فهرست مطالب

پژوهش های اقتصاد صنعتی - پیاپی 28 (تابستان 1403)

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 28 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1404/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهاد خداداد کاشی، سیده وجیهه میکائیلی* صفحات 1-16

    رقابت و انحصار از مقوله های کلیدی در صنعت هستند. رقابت در صنعت باعث بهبود کیفیت و کاهش قیمت ها برای مصرف کنندگان می شود، در حالی که انحصار به تعیین قیمت ها و محدود کردن تولید منجر می شود که می تواند کیفیت و نوآوری را کاهش دهد. در این مقاله تلاش شد تا جهت بررسی رقابت و قدرت انحصاری در صنایع بزرگی همچون فلزات اساسی، صنعت تولید وسایل نقلیه موتوری و صنعت تولید محصولات شیمیایی، وضعیت انحصار و رقابت مورد توجه قرار گیرد. برای این منظور معیارهای مختلفی مانند؛ تمرکز، موانع ورود، صرفه های مقیاس، شاخص لرنر، مارک آپ و هزینه اجتماعی انحصار به کار گرفته شد. برای تحلیل داده ها هم از داده های خام مرکز آمار ایران با کد آیسیک چهاررقمی طی دوره 1381 تا 1397 استفاده گردید. نتایج بررسی شده نشان داد، صنعت تولید آهن و فولاد پایه، صنعت تولید مواد شیمیایی اساسی، صنعت تولید پلاستیک و لاستیک مصنوعی در شکل نخستین و صنعت تولید وسایل نقلیه موتوری از بیشترین میزان سهم فروش برخوردار بوده اند. این صنایع از تمرکز بالا، شاخص لرنر و مارک-آپ بالا، موانع ورود بالا، هزینه های اجتماعی بالا و صرفه های مقیاس پایین برخوردار هستند. علاوه براین رابطه معنی دار و مثبتی بین شاخص لرنر و هزینه های رفاهی انحصار در این صنایع وجود داشت. بعلاوه، مشخص شد که هزینه های اجتماعی انحصار در همه  سال های دوره مذکور بالا بوده و موجب کاهش کارایی و رفاه جامعه شده است.

    کلیدواژگان: رقابت، صرفه ناشی از مقیاس، مارک آپ، هزینه های رفاهی انحصار، تمرکز
  • عرفانه راسخ جهرمی*، مهرزاد ابراهیمی صفحات 17-30

