فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 15 (زمستان 1383)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 15 (زمستان 1383)

  • 354 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/11/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • صفحه 9
  • مباحث نظری
  • محمود دهقانی*، علیرضا جزایری صفحه 13
    هدف از ارایه این مقاله گردآوری و جمع بندی جامع، دقیق، علمی و در عین حال مختصری از برنامه های پیش گیری از سوء مصرف مواد مخدر از ابتدا تاکنون است. اگر چه علم پیش گیری از سوء مصرف مواد تاریخچه ای بسیار کوتاه دارد، ولی به سبب اهمیت مساله از یک سو، و از سوی دیگر به علت مراحل تحولی مبتنی بر علم در حال تکامل پیش گیری، از حساسیت بسیاری برخوردار است. در این مقاله مولفان سعی داشته اند تا روی کردهای پیش گیری را با توجه به سیر تاریخی توصیف کنند و همزمان به بحث در خصوص مزایا و معایب این رویکردها بپردازند. روی کردهای مطرح شده به ترتیب روی کرد آگاه سازی، پرورش عاطفی، جایگزین، نفوذ اجتماعی و رویکرد یکپارچه نفوذ اجتماعی افزایش توانایی است.
    کلیدواژگان: پیش گیری، روی کرد، سوء مصرف، مواد
  • مباحث کاربردی
  • محمد بامنی مقدم *، علیرضا خوش گویان فرد صفحه 43
    هدف اصلی این مقاله، آشنا کردن خواننده با کاربرد رگرسیون چندک در تحلیل داده هاست. رگرسیون چندک، رابطه چندک دلخواهی از توزیع متغیر وابسته را با متغیرهای تشریحی از طریق مدل آماری تبیین می کند. در این مقاله، مدل رگرسیون چندک معرفی و به شیوه برآورد پارامترها اشاره می شود؛ به قابلیت شناسایی شکل توزیع که مدل رگرسیون معمولی (میانگین شرطی) آن را دارا نیست، تاکید می شود؛ در پایان با یک مثال عددی از داده های رفاه که در آن براساس یک نمونه تصادفی 684 نفر از جوانان 18 تا 29 سال تهرانی انتخاب شده است، تلاش شده است کاربرد رگرسیون چندک برای رفاه تشریح شود و رابطه رفاه مطلوب جوانان (متغیر وابسته مدل) با تعداد سال های تحصیل آنان (متغیر تشریحی مدل) تحت بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برآورد حداقل مربعات، حداقل قدر مطلق انحرافات، رگرسیون چندک، رفاه، معیار d کوک، میانگین شرطی
  • محمدرضا جوادی یگانه* صفحه 57
    این مقاله به دنبال نشان دادن کاربرد نظریه بازی در تحلیل رفتار روزمره است. برای این منظور، ابتدا شرح مختصری از نظریه بازی ها، از جمله بازی دوراهی زندانی، بازی بزدلانه و بازی های دوراهی اجتماعی آمده است. آن گاه سعی شده یک نمونه از رفتارهای روزمره که با نظریه بازی تحلیل شدنی است، نشان داده شود. این مورد، به بررسی تعامل رانندگان و ماموران عرضه بنزین در جایگاه های توزیع بنزین در تهران پرداخته است تا بر اساس آن، علل اجتماعی اتلاف بنزین را در این جایگاه ها با نظریه بازی نشان دهد. رفتار بنزین زدن رانندگان در سه حالت رفتار پایاپایی، رفتار منصفانه و رفتار غیر منصفانه بررسی شده و نشان داده شده که اتلاف بنزین، به سبب قرار گرفتن رانندگان در موقعیت بازی دوراهی اجتماعی، و تعامل رانندگان و ماموران پمپ بنزین در ترکیبی از بازی دوراهی زندانی و بازی بزدلانه است و نتیجه ای است از بی توجهی رانندگان قرار گرفته در موقعیت اول، و یا حاصلی است از قصد انتقام گیری رانندگان از کارکنان و کم کردن زیان های وارده به خود در موقعیت دوم.
    کلیدواژگان: اتلاف بنزین، بازی بزدلانه، بازی دو راهی اجتماعی، بازی دو راهی زندانی، نظریه بازی
  • عزت الله سام آرام* صفحه 99
    روند جهانی شدن این واقعیت را نشان می دهد که در آینده نزدیک، سهم حرف و مشاغل آزاد و پرداختن به خود اشتغالی افزایش چشم گیری خواهد داشت. چرا که با پیدایش ادارات و دانشگاه های مجازی، تجارت الکترونیکی، تلفن همراه و رایانه های همراه می توان گفت که برای انجام امور شغلی دیگر نیازی به استقرار در یک مکان نیست و این مناسبات را در هر مکانی می توان انجام داد. لذا تنها راه توسعه نظام بیمه ای در ایران، توجه بیش تر به بیمه های درمانی و بازنشستگی صاحبان حرف و مشاغل آزاد است.
    در این مقاله ضمن بررسی موضوع بیمه اجتماعی صاحبان حرف و مشاغل آزاد در ایران، قوانین و مقررات بیمه آنان و خوداشتغالی در شش کشور اروپایی و کشور ترکیه بررسی شده است و در نهایت ویژگی های آن ها با ویژگی های بیمه حرف و مشاغل آزاد ایران مقایسه شده است:الف) تطبیق سن بازنشستگی در کشورهای تحت مطالعه.
