فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 1 (بهار 1384)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 1 (بهار 1384)

  • 102 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریده حمیدی صفحه 5
    پژوهش حاضر که به صورت طرح شبه تجربی به روش پیش آزمون – پس آزمون با یک گروه انجام شده است، به دنبال بررسی ساخت خانواده و سبک دلبستگی دختران فراری و اثر بخشی خانواده درمانی و درمانگری حمایتی در تغییر آنهاست. بدین منظور 50 نفر از دختران فراری در مجتمع قضایی ارشاد، مرکز مداخله در بحران بهز یستی، خانه ریحانه، کانون اصلاح و تربیت و مرکز مشاوره آموزش و پرورش منطقه یک تهران به همراه خانواده هایشان از نظر ساخت خانواده و سبک دلبستگی مورد آزمون قرار گرفتند و در مرحله دوم 15 نفر از آنان که بر اساس الگوی دلبستگی ناایمن و از نظر ساخت خانوادگی ناکارآمد محسوب می شدند، در مداخلات درمانی (خانواده درمانی سیستمی و روان درمانگری حمایتی) طی ده جلسه شرکت کردند. به منظور سنجش سبک دلبستگی از مقیاس بازنگری شده کولینز و رید RAAS (1990) و رسشنامه هازن وشیورAAQ (فرم جدید فنی ونولر، 1993) استفاده شده است. برای سنجش ساخت خانواده نیز از خانواده آزمای مک مستر (نسخه ایرانی)FAD_I استفاده شده است. هر سه آزمون قبلا در ایران هنجاریابی شده است و از اعتبار و روایی نسبتا خوبی برخوردارند.. نتایج بر اساس آزمون های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد) و آزمونهای آماری Z برای مقایسه نسبت ها، t برای مقایسه میانگین های همبسته، آنواANOVA و همچنین آزمون های غیر ارامتریک مک نمار، آزمون علامت وکااسکور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که:- ساخت خانواده دختران فراری ناکارآمد است و عملکرد آنها در سازه های «نقش های خانوادگی»، «ابراز عواطف» و «حل مشکل» پائین تر از هنجار جامعه می باشد.
    - توزیع درصد سبک دلبستگی دختران فراری با جامعه بهنجار تفاوت معنی دار دارد. درصد سبک های دلبستگی ایمن، ناایمن اجتنابی و ناایمن دوسوگرا در آنها به ترتیب 28%، 10% و 68% می باشد.
    - سبک دلبستگی دختران فراری با سبک دلبستگی مادرانشان همخوانی مثبت و معنی داری دارد (میزان ضریب همخوانی 58/0 است) در حالیکه این ارتباط با سبک دلبستگی پدران معنی دار نبود.
    - کاربرد خانواده درمانی به همراه درمانگری حمایتی بطور معنی داری منجر به بهبود ساخت خانواده دختران فراری و عملکرد آنها در سازه های نقش های خانوادگی، ابراز عواطف و حل مشکل شده است.
    مداخلات درمانی منجر به تغییر سبک دلبستگی ناایمن به سبک دلبستگی ایمن در دختران فراری گردیده است اما میزان تغییرات معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: ساخت خانواده، سبک دلبستگی، خانواده درمانی، درمانگری حمایتی، دختران فراری
  • مسعود شریفی، ناهید سمندری، محمود حیدری صفحه 25
    برخی تحقیقات جهانی حاکی از آن است که دوره کودکی زمان پدید آیی و تکمیل ریتم ها (یا ضرب آهنگهای) زیست شناختی و روانشناختی است و عوامل محیطی نقش مهمی در نحوه بروز، ثبات و تکمیل آنها ایفا می کند. مطابق این تحقیقات، خانواده نیز به عنوان محیط اساسی و برتر تنظیم کننده ضرب آهنگهای زیستی و روانی است.
