فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد رادمهر، غلامعباس لطفعلی آینه، احمد نادری صفحه 101
    به منظور تعیین منشاء محدودیت عملکرد دانه در شرایط محیطی متفاوت و نیز محدودیت ناشی از گرمای دوره آخر رشد و نمو گندم این تحقیق با شرکت 20 ژنوتیپ گندم نان و دوروم و در دو آزمایش جداگانه هریک در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دو سال زراعی 79-1378 و 80-1379 اجراء گردید. آزمایش اول در اوائل آذرماه به عنوان شرایط مساعد ((Favourable conditions و آزمایش دوم در اوائل بهمن ماه به عنوان شرایط نامساعد محیطی، (Unfavourable conditions) کشت گردید. پنج تا هفت روز پس از گرده افشانی، تیمار حذف برگ پرچم برای مطالعه محدودیت مخزن و تیمار حذف سنبلچه های یک طرف سنبله برای مطالعه محدودیت منبع اعمال گردید. پس از برداشت، درصد محدودیت های منبع و مخزن بر اساس متوسط وزن دانه های باقی مانده سنبله های تیمار و سنبله های شاهد(بدون حذف برگ پرچم و سنبلچه های یک طرف سنبله) و میزان تشدید محدودیت منبع محاسبه گردید. نتایج نشان داد که کلیه ژنوتیپ ها فاقد محدودیت مخزن بودند و سهم برگ پرچم در اندوخته دانه به طور متوسط 12 درصد بود. اغلب ژنوتیپ های مورد مطالعه محدودیت منبع داشتند. این محدودیت در شرایط مساعد بین 8/34 –0 درصد (متوسط 6/12%) و در شرایط نامساعد بین 2/41-7/5 درصد (متوسط 2/17%) متغیر بود. بنابراین در اثر مواجه شدن با گرمای آخر فصل محدودیت منبع به طور متوسط حدود 6% تشدید گردیده است. هم چنین نتایج نشان دادند، ژنوتیپ هایی که اندازه دانه بزرگ تری داشتند، محدودیت منبع آن ها نیز بیشتر بود. وزن دانه نقش اساسی در تعیین عملکرد نهایی نداشت و کمبود عملکرد دانه را باید در دو مولفه دیگر عملکرد یعنی تعداد سنبله در مترمربع و تعداد دانه در سنبله (تعداد دانه در مترمربع)، جستجو نمود.
    کلیدواژگان: تنش گرما، آخر فصل، محدودیت، منبع، مخزن، شرایط مساعد، شرایط نامساعد
  • احمد عبدل زاده، ناصر صفاری صفحه 114
    به منظور ارزیابی سطوح تحمل و تعیین مکانیسم های تحمل به شوری، واکنش پنج ژنوتیپ گندم (Zagros، Tajan، Rayon، Opata/Bow و Pgo/Seri) به تیمارهای شوری شامل صفر، 25، 50، 75، 100 و 150 میلی مولار کلرید سدیم در محیط آبکشت در اتاقک رشد با شرایط کنترل شده بررسی گردید. ژنوتیپ Opata/Bow نسبت به ارقام دیگر کاهش رشد کمتری در شرایط شور داشت. این ژنوتیپ یون سدیم و کلر زیادی را در ریشه و بخش هوایی انباشته کرد که احتمالا می بایست این یون ها را در واکوئل یا اپوپلاست بخش بندی نماید، تا تنظیم اسمزی مناسب و سمیت به نسبت کم یون ها را سبب شود. ارقام حساس Rayon، Tajan و Zagros به نسبت مقادیر زیاد یون های سدیم و کلر را انباشته کردند که سبب تشدید سمیت یون های سدیم و کلرشده است. این نتایج نشان داد که ژنوتیپ Opata/Bow تحمل به شوری بیشتری نسبت به سایر ارقام و ژنوتیپ ها دارا بود. این امر با وجود انباشتگی نسبی یون سدیم و کلر زیاد در ژنوتیپ Opata/Bow بود. آزمایشات مزرعه ای بیشتری برای تائید این نتایج و کاربرد آن در زمین لازم است.
