coexistence with others. The components of positive psychology focus on six groups of human abilities: wisdom and knowledge, courage, altruism, justice, moderation, and transcendence, each of which Seligman introduces as a virtue. The present interdisciplinary research uses a descriptive-analytical method to examine positive thoughts in Saadi's Golestan and aims to explain the influences and influences of the two fields of psychology and literature. The results of this research show that Saadi's teachings are consistent with the concepts of positive psychology. In the seventh century AH, he expressed the principles of positivity in his works and invited everyone to positive thinking and an optimistic attitude. An approach that has been approved by psychology and social science today.
Keywords: Psychology, Positive Thoughts, Happiness, Martin Saligman, Saadi -
Pages 93-110
This article, entitled "Symbolic expression in mythical elements the mentalities of Nezami-e- Ganjaei and Khajoo-ye-Kermani in the lyrical Masnavis, Relying on (haft peykar and Homay and Homayoon Pointed to subject of structural condition Myth in of lyrical Lyrical Masnavis in Nezami - e - Ganjai and Khajoo - e - Kermani. In also Pointed In The Investigation and analyzation of symbolic expression of mentalities of both of poetries, in Two Masnavis. Some mythological features can be observed in lyrical literature. With the evolution of the language of poem and It’s Perfection of poets have expressed their inner, feelings and emotions through lyrical poetry. Nezami-e-Ganjavi and Khajoo-e-Kermani are the most famous lyric poets of Persian literature, whose romantic systematization, in the always time as the simplicity of the words, has a beautiful tone with a masterful and proud expression, is very effective and attractive. Khajoo In The creation of Lyrical Masnavis has described in the rich messages and beautiful mtaphores and excellent pictures form of Interesting sences of feeling, affection by Perfect skillfulness. In this article, we have expressed the characteristics of the inner mentalities of two poets based on Masnavis evidence by analytical-comparative method With a fusion of myth. First, the goal is to analyze Khajoo and Nezami works to find their hidden and clear meanings, and in the next step, relation between these meanings to the contemporary In understanding the meanings of lyrical works, it is possible to refer to the identification of existing
Keywords: Keywords, Elements - Mythical, Symbolic Expression, Haft Peykar, Homay, Homayoon, Lyrical Masnavis, Nezami - E - Ganjai, Khajoo - E - Kermani -
Pages 111-129
The topic of letters is one of the important and influential topics in the Persian language, which is subject to many differences of opinion. Saadi's works are a significant platform for displaying various types of conjunctions with different meanings and functions. In this study, Saadi's poems are examined from the perspective of the aesthetics of the use of the conjunction "Wow". The method of this research is descriptive-analytical and in the form of a questionnaire, and the required information has been extracted from library sources. The results of the study show that letters, including the conjunction "Wow", are of particular importance in Saadi's poems. However, he did not overdo it in using letters. The conjunction "Wow" in Saadi's poems is used mostly in two areas: grammatical role-playing and semantic function. Saadi, with full awareness of the capabilities and capacities of the conjunction "wow", has been able to clearly express a multitude of difficult meanings in the form of this word. The conjunction "wow" takes on different roles and meanings in Saadi's poems, Saadi places the conjunction "wow" in its best and most appropriate place for the emergence of meanings and finding the roles he wants.
Keywords: Conjunction Wow, Saadi Shirazi, Aesthetics