فهرست مطالب

کومش - سال ششم شماره 1 (پیاپی 15، پاییز 1383)

فصلنامه کومش
سال ششم شماره 1 (پیاپی 15، پاییز 1383)

  • 130 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/09/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حسین صالحی، غلامرضا بابایی * صفحه 1
    مقدمه

    درد ناحیه ستون فقرات با کمردرد، از شیوع بالایی در کلیه جوامع برخوردار است. اگر چه ارتباط کمردرد با مشکلات پا دور از ذهن به نظر می رسد، ولی با علم به این مطلب که هر کدام از اجزای پا، در تعادل بدن نقش دارند و تعادل بدن با همکاری عضلات، ارتباط مستقیم دارد؛ پس هر گونه تغییر در اجزای پا می تواند به نحوی بر نیروهای وارده بر عضلات اثر گذاشته، باعث تغییر در آن ها شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط کمردرد مزمن با ناهنجاری های پا در دو گروه افراد سالم و مبتلا به کمردرد مکانیکی می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه تحقیقی به صورت مورد- شاهدی است که در آن ارتباط بین کمردرد با مشکلات پا (هالوکس والگوس، هالوکس رژیدوس، کف پای صاف، کوتاهی عضلات پشت ساق پا) و ابعاد پا، در دو گروه افراد سالم و مبتلا به کمردرد مزمن مکانیکی مورد بررسی قرار می گیرد. افراد مورد مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی ساده انتخاب شدند و تعداد افراد هر گروه 83 نفر (48 زن و 35 مرد) بوده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهند که ارتباط معنی داری بین افزایش زاویه والگوس شست پا، سفتی شست پا، صافی قوس کف پا و کوتاهی عضله سولئوس با کمردرد مزمن وجود دارد. اما ارتباط معنی داری بین ابعاد پا (پهنای پای راست) و کوتاهی گاستروکنمیوس با کمردرد به دست نیامد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با توجه به یافته های فوق، می توان نتیجه گرفت که مشکلات و ناهنجاری های پا و مچ پا به دلیل تاثیراتی که بر روی پوسچر، تعادل و راه رفتن فرد می گذارند، می توانند در طولانی مدت باعث ایجاد کمردرد شوند.

    کلیدواژگان: کمردرد، هالگوس رژیدوس، صافی کف پا، ابعاد پا، کوتاهی عضلات ساق
  • محمدرضا مسعودی نژاد، احمدرضا یزدان بخش صفحه 7
    سابقه و هدف
    با توجه به رشد روز افزون جمعیت شهرها، هم چنین افزایش سالیانه مصرف سرانه در این جوامع به ویژه در کشورهایی که در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارند، امکان استفاده از منابع سطحی به منظور تامین آب شرب شهرها رو به کاهش نهاده است؛ به طوری که در سال 1380 به علت کاهش ذخیره آب در سد لتیان، کرج و لار بیش از 70 درصد از آب آشامیدنی مردم تهران از منابع زیرزمینی تامین گردید و این ارقام در سایر شهرهای ایران نیز رو به افزایش است. از طرفی به علت تخلیه فاضلاب های صنعتی حاوی کروم و نیکل در چاه های جذبی و قدرت انتشار این ترکیبات در منابع آب های زیرزمینی با توجه به خاصیت تجمع پذیری این ترکیبات در بافت های مختلف بدن و خواص سرطان زایی آن ها که در تحقیقات مختلف به اثبات رسیده است لزوم کنترل دقیق این منابع احساس می گردد. هدف از این تحقیق به کارگیری روش مناسب در حذف فلزات سنگین از منابع آب های زیرزمینی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با استفاده از عصاره میوه بلوطQuercus Brantii sub Belangri که حاوی ترکیبات اسید تانیک کندانسه، اسید تانیک قابل هیدرولیز، اسید گالیک و الاژیک اسید می باشد، اقدام به حذف کروم و نیکل از منابع آب های زیرزمینی آلوده به فاضلاب گردید. ابتدا در شرایط آزمایشگاهی تعداد 60 نمونه آب حاوی مقادیر مختلف کروم و نیکل با غلظت معلوم در 12 گروه با 5 غلظت و شرایط محیطی مختلف تهیه شد. با روش نمونه برداری غیراحتمالی و تجربی اثرات متقابل عصاره تانن، هیدروکسید کلسیم و هیدروکسید سدیم به صورت جداگانه و هم زمان مورد مطالعه قرار گرفت. با توجه به غلظت های اولیه معلوم مقدار غلظت باقیمانده از طریق دستگاه جذب اتمی به وسیله شعله تعیین مقدار گردید. از بین نمونه های اندازه گیری شده غلظت 50 میلی گرم بر لیتر هیدروکسید کلسیم یا غلظت 50 میلی گرم بر لیتر هیدروکسید سدیم به همراه 50 میلی گرم بر لیتر عصاره تانن دار 10 درصد با راندمان 80 تا 86 درصد بهترین شرایط در حذف کروم و نیکل از محیط واکنش می باشد. صحت و دقت نتایج به دست آمده به کمک آزمون آنالیز واریانس دو عامله با یک تکرار در هر خانه ارزیابی گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد، کاربرد هم زمان دو عامل چیلیت کننده هیدروکسید کلسیم و عصاره تانن دار تفاوت معنی داری نسبت به سایر روش های مقایسه دارد. هم چنین ثابت گردید که عصاره تانن دار در یک محیط قلیایی با تشکیل سری کامل از سرشاخه های (OH) که در محیط واکنش با یون های کروم و نیکل ترکیب شده به علت بزرگی مولکول های تانن و اشباع شدن آن ها با کاتیون های موجود به صورت توده فلوک در آمده و به علت سنگینی، بلافاصله در محیط راسب می شود. هم چنین عصاره موجود قادر است یون های مورد نظر را در غلظت های کم تا زیاد از محیط واکنش خارج نماید و غلظت یون ها تفاوت معنی داری در راندمان حذف ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه روش استفاده از کنترل کننده های PH به عنوان یک روش قدیمی در حذف فلزات سنگین مطرح شده است، اما به علت حجم زیاد لجن تولیدی، مشکلاتی را در فرایند تصفیه خواهد داشت حال آن که به کمک عصاره تانن دار میزان مصرف این مواد به شدت کاهش یافته و راندمان حذف ارتقا می یابد.
    کلیدواژگان: کروم، نیکل، تصفیه فاضلاب، میوه بلوط
  • وحید سمنانی، مجتبی ملک، صحابه خانی پرشکوه صفحه 15
    سابقه و هدف
    سنگ کیسه صفرا یکی از شایع ترین بیماری های کیسه صفرا می باشد. شیوع سنگ های صفراوی ارتباط نزدیکی با شرایط زندگی فرد دارد و می توان با کنترل ریسک فاکتورهای شناخته شده در هر منطقه از شیوع سنگ های صفراوی کاست.
    مواد و روش ها
    برای کلیه بیمارانی که در طی یک سال، در بیمارستان امداد به علت سنگ کیسه صفرا تحت عمل کله سیستکتومی قرار گرفتند، پس از تکمیل پرسش نامه و اندازه گیری قند خون ناشتا، تری گلیسیرید، کلسترول و HDL، تعیین شاخص توده بدنی (BMI) و بررسی نوع سنگ به روش ماکروسکوپی و نمای میکروسکوپی، بیوپسی کیسه صفرا و تعیین ریسک فاکتورها، ارتباط آن ها با نوع سنگ، یافته هیستولوژیک و توزیع سنی و جنسی بررسی گردید. برای بررسی نتایج از آزمون Chi-square در سطح معنی داری 05/0 استفاده گردید.
    یافته ها
    فراوان ترین ریسک فاکتور سنگ کیسه صفرا مصرف دارو؛ شایع ترین نوع سنگ، میکس و شایع ترین پاتولوژی کیسه صفرا، کله سیستیت مزمن غیراختصاصی بود و ارتباط معنی داری بین سنگ کیسه صفرا و مصرف دارو، دیابت، مولتی پاریتی، هیپرلیپیدمی و چاقی دیده شد.
    نتیجه گیری
    توصیه می شود با توجه به ریسک فاکتورهای شایع با کنترل بی رویه مصرف دارو به خصوص OCP در زنان چاق و چندزا، کاهش وزن و کنترل چربی ها به ویژه در افراد مسن، شیوع بیماری را کاهش داد.