    کلیدواژگان: گندم، تحمل به شوری، انباشتگی عناصر
  • نرجس کازرانی، محمدرضا احمدی صفحه 127
    به منظور تعیین مناسب ترین رقم و تاریخ کاشت، شش رقم کلزای بهاره در استان بوشهر، از طرح کرت های نواری (Strip Plot) در پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار استفاده شد. آزمایش در سال زراعی 1377-1376 در برازجان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. هر واحد آزمایشی شامل چهار خط سه متری با فواصل بین ردیف 50 سانتی متر و بین بوته 10 سانتی متر بود.ستون عمودی شامل شش رقم به اسامی: 1-گلوبال (Global)، 2-رجنت (Regent)، 3-تاور(Tower)، 4-91/7045 PF 5- 88/5045PF 6-مالوکا (Maluka) و ستون افقی شامل چهار تاریخ کاشت: 30/7/، 15/8، 30/8 و 15/8/1376 بود. نتایج به دست آمده نشان داد که بین زمان های مختلف کاشت و ارقام مختلف از نظر عملکرد دانه (Grain yield)، ارتفاع گیاه (Plant height)، ارتفاع اولین کپسول از سطح زمین(First pod height)، درصد روغن(%Oil content) و عملکرد روغن(Oil yield) تفاوت معنی داری در سطح احتمال اشتباه 1% مشاهده شد. همچنین درتاریخ های مختلف کاشت از نظر صفت تعداد شاخه فرعی در بوته اختلاف معنی داری درسطح احتمال اشتباه 5% مشاهده شد. در این تحقیق بیشترین میزان عملکرد دانه ارقام 91/7045 PF و 88/5045 PF در تاریخ کاشت 30/7 به ترتیب با 2010 و 1840 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج حاصل از بررسی همبستگی ساده بین صفات نشان دادکه ارتفاع بوته، ارتفاع اولین کپسول و عملکرد روغن همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه درسطح احتمال 1% داشته و بیشترین همبستگی مربوط به عملکرد روغن با عملکرد دانه (99/0=r) بود.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، عملکرد دانه، ارقام کلزا
  • حمید ایران نژاد، مرزبان فرامرزی، محسن فرشاد فر صفحه 138
    اسپرس گیاهی علوفه ای، نرم، آبدار، بسیار خوشخوراک، دارای پروتئین زیاد و مورد علاقه دام است. این گیاه دارای ویژگی هائی از قبیل مقاوم به شرایط نامساعد محیطی مانند فقیر بودن خاک، سرمای شدید زمستان، مقاوم به کم آبی، مقاوم به چرا و عدم نفخ زایی می باشد. به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کودهای ازته و فسفره بر عملکرد علوفه ای گیاه اسپرس، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور کود ازته (N) در سه سطح (N0، N60و N120 کیلوگرم در هکتار) و کود فسفره (P) در چهار سطح (P0، P30، P60و P90کیلوگرم در هکتار) در چهار تکرار اجرا گردید. هدف از این آزمایش ارائه رهیافت های علمی به منظور بهره برداری بی خطر و مطمئن از کودهای شیمیائی برای تولید محصول همراه با نگرشی پایدار است. نتایج حاصل از آزمایش عملکرد وزن خشک (کیلوگرم در هکتار)، عملکرد وزن تر (کیلوگرم در هکتار) و ارتفاع گیاه (سانتیمتر) اندازه گیری و مقایسه شدند. تیمارهای ازت و فسفر بر روی کلیه صفات یاد شده بجز ارتفاع گیاه، به طور معنی داری در سطح 1% موثر بود اما اثر متقابل کودهای ازته و فسفره در هیچ کدام از صفات معنی دار نشد. در نهایت تیمار P60N60 کیلوگرم در هکتار ازت و فسفر از نظر اقتصادی و عملکرد قابل قبول به عنوان میزان کود پیشنهادی ارائه شد.
