فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال ششم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1383)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال ششم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1383)

  • 129 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/05/13
  • تعداد عناوین: 19
|
  • حسن مفید پور، رستم قربانی، مختار جفعر پور، علیرضا فاضل * صفحات 1-7
    مقدمه و هدف

    زنجیره های کربوهیدراتی متصل به گلیکوپروتئین ها و گلیکولیپیدهای سطح سلولی، به ویژه قندهای انتهایی آنها در فعالیت های سلولی و تقریبا در تمام سیستم های بیولوژیک نقش کلیدی دارند. توزیع گلیکوکانجوگیت های کلیه بالغ تا به حال مورد توجه زیادی قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه تعیین محل ملکول های گالاکتوز- ان- استیل گالاکتوز آمین در سطح سلول های کلیه موش بالغ می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش پس از خارج کردن کلیه های موش نژاد Balb/C و پاساژ بافتی به روش معمول نمونه های تهیه شده با استفاده از تکنیک لکتین هیستوشیمیایی و لکتین های MPA و PNA متصل به HRP که لکتین های اختصاصی برای تعیین قندهای انتهایی هستند، استفاده گردید.

    یافته ها

    لوله های جمع کننده ادراری واکنش شدید به PNA نشان دادند و واکنش با شدت کمتر و یکنواخت با سطح لومینال لوله های پروکسیمال داشتند. لکتین MPA سلول های ویژه ای را در میان لوله های پیچدار دیستال و گلومرول مشخص نمود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که قندهای انتهایی ویژه مذکور، مربوط به فونکسیون سلول ها در این نواحی کلیه می باشند و احتمال دارد تنظیم ژنتیکی آنها را در دوران تکاملی جنینی بر عهده داشته باشند.

