فهرست مطالب

فیض - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1383)

مجله فیض
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1383)

  • 100 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/08/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سیدعلی مدرس زمانی، گیو شریفی، رامین کمالی صفحه 1
    سابقه و هدف
    شکستگی های ناحیه توراکولومبار و لومبار جز شایع ترین آسیب های ستون فقرات می باشند که برخی از شکستگی های ناپایدار نیازمند جراحی برای فیکساسیون هستند و بعد از جراحی نیز توصیه به بستن بریس TLSO به عنوان روش درمانی مرسوم می شود. امروزه با استفاده روزافزون از سیستم pedicular screw جهت فیکساسیون شکستگی های این منطقه و ثبات فوری شکستگی که زمینه را برای فیوژن استخوانی فراهم می سازد و نیز اثرات منفی استفاده از بریس به نظر می رسد که نقش بریس در دوران پس از عمل بیماران کم رنگ تر شده است. لذا به منظور تعیین تاثیر استفاده از بریس TLSO این تحقیق در بیمارستان لقمان تهران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی انجام شد. پس از حذف متغیرهای مداخله گر بیماران به دو گروه 24تایی با و بدون بریس تقسیم شدند. داده های حاصل از معاینه بالینی و رادیولوژیک جهت بررسی میزان فیوژن در طی 1 و 3 ماه و یک سال پس از عمل با آماره کای دو و دقیق فیشر مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    56 بیمار به دلیل شکستگی توراکولومبار ناپایدار تحت عمل جراحی قرار گرفتند که 48 موردی که سیستم فیکساسیون آنها pedicular screw بود وارد مطالعه شدند. بیماران بر اساس روز عمل به طور تصادفی در دو گروه 24تایی تقسیم شدند. شایع ترین مکانیسم شکستگی سقوط از ارتفاع، شایع ترین محل شکستگی مهره L1 و شایع ترین نوع شکستگی نیز Burst بود. بیماران دو گروه به لحاظ خصوصیات فردی و بیماری مشابه بودند.
    میزان فیوژن پس از سه ماه در گروه با بریس 60 درصد و در گروه بدون بریس 58 درصد و این میزان پس از یک سال در دو گروه 100 درصد بود. Residual Back pain تفاوت معنی داری در دو گروه نداشت.
    نتیجه گیری و توصیه ها: استفاده و یا عدم استفاده از بریس روی نتایج درمان تاثیری ندارد. لذا در دوران پس از عمل بیمارانی که به دلیل شکستگی ناپایدار ناحیه توراکولومبار تحت عمل جراحی با سیستم pedicular screw قرار گرفته اند نیازی به استفاده از بریس TLSO نمی باشد.
    کلیدواژگان: شکستگی توراکولومبار، بریس TLSO، فیکساسیون، Pedicular screw
  • منصور ابراهیمی صفحه 7
    سابقه و هدف
    با توجه به آلودگی منابع مختلف به فلزات سنگین و عوارض شناخته شده آنها و کاستی هایی که در تحقیقات قبلی برای سنجش پارامترهای موثر بر حرکت اسپرم ها وجود داشته است، این تحقیق به منظور تعیین تاثیر غلظت های مختلف جیوه بر پارامترهای حرکت و اولترامورفولوژیک اسپرم ماهی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش تجربی روی اسپرم 6 ماهی با وزن متوسط 73±1018 گرم انجام گرفت. اسپرم ها در غلظت های 0، 1/0، 1، 5، 10، 50 و 100 پی پی ام جیوه مجاورت داده شدند و تاثیر این تماس با جیوه بر پارامترهای حرکتی اسپرم ها بر حسب میکرومتر بر ثانیه تعیین و مورد قضاوت آماری قرار گرفت. به علاوه بررسی های مرفولوژی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی اسکن نیز انجام گرفت.
    یافته ها
    تحقیق نشان داد که جیوه تغییرات مرفولوژی قابل ملاحظه ای را در اسپرم ها ایجاد نکرد، ولی قطع کامل دم در غلظت های 5 پی پی ام جیوه به بالا مشاهده گردید. در اثر تماس اسپرم حتی با غلظت 1/0 پی پی ام اختلاف معنی داری در عوامل موثر بر حرکت اسپرم ها نسبت به گروه کنترل مشاهده شد.
    نتیجه گیری و توصیه ها: سم فلز جیوه حتی در غلظت های کم نیز ممکن است بر حرکت اسپرم ها تاثیر بگذارد. به علاوه از طریق مهار سیستم های تنفسی سلول می تواند تغییرات مرفولوژی قابل مشاهده ای را ایجاد کند. بنابراین توقف کامل و سریع فعالیت حرکتی اسپرم ها در اثر تماس با جیوه باعث می شود که اسپرم قادر به یافتن تخمک، ورود به آن و بارور کردن آن نباشد.
    کلیدواژگان: اسپرم، پارامترهای حرکتی، آلودگی جیوه
  • مرسل مهریار، مرتضی مهدی زاده، حسام الدین مقدسی، سید محمد حسینی صفحه 14
    سابقه و هدف
    با توجه به پسرفت عروق جدید مبتلایان به رتینوپاتی پرولیفراتیو پرخطر و عوارض شناخته شده آن و مشکلات استفاده از لیزر و گزارش مواردی از موقعیت لیزر دیود با طول موج 810 نانومتر و به منظور تعیین تاثیر آن این تحقیق انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با طراحی کارآزمایی بالینی بر روی 386 چشم از 224 بیمار انجام گرفت. بیماران از نظر وجود عروق جدید روی عصب بینایی و یا سطح شبکیه بررسی شدند. چنانچه طبق معیار DRS جزء گروه پرخطر بودند، طی 4-10 جلسه با متوسط فاصله یک هفته (5-10روز) با لیزر دیود به میزان 1200 نقطه درمان می شدند. پس از آن معاینه مجدد و انژیوگرافی فلور سینی انجام می شد و در صورت نیاز لیزر درمانی ادامه می یافت. بیماران پس از آن هر سه ماه یک بار پیگیری می شدند و تاثیر این نوع لیزر بر میزان پسرفت عروق جدید مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از 386 چشم 210 مورد (4/54 درصد) به لیزر درمانی پاسخ داده و پسرفت کامل رگهای جدید دیده شد. در 3/31 درصد پسرفت عروق ناقص بود و یا تغییری دیده نشد و در 3/14 درصد عدم درمان وجود داشت (000/0>p).
