فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت بازرگانی
سال هفدهم شماره 63 (بهار 1404)
- تاریخ انتشار: 1404/01/01
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-22هدف
چابکی استراتژیک به عنوان یکی از مفاهیم کلیدی در مدیریت استراتژیک، در کانون توجه بسیاری از پژوهشگران و مدیران قرار گرفته است. چابکی استراتژیک همچنان ابهام های زیادی دارد و برای بعضی از محققان، غیرشهودی و ملموس نیست. درک عمیق چابکی استراتژیک برای دانشگاهیان و مدیران اجرایی بسیار جذاب است؛ زیرا چندین شکاف در ادبیات موجود آشکار است. هدف از این مقاله، ارائه درک ساختارمند از حوزه چابکی استراتژی است تا پژوهشگران و مدیران با نگاه اجمالی، به نقشه دانش طراحی شده، به کلیات این حوزه پی ببرند.
روشدر این مقاله با استفاده از یک روش کتاب سنجی، یعنی تحلیل هم رخدادی واژگان، به کشف مهم ترین زیرحوزه های چابکی استراتژیک، از منظر مقاله های علمی به چاپ رسیده در این حوزه پرداخته شده است. این روش به پژوهشگران امکان می دهد که با تجزیه وتحلیل روابط بین واژگان کلیدی به کاررفته در مقاله ها، موضوعات و الگوهای مهم و موثر را در این زمینه شناسایی کنند. زیرحوزه های به دست آمده با استفاده از روش دیاگرام استراتژیک تجزیه وتحلیل می شوند و جایگاه هر یک، از دو منظر توسعه علمی و کاربردپذیری مشخص می شود. به این ترتیب، می توانیم قوت ها و ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها و همچنین، چالش ها و راه کارهای موجود و پیش رو در این زمینه را بررسی کنیم.
یافته هادر مجموع شش زیرحوزه مختلف تحت عناوین ابعاد چابکی استراتژیک، نوآوری فناورانه و مدیریتی، مدیریت زنجیره تامین، ارزیابی عملکرد شرکت، ماهیت غیرقطعی استراتژی ها، تاثیر پویایی در چابکی سازمان استخراج شد. این زیرحوزه ها با توجه به معیارهای مختلف مانند چگالی (معیاری برای اندازه گیری توسعه علمی) و مرکزیت (معیاری برای اندازه گیری کاربردپذیری) ارزیابی و مقایسه شدند. نتایج نشان داد که زیرحوزه های مختلف، در میزان توسعه علمی و کاربردپذیری با هم متفاوت هستند و برخی از آن ها نسبت به دیگران مزیت بیشتری دارند. به همین دلیل، پیشنهادهایی برای بهبود و توسعه هر یک از زیرحوزه ها ارائه شده است. ابعاد چابکی استراتژیک، هم از منظر توسعه علمی و هم از منظر کاربردپذیری بالاتر از سایر حوزه ها قرار دارد. در واقع می توان چنین برداشت کرد که این حوزه همانند موتور پیشرانی عمل می کند که سایر حوزه ها را نیز با خود یدک می کشد. از سمتی دیگر، ماهیت غیرقطعی استراتژی های این حوزه و همچنین، ارزیابی عملکرد شرکت ها، از منظر چابکی با وجود توسعه علمی مناسب، کاربرد قابل قبولی در سایر حوزه ها پیدا نکرده است. انتظار می رود که این دو حوزه، از منظر کاربردپذیری بیش از پیش مطالعه شود. نوآوری های فناورانه و مدیریتی نیز در نقطه مقابل قرار دارد؛ بدین صورت که می بایست بیشتر از منظر توسعه داخلی در کانون توجه قرار گیرد تا از منظر کاربردپذیری. در این بین مدیریت زنجیره تامین چندان مورد توجه نبوده و در مرحله ظهور قرار گرفته است که انتظار می رود در سال های آتی، پژوهشگران بیشتر به آن توجه کنند.
نتیجه گیریحوزه چابکی استراتژیک، همچنان جای زیادی برای توسعه علمی و عملی دارد. برای پرکردن این شکاف، نیاز است تا با ترکیب حوزه های به دست آمده، خلاهای موجود را پر کرد. تحلیل های به دست آمده می تواند پژوهشگران را در راستای شناسایی گپ های تحقیقاتی یاری کند تا موضوعات جدیدتری را در زمینه چابکی استراتژیک تعریف و شکاف های تحقیقاتی حاضر را پر کنند.
کلیدواژگان: تحلیل هم رخدادی واژگان، چابکی استراتژیک، دیاگرام استراتژیک، کتاب سنجی -
صفحات 23-45هدفصنعت ورزش یکی از صنایعی است که بسیار رشد کرده و در جوامع مختلف، همواره توجه زیادی به آن شده است. در این صنعت، استفاده از استراتژی های بازاریابی نوآورانه، به منظور جذب مشتریان جدید، حفظ مشتریان قدیمی و افزایش فروش، امری ضروری به نظر می رسد. در این راستا، شناسایی مولفه های استراتژی های بازاریابی نوآورانه در صنعت ورزش، به عنوان یکی از موضوعات مهم در حوزه بازاریابی، در کانون توجه قرار گرفته است. در این مقاله با بهره گیری از تئوری داده بنیاد، مولفه های مهم و تاثیرگذار در استراتژی های بازاریابی نوآورانه در صنعت ورزش شناسایی و بررسی شده است. به دنبال ارائه نتایج به دست آمده، پیشنهادهایی برای توسعه استراتژی های بازاریابی نوآورانه در صنعت ورزش ارائه شده است.روشروش پژوهش حاضر، از نوع تئوری داده بنیاد است. برای گردآوری داده های مورد نیاز و شناسایی مولفه ها مربوطه، از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه های نیمه ساختاریافته و عمیق استفاده شد. چارچوب کلی مدل، بر اساس رویکرد تئوری داده بنیاد با رهیافت ساخت گرایانه چارمز (2014) بود. جامعه آماری پژوهش، مدیران ارشد ورزشی، تولیدکنندگان محصولات ورزشی و کارشناسان حوزه صنعت ورزش و اساتید رشته مدیریت ورزشی در نظر گرفته شد. نمونه گیری به صورت هدفمند و به شیوه نمونه گیری متوالی بود (15 نفر). برای بررسی کیفیت و اعتباربخشی به نتایج کیفی، از معیارهای ارزشیابی لینکلن و گوبا (1985) شامل معیارهای اعتبارپذیری، انتقال پذیری، اعتمادپذیری و تاییدپذیری استفاده شد. کدگذاری مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام شد. در تحقیق حاضر برای محاسبه پایایی بازآزمون، از بین مصاحبه های انجام شده، به صورت تصادفی 3 مصاحبه انتخاب و هر یک از آنها دو بار در فاصله زمانی 30 روزه (یک ماه) توسط پژوهشگر کدگذاری شد. میزان پایایی 89/0 به دست آمد که مورد تایید و قابل قبول بود.یافته هایافته ها نشان داد که عوامل موثر بر استراتژی های بازاریابی نوآورانه در صنعت ورزش عبارت اند از: 1. فرصت گرایی و ارزشمندی که چهار شاخص ارزش آفرینی، توسعه بازار نوآورانه، کشف بازار نوآورانه و فرصت طلبی را شامل می شود؛ 2. متغیرهای بازاریابی که چهار شاخص محصول/ ارتقای محصول، ترفیع نوآورانه، قیمت گذاری و توزیع نوآورانه محصول را شامل می شود؛ 3. تمرکز بر مشتری که سه شاخص رضایت مشتری، مشتری مداری و کانال های نوآورانه را پوشش می دهد؛ 4. بازاریابی یکپارچه که دو شاخص تمرکز بر بازار و نفوذ بازاریابی را دربرمی گیرد؛ 5. جایگاه منحصربه فرد که دو شاخص کیفیت مداری و تغییر و اصلاح را شامل می شود؛ 6. تصویر ذهنی مثبت که دو شاخص شبکه سازی و خوش نامی در بازار را پوشش می دهد؛ 7. استراتژی و برنامه ریزی بازاریابی که از دو شاخص برنامه ریزی بازاریابی و راهبرد بازاریابی تشکیل شده است؛ 8. تحقیقات بازار نوآورانه که دو شاخص منبع تحقیق نوآورانه و تحلیل بازار نوآورانه را دربرمی گیرد.نتیجه گیرییافته های این پژوهش دانش و بینش جدیدی را در خصوص توسعه استراتژی های بازاریابی نوآورانه در صنعت ورزش ارائه می دهد. به طور مشخص، دو عامل «فرصت گرایی و ارزش آفرینی» و «تمرکز بر مشتری»، به عنوان عوامل کلیدی و تاثیرگذار بر استراتژی های بازاریابی نوآورانه در صنعت ورزش شناسایی شدند که در ادبیات گذشته کمتر به آن ها توجه شده است. نتایج این مطالعه، به توسعه رویکردهای موثرتر در زمینه استراتژی های بازاریابی نوآورانه در صنعت ورزش کمک می کند.کلیدواژگان: استراتژی، بازاریابی نوآورانه، مزیت رقابتی، صنعت ورزش، فرصت گرایی
-
صفحات 46-68هدف
در دنیای امروز، تغییرات مداوم در محیط کار و فعالیت های روزمره، نیاز به تبادل ایده ها و یادگیری مستمر را افزایش می دهد. به همین دلیل، از دیدگاه متخصصان، کار گروهی، به عنوان راه کاری کلیدی برای مقابله با این تغییرات مکرر شناخته می شود. در این راستا، غفلت از بازاریابی می تواند پیامدهای جدی ای برای شرکت ها به همراه داشته باشد. بدون حمایت از کارکنان خلاق و بدون توجه به استراتژی های بازاریابی، فعالیت موثر در محیط پویا دشوار خواهد بود و این امر می تواند به کاهش توان رقابتی شرکت ها منجر شود. بنابراین، هدف این پژوهش بررسی نقش کار گروهی بر روند بین المللی شدن شرکت های دانش بنیان با نقش میانجیگری بازاریابی است.