    کلیدواژگان: لکتین هیستوشیمی، کلیه، سلولهای اینترکالیتد، گلیکوکانجوگیت
  • علی اکبر مقدم نیا، لیلا حسینی مطلق، محبوبه جندقی جعفری صفحات 8-16
    مقدمه و هدف
    فلفل سیاه در طب سنتی گاهی به عنوان مسکن درد (به ویژه دندان درد) مورد استفاده بوده و مطالعاتی برای یافتن مکانیسم آن صورت گرفته است. این مطالعه اثرات ضد دردی پی یرین (ماده موثر فلفل سیاه) را به دو روش Hot-Plate و فرمالین تست مورد مقایسه قرار می دهد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی به صورت randommized controlled trial روی موش های سوری که به صورت گروه های کنترل و مورد تقسیم بندی شدند، انجام گردید. برای بررسی درد از دو روش صفحه داغ (Hot-Plate) و فرمالین تست استفاده شد. در تست فرمالین علاوه بر اثبات بر درد حاد اثرات پی یرین بر درد مزمن (فاز دوم درد) نیز بررسی گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی و ANOVA مورد تجربی و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پی یرین به تنهایی در زمان تحمل حیوان روی صفحه داغ تفاوت معنی داری با گروه سالین نشان نداد. در حالی که پی یرین در دوزهای 25، 50 و 75 mg/kg به همراه مرفین (mg/kg10) سبب افزایش قابل توجه و معنی داری در زمان تحمل حیوانات نسبت به گروه سالین و گروه مرفین به تنهایی شده است. اما در تست فرمالین، پی یرین به تنهایی توانست اثرات قابل توجهی در کاهش آثار دردناک فرمالین در حیوان ایجاد نماید. این اثرات با اثر مرفین تنها قابل مقایسه است. پی یرین سبب کاهش در عوارض تست فرمالین در فاز اول درد گردید. نالوکسان در تمامی موارد، سبب حذف این اثرات شد. در هر دو تست فرمالین و Hot-Plate اثرات پی یرین وابسته به دوز بود.
    نتیجه گیری
    پی یرین از طریق مرکزی عمل می کند و اثرات آن روی سیستم اوپیوئیدی به صورت تقویت اثرات اوپیوئیدها ظاهر می شود و همچنین اثرات آن کاملا وابسته به دوز است و با آنتاگونیست های اوپیوئیدی حذف می شود.
    کلیدواژگان: فلفل سیاه، پی یرین، فرمالین تست، Hot، Plate
  • آصف پرویز کاظمی، حمید کمالی پور صفحات 17-22
    مقدمه و هدف
    اثرات مخرب پاسخ های فشاری (افزایش ضربان قلب و فشار خون) متعاقب لارنگوسکوپی و لوله گذاری تراشه، کاملا شناخته شده اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی موثرترین و کم هزینه ترین روش کاهش پاسخ های فشاری متعاقب لارنگوسکوپی و لوله گذاری تراشه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    روش این تحقیق کارآزمایی بالینی تصادفی شده (randomized clinical trial) در بیمارستان چمران وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. در این بررسی 90 بیمار که طبق طبقه بندی انجمن متخصصین بیهوشی آمریکا با وضعیت جسمی کلاس یک، در محدوده سنی 30-15 سال که کاندید جراحی الکتیو برای شکستگی ران یا ساق پا بودند را به طور تصادفی در سه گروه A، B و C تقسیم کردیم. گروه A به صورت مستقیم از طریق Hypopharyngeal، گروه B از طریق Oropharyngeal و قبل از القای بیهوشی اسپری لیدوکائین 10 درصد دریافت کردند. گروه C (گروه شاهد) همانند گروه A و گروه B بیهوش شدند ولی اسپری لیدوکائین دریافت نکردند. در هر سه گروه پیش دارو و داروهای القای بیهوشی و نگهداری بیهوشی یکسان بود. تعداد ضربان قلب، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک همه بیماران در هر سه گروه قبل از لوله گذاری تراشه، بلافاصله بعد از لوله گذاری تراشه و 3 و 5 دقیقه بعد از لوله گذاری تراشه اندازه گیری و ثبت شد.
    یافته ها
    اسپری لیدوکائین قبل از القای بیهوشی از طریق Oropharyngeal و بعد از القای بیهوشی از طریق Hypopharyngeal هر دو در کنترل تعداد ضربان قلب، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک موثر بود، ولی اسپری لیدوکائین از طریق Oropharyngeal قبل از تزریق داروهای القای بیهوشی در کنترل پاسخ های فشاری متعاقب لارنگوسکوپی و لوله گذاری تراشه به طور واضح موثرتر از به کار بردن اسپری لیدوکائین از طریق Hypopharyngeal بود (p<0.05)
    نتیجه گیری
    بر اساس پژوهش حاضر اسپری موضعی لیدوکائین از طریق Oropharyngeal قبل از تزریق داروهای القای بیهوشی برای جلوگیری از افزایش فشار خون و تعداد ضربان قلب و اثرات سوء ناشی از آن هنگام لوله گذاری تراشه سهل ترین، با صرفه ترین و موثرترین روش می باشد.
    کلیدواژگان: القای بیهوشی، اسپری لیدوکائین، لارنگوسکوپی، لوله گذاری تراشه، نبض، فشار خون
  • علی شبستانی منفرد، سید فرزاد جلالی. حسین مزدارانی، محمود حاجی احمدی صفحات 23-28
    مقدمه و هدف
    رامسر در شمال ایران، بالاترین میزان پرتوزایی زمینه را در سطح جهان داراست. این پرتوزایی عمدتا به دلیل وجود عنصر رادیواکتیو رادیوم و فرآورده های استحاله آن است که توسط چشمه های آب گرم به سطح زمین آورده می شوند. آثار دزهای کم پرتو بر سلامت انسان همچنان در هاله ای از ابهام قرار داشته و هنوز تحت بررسی های متعدد قرار دارد. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت سلامت ساکنین مناطق با پرتوزایی زمینه بالا در رامسر در مقایسه با وضعیت سلامت ساکنین مناطق با پرتوزایی معمولی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در سال 1383 و به روش تحلیلی- مقطعی روی 101 خانوار (402 نفر) از ساکنین منطقه طالش محله رامسر با پرتوزایی زمینه بالا و 98 خانوار (374 نفر) از ساکنین منطقه چپرسر رامسر که در محدوده پرتوزایی معمولی زندگی می کردند، صورت گرفت. پس از مصاحبه با ساکنین این مناطق و کسب رضایت آنان و همچنین با استفاده از اطلاعات موجود در خانه بهداشت منطقه، پرسشنامه حاوی برخی شاخص های اقتصادی- اجتماعی و بهداشتی تکمیل گردید و اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده در این مرحله تفاوت معنی داری را در رابطه با میزان مرگ و میر و معلولیت های مادرزادی در ساکنین دو منطقه نشان نمی دهد. همچنین تفاوت در فراوانی برخی بیماری های خاص و سقط جنین و نیز فراوانی افسردگی در میان ساکنین دو منطقه در گروه های سنی معین معنی دار نبود. اما بیماری های قلبی و بدخیمی ها در ساکنین مناطق با پرتوزایی زمینه بالا در مقایسه با مناطق دارای پرتوزایی زمینه عادی به طریقه معنی داری کمتر بود (P<0.05)
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده، نشان دهنده عدم تاثیر پرتوهای زمینه در سطوح بالا بر برخی شاخص های بیان کننده سلامت و تاثیر مثبت پرتوهای زمینه بالا بر برخی دیگر می باشد. اگر چه نتایج مطالعه حاضر به لحاظ استفاده از روش سرشماری در انتخاب نمونه ها، از پشتوانه آماری قوی برخوردار است، اما مطالعات رادیواپیدمیولوژیک دیگر به ویژه به شکل پایش شاخص های سلامت از نوع آینده نگر می تواند به اطلاعات موجود در زمینه بیولوژی دزهای کم پرتو بیافزاید.
    کلیدواژگان: پرتو زایی زمینه بالا، سلامت، رامسر، ایران
  • سید محمد تقی آیت اللهی، هاله قائم صفحات 29-34
    مقدمه و هدف
    بیماری های اتوپی یکی از شایع ترین بیماری ها در بین کودکان سراسر دنیاست. این مطالعه به منظور تعیین شیوع و عوامل موثر بر بیماری های اتوپی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر مطالعه ای مقطعی می باشد که بر پایه جمعیت هدف انجام گرفته است. با توجه به مطالعه اولیه اندازه نمونه 2228 دانش آموز دبستانی 12-6 ساله به دست آمد و با استفاده از طرح نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای دانش آموزان به طور تصادفی از هر یک از مناطق چهارگانه آموزش و پرورش شیراز انتخاب شدند. پرسشنامه غربالگری در مورد هر یک از دانش آموزان انتخابی تکمیل و پس از تشخیص توسط پزشک متخصص، گروه شاهد با روش جورسازی انتخاب و عوامل موثر بر بیماری های اتوپی شناسایی شدند.
    یافته ها