    نتیجه گیری و توصیه ها: دیود لیزر با طول موج 810 نانومتر در پسرفت عروق جدید رتینوپاتی پرولیفراتیو دیابتی مؤثر و قابل مقایسه با لیزر کریپتون است.
    کلیدواژگان: رتینوپاتی پر خطر، لیزر دیود، پسرفت عروق
  • محمدرضا علویان قوانینی، کورش منصوری، حمیدرضا علمی صفحه 19
    سابقه و هدف
    با وجود اینکه CTS (سندرم تونل کارپ) حجم وسیعی از مراجعین به درمانگاه الکترودیاگنوزیس در بخش طب فیزیکی و توانبخشی را تشکیل می دهد، ولی تاکنون مطالعه وسیعی در مورد میزان نرمال و تغییرات بر حسب سن در پارامترهای تاخیر زمانی شاخه حسی و حرکتی عصب میانی مچ دست صورت نپذیرفته است. لذا این تحقیق بر اساس نتایج حاصل از 6 سال فعالیت بخش الکترودیاگنوزیس بیمارستان نمازی شیراز طی سال های 1379-1374 انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی توصیفی انجام گرفت. تعداد 1200 نفر از مراجعین به بیمارستان و افراد سالم جامعه به صورت اتفاقی انتخاب شدند. افراد فاقد بیماری های سیستمیک و دیابت، رادیکولوپاتی مهره های گردنی، نوروپاتی محیطی، آتروفی در ناحیه تنار دست و تستهای بالینی Tinel و Phallenمنفی و در سنین 80-10 سال مورد مطالعه قرار گرفتند. پارامترهای تاخیر زمانی شاخه حسی و حرکتی عصب میانی دست در 10 گروه سنی مورد مطالعه قرار گرفتند و مقادیر نرمال آن با احتساب دو انحراف معیار و رابطه زمانی شاخه حسی و حرکتی بر حسب گروه های سنی تعیین شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه میزان طبیعی تاخیر زمانی شاخه حرکتی عصب میانی دست از 5/2 تا 2/4 میلی ثانیه با میانگین 3/3 میلی ثانیه به دست آمد. این میزان بر حسب سن افزایش می یافت و از دهه پنجم به بعد این افزایش شدیدتر بود و به میزان کمی بیش از 1/0 میلی ثانیه در هر دهه افزایش می یافت که از طریق فرمول:DML (8cm)= 3.30+ Age-50/75 ±0.0025 ageبرای سنین مختلف قابل محاسبه می باشد. میزان طبیعی تاخیر زمانی شاخه حسی عصب میانی دست از 7/2 تا 7/3 میلی ثانیه با میانگین 2/3 میلی ثانیه به دست آمد. این میزان بر حسب سن افزایش می یافت و از دهه پنجم به بعد این افزایش شدیدتر و به میزان ms1/0 در هر دهه بود که از طریق فرمول:DSL (14cm) = 3.20 + Age-50/100 ± 0.0025 ageبرای سنین مختلف قابل محاسبه است.
    نتیجه گیری و توصیه ها: در نظر گرفتن عامل سن در گزارشات الکترودیاگنوزیس و بررسی بیماران مشکوک به وجود CTS (سندرم تونل کارپ) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. توصیه می شود از این پس مقایسه تاخیر زمانی شاخه حسی و حرکتی عصب میانی دست در افراد مراجعه کننده به مراکز الکترودیاگنوزیس در ایران بر اساس سن و در نظر گرفتن افزایش این پارامترها بر حسب سن و فرمولهای ارائه شده باشد.
    کلیدواژگان: Median nerve، Sensory latency، Motor latency، carpal tunnel syndrome
  • میترا حنانی، مسعود مطلبی کاشانی، سیدغلامعباس موسوی، عباس بهرامی صفحه 25
    سابقه و هدف
    با توجه به عوارض شناخته شده استرس گرمایی در محیط های گرم از جمله نانوایی ها و عدم اطلاع از وضعیت آن در کاشان و به منظور تعیین استرس گرمایی و عوامل مربوط به آن، این تحقیق روی کارگران نانوایی های شهر کاشان در تابستان سال 1382 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش به روش توصیفی روی 175 کارگر (شاطر و نان درآور) در 100 نانوایی که به طور تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. جهت تعیین استرس گرمایی محیط با استفاده از شاخص WBGT از دستگاه WBGT با مدل HSM100 استفاده شد و مطابق با روش استاندارد ISO 7234 اندازه گیری ها در گرم ترین ساعات روز تابستان صورت پذیرفت. در این مطالعه عواملی نظیر تکنیک پخت، نوع نانوایی، نوع تهویه و فضای نانوایی ها مورد بررسی و قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 100 نانوایی مورد مطالعه، 51 نانوایی دارای تکنولوژی پخت ماشینی و 49 نانوایی دارای تکنولوژی پخت سنتی بودند و از مجموع 175 کارگر مورد مطالعه در این نانوایی ها 107 نفر (1/61 درصد) در محیط های با استرس گرمایی کار می کردند. میزان استرس گرمایی در نانوایی های سنتی 2/54 درصد و در نانوایی های ماشینی 8/45 درصد بود و کارگرانی که در نانوایی با تکنولوژی پخت سنتی کار می کردند 3.3 برابر بیشتر از کارگران نانوایی ماشینی در مواجهه با استرس گرمایی بودند. (3.3=OR).
