فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 49 (آذر و دی 1384)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 49 (آذر و دی 1384)

  • 140 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/09/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • داود درستکار مقدم، مجید سعیدی، عبید محمدعلی پور صفحات 1-8
    سابقه و هدف
    لیشمانیوز احشایی انسانی (HVL) در استان های فارس و اردبیل به صورت آندمیک و در سایر مناطق کشور به شکل تک گیر (Sporadic) گزارش شده است. لیمشانیوز احشایی در ایران از نوع مدیترانه ای و عامل آن لیشمانیا اینفانتوم (L. infantum) و مخزن آن سگ می باشد. این بیماری در ایران بیشتر بچه ها را مبتلا می کند و در صورت عدم تشخیص زود هنگام، عوارض خطرناکی را پدید می آورد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با استفاده از آنتی ژن استاندارد شده، روش آگلوتیناسیون مستقیم (DAT) با روش ایمونوفلورسانس غیر مستقیم (IFAT)، مورد مقایسه قرار گرفت. آنتی ژن مورد نیاز، از پروماستیگوت های سویه L.infantum (MHO/TN/80/IPTi) در گروه انگل شناسی دانشکده پزشکی تهیه، استاندارد و مورد استفاده قرار گرفت. به همین منظور پروماستیگوت های لیشمانیا در محیط های کشت N.N.N و RPMI1640 به مرحله تولید انبوه رسید. مراحل تهیه آنتی ژن DAT به طور کلی شامل تریپسینه شدن، فیکس با فرمالدیید و رنگ آمیزی با کوماسی بلو (Comassie blue) می باشد. هم چنین آنتی ژن IFAT با استفاده از پروماستیگوت های کشت داده شده در محیط RPMI 1640، پس از مراحل شست و شو و فرمالینه شدن، بر روی لام مخصوص میکروسکپ فلورسانس فیکس و آماده گردید. سپس سرم های تهیه شده (70 نمونه) با دو روش DAT و IFAT مورد آزمایش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده، در این مطالعه نشان داد که نسبت سرم های مثبت Sero-positive rate (SPR) در روش DAT در ترازهای 1:3200 و بالاتر، 91.4 درصد و در روش در ترازهای 1:80 و بالاتر، 94.3 درصد می باشد. (GMRT) Geometricmeans of reciprocal titer برای روش DAT برابر 6309 و در روشIFAT برابر 316 به دست آمد.
    استنتاج
    با توجه به ترازهای به دست آمده در هر دو روش، تراز 1:3200 روش DAT ارزشی معادل تراز 1:80 روش IFAT دارا می باشد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد هر چند که آزمون IFAT جهت تشخیص بیماران مبتلا به کالا آزار از کارایی خوبی برخوردار است، نیاز به یک آزمایشگاه مجهز می باشد؛ در صورتی که روش DAT یک روش ساده، ارزان و قابل اجرا در مناطق روستایی (آندمیک) و جایگزین مطمئن برای روش پر هزینه IFAT می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی ژن، لیشمانیوز احشایی، آگلوتیناسیون مستقیم، ایمونوفلورسانس غیر مستقیم
  • مهدی یونسی رستمی، مجید سعیدی، عبید محمدعلی پور ملکشاه صفحات 9-15
    سابقه و هدف
    ناتوانی جنسی و اختلالات نعوظ از جمله عوارضی هستند که در بین بیش از 50 درصد از مردان بین 70-50 سال مشاهده می گردند. از جمله داروهای بسیار موثری که در سال های اخیر در این زمینه به بازار عرضه شده است، سیلدنافیل سیترات می باشد. با توجه به عوارض مختلف گزارش شده از شکل خوراکی این دارو، در این مطالعه اثر ژل موضعی سیلدنافیل با شکل خوراکی آن در اختلالات نعوظ (ED) مقایسه شد.
    مواد و روش ها
    این بررسی یک کارآزمایی بالینی است که به صورت تصادفی کنترل شده و دو سو ناآگاه انجام شد. پس از انتخاب سیستم حلال مناسب، فرمولاسیون های متعددی از ژل موضعی سیلدنافیل تهیه گردید و پس از بررسی پایداری فیزیکی و آزادسازی دارو، مناسب ترین فراورده جهت کارآزمایی بالینی انتخاب گردید. 94 بیمار با علایم بالینی اختلالات نعوظ (ED) وارد مطالعه شدند. بیماران بر اساس سن (کم تر از 50 سال و بیش تر از 50 سال) و علت بروز عارضه (جسمی، روانی و یا مختلط) دسته بندی شدند. بیماران مورد، ژل 1 درصد سیلد نافیل موضعی و دارونمای قرص دریافت نمودند. به بیماران گروه شاهد قرص سیلدنافیل (100 میلی گرمی) و دارونمای ژل موضعی تجویز گردید. قرص ها یک ساعت پیش از فعالیت جنسی تجویز شد. حدود 0.5 گرم از ژل موضعی نیز پیش از فعالیت جنسی به مدت 5 دقیقه بر روی ناحیه حشفه (glans) آلت تناسلی مالیده شد و عملکرد و عوارض جانبی دارو در هر دو گروه مطالعه گردید. جهت آنالیز آماری از آزمون های t و کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه مورد در 5 بیمار (12.5 درصد) نعوظ کامل و در 5 بیمار نعوظ متوسط دیده شد. در 30 بیمار (75 درصد) نعوظ مشاهده نشد. در گروه شاهد نعوظ کامل در 28 بیمار (70 درصد)، نعوظ متوسط در 6 بیمار (15 درصد) و عدم بروز نعوظ در 6 بیمار مشاهده گردید. شروع نعوظ در گروه مورد 7.4±3.6 دقیقه پس از مصرف ژل مشاهده گردید، در حالی که این زمان در گروه شاهد 37.8±14.9 بود. چهار مورد سردرد خفیف در گروه دریافت کننده ژل سیلدنافیل گزارش گردید که پس از حدود 4 دقیقه بهبود یافته بود. در گروه شاهد دو مورد سردرد شدید گزارش شد. همچنین اختلال دید در یکی از بیماران دریافت کننده قرص سیلدنافیل مشاهده گردید. یک مورد سو هاضمه (dy spepsia) شدید نیز در گروه شاهد دیده شد.
    استنتاج
    نتایج حاصل نشان می دهد که علی رغم درصد موفقیت کم تر در بهبود عارضه با مصرف ژل موضعی، زمان عملکرد و شدت عوارض کم تر می تواند مد نظر قرار گیرد. مطالعات بیش تر جهت افزایش نفوذ دارو و کاربرد مواد افزایش دهنده جذب موضعی می تواند مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلالات نعوظ، سیلد نافیل، تجویز موضعی، عوارض جانبی
  • امیرحسین ظهیرنیا، حشمت الله طاهرخانی، سیدجلال الدین بطحایی صفحات 16-24
    سابقه و هدف
    آلودگی به شپش سر و درمان آن معضل بهداشتی و با سابقه طولانی در سطح جهان می باشد. به همین منظور این مطالعه با هدف تعیین کارایی سه نوع شامپو دارویی در درمان آلودگی به شپش سر در دانش آموزان دختر مدارس ابتدایی و مقایسه اثرات آن ها انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بوده و با همکاری معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان و در سال 80-1379 انجام گردیده است. طی عملیات غربالگری در 120 دبستان دخترانه در شهرستان های استان، 7219 دانش آموز دختر از نظر آلودگی به شپش سر مورد معاینه قرار گرفتند که در نتیجه 975 دختر، آلوده به شپش سر تشخیص داده شد. این دختران برای تعیین کارایی سه نوع شامپو حاوی سموم حشره کش و یک نوع شامپو معمولی به چهار گروه تقسیم شدند. درمان موارد بر اساس روش کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو ناآگاه و دستورالعمل مصرف هر کدام از شامپوها انجام و نتایج بعد از گذشت یک، دو، و سه هفته از آغاز درمان پی گیری گردید. آنالیز نتایج توسط آزمون مجذور کای (X2) و لگاریتم خطی انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از میزان های اثر بخشی این چهار گروه در پایان هفته اول عبارت بودند از 34 و 36، 29، 15 درصد به ترتیب برای شامپو معمولی، و دفنوترین 0.2 درصد، لیندین 1 درصد و پرمترین 1 درصد. همچنین در همین فاصله زمانی اثربخشی شامپو دفنوترین 0.2 درصد (29 درصد) در مقایسه با شامپو لیندین 1 درصد (36 درصد) کم تر بوده است (P<0.05). در هفته دوم این میزان ها برابر 71 و 72، 72 درصد به ترتیب برای شامپوهای دفنوترین 0.2 درصد و لیندین 1 درصد و پرمترین 1 درصد به دست آمده است که به لحاظ آماری با یکدیگر تفاوتی نداشته اند (P>0.05). در پایان هفته سوم این میزان ها به 87 و 88، 88 درصد به ترتیب برای سه نوع شامپو ذکر شده به دست آمده و مجددا مقایسه با یکدیگر به لحاظ آماری تفاوتی را از نظر اثربخشی نشان نمی دهد. آنالیز لگاریتم خطی نتایج نیز حاکی از عدم تفاوت در عملکرد شامپوهای مختلف (P=0.58) و در زمان های مختلف (P=0.25) بوده است. اما نسبت افرادی که در هفته های اول، دوم و سوم درمان شده اند با یکدیگر متفاوت است (P<0.0001).
