فهرست مطالب

محیط شناسی - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 28، زمستان 1380)

فصلنامه محیط شناسی
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 28، زمستان 1380)

  • 120 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/03/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • منوچهر طبییان، مهندس ریما فیاض صفحات 1-12
    در این مقاله نتایج حاصل از یک تجربه ارزیابی که برای سنجش کیفیت محیط زیست شهر تهران انجام گرفته است معرفی می گردد. ارزیابی مذکور با استفاده از مدلی ریاضی که به همین منظور طراحی شده صورت پذیرفته است. در این ارزیابی علاوه بر ویژگی های کمی شهر، خصوصیات کیفی آن نیز با شیوه های ابتکاری (بر اساس داده ای جدول شماره 1) به زمان اعداد و ارقام ترجمه شده که نتیجه حاصل نمادی از خصوصیات زیست محیطی شهر مورد ارزیابی است. نتیجه آزمون این مدل به صورت عددی که نماینده وضعیت زیست محیطی شهر بر اساس آمار و اطلاعات موجود است ارایه می شود. این تجربه صرف نظر از میزان خطایی که در هر کار متکی به آمار انتظار آن می رود، می تواند به عنوان الگویی کارآمد برای ارزیابی کیفیت محیط زیست شهرهای مختلف کشور و مقایسه ارقام بدست آمده با سرفصل های مشترک در شهرهای نمونه به کار رود. نتایج چنین تحقیقی موجب خواهد شد تا جهت گیری برنامه ریزی ها برای بهبود کیفیت محیط زیست هر یک از شهرها با دقت بیشتر و به خصوص با توجه به زمینه های فاقد کیفیت مطلوب انجام شود.
    کلیدواژگان: شاخص، ارزیابی، کیفیت محیط شهری، تهران، مدل
  • محمد تقی رضایی حریری، مهندس ریما فیاض صفحات 13-17
    از نظر فیزیولوژیک، شرایط آسایش حرارتی محدوده ای است از دما و رطوبت که در آن مکانیسم تنظیم حرارت بدن در حداقل فعالیت خود باشد. تعیین محدوده آسایش حرارتی و استفاده از آن در طراحی ساختمان و سیستم های تاسیساتی نه تنها بر اندازه دستگاه های حرارتی و برودتی، بلکه بر ضخامت عایق و مصرف انرژی در ساختمان نیز تاثیر مستقیم دارد. به همین منظور لازم است برای مناطق مختلف اقلیمی کشور محدوده های آسایش حرارتی با دیدگاه تامین آسایش برای انسانها و همچنین کاهش مصرف انرژی مشخص گردد. در نتیجه می توان در مقیاس وسیع نسبت به صرفه جویی در مصرف انرژی معرفی می شود. رعایت محدوده حرارتی پیشنهادی می تواند ضمن تامین شرایط مناسب داخلی از مصرف سوختهای فسیلی در اوقات سرد و نیروی برق در اوقات گرم سال بکاهد.
    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، عایق حرارتی، صرفه جویی در مصرف انرژی، گرمایش و سرمایش
  • علی ترابیان، مهندس مریم مهجوری صفحات 19-30
    این تحقیق که در قالب طرح پژوهشی «بررسی اثرات زیست محیطی استفاده از کودهای کمپوست در ایران» انجام شد، کیفیت کودهای کمپوست تولیدی در ایران را از جهت مخاطرات بهداشتی زیست محیطی مورد بررسی قرار داد. در ایران زباله های شهری منبع اصلی تامین مواد اولیه کارخانجات کمپوست سازی می باشند که مهمترین مصرف کنندگان آنها کشاورزان هستند. با توجه به هدف این تحقیق سه عامل مقدار فلزات سنگین، مقدار مواد خنثی و بی اثر و درجه پختگی به عنوان پارامترهای تعیین کننده کیفیت مورد بحث مشخص گشته و در کمپوستهای آماده فروش کارخانجات فعال کمپوست سازی ایران اندازه گیری شدند.