روشاین پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و با رویکرد روش تحقیق کمی اجرا شده است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان 85 شرکت دانش بنیان فعال در حوزه فناوری اطلاعات است که در بازه زمانی 1401 تا 1402، بیش از 10 درصد از صادرات کشور را به خود اختصاص داده اند. تعداد کل این کارکنان، به طور تقریبی 345 نفر برآورد شده است. با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه مورد نیاز برای این پژوهش 182 نفر تعیین شد. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه استاندارد 22 گویه ای با مقیاس پنج تایی لیکرت استفاده شد. در نهایت، داده های جمع آوری شده با بهره گیری از نرم افزار اسمارت پی ال اس 3 تحلیل شدند.
یافته هادر دنیای رقابتی امروز، توجه به بازاریابی به عنوان یک عامل کلیدی برای کسب مزیت رقابتی در سازمان ها اهمیت ویژه ای یافته است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که تعهد عاطفی، ایجاد جو نوآورانه و اشتراک گذاری دانش با نقش میانجیگری بازاریابی، بر فرایند بین المللی شدن شرکت ها تاثیر مثبت و معناداری دارد. در شرکت های دانش بنیان، اهمیت بازاریابی به وضوح نمایان است؛ زیرا این کشور با چالش های جدی، از جمله تحریم ها و مشکلات اقتصادی دست وپنجه نرم می کند. بنابراین، مدیران باید به بازاریابی توجه ویژه ای داشته باشند. زمانی که کارکنان احساس کنند که مدیران با صداقت و شفافیت عمل می کنند، ایده های خلاقانه و نوآورانه خود را به شکل پیشنهادهای سازنده درحوزه بازاریابی ارائه خواهند داد. از این رو، توسعه ایده های جدید و منحصربه فرد در حوزه بازاریابی، می تواند به شرکت های دانش بنیان کمک کند تا در محیط رقابتی بین المللی پایدار بمانند. این شرکت ها باید از کارکنان خود حمایت کنند و پیشنهادهای موثر و سریعی برای بهبود به مدیران خود ارائه دهند تا بتوانند با چالش های اساسی صنعت مقابله کنند.
نتیجه گیرینتایج نشان داد که کار گروهی کارکنان، برای بقا و موفقیت شرکت ها در بخش بین الملل نقش مهمی دارد. در واقع، دانشی که شرکت ها از شرکت های دیگر به ویژه در زمان بین المللی شدن کسب می کنند، می تواند رقابت پذیری آن ها را در بازار جهانی افزایش دهد. همچنین کار گروهی به عنوان عامل اصلی یادگیری و نوآوری و بازاریابی، بین المللی شدن شرکت های دانش بنیان را تسهیل می کند. عملکرد در سطح تیم، به اعضا کمک می کند تا بهتر بتوانند چگونگی کار در کنار یکدیگر و به اشتراک گذاری دانش برای دستیابی به سطوح بالای بهره وری و اثربخشی را درک کنند و در بین المللی شدن شرکت های دانش بنیان موفق باشند.
کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش، جو نوآورانه، بازاریابی، بین المللی شدن شرکت -
صفحات 69-95هدفاقناع یکی از ویژگی های مهم رشد و توسعه سازمان هاست و همواره، به عنوان ویژگی مهم سازمان های موثر در نظر گرفته می شود. اقناع فعالیتی است که اقناعگر می کوشد تا متقاعدشونده را ترغیب کند تا عملی را انجام دهد یا اطلاعات معینی را باور کند. از طرف دیگر، خلاقیت و تولید افکار و اندیشه های جدید مدیران و کارکنان سازمانی، اهمیت ویژه ای دارد و در سازمان از جایگاه والایی برخوردار است؛ از این رو سازمان هایی موفق هستند که بتوانند در دنیای پررقابت کنونی، ادامه حیات بدهند و به طور دائم افکار و اندیشه های جدید را در سازمان به کار ببرند. اقناع در صنایع خلاق را می توان، میزان اطمینان کارکنان به توانایی خود در متقاعدکردن دیگران برای پذیرش و فراگرفتن ایده های جدید خود (یا دیگران) دانست. با توجه به رشد روز افزون فناوری و همچنین پیشرفت در فضای دیجیتال، صنایع خلاق رسانه ای، یکی از صنایع بزرگ و موثر در جهان شناخته می شوند. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل اقناع کارکنان در صنایع خلاق رسانه ای با توجه ویژه به اتاق خبر انجام شده است.روشپژوهش حاضر از نظر نحوه گردآوری داده ها، در گروه پژوهش های کیفی تحلیل مضمون طبقه بندی می شود. در این پژوهش با شناسایی جنبه های متعدد پدیده مدنظر، امکان تدوین مدل مفهومی فراهم شده است؛ بنابراین ابتدا با روش مرور ادبیات، به شناسایی و استخراج مولفه های موجود مدل اقناع کارکنان در صنایع خلاق رسانه ای، از میان منابع و مطالعات و اسناد موجود پرداخته شد؛ سپس با خبرگان تجربی یا دانشگاهی مصاحبه انجام شد. جامعه آماری پژوهش برای انجام مصاحبه ها، خبرگان و صاحب نظران آشنا به حیطه رسانه، اقناع، صنایع خلاق رسانه ای و اتاق خبر بودند. در این پژوهش ضمن هدفمند بودن روش نمونه گیری، از روش قضاوتی نیز بهره گرفته شد. جمع آوری اطلاعات تا زمان به اشباع رسیدن داده ها ادامه پیدا کرد و بعد از انجام 14 مصاحبه، اشباع نظری حاصل شد. نتایج به کمک نرم افزار مکس کیودا (2018) تحلیل شد. روایی و پایایی بر اساس معیارهای قابلیت اعتبار یا باورپذیری، بررسی توسط اعضا (مصاحبه شوندگان)، سه سویه سازی منابع داده ها، تحلیل موارد منفی و قابلیت انتقال پذیری صورت گرفت.یافته هادر این پژوهش هفت مقوله فراگیر و 69 مضمون سازمان دهنده شناسایی و استخراج شد. مقوله های فراگیر عبارت اند از: خصوصیت ها و ویژگی های روان شناختی رسانه، مهارت های اجتماعی و ارتباطی رسانه، نحوه نگرش کارکنان رسانه، میزان انگیزش کارکنان رسانه، دانش و مهارت های اقناعی رسانه، ساختار محیط داخلی کار رسانه، محیط بیرونی سازمان رسانه.نتیجه گیریمولفه های موثر در بروز اقناع کارکنان در صنایع خلاق رسانه ای را می توان در سطح فردی، سازمانی و همچنین برون سازمانی همانند مخاطبان/ مشتریان طبقه بندی کرد. در این راستا می توان گفت این افراد هستند که با ایجاد اشتراک میان ویژگی های فردی و شخصیتی خود، خصوصیت های سازمانی و همچنین دیدگاه ها و ویژگی های مخاطب/ مشتری خود و سطح مشخصی از اقناع را از خود بروز می دهند.کلیدواژگان: اقناع کارکنان، صنایع خلاق رسانه ای، اتاق خبر
-
