فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1384)

  • 268 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/03/30
  • تعداد عناوین: 20
|
  • جانب الله نیازی، حمیدرضا فولادمند، سید حمیداحمدی، ژاله وزیری صفحه 1

    این پژوهش در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی فارس در منطقه زرقان در سالهای 1378 تا 1381 به منظور تعیین نیاز آبی و ضریب گیاهی گندم رقم کراس رقم کراس آزادی به وسیله لایسیمتر انجام شد.بر اساس نتایجت به دست آمده نیاز آبی گندم در سه سال آزمایش به تربیت برابر720، 712و 674 میلی متر محاسبه شد. هم چنین با در نظر گرفتن روش پنمن مانتیت برای محاسبه تبخیر تعرق بالقوه گیاه مرجع، میانگین ضریب گیاهی مراحل چهار گانه رشد گندم به ترتیب برابر 0.37 0.68، 1.11 و 0.51 به دست آمد. علاوه بر آن، به منظور برنامه ریزی آبیاری گندم در سال های آینده از یک طرف و عدم دسترسی کشاورزان به کلیه آمار هواشناسی از طرف دیگر، سعی شد رابطه ای برای تعیین نیاز آبی گندم در منطقه به دست آید. در این راستا از میانگین دهه ای آمار تبخیر از تشت کلاس A و ضریب گیاهی استفاده گردید.

    کلیدواژگان: نیاز آبی، ضریب گیاهی، گندم
  • هادی شیرغلامی، بیژن قهرمان صفحه 9

    پژوهش های انجام شده در سطح جهان به طور عمده بیانگر افزایش تدریجی در دمای متوسط است. با این وجود گزارش هایی مبنی بر کاهش درجه حرارت نیز وجود دارد. در این پژوهش روند تغییرات دراز مدت دمای متوسط سالانه در 34 ایستگاه سیتوپیتیک ایران(2 ایستگاه در اقلیم سرد و مرطوب، 14 ایستگاه در اقلیم معتدل و مرطوب، 11 ایستگاه در اقلیم استپی و 7 ایستگاه در اقلیم بیابانی - بر اساس اقلیم بندی کوپن) با دوره آمار برداری حداقل 30 ساله، به روش کمترین مربعات خطا و روش من - کندال مورد بررسی قرار گرفت(روش والد - وولفوویتز منجر به نتایج متفاوتی شد). نتایج نشان داد که 59% ایستگاه تغییرات دما دارای روند مثبت و در 41% ایستگاه ها دارای روند منفی می باشد. با در نظر گرفتن سطح معنی داری، سه ناحیه روند مثبت، منفی بدون روند در ایران تشخیص داده شد. به نظر نمی رسد که توزیع جغرافیایی این ایستگاه ها از یک الگوی مشخص تبعیت کنند. نتایج بررسی در دوره مشترک آماری _1968-1998) نشان داد که در حدود 68% ایستگاه های روند مثبت و در 32% روند منفی حاکم است. توزیع جغرافیایی ایستگاه ها در این حالت قبل بعضا تفاوت هایی را نشان می دهد و در این حالت نیز نمی توان الگوی جغرافیایی خاصی را بر آنها مترتب نمود. در این حالت و در سطح معنی داری 5 درصد، 44، 15 و 41 درصد از ایستگاه ها به ترتیب روند مثبت، منفی و بدون روند را از خود نشان دادند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که بیشتر مناطق در سال های آتی با افزایش دما رو به رو خواهد بود. هر چند شیب خط روند دراز مدت دمای متوسط سالانه در برخی از ایستگاه های به لحاظ آماری معنی دار نشده است، ولی مثبت بودن این شیب بیانگر افزایش دماست.

    کلیدواژگان: درجه حرارت، اقلیم، روند زمانی، ایران
  • منصور شاه ولی، ژیلا مشفق صفحه 25

    تغییر نگرش کارشناسان کشاورزی، نسبت به اصول و مفاهیم پایداری، برای تحقق کشاورزی پایدار ضروری است. به منظور تحقق این مهم، باید به همه تدبیرهایی که منجر به تحکیم این گونه تغییرات می شود توجه نمود. از جمله چالش های مهم برای دست یابی به این هدف، تهیه کانال های اطلاع رسانی مناسب برای اثربخشی بیشتر است. هدف این پژوهش، بررسی نقش کاریکاتور در تغییر نگرش کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی شیراز نسبت به کشاورزی پایدار بود که به "روش نیمه تجربی" و با دو گروه تجربی و یک گروه شاهد انجام گرفت. هشتاد نفر از کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی شیراز با روش نمونه گیری ساده تصادفی به عنوان شرکت کنندگان در پژوهش منظور شدند. برای بررسی نگرش آنان، پرسش ها بر اساس فرضیه های پژوهش، طرح و داده ها با پرسش نامه جمع آوری گردیدند. روایی آن با نظر سنجی اساتید تعیین و به منظور سنجش میزان پایایی آن ضمن انجام یک مطالعه راهنما، که به طور تصادفی، بین 33 نفر از جامعه آماری مشابه (کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی تبریز) صورت گرفت، از آزمون کرنباخ آلفا بهره گرفته شد. میزان ضریب پایایی کل پرسشنامه در این پژوهش 0.65 بود.
    تحلیل پاسخ ها با آماری توصیفی و استنباطی انجام گردید. مقایس? نتایج دو کارگاه آموزشی با کاریکاتور و بی کاریکاتور از طریق آزمون "من ویتنی یو" و در نهایت مقایسه نتایج کارگاه های آموزشی با کاریکاتور و بی کاریکاتور با گروه شاهد از طریق آزمون "کروسکال والیس" حاکی از آن است که کارگاه آموزشی با کاریکاتور بیشترین تغییرات را در نگرش کارشناسان در راستای کشاورزی پایدار ایجاد کرده است. بنابراین، به کارگیری کاریکاتور به منظور تبیین علمی کشاورزی پایدار می تواند حرکتی موثر برای تحقق کشاورزی پایدار باشد. زیرا به دلیل قابلیت های ویژه آن در ایجاد ارتباط با مخاطبانش، زمینه گسترده ای فراهم می شود تا مردم پیام های زیست محیطی را با گوش دل بشنوند و به طور جهانی فکر کنند و راه زیستن بهتر را همراه با حفاظت از منابع، در شرایط محلی خود بیابند.

    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، نگرش، کاریکاتور
  • سیداحمد خاتون آبادی صفحه 41

    با وجود محدودیت های مرتبط با نظام اداری، مالی و ورش ارتباطی یک سویه در ترویج ایران و عدم بهره مندی کافی کشاورزان از خدمات ترویجی دولتی، چگونگی خصوصی سازی فعالیت های ترویجی از موضوعات بسیار با اهمیت در نظام کشاورزی ایران است. در این پژوهش اطلاعات اخذ شده از کارشناسان و مروجان کشاورزی استان اصفهان از طریق پرسش نامه، دسته بندی و اولویت بندی گردید و به بهره گیری از روش های آمار استنباطی (مدل لگاریتم خطی، گروه بندی نسبت ها، آزمون های طیف لیکرت و آزمون میانگین دو جامعه) داده ها تجزیه و تحلیل شد...

    کلیدواژگان: ترویج خصوصی، کشاورزی، اصفهان، کشاورزان، تعاونی ترویج و آموزش
  • محمدتقی غلامی روچی، جواد میرمحمد صادقی، عباسعلی دهقانی صفحه 61