    نتیجه گیری و توصیه ها: استرس گرمایی در نانوایی های کاشان نگران کننده بوده و در نانوایی های سنتی به مراتب بیشتر از نانوایی های ماشینی است، لذا انجام برخی تغییرات در تکنولوژی پخت سنتی را به صورت تحقیق پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: استرس گرمایی، شاخص WBGT، نانوایی، کاشان
  • علیرضا عبادی، محمد افشار صفحه 30
    سابقه و هدف
    هیپوتیروئیدی سندرمی بالینی است که دراثر کمبود تولید هورمون های تیروئیدی بوجود می آید و شیوع آن در مناطق باید کافی و کمبود ید به ترتیب 8- 1% و 20- 10% می باشد. از آنجایی که وضعیت مبتلایان به این بیماری در منطقه گیلان نامشخص است، این مطالعه در جهت ارزیابی اپیدمیولوژی آن طی ده سال در این منطقه انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر، اطلاعات دموگرافیک بیمارانی را که طی 10 سال گذشته با علایم و نشانه های هیپوتیروئیدی به کلینیک تخصصی غدد درون ریز مراجعه کرده بودند و تشخیص آنها به روش ELISA تایید شده بود، جمع آوری گردید و با نرم افزار SPSS آنالیز شد.
    یافته ها
    از 407 بیمار هیپوتیروئیدی 84 درصد زن و16 درصد مرد بودند (نسبت زن به مرد 5.4 به 1). میانگین سنی زنان و مردان به ترتیب 14.8±9.37 و 17±5.39 سال بود. بیماری هاشیموتو شایع ترین علت بیماری بود. شایع ترین علایم و نشانه های بیماری خستگی و ضعف بود و تقریبا اکثر بیماران مبتلا به گواتر درجه 1 تا 3 بودند.
    نتیجه گیری و توصیه ها: نتایج این مطالعه نشان می دهد که هیپوتیروئیدی در دهه چهارم و پنجم زندگی در خانم ها شایعتر است. نشانه ها و علایم و عوارض بیماری باید برای جامعه توضیح داده شود و تست های تیروئیدی درگروه های درمعرض خطر انجام گیرد.
    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی، اپیدمیولوژی، تست های تیروئیدی
  • مهرداد فرزندی پور، سعید آصف زاده صفحه 36
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت رعایت اصول تشخیص نویسی در پرونده های بالینی و استفاده های آموزشی، درمانی، تحقیقاتی، قانونی و آماری از آنها و عدم اطلاع از وضعیت موجود، این پژوهش به منظور تعیین میزان رعایت اصول تشخیص نویسی در پرونده های بالینی بیمارستانهای کاشان در سال 1381 انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش بر روی داده های موجود در پرونده های بالینی 51 پزشک متخصص شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام پذیرفت. حجم نمونه 1071 پرونده بود که به روش نمونه گیری تصادفی، از هر پزشک 21 پرونده انتخاب گردید. چک لیستی بر اساس اصول استانداردسازی جهانی بهداشت (کتاب ICD-10) تهیه شد و داده های مربوط به رعایت اصول تشخیص نویسی به تفکیک بیمارستان و گروه های بالینی به روش مشاهده از پرونده ها استخراج گردید. سپس فراوانی موارد رعایت اصول تشخیص نویسی گزارش گردید.
    یافته ها
    اصول تشخیص نویسی به میزان 87 درصد، اصول ثبت اقدامات پزشکی به میزان 77 درصد و اصول ثبت علل خارجی حوادث به میزان 65 درصد رعایت شده بود. اصول تشخیص نویسی در بیمارستان متینی با 92 درصد بیشترین میزان و در بیمارستان نقوی با 8/77 درصد کمترین میزان را دارا بود. اصول اقدامات در بیمارستان شهید بهشتی با 5/93 درصد بیشترین میزان و در بیمارستان نقوی با 9/72 درصد کمترین میزان را داشت. اصول ثبت علل خارجی حوادث در بیمارستان شهید بهشتی با 8/77 درصد بیشترین و در متینی با 50 درصد کمترین میزان را داشت.
    نتیجه گیری و توصیه ها: در مجموع رعایت اصول تشخیص نویسی در پرونده های بالینی بیماران بستری مطلوب است. به نظر می رسد علاوه بر توجه و دقت متخصصین به ثبت تشخیص ها و اقدامات، وجود شورایعالی مدارک پزشکی دانشگاه زیر نظر ریاست محترم دانشگاه در این امر مؤثر بوده است. بنابراین توصیه می شود شورایعالی مدارک پزشکی در سایر دانشگاه ها نیز تاسیس شود.
    کلیدواژگان: اصول تشخیص نویسی، اصول ثبت اقدامات، اصول ثبت علل خارجی حوادث، پرونده های بالینی
  • سید علیرضا ابراهیم زاده صفحه 45
    سابقه و هدف
    با توجه به مراجعه بیماران مبتلا به کین باخ و عدم توافق در ارجحیت تکنیک عمل طویل کردن اولنا و یا کوتاه کردن رادیوس، این تحقیق انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی کارآزمایی بالینی روی 21 بیماری که دارای تشخیص قطعی کین باخ STAGE II بودند، انجام گرفت. بیماران به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند و در هر گروه عمل طویل کردن اولنا و یا کوتاه کردن رادیوس انجام گرفت. بیماران تا حصول union و نیز بروز عوارض تحت بررسی های کلینیکی و رادیولوژیکی قرار گرفتند و نتایج درمان در داخل گروه ها با آماره Sign و بین دو گروه با آماره دقیق فیشر مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد 21 بیمار تحت مطالعه، 11 نفر با تکنیک کوتاه کردن رادیوس و 10 نفر با طویل کردن اولنا مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران دو گروه به لحاظ سن و جنس مشابه بودند. نتایج درمان در تکنیک کوتاه کردن رادیوس بهتر از طویل کردن اولنا بود اما اختلاف به لحاظ آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری و توصیه ها: با وجود اینکه نتایج درمان در دو روش اختلاف آماری نداشتند، اما به نظر می رسد روش کوتاه کردن رادیوس بر روش طویل کردن اولنا ارجح باشد. تحقیق روی تعداد نمونه بیشتر را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: کین باخ، طویل کردن اولنا، کوتاه کردن رادیوس
