فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال سی و دوم شماره 4 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد مختاری*، مهدی محمدی نسب صفحه 1

    کنترل و نظارت استراتژیک یکی از وظایف اصلی مدیریت استراتژیک است که تحقق جهت گیری ها، اهداف و راهبردهای تدوین شده را پی گیری می کند. اهمیت کنترل و نظارت استراتژیک با افزایش پویایی و پیچیدگی بستر محیط خارجی و داخلی بیشتر می شود. در زمان امیرالمومنین علی (ع) اشخاص امین و خبره و قابل اعتماد برای کارهای گوناگون منصوب می شدند و از آنان خواسته می شد تا در بخش های مختلف روابط اجتماعی، حاضر و ناظر و امین و رابط و چشم حکومت باشند و مسائل گوناگون را به حکومت و یا مردم منتقل کنند و پل ارتباطی میان مسئولان جامعه و مردم باشند. این مطالعه کیفی که روش جمع آوری اطلاعات و داده های آن، اسنادی و کتابخانه ای بوده، با هدف یافتن و توصیف انواع نظارت و کنترل استراتژیک در مدیریت اسلامی با تاکید بر کتاب نهج البلاغه انجام گرفته و به روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی و تکنیک فیش برداری، به تشریح اهمیت کنترل و نظارت راهبردی و ارائه کلیاتی از مفاهیم و بخش های مختلف این حوزه پرداخته است. در این مطالعه، حدود 1696 مضمون از کتاب نهج البلاغه استخراج، پایش، خلاصه و طبقه بندی گردیده است و درانتها به 14 مفهوم کلیدی دست یافته و در قالب مدلی ارائه شده است. پایه گذاری یک جامعه اسلامی که می خواهد بر اساس مبانی و ارزش های اسلامی و در جهت تحقق اهداف اسلامی شود، مستلزم نظام های کنترلی هماهنگ با این ارزش ها و اهداف می باشد.

    کلیدواژگان: نظارت، کنترل، حضرت علی (ع)، نهج البلاغه، کنترل استراتژیک
  • محمود احمدی*، فاطمه عزیزآبادی فراهانی، عباسعلی قیومی، سید جمال الدین طبیبی صفحه 2

    از آنجا که در جریان فعالیت های سازمانی احتمال آسیب دیدن حوزه فرهنگ وجود دارد، لذا اتخاذ مجموعه ای از تدابیر پرهیزی-مراقبتی، مشارکتی- حمایتی و جبرانی توسط سازمان ها، در جهت مسئولیت پذیری فرهنگی، ضروری است. پژوهش حاضر که یک پژوهش آمیخته و کاربردی از نوع داده بنیاد است، به دنبال طراحی الگوی مسئولیت فرهنگی بنیاد مستضعفان و اعتبارسنجی آن است. این الگو، از طریق دسته بندی داده های حاصله از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و با کمک مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین سامان یافته است. اعتبار الگو با روش پیمایشی از طریق پرسش نامه در میان نمونه آماری سنجش گردید و جهت تحلیل و مدل سازی معادلات ساختاری هم از تحلیل عاملی تاییدی، با کمک نرم افزارهای Spss و Amos، بهره گیری شده است. بر اساس یافته های پژوهش، برگرفته از تحلیل اسنادی و نظرات خبرگان، مسئولیت مزبور شامل چهار مولفه ی فرهنگ سازمانی، اخلاق کسب وکار و خدمت، فرهنگ شهروندی و پیوست فرهنگی است. میزان بار عاملی در روابط بین متغیرهای مستقل و وابسته، نشانگر اعتبار الگوست. این الگو، با در نظرداشتن ابعاد درون و برون سازمانی، پیامدهای مثبت همچون تقویت سرمایه ی اجتماعی بنیاد و انقلاب اسلامی، ارتقای شاخص های فرهنگی جامعه و بهره وری سازمانی را پیش بینی می کند. بهره گیری کلی سازمان های عمومی و خصوصی از الگوی حاصله، گامی رو به پیش برای تحقق مدیریت فرهنگی در سازمان ها خواهد بود.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، مسئولیت فرهنگی سازمانی، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، نهادهای انقلابی
  • سید مهدی سیدطباطبایی*، میثم لطیفی، مرتضی جوانعلی آذر، مصباح الهدی باقری صفحه 3

