فهرست مطالب

ویژه نامه پژوهش یار - پیاپی 15 (پاییز 1380)

ویژه نامه پژوهش یار
پیاپی 15 (پاییز 1380)

  • ویژه نامه مواد و مهندسی شیمی
  • 144 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1380/03/22
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مصاحبه
    صفحه 2
  • بهبود چقرمگی در دمای پایین فولاد D6A از طریق عملیات حرارتی
    سید مهدی عباسی، شمس الدین میردامادی صفحه 5
    در تحقیق حاضر تاثیر فرآیندهای عملیات حرارتی اصلاح شده بر روی خواص مکانیکی و بویژه چقرمگی ضربه ای یک فولاد مستحکم کم آلیاژ محتوی نیکل کروم و مولیبدن مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور فرآیندهای عملیات حرارتی اصلاح شده مکرر و عملیات تک دما در زمان کوتاه انجام استحاله بینیت پایینی برای حصول ساختار مختلط مارتنزیت و بینیت پایینی (M&LB) انجام گرفت و با چرخه عملیات مرسوم تبرید مستقیم در روغن (DOQ) مقایسه گردید. نتایج بررسی ها نشان داد که انجام عملیات حرارتی اصلاح شده، نسبت به عملیات تبرید مستقیم در روغن، با کاهش اندازه دانه های آستنیت اولیه و حضور بینیت پایینی سوزنی شکل در کنار مارتنزیت برگشت داده شده سبب اصلاح و بهبود ریزساختار مارتنزیتی، افزایش خواص مکانیکی در دمای محیط و بهبود چقرمگی ضربه ای در دمخای پایین می گردد.
    کلیدواژگان: فولادهای فوق مستحکم کم آلیاژ، عملیات حرارتی اصلاح شده، خواص مکانیکی
  • مقایسه تاثیر پوشش های کرم و آلومینیم بر رفتار سایشی فولاد
    رشید مهدوی، جعفر کرامتی، کریم زنگنه مدار صفحه 12
    در این تحقیق رفتار سایشی فولاد ابزار کربنی با سه پوشش کرم، آلومینیوم و کرم - آلومینیوم مورد مقایسه قرار گرفته است. برای این منظور ابتدا عملیات پوشش دهی با استفاده از روش پودر فشرده و انتخاب دماها و زمان های مناسب برای هر پوشش انجام و سپس آزمایش های متالورژگرافی، XRD و سایش به منظور تعیین ضخامت، کیفیت، نوع فازها و رفتار سایشی هر پوشش صورت گرفت.
    کلیدواژگان: فرایند کرمایزینگ، فرایند آلومینایزینگ، رفتار سایشی فولاد، فولاد ابزار
  • مطالعه تاثیر عناصر نادر خاکی بر مقاومت فولادهای گالوانیزه و آلومینایز شده
    بهروز پهلوانی صفحه 19
    در این پژوهش، تاثیر عناصر نادر خاکی بر مقاومت فولادهای گالوانیزه و آلومینایز شده به روش غوطه وری گرم نسبت به خوردگی بررسی شده است. بدین منظور ابتدا به طور خلاصه در مورد پوشش های آلومینایز و گالوانیزه اعمالی به روش غوطه وری گرم، صحبت شده و در ادامه پس از مقایسه مقاومت آن دو نسبت به خوردگی و کاربردهای هر یک، به بررسی نقش حضور عناصر نادر خاکی در حمام مذاب در میزان مقاومت نسبت به خوردگی آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عناصر نادر خاکی، خوردگی، پوشش، غوطه وری گرم، گالوانیزه، آلومینایز
  • فرایند ایجاد چند نوع پوشش ترکیبی بر وری فولاد ساده کربنی و بررسی خواص آنها
    علی محمد خدامی، احسان طاهری نساج، شاهرخ آهنگرانی صفحه 24
    فولاد ابزار ساده کربنی T5 بدون عملیات حرارتی سخت کاری، یک فولاد نرم و قابل ماشین کاری است. برای افزایش سختی و خواص سطحی آن بدون سخت کردن کل ماده، می توان از دانش فنی مقاوم سازی سطح استفاده نمود. بدین منظور چند پوشش ترکیبی مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پوشش های ترکیبی، آلومینایزینگ، پوشش های نفوذی، تریبولوژی، سختی
  • احیای کربوترمیک پوسته های اکسیدی نورد با استفاده از مواد کربنی
    محمدرضا ابوطالبی، حسین همتی نوین، مهدی فرحت صفحه 32
    در فرآیند نورد گرم شمش های فولادی، حدود 2% از فولاد نورد شده به صورت پوسته های اکسیدی ضایعاتی از خط تولید خارج می گردد. بازیافت این پوسته ها می تواند از جنبه های اقتصادی حائز اهمیت باشد. یکی از روش های بازیافت پوسته ها، احیای آنها به کمک عوامل احیا کننده می باشد. در پژوهش حاضر، احیای این پوسته ها به وسیله مواد کربنی از قبیل ذغال سنگ، کک و گرافیت مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پوسته های اکسیدی، بازیافت، ذغال سنگ، کک، درجه احیا
  • بررسی عوامل موثر برخودرگی تنشی مقاطع جوش تیتانیم و آلیاژهای آن
    سید هادی حسینی، تقی شهرابی صفحه 40
    جوشکاری یکی از مهمترین روش های مورد استفاده برای ساخت تجهیزات تیتانیمی، در صنایع مختلف می باشد. جوشکاری تیتانیم، همانند جوشکاری سایر مواد سبب تغییر برخی از خواص ماده از جمله ایجاد حساسیت نسبت به خوردگی در آن می گردد. یکی از مهمترین و متداول ترین راه های تخریب قطعات جوشکاری شده تیتانیمی در صنایع، خوردگی تنشی می باشد.