    این مطالعه نشان داد که مقدار مواد خارجی و بی اثر و سنگ در کمپوست کلیه کارخانجات کمپوست سازی کمتر از مقدار استاندارد (کمتر از 2 درصد وزن خشک) بود. از سویی فاکتور درجه پختگی کمپوست که از نظر حذف عوامل بیماریزا بسیار حایز اهمیت است بجز در کارخانه صالح آباد که درجه سه بود و نیاز به تخمیر بیشتر داشت، در سایر کارخانجات از استاندارد تبعیت می کردند. اما مشکل اصلی کمپوست ایران از دیدگاه بهداشتی زیست محیطی در ارتباط با مقادیر فلزات سنگین است که مس، کادمیم و روی کمپوستها به ترتیب بیشترین تفاوتها را با مقادیر استاندارد دارند. به طوریکه مثلا برای مس نمونه های کمپوست تفاوتی حدود 8-4.5 برابر با استاندارد آلمان (100mg/kg) را نشان می دادند. برای فلزات سنگین دیگر مورد مطالعه به جز در نمونه های اندکی، در سایر موارد غلظتها باز هم از استاندارد تجاوز می کردند. مثلا کرم به جز در یک کارخانه در بقیه نمونه ها حداقل تفاوتی حدود 2.5 - 2 برابر را با استانداردها نشان می داد.
    کلیدواژگان: کمپوست ایران، کیفیت بهداشت، زیست محیطی، فلزات سنگین، مواد خنثی و بی اثر، درجه پختگی
  • قاسم علی عمرانی، مهسا رضایی مقدم، سید مسعود منوری، پروین نصیری صفحات 31-39
    رشد جوامع شهری، شهرنشینی، پیدایش کلان شهرها و متعاقب آن افزایش میزان زایدات و زباله های شهری، علاوه بر افزودن مشکلات شهری، تهدیدی جدی برای محیط زیست و بهداشت افراد جامعه می باشند که این مشکلات از یکسو، و نیاز به ایستگاه های انتقال جهت تجمع موقت زباله از سوی دیگر، سبب توجه به این مساله را فراهم نموده است.
    هدف از این مطالعه بررسی جنبه های زیست محیطی ایستگاه های انتقال زباله در خصوص وضعیت میزان سر و صدا و شیرابه موجود در محوطه ایستگاه ها، همچنین پراکندگی بو و وضعیت سر و صدا در زمان فعالیت ایستگاه ها در مناطق مسکونی بوده است. جهت انجام این اهداف، ابتدا نمونه برداری و اندازه گیری هایی در هر ایستگاه صورت گرفت. علاوه بر آن جهت بررسی احتمالی اثرات آلودگی صوتی و بویایی به شهروندان ساکن در مناطق مذکور و همجوار با ایستگاه های انتقال، پرسشنامه هایی نیز تهیه و تکمیل گردید. اهم نتایج نشان داد که سابقه سکونت اغلب ساکنین بیش از 5 سال بوده و 80% ساکنین از آلودگی صوتی ناشی از فعالیت ایستگاه ها به خصوص در شب رنج می برند و 85% ساکنین از آلودگی ناشی از انتشار بوی مواد زاید در محیط مسکونی آزار می بینند.
    تحقیقات نشان می دهد که امکانات بهداشتی موجود در ایستگاه ها و لوازم ایمنی مانند ماسک در 90% ایستگاه ها وجود ندارد.
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که میزان آلودگی ناشی از شیرابه مواد در کف ایستگاه ها که سرانجام به درون خاک و یا آب وارد می گردد، بسیار بالاتر از میزان استاندارد پیشنهادی سازمان حفاظت محیط زیست است. با نمونه برداری از شیرابه نیمه تریلر میزان میانگین COD، BOD،TDS و PH از کلیه ایستگاه های مورد مطالعه به ترتیب برابر 16744، 27522، 685.11 میلی گرم در لیتر و PH برابر 5.5 بوده است که در تمامی این موارد از حد استاندارد خروجی فاضلابها بیشتر می باشد.
    بر طبق تحقیقات انجام شده 98 درصد ایستگاه ها فاقد سیستم جمع آوری شیرابه مانند سپتیک بوده و برای جمع آوری شیرابه از چاه استفاده می شود. در 95 درصد ایستگاه ها به دلیل شستشوی ماشینهای حمل زایدات، آب آلوده به راحتی در محوطه ایستگاه جاری و وارد جوی آب، کانالها و خاک می شوند.
