فهرست مطالب
فصلنامه بیماری های پستان ایران
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 68، بهار 1404)
- تاریخ انتشار: 1403/12/11
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 4-30مقدمه
در سال های اخیر، پیشرفت های قابل توجهی در حوزه تصویربرداری پستان حاصل شده است. پژوهش حاضر با استفاده از تحلیل علم سنجی، چشم اندازی از کلمات کلیدی و روند مشارکت کشورهای مختلف در این حوزه ارائه می دهد. همچنین، حمایت های پژوهشی موسسات در زمینه تصویربرداری پستان به عنوان یکی از عوامل مهم در پیشبرد این علم، مورد بررسی قرار می گیرد.
روش بررسیاین پژوهش داده های مقالات مرتبط از پایگاه وب او ساینس استخراج شد و با استفاده از کد پایتون داده های آنها برای آنالیز روندهای کلید واژه و حمایت پژوهشی آنالیز شد.
یافته هانتایج نشان می دهند که تحقیقات تصویربرداری پستان عمدتا بر روی کلمات "سرطان پستان" و "ماموگرافی" متمرکز است، در حالی که استفاده از "یادگیری عمیق" از سال 2014 رشد چشمگیری داشته است. موسسه ملی بهداشت پیشرو در حمایت از این تحقیقات است، و نهادهایی همچون بنیاد ملی علوم طبیعی چین و موسسه ملی سرطان نیز نقش های مهمی ایفا می کنند. سایر سازمان ها مانند "سازمان بهداشت جهانی" و "انستیتو تحقیقات سرطان ژاپن" نیز حمایت های قابل توجهی داشته اند.
نتیجه گیریروندهای حمایتی نشان می دهند که حمایت موسسه ملی بهداشت در سال 2014 به اوج خود رسیده است، در حالی که موسسه ملی سرطان و بنیاد ملی علوم الگوهای حمایتی متغیری دارند. به طور بین المللی، بنیاد ملی علوم طبیعی چین تا سال 2022 به طور چشمگیری حمایت های خود را افزایش داده است، همچنین نهادهایی مانند بنیاد تحقیقات ملی کره نیز نقش فعال تری در این حوزه ایفا کرده اند که نشان دهنده افزایش تلاش های جهانی در تحقیقات تصویربرداری پستان است. در سال های اخیر استفاده از "یادگیری عمیق" نیز به طور قابل توجهی افزایش یافته است که نشان دهنده علاقه فزاینده به هوش مصنوعی و یادگیری عمیق برای تحلیل تصویربرداری پستان است.
کلیدواژگان: تصویربرداری پستان، علم سنجی، روندشناسی کلید واژه ها، تحلیل حمایت پژوهشی -
صفحات 31-46مقدمه
مشکلات جنسی در بیماران مبتلا به سرطان پستان با پیشینه جراحی ماستکتومی موضوعی است که به شدت بر کیفیت زندگی آن ها تاثیر منفی دارد و با بالا رفتن هزینه درمانی و بهداشتی همراه است. لذا، پژوهش حاضر به منظور پیش بینی کارکرد جنسی زناشویی بر اساس ابعاد ذهن آگاهی (صفتی، ارتباطی و جنسی) و نقش میانجی تصویر بدنی در زنان مبتلا به سرطان پستان با پیشینه ماستکتومی انجام گرفت.
روش بررسیاین پژوهش در قالب یک پژوهش توصیفی همبستگی و در سال 1402-1403 انجام گرفت. نمونه شامل 181 بیمار متاهل با جراحی ماستکتومی در استان کرمانشاه بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای بررسی اهداف پژوهش از پرسشنامه ذهن آگاهی جنسی (SMM)، ذهن اگاهی صفتی (FFMQ)، ذهن آگاهی ارتباطی (RMM) و مقیاس کارکرد جنسی زناشویی (MSFS) استفاده شد. نمونه گیری به دو صورت آنلاین و حضوری انجام گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-25 و R استفاده شد. داده ها در بخش توصیفی با استفاده از میانگین، فراوانی، انحراف استاندارد و ضریب همبستگی پیرسون و در بخش آمار استنباطی با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هانتایج نشان داد که مدل پیشنهادی دارای برازش است. دو بعد ذهن آگاهی جنسی و ارتباطی به شکل مستقیم کارکرد جنسی زناشویی را پیش بینی کردند (0/01). همچنین، دو بعد ذهن آگاهی ارتباطی و جنسی با نقش میانجی تصویر بدنی به شکل معناداری توانستند کارکرد جنسی زناشویی را در زنان متاهل با پیشینه ماستکتومی پیش بینی کند (0/01).
نتیجه گیریدرمان گران برای بهبود کارکرد جنسی زناشویی مراجعین بهتر است مولفه ایی از جمله ذهن آگاهی جنسی، ذهن آگاهی ارتباطی و تصویر بدنی را هدف درمان قرار دهند.