    استنتاج
    با توجه به نتایج به دست آمده و با لحاظ نمودن ملاحظات اقتصادی و میزان پذیرش فورمولاسیون شامپو در بین مردم، شامپو لنیدین 1 درصد به عنوان گزینه نخست در درمان موارد آلوده به شپش سر و با رعایت دستورالعمل مصرف و توام نمودن آن با روش شانه زدن مرتب موهای خیس با شانه های دندانه ریز برای بر طرف نمودن تخم شپش (رشک) و آموزش والدین و مسوولین بهداشتی مدارس، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شپش سر، دانش آموزان دختر، درمان، شامپو
  • علیرضا علم، حمید محمدجعفری، راضیه رجب زاده صفحات 25-30
    سابقه و هدف
    هیپوسپادیاس از بیماری های شایع دستگاه تناسلی پسران می باشد. با توجه به تکنیک های مختلف درمان این آنومالی و عوارض مهمی مانند فیستول، تلاش بر آن است که جهت درمان از روشی استفاده شود که بهترین نتیجه و کم ترین عارضه را داشته باشد. در سال های اخیر روش جراحی (Tubulized inciside plate urethroplasty) TIP جهت عمل جراحی هیپوسپادیاس مطرح شده است در این مطالعه بیماران مبتلا به انواع هیپوسپادیاس که با این روش جراحی شده اند، مورد بررسی قرار می گیرند.
    مواد و روش ها
    مطالعه به شکل توصیفی بر روی پرونده 66 پسر مبتلا به هیپوسپادیاس با سن 8 ماه تا 13 سال و میانگین سنی 2.96±2.31 سال که از فروردین 1378 لغایت تیر ماه 1383 در بیمارستان بوعلی ساری تحت یورتروپلاستی به روش TIP قرار گرفته اند، انجام شد. بیماران پس از ترخیص جهت بررسی عوارض پس از جراحی همانند عفونت، فیستول و تنگی به طور متوسط 3 ماه پیگیری و معاینه شدند. جهت توصیف داده ها از فراوانی، میانگین و انحراف معیار استفاده شد.
    یافته ها
    57 بیمار (86.4 درصد) هیپوسپادیاس دیستال و 9 مورد (13.6 درصد) نوع مید شفت و پروگزیمال بودند.
    در تمام بیماران شکل ظاهری گلانس و مئاتوس جدید بسیار مناسب و مشابه افراد سالم بود. وضعیت ادرار کردن در تمام بیماران نرمال و در هیچ موردی احتباس ادراری وجود نداشت. در 59 بیمار (89.4 درصد) هیچ عارضه ای مشاهده نشد اما 5 بیمار با هیپوسپادیاس دیستال و 2 بیمار در گروه مید شفت و پروگزیمال دچار فیستول شدند (10.6 درصد). عفونت و یا باز شدن کامل محل ترمیم بعد از عمل مشاهده نشد.
    استنتاج
    یورتروپلاستی به روش TIP در ترمیم هیپوسپادیاس روش بسیار مناسب، ساده، سریع و با عوارض نادر می باشد نتایج مطالعه نشان داد فیستول تنها عارضه جراحی با شیوع 10.6 درصد بود که نسبت به آمار جهانی قابل قبول است.
    کلیدواژگان: هیپوسپادیاس، یورتروپلاستی، TIP، عوارض
  • سالار بهزادنیا، وجیهه غفاری ساروی. کوروش وحیدشاهی صفحات 31-36
    سابقه و هدف
    پایین بودن قندخون در نوزادان مساله مهم و شایعی است که به دلیل عوارض مغزی نیاز به توجه جدی دارد. با توجه به این که در برخی مراکز قبل از تغذیه با شیر مادر مبادرت به انجام آزمایش قندخون می شود و بر اساس آن اقدامات درمانی صورت می گیرد که موجب خطرات ناشی از باز کردن رگ، بستری کردن نوزاد در بیمارستان و همچنین تحمیل هزینه اضافی به خانواده می شود، در این مطالعه تاثیر تغذیه با شیر مادر بر میزان قندخون نوزادان با وزن بالا مورد بررسی قرار می گیرد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی قبل و بعد (before and after) بوده و جمعیت مورد مطالعه نوزادان با وزن بالا (بیش تر از 3800 گرم) متولد شده در مراکز آموزشی درمانی امام (ره) و رازی قایم شهر می باشد. شاهد هر نوزاد خود او و مداخله، تغذیه با شیر مادر بود. روش نمونه گیری به شیوه نمونه های در دسترس و معیار خروج از مطالعه شامل؛ نوزادان با قندخون پایین علامت دار، قندخون کم تر از 30 میلی گرم در دسی لیتر و عدم تغذیه با شیر مادر در عرض 2 ساعت پس از تولد بود. پس از اندازه گیری قندخون، تغذیه با شیر مادر انجام شد، سپس قندخون نیم ساعت و 2 ساعت پس از تغذیه شیر مادر اندازه گیری و با قندخون قبل از تغذیه با شیر مادر مقایسه شد. داده ها با روش های آماری Paired test، Anova تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    94 نوزاد مورد بررسی قرار گرفتند، میانگین وزن نوزادان 4120±234 گرم و میانگین و سن حاملگی 39.6±1 هفته بود. اکثر نوزادان نتیجه حاملگی های 1 و 2 (38.2 و 40.4 درصد) و حاصل سزارین (63.8 درصد) بودند. سابقه فشار خون، در 7.2 درصد و دیابت حاملگی در 6.4 درصد وجود داشت. قندخون بدو تولد 52.25±10.5 میلی گرم/دسی لیتر، قندخون نیم ساعت پس از تغذیه با شیر مادر 56.89±14.45 میلی گرم/دسی لیتر و قندخون دو ساعت پس از تغذیه با شیر مادر 68±14.5 میلی گرم بود. تفاوت قندخون نیم و دو ساعت پس از تغذیه با شیر مادر با قندخون بدو تولد معنادار بود. از عواملی که به طور معناداری در قندخون نوزادان موثر بودند، وزن نوزاد و زمان شروع تغذیه با شیر مادر بود.
    استنتاج
    تغذیه با شیر مادر به طور معناداری سبب افزایش قندخون نوزادان با وزن بالا و کاهش شیوع نوزادان با قندخون پایین می شود. که با شروع زودرس تغذیه با شیر مادر و افزایش طول زمان پس از تغذیه با شیر مادر این اثر بیش تر می باشد. بنابراین توصیه می شود در نوزادان با وزن بالای بدون علایم بالینی، ملاک بررسی قندخون و قرار دادن نوزاد در گروه کاهش قندخون، مقدار قندخون پس از تغذیه با شیر مادر باشد.
    کلیدواژگان: نوزادان، افزایش وزن، قند خون پایین، تغذیه با شیر مادر
  • حمید شافی، ارسلان رمجی، علی اکبر کساییان، یوسف رضا یوسف نیاء پاشا، میرمحمدرضا آقاجانی میر، ابوذر اکبرزاده پاشا، عباس قاسم پور صفحات 37-43
    سابقه و هدف
    شکستگی آلت تناسلی در جوامع و فرهنگ های مختلف به دلایل متعددی از قبیل مقاربت جنسی در وضعیت غیر عادی، خودارضایی و ضربه مستقیم ایجاد می گردد. هدف از این مطالعه کسب آگاهی از فراوانی، علل و ضایعات همراه به خصوص پارگی پیشابراه در این بیماران بوده تا بتوان با آگاهی و شناسایی علل در پیشگیری از ضایعه و عوارض آن گامی موثر برداشت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی – مقطعی بوده و بر روی کلیه مردان مراجعه کننده به علت شکستگی آلت تناسلی (84 مورد) به بیمارستان شهید بهشتی بابل (83-1375) انجام شد. داده ها با پرسشنامه جمع آوری و با نرم افزار آماری SPSS و روش های آماری کای دو و تی تست تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در طی مدت مطالعه، 84 بیمار به علت شکستگی آلت تناسلی به بیمارستان مراجعه کردند. میانگین سنی نمونه ها 28±4.7 سال و اکثریت آنان (78 درصد) مجرد بودند. مهم ترین شکایت بالینی، درد (36 درصد) و تورم آلت (30 درصد) بود. علل زمینه ای ایجاد کننده شکستگی؛ خود ارضایی (74 درصد)، آمیزش جنسی (18 درصد) و اطلاعات مشکوک و تروما و جسم خارجی (8 درصد) بود. فراوانی پارگی پیشابراه در این بیماران (8 درصد) بود و ارتباط معنی داری بین علل زمینه ای ایجاد شکستگی و پارگی پیشابراه وجود داشت.
