فهرست مطالب

پژوهش و نوآوری در آموزش ابتدایی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1404)

نشریه پژوهش و نوآوری در آموزش ابتدایی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1404)

  • تاریخ انتشار: 1404/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کبری غلامعلی تبار فیروزجایی*، رضا میرعرب رضی صفحات 1-21
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر، با هدف طراحی و ارزیابی مدل راهبردی جهت انتقال دانش آموزان به دوره متوسطه انجام گرفته است

    روش

    روش پژوهش، کیفی و از نوع نظریه داده بنیاد و جامعه آماری شامل متخصصان تعلیم و تربیت، روانشناسان و مشاوران مدارس بودند که از میان آن ها 16 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد، عواملی مانند: تغییر در روابط دوستی، تغییرات جسمانی بلوغ و تغییرات محیط آموزشی، به عنوان عوامل اصلی در ایجاد چالش های انتقال به دوره متوسطه نقش دارند. به علاوه، عواملی مانند: ویژگی های شخصیتی دانش آموزان و مسائل درون خانواده، به عنوان عوامل مداخله ای و ویژگی های مدرسه و موقعیت اجتماعی_اقتصادی خانواده، به عنوان بستر این تغییر، شناسایی شدند. متخصصان بر پشتیبانی خانواده، حمایت عاطفی مدرسه، حمایت آموزشی معلمان و حمایت سازمانی مدرسه، به عنوان راهبردهای حل مسائل این دوره، تاکید داشتند. آن ها معتقد بودند که اجرای این راهبردها پیامد اجتماعی، آموزشی و عاطفی را به دنبال دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش، به خانواده ها، مدیران مدارس، معلمان و مشاوران مدارس توصیه می کند که با شناخت کامل از عوامل ایجاد چالش در این دوره، حمایت های عاطفی، آموزشی و سازمانی را در جهت آمادگی و سازگاری دانش آموزان برای انتقال به دوره متوسطه ارائه دهند.

    کلیدواژگان: انتقال، حمایت، سازگاری، داده بنیاد
  • بهروز زینلی*، علیرضا دانشمند صفحات 22-42
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر کارآمدی آموزشی و پژوهشی مبتنی بر فناوری معلمان ابتدایی، با تاکید بر توسعه مهارت های حرفه ای است.

    روش

    پژوهش از نوع کاربردی و روش آن آمیخته(کمی و کیفی) است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی خبرگان، متخصصان و استادان دانشگاه فرهنگیان است. نمونه گیری در بخش کیفی، از روش گلوله برفی با شناسایی خبرگان از 30 خبره و استاد مصاحبه به عمل آمد و در بخش کمی، با استفاده از روش نمونه گیری سرشماری، تعداد 300 معلم ابتدایی و 25 استاد به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش، در بخش کیفی شامل مصاحبه های نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش، در بخش کیفی از تحلیل آمیخته و در بخش کمی از تحلیل تاییدی، استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد، در بخش کیفی 6 عامل عوامل فرهنگی_اجتماعی، مهارت های مبتنی بر فناوری، رویکردها و راهبردهای آموزشی، دانش و آگاهی، ویژگی های روانی_شخصیتی و زیرساخت ها و برنامه ریزی آموزشی بر کارآمدی آموزشی و پژوهشی مبتنی بر فناوری معلمان ابتدایی با تاکید بر توسعه مهارت های حرفه ای، تاثیرگذار بودند و در بخش کمی از دیدگاه خبرگان، متخصصان و استادان دانشگاه فرهنگیان، وضعیت مولفه های موثر بر کارآمدی آموزشی و پژوهشی مبتنی بر فناوری معلمان ابتدایی با تاکید بر توسعه مهارت های حرفه ای، در سطح مطلوبی قرار دارد.
     

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که از نظر خبرگان، متخصصان و اساتید دانشگاه فرهنگیان، مهارت های مبتنی بر فناوری در وضعیت موجود از بالاترین کیفیت برخوردار است، در حالی که ویژگی های روانی-شخصیتی کمترین رتبه را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: کارآمدی آموزشی و پژوهشی، فناوری، معلمان ابتدایی، مهارت های حرفه ای
  • منصور دهقان منشادی*، فهیمه دهقانی زاده بغدادآباد، مهدیه استبرقی صفحات 43-61
    زمینه و هدف

    در بسیاری از فرایندها، هر دو نیمکره راست و چپ مغز نقش دارند. توجه به توانمندی های هر دو نیمکره مغز می تواند، موجب رویکردی مغزمحور شود. این پژوهش، با هدف تعیین اثربخشی آموزش دو نیمکره مغز بر مهارت تمرکز، سازگاری اجتماعی و مهارت های ارتباطی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی انجام گرفته است.

    روش

    روش انجام این تحقیق، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، همراه با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری عبارت است از؛ دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان مهریز، در سال تحصیلی 1403-1402 که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، از دو مدرسه 20 دانش آموز، انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد؛ سپس گروه آزمایش دوره آموزشی «استفاده از دو نیمکره مغز» را دریافت کردند (8 جلسه 70 دقیقه ای؛ هر هفته دو جلسه). پس از اتمام دوره آموزشی برای گروه آزمایش، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه مهارت ارتباطی بارتون (1990)، سازگاری اجتماعی دخانچی (1377) و مهارت تمرکز سواری و اورک(1394) بود. در نهایت داده های جمع آوری شده از هر دو گروه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و (تحلیل کواریانس و پیش فرض های آن) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل کواریانس چندمتغیری (مانکوا) نشان داد، آموزش دو نیمکره مغز بر مهارت تمرکز، سازگاری اجتماعی و مهارت های ارتباطی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان مهریز، تاثیر مثبت و معناداری داشته است (05/0>p). 