    کلیدواژگان: ایستگاه انتقال زباله، شیرابه، صدا، مواد زاید جامد، انتشار بو
  • محمد علی عبدلی صفحات 41-47
    تولید شیرابه یکی از مشکلات اساسی محلهای دفن بهداشتی زباله می باشد. بررسی های به عمل آمده در کشورهای صنعتی نشان می دهد که منابع آب زیر زمینی و سطحی در اطراف محل های دفن آلوده شده اند. کیفیت شیرابه در فرایندهای هوازی و بی هوازی شکل می گیرد. در طی فرایند هوازی (که در مدت زمان کوتاهی انجام می گیرد) مواد آلی به دی اکسید کربن، آب و اسیدهای فرار تجزیه شده و در فرایندهای بی هوازی که شامل 3 فاز هستند مراحل تخمیر اسیدی و متانی صورت می گیرد و مواد آلی به متان و آب تبدیل میشوند. به منظور جلوگیری از نشت شیرابه به داخل منابع آب زیر زمینی، باید از آسترهای طبیعی یا مصنوعی استفاده کرد.
    مکان دفن زباله در منطقه انجلسی در 30 کیلومتری جنوب غربی بابل با شیب عمومی 14 درصد و مساحت چهار هکتار قرار دارد. عمر مکان دفن حدود چهار سال برای 136 تن زباله تولیدی بابل در روز محاسبه شده است. میزان شیرابه اولیه زباله با توجه به هفتاد درصد رطوبت و ظرفیت زباله (معادل 0.6cm/cm) به حدود 11.8 متر مکعب در روز می رسد. تنش ناشی از بارهای زنده برابر 0.001492 کیلوگرم بر سانتیمتر مکعب بدست آمد که بسیار ناچیز است.
    سیستم زهکشی شیرابه در مکان دفن بابل از سه مولفه تشکیل شد: لایه با نفوذ پذیری بالا (K=10-3cm/sec) متشکل از سنگدانه با ابعاد 16 تا 32 میلیمتر و ضخامت 30 سانتیمترکه رقوم تمام شده کف قرار می گیرند (بدین ترتیب حدود 10500 متر مکعب سنگدانه برای 3.5 هکتار سطح ترانشه ها مورد نیاز است). سیستم جمع آوری شیرابه از لوله های بتنی عمدتا با قطر 15 سانتیمتر که در محل ساعت ده و ده دقیقه شکافهایی در آنها ایجاد شده است. در نهایت کف سازی، از جنس خاک رس محل به ضخامت یک متر و کوبیدن آن به نحوی که ضریب هدایت هیدرولیکی آستر به 10-7cm/sec برسد.
    کلیدواژگان: آستر، لایه زهکش، جمع آوری شیرابه، تولید شیرابه، شهرستان بابل، مواد زاید جامد شهری
  • عباس اسماعیلی سازی، مهندس سیدمحمود قاسمپوری، مهندس یونس یعقوب زاده صفحات 49-55
    در این تحقیق غلظت عناصر سنگین کادمیم، نیکل، سرب و روی در چهار گونه از آبزیان تجارتی شامل میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus)، حلوا سفید(Pampus argenteus)، سنگسر معمولی (Pomadasys kaakan) و ماهی شیر (Scomberomorus commerson) خلیج فارس اندازه گیری شد. تمام نمونه های مورد مطالعه از ناحیه ساحلی بندر بوشهر جمع آوری گردید. هضم نمونه های با استفاده از اسید نیتریک غلیظ انجام و نمونه ها با دستگاه جذب اتمی A.A.S. مورد آنالیز قرار گرفتند. غلظت کادمیم در نمونه ها 4.45-0.4، نیکل 157.1-1.3، سرب 37.25-1.9 و روی 180.25-39 میکروگرم بر گرم وزن خشک تعیین گردید. اختلاف معنی دار بین میانگین غلظت عناصر کادمیم، نیکل و روی در میگو (Penaeus semisulcatus) با سایر گونه های مورد مطالعه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، فلزات سنگین میگوی ببری، حلوا سفید، سنگسر معمولی، ماهی شیر
  • احمد رضا یاروری صفحات 57-71
    این بررسی از جمله روش های نوینی از بررسی های جغرافیایی و زیست محیطی محسوب می گردد که برخوردی کاربردی با دیدگاهی تحلیلی در ابعاد مکانی و زمانی دارد. در این بررسی سعی شد تا تحولات ساختاری و پراکندگی انواع سیستم های مزرعه داری (Farming Systems) یک ناحیه در زمان و مکان مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. نتایج تحلیلهای انجام شده نشان می دهد که تحولات در شیوه بهره برداری از محیط و منابع بر اساس قوانین بازار تحت تاثیر حضور و به نفع تهران (دشت) صورت گرفته است. با وجود بهره برداری های غلط از محیط و منابع، به خاطر شرایط (هر چند زودگذر) ثبات نسبی فشارهای بهره برداری از منابع طبیعی در منطقه، به علت مهاجرت بخش مهمی از جمعیت فزاینده به خارج از آن (مهاجرت پذیری تهران) طی دو دهه، منطقه کمتر از آنچه باید صدمه دیده است. بر اساس همین بررسی می توان گفت که ارتباطات موجود میان بهره برداری از منابع ارضی و بهره برداری از پوشش گیاهی در کشاورزی و دامداری و ارتباطات تنگاتنگ این دو فعالیت در نظام مزرعه داری کوهستان امکان اعمال مدیریتهای ساده و بخشی را در رابطه با منابع طبیعی نمی دهد. ارتباطات مکمل میان کوهستان و دشتهای همجوار آن نیز در برنامه ریزی کاربردی محیط در سطح منطقه (استفاده از مزیتهای نسبی کوه در جوار دشت) را مطرح می نماید.