    استنتاج
    با توجه به درصد زیاد موارد شکستگی آلت به علت دستکاری در بین جوانان، آموزش این گروه در مورد پیامدها و عوارض مهم این مشکل، می تواند نقش مهمی در پیشگیری و درمان به موقع این ضایعه و عوارض آن داشته باشد.
    کلیدواژگان: شکستگی آلت تناسلی، پارگی پیشابراه، جسم غاری
  • عباسعلی کریم پور، امیر اسماعیل نژاد مقدم، نرگس مسلمی زاده، نادعلی موسوی نژاد، سپیده پیوندی. مریم جهاندار صفحات 44-49
    سابقه و هدف
    ناباروری یکی از مشکلات مهم بهداشتی – درمانی جوامع مختلف محسوب می شود. شیوع بالای این بیماری (12-8 درصد) اهمیت آن را دو چندان می کند. نسبت قابل توجهی از ناباروری وابسته به شرایط محیطی و عوامل خطرساز اکتسابی بوده و قابل پیشگیری می باشد. تفاوت شرایط محیطی، لزوم مطالعه فراوانی علل مختلف ناباروری در هر منطقه را مورد تاکید قرار می دهد. این مطالعه به منظور بررسی علل مختلف ناباروری در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه ناباروری بیمارستان امام ساری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی 657 زوج نابارور که طی سالهای 1380 الی 1383 به درمانگاه نازایی بیمارستان امام خمینی ساری مراجعه کرده اند، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به بیماران از پرونده های آنان استخراج و ثبت شده است. این اطلاعات شامل مشخصات دموگرافیک، تاریخچه بلوغ جنسی و بیماری های تاثیر گذار بر قدرت باروری و نتایج معاینات دقیق هر زوج به منظور تعیین علت ناباروری بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی مانند درصد فراوانی و میانگین استفاده شد.
    یافته ها
    در جامعه آماری مورد مطالعه، فراوانی ناباروری اولیه و ثانویه به ترتیب 76.5 و 23.5 درصد بوده است. میانگین دوره ناباروری در هنگام اولین مراجعه به درمانگاه نازایی 5.7 سال و میانگین سنی مردان و زنان به ترتیب 33 و 29 سال بوده است. از لحاظ سبب شناسی 37.6 و 31.1 درصد بیماران به ترتیب به علت فاکتور زنانه و فاکتور مردانه دچار ناباروری بودند. در 17.2 درصد از موارد نیز هر دو جنس در بروز ناباروری دخیل بوده اند. در 14.2 درصد از بیماران، علت شناخته شده ای برای ناباروری پیدا نشد. مهم ترین علت ناباروری در مردان، مایع منی (Semen) غیرطبیعی و در زنان اختلالات تخمدانی بوده است.
    استنتاج
    الگوی سبب شناسی ناباروری با بسیاری از مناطق دیگر که توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) گزارش شده است، نزدیک می باشد. با وجود این، میزان اختلالات تخمدانی، از بسیاری از مطالعات دیگر بالاتر می باشد که نیاز به بررسی بیش تری دارد. همچنین دوره ناباروری طولانی، نشان دهنده ضعف اطلاعات باروری مردم و ضعف سیستم ارجاع می باشد.
    کلیدواژگان: ناباروری، علل ناباروری، نازایی اولیه، نازایی ثانویه
  • محمد خادملو، آبتین حیدرزاده. لاله ورشوساز صفحات 50-56
    سابقه و هدف
    علی رغم تاثیر روی بر رشد و تکامل کودکان اما با توجه به کمبود نسبی روی در دوران بارداری به خصوص در قشرهای فقیرتر جامعه، ذخایر نوزادان آنان ناچیز می باشد. لذا با توجه به فواید بالقوه تجویز ارایه مکمل روی به زنان شیرده و موفق بودن طرح ترویج تغذیه با شیر مادر محقق بر آن شد تا تاثیر مکمل سولفات روی به زنان شیرده را بر رشد و تکامل شیرخواران مورد بررسی قرار دهد.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی دوسویه کور، 500 مادر دارای نوزاد زیر یک هفته جهت تحقیق انتخاب شدند. شرایط ورود به مطالعه؛ داشتن سابقه حداقل 4 مراقبت در طول حاملگی اخیر، نداشتن بیماری سیستمیک از قبیل فشار خون بالا و دیابت بود. نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و مداخله قرار گرفتند. گروه مداخله روزانه 1 عدد قرص سولفات روی حاوی 15 میلی گرم روی المنتال و گروه شاهد دارونما دریافت نمودند. قد و وزن و دور سر نوزادان در بدو تولد و در طول یک سال مطالعه ماهانه اندازه گیری و نیز شاخص های تکاملی در طول 12 مراجعه مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و فرمول های آماری T و Ancova مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 500 کودک مورد بررسی در دو گروه، میزان افزایش وزن و قد در گروه مداخله به طور معنی داری بیش تر از گروه شاهد بود و نیز زمان دست یابی به شاخص های تکاملی از قبیل لبخند زدن، خندیدن، بلند کردن سر، سینه خیز رفتن و چهار دست و پا رفتن در گروه مداخله به طور معنی داری کوتاه تر از گروه شاهد بود. اما زمان دستیابی به شاخص های دیگر مثل ایستادن، گردن گرفتن و نشستن در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. بین وزن زمان تولد و تغییرات وزن در طی مطالعه ارتباط معنی داری وجود داشت. به این معنی که هر چه کودکان وزن تولد کم تری داشتند افزایش وزن بیش تری داشتند.
    استنتاج
    با توجه به نتایج بررسی و تفاوت در تغییرات وزن و قد بین دو گروه، به نظر می رسد بتوان در برنامه های ارایه مکمل به زنان شیرده افزودن روی به ترکیبات را، مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: سولفات روی، زنان شیرده، رشد و تکامل، کودکان
  • آذرگل مکانی، معصومه کردی، فرشته مهران، سید رضامظلوم صفحات 57-64
    سابقه و هدف
    اپی زیاتومی و پارگی ها صدمات شایع پرینه در زایمان زنان نخست زا هستند و وضعیت زایمانی مادر یکی از عوامل موثر بر کاهش این صدمات می باشد هدف از این مطالعه مقایسه اثر وضعیت خوابیده به پهلو با لیتوتومی در مرحله دوم زایمان بر صدمات پرینه زنان نخست زا می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی تصادفی 100 خانم نخست زا (1380) که به زایشگاه های شهرستان نیشابور مراجعه کرده و دارای حاملگی ترم و سیر زایمان طبیعی بودند، در مرحله دوم زایمان به روش تخصیص تصادفی در دو وضعیت خوابیده به پهلو و لیتوتومی قرار گرفته و زایمان نمودند. ابزار جمع آوری داده ها فرم اطلاعاتی بود که از طریق مصاحبه، مشاهده و معاینه جهت قدرت عضلانی لگن تکمیل می گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری تی دانشجویی، کای دو، فیشر ولگای خطی و با ضریب اطمینان 95 درصد انجام گرفت.
    یافته ها
    7.8 درصد نمونه های گروه خوابیده به پهلو و 30.6 درصد نمونه های گروه لیتوتومی دارای برش اپی زیاتومی شدند، وقوع پارگی پرینه در کسانی که اپی زیاتومی نداشتند، در گروه مورد 63.8 درصد و در گروه شاهد 79.4 درصد بود. پرینه سالم پس از زایمان در گروه خوابیده به پهلو 33.3 درصد و در گروه لیتوتومی 14.3 درصد موارد را تشکیل داد. نمره قدرت عضلانی لگن و وضعیت سر جنین در شروع مرحله دوم زایمان ارتباط آماری معنی داری با انجام اپی زیاتومی داشت هم چنین تعداد زورهای مادر در هر انقباض در فاز فعال مرحله دوم زایمان با وقوع پارگی پرینه ارتباط آماری معنی داری را نشان داد.
    استنتاج
    بر اساس نتایج پژوهش میزان صدمات پرینه در وضعیت خوابیده به پهلو نسبت به لیتوتومی کم تر بود. لذا به عنوان روشی ایمن جهت کاهش صدمات پرینه زنان نخست زا پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: وضعیت زایمان، اپی زیاتومی، پارگی پرینه، مرحله دوم زایمان
  • بررسی رعایت استانداردها در بخش های پرتونگاری تشخیصی در بیمارستان های دانشگاه های استان مازندران در سال 1382
    سیدعلی رحیمی، شکرالله سالار صفحات 65-72
    سابقه و هدف
    از آنجا که بخش های تصویربرداری گران ترین بخش بیمارستان به لحاظ تجهیزات بوده و از طرفی فن آوری تجهیزات رادیولوژی دایما در حال تحول است، توجه به استانداردهای بین المللی و کشوری ضروری به نظر می رسد. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت بخش های رادیولوژی تشخیصی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران و مقایسه آن با استانداردهای تعیین شده برای این بخش ها از طرف سازمان های معتبر ملی و بین المللی (ICRP NCRP ICRU) می باشد.