    نتیجه گیری

    بنابراین اقداماتی که منجر به فعالیت دو نیمکره مغز می شود، می تواند بر موفقیت دانش آموزان تاثیرگذار باشد، در نتیجه پیشنهاد می شود، معلمان دوره ابتدایی، فرایند آموزش مباحث مختلف را به گونه ای اجرا نمایند که هر دو نیمکره مغز در دانش آموزان فعال شود.

    کلیدواژگان: دو نیمکره مغز، سازگاری اجتماعی، مهارت تمرکز، مهارت های ارتباطی، یادگیری
  • مهسا مولازینالی*، نعمت الله موسی پور صفحات 62-84
    هدف و زمینه

     این پژوهش، شناسایی چالش های نومعلمان آموزش ابتدایی، در تطبیق برنامه های درسی با شرایط واقعی کلاس درس است.

    روش

    این مطالعه، با رویکرد کیفی انجام شده و از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده ها استفاده شده است. شرکت کنندگان شامل بیست نومعلم دانش آموخته دانشگاه فرهنگیان با یک تا سه سال سابقه تدریس در سال تحصیلی 1403 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. داده ها از طریق کدگذاری تحلیل شدند. برای اطمینان از اعتبار محتوا، سوالات مصاحبه توسط چندین کارشناس آموزشی و استادان دانشگاهی بررسی و مورد تایید قرار گرفت. همچنین، جهت افزایش اعتبار یافته ها، نتایج اولیه کدگذاری با برخی از نومعلمان و متخصصان تعلیم و تربیت به اشتراک گذاشته شد. به منظور تضمین پایایی، داده های کدگذاری شده، چندین بار توسط پژوهشگر و یک کدگذار مستقل، بررسی و مقایسه شدند و تحلیل ها توسط پژوهشگران دیگر نیز مورد بازبینی قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد، نومعلمان در مدیریت فضای یادگیری، پاسخ گویی به نیازهای متنوع دانش آموزان، طراحی و مدیریت برنامه درسی، تعامل با همکاران، مدیران و والدین، دریافت حمایت های حرفه ای و مسائل شغلی و روانی با چالش های متعددی مواجه هستند. 

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر آن است، نومعلمان در سال های نخست تدریس با مشکلات قابل توجهی روبه رو می شوند. درک این چالش ها و ارائه حمایت های لازم، می تواند به بهبود عملکرد حرفه ای نومعلمان کمک کرده و آنان را در سازگاری بهتر با محیط آموزشی یاری کند.

    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، برنامه درسی، پدیدارشناسی، دانشگاه فرهنگیان، کلاس درس، نومعلمان
  • جعفر بهادری خسروشاهی*، فروغ فرزان مهر صفحات 85-100
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش هیجان های تحصیلی مثبت و منفی و کیفیت زندگی در مدرسه در پیش بینی شایستگی تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر تبریز انجام شده است.

    روش ها

    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر را تمامی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر تبریز تشکیل دادند که در سال تحصیلی 1404-1403 مشغول به تحصیل بودند که از این جامعه، بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای تعداد 324 نفر انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده های پژوهش مقیاس هیجان های تحصیلی پکران و همکاران (2002)، پرسشنامه کیفیت زندگی در مدرسه اینلی و بورک (1999) و شایستگی تحصیلی دیپرنا و الیوت (1999) بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل رگرسیون انجام گرفت.

    یافته ها

     هیجان های تحصیلی مثبت و منفی و مولفه های رضایت عمومی، فرصت، پیشرفت و ماجراجویی کیفیت زندگی قادرند تغییرات شایستگی تحصیلی را به طور معناداری در دانش آموزان تبیین کنند.
     

    نتیجه گیری

    بدین ترتیب می توان نتیجه گرفت که توجه به هیجان های تحصیلی و بالا بودن کیفیت زندگی مدرسه ای و افزایش شایستگی تحصیلی از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، شایستگی تحصیلی، کیفیت زندگی در مدرسه، هیجان تحصیلی مثبت، هیجان تحصیلی منفی
  • مهدی نامداری پژمان* صفحات 101-122
    هدف و زمینه

     یکی از مسئولیت های سیاست گذاران، ارزشیابی برنامه درسی است. این پژوهش، به منظور ارزشیابی اجرای آزمایشی بسته تربیت و یادگیری کتاب کار و فناوری پایه ششم، انجام شد.

    روش ها

    روش انجام پژوهش، آمیخته(کمی و کیفی) بود. برای این منظور، اطلاعات و داده ها با ابزارهای مشاهده کلاس واقعی، مصاحبه، پرسش نامه و گروه کانونی از 46 معلم، 92 دانش آموز، 46 مدیر، 94 نفر از اولیا و 44 موقعیت کلاس درس از هفت استان به دست آمد. ابزارهای پژوهش مشتمل بر اهداف، انطباق با توانایی های جسمی و شناختی دانش آموزان، قابلیت اجرای روش های یاددهی_ یادگیری پیش بینی شده، قابلیت اجرای روش های ارزش یابی پیش بینی شده، کیفیت اجزای بسته تربیت و یادگیری، توانمندی ها و نیازهای آموزشی معلمان و میزان اثرگذاری بسته آموزش معلم از طریق گروه کانونی نهایی شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که در بخش اهداف، دانش آموزان به 9 هدف(ابراز دریافت حسی، افزایش قدرت ایده پردازی و تخیل، ساخت پروژه متناسب با توانمندی دانش آموز، رعایت الزامات انجام پروژه ها، رفتار همدلانه و مشارکتی، رفتار مسئولانه در فعالیت های یادگیری، کسب مهارت های پایه یادگیری رشته های موضوعی، شناخت مفاهیم مقدماتی فناوری و سواد دیجیتال و بهره گیری درست از فناوری ها، ارائه محصول اجرای مهارت) به نقطه معیار 70 درصدی دست یافته و در 3 هدف دیگر به این نقطه دست نیافته اند. از منظر انطباق با توانایی های جسمی و شناختی، نتایج نشان داد که بسته یادگیری در موارد واژگان تخصصی و فنی، پیچیدگی فعالیت و سطح مفاهیم و وابستگی به جنسیت دارای اشکال است. ازنظر قابلیت اجرای روش های یاددهی_ یادگیری، موارد فقدان یا نقص در طراحی آموزشی از سوی معلمان مشاهده شد. ازنظر قابلیت اجرای روش های ارزشیابی، ابزارهایی مانند سیاهه مشاهده رفتار، خودسنجی، همسال سنجی و گزارش کار، کم ترین استفاده را در بین معلمان داشت. ازنظر کیفیت اجزای بسته، وضعیت تصاویر کتاب از منظر معلمان و دانش آموزان، خوب ارزیابی شد. ازنظر شکل ظاهری کتاب، مشکلاتی در زمینه اندازه قلم، جلد کتاب، حجم کتاب، طراحی درون متن و نوشتار درون متنی وجود داشت. ازنظر توانمندی ها و نیازهای آموزشی معلمان، پیشنهادهایی مانند فراهم سازی ابزار و وسایل و تجهیزات، زمان بندی و مدیریت زمان اجرا و بازنگری محتوایی ارائه شد. 