    کلیدواژگان: شیوع، سنگ، کیسه صفرا، ریسک فاکتور
  • اکبر پژهان، پیتر پاپاجورجیو، دنیل اسموند صفحه 21
    سابقه و هدف
    آزمایشات نشان می دهند که دربیماران هایپرتنسیو فاقدکلیه، مقدار NPP و مقدار برادی کینین(BK) افزایش می یابد. هم چنین شناخته شده است که هم NPP و هم BK باعث رهایی کاتکولامین ها از بخش مرکزی غده آدرنال می شوند. بنابراین فرضیه ما این است که تزریق NPP باعث پیش برد تولید BK آندوژن می شود، که این امر ممکن است در بروز مشکلات قلبی و فشارخون NPP سهیم باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات ضربان قلب (HR) و فشارخون سیستولیک (SBP) در اثر تزریق (BK) در موش های کنترل (sham-2NX) و موش های نفرکتومی شده (2NX) و مقایسه این اثرات با پاسخ های NPP است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از موش های صحرایی نر نژادWistar استفاده شد. 24 ساعت پس از 2NX یا sham-2NX (کنترل) حیوان با داروی Inactin بی هوش شده و پس از تزریق داروی مسدودکننده گانگلیونی و یا کاپتوپریل (Cap)، برای اندازه گیری SBP و HR در پاسخ به تزریق ng/kg 100، BK و ng/kg 1000، BK،NPP 20 μl آماده گردید.
    یافته ها
    درگروه کنترل بدون Cap، کاربرد NPP پاسخ SBP را 3±32 میلی مترجیوه و HR را 3±20 ضربان در دقیقه افزایش داد.کاربرد 100 BK پاسخ SBP را 1±2 میلی متر جیوه وHR را 5/0±1 ضربان دردقیقه افزایش داد. پس از کاربرد1000 BK، این پاسخ ها به ترتیب 3±13 و2±13 بود. در موش های 2NX بدونCap، کاربرد NPP پاسخ SBP را 6±58 میلی مترجیوه و HR را 14±70 ضربان در دقیقه افزایش داد. کاربرد 100 BK پاسخ SBP را 1±4 و HR را 1±3 افزایش داد؛ اما با تزریق 1000BK این مقادیر به ترتیب به 1±6 و 1±2 کاهش یافت. پس از کاربرد Cap در موش های کنترل، این پاسخ ها به شدت تقویت شد؛ ولی این درمان در موش های نفرکتومی، فقط پاسخ 100 BK و1000 BK را تقویت نمود.
    نتیجه گیری
    در موش های کنترل، اثرات هردو دوز پایین و بالای BK روی SBP و HR مشابه اثراتNPP بوده و پس ازکاربرد Cap، این اثرات تقویت می گردد. اما این پاسخ ها در موش های 2NX به طور متفاوتی تحت تاثیر قرار می گیرد.کاربردHOE-140 (آنتاگونیست اختصاصی گیرنده های B2) باعث بلوک کامل پاسخ های مربوط به BK می شود، ولی پاسخ های مربوط به NPP را به مقدار متوسط کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: NPP، فاکتور انعقادی XII، کاپتوپریل، برادی کینین، نفرکتومی
  • نوید دانایی، محمدرضا تمدن، محمدرضا مونسان صفحه 31
    سابقه و هدف
    به علت شیوع بالای دیابت و عوارض جدی آن و نیز به این علت که، HbA1c یکی از شاخص های قابل اندازه گیری و در دسترس جهت ارزیابی کنترل بودن یا نبودن دیابت است و نظر به اهمیت کنترل دیابت در پیش گیری از عوارض مزمن آن، در این مطالعه ضمن اندازه گیری میزان HbA1c و قند خون ناشتا در بیماران دیابتیک شهر سمنان، برخی عوامل مرتبط با کنترل دیابت و شرایط درمانی این بیماران نیز ارزیابی شده است.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش Analytic cross sectional بر روی 288 بیمار که در کلینیک دیابت بیمارستان فاطمیه صاحب پرونده بودند، از تاریخ 81/5/15 لغایت 81/6/15 صورت گرفت. ابتدا به روش مصاحبه، چک لیستی حاوی اطلاعات بیماران تکمیل گردید، سپس بیماران جهت نمونه گیری خون و اندازه گیری هموگلوبین(A1C (HbA1c و قند خون ناشتا (FBS) به آزمایشگاه معرفی شدند و در نهایت داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و با روش آماری Chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از میان 288 بیمار، 7/46% مرد و 3/53% زن بودند. در 50% بیماران دیابتی، سابقه خانوادگی دیابت در بستگان درجه اول وجود داشت. در 17% سابقه خانوادگی درجه دوم و در 6% موارد هر دو خانواده درجه اول و دوم آن ها، دیابت داشتند. میانگین زمان ابتلا به دیابت، 7/8 سال محاسبه شد. متوسط قند خون ناشتا 33/203 و متوسط میزان HbA1c، 15/10 درصد بودند. فقط، 9/5% بیماران، میزان HbA1c کم تر از 9% داشتند و 2/14% آن ها میزان HbA1c بالای 11% را دارا بودند. در این مطالعه، رابطه ای بین سن، جنس، روش های مختلف درمانی «رژیم غذایی، داروی خوراکی، انسولین درمانی» با میزان HbA11c مشاهده نشد. در این مطالعه، بین HbA1c و FBS همبستگی مثبت (مستقیم) وجود داشت (000/0>p ‍و 486/0=r).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله نشان می دهند که قند خون و میزان هموگلوبین A1c در اکثر بیماران مبتلای شهرستان سمنان در محدوده غیرقابل قبول قرار دارند و لذا کنترل دیابت این بیماران، ناکافی است و مقادیر این دو معیار با فاکتورهای دموگرافیک و نوع درمان به کار گرفته شده مرتبط نمی باشد؛ اما با توجه به نبود معیارهای لازم برای ارزیابی میزان رعایت دستورات درمانی یک مطالعه دقیق، با کنترل بیماران مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: دیابت، HbAc، قند خون ناشتا، کلینیک دیابت، سن، جنس، بیمارستان فاطمیه
  • حسن رخشنده، محمد طاهر بروشکی، علی صادقیان، حیدر پارسایی صفحه 37
    سابقه و هدف
    در طب سنتی، از برگ گیاه خرزهره به عنوان مقوی قلب و مدر و به صورت موضعی در درمان جرب، کچلی و برخی از بیماری های پوستی استفاده می شده است. در این مطالعه بر آن شدیم تا اثرات ضدمیکربی و ضد قارچی آن را بررسی نماییم.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش عصاره های آبی، الکلی و کلرفرمی اندام های هوایی گیاه، به روش سوکسله و خیساندن تهیه و غلظت های مختلفی از آن بر روی میکروارگانیسم های بیمارستانی و استاندارد از قبیل استافیلوکوک طلایی کوآگولاز مثبت، پسودومونا آئروژنوزا و کاندیدا آلبیکانس، به روش های سیلندر پلیت، دیسک و رقت آگار به کار رفت. میکروارگانیسم ها از محل های مختلف مانند خون، مدفوع، مایع نخاع، زخم، واژن، حلق و... نمونه برداری شدند. کلوگزاسیلین، جنتامایسین و کلوتریمازول به عنوان داروهای استاندارد به کار رفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که عصاره کلرفرمی، فاقد اثر ضدمیکربی و ضدقارچی بوده ولی عصاره های آبی در روش رقت آگار، دارای اثرات ضدمیکربی و ضدقارچی بودند که عصاره متانولی با غلظت کم تر اثرات ضدمیکربی و ضدقارچی بیش تری از عصاره آبی نشان داد که با آنتی بیوتیک های استاندارد قابل مقایسه بود. نتایج به دست آمده به شرح زیر است:اثر بر روی استافیلوکوک طلایی: غلظت mg/100ml 500 عصاره متانولی اثری معادلmg/100ml 1 کلوگزاسیلین از خود نشان داد. اثر بر روی پسودومونا آئروژینوزا: غلظت mg/100ml 500 عصاره اثری معادل mg/100ml 2 جنتامایسین از خود نشان داد. اثر بر روی کاندیدا آلبیکنس: غلظت g/100ml 2 عصاره اثری معادل mg/100ml 4/0 کلوتریمازول از خود نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مذکور می توان نتیجه گرفت که این گیاه احتمالا بر علیه استافیلوکوک طلایی و پسودومونا آئروژینوزا اثر ضدمیکربی قابل توجهی دارد.
