فهرست مطالب
مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 108 (اردیبهشت 1404)
- تاریخ انتشار: 1404/02/01
- تعداد عناوین: 15
-
-
صفحات 1-18زمینه و هدف
یکی از محوریترین مضامین در کتب صوفیه و تفاسیر فارسی، موضوع ابلیس و چگونگی داستان اوست، هریک از شاعران و نویسندگان درخصوص تصویر ابلیس که از خلقت آدم(ع) شروع و با هبوط وی به کره خاکی همراه شده، برداشتها و تفاسیر گوناگونی عرضه کرده اند. در این پژوهش تاویلات شخصی عطار و ابوالفتوح رازی را از داستان ابلیس مورد تحلیل و بررسی قرار داده و وجوه اشتراک و افتراق آنها را در مورد بخشهای مختلف داستان نشان داده ایم.
روش هااین پژوهش با روش تطبیقی و توصیفی-تحلیلی کوشیده است به بررسی موضوع تصویر ابلیس در منطق الطیر عطار نیشابوری و تفسیر ابوالفتوح رازی بپردازد. گردآوری داده ها در این جستار از طریق فعالیت کتابخانه ای صورت گرفته است.
یافته هاداستان ابلیس به عنوان یک موضوع مهم قرآنی در تمامی آثار ادبی و تفاسیر فارسی راه یافته و هریک از شاعران و نویسندگان درخصوص تصویر ابلیس که از عهد خلقت آدم(ع) شروع و با هبوط وی به کره خاکی همراه شده برداشتها و تفاسیر گوناگونی عرضه کرده اند. تصویر ابلیس در متون عرفانی بسیار برجسته و چشمگیر است و نحوه برخورد مفسران در رویارویی با مساله ابلیس تقریبا صورتی واحد دارد و با شرح و بسط بیان شده است.
نتیجه گیرینتایج تحقیق نشان میدهد که نظر عطار در خصوص عنصر ابلیس، علت عدم سجده و موضوعات دیگر با ابوالفتوح رازی اختلاف دارد، ابوالفتوح رازی ابلیس را از نوع جنیان معرفی میکند، اما عطار درمورد نوع خلقت ابلیس سخنی نمیآورد. ابوالفتوح رازی معتقد است ابلیس همیشه کافر بوده اما این کفر را پنهان می کرده است و عبادت وی از روی نفاق بوده است. عطار علت کفر ابلیس را باخبرشدن وی از راز خلقت الهی و چگونگی تعلق روح (گنج) به تن حضرت آدم(ع) میداند.
کلیدواژگان: ابلیس، قرآن کریم، منطق الطیر، روض الجنان، ابوالفتوح رازی -
صفحات 19-44زمینه و هدف
جستار حاضر بر آن است تا به تحلیل و بررسی سبک فکری رباعی سرایان فارسی زبان از قرن هشتم تا دوران معاصر بپردازد. رباعی پس از خیام همچنان با رویکردهایی که بیشتر حول محور دم غنیمت شماری میچرخد تا دوران معاصر ادامه داشته است. هدف اصلی این مقاله تحلیل و بررسی سبک فکری رباعیات فارسی از قرن هشتم تا دوران معاصر است.
روش پژوهششیوه پژوهش در این مطالعه، توصیفی تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است. جامعه آماری در این مقاله گزیده ای از رباعیات برجسته ترین شاعران قرن هشتم تا دوران معاصر میباشد.
یافته های پژوهشیافته های پژوهش حاکی از آن است که مهمترین مبانی اندیشه و تفکر رباعی سرایان از قرن هشتم به بعد مسائلی مانند دم غنیمت شماری، توجه به می و باده، یاس فلسفی، حیرت، مدارا و سازگاری میباشد که همگی نمودی از تساهل و تسامح بشمار می آیند.
نتایج پژوهشنتایج پژوهش و حاصل تحقیق بیانگر آن است که از میان مولفه های تساهل و تسامح توجه به دم غنیمت شماری و خوشباشی به سبک و سیاق اندیشه خیام در میان رباعیات مورد بررسی نسبت به سایر مولفه ها از بسامد بیشتری برخوردار است.
کلیدواژگان: رباعی، تساهل، تسامح، شعر قرن هشتم تا دوران معاصر -
صفحات 45-60زمینه و هدف
متناقض نما از جمع ناسازها و نقیضها ساخته میشود و با صنعت تضاد، متفاوت بوده و از آن پیچیده تر است. اشعار افشین یداللهی، شاعر و ترانه سرای معاصر، یکی از بهترین و مناسبترین بسترها برای مطالعه و بررسی انواع متناقض نما در شعر معاصر است. شعر یداللهی چنان با تناقضات ظاهری آمیخته است که میتوان آن را اصلیترین ویژگی سبک شعری او دانست. کاربرد این شگرد بیانی نه تنها برای روند متن بازدارنده نیست، بلکه موجب روانی و شیوایی آن نیز میشود و بر غنای آن میفزاید. در این پژوهش شعر این شاعر از منظر کیفیت و انواع متناقض نماسازی مورد بررسی قرار گرفته است.
روش مطالعهپژوهش حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی متناقض نماسازی در اشعار افشین یداللهی در سه دسته اصلی «ساخت زبانی، ساخت ادبی، و ساخت محتوایی» تهیه و تنظیم شده است.
یافته هایداللهی در متناقض نمایی زبانی، از متناقض نمای اسنادی بیشتر از نوع ترکیبی آن استفاده کرده است. در بخش ادبی نیز بیشتر از رابطه تضاد میان واژه ها بهره برده اما در کنار آن صنایعی مانند تشبیه، استعاره، ایهام، حس آمیزی و کنایه نیز در ساخت تصاویر متناقض نما کاربرد قابل توجهی دارند. در بخش محتوایی نیز از سه نوع متناقض نمای عرفی، شرعی و تجریدی بیشتر استفاده کرده است و این بخش از متناقض نماها در شعر او غالبا صبغه ای عرفانی از عشق به نمایش گذاشته اند.
نتیجه گیریدر اشعار یداللهی متناقض نما از ترکیب مفاهیم یا کلمات متناقض متعدد و بنوعی جریان مفهوم متناقض نما در کل شعر ایجاد شدهاند که میتوان این ویژگی را یکی از شاخصه های بدیع سبک اشعار یداللهی به شمار آورد. در مجموع متناقض نما در اشعار یداللهی در عین سادگی و بهرهگیری از تضاد میان واژه های ملموس، متداول و سطحی، همچنان دارای شاخصه نوآوری، شگفت آوری و پیچیدگی است. او مفاهیم پیچیده مبتنی بر عشق و خودشناسی را در قالب متناقض نماهای ساده و قابل فهم برای مخاطبان بازنمایی کرده است.
کلیدواژگان: بلاغت، متناقض نما، پارادوکس، شعر معاصر، افشین یداللهی -
صفحات 61-74زمینه و هدف
معناشناسی، دانش دست یافتن به معنای یک متن است که نشانه های زبانی چون واژگان، جملات، آواها و نشانه های غیرزبانی بسان گفتمان سکوت، درنگهای موجود و داده های پیرامتنی را برای رسیدن به معنای مناسب ابیات، در برمیگیرد. معناشناسی شناختی کاربردی که زیرشاخه معناشناسی شناختی میباشد، نوپیدای مکتب معناشناسی است. نگره لئونارد تالمی درباره معناشناسی شناختی کاربردی، از برجسته ترین اندیشه های باشنده در این گستره است. وی سه اصل اساسی طرحواره شدگی، ساختار مفهومی و مقوله بندی را برای معناشناسی شناختی کاربردی دانسته وکاربرد این نگره را در روشن سازی و گزارش اشعاری که دارای پیچیدگی معنایی هستند، میشناساند. در غزلیات شمس، از دید آشکاری معنا و مفهوم ابیات، گاهی با ابیاتی روبرو هستیم که دارای گنگی در سطح واژه یا گفتار هستند که مایه آشفتگی در شناخت معنای بیت میگردد. در این نوشتار، برپایه نظریه تالمی به بازنگری اینگونه ابیات پرداخته میشود.
روش پژوهشروش پژوهش در این جستار، توصیفی- تحلیلی برمبنای مطالعات کتابخانه ای و نوشتارهای درپیوند و به ویژه نظریه معناشناسی کاربردی شناختی لئونارد تالمی است. جامعه آماری پژوهش، سی غزل نخستین دیوان غزلیات شمس است که ابیات دارای پیچیدگی معنایی از آنها برون آوری و وارسی شده اند.