    مهم ترین نتایج به دست آمده به شرح زیر است: شیوع رنیت آلرژیک، کهیر و اگزما در بین کودکان دبستانی شیراز به ترتیب 5.2 (پسران 5.2 و دختران 5.12)، 3.6 (پسران 3.57 و دختران 3.7) و 1.6 (پسران 1.53 و دختران 1.7) درصد به دست آمد. سابقه خانوادگی رنیت آلرژیک)، سابقه خانوادگی کهیر (p<0.05) و سابقه خانوادگی اگزما (p<0.05) متغیرهای معنی داری بودند که با بیماری های اتوپی ذکر شده ارتباط معنی داری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    سابقه بیماری های اتوپی (کهیر، اگزما و رنیت آلرژیک) در خانواده کودک پیش گو کننده های معنی داری هستند که احتمال بروز بیماری های اتوپی (رنیت آلرژیک، کهیر و اگزما) در کودکان را در آینده افزایش می دهند. بنابراین در رابطه با بروز این بیماری ها در کودک ارتباط فامیلی به عنوان عامل موثر و تاثیر گذار مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: کهیر، اگزما، رنیت آلرژیک، شیوع، مطالعه مورد، شاهدی بر پایه جمعیت
  • محمدحسین تازیکی، محمد جعفر گلعلی پور، ناصر بهنام پور صفحات 35-39
    مقدمه و هدف
    بتاتالاسمی ماژور شایع ترین کم خونی ارثی است که در کشور ما و به ویژه مناطق شمالی شیوع نسبتا بالایی دارد. یکی از عوارض این بیماری اختلالات گوش می باشد. این مطالعه به منظور تعیین میزان شنوایی بیماران بتاتالاسمیک ماژور و ارتباط آن با میزان فریتین سرم، میزان و مدت دریافت خون و دسفرال در شهرستان گرگان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 95 بیمار مبتلا به بتاتالاسمی ماژور از نظر میزان شنوایی بررسی شدند. متغیرهای مورد بررسی شامل سن، جنس، میزان فریتین سرم و میزان و مدت مصرف دسفرال بودند. از تمامی بیماران اودیومتری و تمپانومتری و معاینه بالینی به عمل آمد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    95 بیمار (190 گوش) در محدوده سنی 29-3 سال مورد بررسی قرار گرفت و تنها در 72 گوش آستانه شنوایی بالای 15 دسی بل بود که از این میزان 43.9 درصد از نوع حسی و عصبی بوده است. 80 درصد گوش ها تمپانوگرام از نوع A بوده است. نتایج حاصله نشان داد که کاهش شنوایی با میزان فریتین سرم، میزان مصرف دسفرال در هر بار و مدت استفاده از آن رابطه آماری آماری معنی دار وجود داشت (p<0.05)
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان داد که در بیماران مبتلا به بتاتالاسمی ماژور عدم کنترل افزایش فریتین سرم و افزایش مدت مصرف میزان دسفرال سبب کاهش شنوایی در این بیماران می گردند. بنابراین معاینه دوره ای شنوایی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، کاهش شنوایی، فریتین، دسفرال
  • محمد افشار، نسرین دلاور دوین، صدیقه کیانفر صفحات 40-45
    مقدمه و هدف
    شاخص های رشدی نوزاد ممکن است تحت تاثیر نوع حاملگی قرار گیرد. هدف از این تحقیق مقایسه بین شاخص های رشدی نوزادان (قد، وزن و دور سر) حاصل از حاملگی های ناخواسته با خواسته بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع موردی- شاهدی، روی 400 زن باردار و نوزادان آنها در زایشگاه های امام رضا(ع) و مهرشهر بیرجند در سال های 79 تا 81 صورت گرفت. تعداد موردها (مادران با حاملگی ناخواسته) 150 نفر و شاهدها (مادران با حاملگی خواسته) 250 نفر بود. اطلاعات توسط پرسشنامه معتبر و روا بعد از مصاحبه حضوری با مادران و اندازه گیری شاخص های رشدی نوزادان آنها تکمیل گردید. یافته ها به وسیله آزمون های آماری کای اسکوئر و تی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS آنالیز شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین وزنی نوزادان گروه مورد (410.4± 3151 گرم) به طور معنی داری از میانگین وزنی نوزادان گروه شاهد (484.8±3243 گرم) کمتر می باشد (p<0.05) به علاوه میانگین وزن گیری مادران گروه مورد (3.2±9 کیلوگرم) نیز از میانگین وزن گیری مادران گروه شاهد (3.4±9.7 کیلو گرم) به طور معنی داری کمتر بود (p<0.05)
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه اهمیت حاملگی برنامه ریزی شده را در افزایش وزن و ارتقاء سلامت مادر و نوزادش را نشان می دهد. لذا آموزش دقیق و مداوم شیوه های مطمئن جلوگیری از بارداری به زنانی که در سنین باروری (45-15) سال) قرار دارند، بایستی به طور جدی تری از طریق صورت گیرد.
    کلیدواژگان: حاملگی ناخواسته، حاملگی خواسته، شاخص های رشد، وزن نوزادان
  • اکرم شفیعی، پریسا قدیریان صفحات 46-50
    مقدمه و هدف
    یکی از مشکلات بعد از عمل سزارین، ایلئوس پس از عمل و زمان شروع تغذیه می باشد. در مورد شروع زمان تغذیه پس از عمل نظریات متفاوتی وجود دارد. در تحقیق اخیر بر آن شدیم تا به منظور بررسی این عارضه، شروع زودهنگام رژیم مایعات (6 ساعت بعد از عمل) را با روش مرسوم 12 ساعته مقایسه کنیم.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی 276 بیمار مورد مطالعه قرار گرفتند گروه مورد مطالعه شامل بیمارانی بود که تحت بیهوشی عمومی سزارین شده و داروی بیهوشی یکسانی برای آنها به کار رفته و مدت زمان عمل آنها کمتر از 90 دقیقه طول کشیده بود. این بیماران به صورت تصادفی (یک در میان) به دو گروه تقسیم شدند و رژیم مایعات صاف شده در گروه اول 6 ساعت و در گروه دوم 12 ساعت پس از عمل سزارین آغاز شد. بیماران در زمان شروع رژیم و 6 ساعت پس از آن از نظر وجود تهوع یا استفراغ، اتساع شکم، دفع گاز و سمع صدای روده مورد معاینه قرار گرفتند.
    یافته ها
    موارد بروز تهوع یا استفراغ و اتساع شکم و نقصان صدای روده در گروه اول به ترتیب 2.2 درصد، 12.3 درصد، 15.2 درصد و در گروه دوم صفر، 10.9 درصد و 12.3 درصد بود که توزیع فراوانی این موارد بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. موارد دفع گاز و سمع صدای روده در گروه اول به ترتیب 40.6 درصد و 84.8 درصد و در گروه دوم 14.5 درصد و 40.6 درصد بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (p<0.05)
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تجویز رژیم مایعات 6 ساعت بعد از عمل، به خاطر تسریع در حرکات روده و کاهش هزینه بیماران می تواند جایگزین رژیم 12 ساعت بعد از عمل گردد.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، سزارین، ایلئوس
  • محسن فکرت، مریم کاشانیان صفحات 51-55
    مقدمه و هدف
    عفونت زخم پس از جراحی، یکی از عوارضی است که کیفیت زندگی بیماران را شدیدا متاثر می سازد و شایع ترین عفونت بیمارستانی پس از جراحی گزارش و بنابراین برای پیشگیری از آن راهکارهای متفاوتی مطرح شده است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر شستشوی زیر جلد با نرمال سالین بر میزان بروز عفونت زخم در جراحی های شکمی زنان و مامایی بوده است.
    بیماران و
    روش ها
    مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بود که روی دو گروه 100 نفره از بیمارانی که کاندید جراحی مامایی یا ژنیکولوژیک بوده اند، انجام شد. زخم های آلوده در هر دو گروه حذف شدند. بیماران به صورت تصادفی و یک در میان در گروه شاهد و گروه مورد آزمایش قرار گرفتند. در گروه آزمایش پس از ترمیم فاشیا و خون گیری کامل، زیر جلد با استفاده از 1000 سی سی سرم نرمال سالین شستشو و سپس جدار بسته شد. در حالی که در گروه شاهد بدون شستشوی زیر جلد و پس از خونگیری کامل جدار ترمیم گردید. کلیه بیماران دو گروه از نظر عفونت زخم تا زمان ترمیم کامل مورد پیگیری قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیماران دو گروه از نظر سن، شاخص توده بدنی (BMI)، مدت جراحی و نوع عمل (ژنیکولوژیک یا مامایی) تفاوت معنی داری نداشتند. میزان عفونت زخم در گروه مورد آزمایش یک درصد و در گروه شاهد 7 درصد بود که تفاوت معنی داری رااز نظر آماری نشان داد(p<0.05)
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که شستشوی زیر جلد با نرمال سالین روشی موثر، ارزان ساده و بی خطر است که می تواند عفونت زخم را کاهش دهد. پیشنهاد می شود که از این روش به ویژه در افرادی که خطر بالایی از نظر عفونت زخم دارند، استفاده شود.
    کلیدواژگان: عفونت زخم، شستشوی زیر جلدی، جراحی شکمی
  • نرجس سادات برقعی*، الهام کاشانی، محمدرضا ربیعی صفحات 56-61
    مقدمه و هدف