  • ابراهیم رضی، مسعود معماریان، سید غلامعباس موسوی صفحه 49
    سابقه و هدف
    نظر به اهمیت شاخص های اسپیرومتری در مبتلایان به آسم و برخی مشکلات اجرایی آن و وجود برخی گزارشات مبنی بر کمک کننده بودن مقادیر IgE و ائوزینوفیلی در برآورد وضعیت اسپیرومتری و به منظور تعیین شاخص های اسپیرومتری و IgE و ائوزینوفیلی سرم مبتلایان به آسم، این تحقیق روی مبتلایان به آسم مراجعه کننده به کلینیک خصوصی و درمانگاه بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال 1381 انجام شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق با روش توصیفی در 154 بیمار انجام شد و از تمامی بیماران اسپیرومتری و نمونه های خون جهت تعیین IgE توتال سرم و شمارش ائوزینوفیل ها به طور هم زمان گرفته شد. بیماران از نظر درصد ائوزینوفیل به دو گروه باائوزینوفیل 5 درصد و کمتر از آن و بیشتر از 5 درصد و نیز از نظر IgE به دو گروه 150 U/ml IgE و کمتر از آن و IgE بیشتر از150 U/ml تقسیم شدند. مقادیر هر یک از شاخص های اسپیرومتری تعیین و میزان تفاوت آنها در گروه های مختلف با آماره T-test مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    تحقیق روی 154 بیمار شامل 76 مرد و 78 زن با میانگین سنی 34.6±16.8 سال انجام گرفت. بین شاخص های اسپیرومتری با وضعیت IgE سرم ارتباط معنی داری وجود نداشت. (NS) میزان درصد FEV1 در کسانی که ائوزینوفیلی 5 درصد و کمتر داشتند 73.8±21.6 و در کسانی که ائوزینوفیلی بیشتر از 5 درصد داشتند 62.9±19.4 بود (p<0.01). میزان اختلاف در سایر شاخص های اسپرومتری با وضعیت ائوزینوفیلی معنی دار نبود. (NS) میزان شاخص FEF 25-75% (l/s) در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت (NS) به تعبیر دیگر رابطه معکوسی بین شاخص های اسپیرومتری غیر از FEF(l/s) با میزان ائوزینوفیلی وجود داشت.
    نتیجه گیری و توصیه ها: در بیماران مبتلا به آسم در سنین میانسالی، شاخص های اسپیرومتری رابطه ای با وضعیت IgE بیمار ندارد. رابطه ای معکوس بین شاخص های اسپیرومتری غیر از FEF (l/S) وجود دارد. انجام تحقیقات بیشتر در موضوع فوق به ویژه با طراحی تشخیصی را پیشنهاد می نماییم.
    کلیدواژگان: آسم، ائوزینوفیلی، IgE، FEF 25، 75%، FEVI
  • مهندس غلامرضا مصطفایی، مهندس عباس درودگر، خانم مهندس لیلا ایرانشاهی صفحه 56
    سابقه و هدف
    نظر به فراوانی مواد زائد بیمارستانی و روند رو به افزایش و گزارشات متفاوت از مقادیر آن در خارج و داخل کشور و عدم اطلاع از وضعیت مواد زائد بیمارستانهای کاشان، این تحقیق به منظور تجزیه فیزیکی زباله های بیمارستانی در سال 81-80 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به صورت توصیفی انجام گرفت. به طور تصادفی در هر ماه یک روز وسط هفته از زباله های کلیه بیمارستان های شهر کاشان شامل بیمارستان شهید بهشتی، بیمارستان نقوی، زایشگاه شبیه خوانی، بیمارستان اخوان و بیمارستان متینی نمونه گیری شد. به این صورت که روز قبل به تعداد سطل های زباله، کیسه زباله مخصوص به رنگ های متفاوت تحویل خدمات بیمارستان داده شد و به مسئولین خدمات بیمارستان ها آموزش داده شد تا با زدن برچسب بر روی کیسه زباله ها مشخص گردد که هر کیسه مربوط به کدام بخش بیمارستان می باشد. در مجموع 60 نمونه در مدت یک سال برداشت گردید. برای تعیین اجزا زباله ابتدا یک نمونه به وزن 50 کیلو گرم متناسب با مقدار زباله هر بخش تهیه و اجزا مختلف از قبیل پلاستیک، کاغذ، منسوجات، مواد برنده، شیشه، فلزات و سایر مواد جداسازی شده و هر یک از اجزا جداگانه توزین شد و درصد هر کدام محاسبه گردید. در ضمن برای تعیین سرانه مواد زاید هر تخت، تمام زباله بیمارستان در آن روز توزین شد. سرانه مواد زاید هر تخت به تفکیک هر بیمارستان و ماه های سال محاسبه گردید.
    یافته ها
    در کل 15012 کیلوگرم انواع زباله از 5 بیمارستان مورد بررسی شهر کاشان جمع آوری و توزین گردید. بیشترین میزان تولید زباله در بیمارستان شهید بهشتی و کمترین میزان آن در بیمارستان متینی جمع آوری شد. میزان اجزاء زباله نمونه های توزین شده عبارت بود از: مواد فاسدشدنی 7/15 درصد، پلاستیک 13 درصد، کاغذ 5 درصد، پارچه 5/4 درصد، شیشه 7/3 درصد ، فلزات 1/2 درصد و نایلون 9/1 درصد. میزان اجزاء زباله در فصل بهار 23 درصد، فصل تابستان 3/25 درصد، فصل پاییز 23 درصد و فصل زمستان 7/28 درصد برآورد گردید. متوسط میزان سرانه ماهیانه مواد زائد بر اساس تخت فعال در بیمارستان شهید بهشتی 9/2 کیلوگرم، بیمارستان نقوی 6/3 کیلوگرم، زایشگاه شبیه خوانی 9/5 کیلوگرم، بیمارستان متینی 5/4 کیلوگرم و بیمارستان اخوان 7/3 کیلوگرم بود.