    ب) تطبیق میزان حق بیمه در کشورهای تحت مطالعه.
    ج) تطبیق رتبه بندی افراد تحت پوشش بیمه اجتماعی خوداشتغالی.
    د) تطبیق مشاغل تحت پوشش بیمه اجتماعی خوداشتغالی و صندوق های مربوط به آن ها.
    ه) تطبیق مدیریت بیمه خوداشتغالی.
    کلیدواژگان: اروپا، ایران، بیمه اجتماعی، ترکیه، مشاغل آزاد
  • علی دواتی*، اختر جمالی صفحه 123
    مهم ترین دستاورد بشر در قرن بیستم افزایش امید به زندگی بود. در ایران براساس آخرین آمار سرشماری کشور، جمعیت سال مندان بالای 60، سال نزدیک به 4 میلیون نفر بوده است. گروهی از این جمعیت سال مند، افراد شاغل در بخش دولتی بودند که اکنون به مرحله بازنشستگی رسیده اند. بازنشستگان در مقایسه با دیگران عموما از وقت آزاد بیشتری برخوردارند و گذران این وقت آزاد برای آنان اگر به صورت مفید و رضایت بخش نباشد، عمدتا کسالت، افسردگی و ناامیدی به دنبال خواهد داشت. بررسی چگونگی دسترسی و بهره مندی این قشر از جامعه به این گونه فعالیت ها، به منظور سامان بخشیدن به این اوقات، یک اولویت به نظر می رسد. به این منظور مطالعه ای با حضور 384 نفر از بازنشستگان کشوری شهر تهران با استفاده از پرسش نامه طراحی و اجرا شد.
    دسترسی به بستگان و آشنایان با 65.9 درصد، و سینما با 9.4 درصد، به ترتیب بیش ترین و کم ترین فراوانی را داشت؛ این در حالی است که بهره مندی از این دو فعالیت به ترتیب 72.7 و 3.1 درصد بود. در تجزیه و تحلیل چند متغیره بهره مندی از دیدار بستگان با هیچ کدام از فاکتورهای تحت بررسی ارتباط معنی داری یافت نشد. حال آن که بهره مندی از سینما با جنسیت بازنشستگان رابطه معنی داری داشت (P=0.002) به طوری که زنان بیش تر از سینما بهره مند شده بودند. در بین عوامل مختلف شغل پس از بازنشستگی، حقوق ماهیانه و مقدار فراغت طی 24 ساعت بیش ترین ارتباط را با خدمات ویژه اوقات فراغت داشت. علی رغم تمام این مسائل به نظر می رسد عدم برنامه ریزی صحیح برای زمان فراغت مهم ترین نقش را در این هنگام ایفا می کند.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، بازشستگی، بهره مندی
  • سعید جهان شاهی* صفحه 139
    سال هشتاد و دو، سال اول برنامه پیش گیری از اعتیاد که در سطح اجتماعات کوچک محله ها به اجرا درآمد، سال تجربه و تجربه آموزی بود. در مقاله حاضر نخست به بررسی تجربه فعالیت های مشارکتی در شهر پورتو آلگره (Porto Alegre) در جنوب برزیل که از تجارب زبان زد برنامه های مشارکت مردمی است، پرداخته خواهد شد؛ سپس تجربیات به دست آمده از مرحله آغاز اجرای برنامه در چهار محله صفاییه، حسن آباد، نعیم آباد، و مریم آباد در سطح شهر یزد و یک روستای دو هزار نفری به نام روستای نصر آباد از توابع شهرستان تفت، در جاده یزد شیراز، معرفی و بررسی خواهد شد. در بررسی این پنج تجربه، پنج الگوی مشارکتی که ماحصل تعامل خودجوش شرایط با ایده برنامه بود، استخراج و در الگوی واحدی جمع بندی شد. در بعد اجرایی نیز متغیرهای انسانی موثر در اجرای این تجارب کارشناس مجری برنامه، رهبران محلی، تسهیل گران و موسسات غیر دولتی هم کار با برنامه از دو بعد ثبات و توانایی تحلیل و بررسی شدند. ماحصل این تحلیل ها و جمع بندی نحوه اجرای برنامه در سال دوم، به معرفی الگوی عملیاتی انجامید که به نظر نگارنده نه تنها قابلیت اجرا در سطح محلات مختلف با فرهنگ های مختلف و در استان های مختلف را دارد، بلکه قابلیت استفاده در محیط های کار، مدارس و خانواده ها را نیز دارا است. در این الگوی عملیاتی جدید، جاده ارتقای سلامت، از تسهیل گران آغاز شده و به سازمان های مبتنی بر اجتماعات کوچک (Community-based Organization) ختم می شود. در این راه، به منظور ایجاد قابلیت توان مند سازی مردم علیه سوء مصرف مواد مخدر و وابستگی به آن، هم چنین دست یابی به هدف «ایجاد جنبش فراگیر اجتماعی علیه سوء مصرف مواد مخدر»، تسهیل گران یا گروه مرکزی اجرای برنامه، سازمان دهی مدون مشارکت مردم را با تکیه بر سنت های بومی و فرهنگی آن ها، حول مفاهیم خانه و زندگی و توان مندسازی اجتماعات کوچک را در پیش گرفتند؛ چرا که این طریق و توان مندسازی اجتماعی در این الگوی پیشنهادی را با قابلیت بازسازی هویت اجتماعی، بهبود سرحالی (Wellbeing) و آموزش مهارت های زندگی اجتماعی، را ممکن می سازد.