    کلیدواژگان: تیتانیم، مقطع جوش، جوشکاری، رشد ترک، تنش باقیمانده
  • جوشکاری تیتانیم خاص تجاری تحت فرایند TIG به روش روباز
    علیرضا یزدی پور، علیرضا ابراهیمی، امیرحسین کوکبی صفحه 50
    تیتانیم در حرارت بیش از 480C، میل ترکیبی شدیدی با عناصر اکسیژن، نیتروژن، کربن و هیدروژن دارد. با توجه به حساسیت های این فلز جوشکاری آن بسیار حائز اهمیت است و باید به طور کامل و یا تحت خلاء انجام پذیرد. از آنجا که ایجاد محیطی کاملا خنثی و یا خلاء در اطراف قطعه، کاری مشکل و پرهزینه است و محدودیت ابعاد قطعه را مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: جوشکاری، تیتانیم خالص تجاری، TIG، روباز
  • فرایند عملیات حرارتی چرخ دنده های سیستم محرکه چرخبال
    کریم زنگنه مدار صفحه 60
    به رغم توسعه روزافزون روش های نوین در مهندسی سطح، فرایندهای ترموشیمیایی به دلیل سادگی، صرفه جویی اقتصادی و ایجاد سطح با خواص قابل قبول، هنوز اهمیت خود را در بهبود رفتار سایشی و تریبولوژیکی قطعات حساس صنعتی حفظ کرده اند. از جمله این قطعات می توان به چرخ دنده های سیستم انتقال قدرت چرخبال اشاره کرد.
    کلیدواژگان: فولاد 9310، فرآیند کربوره کردن گازی، فرایند کربوره کردن پلاسمایی
  • بررسی خواص و کاربرد کاربیدبور
    امیررضا آزاده رنجبر، احسان طاهری نساج صفحه 68
    سرامیک های ساخته شده از کاربید بور به دلیل دارابودن خواص فوق العاده ای مثل سختی بالا، نقطه ذوب بالا، مقاومت پوششی عالی و دانسیته پایین قابلیت زیادی برای بسیاری از کاربردهای ساختاری از دمای محیط تا درجه حرارت های بالا دارند. این سرامیک ها در زمینه کاربردهای مکانیکی، شیمیایی و هسته ای از اهمیت بالایی برخوردار هستند که از مهمترین کاربردهای مکانیکی این ماده می توان از ابزار برش ساینده ها و زره های سرامیکی جهت حفاظت چرخبال و تانک در مقابل پرتابه هایی با انرژی جنبشی بالا نام برد.
    کلیدواژگان: کاربید بور، ساختار، خواص، کاربرد
  • روش های سنتز پودر کاربیدبور
    امیررضا آزاده رنجبر، ناصر احسانی، احسان طاهری نساج صفحه 73
    کاربید بور دارای خواص منحصر به فردی از قبیل سختی بالا، مقاومت پوششی عالی، نقطه ذوب بالا، قابلیت جذب نوترون زیاد و دانسیته کم می باشد که این ماده را برای کاربردهای مکانیکی شیمیایی و هسته ای بسیار کارآمد و مفید ساخته است. کاربید بور ماده مهمی برای تولید سایر بوریدها می باشد و این ماده در واکنش های بورونایزینگ مواد دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کاربیدپور، پودر کاربید، سنتز کاربیدبور، کربوترمیک، اسید بوریک، مقاومت الکتریکی
  • استخراج با سیالهای فوق بحرانی
    سید مهدی پورمرتضوی اردکانی، یدالله یمینی صفحه 80
    توجه روزافزون به کاهش و حذف حلالهای آلی در استخراج ترکیبات طبیعی سبب رشد سریع استخراج با سیال های فوق بحرانی به عنوان جایگزینی با حلال های آلی شده است. نفوذ شبه گازی و حلالیت شبه مایعات سیال فوق بحرانی، عامل اساسی موفقیت این روش استخراج بوده است. به علاوه این روش دارای مزایایی نظیر اثرات پیش تغلیظ کنندگی، تمیزی و آسانی، کمی بودن استخراج، سرعت و گزینش پذیری است که آن را نسبت به سایر روش های رایج برتری می بخشد.