    کلیدواژگان: خرزهره، اثر ضد میکروبی، اثر ضد قارچی، جنتامایسین، کلوگزاسیلین، کلوتریمازول
  • فاطمه کسبی، محمدصادق جنابی، علی آقا سعدالهی، الهه قدس، یونس امیری شوکی، زهرا افتخاری صفحه 43
    سابقه و هدف
    شنوایی، یکی از مهم ترین توانایی های حسی انسان می باشد. چنان چه حس شنوایی دچار آسیب شود، به خصوص از بدو تولد یا قبل از فراگیری گفتار و زبان، با توجه به شدت آسیب، رشد گفتار و زبان فرد نیز با مشکل مواجه می شوند. صرف و نحو دو جنبه از زبان هستند که معمولا در مبتلایان به افت شنوایی شدید با مشکل مواجه می شوند. در این پژوهش برخی از شاخص های صرفی و نحوی و نیز برخی از ویژگی های غیرزبانی، مورد بررسی قرار گرفته اند.
    مواد و روش ها
    روش انجام این پژوهش توصیفی بوده و نمونه گیری به شیوه غیرتصادفی بر روی کلیه کم شنوایان 16-10 ساله دبستان ناشنوایان وصال شهرستان بیرجند که دارای افت شنوایی بیش از 56 دسی بل در مقیاسBest binaural average بودند (جمعا 29 نفر)، انجام گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل؛ پرونده دانش آموزان، توصیف تصاویر و سؤال های مکمل بودند. همه گفتار آزمودنی ها در طول آزمون ضبط و سپس بر روی کاغذ پیاده شدند. پس از استخراج داده ها، محاسبه آمار توصیفی مربوط به شاخص های مورد مطالعه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این بررسی شامل اطلاعات توصیفی زیر می باشد: طول متوسط گفته آزمودنی ها با مقیاس تک واژی، 7/3 تک واژ و با مقیاس واژه ای،4/2 واژه به دست آمد. از میان 1051 گفته بررسی شده، 4/17% از گفته ها درست بودند، که از این میان3/57% جمله و 7/42% غیرجمله بودند. در بررسی فعل، تنها 24% از فعل ها صحیح صرف شده بودند و بقیه به نوعی دچار اشکال بودند. در میان موارد خطای صرف فعلی، 9/38% مربوط به خطای فعل از نظر زمان، 5/24% مربوط به خطای فعل از نظر مطابقت فعل و فاعل و 6/36% از نوع سایر خطاها در ساخت فعل بودند.
    نتیجه گیری
    میانگین طول گفته در افراد مورد بررسی بسیار کم می باشد. اگرچه این افراد در گفتار خود از فعل به میزان نسبتا زیادی استفاده می کردند، اما در تطابق فعل با فاعل و زمان جمله دارای مشکلات زیادی بودند.
    کلیدواژگان: افت شنوایی، شاخص های صرفی و نحوی، دانش آموزان
  • حسینعلی صفاخواه *، هما مناهجی صفحه 49
    سابقه و هدف
    یکی از مدل های ایجاد درد نوروپاتی، مدل(Chronic constriction injury (CCI می باشد که در سال 1988 توسط Bennet و Xieارایه گردید. در این مدل حساسیت شدید به محرک های دردزا و غیردردزای مکانیکی و حرارتی در مناطقی که به وسیله عصب سیاتیک عصب دهی می شوند به وجود می آید. با توجه به این که حس قسمتی از کف پا را عصب سافنوس که مستقل از عصب سیاتیک است هدایت می نماید، احتمالا در نوروپاتی حاصل از فشرده شدن عصب سیاتیک در بروز بعضی از رفتارهای درد دخالت می کند. لذا در این مطالعه به بررسی نقش عصب سافنوس در به وجود آمدن پاسخ های رفتاری حاصل ازCCI پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش تجربی انجام گرفت. از موش های صحرایی نژادSprague Dowley نر در محدوده وزنی 200 تا 300 گرم استفاده شد. موش ها به چهار گروه: گروه Sham، گروه CCI، گروه قطع عصب سافنوس (Saph) و گروهCCI+Saph تقسیم شدند. دو هفته بعد از جراحی، تست های رفتاری شامل آلودینیای حرارتی (تست حباب استن و ‎غوطه ور کردن پا در آب 10 درجه) و هایپرآلژزیای حرارتی ‎(غوطه ور کردن پا در آب 42 درجه) و آلودینیای مکانیکی (تست Von frey) و هایپرآلژزیای مکانیکی (Pin prick) و هم چنین چگونگی استفاده از پای آسیب دیده انجام شد.
    یافته ها
    همه علایم دردهای نوروپاتی در حیواناتی که تحت CCI قرار گرفته بودند ظاهر شد. یافته های تحقیق نشان می دهد در موش های گروه CCI+Saph، در مقایسه با گروه CCI کاهش معنی داری در آلودینیای حرارتی (تست استن و آب 10 درجه) و هایپرآلژزیای حرارتی (آب 40 درجه) به وجود آمده است. هم چنین نتایج نشان می دهد که کاهش معنی داری در هایپرآلژزیای مکانیکی (تست Pin prick) ولی نه آلودینیای مکانیکی (تستVon frey) به وجود می آید. این یافته ها نشان می دهد که استفاده از پای آسیب دیده در گروهCCI+Saph در مقایسه با گروه CCI بهبود یافته است.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که عصب سافنوس در ایجاد پاسخ های رفتاری درد در مدل نوروپاتی به روش CCI موثر می باشد. به این صورت که احتمالا عصب سافنوس به عنوان عصب هم جوار با عصب سیاتیک، با ایجاد شاخه های جانبی و نفوذ به مناطقی که اعصاب آن ها (CCI) آسیب دیده است، در تشدید رفتارهای درد نوروپاتیک در موش صحرایی موثر باشد.
    کلیدواژگان: درد نوروپاتی، CCI، عصب سافنوس، عصب سیاتیک
  • علی سعدالهی، فاطمه کسبی، محمدصادق جنابی، مجید اوریادی زنجانی، زهرا افتخاری، راهب قربانی صفحه 57
    سابقه و هدف
    اختلال تلفظی به دلیل اشکالاتی که در برقراری ارتباط با دیگران ایجاد می کند، مانع بزرگی در راه پیشرفت فرد در جامعه محسوب می شود و حتی ممکن است باعث افت تحصیلی فرد شود. به طور کلی حدود 5 درصد کودکان دبستانی دچار اختلال تولیدی (تلفظی) می باشند، به طوری که ارجاع آن ها به مراکز گفتاردرمانی ضروری است. در این تحقیق شیوع اختلالات تلفظی در دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر سمنان مورد بررسی قرار گرفته تا دامنه مشکل در این شهر ارزیابی شود.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه مقطعی، از میان دبستان های ابتدایی شهر سمنان، 5 مدرسه دخترانه و 5 مدرسه پسرانه به طور تصادفی انتخاب شدند و تمام دانش آموزان این ده مدرسه (در مجموع3013 نفر) توسط گفتار درمان گرها مورد بررسی قرار گرفته و از میان آن ها دانش آموزانی که مبتلا به اختلال تولید بودند، جدا ساخته و آن گاه ارزیابی های تکمیلی در کلینیک های گفتار درمانی انجام گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون نسبت و کای اسکوئر و ضریب همبستگی پیرسن در سطح معنی داری 5% استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان داد که 7/8% (با فاصله اطمینان 95%: 7/9-7/7%) کودکان دبستانی، مبتلا به اختلال تلفظی بوده اند که در 8% آن ها اختلال از نوع خراب گویی، به ویژه در آواهای [z] و [s] بوده اند. شیوع اختلالات تلفظی در دانش آموزان پسر به طور معنی داری بیش تر از دانش آموزان دختر بوده است (002/0=P). بین نوع اختلال تلفظی و سن (55/0=P)، شدت اختلال تلفظی و جنس (397/0=P)، هم چنین شدت اختلال تلفظی و سن رابطه معنی داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان بالای اختلال خراب گویی در دانش آموزان مقطع ابتدایی، توصیه می گردد که والدین و اولیای مدارس این اختلال را جدی گرفته و در جهت ارجاع دانش آموزان به کلینیک های گفتاردرمانی و درمان اهتمام لازم را به عمل آورند.