    باکتریوری بدون علامت از شایع ترین مشکلات مهم در طول بارداری است و می تواند اثرات نامطلوبی بر نتیجه حاملگی داشته باشد. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین باکتریوری بدون علامت و پره اکلامپسی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع موردی- شاهدی در طی فروردین الی بهمن سال 1381 در مرکز آموزشی- درمانی دزیانی گرگان انجام شد. 150 زن باردار مبتلا به پره اکلامپسی با 150 زن باردار سالم که از نظر سن و سابقه پره اکلامپسی و نوبت حاملگی با گروه مورد یکسان سازی شده بود، مورد مقایسه و بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه و چک لیست مربوطه تکمیل گردید و برای کلیه بیماران آزمایش های کشت و کامل ادرار انجام شد و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی و استنباطی تی و من ویتنی و مجذور کای صورت گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه زنان بارداری که عفونت ادراری داشتند خطر ابتلا به پره اکلامپسی 3.2 برابر زنان باردار بدون عفونت ادراری بود (5.2 و1.99): 95for OR درصد OR=3.22 Cl

    نتیجه گیری

    با توجه به این که ممکن است باکتریوری بدون علامت از عوامل مساعد کننده پره اکلامپسی باشد، بنابراین با غربالگری طی اولین ویزیت و تکرار آن در ترایمستر دوم و سوم بارداری و درمان آن می توان عوارض مادری و جنینی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: باکتریوری بدون علامت، پره اکلامپسی
  • حمیده مروج، محمد دهقان صفحات 62-66
    مقدمه و هدف
    آکنه روزاسه یک بیماری التهابی مزمن و عود کننده پوستی است. با توجه به شیوع آکنه روزاسه و اهمیت شناخت اتیولوژی بیماری و تناقضاتی که در مورد نقش مایت های دمودکس در بروز بیماری آکنه روزاسه، این تحقیق روی مراجعین به بیمارستان های بوعلی و لقمان طی سالهای 79-1370 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش مورد- شاهدی انجام گرفت. گروه مورد بر اساس گزارش آسیب شناسی در بیماران مبتلا به آکنه روزاسه و دو گروه شاهد، یکی بیماران مبتلا به دیسکوئید لوپوس اریتماتوز (DLE) و دیگری بیماران مبتلا به لیکن پلان اکتینیک (ALP) بودند. گروه ها به لحاظ سن و جنس مشابه سازی شده و لام های تهیه شده را با تکنیک نمونه برداری پوستی از نظر وجود یا عدم وجود مایت های دمودکس و نیز دانسیته آنها بررسی شد. یافته های به دست آمده در فرمی ثبت و نقش آنها در بروز آکنه روزاسه تعیین و Odds Rratio آن تعیین گردید.
    یافته ها
    این تحقیق روی 225 نفر شامل 75 نفر در گروه مورد (آکنه روزاسه)، 75 نفر در گروه شاهد DLE و 75 نفر در گروه شاهد ALP انجام گرفت. سن و جنس افراد در این سه گروه به لحاظ آماری اختلافی نداشتند. در گروه های شاهد 16 درصد و در گروه مورد 38 درصد مایت های دمودکس مشاهده گردید (p<0.05). وجود این پارازیت شانس بروز آکنه روزاسه را 3.3 برابر افزایش می دهد. تعداد متوسط مایت های دمودکس در گروه DLE برابر 0.66 و در گروه ALP برابر 0.2 و در گروه مورد 1.4 بود (p<0.05)
    نتیجه گیری
    شیوع و دانسیته مایت های دمودکس شانس بروز آکنه روزاسه را افزایش می دهد و تحقیق برای تاثیر درمان این مایت در بیماری آکنه روزاسه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آکنه روزاسه، مایت های دمودکس
  • محمدرضا محمدی، مهدی رهگذر، سید عباس باقری یزدی، بیتا مسگرپور، براتعلی ملکی، سید حسن حسینی، زهره صفری، فرزاد مومنی صفحات 67-77
    مقدمه و هدف
    بار اختلالات روانپزشکی در کشورهای پیشرفته تا حد زیادی به وسیله پرسشنامه های غربالگری و مصاحبه بالینی ساختار یافته شناسایی شده، ولی بررسی بار اختلالات روانپزشکی در کشور ما محدود و تعداد مطالعات انجام شده کم می باشد. برنامه ریزی برای ارایه خدمات اساسی بهداشت روان به افراد، نیازمند آگاهی از وضعیت موجود بیماری روانی در جامعه است. این مطالعه با هدف بررسی همه گیری شناسی اختلالات روانی در افراد 18 سال به بالاتر مناطق شهری و روستایی گلستان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    نمونه مورد مطالعه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو سیستماتیک از بین خانوارهای موجود استان گلستان انتخاب گردید و از طریق تکمیل پرسشنامه اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا (SADS) توسط کارشناسان روانشناسی در استان، جمعا 518 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. تشخیص گذاری اختلالات بر اساس معیارهای طبقه بندی DSM-IV بود.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد شیوع انواع اختلالات روانپزشکی در استان 14.69 درصد می باشد که این شیوع در زنان 18.14 درصد و در مردان 11.47 درصد بوده است. اختلالات اضطرابی و خلقی به ترتیب با 7.93 و 4.05 درصد، شایع ترین اختلالات روانپزشکی در استان بودند. شیوع اختلالات پسیکوتیک در این مطالعه 0.97 درصد، اختلالات عصبی- شناختی 1.16 درصد و اختلالات تجزیه ای 0.58 درصد بوده است. در گروه اختلالات اضطرابی، اختلال پانیک با 4.05 درصد و در گروه اختلالات خلقی افسردگی اساسی و اختلال هیپومانیک هر کدام با 1.93 درصد شیوع بیشتری داشته اند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه 7.53 درصد افراد مورد مطالعه دچار حداقل یک اختلال روانپزشکی بودند. شیوع اختلالات روانپزشکی در استان در افراد گروه سنی 55-41 سال و بیشتر با 13.04 درصد، افراد طلاق گرفته یا جدا شده با 50 درصد، افراد ساکن در مناطق شهری استان با 11.03 درصد، افراد بی سواد با 12.75 درصد و افراد خانه دار با 13.22 درصد بیش از گروه های دیگر بود. لذا نتایج این تحقیق مسوولیت سیاستگذاران و برنامه ریزان بهداشتی استان گلستان و کشور در رابطه با تدوین برنامه های عملی و اجرایی بهداشت روان را بیش از پیش روشن می سازد.
    کلیدواژگان: همه گیری شناسی، شیوع، اختلالات روانپزشکی، پرسشنامه اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا (SADS)، استان گلستان
  • عبدالله عباسی، محسن اعرابی صفحات 78-82
    مقدمه و هدف
    در جهان حدود 1.3 میلیارد نفر به میکروب سل آلوده اند. ارتباط تنگاتنگی بین کیفیت برنامه درمانی سل و میزان مقاومت به داروها وجود دارد. افزایش شیوع مجدد سل و نیز افزایش موارد سل مقاوم به چند دارو، سازمان بهداشت جهانی را بر آن داشت تا درمان استاندارد کوتاه مدت تحت نظارت مستقیم یا راهکار DOTS را پیشنهاد نماید. این پژوهش یک مطالعه کوهورت می باشد که به منظور بررسی یافته های اپیدمیولوژیک، بالینی و کارآیی استراتژی DOTS در ایجاد بهبودی و جلوگیری از شکست درمان در مسلولین مناطق روستایی (DOTS اجرا می شود) و مناطق شهری بدون اجرای برنامه DOTS، در شهرستان گرگان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    کلیه بیماران مبتلا به سل (New Case) که اسمیر خلط آنان با روش رنگ آمیزی زیل نلسون تشخیص داده شد وارد مطالعه گردید. مجموع افراد تحت مطالعه 260 بیمار اسمیر مثبت بود که از مهرماه سال 1377 به مدت دو سال مورد بررسی قرار گرفتند. انتخاب روش درمانی بر اساس پروتکل کشوری که اجرای استراتژی DOTS در روستا اجباری و در شهر اختیاری است، صورت گرفت. برای آنالیز آماری داده ها از آزمون دقیق فیشر و نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    میزان شکست درمان در گروه درمان با نظارت مستقیم در ابتدای ماه پنجم درمان 1.7 درصد بود در حالی که در گروه دوم 7.3 درصد بود. رابطه بین روش درمانی و شکست درمانی معنی دار بود (P<0.05)
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل شده حاکی از آن است که راهکار DOTS میزان موفقیت درمان را به طور چشمگیری افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: سل، DOTS، شکست درمان، میزان بهبودی
  • عبدالجلال مرجانی، محمد موجرلو، آزاد رضا منصوریان، محمدرضا ربیعی صفحات 83-89
    مقدمه و هدف
    رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که در طی یک فرآیند طبیعی واکنش های متابولیسمی بدن تولید می شوند. بیمارانی که دچار بیماری مزمن کلیوی هستند و همودیالیز می شوند بیشتر در معرض تخریب سلولی رادیکال های آزاد می باشند. هدف از این مطالعه با توجه به تناقص یافته ها ارزیابی تاثیر همودیالیز بر روی پراکسیداسیون لیپید پلاسما و فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان گلبول قرمز (گلوتاتیون پراکسیداز) قبل و بعد از عمل دیالیز و مقایسه آن با گروه کنترل می باشد تا تاثیر همودیالیز بر روی سطح پراکسیداسیون لیپید پلاسما و فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان گلبول قرمز بررسی گردد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع تحلیلی و روش نمونه گیری مبتنی بر هدف (سرشماری) بوده و از 22 بیمار همودیالیزی واجد شرایط مطالعه که برای انجام دیالیز به بخش دیالیز مرکز آموزشی- درمانی 5 آذر مراجعه نموده اند و همچنین 22 فرد سالم که از لحاظ سن و جنس با بیماران همودیالیزی همسان شده اند، برای مطالعه انتخاب گردیدند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون آماری تی مورد ارزیابی قرار گرفت و داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    سطح پلاسمایی مالون دی آلدئید بیماران همودیالیزی بعد از عمل دیالیز (0.38± 2.32 نانومول در میلی لیتر) در مقایسه با قبل از عمل دیالیز (0.23± 1.27 نانومول در میلی لیتر) و گروه کنترل (0.71± 0.98 نانومول در میلی لیتر) افزایش معنی داری نشان داده است. سطح پلاسمایی مالون دی آلدئید گروه کنترل و قبل از عمل دیالیز بیماران همودیالیزی اختلاف معنی داری نشان داده است. فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان گلبول قرمز بیماران همودیالیزی بعد از عمل دیالیز (4.76 ±22.26 واحد در گرم هموگلوبین) در مقایسه با قبل از عمل دیالیز (5.59± 29.66 واحد در گرم هموگلوبین) و گروه کنترل (6.26± 37.52 واحد در گرم هموگلوبین) کاهش معنی داری نشان داده است. همچنین بین گروه کنترل و قبل از عمل دیالیز بیماران همودیالیزی اختلاف معنی داری مشاهده شده است.
    نتیجه گیری
    وجود اختلاف معنی دار در کاهش فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان گلبول قرمز و افزایش تولید پراکسیداسیون لیپید پلاسمای بیماران همودیالیزی بعد از عمل دیالیز ممکن است با شرایط اورمی- غشاء دستگاه دیالیز (از دست دادن آنتی اکسیدان فوق از غشاء دستگاه دیالیز) و عمل دیالیز (افزایش تولید پراکسیداسیون لیپید در طی عمل دیالیز) ارتباط داشته باشد که این وضعیت ممکن است در پیشرفت بیماری قلبی در بیماران همودیالیزی نقش مهمی ایفا نماید. به همین دلیل بازبینی مجدد غشاء دستگاه دیالیز و روش های دیالیز، استفاده از آنتی اکسیدان های خوراکی مختلف، حذف اکسیژن های فعال از محیط دیالیز و جلوگیری از احتمال بروز نابهنگام بیماری قلبی و عروقی جهت بهبود زندگی بیماران همودیالیزی از موارد بسیار مهم می باشند.
    کلیدواژگان: همودیالیز، پر اکسیداسیون لیپید، آنزیم آنتی اکسیدان
  • سعید شاکری، پیمان حکمتی، فاطمه سادات امیر لطیفی صفحات 90-93
    مقدمه و هدف
    احتباس ادراری پس از بیهوشی عمومی یکی از عوارض شایع و آزاردهنده می باشد. یکی از علل ثابت شده آن در مردان مسن بزرگی پروستات می باشد. این مطالعه به منظور تعیین ارزش استفاده از امتیاز بندی بین المللی علایم پروستات (IPSS) در پیش بینی احتباس ادراری پس از بیهوشی عمومی در مردان بالای 50 سال انجام شد.
    بیماران و
    روش ها
    تعداد 100 بیمار مرد بالای 50 سال بدون سابقه مشکلات ارولوژیک و مغز و اعصاب کاندید عمل جراحی انتخابی غیر از اورولوژیک و مغز و اعصاب بودند، انتخاب شدند. IPSS قبل از عمل جراحی در این افراد محاسبه شد و بیماران از نظر احتباس ادراری در 24 ساعت دوم پس از انجام عمل جراحی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    1.8 درصد افرادی که امتیاز آن 7-0 بود، 20 درصد افرادی که امتیاز آنها 19-8 بود و 53.3 درصد افرادی که امتیاز آنها 35-20 بود دچار احتباس ادراری شدند که از نظر آماری بین ازدیاد IPSS و احتمال وجود احتباس ادراری پس از بیهوشی عمومی رابطه معنی داری وجود داشت (0.05>P)
    نتیجه گیری
    بیمارانی که امتیاز آنها 35-20 می باشد در معرض خطر بالایی برای احتباس ادراری پس از بیهوشی عمومی قرار دارند با استفاده از این روش می توان احتباس ادراری پس از بیهوشی عمومی در مردان بالای 50 سال را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: IPSS، احتباس ادراری، بیهوشی عمومی
  • حافظ تیرگر فاخری، رضا ملک زاده، محمدرضا اکبری، مسعود ستوده صفحات 94-100
    مقدمه و هدف
    مطالعات اندکی در کشورهای غرب آسیا در مورد شیوع بیماری سلیاک صورت گرفته است و در ایران تنها یک مطالعه به بررسی شیوع بیماری سلیاک در اهداء کنندگان خون پرداخته است. هدف این مطالعه بررسی شیوع بیماری سلیاک در شهر ساری است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1382 روی 1438 نفر (686 مرد و 752 زن، متوسط سن 35.5 سال از محدود سنی 18-66 سال) افراد اهل شهر ساری به روش تصادفی لایه ای انجام گردید. نمونه های خون افراد مورد مطالعه تهیه شد. در تمامی نمونه ها IgA سرم بررسی و افراد مبتلا به کمبود IgA از مطالعه خارج شدند. تمامی نمونه های تحت بررسی human recombinant tTG) IgA tissue transglutaminase antibody)قرار گرفتند. تمامی افرادی که سرولوژی مثبت برای آنتی بادی tTG داشتند، نمونه برداری از روده باریک صورت گرفت. بیوپسی ها بر اساس کارایتریای اصلاح شده Marsh طبقه بندی شدند.
    یافته ها
    در تمامی نمونه ها IgA سرم طبیعی بود. 13 نفر از نظر آنتی بادی IgA - tTG مثبت بودند (6 مرد و 7 زن متوسط سن 37.5 سال). تمامی افرادی که سرولوژی مثبت داشتند به جز یک نفر در بیوپسی از روده باریک تغییرات بافتی منطبق بر انتروپاتی حساس به گلوتن در آنها یافت گردید. یکی از 13 نفر Marsh مرحله صفر، 8 نفر Marsh مرحله I، 3 نفر Marsh مرحله II و 1 نفر Marsh مرحله IIIa داشتند.
    نتیجه گیری
    حداقل شیوع حساسیت به گلوتن در افراد عموم جامعه در شمال ایران 1 به 120 است. این یافته مشابه نتایج مطالعه انجام شده در مطالعه اهداء کنندگان خون و نیز مشابه شیوع بیماری سلیاک در کشورهای غربی است. لذا بیماری سلیاک در ایران نادر نیست.
    کلیدواژگان: بیماری سلیاک، tissue transglutaminase antibody
  • سید حمزه حسینی، میر حسین موسوی صفحات 101-107
    مقدمه و هدف
    ورود به دانشگاه منجر به تغییرات عمده ای در زندگی فرد می شود و مقطع بسیار حساسی به شمار می رود. قرار گرفتن در چنین شرایطی غالبا با فشار و نگرانی توام بوده و می تواند عملکرد و سلامت روانی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به اهمیت بالای سلامت روانی در اقشار مختلف جامعه و نقش محوری دانشجویان رشته های پزشکی و ارتقاء آن وجود سلامت روانی آنان می توانند در جهت ارتقاء سلامت روانی اقشار جامعه موثر باشد. از این رو سلامت روانی دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی به صورت ویژه باید مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس در پژوهش حاضر وضعیت سلامت روانی دانشجویان کار آموز پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش مشاهده ای- تحلیلی بر روی کلیه دانشجویان کارآموز رشته های پزشکی و پیراپزشکی در نیم سال دوم سال تحصیلی 79-78 انجام گرفته است. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های مشخصات فردی و تست GHQ بوده است. داده ها با استفاده از آزمون آماری کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده از این پژوهش نشان می دهند در بررسی و مقایسه میزان سلامت روانی و همچنین ابعاد چهارگانه آزمون GHQ، در بعد مشکلات جسمانی، اختلال خواب، اضطراب و عدم کارکرد اجتماعی هیچ گونه تفاوت بین دو گروه دانشجویان وجود نداشت. ولی در بعد افسردگی شیوع آن در دانشجویان پزشکی بیشتر از پیراپزشکی بود که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش و افزایش مشکلات روانی و میزان موارد مشکوک به اختلالات
    کلیدواژگان: سلامت روانی، دانشجویان، افسردگی، GHQ
  • حمیدرضا تجری صفحات 108-111
    هرنی اینگوینال در سنین میانسالی و بالاتر شایع است که به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم دیده می شود. در اکثر موارد ساک هرنی محتوی روده ها و یا امنتوم می باشد. ولی هرنی حاوی مثانه هم وجود دارد که نادر است. در بیمار معرفی شده، علاوه بر هرنی اینگوینال وسیع حاوی مثانه و احتباس ادراری، کلیه همان سمت هم خاموش بود که نشان دهنده سیر مزمن بیماری است. تشخیص هرنی مثانه و اثبات آن با انجام سونوگرافی و سیتوگرافی رتروگراد است که در سیستوگرافی ماده حاجب در داخل اسکروتوم دیده می شود و ارتباط آن با مثانه نشان داده می شود. در بیمار ما تشخیص قبل از عمل با سیستوگرافی رتروگراد اثبات شد و بعد از عمل بیمار به راحتی قادر به ادرار کردن بود و تورم اسکروتوم هم برطرف شده بود. توصیه می شود که در بیماران بالاتر از 50 سال که هرنی وسیع اینگوینواکسترنال دارند علائم پروستاتیسم هم وجود دارد سیستوگرافی انجام شود تا تشخیص قبل از عمل داده شود تا از احتمال آسیب حالب و مثانه در طی عمل جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: هرنی اینگوینال، احتباس ادراری، مثانه، کلیه خاموش
  • صفحات 112-129
|
  • H.Mofidpour, R.Ghorbanei, M.Jafarpour, Ar.Fazel Pages 1-7
    Background and Objective