    هدف از این پژوهش اندازه گیری بهره وری کل عوامل تولید Total Factor Productivity) TFP)صنایع کوچک روستایی استان اصفهان که شامل شش نوع صنایع غذایی، نساجی، فلزی، کانی غیر فلزی، شیمیایی و سلولزی بودند، بود. برای این منظور 60 کارگاه از 166 کارگاه صنایع کوچک روستایی موجود که در سال 1380 زیر نظر سازمان جهاد کشاورزی کار می کردند انتخاب شدند. اطلاعات مقطعی سال 1380 به دست آمده از طریق پرسشنامه از این 60 کارگاه داده های این تحقیق را تشکیل داد. توزیع نوع این 60 کارگاه به نسبت توزیع نوع آنها در جامعه 166 کارگاهی بود. تحلیل استنباطی این پژوهش شامل دو بخش بود. در بخش اول TFP صنایع کوچک روستایی به کمک تابع تولید کاب - داگلاس تخمین زده شد که در آن ارزش تولید کارگاه متغیر وابسته و هزینه های سرمایه، تعداد کل ساعت نیروی کار، هزینه مواد اولیه و هزینه سوخت و آب کارگاه متغیرهای مستقل را تشکیل می دادند. در بخش دوم عوامل موثر بر TFP این صنایع تحلیل گردید. برای این منظور با استفاده از ضرایبی که در بخش اول تخمین زده شده بود و نیز ارقام واقعی متغیرها، TFP هر کارگاه محاسبه شد. سپس یک مدل رگرسیونی دیگر تخمین زده شد که در آن متغیر وابسته TFP های محاسبه شده و متغیرهای مستقل شامل میانگین تعداد کل فرزندان نیروی کار، درصد نیروی کار تولیدی با تحصیلات ابتدایی و بالاتر، تعداد روز تعطیلی کارگاه در سال، متغیر مجازی برای وجود مرکز تحقیقات در کارگاه، بیمه بودن کل نیروی کار، عضویت کارگاه در اتحادیه و چند متغیر دیگر بود. نتایج بخش اول نشان داد که TFP صنایع غذایی بیشتر از TFP سایر انواع صنایع بود و بین TFP صنایع نساجی، فلزی، کانی غیر فلزی، شیمیایی و سلولزی اختلاف معنی داری وجود نداشت. نتایج رگرسیون بررسی عوامل موثر بر TFP کارگاه بیمه بودن کل نیروی کار و میانگین تعداد فرزندان نیروی کار روی TFP اثر مثبت داشت. ولی سطح تحصیلات نیروی کار تولیدی، مساحت ساختمان های کارگاه و تعداد روز تعطیلی آنها اثر منفی داشت.

    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، صنایع کوچک روستایی، استان اصفهان
  • احمد سلیمانی پور، علیرضا نیکویی، ابوالقاسم باقری صفحه 73

    پژوهش حاضر، به منظور بررسی مسائل و تنگناهای موجود در طول مسیر بازاریابی گل محمدی و فرآورده های آن و هم چنین ارائه راه حل های مناسب جهت ارتقای کارایی بازاریابی این محصول، صورت پذیرفت. بر پایه نتایج به دست آمده از بررسی مسیر بازاریابی گل محمدی و فرآورده های آن، بازار این محصول در هر دو گروه سنتی و صنعتی مورد بررسی ناکارا می باشد به طوری که شاخص کارایی برای گلاب سنتی 92.9 درصد و برای گلاب تولید شده در واحدهای صنعتی به طور متوسط معادل 55 درصد بوده است. علاوه بر این، با در نظر گرفتن قیمت عوامل بازاریابی، سهم هر یک از عوامل در قیمت نهایی محصول محاسبه شد.
    نتایج بررسی های انجام شده نشان می دهد در بین عوامل بازار، واحدهای تبدیلی از بالاترین سهم برخوردارند. در مقایسه واحدهای تبدیلی، واحدهای سنتی با 47.2 درصد، سهم بالاتری از قیمت خرده فروشی را نسبت به واحدهای صنعتی به خود اختصاص داده اند. این سهم برای واحدهای گلاب گیری صنعتی به طور متوسط 44.5 درصد به دست آمده است. بر اساس نتایج به دست آمده، سهم عوامل تولید کننده، خرده فروش، عمده فروش و واسطه ها به ترتیب در مکان های بعدی قرار دارند. نتایج محاسبه ضریب هزینه بازاریابی نشان می دهد 70 درصد قیمت خرده فروشی گلاب تولید شده از یک کیلوگرم گل محمدی در واحدهای سنتی مربوط به هزینه های بازاریابی این محصول بوده است. این میزان برای واحدهای با ظرفیت بالا و پایین به ترتیب 67.7 و 65.4 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: گل محمدی، کارایی بازار، ضریب هزینه بازاریابی، حاشیه بازار
  • ابراهیم سابکی صفحه 91

    سطح زیر کشت انبه در ایران حدود 1850 هکتار و استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان از مناطق مهم کشت آن به شمار می روند. بیش از 95% باغ های انبه موجود منشاء بذری دارند. به منظور توسعه سطح زیر کشت انبه در ایران نیاز به معرفی و تولید ارقام مرغوب و تجاری است. در بین روش های تکثیر انبه، پیوند متداول ترین روش تکثیر آن می باشد. ولی عدم آگاهی کافی باغ داران از نحوه و زمان مناسب پیوند، مهم ترین مشکل در تولید نهال انبه پیوندی است. پژوهش به منظور تعیین مناسب ترین زمان و روش پیوند انبه برای دست یابی به حداکثر گیرائی پایه و پیوندک انجام شده است...

    کلیدواژگان: انبه، پیوند جانبی، پیوند اسکنه، پیوند شکمی
  • علی اکبر احسانپور، رضا طاهری صفحه 103

    در پژوهش حاضر اثر اتینیل استرادیول (یکی از مشتقات استروژن) روی باززایی گیاه یونجه بررسی شد. نخست بذرهای یونجه در محیط کشت Medicagd & skoog, 1962)MS) در شرایط آزمایشگاهی کشت شدند. پس از آن قطعات جدا کشت ساقه و هیپوکوتیل به محیط کشت القا کالوس برده و کالوس تولید شد. برای باززایی گیاه یونجه 14 محیط کشت با ترکیب هورمونی مختلف از اکسین، سیتوکتین و اتینیل استرادیول ساخته شد و در 2 مرحله، یکی کالوس های 3 تا 4 هفته ای و در مرحله دیگر جدا کشت های هیپوکوتیل و ساقه یونجه به آنها منتقل گردید. نتایج نشان داد کالوس هایی که به محیط کشت های حاوی اکسین و اتینیل استرادیول منتقل شده اند بعد از چند هفته ابعاد جنین سوماتیک، ریشه و ساقه نمودند. در قطعات جداکشت پس از 10 روز ظهور ریشه دیده شد. بررسی ها نشان داد که ظهور ریشه و ساقه و تشکیل جنین سوماتیک به واسطه تعامل اکسین و اتینیل استرادیول القا شده است و حضور هر یک از هورمون ها به تنهایی نمی تواند آثار ذکر شده را نشان دهد.

    کلیدواژگان: استروژن، اتینیل استرادیول، باززایی، یونجه
  • حسین صبوری، عبدالمجید رضایی، سید علی محمد میرمحمدی میبدی، مسعود اصفهانی صفحه 113

    این آزمایش به منظور مطالعه هم بستگی بین صفات و تعیین آثار مستقیم و غیر مستقیم صفات مختلف بر عملکرد برنج در موسسه تحقیقات برنج کشور و در سال 1380 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل 9×2 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار پیاده شد. فاکتورهای مورد بررسی را 9 رقم برنج به نام های: هاشمی، بی نام، علی کاظمی، سپیدرود، خزر، تایچونگ، کانتو، یوسن و دو آرایش کاشت (15×15 و 30×30 سانتی متر) تشکیل دادند. نتایج حاکی از معنی دار بودن تفاوت بین ژنوتیپ ها و بین آرایش های کاشت و اثر متقابل آنها بود (P<0.01). تعداد روز تا خوشه دهی اثر مستقیم و مثبتی را در هر آرایش کاشت و در مجموع در آرایش کاشت بر تعداد خوشه در متر مربع اعمال نمود. هم بستگی زیست توده در مرحله خوشه دهی با تعداد خوشه در متر مربع تنها در آرایش کاشت 30×30 سانتی متر مثبت بود (0.59=r). وزن دانه در بوته در هر سه حالت مورد بررسی، اثر مستقیم مثبتی بر وزن خوشه داشت. در کلیه حالات مورد بررسی مساحت برگ پرچم اثر مستقیم مثبت و معنی داری را بر وزن دانه در بوته و تعداد دانه پر داشت. در آرایش کاشت 30×30 سانتی متر، سرعت پر شدن دانه و طول دوره موثر پر شدن دانه افزایش یافت. طول دوره خفتگی در ارقام بومی بیشتربود. سرعت پر شدن دانه و طول دوره موثر پر شدن دانه اثر مستقیم مثبتی را بر عملکرد دانه در هر آرایش کاشت و در مجموع دو آرایش اعمال نمودند.
    بنابراین نتایج به دست آمده با افزایش تعداد خوشه در متر مربع، سرعت پرشدن دانه و طول دوره موثر پرشدن دانه می توان به افزایش عملکرد دست یافت. هم چنین انتخاب برای تعداد روز تا خوشه دهی، وزن دانه و مساحت برگ پرچم به طور غیر مستقیم و از طریق سایر صفات منجر به افزایش عملکرد خواهد شد.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، برنج، تجزیه علیت، دوره موثر پرشدن دانه، سرعت پرشدن دانه، عملکرد دانه، هم بستگی
  • محسن فروزان گهر، غلامحسین حق نیا، علیرضا کوچکی، فروزان طباطبایی یزدی صفحه 131