    تحقق دولت اسلامی یکی از ضروریات پیش روی نظام جمهوری اسلامی در گام دوم انقلاب است. این پژوهش با هدف تبیین مفروضات اصلی و مبانی اجتماعی و سیاسی مکتب مدیریت دولتی اسلامی انجام شده است. با استفاده از روش مطالعه مروردامنه، 95 اثر با نگاه پارادایمی به حوزه مدیریت دولتی بررسی و هشت پارادایم اصلی شناسایی شد. سپس با مطالعه فراترکیب، ابعاد و مولفه های مکتب ساز مدیریت دولتی در قالب سه بعد اصلی، نه بعد فرعی و 19 مولفه طراحی گردید. در ادامه، با تحلیل مضمون قیاسی (تعدیل شده) آثار حضرت امام خامنه ای حفظه الله تعالی، مفروضات اصلی و مبانی اجتماعی و سیاسی مکتب مدیریت دولتی اسلامی استخراج و با پاردایم های متعارف آنگلوامرکین مقایسه شد. نتایج نشان می دهد که این مکتب بر پایه توحید در جهان بینی، جامع نگری در معرفت شناسی، مسئولیت انسان در انسان شناسی، و عقلانیت وحیانی استوار است. همچنین، تشکیل جامعه توحیدی در مقابل جامعه جاهلی، نظریه حق و باطل، نظریه ولایت و نظام مردم سالاری دینی (جمهوری اسلامی) به عنوان مبانی اجتماعی و سیاسی این مکتب شناسایی شدند. این پژوهش با ارائه چارچوبی نظری برای مکتب مدیریت دولتی اسلامی، زمینه را برای مطالعات بیشتر در این حوزه فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: مدیریت دولتی، مدیریت اسلامی، مکتب، پارادایم، امام خامنه ای
  • سید علی اصغر علوی*، علی رضائیان صفحه 4

    موضوع رهبری یکی از موضوعات کلیدی در حوزه علم مدیریت است که در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از اندیشمندان علم مدیریت قرار گرفته است. عمده این پژوهش ها برپایه مطالعه الگوهای رهبری و رهبران موفق دنیا انجام شده است. مطالعه رهبران آسمانی که تمام اعمال و بیانات آنها بی عیب و نقص است و می تواند به عنوان الگوی رهبران مطرح شوند، بسیار ضروری است. در اسلام نیز پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله و امامان معصوم علیهم السلام به عنوان الگوهای رهبری مطرحند که لازم است مورد مطالعه قرار گیرند. در این مقاله، تلاش گردید با مطالعه بیانات برگزیده امام حسین علیه السلام، ابعاد و مولفه های رهبری اسلامی مورد مداقه قرار گیرد. روش این پژوهش از نوع کیفی است و تحلیل داده های متنی نیز با روش تحلیل مضمون انجام شده است. یافته های پژوهش در سه دسته کلان، رهبری، شرایط رهبری و پیروان ارائه شده است. دسته رهبری به اصول رهبری و شرایط رهبری به بسترهای رهبری و پیروان نیز به زمینه های پیروساز پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اصول رهبری اسلامی عبارتند از: رهبری جامع نگر، رهبری براساس مخاطب شناسی، انعطاف پذیری و خلاقیت در روش ها، الهام بخشی از طریق شعارها، به کارگیری ابزارهای غیر کلامی، ترکیب استدلال و عاطفه، رهبری در بحران، روشنگری و بصیرت افزایی، عاقبت نگری، رهبری با محوریت دل و عواطف، رهبری اخلاقی در جنگ، استقامت در مسیر اصول. شرایط رهبری نیز شامل بستر خیرخواهی، بستر سخت کوشی، بستر پیگیری، بستر امیدواری، بستر یادآوری، بستر رصد لحظه های ناب است. در بعد پیروان نیز می توان به این موارد اشاره کرد: بستر عاطفی-تربیتی، بستر تعاون، بستر محرک، بستر نیازمندی، بستر اجتماعی.