    مواد و روش ها
    در این بررسی توصیفی رعایت استانداردها در بخش های پرتونگاری تشخیصی بیمارستان های آموزشی و غیرآموزشی (1382) با استفاده از پرسش نامه سه قسمتی؛ که وضعیت فضای فیزیکی، اطلاعات پرسنلی و وسایل حفاظت فردی آنان و بیماران و وضعیت دستگاه پرتونگاری مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده از طریق پرسش نامه، دوزیمتر و دماسنج با مقادیر استاندارد مقایسه گردید و وضعیت کمی و کیفی تجهیزات پزشکی بخش های پرتونگاری مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که میانگین هم خوانی وضعیت موجود با استانداردهای بین المللی 50 درصد می باشد. هم چنین هیچ یک از بخش های رادیولوژی دارای تاریک خانه استاندارد و علایم هشدار دهنده کافی نبوده و در 63 درصد این مراکز هیچ گونه بایگانی درباره حفاظت پرسنل از تابش وجود نداشت. اتاق رادیوگرافی به میزان 60 درصد، پوشش حفاظتی 51 درصد و عدم نشت پرتو به میزان 47 درصد دارای اشکال و نقص بودند.
    استنتاج
    با توجه به نتایج تحقیق و اختلاف معنی دار بین میزان رعایت استانداردها در بخش های پرتونگاری و استانداردهای بین المللی، لزوم پایش های دوره ای با فاصله زمانی هر سه ماه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: استانداردهای پرتونگاری، حفاظت در برابر پرتو، اشعه یونیزان، دوزیمتری
  • آزیتا بالاغفاری، حسن صیامیان، کبری علیگبندی، منیژه زکی زاده، مهدی کاهوی، جمشید یزدانی چراتی، سیده شهربانو رشیدا صفحات 73-80
    سابقه و هدف
    در مدارک بالینی، تاریخچه، یافته های فیزیکی، کلیه اقدامات انجام شده و پاسخ بیمار به درمان ثبت می شود و محتوای آن ها نمایانگر نحوه ارزیابی پزشک می باشد. اگر مدارک بالینی به طور دقیق، روشن و منظم تهیه شده باشد، بر تفکر بالینی منطقی دلالت دارد و فرایند تشخیص بیماری را تسهیل می نماید. این مدارک نقش مهمی در هماهنگی بین کارکنان حرفه ای که در مراقبت از بیمار سهم دارند، ایفا می کند. با توجه به این که در مراکز آموزشی – درمانی، پزشکان و دانشجویان پزشکی بیش از سایر کارکنان بیمارستان در پرونده نویسی دخالت دارند، ضرورت بررسی میزان آگاهی، نگرش و نحوه عملکرد آن ها نسبت به رعایت اصول پرونده نویسی مطرح می گردد.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع مطالعه توصیفی می باشد که طی آن میزان آگاهی، نگرش و عملکرد 207 دانشجوی پزشکی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران مورد بررسی قرار گرفت و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی و جهت تعیین ارتباط بین آگاهی، نگرش و عملکرد از آزمون تاوکندال B استفاده شد.
    یافته ها
    اکثریت جامعه مورد بررسی (77.8 درصد) نسبت به اصول پرونده نویسی، آگاهی ضعیفی داشتند و اکثریت پاسخگویان (54.1 درصد) نسبت به کامل بودن پرونده پزشکی بیماران، اهمیت و جایگاه آن در عرصه درمان، آموزش و پژوهش نگرش خوبی داشتند. همچنین جامعه مورد مطالعه نسبت به اصول پرونده نویسی، عملکرد ضعیفی (21.8 درصد) داشتند.
    استنتاج
    نتایج حاکی از آن است که ناقص بودن پرونده های پزشکی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران ناشی از آگاهی ضعیف دانشجویان نسبت به اصول و فنون پرونده نویسی است. هم چنین عدم توجه به کامل بودن پرونده در ارزیابی دانشجو از جمله عواملی است که می تواند بر عملکرد آن ها تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: اصول پرونده نویسی، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • فاطمه عبداللهی صفحات 81-88
    سابقه و هدف
    نظر به تاثیر اسید فولیک در پیش گیری از ناهنجاری ها و دیگر مشکلات ناشی از کمبود آن و با توجه به تجویز معمول آن در طرح کشوری، این مقاله به بررسی دانش و عملکرد کارکنان بهداشت و درمان استان مازندران نسبت به خواص و نحوه تجویز اسید فولیک انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این بررسی توصیفی، 400 نمونه به روش خوشه ایچند مرحله ای به تفکیک تخصص از کارکنان بهداشت و درمان شهرهای استان (1383) انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه سه قسمتی شامل مشخصه های دموگرافیک، آگاهی و چک لیست عملکرد با مصاحبه و مشاهده جمع آوری شد. آگاهی به سه سطح خوب، متوسط و ضعیف تقسیم شده و ارتباط آن با مشخصه های دموگرافیک و سوالات عملکرد و نیز ارتباط عملکرد با مشخصه های دموگرافیک با استفاده از آزمون های آماری میانگین و کای دو تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان آگاهی 64.8 درصد نمونه ها از خواص و نحوه تجویز اسید فولیک در حد متوسط بوده و فقط 20.1 درصد نمونه ها آگاهی خوبی داشتند و نیز هر چه میزان آگاهی بیش تر بوده، میزان مشاوره در طول باروری بیش تر بود. 81 درصد نمونه ها از ارتباط نقص لوله عصبی با کمبود اسید فولیک و 47.4 درصد از ارتباط کاهش وزن جنین و کمبود آن آگاه بودند. هم چنین 64.4 درصد نمونه ها با زنان باردار در مورد اسید فولیک مشاوره کرده و یک سوم آنان، زنان را از نظر دریافت آن بررسی می کردند که از این میان 64 نمونه، این بررسی را با آزمایش انجام می دادند. ارتباط معنی داری بین جنس و سابقه کار با آگاهی و عملکرد مشاهده نشد.
    استنتاج
    آگاهی متخصصین بهداشت از ارتباط اسید فولیک و دیگر جنبه های متابولیسم فولات و بیماری ها به غیر از نقص لوله عصبی، در حد متوسط بود. بنابراین با توجه به دیگر اثرات مفید اسید فولیک بر سلامت مانند پیش گیری از بیماری های قلبی – عروقی و سرطان ها و از آنجا که کارکنان بهداشت نقش مهم و فرصت زیادی جهت انتقال اطلاعات مربوط به تغذیه به زنان در سنین باروری دارند توصیه می گردد جهت بازده بهتر با اجرای طرح کشوری، کلاس های باز آموزی جهت کارکنان برگزار گردد.
    کلیدواژگان: اسید فولیک، آگاهی، مشاوره، کارکنان بهداشت رویان
  • محمدتقی هدایتی صفحات 89-94
    سابقه و هدف
    دانه های گندم آلوده به زیرالنون (Zearalenone) می تواند باعث ایجاد مشکلات و اختلالات اندام های جنسی و تناسلی در حیوانات اهلی شود و در انسان به عنوان عامل بزرگی پستان در دختران جوان و بلوغ زودرس جنسی گزارش شده است. همچنین به نقش این توکسین در عدم توازن هورمونی و در نتیجه سرطان پستان در نواحی که آلودگی به زیرالنون بالا می باشد، نیز اشاره شده است. با توجه به اهمیت زیرالنون در به خطر انداختن سلامتی انسان و با در نظر گرفتن این موضوع که گندم به عنوان پر مصرف ترین غله در سطح کشور می باشد، در این بررسی میزان شیوع و مقدار زیرالنون موجود در نمونه های گندم انبارهای استان مازندران مورد مطالعه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    مجموعا 118 نمونه گندم به طور تصادفی از 12 انبار گندم استان مازندران برداشت گردید. تعداد نمونه های هر انبار بر اساس ظرفیت سالانه انبارها انتخاب گردید. هر نمونه حاوی یک کیلوگرم گندم بود. برای سنجش میزان زیرالنون از روش ایمونواسی آنزیمی رقابتی با کمک میکروتیترپلیت هایی که از شرکت (Sigm-Riedel-de Haen) Aldrich laborchemikalien GmbH تهیه شده بود، استفاده گردید و دستورالعمل کارخانه سازنده به کار بسته شد.
    یافته ها
    80.5 درصد نمونه ها به زیر النون آلوده بودند. 64.40 درصد نمونه ها حاوی >200 μg/kg از زیرالنون بودند، حداقل آلودگی نمونه ها به این سم 29 μg/kg بود و همه انبارها از نظر آلودگی به زیرالنون مثبت بودند. به استثنای یکی از انبارها، 50 تا 100 درصد نمونه ها در هر انبار دارای آلودگی >200 μg/kg از زیرالنون بودند.
    استنتاج
    نتایج مطالعه شیوع و سطح بالای آلودگی به زیرالنون را در نمونه های گندم نشان داد. بر اساس استاندارد ارایه شده به وسیله اداره استاندارد ایران، میزان مجاز زیرالنون در نمونه های گندم زیر 200 μg/kg می باشد؛ در حالی که در این بررسی 64.4 درصد نمونه های گندم بیش تر از حد مجاز آلودگی به زیرالنون داشتند. این موضوع می تواند برای جامعه خطرناک باشد.