    در میان انواع آلاینده های آلی، آفت کش ها و از جمله علف کش ها به دلیل استفاده گسترده در سراسر جهان نقش چشمگیری در آلودن خاک و آب داشته اند. در این بررسی آزمایشگاهی توانایی مواد آلی در افزایش نرخ تجزیه علف کش های آترازین و متامیترون در دو خاک با بافت های متفاوت، بررسی شد. نمونه ها از افق سطحی دو خاک دارای بافت های لوم شنی و رس سیلتی جمع آوری و به علف کش های آترازین و متامیترون با غلظت 50 میلی گرم در کیلوگرم آلوده شدند. خاک های آلوده زیر تاثیر کود دامی، کمپوست و ورمی کمپوست به مقدار 0.5 و 2 درصد (وزنی / وزنی) در برابر شاهد (بدون افزایش ماده آلی) قرار گرفتند. سپس در دوره های زمانی 20، 40 و 60 روز باقی مانده علف کش ها از نمونه های خاک استخراج و به وسیله HPLC اندازه گیری شد. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل با 3 تکرار، انجام گردید. میانگین باقی مانده آترازین در خاک پس از گذشت 20، 40 و 60 روز به ترتیب 93.0، 77.8 و 72.4 درصد غلظت نخستین بود. متامیتروژن با سرعت بسیار بیشتر نسبت به آترازین تجزیه شد. میانگین غلظت باقی مانده متامیترون پس از گذشت 20، 40 و 60 روز به ترتیب 5.8، 2.0 و 1.2 درصد بود. تجزیه این دو علف کش با افزودن 0.5 و 2 درصد از هر سه نوع ماده آلی، به گونه ای معنی دار نسبت به شاهد افزایش یافت. بنابراین میان تاثیر انواع مقاومت ماده آلی در مقادیر 0.5 و 2 درصد تفاوتی دیده نشد. بافت خاک تاثیر مشخصی بر سرعت تجزیه علف کش ها داشت. تجزیه هر دو علف کش ها در بافت شنی به مراتب کندتر از سرعت تجزیه در بافت رسی سیلتی بود.

    کلیدواژگان: علف کش، آترازین، متامیترون، تجزیه، ماده آلی، بافت خاک
  • مجید شاه محمدی، حمید دهقانی، احمد یوسفی صفحه 143

    به منظور تعیین پایداری عملکرد و بررسی اثر متقابل ژنوتیپ و محیط تعداد 18 رقم پیشرفته و امیدبخش جو به همراه یک رقم شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و برای مدت 3 سال زراعی (1380-1377) در 10 ایستگاه تحقیقات کشاورزی مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه واریانس ساده و مرکب نشان دهنده تفاوت های ژنتیکی بین عملکرد ژنوتیپ ها بود.
    نتایج مربوط به تجزیه واریانس مرکب، وجود تفاوت های معنی داری بین ژنوتیپ ها و اثر متقابل ژنوتیپ و محیط را نشان داد. به دلیل معنی دار بودن اثر متقابل، جهت تعیین پایداری ژنوتیپ ها از پارامترهای پایداری، واریانس محیطی Si2، ضریب تغییرات محیطی (C.Vi)، میانگین واریانس اثر متقابل(?i)، واریانس اثر متقابل (?i)، اکووالانس (wi2)، واریانس پایداری i?2، ضریب رگرسیون خطیbi, ?i، میانگین مربعات انحراف از خط رگرسیون Sdi2 و واریانس درون مکانی (MSy/i) استفاده شد. در مجموع با در نظر گرفتن تمام روش های تجزیه پایداری رقم شماره 18 به عنوان پایدارترین رقم شناخته شد و ارقام شماره 17 و 11 در مرتبه بعدی قرار گرفتند و ارقام شماره 13، 7 و 6 نیز به ترتیب دارای نوسان عملکرد بیشتری بودند. رقم شماره 5 به دلیل عملکرد بالایی که داشت سازگارترین رقم محیط های مساعد شناخته شد و برای کشت در این مناطق مناسب بود. رقم شماره 9 نیز با عملکرد نسبتا خوب و واریانس عملکرد پایین در مقابل تغییرات محیطی (1.58) و ضریب رگرسیون متوسط برای مناطق نامساعد پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ x محیط، تجزیه پایداری، جو، سازگاری، پارامتر پایداری
  • مهدی حسنی، قدرت الله سعیدی، عبدالمجید رضایی صفحه 157

    به منظور مطالعه وراثت پذیری برخی از صفات گندم پاییزه با تاکید بر عملکرد دانه و اجزای آن از یک طرح دای آلل با 8 والد استفاده گردید. والدین و نسل F1 آنها در یک طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها به روش 2 مدل 1 گریفینگ و مدل جینکز و هیمن تجزیه و تحلیل گردید. تفاوت بین والدها برای تمام صفات به جز تعداد پنجه بارور از نظر آماری معنی دار بود. واریانس تلاقی ها نیز برای تمام صفات به جز شاخص برداشت معنی دار بود. میانگین مربعات GCA برای کلیه صفات به جز تعداد پنجه بارور معنی دار گردید. نسبت میانگین مربعات GCA به SCA به غیر از صفات تعداد پنجه بارور، عملکرد بوته و عملکرد بیولوژیک برای صفات دیگر معنی دار شد که گویای سهم زیاد اثر افزایشی ژن ها در کنترل ژنتیکی آنها می باشد. بهترین ترکیب پذیرهای عمومی برای صفات روز تا سنبله دهی ارقام داراب و چمران، برای ارتفاع بوته رقم فلات، برای تعداد پنجه بارور، طول سنبله و وزن دانه در سنبله رقم اروند، برای صفت تعداد سنبلچه در سنبله ارقام قدس و اروند، برای عملکرد بوته ارقام فلات و اروند و برای عملکرد بیولوژیک ارقام قدس و اروند تشخیص داده شدند.بر اساس تجزیه و تحلیل به روش جینکز و هیمن، برآورد درجه غالبیت برای صفات وزن دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و بوته و عملکرد بیولوژیک نشان دهنده وجود اثر فوق غالبیت ژن ها و برای صفات دیگر اثر غالبیت نسبی بود. هم چنین علامت ضریب هم بستگی (Wr+Vr) و Yr برای صفات طول برگ پرچم، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله وزن هزار دانه مبین این بود که آلل های افزاینده از نوع مطلوب بوده و برای صفات دیگر از نوع غالب می باشند. وراثت پذیری خصوصی برای عملکرد دانه در بوته (0.04 درصد)، عملکرد بیولوژیک (14 درصد) و شاخص برداشت (37 درصد) پایین بود، ولی بقیه صفات دارای وراثت پذیری خصوصی بالای 50 درصد بودند. بر پایه این نتایج، انتخاب غیر مستقیم برای عملکرد دانه بر اساس صفات دارای وراثت پذیری بالا و هم بستگی زیاد با آن مانند تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: ترکیب پذیری، اجزای عملکرد، گندم نان
  • محمد مرادی، عبدالمجید رضایی، احمد ارزانی صفحه 173

    این پژوهش به منظور تجزیه و تحلیل هم بستگی های بین عملکرد دانه، اجزای عملکرد، طول دوره رشد رویشی و طول دوره پر شدن دانه در 12 رقم یولاف در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در قالب طرح بلوک های تصادفی در 3 تکرار در سال های زراعی 82-1380 اجرا گردید. هم بستگی عملکرد دانه در واحد سطح با تعداد پنجه بارور در متر مربع (0.77)، تعداد دانه در خوشه (0.51) و طول دوره پر شدن دانه (0.66) مثبت و معنی دار بود. در بین صفات مورد بررسی، تعداد خوشه در متر مربع و تعداد دانه در خوشه بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه نشان دادند (به ترتیب 0.82 و 0.80) که از هم بستگی های آن با تعداد دانه در خوشه (0.32) و وزن هزار دانه (0.35) نیز بیشتر بود. ولی منفی بودن اثر غیر مستقیم آن از طریق سایر صفات سبب کم شدن مقدار این ضرایب هم بستگی گردید.
    با توجه به نتایج تجزیه علیت، تعداد خوشه در متر مربع و تعداد دانه در خوشه بیشترین سهم را در تبیین تغییرات عملکرد دانه دارا بودند. با توجه به اثر مستقیم طول دوره پر شدن دانه بر تعداد دانه در خوشه و وزن هزار دانه و این که بیشترین مقدار ماده خشک در یولاف در طول این دوره تولید می شود، می توان از این صفات به عنوان معیار انتخاب در برنامه های به نژادی یولاف و تولید ارقام پر محصول استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اثر غیر مستقیم، اثر مستقیم، هم بستگی، یولاف
  • مهدی شریفی، محمدعلی حاج عباسی، محمود کلباسی، مصطفی مبلی صفحه 181