    Carbohydrate chains link to glycoproteins and glycolipids of the cell surface particulary their terminal sugars have key roles in cellular activities of almost all biological systems. Distribution of these glycoconjugates in adult kidney has not received fair attention yet. The purpose of this study was to identify in situ location of galactose – N – acetyle galactoseamine moleucles on the surface of the adult rat kidney.

    Materials and Methods

    After the resection of rat kidney and rotin fixation with regular lectin histochemical technique, MPA and PNA conjugated to horseradish peroxidase, lectins specific to indentify these terminal sugars in rat kidney.

    Results

    Intense reaction of PNA to collective tubules, less intense and reaction with luminal surface of proximal tubules and MPA identified distinct cells among distal tubules as well as glomerules were observed.

    Conclusion

    It seems that this specific sugars related to the cellulars function of this region of adult kidney and probably genetically is regulated during embryonic development.

  • Aa.Moghaddamnia *, L.Hoseini.Motlagh (Dds), M.Jandaghi.Jafarei (Dds) Pages 8-16
    Background and Objective
    Black pepper is frequently used in Iranian traditional medicine as an analgesic (E.g, for toothache). This investigation was conducted to evaluate the response of mice to pain induced by hot-plate and Formalin test either with or without Piperine (One of the active substances of the pepper).
    Materials and Methods
    This randomized experimental study was performed on mice. Hot-plate and Formalin tests were planned to pain measurement. The mice were divided into 2 groups in each arm of study (Hot-plate and Formalin test group). The data of control (Saline) and drug (Piperine) groups were separately compared in each arm of study with student t-test and ANOVA. The difference between each point of data was considered significant at P-value under 0.05.
    Results
    There was not a significant difference in tolerance time of subjects between hot-plate and saline groups. Piperine (25, 50 and 75 mg/kg) along with Morphine (10 mg/kg) causes significant increase to saline group in tolerance time and also significant increase to Morphine group, but in Formalin test Piperine could have significant effect in decreasing the pain induced by of Formalin on mice. These effects are comparable with Morphine. In Formalin test, pain has 2 phases. The first phase is acute and the 2nd one is chronic that begins from 15-20 minutes. Acute pain has central effect and chronic pain has peripheral pathway and Piperine causes decreasing response to Formalin test at the first phase of pain. Naloxone can prevent these effects in all groups. In Formalin test and hot-plate, the effect of Piperine were dose dependent.
    Conclusion
    Piperine can centrally act on the nociception pathway and its effect on Opioid system exhibits as an enhancement Opioid effect. The effects are dose dependent and will be inhibited by Opioid antagonist.
  • A.Parviz-Kazemei , H.Kamalipour Pages 17-22
    Background and Objective
    The deterious effects of pressor response (Tachycardia and hypertension) are not hidden from any personal of anesthesia group. The present study is performed in Chamran Hospital affiliated to the university of medical sciences, Shiraz, with the aim to introduce the most effective, cheapest as well as the easiest method to prevent or reduce the pressor response to direct laryngoscopy and intubation.
    Materials and Methods
    This randomized clinical trial was conducted in Chamran Hospital in Shiraz. 90 patients scheduled for elective surgical fixation of femur or tibia were randomly divided in group A (30 patients), group B (30 patients) and group C (30 patients). In-group A patients were directly sprayed with Lidocaine 10%, hypopharyngealy, after induction of anesthesia and 3 minutes before tracheal intubation. Patients in group B were sprayed with Lidocaine 10% oropharyngealy before induction of anesthesia while the patients, were awake, patients in group C were not sprayed with Lidocaine (Control group). Premedication and drugs used for induction of anesthesia were same in 3 groups. The heart rate, systolic and diastolic blood pressure were recorded in all patients included in the study, before tracheal intubation (Base line) just after tracheal intubation and 3 and 5 minutes after intubation.
    Results
    Spraying Lidocaine oropharyngealy before induction of anesthesia and hypopharyngealy after induction of anesthesia both were effective in controlling the pressor response to laryngoscopy and tracheal intubation, but spraying Lidocaine oropharyngealy before induction of anesthesia is more effective than spraying Lidocaine hypopharyngealy after induction of anesthesia (P<0.05).
    Conclusion
    According to the results of present study, applying Lidocaine spray, oropharyngealy is a simple, very effective as well as cheap method for controlling pressor response to tracheal intubation.
  • A.Shabestani.Monfared , F.Jalali , H.Mozdarani, M.Hajiahmadi Pages 23-28
    Background and Objective
    Ramsar a coastal city in the north part of Iran has among the highest levels of natural radiation known to exist in an inhabited area. This is mainly due to radium-226 and its progenies coming to the earth surface through hot springs. The health effect of low doses of ionizing radiation is not clear and is still under the matter of discussion. The study of the effects of high natural background radiation on human health was the main goal of this investigation. The present article is showing the results of the first phase of our work. Methods $ Materials: This cross-sectional, analytical study was conducted on 101 families (402 residents) of high background radiation areas and 98 families (374 residents) from adjacent normal radiation areas. After description of the study and its objectives to the participants, they were asked to participate in interviews and complete questionnaires containing some socio-economic and health items. Some items of questionnaires were determined using the information recorded in local health centers in those areas.
    Results
    Overall data showed no significant differences between the frequencies of any mental and physical disabilities as well as death, abortion and mental depression in residents of normal and high background radiation areas. However the frequency of some special diseases such as cardiac diseases and malignancies among residents of high background radiation area in comparison with ordinary radiation level areas was lower (P<0.05).
    Conclusion
    These preliminary results, showed lack of ill effects and even some positive effects. Among population of high background radiation areas. Although we used census method for getting data, we believe that other radio-epidemiologic prospective studies can improve our knowledge about radiobiology of low doses of ionizing radiation.
  • Smt.Ayatollahi , H.Ghaem Pages 29-34
    Background and Objective
    Atopic diseases are one of the most common chronic conditions in children. A population based matched study was conducted to estimate the prevalence of atopic diseases and this study used to identify its correlations in primary school children aged 6-12 years in Shiraz (Southern Iran).
    Materials and Methods
    This case-control study was carried out in 2228 primary school children. The children were selected using 2-stage random sampling from the 4 educational distrincts of for each child. The consultant physician examined the children with positive result. After diagnosis of eczema, utricaria and allergic rhinitis control groups were selected by using matching method (Age, sex, school). The correlations of atopic diseases were determined by conditional logestic regression.
    Results
    The most important results were as follow: Prevalence of diagnosed allergic rhinitis, utricaria and eczema in primary school children estimated in order 5.2% (Boys: 5.2% & girls: 5.12%), 3.6% (Boys: 3.57% & girls: 3.7%) and 1.6% (Boys: 1.53% & girls: 1.7%). There was no significant association between atopic diseases and birth order, social class, parent’s education, parent’s smoking and period of breast-feeding. An increased risk of childhood atopic diseases were associated with familiar history of allergic rhinitis (P<0.05), familiar history of utricaria (P<0.05) and familiar history of eczema (P<0.05).
    Conclusion
    Our study confirmed that familiar atopic diseases were significant predictors of childhood allergic rhinitis, utricaria and eczema among school children in Shiraz.
  • Mh.Taziki , Mj.Golalipour , N.Behnampour Pages 35-39
    Background and Objective
    Major? -Thalassemia is the most common form of anemia, which has a relatively high prevalency especially in the northern part of the country one of this disease side effect the hearing abnormality. This study has been carried out in Gorgan for the determination of the hearing level of? -Thalassemic patients, and its relation with the level of serum Ferritin, the rate and the duration of blood transussion and dyspheral.
    Materials and Methods
    In this study 95 patients with major? -Thalassemia have been studied for the rate of hearing level. The variation parameter include age, gender, Ferritin level, the rate and duration of disferal consumption. Audiometry, tempanometry and physical examination carried out on all the patients. The findings from this research gathered and were analyzed using the SPSS statistical software.
    Results
    95 patients (190 ears) with age 3-29 year of old were gone under this study and only 72 ears had the threshold over 15 decibel, from this 43.9% were from sensorineural type of hearing. The 80% of ears’s thempograms were type A. The results from this study showed that there is a meaningful statistical correlation between the hearing loss and serum Ferritin level. The rate of dyspheral consumption, in each time and its duration (P<0.05).
    Conclusion
    This study showed that high serum Ferritin level and the increased length of dyspheral consumption lead to the hearing loss in major? -Thalassemia, therefore clinical examination of hearing interrally has to be carried out.
  • M.Afshar , N.Delavar.Davin , S.Kianfar Pages 40-45
    Background and Objective
    Neonatal growth indices can be influenced by either wanted, or unwanted pregnancy. This research was done to compare neonatal growth indices (Height, weight, head circumflex) to in such pregnancies in Birjand (South-east of Iran).
    Materials and Methods
    This study case-control study was done on a total of 400 women and their neonates in the Imam Reza and Mehr maternity hospital in Birjand between 2000 to 2002. The number of case (UWP) and control (WP) were 150 and 250 respectively. Data were collected through a valid and reliable questionnaire by face to face interviewing with mothers and the determination of growth indexes of the neonates. The results were analyzed employing X² and student T-test by means of SPSS software.
    Results
    The results revealed that the mean weight of the neonates in the case group (3151±410.4 grams) was meaningfully (P?0.05) less than the mean weight (3243±484 grams) of the neonates in the control group (WP). Besides, the mean weight gaining of mothers during their pregnancy in the cases (9±3.2 kg) was meaningfully (P<0.05) less than control group (9.7±3.4 kg).
    Conclusion
    The results of this study, shows the impact of wanted pregnancy on weight gain and health improvement of mothers and their infants. It is therefore recommend that the health centers, mass and even high schools officials provide enough training to prevent unwanted pregnancies.
  • A.Shafiei , P.Ghadirian Pages 46-50
    Background and Objective
    One of the post-operational problems in the cesarean-section is ileus symptoms and the starting point of taking the liquid diet. Some controversy are about this procedures. This study was done to evaluate the rate of ileus symptoms of women who are offered oral hydration shortly after cesarean delivery.
    Materials and Methods
    This study involved 276 women delivered by cesarean under general anesthesia that had no previous cesarean or laparotomy and indisposing and their operations had not been exceeded 90 minutes. For these patients a liquid diet for every other day, partly 6 hours and others 12 hours after operation was started. The patients were examined at the time of starting diet and 6 hours later for bowel sound, nausea or vomiting, abdominal distention and gas passage. 138 women were assigned to each procedure.
    Results
    Nausea or vomiting cases in the early fed group, were more than 12 hourly diets (2.2% versus no case) and (12.3% versus 10.9%) but the difference was not statistically significant. The bowel sound in the early fed group were less than 12 hourly starting the diets, (15.2% versus 12.3%) the difference was not statistically significant. The 6 hourly starting of liquid diet had a significant effect in speeding up bowel movements (P<0.05).
    Conclusion
    Early oral hydration after cesarean was well tolerated and it was associated with rapid return of propulsive bowel movements, so to do, this results in better reply to the physiologic request of the patients.
  • M.Fekrat , M.Kashanian Pages 51-55
    Background and Objective
    Wound infection in post-operation is one of the side effect that bothering the patients’ quality of life. This study was done to determine the effect of subdermal irrigation with normal saline on the wound infection in abdominal surgery of obstetrics and gynecology.
    Materials and Methods
    A randomized clinical trial of subdermal irrigation with normal saline versus no irrigation was performed on 200 patients who were candidate for abdominal surgery of obstetrics and gynecology. Contaminated wound was excluded. In the case group (100 patients) after facial repair and complete hemostasis, subdermic tissue was irrigated with 1000-milliliter normal saline and skin was closed. In the control group (100 patients) after facial repair and complete hemostasis skin was closed without subdermal irrigation. All of the patients were followed until complete repair of skin.
    Results
    2 groups were similar in age, BMI, duration of surgery and the type of operation. Wound infection was observed in 1% of case group and in 7% of control groups, which was statistically significant (P<0.05).
    Conclusion
    Subdermal irrigation with normal saline is effective, simple, safe and not expensive which can reduce the wound infection and can be offered particularly in high risk patients for wound infection.
  • N.Bourghei, E.Kashani, Mr.Rabiei Pages 56-61
    Background and Objective