    کلیدواژگان: اختلال تولیدی، اختلال تلفظی، اختلال خراب گویی، خطاهای جانشینی، لیسپ
  • احمدرضا بندگی، محسن فیروزرای، عبدالوهاب احسانی زنوز، محمدرضا اکبری عبدگاهی، علی اکبر شعبانی، مجتبی ملک صفحه 63
    سابقه و هدف
    مطالعات متعددی، ارتباط پلی مورفیسم های موجود در مجموعه ژنی ApoAI- CIII-AIV را با هیپرلیپیدمی نشان داده اند. این مطالعه، جهت نشان دادن ارتباط میان پلی مورفیسم XmnI در ناحیه 5 ژن آپولیپوپروتیین(AI (C – 2500 T در بیماران ایرانی مبتلا به هیپرلیپیدمی اولیه انجام شد.
    مواد و روش ها
    DNAژنومیک 76 نفر بیمار با هیپرلیپیدمی اولیه و 75 نفر فرد سالم با میزان لیپیدهای طبیعی خون تهیه گردید،که گروه کنترل از نظر سن و جنس با گروه هیپرلیپیدمیک مشابه سازی شدند.تکثیر قطعه 392 جفت بازی ناحیه 5 ژن apoAI با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) و پرایمرهای ویژه انجام گردید. توزیع ژنوتیپی و فراوانی الل های پلی مورفیسم XmnI تعیین و میان افراد بیمار و سالم مقایسه گردید.
    یافته ها
    فراوانی ژنوتیپ های X2X2، X1X2 و X1X1در گروه هیپرلیپیدمیک به ترتیب 63/0، 24/0 و 13/0 و در گروه کنترل به ترتیب 81/0، 11/0 و 08/0 بود؛ که اختلاف معنی داری بین دو گروه مشاهده شد (p<0.05). فراوانی الل نادر XmnI (X2) در گروه هیپرلیپیدمیک، افزایش معنی داری نسبت به گروه کنترل داشت (p<0.01)، ولی بین ژنوتیپ های مختلف XmnI در گروه هیپرلیپیدمیک، اختلاف معنی داری در غلظت لیپیدها و آپوپروتیین AI مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج فوق نشان داد که پلی مورفیسم XmnIدر ناحیه 5 ژن آپولیپوپروتیین AI در بیماران ایرانی مورد مطالعه ما همراه با هیپرلیپیدمی است. بنابراین نتایج ما تاییدی بر مطالعاتی است که ارتباط پلی مورفیسم مذکور را با هیپرلیپیدمی گزارش کرده اند.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، Xmnl، هیپرلیپیدمی، آپولیپیدمی، آپولیپوپروتئین AI
  • احسان دودانگه بالاخانی، فرید عسگری صفحه 73
    سابقه و هدف
    شواهد زیادی در دست است که آزاد شدن دوپامین از انتهای نرون های دوپامینرژیک ناحیه تگمنتوم شکمی هنگام مصرف هروئین افزایش می یابد و اسید اسکوربیک، میزان آزاد شدن آن را تنظیم می کند. هدف از انجام این تحقیق تعیین اثر سه دوز مختلف اسیداسکوربیک بر وابستگی هروئین بود.
    مواد و روش ها
    موش های صحرایی نر نژاد ویستار از طریق جراحی استریل در ورید ژوگولار سمت راست کانول گذاری شدند. پس از طی دوره بهبودی، موش ها در سه گروه کنترل، هروئین و اسید اسکوربیک از طریق روش خود تزریقی وریدی دو پداله (پدال فعال و غیرفعال) هر روز در یک جلسه 2 ساعته، مطالعه شدند. طول مدت آزمایش بعد از بهبودی شامل 15 روز بود که 5 روز اول با گرسنگی و 10 روز باقی مانده بدون گرسنگی انجام شد. حیوان با زدن پدال فعال، در گروه کنترل ml 1/0 نرمال سالین ولی در گروه های دیگر ml1/0 محلول هروئین (mg/ml25/0) دریافت می کرد. گروه اسید اسکوربیک شامل سه زیر گروه بود (c، b و a)؛ که 30 دقیقه قبل از خودتزریقی، به ترتیب مقادیر (mg/kg.IP700، 300 و 100) اسیداسکوربیک دریافت می کردند.
    یافته ها
    تزریق اسید اسکوربیک تعداد پدال های فعال زده شده را به طور محسوسی کاهش داد و الگوی خودتزریقی هروئین را دچار تغییر نمود. نتایج تعداد پدال های فعال و غیرفعال (Mean±SEM) به قرار زیر است:...
    نتیجه گیری
    تزریق اسید اسکوربیک اثر تقویتی و تشویقی هروئین را تضعیف کرده و از ایجاد وابستگی به آن جلوگیری می کند و در این رابطه تفاوتی بین دوزهای به کار رفته اسکوربات مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اسید اسکوربیک، هروئین، خود تزریقی، VTA (ناحیه تگمنتوم شکمی)
  • عبدالحسن کاظمی، جفری رابسون، دیوید دنینگ صفحه 83
    سابقه و هدف
    کپک Mold پاتوژن آسپرژیلوس فومیگاتوس (Aspergillus fumigatus) به عنوان یک میکروارگانیسم عامل انواع عفونت های ریوی به ویژه در افراد دارای ضعف سیستم ایمنی و هم چنین آلرژن، آلوده کننده مواد غذایی، مولد میکوتوکسین (Mycotoxin) و در نتیجه عامل میکوتوکسیکوز (Mycotoxicosis) مورد توجه می باشد. قدرت تولید انواع فسفولیپازها و به ویژه فسفولیپاز (PLB، Phospholipase B) از عوامل کلیدی در ویرولانس این قارچ بوده و کلونینگ و تعیین توالی ژن فسفولیپاز B2 PLB2)، B2 Phospholipose) جهت بررسی ویژگی های ژن سنتزکننده PLB2 در این میکروارگانیسم و مقایسه خصوصیات ژن و فرآورده آن با ژن مشابه سایر میکروارگانیسم ها انجام گردید.
    مواد و روش ها
    DNA ژنومی آ. فومیگاتوس جدا شده از خلط یک بیمار مبتلا به آسپرژیلوزیس ریوی (Pulmonary aspergillosis)، استخراج و تلخیص شد و با استفاده از دژنراتیو(PCR (Degenerate PCR، یک قطعه اولیه از ژن plb2 به طول bp542 به دست آمد. سپس با استفاده از PCR برگشتی (IPCR،Inverse PCR)، قطعه طویل تری به طول bp1175 به دست آمد. توالی نوکلئوتیدی قطعه ژن ثانوی، متعاقب استخراج از ژل، خالص سازی، پیوند به وکتور مناسب، ترانسفورماسیون و نهایتا استخراج از سلول میزبان و تلخیص، تعیین و با تلفیق این توالی با توالی قطعه اولیه، سکوانسی به طول bp1529 حاصل گردید.
    یافته ها
    آنالیز فرآورده PCR دژنراتیو اولیه و PCR برگشتی (IPCR) با بلاست(X (BLASTX، در سطح اسیدنوکلئیک، حداکثر 62% هم سانی با توالی نوکلئوتیدی ژن لیزوفسفولیپاز1 (LPL1) آسپرژیلوس اوریزه آ(A. oryza) و حداقل 39% هم سانی با توالی نوکلئوتیدی ژن فسفولیپاز(B (PLB کریپتوکوکوس نئوفرمنس Cryptococcus neoformans را نشان داد.