    کلیدواژگان: اجتماع کوچک، اعتیاد، پیش گیری اجتماع محور، توان مند سازی
  • مشکلات اجتماعی
  • محمد امین قانعی راد* صفحه 169
    مقاله حاضر معضل بیکاری دانش آموختگان و مهاجرت نخبگان را با کاربرد نظریه توسعه ناموزون آموزش عالی تحت بحث و بررسی قرار می دهد. نظریه پردازان آموزش عالی در غرب توسعه آموزش عالی را با استفاده از مفهوم توده ای شدن آموزش عالی توضیح می دهند. افزایش مشارکت مردم در آموزش دانشگاهی بعد از جنگ جهانی دوم به گسترش کمی آموزش عالی در غرب انجامید و با توجه به چرخش های ده گانه تنوع کارکردها، تغییر نیم رخ اجتماعی جمعیت های دانشجویی، آموزش حرفه ای، تنش بین آموزش و پژوهش، هم چنین تنوع منابع تامین اعتبارات آموزش عالی، و پیدایش دیوان سالاری اثربخش در اداره دانشگاه ها، یک شیوه پویا و جدید تولید دانش شکل گرفت که از حیث شاخص های اجتماعی (جنسیتی، طبقاتی، جغرافیایی، سازمانی، بخشی و...) توزیع یافته بود. بدین ترتیب توسعه آموزش عالی و نظام تولید دانش در غرب از ویژگی توزیع متعادل اجتماعی برخوردار است. این مقاله با بررسی آمارهای آموزش عالی ایران نشان می دهد که در دو دهه اخیر آموزش عالی از حیث کمی به طور شتابانی گسترش یافته است؛ در حالی که از حیث شاخص های توزیع اجتماعی دارای وضعیت نامطلوبی است. الگوی ویژه توسعه آموزش عالی در ایران، با ابداع مفهوم «توده ای شدن متراکم آموزش عالی» بیان می شود و به عنوان یک الگوی ناموزون توضیح داده می شود. توسعه ناموزون نظام دانش به نوبه خود از الگوی ناموزون توسعه کشور تاثیر پذیرفته است. این مقاله علاوه بر توصیف ویژگی های توسعه آموزش عالی و نظام دانش در ایران، تاثیر ویژگی عدم توزیع اجتماعی دانش را در ناتوانی بخش های اقتصادی اجتماعی (به منظور جذب سرمایه های انسانی)، تجزیه و تحلیل می کند. بخش پایانی این مقاله ضمن نتیجه گیری از مباحث نظری و بررسی های آماری، برای رفع ناموزونی های موجود، راه کارهایی را برای پیوند آموزش عالی با فرآیندهای توسعه اجتماعی اقتصادی کشور پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: بیکاری دانش آموختگان، توده ای شدن آموزش عالی، توسعه ناموزون آموزش عالی در ایران، چرخش های جدید آموزش عالی، مهاجرت نخبگان
  • مسعود محمدی الموتی* صفحه 209
    این مقاله به توضیح نقش جهانی شدن در مهاجرت نیروی انسانی متخصص و بررسی این موضوع در ایران می پردازد. براساس یافته های این مقاله اگر جهانی شدن را به مثابه گسترش روابط اجتماعی به سطح جهانی در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی تعریف کنیم، جهانی شدن بازار کار را می توانیم به معنای شکل گیری یک بازار کار جهانی بدانیم که در آن زمینه ها و امکانات لازم برای دسترسی و برقراری ارتباطات آسان میان عرضه و تقاضای نیروی کار در سطح جهانی فراهم آمده است. بنابراین جهانی شدن بازار کار زمینه مهاجرت متخصصان را فراهم می آورد. در این شرایط نگاهی به تجربه بین المللی در خصوص مهاجرت نیروی انسانی ماهر نشان می دهد که با گسترش روند جهانی شدن به ویژه در حوزه اقتصاد در واقع میزان مهاجرت متخصصان نیز افزایش یافته است. این مقاله نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران در یک مقایسه بین المللی، در منطقه آسیا و اقیانوسیه با 16درصد مهاجرت متخصصان دارای دومین رتبه به لحاظ میزان مهاجرت افراد دارای تحصیلات عالی بالای 25 سال به آمریکا می باشد. هم چنین به لحاظ مهاجرت نیروی انسانی متخصص به مقصد کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) ایران با از دست دادن 30درصد از نیروی انسانی ماهر خود دارای رتبه دوم در منطقه آسیا و اقیانوسیه است.
    با توجه به حجم بالای مهاجرت متخصصان از جمهوری اسلامی، این مقاله ضمن تشریح دقیق تر ترکیب درونی این مهاجرت ها به لحاظ رشته های علمی و کشورهای مقصد چنین نتیجه گیری می کند که برای مواجه شدن با چالش های جهانی شدن در زمینه مهاجرت نیروی انسانی متخصص باید راه کارهای جدی در برنامه های ملی توسعه پیش بینی شوند. از جمله مهم ترین این راه کارها در کوتاه مدت ایجاد شبکه های متخصصان ایرانی خارج از کشور برای جلب همکاری پاره وقت آن ها با مراکز علمی داخلی و در بلند مدت ایجاد فضای مناسب در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای حفظ متخصصان کشور و جلوگیری از مهاجرت آن ها به خارج می باشند.