    نتیجه گیری

    ارزشیابی این برنامه، بیانگر وجود اشکالاتی در طراحی بود. نتایج این پژوهش می تواند، در بهبود کیفیت برنامه درسی کار و فناوری و نیز طراحی دوره های آموزشی برای معلمان ابتدایی مفید باشد.

    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، ارزشیابی برنامه درسی، بسته تربیت و یادگیری، کار و فناوری
  • پروین سالاری چینه، نرجس رستگاری* صفحات 123-139
    زمینه و هدف

    این پژوهش، باهدف بررسی تاثیر الگوی مدیریت آموزشی بر تغییر نگرش و پیشرفت تحصیلی دانشجو معلمان رشته آموزش ابتدایی، انجام شد.

    روش

    این تحقیق، از نوع شبه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل، به منظور بررسی تغییرات نگرش و پیشرفت تحصیلی دانشجومعلمان طراحی گردید. داده های کمی از طریق پرسش نامه های نگرش و پیشرفت تحصیلی، جمع آوری شد و برای تحلیل آن ها از آزمون T زوجی استفاده شد. داده های کیفی، از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با دانشجومعلمان و استادان آموزش ابتدایی به دست آمد. جامعه آماری شامل دانشجومعلمان کارشناسی آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان کرمان(پردیس شهید باهنر) بودند که از میان شش کلاس فعال در نیمسال اول 1403_1402 یک کلاس به طور هدفمند انتخاب و الگوی مدیریت آموزشی، به طور آزمایشی پیاده سازی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که الگوی مدیریت آموزشی، موجب تغییر نگرش مثبت و بهبود پیشرفت تحصیلی دانشجومعلمان، در رشته آموزش ابتدایی شده است. دانشجومعلمان گروه آزمایش، تغییرات معناداری در نگرش و عملکرد تحصیلی خود نسبت به گروه کنترل، نشان دادند. تحلیل های کیفی نیز حاکی از افزایش انگیزه و رضایت آنان از فرایند تدریس و استفاده از روش های فعال آموزشی بود. 

    نتیجه گیری

    این پژوهش، تاثیر مثبت و معنادار الگوی مدیریت آموزشی بر نگرش و پیشرفت تحصیلی دانشجومعلمان را تایید کرده و پیشنهاد هایی برای بهبود پیاده سازی آن، در محیط های آموزشی ارائه می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، الگوی مدیریت آموزش، پیشرفت تحصیلی، روش تدریس، نگرش
  • شهرام نظری* صفحات 140-159
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی الگوهای آموزشی معلمان در تدریس درس تربیت بدنی در مدارس چندپایه کشور، انجام گرفت.
    روش
    روش تحقیق آمیخته(کیفی و کمی) بود. فاز اول روش کیفی، با استفاده از تحلیل موضوعی و فاز دوم روش کمی، با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری و روابط متقابل(میک مک) انجام گرفت. جامعه آماری، شامل 19 نفر از استادان دانشگاه فرهنگیان، معلمان با تجربه و کارشناسان حوزه اجرایی وزارت آموزش و پرورش بودند. الگوهای مطلوب موثر، با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و بهره مندی از نظرات کارشناسان شناسایی گردید.
    یافته ها
    بر اساس مصاحبه های نیمه ساختاریافته 5 الگوی موثر یا مطلوب، به عنوان الگوهای مورد استفاده معلمان برای آموزش درس تربیت بدنی در مدارس چندپایه کشور مشخص شدند، در فاز دوم، با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری به طراحی مدل ساختاری تفسیری و بر اساس تحلیل میک مک، میزان اثرپذیری و اثرگذاری این الگوها تعیین شد، در نهایت استفاده از 1) الگوهای فراگیر و هم راستا با اهداف بالادستی 2) الگوبرداری بر اساس تجارب شخصی 3) الگوبرداری بر مبنای منابع موجود به عنوان الگوها یا مولفه های تاثیرگذار و الگوها یا مولفه های 1) استفاده از روش تلفیقی 2) الگوبرداری بر اساس رشته های ورزشی انفرادی و جذاب، شناسایی شدند. 
    نتیجه گیری
    بنابر این آنچه مشخص است، تلاش فعلی آموزش و پرورش باید روی الگوهای فراگیر و هم راستا با اهداف بالادستی، الگوبرداری بر اساس تجارب شخصی و الگوبرداری بر مبنای منابع موجود باشد تا بتواند، حداکثر بهره وری را در مدارس چندپایه معلمان داشته باشند.
    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، الگوهای آموزش تربیت بدنی، درس تربیت بدنی، مدل سازی ساختاری تفسیری، مدارس چندپایه
  • سعید شاه حسینی*، پریسا طهماسبی، سیروس منصوری صفحات 160-179
    زمینه و هدف

    نقشه‏ی مفهومی در سنجش می‏تواند به فرایند ساخت دانش توسط فراگیر کمک نماید. در کشور ما مطالعات اندکی در حوزه‏ی اثر سنجش بر یادگیری انجام شده است و اثر سنجش بر اضطراب به عنوان یک عامل بازدارنده یادگیری می‏ تواند تعیین کننده ‏ی کارآمدی آن ابزار باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی نقشه ی مفهومی به عنوان ابزار سنجش تکوینی بر یادگیری درس علوم و اضطراب امتحان دانش آموزان پایه ی ششم ابتدایی انجام شده است.