    نتیجه گیری
    وجود ژن فسفولیپاز(B2 (PLB2 در ژنوم آ. فومیگاتوس و مشابهت بسیار زیاد قطعه توالی یابی شده با ژن فسفولیپاز سایر میکروارگانیسم های دارای قرابت فیلوژنیک و یا فاقد قرابت فیلوژنیک با این قارچ نشان دهنده انتقال محافظه کارانه آن در مسیر تکاملی از ژنوم دودمانی و هم چنین نقش اساسی آن برای بیماری زایی میکروارگانیسم می باشد. توالی نوکلئوتیدی حاصله می تواند برای کلون نمودن و تعیین توالی ژن کامل plb2 و تعیین خصوصیات پروتئین (آنزیم) حاصل از ژن و در نهایت طراحی و سنتز واکسن و یا داروی موثر بر علیه میکروارگانیسم، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس فومیگاتوس، ژن فسفولیپاز B2، کلونینگ، توالی یابی
  • امیرهوشنگ بختیاری، سیدکاوه کوچک علوی، فاطمه فرخ نژاد صفحه 95
    سابقه و هدف
    رشد ناکافی شیپور استاش و سلول های هوایی ماستوئید تا سن 12 سالگی به عنوان عاملی بسیار شایع، می تواند زمینه ساز اختلالات شنوایی انتقالی باشد. بنابراین انجام طرح های غربال گری در این رده سنی می تواند سبب شناسایی ضایعات شنوایی شود، که با درمان مناسب می توان از افت آموزشی و اختلالات یادگیری جلوگیری به عمل آورد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی دقیق شنوایی دانش آموزان کلاس پنجم دبستان های شهرستان سمنان طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی غربال گری روی تمام دانش آموزان کلاس پنجم ابتدایی سمنان در دو مرحله انجام شد. ابتدا آزمایشات اتوسکوپی و ادیومتری شنوایی با سه فرکانس 500، 1000 و 2000 هرتز با شدت dB 20 روی 2081 دانش آموز 49 دبستان انجام شد؛ سپس موارد مشکوک به کم شنوایی به کلینیک شنوایی سنجی ارجاع و آزمایشات ادیومتری با فرکانس های 250، 500، 1000، 2000، 4000 و 8000 هرتز، ادیومتری تکلمی و تمپانومتری برای تعیین نوع کاهش شنوایی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان گر وجود 9/6% سرومن شدید، 9/17% سرومن مختصر، 6/3% ضایعات پرده تمپان و 1/4% کم شنوایی در میان دانش آموزان دبستان بوده است، که میزان کم شنوایی در مناطق جنوبی شهر به طور مشخصی نسبت به مناطق دیگر افزایش داشت (P<0.05). میزان سرومن متراکم در دختران دو برابر پسران مشاهده گردید (P<0.05). درحالی که میزان ضایعات پرده تمپان در پسران نزدیک پنج برابر دختران بود (P<0.01). میزان کاهش شنوایی مشاهده شده بین دختران و پسران تفاوتی نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دهنده وجود سرومن متراکم، ضایعات پرده تمپان و کم شنوایی در دانش آموزان کلاس پنجم دبستان های سمنان بوده که لزوم توجه به آموزش بهداشت گوش و مراقبت های پیش گیرانه را آشکار می کند. به نظر می رسد که انجام مرتب طرح های غربال گری در برنامه ریزی های بهداشتی از ضروریات جامعه سالم می باشد.
    کلیدواژگان: غربال گری شنوایی، کم شنوایی، کودکان دبستانی
  • محمد نوری سپهر، سیمین ناصری، مهناز مظاهری صفحه 105
    سابقه و هدف
    دفع فاضلاب صنایع چرم سازی به محیط به دلیل غلظت های بالای کروم 3 ظرفیتی و تبدیل آن به کروم 6 ظرفیتی اثرات زیست محیطی خطرناکی را بر جای می گذارد. امروزه در مطالعات آزمایشگاهی از قارچ ها در بیوتکنولوژی محیط زیست استفاده شده است. هدف از این پژوهش که از نوع بنیادی کاربردی می باشد. تعیین حد تحمل قارچ فانروکیت کرایزوسپوریوم در پساب چرم سازی و پتانسیل آن در حذف کروم در مقیاس آزمایشگاهی است.
    مواد و روش ها
    ابتدا نمونه برداری از پساب واحد کروم زنی یک کارخانه چرم سازی منتخب، به منظور تعیین مقدارpH، کل کربن آلی، کل ازت کجلدال، کروم (3+) و فسفر انجام شد؛ سپس نسبت کربن به ازت در محدوده 10 تا 12 تنظیم گردید. سوش قارچ P. chrysosporium تهیه و در مقادیر2.1% - 0.35% (وزن خشک قارچ) به پساب کروم داراستریل شده در غلظت های 1080-120 mg/lتلقیح شد. نمونه ها در انکوباتور شیکر قرار داده شدند. میزان رشد قارچ و حذف کروم در این مرحله تعیین و نمونه ای از پساب که کم ترین کروم باقی مانده را داشتند. به نمونه بهینه برای تعیین شرایط محیطی مانند pH دما دور شیکر، نوع و غلظت مواد مغذی ازت دار و زمان ماند، انتخاب گردید. در این مرحله نیز میزان رشد قارچ و حذف کروم تعیین شد.
    یافته ها
    بیش ترین میزان رشد قارچ و حذف کروم در نمونه پساب با غلظت کروم mg/l240 و میزان تلقیح قارچ 0.07%(وزن خشک) اتفاق می افتد و به ترتیب معادل 0.4832%(وزن خشک) و 76.7% است. در شرایط بهینه و پس از 26 ساعت، رشد قارچ به تعادل رسیده و میزان توده سلولی رشد یافته 0.2934%(وزن خشک) و میزان حذف کروم 95.8% شد. مطالعات آماری نشان داد با 95% اطمینان می توان گفت، رقت پساب و میزان تلقیح قارچ و هر یک از عوامل محیطی به تنهایی و در کنار هم بر میزان رشد قارچ و حذف کروم تاثیر معنی دار داشته اند(0.001>p).
    نتیجه گیری
    بیش ترین میزان رشد قارچ و حذف کروم در غلظت کروم 240 mg/lاست، که به ترتیب معادل 0.48%(وزن خشک) و 76.7% بوده است. بررسی ها نشان داد با بهینه کردن شرایط محیطی میزان رشد و حذف کروم پس از 26ساعت معادل 0.29% و 95.8% می شود.
    کلیدواژگان: پساب دباغی، فانروکیت کرایزوسپوریوم، حذف بیولوژیکی کروم (3+)
  • محمد نبوی، مژگان کیانی، سهیلا آل یاسین، مژگان صفری، رضا امین، سیدحسام الدین نبوی زاده صفحه 111
    سابقه و هدف
    تغییرات هورمونی که در طی دوره ماهیانه صورت می گیرد می تواند علاوه بر تشدید بیماری های پوستی و برخی بیماری های سیستمیک، سبب بروز و یا تشدید علایم آلرژی گردد که از این بین آنافیلاکسی حایز اهمیت ویژه ای است. افزایش میزان پروژسترون در فاز لوتئال (قبل از شروع سیکل قاعدگی) از مهم ترین عوامل ایجاد علایم آلرژیک از جمله کهیر در طی دوره ماهیانه است که معمولا قبل از شروع دوره قاعدگی ظاهر می شود و زمان شروع و مدت برقراری علایم ناشی از آن متغیر است. علایم پوستی شامل قرمزی و کهیر وابسته به سیکل ماهیانه را در اصطلاح درماتیت اتوایمیون پروژسترونی یا (Autoimmune progesterone dermatitis (APD می نامند.
    کاتامنیال آنافیلاکسی حالت نادری است که در آن علایم بیمار در روز شروع جریان خونریزی ماهیانه، به صورت فلاشینگ، کهیر، سرگیجه، افت فشارخون و برونکواسپاسم شروع می گردد و معمولا در عرض 3-2 روز برطرف می گردد. کاتامنیال آنافیلاکسی از نظر پاتوژنز و زمان علایم و نحوه درمان با APD متفاوت است و باید از آن افتراق داده شود.
    یافته ها
    در این مقاله، گزارش یک مورد کاتامنیال آنافیلاکسی در دختر خانم 19 ساله ای ذکر شده است، که بدون هیچ گونه سابقه ای از مصرف داروهای هورمونی و از جمله پروژسترون، به طور ماهیانه دچار علایم آنافیلاکسی، درست در اولین روز شروع خون ریزی ماهیانه می شود.
