فهرست مطالب

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1404)

  • تاریخ انتشار: 1404/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرهاد عبدالهی، شهرام رنجدوست*، بهبود یاریقلی صفحات 1-20

    هدف پژوهش طراحی و اعتباریابی الگوی بهینه تحول در علوم انسانی با تاکید بر برنامه درسی در نظام آموزش عالی است .روش پژوهش آمیخته از نوع اکتشافی متوالی است. در قسمت کیفی، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی عرفی، براساس نظر متخصصان حوزه برنامه ریزی درسی، مدیریت آموزشی و فلسفه تعلیم و تربیت داده ها گردآوری و مضامین تعیین شدند. مشارکت کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در نهایت با انجام 15 مصاحبه، حد اشباع نظری به دست آمد. ابزار گردآوری داده ها در این مرحله، مصاحبه نیمه ساختارمند است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تحلیل مضمون براون و کلارک (2013) استفاده شده است. در بخش کمی برای بررسی اعتبار درونی مدل، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. نمونه آماری به تعداد 50 نفر از اعضای هیات علمی در حوزه علوم تربیتی و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرانباخ معادل 85/0 بدست آمد. داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل عاملی تاییدی) و با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS وPLS تحلیل شدند. نتایج پژوهش در بخش کیفی بیانگر، شناسایی 44 مضمون سازمان دهنده و 16 مضمون فراگیر بود. در بخش کمی، مولفه های انسانی، فنی، آموزشی و اجرایی به ترتیب با مقدار 731/21، با 209/8، 55/33 و 133/17 مورد تایید قرار گرفت؛ برای رتبه بندی هر یک از مولفه ها نیز از آزمون فریدمن استفاده شد.

    کلیدواژگان: تحول، علوم انسانی، برنامه درسی، آموزش عالی
  • سید عدنان حسینی، خلیل زندی*، بهنام حیدری صفحات 21-39
    مقدمه و هدف

    امروزه مدارس پیشرو به خوبی دریافته اند که یادگیری فعال، خلاقانه و فراگیرمحور، در گرو ایجاد محیط یادگیری جذاب و دلپذیر است. با این رویکرد، هدف از پژوهش حاضر، تبیین ابعاد، مولفه ها و نشانگرهای محیط های یادگیری جذاب بود.

    روش شناسی پژوهش:

     این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی است و از لحاظ مبانی هستی شناسی، مبتنی بر پارادایم تفسیری است. روش پژوهش، کیفی و راهبرد مورد استفاده، مرور نظام مند مبتنی بر الگوی سندلوسکی و باروسو (2007) بود. برای استخراج نشانگرهای محیط یادگیری جذاب، تعداد 13 پژوهش که گزارش آن ها در مجلات داخلی یا خارجی منتشر شده بود، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، مقالات منتخب بود. تحلیل اطلاعات از طریق کدگذاری نظری و مقوله بندی صورت گرفت. اعتبار تحلیل ها با استناد به ضریب لاوشه تایید شد.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر دستیابی به الگوی محیط یادگیری جذاب مشتمل بر 70 نشانگر، 18 مولفه و 7 بعد بود. ابعاد و مولفه های شناسایی شده عبارت از مدرسه زندگی؛ مدرسه دوستدار کودک؛ جاذبه های علمی، ادبی، فرهنگی، هنری؛ زیرساخت ها؛ امنیت و آرامش؛ آموزش فراگیر؛ و ارتباطات آموزشی هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    این یافته ها چشم اندازی عملی برای طراحی محیط های یادگیری جذاب و الهام بخش ارائه می دهد که می توانند توسعه فردی و تحصیلی دانش آموزان را تسهیل کنند.

    کلیدواژگان: محیط یادگیری، مدرسه زندگی، مدرسه دوستدار کودک
  • نیره حسینی، قاسم سلیمی* صفحات 40-63
    مقدمه و هدف

    ارشادگری پژوهشی دانشجویان دکتری برای موفقیت علمی و حرفه ای این پژوهشگران تازه کار ضرورت دارد. هدف پژوهش حاضر شناسایی شایستگی های استاد راهنما برای ارشادگری پژوهشی دانشجویان دکتری بود.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و با رویکرد کیفی انجام شده است. داده ها با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 20 عضو هیات علمی و 20 دانشجوی دکتری که به صورت هدفمند انتخاب شدند، گردآوری و اشباع نظری حاصل شد. جهت تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    از تحلیل داده های کیفی پژوهش در نهایت 44 کد اولیه بدست آمد و کدهای بدست آمده در 7 مقوله طبقه بندی گردید که عبارتند از: شایستگی های تخصصی، شایستگی های فنی، الگوهای رفتاری، اخلاق علمی، الگوهای نگرشی، ویژگی های شخصی، شایستگی های حرفه ای.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، ارشادگری پژوهشی دانشجوی دکتری توسط استاد راهنما مستلزم برخورداری وی از 7 دسته شایستگی شامل شایستگی های تخصصی، شایستگی های فنی، الگوهای رفتاری، اخلاق علمی، الگوهای نگرشی، ویژگی های شخصی، شایستگی های حرفه ای می باشد. یافته های این پژوهش می تواند در ارزیابی شایستگی های استاد راهنما برای ایفای نقش به عنوان ارشادکننده پژوهشی و طراحی برنامه ها و دوره های آموزشی با هدف تقویت شایستگی های موردنیاز اساتید راهنما برای ارشادگری پژوهشی دانشجویان دکتری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارشادگری پژوهشی، ارشادکنننده پژوهشی، شایستگی ها، استاد راهنما، دانشجوی دکتری
  • نادیا امیری راد، سید رسول حسینی*، معصومه اولادیان صفحات 64-81
    مقدمه و هدف