    سیب زمینی (Solanum ruberosum L.) گیاهی است با سیستم ریشه ای که نیاز بالای آن به نیتروژن از جنبه های اقتصادی و زیست محیطی حایز اهمیت است. این پژوهش با هدف تعیین و مقایسه ویژگی های مرفولوژیکی ریشه و جذب نیتروژن در 8 رقم رایج و جدید سیب زمینی تحت کشت در ایران انجام شد. برای این منظور رقم های سیب زمینی آریندا، اگریا، پریمیر، دیامانت، کنکورد، مارفونا، مارودانا و نوتیا در یک آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد مقایسه قرارگرفتند. غده های عاری از ویروس پس از کشت در گلدان و رشد در شرایط مناسب، در زمان گل دهی برداشت شدند. ویژگی های ریشه شامل طول، متوسط قطر و سطح ریشه با استفاده از دستگاه دلتا - ت اسکن ایمیج آنالیز، هم چنین تراکم طول ریشه و نسبت ریشه به اندام هوایی تعیین شد. وزن خشک و تجمع نیتروژن معدنی خاک نیز قبل از کاشت و بعد از برداشت تعیین شد. نتایج بیانگر تفاوت معنی دار رقم ها از نظر تمام ویژگی های مورد بررسی به جز متوسط قطر ریشه بود. تفاوت زیاد بین رقم ها برای بیشتر صفات، حاکی از تنوع ژنتیکی بالا بین رقم ها بود. رقم های مارفونا و نویتا به ترتیب دارای بالاترین و پایین ترین مقادیر ویژگی های مرفولوژیکی ریشه، تجمع ماده خشک و نیتروژن بودند. تجزیه کلاستر بر اساس صفات طول ریشه، نسبت ریشه به اندام هوایی، تجمع ماده خشک و تجمع نیتروژن رقم های فوق را به چهار گروه کلی زیر تقسیم نمود. به طور کلی رقم مارفولنا که در یک گروه جداگانه ای قرار گرفت در بین 8 رقم مورد مطالعه از نظر ویژگی های ریشه، تجمع ماده خشک و جذب نیتروژن به عنوان مناسب ترین رقم شناخته شد در حالی که رقم های نویتا، اگریا، مارودانا و آریندا رقم های ضعیف تری بودند. تنوع دیده شده در ویژگی های مرفولوژیکی ریشه و جذب نیتروژن امکان شناسایی و استفاده از رقم هایی با سیستم ریشه ای قوی تر و قابلیت جذب بالاتر نیتروژن را به وسیله متخصصان اصلاح نبات فراهم سازد.

    کلیدواژگان: جذب نیتروژن، سیب زمینی (Solanum tuberosum L)، گروه بندی، ویژگی های ریشه
  • محمدرضا بحرینی بهزادی، فریدون افتخاری شاهرودی، دیل ون ولگ صفحه 195

    در این پژوهش تعداد 1182، 1099 و 1099 رکورد مربوط به صفات وزن تولد، افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری و وزن شیرگیری بره های گوسفند کرمانی استفاده شد. این اطلاعات در طی 5 سال (1372 تا 1376) در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند کرمانی شهر بابک جمع آوری شده بود. اثر سال تولد، سن مادر و جنس بره بر کلیه صفات معنی دار بود. نوع تولد تاثیر معنی داری بر وزن تولد بره ها نداشت ولی اثر آن بر دو صفت دیگر معنی دار بود. برای برآورد مولفه های (کو) واریانس و پارامترهای ژنتیکی از مدل دام یک متغیره و دو متغیره و روش حداکثر درست نمایی محدود شده استفاده شد.
    بر اساس مناسب ترین مدل دام برازش یافته، وراثت پذیری مستقیم وزن تولد، افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری و وزن شیرگیری به ترتیب 0.06±0.10، 0.08±0.21 و 0.09±0.22 و وراثت پذیری مادری برای سه صفت فوق به ترتیب 0.04±0.27، 0.05±0.15 و 0.05±0.19 برآورد شد. هم بستگی ژنتیکی مستقیم و فنوتیپی بین وزن تولد - افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری، وزن تولد - وزن شیرگیری و افزایش وزن روزانه از تولد تا شیرگیری - وزن شیرگیری به ترتیب 0.85 و 0.41، 0.82 و 0.48 و 0.99 و 0.99 برآورد شد. عدم حضور اثر مادری در مدل دام سبب برآورد بیش از حد وراثت پذیری مستقیم شد. بنابر این اثر مادری یک منبع مهم تنوع برای صفات رشد اولیه در گوسفند کرمانی است و در صورتی که از آن صرف نظر شود، باعث ارزیابی ژنتیکی ناصحیح بره ها می شود.

    کلیدواژگان: اثر مادری، عوامل محیطی، پارامترهای ژنتیکی، صفات رشد اولیه، مدل دام، گوسفند کرمانی
  • جواد کرامت، خلیل طالبی، لیلا مصفی صفحه 205

    با توجه به این که سبزی ها در طول فصل رشد به طور مرتب در برابر آفات و بیماری ها مورد سمپاشی قرار می گیرند و محصولاتی هم چون خیار گلخانه ای مرتبا پس از سم پاشی برداشت می گردند، اندازه گیری و بررسی میزان باقی مانده آفت کش ها و مقایسه آن با حداکثر میزان مجاز آنها از اهمیت بسیار برخوردار می باشد. در این پژوهش مقدار باقی مانده متالاکسیل (قارچ کشی که به طول متداول در گلخانه ها مورد استفاده می باشد) در خیارهایی که در گلخانه های صنعتی و سنتی کشت شده بود مورد اندازه گیری قرارگرفت. بدین منظور بوته های خیار در بخشی از یک گلخانه صنعتی و یک گلخانه سنتی به طور جداگانه با محلول یک در هزار و دو در هزار قارچ کش متالاکسیل سم پاشی شد. از محصول بوته های خیار در روزهای اول، دوم، چهارم، هفتم، دهم، چهاردهم، بیست و یکم و بیست و هشتم پس از سم پاشی نمونه برداری گردید. باقی مانده قارچ کش از نمونه ها استخراج و توسط کروماتوگرافی لایه نازک تخلیص شد و محلول نهایی توسط کروماتوگرافی با کارایی بالا مورد تجزیه و اندازه گیری قرار گرفت. داده ها به طور آماری توسط آزمون مقایسه های جفت شده و مقایسه میانگین ها به روش آزمون چند دامنه ای دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج نشان داد میزان متالاکسیل در میوه خیار برای هر دو دز سم پاشی نخست روندی افزایشی دارد، به نحوی که 4 روز پس از سم پاشی به بالاترین حد خود رسید، این مقدار برای دز سم پاشی 1 در هزار در خیار دارای پوست و بدون پوست بیش از ده برابر مقدار مجاز باقی مانده (0.5 میلی گرم در کیلوگرم) بود، سپس به تدریج کاهش یافت و 21 روز پس از سم پاشی به کمتر از حداکثر مجاز (0.5 میلی گرم در کیلوگرم) رسید. این آزمایش هم چنین نشان داد آفت کش مذکور در غلظت پایین تر باقی مانده بیشتری در مقایسه با غلظت بالاتر در میوه به جای گذاشت. مقدار باقی مانده متالاکسیل در خیار بدون پوست خیار و با پوست در سطح احتمال 5% تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشت، بنابراین پوست گیری میوه خیار در مورد آفت کش فوق تاثیری در کاهش باقی مانده و میزان ورود آن به بدن نخواهد داشت. هم چنین نتایج به دست آمده از نمونه هایی که در گلخانه های صنعتی و سنتی تولید شده بودند، تفاوت معنی داری در سطح احتمال 5% نداشتند. بنابراین در صورت سم پاشی با متالاکسیل، باید ابتدا کلیه خیارها برداشت و پس از سم پاشی حداقل چهارده روز از برداشت محصول خودداری شود.

    کلیدواژگان: متالاکسیل، باقی مانده قارچ کش، خیار گلخانه ای
  • جعفر جعفرزاده، اسدالله بابای اهری، محمد مقدم واحد، مصطفی ولیزاده، حمد الله کاظمی، حبیب الله قزوینی صفحه 215

    در این پژوهش واکنش 42 توده بومی جو و رقم حساس زر جو نسبت به چهار جدایه بسیار بیماری زای Pyrenophora graminea به نام های مرند 3، عجب شیر 2، خاصه بان تیره و بستان آباد در گلخانه گروه گیاه پزشکی دانشگاه تبریز در سال 1379 مطالعه شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. توده ها در کرت های فرعی و جدایه ها در کرت های اصلی منظور شدند. آلوده سازی بذرها به روش ساندویچ صورت گرفت. واکنش توده های جو با استفاده از روش ماتور و بتنگار مورد ارزیابی قرار گرفت...