کلیدواژگان: سرطان پستان، ذهن آگاهی جنسی، ذهن آگاهی ارتباطی، تصویر بدنی، ماستکتومی، کارکرد جنسی زناشویی -
صفحات 47-61مقدمه
سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان است و سالانه 48998 مورد جدید سرطان پستان در کشور اندونزی یافت می شود. روش عمل جراحی به عنوان درمان اولیه برای سرطان پستان باعث التهاب و سرکوب سیستم ایمنی شده که سیتوکین های التهابی به نام IL-6 و نیز نسبت پلاکت به لنفوسیت (PLR) را به عنوان واسطه پیش التهابی آزاد می کند. عصب سینه ای (PECS) II همراه با بیهوشی عمومی (GA) یک تکنیک بیهوشی رایج در جراحی سرطان پستان می باشد. تحقیقات در مورد اثر بلوک PECS و GA بر بیومارکرهای پیش التهابی در جراحی زودهنگام سرطان پستان هنوز اندک و محدود می باشد. هدف این تحقیق بررسی اثرات ترکیب GA و PECS II در مقایسه با GA به تنهایی بر IL-6 و PLR در بیماران سرطان پستان تحت عمل جراحی برداشتن پستان است.
روش بررسیاین مطالعه تجربی با طرح پیش آزمون تصادفی با گروه کنترل است. 48 بیمار مبتلا به سرطان پستان که تحت عمل جراحی برداشتن سینه قرار گرفته بودند و دارای معیارهای تحقیق بودند در این پژوهش وارد شدند. IL-6 و PLR مدت 24 ساعت قبل و بعد از عمل از نمونه خون گرفته شد.
یافته هاسطح IL-6 بعد از عمل در گروه GA (6/81 ± 11/18) در مقایسه با بلوک PECS (9/40 ± 10/43) بالاتر بود. سطوح PLR بعد از عمل در گروه GA (208,48 ± 268,79) از بلوک PECS (62,58 ± 160,91) بالاتر بود. تفاوت بین سطوح IL-6 و PLR در گروه GA بیشتر بود (3،54 ± 2،35 و 110،61 ± 54،13).
نتیجه گیرینشانگرهای زیستی التهاب IL-6 و PLR در ترکیب بلوک PECS II با GA کمتر از GA به تنهایی بودند.
کلیدواژگان: سرطان پستان، IL-6، PLR، بیهوشی عمومی، بلوک عصب سینه -
صفحات 62-74مقدمه
سرطان پستان شایع ترین سرطان در بین زنان ایرانی است. از آنجا که کمبود آموزش و برنامه های تشخیص زودهنگام در کشورهای در حال توسعه علت اصلی افزایش بیماری و مرگ و میر ناشی از این بیماری است این پژوهش به منظور بررسی خودآزمایی پستان در میان زنان عشایر که توجه کمی به آن ها شده است، انجام شد.
روش بررسیاین پژوهش مقطعی بر روی 432 زن عشایر که تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز هستند انجام شد. افراد تحت مطالعه به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند و اطلاعات از طریق یک چک لیست که شامل بخش های دموگرافیک، آگاهی، خودآزمایی پستان، خود مراقبتی و موانع غربالگری بود توسط کارکنان آموزش دیده جمع آوری شد. تمام تجزیه و تحلیل ها در سطح معنی داری 05/0 با استفاده از نرم افزار Stata نسخه 14 انجام شد.
یافته هامیانگین سن افراد 8/94 ± 53/09سال بود که (51/6%) 223 نفر بی سواد و (88%) 380 نفر متاهل بودند. میانگین نمره آگاهی در کسانی که خودآزمایی پستان را 1-3 بار در سال (8/87 ± 23/09) انجام می دادند از میانگین نمره آگاهی در کسانی که برای معاینات دوره ای به پزشک مراجعه می کردند (7/29 ± 25/42) بالاتر بود (0/001>p). هم چنین، طبق آزمون پیرسون، همبستگی معکوس و متوسط بین آگاهی و موانع غربالگری دیده شد (0/309-=r،0/001>p).
نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد همبستگی معکوس بین آگاهی و موانع غربالگری وجود دارد و با توجه به اینکه بیش از نیمی از جمعیت بی سواد هستند، این مطالعه به جلب توجه مسئولین سلامت برای افزایش آگاهی سرطان پستان و توجه بیشتر به این جمعیت کمک کند.
کلیدواژگان: سرطان پستان، آگاهی، خود مراقبتی، موانع، عشایر -
صفحات 75-93مقدمه
این مطالعه به تحلیل تعامل فاکتور هسته ای κB (NKILA) غیرکدکننده بلند زنجیره در بیماران مبتلا به سرطان پستان آلوده به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) نوع 16/18 پرداخته و ارتباط آن را با پیش آگهی سرطان پستان مورد بررسی قرار می دهد.