    کلیدواژگان: گندم، مایکوتوکسین، الیزا
  • احمد جنیدی، محمد جواد عصاری، مهری صارمی صفحات 95-102
    سابقه و هدف
    زباله های بیمارستانی به عنوانی یکی از مشکلات بهداشتی عمومی مطرح می باشند. این مساله بستگی به ترکیبات زباله دارد. سوزاندن زباله یکی از روش های قابل قبول برای مدیریت زباله بیمارستانی می باشد ولیکن زباله سوزهای کنترل نشده، می تواند سبب ورود آلاینده ها به اتمسفر گردد. هدف از این مطالعه ارزیابی بعضی از آلاینده های خروجی از زباله سوزهای بیمارستانی در شهر همدان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش جهت بررسی آلاینده های هوای خروجی از چهار زباله سوز بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی همدان شامل سرب، جیوه، کادمیوم، بنزن، تولوئن، زایلین، مونواکسید کربن، دی اکسید گوگرد و ذرات معلق نمونه برداری شد.
    آنالیز نمونه ها در آزمایشگاه و یا از طریق قرائت مستقیم مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از دستگاه های آزمایشگاهی مانند گاز کروماتوگراف، جذب اتمی، SO2 و CO سنج استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که حداکثر غلظت بخارهای فلزی سرب، جیوه، کادمیوم به ترتیب 1113، 540 و 3340 میلی گرم بر متر مکعب و غلظت گاز دی اکسید گوگرد 127ppm و غلظت ذرات معلق 639mg/m3 مربوط به بیمارستان شماره چهار می باشد. همچنین حداکثر غلظت هیدروکربن های آروماتیک بنزن، تولوئن و زایلین به ترتیب میانگین 77.46، 108.64 و 33.6 میلی گرم بر متر مکعب و میانگین غلظت گاز مونواکسید کربن 1041ppmمربوط به بیمارستان شماره دو می باشد.
    استنتاج
    با بررسی های انجام شده می توان نتیجه گرفت که آلاینده های خروجی از بیمارستان های شهر همدان حداقل با P<0.05 از استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست (EPA) بیش تر بوده است که می تواند به دلیل باز شدن بی موقع درب محفظه احتراق، هوادهی بیش از حد، عدم اختلاط زباله ها در هنگام احتراق و طراحی نامناسب و استفاده های نادرست از وسایل کنترل آلودگی هوا باشد.
    با توجه به این طیف وسیع آلودگی، به نظر می رسد استفاده از سایر روش های دفع زباله های بیمارستانی مانند دفع پس از استریل کردن زباله ها برای بهداشت محیط مناسب تر باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، زباله سوز بیمارستانی، بخارهای فلزی، هیدروکربن آروماتیک
  • مهران ضرغامی، سیدحمزه حسینی، وجیهه غفاری ساروی، آناهیتا سلجوقیان صفحات 103-109
    سابقه و هدف
    مطالعات قبلی نشان دهنده نقش یک عامل مهم ژنی در سبب شناسی اختلال خلقی دو قطبی و تالاسمی است. موارد گزارش شده متعددی حکی از همراهی احتمالی این دو بیماری است. اما یک مطالعه مقطعی قبلی این فرضیه را به طور کامل تایید نکرده است. با توجه به جایگاه های مختلف ژن مسوول تالاسمی در جمعیت های مختلف، همراهی این دو بیماری در استان مازندران که یکی از مناطق شیوع بتاتالاسمی است، بررسی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش مورد – شاهدی بر روی 110 بیمار مبتلا به اختلال خلقی دو قطبی نوع یک و 118 نفر که سابقه اختلال خلقی در خود و بستگان درجه یک خود نداشتند، انجام شد. برای تمام افراد مورد مطالعه CBC، و در صورت وجود میکروسیتوز، الکتروفورز هموگلوبین انجام شد و برای افرادی که هموگلوبین A2 بین 3.4 تا 7 درصد داشتند، تشخیص بتاتالاسمی مینور گذاشته شد.
    یافته ها
    8.18 درصد افراد گروه مورد و 4.24 درصد افراد گروه شاهد، بتاتالاسمی مینور داشتند که این تفاوت از نظر آماری فاقد اهمیت است.
    استنتاج
    احتمالا ارتباط های گزارش شده قبلی بین اختلال خلقی دو قطبی و بتا تالاسمی مینور از نوع «همراهی کاذب» می باشد. با این حال، با توجه به متفاوت بودن جایگاه اتصال ژن های مربوط به بتاتالاسمی در جمعیت های مختلف، تعمیم پذیری این مطالعه محدود خواهد بود و توصیه می شود در سایر جمعیت ها تکرار شود.
    کلیدواژگان: اختلال خلقی دو قطبی نوع یک، بتاتالاسمی مینور
  • سیده زهرا حسینی، محمدهادی بهادری، حسن فلاح باقر شیدایی صفحات 110-113
    سابقه و هدف
    کم وزنی هنگام تولد (LBW) از شاخص های مهم بهداشتی هر کشور است. به منظور بررسی میزان تولد نوزادان کم وزن و برخی عوامل مرتبط، مطالعه ای در سال 1381 در شهرستان تنکابن انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش Cross-sectional انجام شد. هر نوزاد که وزن کم تر از 2500 گرم داشت، وارد مطالعه می گشت. جهت مقایسه عوامل خطر وابسته، نوزادان با وزن طبیعی که قبل و پس از نوزاد کم وزن متولد شده بودند نیز وارد مطالعه شدند. پرسشنامه با معاینه نوزاد و مصاحبه با مادر پر می شد. توزین با ترازوی Seca انجام شد. برای نمایش داده ها از آزمایش توصیفی و رگرسیون لجستیک استفاده شد. همچنین برای هر یک از عوامل خطر، نسبت شانس در فاصله اطمینان 95 درصد محاسبه گشت.
    یافته ها
    در مدت مطالعه 2016 نوزاد متولد شد. 85 تن از نوزادان (4.2 درصد) نوزادان کم وزن بوده (فاصله اطمینان 95 درصد از 3.8، 4.6 درصد) و 7 تن از نوزادان (0.34 درصد) دارای وزن بسیار کم (VLBW) بودند. کمبود وزن یا نارسی (P<0.000)، رتبه حاملگی (P<0.042)، نوع زایمان (P<0.025) و فاصله با زایمان قبلی (P<0.03) به لحاظ آماری مرتبط بود. اما با جنس نوزاد و سن مادر مرتبط نبود.
    استنتاج
    فراوانی LBW در تنکابن کم تر از میانگین کشوری است. علت آن احتمالا وضعیت سیستم اقتصادی و تغذیه ای مردم این منطقه نسبت به میانگین کشوری می باشد.
    کلیدواژگان: کم وزنی، نوزادان، کم وزنی هنگام تولد
  • سیدعبدالله موسوی، سهراب صیادی صفحات 114-117
    بیمار مرد 27 ساله مبتلا به اسکیزوفرنی است که به علت درد شکم در ناحیه بالای معده (epigastrium) اطراف ناف و نهایتا ربع تحتانی راست (RLQ) مراجعه نمود و بی اشتهایی و استفراغ را نیز ذکر می کرد. در معاینه، حساسیت RLQ و پهلوی راست مشهود بود. در سونوگرافی، تجمع مایع در این ناحیه به نفع آپاندیسیت حاد گزارش گردید. در پرتونگاری ساده شکم تعداد ده عدد جسم فلزی کوچک و بزرگ در فضای شکم مشاهده و نهایتا طی عمل جراحی خارج گردید. گزارش این بیمار بر اهمیت پرتونگاری ساده شکم در تشخیص افتراقی های آپاندیسیت از جمله بلع جسم خارجی تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: بلع جسم خارجی، آپاندیسیت، پرتونگاری
  • ام البنین تازیکی، محبوب لسان پزشکی صفحات 118-120
    در این گزارش بیماری معرفی می شود که با تشخیص نارسایی مزمن پیشرفته کلیه (به علت کلیه پلی کیستیک) برای او همودیالیز بعد از جای گذاری کاتتر ژوگولار، شروع شد. اما بیمار جهت خروج کاتتر مراجعه نکرده و به مدت یک سال با کاتتر ژوگولار دیالیز می شد و عارضه ای نیز مشاهده نشد. بیمار پس از یک سال با تب مراجعه و علایمی از عفونت کاتتر (شایع ترین عارضه کاتترها) مشاهده نشد. تشخیص نهایی بیماری کارسینوم سلول کلیوی بود.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن پیشرفته کلید همودیالیز، کارسینوم سلول کلیه
|
  • D. Dorostkar Moghaddam, S.H. Hejazi, M. Ghasemi Pages 1-8
    Background and
    Purpose
    Human visceral leishmaniasis (HVL) is endemic in several foci in IRAN, such as Ardebil and Fars provinces (in North western and southern parts of IRAN) and in some regions as sporadic. Visceral leishmaniasis in Iran is Mediterranean type and the causative agent is Leishmania infantum and its main reservoir is dog.