یافته های پژوهشیافته ها حاکی از آن است که نظریه معناشناسی شناختی کاربردی لئونارد تالمی، الگو و سنجه ای فراخور برای آفرینه هایی چون غزلیات شمس است که برخی ابیات آنها از گنگی و پیچیدگی معنایی برخوردارند.
دستاورد پژوهشدستاورد نوشتار پیش رو چنین مینمایاند که از میان مصادیق سهگانه معناشناسی شناختی کاربردی در غزلیات شمس، مولفه «ساختار مفهومی» که در واقع، تناسب واژگان باهم در محورهمنشینی بیت است، بیشترین بسامد و کارکرد را در از میان بردن پیچیدگی ابیات غزلیات شمس در گستره آماری پژوهش داشته است.
کلیدواژگان: مولوی، غزلیات شمس، معناشناسی شناختی کاربردی، تالمی، ساختار مفهومی، طرحواره، مقوله بندی -
صفحات 75-97زمینه و هدف
تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف رویکردی نوین در مطالعات تحلیل گفتمان است که در چند دهه اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران علوم انسانی بویژه در مطالعات ادبی قرار گرفته است. ادبیات ملت ها را میتوان در چارچوب نقد زبانشناختی و گفتمان انتقادی بخوبی تحلیل و تفسیر نمود. اسطوره جمشید در شاهنامه و داستان پرومته در اساطیر یونان از جمله دو داستان اساطیری هستند که با بنمایه های مشترک فراوان گفتمان غالب از نبرد نیکی و بدی، دور شدن از فره ایزدی و تلاش برای موازنه قدرت را نشان میدهند. هدف اصلی جستار پیش رو تحلیل و بررسی اسطوره جمشید در شاهنامه و اسطوره پرومتئوس از منظومه هسیودوس بر اساس رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف میباشد.
روش پژوهشروش پژوهش در این مقاله توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از نقد زبانشناختی با رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف بمنظور بررسی دو داستان اساطیری جمشید از شاهنامه و اسطوره پرومتئوس از هسیودوس (هزیود) میباشد.
یافته های پژوهشیافته های پژوهش حاکی از آن است که در سطح توصیف عوامل انسجام واژگانی (تکرار)، تضاد و هم معنایی، تناسب و انسجام دستوری در هر دو داستان مورد توجه قرار گرفته است. در سطح تفسیر بر اساس اصل بینامتنیت، هر دو داستان دارای ریشه ها و بنمایه های مشترک معنایی هستند و در سطح تبیین، داستان جمشید و پرومته انعکاسی از ساختار اجتماعی عصر اساطیری و کهن است.
نتایج پژوهشدر سطح توصیف انسجام واژگانی در قالب تکرار اسامی و ضمایری است که بلحاظ ایدئولوژی بر بافت موقعیتی جمشید و پرومته تاکید و تکیه دارد. تناسبهای معنایی نیز در هر دو داستان در خدمت تاکید بر ماهیت و شخصیت این دو میباشد و واژه هایی که قدرت، جنگاوری، ادوات جنگی، تقابل خیر و شر و نیکی و بدی را میرساند بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در حیطه تفسیر و تبیین، هر دو داستان اشتراکات فراوانی دارند از جمله گرفتاری و به بند کشیده شدن جمشید و پرومته و خشم ضحاک و زئوس. حذف و جانشینی، تضادمعنایی، زنجیره هم طبقه و هم مرجع در هر دو داستان در راستای القای ایدئولوژی قدرت جمشید و عصیان پرومته در مقابل زئوس است. نیز اشتراکاتت مفهومی و بینامتنی میان دو داستان در سطح تبیین و نبرد خیر و شر در سطح تفسیر که برآیند کنش اجتماعی انسان عصر اساطیری است، حائز اهمیت میباشد.
کلیدواژگان: پرومتئوس، اسطوره جمشید، فرکلاف، شاهنامه، هسیودوس -
صفحات 99-114زمینه و هدف
با بررسی متون ادبی بر طبق نظریه میشل فوکو، میتوان به شناخت محتوای قدرت در جامعه و تاثیر آن در حکمرانی پرداخت. در این مقاله، کتاب «تاریخ بیهقی» که با هدف تاریخ نگاری حکومت غزنویان مطابق با واقعیت تاریخی نوشته شده است با کتاب «مرزبان نامه» که متنی تمثیلی خیالی با هدف آموزه های اخلاقی، نوشته شده است، باهم بررسی شده اند. این بررسی در موضوع محتوای قدرت در مجازات مجرمان و جنگ با دشمنان است و تاثیر مناسبات قدرت در حکمرانی تحلیل شده است.
روش پژوهشاطلاعات مقاله با مطالعه کتابخانه ای گردآوری شده است و دو کتاب تاریخ بیهقی و مرزبان نامه براساس نظریه قدرت میشل فوکو باهم مقایسه شده اند، نگارش مقاله نیز به شیوه توصیفی تحلیلی میباشد. جامعه آماری، کتاب تاریخ بیهقی و کتاب مرزبان نامه، تصحیح خلیل خطیب رهبر است.
یافته هادر تاریخ بیهقی، سلطان مسعود به عنوان قدرت برتر حکمرانی میکند و در مرزبان نامه پادشاهان در جایگاه قدرت برتر هستند. بر طبق نظریه میشل فوکو، یافته های تحقیق نشان میدهد: محتوای قدرت در دو کتاب متفاوت است، در تاریخ بیهقی کارکرد قدرت در جامعه عصر مسعودی با گفتمان سلطه همراه است. سلطان مسعود در روابط خود، مستبدانه عمل میکند. مجرمان به دستور او با شکنجه بدنی در ملاعام اعدام میشوند، در جنگ صرفا با رای شخصی عمل میکند و مشورت ارکان دولت را نمیپذیرد و سرانجام شکست میخورد. اما در مرزبان نامه، پادشاهان با گفتمان خرد حکمرانی میکنند. در مجازات مجرمان و جنگ با دشمنان با ارکان دولت مشورت میکنند و سرانجام طبق نظر دادگاه و رای جمع عمل مینمایند و بر دشمنان غلبه میکنند.
نتیجه گیریقدرت در تاریخ بیهقی با گفتمان سلطه و اعمال مجازات بدنی و استبداد رای در جنگ است که سرانجام موجب شکست سلطان مسعود شده است. اما در مرزبان نامه، قدرت با گفتمان خرد بوده و مولد اخلاق است و سرانجام مولود عدالت و آرامش برای جامعه است و باعث شکست دشمنان شده است.
کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، مرزبان نامه، میشل فوکو، قدرت، مجازات، جنگ -
صفحات 115-134هدف و زمینه
با توجه به اهمیت، ضرورت و نقش دیوان شعری فارسی در احیای متون بجای مانده از گذشتگان و با توجه به اینکه دیوان شحنه و اشعار و سروده های بجا مانده از این شاعر کمتر بررسی شده است انجام این پژوهش از لحاظ ادبی میتواند از اهمیت و ضرورت ویژ ه ای برخوردار باشد و در معرفی اشعار این شاعر ایرانی و سروده های او به دوستداران شعر و ادب فارسی مفید واقع گردد.
روش تحقیقمقاله حاضر میکوشد به روش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر ابزار کتابخانه ای به بررسی سبک شناسی دیوان شحنه مازندارنی بپردازد.
یافته هامحمد مهدی خان شحنه مازندرانی، متخلص به «شحنه»(متوفی به سال 1247 ه.ق) از سرایندگان سده دوازدهم هجری قمری اهل روستای پازوار(بابل) و از امرای روزگار فتحعلیشاه قاجار بود. شحنه مازندرانی از شاعران دوره بازگشت ادبی است و سبک شعری وی نیز مشابه سبک عراقی است. از آثار شحنه تاکنون دیوان مدونی به چاپ نرسیده است. دیوان خطی از محمد مهدی مازندرانی به نام دیوان شحنه در کتابخانه مجلس شورای اسلامی به فهرست شماره 9102 موجود است. نسخه مذکور شامل 55 غزل است که کوتاهترین آنها پنج بیت و بلند ترین آن ده بیت دارد. در ضمن تعدادی غزل قطع شده بصورت پراکنده در دیوان شحنه به صورت تکبیتی، دو بیتی و چندبیتی وجود دارد.