    ارائه خدمات آموزشی باکیفیت و طراحی برنامه های ویژه برای کشف علایق و استعدادهای دانش آموزان، به بهبود دستاوردهای تحصیلی و رشد فردی آن ها کمک می کند. مهدهای کودک با اجرای سیستم مدیریت اثربخش می توانند زمینه راهبری استعداد کودکان را فراهم کنند. هدف مطالعه حاضر طراحی الگوی نظام آموزشی مبتنی بر راهبری استعداد کودکان است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش، از لحاظ هدف، کاربردی و از منظر گردآوری داده ها، از نوع کیفی است. جامعه آماری متشکل از خبرگان و اساتید دانشگاهی دارای تخصص در زمینه آموزش کودکان، مدیریت استعداد، رشد کودکان بودند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که جهت سنجش روایی آن از ارزیابی قضاوت خبرگان استفاده شد و برای محاسبه پایایی، از میان مصاحبه های انجام گرفته چند مصاحبه به عنوان نمونه انتخاب و هر کدام از آن ها در یک فاصله زمانی کوتاه و مشخص دو بار کدگذاری شدند و میزان توافق بین این کدگذاری ها مبنای محاسبه پایایی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که الگوی نظام آموزشی مبتنی بر راهبری استعداد کودکان شامل 6 بعد فلسفی و اهداف آموزشی، محتوایی و برنامه ریزی درسی، انسانی و نیروی انسانی، مالی و منابع، فناوری و نوآوری، ارزیابی و کیفیت سنجی و هفده مولفه فلسفه آموزشی، اهداف آموزشی، اهداف برنامه درسی، محتوای برنامه درسی، راهبردهای یاددهی - یادگیری، آموزش و حمایت از معلمان، ویژگی های معلمان، ویژگی های مدیر مهد کودک، بودجه ریزی هدفمند، تامین منابع آموزشی، سرمایه گذاری در فناوری و نوآوری، ابزارهای استعدادیابی و تحلیل داده ها، آموزش معلمان در فناوری، ارزیابی چندبعدی، ارزیابی تکوینی (فرآیندمحور)، ارزیابی مشارکتی، ابزارهای ارزیابی متنوع بود.

    کلیدواژگان: نظام آموزشی، راهبری استعداد، کودکان، مهد کودک
  • ناصر بای*، ناهید توکلی، حسن صائمی صفحات 82-97
    هدف پژوهش حاضر مطالعه اثر رهبری مربیگری مدیران مدارس بر عملکرد خلاقانه معلمان ورزش ابتدائی با نقش میانجی توانمندسازی روانشناختی است.این پژوهش کاربردی با استفاده از روش تحقیق پیمایشی انجام گردید. 321 معلم ورزش ابتدایی استان گلستان جامعه آماری این پژوهش بودند. حجم نمونه پژوهش با بکارگیری فرمول کوکران 176 معلم تعیین گردید و برای انتخاب نمونه از روش انتخاب تصادفی طبقه ای استفاده شد. ابزار اندازه گیری متغیرها شامل سه پرسشنامه رهبری مربیگری (الینگر و همکاران، 2013)، توانمندسازی روانشناختی (اسپریتزر و همکاران، 2005) و عملکرد خلاقانه (ژو و جرج، 2001) بود. نرم افزا آماری SPSS نسخه 25 به منظور انجام تحلیل های توصیفی بر روی ویژگی های فردی نمونه پژوهش و متغیرها مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل های بخش استنباطی با بهره گیری از نرم افزار آماری Smart PLS نسخه 4 انجام گردید.یافته های پژوهش نشان داد اثر رهبری مربیگری مدیران بر توانمندسازی روانشناختی معلمان ورزش مثبت و معنی دار است. همچنین نتایج پژوهش مشخص نمود رهبری مربیگری مدیران بر عملکرد خلاقانه معلمان ورزش اثر معنی داری ندارد. در نهایت، یافته های پژوهش نشان داد رهبری مربیگری مدیران بر عملکرد خلاقانه معلمان ورزش با نقش میانجی توانمندسازی روانشناختی اثر مثبت و معنی داری دارد. بی توان چنین نتیجه گیری نمود که بکارگیری رهبری مربیگری توسط مدیران مدارس با بهبود توانمندسازی معلمان ورزش موجب عملکرد خلاقانه آن ها می شود. بنابراین افزایش آگاهی و دانش مدیران مدارس از شیوه رهبری مربیگری و ترغیب آن ها به استفاده از این شیوه رهبری در محیط کاری خود پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، رهبری مربیگری، عملکرد خلاقانه، محیط های آموزشی، مدیران مدارس
  • ابوالفضل جواهری مغانلو، معصومه مقدسی خیاوی، صمد امانت جلودار، سعید رحیمی* صفحات 98-114
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی جو سازمانی مدارس در رابطه بین خودکارآمدی معلم و تدریس اثربخش در آموزگاران بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن تمامی معلمان مدارس استثنایی استان اردبیل و شهر تبریز در سال 1402 بود که از بین آن ها 280 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند؛ سپس به پرسش نامه های تدریس اثربخش آموزگاران محمودی و همکاران (1398)، خودکارآمدی معلم اسچان - موران و هوی (2001) و جو سازمانی هالپین و کرافت (1963) پاسخ دادند. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 24، Amose نسخه 20 و با آزمون معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان که مدل ساختاری پژوهش از برازش مناسب برخوردار است. جو سازمانی مدارس و خودکارآمدی معلم با تدریس اثربخش ارتباط مثبت و معناداری دارد (01/0<p) و خودکارآمدی معلم، به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق جو سازمانی مدارس بر تدریس اثربخش آموزگاران موثر است.