    کلیدواژگان: اسپرس، تیمار، ازت، فسفر
  • محمد میردریکوند، قربانعلی نعمت زاده، علی اعلمی، بهزاد قره یاضی صفحه 145
    آیزوزایم ها از نشانگر های مهم و مفید برای مطالعه ساختار ژنتیک و بهنژادی برنج می باشند. میزان چندشکلی، یکی از ویژگی های مهم هر نشانگر می‎باشد که ارزش و اهمیت نسبی آن را بیان می نماید. از سوی دیگر، فراوانی های آللی نشان دهنده ساختار ژنتیک جوامع هستند. بنابراین، پژوهش حاضر به منظور بررسی ساختار ژنتیک و تعیین اهمیت نسبی مکان های ژنی آیزوزایم در برنج های ایرانی انجام گرفت. در این مطالعه تعداد 120 نمونه از برنج های موجود در بانک ژن ایران انتخاب شدند. در هر نمونه، عصاره آنزیمی از چهار تا شش گیاهچه جوان (پلومول + کلئوپتیل) شش تا هشت روزه تهیه گردید. جداسازی و رنگ آمیزی آیزوزایم ها با اندکی تغییرات در روش گلازمن و همکاران (Glaszman et al.، 1988) انجام گرفت. نتایج نشان داد که فراوانی آللی برنج های ایرانی در اکثر مکان های ژنی آیزوزایم با متوسط برنج های آسیایی (گزارش شده توسط گلازمن) تفاوت معنی داری دارد. هم چنین در هر مکان ژنی، یک یا دو آلل دارای فراوانی غالب بودند. پنج مکان ژنی Amp3، Pgi2، Est2، Amp1 و Amp2 به ترتیب با 60، 3/55، 8/54، 51 و 48 درصد دارای تنوع (چندشکلی) بیشتری بودند. در سه مکان Amp4، Est5 و Est9 تنوعی مشاهده نشد و بنابراین استفاده از آن ها به عنوان نشانگر برای گیاه برنج توصیه نمی شود. تنوع ژنی برنج های ایران و آسیا در مکان های ژنی Cat1، Pgi2، Amp2، Amp3، Amp4 و Est5 تا حد زیادی با هم مطابقت داشت، اما تنوع ژنی Pgi1، Est9، Est1 و Amp1 در برنج های ایران و آسیا اختلاف فاحش داشت. شاخص تنوع ژنوتیپی در برنج های ایرانی معادل 46/3 بود که در مقایسه با برنج های سایر کشورهای آسیایی مقدار فراوانی می باشد. مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که برنج های ایران دارای ساختار ژنتیک خاص هستند و تنوع ژنتیک آن ها نیز بسیار زیاد است. این امر می تواند به دلیل تکامل مستقل این گیاه زراعی در زیست بوم نسبتا منحصر به فرد ایران باشد که تفاوت های قابل ملاحظه ای با زیست بوم اصلی این گیاه در آسیای جنوب شرقی، هند و چین دارد.
    کلیدواژگان: آیزوزایم، برنج، الکتروفورز ژل نشاسته، نشانگر، چندشکلی (پلی مورفیسم)، تنوع آللی
  • خداداد مصطفوی، عبدالهادی حسین زاده، حسن زینالی خانقاه صفحه 159
    افزایش عملکرد مهم ترین هدف بهنژادگران در برنامه های اصلاحی می باشد. از آن جا که عملکرد صفت پیچیده ای است که اجزای کمی بسیاری را در بر می گیرد و دارای وراثت پلی ژنیک است مطالعه و بهبود اجزای مرتبط با عملکرد نیز باعث ارتقای مقدار محصول خواهد شد. هدف از این بررسی مطالعه نحوه توارث صفات کمی در گندم نان با استفاده از تجزیه میانگین نسل ها بود. رقم سرداری و لاین 14 با ویژگی های متفاوت با یکدیگر تلاقی داده شدند و نتاج F1 جهت تولید نسل F2 خودبارور شدند و هم چنین به منظور تولید نتاج بک کراس با هر یک از والدین تلاقی داده شدند. تمام نسل ها شامل F1، F2، BC1، BC2 و والدین در یک طرح آزمایشی در کرج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت گردیدند. تجزیه میانگین نسل ها با استفاده از آزمون مقیاس مشترک که هم زمان تمام نسل ها را مورد آزمون قرار می دهد انجام شد. میانگین مربعات نسل ها برای تمامی صفات شامل وزن سنبله، ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله، وزن هزار دانه، طول ریشک، طول سنبله، وضعیت ریشک، تراکم سنبلچه، رنگ دانه و تعداد پنجه معنی دار بود. حداقل تعداد ژن کنترل کننده این صفات به ترتیب 2، 2،2، 2، 5، 1، 2، 4، 2، 2، 2 و 1، برآورد گردید. متوسط وراثت پذیری عمومی و خصوصی برای تمامی صفات به ترتیب 62 و 33 درصد بود. میانگین و تمام اثر ژن ها شامل افزایشی، غالبیت، اثر اپیستازی افزایشی× افزایشی، افزایشی × غالبیت و غالبیت × غالبیت برای صفات مورد بررسی مشاهده شد. برای صفات طول ریشک وتعداد پنجه اثر افزایشی و غالبیت و برای دیگر صفات به استثنای وضعیت ریشک و رنگ گلوم انواع اپیستازی مخصوصا اثر افزایشی × غالبیت و غالبیت × غالبیت مهم ترین عوامل کنترل توارث شناخته شد. برای صفات وزن سنبله، طول سنبله، وزن دانه در سنبله، طول ریشک، ارتفاع بوته، تراکم سنبلچه، رنگ دانه و پوشیدگی دانه اثر افزایشی مهم تر از اثر غالبیت و برای صفت تعداد دانه در سنبله اثر غالبیت مهم تر از اثر افزایشی شناخته شد.