    کلیدواژگان: بازار کار جهانی، توسعه اقتصادی، جهانی شدن، شبکه های متخصصان ایرانی، مهاجرت متخصصان
  • احمد فرجی دانا*، محمد مال جو صفحه 233
    هدف از مقاله حاضر ارائه چارچوبی نظری است برای تحلیل رابطه متقابل میان دو دسته از واکنش های سیاسی و اقتصادی معلمان به نارضایی شغلی. از این رو بررسی تئوریک اقتصاد سیاسی مطالبات اقتصادی معلمان مدنظر است. فرضیه مقاله به این قرار است: نارضایتی شغلی معلمان موجبات شکل گیری فشار مطالبات اقتصادی می شود، فشاری که یا معلمان را به سمت کنش فردی و جداجدا در زندگی اقتصادی روزمره شان هدایت کند؛ و یا به سمت اظهار نارضایی جمعی به مقامات سیاست گذار در عرصه سیاست می کشاند؛ هر چه میزان بیش تری از فشار نارضایی از طریق عرصه های اقتصادی نشت کند، میزان کم تری از فشار نارضایی برای شکل گیری کنش جمعی میان معلمان در عرصه سیاست در اختیار خواهد بود و، برعکس، هر چه میزان بیش تری از فشار نارضایتی معلمان، به عرصه سیاست هدایت شود و در عین حال بر بهبود امور معیشتی شان نیز موثر واقع شود، میزان کم تری از فشار نارضایتی از طریق کنش های فردی و جداجدای معلمان در عرصه های اقتصادی آزاد خواهد شد. بدین اعتبار، انتظار می رود هر چه قدر فضای سیاسی برای فعالیت های اعتراض آمیز معلمان بازتر شود، با فرض ثبات دیگر ضرورت ها، از حجم کنش های اقتصادی جداجدای معلمان در زندگی روزمره اقتصادی شان کاسته شود؛ که چه بسا این امر پیامدهای منفی در سطح اقتصاد کلان داشته باشد.
    هدف از مقاله حاضر ارائه چارچوبی نظری است برای تحلیل رابطه متقابل میان دو دسته از واکنش های سیاسی و اقتصادی معلمان به نارضایی شغلی. از این رو بررسی تئوریک اقتصاد سیاسی مطالبات اقتصادی معلمان مدنظر است. فرضیه مقاله به این قرار است: نارضایتی شغلی معلمان موجبات شکل گیری فشار مطالبات اقتصادی می شود، فشاری که یا معلمان را به سمت کنش فردی و جداجدا در زندگی اقتصادی روزمره شان هدایت کند؛ و یا به سمت اظهار نارضایی جمعی به مقامات سیاست گذار در عرصه سیاست می کشاند؛ هر چه میزان بیش تری از فشار نارضایی از طریق عرصه های اقتصادی نشت کند، میزان کم تری از فشار نارضایی برای شکل گیری کنش جمعی میان معلمان در عرصه سیاست در اختیار خواهد بود و، برعکس، هر چه میزان بیش تری از فشار نارضایتی معلمان، به عرصه سیاست هدایت شود و در عین حال بر بهبود امور معیشتی شان نیز موثر واقع شود، میزان کم تری از فشار نارضایتی از طریق کنش های فردی و جداجدای معلمان در عرصه های اقتصادی آزاد خواهد شد. بدین اعتبار، انتظار می رود هر چه قدر فضای سیاسی برای فعالیت های اعتراض آمیز معلمان بازتر شود، با فرض ثبات دیگر ضرورت ها، از حجم کنش های اقتصادی جداجدای معلمان در زندگی روزمره اقتصادی شان کاسته شود؛ که چه بسا این امر پیامدهای منفی در سطح اقتصاد کلان داشته باشد.
    کلیدواژگان: اعتراض، اقتصاد سیاسی، خروج، مطالبات اقتصادی، معلمان، نارضایتی شغلی
  • محمد عباس زاده* صفحه 267
    اعتماد اجتماعی از جمله مفاهیمی است که در چند دهه اخیر با چشم انداز خاصی مطرح شده است؛ به طوری که اندیشمندان متعددی از جمله اوچی، اعتماد اجتماعی را کلید موفقیت سازمانی دانسته اند و در تایید آن اوسلانر، از آن به عنوان تسهیل گر روابط انسانی یاد کرده است. در این پژوهش که در میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز صورت گرفته است، توجه اصلی پژوهش به متغیرهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی موثر بر اعتماد اجتماعی قرار گرفته است. لذا با توجه به تحقیقات صورت گرفته درباره این موضوع، برخی از عوامل اجتماعی (سرمایه اجتماعی، تعاملات هم کاری جویانه و...) عوامل سیاسی (عمل کرد دولت، احزاب سیاسی و...) و عوامل اقتصادی (فقر، تورم و...) شناسایی شده اند که بر اعتماد اجتماعی تاثیر داشته اند.
    برای تبیین روابط منطقی بین متغیرهای یادشده و اعتماد اجتماعی از نظریه های گوناگونی استفاده شده است که عبارت اند از نظریه تونیس (گمانشافت، گزلشافت)، وبر (کنش عقلانی)، زتومکا (مخاطره)، گیدنز (اعتماد به نظام های انتزاعی) و چلبی (روابط انجمنی).