صفحات 96-128هدفمدل کسب وکار مفهومی راهبردی است که چگونگی خلق کردن، ارائه دادن و به دست آوردن ارزش را نشان می دهد. اگرچه مدل های کسب وکار، هم زمان با تغییرات محیط تغییر می کنند، برای غلبه بر شتاب تغییرات به نوآوری، پیش دستی، تفکر اکتشافی و آینده گرایی نیاز دارند. نوآوری در مدل های کسب وکار، مستلزم بینش طراحی است. آینده نگاری، فرایندی نظام مند و مشارکتی برای ساختن آینده است که از طریق مشورت، کسب آگاهی و چشم اندازسازی به آینده گرا کردن کسب وکار می پردازد. الگوهای طراحی مدل کسب وکار موجود، به محیط طراحی و آینده توجه اندکی دارند. چارچوب های آینده نگاری موجود نیز، به طراحی مدل کسب وکار توجه کافی ندارند. از این رو بررسی ها نیاز به ارائه مدلی جامع را نشان داد که برای در نظر گرفتن تحولات محیط، عدم قطعیت های موجود و وضعیت های آینده را در طراحی مدل های کسب وکار لحاظ کند. این پژوهش با هدف برطرف شدن شکاف در ادبیات موضوع و ارائه مدل مفهومی طراحی مدل کسب وکار مبتنی بر آینده نگاری انجام شد.روشپژوهش از نظر جهت گیری کاربردی، از نظر هدف اکتشافی و فلسفه آن پراگماتیسم است و صبغه ترکیبی و رویکرد استقرایی دارد. در بخش نظری با استفاده از روش مرور سیستماتیک، مطالعات پیشین و آثار علمی مرتبط با موضوع پژوهش بررسی، تحلیل و دسته بندی شد. سپس طی یک مطالعه مفهومی با استفاده از بینش های به دست آمده و ترکیب مدل های موجود، مدل مفهومی پیشنهادی طراحی شد. برای اعتبارسنجی مدل، از میان خبرگان آینده پژوهی و مدیریت کسب وکار که جامعه تجربی پژوهش بودند، 12 نفر به روش قضاوتی برای نمونه انتخاب شد. در این مرحله، برای جمع آوری اطلاعات، از ابزار پرسش نامه استفاده شد. روایی محتوای پرسش نامه را خبرگان تایید کردند و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به میزان 768/0 تایید شد. برای بررسی نرمال بودن داده ها، آزمون کلموگروف اسمیرنف به عمل آمد و بر اساس نتایج داده ها نرمال بود. سپس آزمون T تک نمونه ای برای تحلیل پاسخ ها انجام شد. سامان دهی مدارک و استنادها با استفاده از نرم افزار پژوهیار نسخه 2 و محاسبه ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 27 انجام شد.یافته هانتایج نشان داد که در مطالعات گذشته، دسته ای از پژوهشگران به آینده پژوهی در طراحی مدل کسب وکار توجه ناچیزی کرده اند. معدودی از آن ها به برخی جنبه های آینده پژوهی توجه کرده اند، ضمن آنکه به پایداری و فضای طراحی مدل کسب وکار اهمیت بیشتری داده اند. دسته دیگری از پژوهشگران، برخی فنون آینده پژوهی را جعبه ابزار دانسته و از آن استفاده کرده اند. تعداد اندکی نیز به آینده پژوهی و آینده نگاری، به عنوان چارچوبی برای توسعه مدل کسب وکار نگریسته اند؛ اما چارچوب جامعی برای طراحی مدل کسب وکار مبتنی بر آینده نگاری ارائه نکرده اند. ضمن مطالعه مفهومی، فرایند طراحی مدل کسب وکار اوستروالدر و پیگنر و چارچوب آینده نگاری عمومی وروس، مدل های مناسبی برای ادغام و ارائه مدل مد نظر پژوهش تشخیص داده شد. بر همین اساس، مدل مفهومی پیشنهادی برای طراحی مدل کسب وکار مبتنی بر آینده نگاری با ادغام دو مدل مذکور، طراحی و ارائه شد و به تایید خبرگان رسید.نتیجه گیریبر اساس یافته های پژوهش، ابتنای طراحی مدل کسب وکار بر آینده نگاری با در نظر گرفتن آینده های گوناگون، نگرش چندسطحی و پیگیری تحقق راهبردها، می تواند نقاط ضعف پژوهش های پیشین و الگوهای موجود را پوشش دهد و به آینده گرا شدن کسب وکارها کمک کند. پیشنهاد می شود طراحان مدل های کسب وکار، در فرایند طراحی، ضمن توجه به شناخت تحولات محیط و آینده های ممکن، برای تحقق مدل کسب وکار متناسب با آینده های بدیل، برنامه ریزی کنند. کاربست مدل پیشنهادی می تواند به این منظور کمک کند. پژوهشگران دیگر می توانند نتایج کاربرد مدل پیشنهادی را ارزیابی و تحلیل کنند.کلیدواژگان: طراحی مدل کسب وکار، آینده نگاری، مدل مفهومی
-
صفحات 129-148هدف
فقدان انصاف ادراک شده از قیمت، پیامدهای مختلف مخربی همچون، بی اعتمادی به فروشنده و قیمت های موجود، کاهش تقاضا، کاهش رضایت مشتریان، تبلیغات منفی توسط مشتریان در خصوص شرکت، از دست دادن وفاداری مشتریان به شرکت یا برند، شکایت از شرکت، عدم تمایل به خرید مجدد را به همراه دارد. با توجه به تمامی پیامدهای مخرب اشاره شده، طراحی مدل انصاف درک شده از قیمت گذاری پویا لازم و ضروری است. بی انصافی درک شده از قیمت گذاری پویا، پیامدهای مخربی برای شرکت به همراه دارد که وجود یک مدل کاربردی در این حوزه، می تواند باعث کاهش این پیامدها شود. هدف از پژوهش حاضر، ارائه مدل انصاف درک شده از قیمت گذاری پویا با رویکرد فراترکیب است.
روشاین پژوهش از نظر هدف کاربردی، از منظر گردآوری داده ها توصیفی و از منظر رویکرد کیفی است. روش این پژوهش، کیفی فراترکیب است. مراحل فراترکیب عبارت اند از: جست وجو، ارزیابی، ترکیب، بیان و تفسیر جزئی هر دو گروه پژوهش های کمی و کیفی. فراترکیب با روش های مختلف انجام می شود که در پژوهش حاضر از مدل هفت مرحله ای سندلوسکی و بارسو استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها، اسناد و مدارک گذشته از بین 33 مقاله بوده است. شیوه تحلیل داده ها تحلیل محتوا است.
یافته هایافته های پژوهش نشان می دهد که پیشران های موثر بر انصاف درک شده از قیمت گذاری پویا، در سه مقوله قرار می گیرد: عوامل مرتبط با مشتری (ویژگی های جمعیت شناختی، دانش قیمتی، انتظار قیمتی، تجربه مصرفی و رفتاری، آشنایی با قیمت گذاری پویا)، عوامل مرتبط با شرکت (شفافیت قیمت گذاری، ارتباط با مشتریان، اعتماد) و عوامل مرتبط با بازار (جایگاه قیمت، پراکندگی قیمت). پیشران ها به مجموعه عواملی گفته می شود که بر انصاف درک شده از قیمت گذاری پویا اثر می گذارند. پیشران ها عوامل مختلفی را پوشش می دهند. انصاف درک شده از قیمت گذاری پویا، دو بعد انصاف عاطفی و انصاف شناختی را دربرمی گیرد. مشتریانی که انتظار قیمت های پایین داشته باشند، به افزایش قیمت ها حس سوءظن و بی عدالتی خواهند داشت. اقدامات شرکت ها برای آگاهی دادن به مشتریان درخصوص دلایل افزایش قیمت، زمان تغییر قیمت ها، اقدامات مشابه در ادوار گذشته، در درک صحیح مشتریان از تغییر در قیمت ها تاثیر بسزایی دارد و باعث احساس بی انصافی در آن ها نخواهد شد. پیامدهای انصاف درک شده از قیمت گذاری پویا در دو مقوله پیامدهای مثبت (رضایتمندی مشتریان، وفاداری مشتریان، قصد خرید مجدد) و پیامدهای منفی (احساسات منفی، رفتارهای منفی و تبلیغات منفی توسط مشتریان) دسته بندی شده اند.
نتیجه گیریهر تفاوت قیمت باید دلیل منطقی داشته باشد و به عنوان ابزار تقسیم بندی استفاده شود. هر سیاست قیمت گذاری بر قصد خرید مصرف کنندگان اثرگذار است؛ ولی سیاست های اتخاذ شده نباید به ادراک انصاف درک شده مشتری آسیب برساند. مجموعه پیشران های شناسایی شده بر انصاف درک شده از قیمت گذاری پویا، در تصمیم گیری برای قیمت گذاری کالاهای یکسان در شرایط متفاوت، مبنایی برای مسئولان قیمت گذاری در شرکت ها است.