نتیجه گیریبراساس دستاورد تحقیق، قالب برتر شعر شحنه مازندرانی غزل است و موضوع غزلهایش عشق، وصال، طبیعت، معشوق، فراق و... است. از انواع علم بیان در دیوان شحنه، تشبیه البته از نوع محسوس بیشترین بسامد را دارد و استعاره نمود زیادی ندارد. کنایه ها بیشتر از نوع ایماء هستند و از انواع مجاز علاقه جزئیت و محلیت بیشتر دیده میشود.
کلیدواژگان: سبک شناسی، شحنه مازندرانی، بازگشت ادبی، غزل -
صفحات 135-156زمینه و هدف
منظور از نشانه شناسی روایی در شعر، دریافت روایت شعر براساس نشانه های موجود در شعر است از نظریه پردازان بزرگی که به بحث نشانه شناسی روایی پرداختند، مایکل ریفاتر است که هدفش تعیین یک چارچوب منسجم برای خوانش دقیق متن و گذر از معنای سطحی و دریافت رمزینه ها بود. مراحل نظریه وی : خوانش اولیه و خوانش اکتشافی. خوانش اکتشافی خود شامل تشخیص دلالتها یعنی ترکیبهای نامانوس، منظومه توصیفی و هیپوگرام است.
روش هامقاله حاضر بر آن است که دریافتهای نهفته در دفتر مرگ رنگ سپهری را با توجه به نظریه نشانه شناسی روایی ریفاتر بررسی و تحلیل کند. روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و داده ها با استفاده از فیش نویسی و مطالعه منابع مرتبط گرد آوری میشوند و سپس با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا تجزیه وتحلیل خواهند شد.
یافته هااز آنجا که سهراب سپهری از شاعرانی است که اشعارش نمادین است، نظریه مایکل ریفاتر میتواند به رمزگشایی از اشعار وی کمک کند که سبب حضور هرچه بیشتر خواننده در درک و دریافت مقصود نهایی شاعر و کشف رمزینه های نهفته شعر میگردد. میتوان گفت شعر سهراب با الگوی ریفاتر قابل تحلیل است و مهمترین عنصر، خوانش خلاق و اکتشافی مخاطب است که به دریافت معنا توسط خواننده کمک خواهد کرد.
نتیجه گیریاین تحقیق نشان میدهد که سهراب شعرهای دفتر مرگ رنگ را با دیدی اجتماعی- سیاسی آغاز کرده و بتدریج از آن فاصله گرفته چراکه دلالتهای اکتشافی بیشتر حول محور سیاهی حاکم بر محیط اطراف شاعر دور میزنند. شاعر اگرچه به وجود افرادی برای رهایی از شرایط حاکم بر جامعه اذعان دارد؛ اما در نهایت ناامیدی و عدم بیداری جامعه را میپذیرد. در آخرین شعر به این نتیجه میرسد که سیاهی خیال رفتن ندارد پس بهتر است او خود شاد باشد و بیشتر به دنیای درون خود بپردازد.
کلیدواژگان: نشانه، نشانه شناسی روایی، مایکل ریفاتر، سهراب سپهری، مرگ رنگ -
صفحات 157-174زمینه و هدف
نزار توفیق قبانی در ادبیات معاصر سوریه و محمدتقی شمس لنگرودی در شعر معاصر ایران از شاعرانی هستند که در بخشی از اشعارشان دغدغه های مشترک اجتماعی دارند. در این مقاله با مطالعه تطبیقی، جامعه شناسی پیدایش اندوه در دیوان آنها بررسی شده است. هر دو جزو شاعران متعهد هستند که به وقایع اجتماعی اهمیت داده اند و توصیفهایشان از وضعیت اجتماعی با اندوه و یاس است.
روشنگارش مقاله براساس مطالعات تطبیقی به صورت کتابخانه ای میباشد و به شیوه توصیفی تحلیلی نوشته شده است. ابزارگردآوری اطلاعات، فیش است. جامعه آماری تحقیق شامل اشعار نزار قبانی و شمس لنگرودی میباشد. از اشعار قبانی مجموعه های «الاعمال الشعریه و الاعمال السیاسه» و گزیده های اشعار و از شعر لنگرودی مجموعه کامل اشعار دفتر اول بررسی شده است.
یافته هادر اشعار سیاسی اجتماعی قبانی مساله فلسطین، قدس، موضع گیری جهان عرب در برابر اسرائیل، جنگهای داخلی بیروت و مشکلات اقتصادی و فرهنگی جامعه اش آمده است. لنگرودی به مشکلات انسان در جامعه مدرن، خفقان و استبداد دهه پنجاه، جنگ تحمیلی و مشکلات اجتماعی توجه دارد. در این اشعار اندوه رمانتیسمی، اندوه جنگ و اندوه های سیاسی اجتماعی از استبداد، بیعدالتی، فقر و مشکلات جامعه در شعر هر دو دیده میشود. در یاس رمانتیکی لنگرودی با یاس رمانتیک وار از گرفتاری انسان در جامعه مدرن و زوال ارزش ها گفته است اما قبانی از مرگ همسرش که به دلیل جنگهای داخلی کشته شد، اندوهگین است. در اندوه جنگ و مسائل سیاسی اجتماعی، استبداد، بیکفایتی سران عرب، اشغال فلسطین، جنایات اسرائیل و جنگ داخلی بیروت در شعر قبانی آمده است و مهمترین دلیل اندوه های لنگرودی خفقان دهه پنجاه، شهادت جوانان و کودکان در جنگ، مشکلات اقتصادی جامعه است.
نتیجه گیریدر شعر قبانی و لنگرودی با وجود تفاوت مسائل جامعه دو کشور: در بررسی تطبیقی شعر اندوه، مساله جنگ، استبداد در جامعه، مشکلات اجتماعی اقتصادی جامعه و اندوه زوال انسان در جامعه، دغدغه های مشترک هردوی آنهاست. وجه اشتراک آنها اندوهشان از جنگ، استبداد و نابسامانی جامعه است و در وجه تفاوت، اندوه رمانتیکی و توصیفهای خاص از مسائل دو کشور مشاهده میشود.
کلیدواژگان: نزار قبانی، شمس لنگرودی، اندوه، جامعه شناسی، انسان -
صفحات 175-202زمینه و هدف
هدف اصلی این جستار تحلیل و بررسی سطوح زبانی، فکری و ادبی تفسیر سورآبادی اثر ابوبکر عتیق نیشابوری بعنوان یکی از آثار برجسته تفسیر قرآن کریم در قرن پنجم و ارائه سیمای روشنی از این کتاب با تحلیلی سبک شناسانه میباشد.
روش پژوهشروش پژوهش در این مطالعه، توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و شیوه اسنادی و فیش برداری از پنج جلد تفسیر سورآبادی به تصحیح علی اکبر سعیدی سیرجانی میباشد. نمونه ها و مصادیق بصورت گزینشی از متن اثر انتخاب شده است و بروش سامانمند و آماری به تحلیل آنها پرداخته ایم و جهت جلوگیری از اطاله کلام و در حد مجال در این مقاله، بذکر شواهد و نمونه هایی بسنده شده است.
یافته های پژوهشیافته های پژوهش حاکی از آن است که سورآبادی با بهره گیری از شاخصه های آوایی مانند انواع ابدالها، ادغام، افزایش، کاهش و تخفیف، حذف و قلب در سطح زبانی، لغات فارسی اصیل و کهن فارسی، کمی استفاده از لغات عربی، استفاده از مترادفات و پسوندها در سطح لغوی، توجه به شاخصه های از جمله استفاده از صفتها، ضمایر، مفعول مطلق و کاربرد افعال پیشوندی، مرکب، دعایی، نهی، امر، نفی در سطح نحوی به نثر خویش ویژگیهای خاصی بخشیده است. جملات سورآبادی ساده است و به واژه های عربی چندان توجه نشان نداده است. در سطح ادبی جملات وی عمدتا بی پیرایه و فارغ از صور خیال پیچیده و قابل توجه است و در حد تشبیهات و استعاره های ساده خلاصه شده است. در سطح فکری نیز میتوان گرایش وی را به عقاید توحیدی، رویت پروردگار، جبر و اختیار و شفاعت میتوان مشاهده نمود.