    Material And Methods
    In this study direct agglutination test (DAT) was compared with indirect fluorescent antibody test (IFAT) for the diagnosis of visceral leishmaniasis in patients suspected of kala-azar. A total of 70 serum samples were collected from suspected kala-azar patients mainly in the kala-azar endemic areas. The Leishmania infantum antigens (MHO/TN/80/IPTi) were prepared in Department of parasitology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences. The principal phases of the procedure from making DAT antigen were mass production of promastigotes of leishmania in the RPMI1640 + fetal bovine serum, Trypsiniznation of parasites, staining with Comassie Blue and fixing with formaldehyde. The human serum samples were tested by DAT, as well as, by IFAT, with the L.infantum antigen prepared in our laboratory.
    Results
    The sero positive rate (SPR) with DAT in titers of ≥ 1:3200 was 91.4% and with IFAT in titers of ≥ 1:80 was 94.3%.
    Discussion
    Geometric means of reciprocal titers (GMRT) were 6309 for DAT and 692 for IFAT. Therefore, as the titers of ≥1:3200 are usually considered positive in DAT, the titers of ≥1:80 were regarded as position in IFAT. The coincidence of the two tests was 92%. These results showed that a simple local laboratory with one or two trained technicians is quite sufficient for DAT, sero-diagnosis and serological surveys of kala-azar in an endemic area. According to the results of this study, it seems that in Kala azar endemic areas, the clinical symptoms of Visceral leishmaniasis, particularly among the children with DAT antibody titers ≥1:3200 is a good indication for specific treatment of Kala-azar.
    Keywords: Visceral leishmaniasis (kala, azar), Indirect immunofloresent antibody test (IFAT), direct agglutination test (DAT)
  • N. Yonessi, M. Saeedi, A. Mohammadalipour Malekshah Pages 9-15
    Background and
    Purpose
    Several adverse effects were reported for oral sildenafil. In this research after formulation of sildenafil topical gel, the effect of gel was compared with sildenafil tablet in a double-blind placebo-controled clinical trial.
    Materials And Methods
    After choosing the solvent system, several formulations were prepared and the most suitable gel was chosen for clinical trial. The study was a controlled randomized (block-random sampling), double blind, prospective, placebo-controlled trial. 94 patients, with clinically diagnosed erectile dysfunction were recruited. This includes men with ED of organic, psychogenic, and mixed causes. Patients were divided into two categories of age under and over 50. Six blocks were considered for including patients based on the nature of ED and age. All of the patients with ED from July 2003 to May 2004 diagnosed by one urologist were included in the study. The cases received 1% topical gel of sildenafil and placebo tablet, and the control group received sildenafil tablet (100 mg) and gel base (without drug) as placebo. The tablets were taken one hour before sexual action and the topical gel was used in 0.5g(approximately)on the glans of penis and were massaged for 5min, before the sexual activity.
    Results
    In the case group that topical gel of sildenafil was administered, 5 patients (12.5%) had complete erection, 5 patients had moderate erection and erection was not observed in 30 (75%) of them. In control group, that sildenafil tablet was administered, these results were 28 (70%), 6 (15%) and 6 (15%) respectively. The onset of erection in case group (in-patients with complete erection) was 7.4 ± 3.6 min, but this time was 37.8 ± 14.9 min in control group. Four cases of mild headache were observed in-patients who administered topical gel of sildenafil. This was pain treated before 4 min. Two cases of severe headache were observed in-patients who were administered sildenafil tablet. The disorder on visual function was observed in one patient in control group. One case of severe dyspepsia was observed in this group too.
    Conclusion
    Sildenafil delivery using transdermal formulation can be enhanced by several synthetic or natural percutaneous absorption enhancers, and appears to be a promising approach for the treatment of erectile dysfunction.
    Keywords: Erectile dysfunction, Sildenafil, topical, adverse effect
  • A.H. Zahirnia, H. Taherkhani, S.J. Bathaii Pages 16-24
    Background and
    Purpose
    Head lice infestation caused by Pediculus capitis and its treatment is a worldwide and historical concern.
    Materials And Methods
    This study has been done with cooperation with the health’s deputy of medical sciences university in different cities of Hamadan province in 2000-2001. Screening was done in 120 girl’s elementary schools during which 7291 students were examined for head lice infestation. About 13.5% (975) of the girls were detected with head lice. The infested girls were divided into three treatment groups with three kinds of shampooes containing pediculicide and one control group with ordinary shampoo (placebo). In a randomized evaluator, blind clinical trial to compare pediculicidal and ovicidal effects of shampooes against head lice, the participants assigned to groups to use the shampooes based on manufacture’s instructions and followed up three weeks after treatment. Statistical analyses were done by X2 test and line logarithmic procedure.
    Results
    The results show that cure rates (no live adult and nymph of lice were seen on physical re-examination of scalp(, at the end of the first week were 29,36, 34 and 15 percent for d-phenothrin 0.2%, lindane 1%, permethrin1% and placebo respectively. These cure rates for treatment shampooes showed significant differences when compared to placebo (0.0010.05). but at the end of the third week, the cure rates for the three mentioned shampooes were 88, 88 and 87 percent and also there is no statisticall differences in their efficacy. It should be noted that the results of ordinary shampoo is just for the first week after usage. Line logarithmic analysis of results shows that efficacy of different pediculicide shampoo (p value=0.58) in different times (p value=0.25) have no difference. but the cure rate of cases varied three weeks after treatment. (p value<0.0001). This shows the residual effect of pediculicides on new hatched nymphs.
    Conclusion
    According to the results obtained, economical viewpoint, and popular acceptance, lindane %1 shampoo is advocated as the first choice for treatment of head lice infestion if its usage is done under manufacture’s instruction and with caution combine with physical removal of nits with fine-toothed comb. Finally, educative campaign of parents and school personnel is reinforced.
    Keywords: Head lice, Girl students, Therapy, Shampoo
  • A.R. Alam, H. Jafari, R. Rajabzadeh Pages 25-30
    Background and
    Purpose
    Hypospadias is a common congenital anomaly of urogenital system. In spite of different techniques for treatment of hypospadias and complications such as fistula after operation, most surgeons are keen of doing operations with the least complications and best results. TIP urethroplasty has been introduced for hypospadias repair in recent years and is becoming popular for its low complications, simplicity of operation and very good cosmetic results. In this study we evaluate 66 patients with all forms of hypospadias that were operated using this technique.
    Materials And Methods
    This study is based on medical records of 66 boys with age between 8 month to 13 years with mean of 2.96+/-2.31 that were operated from March 1997 to May 2004 with TIP urethroplasty The patients were followed up after operation and complications such as infection, fistula and stenosis were looked for. The mean duration of follow up was 3 months. All patients had primary hypospadias and there was no case of secondary operation. For evaluation of data we used frequency, mean and standard deviation.
    Results
    57(86.4%) pateints had distal and 9(13.6%) pateints had midshaft and proximal hypospadias. In all patients the cosmetic result of glans and neo-meatus was very good and like healthy boys. Urination was normal in all boys and there was no incidence of urinary retention. We did not see any complications in 59(89.4%) patients. 7(10.6%) had fistula that 5 were in distal group and 2 were in mid and proximal groups. We did not have any wound infection or dehiscence of repair.
    Conclusion
    TIP urethroplasty is a simple and quick way to rapair hypospadias. Complications of this operation was low in our study and the only complication was fistula by the rate of 10.6% that was acceptable compared to other reports. Other complications such as infectious, stricture, or dehiscence were not seen.
    Keywords: Hypospadias, TIP urethroplasty, Complications
  • S. Behzadnia, V. Ghaffari, K. Vahidshahi Pages 31-36
    Background and
    Purpose
    The low amount of blood sugar in neonates is an important and prevalent problem which needs serious attention because of its cerebral complications. High birth weight is one of the risk factors for hypoglycemia. There is no general agreement about how to approach the high birth weight neonates who do not have the symptoms of hypoglycemia but are at a high risk of it. In some centers the neonates blood sugar is checked before beginning the breast feeding and treatment but it imposes risk of opening the vein, hospitalization and also cost of care. So in this study the effects of breast feeding on blood sugar in high birth weight neonates have been studied.
    Materials And Methods
    This study is a before/ after clinical trial on high birth weight neonates (BW>3800 gr) who were born in Imam and Razi University hospitals. Each neonate was its own control and the intervention was breast feeding. Simple sampling method was used to recruit the subjects and the exclusion criteria were neonates with symptomatic hypoglycemia, blood sugar less than 30mg/dl and absence of breast feeding in the first 2 hours after birth. After measuring the blood sugar, breast feeding was done and then 0.5 and 2 hours after that, the blood sugar was measured again and compared with the first amount (before breast feeding).