    کلیدواژگان: کاتامنیال، آنافیلاکسی، درماتیت پروژسترون
|
  • H. Salehi, G.H. Babaei Page 1
    Introduction

    Low back pain (LBP) has a high prevalence in any society. Although the relation between LBP and foot disorders is improbable, however, knowing this subject that each part of the foot has a role in body balance and this has a significant relationship with cooperation of body muscles, and any change in foot parts can affect the entered forces to the muscles and change them. The purpose of this study was to determine the relation between chronic LBP and foot disorders in two groups of healthy and LBP affected subjects.

    Materials And Methods

    This is a case-control study, in which the relation between LBP and some foot disorders like Hallux valagus, Hallax rigidus, flat foot, calf muscle tightness and foot dimensions in subjects with and without LBP was studied. These subjects were selected with simple nonrandomized sampling and there were 83 subjects in each group.

    Results

    Findings showed a significant relation between Hallux valgus, Hallux rigidus, flat foot and solcus tightness with chronic LBP, but no significant relationship between foot dimensions (except width of right sole) and gastrocnemius tightness with chronic LBP was found.

    Conclusion

    According to these results it can concluded the foot and ankle disorders due to their effects on posture, balance and gait, in long time, may cause chroic LBP.

  • M.R. Masoudi Nejad, A.R. Yazdanbakhsh Page 7
    Introduction
    With respect to an increasing growth in city population and also an annual increase in the per capita consumption in the societies, particularly in the dry and semi–dry countries, the opportunity to use surface water sources to provide drinking water for the cities has decreased. In a such way, in 2001 more than 70 percent of the drinking water for the population of Tehran had been provided by underground water sources due to a decrease in the water reservoirs of Latian, Karag and Lar dam. The figure shows an increase for other cities of Iran as well. On the other hand, due to discharging industrial sewages with chrome and nickel contents in the absorptive wells and the penetration potentials of these compounds into underground waters, and with respect to the potential of these substances to accumulate in different tissues of the body and their sarcoma–generation characteristics as proved through various researches a strong need is felt to render a careful control on these sources.
    Materials And Methods
    In this research, the plan is to omit and remove chrome and nickel from the sewage polluted underground water sources by using the essence of oak tree fruit for their condensed tannic acid, hydrolysable tannic acid, gaelic acid and Eeagic acid contents. First 60 water samples with a given amount of chrome and nickel contents were prepared and divided into 12 different groups with 5 concentration and environmental conditions. The experimental and non-probable sampling were applied sample taking and the counter effects of Tannin essence. Calcium hydroxide and sodium hydroxide were studied both in separated and simultaneous forms. With respect to the given initial concentration, the amount of remaining concentration was determined by flame application at the atomic absorption device. Among the measured specimen, 50 mg/l of concentration of calcium hydroxide or 50 mg/l of concentration of sodium hydroxide along with 50 mg/l tannin-content essence with 80 to 86 percent output proved to render best conditions in omitting chrome and nickel from reaction environment. The results were evaluated through bi-factors variance analysis with one repletion in each box tests to ensure the accuracy and care rendered in performing the test.
    Results
    The results showed that simultaneous application of two chilling factors found in calcium hydroxide and tannin essence show significant differences as compared with other methods and also it was proved that the tannin content essence in an alkaline environment forms a full set of (OH) branches that are bound with chrome and nickel ions in the reaction environmental and due to the large size of tannin molecules and their saturation with the existing cations, they form a flocc mass that immediately deposits for its heavy weight.
    Conclusion
    Also the essence in the tannin is able to take the mentioned ions form the reaction environment both in low and large concentrates and the ions concentrations have no significant differences in omission output.
  • V. Semnani, M. Malek, S. Khaniporshokooh Page 15
    Introduction
    Cholecystolithiasis is one of the most common diseases. Prevalence of the biliary stones has a close relation with the one’s life condition. Howeve it's frequency can be reduced by controlling the known risk factors in each area. The aim of this stuy was to determine the types of gall stones and the related risk factors in Semnan during 2002-2003.
    Materials And Methods
    All patients who underwent cholecystectomy during 2002-2003 included in this study. Their F.B.S, triglyceride, cholesterol and HDL were measured by standard laboratory methods. BMI and type of stones analyzed by macro-microscopic methods and biopsy of gall bladder was performed. Finally, the relation of the risk factors with the type of stone, histologic findings, age and gender distribution were assessed. All data were recorded in a specified questionaire. Chi – Square test at the significant level of 0.05 was used to analyze the data.
    Results
    The most frequent risk factor for biliary stone was drug consumption. The most usual type of stone was mixed and the most ordinary pathology finding was chronic non–specific cholecystitis. Meanwhile the finding suggest significant relation between cholecystolithiasis and the quantity of drug used, diabetes, multiparity, hyperlipidemia and obesity.
    Conclusion
    We suggest that by controlling these known risk factors such as drug consumption especially OCP by obese and multigravida women, reducing weight, and hyperlipidemia especially in aged groups, the frequency of the gall stones can be reduced.
  • A. Pejhan, P.C. Papageorgiou, D.H. Osmond Page 21
    Introduction
    Experiments show that new pressor protein (NPP) and bradykinin (BK) levels increase in hypertensive anephric patients. Both NPP and BK are known to stimulate the release of adrenal medullary catecholamines so we hypothesized that NPP injections provoke the production of endogenous BK, which might contribute to the cardiac and blood pressure actions of NPP. The aim of this study was to determine the cardiac heart rate (HR) and systolic blood pressure (SBP) effects of BK in 2NX and sham-2NX (control) rats for comparison with the effects of NPP.
    Materials And Methods
    Male Wistar rats (300-350 g) n=8 per each group were anesthetized with Inactin and ganglion blocked and prepared for bioassay. After 24 h 2NX or sham-2NX (control) Cap was given and BP and HR were recorded before/after injecting NPP (20 uL plasma equivalent i.v.) or BK at 100 or 1000 ng/kg.
    Results
    In sham-2NX (control) rats, no Cap, NPP raised SBP by 32 ± 3 mmHg and HR by 20±3 beats/min (bpm),BK at 100 ng/kg raised SBP trivially by 2 ±1 mmHg and HR by 1 ± 0.5 bpm. BK at 1000 ng/kg, no Cap, raised SBP by 13 ±3 mmHg and HR 13 ± 2 bpm. In 2NX rats (no Cap), NPP raised SBP by 58±6 mmHg and HR by 70±14 bpm, BK at 100 ng/kg raised the SBP by 4 ± 1 mmHg and HR by 3 ±1 bpm. With BK at 1000 ng/kg, SBP rose 6 ±1 and HR rose 2± 1 bpm. Cap injection strongly potentiated these effects in sham-2NX rats, but this treatment potentiated only BK responses in 2NX rats.
    Conclusion
    In sham-2NX rats, the effects of BK at both lower and higher doses are the same as NPP response on SBP and HR. These effects are potentiated by Cap, but are modified differently by 2NX. Administration of HOE-140 (a specific bradykinin B2-receptor antagonist) blocked BK response completely, but this treatment blocked NPP responses moderately.Thus, BK is probably not the only mediator of NPP’s cardiovascular effects and other mechanisms need to be investigated.
  • N. Danai, M.R. Tamadon, M.R. Moonesan Page 31
    Introduction
    Prevalence of diabetes is high. Unfortunately this disease has serious complications in uncontrolled conditions. Thus, control of diabetes plays the important role in preventing the chronic complications. Plasma level of HbA1c is one of the most important indicators in assessing the control and prognosis of diabetes. In this study, by measuring the HbA1c level and FBS in diabetic patients in Semnan, some related factors with diabetes control, treatment condition among them have been evaluated.
    Materials And Methods
    This is an analytic – cross sectional study performed on 288 diabetic patients having files in Fatemieh hospital diabetes clinic from 15th Aug. to 6th Sep. 2002. Cases were interviewed via questionaires and then their blood samples were examined to determine FBS, HbA1c. Data were analyzed through SPSS with statistical test of Chi – square.
    Results
    Among 288 cases, 46.7% were males and 53.3% females. In 50% of diabetic patients, the diabetes family history were positive in the first –grade relatives, but in the second –grade ones was 17%, in 6% of them both first & second –grade relatives suffered from diabetes. Meanwhile, time average of suffering diabetes was 8.7 years. The FBS average was 203.33 mg/dl and HbA1c average level was 10.15% too. Only in 5.9% of cases HbA1c was lower than 9% but in 14.2% it was higher than 11%. In this study, there was not observed any relation between HbA1c level and factors such as age, gender and treatment various methods, diet, oral drugs and insulin therapy. Here, a positive coordination between HbA1c and FBS was seen which was a considerable point. Hence, a meaningful direct relation was observed between HbA1c and FBS (P<0.000, r=0.486).