    بر اساس نتایج تحلیل آماری صورت گرفته، به نظر می رسد که 1) سامان دهی بخش کشاورزی (ترکیب و الگوی کشت)، 2) هماهنگ سازی بیشتر آن با تحولات اخیر بخش دامداری (و نه برعکس، هماهنگ سازی دامداری با کشاورزی)، 3) سرمایه گذاری در ساماندهی و مکانیابی صحیحی توسعه زیر بنایی و ارایه خدمات عمومی و 4) توزیع متناسب جمعیت در منطقه، از جمله روشنترین ضرورتهای سیاستهای توسعه می باشد که باید در کنار کوششی آگاهانه در جهت بهره برداری از مزیتهای نسبی موجود در سطح محلی در منطقه دنبال گردد.
    کلیدواژگان: البرز مرکزی، کوهستان، کاربردی محیط و منابع، تحلیلی آماری، سیستمهای تخصیص منابع
  • احمد مصدق صفحات 73-84
    مطالعات فسیل شناسی نشان می دهد که قدمت درختان سرخدار بالغ بر 190 میلیون سال است و در نیمکره شمالی تا عرض جغرافیایی 61 درجه شمالی گسترده شده است. گونه سرخدار در جنگل های شمال ایران به صورت پراکنده و یا به صورت توده یکدست موجود می باشد. حتی در ایران درخت 1000 ساله آن در روستای یخکش از توابع بهشهر توسط نگارنده مشاهده شده است. گونه ای است سایه پسند و اغلب همراه راش آن را می توان مشاهده کرد. در جنگل افرا تخته در علی آباد کتول گرگان جنگل 150 هکتاری آن موجود است که در آنجا گاهی درختانی به بلندی 18 متر و قطر یک متر مشاهده می شود. جامعه مشخص آن به نام Evonyno-Taxetum اسم گذاری شده است. مقاومت سرخدار به آلودگی هوا زیاد است. جنگلهای سرخدار دو اشکوبه هستند که اغلب این جنگل ها توسط مردم قطع شده اند. از برگ و پوست درختان آن ماده تاکسول اخذ می کنند که در درمان سرطان مورد استفاده است ولی باید توصیه کرد که قطع درختان آن ممنوع گردد.