    روش ها

    روش پژوهش شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش دانش آموزان ابتدایی شهر اراک بودند که از بین آن ها دو کلاس پسرانه پایه ی ششم از دو مدرسه ی همسان ناحیه ی یک شهر اراک به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس به شکل تصادفی یک کلاس به عنوان گروه آزمایش و دیگری به عنوان گروه کنترل گمارده شدند. ابتدا از دو گروه با آزمون محقق ساخته ی علوم ششم و پرسشنامه ی اضطراب امتحان فیلیپس پیش آزمون به عمل آمد. سپس مراحل طی 15 جلسه در گروه آزمایش اجرا گردید. گروه گواه هم به شیوه ی مرسوم آموزش دید. داده ها به وسیله ی آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که نقشه ی مفهومی به عنوان ابزار سنجش تکوینی بر یادگیری درس علوم (347/53F=) و اضطراب امتحان (222 / 48F=) دانش ‏آموزان پایه‏ ی ششم به طور معناداری اثرگذار است. درواقع شواهد نشانگر آن است که در گروه آزمایش یادگیری علوم نسبت به گروه کنترل افزایش داشته و دانش ‏آموزان عملکرد مناسب تری در آزمون این درس به نسبت گروه گواه داشته اند و نیز اضطراب امتحان در این گروه به نسبت گروه کنترل کاهش یافته است؛ زیرا نشانگان فیزیولوژیکی و رفتاری اضطراب در گروه آزمایش به نسبت گروه گواه کاهش بیشتری داشته است.

    نتیجه گیری

    نقشه ی مفهومی به عنوان ابزار سنجش تکوینی می تواند گزینه ی مناسبی برای رفع مشکلات یادگیری علوم و همچنین ;کاهش اضطراب امتحان و درنتیجه بهبود عملکرد در آزمون باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، درس علوم، سنجش برای یادگیری، سنجش تکوینی، نقشه مفهومی، یادگیری
  • محمد جعفریان جزی*، زهرا صباغیان، مجتبی معظمی صفحات 180-201
    زمینه و هدف
    این پژوهش، به بررسی تاثیر دوره های برخط آزاد انبوه(موک ها) بر توسعه حرفه ای دانشجومعلمان در برنامه آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان می پردازد. موک ها به عنوان ابزاری نوین در یادگیری، ظرفیت قابل توجهی برای ارتقای مهارت ها و دانش معلمان آینده دارند. 
    روش ها
    این پژوهش، از نوع کاربردی و با رویکرد کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شده است. داده ها، از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 16 نفر از متخصصان و استادان آموزش عالی جمع آوری و نمونه گیری به صورت هدفمند و با کمک تکنیک گلوله برفی انجام گرفت و فرایند جمع آوری داده ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، پیشایندهای موثر بر موفقیت دوره های موک شامل عوامل محیطی، سیستم های یادگیری، مدیریت محتوا، استانداردسازی و تعامل هستند. همچنین، چهار پیامد اصلی برای بهبود آموزش شناسایی شد: افزایش ارتباطات بین المللی، برنامه ریزی موثر درسی، تقویت زیرساخت های اجتماعی_فرهنگی و توسعه برنامه ریزی استراتژیک. 
    نتیجه گیری
    دوره های موک، نقش حیاتی در توسعه حرفه ای دانشجومعلمان دارند و می توانند، فرصتی برای بهبود روش های تدریس، تبادل دانش و آگاهی فرهنگی فراهم آورند. با رعایت استانداردهای مناسب در محتوا، تعامل و پشتیبانی، این دوره ها می توانند، به طور موثر کیفیت آموزش دانشجومعلمان را ارتقا دهند.
    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، آموزش مجازی، بهبود آموزش، دانشجومعلمان، دوره های برخط آزاد انبوه. (موک)، یادگیری موثر
  • محمد صادقی، محسن فرمهینی فراهانی* صفحات 202-226
    زمینه و هدف
    تحقیق حاضر، با هدف بررسی تجربه زیسته معلمان از طراحی و ارزیابی تکالیف دانش آموزان ابتدایی، به تحلیل پدیدارشناختی انگاره آنان پرداخته است.
    روش
    در این پژوهش برای رسیدن به اهداف، با استفاده از رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی از نوع توصیفی، به تحلیل عمیق تجربه زیسته معلمان ابتدایی در سال تحصیلی1404_1403پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش،معلمان مقطع ابتدایی بوده اند. مصاحبه شوندگان این پژوهش، از طریق روش نمونه گیری گلوله برفی از میان معلمان مقطع ابتدایی شهر تهران، انتخاب شده اند. در جمع آوری داده ها، از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته، استفاده شده است. اخذ مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه داشته است. تحلیل داده ها با روش پنج مرحله ای جیورجی، انجام شده است.
    یافته ها
    با تحلیل تجارب زیسته معلمان و دسته بندی و کدگذاری داده ها، پنج مضمون اصلی، ویژگی های تکلیف، چگونگی ارتباط والدین با دانش آموزان، تفاوت دانش آموزان و ادراک آنان پیرامون تکالیف و چالش های معلمان در طراحی تکالیف شناسایی شده و همچنین برای هر یک از این پنج مضمون اصلی، مضامین فرعی نیز احصاء شده است. معلمان، ویژگی های تکلیف مفید را حجم مناسب تکلیف و متنوع بودن آن و چالش های مربوط پیرامون تکالیف، تعداد زیاد دانش آموزان و زمان کوتاه معرفی کرده اند.معلمان بیان داشتند که نوع برخورد دانش آموزان، بسته به محیط خانوادگی و تجارب یادگیری گذشته آنان متفاوت است. از دیدگاه معلمان، دانش آموزان در فرآیند انجام تکالیف، مسئولیت پذیر شده، مستقل بار آمده و عادت مطالعه در آنان نهادینه می شود.
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق بیانگر این است که تکالیف، زمانی که به درستی طراحی و مدیریت شوند، می توانند ابزار مفیدی برای یادگیری باشند؛ با این حال، نگرانی های واقع بینانه ای در مورد حجم و کیفیت تکالیف وجود دارد. پیشنهاد می شود تا در جهت کیفیت بخشی به تکالیف دانش آموزان، سیاست های جدیدی اخذ نموده و در بحث آموزش معلمان در امر طراحی تکالیف تصمیمات جدیدی گرفته شود..
    کلیدواژگان: تکلیف شب، تجربه زیسته، پدیدارشناسی، جیورجی، مشق شب، معلمان ابتدایی
  • اکبر جدیدی محمدآبادی* صفحات 227-244
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش، اثربخشی شن بازی درمانی بر بهبود روحیه علمی دانش آموزان پایه دوم ابتدایی شهر کرمان بود.