نتیجه گیریبرسی ما در تفسیر سورآبادی نشان میدهد که نویسنده در سطوح سه گانه زبانی، ادبی و فکری بیشتر در حیطه زبانی موفق عمل نموده است و واژه های فارسی، انواع فرایندهای واجی، ابدال، مترادفهای فارسی و کاربرد لغات کهن و اصیل از جمله شاخصه هایی است که تبحر او را در سطح زبانی بخوبی نشان میدهد.
کلیدواژگان: سبک شناسی، تفسیر سورآبادی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری -
صفحات 203-222زمینه و هدف
با توجه به دیدگاه کارن هورنای، شرایط نامناسب و ناهنجار دوران کودکی مانع پرورش استعدادهای کودک شده و موجب فراگیری اضطراب و پریشانی در وجود کودک میشود که به آن «اضطراب اساسی» میگویند. کودک در چنین محیط ناامنی، در جستجوی راه گریزی است که بتواند خود را از آزار دیگران نجات دهد تا کمتر دچار اضطراب و دلهره شود و در این میان از سه تکنیک «شخصیت جداشده»، «شخصیت سلطه طلب» و «شخصیت پرخاشگر» سود میجوید. در این مقاله ساز و کار اضطراب بنیادی از دیدگاه کارن هورنای در شخصیت زنان رمان «رازی در کوچه ها» از فریبا وفی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
روش مطالعهپژوهش حاضر با رویکردی توصیفی-تحلیلی به بررسی اضطراب اساسی در رمانرازی در کوچه هامیپردازد و رویاها، احساسات و عواطف، نیازها، آرزوها و واکنش زنان به موقعیتها را با نظر به نظریه اضطراب شخصیتی کارن هورنای تحلیل و ریشه یابی میکند.
یافته هافضایی روانی حاکم بر رمان «رازی در کوچه ها» آلوده به اضطراب و پریشانی است و توصیف شخصیتها در این رمان بسیار ماهرانه صورت گرفته است. همچنین بدلیل اضطراب عمیقی که در شخصیتها نهادینه شده، رکود بر زنان رمان حاکم است و آینده برای آنها معنایی ندارد. اضطراب و نگرانی در رفتار و واکنشهای شخصیتها بیش از همه در حمیرا و ماهرخ دیده میشود، اما سایر زنان نیز بر اساس تجربیات کودکی خود ناگزیر دچار اضطراب اساسی هستند.
نتیجه گیریتحلیل شخصیت زنان این رمان بر اساس نظریه اضطراب اساسی هورنای نشان میدهد حمیرا تنها زنی است که برای درمان روانجوری و اضطراب اساسی خود به شخصیتی جداشده تبدیل شده است که برای درمان روان رنجوری خود به دوری جستن از مردم، استقلال و کمال روی می آورد. شخصیت ماهرخ برای درمان اضطراب درونی خود به ترکیبی از پرخاشگری و جداشدگی روی می آورد. او از سویی در برابر همسرش دچار انفعالی دردناک شده و امیدی به رهایی و نجات ندارد و از سویی دیگر در برابر فرزندانش هنوز ناامید نیست و سعی میکند با اعمال پرخاشگری کاری کند که فرزندانش بویژه دخترانش به سرنوشت تلخ او دچار نشوند. شخصیت عزیز و آذر نیز برای درمان اضطراب خویش به پرخاشگری روی آورده اند. ایشان بترتیب حرکت علیه ماهرخ و غلامعلی را ابزاری برای رسیدن به قدرت، استثمار، کسب حیثیت، برخورداری از تحسین و پیشرفت میداند. مستانه و منیر نیز برای درمان اضطراب درونی خویش به شخصیتی سلطه طلب تبدیل شده اند که نیاز به حرکت بسوی مردم، نیاز به تایید و محبت، و نیاز به مونس از مهمترین مشخصه های این دسته است.
کلیدواژگان: کارن هورنای، اضطراب، داستان معاصر، رازی در کوچه ها، فریبا وفی -
صفحات 223-235زمینه و هدف
کتاب «منقبه الجواهر» یا «مستورات» یکی از دو منقبت نامه ای است که درباره زندگی و کرامات عارف مشهور قرن هشتم هجری، میرسید علی همدانی (786 – 714 ه.ق)، نگاشته شده است. نویسنده این کتاب گرانسنگ، یکی از مریدان «سید عبدالله برزش آبادی» بنام «حیدر بدخشی» است. این رساله پس از تذکره «خلاصه المناقب» اثر «نور الدین جعفر بدخشی»، ارزشمندترین مرجع در شناخت احوال و اندیشه های میر سید علی همدانی است. این مقاله میکوشد تا به اختصار، به بررسی محتوا و تحلیل سبک شناسانه و معرفی نسخه های خطی موجود از این کتاب بپردازد.
روشاین پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر رویکرد پژوهش در ارائه گزارش یافته ها و نتایج از نوع توصیفی تحلیلی و جامعه آماری پژوهش آن، نسخ خطی موجود از «منقبه الجواهر» یا «مستورات» یا تصاویر آن در کتابخانه های ایران است.
یافته هانثر مستورات مرسل و ساده است و محتوای آن بی تکلف و تصنع بیان میشود. بکارگیری اصطلاحات، عبارات و احادیث عربی، و نیز اشعار فارسی در آن متعادل است. نویسنده اش کوشیده تا آنجاکه ممکن است از موضوع، منحرف نشود و به آن وفادار بماند، اما به نسبت خلاصه المناقب بیشتر به نقل کرامات میپردازد و از دقت زمانی و توالی منطقی کمتری بهره میگیرد.
نتیجه گیریباآنکه رساله مستورات پس از خلاصه المناقب و به تقلید از آن نوشته شده است، حاوی مطالبی تازه و حکایاتی شگرف درباره میرسیدعلی همدانی است که خود نویسنده، بی واسطه از خلفا و مریدان آن عارف شهیر شنیده است. تذکره منقبه الجواهر یا مستورات حیدر بدخشی، هرچند به لحاظ ترتیب زمانی، پس از خلاصه المناقب نورالدین جعفر بدخشی قرار میگیرد، در برخی قسمتها به لحاظ رعایت اصول و موازین منقبت نامه نویسی بر آن پیشی میگیرد.
کلیدواژگان: منقبه الجواهر، مستورات، میر سیدعلی همدانی، حیدر بدخشی، تصوف -
صفحات 237-261زمینه و هدف
در نقد ادبی معاصر، معنای یک متن بصورت تنگاتنگی وابسته به کشف ارتباط میان متن با پیش متن یا پیش متنهایی است که همچون مولفه های فرامتنی، عامل زایشگری اثر بشمار می آید؛ از این رو تحلیلهای بینامتنی، ابزاری روشمند جهت تحلیل نظام معنایی، ساختاری و زبانی یک اثر بشمار می آید. در این پژوهش برآنیم تا با بهره گیری از رویکرد بینامتنی ژرار ژنت به ارزیابی دلالتهای بینامتنی در شهنامه سلیمانی متنی حماسی بشیوه شاهنامه از قرن دهم بپردازیم.
روش پژوهشروش پژوهش در این مقاله توصیفی تحلیلی، بر مبنای مطالعات کتابخانه ای با بهره گیری از رویکرد نقد ادبی بینامتنی بر اساس نظریه ژنت است. محدوده پژوهش شهنامه سلیمانی اثر فتح الله عارف است.
یافته های پژوهشیافته های پژوهش حاکی از آن است که پیوندهای نهان و آشکار میان شهنامه سلیمانی و شاهنامه فردوسی بر اساس نظریه بینامتنی ژرار ژنت وجود دارد.
نتایج پژوهشبا توجه به وجوه و ابعاد تاثیرپذیری فتح الله عارف در شهنامه سلیمانی از حماسه سترگ فردوسی در شاهنامه، تاثیرپذیری عارف، تنها در حیطه زبانی و واژگانی نبوده است بلکه شاعر ضمن بررسی تقابلی در بازآفرینی یک متن در قامت یک شاهنامه با تکیه بر احساس برتری خود و اثرش نسبت به فردوسی و شاهنامه، سعی داشته در تصویرپردازی، شخصیت پردازی، صوربلاغی و شگردهای بیانی از شاهنامه تاثیر بپذیرد و ردپای این تاثیرپذیری در شهنامه سلیمانی قابل مشاهده است.