    Conclusion
    Results showing that blood sugar and A1c hemoglobin in most patients with diabetes in Semnan has an unacceptable range, so controling the diabetes of these patients is unadequate. Meanwhile, the amount of both critria with demographic factors and the kind of treatment prescribed have no relation too. As, there is not any necessory criteria to evaluate the level of doing the, thus having a careful study along with controlling of treatment orders is required.
  • H. Rakhshandeh, M.T. Boroushaki, A. Sadeghian, H. Parsaee Page 37
    Introduction
    In folk medicine, Nerium oleander L is used as cardiotonic, diuretic and as local in treating fungal infections. In this research the antimicrobial and antifungal effects of Nerium oleander was studied.
    Materials And Methods
    In this study, aqueous, methanol and chloroform extracts were prepared by maceration and soxhelet methods. Different concentrations of each extract were applied on standard and nosocomial microorganisms by agar dilution, disk and cylinder plate methods. Microorganisms such as S. aureus, P. aerogenosa and C. albicans were taken from blood, feces, spinal fluid, wound, vagina and so on. Cloxacillin, gentamicin and clotrimasol were used as positive controls.
    Results
    The results showed that, among extracts, methanol extract had significant antimicrobial and antifungal effects, which was comparable to that of standard antibiotics. Chloroform extract showed no effect. Effect of methanol extract on microorganisms was as follow; 500mg/100ml of extract was equal to 1mg/100ml cloxacillin on S. aureus and 2mg/100ml gentamicin on P. aerogenosa respectively. 2g/100ml of extract was equal to 0.4mg/100ml clotrimasol on C. albicans.
    Conclusion
    The methanol extract of Nerium oleander exerts significant effect compare to standard drugs.
  • F. Kasbi Genabi, A.A. Sadolahi, E. Ghods, Y. A. Shavaki, Z. Eftekhari Page 43
    Introduction
    Hearing is one of the most important sensory abilities through which man can hear the people’s speech after birth, and then gradually acquires the ability of understanding and expressing them. If hearing damage occurs, specially from the beginning of the birth and or before speech acquisition, with respect to the severity of damage, one will have delay in speech and language. Morphology and syntax are two important aspects of language which are usually affected in the hearing impaired students. In this study, some morphologic and syntactic indicators in speech of hearing impaired students and some non-language features were studied too.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study research. Sampling has been non-randomly done on the whole 29 hearing loss students without any IQ problems at the age of 10-16 in the deaf primary school with hearing loss more than 65 decibels in the Best Binaural Average Scale in Birjand. Students’file in school, picture description, and supplementary questions were tools which were used. All the cases’utterances during the test were recorded by a tape recorder and then were written on the paper. Then all the indicators were analysed.
    Results
    Findings containing the following descriptive information, mean of MLU of cases was 3.7 morphemes and 2.4 words. Among 1051 utterances, 17.4% of utterances were correct which among them 57.3% were sentences and 42.7% were also non-sentences. Only 24% of verbs had been inflected correctly and the rest (76%) had some problems. 66% of cases used total communication method,10% sign method, and the rest(24%) used lip-reading and oral methods. 13.8% of all cases used hearing aid continuously, 44.8% barely and 41.4% did not use hearing aid at all. Meanwhile, 24.1% of cases had at least one hearing loss person in their family.
    Conclusion
    Findings showed that mean of MLU among these people is very low;.However they used verb a lot in their speech,but they had a lot of problems in agreement of verb with subject and tense.
  • H.A. Safakhah, H. Manaheji Page 49
    Introduction
    The chronic constriction injury (CCI) was introduced by Bennett and Xie in 1988 as an animal model of peripheral mononeuropathy. In this model, serious sensitivity to the thermal and mechanical allodynia and hyperalgesia is increased the areas in which sciatic nerve innervated. The spread of receptive fields of the saphenous nerve which innervates the medial part of the foot. In this study, we have examined the behavioral effects of the section of saphenous nerve at the time of applying CCI.
    Material And Methods
    Adult male Sprague – Dawley strain, with the weight 200 – 300 grs, used for experiments. Animals divided into four groups: sham operated, CCI group, cut of saphenous nerve (saph.) and CCI + saph. Two weeks after post operation, animals tested for behavioral responses: thermal allodynia (acetone blob and immersion of hind paw in 10°C water) thermal hyperalgesia (immersion of hind paw in 42°C water) mechanical allodynia (Von Frey), mechanical hyperalgesia (Pin Prick) and usage of damage paw.
    Results
    All symptoms of the neuropathic pains were appeared among all animals which went under CCI. CCI + Saph group showed analgesia, thermal allodynia and hyperalgesia, mechanical hyperalgesia and also usage of damage paw, except in mechanical allodynia.
    Conclusion
    Results indicated that saphenous nerve may affect on behavioral responses of neuropathic pain related CCI. Saphenous nerve (as a neighboring with sciatic nerve) may affecte on behavioral responses of neuropathic pain, probably by making collateral branches which may penetrate into the damage area.
  • A. Sadolahi, F. Kasbi Genabi, M. O. Zanjani, Z. Eftekhari, R. Ghorbani Page 57
    Introduction
    Articulation disorders due to the problems that create in communication with others, is a great obstacle in individual’s development and may cause difficulties. Generally, 5% of school age children have articulation disorders and should be referred to the speech therapy clinics. In this research, prevalence of articulation disorders was studied in Semnan primary school children to evaluate the range of problem.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study done among the primary school, 5 boy schools and five girl schools with 3013 pupils, were examined by speech therapists. Among them, those with articulation disorders were separated and the supplementary evaluations were performed on them in clinics. To analyze the data, Ratio test, Chi-square and correlation coefficient were used.
    Results
    Findings showed that 8.7% (95% CI: 7.7-9.7%) of the cases, suffering the articulation disorders; 8% of them having lisp, chiefly, in [s] and [z] sounds. Meanwhile, articulation disorders in males were higher than in females significantly (P=0.002). Also there did not exist any signifricant relation between the kind of articulation disorder and age (P=0.55), between the severity of articulation disorder and gender (P=0.397), and also between the articulation disorder and age.
    Conclusion
    Considering the high rate of lisp in the elementary school children, it is suggested that the parents and school officials should pay the special attention to these problems and try to refer them to the speech therapy clinics.
  • A.R. Bandegi, M. Firoozrai, A. Ehsani Zonouz, M.R. Akbari Eidgahi, A.A. Shabani, M. Malek Page 63
    Introduction
    Several studies have demonstrated the relationship between polymorphisms in the ApoAI – CIII – AIV gene cluster and hyperlipidemia. This study was conducted to elucidate the association between polymorphism of ApoAI/XmnI and Iranian hyperlipidemic subjects.
    Materials And Methods
    Total genomic DNA was prepared from seventy-six Iranian patient with primary hyperlipidemia and seventy-five normolipidemic subjects. The subjects in the control group were age- and sex-matched to the patients. Fragment of 392 bp for 5´ region of the apoAI gene (C-2500T) was amplified by polymerase chain reaction (PCR).
    Results
    In the hyperlipidemic group, the genotype frequency of X1X1, X1X2, X2X2 were 0.63, 0.24, 0.13, respectively. In the control group those were 0.81, 0.11 and 0.08, respectivley. There was a significant difference (p<0.05) between 2 groups. The rare allele (X2) was more frequent in hyperlipidemic group than in controls (p<0.01). Various genotypes of apoAI/XmnI had no significant effect on lipids or apoAI levels in hyperlipidemic group.
    Conclusion
    The above results show that polymorphism ApoAI/XmnI is associated with hyperlipidemia in Iranian hyperlipidemic subjects. Therefore, our data confirmed the previously reported association between genetic polymorphism ApoAI/XmnI and hyperlipidemia.
  • E. Dodangeh Balakhani, F. Asgari Page 73
    Introduction
    There are several line of evidences that dopamine release from dopaminergic neurons of VTA increases during heroin administration and ascorbic acid (AA) regulates this dopamine release. The main object of present study was, to determine the effect of 3 different doses of AA on dependence to heroin.