    هدف این پژوهش، که از نوع بنیادی، کاربردی و دارای گروه های آزمایشی و گواه است، بررسی تاثیر رفتار والدین ایرانی بر ضرب آهنگهای زیستی فرزندانشان بوده که یافته ها موید تحقیقات جهانی در این مورد است.
    جامعه آماری شامل دختران و پسران 3 تا 7 ساله کودکستانها و مراکز پیش دبستانی شهر تهران و والدین آنان است. از این جامعه آماری، 118 پسر و 122 دختر و 480 نفر والدین آنان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. نیمی از آزمودنی های پسر و دختر و والدین آنان به طور تصادفی در گروه آزمایش و نیمی دیگر در گروه گواه قرار گرفتند. در مرحله اول پژوهش، الگوهای ضرب آهنگی زیستی مناسب به والدین گروه آزمایش آموزش داده شد و در مرحله دوم، با مشاهده چگونگی ضرب آهنگهای آزمودنی های دو گروه بر اساس یک پرسشنامه سه بخشی (13، 9 و 11 سوالی) اطلاعات لازم جمع آوری و تحلیل شد، که نتایج زیر بدست آمد.
    1 - تاثیر ضرب آهنگهای زیستی والدین آموزش دیده، بر ضرب آهنگهای زیستی فرزندانشان در مقایسه با والدین آموزش ندیده معنی دار است.
    2 - رابطه ضرب آهنگهای زیستی فرزندان با ضرب آهنگهای زیستی والدین مثبت معنی دار است.
    از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که رفتارهای زیستی والدین در شکل گیری رفتارهای زیستی فرزندان موثراست. بنابراین ضروری است که والدین با بروز رفتارهای منظم و با ثبات، شرایط شکل گیری مناسب ضرب آهنگهای زیستی فرزندانشان را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: رفتار زیستی والدین، رفتار زیستی فرزندان، ضرب آهنگ های زیستی
  • حمید طاهر نشاط دوست، حسینعلی مهرابی، نرگس سادات نوری، مهرداد کلانتری، حسین مولوی صفحه 39
    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین سهم عوامل خانوادگی موثر در بروز اختلال افسردگی در نوجوانان بود. نمونه مورد پژوهش شامل 1419 دانش آموز دختر و پسر مدارس راهنمایی، دبیرستان و مراکز پیش دانشگاهی نواحی پنجگانه شهر اصفهان بودند که بر اساس نمونه گیری خوشه ایبه طور تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خلق و احساس(MFQ) و پرسشنامه محقق ساخته عملکرد خانوادگی بود.
    بررسی پایایی پرسشنامه خلق واحساس و پرسشنامه عملکرد خانواده به ترتیب آلفای کرنباخ 93/0 و 71/0 را نشان داد ‍(001/0 P <). نتایج تحلیل رگرسیون با استفاده از روش گام به گام حاکی از آن بود که از بین متغیرهای مربوط به عملکرد خانواده، متغیر اختلاف نظر نوجوان با والدین بیشترین ارتباط را با افسردگی داشت، به طوری که 17% واریانس نمرات افسردگی ناشی از این متغیر بود ‍(001/0 P<). در گامهای بعدی تحلیل رگرسیون، متغیرهای احساس امنیت و آرامش در خانواده، رابطه با خواهران و برادران، تحصیلات مادر، اختلاف و مشاجرات والدین با یکدیگر، رابطه نوجوان با والدین، در میان گذاشتن مسائل خصوصی با والدین، تنبیه توسط والدین و شغل پدر به ترتیب دارای بیشترین رابطه با افسردگی در نوجوانان بود ‍(001/0 P <). این نتایج نشان داد حدود 30% نمرات افسردگی متاثر از عملکرد خانواده می باشد.