کلیدواژگان: انصاف درک شده، انصاف قیمتی، فراترکیب، قیمت گذاری پویا -
صفحات 149-170هدفدر سال های اخیر، تجارت الکترونیک رشد بسیار زیادی داشته است. اگرچه اینترنت، منبع اطلاعاتی مهمی برای کالاهای جست وجومحور و کالاهای تجربه محور است، نوع اطلاعاتی که مصرف کنندگان به دنبال آن هستند و نحوه تصمیم گیری آن ها در رابطه با این دو نوع کالا متفاوت است. از این رو توجه به این تفاوت های رفتاری مصرف کنندگان، برای اقدامات بازاریابی کاربردهای مهمی دارد. در دنیای امروز، دانش درباره رفتار جست وجومحور مصرف کنندگان در رابطه با کالاهای متفاوت، برای درک رفتار خرید آن ها و برای برنامه ریزی ارتباطات بازاریابی حیاتی است. از آنجایی که در زمینه رفتار جست وجوی مصرف کنندگان با در نظر گرفتن تفاوت بین نوع کالاها، پژوهش های اندکی انجام شده، لازم است که این حوزه با دقت بیشتری بررسی شود. هدف پژوهش حاضر، ارائه مدلی برای رفتار جست وجوی مصرف کنندگان در رابطه با کالاهای جست وجومحور و تجربه محور است.روشروش پژوهش حاضر کیفی است؛ بدین صورت که طراحی مدل مفهومی با مصاحبه با خبرگان انجام می شود. نمونه گیری در این پژوهش به صورت نمونه گیری هدفمند و انتخابی با حداکثر تنوع بوده است. برای گردآوری داده، از مصاحبه عمیق ساختارنیافته با خبرگان دانشگاهی و حرفه ای بهره برده شده و با 10 خبره تا دستیابی به اشباع نظری مصاحبه شده است. در این پژوهش تلاش شده است تا با کدگذاری سیستماتیک و رفت وبرگشت بین گزاره هایی که خبرگان بیان کردند، مضامین یا مفاهیم اصلی صحبت های ایشان استخراج، دسته بندی و جمع بندی نهایی شود. دلیل عدم استفاده از مصاحبه ساختاریافته، نبود پیشینه پژوهش و مدل مشخصی در ادبیات و نیز گستردگی دامنه موضوعات پژوهش است. تلاش شده است تا برای حداکثرسازی تنوع شرکت کنندگان، افراد انتخاب شده، ویژگی های جمعیت شناختی (سن، جنسیت، مناطق جغرافیایی و شغل) متفاوتی داشته باشند.یافته هابه منظور تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه با خبرگان، از روش تحلیل ساختاری استفاده شده است. بر اساس نتایج کدگذاری مصاحبه ها، تعداد 219 کد از تحلیل داده های مصاحبه استخراج و این کدها به 9 مفهوم و 7 تم گروه بندی شدند. مفهوم پیشایندهای رفتار جست وجویی با سه تم، تعدیلگرهای رفتار جست وجویی یک تم، رفتار جست وجویی یک تم، پیامدهای رفتار جست وجویی یک تم، تعدیلگرهای خرید یک تم، تعدیلگرهای رفتار پس از خرید یک تم و رفتار پس از خرید یک تم گروه بندی شد.نتیجه گیرینتایج پژوهش نشان داد که نوع کالا (کالاهای جست وجومحور و تجربه محور) روی رفتار جست وجوی مصرف کنندگان اثر می گذارد. همچنین، داده های حاصل از مصاحبه نشان می دهد که پیچیدگی کالا، قیمت کالا و تکرار خرید کالا نیز، روی رفتار جست وجوی مصرف کنندگان اثر می گذارند. به علاوه، طبق یافته های پژوهش، شخصیت فرد، جدید بودن محصول، برند و اعتبار سایت، سیاست مرجوعی، برنامه وفاداری، موقعیت اجتماعی، ارزش ها، سبک زندگی، محل زندگی، گروه های مرجع، تاییدکننده مشهور، حجم اطلاعات و محتوای مناسب درباره محصول، نقدهای سایر افراد، ادراک و تداعی برند در ذهن مشتری نیز می توانند به عنوان متغیرهای تعدیلگر ایفای نقش کنند.کلیدواژگان: رفتار خرید، رفتار جست وجوی آنلاین، کالاهای تجربه محور، کالاهای جست وجویی
-
صفحات 171-200هدفدر دو دهه اخیر، مفهوم بین المللی شدن سریع با گسترش تجارت جهانی، تغییرات سریع الگوی مصرف و تقاضا، انقلاب در فناوری اطلاعات و همچنین، افزایش تعداد و کیفیت رقبای داخلی و بین المللی، اهمیت ویژه ای یافته است. تسهیل سرعت بین المللی شدن، به کسب سهم بیشتری از بازار نسبت به رقبا منجر می شود. هدف از این پژوهش، شناسایی الگوهای ذهنی کارآفرینان در خصوص تسهیل سرعت بین المللی شدن است.روشپژوهش حاضر بر اساس روش کیو که یکی از روش های ترکیبی در انجام تحقیقات علمی است، اجرا شده است. بر اساس هدف، این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی و از نظر ماهیت از نوع اکتشافی است. از نظر گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی و با توجه به کاربرد پرسش نامه کیو، روش شناسی از نوع تحقیقات ترکیبی (کمی کیفی) است. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز برای تشکیل فضای گفتمان مطالعه کیو از منابع مختلفی می توان استفاده کرد. در این پژوهش برای جمع آوری عبارات مربوط به فضای گفتمانی، از منابع دست اول و دست دوم استفاده شده است. با انجام مصاحبه با تعدادی از مدیران و کارشناسان موضوعی، اطلاعاتی در زمینه شناسایی عوامل موثر بر سرعت بین المللی شدن کارآفرینان آبادانی جمع آوری شد. به منظور شناسایی ذهنیت کارآفرینان در خصوص تسهیل سرعت بین المللی شدن شرکت های کارآفرین، از بین کلیه مدیران، مشاوران و کارشناسان شرکت های کارآفرین شهرستان آبادان، 10 نفر که انتظار می رفت ذهنیت و دیدگاه آن ها در خصوص موضوع پژوهش اهمیت دارد، به عنوان شرکت کننده در این پژوهش انتخاب شدند. این انتخاب به صورت نمونه گیری هدفمند و غیراحتمالی صورت گرفته است؛ از این رو شرکت کنندگان در این پژوهش، بر اساس «ارتباط نزدیک با موضوع پژوهش»، «ذی نفع بودن» و «اهمیت حضور در پژوهش» انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده، از نرم افزار اس پی اس اس و روش تحلیل عاملی و تفسیر عوامل استخراج شده، استفاده شد.یافته هاپس از ارزیابی و جمع بندی فضای گفتمانی، از بین 85 عبارت نشانه، در نهایت با نظرسنجی از کارشناسان، 41 عبارت به عنوان نمونه های عبارات کیو (دسته کیو) انتخاب شد. پس از جمع آوری اطلاعات به دست آمده از مرتب سازی کیو، این اطلاعات از طریق روش تحلیل عاملی کیو تجزیه وتحلیل شدند. تجزیه وتحلیل توزیع نشان داد که می توان 3 الگوی ذهنی متمایز را در بین شرکت کنندگان در پژوهش، در خصوص عوامل موثر در تسهیل سرعت بین المللی شدن در شرکت های کارآفرین شناسایی کرد. این عوامل درمجموع، حدود 35/66 درصد از واریانس کل را تبیین کردند.نتیجه گیریسه الگوی ذهنی شناسایی شده به ترتیب «چابک سازان پیشتاز»، «رابطه سازان ریسک پذیر» و «نوآوران خلاق» نام گذاری شدند. اهمیت و اولویت بندی عوامل شناسایی شده، بر اساس الگوهای ذهنی انجام شد و در نهایت راه کارهایی برای حل عوامل شناسایی شده ارائه شد. به طور کلی، پژوهش های مختلفی در خصوص بین المللی شدن و سرعت بین المللی شدن انجام شده است. اکثر مطالعات به عوامل موثر بر بین المللی شدن و سرعت بین المللی شدن پرداخته اند. در این میان، به عواملی که سرعت بین المللی شدن را تسهیل می کنند، توجه چندانی نشده است. پژوهشگران پیشین در خصوص تسهیل سرعت بین المللی شدن و اهمیت آن، نظرهای متفاوتی ارائه کرده اند. پژوهش های اندکی به صورت کمی انجام شده و تاثیر عواملی مانند هوش و خلاقیت را در تسهیل سرعت بین المللی شدن بررسی کرده اند. در این پژوهش، علاوه بر شناسایی عوامل موثر بر تسهیل سرعت بین المللی سازی، ذهنیت افراد در خصوص تسهیل سرعت بین المللی شدن نیز بررسی شده است. بنابراین یافته های این پژوهش، دانشی را به ادبیات مدیریت بازرگانی و تجارت بین الملل می افزاید.کلیدواژگان: بین المللی سازی، بین المللی سازی سریع، تسهیل در سرعت بین المللی سازی، شرکت های کارآفرین
-
صفحات 201-233هدف
با نقش روزافزون رسانه های اجتماعی در رشد دیجیتال مارکتینگ، به عنوان یکی از روندهای بازاریابی بسیار مهم و پیش بینی ناپذیر امروزه، پلتفرم های خاصی مانند فیسبوک و اینستاگرام به ابزارهای ضروری در حوزه تبلیغات و بازاریابی تبدیل شده اند. این نشان می دهد که اینستاگرام از نظر پلتفرم های رسانه های اجتماعی پیشرو که توسط متخصصان بازاریابی و صاحبان برند استفاده می شود، پس از فیسبوک در رتبه دوم قرار دارد. حجم گسترده محتوای تبلیغاتی و بازاریابی تولید شده در شبکه های اجتماعی، باعث شده است که صاحبان کسب وکارها، این محتوا را به گونه ای تهیه کنند که برای مخاطبان هدف جالب توجه باشند و به این طریق میزان مشارکت را در صفحات کسب وکار خود افزایش دهند. از سوی دیگر، با توجه به افزایش چشمگیر تعداد دنبال کنندگان شبکه اجتماعی اینستاگرام طی سال های گذشته و همچنین، علاقه کاربران به دنبال کردن کسب وکارها در این پلتفرم، اهمیت مضاعف این شبکه برای متخصصان حوزه بازاریابی پوشیده نیست. با توجه به آنچه بیان شد، هدف این مطالعه بررسی تاثیر ویژگی های محتوای منتشرشده بر مشارکت مشتری در شبکه اجتماعی اینستاگرام است.