کلیدواژگان: بینامتنیت، ژرار ژنت، شاهنامه فردوسی، شهنامه سلیمانی، فتح الله عارف -
صفحات 263-280زمینه و هدف
ترس و نگرانی از گذر زمان و به پایان رسیدن زندگی دنیوی همواره دغدغه اصلی بشر بوده است و رهایی از مرگ و یافتن آب حیات و گیاه جوانی برای نامیرا شدن بنمایه خلق اسطوره های جهانی شده اند. در واقع مرگ حماسی تلاقیگاه لذت با عمیقترین اندوه در روایتی جمعی است؛ تلاقیگاه دو انگاره متعارض است: میرایی و جاودانگی. در روایت حماسی، مرگ با بقا پیوندی عمیق مییابد و فرد در همذات پنداری خود با قهرمان حماسه، بقا را در مرگ مییابد. در این راستا جستار حاضر دو مفهوم کلیدی «مرگ و معاد» را در منظومه های گرشاسبنامه، بهمن نامه و برزونامه مورد بررسی قرار میدهد. تاکید اصلی در این پژوهش بر آشکار کردن مسائل اخلاقی و بنمایه های اعتقادی و دینی در این آثار درباره مرگ است.
روش مطالعهمقاله با روش توصیفی- تحلیلی بصورت تطبیقی به شباهتها و تفاوتهای نگرش سه حماسه مذکور به مسئله مرگ و معاد میپردازد. محققان در این جستار در صدد تبیین چگونگی نوع نگاه گرشاسبنامه، بهمن نامه و برزونامه به مسئله مرگ و معاد هستند.
یافته هاشعرای حماسه پرداز مذکور در برخورد با مرگ غالبا به مفاهیمی از قبیل پوچی کار جهان، بیوفایی آن، مقدر بودن و ناگزیری مرگ، رازوارگی جهان و ناپایداری کار آن منتج میگردد. در جهان حماسی به اقتضای فضای جنگاورانه و رویارویی با مرگ، تمام پهلوانان همواره با مسئله مرگ مواجه بوده اند. این قهرمانان مرگ را برمیگزینند در حالیکه به آسانی میتوانند از آن بپرهیزند یا با آن مقابله کنند. بدین سبب مرگ آنها معنای دیگری به زندگی میبخشد.
نتیجه گیریبطور کلی میتوان گفت هدف این شاعران از پرداختن به مرگ، تقویت شجاعت در پهلوانان و نهراسیدن از دشمن، مرگ در راه سربلندی ایران، و دفاع از میهن با مرگی خودخواسته است. در واقع اصرار آنها بر نشان دادن ناپایداری این دنیا در برابر جاودانگی آخرت، ناچیز و بی اهمیت نشان دادن دلخوشیها و دلبستگیهای دنیوی در راستای تشویق پهلوانان به انتخاب مرگ و نهراسیدن از آن است؛ به این دلیل است که پهلوانان ایرانی بهشت را از آن کسی میدانستند که در راه دفاع از میهن و آرمانهایش کشته شود.
کلیدواژگان: برزونامه، بهمن نامه، گرشاسبنامه، مرگ، معاد، حماسه -
صفحات 281-315زمینه و هدف
دیوان بیانی کرمانی از حیث سروده شدن در دوره تغییر سبک فارسی از عراقی به هندی و نیز استقبال وی از غزلهای حافظ در مخمساتش مورد اهمیت است. این اثر شامل مخمسات، قصاید، غزلیات و قطعه است. معرفی نسخ خطی دیوان بیانی کرمانی و شناخت ویژگیهای زبانی، فکری و ادبی آن از اهداف اصلی این پژوهش است.
روش تحقیقپژوهش حاضر مطالعه ای نظری است که به روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده است و جامعه مورد مطالعه در این پژوهش دو دستنویس موجود از دیوان بیانی کرمانی در کتابخانه های انجمن ترقی اردو پاکستان و کتابخانه طوپقسرای ترکیه است.
یافته هابیانی کرمانی از شاعران اواخر قرن نهم و اوایل دهم هجری قمری است. دیوان این شاعر قریب به 2700 بیت دارد و اشعار او اغلب خالی از تصویرسازیهای نوین است. کاربرد فراوان لغات عربی و واژه های تقیل و مهجور، ویژگیهای کهن و آرایه های لفظی و معنوی موجب شده است که زبان شعر او چندان ساده نباشد. جناس و واج آرایی در صدر کاربرد صنایع لفظی و کنایه، تشبیه و تضمین پربسامدترین صنایع معنوی به کاررفته در این اثر است. قصاید دیوان او مدحی است و غزلیات و مخمسات او اغلب شامل اندیشه های غنایی و عرفانی و تنها قطعه و تک بیت این دیوان ماده تاریخهایی در سالمرگ دو شخصیت ناشناس است.
نتیجه گیریبیانی در سرایش اشعارش دنباله رو شاعران متقدم است. شدت تقلید بیانی کرمانی به اندازه ای است که از 86 مخمس موجود در دیوان او، 84 مخمس به استقبال از غزلیات حافظ و دو مخمس دیگر به استقبال از غزلیات امیرخسرو دهلوی و کاتبی شیرازی سروده شده و تمام ابیات این غزلها در مخمسات او تضمین شده است. قصاید بیانی در مدح شاه اسماعیل صفوی و درون مایه مخمسات او اغلب اندیشه های عرفانی چون ترک تعلقات مادی، انتخاب پیر و عروج به عالم بالا است. غزلیات او نیز اغلب دربردارنده مضامین غنایی چون عشق، شکوه و شکایت از معشوق، شاهدبازی، درد فراق و اندیشه های تعلیمی چون خردوزی، حذر از دنیا، اغتنام فرصت حیات و دوری از تزویر و ریا است و تنها قطعه و تک بیت این اثر به صورت ماده تاریخ سروده شده است.
کلیدواژگان: نسخه خطی، دیوان بیانی کرمانی، سبک شناسی، عصر صفوی
-
Pages 1-18BACKGROUND AND OBJECTIVESOne of the most central themes in Sufi books and Persian commentaries is the subject of Iblis and how his story is, each of the poets and writers regarding the image of Iblis, which
started from the creation of Adam (pbuh) and was accompanied by his descent tothe earth, their perceptions and Various interpretations have been offered. In this research, we have analyzed the personal interpretations of Attar and Abulfatuh Razi from the story of Iblis, and we have shown their commonalities and differences regarding different parts of the story.METHODOLOGYThis research has tried to investigate the image of Iblis in the logic of Al-Tir Atar Neishabouri and the interpretation of Abul Fattuh Razi with a comparative and descriptive-analytical method. Data collection in this research has been done through library activity.
FINDINGSThe story of Iblis as an important Qur"anic theme has been included in all Persian literary works and interpretations, and each of the poets and writers have different perceptions and interpretations regarding the image of Iblis, which started from the time of the creation of Adam (PBUH) and was accompanied by his descent to the earth. have offered The
image of Iblis is very prominent and impressive in mystical texts, and the way commentators deal with the issue of Iblis is almost uniform and is described in detail.CONCLUSIONThe results of the research show that Attar"s opinion regarding the element of Iblis, the reason for not prostrating and other issues is different from that of Abul Fattouh Razi. Abul Fattouh Razi introduces Iblis as a type of jinn, but Attar does not say anything about the type of creation of Iblis. Abul Fatuh Razi believes that Iblis was always a disbeliever, but he hid this disbelief and his worship was hypocritical. Attar considers the reason for Iblis" disbelief to be his knowledge of the secret of God"s creation and how the soul (treasure) belongs to the body of Adam (pbuh).
Keywords: Iblis, Holy Qur'an, Mantegoltir, Ruz Al-Jinan, Abul Futuh Razi -
Pages 19-44BACKGROUND AND OBJECTIVES
The present study aims to analyze and examine the intellectual style of Persian-speaking rubaiyat writers from the eighth century to the contemporary era. After Khayyam, rubaiyat has continued with approaches that revolve mostly around the theme of counting spoils until the contemporary era. In this article, the main goal of this research is to analyze and examine the intellectual style of Persian rubaiyat from the eighth century to the contemporary era.
METHODOLOGYThe research method in this article is descriptive-analytical and library studies. The statistical population in this article is a selection of rubaiyats of the most prominent poets from the eighth century to the contemporary era.
FINDINGSThe research findings indicate that the most important foundations of the thought and thinking of the rubai poets from the eighth century onwards include matters such as counting the spoils, paying attention to wine, philosophical despair, astonishment, tolerance and adaptation, and hope for the forgiveness of sins, all of which are manifestations of tolerance and forgiveness.