    نتیجه گیری

    ارتقاء هرچه بیشتر تدریس اثربخش معلمان مدارس استثنایی و ارتقاء اگاهی آنان نسبت به خودکارآمدی معلم و جو سازمانی مدارس و برگزاری دوره های مبتنی بر آموزش خودکارآمدی معلم و جو سازمانی مدارس جهت بهبود تدریس اثربخش آموزگاران مفید به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: جو سازمانی مدارس، خودکارآمدی معلم، تدریس اثربخش، آموزگاران
  • فائزه هدایت، محمدرضا نوروزی همایون* صفحات 115-129
    هدف پژوهش حاضر رابطه سرمایه روانشناختی با درگیری تحصیلی با نقش میانجی گری سبک یادگیری بود. روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری تمامی دانش آموزان دختر مدارس مشکین شهر در سال 1399-400 به تعداد 2325 دانش آموز و نمونه ی آماری تعداد 329 دانش آموز بودند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران بود. که بوسیله نمونه گیری تصادفی ساده بود. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو و تسنگ (2011)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز و آولیو (2007) و پرسشنامه سبک یادگیری کلب (1985) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss 22 و نرم افزار ایموس 24 بود. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که متغیر سرمایه روانشناختی با سک یادگیری رابطه مثبت و معنادار دارد. همچنین رابطه متغیر سرمایه روانشناختی و درگیری تحصیلی مثبت و معنادار می باشد. همچنین رابطه درگیری تحصیلی و سبک یادگیری مثبت و معنادار می باشد. مدل معادلات ساختاری نیز از برازش مطلوبی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، درگیری تحصیلی، سبک یادگیری
  • اسدالله خدیوی، ژیلا کاردان حلوایی*، علی اقبالی صفحات 130-152
    پیشینه و اهداف

    با توجه به پیشرفت دانش بشری و پیشرفت های علمی، جوامع نیازمند آموزش و رویکردهای متناسب با زندگی هستند. هدف پژوهش حاضر، توصیف تجارب معلمان از چالش ها و فرصت های تحقق رویکرد یادگیری زمینه محور در درس علوم دوره ابتدایی است.

    روش ها 

    در این پژوهش، روش کیفی از نوع پدیدارشناسی استفاده شد. به منظور احصای تجارب، 14 نفر از معلمان که تجربه تدریس و فعالیت با رویکرد یادگیری زمینه محور را داشتند، با روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و به روش ون منن تحلیل شد.

    یافته ها

    چالش های اجرای رویکرد یادگیری زمینه محور در قالب 7 مضمون اصلی و 22 مضمون فرعی و فرصت های اجرای رویکرد در قالب 5 مضمون اصلی و 13 مضمون فرعی تلخیص شدند. یافته ها نشان داد ضعف حرفه ای معلمان، نگرش غیر حرفه ای معلمان، مدرسه، عوامل مدیریتی، دانش آموز، والدین و کتاب های درسی چالش های اجرای رویکرد و رشد حرفه ای معلمان، رشد مهارت های شناختی، رشد مهارت های عاطفی، بهبود مهارت های بین فردی و رشد مهارت های خودمدیریتی دانش آموزان از فرصت های اجرای رویکرد یادگیری زمینه محور می باشد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش می توان گفت چالش ها و مشکلات زیادی در مقام اجرا وجود دارد، و نیز آگاهی اکثر معلمان از این رویکرد به شکل نظری است و در عمل ادراک درستی از نحوه اجرای آن ندارند. بنابراین لازم است در خصوص آموزش معلمان در این زمینه تلاش بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، چالش ها، رویکرد زمینه محور، فرصت ها، درس علوم
  • ناهید اقوامی پناه، معصومه اولادیان*، ابوالقاسم کسمائی صفحات 153-170
    مقدمه و هدف