    هدف این مطالعه برآورد ناکارایی x و هزینه های رفاهی انحصار در صنعت محصولات شیمیایی است. بدین منظور از رویکرد لیبنشتاین - کومانور جهت تخمین هزینه های رفاهی انحصار استفاده شده است. برای این منظور از داده های طرح آمارگیری کارگاه های صنعتی ده نفر کارکن و بیشتر مرکز آمار طی دوره 1381 تا 1397 برای صنعت محصولات شیمیایی با کد ISIC چهار رقمی استفاده گردید. جهت محاسبه هزینه های رفاهی انحصار، در ابتدا میزان شاخص ناکارایی x، هزینه نهایی و کشش قیمتی تقاضا بدست آمده است و در ادامه هزینه های رفاهی انحصار برآورد شده است. نتایج بررسی نشان داد که صنعت تولید الیاف مصنوعی با مقدار 59/0 دارای بیشترین میزان ناکارایی x و صنعت تولید پلاستیک و لاستیک مصنوعی در شکل نخستین با 23/0 دارای کمترین میزان ناکارایی x است. بعلاوه طبق نتایج بدست آمده میزان هزینه رفاهی عملکرد غیر رقابتی در صنعت تولید پلاستیک ولاستیک مصنوعی در شکل نخستین دارای بالاترین مقدار بوده و به میزان 7159843190 میلیون ریال بدست آمده است. بنابراین به منظور بهبود کارایی و رقابت پذیری صنعت شیمیایی ایران، تسهیل دسترسی به منابع مالی، بهبود زیرساخت های حمل و نقل و لجستیک برای کاهش هزینه های تولید و توزیع و وضع قوانین و مقررات مناسب برای افزایش کیفیت محصولات و کاهش آلودگی های زیست محیطی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: هزینه های رفاهی انحصار، ناکارایی X، رویکرد کومانور- لیبنشتاین، صنعت محصولات شیمیایی
  • محمدعلی مقصودپور*، یاسر سیستانی بدوئی صفحات 31-48
    تحقیق حاضر به بررسی تاثیر تراکم صنعتی بر تاب آوری اقتصادی استان های ایران با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) پرداخته است. نتایج نشان می دهد که تراکم صنعتی به طور مثبت و معناداری بر افزایش تاب آوری اقتصادی تاثیر می گذارد. این تاثیر از طریق بهبود شرایط اشتغال، سودآوری و رقابت پذیری بنگاه ها و همچنین مکانیسم های تطبیق و یادگیری تحقق می یابد. علاوه بر این، خدمات اجتماعی نیز به کاهش هزینه های تولید و افزایش تاب آوری اقتصادی کمک می کند، هرچند تاثیر آن از نظر آماری در سطح 5 درصد معنی دار نبوده است. کارایی تولید صنعتی به عنوان یک عامل کلیدی در تقویت تاب آوری اقتصادی شناسایی شده است که می تواند از طریق زیرساخت های مشترک و سرریزهای فناوری، هزینه های مبادله را کاهش داده و نوآوری و تخصص را تقویت کند. همچنین، اندازه بازار، اثر مثبت و معناداری بر تاب آوری اقتصادی استان ها دارد و افزایش آن به کاهش هزینه های دسترسی به بازار و مواد اولیه کمک می کند. بر اساس یافته ها، توصیه های سیاستی شامل تقویت تراکم صنعتی، افزایش خدمات اجتماعی، بهبود کارایی تولید، گسترش اندازه بازار و توجه به تنوع صنعتی می باشد. اجرای این توصیه ها می تواند به تقویت تاب آوری اقتصادی مناطق و کاهش آسیب پذیری آن ها در برابر بحران ها کمک کند.
    کلیدواژگان: تراکم صنعتی، تاب آوری اقتصادی، کارایی صنعتی، گشتاورهای تعمیم یافته
  • فاطمه مهرابی، سمیه اعظمی* صفحات 49-68
    امروزه، دستیابی به توازن میان اهداف توسعه اقتصادی و حفاظت از محیط زیست به یکی از اولویت های اصلی سیاست گذاران تبدیل شده است. مقاله حاضر با بهره گیری از مدل E-DSGE، یک قاعده جدید برای سیاست های مالی، پولی و مالیات کربن ارائه می دهد که هدف آن تنظیم و تثبیت سطح انتشار کربن در کنار تامین رشد اقتصادی است و به تحلیل تعاملات میان سیاست های مالی و پولی و سیاست های زیست محیطی می پردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که در حالی که همه سیاست های ذکر شده می توانند انتشار کربن را به سطح هدف نزدیک کنند، مکانیسم های اساسی آنها متفاوت است. سیاست های مالی و پولی از طریق تغییر تولید و سیاست های زیست محیطی از طریق تغییر مخارج بنگاه ها برای کاهش آلاینده ها منجر به تغییر انتشار می‎شوند. با وجود شوک های بهره وری مثبت، سیاست مالی در تعدیل درآمدهای مالیاتی، سیاست پولی در تعدیل قیمت ها و سیاست زیست محیطی در تعدیل شدت انتشار کربن موثرتر است.
    کلیدواژگان: مالیات کربن، سیاست مالی، سیاست های پولی، تغییرات اقلیمی، E-DSGE
  • فرزاد کریمی*، رضا اسدی، سعید آغاسی صفحات 69-106
    با توجه به سقوط بزرگ تجارت پس از بحران مالی 2008-2009، توجه به نقش ریسک مالی کشوری برای صادرات افزایش یافته است. ریسک مالی کشوری مورد نظر این مطالعه معیاری برای سنجش توانایی یک کشور در انجام تعهدات مالی در سطح بین المللی است. مسئله اصلی این مقاله، تعیین میزان تاثیرپذیری صادرات صنعتی ایران از ریسک مالی کشوری و شناسایی مولفه های تعیین کننده آن در مقایسه با سایر عوامل سنتی موثر بر صادرات است. بدین ترتیب از داده های تابلویی برای دوره 2002 تا 2022 و در چارچوب مدل جاذبه و به روش حداکثر درستنمایی شبه پواسن (PPML) استفاده شده است. تحلیل اقتصادسنجی نقش ریسک مالی کشوری ایران در رشد عرضه صادرات صنعتی را تایید نمی کند. لیکن شرایط ریسک مالی کشوری مقاصد صادراتی به عنوان یکی از عوامل موثر در رشد صادرات صنعتی ایران مورد تایید آماری قرار می گیرد. نکته قابل توجه این است که شرایط ریسک مالی کشوری مقاصد صادراتی در مقایسه با سایر عوامل کلاسیک مدل جاذبه نظیر نرخ ارز حقیقی، مرز مشترک و تولید ناخالص داخلی سرانه مقاصد صادراتی دارای بیشترین تاثیر بر صادرات صنعتی ایران است. در میان 5 مولفه تعیین کننده ریسک مالی کشوری مقاصد صادراتی، کاهش ریسک حساب جاری، بدهی خدمات، ریسک بدهی خارجی و ریسک نقدینگی بین المللی باعث افزایش تقاضا برای صادرات صنعتی ایران می شود. توصیه می شود شرکت های صادراتی و نهادهای توسعه ای در انتخاب و شناسایی بازارهای هدف معیار ریسک مالی کشوری را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: ریسک مالی کشوری، صادرات صنعتی، مدل جاذبه، ایران
  • محمدرضا رنجبر فلاح*، مائده اسکندری صفحات 107-124