    کلیدواژگان: تجزیه میانگین نسل ها، گندم نان، اثر ژن، تعداد ژن، وراثت پذیری
  • علی ایزدی دربندی، علی محمد شکیب صفحه 171
    ترشک Rumex acetosa L.)) یک گونه دوپایه و چند ساله از خانواده Polygonaceae است که به عنوان یک گیاه مدل در مطالعات ژنتیک مولکولی تعیین جنسیت به کار می رود. در این تحقیق به منظور دستیابی به مناسب ترین نوع ریزنمونه و محیط کشت برای باززایی این گیاه، ریزنمونه های برگ، دمبرگ، لپه، محور زیر لپه و ریشه بر روی محیط MS حاوی ویتامین ها با دو درصد ساکارز و 8/0 درصد آگار و ترکیبات متفاوت هورمونی کشت شدند. اکسین های ایندول 3- استیک اسید(IAA)، آلفا-نفتالین استیک اسید(NAA) و سیتوکینین های زآتین (Zeatin)، 6-بنزیل آمینو پورین(BAP)، تیدیازارون (TDZ) و کینتین Kin)) و نیز جیبرلیک اسید(GA3) همراه باBAP وIAA به محیط های کشت اضافه گردید. آزمایش ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. کالوس دهی و باززایی کالوس های حاصل از ریزنمونه های کشت شده ارزیابی شدند. مناسب ترین نوع ریزنمونه و محیط کشت به ترتیب برگ و محیط موراشیگ و اسکوگMS)) حاوی 75/0 میلیگرم در لیتر IAA و 5/1 میلیگرم در لیترBAP تعیین گردید. میزان کالوس دهی و باززایی از ریزنمونه برگ در این محیط کشت به ترتیب 100 و81 درصد ثبت گردید. نمونه های باززایی شده از ریزنمونه برگ در این محیط دارای چندین نوساقه Proliferation)) بودند. مطالعات بافت شناسی نشان داد که ایجاد سلول های فعال و متراکم از بخش های مرکزی کالوس و گسترش آن ها به سمت حاشیه آن با تشکیل آغازی های منفرد یا متجمع منشا باززایی نوساقه است. نتایج حاصل ارایه گر روشی نوین، ساده، کوتاه و در عین حال کارآمد در باززایی این گیاه مدل جهت مطالعات ژنتیکی وانتقال ژن است.
    کلیدواژگان: ترشک (L، Rumex acetosa)، ریزنمونه، کالوس دهی، باززایی
|
  • M. Radmehr, G. A. Lotf, Ali Aeyneh, A. Naderi Page 101
    In order to determine, source of grain yield limitation under different enviromental conditions, as well as indentifying the rate of restrication caused by terminal heat stress on development and growth of wheat, this research was conducted with twenty wheat genotypes using Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications, in two separate experiments in two years(1998-2000). The experiments were sown in late of december and january to stimulate favoarable and unfavourable conditions, respectively. Five to seven days after anthesis flag leaf and spikelets from one side of spike were removed to stimulate, sink and source limitation respectively. Aftert harvest, source and sink restrication percentage were calculated according to the mean of remaining grains in treated spike and control (without removal of flag leaf and spikelets). Results indicated that all genotypes had not sink restrication and the contribution of flag leaf to grain dry weight was 12%. However, some genotypes showed source restrication. This restrication was estimated from 0 to 34% (mean: 12.6%) and 5.7 – 41.2% (mean:17.2%) for favourable and unfavourable conditions, respectively. Therfore, source restrication caused by exposure to terminal heat stress was greater by 6%. Likewise, results indicated that source restrication was higher in genotypes with large grain size. Grain weight had not significant effect in the determination of final yield. Reduction in grain yield must be sought in other yield components, such as grain number per spike and spikes number per sqaure meter.