    روش تحقیق مطرح شده در این پژوهش پیمایشی بوده و داده های حاصله از 248 نفر دانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز، که نمونه آماری ما را تشکیل می دهند، گردآوری شده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که میزان اعتماد اجتماعی در بین نمونه مطالعه شده متوسط بوده است و رابطه آن با عوامل اجتماعی فرهنگی، اقتصادی و سیاسی با استفاده از آزمون های آماری از جمله پیرسون،T-Test و آزمون آنالیز واریانس، به جز در چند مورد، خطی است. در واقع چنین می توان گفت که بر اساس یافته های مطالعات پیشین و نظریات طرح شده، به جز سه متغیر اعتماد به نظام های انتزاعی، جنس، و تحصیلات، بقیه متغیرهای مستقل با متغیر وابسته اعتماد اجتماعی، رابطه خطی داشته اند.
    به علاوه نتایج حاصله از مدل رگرسیونی چند متغیره تحقیق نشان می دهد که 76 درصد از تغییرات متغیر وابسته، با متغیرهای مستقل پژوهشی تبیین و پیش بینی می شود. نتیجه نهایی پژوهش این که در تبیین اعتماد اجتماعی عوامل عمده ای دخیل است، در پژوهش حاضر نیز سهم عوامل اجتماعی و فرهنگی بیشتر از سایر عوامل بوده است.
    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد اجتماعی، تعاملات هم کاری جویانه، سرمایه اجتماعی
  • محسن گل پرور*، سید حمیدرضا عریضی صفحه 293
    امروزه رفاه اجتماعی را مجموعه اقدامات و تدابیری معرفی می کنند که برای کاستن، تخفیف و یا از بین بردن مسائل و مشکلات ناشی از رشد اقتصادی و رشد ناهماهنگ در حوزه های تربیتی، بهداشتی و درمانی و... به کار می رود. بخش اعظمی از این گونه تلاش ها معطوف به حل مشکلاتی است که بر سر راه دست یابی به عدالت اجتماعی وجود دارد. عدالت اجتماعی براساس ادبیات تحقیق به دو حوزه عدالت رویه ای و عدالت توزیعی تقسیم می شود. معمولا در چهارچوب این دو نوع عدالت، به ویژه عدالت توزیعی، ملاک هایی نظیر انصاف، برابری، نیاز و احیانا فردگرایی اقتصادی به منظور داوری در خصوص عدالت اجتماعی به کار گرفته می شود. بر همین مبنا مدارس به عنوان رکن اصلی ارائه خدمات تعلیم و تربیتی مشمول اقدامات و تدابیر حوزه رفاه اجتماعی قرار می گیرند، که می توانند در ابعاد آموزشی، پرورشی، اجتماعی و اقتصادی نگرش ها را به مدارس غیر انتفاعی و هم چنین روی کردهای کنونی به عدالت اجتماعی متاثر سازند. در این مقاله براساس نمونه گیری مرحله ای، 1500 نفر از افراد جامعه (در سطح خیابان ها و کوچه ها به صورت میدانی) نگرش های خود را ابعاد آموزشی، پرورشی، اجتماعی و اقتصادی مدارس غیر انتفاعی، و اقسام روی کردها به عدالت اجتماعی (فرد گرایی اقتصادی، انصاف، برابری و نیاز) اعلام کرده اند. هدف اصلی پژوهش حاضر نیز تحلیل مسیر نگرش ها در باب مدارس غیر انتفاعی (به عنوان متغیر پیش بین) در چهار بعد یاد شده و روی کردها به عدالت اجتماعی (به عنوان متغیر ملاک) در بین افراد جامعه، بوده است. ضرایب مسیر و نمودارهای مسیر که حاصل تحلیل داده های جمع آوری شده بود، نشان داد که صرفا در بعد نگرش اجتماعی به مدارس غیر انتفاعی، با روی کرد برابری به عدالت اجتماعی، هم چنین نگرش اجتماعی به مدارس غیر انتفاعی و روی کرد برابری و نیاز (به طور مشترک)، رابطه معکوس معنادار وجود دارد. هم چنین این تحلیل مسیر نشان داد که نگرش های آموزشی، پرورشی و اقتصادی در خصوص مدارس غیر انتفاعی با روی کرد برابری و برابری و نیاز (به صورت مشترک) به عدالت اجتماعی، به طور غیر مستقیم، و از طریق نگرش اجتماعی به مدارس غیر انتفاعی تبیین شدنی است.
    کلیدواژگان: رویکرد، عدالت اجتماعی، مدراس غیر انتفاعی، نگرش
  • اکبر فروع الدین عدل*، سید جلال صدرالسادات، اکبر بیگلریان، محمدرضا جوادی یگانه صفحه 319
    روان شناسان اجتماعی به فشارهایی که از جانب گروه های نزدیک، نظیر خانواده و هم سالان به فرد وارد می شود، اهمیت بسیار قائلند و از طریق مقایسه نفوذ و فشار ارزش ها و هنجارهای دو گروه خانواده و هم سالان در مطالعاتشان، نفوذ هنجارهای غالب را نشان می دهند. بدیهی است جوان برای هم رنگ شدن با ارزش ها و هنجارهای گروه های نزدیک، زیر فشار قرار می گیرد. گاه هنجارها و ارزش های دو گروه به هم نزدیک و هماهنگ است و گاه با هم در تضاد قرار دارد. ولی به هر حال هر دو گروه برای هم رنگ شدن، جوان را زیر فشار قرار می دهند.