    کلیدواژگان: رهبری، امام حسین، رهبری اسلامی، رهبر و پیرو، مدیریت عاشورایی
  • فاطمه رمضانی* صفحه 5

    مدیران به جهت تاثیرگذاری جایگاه، در کنار آراستگی به خصوصیات مثبت، باید از ویژگی های منفی نیز پیراسته باشند. امام علی (ع) در جایگاه رهبری جامعه اسلامی، در کنار امر و تاکید بر معروف های مدیریتی، به منکرات اخلاقی - حرفه ای برای مدیران نیز توجه، و نسبت به آن ها نهی داشته اند. براین اساس، هدف پژوهش حاضر استحصال و احصاء ویژگی های منفی مدیران از منظر امام علی (ع)، با بررسی کتاب نهج البلاغه، و بهره گیری از روش تحلیل محتوای عرفی است. در این روش ابتدا معانی و کدهای استخراج شده از نهج البلاغه که مرتبط با هم بودند در قالب خوشه هایی مشخص با نام مضامین فرعی جای گرفتند؛ سپس مضامین فرعی براساس اصل شباهت، دسته بندی شده و مضامین اصلی را شکل دادند. «ترس، حرص و آز، پرخوری و شکمبارگی، حلال شمردن حرام، هوسرانی، نادانی، آلودگی به گناه، دنیاپرستی، عدم قناعت، سوء شهرت خانوادگی» اولین گروه از مضامین فرعی می باشند که تحت عنوان "رذایل اخلاقی فردی" برای مدیران، تجمیع شده اند. «نفاق و دورویی، بخل و عدم انفاق، عدم رازداری، علاقه به ستایش، کبر و خودبزرگ بینی، نیرنگ و فریب، نقض عهد و پیمان شکنی، تبعیت از گمراهان، بی توجهی به فقرا، هم نشینی با سرمایه داران مسئله دار، بدرفتاری با مردم، تحقیر مردم، بی اعتنایی به مردم، منت گذاری، و ظلم و بی عدالتی»، نیز مجموعه ای از مضامینی هستند که مضمون اصلی "رذایل اخلاقی بین فردی"، را شکل داده اند. «رشوه خواری، اختلاس، خیانت به مافوق، سابقه ی بد کاری، خویشاوندسالاری، عدم صلاحیت و توانمندی، بی وقت عمل کردن، سستی و عدم تلاش، پنهان داشتن خود، استبداد رای و امتیازخواهی» آخرین دسته از مضامین فرعی می باشند که مضمون اصلی "ایرادات و عیوب حرفه ای" براساس آن سامان یافته است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، مدیریت اسلامی، ویژگی مدیران، ویژگی های منفی
  • علی حاج محمدی، مهدی شریفی، مجید مختاریان پور* صفحه 6

    دغدغه یافتن جایگزین برای نظریه رایج سازمان و مدیریت چندی است که در محافل تحقیقاتی غرب نمود کرده و اکنون گروه معتنابهی از پژوهشگران در کشورهای غربی معتقدند این نظریه و نیز مکتب سرمایه داری به عنوان خاستگاه فکری آن در حل مسائل جامعه دچار ناکارآمدی است. این اندیشه بخصوص بعد از بحران اقتصادی سال 2008 میلادی قدرت گرفت. هدف از پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل دیدگاه های این منتقدان است. تحقیق حاضر ضمن بررسی و تحلیل این دیدگاه های انتقادی، دسته بندی تازه ای را از انتقادات موجود نسبت به مکتب سرمایه داری و نظریه رایج سازمان و مدیریت ارایه کرده است. یکی از ثمرات پژوهش حاضر، زمینه سازی برای ارایه نگاه اسلام در عرصه مدیریت است. درواقع، وقتی روشن شود که محققان نظریه رایج سازمان و مدیریت در مهد این نظریه، خود از منتقدان آن شده اند زمینه فراهم خواهد شد تا دیدگاه مدیریت اسلامی به عنوان یک جایگزین پیشنهاد شود. همچنین دسته بندی ارایه شده از دیدگاه های انتقادی موجود زمینه سازی دیگری برای تبیین دیدگاه مدیریت اسلامی از جهت تعیین محل نزاع نظری صورت میدهد. این تحقیق با روش «تحقیق کتابخانه ای» صورت گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش، دیدگاه های منتقدان بعد از بحران اقتصادی 2008 میلادی در سه سطح کلان، میانی و خرد تحلیل میشود. در سطح کلان، انتقادات موجود متوجه مکتب سرمایه داری به عنوان خاستگاه نظریه رایج سازمان و مدیریت می باشد. در این سطح، مفاهیم بنیادین این مکتب نظیر «کار»، «تبادل و مصرف»، و «منابع» موضوع واکاوی انتقادی قرار گرفته است. در سطح میانی، انتقادات متوجه سازوکار «سازمان» و نظریه رایج مدیریت به عنوان نرم افزار اداره سازمان می باشد. در سطح خرد نیز از نگرش و رویکرد نظریه رایج مدیریت به افراد انسانی به عنوان اجزای سازمان انتقاد شده و توصیه هایی در جهت اصلاح رویکردهای رایج ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کاپیتالیسم، سازمان، مدیریت، بحران اقتصادی 2008، مدیریت اسلامی
|
  • Mohamad Mokhtari *, Mahdi Mohammadi Nasab Page 1