    Results
    A total of 94 neonates with birth weight of 4120+234 and 39.6+1 weeks of gestational age were studied. Most of the neonates were at the first and second parity (38.2% & 40.4%) and given birth through caesarian section (63.8%). History of hypertension in 7.2% and gestational diabetes in 6.4% were positive. Blood sugar at birth was 52. 25+ 15.5 mg/dl and blood sugar of 0.5 and 2 hours after breast feeding were 56. 89+ 14. 45 mg/dl and 68+ 14.5 mg/dl respectively. The differences between the blood sugar at birth and after 0.5 and 2 hours of breast feeding were significant (P<0.05). Birth weight and the commencing time of breast feeding were the factors significantly related to neonates blood sugar.
    Conclusion
    Breast feeding increases the blood sugar in high birth weight neonates and decreases the chance of being in hypoglycemic group and this effect in Neonates with near normal birth weight, early onset of breast feeding and longer length of time after beginning the breast feeding is much more significant.
    Keywords: High Birth weight, Neonate, Blood sugar
  • H. Shafi, A. Ramaji, A.A. Kasaeeian, Y.R. Yosofniya Pasha, M.R. Aghaganimir, A. Akbarzadeh Pasha, A. Ghasempour Pages 37-43
    Background and
    Purpose
    Penile fracture is the rupture of the corpus cavernousum due to trauma to the erect penis, which has various background etiologies in different countries according to their habits. The aim of this study was to determine and evaluate the frequency, etiologies and complications of penile fracture in our geographic area.
    Material And Methods
    This analytical-cross sectional study was performed via census sampling among men referred to Sh. Beheshti Hospital of Babol Medical University during 1995 to 2004. Data were analyzed by Chi-Square, Fisher`s exact and T-test using SPSS release 12.
    Results
    84 patients with penile fracture (mean age of 18.1 years) were studied. The frequency was higher in single patients (78%) than married ones. The most important complaint of patients with penile fracture was penile pain (36%), hematoma (30%), and penile swelling (12%). Background factors were manipulation of erect penis (74%), sexual intercourse (18%) trauma to erect pennies (8%). Urethral ruptures were seen in 8% of all patients with feacture. There were significant differences between urethral rupture and background etiologies (P=0.000) and marrital status (p=0.000) as 90% of the cases were single patient, referred to hospital due to manipulation of erect pennies (P=0.000).
    Conclusion
    High frequency of penile manipulation among young boys in the study area in comparison with other studies results in penile fracture but subsequent urethral rupture was uncommon among men. Better and earlier diagnosis of penile fracture is related to determination of background etologies in the patients.
    Keywords: Penile fracture, Urethral rupture, Frequency, Etiology
  • A.A. Karimpour, A. Esmaeelnezhad Moghadam, N. Moslemizadeh, N. Mousanezhad, S. Peyvandi, M. Gahandar Pages 44-49
    Background and
    Purpose
    Infertility is a common problem in all connunities. Between 8 to 12 percent of couples around the world have difficulties conceiving a child. Cultural, Socioeconomic and environmental factors play major roles in the etiology of infertility. The objective of this study was to estimate and analyse the causes of infertility in patients attending the infertility clinic.
    Materials And Methods
    The medical records of 657 infertile couples attending Imam infertility clinic, Sari, Iran from October 2002 to October 2004 were reviewed. The evaluation protocol include menstrual obstetric and sexual history, sex hormone profile, tubal patency and semen analysis.
    Results
    The mean duration of infertility of couples was 5.7 years. The mean age of male and female partners were 33 and 29 years respectively. About 23.5% of the couples had secondary infertility. The etiology of infertility revealed a female factor in 37.6%, a male factor in 31.1%, combined factors in 17.2% and undetermined causes in 14.2% of the cases. Anovulation and semen factor were the most common identifiable etiologic factors in female and male partners repectively.
    Conclusion
    The etiology of infertility revealed a simi lar spectrum of causes as found in other studies. However, ovulatory failure was higher comparing to some other studies.
    Keywords: Infertility, Primary infertility, Secondary infertility, infertility causes
  • M. Khademloo, A. Heidarzadeh, L. Varshosaz Pages 50-56
    Background and
    Purpose
    Despite the vital effects of zinc on infant growth, the low zinc store of mothers especially in poor communities may lead to low content of zinc in their newborns. In the first 6 months of life, the young infant has a relatively high zinc requirement to support the very rapid growth of early infancy and growth retarding continues to be highly prevalent among children in low-Income countries. In this study we evaluated the effect of zinc supplementation on the infant growth and development.
    Materials And Methods
    In a randomized double blind controlled field trial, 500 lactating women were identified and enrolled into the study within 2 week of delivery. They were enrolled only if they intended to exclusively breast feed for 6 to 12 months. Height (Ht), head circumference HC, weight and development milestone were evaluated monthly to 12 months. Data were analyzed using spss 10 software.
    Results
    WT. HT. and HC in infants of trial group were significantly higher than control group (p<0.05). Development milestone in trial group was seen earlier than in control group (p<0.05). There were negative correlations between birth WT and increasing WT in each month in trial and control groups.
    Conclusion
    the objective of the present study was to determine the effects of maternal zinc intake on infant growth and development. Further researches is needed, to evaluate the zinc supplementation for lactating women or infant.
    Keywords: Zinc supplementation, Lactating women, growth Development
  • A. Golmakany, M. Kordi, F. Mehran, S.R. Mazloom Pages 57-64
    Background and
    Purpose
    The purpose of this study was to assess the effects of left lateral position compared with lithotomy position in the second stage of labour on nulliparous women perineal trauma.
    Materials And Methods
    In this clinical, randomised trial 100 primiparous women with singleton fetus and vertex presentation had vaginal delivery at two hospitals of Nishbour, Iran in 2001. Data were obtained from iterviewing and observation in the first and second stage of labor and pelvic muscle strength scale. Data were analized using t-test, χ², ManwithneyU, Fisher test and Loglinear analysis in SPSS 9 software.
    Results
    Incidence of episiotomy was 7.8% in left lateral group and 30.6% in lithotomy group (p=0.004). Ocurrance of laceration was 63.8% in left lateral positon and 79.4% in lithotomy position. Fetal position and pelvic muscle strength factors were significantly associated with episiotomy and maternal bearing down efforts was significantly associated with laceration.
    Conclusion
    Left lateral position in the second stage of labor decreased perineal trauma. This position is a safe method for primiparous delivery and recommended for protecting of perineum.
    Keywords: Maternal birthing position, Left lateral positon, Lithotomy, Perineal laceration, Episiotomy
  • A study on the Performance of Recommended Standards in the Diagnostic Radiology Units of the Hospitals Affiliated to the Mazandaran University of Medical sciences
    S.A. Rahimi, Sh Salar Pages 65-72
    Background and
    Purpose
    As radiography units of hospitals are normaly expensive and ever evolving, keeping them up to national and international standard are important. The purpose of this study was to study the conditions of radiology units and compare them with the ICRU NCRP and ICRP standards.
    Materials And Methods
    Different variables have been considered to evaluate the conditions of diagnostic radiology unit. Referring to the latest standard, questionnaire was designed composing of there sections about a: space provided, b: personal data and protective device for patients and staff C: and radiology instrument and dark room devices. Detective dosimeter and thermometer were used too. The collected data were compared with the standards in order to qualitatively evaluate the instruments.
    Results
    Data were collected through observation, interviewing and questionnaire. Results show that the situations of the radiology units are 50% of international standard. The results showed that, none of the dark rooms are standard, and are not equipped with proper alarming signal. In 63% of these units there was no filing system on staff protection against radiation. The observed defects in radiography room, protective barrier and rays leakage were 60%, 51% and 47% respectively.
    Conclusion
    Considering the obtained data, periodic supervisions are necessary in order to obtain high quality images.
    Keywords: diagnostic radiology, dosimeter, Radiology standards, protective barrier, ionized ray
  • A. Balaghafari, H. Siamian, K. Aligolbandi, M. Zakeezadeh, M. Kahooei, J. Yazdani Charati, S.Sh Rashida Pages 73-80
    Background And Objectives
    History, clinical findings, procedures undertaken, and patients response to treatment are written in clinical records, hence their contents are indicators of physicians’ evaluation. If clinical records are provided precisely, clear and systematized, they indicate the clinical thinking of the staff and facilitate patients diagnosis process. These records have an important role in coordinating professional staff involved in patient care. Since the physicians and medical students are involved more in medical records documentation than the other hospital staff, thus, a study on their knowledge, attitude and practice towards the principles of medical records documentation is undertaken.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study, which is done about the rate of knowledge, attitude and practice of 207 Medical students of Mazandaran University of Medical Sciences in university hospitals. Descriptive and inferential statistical analytic methods were used for the collected data. For comparison of the hospitals, regarding observing designed principals in the completion of medical files, according to the filled questionnaires the minimum and maximum score designated as 1-5 which is very poor to excellent. Then the mean score was calculated and considered for the comparison of hospitals. For the determination of the relationship between knowledge, attitude, and practice, β Kendall’s Tau Test was used.
    Results
    The majority of the participants had low knowledge (77.8%) about medical records documentation. Most of them did not have good attitude (54.1) about completion of medical records and significance and value of medical records documentation in treatment, education, and research.