    در دهه 1390 تا 1399 اقتصاد ایران بدلیل تحریمهای اقتصادی، مدیریت ناکارآمد، بهره وری پایین و سیاستهای نامناسب اقتصادی بطور متوسط با نرخ رشد اقتصادی نزدیک به صفر مواجه بوده است. در این راستا سیاستگذاران پولی کشور تلاش کردند تا با استفاده از ابزار پرداخت تسهیلات از تولید حمایت کرده و سبب رشد ارزش افزوده کشور شوند. مسئله اصلی تحقیق حاضر این است که آیا پرداخت این تسهیلات توسط صنعت بانکداری باعث افزایش ارزش افزوده استانهای کشور شده است؟ از آنجایی که تسهیلات پرداختی در دو قالب عقود مبادله ای (مرابحه، فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، سلف، خرید دین، جعاله و استصناع) و عقود مشارکتی (مشارکت مدنی، مشارکت حقوقی، مضاربه، مزارعه و مساقات) بوده آیا بین ضریب تاثیر این دو گروه تفاوت معنادار آماری وجود داشته است؟ آیا مطابق انتظارات نظری تسهیلات مشارکتی که از ماهیت بلند مدت، تامین سرمایه و اثر مستقیم بر تولید و عرضه کالاها و خدمات برخوردارند، تاثیر بیشتری بر رشد ارزش افزوده در استان های مختلف در مقایسه با تسهیلات مبادله ای که از ماهیت کوتاه مدت، واسطه ای با امکان تعیین نرخ سود از قبل و اثر بر تقاضای کالاها و خدمات برخوردارند، داشته است؟  براساس اختلاف دو دیدگاه کینزی و کلاسیک، آیا مطابق دیدگاه  کلاسیک پول خنثی است و نمی تواند موجب رشد تولید شود بلکه صرفا بر نرخ تورم اثر می گذارد و یا مطابق دیدگاه کینزی ابزار سیاستهای پولی و خلق و پرداخت اعتبارات بانکی در بازار پول می تواند از کانال مخارج سبب رشد تولید و ارزش افزوده گردد؟ برای پاسخ به این سوالات که همان فرضیه های تحقیق هستند از روش تخمین اقتصاد سنجی به شیوه پانل دیتا استفاده شده و یکایک آمارهای استانی شامل ارزش افزوده واقعی، سرمایه (سرمایه شرکتهای بورسی شده هر استان از سال 1390-1399) ، تعداد نیروی کار شاغل، مانده تسهیلات با عقود مشارکتی و مبادله ای گردآوری و در تخمین مورد استفاده قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحقیق مهمترین عامل تاثیرگذار بر ارزش افزوده استانها متغیر Kt (حجم سرمایه انباشته شرکتهای بورسی) بوده است. برخلاف فرضیه تحقیق در مورد اثربخش تر بودن تسهیلات مشارکتی نسبت به مبادله ای، هیچ تفاوتی بین این دو گروه، نیست  مگر زمانی که تبدیل به متغیر سرمایه (Kt) شده و در صورتهای مالی شرکتها بعنوان عامل تولید موثر ظاهر شود.