    Strategic control and monitoring is one of the main tasks of strategic management, which follows the realization of formulated directions, goals and strategies. The importance of strategic control and monitoring increases with the increase in the dynamism and complexity of the external and internal environment. During the time of Amir al-Mu'minin Ali (a.s.) trustworthy, expert and reliable persons were appointed for various tasks and they were asked to be present and supervisors and trustees and liaisons and eyes of the government in various parts of social relations and to report various issues to the government and or people to transfer and be a bridge between community officials and people. This qualitative study, the method of collecting information and its data was documentary and library, with the aim of finding and describing the types of strategic monitoring and control in Islamic management, with an emphasis on the book Nahj al-Balagha, and was carried out using the content analysis method. Qualitatively, with an inductive approach and fish-taking technique, he has explained the importance of strategic control and monitoring and presented general concepts and different parts of this field. In this study, about 1696 themes were extracted, monitored, summarized and classified from the book Nahj al-Balagha, and finally 14 key concepts were obtained and presented in the form of a model. The establishment of an Islamic society that wants to be based on Islamic principles and values and in order to achieve Islamic goals requires control systems that are in harmony with these values and goals

    Keywords: Monitoring, Control, Hazrat Ali (AS), Nahj Al-Balagha, Strategic Control
  • Mahmoud Ahmadi *, Fatemeh Azizabadifarahani, Abbasali Ghayoomi, Seyed Jamaladdin Tabibi Page 2

    Since there is a possibility of damage to the cultural sphere during organizational activities, it is necessary for organizations to adopt a set of preventive-careful, participatory-supportive and compensatory measures in order to be culturally responsible. The present study, which is a mixed and applied data-based research, seeks to design the Mostazafan Foundation's cultural responsibility model and its validation. This model was organized by categorizing data obtained from semi-structured interviews and using the Strauss and Corbin paradigm model. The validity of the model was measured by surveying the statistical sample through a questionnaire, and confirmatory factor analysis was used to analyze and model structural equations with the help of SPSS and Amos software. Based on the research findings, derived from documentary analysis and expert opinions, the aforementioned responsibility includes four components: organizational culture, business and service ethics, citizenship culture, and cultural attachment. The amount of factor loading in the relationships between independent and dependent variables indicates the validity of the model. This model, taking into account internal and external organizational dimensions, predicts positive outcomes such as strengthening the social capital of the Islamic Foundation and Revolution, improving the cultural indicators of society, and organizational productivity. The general use of the resulting model by public and private organizations will be a step forward for the realization of cultural management in organizations.

    Keywords: Social Responsibility, Organizational Cultural Responsibility, The Islamic Revolution Mostazafan Bonyad Institute, Revolutionary Institutions
  • Sayed Mahdi Sayed Tabatabaei *, Meisam Latifi, Morteza Javanali, Mesbaholhoda Baqeri Page 3

    Realizing an Islamic government is one of the necessities facing the Islamic Republic system in the second phase of the revolution. This research aims to explain the main assumptions and social and political foundations of the Islamic Public Administration (IPA) Paradigm. Using the scoping review method, 95 works with a paradigmatic view of public administration were examined, and eight main paradigms were identified. Then, through a meta-synthesis study, the paradigm-forming dimensions and components of public administration were designed in the form of three main dimensions, nine sub-dimensions, and 19 components. Subsequently, through deductive (modified) thematic analysis of the works of Imam Khamenei (may Allah protect him), the main assumptions and social and political foundations of the Islamic Public Administration (IPA) Paradigm were extracted and compared with conventional Anglo-American paradigms. The results show that this paradigm is based on monotheism in worldview, holistic approach in epistemology, human responsibility in anthropology, and revelatory rationality. Additionally, the formation of a monotheistic society as opposed to an ignorant society, the theory of right and wrong, the theory of guardianship, and the system of religious democracy (Islamic Republic) were identified as the social and political foundations of this paradigm. This research, by providing a theoretical framework for the Islamic Public (IPA) Administration Paradigm, paves the way for further studies in this field.