    به طور کلی این گونه می توان نتیجه گیری کرد که ارتباط عاطفی مناسب و نزدیک والدین با فرزندان، ایجاد فضایی آرام، امن، گرم و صمیمی در خانواده، اجتناب والدین از مشاجره و درگیری با یکدیگر و با فرزندان، تقویت صمیمیت، دوستی و مهربانی بین فرزندان از عوامل موثر در پیشگیری و درمان افسردگی نوجوانان می باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، نوجوان، عملکرد خانواده
  • محمدتقی شیخی صفحه 49
    مقاله حاضر در جستجوی جنبه های مختلف دوران بیوگی زنان است که عموما و به طور اجتناب ناپذیری در این شرایط قرار می گیرند. در این مقاله پژوهشگر در پی دست یابی به وجوه اشتراک بین زنانی است که عموما در سال های آخر زندگی با آن مواجه می گردند. در این تحول و طی این دوره است که بسیاری از نقش های قدیمی بیوگان از میان رفته و نقش های جدید بین آن ها ظاهر می گردد. مقاله حاضر همچنین در پی این است که چگونه می توان زندگی بیوگان امروز و فردا را توام با موفقیت، بهبود و نشاط کرد. در حالی که بیوگی به عنوان معلول انحلال زندگی زناشویی در تمامی جهان منعکس می گردد، در مواردی به دنبال طلاق بوقوع می پیوندد، ولی در اغلب موارد به عنوان یک واقعه طبیعی حادث می شود. زنان بیوه دچار بسیاری از نارسایی های روانی، افسردگی، از دست دادن اعتماد به نفس، شک و غیره نیز می گردند. مجموعا دوره پایانی زندگی برای بیوگان در جوامع و فرهنگ های مختلف به اشکالی متفاوت نمود پیدا می کند. روش تحقیق به کار رفته در این پژوهش از نوع میدانی و همراه با پرسشنامه و مصاحبه است.
    کلیدواژگان: بیوگی، انزوا، تنهایی، تطبیق مجدد، وضعیت اجتماعی، گروه آسیب پذیر
  • نصرالله عرفانی صفحه 61
    به منظور مقایسه گرایش ارزشی اولیاء و جوانان خانوارهای شهرستان سنندج در سال1381 با عنایت به جنسیت، نسبت فامیلی، سن و پایگاه اجتماعی اقتصادی از میان کلیه خانوارهای دارای جوانان 15 تا 24 سال شهرستان سنندج به شیوه نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی 1600 نفر (800 نفر اولیاء و 800 نفر جوان) از 40 خوشه شهری انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و سنجه دوازده ارزشی اینگلهارت اطلاعات لازم گردآوری شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بیانگر آن است که گرایش ارزشی اولیاء مادی و گرایش ارزشی جوانان فرامادی است و بین گرایش ارزشی اولیاء و جوانان تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین یافته ها بیانگر آن است که جنسیت بر روی گرایش ارزشی اثر اصلی و در ارتباط با گروه اثر متقابل معنی داری ندارد. اما نتایج مبین آن است که بین گرایش ارزشی افراد گروه نمونه با توجه به نسبت فامیلی آن ها تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین گرایش ارزشی افراد گروه نمونه با توجه به سن آن ها تفاوت معنی داری وجود دارد. در ضمن نتایج حاکی از آن است که پایگاه اجتماعی اقتصادی بر روی گرایش ارزشی اثر اصلی معنی داری دارد. یعنی گرایش ارزشی طبقات پائین و بالای اجتماعی اقتصادی مادی است در حالی که گرایش ارزشی طبقه متوسط فرامادی می باشد.