    پیشرفت های علوم و فناوری، مهارت ها و قابلیت های مدیران سازمان ها را به چالش می کشد و برای مواجهه با این تغییرات سریع، قابلیت های مدیران باید بر اساس یک برنامه جدید و سازمان یافته مجددا ساختاردهی شود. هدف پژوهش حاضر تحلیل علی - معلولی توسعه حرفه ای مدیران آموزش و پرورش منطقه 4 تهران است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ رویکرد آمیخته است. خبرگان جامعه آماری در هر دو مرحله شامل خبرگان دانشگاهی و متخصصان توسعه حرفه ای مدیران، بودند. نمونه پژوهش به صورت هدفمند و با استفاده از سطح اشباع نظری تعداد 22 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. مصاحبه تا رسیدن اطلاعات به حد اشباع نظری ادامه پیدا کرد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش کدگذاری دومرحله ای صورت گرفت. در بخش کمی نیز از روش دیمتل استفاده شد. پرسشنامه دیمتل در اختیار 22 نفر از خبرگان قرار گرفت و میزان تاثیر عوامل مشخص گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل یافته های کیفی، تعداد 165 کد باز از میان مفاهیم موجود در مصاحبه ها شناسایی شد که در قالب 30 مقوله دسته بندی شدند. نهایتا 7 مقوله اصلی بدست آمدند. و نتایج دیمتل فازی نشان داد که در پژوهش حاضر عوامل فردی، ذینفعان و مدیریت منابع انسانی بعنوان عوامل علی مدل و عوامل آموزشی، برنامه ریزی و فناوری در آموزش عوامل معلولی مدل بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که توسعه حرفه ای مدیران برای بهبود نظام آموزش و پروش ضروری است.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، مدیران آموزش و پرورش، دیمتل
  • مریم رجبیان ده زیره، رحیم مرادی، حسن طاهری* صفحات 171-191
    مقدمه و هدف

    استعدادیابی و هدایت تحصیلی به عنوان یکی از ارکان اساسی در توسعه استعدادها و انتخاب مسیر شغلی و تحصیلی دانش آموزان، نیازمند الگوهای جامع و علمی است. هدف از پژوهش حاضر تدوین مولفه ها و عناصر و تعیین اعتبار الگوی استعدادیابی و هدایت تحصیلی دانش آموزان در مدارس البرز بود.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر با روش کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری شامل صاحب نظران و متخصصان مشاوره، راهنمایی شغلی و هدایت تحصیلی بود که از میان آن ها 12 نفر به روش نمونه گیری نظری برای مصاحبه عمیق انتخاب شدند. مصاحبه ها تا اشباع نظری ادامه یافت. برای اعتبارسنجی الگوی پیشنهادی، 14 متخصص به صورت نمونه گیری هدفمند مشارکت داشتند. ابزار پژوهش شامل مصاحبه با متخصصان و مشاوران مدارس بود. جهت بررسی روایی محتوایی الگوی پیشنهادی، از شاخص روایی محتوایی (CVI) و مناسبت کلی (S-CVI) استفاده شد.

    یافته ها

    شاخص روایی محتوایی (CVI) نشان دهنده جامعیت قضاوت های مربوط به روایی یا قابلیت مدل، یا ابزار نهایی می باشد. از آنجایی که حداقل مقدار قابل قبول برای CVI برابر با 79/0 است، نتایج نشان می هد که این عدد برای تمام معیارهای الگو بالای 79/0 است و لذا می توان نتیجه گرفت که الگوی پیشنهادی از روایی محتوایی مناسبی برخورد است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه نتایج، الگوی استعدادیابی و هدایت تحصیلی می تواند به دانش آموزان امکان طراحی و راهبردی کردن آینده شغلی و تحصیلی خود را بدهد و به آنها اعتماد به نفس و امید بیشتری برای دستیابی به اهداف خود ببخشد.