    روش

    این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی است. جامعه این پژوهش، کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم کرمان در سال تحصیلی 1403_1402 بود. برای انتخاب نمونه آماری، از نمونه گیری تصادفی استفاده شده است. به این منظور، 50 نفر از دانش آموزان دختر پایه دوم ابتدایی، به طور تصادفی انتخاب شده و به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند(25 دانش آموز گروه آزمایش و 25 دانش آموز گروه کنترل). ابزار اندازه گیری برنامه گام به گام بازی درمانی و پرسشنامه روحیه علمی دانش آموزان محقق ساخته بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل کواریانس) استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بر اساس سطح معنی داری بین شن بازی درمانی و روحیه علمی دانش آموزان، رابطه خطی برقرار است. از سوی دیگر، مقدار اثر برای هر یک از این متغیرها نیز، در ستون اندازه اثر در مدل تحلیل کوواریانس دیده شد. هر چه مقدار این ستون برای هر یک از سطرها بیشتر باشد، تاثیر آن روی متغیر وابسته بیشتر است. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده، عرض از مبدا برای مدل رگرسیونی با افزایش هر واحد شن بازی درمانی مقدار 167/11 واحد روحیه علمی دانش آموزان افزایش و مثبت و معنادار شد. 

    نتیجه گیری

    با توجه به این نتایج، می توان گفت که بهبود روحیه علمی از طریق شن بازی به صورت دیداری و کلامی، به کودکان در درک این مفاهیم کمک می کند. حمایت دیداری، آن ها را قادر می سازد تا تصویری ذهنی از اشیا، اطلاعات و نگرش های اطراف خود ایجاد کند و درک دیداری و کلامی را برای آن ها آسان سازد و به تقویت مهارت های ارتباطی بین آن ها، دوستان و معلمانشان کمک کند. همچنین تفکر عینی و تجارب بیرونی در زمینه احساسات به دلیل محدودیت در تجسم و خیال پردازی و تمرکز بر امور ساده بیرونی رخ می دهد که از طریق شن بازی تخیلات کودک تقویت شده و تفکر عینی کاهش می یابد؛ بنابراین شن بازی نقش پررنگ و با اهمیتی در روحیه علمی (خلاقیت، تلاش مستمر، اعتماد به نفس، توانایی کار گروهی و تفکر انتقادی) دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: شن بازی درمانی، روحیه علمی، دانش آموزان
|
  • Kobra Gholamalitabar Firouzjaee *, Reza Mirarab Razi Pages 1-21
    Background and Purpose

     The aim of this study was to design a model for the successful transition of students to secondary school. 

    Methodology

    This study employed a qualitative approach, specifically Grounded Theory. The participant group included education professionals, psychologists, and school counselors. Sixteen participants were selected using purposive and theoretical sampling.

    Results

    The results indicate that social challenges, such as difficulties in forming new friendships and concerns about peer acceptance, along with educational challenges, including increased textbook volume, changes in assessment systems, longer school hours, and exposure to diverse teaching methods, contribute to high school transition difficulties. Moderating factors include students’ personality traits and family dynamics, while contextual factors encompass school characteristics and family socioeconomic status. Specialists emphasized family support, emotional support from schools, educational support from teachers, and organizational support from schools as key strategies for overcoming transition challenges. Implementing these strategies can lead to social, educational, and emotional improvements for students.

    Conclusion

    The findings of this study provide guidance for families, school administrators, teachers, and counselors to better support students in preparing for and adapting to the transition to high school..

    Keywords: Transition, Support, Compatibility, Grounded Theory
  • Behrooz Zeinali *, Alireza Danshmand Pages 22-42
    Background and Objectives

    This study aims to identify the key factors influencing the technology-based educational and research efficiency of elementary school teachers, with an emphasis on professional skill development.

    Methodology

    This applied research employs a mixed-methods approach (qualitative and quantitative). The statistical population includes experts, specialists, and faculty members of Farhangian University. In the qualitative phase, 30 experts were selected through snowball sampling and interviewed. In the quantitative phase, 300 elementary school teachers and 25 faculty members were selected using the census sampling method. Data collection tools included semi-structured interviews and researcher-developed questionnaires. Qualitative data were analyzed using thematic analysis, while quantitative data were analyzed using confirmatory factor analysis (CFA).