    کلیدواژگان: جدایه، درجه مقاومت، مقاومت افقی، مقاومت عمودی
  • محمد حاجیان شهری، جواد زاد، عباس شریفی تهرانی، سیدمحمود اخوت، عباس صفرنژاد صفحه 225

    این پژوهش به منظور بررسی نقش کلیستوتسیوم ها در زمستان گذرانی و عامل مولد مایه تلقیح اولیه در ایجاد اپیدمی بیماری سفیدک سطحی انگور در استان خراسان انجام گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده زمستان گذرانی Uncinula necator (Schw) Burr به شکل میسلیوم در جوانه های در حال خواب انگور در طی یک بررسی دو ساله در استان خراسان دیده نشد. آسکوسپورهای U.necator توسط دستگاه اسپورگیر 55 روز بعد از باز شدن جوانه ها جمع آوری شد، نخستین کلنی های سفیدک سطحی انگور روی شاخه های جانبی به طول 30-7 سانتی متر ظاهر شدند. بیش از 45-35 درصد کلیستوتسیوم های تشکیل شده روی برگ ها، دمبرگ ها و شاخه ها در طی زمستان مردند. بیشترین میزان آسکوسپور در دوره باز شدن جوانه ها و گل دهی، در زمانی که بارندگی بیش از یک میلی متر بود با دستگاه اسپورگیر به دام افتادند. آسکوسپورها به صورت دوره ای از مهر ماه تا اردیبهشت ماه از کلیستوتسیوم های سطح برگ های نگه داری شده در باغ قادر به رهاسازی و از مهرماه تا دی ماه روی سطح لام های میکروسکوپی قادر به جوانه زنی بودند، ولی جوانه زنی آسکوسپورها به تدریج کاهش یافت و در طول دی ماه تا اوایل اسفند ماه در حد صفر بود و از اوایل اسفند ماه به تدریج افزایش یافت و در طی ماه های فروردین و اردیبهشت به 16 درصد رسید. پتانسیل آب آسکوسپورها به طور دائم در طی این دوره کاهش یافت و وزن مورد نیاز برای شکستن آسکوکارپ ها در طی دوره بلوغ آسکوسپورها از حدود 5 گرم در پاییز به 3 گرم در زمستان و 2.6 گرم در اوایل بهار رسید.بیشترین میزان کاهش مقاومت دیواره آسکوکارپ ها در برابر شکستگی در زمستان اتفاق افتاد که به میزان 1.9 گرم بود. بیماری زایی آسکوسپورهای بالغ روی برگ های بریده سالم اثبات شد که نقش آنها را به عنوان مایه تلقیح اولیه نشان می دهد و مشخص می کند که کلیستوتسیوم ها شکل اصلی زمستان گذرانی U.necator در تاکستان استان خراسان می باشند.

    کلیدواژگان: کلیستوتسیوم، آسکوسپور، زمستان گذرانی، سفیدک سطحی، انگور
  • علی اکبر فدایی تهرانی، احمد خیری صفحه 239

    نماتدهای انگل گیاهی راسته Dorylaimida تنها در خانواده Longidoridae یافت می شوند. یکی از جنس های مهم این خانواده Longidorus است که گونه های آن علاوه بر خسارت مستقیم به انواع گیاهان زراعی، باغی و زینتی، تعدادی از ویروس های مهم بیمارگر گیاهی را نیز منتقل می کنند. برای شناسایی گونه های این جنس، در سال های 1378 تا 1381 بیش از 250 نمونه خاک از نقاط مختلف کشور جمع آوری شد و پس از حمل به آزمایشگاه، نماتدهای آنها با روش دگریس استخراج و با فرمالین 4% تثبیت شده و از آنها اسلایدهای دائمی تهیه گردید. خصوصیات مرفولوژیکی و آناتومیکی نماتدها با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به لوله ترسیم بررسی شدند و ضمن اندازه گیری قسمت های مختلف بدن آنها و محاسبه شاخص های مربوطه اشکال آنها ترسیم گردید.
    پس از تهیه شرح کامل نمونه ها و مقایسه آنها با شرح اصلی گونه های موجود در منابع، گونه های Longidorus africanus، L. iranicus و L.iranicus در نیمه شمالی کشور دیده شدند.

    کلیدواژگان: Longidorus، تاکسونومی، نماتدهای ایران
  • داریوش زارع، علی زمردیان، حمید قاسم خانی صفحه 251

    استفاده از انرژی خورشیدی امروزه به منظور خشک کردن غلات و سایر محصولات کشاورزی رو به افزایش است. از دلایل این امر می توان به تجدیدپذیر بودن، پایان ناپذیری، نداشتن آلودگی زیست محیطی و رایگان بودن این منبع کلان انرژی اشاره کرد. پژوهش حاضر، یک ایده جدید در به کارگیری انرژی خورشیدی به عنوان منبع اصلی تامین انرژی خشک کن می باشد که در آن خشک کن خورشیدی، طراحی، ساخته و مورد ارزیابی قرار گرفته است. این خشک کن از نوع نیمه پیوسته فعال و مختلط بوده که در آن جریان هوا به صورت جا به جایی اجباری برقرار می گردد. دستگاه مذکور از 6 عدد جمع کننده هوایی خورشیدی، کانال حرارتی کمکی، خشک کن، سیستم های تامین و انتقال هوا تشکیل شده است. از اهداف مهم این تحقیق ارزیابی دستگاه مزبور بود، بنابراین خشک کردن شلتوک در آن مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش تاثیر دبی جرمی هوای خشک کننده و زمان تخلیه محصول بر روند خشک شدن محصول خروجی مورد بررسی واقع شد. بنابراین آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار استفاده شد. فاکتور اول دبی جرمی هوای خشک کننده در سه سطح 0.011، 0.0066 و 0.0048 کیلوگرم بر متر مربع در ثانیه و فاکتور دوم فاصله زمانی تخلیه محصول در دو سطح 15 و 30 دقیقه بود. هم چنین ظرفیت دستگاه خشک کن، مقدار انرژی مصرف شده (شامل انرژی الکتریکی و خورشیدی) در فرآیند خشک کردن شلتوک و بازده جمع کننده ها تعیین شد. نتایج نشان داد که دبی جرمی هوای خشک کننده و فاصله زمانی تخلیه محصول اثر معنی داری بر کاهش رطوبت شلتوک خروجی دارد. بیشترین بازده جمع کننده های خورشیدی 37.13% بود. بر طبق محاسبات، سهم تامین انرژی حرارتی توسط کانال حرارتی کمکی در مقایسه با انرژی تامین شده توسط جمع کننده های خورشیدی، 6 تا 8 درصد بود. بیشترین ظرفیت دستگاه خشک کن از ساعت 11 صبح تا 2 بعداز ظهر 132 کیلوگرم شلتوک بود که رطوبت اولیه 27% را به 13% کاهش می داد. به طور کلی ارزیابی نشان داد که این خشک کن با راندمان بالای مصرف انرژی می تواند رطوبت را در مدت زمان مناسب به حد مطلوب انبارداری برساند.

    کلیدواژگان: جا به جایی اجباری، جمع کننده های هوایی خورشیدی، خشک کن نیمه پیوسته خورشیدی، کانال حرارتی
|
  • J. Niazi *, H. R. Fooladmand, S. H. Ahmadi, J. Vaziri Page 1

    A research was conducted in Fars province Agricultural Research Center in Zarghan area from 1999 to 2002 to determine the water requirement and crop coefficient of wheat, applying lysimeter. The results indicated that the water requirements of wheat were 720, 712 and 674 mm in the years of 1999-2000, 2000-2001 and 2001-2002, respectively. Using Penman-Monteith method for estimating reference crop potential evapotranspiration, the crop coefficients for wheat at a four-stage crop growth were 0.37, 0.64, 1.10 and 0.51, respectively. Due to the inaccessibility of the whole weather data, we tried to figure out a solution to determine wheat water requirement to schedule irrigation planning for future. In this respect, we made use of a ten-day class A pan mean evaporation and crop coefficient.