    نتیجه گیری و توصیه ها: میزان سرانه مواد زائد بیمارستان های کاشان کمی بالاتر از میزان گزارش شده در موارد مشابه است و بررسی علل آن را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: مواد زائد، بیمارستان
  • دکرت حسن الماسی، مهندس محمدرضا رضایی مفرد، حسن اکبری صفحه 62
    سابقه و هدف
    با توجه به عوارض شناخته شده زیست محیطی دفن زباله و امکان بازیافت آن و نظر به عدم اطلاع از میزان مواد بازیافتی و ارزش اقتصادی آن در مناطق روستایی، این تحقیق به منظور بررسی اجزاء بازیافتی و ارزش اقتصادی زباله های خانگی مناطق روستایی کاشان در سال 1380 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با طراحی توصیفی انجام گرفت. سه روستا از مناطق گرمسیری (سن سن) و معتدل (استرک) و سردسیری (برزک) که در حال حاضر دارای طرح جمع آوری زباله هستند به طور تصادفی انتخاب گردیدند و در فصول مختلف یک سال تعداد 36 نمونه از زباله های جمع آوری شده تهیه و اجزاء بازیافتی آن جداسازی و تعیین مقدار گردیدند و ارزش اقتصادی آنها به قیمت روز تعیین و محاسبه گردید.
    یافته ها
    تحقیق در سه روستای کاشان با جمعیت 7200 نفر و 1800 خانوار انجام شد. مواد بازیافتی در زباله های خانگی مناطق روستایی کاشان 7/9% کل زباله ها را تشکیل می داد که هر کیلو از آن مبلغ 300 ریال ارزش داشت و برآورد تولید زباله آنها به طور متوسط در هر ماه 2/108 تن بود که جمع آوری و دفن آن به ازاء هر کیلو 30 ریال و در مجموع 324600 ریال هزینه داشت. ارزش مواد بازیافتی در این زباله ها ماهیانه 3352 هزار ریال بود و مبلغ 320 هزار ریال به علت عدم جمع آوری ودفن آنها صرفه جویی گردید. در مجموع بازیافت مواد در زباله های خانگی مناطق روستایی ماهیانه مبلغ 3572 هزار ریال سود داشت که می تواند بخشی از هزینه های جمع آوری زباله های روستایی و دفن آنها را جبران نماید.
    نتیجه گیری و توصیه ها: امکان بازیافت اجزاء زباله های خانگی روستایی و بهره وری اقتصادی از آن وجود دارد و بررسی در سطوح کلی را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: بازیافت، زباله های روستایی، هزینه بازیافت، درآمد بازیافت، بهره وری بازیافت
  • فاطمه رنگرز جدی، مهرداد فرزندی پور، سیدعلامعباس موسوی صفحه 68
    سابقه و هدف
    مراکز فوریت ها و اورژانس بیمارستان ها نقش اساسی در تضمین سلامت و نجات جان انسان ها در حوادث و سوانح ایفاء می کنند. مدیریت و ارزیابی فعالیت های اورژانس و ارایه خدمات مطلوب به بیماران با ایجاد سیستم اطلاعاتی و ثبت صحیح اطلاعات میسر می باشد. از آنجائی که از وضعیت ثبت اطلاعات اورژانس در این منطقه اطلاعاتی در دست نیست، پژوهشی جهت تعیین میزان ثبت اطلاعات پرونده اورژانس در بیمارستان های شهر کاشان در بهار 1381 صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با استفاده از داده های موجود انجام گرفت. تعداد 540 پرونده از طریق نمونه گیری تصادفی ساده از بین پرونده های اورژانس بیمارستان ها انتخاب و اطلاعات آنها با توجه به اوراق استاندارد معاونت پژوهشی وزارت متبوع و بر اساس اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شد. اطلاعات جمع آوری شده شامل موارد قانونی، اداری، مالی و کادر تکمیل کننده نظیر پذیرش، پرستاری و پزشکی بود. این اطلاعات با آزمون کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 540 پرونده مورد بررسی میزان عدم ثبت اطلاعات قانونی 14 درصد، اداری 12 درصد، مالی 14 درصد، پذیرش 17 درصد، پرستاری 11 درصد و پزشکی 17 درصد بود. آمار عدم ثبت موارد قانونی، اداری و مالی در بیمارستان نقوی 12 درصد و در بیمارستان شهید بهشتی 15 درصد بود که اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (0001/0>p). در کل ساعت ترخیص، علت خارجی و توصیه های پس از ترخیص بیشترین میزان عدم ثبت را داشت.
    نتیجه گیری و توصیه ها: به نظر می رسد میزان ثبت اطلاعات پرونده بیماران اورژانس در بیمارستان های شهر کاشان نسبتا مطلوب باشد، اما در بعضی موارد خاص پزشکی مانند ساعت ترخیص و توصیه های پس از ترخیص کمبود ثبت اطلاعات همچنان وجود دارد.
    کلیدواژگان: ثبت اطلاعات، اورژانس، مدارک پزشکی، ارزیابی مدارک پزشکی، محتویات پرونده پزشکی
  • خدیجه دانشجو، علی زمانی، نیلوفر حاجی زاده صفحه 74
    سابقه و هدف
    با توجه به شایع بودن عفونت سیتومگالوویروس، اطلاع از علائم بالینی و تشخیص آن و تناقضاتی که در مورد علائم آنها و همراهی با سایر بیماری ها وجود دارد و به منظور مطالعه ده ساله عفونت سیتومگالوویروس، این تحقیق روی کودکان کمتر از 10 سال سرپایی و یا بستری در بیمارستانهای شهر تهران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی روی 41 بیمار که به طور مستمر مراجعه نمودند انجام گرفت. معیار تشخیص بیماری در نوزاد تیتر CMV-IgG Ab بیشتر از مادر و یا CMV-IgM Ab مثبت و در کودکان CMV-IgG Ab که در 2 نوبت به فاصله دو هفته تیتر بالارونده داشته باشد، بوده است. آزمایشات به روش ELISA انجام شدند. خصوصیات سن، جنس، سن شروع علائم، علائم بالینی و یافته های آزمایشگاهی بررسی و با آماره توصیفی ارائه گردید.