    کلیدواژگان: سیال فوق بحرانی، روش های شیمیایی استخراج، دی اکسید کربن، SFE
  • تئوری لکه های داغ
    نرگس زهری، فاطمه ابریشمی صفحه 87
    در ترکیبات انفجاری، انرژی مکانیکی و الکتریکی حاصل از تحریک مکانسیم های مختلف به گرما تبدیل می شود. گرمای حاصل در نواحی کوچکی متمرکز می گردد و لکه های داغ را پدید می آورد. این لکه ها یکی از علل مهم آغازش دتونیشن در مواد شدیدالانفجار می باشد و تشکیل آنها به انرژی ورودی و خواص فیزیکی ترکیب انفجاری بستگی دارد.
    کلیدواژگان: لکه های داغ، دتونیشن، مواد شدید الانفجار
  • مشتقات فورازانی، نسل جدیدی از مواد پر انرژی
    ایرج کهساری، رضا تیموری مفرد صفحه 93
    با توجه به پیشرفت های اخیر در صنایع دفاعی کشور، نیاز به موادی با کارایی انفجاری بالاتر از HMX، بیش از پیش احساس می گردد. مطالعات اخیر بر روی سنتز مواد پرانرژی، حلقه فورازان را به عنوان پایه و مبنای مناسبی برای این دسته از ترکیبات با دانسیته بالا معرفی کرده است. علی رغم اینکه مدت زیادی از آغاز کار بر روی ترکیبات پرانرژی فورازانی نمی گذرد، اما ترکیبات زیادی از این خانواده سنتز شده و خواص انفجاری آنها مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مواد پرانرژی، فورازان، دی امینوگلی اکسیم، دی آمینو فورازان
  • بررسی روش های سنتز ماده پر انرژی تری نیترو آزیتیدین TNAZ
    عبدالله جاویدان صفحه 101
    در سال های اخیر، شیمیدان ها برای تهیه مواد پر انرژی جدید تحقیقات گسترده ای انجام داده اند. این پژوهش ها به منظور دستیابی به موادی است که ضمن غیر حساس بودن، دارای کارایی و قدرت انفجاری بالا نیز باشند. ترکیبات حلقه ای دارای هترو اتم تحت فشار، کانون اصلی پژوهش های مورد بحث می باشند. یکی از مهم ترین این مواد تری نیترو آزیتیدین است که جایگزینی برای TNT در صنایع نظامی و غیرنظامی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تری نیترو آزیتیدین، مواد پرانرژی، واکنش میتسونوبو، حلقه های تحت فشار، اکسیم، لس آلاموس، ARX، 4007، TNAZ
  • مروری بر روش های سنتز، شناسایی و خالص سازی ماده منفجره غیر حساس TABA
    فاطمه ابریشمی، ایرج کهساری، یدالله بیات صفحه 110
    1،3،5- تری آمینو - 2،4،6- تری نیتروبنزن ماده منفجره ای بسیار غیرحساس، دارای پایداری حرارتی بسیار بالا، دانسیته خوب و قدرت مناسب می باشد. ماده مذکور به علت حساسیت بسیار کم به ضربه، اصطکاک و دما که ناشی از ساختار ویژه آن می باشد، دارای کاربردهای مختلفی در صنایع نظامی و غیر نظامی است.
    کلیدواژگان: 1، 3، 5 - تری آمینو، 2، 4، 6- تری نتیروبنزن (TATB)، مواد منفجره غیرحساس
  • بررسی نقش عوامل موثر بر سنتز آزمایشگاهی پلی(پارافتیلن ترفتالامید) یاکولار
    بابک قنبری، حسین حیدری، احمد رمضانی، محمد جعفر عبد خدایی صفحه 117
    در این پژوهش ابتدا پلی از واکنش پلیمریزاسیون تراکمی در دمای پایین بین دو منومر پارافنیلن دی آمین و ترفتالوییل دی کلرید در حضور کاتالیزور تهیه شد و سپس اثر عوامل مختلفی چون حلال نمک، دمای شروع واکنش، کاتالیزور و نوع همزن مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: پلی پارافنیلن ترفتالامید، کولار آرامید، پلیمریزاسیون تراکمی ویسکوزیته درونی
  • آنالیز اسید فاضل حاصل از فرایند تولید اکتوژن و بازیابی اسید استیک از آن
    ناصر نورالهی صفحه 124
    امروزه بازیابی حلال های پرمصرف و ارزشمند آلی و معدنی از پساب ها، بنا به دلایل زیست محیطی، صرفه اقتصادی و... یکی از مسایل مهم به شمار می رود. بازیابی این مواد و استفاده مجدد از آنها باعث بالارفتن راندمان کلی و ارزش اقتصادی این نوع فرایندها می شود. در این عمل اسید فاضل حاصل از تولید ماده منفجره اکتوژن به روش های کلاسیکی و دستگاهی آنالیز گردید و ترکیب درصد اجزای آن مشخص شد.
    کلیدواژگان: مواد منفجره، فاضلاب شیمیایی، بازیابی اکتوژن (HMX)، تقطیر، تیتراسیون، PH متری
  • سایت های اطلاعاتی در زمینه مواد و مهندسی شیمی
    صفحه 130
  • برخی توانمندی ها، محصولات و تولیدات مجتمع دانشگاهی مواد و مهندسی شیمی
    صفحه 135