    Findings

    The qualitative analysis identified six key factors affecting the technology-based educational and research efficiency of elementary school teachers. Socio-cultural factors, including cultural diversity and communication skills, play an important role. Technology-based skills, such as content creation and proficiency in educational software, significantly impact teachers’ effectiveness. Educational approaches and strategies, including modern teaching methods and learning management, contribute to improved instruction. Knowledge and awareness, particularly pedagogical knowledge and familiarity with educational technologies, enhance teaching efficiency. Psychological and personality traits, such as motivation, creativity, and attitude toward technology, also influence performance. Additionally, infrastructure and educational planning, including digital resources and internet access, are essential for integrating technology into education.

    Conclusion

    The findings indicate that technology-based skills have the highest impact on improving educational and research efficiency, while psychological and personality traits have the least influence. Strengthening professional skills through technology-focused training is essential for enhancing the effectiveness of elementary school teachers.

    Keywords: Educational, Research Efficiency, Technology, Student Teachers, Professional Skills
  • Mansoor Dehghan Manshadi *, Fahimeh Dehghanizadeh Baghdadabad, Mahdieh Estabraghi Pages 43-61
    Background and Purpose

     Both the right and left hemispheres of the brain are involved in many processes.  Paying attention to the capabilities of both hemispheres of the brain can lead to a brain-centered approach. This study aimed to determine the effectiveness of two-hemisphere brain training on concentration skills, social adaptation, and communication skills of sixth grade elementary school students. 

    Methodology

    A quasi-experimental pre-test/post-test control group design was employed. The statistical population was sixth grade elementary school students in Mehriz city in the academic year 2023-2024. Twenty students were selected from two schools via multistage cluster random sampling and assigned to experimental (n=10) and control (n=10) groups. First, a pre-test was taken from both groups; Then the experimental group received the training course "Using the two hemispheres of the brain" (8 sessions of 70 minutes - two sessions per week). After completing the training course for the experimental group, a post-test was conducted for both groups. The data collection tools were the Barton (1990) Communication Skills Questionnaire, the Dakhanchi (1998) Social Adjustment Scale, and the Savari and Orki (2016) Concentration Skills Scale. Finally, the data collected from both groups were analyzed using SPSS software version 24 (analysis of covariance and its assumptions).

    Results

    Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that two hemispheres brain training had a positive and significant effect on concentration skills, social adaptation and communication skills of the sixth grade students of Mehriz city. (p < 0.05)

    Conclusion

    Therefore, interventions that stimulate both hemispheres of the brain can affect students' success. As a result, it is suggested that elementary school teachers implement the process of teaching various topics in such a way that both hemispheres of the brain are activated in students.

    Keywords: Communication Skills, Concentration Skill, Learning, Social Adaptation
  • Mahsa Molazeinali *, Nematollah Mousapour Pages 62-84
    Background and Purpose

     This study aims to identify the challenges faced by novice elementary school teachers in adapting curricula to real classroom conditions. 

    Methodology

    A qualitative research approach was adopted, utilizing semi-structured interviews for data collection. The participants consisted of 20 novice teachers, all graduates of Farhangian University, with one to three years of teaching experience. The data were collected during the 2023-2024 academic year. They were selected using purposive sampling. The collected data were analyzed through systematic qualitative coding. To ensure content validity, the interview questions were reviewed and approved by educational experts and university professors. Additionally, to enhance the credibility of the findings, the initial coding results were shared with a group of novice teachers and education specialists for feedback. To ensure reliability, the coded data were reviewed multiple times and cross-checked by both the researcher and an independent coder. Further validation was conducted by other researchers to confirm consistency.

    Results

    The results indicated that novice teachers face multiple challenges in their early years of teaching. One major challenge was managing the learning environment, including maintaining discipline, handling student behavior, and creating an engaging and structured classroom atmosphere. Additionally, they struggled to address the diverse needs of students, especially in classrooms with varying cultural backgrounds and special educational needs. Another significant challenge was curriculum adaptation, as pre-designed lesson plans often did not align with real classroom conditions, requiring teachers to modify and personalize their teaching methods. Furthermore, novice teachers faced difficulties in interacting with colleagues, administrators, and parents, with many reporting a lack of professional support and mentorship, leading to feelings of isolation and inefficacy. Lastly, work-related stress and psychological well-being were critical concerns, as balancing professional responsibilities with personal life resulted in high levels of stress, workload pressure, and burnout.

    Conclusion

    The findings highlight that novice teachers encounter significant challenges during their early years of teaching. Understanding these challenges and implementing appropriate support mechanisms can enhance their professional performance and facilitate a smoother transition into the educational environment. Providing structured mentorship, ongoing professional development, and practical classroom management training can help novice teachers adapt more effectively and improve the overall quality of education

    Keywords: Curriculum, Elementary Schools, Teacher Education, Phenomenology, New Teacher
  • Jafar Bahadorikhosroshahi *, Forough Farzanmehr Pages 85-100
    Background and Purpose

     This study aimed to examine the role of positive and negative academic emotions and quality of school life (QoSL) in predicting the academic competence of sixth-grade elementary school students in Tabriz.

    Methodology

    This research was applied in purpose and descriptive-correlational in methodology. The population included all sixth-grade elementary school students in Tabriz during the 2024-2025 academic year. A sample of 324 students was selected using Cochran's formula and a cluster sampling method. Data were collected using the Academic Emotions Scale (Pekrun et al., 2002), the Quality of School Life Questionnaire (Ainley & Bourke, 1992), and the Academic Competence Evaluation Scales (DiPerna & Elliott, 1999). Regression analysis was employed to analyze the data.

    Findings

    The results indicated that positive and negative academic emotions, along with key QoSL components—general satisfaction, opportunities for future growth, status achievement, and sense of adventure—significantly predicted variations in academic competence among students.