    در بررسی حاضر که با هدف شناخت عوامل موثر در گرایش جوانان به اعتیاد و ارائه راه کارهایی برای کاهش گرایش آنان به سوء مصرف مواد مخدر انجام گرفته است، پژوهش گران با عنایت کلی به نقش اعضای خانواده و بستگان نزدیک، در گرایش جوانان به اعتیاد، به تاثیر معاشرت با دوستان معتاد و هنجار شکن بسیار تاکید کرده اند.
    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مطالعات مقطعی است. از میان جامعه آماری، مجموعا 99 نفر از جوانان معتاد مذکر، در گروه سنی زیر 25 سال، با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور مقایسه نیز 99 نفر جوان غیرمعتاد که به لحاظ متغیرهای جنس، سن، تحصیلات، و محل سکونت، همتا شده بودند به عنوان گروه مقایسه در آزمون شرکت داده شدند.
    براساس یافته های این تحقیق، میانگین سن معتادان بررسی شده 21.39 سال و میانگین سنی شروع مصرف مواد مخدر 16.7 سال بود. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که از میان اقوام و بستگان جوانان معتاد، 60.6 درصد معتاد بودند؛ در حالی که این نسبت در گروه گواه 40.4 درصد برآورد شد. ضمنا در میان جوانان معتاد بررسی شده، 12.1 درصد پدران و 11.1 درصد برادران معتاد بودند؛ اما تنها 1 درصد پدر و مادر معتاد در میان جوانان غیرمعتاد گزارش شد.
    میانگین تعداد دوستان سیگاری، دوستان معتاد و دوستان دزد یا قاچاقچی در میان جوانان معتاد به ترتیب 7.38، 4.31 و 2.08 برآورد شد که در مقایسه با گروه گواه (1.54، 0.19 و 0.04) تفاوت معنی داری مشاهده شد. نکته جالب این که 64.6 درصد معتادان اظهار کردند که اولین بار از طرف دوستانشان مواد مخدر به آن ها عرضه شده است، و نکته مهم تر این که 87.9 درصد جوانان غیر معتاد با هیچ دوست معتادی هم نشین نبوده و معاشرت نداشته اند، در حالی که 89.9 درصد جوانان معتاد بیان داشتند که دارای دوست معتاد هستند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، جوان، دوست، گرایش، هنجار، هنجارشکنی
  • کتابخانه
  • خلاصه انگلیسی مقالات
    صفحه 343
|
  • M. Dehghani*, A. Jazayeri Page 13
    The purpose of this article´s presentation is comprehensive, precise and scientific but precis collection of preventive program from substance abuse from beginning to now. Although the science of prevention from substance abuse has a short history, but it is very sensitive because of the importance of the program on one hand and developmental stages based on the evolutionary preventive science on the other hand. In this article the authors try to describe preventive approaches with regarding historical course and explain advantages and disadvantages of these approaches. The presented approaches are information dissemination approach, affective education approach, alternative approach, social influence approach and integrated social influence - competence enhancement approach respectively.
    Keywords: Abuse, Approach, Prevention, Substance
  • Mohammad Bameni Moghadam*, Alireza Khoshgooyan Fard Page 43
    The purpose of this paper is to introduce the applications of quantile regression in date analysis. The quantile regression shows the relationship between an arbitrary quantile of a response variable and some explanatory variables through a statistical model. In this paper, we define the model consider estimation method of its parameters. We also emphasize on how distribution shape of the response variable can be obtained by fitting different quantile regressions. Finally, welfare data are used to present the applications. These data are based on a sample of size 684 taken from 18 to 29 Y/O people in Tehran. Our findings show a positive relationship between expected welfare as the response variable and education statues as the explanatory variable.
    Keywords: Distribution, Quantile Regression, Welfare
  • M. Javadi Yeganeh* Page 57
    This article seeks to indicate game theory application in everyday behavior analysis. In this case, at the first, has been showed a brief description of game theory and kinds of game, especially prisoner’s dilemma game, chiken game, and social dilemma game. Then, it has been tried to implied a type of everyday behavior that can be analyzed with game theory.This case is about research at interaction between driver’s and gas station agents in the gas stations in Tehran, in order to show social causes of petrol waste in theses stations with the help of game theory. The drivers’ behavior in getting petrol has been searched in 3 kinds: bartering behavior, fair behavior and unfair behavior, and it has been proved petrol waste has tow reasons:Involving drivers’ in social dilemma situations; and interaction of drivers’ and petrol station agents in combination of prisoners dilemma game and chicken game. And, petrol waste is a result of drivers’ carelessness involved in the first situations, or drivers’ revenge from petrol station agents and reducing losses of drivers in second situations.
    Keywords: Chicken Game, Game Theory, Prisoner's Dilemma Game, Petrol Waste, Social Dilemma Game
  • Ezatollah Samaram* Page 99
    The process of globalization shows that in the near future independent occupation’s share as well as pursuing the self – employments will increase in a considerable manner. The reason in that with the rise of personal office, electronic commerce, mobile phones, portable computers, it can be said that to follow occupational affairs there is no more need that an individual to have a specific place to be established in, and these relations may be carried on in every location. Therefore, develop in the insurance system in Iran leads to the more consideration on health insurance and retirement of masters of professions and independent occupations as well.In this article while examining the subject of social insurance masters of professions and independent occupations in Iran, an investigation has been made about rules and regulations of the above mentioned insurance in six European countries and Turkey. Finally the following comparisons have been made upon their characteristics with the specifics of the insurance of professions and occupations in Iran:I- Comparison of the age of retirement in countries under the study.II- Comparison of rate insurance in countries under the study.III- Comparison about grading of the people under protection of social insurance of self-employment.IV- Comparison of occupations under the protection of social insurance of self-employment and their treasuries concerned.