    کلیدواژگان: گرایش ارزشی، والدین، جوانان، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، جنیست، سن
  • سیدابوالقاسم نقیبی صفحه 75
    خانواده به عنوان مهمترین و با هویت ترین نهاد اجتماعی ممکن است متشکل از اعضای پیرو یک دین و یک مذهب یا دو دین یا دو مذهب باشد، خانواده متشکل از پیروان ادیان و مذاهب متفاوت از نظر فرهنگی، اعتقادی و حقوقی همزیستی متناسب با خود را می طلبد؛ ادیان و مذاهب برای ارتقاء سطح همزیستی پیروان خود علاوه بر ارشادهای اخلاقی الزاماتی را رهنمود می دهند؛ مع الوصف در فرض تعارض احکام ادیان و مذاهب در مناسبات پیروان آنها در نهاد خانواده نیازمند به قواعدی است که به حل تعارض بیانجامد، قاعده الزام یعنی ملزم نمودن پیرو یک دین یا یک مذهب به حکمی که خود بدان التزام دارد، فرمولی است که برای حل تعارض احکام پیرو مذهب امامیه با پیروان مذاهب دیگر اسلامی یا ادیان الهی تنها در فرض گرویدن زوج به اسلام پیش بینی شده است.
    مهمترین مستند و مدرک قاعده الزام، روایات می باشند که از تواتر معنوی برخوردارند و لسان آنها مشتمل بر حکم واقعی ثانوی برای پیروان مذهب امامیه می باشند، این قاعده در موارد احوال شخصیه اعم از نکاح، طلاق، ارث و وصیت موثر می افتد.
    کلیدواژگان: خانواده، حقوق خانواده، قاعده الزام، احوال شخصیه، مذاهب ادیان
|
  • Farideh Hamidi Page 5
    Using a Pretest-Posttest desing this study attempted to assess family structre of runaway girls and their attachment styles during the first stage. The Sample consisted of 50 subjects from five centers including: juvenilce system, welfare crisis intervention center, the counseling center at School of Education, first district Reihaneh halfway house, and the prisoners of juvenile delinquencies. During the second stage, 15 participants with insecure attachment styles and dysfunctional family structure, took part in ten therapeutic sessions (using family and supportive therapy methods). Assessment instruments were Family Assessment Device (FAD), Revised Adult Attachment Scale (RAAS), Adult Attachment Questionaire. The validity and reliability of these instruments have been found to be high in a previous investigation in Iran. Data were analyzed using descriptive statistics (means, standard diviation, percentages), non parametric tests like McNemar and Sign test Chi Square, Parametric tests like the Statistical Z test for comparing proportions, Paired-Samples T test, and Analysis of Variance (one way). Results showed (that: a) the family structure of runaway girls is dysfunctional and level of function in their sub-scales: “family roles”, “problem solving”, and “emotional responsiveness”, were lower than the societal norms; b) there was a positive significant consistency between the results obtained in this research, one may conclude that parents’ behavior patterns affect the children’s biological behavioral and, therefore, the parents may positively influence their children by acting in a right manner.
  • Massoud Sharifi , Nahid Samandari , Mahmoud Heydari Page 25
    According to some international researches, infancy is a period of genesis and evolution for biological and psychological rhythms. While environmental factors play an important role in appearance, stability, and evolution of the rhythms, the family is the most essential factor that influences the regulation of children's biological and psychological rhythms.To test the mentioned research findings, we have conducted a fundamental and applied research, with experimental and control groups, to investigate the influence of Iranian parents on their children's biological rhythms. Our findings approved the above mentioned international research results.The study population was all 3 to 7 year old boys and girls of kindergartens and pre-primary schools in Tehran, among which 118 boys, 112 girls, and their 400 parents were selected by a cluster random sampling method to be studied. Half of the boys and their parents as well as half of the girls and their parents assigned randomly to the experimental group and the other half of the boys, girls, and parents assigned to the control group. In the first stage of research, the correct rhythms patterns were thought to the parents of experimental group and, then, by observing both groups of experimental and control groups of boys and girls on the basis of a researcher-made three-part questionnaire (with 13, 9, & 11 items) in the second stage, the data were collected.The results obtained from the research are the followings:1- The effect of biological rhythms of trained parents on biological rhythms of their children is positive and significant.2- There is a positive and significant correlation between the children's biological rhythms with their parent's biological rhythms.3- The correlation between the parents and children's biological rhythms was not significant when taking the sex factor into account.From the results obtained in this research, one may conclude that parent's behavior patterns affect the children's biological behavior and, therefore, the parents may positively influence their children by acting in a right manner.