    کلیدواژگان: سرخدار، تاکسول، آلودگی هوا، جنگلکاری، جنگلشناسی
  • ژان پرانک، محبوب الحق ترجمه: دکتر مصطفی مهاجرانی صفحات 85-99
  • بخش انگلیسی
  • سهراب اکبری، ار. ماناس، ا.ت.لاو، م. شریف صفحه 10
    کارآیی یک دستگاه متصل به جریان مستقیم آب، در ایجاد مسمومیت حاد و تجمع ترکیبات نفتالینی نفت خام در ماهیچه میگوی مونودون (Penaeus monodon) مورد مطالعه قرار گرفت. در دستگاه قبل از وارد شدن جریان آب آلوده به شبکه های انجام آزمایش، ازیک پمپ جهت مخلوط کردن جریان مداوم نفت خام و آب دریا و دو ظرف جداکننده نفت از آب استفاده گردید. متعاقب بکارگیری دستگاه یک روش تجزیه برای بدست آوردن مسمومیت زاترین ترکیبات نفت خام تولید شده بوسیله دستگاه تنظیم تجزیه نفت خام در ماهیچه موجود و آب دریا بوسیله دستگاه های گاز کروماتوگراف و گاز کروماتوگراف متصل به جرم سنجی انجام گرفت. نتایج حاصله نشان دادند که دستگاه توانست میزان ترکیبات حل شده نفت خام در آب را با حداکثر ضریب تغییر 12.55 درصد برای ترکیبات آلیفاتیک و 11.34 درصد برای ترکیبات آروماتیک نگهدارد. دستگاه توانایی داشت که در آزمایش مسمومیت حاد به میزان متوسط PPm20.166 ترکیبات حل شده نفت خام در آب را تولید نماید. در آزمایش مسمومیت تحت حاد با تنظیم حجم نفت اضافه شده دستگاه به میزان متوسط ppm0.129 ترکیبات نفتالین در آب دریا تولید کرد که باعث متوسط تجمع 0.945 میلی گرم ترکیبات نفتالینی در 10 گرم ماهیچه تازه موجود مورد آزمایش شد. دستگاه همچنین این توانایی را داشت که عوامل کیفی مورد نیاز موجود در محیط آبی را در طول زمان آزمایش مسمومیت حاد و تحت حاد در حد طبیعی فراهم نماید.
|
  • Pages 1-12
    This article presents the findings of an environmental evaluation carried out for the city of Tehran. In year 2001 evaluation was based on a mathematical model, the subject of another study prepared for the evaluation of the urban environmental quality of major Iranian cities. The model includes qualitative and quantitative features of a city, forming the whole structure of the model. Those characteristics of the model that would contribute to the quality of urban environment, have been classified on the basis of their importance in the structure of the model. Accordingly, in a hierarchical order a proper value has. been assigned to all the characters of the model. The purpose of this numerical approach is to conclude a figure (proxy), that regarded as the urban environmental quality index of the city of Tehran, in the year that data have been collected. ' The degree of efficiency of the model depends on the availability of data and statistics for the year under consideration. This model is regarded as an efficient tool for evaluation of urban quality of the major Iranian cities. Further the results of this model can be used to overcome possible planning deficiency and to find the degree of impact of implemented environmental policy for enhancement of the urban environmental quality.
  • Pages 13-17
  • Pages 19-30
    In this research, health, safety, and environmental risks were studied for the final compost products in Iran. Municipal solid waste (MSW) is the major feedstock for composting plants and the main users are farmers. According to the objective of this research program three factors including heavy metal concentrations, foreign matter content, and maturity degree were identified as important parameters. The values were measured in the ready-for-sale compost produced in the active Iranian composing plants. This results showed that the amount of foreign matters and the stone of all compost samples were less than the standard values and the samples were either practically free from the above mentioned matters or had a very little amount. In all compost samples the maturity grade, which is very important with respect to the pathogens removal, was in comply with EPA-503 standard, except for Saleh Abad with the maturity grade of III, which needs further fermentation. But the major problem for Iranian compost goes with the heavy metal concentrations in the final product which makes it unsuited to the agricultural applications. The concentrations of copper, cadmium, and zine had the highest differences with the standard values, respectively. For example, copper concentrations had a difference about 4.5 to 8 times by comparing the compost samples with a German standard (which is 100 mglkg). For other heavy metals (Cr, Ni, Pb), except for a few cases, the concentrations at the compost exceeded the standard levels e.g., chromium values, except for one of compost plants, were at least 2 to 2.5 times greater than the standard values.