    Keywords: Restrication, Unfavourable condition, Favourable conditions, Source, Sink, Terminal heat stress
  • A. Abdolzadeh, N. Saffarie Page 114
    In order to evaluate the tolerance level and identification of tolerance mechanism to salinity, response of five genotypes of wheat (Zagros, Tajan, Opata/Bow, Pgo/Seri and Rayon) to six salt treatments including 0, 25, 50, 75, 100 and 150 mM NaCl was studied in hydroponic culture in growth chamber under control condition. Pgo/Seri and Opata/Bow in comparison to the other genotypes, showed less reduction in growth under salinity. Pgo/Seri inhibited high Na+ accumulation in shoots and absorbed less Cl-. Opata/Bow accumulated high Na+ and Cl- in shoots and roots which probably were compartmented these toxic ions in the vacuole or apoplast to result a better osmotic adjustment and less toxicity of the ions. Tajan, Zagros and Rayon also accumulated high level of Na+ and Cl- that increased toxic effect of the ions. Results also indicated that Opata/Bow, in spite of high Na+ and Cl- accumulation, had higher salt tolerance in comparison to the other genotypes. Further field experiments are necessary for confirmation and application of the result.
    Keywords: Salt tolerance, Wheat, Ion accumulation, Toxicity, Osmotic adjustment
  • N. Kazerani, M. R. Ahmadi Page 127
    To determine the most suitable sowing date for rapeseed cultivars this study was carried out in Busheshr Agriculture Research Center, Borazjan in 1997-1998 cropping season using a strip plot design with four replications. Rapeseed cultivars were: Global, Regent, Tower, Pf7045/91, Pf5045/88 and Maluka which were sown on four different dates with fifteen days interval (oct.20, nov.5, No. 20 and dec.5). Each plot was four row (3m), with 50cm row distances. Results showed that mean seed yield was highest (1509 kg/ha) when sown on oct.20. Interaction between sowing date and cultivars indicated that Pf7045/91 and Pf5045/88 sown on oct. 20, produced the highest mean seed yield of 2010 and 1840 kg/ha, respectively. Results of correlation studies indicated that grain yield had a positive and significant relation with oil yield, plant height and height of first pod. The heighst correlation was determined between seed yield and oil yield(r=0.99) and there was no significant correlation between the other traits.
    Keywords: Sowing date, Grain yield, Oil yield, Rapeseed, Cultivars
  • H. Iran, Nejad, M. Faramarzi, M. Farshadfar Page 138
    Sainfoin (Onobrychis sativa) is a soft forage plant with high protein content. It has some characteristics such as: resistance to unfavorable environmental conditions as:low soil fertility, very low temperature, resistance to drought in dryland farming with acceptable yield, resistance to overgrazing in rangelands, and suitable for direct grazing. To study the effect of various levels of nitrogen and phosphorous on forage yield of Sainfoin a field experiment was conducted, using a randomized complete block design with four replications and two factors, nitrogen fertilizer with three levels (N0, N60 and N120 kg/ha) and phosphorous fertilizer with four levels (P0, P30, P60 and P90 kg/ha). The main purpose of this study was to introduce scientific strategies to safe and less harmful use of chemical fertilizers to produce acceptable yield with sustainable approach to environment conservation. In this research, dry matter yield (kg/ha), wet weight yield (kg/ha) and shoot height (cm) were measured. Except shoot height and dry matter of roots, other characteristics were significantly affected (P ≤ 1%) by various levels of nitrogen and phosphorous fertilizers. The interaction between these two types of fertilizers was not significant. Results of this study implies that N60P60 was the best fertilizer recommendation considering the economical aspects and acceptable forage yield.