روشبا توجه به حجم عظیم محتوای تولید شده در شبکه های اجتماعی، یکی از روش های عالی برای تجزیه وتحلیل و شناسایی الگوهای موجود در این شبکه ها، تکنیک های داده کاوی است. بدین منظور، ویژگی های بصری و متنی 490 محتوای منتشرشده در صفحات تجاری فراورده های آرایشی و بهداشتی، از برندهای سینره، لایسل، شون و بایودرما، گردآوری شد. سپس با استفاده از نرم افزار داده کاوی کلمنتاین و سه روش قوانین انجمنی، مدل اپریوری و درخت تصمیم، ویژگی های موثر بر رفتارهای مشارکت مشتریان از منظر لایک ها، کامنت ها و مکالمه ها شناسایی و چگونگی تاثیرگذاری آن ها ارزیابی شد.
یافته هانتایج این پژوهش بیانگر آن است که ویژگی های بصری و متنی تعبیه شده در محتوای پیام های منتشر شده، بر رفتارهای مشارکت مشتریان تاثیر می گذارد. بر اساس این یافته ها استفاده از ویژگی های متنی ترغیب کننده، مانند مناسبت های رسمی و واقعیت های شایان توجه و همچنین، ویژگی های متنی آگاه ساز، مانند قیمت و مخاطبان هدف، بر میزان مشارکت مشتریان با صفحات کسب وکارها تاثیر می گذارد. افزون بر این، ویژگی های بصری آگاه ساز، مانند مرکزیت برند و مرکزیت محصول، در بازه های مقداری مشخصی، بر رفتار مشارکت مشتریان تاثیرگذار است.
نتیجه گیریپژوهش های پیشین در شبکه اینستاگرام، به طور عمده روی لایک ها و کامنت ها، به عنوان رفتارهای مشارکت مشتریان تاکید کرده اند. پژوهش حاضر علاوه بر بررسی این دو رفتار، گفتوگوهای صورت گرفته در کامنت ها (مکالمه ها) را نیز ارزیابی کرده است. افزون بر این، پژوهش حاضر با در نظر گرفتن همه جنبه های محتواهای منتشر شده و معرفی 13 ویژگی متنی و 2 ویژگی بصری، درک عمیق تری از ویژگی های محتواهای تاثیرگذار بر رفتارهای مشارکت مشتریان فراهم می آورد و شکاف موجود مبنی بر چگونگی تولید محتوا به منظور افزایش مشارکت مشتریان را پر می کند. نتایج این پژوهش به مدیران کسب وکارها و برندها، به ویژه در حوزه فراورده های آرایشی و بهداشتی کمک می کند تا استراتژی مشارکت مشتری کارآمد و موثری را در شبکه های اجتماعی بصری در پیش گیرند.
کلیدواژگان: ویژگی محتوای منتشر شده، مشارکت مشتری، شبکه های اجتماعی، اینستاگرام، داده کاوی -
صفحات 234-265هدفشناسایی و انتخاب محصولات غذایی سالم، یکی از چالش های پیش روی مصرف کنندگان هنگام خرید این نوع محصولات است. در سال های اخیر، بیماری های چاقی و اضافه وزن و بیماری های قلبی - عروقی در جوامع مختلف رواج یافته است. انتخاب درست و مصرف محصولات غذایی سالم، در پیشگیری از این نوع بیماری ها نقش موثری دارد. برچسب های تغذیه، یکی از ابزارهای دیداری است که به مصرف کنندگان کمک می کند تا محصولات غذایی سالم را شناسایی و انتخاب کنند و سطح سلامتی خود را افزایش دهند. مطالعات پیشین نشان می دهد که عوامل انگیزشی روی توجه به برچسب های تغذیه تاثیر دارند. یکی از این عوامل، تناسب تنظیمی بین نوع تمرکز تنظیمی و نوع استراتژی خرید افراد است. بر اساس نظریه تمرکز تنظیمی، افراد دو نوع تمرکز تنظیمی دارند: تمرکز تنظیمی پیش برنده (دستیابی به رخدادهای مثبت) و تمرکز تنظیمی بازدارنده (دوری از رخدادهای منفی). بر اساس نظریه تناسب تنظیمی، ایجاد تناسب بین نوع تمرکز تنظیمی و استراتژی افراد در دستیابی به هدفی خاص، می تواند به افزایش انگیزه و سوق دادن افراد به سمت هدف مدنظر کمک کند. این پژوهش به بررسی تاثیر تناسب بین تمرکز تنظیمی و استراتژی خرید روی توجه دیداری مصرف کننده به برچسب تغذیه می پردازد. به بیان دیگر، این پژوهش با هم راستاسازی نوع تمرکز تنظیمی با هدف خرید محصولات غذایی سالم، به دنبال آن است که تاثیر هم زمان این دو متغیر را روی رفتار افراد، هنگام خرید محصولات غذایی بررسی کند. این پژوهش نوآورانه است؛ زیرا تاکنون مطالعه ای در خصوص اثر تناسب بین تمرکز تنظیمی و استراتژی خرید روی میزان توجه دیداری به برچسب تغذیه انجام نشده است. در پژوهش حاضر، این موضوع برای اولین بار، به صورت آزمایشگاهی و با استفاده از ابزار ردیاب چشم بررسی می شود.روشاین پژوهش از نوع کمی و آزمایشگاهی است که با طرح دو عاملی 2×2 با دو متغیر مستقل شامل تمرکز تنظیمی (پیش برنده و بازدارنده) و استراتژی خرید (تلاش برای خرید محصولات غذایی سالم و دوری از خرید محصولات غذایی ناسالم) اجرا شده است. در مجموع، 67 نفر در مطالعه شرکت کردند. در ابتدا، فرم رضایت آگاهانه در اختیار آن ها قرار داده شد و این افراد آن را مطالعه و امضا کردند. پس از آن، به صورت کاملا تصادفی به یکی از چهار گروه آزمایشی، شامل دو گروه تناسب و دو گروه بدون تناسب تخصیص داده شدند. در ادامه، نوع تمرکز تنظیمی و استراتژی خرید افراد با استفاده از روش های استاندارد موجود در ادبیات دست کاری شد. بعد از آن، شرکت کنندگان یک خرید آنلاین انجام دادند. آن ها می بایست محصولاتی را بر اساس نوع استراتژی خرید محصولات غذایی سالم (تلاش برای خرید محصولات غذایی سالم یا دوری از خرید محصولات غذایی ناسالم) انتخاب می کردند. در طول زمان خرید آنلاین، مسیر حرکت چشم آن ها با استفاده از ابزار ردیاب چشم ثابت ثبت می شد. در انتهای پژوهش، شرکت کنندگان به چند سوال جمعیت شناختی پاسخ دادند. جمع آوری داده ها در آزمایشگاه پژوهش های کسب وکار دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران انجام شد و داده ها با آزمون تحلیل واریانس تک عاملی، در نرم افزار اس پی اس اس تحلیل شد. توجه دیداری با پنج سنجه اندازه گیری شد که عبارت بودند از: زمان اولین تثبیت، مدت تثبیت، دفعات تثبیت، مدت بازدید و دفعات بازدید.یافته هادر حالت تناسب تنظیمی بین هر دو گروه بازدارنده - دوری از خرید محصولات غذایی ناسالم و پیش برنده - تلاش برای خرید محصولات غذایی سالم، توجه دیداری افراد به برچسب تغذیه بیشتر شد. تناسب تنظیمی در میزان توجه دیداری افراد تاثیرگذار است و توجه دیداری افراد به برچسب های تغذیه را افزایش می دهد.نتیجه گیریبا ایجاد تناسب بین نوع تمرکز تنظیمی و هدف خرید، می توان توجه دیداری به برچسب تغذیه و در نتیجه میزان خرید سالم را تقویت کرد.کلیدواژگان: برچسب تغذیه، تناسب تنظیمی، توجه دیداری، ردیاب چشم
-
Pages 1-22Objective
Strategic agility, as one of the key concepts in strategic management, has attracted the attention of many researchers and managers. However, the concept remains controversial and is considered non-intuitive and intangible by some scholars. Therefore, a deeper understanding of strategic agility is of great interest to academics and executives, as several gaps in the existing literature are apparent. This article is to provide a structured understanding of the field of strategy agility so that researchers and managers can fill in the generalities of this field with a brief look at the designed knowledge map.