روش بررسی400 بیمار مبتلا به سرطان پستان (گروه مشاهده) و 50 بیمار مبتلا به بیماری های خوش خیم پستان (گروه کنترل) که در بیمارستان های الکرامه و الیرموک از ژانویه 2017 تا ژانویه 2022 بستری شده بودند، انتخاب شدند. بیان NKILA با استفاده از روش های ELISA و qPCR و سطح شاخص های سرمی اندازه گیری شد.
یافته هابیان نسبی NKILA در بافت توموری بیماران گروه مشاهده به طور معنی داری کمتر از بافت مجاور بود) 05/0(P< و بیان نسبی NKILA در بافت مجاور نیز به طور قابل توجهی کمتر از گروه کنترل بود)05/0(P<. بیان نسبی NKILA و نرخ بیان بالای NKILA در بافت های توموری گروه مبتلا به عفونت HPV 16/18 به طور قابل توجهی کمتر از گروه غیرمبتلا به عفونت HPV 16/18 بود. همچنین، بیان نسبی NKILA و نرخ بیان بالای NKILA در بافت های توموری گروه عود و متاستاز کمتر از گروه بدون عود و متاستاز بود (همگی 05/0 < P).
نتیجه گیریبیان NKILA در ضایعات سرطان پستان نسبت به بافت های مجاور و ضایعات خوش خیم به طور قابل توجهی کاهش یافته است. این کاهش در بیماران مبتلا به عفونت HPV 16/18، سرطان پستان سه گانه منفی و کسانی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، شدیدتر است. علاوه بر این، بیان NKILA در بیماران مبتلا به سرطان پستان عود کرده و متاستاز داده به طور چشمگیری پایین تر است. این یافته ها نشان می دهد که NKILA می تواند به عنوان یک نشانگر زیستی بالقوه برای پیشرفت بیماری و عود در سرطان پستان مرتبط با HPV مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: فاکتور مکمل B، ویروس پاپیلومای انسانی، گروه های کنترل، نئوپلاسم های پستان سه گانه منفی -
بررسی دقت تصویربرداری رزونانس مغناطیسی در تشخیص سرطان پستان چند کانونی و چند مرکزی : یک مطالعه مقطعیصفحات 94-106مقدمه
با توجه به افزایش میزان بروز سرطان پستان، اتخاذ یک روش تشخیصی کارآمد به خصوص در سرطان های پستان چند کانونی و چند مرکزی ضروری به نظر می رسد. هدف از مطالعه حاضر تعیین دقت روش تصویربرداری رزونانس مغناطیسی در تشخیص سرطان های چندکانونی و چند مرکزی می باشد.
روش بررسیاین مطالعه به صورت مقطعی انجام شده است. جمعیت مورد مطالعه شامل بیماران مبتلا به سرطان پستان که تحت عمل جراحی قرار گرفته و قبل از عمل MRI انجام داده بودند، می باشد. نمونه موردنیاز مطالعه به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. از آزمون مک نمار به منظور مقایسه نتایج دو روش پاتولوژی و MRI بیماران استفاده شد. همچنین از منحنی ROC برای تعیین دقت MRI در تشخیص سرطان پستان چندکانونی و چند مرکزی استفاده شد. تمامی آنالیز ها با درنظر گرفتن سطح معناداری 5 درصد و در نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.
یافته هابه طور کلی 94 بیمار وارد مطالعه شدند. میانگین سنی بیماران 11/37± 45/03سال بود. از 21 موردی که بر اساس نتایج MRI سرطان چندکانونی گزارش شده بود، 9 نفر (42/9درصد) آن ها پاتولوژی منطبق بر نتیجه MRI داشتند (p-value=0.238). میزان حساسیت، ویژگی، دقت و سطح زیرمنحنی نمودار برای روش تشخیصی MRI به ترتیب برابر با 60، 86/1، 80/8 و 73 (حدود اطمینان 95%: 88/6- 57/4) درصد محاسبه شد.
نتیجه گیریاین ویژگی بالا به دقت کلی MRI به عنوان یک ابزار تشخیصی کمک می کند و استفاده از آن در تشخیص سرطان پستان چند کانونی و چند مرکزی توصیه می شود.
کلیدواژگان: سرطان پستان، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، سرطان چند کانونی، سرطان چندمرکزی، منحنی ROC -
صفحات 107-118مقدمه
روش های مختلف درمان سرطان می تواند منجر به تخریب قدرت باروری شود. حفظ باروری قبل از شروع درمان فرصتی را برای باروری فرد در آینده فراهم می کند. این مطالعه با هدف تبیین نحوه ارائه خدمات مرتبط با حفظ باروری و موانع دریافت آن در مبتلایان به سرطان پستان در ایران انجام شده است.
روش هااین مطالعه یک مطالعه کیفی است که به روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد متعارف انجام شده است. اطلاعات با مصاحبه عمیق بدون ساختار با مشارکت کنندگان جمع آوری شد. مشارکت کنندگان شامل ارائه دهندگان خدمت و بقایافتگان سرطان پستان بود که به روش هدفمند انتخاب شدند. نمونه گیری تا اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها به روش گرانهایم و لاندمن (2004) انجام شد.