CONCLUSIONThe research results and findings indicate that among the components of tolerance and forgiveness, paying attention to counting the spoils and being happy in the style and context of Khayyam’s thought is more frequent among the rubaiyats under study than other components.
Keywords: Rubai. Tolerance. Tolerance. Poetry From The Eighth Century -
Pages 45-60BACKGROUND AND OBJECTIVES
The paradox is made from a collection of inconsistencies and contradictions, and it is different and more complicated than the contrast industry. Poems of Afshin Yadollahi, a contemporary poet and songwriter, are one of the best and most suitable platforms for studying and examining the contradictory types of contemporary poetry. Yadollahi"s poetry is so mixed with apparent contradictions that it can be considered the main characteristic of his poetic style. The use of this method of expression is not only an obstacle to the process of the text, but also makes it fluent and eloquent and adds to its richness. In this research, this poet"s poetry has been examined from the point of view of quality and contradictory types of visualization.METHODOLOGYThe present study was prepared and organized in a descriptive-analytical way to investigate the paradox of scene-making in Afshin Yadollahi"s poems in three main categories: "linguistic construction, literary construction, and content construction".
FINDINGSYadollahi has used documental contrastive more than its combined type in linguistic contractiveness. In the literary sector, he mostly uses the relationship of contradiction between words, but besides that, industries such as simile, metaphor, allusion, sensationalism and irony are also significantly used in creating contradictory images. In the content section, he has used three types of conventional, religious and abstract paradoxes, and these paradoxes in his poetry often show a mystical color of love.
CONCLUSIONIn Yadollahi"s poems, contradictory concepts or words have been created from the combination of many contradictory concepts and a kind of contradictory concept flow in the whole poem, which can be considered as one of the unique features of Yadollahi"s poetry style. In general, the paradox in Yadollahi"s poems, while being simple and exploiting the contrast between concrete, common and superficial words, still has the characteristics of innovation, surprise and complexity. He has represented complex concepts based on ontology and self-knowledge in the form of simple and understandable contradictory views for the audience.
Keywords: Rhetoric, Paradox, Contemporary Poetry, Afshin Yadollahi -
Pages 61-74BACKGROUND AND OBJECTIVES
One of the greatest fields of linguistics is semantics and the knowledge of meaning review that is of a comprehensive concept and includes all common language signs and non-linguistic signs. the school of semantics has sub-branches, one of the most important of which is applied cognitive semantics, which itself is a sub-branch of cognitive semantics. In Shams"s poetry, in terms of explanation and explanation of the verses, we are faced with Some verses which have no specific meaning at all, and some verses have ambiguities at the level of words or words, which have caused confusion in the description of Shams"s poetry. The purpose of this essay is to examine the verses of the third category based on standards and in a descriptive and analytical way. This essay is based on the theory of Leonard Talmy in which there are three components for applied cognitive semantics.
METHODOLOGYThe research method in the present study is a combination of analytical and descriptive methods based on the study of related books and essays with statistical results. The basis of work is Sham’s sonnets book and the first 40 poems of it.
FINDINGSFindings show that the theory of applied cognitive semantics by Leonard Talmy is considered as a suitable criterion and pattern for analysis of books like Sham’s sonnets in which sorts of ambiguity are seen.CONCLUSIONResults show that among all components of Talmy’s theory, conceptual structure is of the most frequency and it means the coherence between words or collocation in the sentences.
Keywords: Semantics, Cognitive Linguistics, Schemas, Conceptual Structure, Shams Sonnets -
Pages 75-97BACKGROUND AND OBJECTIVES
Norman Fairclough"s critical discourse analysis is a new approach in discourse analysis studies that has attracted the attention of many humanities researchers, especially in literary studies, in recent decades. The literature of nations can be well analyzed and interpreted in the framework of linguistic criticism and critical discourse. The legend of Jamshid in the Shahnameh and the story of Prometheus in Greek mythology are among the two mythological stories that, with many common themes, show the dominant discourse of the battle of good and evil, moving away from the Yazidi sphere and trying to balance power. The main goal of the upcoming essay is to analyze and investigate the myth of Jamshid in the Shahnameh and the myth of Prometheus from Hesiod"s system based on Fairclough"s critical discourse analysis approach.
METHODOLOGYThe research method in this article is descriptive-analytical based on library studies and using linguistic criticism with Fairclough"s critical discourse analysis approach in order to examine two mythological stories of Jamshid from the Shahnameh and the myth of Prometheus from Hesiod.
FINDINGSThe findings of the research indicate that at the level of describing factors of lexical cohesion (repetition), contrast and synonymy, proportionality and grammatical coherence have been considered in both stories. At the level of interpretation based on the principle of intertextuality, both stories have common roots and bases of meaning, and at the level of explanation, the story of Jamshid and Prometheus is a reflection of the social structure of the mythological and ancient era.
CONCLUSIONAt the level of description, lexical cohesion is in the form of repetition of nouns and pronouns, which, in terms of ideology, emphasizes and relies on the situational context of Jamshid and Prometheus. The semantic proportions in both stories serve to emphasize the nature and character of the two, and the words that convey power, warfare, war tools, opposition between good and evil, and goodness and evil have been given more attention. In the field of interpretation and explanation, both stories have a lot in common, including Jamshid and Prometheus" imprisonment and the anger of Zahak and Zeus. Deletion and replacement, semantic contrast, the chain of the same class and reference all in both stories are in line with the ideology of Jamshid"s power and Prometheus" rebellion against Zeus. Also, the conceptual and intertextual similarities between the two stories at the level of explanation and the battle between good and evil at the level of interpretation in both stories, which are the result of the social action of the mythological era man, are important.
Keywords: Prometheus. The Legend Ofjamshid. Fairclough. Shahnameh.Hesiod -
Pages 99-114BACKGROUND AND OBJECTIVES
By analyzing literary texts according to Michel Foucault"s theory, is known the content of power in society and its effect on governance. n this article, have been examined the book "Tarikh-i Bayhaqi" which was written with the aim of historiography of the Ghaznavid government in accordance with the historical reality, and the book "Marzban-nama" which is an imaginary allegorical text with the purpose of moral teachings. This review is about the content of power in punishing criminals and war with enemies, and has been analyzed the influence of power relations in governance.
METHODOLOGYThe information of the article has been collected by library study and have been compared books of "Tarikh-i Bayhaqi" and "Marzban-nama" based on Michel Foucault"s theory of power. The article is written in a descriptive and analytical way. The statistical population is the book "Tarikh-i Bayhaqi" and the book "Marzban-nama", edited by Khalil Khatib Rahbar.
FINDINGSIn "Tarikh-i Bayhaqi", Sultan Masʽud rules as the supreme power, and in "Marzban-nama", the kings are in the position of supreme power. According to the theory of Michel Foucault, the findings of the research show: the content of power in the two books is different. In the Tarikh-i Bayhaqi, the function of power in the society of the Masʽud I era is associated with the discourse of sovereignty. But in Marzban-nama, the kings rule with wisdom. In punishing criminals and war with enemies, they consult with the government and finally act according to the opinion of the court and the vote of the crowd and defeat the enemies.
CONCLUSIONPower in the Tarikh-i Bayhaqi is based on the discourse of domination and the use of corporal punishment and the tyranny of voting in war, finally was defeated Sultan Masʽud. But in Marzban-nama, power is with the discourse of wisdom and it is the generator of morality, and finally it is the generator of justice and peace for the society and it has caused the defeat of the enemies.
Keywords: Tarikh-I Bayhaqi, Marzban-Nama, Michel Foucault, Power, Punishment, War -
Pages 115-134BACKGROUND AND OBJECTIVES
Given the importance, necessity, and role of Persian poetry collections in reviving the texts left by past generations, and considering that the Divan of Shahne and the poems attributed to this poet have been less examined, conducting this research can hold significant literary importance and necessity, contributing to the introduction of this Iranian poet"s works to enthusiasts of Persian poetry and literature.
METHODOLOGYThis article aims to investigate the stylistics of the Divan of Shahne Mazandarani using a descriptive-analytical method based on library resources.