    Keywords: Public Administration, Islamic Management, Paradigm, Imam Khamenei
  • Seyyed Aliasghar Alavi *, Ali Rezaian Page 4

    The topic of leadership is always one of the key topics in the field of management science, which has received the attention of many management science thinkers in recent years. Most of these researches are based on the study of leadership models and successful leaders of the world. It is very necessary to study the heavenly leaders whose actions and statements are flawless and can be used as role models. In Islam, the Holy Prophet (PBUH) and the infallible imams (peace be upon them) are considered as leadership models that need to be studied. In this article, an attempt was made to examine the dimensions and components of Islamic leadership by studying the selected statements of Imam Hussain (peace be upon him). The method of this research is qualitative and the analysis of textual data was done with thematic analysis method. The research findings are presented in three broad categories, leadership, leadership conditions and followers. The leadership category deals with the principles of leadership and the conditions of leadership, the platforms of leadership and followers, and the fields of followership. The results of the research show that the principles of Islamic leadership are: comprehensive leadership, leadership based on audience knowledge, flexibility and creativity in methods, inspiration through slogans, use of non-verbal tools, combination of reasoning and emotion, leadership in crisis, enlightenment and insight-building, ultimatum, leadership with The centrality of the heart and emotions, moral leadership in war, perseverance in the path of principles. The conditions of leadership include benevolence, hard work, follow-up, hope, reminder, and observation of pure moments. In the dimension of followers, we can also mention these things: emotional-educational platform, cooperative platform, motivating platform, need platform, social platform.

    Keywords: Leadership, Imam Hossein, Islamic Leadership, Leader, Follower, Ashura Management
  • Fatemeh Ramezani * Page 5

    Managers have an important position, for this reason, they should have both good qualities and avoid bad qualities. Imam Ali (AS) in the leadership position of the Islamic society, paid attention to good and bad moral-professional characteristics for managers. Therefore, the aim of the research is to collect the negative characteristics of managers from the perspective of Imam Ali (AS), by examining the book Nahj al-Balagha, and using the traditional content analysis method.In this method, first, the codes extracted from Nahj al-Balagha, which were related to each other, formed sub-themes. After that, the sub-themes were categorized based on the principle of similarity and formed the main themes.The sub-themes of individual moral vices include "fear, greed, gluttony, considering haram as halal, lust, ignorance, contamination with sin, worldliness, dissatisfaction, family infamy". Interpersonal moral vices, topics such as "hypocrisy, miserliness, lack of secrecy, love for praise, arrogance and self-conceit, trickery and deception, breach of contract, following the misguided, neglecting the poor, hanging out with problematic capitalists, misbehaving with It includes people, humiliation of people, disregard for people, oppression and injustice. Professional faults and defects include such things as: "weakness and inefficiency, bribery, embezzlement, betrayal of superiors, bad work history, nepotism, acting out of time, laziness and lack of effort, hiding oneself, not consulting and asking for favors for "Self".

    Keywords: Nahj Al-Balagha, Islamic Management, Characteristics Of Managers, Negative Characteristics
  • Ali Hajmohammadi, Mahdi Sharifee, Majid Mokhtarianpour * Page 6

    For the past few years, there has been a growing interest in the Western research communities finding an alternative to the common theory of organization and management. Nowadays a significant group of researchers in Western countries maintain that the theory of organization and management as well as Capitalism as its intellectual base appear inefficient in tackling society's problems. The contention has gathered momentum largely following the 2008 economic crisis. The present research aims to categorize and analyze these critical views. It may help set the ground for presenting the view of Islam concerning the realm of management. The argument was that once we realize that the very researchers of the West have grown critical of the common theory of organization and management, we would be more persuaded to embrace alternative views including Islam’s. The methodology was library research. The views were analyzed and studied at three levels: a macro level, a meso level, and a micro level. At a macro level, the critics have aimed at Capitalism as the intellectual base of the common theory of organization and management by censuring such basic notions as labor, exchange, consumption, and resources. At a meso level, they have blamed the mechanism of common organization and the common theory of management for the current economic woes worldwide. And, finally, at a micro level, the common approach to individuals within the organization has become the point of criticism.

    Keywords: Capitalism, Organization, Management, 2008 Economic Crisis, Islamic Management