MethodologyIn this article, we used a bibliometric method, i.e. co-occurrence analysis of words, to discover the most important subfields of strategic agility from the perspective of scientific articles published in this field. This method allowed us to identify important and effective topics and patterns in this field by analyzing the relationships between the keywords used in the articles. The obtained sub-areas were analyzed using the strategic diagram method, and the position of each is determined from the two perspectives of scientific development and applicability. Therefore, we could assess the strengths, weaknesses, opportunities, and threats, as well as the current and emerging challenges and solutions in this field.
FindingsIn total, six different sub-areas were identified, and categorized under the headings of strategic agility dimensions, technological and managerial innovation, supply chain management, company performance evaluation, uncertain nature of strategies, and dynamic impact on organizational agility. These subareas were evaluated and compared according to different criteria such as density (criteria for measuring scientific development) and centrality (criteria for measuring applicability). The results revealed that the various subfields differ in terms of scientific development and applicability, with some offering greater advantages than others. For this reason, we offer suggestions for the improvement and development of each of the subareas. The dimensions of strategic agility are higher than other fields both from the perspective of scientific development and applicability. It can be considered that this area acts as a driving engine that pulls other areas along with it. In addition, the non-deterministic nature of the strategies in this field, as well as the evaluation of the companies' performance from the perspective of agility, despite the appropriate scientific development, have not found an acceptable application in other fields. These two areas are expected to receive more focus from the perspective of applicability. Technological and management innovations, on the other hand, should be viewed more from the perspective of internal development rather than applicability. In the meantime, supply chain management has not received much attention and is in the emerging stage, but it is expected to attract more focus from researchers in the coming years.
ConclusionThe field of strategic agility still offers significant potential for both scientific and practical development. To fill this gap, it is necessary to fill the existing gaps by combining the areas obtained. The conducted analyses can help researchers identify research gaps to define newer issues in the field of strategic agility and fill current research gaps.
Keywords: Agility Strategic, Bibliometrics, Co-Word Analysis, Strategic Diagram -
Pages 23-45ObjectiveThe sports industry, as one of the fastest-growing and most important industries in different societies, has always received a lot of attention. In this industry, it is necessary to use innovative marketing strategies to attract new customers, retain old customers, and increase sales. In this regard, identifying the components of innovative marketing strategies in the sports industry has been considered one of the important issues in the field of marketing. In this article, using grounded data theory, important and influential components in innovative marketing strategies in the sports industry were identified and investigated. Following the presentation of the obtained results, suggestions were made for the development of innovative marketing strategies in the sports industry.
MethodologyThe current research method is based on grounded theory. To collect the required data, library studies and semi-structured and in-depth interviews were used to identify the relevant components. The general framework of the model was based on the grounded theory approach, with the constructivist approach of Charmaz (2014). The statistical population included senior sports managers, sports product manufacturers, sports industry experts, and sports management professors. Sampling was done purposively through successive sampling (15 participants). Lincoln and Guba's (1985) evaluation criteria were used to assess the quality and credibility of the qualitative results, including the criteria of validity, transferability, reliability, and confirmability. The interviews were coded using MAXQDA software. In this research, to calculate the test-retest reliability, three interviews were randomly selected from the conducted interviews. Each was coded twice, with a 30-day (one-month) interval by the researcher. The reliability coefficient was 0.89, which was confirmed and acceptable.
FindingsThe findings showed that the effective factors on innovative marketing strategies in the sports industry include opportunism and value (4 indicators: value creation, innovative market development, innovative market discovery, opportunism), marketing variables (4 indicators: product/product promotion, innovative promotion, pricing, innovative product distribution), customer focus (3 indicators: customer satisfaction, customer orientation, innovative channels), integrated marketing (2 indicators: market focus, marketing influence), unique positioning (2 indicators: quality orientation, change and improvement), positive mental image (2 indicators: networking, good reputation in the market), marketing strategy and planning (2 indicators: marketing planning, marketing strategy), and innovative market research (2 indicators: source of innovative research, innovative market analysis).
ConclusionThe findings of this research provide new knowledge and insight into the development of innovative marketing strategies in the sports industry. Specifically, two factors of "opportunism and value creation" and "customer focus" were identified as key and influential factors in innovative marketing strategies in the sports industry that have received less attention in previous literature. Therefore, the results of this study can contribute to the development of more effective approaches in the field of innovative marketing strategies in the sports industry.Keywords: Strategy, Innovative Marketing, Competitive Advantage, Sports Industry, Opportunism -
Pages 46-68Objective
In today's world, continuous changes in the workplace and daily activities increase the need for idea exchange and ongoing learning. As a result, experts regard teamwork as a vital strategy for adapting to these frequent changes. In this context, neglecting marketing can have serious consequences for companies. Without support for creative employees and attention to marketing strategies, effective operation in a dynamic environment will be challenging, which can lead to a decrease in the competitive capacity of companies. Therefore, this research aims to examine the role of teamwork in the internationalization process of knowledge-based companies with marketing acting as a mediating.
MethodologyThis research is designed as an applied study with a quantitative approach. The statistical population of this study includes employees of 85 knowledge-based companies active in the field of information technology, which accounted for more than 10 percent of the country's exports from 2022 to 2023. The total number of these employees is estimated to be approximately 345. Using Cochran's formula, the required sample size for this research was determined to be 182 individuals. To collect data, a standard 22-item questionnaire with a five-point Likert scale was utilized. Finally, the collected data were analyzed using Smart PLS 3 software.
FindingsIn today's competitive world, attention to marketing has gained significant importance as a key factor for achieving competitive advantage in organizations. The findings of this research indicate that emotional commitment, the creation of an innovative atmosphere, and knowledge sharing with the mediating role of marketing have a positive and meaningful impact on the internationalization process of companies. In knowledge-based companies, the importance of marketing is clear, especially as these companies face serious challenges such as sanctions and economic difficulties. Therefore, managers must pay special attention to marketing. When employees feel that their managers act with honesty and transparency, they are more likely to present their creative and innovative ideas in the form of constructive suggestions in the field of marketing. Therefore, developing new and unique ideas in marketing can help knowledge-based companies remain sustainable in the competitive international environment. These companies should support their employees and provide effective and prompt suggestions for improvement to their managers to effectively address the fundamental challenges they face in the industry.
ConclusionThe results indicate that teamwork among employees plays a crucial role in the survival and success of companies in the international sector. The knowledge that companies acquire from others, especially during the process of internationalization, can enhance their competitiveness in the global market. Additionally, group cooperation serves as a primary driver of learning, innovation, and marketing, facilitating the internationalization of knowledge-based companies. Teamwork helps members better understand how to work together and share knowledge to achieve high levels of productivity and effectiveness, enabling them to succeed in the internationalization of knowledge-based companies.