    کلیدواژگان: عقود مشارکتی، عقود مبادله ای، تسهیلات بانکی، ارزش افزوده استانی، سیاستهای پولی کینزی، تاثیر سرمایه شرکتهای بورسی بر ارزش افزوده. خنثی بودن پول
|
  • Farhad Khodadad Kashi, Seyedeh Vajihe Mikaeeli * Pages 1-16

    Competition and monopoly are key concepts in the industry. Competition in an industry improves quality and decreases prices for consumers, while a monopoly leads to price setting and production reduction, which can diminish quality and innovation. In this article, an attempt was made to examine the situation of monopoly and competition to examine competition and monopoly power in large industries such as basic metals, the motor vehicle manufacturing industry, and the chemical products manufacturing industry. For this purpose, various criteria such as concentration, barriers to entry, economies of scale, Lerner index, markup, and social cost of monopoly were used. For data analysis, raw data from the Statistical Center of Iran with a four-digit ISIC code during the period 2002 to 2018 were used. The results showed that the basic iron and steel production industry, the basic chemical production industry, the primary plastic and synthetic rubber production industry, and the motor vehicle production industry had the highest sales share. These industries have high concentration, high Lerner index and mark-up, high barriers to entry, high social costs, and low economies of scale. Additionally, in these industries, there was a significant and positive relationship between the Lerner index and welfare costs of monopoly. In addition, it was determined that the social costs of monopoly were high in all years of the mentioned period and reduced the efficiency and welfare of society.

    Keywords: Competition, Economies Of Scale, Markup, Social Welfare Costs Of Monopoly, Concentration
  • Erfaneh Rasekh Jahromi *, Mehrzad Ebrahimi Pages 17-30

    The aim of this study is to estimate x-inefficiency and welfare costs of monopoly in the chemical products industry. The Liebenstein-Komanor approach was used to estimate the welfare costs of monopoly. For this purpose, data from the survey plan of industrial workshops with ten workers or more from the statistics center from 2002 to 2018 for the chemical products industry with a four-digit ISIC code were used. To calculate the welfare costs of monopoly, the x-inefficiency index, marginal cost, and price elasticity of demand were obtained first, and then the welfare costs of monopoly were estimated. The survey results showed that the synthetic fiber production industry had the highest level of x inefficiency with a value of 0.59, while the plastic and synthetic rubber production industry had the lowest level of x inefficiency with a value of 0.23.  Furthermore, based on the results obtained, the welfare cost of non-competitive performance in the plastic and synthetic plastic production industry in the first form had the highest amount, which was 7159843190 million rials.Therefore, to improve the efficiency and competitiveness of Iran's chemical industry, it is recommended to facilitate access to financial resources, improve transportation and logistics infrastructure to reduce production and distribution costs, and enact appropriate laws and regulations to enhance product quality and reduce environmental pollution.