  • Pages 31-39
    Growing of urban societies, city development, appearance of metropolice and increasing of municipal solid wastes as well as many urban difficulties all are serious threats to the environment and public health of any given society. These problems, in addition to the need for having temporary waste transfer stations for the transport to the main landfill sites, is another important point to many problems in hand. A study is conducted on. the environmental impact of transfer stations for transport of wastes, especially noise pollution and leachate of unpleasant odor as well as noise during the activities of these sites. Samples were taken from solid waste leachings in small semi-trailers and measurment of average noise level by sound recorder during refuse collection was done at nights from 00:00 hour midnight until 02:00 am and duringmorning hours from 06:00 until 07:30 am. A questionnairewas also prepearedand completed by neighboring people living near these areas. The main results show that majority of people enhabiting near these stations were complaining of noise pollution at nights as a result of activities in these sub-stations. 85% of inhabitants were to dissatisfied from unpleasant smells emitted from these sub-stations. Questionnaires were also compieted, considering the health and probable effects of sound and unpleasantodor pollution among transport personnel in these statioIls. More than 95%. of 'the working personnel lack necessary information and sufficient education for performing their duties. The results also showed that the rate of. pollution of leachate at the ground level is more than the standard level recommended by the Department of the Environment. Samples from Ieachate insemi-trailes showed that the average COD, BOD, TDSandPHofthe materials in these stations were 16744,27522, 685.11 mg/lit respectively, With aPH ofS:S"which all are more than the standard limitations for sewages. According to this research, 98% of stations lack systems of collecting leachate
  • Pages 41-47
    Landfilling IS an ultimate fate of any municipal solid waste management system, and it is a no alternative choice for disposal of municipal solid waste. The major environmental concerns associated with landfilling of wastes are related to the leachate generation and eventual discharge of leachate into the environment. Leachate quality is formed due to aerobic and anaerobic processes taking place in landfill. During aerobic decomposition of wastes, which is short in period, organic matters are converted to CO2, H20 and volatile acids. Anaerobic decompositon of wastes takes place in three phases, and methane, carbon dioxid, ammonia, and hydrogen sulfide gases are generated. In order to prevent leachate from percolation to ground water, natural or synthetic liners must be constructed at the bottom of landfill. Babol municipal landfill is located in Angelsi region, 30 km southwest of Babol with general slope of 14%. The total area of this site is 4 hectare. Yearly average municipal soild waste generation of Babol is 136 mertic tonne. So the life time of this site is estimated to be 4 years. Generation rate of primary leachate in this landfill is about 11.8m3 per day, for waste field capacity of 0.6 cm/cm and moisture content of 70%. Steress due to vehicle is negligible (0.001492 kg/cm). Leachate management system In Bobal municipal landfill is composed of three elements leachate trench with low permeability of K=10 cm/sec, comprised of sand with 16-32 mm in diametere and depth of 30cm. Thus 10500m3 of sand is used to construct these trenches in 3.5 ha of use full area available for landfilling. Leachate collection system is made of cement pipes with 15 cm in dimeter. These pipes are especially prepared for this purpose. And finally a liner made of local clay compacted in thickness of one meter, so the maximum conductivity of this liner was in the order of mangitude of 10 cm/sec.
  • Pages 49-55
    The concentrations of cadmium, nickel, lead, and zinc in the four commercial species; Silver pomfret(Pampus argenteus), King mackerel. (Sc0l1l,beromorous commerson), (pomaclasys kaakan), and Green tiger Prawns (penaeus semisulcatus) were determined in the Persian Gulf all were collected from the Bushir coast. The samples were digested by ultrapure. nitric acid, and then analyzed using the atomic absorption spectrophotometry technique. The results show that samples contain 0.4 to 4.45, ?g/g dry weight for Cd, 1.3 to 157.1, ?g/gdry weight for ni 1.9 to 37.25, ?g/g dry weight for Pb, and 39 to 180.25, ?g/ gdry weight for Zn. Significant difference were seen between mean ofconcentrations of Cd, Ni,and Zn green tiger prawns (penaeus semisulcatus) with other species
  • Pages 57-71
    Structural characteristics and spatial distribution of major farming systems in mountain environment of the Iranian Plateau as well as their developments in the past few decades have been studied by statistical analysis. Using this new approach, towards the study of natural resource allocation methods in mountains of Iran, the following resulted: Land and resource use practices have followed a market supplydemande policy based on the short term benefits of inhabitants of the capital city in the adjacent plain. Land and resource degradations have been much less than expected because of major emmigrations of inhabitants to the plain; Tehran. This is a temporary situation masking the effects of the existing lack Of resource use planning and management in this area. Inter-relations existing; between farming and animal husbandry (allocation of land and natural vegetation), practices within mountain farming systems and mountain-plain inter-dependencies existing in the regional economy, demonstrate the necessity of an integrated approaches in management of mountain resource allocation and farming system analysis. According to the results obtained, it is clear that agricultural planning and management (farming system; cropping coices and pattern) in mountain should take into account demands of for rage and pasture for animal production activities (farmer's major source of income). Proper in frastruture and supply of services for a well planned rural development (site selection) seem to be another major consideration for a sustainable rural development. Finally taking advantage of the existing advantages of mountains compared to plains, by a proper human settlement strategy is another major consideration in planning and development of mountainous regions.
  • Pages 73-84