Keywords: Knowledge Sharing, Innovative Atmosphere, Marketing, Internationalization Of Companies -
Pages 69-95ObjectivePersuasion is one of the important characteristics of the growth and development of organizations, often regarded as a key trait of effective organizations. Persuasion is an activity in which a persuasive party tries to persuade the persuasive party to believe certain information or perform an action. In parallel, creativity and the production of new thoughts and ideas by organizational managers and employees is of special importance and this has a high position in the organization. Consequently, successful organizations are those that not only thrive in today's competitive landscape but also consistently integrate fresh ideas into their operations. Persuasion in creative industries can be seen as the level of employees' confidence in their ability to convince others to accept and learn their (or others') new ideas. The purpose of this persuasion process is to increase the acceptance of an idea by others. Due to the ever-increasing growth of technology, as well as progress in the digital space, creative media industries are known as some of the largest and most effective industries in the world. This research aims to design a model of employee persuasion in creative media industries with special attention to how the news is delivered.
MethodologyConsidering the data collection, the current research is classified as qualitative research using thematic analysis. It identifies multiple aspects of the phenomenon in question, providing the possibility for developing a conceptual model. Therefore, initially, the literature review method was used to identify and extract the existing components of the employee persuasion model in creative media industries from available sources, studies, and documents. Afterward, interviews were conducted with experienced academic experts. The statistical population for the interviews consisted of experts familiar with the fields of media, persuasion, media creative industries, and newsrooms. In this research, the sampling method was purposeful, and the judgment method was also employed. Data collection continued until data saturation was reached, and after conducting 14 interviews, theoretical saturation was achieved. The results were then analyzed with the help of MaxQDA (2018) software. Validity and reliability were based on the criteria of credibility, member checks (review by interviewees), triangulation of data sources, analysis of negative cases, and transferability.
FindingsIn this research, seven broad categories of psychological characteristics and features, social and communication skills, employee attitudes, employee motivation levels, knowledge, and persuasive skills, the structure of the internal work environment, the external environment of the organization, and 69 organizational themes were extracted.
ConclusionThe effective components in the emergence of employee persuasion in creative media industries can be classified at the individual, organizational, and extra-organizational levels such as audiences/customers. In this regard, it can be said that these are the individuals who, by creating a commonality between their individual and personality characteristics, organizational characteristics, as well as the views and characteristics of their audience/customer, ultimately demonstrate a certain level of persuasion.Keywords: Employee Persuasion, Creative Industries, News Room -
Pages 96-128ObjectiveA business model is a strategic concept that shows how to create, deliver, and obtain value. Although business models change along with environmental changes, they need innovation, anticipation, exploratory thinking, and momentum to overcome the acceleration of changes. Business model innovation requires design insight. Foresight is a systematic and collaborative process for building the future, which focuses on making businesses future-oriented through consultation, knowledge acquisition, and visioning. Existing business model design patterns pay little attention to the design space and the future. Moreover, existing foresight frameworks do not pay enough attention to business model design. Therefore, studies indicate the need to provide a comprehensive model to consider the changes in the environment, existing uncertainties, and future situations in business model design. This research was carried out with the aim of solving the gap in the literature and presenting a conceptual model of business model design based on foresight.
MethodologyThis research was both practical and exploratory in its purpose, rooted in pragmatism, and followed a mixed-methods (qualitative and quantitative) approach with an inductive reasoning framework. In the theoretical stage, using the systematic review method, the literature and scientific works related to the subject of the research were reviewed, analyzed, and categorized. Then, through a conceptual study, using the obtained insights and combining the existing models, the proposed conceptual model was designed. To validate the model, 12 people were selected as a sample from among the experts in futures studies and business management, who were the target community of the research. At this stage, a questionnaire was used to collect information. The validity of the questionnaire was approved by experts, and its reliability was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient of 0.768. To check the normality of the data, the Kolmogorov-Smirnov test was performed, and based on the results, the data were normal. Then, a one-sample t-test was used to analyze the answers. The organization of documents and citations was done using Pazhuhyar software (version 2), and the calculations were done using SPSS software (version 27).
FindingsThe results showed that in past studies, a group of researchers gave little attention to futures studies in business model design. A few of them focused on some aspects of future research, while giving more importance to sustainability and the business model design space. Another group of researchers used some futures studies techniques as a toolbox. A few examined future research and foresight as a framework for business model development, but they did not provide a comprehensive framework for business model design based on foresight. Along with the conceptual study, Osterwalder and Pigneur's business model design process and Voros's general foresight framework were identified as suitable models for integrating and presenting the desired conceptual model. Based on this, the proposed conceptual model for designing a business model based on foresight, by integrating the two mentioned models, was designed, presented, and approved by the experts.
ConclusionBased on the findings of the research, designing business models based on foresight can cover the weaknesses of previous research and existing models by considering various futures, adopting a multi-level approach, and pursuing the realization of strategies, thus helping businesses become future-oriented. It is suggested that business model designers, in the design process, pay attention to the knowledge of environmental changes and possible futures and plan for the transformation of the business model according to alternative futures. The application of the proposed model can help achieve this purpose. Also, the results of the application of the proposed model can be evaluated and analyzed by other researchers.Keywords: Business Model Design, Foresight, Conceptual Model -
Pages 129-148Objective
The lack of perceived fairness in pricing can lead to various negative consequences, including diminished trust in the seller and the prices, reduced demand, lower customer satisfaction, negative word-of-mouth advertising, loss of customer loyalty to the company or brand, increased complaints, and a reluctance to make future purchases. Considering all the mentioned destructive consequences, it is necessary to design a perceived fairness model for dynamic pricing. Accordingly, this study to present the perceived fairness model of dynamic pricing using a meta-synthesis approach.
MethodologyThis research is descriptive in terms of its practical purpose, data collection, and qualitative approach. The method used in this study is qualitative. Meta-synthesis involves several steps: searching, evaluating, synthesizing, expressing, and partially interpreting both quantitative and qualitative research. Transcombination can be performed using various methods; in this study, the 7-step model of Sandelowski and Barso was employed. The data collection tool consisted of past documents, including 32 articles. Content analysis was used as the method for data analysis.
FindingsThe findings indicated the drivers affecting the perceived fairness of dynamic pricing in three categories: customer-related factors (demographic characteristics, price knowledge, price expectation, consumption and behavioral experience, familiarity with dynamic pricing), company-related factors (pricing transparency, communication with customers, trust), and market-related factors (price position, price dispersion). These drivers are the set of factors that affect the perceived fairness of dynamic pricing. The drivers include various factors. Perceived fairness of dynamic pricing includes two dimensions: emotional fairness and cognitive fairness. Customers who expect low prices will be suspicious and unfair about price increases. The actions taken by companies to raise customer awareness about the reasons for price increases, the timing of price changes, and similar actions in past periods significantly influence customers' accurate understanding of the price changes, preventing them from perceiving them as unfair. Perceived fairness consequences of dynamic pricing are categorized into two categories: positive consequences (customer satisfaction, customer loyalty, repurchase intention) and negative consequences (negative feelings, negative behaviors, and negative advertising by customers).
ConclusionAny price difference should be based on a logical reason and serve as a tool for segmentation. While pricing policies inevitably influence consumers' purchase intentions, they should not undermine the perceived fairness from the customer's perspective. The identified drivers of perceived fairness in dynamic pricing, when applied to pricing the same goods under different conditions, provide a foundation for pricing decision-makers within companies.
Keywords: Dynamic Pricing, Meta Synthesis Approach, Perceived Fairness, Price Fairness -
Pages 149-170ObjectiveIn recent years, e-commerce has experienced significant growth. Although the Internet is an important source of information for both search and experiential goods, the type of information that consumers seek and how they make decisions about these two types of goods are different. Therefore, paying attention to such behavioral differences of consumers has important implications for marketing actions. In today's world, understanding consumers' search behavior for different products is critical to comprehending their purchasing behavior and planning marketing communications. Since little research has been done on consumers' search behavior considering the difference between the types of goods, it is necessary to explore this area more thoroughly. Therefore, the current research aims to provide a model for consumers' search behavior regarding search and experiential goods.
MethodologyThe research employs a qualitative methodology, wherein the conceptual model is developed through expert interviews. The sampling approach is purposeful and selective, aimed at achieving maximum diversity. Data collection is conducted through unstructured, in-depth interviews with both academic and professional experts, with a total of 10 experts interviewed until theoretical saturation is reached. The main themes or concepts from the participants' responses were extracted, categorized, and summarized. A structured interview format was not utilized due to the absence of a defined research background or specific model in the literature, as well as the broad scope of the research topics. Efforts were made to maximize participant diversity, ensuring a range of demographic characteristics, including age, gender, geographic location, and occupation. Following the interviews, the data was coded, and after conducting 10 interviews, theoretical saturation was reached in the coding process.