    Conclusion

    These findings highlight the importance of fostering positive academic emotions and improving school life quality to enhance students' academic competence. Schools should prioritize strategies that promote emotional well-being and engagement to optimize educational outcomes..

    Keywords: Academic Competence, Positive Academic Emotion, Quality Of Life In School, Students, Negative Academic Emotion
  • Mahdi Namdari Pejman * Pages 101-122
    Background and Purpose

     One of the key responsibilities of policymakers is the evaluation of curricula. This study evaluated the pilot implementation of the sixth-grade Work and Technology learning package.

    Methodology

    This research employed a mixed-methods approach (quantitative and qualitative). Data were collected using classroom observation, interviews, questionnaires, and focus groups involving 46 teachers, 92 students, 46 administrators, 94 parents, and 44 classrooms from settings across seven provinces. The research tools focused on assessing the curriculum's objectives, alignment with students' physical and cognitive abilities, feasibility of the proposed teaching-learning methods, applicability of the planned evaluation methods, quality of the learning package components, teachers' competencies and training needs, and the effectiveness of the teacher training package.

    Findings

    The results revealed that students achieved the 70% benchmark in 9 objectives (sensory reception, generating ideas skills, completing projects tailored to students' abilities, adhering to project requirements, empathetic and responsible behavior, acquiring basic learning skills, proper utilization of technologies, and product presentation), while they didn’t reach in three other objectives. The learning curriculum materials has shortcomings in terms of specialized and technical vocabulary, activity complexity, conceptual level, and gender dependency. Regarding the feasibility of teaching-learning methods, deficiencies or flaws in instructional design by teachers were observed. In terms of the feasibility of assessment methods, tools such as behavior observation checklists, self-assessment, peer assessment, and work reports were the least utilized among teachers. Concerning the book's appearance, there were issues related to font size, book cover, book volume, and textual design and writing. Regarding teachers' competencies and training needs, suggestions such as providing tools, equipment, and resources, time scheduling and time management for implementation, and content revision were proposed.

    Regarding Conclusion

    The evaluation of the pilot program revealed design flaws that need addressing. The findings of this study can contribute to improving the quality of the Work and Technology curriculum and designing effective training programs for elementary school teachers..

    Keywords: Education, Training, Package, Evaluation Of Curriculum, Elementary Education, Textbook, Work, Technology
  • Parvin Parvin Salarichine, Narges Rastegari * Pages 123-139
    Background and purpose

     This research aimed to investigate the impact of the educational management model on the attitudes and academic achievement of student teachers in primary education. 

    Methodology

    This study employed a quasi-experimental design with a pre-test and post-test, including a control group, to examine the changes in attitudes and academic performance of student teachers. Quantitative data were collected using attitude and academic achievement questionnaires and analyzed using ANCOVA (Analysis of Covariance). Qualitative data were gathered through semi-structured interviews with student teachers and primary education professors. The study sample comprised student teachers from the Primary Education program at the University of Teacher Education, Kerman (Shahid Bahonar Campus). One class was purposively selected from six active classes in the first semester of 2023-2024. The educational management model was implemented with this group.

    Findings

    The results revealed that the educational management model led to a significant positive change in the attitudes and academic achievement of student teachers. The ANCOVA analysis showed a significant effect for the teaching method (F = 19.87, p < 0.001), with the experimental group demonstrating significant improvements in both attitude and academic performance compared to the control group. Additionally, qualitative findings indicated an increase in motivation and satisfaction among the student teachers concerning the teaching process and the use of active teaching methods.

    Conclusion

    This study confirms the positive and significant impact of the educational management model on the attitudes and academic achievement of student teachers. The findings suggest that the model can be effectively implemented to improve student teachers' educational experiences. Based on the results, recommendations for better implementation of the educational management model in educational settings are provided.

    Keywords: Academic Achievement, Attitude, Educational Management, Model, Elementary Education, Elementary Education, Teaching Method
  • Shahram Nazari * Pages 140-159
    Background and Objectives
     Physical education in multi-grade schools presents unique challenges due to the diversity of student age groups. These schools often struggle to deliver high-quality physical education lessons because of limited resources, time constraints, and the challenge of addressing the varying developmental needs of students. This study examines the impact of these challenges on physical education and aims to identify effective teaching methods suited to multi-grade school settings.
    Methodology
    A mixed-methods approach was used, integrating both qualitative and quantitative data collection. In the qualitative phase, interviews were conducted with physical education teachers in multi-grade schools to explore the challenges they encounter and the strategies they employ. The quantitative phase involved a structured survey administered to both teachers and students to assess their attitudes toward physical education and identify common obstacles. Data were analyzed using statistical methods and thematic analysis.
    Findings
    The study revealed that physical education teachers in multi-grade schools face several challenges, including limited instructional time, inadequate facilities, and the challenge of addressing students’ diverse developmental stages. Despite these difficulties, teachers employed creative strategies, such as cooperative games and flexible lesson plans, to adapt their teaching methods for the multi-age classroom. However, the lack of specific training for teaching in multi-grade settings was identified as a significant barrier.
    Conclusion
    This study concludes that while physical education in multi-grade schools presents multiple challenges, effective teaching strategies can mitigate these difficulties. Key recommendations include offering professional development programs focused on multi-grade teaching, enhancing resource allocation, and modifying curricula to better accommodate the needs of a diverse student population
    Keywords: Ideal Curriculum Model, Physical Education, Teaching Model, Interpretive Structural Modelling, Multi-Grade Schools, Physical Education Lessons
  • Parisa Tahmasebi, Saeed Shahhosseini*, Sirus Mansoori Pages 160-179
    Background and Objectives

    Concept maps, as assessment tools, can facilitate learners' knowledge construction processes. In our country, there is a dearth of studies examining the impact of assessment, on learning. Moreover, investigating the effect of assessment on anxiety, especially exam anxiety as an inhibitory factor in learning, can determine the efficacy of such tools. This study has conducted to assess the effectiveness of concept mapping as a formative assessment tool on science learning and exam anxiety among sixth-grade elementary students.