    Conclusion
    Results indicate that incompletion of medical records at the university affiliated hospitals are due to lack of awareness of the students towards the method of medical records documentation. In addition, not considering the completion of records in evaluation of the students can affect their practice.
    Keywords: Medical Documentation, Information, Attitude, Practice, Medical Students
  • F. Abdolahi Pages 81-88
    Background and
    Purpose
    Considering the role of folic acid in preventing congenital malformation and other problems it is rutinely prescribed in Iran. In this study, knowledge and practice of Mazandaran health and therapeutic staff about folic acid were assessed in 2004.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study on 400 health and therapeutic staff about folic acid. Data were collected via questionair check list. The subjects were divided into three categories of good, medium and weak in terms of their knowledge and practice about folic acid. Correlation between awareness and clinical practice about folic acid and demographic characteristics were analyzed using X2 test.
    Results
    Awareness of 64.8% of the subjects about folic acid was medium and only 20.1% of those had good awareness. Subjects with higher knowledge consulted more with childbearing age women during prequency. 81% of the subjects were aware of the relation between neural tube defects and folic acid deficiency. 4.47% of the subjects were aware of the relation between low birth weight and folic acid deficiency. Also 64% of subjects consulted pregnant women for folat intake. There was no correlation between gender and history of occupation with awareness and clinical practice about folic acid.
    Conclusion
    Health and therapeutic staff were aware of the link between folat intake and neural tube defect, but less aware of other aspects of folat metabolism. Considering the beneficial effects of folic acid in prenuting cardiovascular diseases and cancer and also its importance to childbearing women, we recommend education at programs for the staff.
    Keywords: Folic Acid, Awareness, Practice, Health staff
  • M.T. Hedayati Pages 89-94
    Background and
    Purpose
    In Iran, wheat is one of the main cereals for human consumption. Wheat grains containing zearalenone can cause genital problems and reproductive disorders in domestic animals. In human, episodes of breast enlargement in young boys and sexual precocity have been reported. This toxin may therefore have a role in hormonal balance and mammary cancer in regions with high zearalenone ingestion. In this study the incidence of zearalenone in wheat samples from Mazandaran warehouses were investigated.
    Material And Methods
    A total of 118 wheat samples (1 kg each) were randomly collected from all 12 warehouses of Mazandaran province. Competitive microtitre plate enzyme immunoassay for the quantitative determination of zearalenone was used according the manufacturer instructions (Riedel-de Haen Sigma-Aldrich Laborchemikalien GmbH).
    Results
    Zearalenone was found in 81% of samples and 64.4% of samples contained >200 μg/kg of this toxin. The minimum levels of zearalenone were 29 μg/kg. All of the warehouses were positive for the presence of zearalenone. 50-100% of samples in each of the warehouses had >200 μg/kg contamination of zearalenone
    Conclusion
    Our results showed a high percentage and levels of contamination of wheat samples with zearalenone. With regard to proposed standards given by the Standard Administration of Iran, under which the content of zearalenone should not exceed 200 ppb in food products, 64.4% of samples meet these criteria.
    Keywords: Zearalenone, Wheat, Mazandaran
  • A. Joneydi Jaffari, M.J. Asari, M. Saremi Pages 95-102
    Background and
    Purpose
    Hospital wastes pose a serious public health problem. This is primarily caused by the way individual components of the waste is handled. One acceptable method for managing the medical waste is incineration but uncontrolled incinerators can cause emission of pollutants to atmosphere. The objective of this study was to evaluate pollutants emission from hospital waste incinerators in Hamadan.
    Materials And Methods
    In this investigation, samples were collected from Emam, Syna, Fatemieh, Mobasher Kashani hospital incinerators to determine the level of lead, mercury, cadmium, benzene, toluene. Xylene, carbon monoxide, sulphour dioxide and particulate. Collected samples were analysed using gas chromatograph, atomic absorbtion, spectrometer and smoke meter in the laboratory or by SO2 and CO meter as a direct method in the field.
    Results
    Results show that Mobasher hospital has maximum concentration of metals fume such as lead, mercury, cadmium (1113, 540, 3340 mg/m3, respectively). Mean concentration of sulphour dioxide was 127 ppm and for suspended particulate concentration was 639 mg/m3. In Syna hospital, the concentration of aromatic hydrocarbons including benzene, toluene, xylene and carbon monoxide were maximum (77.46, 108.64, 33.6 mg/m3 and 1041 ppm respectively).
    Conclusion
    It can be concluded that hospital atmospheric pollutants are higher than EPA standards, at least with P<0.05 which can be due to inopportune opening door of combustion chamber, input of excess air mass, low temperature, unmixed solid waste and unsuitable design of the incinerator, and leak or unsuitable pollution control device.
    Keywords: Air pollution, Hospital incinerator, Metal fumes, Aromatic Hydrocarbon
  • M. Zarghami, S.H. Hoseini, V. Ghaffari, A. Saljughian Pages 103-109
    Background and
    Purpose
    Previous studies indicate an important genetic factor in the etiology of β-Thalassemia and bipolar mood disorder. There has been several case reports implicating a possible association between the two conditions. But the results of a cross sectional study was not reconfirming. Regarding different patterns of mutations in different geographical areas, this study was performed to evaluate the genetic association between these two conditions in Mazandaran province in which β–Thalassemia is prevalent.
    Materials And Methods
    This case-control study was conducted on 110 patients with bipolar I disorder and 118 persons without any history of mood disorders in them and their family. Hemoglobin electrophoresis was performed in all cases and controls that showed microcytosis in their CBC. Hemoglobin A2 between 3.4 to 7 was considered for diagnosis of β-Thalassemia minor.
    Results
    8.18% of cases and 4.24% of controls were diagnosed to be heterzygote for β-Thalassemia, the difference was not statistically significant.
    Conclusion
    The reported genetic relationship between Bipolar disorders and heterozygous β-Thalassemia probably has been a “false association”. However, as there are different mutations for minor thalassemia in different populations, the authors are aware of low external validity of this study, and suggest farther studies on different populations.
    Keywords: Bipolar I disorder_β Thalassemia_Mazandaran
  • S.Z. Hosseini, M.H. Bahadori, H. Fallah Bagher Shaidaei Pages 110-113
    Background and
    Purpose
    Low birth weight (LBW birthweight 2500 g. or below) is a public health problem, because it is associated with increased risk of morbidity and mortality. This prospective study was conducted during March 2002 - 2003, to determine the incidence of low birth weight infants and associated risk factors in neonates born at Shahid Rajaee Hospital in Tonekabone, Iran.
    Materials And Methods
    For every LBW case, maternal age, sex, gestational age, parity, route of delivery and spacing between pregnancies of low birth weight were analyzed. For control, the first baby born before and immediately after the LBW baby who weighed more than 2500 g. at birth were analyzed.
    Results
    The results revealed that the incidence of low birth weight was 4.2 % which is lower than population of other cities and only 0.34% (7 cases) of newborns weighted 1500 g. or less. The higher incidence of low birth weight was found in the primigravid (P=0.042), in cesarean section (P=0.025) and close spacing of pregnancy (P=0.033). Maternal age and sex of baby had no significant effect on the incidence of low birth weight. There were more premature deliveries in cases than controls (P=0.000).
    Conclusion
    According to present findings, LBW incidence of albeit in Tonekabon in comparison with other cities throught the country is at acceptable level, prevention of premature delivery and conduction of health education programs for high risk groups, especially primigravid can lower the rates.
    Keywords: Low birth weight (LBW), Incidence, Risk factor, Neonate
  • S.A. Mousavi, S. Saiadi Pages 114-117
    Foreign body ingestion is common and a frightening experience to the patients and their relatives. A great variety of objects that are capable of penetrating the wall of the gut are swallowed, usually accidentally, but sometimes intentionally by the mentally deranged. Our patient was a 27 year old man admitted to emergency. After laparatomy we removed 10 sharp metal objects from GI. This is a rare presentation and type of foreign body ingestion that we reviewed.
    Keywords: Massive foreign bodies ingestion, appendicitis, laparatomy
  • O. Taziki, M. Lesan Pezeshki Pages 118-120
    Coronary heart diseases (CHD) are the main cause of mortality in hemodialysis patients. Lipid profile abnormality in hemodialysis patients including hypertriglyceridemia, normal total cholesterol, modest decline in HDL rise in LDL are effected by omega 3 speculative. The purpose of this study was to investigate the effects of omega 3 fatty acid on lipid profile in hemodialysis patients. this clinical trial was performed on 16 hemodialysis patients with hypertriglyceridemia. They were asked to consume 2 gr pearl omega 3 each day for 3 months. Lipid profile was obtained by enzymatic method before and after treatment with omega 3 and the data were analysed. Consumtion of omega 3 for 3 months lowered the serum triglyceride (p<0.05). HDL increased but there was no change in total cholesterol and LDL. Consumtion of omega 3 lowered the risk of CHD in hemodialysis patients by reducing the serum triglyceride.
    Keywords: Omega 3, Hemodialysis, Hypertriglyceridemia, Serum, Cholesterol