    Keywords: Self, Employed, Social Insurance
  • Ali Davati*, Akhtar Jamali Page 123
    Life-expectancy was the most important man's achievement in the 20th century so that life-expectancy has been passed over 66 years old throughout the world at the beginning of the 20th century.According to the last census, the population of aged people who are over 60 years old in Iran is about 4 milion. A number of this elderly subjects were public servants who are now retired. Because people are retired in 60 years old in most countries they are considered as aged of a country when they get 60 years old or more.Retired people general have more free times that aged ones and spending this spare time not to be satisfactory and acceptable, could result in depression and hopelessness and may other problems.This research was designed by the aim of reviewing the proportion of the Tehran city retired utilizing from leisure time and its related factors.In this study 384 retired people of Tehran were examined by cross-sectional method whose average ages were 65.76 years old (+/- 6.64) which included 66.7% male and 33.3% female.Between various activities, benefits of visiting their relatives with 72.2% and watching film in cinema with 3.1%, are contained the maximum and the minimum rates orderly.Profiting by meeting relatives had no significant relationship with the concerned factors (Sex, Job, Age at retirement, Monthly payment, How is living with other leisure time in 24h, Birthplace, Education and Age) In multi variat analyzing, whereas profiting by watching film in cinema had significant relationship with gender of retired as a factor (p=0.002). Women were enjoied from cinema more than men. But interest was more important factor in their utilizing and benefits. Despite of referring by a majority of the retired to financial difficulties, in fact this factor a less important determinant in utilizing leisure time.Absence of planning and management of time are the most essential problem of retired which are considered by responsible persons.
    Keywords: leisure time, Retiredes, Utilization
  • Saeid Jahanshahi* Page 139
    The first year of community based addiction prevention program in neighborhood areas was full of experiences. In this article, the -author tried to explain one of the best-known participatory practices in porto Alergre in south of Brazil, and his own experiences in four neighborhood areas known as Safaieh, HassanAbad, Naiem Abad, MaryamAbad and a large rural area named NasrAbad in Yazd province, center of Iran. In these experiences, the author found five different participatory models. The role of community health worker as a government agent, non-governmental organizations, community leaders & community facilitators were analyzed and five different lessons learnt from these five different experiences. Lessons that lead the author to a unique models, that could be used as a participatory model in neighborhood areas, workplaces, schools & families. In this model, named Living Homes, the health promotion road starts with facilitators as the core component of this model, construct the participation of the community members round their traditional culture and leads to community based organizations toward community movement against drug abuse.
    Keywords: Community, Based, Prevention, Yazd
  • M.A.Ghaneirad* Page 169
    Higher education western theorists, explain development of higher education with use of massification of higher education concept. Increasing of people participation in academic education after world war II have resulted to quantitative changes in knowledge production and transfer system. Therefore we encounter with an “even higher education development” at theses countries. In this paper we study the qualitative characteristics of our higher education system with conceptual reference to massification of higher education. Finding of this article show that development of higher education in Iran is not consistent with a pattern of socially distriduted higher education development. This fact explains the elits immigration. Final section of thkis article proposes some strategies for linking higher education with social-economical development of this country.
    Keywords: Elits Immigration, Massification of Higher Education, New Shifts of Higher Education Unemployment of Alumni, Uneven Development of Higher Education in Iran
  • Mosoud Mohamamdi Alamuti* Page 209
    This paper reviews globalization effects on emigration of educated and highly skilled persons. In addition, it focuses on concerning experiences in Iran. According to the main findings of the paper, if globalization is define as the development of global social relations in economic, political and cultural dimensions, globalization of labour market should be define as the development of a global labour market. Formation of this global market facilitates a raped and easy access to global supply and demand of manpower especially educated and highly skilled manpower. Hence, globalization of labour market paves way for the Brain Drain. In this condition, an overview of international experiences concerning emigration of educated and highly skilled persons shows that Brain Drain has increased due to globalization particularly economics aspect. This paper argues that according to an international comparison, I.R. Iran is located at second place in the Asia-Pacific Region with losing 16 present of its education and highly skilled persons who more than 25 years old. Similarly in relation to emigration of those persons to the OECD countries, Iran has located at second place in the Asia-Pacific Region with losing 30 percent of its educated and highly skilled humanpower.Due to the huge amount of Brain Drain I.R. Iran and through a detailed explanation of internal composition of the emigrants based on their scientific fields and distant countries, this paper concludes that in order to face challenges of globalization concerning emigration of educated and highly skilled people in Iran, the Government should take serious policies in its national development plans. In short term, one of the most effective policies could be establishment of an "International Network of Iranian Educated People" aiming at facilitating part-time cooperation among Iranian educated people in foreign countries and their domestic partners at scientific and research centers and institutions of the country. However, in long term creating social, cultural and economic environments in the country in order to keep the highly educated and skilled people and to prevent their emigration should be accounted as a fundamental solution.