یافته هاتحلیل یافته های حاصل از تجارب مشارکت کنندکان منجر به شکل گیری درون مایه ای به نام "پوشش ناکافی خدمات حفظ باروری در مبتلایان سرطان پستان" شد. بدان معنی که علی رغم دسترسی به روش های مختلف حفظ باروری مطابق به آخرین فناوری روز دنیا، وجود موانعی مانند عدم دسترسی یکسان به خدمات در جاهای مختلف کشور، هزینه های بالا، عدم پوشش بیمه ای، تعجیل در شروع درمان، اولویت حفظ جان بیمار و عدم اطلاع رسانی به برخی از بیماران، مانع از دریافت خدمات حفظ باروری در بخشی از واجدین شرایط می شود.
نتیجه گیریبا توجه به اهمیت فرزندآوری در ارتقا کیفیت زندگی بقایافتگان سرطان پستان و نیز اولویت جوانی جمعیت در کشور، رفع موانع حفظ باروری در بقایافتگان سرطان ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: سرطان پستان، حفظ باروری، مطالعه کیفی -
صفحات 119-132مقدمه
سرطان پستان یکی از رایج ترین سرطان ها در جهان است و مداخله جراحی برای درمان آن ضروری است. تصمیم گیری بین جراحی حفظ پستان (BCS) و ماستکتومی در چند دهه اخیر مورد بحث بوده است. هدف این تحقیق ارزیابی کیفیت زندگی، نرخ بقای بدون بیماری و نتایج پس از جراحی به منظور ارزیابی کارایی BCSو ماستکتومی در بیماران مبتلا به سرطان پستان است.
روش مطالعهاین مطالعه گذشته نگر بر روی 100 زن 18-80 سال مبتلا به سرطان پستان غیرمتاستاتیک انجام شد که بین دی 1397 تا خرداد 1403 تحت ماستکتومی یا BCS قرار گرفته بودند. داده های بیماران از پرونده های بیمارستانی جمع آوری شد و کیفیت زندگی با نسخه عربی پرسشنامه EORTC QLQ-BR23، نتایج زیبایی شناسی با سیستم نمره دهی هریس و بقای بدون بیماری با بررسی سوابق پزشکی ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری Student’s t-test و کای دو تحلیل شدند.
یافته هاگروه BCS تصویر بدنی بهتری نسبت به گروه ماستکتومی داشتند (0/01>P). میانگین علائم پستان در گروه ماستکتومی به میزان معناداری بیشتر از BCS بود (48/5 در برابر 62). علائم بازو، ناراحتی ناشی از ریزش مو و اثرات منفی درمان سیستمیک تفاوت معناداری بین گروه ها نشان نداد. تفاوت آماری معناداری در نرخ های بقای بدون بیماری بین گروه های ماستکتومی (87%) و BCS (82%) در 36 ماه پس از جراحی وجود نداشت (0/37=P).
نتیجه گیرینرخ های بلندمدت بقای بدون بیماری برای ماستکتومی و BCSمشابه است. با این حال، BCS با کاهش ناراحتی های مرتبط با پستان و بهبود تصویربدنی مرتبط است. برای اطمینان از بهترین و موثرترین درمان، برنامه های مراقبتی باید بر اساس ویژگی های منحصر به فرد هر بیمار، بیولوژی تومور و ترجیحات شخصی تنظیم شوند.
کلیدواژگان: جراحی حفظ پستان، ماستکتومی، کارسینوم پستان، کیفیت زندگی -
صفحات 133-145مقدمه
در حال حاضر جراحی حفظ پستان همراه با رادیوتراپی درمان استاندارد سرطان پستان در مراحل اولیه می باشد. در این نوع جراحی وضعیت مارژین جراحی نقش مهمی در بروز عود موضعی بیماری دارد. این مطالعه رابطه بین وضعیت مارژین های جراحی با میزان عود موضعی در بیماران مبتلا به سرطان پستان را مورد بررسی قرار داده است .