    Asymptomatic bacteriuria (ASB) is a significant problem during pregnancy because it can be developed into more severe infections that may have repercussions for the health of the mother and unborn child. The aim of this study was to assess relationship between asymptomatic bacteriuria and preeclampsia in Gorgan.

    Materials and Methods

    This case control study performed on 150 preeclamptic women (Case group) compared with 150 healthy pregnant women (Control group) who hospitalized from 2002 to 2002 (Gravid, age and history of preeclampsia was matched with 2 group). The questionnaires and checklist was completed, urine analysis, and urine culture were performed. The data analyzed with SPSS software and statistical descriptive and analytic such as: T-student, U-Mann Whitney.

    Results

    The risk of preeclampsia in pregnant women with ABS was 3.2 fold to healthy pregnant women (OR=3.22, CI 95% for OR=1.99, 5.21).

    Conclusion

    Asymptomatic bacteriuria may predisposing factor to preeclampsia, we suggest screening of ASB in the 1st prenatal care and follow in 2nd and 3rd trimester of pregnancy o prevent the main side effect in pregnancy and the safety of mothers.

  • H.Moraveg , M.Dehghan* Pages 62-66
    Background and Objective
    Acne Rosacea is a recurrent chronic and inflammatory skin disease. According to the prevalence of Acne Rosacea, importance of determining its etiology and controversies about the role of Demodex mites in expression of the disease, this study has been done on patients who has been referred to Booali and Loghman hospitals during 1370-80.
    Materials and Methods
    This research was a case-control study. The case group has been Acne Rosacea patients according to the pathologic report and there has been 2 control groups: One, who has had discoid lupus erythematosus (DLE) and the other one, those who has been affected by actinic Lichen Planus (ALP). The groups have been matched for their age and sex. Pathologic specimens being provided by skin biopsy technique, have been studied for the determining the presence and density of Demodex mites, the results has been recorded on special information sheets and their role in expression of Acne Rosacea and its odds ratio have determined.
    Results
    This study has been done on 225 patients, 75 in case group (Acne Rosacea) and 75 in patients in each of the control groups (DLE and ALP). There was no statistical difference in the age and sex of patients in these groups. 16% of the control group and 38% of case group had Demodex mites (P<0.05) and the presence of this parasite has increased the chance pf expressing Acne Rosacea by 3.3 times. The mean count of Demodex mites in DLE and ALP groups has been 0.66 and 0.2 respectively, whereas, in case group, it was 1.4 (P<0.05).
    Conclusion
    We concluded that the presence and density of Demodex mites increases the chance of expression of Acne Rosacea. Further studies for determining the effect of treating these mites in Acne Rosacea is recommended.
  • Mr.Mohammadi *, M.Rahgozar , Sa.Bagheri Yazdi , B.Mesgarpour , Ba.Maleki , Sh.Hoseini , Z.Safari , F.Momeni Pages 67-77
    Background and Objective
    The burden of psychiatric disorders in the developed countries has been identified by the screening questionnaires and standard clinical interviews at a high level, but the epidemiological studies of psychiatric disorders in our country are brief and their numbers are few. Providing essential mental health services to the people requires us to be knowledgeable about the present status of psychiatric disorders in the society. The objective of their research was to carry out the epidemiological study of the psychiatric disorders in the 18 years and above individuals in the urban and rural areas of Golestan province.
    Materials and Methods
    518 individuals selected through randomized clustered and systematic sampling methods from among the existing families of Golestan province and the schedule for affective disorders and Schizophrenia (SADS) questionnaires completed by the clinical psychologist. The diagnosis of the disorders was based on DSM-IV classification criteria.
    Results
    The results of the study showed that the prevalence of psychiatric disorders in the province is 14.69%, which was 18.14% in the women, and 11.47% in the men. The mood and affective disorders respectively with 7.93 and 4.05% had the higher prevalence in the province. The prevalence of psychiatric disorders in this study was 0.97%, neuro-cognitive disorders 1.16% and dissociative disorders 0.58%. In the group anxiety disorders, panic disorder with 4.05% of had the higher prevalence and in the group of affective disorder, major depression, hypomanic and manic disorder with 1.93.
    Conclusion
    This study showed that 7.53% of individuals that were studied suffered from at least one of the psychiatric disorders. The prevalence of psychiatric disorders in the province among the individuals in the age group of 41-55 years with 13.04%, separated or divorced individuals 50%, residents of urban areas 11.03%, illiterate individuals 12.75% and housewives 13.04% was more than other individuals in the sample. Being aware of this matter reveals the responsibility of the health policy makers and programmers, prevention, treatment and medical education more than before in relation to preparing application and executive plans in Golestan province for mental health.
  • A.Abassi , M.Aarabi Pages 78-82
    Background and Objective
    About 1.3 billions people are infected with Tuberculosis (TB) all over the world. There is a close relationship between the quality of TB treatment and the rate of drug resistance. The recurrence epidemy of TB and increased resistance to some drugs was the basis for the WHO to suggest the directly observed short course treatment strategy or (DOTS) strategy, for the TB patients.
    Materials and Methods
    This research was a cohort study and aimed to evaluate the epidemiological finding, the clinical basis and strategy of DOTS on improving, and prevention from failure of treatment and was compared with non-DOTS procedure. Sample population were total of 260 smear positive patients that had been under study for a period of 2 years (1999-2000). All of the patients were new cases. SPSS software and Fisher exact test was used to analyzed the data.
    Results
    The rate of treatment failure in DOTS strategy in the beginning of 5th month was 1.7%, but in the control group the failure in the same period was 7.3% (P<0.05).
    Conclusion
    This study indicated that the DOTS strategy is substantially increasing the success rate of TB treatment.
  • Aj.Marjani , M.Mojerloo , Ar.Mansourian , Mr.Rabiei Pages 83-89
    Background and Objective
    Free radicals are formed in all living organisms during normal cell metabolism. Patients with chronic renal failure, which regularly dialyzed are the candidates for, free radical damages. The aim of this study with the discriminative information was to evaluate the effect of hemodialysis on Lipid peroxidation (The level of Lipid peroxidation expressed as malondialdehyde) and erythrocyte antioxidant enzyme (Glutathione peroxidase) before and after the dialysis and compared with control group, to find out the effect of hemodialysis on the level of Lipid peroxidation of plasma and the activity of erythrocyte antioxidant enzyme.
    Materials and Methods
