فهرست مطالب

ایرانی آموزش در علوم پزشکی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1383)

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1383)

  • 144 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/11/21
  • تعداد عناوین: 17
|
  • محسن ادیب حاج باقری، منصور دیانتی صفحات 5-11
    مقدمه
    ریزش زیاد دانشجویان پرستاری و بی میلی بسیاری از پرستاران برای تداوم اشتغال در این حرفه، توجه صاحب نظران را به ضرورت در نظر گرفتن ویژگی های شخصیتی افراد در هنگام گزینش برای این رشته، جلب نموده است. با توجه به فقدان مطالعه قبلی در زمینه میزان تناسب شغلی شخصیتی دانشجویان پرستاری در ایران، این مطالعه با هدف تعیین خصوصیات شخصیتی دانشجویان جدیدالورود پرستاری و بررسی تناسب آن برای تحصیل و کار در این حرفه انجام شد.
    روش ها
    پژوهش به صورت توصیفی در دانشکده های پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران، کاشان و یکی از واحدهای دانشگاه آزاد صورت گرفت. انتخاب نمونه به صورت آسان انجام شد و 52 نفر از دانشجویان جدیدالورود سال تحصیلی81-1380 با استفاده از پرسشنامه شغلی شخصیتی هالند مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    شصت و سه و پنج دهم درصد از دانشجویان مونث و 5/36 درصد مذکر و دارای میانگین سنی 22±1.2 سال بودند. براساس نتایج به دست آمده، 2/44 درصد از دانشجویان به لحاظ شخصیتی خصوصیاتی مناسب برای حرفه پرستاری نداشتند. 77 درصد از دانشجویان اظهار داشتند که در موقع انتخاب رشته اطلاعات کمی در مورد آن داشته اند.
    بحث: نزدیک به نیمی از دانشجویان پرستاری، به لحاظ بارزترین خصوصیات شخصیتی با خصوصیات لازم برای حرفه پرستاری سازگاری نداشتند. پیشنهاد می شود که از آزمون های شخصیت و تستهای رغبت سنج برای انتخاب بهترین دانشجویان از میان افرادی که صلاحیت های علمی و استعداد تحصیلی خوبی را نشان داده اند، برای تحصیل در رشته پرستاری استفاده شود.
    کلیدواژگان: خصوصیات شخصیتی، دانشجویان پرستاری، حرفه پرستاری، اشتغال، تحصیل
  • حرمت سادات امامزاده قاسمی، زهره ونکی، ربابه معماریان صفحات 13-21
    مقدمه
    یکی از اقدامات اساسی مدیران پرستاری در جهت ارتقای کیفیت مراقبت های آموزش پرستاران است و چنان که منطبق بر اصول و نیازهای آموزشی پرسنل طراحی و اجرا شود، شاهد بهبود در کیفیت مراقبت های پرستاری خواهیم بود. در این پژوهش با ارائه الگویی اجرایی در برنامه های آموزش ضمن خدمت پرستاران، به تعیین تاثیر آن برکیفیت مراقبت های پرستاری می پردازیم.
    روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی با طرح دو گروهی دو مرحله ای قبل و بعد از مداخله است، با بررسی کیفیت مراقبت های پرستاری 60 بیمار تصادفی و در گروه های تجربی و شاهد انجام گرفته است (هر گروه 30 بیمار). کیفیت مراقبت های پرستاری در بخش جراحی توسط چک لیست بررسی گردید. در گروه تجربی، الگوی آموزشی بر مبنای نیازهای آموزشی پرستاران تعیین و آموزش پرسنل توسط پرستاران به مدت 3 ماه ارایه شد. گروه شاهد نیز آموزش ضمن خدمت را طبق روتین دریافت نمودند. کیفیت ارایه مراقبت های پرستاری یک ماه پس از اتمام آموزش مجددا بررسی شد. داده ها با آزمون t مستقل و زوج با نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد کیفیت مراقبت های پرستاری و آموزش به بیمار در گروه تجربی بطور معنی داری بعد از مداخله، افزایش یافته و همچنین در بین دو گروه تجربی و شاهد در کیفیت مراقبت های پرستاری و کیفیت آموزش به بیمار تفاوت معنی داری بود.
    بحث: استفاده از این الگوی اجرایی در آموزش ضمن خدمت پرستاران، موجب ارتقای کیفیت مراقبت ها می شود و در اجرای آموزش ضمن خدمت پرستاران می تواند به عنوان یک الگوی اثر بخش در جهت دست یابی به کیفیت مراقبت های پرستاری مطلوب معرفی شود.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، مراقبتهای پرستاری، الگو، کیفیت، بخش جراحی
  • حسن بابا محمدی، حسین خلیلی صفحات 23-31