روش بررسیدر یک مطالعه طولی گذشته نگر اطلاعات پرونده بیماران مبتلا به سرطان پستان که در بازه ی زمانی ابتدای سال 1380 تا ابتدای سال 1400 در پژوهشکده سرطان معتمد تحت انجام جراحی حفظ پستان قرار گرفته بودند از نظر بروز عود موضعی و عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفتند. متغیرهای مورد مطالعه شامل خصوصیات دموگرافیک ، سن بیمار در زمان تشخیص ، اندازه تومور، درگیری غدد لنفاوی، ساب تایپ مولکولار، وضعیت مارژین های جراحی، گرید هیستولوژیک، تهاجم لنفی_ عروقی و عود موضعی بودند. مارژین نزدیک به فاصله کمتر از 2 میلی متر ، مارژین پاک به فاصله بیش از 2 میلی متر و مارژین درگیر به وجود سلول های سرطانی در یکی از مارژین های جراحی اطلاق گردید. اطلاعات استخراج شده از پرونده بیماران مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافته هادر مجموع از 1716 نفر بیمار مبتلا به سرطان پستان با جراحی حفظ پستان، (7/7%) 133 بیمار در طی دوره پیگیری 5 تا 210 ماهه دچار عود موضعی شدند. اگرچه در آزمون تک متغیره تعداد زیادی از متغیرها ارتباط معنی داری با عود بیماری نشان داده بودند، اما در آنالیز چند متغیره رگرسیون لجستیک درگیری مارژین نسبت به پاک بودن با OR برابر با 9/27 و دامنه اطمینان 95% (41/36- 2/08) و مرحله III بیماری با OR برابر با 6/69 و دامنه اطمینان 95% (22/94- 1/95) ارتباط معناداری با افزایش میزان عود موضعی نشان دادند.
نتیجه گیرینتایج این مطالعه بیانگر این است که علاوه بر درگیر بودن مارژین جراحی، عواملی مانند گیرنده ی استروژن، پروژسترون، Her2-neu، مارژین تومور، Ki67 و مرحله بیماری با افزایش خطر عود موضعی در ارتباط هستند. ارتباط مستقل درگیر بودن مارژین جراحی و مرحله III بیماری با افزایش خطر عود موضعی می تواند در برنامه ریزی جراحی و میزان کافی فاصله تومور از مارژین جراحی برای کاهش میزان عود موضعی در این بیماران کمک کننده باشد. انجام مطالعات با حجم نمونه بیشتر و زمان پیگیری طولانی تر نتایج قطعی تری را به دنبال خواهد داشت.
کلیدواژگان: سرطان پستان، عود موضعی، مارژین جراحی -
صفحات 146-157مقدمه
سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان ها در میان زنان است. این مطالعه با هدف بررسی عوامل خطر سرطان پستان در زنان ساکن استان مرکزی انجام شده است.
روش بررسیاین مطالعه مورد-شاهدی از شهریور 1395 تا مرداد 1398 در بیمارستان های آیت الله خوانساری به عنوان و آیت الله طالقانی اراک انجام شد. بیمارستان آیت الله خوانساری، به عنوان تنها بیمارستان تخصصی سرطان در اراک، گروه مورد این مطالعه را شامل 400 زن مبتلا به سرطان پستان که در آن تحت درمان بودند، فراهم کرد. گروه شاهد شامل 400 زن سالم بدون سابقه سرطان بود که به صورت تصادفی از میان مراجعین زن به بیمارستان های آیت الله خوانساری و آیت الله طالقانی انتخاب شدند. همسان سازی بین دو گروه بر اساس سن انجام شد تا تفاوت های بالقوه کاهش یابد. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای استاندارد جمع آوری شد که اطلاعات دموگرافیک، عوامل تولیدمثلی، عادات رفتاری و بیماری های مزمن را شامل می شد. برای کاهش خطای یادآوری، مصاحبه ها توسط پرسشگران آموزش دیده و با استفاده از جدول های زمانی مشخص انجام شد. روایی و پایایی پرسشنامه با تایید کارشناسان و آزمون آلفای کرونباخ (0٫85) بررسی و تایید گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و رگرسیون لجستیک دوتایی انجام شد.
یافته هانتایج این مطالعه نشان داد که عوامل خطر معنادار برای ابتلا به سرطان پستان شامل سن بالای اولین بارداری (OR=3.21, CI 95% 1.83-4.61)، سابقه خانوادگی سرطان پستان (OR=12.02, CI 95% 4.20-32.56)، و قاعدگی زودرس (OR=2.43, CI 95% 1.81-4.33) بودند. همچنین، سطح تحصیلات پایین (OR=6.38, CI 95% 4.71-11.47, P<0.001) به عنوان یکی از عوامل خطر مهم شناسایی شد. در مقابل، سبک زندگی شهری در مدل چندمتغیره ارتباط معناداری نشان نداد.
نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد سرطان پستان در زنان ایرانی زیر 50 سال شیوع بالایی دارد و نسبت به کشورهای غربی زودتر بروز می کند. سطح تحصیلات پایین، قاعدگی زودرس، و سابقه خانوادگی سرطان از عوامل خطر مهم شناسایی شدند. یافته ها بر ضرورت آموزش پیشگیرانه و غربالگری هدفمند برای گروه های پرخطر، به ویژه زنان با تحصیلات پایین و سابقه ژنتیکی، تاکید دارند. مطالعات تکمیلی برای ارائه راهکارهای پیشگیرانه دقیق تر توصیه می شود. با توجه به محدودیت های مطالعه، انجام تحقیقات تکمیلی و گسترده تر برای تایید این نتایج و ارائه راهکارهای موثر پیشگیرانه توصیه می شود.