    Materials And Methods
    Male wistar rats were implanted with silastic catheters into the right jugular vein. After recovery animals are studied in 3 groups (control, heroin and AA) through IV self administration (SA) method by two lever (active and passive) for 2h every day until 15 days. During the first 5 days animals were hungry since 12h before SA, While during the remaining 10 days were not. The latter group (AA) composed of 3 subgroups (a, b, c) that got different doses(100, 300, 700 mg/kg.IP) of AA 30 minutes before SA, respectively.
    Results
    AA injection decreased active lever pressing and the effects of doses applied in this study were almost the same. Number of lever pressing in all groups was as follows (mean ± SEM): Lever Group salin Heroin Ascorbate a Ascorbate b Ascorbate c Passive 1.97 ± 0.18 6.48 ± 0.39 6.03 ± 0.34 5.65 ± 0.35 5.11± 0.31 Active 11.13± 0.62 41.48± 1.82 25.68± 1.07 25.24±1. 05 23.89± 0.94
    Conclusion
    Injection of AA prevented the reinforcing effect of heroin and developing dependence to it. There was no significant difference between different doses of AA in this issue.
  • A. Kazemi, G.D. Robson, D.W. Denning Page 83
    Introduction
    Aspergillus species are primarily opportunistic pathogens and with a few exceptions cause invasive disease only in an immunocompromised hosts during last two decades, the importance of fungal disease has been increased dramatically due to an increased occurrence of tuberculosis, chemotherapy-induced nutropenia, AIDS, open chest surgery and use of antibiotics and. immunosuppressive therapy. The production of extracellular phospholipases by pathogenic fungi such as A. fumigatus are involved in the degradation of target cell membrane phospholipids in invaded tissues
    Materials And Methods
    Using degenerate primers based on homologous amino acid sequences of fungal phospholipase B (PLB) gene, PCR products of 542 was generated which was the predicted size. Sequence analysis revealed sequence had a high homology to published PLB sequences sharing highest homology to Aspergillus oryzae PLB (62% identity). Inverse PCR was used to attempt to clone the entire plb2 genes. Initially, genomic DNA was digested with selected restriction enzymes and self ligated with T4 DNA ligase to give circular DNA for inverse PCR (IPCR) for A. fumigatus plb2. IPCR with Xho I self-ligated digest gave product of 1.2 Kb for plb2 and was found to encode the 3' ends of gene and using CAP assembly software this sequence was assembled with 542 bp sequence.
    Results
    BLST X and GeneFinder analysis revealed that the first 542 bp of assembled total 1529 bp (after deletion of similar bp from both sequences) encoded the 3’ end of plb2 gene.
    Conclusion
    The sequence availability of partial afplb2 gene and after that full sequence of this gene represents a major breakthrough in the study of this opportunistic pathogen and function of plb gene in pathogenesis of A. fumigatus. Also phylogenic tree analysis of afplb2 gene shows that PLBs and potential PLB analogues are contained in a large cluster of the PLB family. A. fumigatus are more closely relaed to A. oryzae, A.niger, P.notatum and N. crassa PLB than other fungi.
  • A.H. Bakhtiari, S.K. Koochak-Alavi, F. Farokhnejad Page 95
    Introduction
    Congenital or acquired hearing disorders may cause conductive or sensory-neural low hearing. In addition, non-sufficient development of Eustachian tube and mastoid cells old may cause conductive hearing disorders in children under 12 years old. Thus, performing hearing screening studies in this range of ages may help us to identify the children with hearing disorders. By detecting the type of hearing disorders, it is possible to help these children in their learning procedure. By considering these, the present study has been designed to investigate the hearing conditions in the primary school children (fifth level) of Semnan city.
    Materials And Methods
    In order to determine the prevalence of hearing impairment in primary school children (fifth level), this study of 2081 children was performed in two stages. In the first stage, these children were screened by otoscopy, pure tone audiometry (three frequencies of 500, 1000 and 2000 Hz at 20 dB). In the next stage, the suspected students with hearing loss referred to the audiometry clinic to undergo a complete tests including; 1) speech audiometric tests, 2) audiometric tests with frequencies of 250, 500, 1000, 2000, 4000 and 8000 Hz, and 3) tympanometry tests to determine the type of hearing loss.
    Results
    The results indicate 6.9% of impacted cerumen, 17.9% of slight cerumen, 3.6% of tympanic disorder and 4.1% of hearing loss among the fifth-level students, with significantly higher hearing loss in the south area compared to the other area (P<0.05). The percentage of impacted cerumen was twice in the student girls, compared to the boys (P<0.05), while the percentage of observed tympani disorder was five times in the boys compared to the girls (P<0.01). No difference was seen between boys and girls students in term of observed hearing loss.
    Conclusion
    The obtained results showed the presence of impact cerumen, tympani disorder and hearing loss in the fifth level primary school children which indicate the importance of performing such a screening studies and also planning the health training programs for preventive care of hearing loss in the school and family.
  • M. Noori Sepehr, S. Nasseri, M. Mazaheri Assadi Page 105
    Introduction
    Tannery industries effluent disposal into environment causes hazardous effects in environment. The goals were to determine the tolurance limit P.chrysosporium in the tanning house effluent and potential of chromium removal in the bench scale.
    Materials And Methods
    At first, sampling of tanning house effluent, in order to effluent quality evaluation was carried out. Then adjusting carbon to nitrogen ratio from 10 – 12. Dry weight of fungi mass (0.35% - 2.1%) inoculated to strile samples with Cr+3 concentration 120 – 1080 mg/l. Samples were put in shaker incobator. Also effect of pH, temperature, shaking velocity and nutrients for finding optimum conditions, biomass growth and chromium removal rate were studied.
    Results
    Findings showed that maximum biomass growth and chromium removal rate were occurred in the sample that chromium concentration and inoculum size were 240 mg/l and 0.07% (dry weight), respectively. Also biomass growth and chromium removal rate were 0.04823% and 76.7%, respectively. Biomass growth and chromium removal in best condition and 26h detention time rate were 0.2934% and 95.8%, respectively.
    Conclusion
    This study showed by optimizing environmental conditions, with 95% confidence (P<0.001), after 26h. biomass growth and chromium removal rate would be 0.29% and 95.8% respectively.
  • M. Nabavi, M. Kiani, S. Al-Yasin, M. Safari, R. Amin, S.H. Nabavi-Zade Page 111
    Introduction
    It is well documented that the hormonal changes during menstrual cycle influences systemic diseases, among them are allergic disorders. There are some reports of cyclic anaphylactic reactions during menstrual period which is reffered as "Catamenial anaphylaxis". It must be differentiated from a closely related condition called "APD" or autoimmune progesterone dermatitis which is also a rare condition. It seems that hormonal changes especially rising progesterne levels and other mechanisms like back-diffusion of prostaglandines from contracting uterus into the systemic circulation may have some role in pathogenesis of these conditions. In catamenial anaphylaxis symptoms appear in direct association with the start of the menstrual flow but in APD, sign and symptoms begin earlier in the pre-menstrual phase. Case report: A 19 year old girl (not married) was referred because of a 8-months history of recurrent monthly urticarial and anaphlactoid reactions. Her symptoms began at first day of menstruation and lasted 1 to 2 days. The eruptions started as a sense of flushing and intense pruritus all over the body. Soon urticarial lesion as giant hives appeared which in some instances was associated with respiratory distress. The patient denied any changes in her diet and had taken no medications. Complete blood Ccunt and erytrocyte sedimentation rate (ESR) revealed no abnormalities but VDRL positivity led us to consider rheumatological background like systemic lupus erythematosous. Anti cardioLipin antibody (ACLA) was surprisingly above normal laboratory values. Her serum was taken in an episode of cyclic anaphylactic reactions and stored to be used later in her cycle when no more menstruating. Skin prick test with autologous serum collected during menstruation is performed at the midcycle and also in the late-cycle period in another ovulatory cycle. Both prick tests led to resurgence of severe allergic reactions as flushing, urticaria, pruritus and dry cough which were managed approprately. The patient's history and physical examination and hormonal assay were consistent with catamenial anaphylaxis. She is currently under control and follow up, using cyclic conjugated estrogens.