    Keywords: Welfare Costs Of Monopoly, Inefficiency Of X, Leibenstein - Comanor Approach, Chemical Products Industry
  • Mohammadali Maghsoudpour *, Yaser Sistani Badooei Pages 31-48
    This study investigates the impact of industrial agglomeration on the economic resilience of Iran’s provinces using the Generalized Method of Moments (GMM). The results indicate that industrial agglomeration has a positive and significant effect on enhancing economic resilience. This effect is realized through improving employment conditions, profitability, and competitiveness of firms, as well as through adaptation and learning mechanisms. Additionally, social services contribute to reducing production costs and increasing economic resilience, although their effect is not statistically significant at the 5% level. Industrial production efficiency has been identified as a key factor in strengthening economic resilience, as it can reduce transaction costs through common infrastructure and technological spillovers, while reinforcing innovation and specialization. Furthermore, market size has a positive and significant effect on the economic resilience of provinces, and its expansion helps to reduce the costs of accessing markets and raw materials. Based on the findings, policy recommendations include strengthening industrial agglomeration, enhancing social services, improving production efficiency, expanding market size, and considering industrial diversity. Implementing these recommendations can help boost the regions’ economic resilience and reduce their vulnerability to crises.
    Keywords: Industrial Agglomeration, Economic Resilience, Industrial Efficiency, Generalized Method Of Moments (GMM)
  • Fatemeh Mehrabi, Somayeh Azami * Pages 49-68
    Nowadays, achieving a balance between economic development goals and environmental protection has become one of the main priorities for policymakers. Using the E-DSGE model, this study introduces a new rule for fiscal and monetary policies and carbon taxation, aiming to regulate and stabilize carbon emission levels along with ensuring economic growth. It analyzes the interactions between fiscal and monetary policies and environmental policies. The findings indicate that while all the mentioned policies can bring carbon emissions close to the target level, their underlying mechanisms differ. Fiscal and monetary policies impact emissions by changing production levels, while environmental policies affect emissions by altering firms' spending on pollution reduction. In the presence of positive productivity shocks, fiscal policy is more effective in adjusting tax revenues, monetary policy in regulating prices, and environmental policy in modifying carbon emission intensity
    Keywords: Carbon Tax, Fiscal Policy, Monetary Policies, Climate Change, E-DSGE
  • Farzad Karimi *, Reza Asadi, Saeid Aghasi Pages 69-106
    Due to the great collapse of trade after the financial crisis of 2008-2009, attention to the role of country financial risk for exports has increased. The country's financial risk, as considered in this study, is a measure of the country's ability to meet its financial obligations on the international level. The main issue in this article is to determine the extent to which Iran's industrial exports are affected by the country's financial risk, and to identify its determining components in comparison to other traditional factors affecting exports. Therefore, panel data for the period from 2002 to 2022 have been used in the framework of the gravity model and the maximum likelihood Pseudo-Poisson (PPML) method. Econometric analysis does not confirm the role of Iran's country financial risk in the industrial export supply growth. However, the country's financial risk conditions of export destinations are statistically confirmed as one of the effective factors in Iran's industrial export growth. The remarkable point is that the country's financial risk conditions of export destinations have the most impact on Iran's industrial exports compared to other classic factors of the gravity model, such as the real exchange rate, common border, and GDP per capita of export destinations. Among the five determining components of the country's financial risk for export destinations, reducing current account risk, servicing debt, foreign debt risk, and international liquidity risk increase the demand for Iran's industrial exports. It is recommended that export companies and development institutions consider the country's financial risk criteria when selecting and identifying target markets.
    Keywords: Industrial Export, Financial Risk, Gravity Model, Iran
  • Mohamadreza Ranjbar Fallah *, Maedeh Eskandari Pages 107-124

    In the decade of 2011-2020, the Iranian economy faced an average economic growth rate close to zero due to economic sanctions, inefficient management, low productivity, and inappropriate economic policies. In this regard, the country's monetary policymakers tried to support production by using the tool of payment of loans for increase the country's  value added. The main issue of the present study is whether the payment of these loans by the banking industry has increased the value  added of the country's provinces? Since the payment loans were in two forms:  Transactional contracts (Murabahah, installment sale, lease with condition of ownership, Salaf, purchase of religion, Ja'ala and Istisna) and partnership (Incorporating) contracts (civil partnership, legal partnership, Mudaraba, Mazareh and Musaqat), was there a statistically significant difference between the impact coefficient of these two groups? According to theoretical expectations, have cooperative loans, which are long-term in nature, provide capital, and have a direct effect on the production and services, had a greater impact on the growth of value added in different provinces compared to Transactional loans, which are short-term in nature, are intermediary with the possibility of determining the interest rate in advance, and have an effect on the demand for goods and services? Based on two different perspectives, Keynesian and classical, is money neutral according to the classical perspective and cannot cause production growth, but will only affect the inflation rate, or according to the Keynesian perspective, can monetary policy tools and the creation and payment of bank credits in the money market cause production and value added growth through the expenditure channel? To answer these questions, which form the same research hypotheses, the econometric estimation method using the panel data method was used, and each provincial statistics including real value added, capital (Capital of stock exchange companiesc in each province from 2011-2020), employed labor, and balance of loans with Partnership and Transactional contracts were collected and used in the estimation. According to the research results, the most important factor affecting the value added of the provinces was the variable Kt (the supply of goods and volume of accumulated capital of listed companies). Contrary to the research hypothesis that partnership loans are more effective than Transactional loans, there is no difference between these two groups except when it is converted into the capital variable (Kt) and appears in the financial statements of the companies as an effective production factor.

    Keywords: Partnership Loans, Transactional Loans, The Effect Of Bank Loans On Value Added, Provincial Value Added, Provincial Loans, Keynesian Monetary Policies, Capital Of Stock Exchange Companies. Nutrality Of Money