    Methods

    A quasi-experimental research design with pretest-posttest and a control group has utilized. The study population comprised students from two sixth-grade male classes in two similar schools in District 1 of Arak city, selected through convenience sampling. The classes were randomly assigned to either an experimental or a control group. Initially, both groups completed a researcher-developed sixth-grade science test and Phillips Exam Anxiety Questionnaire as pretests. The intervention was then implemented over 15 sessions in the experimental group, while the control group continued with conventional instruction. Data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics (analysis of covariance).

    Findings

    Results indicated that the usage of the concept map as a formative assessment tool significantly influences the sixth-grade elementary students science learning (F=53.347) and exam anxiety (F=48.222). In other words, evidence suggests that the experimental group has demonstrated increased science learning and performance compared to the the control group, and the reduced exam anxiety has conducted as well, because anxiety physiological and behavioural simptoms in the experimental group have reduced more compared to the control group.

    Conclusion

    concept mapping as a formative assessment tool can be an effective strategy for addressing science learning challenges, managing exam anxiety, and ultimately enhancing exam performance.

    Keywords: Exam Anxiety, Science, Learning, Assessment For Learning, Formative Assessment, Concept Map
  • Mohammad Jafarian Jazi *, Zahra Sabaghian, Mojtaba Moazami Pages 180-201
    Background and Objectives
    This study explores the impact of Massive Open Online Courses (MOOCs) on the professional development of pre-service teachers in the primary education program at the University of Teacher Education. MOOCs, as a modern learning tool, hold significant potential for enhancing the skills and knowledge of future educators. 
    Methodology
    An applied qualitative research approach based on Grounded Theory was employed. Data were collected through semi-structured interviews with 16 specialists and professors in higher education. Participants were selected purposefully using a snowball sampling technique. The data collection continued until theoretical saturation was reached.
    Findings
    The findings identified key antecedents of MOOCs that influence their effectiveness, including environmental factors, learning systems, content management, standardization, and interaction. The study also identified four main outcomes: enhanced international communication, improved curriculum planning, stronger social and cultural foundations, and development of strategic planning.
    Conclusion
    MOOCs play a vital role in the professional development of pre-service teachers, providing opportunities to improve teaching practices, knowledge exchange, and cultural awareness. By ensuring appropriate standards in content, interaction, and support, MOOCs can significantly contribute to improving the quality of education for future educators..
    Keywords: Education Improvement, Effective Learning, Primary Education, Massive Open Online Courses (Moocs), Student-Teachers, Virtual Education
  • Mohammad Sadeghi, Mohsen Farmahini Farahani * Pages 202-226
    Background and Objectives
     This study aims to investigate the lived experiences of teachers in designing and evaluating elementary students’ homework and analyze the phenomenology of their perspectives.
     
    Methodology
    To achieve the research objectives, a qualitative approach using a descriptive phenomenological method was employed. An in-depth analysis of the lived experiences of elementary school teachers during the 2024-2025 academic year was conducted. The statistical population of this study consisted of primary school teachers. Participants were selected through a snowball sampling method from elementary school teachers in Tehran. Data were collected using semi-structured interviews, which continued until theoretical saturation was reached. The data analysis was performed using Giorgi’s five-step method.
    Findings
    By analyzing teachers’ lived experiences and coding the data, five main themes were identified: the characteristics of homework, parental involvement, differences among students and their perceptions of homework, challenges faced by teachers in designing homework, and the impact of homework on students. Sub-themes were also extracted for each main theme. Teachers described effective homework as having an appropriate volume, diversity, and relevance while also highlighting challenges such as large class sizes and limited time. They observed that students' behavior varied based on family environments and previous learning experiences. According to teachers, homework fosters students' responsibility, independence, and the habit of studying.
    Conclusion
    The findings of this study indicate that well-designed and well-managed homework can be a valuable learning tool. However, concerns regarding the volume and quality of homework persist. It is recommended that new policies be adopted to enhance the quality of students' assignments and that new decisions be made regarding homework design by teachers.
    .
    Keywords: Elementary Teachers, Giorgi, Homework, Lived Experience, Night Exercise, Phenomenology
  • Akbar Jadidi Mohammadabadi * Pages 227-244
    Background and Objectives

     This study aimed to assess the effectiveness of sand play therapy in improving the academic morale of second-grade elementary students in Kerman.

    Methodology

    This research was an applied study and employed a descriptive-survey method with a pre-test-post-test control group design. The study population included all second-grade female students in Kerman during the 2023–2024 academic year. Cluster sampling was employed to select the statistical sample. A total of 50 students were randomly chosen through multi-stage cluster sampling and assigned to either the experimental group (n = 25) or the control group (n = 25). The measuring tools included the step-by-step game therapy program developed by the researcher and a questionnaire on students' scientific attitudes. Data were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation, tables, and graphs) and inferential statistics through covariance analysis.

    Findings

    The results indicated a significant positive relationship between sand play therapy and students' academic morale. The analysis revealed a substantial effect size for each variable. Furthermore, in the regression model, an increase of 11.167 units in students' academic morale was observed with each additional unit of sand play therapy, demonstrating a positive and significant impact.

    Conclusion

    These findings suggest that sand play therapy enhances scientific morale by providing visual and verbal reinforcement, enabling students to form mental representations of concepts, objects, and attitudes. This process improves communication skills, fosters creativity, and strengthens critical thinking, self-confidence, perseverance, and collaboration. Additionally, sand play therapy helps transition students from objective thinking to imaginative exploration, enriching their emotional and cognitive development. Given its effectiveness, sand play therapy plays a crucial role in fostering a scientific mindset among elementary students..

    Keywords: Academic, Sand Play Therapy, Students