FindingsTo analyze the qualitative data obtained from interviews with experts, the structural analysis method was applied. Based on the results of interview coding, 219 codes were extracted from the interview data. These codes were subsequently grouped into nine concepts and seven themes. The concept of "antecedents of search behavior" was grouped with three themes, while the other themes were categorized as follows: "moderators of search behavior," "search behavior," "consequences of search behavior," "moderators of purchase," "moderators of post-purchase behavior," and "post-purchase behavior."
ConclusionThe research results indicated that the type of goods (search or experiential) significantly influences consumers' search behavior. Additionally, the data gathered from the interviews revealed that factors such as product complexity, product price, and the frequency of product purchase also impact consumers' search behavior. Regarding the moderating variables that influence the relationship between product type and search behavior, the study found that individual personality, product novelty, brand and site credibility, return policies, loyalty programs, social status, values, lifestyle, place of residence, reference groups, celebrity endorsers, amount of information available, relevant content about the product, reviews from others, and brand perception and associations in the customer's mind all play a role as moderating variables. Further results and details are provided in the article.Keywords: Shopping Behavior, Online Search Behavior, Experiential Goods, Search Goods -
Pages 171-200ObjectiveOver the past two decades, rapid internationalization has become increasingly important due to the expansion of global trade, shifting consumption and demand patterns, advancements in information technology, and the growing number and quality of local and international competitors. Facilitating rapid internationalization enables businesses to capture a larger market share than their competitors. The purpose of this research is to identify entrepreneurs' mental patterns regarding facilitating the speed of internationalization.
MethodologyThis research is applied in purpose, exploratory in nature, descriptive-survey in data collection, and mixed-method (quantitative-qualitative) due to the application of the Q methodology. To collect the information needed to form the Q study discourse space, many different sources can be used. In this research, both primary and secondary sources were used to collect statements related to the discourse space. Interviews with several managers and experts were conducted to gather information on the factors influencing the speed of internationalization among Abadan entrepreneurs. Abadan, a city in Khuzestan Province in southwestern Iran, was the focus of this study. To identify entrepreneurs' mindsets regarding the facilitation of internationalization, 10 participants—including managers, consultants, and experts from entrepreneurial companies in Abadan—were purposefully selected using non-probability sampling. These individuals were expected to have valuable insights and perspectives relevant to the research topic. Therefore, the participants in this research were selected based on their "close relationship with the research topic," "beneficiary status," and the "importance of their presence in the research." SPSS software was used to analyze the collected data, employing factor analysis and interpreting the extracted factors.
FindingsAfter evaluating and summarizing the conceptual framework, 41 Q statements were selected from a pool of 85 Q statements as a sample (Q set) following a survey of experts. After collecting the information from the Q sorting process, the data was analyzed using the Q factor analysis method. The distribution analysis revealed that three distinct mental patterns could be identified among the research participants regarding the factors influencing the facilitation of internationalization speed in entrepreneurial companies, which together explained approximately 66.35% of the total variance.
ConclusionThe three identified mental patterns were named "Leading Agile Builders," "Risk-Taking Relationship Builders," and "Creative Innovators." The importance and prioritization of the identified factors were determined based on these mental patterns, and finally, solutions were proposed to address the identified factors. In general, various studies have been conducted on internationalization and its speed. Most of these studies have focused on the factors affecting internationalization and its pace. However, the factors that facilitate the speed of internationalization have received limited attention. Previous researchers have offered differing views on the importance of facilitating the speed of internationalization, with only a few quantitative studies exploring factors such as intelligence and creativity and their influence on facilitating this speed. This research not only identifies the factors that influence the facilitation of internationalization speed but also examines individuals' mindsets regarding this facilitation. Therefore, this study contributes new insights to the literature on business management and international business.Keywords: Entrepreneurial Companies, Facilitating The Speed Of Internationalization, Internationalization, Speed Of Internationalization -
Pages 201-233Objective
With the ever-increasing role of social media in the growth of digital marketing, which is one of the most important yet unpredictable trends today, platforms like Facebook and Instagram have become indispensable tools in advertising and marketing. Instagram ranks second after Facebook in terms of leading social media platforms used by marketing professionals and brand owners. The large amount of advertising and marketing content produced on social networks has led business owners to create content that is engaging for the target audience, thus increasing the engagement rate on their business pages. On the other hand, due to the significant increase in the number of followers on Instagram over the past years, as well as the interest of users in following businesses on this platform, the great importance of this network for marketing specialists is undeniable. Therefore, this study aims to investigate the effect of published content attributes on customer engagement on Instagram.
MethodologyConsidering the huge amount of content produced on social networks, one of the best methods to analyze and identify patterns in these networks is data mining techniques. To achieve this goal, visual and textual features of 490 content pieces published on the commercial pages of cosmetics products from the Cinere, Lisel, Schon, and Bioderma brands were collected. Then, the Clementine data mining toolkit, along with three methods—Association Rules, Apriori Algorithm, and Decision Tree—were used to identify features affecting customer engagement in terms of likes, comments, and conversations, and to evaluate their effectiveness.
FindingsThe results of this study indicate the effects of embedded visual and textual content features of published messages on customer engagement behavior. Based on these results, the use of persuasive textual features—such as Holiday Mention and Remarkable Facts—along with informative textual features—such as price and target audiences—affect customer engagement on social media. In addition, visual informative features—such as brand centrality and product centrality—affect customer engagement behavior to a certain degree.
ConclusionPrevious research on Instagram has mainly emphasized likes and comments as customer engagement behaviors. In addition to examining these two behaviors, the present research also evaluates the conversations raised in comments (conversations). Moreover, by considering all parts of the published content and defining thirteen textual features and two visual features, the present research provides a deeper understanding of the effective content features that influence customer engagement behaviors and fills the existing gap on how to create published content to increase engagement. The findings provide business managers and brands, especially in the field of cosmetics and hygiene products, with an efficient and effective customer engagement strategy for visual social networks.
Keywords: Published Content Attributes, Customer Engagement, Social Networks, Instagram, Data Mining -
Pages 234-265ObjectiveFinding and choosing healthy food products is one of the main challenges that consumers face when buying these types of products. In recent years, different types of diseases such as obesity and overweight, and cardiovascular diseases have become prevalent in different societies. The appropriate choice and consumption of healthy food products can have an effective role in preventing these types of diseases. Nutrition labels are among the visual labels that can help consumers in finding and choosing healthy food items and increasing consumers’ health. Previous studies have shown that motivational mechanisms can influence attention to nutrition labels. One of these motivational mechanisms is creating a fit between the regulatory focus and the purchasing strategy of consumers. According to Regulatory Focus Theory, individuals have either a promotion (achieving positive events) or a prevention (avoiding negative events) focus. Accordingly, Regulatory Fit Theory indicates that creating a fit between the regulatory focus and the strategy towards obtaining a specific goal can increase motivation and encourage one to pursue the related goal. This study investigates the effect of a regulatory fit between the regulatory focus and purchasing strategy on consumers' visual attention to nutrition labels. In other words, the study aims to examine the simultaneous effect of regulatory focus and the goal of healthy food purchasing by aligning these two factors with each other. The study is novel because no studies to date have investigated the effect of a regulatory fit between an individual's regulatory focus and purchasing strategy on the level of visual attention to nutrition labels. In this research, this issue is investigated for the first time using a lab experiment with the eye-tracking technique.
MethodologyThis study is quantitative and uses a laboratory experiment. It has a 2 × 2 factorial design with two independent variables, including regulatory focus (2 levels: promotion or prevention) and purchasing strategy (2 levels: trying to buy healthy food products or avoiding buying unhealthy food products). In total, 67 individuals participated in the study. At first, they read and signed their consent forms. After that, they were randomly assigned to one of the four experimental conditions, including two fit and two non-fit conditions. Then, participants’ regulatory focus and purchasing strategies were manipulated using standard techniques in the related literature. After that, participants went through an online shopping experience in which they had to select products based on their assigned purchasing strategies related to the level of product healthiness (promotion versus prevention purchasing strategy). During this online shopping, their eye movements were tracked using a screen-based eye-tracking device. Finally, participants answered a set of demographic questions. Data were collected in the Business Research Laboratory at the Faculty of Management, the University of Tehran, and were analyzed using the Univariate Analysis of Variance (ANOVA) in SPSS software. Visual attention was measured by five measures (time to first fixation, fixation duration, fixation count, visit duration, and visit count).
FindingsIn the regulatory fit conditions, including the two conditions of prevention—avoiding buying unhealthy food products—and promotion—trying to buy healthy food products—visual attention to nutrition labels increased. Regulatory fit is influential in visual attention and increases consumers' focus on nutrition labels.
ConclusionBy creating a fit between regulatory focus and purchasing strategy, we can increase visual attention to nutrition labels and improve the rate of healthy food purchasing.Keywords: Regulatory Focus, Regulatory Fit, Purchase Strategy, Consumer Behavior