    Keywords: Sainfoin, Fertilior, Nitrogen, Phosphorous, Dryland
  • Mir Drikvandm., Gh. A. Nematzadeh, A. Aalamy, B. Ghareyazie Page 145
    Isozymes are useful and important markers for studying genetic structure and breeding of rice. The level of polymorphism is an important character of each marker that represents its validation and relative importance. Allelic frequencies represent genetic structure of populations. Therefore, this investigation was conducted for evaluation of genetic structure and identifying of relative importance of isozyme loci in Iranian landraces of rice. One hundred twenty rice accessions were selected from National Plant Gene Bank of Iran (NPGBI). In each sample, enzyme extract was extracted from 4-6 seedlings. Separation and visualization of isozymes was carried out using Glaszman et al. (1988) protocol, with some minor modifications. In most isozymic loci, allelic frequencies of Iranian landraces had significant differences with average of other Asian rices. Also in each locus, one or two alleles were frequent. Five loci including Amp3, Pgi2, Est2, Amp1 and Amp2 with 60, 55.3, 54.8, 51 and 48 percent were more polymorphic, respectively. Three loci, Amp4, Est5 and Est9 were monomorphic and they are not useful markers for rice. Genetic diversity of Iranian landraces and Asian rices on Cat1, Pgi2, Amp3, Amp4 and Est5 loci have not significant diffrences, however, Pgi1, Est9, Est1 and Amp1 were reverse. Genotypic diversity index was 3.46, which is high in comparison with other Asian rices. These results showed a very high genetic variability and special genetic structure in Iranian landraces of rice. These can be due mainly to independent evolution of Iranian land races in unique ecological region of Iran which differes with the ecological conditions in the origin of rice in Southeast of Asia, India and China.
    Keywords: Isozymes, Rice, Starch gel electrophoresis, Marker, Polymorphism, Allelic diversity
  • K. Mostafavi, A. Hosseinzadeh, H. Zeinali Khanghah Page 159
    Increasing of yield is the most important objective of plant breeders in breeding programs. However, yield is a complex trait and includes several quantitative components. Its inheritance is polygenic, hence studying and improving the associated components to yield would promote yield. The objective of this study was to study the inheritance of quantitative traits in bread wheat using generations mean analysis (GMA). Sardari cultivar and inbred line 14, with different characteristics were crossed to develop the F1 generation. The F1 plants were selfed and backcrossed to both parents to produce F2 and backcross generations, respectively. All generations (F1, F2, BC1 and BC2) along with relevant parents were planted in field experimental station, Faculty of agricultural Tehran University, using a randomized complete block design (RCBD) with three replications. Generation mean analysis was performed using scaling test which asseses all generations simultaneously. The generations mean squares of the following traits: spike weight, plant height, number of kernel per spike, kernel weight per spike, 1000-kernel weight, awn length, spike length, awn status, spikelet compactness, kernel color, and number of tillers, were significant. The minimum number of genes controlling these traits, were 2, 2, 2, 2, 5, 1, 2, 4, 2, 2, 2 and 1, respectively. The average of broadsense and narrowsense heritabilities were 62% and 33%, respectively. Gene effects including mean, additive, dominance, epistasis effects as well as additive × additive, additive × dominance and dominance × dominance were observed for all traits. For awn length and number of tillers, additive and dominance effects and for other traits except awn status and glume color, the epistasis effects (specially additive × dominance and dominance × dominance) were determined as the most important effects in controlling the heritability of these traits. For spike weight, spike length, kernel weight per spike, awn length, plant height, spikelet compactness, and kernel color additive effect was more important than dominant effect. However, for number of kernel per spike dominant effect was more important than additive effect.
    Keywords: Generations mean analysis, Bread wheat, Gene effects, Number of gene, Heritability
  • A. Izadi Darbandie, A. M. Shakib Page 171
    Sorrel [Rumex acetosa L. (Polygonacea)] is a dioecious perinnial species which is being used as a model plant in sex determination molecular genetic studies. In this study for determination of the most suitable explant and medium for regeneration in this species, explants from different organs such as leaf, petiol, cotyledon, hypocotyle and root were cultured on Murashing and Skoog (MS) medium supplemented with vitamins, 2% sucrose, 0.8% agar and different compositions of hormons. Auxins; IAA, NAA and cytokenins; Zeatin, BAP, TDZ and Kinetin as well as IAA and BAP with Gibberllic Acid were added to culture media. Experiments were carried out as factorial in completely randomized design. Callus induction and regeneration from explants were evaluated. The most suitable explants and medium for regeneration were leaf and MS medium supplemented with 0.75 mgl-1 IAA and 1.5 mgl-1 BAP, respectively. The highest callus induction and regeneration was obtained from the leaf explants at the rate of 100% and 81%, respectively. Regenerates from the leaf explants on this medium had proliferated status. Histological studies confirmed that the origin of regeneration was from active and condensed cells that had developed from central parts of callus followed by marginal cells to form single or proliferated primordial. These results suggest new, simple, short and efficient regeneration method in this model species which can be used in genetic studies and gene transformation.
    Keywords: Sorrel (Rumex acetosa L), Explant, Callus induction, Regeneration, Media, Plantlet