    Keywords: Economic Development, Educated, Emigration, Globalization, Global Labour Market, Iran's Experience
  • Ahmad Faraji Dana*, Mohammad Maljoo Page 233
    The aim of the present paper is to provide a theoretical framework for analyzing an interaction between two kinds of teachers’ economic and political responses to job dissatisfaction. The basic hypothesis here is as follows: Teachers’ job dissatisfaction generates the pressure of economic demands among them, which will be channeled into individual economic action in their everyday economic life or the collective act of communicating their grievances to the authorities in the political scene; the more pressure escapes through individual actions in everyday economic life, the less is available to foment the collective action in the political scene, and vice versa.
    Keywords: Economic Demands, Exit, Job Dissatisfaction, Political Economy, Teachers, Voice
  • Mohammad Abbaszadeh* Page 267
    Social trust is One of the concepts that has been put forward with a certain perspective in resent desades. Several thinkers, including Ouchi, see social trust the key of organizational succces. Oslaner, verified it as a facilitator for human relations. In this research that has been carried out among postgraduate students of tabriz university, main attation is drown to social, cultural, economic and political variables which are effective in social trust. As a result some social factors (social capital, cooperative interactions, …), political factors (performance of government, political partes,…), and economic factors (poverty, inflation,…) were identified. These factors are effective on social trust.Different theories have been applied in order to explain logic relations between above- mentioned variables and social trust such as Toennies (Gemanshaft, Geselshaft), Weber (Rationalaction), Zetpmpka (Risk), Gidens (to trust abstract systems), Chalabi (associations relations).Methodology of this research was Survey. The data which gathered from 248 postgraduate students of Tabriz University were our statistical samples. Results showed that rate of social trust among the samples was medium and its relation with social – cultural economic and polotical factors by statistical tests including Pearson(r), T- Test and one wey ANOVA was linear (exoect some cases).In fact you can say that acording pervious researches and proposal theories (expect three variables: Trust in abstract systems, gender and education), other independent variables had linear relation with dependent variable (ie socia1 trust).Furthermore, results from multi- variable regressionary model show that /76 variations of dependent variables is explained and pridicted by independent variables of research. the end result is that main factors are involved in the explanation of social trust and social and cultural factors are more influential that others.
    Keywords: Social Trust, Tabriz
  • Mohsen Golparvar*, Hamid, Raza Oraizi Page 293
    Social welfare is a series of produces and actions that weaken and diminish the problems which are arise from uncoordinated economic development in health, education and remedial fields. Most of these efforts focus on the difficulties for obtaining extended social justice. Based on the social justice literature, this phenomenon is divided in space to distributive and procedural justice. Usually in this framework, particularly in distributive justice area, criteria such as equity, equality, need and somehow economic individualism are applied to judge about social justice. From this point of view, schools and educational systems, are the based pillars of delivering the educational services which is included in social welfare domains. In addition, schools and educational systems (i,e public and private schools) are able to affect people's attitudes toward training, educational, social and economical domains in private schools and current approaches to social justice. In this essay, on the basis of multi-stages sampling, one thousand and five hundreds people of avenues and allies were selected in the form of a field study, and they were asked to say their attitudes toward private schools and social justice approaches. The main purpose of this research also was the path analysis of attitudes toward private schools (in training, educational, social and economical demains as the predictive variables) with social justice approaches (including equity, equality, need and economic individualism as the criterion variables). Path coefficients and path graphs which attained from the collected data analysis, showed that only the social attitudes toward private schools have a reversed relationship with equality, equality and need (in common) approaches to social justice. Also path analysis showed that training, educational and economical attitudes toward private school have indirect. Relationship with eqyality and equality with need (in common) approaches in social justice. That is, the relationship between three above attitudinal domains with equality and equality with need (in common) approaches are indirectly accounted for through social attitudes toward private schools.
    Keywords: Approach, Attitude, Private school, Social Justice
  • A. Forooeddin Adl*, J.Sadrossadat, A.Biglarian, M.Javadieh Yeganeh Page 319
    The social psychologist do emphasize on the pressure which are bread from related group, peers, and they will show the influence of conquering norms of the families, peers group in their researches.It is obvious that youth are pressed for conformity with values and norms of related groups. Sometimes norms and values of two groups are concordant, sometimes are in contrast, and each group presses the youth for conformity (Sekhavat, 1369:23).In this research which the goals are recognizing the impression of companionship with bad command group and their tendency to drug addiction which shown in a cross – sectional study that include; 99 young addicts and the same size of none addicted were 21,39, and the average age, to start using drug for the first time was 19,7. there were 60,6% addiction among families and relatives of the youth who wrer drug addicted, and in control group it was 40,4%. Meantime 12,1% of the father and 11,1% of brothers in addicted young people were also drug, but in none addicted family the percentage was only 6% of the fathers & 1% of the brothers was reported.The average of smoking & 1% of the friends, addicted friends and thief friend among addicted young people were 7,38, 4,31, 2,08 in comparison with control groups which the percentage was (1,54, 5,19, 0,04) and shows a significant difference. The point is that 64,6% addicted said that for the first time they were given drugs by their friends whereas 87,9% of none addicted people don’t have any addicted friends. But 89.9 percentage of addict people said. They had addicted friends.
    Keywords: Addiction, Association, Command Group, Youngest Tendency