    کلیدواژگان: استعدادیابی، هدایت تحصیلی، مدل پارادایمی، دانش آموزان
  • محمد نقوی*، امید ونداد، حسین مومنی مهموئی، مهدی زیرک صفحات 192-211
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی وضع موجود مدیریت دانش سازمانی مدیران مدارس متوسطه است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش با رویکرد کیفی و با روش داده بنیاد انجام گرفت. حوزه پژوهش شامل کلیه کارگزاران دخیل در مدیریت مدارس هستند که از طریق نمونه گیری هدفمند از نوع ملاک محور انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. برای تامین روایی و پایایی از معیارهای لینکن و کوبا استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها پژوهش نشان دهنده ی نوزده مفهوم محوری و هشت مقوله منتخب است که در قالب مدل پارادیمی شامل عدم آگاهی نسبت به ضرورت و چارچوب های اجرایی مدیریت دانش در مدرسه به عنوان مقوله‏ی محوری و شرایط علی (عدم توجه به شبکه سازی در راستای مدیریت دانش، ضعف رهبری در فعالیت های درون مدرسه ای، عدم تجهیز مدارس به ابزارهای مدیریت دانش)، عوامل زمینه ای (عوامل محیطی، مدیریتی و منابع)، شرایط مداخله ای تسهیل گر(خصوصیات فردی، پشتیبانی و حمایت سازمانی و الزامات فرایندی مدیریت دانش)، شرایط مداخله گر محدودکننده(موانع ساختاری، موانع آموزشی و مدیریتی، موانع فرهنگی)، راهبردها (بهبود فرهنگ سازمانی و جو مدرسه ای، تلفیق آموزش و پژوهش، توجه به توسعه فردی مدیران و معلمان) و پیامد (عدم توازن در چرخه مدیریت دانش مدارس و غفلت از ساخت و اشتراک دانش در مدارس) سازمان یافت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که برای اجرای مدیریت دانش در سازمان عوامل فردی، سازمانی و مدیریت موثر بوده و باید این عوامل در کنار هم مورد توجه قرار گیرد.واژه های کلیدی: مدیریت دانش، مدیران، مدارس متوسطه، داده بنیاد

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیران، مدارس متوسطه، داده بنیاد
  • افشین انصاری کهریز، ثریا غلامحسین پورانوری*، جعفر قهرمانی صفحات 212-222
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر دانشگاه اخلاق محور با استفاده از رویکرد کیفی انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شده است. نمونه گیری استفاده شده در این پژوهش، نمونه گیری خوشه ای و با شیوه نمونه گیری گلوله برفی بود. مبنای اصلی جمع آوری اطلاعات، انجام مصاحبه های عمیق با خبرگان، مدیران، معلمان و متخصصین حوزه آموزش و پژوهش تا دستیابی به اشباع نظری بوده است. در مجموع 21 مصاحبه انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات، کدهای مربوط به مصاحبه های مکتوب با استفاده از روش تحلیل مضمون تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش که پس از انجام مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مدل نهایی پژوهش است. نشان می دهد عوامل موثر بر دانشگاه اخلاق محور در سه مضمون فراگیر شامل: عوامل فردی (ویژگی مدیران و سیاست گذاران، ویژگی رفتاری اساتید، ویژگی رفتاری کارکنان، ویژگی شخصیتی دانشجویان)، عوامل درون دانشگاهی (سبک رهبری اخلاقی، آموزش اخلاقی، پژوهش های اخلاق محور، رفتار شهروندی بالا، فرهنگ سازمانی، عدالت سازمانی، جو سازمانی)، عوامل محیطی (فلسفه حاکم بر جامعه، عوامل سیاسی، عوامل فرهنگی اجتماعی) بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند مورد توجه سیاست گذاران دانشگاهی قرار گیرد و مدیران دانشگاهی را ترغیب کند تا از طریق آشناکردن اساتید و دانشجویان با موضوع اخلاق در دانشگاه، پیشرفت علمی و عملی را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: اخلاق، دانشگاه اخلاق محور، آموزش عالی، دانشگاه
|
  • Farhad Abdollahi, Shahram Ranjdoost *, Behboud I Yarighol Pages 1-20

    The aim of this research is Designing and validating the optimal model of transformation in humanities with emphasis on the curriculum in the higher education. The research method is a mixed sequential exploratory type. In the qualitative part, data were collected and themes were determined with the help of Conventional Content Analysis, based on the opinion of specialists in the field of curriculum planning, educational management and philosophy of education. The participants were selected by the purposeful sampling method and finally, by conducting 15 interviews, the theoretical saturation limit was obtained. The data collection tool at this stage is a semi-structured interview. Thematic analysis of Brown and Clark (2013) was also used for data analysis. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used to check the internal validity of the model. The statistical sample of 50 people was selected from the academic staff members in the field of educational sciences and using Convenience Sampling method. The reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha equal to 0.85. The data were analyzed at two levels of descriptive statistics and inferential statistics (confirmatory factor analysis) using SPSS and PLS statistical software.The results of the qualitative part indicated the identification of 44 organizing themes and 16 inclusive themes. In the quantitative part, the human, technical, educational and executive components were approved, respectively with 21/731, 8/209, 33/55 and 17/133; Friedman's test was also used to rank each of the components.