    یافته ها
    از 41 مورد کودک کمتر از 10 سال مبتلا، 71 درصد پسر و 29 درصد دختر، 5/58 درصد در زمان مراجعه زیر یک سال و در 7/92 درصد سن شروع علائم بالینی کمتر از یک سالگی بود. 83 درصد علائم عصبی، 76 درصد اختلال تکاملی، 54 درصد تشنح و 39 درصد میکروسفالی داشتند. در 4/24 درصد بیماران کشت CMV ادرار مثبت (بیماری فعال) بود. شایعترین علائم غیر عصبی هپاتومگالی و اسپلنومگالی به ترتیب با فراوانی 3/29 و 1/17 درصد بود.
    نتیجه گیری و توصیه ها: مادران باردار به خصوص در سه ماهه اول بارداری و نیز کودکان نارس از تماس با افراد مشکوک یا بیمار مبتلا به سیتومگالوویروس باید اجتناب نمایند.
    کلیدواژگان: عفونت ویروس سیتومگال، تشنج، هپاتواسپلنومگالی
  • گزارش مورد (CASE REPORT)
  • حسین خطیبی، رضا توکلی دارستانی، مهندس ناصر ولایی صفحه 81
    سابقه و هدف
    شکستگی و دررفتگی های ناحیه هیپ، موارد شایعی از اورژانس های ارتوپدی را تشکیل می دهند. اما شکستگی و دررفتگی چندبخشی در ناحیه هیپ مورد نادری است که تا به حال گزارش نشده یا لااقل در بررسی پیشینه تحقیق در دسترس نبوده است، بنابراین به معرفی یک مورد مراجعه کننده به بیمارستان امام حسین(ع) در سال 83 اقدام شده است.
    معرفی مورد: بیمار آقای 28 ساله ای است که در اثر تصادف با اتومبیل در حین موتورسواری دچار شکستگی گردن فمور، ساب تروکانتریک، لبه خلفی استابولوم، دررفتگی خلفی هیپ به همراه Impaction Fracture سر فمور بود که به صورت اورژانسی تحت عمل جراحی جااندازی باز سر فمور و تثبیت شکستگی های موجود توسط Cephalomedullary Nail قرار گرفت و در یک پیگیری چهار ماهه موفقیت نسبی به دست آمد.
    نتیجه گیری و توصیه ها: با توجه به مطرح بودن شکستگی و دررفتگی های چندبخشی ناحیه هیپ، طرح درمانی اجرا شده می تواند مؤثر باشد. توصیه به گزارش موارد مشابه موجود می شود.
    کلیدواژگان: شکستگی و دررفتگی های چند بخشی ناحیه هیپ
|
  • Sayed Ali Modarres Zamani *, Giv Sharifi, Ramin Kamali Page 1
    Background
    Lumbar and thoracolumbar fractures are among the most common fractures of spine. Some instable fractures require fixation and TLSO brace. Nowadays, pedicular screw are more commonly applied for rapid fixation and bone fusion, thus, it seems as if brace may be used less commonly. The present study was performed to determine the role of brace in lumbar instable fracture after fixation with pedicular screw in Loghman hospital.
    Materials And Methods
    For this clinical trial patients were assigned in 2 groups of with and without brace. Radiologic and clinical examination data of 1, 3, and 12 months after surgery were used to determine bone fusion. Chi square and Fisher's exact test were used for data analysis.
    Results
    Of 56 cases with thoracolumbar fracture, 48 were fixated with pedicular screw. Falling was the most common etiology, L1 was the most common affected vertebra, and burst was the most common fracture type. Groups were similar according to demographic features. Fusion rate was 60% with brace and 58% without brace in a 3-month follow up however, it was 100% in both groups after one year. Residual back pain did not differ significantly between groups.
    Conclusion
    Brace did not influence the outcomes. Thus, patients with instable thoracolumbar fracture may not require TLSO brace following the pedicular screw surgery.
  • Mansour Ebrahimi * Page 7
    Background
    Contamination of the ecosystems by industrial and agricultural pollutants has been of major recent concern. Recent rapid industrialization in developed and even developing countries and the resultant high demands for industrial products has led to heavy metals pollution. The bioaccumulation of metals in food chain and ultimately in human body could exert deleterious effects on human health and especially on sperm quality and quantity. This study was conducted to examine the morphological changes and motility parameters disturbances due to mercury exposures on fish sperms.
    Materials And Methods
    This is an experimental study on fishe's sperm. The fishes were with average weight of 1018±73 grams. The sperms were exposed to mercury with different concentration 0, 0.1, 1, 5, 10, 50 and 100 PPM. Their effects were evaluated by ultra morphological and motility parameters.
    Results
    The study showed that mercury concentrates had not effect on sperm, but in 5ppm or more mercury concentration, dropped of sperm tails could be observed. Motility characteristics of sperms had influenced by mercury with 0.1 PPM concentration or more.
    Conclusion
    The results reconfirmed that mercury toxicity may be exerted via respiratory systems inhibition, thus, ultra morphological changes may not be observed in early stage. Immotile sperm and dead sperm can not swim and find the ovum to fertilize it.
  • Morsal Mahryar *, Mortaza Mehdizadeh, Hesamoddein Moghaddasi, Sayed Mohamamd Hosseini Page 14
    Background
    With respect to neovascular deterioration of high risk diabetic retinopathy patients and controversy reports of diode laser treatment effects, the present study was carried out.
    Materials And Methods
    This clinical trial was performed on 386 eyes of 224 patients. Neovascular formation was assessed around optic nerve or retina. If they were considered as the high risk group according to the DRS criteria, diode laser treatment would be achieved for 4-10 sessions. Then, patients were reevaluated and angiography would be carried out to decide whether to continue diode laser treatment. Role of diode laser treatment on neovascular deterioration of patients has been assessed on 3-month follow ups.
    Results
    Of 386 eyes, 210 (54.4%) have shown good response to diode laser treatment. In 31.3%, vascular deterioration was incomplete, whereas 14.3% had no response (p<0.000).
    Conclusion
    Diode laser treatment is an effective therapeutic approach for neovascular deterioration of high risk diabetic retinopathy patients.