کلیدواژگان: سرطان پستان، زنان ایرانی، عوامل خطر
-
Pages 4-30Introduction
In recent years, significant advancements have been made in the field of breast imaging. The present study provides an overview of keywords and the participation trends of various countries in the field through scientometric analysis. Moreover, research funding from institutions in the field of breast imaging, as an important factor contributing to scientific progress, is also examined.
MethodsRelevant articles were extracted from the Web of Science database, and their data were analyzed using Python scripts to evaluate keyword trends and research support.
ResultsThe results indicated that research on breast imaging primarily focuses on the keywords “breast cancer” and “mammography,” while the use of “deep learning” has grown substantially since 2014. The National Institutes of Health (NIH) is at the forefront of funding these studies, and other organizations, such as the National Natural Science Foundation of China and the National Cancer Institute, also play significant roles. Other entities, including the World Health Organization and the Japan Cancer Research Institute, have also provided notable support.
ConclusionFunding trends show that support from the NIH peaked in 2014, whereas the National Cancer Institute and the National Science Foundation exhibited varying patterns of funding. Internationally, the National Natural Science Foundation of China has significantly increased its support by 2022, and organizations such as the Korea National Research Foundation have taken a more active role. This reflects a growing global effort in breast imaging research. In recent years, the use of “deep learning” has risen significantly, underscoring an increasing interest in artificial intelligence and deep learning for breast imaging analysis.
Keywords: Breast Imaging, Scientometrics, Keyword Trend Analysis, Research Funding Analysis -
Pages 31-46Introduction
Sexual problems in breast cancer patients with a history of mastectomy are an issue that impairs their quality of life and is associated with an increase in medical and health costs. The present study aimed to predict sexual function based on the dimensions of mindfulness (trait, relational, and sexual) and the mediating role of body image in women with breast cancer who have undergone mastectomy.
Materials and MethodsThis correlational descriptive research was conducted in 2023-2024. The sample included 181 married patients with mastectomy surgery who were selected using convenience method. Sexual Mindfulness Measure (SMM), Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), Relationship Mindfulness Measure (RMM), and Marital Sexual Function Scale (MSFS) were used to investigate the research objectives. Sampling was conducted both online and in person. The SPSS (version 25) and R software were used for data analysis. The data were analyzed in the descriptive section using mean, frequency, standard deviation, and Pearson correlation coefficient, and in the inferential statistics section using structural equation modeling.
ResultsThe results showed that the proposed model has a good fit. Moreover, the two dimensions of sexual and relational mindfulness directly predicted marital sexual functioning (P<0.01). Additionally, the two dimensions of relational and sexual mindfulness with the mediating role of body image could significantly predict sexual function in married women with a history of mastectomy (P<0.01).
ConclusionTo enhance the sexual function of patients, therapists are recommended to focus on components such as sexual mindfulness, relational mindfulness, and body image.
Keywords: Body Image, Breast Cancer, Marital Sexual Function, Mastectomy, Relationship Mindfulness, Sexual Mindfulness -
Pages 47-61Background
Cancer is the world’s second leading cause of death, where 48,998 new breast cancer cases were found everyyear in Indonesia. Surgery procedure as primary treatment for breast cancer induced inflammation and immunosuppression, releasing inflammatory cytokines namely IL-6 and Platelet-To-Lymphocyte Ratio (PLR) as proinflammatory mediator. Pectoralis Nerve (PECS) II combination with general anesthesia (GA) is a common anesthetic technique in breast cancer surgery. Research about PECS Block and GA effect on proinflammatory biomarkers in early breast cancer surgery is still limited. This research aims to study the effects of the GA and PECS II combination compared to GA alone on IL-6 and PLR in breast cancer patients undergoing breast removal surgery.
MethodThis is an experimental study with pre-post test randomized control group design. 48 breast cancer patients who underwent breast removal surgery who meet the research criteria were included in this research. IL-6 and PLR were taken from blood sample 24 hour before and after surgery.
ResultsPostoperative IL-6 levels were higher in GA group (11,18 ± 6,81) compared with PECS block (10,43 ± 9,40). Postoperative PLR levels were higher in GA group (268,79 ± 208,48) than PECS block (160,91 ± 62,58). The difference between IL-6 and PLR levels was found to be higher in GA group (2,35 ± 3,54 and 54,13 ± 110,61).
ConclusionIL-6 and PLR as inflammation biomarkers were found to be lower in combination of PECS block II with GA than in GA alone.
Keywords: Breast Cancer, IL-6, PLR, General Anesthesia, Pectoralis Nerve Block -
Pages 62-74Introduction
Breast cancer is the most common cancer among Iranian women. As lack of education and early detection programs in developing countries is the main cause of increased morbidity and mortality. This study aimed to investigate self-examination among nomadic women who have received little attention.
MethodsThis was a cross-sectional study with a sample size of 432 nomadic women served by the Health Center of Shiraz University of Medical Sciences, selected using a multistage sampling method. Information was collected through a checklist divided to demographic, awareness, breast self-examination, self-care, and screening barriers’ parts by trained staff. All analysis was done at significance level of 0.05 using Stata software version 14.