    This investigation was an analytical type of study and sampling procedure was according to purposive method. 22 patients with chronic renal failure (CRF) disease who were hemodialysed at 5th Azar Hospital of Gorgan dialysis center and 22 age and sex matched healthy control were recruited for this study. The data was analyzed by SPSS software using T-test.
    Results
    Plasma malondialdehyde showed significant difference between the predialysis (And control group. It was increased in the postdialysis group (2.32±0.38 nmol/ml) when compared with predialysis (1.27±0.23 nmol/ml) and control group (0.98±0.17 nmol/ml). Erythrocyte antioxidant enzyme was decreased in postdialysis group (22.26±4.76 unit/gram hemoglobin) when compared with predialysis (29.66±5.95 unit/gram hemoglobin) and control group (37.52±6.26 unit/gram hemoglobin). There was also significant difference between control and predialysis group. Erythrocyte antioxidant enzyme was lower than control group in dialysis group.
    Conclusion
    The observation of meaningful differences in reduction of erythrocyte antioxidant enzyme and increasing level of plasma Lipid peroxidation in the hemodialysed patients after the process of dialysis, maybe related with the patient, uremia, dialysis membrane (The loosing antioxidant enzyme through this membrane), and the dialysis process (May increase Lipid peroxidation during the dialysis process). These states of affairs may play an important role in progress of cardiovascular abnormality in hemodialysed patients. Due to this conditions a review of hemodialysis membrane, the techniques used in the dialysis, the consumption of various oral antioxidant, the elimination of active oxygens from the dialysis surrounding are among the measures which can prevent sudden cardiovascular abnormality in the hemodialysis patients and ultimately these important factors up-grade the patients quality of life.
  • S.Shakeri , P.Hekmatei , F.Amirlatifei Pages 90-93
    Background and Objective
    Post-general anesthesia urinary retention is a common and bothering complication. In this study prediction value of IPSS for post-general anesthesia urinary retention was evaluated.
    Materials and Methods
    This prospective study include 100 male patients over 50 years old who were candidated for nenurologic and non-nenurological elective surgery without any urology and neurologic past medial history. IPSS was calculated for each patient. The patients were followed in post operative period for urinary retention.
    Results
    1.8% of patients who had mild symptoms (IPSS=0-7) had urinary retention in 2nd 24 hours of post-operative period, 20% of patients who had IPSS=8-19 and 53.3% of patients with IPSS=20-53 had urinary retention at same period (P<0.05).
    Conclusion
    IPSS can predict postoperative urinary retention in elderly male patients. If severe symptoms by IPSS was encountered the patients and health care personals must be cautioned about possibility of postoperative urinary retention and if required urologic consulation.
  • H.Tirgar-Fakheri , R.Malekzadeh , Mr.Akbari , M.Sotoudeh Pages 94-100
    Background and Objective
    Studies about the prevalence of Celiac disease (CD) in western Asian countries are scarce and there is only one study on the prevalence of CD in healthy blood donors in Iran. The aim of this study is to determine the prevalence of CD in general population of the city of Sari in north of Iran.
    Materials and Methods
    This was a descriptive study and the blood samples were obtained from 1438 person from general population (686 males, 752 females: Mean age 35.5 range 18-66 year) of the Sari which were selected by stratified randomized sampling method during 2003. Total serum IgA was measured in all and IgA-deficient cases were excluded. From this study all cases were analyzed for IgA tissue transglutaminase antibody (Human recombinant tTG). All persons who had a positive serology for tTG-Ab underwent small intestinal biopsy. The biopsy samples were classified according to modified Marsh criteria.
    Results
    All of the samples had normal total IgA. 13 cases showed positive IgA-tTG Ab (6 males and 7 females, mean age 37.5 yrs). All subjects with positive serology except one of them were found to have small bowel biopsies compatible with gluten sensitive enteropathy. One of 13 had Marsh 0, 8/13 Marsh I, 3/13 Marsh II and 1/13 showed Marsh IIIa lesion.
    Conclusion
    The minimum prevalence of gluten-sensitivity among general population in north of Iran is 1/120. This data confirms our study on healthy blood donors, which has published previously and is like of prevalence of Celiac disease in western countries. So Celiac disease is not a rare disease as it thought before in this area.
  • Sh.Hosanei , Mh.Mosavy Pages 101-107
    Background and Objective
    There are a tramandous changes are happened after a person entered to the university. This period considered to be a very deligate part of student life. During this phase usually there are anxiety and combination of other problems, which could affect health status of the person. The mental health considered a high ranking items among the different groups in one society, especially more when we are talking about the medical sciences students, because these students are goings to look after other people health in the community, the health status of medical and paramedical students should be seriously taken into consideration. On the basis of these facts, this research has been set-up to investigate the mental health status of trainee medical and paramedical students of Mazandaran University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This research project was an descriptive analytical study on all of the medical and paramedical trainee students in 2nd term of the academic year 1999-2000 of Mazandaran University. The basis for this research’s was the questionnaires which contained the personal demographic and also GHQ tests.
    Results
    The GHQ test was set up on physical disability, sleep disorder, anxiety and unsociable. In 2 groups of students and there was no differences between the 2 groups, in dimension of depression the prevalence among the medical students was more than para-medical student, that this difference was significant (P<0.05).
    Conclusion
    In regard to the results of this research and the steady increase of mental problems numbers of suspected cases among the students, in addition to the attention of health authorities. The establishment of student’s advisory unit is required.
  • Hr.Tajari Pages 108-111
    Inguinal hernia is common in midlle age and elderly. It is in two form of direct and indirect. Often the hernia sac consists of omentum and or intestinal segmants, but bladder hernia is very rare. In present patient massive inguinal hernia and urinary retention were associated with ipsilateral nonvisulization and nonfuncting kidney that showed the disease is chronic in nature. The diagnosis is confirm by ultrasonography and retrograde cystography. In cystography, contrast maternal is show in scrotal cavity and commnication of it with bladder. In our case, the diagnosis is made preoperatively with ultrasonograpy and cystography. The patient able to void post-oprative day and scrotal enlargment is compelely reduce. In conclusion it is advised that in patients older than 50 years who have massive inguinoscrotal herina and prostatism cystography to be done mandatory and also preoperative diagnosis is to be made to prevente the injury of bladder and ureter in operating time.