  • Ali Reza Alavian Ghavanini *, Kourosh Mansouri, Hamid Reza Elmi Page 19
    Background
    Despite the high incidence and prevalence of CTS, there is no exclusive data about normal values increment of motor and sensory distal latencies of median nerve at wrist according to age. This research was done in electrodiagnosis lab of Physical Medicine & Rehabilitation ward in Nemazi hospital in Shiraz between 1374-1379.
    Material And Methods
    This study was performed on 1200 cases that had no history of paresthesia and numbness in both hands and no history of diabetes mellitus, systemic disease, and electrodiagnosis evidence of no cervical radiculopathy or peripheral neuropathy. Tinel’s and phallen’s tests were also negative in all cases. Normal values, increment of motor and sensory distal latencies of both hands median nerves were studied and analyzed in ten age groups from 10-80 years.
    Results
    In this study, the mean normal value for distal motor latency of median nerve was 3.3 ms (2.50-4.20ms). Increment of this value is mild (about 0.1ms per decade after 5th decade of life) and could be calculated with the following formula: DML (8cm)= (3.30+) ± 0.0025age. The mean normal value for distal sensory latency of median nerve was 3.2ms (2.7-3.70ms). Increment of his value is mild (about 0.1ms per decade after the 5th decade of life) that could be calculated with the following formula: DSL (14cm) =(3.20 +) ± 0.0025age.
    Conclusions
    It seems that age has significant influence on distal motor and sensory latencies at wrist. We recommend electrodiagnostic evaluations to be performed according to the age
  • Mitra Hannani *, Masoud Motallebi Kashani, Sayed Gholam Abbas Mousavi, Abbas Bahrami Page 25
    Background
    With respect to the heat stress-induced complications in environment with high temperature such as bakeries, we designed a study to detect heat stress on bakeries in Kashan city.
    Material And Methods
    For this descriptive study, 175 randomly selected bakers in 100 bakeries in Kashan were enrolled. To determine environment heat stress, we used WBGT instrument and WBGT indices. The measures were taken by standard ISO 7234 method in the hottest hours of summer. Variants such as baking technique, type of bakery, type of ventilation and bakery space were evaluated.
    Results
    Of 100 bakeries, 51 used machinery technique and 49 had traditional technique bakeries. Of 175 bakers, 107 (61.1%) worked in heat stress situation. The rate of this stress was 54.2% and 45.8% in machinery and traditional bakeries, respectively. Exposed to heat in traditional bakeries were 3.3 fold more than machinery bakeries.
    Conclusions
    We are worried about heat stress in bakeries of Kashan. This situation was more pronounced in traditional bakeries. We suggest changing traditional technique to modern bakeries.
  • Sayed Ali Reza Ebadi *, Mohammad Afshar Page 30
    Background
    Hypothyroidism is a syndrome caused by the diminished level of thyroid hormones. Its prevalence has been reported 1-8% in adequate-iodine and 10-20% in low-iodine level regions. The present study has determined the epidemiology of hypothyroidism in Gilan.
    Materials And Methods
    For this retrospective study, demographic data of ELISA-documented patients with hypothyroidism were gathered during a 10-year period. SPSS soft ware was use for data analysis.
    Results
    Of 407 patients, 84% were females. The mean age of females and males were 37.9±14.8 and 39.5±17 years. Hashimoto was by far the most common cause. Fatigue and weakness were the most common symptoms. All patients had goiter of 1st to 3rd degree.
    Conclusion
    Results have revealed that hypothyroidism is a common complaint in 40-60 years old females. Thyroid tests should be performed in high risk population.
  • Mehrdad Farzadipour *, Saeid Asefzadeh Page 36
    Background
    With respect to the importance of recording diagnosis in patients’ medical data for educational, research and legal and statistic aspects, we designed a study on patients’ medical records that were hospitalized in Kashan’s hospitals in 1381.
    Material And Methods
    This study was performed on medical files of 51 specialists working in Kashan University of Medical Sciences. Totally, 1071 medical records which were selected randomly, averagely 21 records for each physician, were included. We used the list of standard principle of International Classification of Disease (ICD-10). Data extracted and separated according to each hospital and clinical field.
    Results
    Data were recorded correctly in diagnosis, orders, and external events, 87%, 77%, and 65%, respectively. The rate of diagnosis records were in its high level in Matini hospital (92%), and were in lowest range in Naqavi hospital. The rate of order records were 95% in Shahid Beheshti and in lowest range in Naqavi hospital (72.9%). The rate of principle of external events records were in highest range in Shahid Beheshti hospital (77.8%) and in lowest range in Matini hospital (50%).
    Conclusion
    We found the rate of recording level was good. It is correlated with attention of specialist and supervisor of medical data committee of university.
  • Sayed Ali Reza Ebrahim Zadeh * Page 45
    Background
    There are controversies about the surgical approach for patients with Keinbock’s disease. The aim of this study is to compare ulnar elongation and radius shortening in treatment of these patients.
    Material And Methods
    We design a clinical trial on 21 diagnosed patients with stage 2 Keinbock’s disease. We randomly separated these patients in two groups. The first group was treated with ulnar elongation and the other with radius shortening. We followed the patients radiological while physical examination for union or post operation complications was achieved. The treatment outcomes were analyzed in each group by sign test and between two groups by Fisher's exact test.
    Results
    11 patients underwent radius shortening and 10 were operated by ulnar elongation. Age and sex did not differe significantly between groups. Surgical approach outcomes did not show statistical significant difference between two groups but the results were better in radius shortening technique.
    Conclusion
    Although we could not find any differences between these two groups, it revealed that the radius shortening technique has preferred outcomes to ulnar elongation. We suggest further studies with more samples.
  • Ebrahim Razi *, Masoud Memarian, Sayed Gholam Abbas Mousavi Page 49
    Background
    The spirometric indices are important values in asthmatic patients. There are some reports indicating that IgE and serum eosinophilia could help to interpret spirometric status. The aim of this study was to determine spirometric indices, IgE and serum eosinophilia of asthmatic patients in Kashan.