FINDINGSMohammad Mahdi Khan Shahne Mazandarani, known as "Shahne" (deceased in 1247 AH), was a poet of the 12th century AH from the village of Pazvar (Babol) and one of the dignitaries during the reign of Fath Ali Shah Qajar. Shahneh Mazandarani is regarded as a poet of the literary revival period, and his poetic style is similar to the Iraqi style. To date, no comprehensive collection of Shahne"s works has been published. A manuscript titled Divan Shahne by Mohammad Mahdi Mazandarani is available at the Library of the Islamic Consultative Assembly under catalog number 9102. This manuscript includes 55 ghazals, with the shortest containing five couplets and the longest containing ten couplets. Additionally, several incomplete ghazals are scattered throughout the Divan Shahne in single-line, couplet, and multi-line forms. The themes of Shahne"s ghazals encompass love, union, nature, beloved, separation, and more.
CONCLUSIONBased on the research findings, similes of a tangible nature are frequently employed in the Divan Shahne, while metaphors are used less often. The metaphors present in the Divan are primarily indicative. Various types of metonymy related to part-whole relationships are also prominently observed.
Keywords: Stylistics, Shahne Mazandarani, Literary Revival, Ghazal -
Pages 135-156BACKGROUND AND OBJECTIVES
Narrative semiotics in poetry refers to the understanding of the narrative of a poem based on the signs in the poem. One of the great theorists who discussed narrative semiotics is Michael Riffater, whose goal was to determine a coherent framework for accurate reading of the text, moving beyond superficial meaning, and understanding the codes. The stages of his theory are: initial reading and exploratory reading. Exploratory reading itself includes the recognition of connotations, namely unfamiliar combinations, descriptive rhyme schemes, and hypograms.
METHODOLOGYThe present article aims to examine and analyze the perceptions hidden in Rang Sepehri"s Death Notebook according to Riffater"s narrative semiotics theory. The method of conducting this research is descriptive-analytical, and the data are collected using questionnaires and studying related sources, and then analyzed using the content analysis technique.
FINDINGSSince Sohrab Sepehri is one of the poets whose poems are symbolic, Michael Rifater"s theory can help decipher his poems, which will make the reader more present in understanding and receiving the poet"s ultimate purpose and discovering the hidden codes of the poem. It can be said that Sohrab"s poetry can be analyzed using Rifater"s model, and the most important element is the creative and exploratory reading of the audience, which will help the reader to receive the meaning.
CONCLUSIONThis research shows that Sohrab began the poems of Daftar Merg Rang with a socio-political perspective and gradually distanced himself from it because the exploratory implications revolve more around the darkness that dominates the poet"s environment. Although the poet acknowledges the existence of people who want to escape from the conditions prevailing in society, he ultimately accepts the despair and lack of awakening of society. In the last poem, he concludes that the black man has no intention of leaving, so it is better for him to be happy and focus more on his inner world.
Keywords: Sign, Narrative Semiotics, Michael Rifater, Sohrab Sepehri, The Death Of Color -
Pages 157-174BACKGROUND AND OBJECTIVES
Nizar Tawfiq Qabbani in contemporary Syrian literature and Mohammad Taqi Shams Langroodi in contemporary Iranian poetry are among the poets who share social concerns in some of their poems. In this article, the sociology of the emergence of sadness in their poetry is examined through a comparative study. Both are committed poets who have given importance to social events and their descriptions of the social situation are filled with sadness and despair.
METHODOLOGYThe article is written based on comparative studies in a library manner and is written in a descriptive-analytical manner. The data collection tool is a questionnaire. The statistical population of the study includes the poems of Nizar Qabbani and Shams Langroudi. Of Qabbani"s poems, the collections "Al-A"mal Al-Sha"ariyyah and Al-A"mal Al-Siyasa" and excerpts of poems have been examined, and of Langroudi"s poems, the complete collection of poems of the first volume has been examined.
FINDINGSIn Qabbani"s socio-political poems, the issue of Palestine, Jerusalem, the Arab world"s stance against Israel, the civil wars in Beirut, and the economic and cultural problems of his society are mentioned. Langroudi pays attention to the problems of man in modern society, the oppression and tyranny of the 1950s, the imposed war, and social problems. In these poems, romantic sadness, the sorrow of war, and the socio-political sorrows of tyranny, injustice, poverty, and the problems of society are both seen in his poetry. In Romantic Despair, Langroudi has spoken with romantic despair about the plight of man in modern society and the decline of values, but Qabbani is saddened by the death of his wife who was killed due to civil wars. In the sorrow of war and socio-political problems, tyranny, the incompetence of Arab leaders, the occupation of Palestine, Israeli crimes, and the civil war in Beirut are mentioned in Qabbani"s poetry, and the most important reason for Langroudi"s sorrows is the oppression of the 1950s, the martyrdom of youth and children in the war, and the economic problems of society.
CONCLUSIONIn the poetry of Qabbani and Langrudi, despite the differences in the social issues of the two countries: in a comparative study of the poetry of sorrow, the issue of war, tyranny in society, the socio-economic problems of society, and the sorrow of human decline in society are common concerns of both of them. What they have in common is their sorrow for war, tyranny, and the disorder of society, and what is different is romantic sorrow and specific descriptions of the problems of the two countries.
Keywords: Nazar Qabbani, Shams Langroudi, Sadness, Sociology, Human -
Pages 175-202BACKGROUND AND OBJECTIVES
The main objective of this article is to analyze and examine the linguistic, intellectual, and literary levels of the Surabadi commentary by Abu Bakr Atiq Neyshaburi, as one of the prominent works of interpretation of the Holy Quran in the fifth century, and to present a clear picture of this book with a stylistic analysis.
METHODOLOGYThe research method in this study is descriptive-analytical based on library studies and documentary methods and taking notes from five volumes of Surabadi commentary corrected by Ali Akbar Saeedi Sirjani. The examples and instances have been selected selectively from the text of the work and we have analyzed them in a systematic and statistical manner. In order to avoid procrastination and within the scope of this article, it has been sufficient to mention some evidence and examples.
FINDINGSThe research findings indicate that Surabadi has given his prose special characteristics by utilizing phonetic features such as various substitutions, mergers, increases, decreases and reductions, deletions and inflections at the linguistic level, original Persian and Old Persian words, a small use of Arabic words, the use of synonyms and suffixes at the lexical level, and paying attention to features such as the use of adjectives, pronouns, absolute object and the use of prefixed, compound, supplicatory, prohibition, command, and negation verbs at the syntactic level. Surabadi"s sentences are simple and he has not paid much attention to Arabic words. On the literary level, his sentences are mostly unadorned and free from complex and remarkable imagery and are summarized in simple similes and metaphors. On the intellectual level, his tendency towards monotheistic beliefs, the vision of God, predestination and free will, and intercession can also be observed.
CONCLUSIONOur study of Surabadi"s commentary shows that the author has been more successful in the linguistic field at the three levels of linguistic, literary, and intellectual. Persian words, various phonological processes, abdal, Persian synonyms, and the use of ancient and original words are among the characteristics that well demonstrate his proficiency at the linguistic level.
Keywords: Stylistics, Surabadi Interpretation, Linguistic Level, Literary Level, Intellectual Level -
Pages 203-222BACKGROUND AND OBJECTIVES
According to Karen Horney"s perspective, inappropriate and abnormal childhood conditions prevent the development of a child"s talents and cause anxiety and distress in the child, which is called "basic anxiety." In such an insecure environment, the child is looking for an escape route that can save her/ himself from being harassed by others in order to be less anxious and fearful, and in the meantime, she/he benefits from the three techniques of "detached personality", "dominant personality", and "aggressive personality". In this article, the mechanism of basic anxiety from Karen Horney"s perspective in the character of women in the novel "Secret in the Alleys" by Fariba Vafi has been examined and analyzed.
METHODOLOGYThe present study uses a descriptive-analytical approach to examine the basic anxiety in the novel A Secret in the Alleys and analyzes and traces the dreams, feelings and emotions, needs, desires and women"s reactions to situations in light of Karen Horney"s theory of personality anxiety.
FINDINGSThe psychological atmosphere prevailing in the novel "A Secret in the Alleys" is filled with anxiety and distress, and the description of the characters in this novel is very skillful. Also, due to the deep anxiety that is institutionalized in the characters, stagnation prevails over the women in the novel and the future has no meaning for them. Anxiety and worry in the behavior and reactions of the characters are seen most in Humeyra and Mahrokh, but other women also inevitably suffer from basic anxiety based on their childhood experiences.