    Keywords: Transformation, Humanities, Curriculum Planning, Higher Education
  • Seyed Adnan Hossieni, Khalil Zandi *, Behnam Heidari Pages 21-39
    Background and Objective

    Today, leading schools have recognized that active, creative, and learner-centered education depends on creating an attractive and pleasant learning environment. Thus, the present study aimed to explain the dimensions, components, and indicators of attractive learning environments.

    research methodology

    This research is applied in purpose. Using a qualitative methodology within the interpretive paradigm, a systematic review based on Sandelowski and Barroso’s (2007) framework was conducted. Thirteen studies published in national and international journals were purposefully selected and analyzed through theoretical coding and categorization.

    Findings

    The findings revealed a comprehensive model of engaging learning environments comprising 70 indicators, 18 components, and 7 dimensions. The identified dimensions include: School as Life; Child-Friendly School; Scientific, Literary, Cultural, and Artistic Attractions; Infrastructure; Safety and Calmness; Inclusive Education; Educational Communication.

    Conclusion

    These findings provide practical insights for designing inspiring learning environments that promote both academic and personal development.Keywords:Learning environment, school as life, child-friendly school

    Keywords: Learning Environment, School As Life, Child-Friendly School
  • Nayyereh Hosseini, Ghasem Salimi * Pages 40-63
    Background and Objective

    Research mentoring of doctoral students is essential for the scientific and professional success of these novice researchers. The aim of the current research was to identify the supervisor's competencies for research mentoring of doctoral students.

    Research Methodology

    The current research is applied in terms of purpose and using a qualitative approach. The data were collected through semi-structured interviews with 20 faculty members and 20 doctoral students who were purposefully selected and reached theoretical saturation. Thematic analysis was also used to analyze the data.

    Findings

    From the analysis of the qualitative data, 44 initial codes were identified and classified into 7 categories including: Specialized competencies, technical competencies, behavioral patterns, scientific ethics, attitudinal patterns, personal characteristics, and professional competencies.

    Conclusion

    According to the findings of this research, the research mentoring of doctoral students by the supervisors require that they possess 7 categories of competencies, including specialized competencies, technical competencies, behavioral patterns, scientific ethics, attitudinal patterns, personal characteristics, and professional competencies. The findings of this research can be used in evaluating the competencies of supervisors in their role as research mentors and to design training programs and courses with the aim of enhancing the necessary competencies of supervisors for research mentoring of doctoral students.

    Keywords: Research Mentoring, Research Mentor, Competencies, Supervisor, Doctoral Student
  • Nadiya Amiri Rad, Seyd Rasul Hoseini *, Masome Oladiyan Pages 64-81
    Background and Objective

    High-quality educational services and the design of specialized programs to identify students' interests and talents contribute to enhancing their academic achievements and personal growth. By implementing effective management systems, kindergartens can create an environment conducive to nurturing children's talents. The aim of the present study is to design an educational framework based on talent development in children.

    research methodology

    This research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of data collection. The study population consisted of experts and university professors specializing in child education, talent management, and child development. The data collection tool was semi-structured interviews. To assess the validity of the interviews, expert evaluations were used, and for reliability, a sample of interviews was selected and coded twice within a short, specified time interval. The inter-coder agreement between these two rounds of coding served as the basis for calculating reliability.

    Findings

    The results indicated that the educational system model based on nurturing children's talents includes six dimensions: philosophical and educational goals, content and curriculum planning, human resources, financial resources, technology and innovation, and evaluation and quality assessment. Additionally, it encompasses seventeen components: educational philosophy, educational goals, curriculum objectives, curriculum content, teaching-learning strategies, teacher training and support, teacher characteristics, preschool director characteristics, targeted budgeting, provision of educational resources, investment in technology and innovation, talent identification tools and data analysis, teacher training in technology, multidimensional assessment, formative (process-oriented) assessment, collaborative assessment, and diverse assessment tools .

    Keywords: Educational System, Talent Leadership, Children, Kindergarten
  • Nasser Bay *, Nahid Tavakkoli, Hasan Saemi Pages 82-97
    The aim of current research is to study effect of school principals' coaching leadership on the creative performance of elementary sports teachers with the mediating role of psychological empowerment.This practical research was done using the survey research method. 321 elementary sports teachers of Golestan were the statistical population of this research. Research sample size was determined by using Cochran's formula of 176 teachers and stratified random selection method was used to select sample. The tools for measuring the variables included three questionnaires of coaching leadership (Ellinger et al 2013), psychological empowerment (Spritzer et al 2005) and creative performance (Zhou and George, 2001). SPSS statistical software was used to perform descriptive analysis on the individual characteristics of research sample and variables. Analyses of inferential part were performed using Smart PLS statistical software.Research findings showed that effect of principals' coaching leadership on the psychological empowerment of sports teachers is positive and significant. The research results showed that principals' coaching leadership has no significant effect on the creative performance of sports teachers. Finally, research findings showed that principals' coaching leadership has a positive and significant effect on the creative performance of sports teachers with mediating role of psychological empowerment.It can be concluded that use of coaching leadership by school principals by improving the empowerment of sports teachers leads to their creative performance. it is suggested to increase the awareness and knowledge of school principals about coaching leadership and encourage them to use this style of leadership in their work .
    Keywords: Empowerment, Coaching Leadership, Creative Performance, Educational Environments, School Principals
  • Abolfazl Javaheri Moghanlou, Masoumeh Moghaddasi Khivi, Samad Amanat Jelodar, Saeid Rahimi * Pages 98-114
    Background and Objective