    Keywords: Water requirement, Crop coefficient, Wheat
  • H. Shirgholami *, B. Ghahraman Page 9

    A number of researches have indicated a gradual increase in mean temperature throughout the world. Yet, there are some reports on the reduction of annual mean temperature. In this research we investigated a long-term trend of annual mean temperature in 34 synoptic stations in Iran (2 stations in cold and humid climates 14 in humid and moderate climates, 11 in Steppe climate and 7 in desert climate - following Kopen climatic division) with a minimum statistical record of 30 years by applying the minimum square-error and Man-Kendall methods (Wald-Wolfowitz method had a different result). The results confirmed a positive trend in 59% stations, while 41 % of the stations were negative for the whole time-horizon of data. Considering the significance level, 3 zones of positive, negative, and no trends for annual mean temperature were detected in Iran. However, it was hard to define a specific spatial theme for such a division. By taking another approach, we proceeded with a shared statistical time period of 1968-1998 for all stations. In this case, 68% of the stations showed a positive trend, while the remaining 32% was negative. There were some shifts in direction from one trend to another in some of the stations in the study, yet no well-defined spatial structure was reported. In contrast, at 5% level of significance, 44, 15 and 41 percentages of the stations demonstrated positive, negative, and no trend for annual mean temperature, respectively. In general the behavior was different for different climates and no specific pattern was found. So, despite the fact that some stations did not show significant trends, one may hypothesize that more regions in future will experience higher temperature values and their positive trends would be a clue for future warming.

    Keywords: Temperature, Climate, Time trend, Iran
  • M. Shahvali *, J. Moshfegh Page 25

    Changing agricultural experts' attitude toward sustainability principles and perceptions is essential to create sustainable agriculture. Various studies had shown that permanent changes are not easily accessible to maintain ecological values. Therefore preparing effective information channels and precautions leading to communication system firmness are important challenges ahead. The purpose of the present research was the evaluation of caricature effects on attitude change of Jihad Agriculture Organization experts concerning sustainable agriculture in Shiraz. A Quasi-experimental research method was devised for three groups consisting of two experimental and one control group. A Pre- and a Post-test were also administered. Eighty experts from Jihad Agriculture Organization were selected in a simple randomized sampling manner. Based on research theories, questions were devised and data were collected through a questionnaire. Its validity and reliability were determined by specialists and Cronbach's Alpha, respectively. The results indicated that workshops had changed experts' attitude toward sustainability principles and perceptions and workshops with caricature had the most influences on the change of attitudes. Thus the use of caricature is significant to establish sustainable agricultural principles and perceptions in experts at local level conditions.

    Keywords: Sustainable agriculture, Attitude, Caricature
  • A. Khatoonabadi * Page 41

    Public (or governmental) extension services suffer from its limitations and inadequacies to fulfill the requirements for sustainable farming practices. This study examines the aspects of practicing agricultural extension Privatization in Isfahan. The statistical sample society of the survey was the extension practitioners and technicians. Data were gathered through field questioning techniques and interpreted by the analytical methods of statistics in Isfahan province. The result of the survey method on 105 agricultural extension agents and practitioners revealed that: 1) big farmers have more interest for private extension services than small farmers, 2) the more knowledgeable the farmers, the more demand for private advices 3) pest management, greenhouse production, mechanization and market information are given priority for private advisory services. Finally, "cooperative advisory service" was found to be the most relevant structure to motivate farmers' learning and consultancy activities.

    Keywords: Private extension, Agriculture, Isfahan, Farmers, Extension cooperative
  • M. N. Gholami-rouchi *, J. M. Sadeghi, A. Dehghani Page 61

    This research was conducted to measure the total factor productivity (TFP) of the rural small industries in Isfahan province comprising six types of industries: food, textile, metal, non-metal mineral, chemical, and cellulose. Among the 166 rural small industries sponsored by Jihad-Agriculture Organization of Isfahan in 2001(1380), 60 plants were selected. Cross-section information collected from the 60 plants by a questionnaire in that year confirmed the body of data for this study. The distribution of the types of the 60 selected plants followed the distribution of the types in the plant population. The analytical part of this research consisted of two sections. In the first section, the TFP of the rural small industries was established by applying Cobb-Douglas production function in which the value of the plant production was the dependent variable and the investment costs, total hours of labor, costs of raw materials, and the costs of energy and water were the independent variables. Factors affecting TFP were analyzed in the second section. The estimated coefficients of the first section and the actual data of the variables, were used to calculate the TFP for each plant. Then, another regression model was worked out in which the calculated TFPs were the dependent variable. The independent variables included the mean of the number of the employees' children, the percentage of the production employees with at least primary school level of education, annual number of the off days, dummy variable for the members of the cooperative association, and a few other variables. The results of the first section showed that the TFP of food industries was higher than that of other types of industries and there was no significant difference between the TFP of textile, metal, non metal mineral, chemical and cellulose industries. The results of the analysis for determining the factors affecting the TFP, showed that the existence of a research section in the plant, the insurance of the employees and the mean of the number of employees' children had a positive effect on the TFP. But, the level of the education of the production workers, the area of the plant buildings, and the number of the days off in plant had negative effects.

    Keywords: Total factor productivity, Small rural industries, Isfahan province
  • A. Solaimani Pour *, A. R. Nikooie, A. Bagheri Page 73

    This study was conducted to determine the problems of marketing channels of damask roses and to seek appropriate solutions to enhance marketing efficiency. The results of the study revealed that traditional and industrial rose production lacked the quality demanded by the market. The efficiency index was % 92.9 in traditional and %55 in industrial production. In addition, with regard to the marketing parameters for each type of production, the share of the factors was calculated. So we can conclude that the reducing units have the most important roles in this process. According to the study, traditional units with %47.2 had a greater share compared with the industrial units (%44.5). The results have also shown that production retailer wholesalers and middlemen shares were in the lower ranks respectively. Marketing cost coefficient results showed that %70 of the retailer selling price for 1 kg of the product was related to the marketing costs. The costs for industrial units with high and low capacity were %67.7 and %65.4, respectively.

    Keywords: Damask roses, Marketing efficiency, Marketing cost coefficient, Market margin
  • E. Sabeky * Page 91

    Mango is one of the most important tropical fruits grown in southeast provinces of Iran (Sistan Baluchestan & Hormozgan). Due to the favorable coastal climate conditions in the region mango is extensively grown in these areas. This experiment was carried out at the tropical fruit research station of Bahokalate in Sistan Baluchestan province between 1997 and 1998, using 8-month-old seedlings raised from local mango trees. The experiment was conducted in a split plot at randomized complete block design, with 3 replications. Grafting was made at 6 fortnight intervals between April 4 and June 19, employing three methods including side grafting, softwood grafting and shield budding. Results showed that the highest percentage of grafting success (67.2%) was obtained with grafting in April 4, and side graftings and softwood graftings generally gave higher success rates after 90 days than shield budding (side graftings 65.8% , softwood grafting 63.7% and shield budding 47.5%). After 180 days, the percentage of the grown scions and the length of those grafted in April 4 were 55% and 57.9 cm, respectively. After this period, the percentage of the grown scions and the length of the scions in the side grafting method were 65.6% and 60.6 cm, respectively, indicating better results for this method over the other two.

    Keywords: Mango, Side grafting, Softwood grafting, Shield budding
  • A. A. Ehsanpour *, R. Taheri Page 103

    In this research the effect of ethinyl estradiol on somatic embryogenesis of Medicago sativa was investigated. Seeds were grown in vitro on MS medium containing 2,4-D, Kin and NAA for callus induction. Plant regeneration media with 14 different combinations of auxin, cytokinin and ethinyl estradiol were provided. Three to four-week old celli and stem or hypocotyl segments of Medicago sativa were transferred to regeneration media. Results showed that ethinyl estradiol (l mg/L) induced shoot, root and somatic embryo on calli. When the stem and hypocotyl segments were cultured on medium M12, only shoots and roots were produced with no somatic embryo. Finally, it was observed that ethinyl stradiol and auxin together could induce somatic embryogenesis and plant regeneration, while these hormones had no effect separately.