ResultsThe mean age of individuals was 53.09 ± 8.94 years, of which 223 (51.6%) were illiterate, and 380 (88%) married. Also, the mean score of awareness was higher in those who perform breast self-examination (BSE) 1-3 times a year (23.09 ± 8.87) and those who see a doctor for periodic examinations (25.42 ±7.29) (p<0.001). Finally, according to the Pearson test, there is an inverse and intermediate correlation between awareness and screening barriers (r=-0.309, p<0.001)
ConclusionThis study shows that awareness and barriers to screening are inversely correlated, and considering that more than half of the population is illiterate, this study may draw the attention of health authorities to increase awareness of BC and pay more attention to this population.
Keywords: Breast Cancer, Awareness, Self-Care, Screening Barriers, Healthcare Access Challenges, Nomadic Populations -
Pages 75-93Introduction
To analyze the long-chain non-binding nuclear factor κB interaction in breast cancer patients infected with human papillomavirus (HPV) type 16/18 and its correlation with the prognosis of breast cancer.
MethodSelect 400 breast cancer patients (observation group), and 50 benign breast disease patients (control group) admitted to Alkarama and Alyarmook Hospitals from Jan 2017 to January 2022. NKILA expression by using (ELISA and qPCR) and the serum index levels were detected.
ResultsThe relative expression of NKILA in the tumor tissue of the patients in the observation group was significantly lower than that of the adjacent tissue (P<0.05), and the relative expression of NKILA in the adjoining tissue was considerably lower. Compared with the control group (P<0.05). The relative expression of NKILA and the high expression rate of NKILA in tumor tissues of the HPV 16/18 infection group were significantly lower than those of the non-HPV16/18 infection group. The relative expression of NKILA and the high expression rate of NKILA in tumor tissues in the recurrence and metastasis group were lower than those in the non-recurrence and metastasis group. (all P < 0.05)
ConclusionThe expression of NKILA is significantly reduced in breast cancer lesions compared to adjacent tissues and benign lesions. This decrease is more pronounced in patients with HPV 16/18 infection, triple-negative breast cancer, and those who have undergone surgical treatment. Furthermore, NKILA expression is markedly lower in patients with post-recurrence and metastatic breast cancer. These findings suggest that NKILA may serve as a potential biomarker for disease progression and recurrence in HPV-associated breast cancer.
Keywords: Complement Factor B, Human Papillomavirus, Control Groups, Triple Negative Breast Neoplasms -
Pages 94-106Introduction
With the rising incidence of breast cancer, the need for an effective diagnostic method, particularly in multifocal and multicenter breast cancers, becomes increasingly urgent. The present study aimed to evaluate the diagnostic accuracy of magnetic resonance imaging (MRI) in detecting multifocal and multicentric breast cancers.
Materials and MethodsThis study was conducted cross-sectionally. The study population included patients with breast cancer who underwent MRI before surgery. The sample required for the study was collected through the census method. The Mc Nemar test was used to compare the results of the two methods of pathology and MRI. In addition, the Receiver Operating Characteristic (ROC) curve was used to determine the accuracy of MRI in diagnosing multifocal and multicentric breast cancers. All analyses were conducted using SPSS software (version 22).
ResultsIn general, 94 patients were included in the study. The average age of the patients was 45.03 ± 11.37 years. Of the 21 cases reported based on the MRI results of the multifocal cancer, 9 (42.9%) had pathology consistent with the MRI results (P=0.238). The sensitivity, specificity, accuracy, and area under the curve (AUC) for the MRI diagnostic method were calculated as 60%, 86.1%, 80.8%, and 73% (CI 95%: 57.4 – 88.6), respectively.
ConclusionBased on the research findings, this high specificity level contributes to the overall accuracy of MRI as a diagnostic tool, supporting its use in the diagnosis of multifocal and multicentric breast cancers.
Keywords: Breast Cancer, Magnetic Resonance Imaging, Multicentric Cancer, Multifocal Cancer, ROC Curve -
Pages 107-118Introduction
Different methods of cancer treatment can lead to the destruction of fertility. Preserving fertility before starting treatment provides an opportunity for future fertility. This study aimed to explain how to provide fertility preservation services and the barriers to receiving them for breast cancer patients in Iran.
MethodsThis qualitative study was conducted using the conventional qualitative content analysis method. Participants included service providers and breast cancer survivors who were purposively selected. Sampling continued until data saturation. Data were collected through the use of unstructured, in-depth interviews with participants. Data analysis was performed using the Granheim and Landman method (2004).
FindingsData analysis led to the emerging theme entitled insufficient coverage of fertility preservation services in breast cancer patients. It means that despite access to different fertility preservation methods by the latest technology in the world, there are obstacles, such as lack of equal access to services, high costs, lack of insurance coverage, urgency in starting treatment, priority to save the patient's life, and lack of information to some patients, prevents some eligible people from receiving fertility preservation services.