    Teachers can improve students ' educational status by teaching effectively. So The purpose of this study was to examine the mediating role of the organizational atmosphere of schools in the relationship between teacher self-efficacy and effective teaching in teachers.

    research methodology

    The descriptive research method of the type of correlation and its statistical University was all the teachers of the exceptional schools of the province of Ardabil and the city of Tabriz in 2023, of which 280 were selected by the targeted sampling method; Then they answered the effective teaching questionnaires of teachers Mahmoud and colleagues (2019), the self - efficacy of teacher aschan-Moran and Hoy (2001) and the organizational atmosphere of Halpin and Kraft (1963).. The data analysis was done with the help of SPSS software version 24, Amose version 20 and with the structural equation test.

    Findings

    The results show that the structural model of the research is of good value. The organizational atmosphere of schools and teacher selfefficacy is positively and meaningfully related to effective teaching (P<0.01) and teacher self-efficacy is directly and indirectly influenced by the effective teaching of teachers through the organizational atmosphere of schools.

    Conclusion

    It seems useful to promote the effective teaching of teachers of exceptional schools and to raise their awareness of the automatic teaching of teachers and the organizational atmosphere of schools and to hold courses based on the automatic teaching of teachers and the organizational atmosphere of schools to improve the effective teaching of teachers.

    Keywords: School Organizational Atmosphere, Teacher Self-Efficacy, Effective Teaching, Teachers
  • Faezeh Hedayat, Mohammadreza Noroozi Homayoon * Pages 115-129
    The aim of the present study was to investigate the relationship between psychological capital and academic involvement with the mediating role of learning style. The method of this research was descriptive-correlational. The statistical population of all female students in Meshkinshahr schools in 1399-400 was 2325 students and the statistical sample was 329 students. The sample size was based on the Cochran's formula. Which was simple by random sampling. The research instruments included Rio and Tsang (2011) Academic Conflict Questionnaire, Lutans and Olivier (2007) Psychological Capital Questionnaire and Club Learning Style Questionnaire (1985). Data were analyzed using SPSS 22 software and Emos 24 software. Pearson correlation coefficient showed that psychological capital has a positive and significant relationship with the results. Also, the relationship between psychological capital and academic involvement is positive and significant. Also, the relationship between academic engagement and style is positive and significant. The structural equation model was also a good fit.
    Keywords: Psychological Capital, Academic Involvement, Learning Style
  • Asadollah Khadivi, Zhila Kardan Halvaee *, Ali Eghbali Pages 130-152
    Background and Objectives

    According to the development of human knowledge and scientific advances, societies need education and approaches that fit life. The aim of the current research is to describe the teachers' experiences of the challenges and opportunities of implementing the context-based learning approach in the elementary science course.

    Methods

    In this research, a qualitative method of Phenomenology type was used to count the experiences, 14 teachers who had experience in teaching and working with a context-based learning approach were selected by purposive sampling method until reaching theoretical saturation. Data were collected using semi-structured interviews and analyzed by using of Van Mannen method.

    Findings

    The challenges of implementing the context-based learning approach were summarized in the form of 7 main themes and 22 sub-themes and the opportunities of implementing the approach in the form of 5 main themes and 13 sub-themes. The findings showed the professional weakness of teachers, the unprofessional attitude of teachers, school, management factors, students, parents and textbooks, the challenges of implementing the approach and the professional growth of teachers, the development of cognitive skills, emotional skills, interpersonal skills and self-management skills are the opportunities of implementing the context-based learning approach.

    Conclusion

    Based on the results of the research, it can be said that there are many challenges and problems in the implementation, with many teachers possessing theoretical knowledge but lacking practical understanding of its implementation. Therefore, it is necessary to invest more efforts in providing teacher training in this area.

    Keywords: Phenomenology, Challenges, Context-Based Approach, Opportunities, Science Course
  • Nahid Aghvami Panah, Masome Oladiyan *, Abulqasem Kasmai Pages 153-170

    science and technology Advances challenge managers’ skills and capabilities, and to face these rapid changes, the capabilities of managers must be restructured based on a new and organized program. The aim of the current research is analyzing the cause-effect of the professional development of education managers in the 4th district of Tehran.This research is applied in terms of purpose and mixed in terms of approach. The experts of the statistical community in both stages included academic experts and specialists in the professional development of managers. The research sample selected in a purposeful way and using the theoretical saturation level, the number of 22 people. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview. The interview continued until the theoretical saturation reached. Data analysis done by two-step coding method. DEMATEL method also used in the quantitative part. DEMATEL's questionnaire given to 22 experts and the impact of the factors determined.Based on the results of the analysis of qualitative findings, 165 open codes were identified among the concepts in the interviews, which were categorized into 30 categories. Finally, 7 main categories were obtained. And the results of the Fuzzy DEMATEL showed that in the current research, individual factors, stakeholders and human resource management were the causal factors of the model, and educational factors, planning and technology in the education of the disabled factors of the model.Based on the results, it can be concluded that manager’s professional development is necessary to improve the education and training system.