    Keywords: Estrogen, Ethinyl estradiol, alfalfa, Plant regeneration
  • H. Sabori *, A. Rezai, S. A. M. Mirmohammady Maibody, M. Esfahani Page 113

    An experiment was conducted at Rasht Rice Research Institute, in 2001 to study trait relationships and to determine the direct and indirect effects of different characteristics on grain yield of rice (Orgza sativa L.). A 9x2 factorial experiment in complete randomized block design with 3 replications was used. The two factors were 9 cultivars, namely: Hashemi, Ali Kazemi, Binam, Sepeedroud, Nemat, Khazar, Taichung, Chanto, and Usen, and 2 planting patterns (15x15 cm and 30x30 cm). Significant differences were detected among cultivars, between planting patterns, and their interaction effects. The direct effect of the number of panicles/m2 on grain yield was positive and significant in both planting patterns and their combined analysis. Heading date had a positive and significant direct effect on the number of panicles/m2 in both planting patterns and their combined analysis. Only in 30x30 cm planting pattern, a positive correlation was found between biomass at heading date and the number of panicles/m2. Grain weight per plant had a direct and positive effect on panicle weight in the 3 cases studied. Also, in all the cases studied, flag leaf area had positive direct effects on grain weight per plant. Grain filling rate and effective grain filling period increased in 30x30 cm planting pattern. Native cultivars demonstrated longer latent period. Grain filling rate and effective grain filling period showed positive direct effects on grain yield in both plantings. According to the results obtained, an increase in the number of panicles/m2, rate of grain filling, and effective grain filling period would enhance grain yield. Selection for heading date, grain yield per plant, and flag leaf area would also indirectly increase grain yield.

    Keywords: Correlation, Effective grain filling period, Grain filling rate, Grain yield, Path analysis, Rice, Yield components
  • M. Forouzangohar *, G. H. Haghnia, A. Koocheki, F. Tabatabaie-Yazdi Page 131

    Of all types of xenobiotics, pesticides such as herbicides play a significant role in soil and water pollution due to their widely usage all over the world. This study addresses the ability of organic amendments to enhance atrazine and metamitron degradation in two herbicide contaminated soils with contrasting textures under laboratory conditions. Soil samples were collected from surface soils with textures of sandy loam and silty clay, from northeastern part of Iran. Initial concentration of herbicides was 50 mgkg-1 soil. Contaminated soil samples were treated by manure, compost and vermicompost at the rates of %0.5 and %2 (w/w). Residual concentrations of atrazine and metamitron were determined by HPLC at the end of incubation periods of 20,40 and 60 d. Residual concentrations of atrazine were 93, 77.8 and 72.4 % of the initial concentration after 20, 40 and 60d incubation, respectively. Residual metamitron concentrations were clearly lower than atrazine. After 20,40 and 60 d., the remaining concentrations of metamitron were 5.8, 2 and 1.2 %, respectively. Organic amendments at the rates of .5 and 2 % showed similar effects on the enhancement of herbicides degradation in soils. However, no significant effect was observed between types of organic amendments. Degradation was clearly affected by soil textures. Residual concentrations of herbicides were higher in sandy loam than in silty clay soil.

    Keywords: Herbicide, Atrazine, Metamitron, Degradation, Organic amendment, Soil Texture
  • M. Shahmohamadi *, H. Dehghani, A. Yousefi Page 143

    To determine yield stability and to evaluate genotype interaction with environment interaction, 18 genotype of barley (Hordeum vulgare L.) and a control group were evaluated in a randomized complete block design with 4 replications in 3 successive years (1997-2000) at 10 research stations. Simple and combined analysis of variance revealed significant genetic differences between yield genotypes for grain yield. The results of combined analysis of variance indicated that genotypic and genotype were significant through interaction with environment. Therefore, different stability parameters including, environmental variance (S2i), environmental coefficient of variation (C.Vi), mean of variance of interaction (θi), interaction variance (θi), equivalence ( W2i), stability variance (σ2i), linear regression coefficient (bi, βi), mean of squares of deviation from regression (S2 di) and years within location MS for a genotype, averaging over all locations (MSy/l) were determined. Based on all the stability parameters, genotype 18 was known as the most stable one and genotypes 17 and 11 ranked lower. Genotype 5 with the highest yield was known to be the most adaptable one at fertile environments and is recommended for these locations. In addition, genotype 9 with good yield and low yield variance (1.58) and regression coefficient of less than 1 is suggested for unfertile locations.

    Keywords: Genotype * environment interaction, Stability analysis, Barley, Adaptation, Stability parameter
  • M . Hassani *, G. Saeidi, A . Rezai Page 157

    A diallel analysis of eight bread wheat (Ttriticum aestivum L.) cultivars was conducted to determine genetic parameters and the type of genetic control for yield and yield components. The parents and their F1 hybrids were evaluated in a randomized complete block design with 3 replications. General and specific combining ability effects were estimated by the method 2 of the Griffings model I, and the genetic parameters were estimated by the Jinks-Hayman method. According to the analysis of variance, the variances of parents and crosses were significant for all of the traits, except for the fertile tillers per plant in parents and harvest index in crosses. The variance of GCA was significant for almost all of the traits. GCA to SCA ratio indicated a large additive effects for all the traits, except for the number of fertile tillers, grain yield per plant and biological yield. Darab and Chamran cultivars were the excellent general combiners for days to heading. However, Falat for plant height, Arvand for number of fertile tillers, spike length and grain weight per spike, Qods and Arvand for spikeletes per spike, Falat and Arvand for grain yield per plant and Qods and Arvand cultivars for biological yield were the best general combiners. Based upon the Jinks-Hayman method, the average degree of dominance for grain weight per spike, 1000- grain weight, grain yield per plant and biological yield indicated that these traits might be controlled by over dominance effects and other traits by partial dominance. The correlation between Yr and (Wr + Vr) for the flag leaf length, spikeletes per spike, grains per spike and 1000-grain weight indicated that recessive allels enhanced these traits. But dominant allels had their contribution to enhance other traits. The narrow-sense heritability for grain yield per plant (4%) and biological yield (14%) and harvest index (37%) was lower. However, for other traits it was more than 50%. Therefore, it can be inferred that indirect selection of grain yield through selection for yield components such as spikeletes per spike, grains per spike and grain weight per spike with high heritability and correlation with grain yield can be more effective.

    Keywords: Combining ability, Yield components, Bread wheat
  • M. Moradi *, A. Rezai, A. Arzani Page 173

    This study was conducted to analyze the correlation among grain yield, yield components, duration of vegetative and grain filling periods in twelve oat (Avena sativa L.) cultivars at the Research Farm of the College of Agriculture, Isfahan University of Technology, from 2001 to 2003. A randomized complete block design with three replications was used. The correlation coefficients among the grain yield/m2, fertile tiller/m2, grain number/panicle and the duration of grain filling period were positive and significant. Among yield components, the number of panicle/m2 and the number of grain/panicle had the largest direct effects on grain yield (0.68 and 0.30, respectively). Furthermore, the duration of the grain filling period had the highest direct effect on the number of grain/panicle and the grain weight (0.82 and 0.80, respectively), which were greater than its correlations with the number of grain per panicle (0.42) and 1000-grain weight (0.35). However, its negative indirect effects through other traits reduced the correlation coefficients. The results of path analysis indicated that the number of panicle/m2 and the number of grain/panicle had the largest direct effects on the grain yield. Considering the direct effects of grain filling duration on the number of grain/panicle and the 1000-grain weight, and also the fact that most of the dry matter in oat is produced in this period, it seems plausible to use these traits as a selection criterion in breeding programs for higher yields of cultivars of oat.

    Keywords: Correlation, Direct effects, Indirect effect, Oats
  • M. Sharifi *, M. Hajabbasi, M. Kalbasi, M. Mobli Page 181

    Potato (Solanum tuberosum L.) has relatively weak root system and requires high nitrogen fertilizer which is costly and may pose environmental pollution. This study was conducted to compare root morphological characteristics and nitrogen uptake of some potato cultivars growing in Iran. A greenhouse experiment using a completely randomized design with 3 replications and 8 potato cultivars including: Arinda, Agria, Premiere, Diamant, Concord, Marfona, Marodana and Nevita was conducted at Isfahan University of Technology, Isfahan. Virus-free seed tubers were planted and grown up to flowering stage. The plants were then harvested and their root length (RL), root average diameter (RAD) and root surface area (RSA) were determined using a Delta-T Scan image analysis system and Windias software. Root length density (RLD), root length and shoot weight ratio (R/S) were also calculated. Dry mater production and nitrogen accumulation (total nitrogen uptake) (PNA) were also determined. Soil inorganic nitrogen was measured before planting and after harvest. All measured parameters, except RAD, were significantly (p<0.05) affected by cultivar. Large differences observed between cultivars for all traits indicated genetic diversity among the studied potato cultivars. The highest and the lowest values of RL, RLD, RSA, R/S, RDW and PNA were found in Marfona and Nevita respectively. Based on cluster analysis, cultivars were divided into four different groups. Under the condition of this study, Marfona was superior whereas Arinda, Nevita, Marodana and Agria were inferior. Due to the high differences in root morphological characteristics and nitrogen uptake among potato cultivars, plant breeders may produce cultivars with larger root volumes and high nitrogen uptake.