  • Hamid Taher Neshat Doost , Hossenali Mehrabi , Narges Nouri , Hossein Molavi. , Mehrdad Kalantari Page 39
    The purpose of thise study was to investigate the effects of family factors on adolescent depression. The subjects consisted of 1419 adolescents who were randomly selected from high schools to the city of Isfahan using cluster sampling. The Questionnaires consisted ofther Mood and Feeling Questionnaire (MFQ) and the Family Factors Questionnaire (FFQ). The Relibiility Analysis showed that the Cronbach’s Alphaa were 0.93 and 0.73 for MFQ and FFQ respectively.Results of Stepwise Regression Analysis, showed that the variable of difference of opining with parents had the highest relationship with depression among the familial factors (17% of the depression scores’ variance was due to this variable, P=0.0001). In subsequent steps, feeling securey in the family, sibling relationships, mother’s education, parents’ arguments, parents-child relationship, personal relations with parents, punishment from patents and father’s job, respectively, had the highest relationship with depression (P=0.001). Overall 30% of depression scores was predicted by these familial variables. It can be concluded from the results of the results of the present study that close relationship of parents with their offspring, proving calm, secure, affectionate atmosphere, parents’ avoidance of arguments with each other and with their children and adoles cents, encouraging friendship and Kindness between siblings can be the effective factors in prevention and treatment of depression and treatment of depression in adolescents.
  • Mohammad Taghi Sheikhi Page 49
    In this research, the author seeks the common aspects of widohood which women usually face during the later years of their lives. Through thise experience, they lose their previous roles, and eventually new roles emerge. As a result, widows are involved with psychological difficulties, stress, loss of self-confidence, skepticism, etc. Generally speaking, widowhood appears differently in various societies and cultures. The method of research used in this paper is the survey method conducted through exmination of existing literature, questionnaires and interviews. The paper is also seeking to find out how to integrate success, improvement and happiness into the lives of today’s and tomorrow’s widows.
  • Nasrollah Erfani. Page 61
    This research has compared parent’s value tendency with that of the youth’s in Sanandaj families in 1381. This statistical population was selected based on factors of gender, relatedness, age and socio-economic status. It included all families having youths between 15 to 24 years of age in Sanandaj.1600 people (800 parents and 800 youths) were randomly selected from 40 city clusters in several stages and data was gathered by interviewer-made questionaire and Ingelhart Twelve valued Measurement. The collested date were analyzed by descriptive statistical indexes, t-test, ANOVA and MANOVA, using SPSS. The results showed that parent’s value tendency is material and the youth’s value tendency is non material, and that there is a significant difference between parent’s value tendency and that of youth. The results showed that gender did not have asignificantrole here, but that relatedness contributes to a significant difference between the value tendency of the sample groups. The results also show that there is a significant difference between the value tendency of the sample group with regard to age. socio-economic status has a main effect on the value tendency. The value tendency of the lower and higher classes were material whereas the value tendency of the middle class is non-material.
  • S. Abolghasem Naghibi. Page 75
    Family is considerd as the most important and the most fundamental social structure that can be formed by a man and a woman of one or two different backgrounds. And in a family composed of two different religious beliefs, spouses require an adjustment in cultrual beliefs and juridical points of view.For imporving the level of adjustment between their followers, religions offer moral recommendations. In addition to obligatory rules. However, considering disaccordance of rules and recommendations in different religions it is necessary to have rules that can solve these conflicts in a family context.The exigence rule means obligating the followers to perform their duties. This rule belongs to the “Imamieh” followers and is intended to solve the religious conflicts they may have with their spouse of a different sect. The most important documents and refrences to this rule are religious stories that have been stated frequently, have a spiritual order to them, and whose language contains examples for Imamieh followers. The rule is also applicable to other personal matters such as divorce, inheritance, and will.