    Keywords: Professional Development, Education Managers, DEMATEL
  • Maryam Rajabian Dehzireh, Rahim Moradi, Hasan Taheri * Pages 171-191
    Introduction and Objective

    Talent identification and academic guidance, as fundamental pillars in developing students' potential and shaping their educational and career paths, require comprehensive and scientifically validated models. The present study aimed to develop the components and elements of a talent identification and academic guidance model for students and to validate its applicability in Alborz schools.

    Methodology

    This qualitative study employed a grounded theory approach. The statistical population included experts and specialists in counseling, career guidance, and academic advising. Twelve individuals were selected through theoretical sampling for in-depth interviews, which continued until theoretical saturation was achieved. To validate the proposed model, 14 specialists were purposively sampled and involved in the study. The research instrument consisted of interviews with specialists and school counselors. Content validity of the proposed model was assessed using the Content Validity Index (CVI) and the Scale Content Validity Index (S-CVI).

    Findings

    The Content Validity Index (CVI) demonstrated the comprehensiveness of judgments regarding the validity or applicability of the final model or instrument. As the minimum acceptable CVI score is 0.79, the results indicated that this value exceeded 0.79 for all criteria in the model. Therefore, it can be concluded that the proposed model possesses appropriate content validity.

    Discussion and Conclusion

    According to the results, the talent identification and academic guidance model can enable students to strategically design their educational and career futures, boosting their confidence and optimism in achieving their goals.

    Keywords: Talent Identification, Academic Guidance, Paradigmatic Model, Students
  • Mohammd Naghavi *, Omid Vandad, Hossein Momenimahmouei, Mehdi Zirak Pages 192-211
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate the current status of organizational knowledge management of secondary school principals.

    Research method

    This research was conducted with a qualitative approach and a data-based method. The scope of the research includes all agents involved in the management of schools, who were selected through purposeful criterion-based sampling. In order to analyze the data, open, axial and selective coding method was used. Lincoln and Cuban criteria were used to ensure validity and reliability.

    Findings

    The findings of the research show nineteen core concepts and eight selected categories, which in the form of a paradigm model include lack of awareness of the necessity and executive frameworks of knowledge management in schools as a core category and causal conditions (lack of attention) Networking in the direction of knowledge management, weak leadership in intra-school activities, lack of equipping schools with knowledge management tools, contextual factors (environmental, managerial and resource factors), facilitating intervention conditions (individual characteristics) organizational support and knowledge management process requirements), limiting intervening conditions (structural barriers, educational and managerial barriers, cultural barriers), strategies and the consequence (imbalance in the knowledge management cycle of schools and neglecting the creation and sharing of knowledge in schools) was organized.

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that for the implementation of knowledge management in the organization, individual, organizational and management factors are effective and these factors should be considered together.Key words: knowledge management, managers, secondary schools, foundation data

    Keywords: Knowledge Management, Managers, Secondary Schools, Data Foundation
  • Afshin Ansari Kahriz, Sorayya Gholamhossein Pouranvari *, Jafar Ghahramani Pages 212-222
    Background and Objective

    The present study was conducted with the aim of identifying the factors affecting ethics-based universities using a qualitative approach.

    research methodology

    This research is applied in terms of purpose and was conducted using thematic analysis method. The sampling used in this research was cluster sampling and snowball sampling method. The main basis for data collection was conducting in-depth interviews with experts, managers, teachers, and specialists in the field of education and research until theoretical saturation was achieved. A total of 21 interviews were conducted. After collecting data, the codes related to the written interviews were analyzed using thematic analysis method.

    Findings

    Research studies that, after completing the three stages of open, axial, and selective coding, are the final research model. It shows that the factors affecting the ethical university in three comprehensive themes include individual factors (characteristics of managers and policymakers, behavioral characteristics of specialists, behavioral characteristics, personality characteristics of individuals), intra-university factors (ethical leadership style, ethical education, research), ethical behaviors, high citizenship behavior, organizational culture, organizational justice, organizational climate, and environmental factors (philosophy governing society, political factors, socio-cultural factors).

    Conclusion

    The results of this study can be of interest to university policymakers and encourage university administrators to provide education on ethics in universities by familiarizing professors and students with the subject.

    Keywords: Ethics, Ethics-Based University, Higher Education, University