    Keywords: Nitrogen uptake, Potato ( Solamun tuberosum L.), Cluster analysis, Root characteristics
  • M. R. Bahreini Behzadi *, F. Eftekhari Shahroudi, L. D. Van Vleck Page 195

    Data from the birth weight (BW), the average daily gain from birth to weaning (ADG) and the weaning weight (WW) of 1182, 1099 and 1099 lambs were respectively collected and applied to estimate the maternal effects on heritabilities as well as on the determination of the environmental factors. The data were collected from Shahrbabak Sheep Breeding Research Station within five year, from 1993 to 1998. The effects of the year of birth, the age of the dam and its sex on all the traits were significant. The type of birth had no effect on BW but it was significant for the other two traits. Estimates of (co)variance components and genetic parameters were obtained by restricted maximum likelihood, using single and two-trait animal models. Based on the most appropriate fitted model, direct heritability of BW, ADG and WW were estimated at 0.10± 0.06, 0.21 ±0.08 and 0.22± 0.09, respectively. The maternal heritability for the three traits was also estimated at 0.27± 0.04, 0.15 ±0.05 and 0.19 ±0.05, respectively. Direct genetic and phenotypic correlations between BW and ADG BW and WW ADG and WW were estimated at 0.85 and 0.41 0.82 and 0.48 and 0.99 and 0.99, respectively. Ignoring maternal effects in animal model caused overestimation of direct heritability. Thus maternal effects are significant sources of variation for early growth traits and their ignorance in the animal model causes inaccurate genetic evaluation of the lambs.

    Keywords: Maternal effect, Environmental factors, Genetic parameters, Early growth traits, Animal model, Kermani sheep
  • J. Keramat *, Kh. Talebi, L. Mosaffa Page 205

    Vegetable crops are exposed to repeated spraying against the pests and diseases during the growing sessions. Crops such as greenhouse cucumber are usually harvested a short time after spraying, bearing a high level of pesticides with them. This fact justifies a research on this problem. This research was carried out to determine the effects of metalaxyl (a fungicide commonly used in greenhouse) residue in cucumbers grown under traditional and modern greenhouse conditions. Cucumber plants were sprayed with two different doses: 1/1 000 and 2/1000 metalaxyl in modern and traditional greenhouses. Samples were collected 1, 2, 4, 7, 10, 14, 21 and 28 days after spraying with metalaxyl. The fungicide residue was extracted, cleaned up by TLC and the final solution was analyzed by HPLC. Data were analyzed statistically by t-test (paired observations) and Duncans multiple range test. The results revealed that the amount of metalaxyl residues increased in the first four days following spraying. This amount of the residue was 10 times higher than MRL (0.5 mg/kg), while a lower level of MRL (0.5 mg/kg) was detected 21 days after the application. Results also showed that a lower dose of application left a higher residual level than the higher one. On the other hand, no significant differences (p<0.05) were found between the amounts of residues in peeled and unpeeled cucumbers. Thus, fruit peeling does not reduce the fungicide residue in cucumber. Also, there were no significant differences (p<0.05) between the results obtained from modern and traditional greenhouses. Therefore, cucumber must either be harvested before or at least 14 days after spraying with metalaxyl.

    Keywords: Metalaxyl, Fungicide residue, Greenhouse grown cucumber
  • J. Jafarzadeh *, A. Babai-Ahari, M. Moghaddam Vahed, M. Valizadeh, H. Kazemi, H. Ghazvini Page 215

    The reaction of forty two barely landraces, mostly from Azarbijan Province and a susceptible cultivar, Zarjo, was studied under greenhouse conditions in the presence of four highly virulent isolates of Pyrenophora graminea, i.e. Marand 3, Ajabshir 2, Khasseban-Tireh, and Bostanabad. The experimental design was a split-plot based on randomized complete blocks with three replications. Landraces were considered as sub-plots and the isolates as whole plots. The seeds were inoculated by the sandwich method and responses of the landraces were evaluated by the method of Mathur and Bhatnagar. The resistance of landrace #1 to the isolates of Marand 3 and Ajabshir 2 and that of landrace # 27 to the isolate of Ajabshir 2 was observed. These landraces could be used as a source of vertical resistance in barley. Landraces 6, 8, 11, 12, 13, 15, 17, 25, 27, 28, 29, 31, 33, 34, 36, 37 and 41 were classified within the range of partial resistance to partial susceptibility, which may be utilized as the sources of horizontal resistance.

    Keywords: Degree of resistance, Horizontal resistance, Isolate, Vertical resistance
  • M. Hagian Shahri *, J. Zad, A. Sharifi Tehrani, S. M. Okhovat, A. Safarnejad Page 225

    A 2-year vineyard survey failed to the provide evidence that Uncinula necator (Schw.) Burr. survived winter as mycelium in dormant infected buds in Khorassan province. Ascospores of U. necator, were collected by a volumetric spore trap operating constantly in a vineyard for 55 days after the bud burst. The first powdery mildew colonies were consistently found on the leaves of the shoots (7.30 cm long) growing on the vine. Cleistothecia were found on all plant parts infected during the previous growing season. More than 35-45 % of the cleistothecia borne on the leaves and stems died during winter. Most of the ascospore discharge occurred between the bud burst and the blooming time. Ascospores were periodically released from cleistothecia on the leaves kept in vineyard from October to May, while the ascospores germinating on the glass slides germinated from October to January and then germination slowed down to zero in early March and the water content potential of ascospore cytoplasm decreased constantly during this period as well. The mass required to fracture the ascocarp wall during maturation was measured to be approximately 5g in autumn, 3g in winter and 2.5 g in early spring. The most rapid decrease in the strength of the ascocarp wall occurred during a 4-week period before dehiscence in the field. The effect of the pathogenic property ascospores on healthy leaves demonstrated their role as a primary inoculum source. Cleistothecia appear to be the principal means of overwintering of U. necator in Khorassan province vineyards.

    Keywords: cleistothecium, Ascospore, Overwintering, Powdery mildew, Grape
  • A. A. Fadaei Tehrani *, A. Kheiri Page 239

    Plant parasitic nematodes of Dorylaimida occur only in the Longidoridae. Longidorus is one of important genera in this family, which it,s species are parasite on many plants and act as a vector for some of plant viruses. From 1999 to 2001, more than 250 soil samples were collected from several localities of Iran. Nematodes were extracted, fixed (De Grisse, 1969) and mounted on glass slides in dehydrated glycerine. Using a light microscope equipped with a drawing tube, morphological and anatomical characteristics of nematodes were studied, body parts were drawn, measurements were carried out and the species of nematodes were determined. Species were compared with the original descriptions and variations reported from other regions of the world. Differences and similarities of the species with main description and closely related species were discussed. Three species, Longidorus africanus, L. iranicus and L. pisi were identified the latter species is first record for Iran. L. africanus were mainly occurred in southern regions while L.iranicus were mostly found in northern areas.

    Keywords: Longidorus, Taxonomy, Iran nematodes
  • D. Zare *, A. Zomorodian, H. Ghasemkhani Page 251

    The application of solar energy for drying cereals and other agricultural commodities has been increasing lately. This is due to the fact that solar energy is free, renewable, inexhaustible and environmentally friendly. This research is a new approach for employing solar energy as the main energy source for drying purposes. The drying test rig was designed, fabricated and evaluated. The grain solar dryer is an active mixed mode type with a semi-continuous discharge system. The rig consists of six solar air collectors, a heating channel, a drying chamber and an air distributing system. Rough rice was selected as cereal grain to be dried in the dryer to evaluate the system of the drying rig. In this research the effect of mass flow rate and time of crop discharge, on the rate of crop drying were evaluated. The experiment was conducted as a factorial experiment on the basis of a completely randomized design with three replications. The first factor was mass flow rate at three levels of 0.011, 0.0066 and 0.0048 kg/m2s and the second factor was the time of crop discharge at two levels of 15 and 30 min. The dryer capacity, the amount of energy consumed (electrical and solar) during drying process, and the efficiency of collectors were also evaluated. According to Duncan's multiples range test, the effects of mass flow rate of drying air, and the interval time of discharge, were highly significant on the moisture content of discharged rough rice. The maximum efficiency of the collectors was 37.13% and the fraction of energy consumed by heating channel during the drying process, compared with solar energy, was 6-8 percent. The maximum capacity of the dryer was about 132 kg of rough rice from 11 AM to 2 PM reducing the initial moisture content from 27% to 13%. On the whole, the evaluation results indicated that the dryer could reduce the moisture content of the crop to the storage safe moisture content during appropriate time with highenergy efficiency.

    Keywords: Forced convection, Solar air collector, Semi-continuous solar dryer, Heating channel