CONCLUSIONAnalysis of the female characters in this novel based on Horney"s theory of basic anxiety shows that Humeyra is the only woman who has become a detached character to treat her neurosis and basic anxiety, who turns to avoiding people, independence, and perfection to treat her neurosis. The character of Mahrokh turns to a combination of aggression and separation to treat her inner anxiety. On the one hand, she has become painfully passive towards her husband and has no hope of liberation and salvation, and on the other hand, she is not yet desperate towards her children and tries to use aggression to prevent her children, especially her daughters, from suffering her bitter fate. The characters of Aziz and Azar have also turned to aggression to treat their anxiety. They respectively consider the move against Mahrokh and Gholam Ali as a means of achieving power, exploitation, gaining prestige, enjoying admiration, and progress. Mastane and Monir have also become domineering personalities to treat their inner anxiety, and the need to move towards people, the need for approval and affection, and the need for affection are among the most important characteristics of this group.
Keywords: Karen Horney, Anxiety, Contemporary Fiction, A Secret In The Alleys, Fariba Vafi -
Pages 223-235BACKGROUND AND OBJECTIVES
Despite all the criticisms of researchers regarding the historical and sometimes rational validity and inaccuracy of the books of Tazkirah and Manaqib-namehs of the great Sufis, such books are still considered the most important sources for understanding the circumstances, works, and beliefs of previous mystics and Sufis. “Manqabat al-Jawahir” or “Masturat” is one of these Manaqib-namehs that was written about the life and miracles of the famous mystic of the eighth century AH, Mir Seyyed Ali Hamedani (786-714 AH). The author of this precious book is one of the disciples of “Seyyed Abdullah Borzeshabadi” named “Heydar Badakhshi”. After the mention of “Kholasat al-Manaqib” by “Nur al-Din Ja’far Badakhshi”, this treatise is the most valuable reference in understanding the circumstances and thoughts of Mir Seyyed Ali Hamedani. This article attempts to briefly examine and analyze the stylistic and descriptive manuscripts of this book.
METHODOLOGYThis research is applied in terms of its purpose and in terms of its research approach in reporting the findings and results, it is descriptive-analytical and its statistical population is the existing manuscripts of “Manqabat al-Jawahir” or “Masturat” in Iran.
FINDINGSAlthough the Masurat treatise was written after and in imitation of the Kholasat al-Manaqib, it contains new material and remarkable stories about Mir Seyyed Ali Hamedani.
CONCLUSIONThe prose of the Masurat is concise and simple, and its content is expressed without any effort or artificiality. The use of Arabic terms, phrases, and hadiths, as well as Persian poems, is balanced. Its author has tried to remain faithful to the subject as much as possible, but compared to the Kholasat al-Manaqib, he focuses more on the narration of miracles and uses less chronological accuracy and logical sequence.
Keywords: Manqabat Al-Jawahir, Masurat, Mir Seyyed Ali Hamedani, Heydar Badakhshi, Sufism -
Pages 237-261BACKGROUND AND OBJECTIVES
In contemporary literary criticism, the meaning of a text is closely related to discovering the relationship between the text and the pre-text or pre-texts that, like metatextual components, are considered the reproductive factor of the work; hence, intertextual analysis is considered a methodological tool for analyzing the semantic, structural, and linguistic system of a work. In this study, we aim to evaluate the intertextual implications in Shahnameh Soleymani - an epic text in the style of Shahnameh from the tenth century - by using Gerard Genette"s intertextual approach.
METHODOLOGYThe research method in this article is descriptive-analytical, based on library studies using the intertextual literary criticism approach based on Genette"s theory. The scope of the research is Shahnameh Soleymani by Fathullah Aref.
FINDINGSThe findings of the research indicate that there are hidden and obvious links between the Shahnameh of Soleimani and the Shahnameh of Ferdowsi based on Gerard Genette"s intertextual theory.
CONCLUSIONConsidering the aspects and dimensions of Fathullah Aref"s influence in the Shahnameh of Soleimani from Ferdowsi"s great epic in the Shahnameh, Aref"s influence was not only in the linguistic and lexical field, but the poet, while examining the contrast in recreating a text in the form of a Shahnameh, relying on his sense of superiority and his work over Ferdowsi and the Shahnameh, tried to be influenced by the Shahnameh in imagery, characterization, rhetorical figures and expressive techniques, and the traces of this influence can be seen in the Shahnameh of Soleimani.
Keywords: Intertextuality, Gerard Genette, The Shahnameh Of Ferdowsi, The Shahnameh Of Soleimani, Fathullah Aref -
Pages 263-280BACKGROUND AND OBJECTIVES
Fear and anxiety about the passage of time and the end of worldly life have always been the main concerns of mankind, and liberation from death and finding the water of life and the plant of youth to become immortal have become the motifs of the creation of world myths. In fact, epic death is the meeting point of pleasure with the deepest sorrow in a collective narrative; it is the meeting point of two conflicting ideas: mortality and immortality. In the epic narrative, death finds a deep connection with survival, and the individual, in his identification with the hero of the epic, finds survival in death. In this regard, the present article examines the two key concepts of "death and resurrection" in the poetic systems of the Garshasbnameh, Bahmannameh, and Borzunamah. The main emphasis in this research is on revealing the ethical issues and the religious and doctrinal themes in these works about death.
METHODOLOGYThe article uses a descriptive-analytical method to comparatively examine the similarities and differences in the attitudes of the three aforementioned epics towards the issue of death and resurrection. In this study, the researchers seek to explain how Garshasbnameh, Bahmannameh and Borzonameh view the issue of death and resurrection.
FINDINGSThe aforementioned epic poets, in their dealings with death, often come up with concepts such as the emptiness of the world, its disloyalty, the predestination and inevitability of death, the mystery of the world and the impermanence of its work. In the epic world, due to the warlike atmosphere and the confrontation with death, all heroes have always faced the issue of death. These heroes choose death while they could easily avoid it or fight it. Therefore, their death gives another meaning to life.
CONCLUSIONIn general, it can be said that the purpose of these poets in addressing death is to strengthen the courage of the heroes and not to fear the enemy, to die for the glory of Iran, and to defend the homeland with a self-willed death. In fact, their insistence on showing the impermanence of this world in comparison with the eternity of the hereafter is to show the insignificant and unimportant pleasures and worldly attachments in line with choosing death and not to fear it; this is because the Iranian heroes considered heaven to belong to those who die in the defense of their homeland and its ideals.
Keywords: Borzuname, Bahmaname, Garshasbname, Death, Resurrection, Epic -
Pages 281-315BACKGROUND AND OBJECTIVES
The Divan of Bayani Kermani is noteworthy for its composition during the transition period of Persian poetry from the Iraqi style to the Indian style, as well as for Bayani’s emulation of Hafez’s ghazals in his mukhammas. The collection includes mukhammasat, qasidas, ghazals, and fragments. The primary objectives of this study are to introduce the manuscripts of the Divan of Bayani Kermani and to analyze its linguistic, intellectual, and literary characteristics.
METHODOLOGYThe present research is a theoretical study conducted through library research using a descriptive-analytical approach. The study’s corpus consists of two extant manuscript copies of Bayani Kermani’s Divan housed in the libraries of the Anjuman-i Taraqqi-i Urdu Pakistan and the Topkapi Palace Library in Turkey.
FINDINGSBayani Kermani was a poet of the late 9th and early 10th centuries AH. His Divan contains approximately 2,700 verses, and his poetry is often devoid of novel imagery. The qasidas in his Divan are panegyrics, while his ghazals and mukhammasat often convey lyrical and mystical ideas. The sole fragment and single-line poem in his Divan serve as chronograms written to commemorate the deaths of two unnamed individuals.
CONCLUSIONBayani follows the lead poets in writing his poems. Bayani Kermani"s imitation is so intense that out of the 86 makhms in his divan, 84 makhms were written to Following Hafez"s sonnets and all the verses of these ghazals are guaranteed in his makhmsat. The expressive poems in praise of Shah Ismail Safavi and the theme of his dilemmas are often mystical thoughts such as leaving material ties, choosing the old and ascending to the upper world. His sonnets often contain lyrical themes such as love, glory and complaints from the beloved, playing witness, the pain of parting, and educational thoughts such as being careful, being careful of the world, seizing the opportunity of life and avoiding hypocrisy, and the only piece and verse of this work is History has been written.
Keywords: Manuscripts, Divan-E- Bayani Kermani, Stylistics, Safavi Period