    Materials And Methods
    154 patients were enrolled in this descriptive study. They were referred to a private clinic and Shaheed Beheshti hospital in Kashan. These patients were examined for spirometry, total serum IgE and eosinophilic count. Patients were assigned according to <5% eosinophilia, >5% eosinophilia and also IgE <150U/ml and IgE >150U/ml. Groups were compared with t-test.
    Results
    The study population included 76 male and 78 females with the mean age of 34.8 ± 16.8 years. Spirometric indices and serum IgE did not show a significant association (NS). FEV1 was 73.8 ± 21.6 in patients with <5% eosinophilia and was 62.9 ± 19.4 in patients with >5% eosinophilia (p<0.01). Other spirometric indices did not show a significant association with eosinophilia status. FEF25-75% did not differ significantly between groups (NS).
    Conclusion
    In middle-ages asthmatic patients spirometric indices do not correlate with patient's IgE status. There is a reverse relation between IgE and spirometric indices except for FEF. Further studies are strongly recommended.
  • Gholam Reza Mostafaei *, Abbas Doroudgar, Leila Iranshahi Page 56
    Background
    Waste materials are a matter of concern in most societies. In our country there is no documented analysis of these waste materials, thus, the resent study was designed to analyze the hospital wastes physically.
    Materials And Methods
    It was a descriptive study. Samples were gathered from hospital wastes of Shahid Beheshti, Shabih Khani, Matini, Naqavi, and Akhavan. Totally, 60 samples were gathered during the study. Then, a 50-kg sample was prepared, for which, waste analysis was performed according to different particles.
    Results
    Totally, 15012 kg wastes were gathered. Shahid Beheshti had the highest and Matini the lowest wastes. Different particles were as follow: decayed materials 15.7%, plastic 13%, papers 5%, cloth 4.5%, glass 3.7%, metals 2.1%, and nylon 1.9%. Average monthly amount of waste for each Shahid Beheshti hospital bed was 2.9kg, for Naqavi, Shabih Khani, Matini and Akhavan hospitals were 3.6, 5.9, 4.5, and 3.7 kg, respectively.
    Conclusion
    The monthly average amount of wastes is high in Kashan hospitals. It is worth surveying.
  • Hasan Almasi *, Mohammad Reza Rezaei Mofrad, Hossein Akbari Page 62
    Background
    With respect to environmental aspects of solid waste recyclable material and its economical importance in rural region, this study was performed in Kashan rural region.
    Materials And Method
    This experimental study was performed in warm, medium and cold climatic region of Kashan, where they had solid waste collection system. 36 samples were randomly collected yearly and its recycled components and economical values were measured.
    Results
    Research was performed in 3 rural with 7200 population. As recyclable material in Kashan rural region household consisted of 9.7 percent of total solid waste material, this material valued 300 Rials per kilogram and estimated of its solid waste per month was 108.2 ton and its collection and sanitary landfill cost was 324600 Rials. Value of recyclable material was 3352 monthly and because of non collection and sanitary landfill 320000 was saved. Recyclable in household solid waste material had 3572 thousand Rials benefit monthly and it can repair some of rural solid waste collection cost.
    Conclusion
    Rural solid waste can be recycled and sold. We recommend this survey in total area.
  • Fateme Rangraz Jeddi *, Mehrdad Farzandipour, Sayed Gholam Abbas Mousavi Page 68
    Background
    Emergency department has a vital role for dealing with life and death situation. Monitoring and evaluating the quality of care issues with an accurate and adequate data information system is of utmost importance. The aim of this study was to determine the rate of data information which was documented in emergency record in two hospitals of Kashan city.
    Materials And Methods
    In spring 2002, this existing type data study was performed. 540 records were selected through simple random sampling. Data collection was based on legal, administrative and financial issues as well as personnel who were responsible to complete the data (physicians, nurses and administrative unit).
    Results
    The survey has revealed that 14%, 12%, 14% of legal, administrative, and financial issues were remained undocumented. Meanwhile, 17% of admission-related, 11% of nursing-related and 17% of medical-related documents were uncompleted. The highest rate of documented data was achieved by nurses and the lowest belonged to physicians. There were significant statistical differences between two hospitals for type of issues and personal, time of discharge, external causes and orders to discharge, where the lowest elements were completed.
    Conclusions
    The rate of documented information in emergency records of these two hospitals was comparatively good however, some documentation items such as time of discharge, recommendations in discharge would need to be improved.
  • Khadije Daneshjou *, Ali Zamani, Niloufar Hajizadeh Page 74
    Bcakground: Cytomegalovirus (CMV) infection is quite common. This disease has different variations in clinical symptoms. The aim of this study was to identify the symptoms, diagnosis pathway and clinical variations of cytomegalovirus infection. Therefore, in a 10-year period children who were hospitalized or referred to pediatric hospitals of Tehran city were selected.
    Materials And Methods
    This is descriptive study was performed on 41 consecutive cases. Diagnostic criteria were rising of CMV IgG-Ab titer in two separated time with two weeks interval. Tittering methods for this specific antibody was Elisa. Demographic features such as age, sex, onset of symptoms, clinical symptoms and laboratory findings were evaluated.
    Results
    Of 41 infected children, 71% were boys, 58.5% aged less than one year, and 92.7% had experienced the disease during their first year of life. The most common symptoms were neurological (83%), developing defect (76%), seizure (54%) and microcephalus (39%). 24.4% had positive urine culture for CMV (active disease). Hepatomegaly and splenomegaly were the most common non-neurological symptoms (29.3% and 17.1%, respectively).
    Conclusions
    CMV infection is a congenital infection which transmits from mother to children, so it is better that pregnant women in first trimester period and immature neonate wouldn’t been exposed to suspicious patient with CMV infection.
  • Hossein Khatibi *, Reza Tavakkoli Arestani, Naser Valaei Page 81
    Hip fracture and dislocation is a common orthopedic complication. However, multiple fractures and dislocations is a rare event that was not found in the literature. A 28-year man referred to our unit with multiple trauma. He had the following fractures: femoral neck, subtrocantric, posterior edge of acetabulum, posterior hip dislocation as well as impaction fracture of femoral neck. He underwent an emergency operation and all fractures were fixated with cephalomedullary nails. In a 4-month follow up, he seems to be fine.