ConclusionConsidering the importance of having children in improving the quality of life of breast cancer survivors, it seems necessary to remove the barriers to fertility preservation in breast cancer survivors.
Keywords: Breast Cancer, Fertility Preservation, Qualitative Study -
Pages 119-132Introduction
Breast cancer is a prevalent global cancer, and surgery is vital for treatment. The debate between Breast-Conserving Surgery (BCS) and mastectomy has lasted for decades. This research aims to compare the quality of life, disease-free survival rates, and post-surgery outcomes of BCS and mastectomy in breast cancer patients.
MethodologyThis retrospective study involved 100 women aged 18-80 years with non-metastatic breast cancer who underwent mastectomy or BCS between January 2019 and June 2024. Patient data were collected from hospital records. Quality of life was assessed using the Arabic EORTC QLQ-BR23 questionnaire, and cosmetic outcomes were evaluated with the Harris scoring scale. Disease-free survival was determined through a medical record review. Data analyses were conducted using the Student’s t-test and the Chi-square test.
ResultsThe BCS group demonstrated a significantly better body image than the mastectomy group (p< 0.01). The mastectomy group had a mean breast symptoms score of 48.5 compared to 62 for the BCS group. No significant differences were found between the groups concerning arm symptoms, hair loss upset, or systemic therapy's adverse effects. At 36 months post-surgery, disease-free survival rates were similar, with the mastectomy group at 87% and the BCS group at 82% (P=0.37).
ConclusionsThe long-term disease-free survival rates for mastectomy and BCS are similar. However, BCS is associated with reduced breast-related discomfort and improved body image. This underscores the importance of tailoring care plans to the unique characteristics of each patient, tumor biology, and individual preferences, a responsibility that all healthcare providers should uphold.
Keywords: Breast Conserving Surgery, Total Mastectomy, Breast Carcinoma, Quality Of Life -
Pages 133-145Introduction
Breast-conserving surgery (BCS) followed by radiotherapy is the standard treatment for early stages of breast cancer. Margin status may significantly impact local recurrence (LR) in patients treated with BCS. The present study aimed to evaluate the relationship between margin status and LR.
Materials and MethodsIn a retrospective longitudinal study, we analyzed medical records of 1,716 breast cancer patients treated by BCS at Motamed Cancer Institute (MCI) from 2001 to 2020. The collected data included pathology report data, such as tumor size, axillary involvement, molecular subtype, margin status, histological grade, lymphovascular invasion, and LR, as well as demographic characteristics. Margins were defined as close if surgical margins were less than 2 mm, as free if surgical margins were higher than 2 mm, and as positive if malignant cells were present in one of the tissue edges.
ResultsIt was found that 133 (7.7%) patients had LR. The mean follow-up time was 46.79 (±34.47) months. The multivariate logistic regression analysis showed that the presence of involved margins (OR=9.27; 95% CI: 2.08-41.36) and stage III of cancer (OR=6.69; 95% CI: 1.95-22.95) were correlated with LR.
ConclusionsThe findings indicated a low LR rate for breast cancer. Margin involvement and stage III breast cancer were correlated with high LR risk and should be considered for these patients before surgery to reduce the LR rate. Prospective trials and long-term follow-up are required to confirm these results.
Keywords: Breast Cancer, Local Recurrence (LR), Margin -
Pages 146-157Introduction
The present case-control study was conducted between September 2016 and August 2019 at Ayatollah Khansari Hospital in Arak (Iran) and aimed to comprehensively identify risk factors associated with breast cancer among local women.
MethodsThe research included 400 confirmed breast cancer cases and 400 age-matched healthy controls randomly selected from female hospital visitors. Sample size calculation was justified based on prior epidemiological studies assuming a breast cancer prevalence of approximately 50%, with calculations set at a 95% confidence interval and 80% statistical power. Data collection was performed using an interviewer-administered standardized questionnaire covering domains, such as socio-demographic characteristics, reproductive history, medical conditions, lifestyle behaviors, and family history. Data analysis utilized binary and multivariate logistic regression conducted through the SPSS (version 16) software, allowing for rigorous identification of independent risk factors.
ResultsThe results identified significant breast cancer risk factors, notably including family history of breast cancer (OR=12.02, 95% CI: 4.20–32.56, P<0.001), low education level (OR=6.38, 95% CI: 4.71–11.47, P<0.001), older age at first pregnancy (OR=3.21, 95% CI: 1.83–4.61, P<0.001), and early menarche (OR=2.43, 95% CI: 1.81–4.33, P<0.001). Urban lifestyle was found not to be significantly associated with breast cancer risk in multivariate analysis (OR=1.13, 95% CI: 0.98–1.40, P=0.068).
ConclusionThese findings underscore the necessity for targeted genetic screening and tailored educational programs, particularly addressing women with lower educational status and family history of breast cancer, to improve early detection and prevention.
Keywords: Breast Cancer, Iranian Woman, Risk Factors