    مقدمه
    امروزه ارتقای سطح مهارت های تفکر انتقادی، یک نتیجه قابل انتظار از تحصیلات عالی دوره کارشناسی و بالاتر به حساب می آید. به منظور آشنایی با سطح مهارت دانشجویان پرستاری سمنان، مطالعه ای با هدف تعیین مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی سمنان در سال 1380 انجام گرفت.
    روش ها
    در مطالعه ای توصیفی- مقطعی، سطح مهارت های تفکر انتقادی 107 دانشجوی کارشناسی پیوسته و ناپیوسته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی سمنان در سال 1380 مورد بررسی قرار گرفت. ابزار مورد استفاده شامل آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب، حاوی 34 سوال چند گزینه ای با یک پاسخ صحیح در پنج حوزه مهارت های شناختی تفکر انتقادی (تحلیل، ارزشیابی، استنباط، استدلال استقرایی و قیاسی) بود. پرسشنامه پایا و روا، توسط نمونه ها تکمیل گردید. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها توسط نرم افزار SPSS و با آزمون های آماریANOVA، t، آزمون همبستگی پیرسون و اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین نمرات دانشجویان کارشناسی پیوسته و ناپیوسته پرستاری در آزمون مذکور به ترتیب 45/2±34/12 و 1/3±27/11 و با یکدیگر اختلاف معنی داری داشتند. تفکر انتقادی دانشجویان سال های مختلف کارشناسی پیوسته اختلاف معنی داری داشت، اما در دوره کارشناسی ناپیوسته، اختلاف معنی داری بین میانگین نمرات آزمون دانشجویان سال اول و دوم نبود. بین معدل نیم سال های قبل با نمرات آزمون مذکور همبستگی مثبت و معنی دار ولی ضعیف وجود داشت (r=0.31).
    بحث: سطح تفکر انتقادی دانشجویان کارشناسی پیوسته از دانشجویان کارشناسی ناپیوسته بالاتر بود. دانشجویان سال های بالاتر از مهارت های تفکر انتقادی بالاتری نسبت به دانشجویان سال پایین برخوردار بودند. به عبارتی، در دوره آموزش پرستاری پیوسته مهارت های تفکر انتقادی رشد یافته، ولی نقش مستقیم دانشگاه در آن باید مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، مهارت ها، دانشجویان پرستاری، کارشناسی پرستاری
  • حمید بخشی علی آباد، داریوش نوروزی، زهراالسادات حسینی صفحات 33-41
    مقدمه
    شناخت عوامل موثر در ایجاد انگیزش شغلی، از ضرورت هایی است که می تواند در افزایش بهره وری و رضایت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه کمک کننده باشد. برای شناسایی عوامل درونی و بیرونی انگیزش شغلی، این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر در ایجاد انگیزش شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی، کلیه اعضای هیات علمی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان (82 نفر)، پرسشنامه 40 سوالی را که توسط پژوهشگر براساس تئوری دو عاملی هرزبرگ (Herzberg) طراحی گردیده و با روایی محتوا و پایایی آزمون مجدد تایید شده بود، تکمیل کردند. داده ها به صورت توزیع فراوانی مطلق و نسبی و انجام آزمون مجذور کای توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که 81 درصد اعضای هیات علمی، عوامل بیرونی و 72 درصد آنها عوامل درونی را بر ایجاد انگیزش شغلی موثر می دانستند. در بین عوامل بیرونی به ترتیب اهمیت، عامل های حقوق و دستمزد، امنیت شغلی، شرایط محیط کار، نحوه ارتباط با دیگران، سرپرستی و نظارت و خط مشی حاکم بر محیط کار، و در بین عوامل درونی به ترتیب اهمیت، ماهیت کار، شناخت و قدردانی از افراد، پیشرفت و توسعه شغلی و موفقیت شغلی، بیشترین نقش را داشته اند.
    بحث: اهمیت عوامل بیرونی (بهداشتی) از نظر اعضای هیات علمی در مقایسه با عوامل درونی (انگیزشی) در ایجاد انگیزش شغلی بیشتر می باشد که با نظریات هرزبرگ مطابقت ندارد. مهم ترین عامل در ایجاد انگیزش شغلی، حقوق و امنیت شغلی بوده است.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، هیات علمی، رضایت شغلی، عوامل درونی، عوامل بیرونی
  • فریبا جعفری، علیرضا یوسفی صفحات 43-51
    مقدمه
    نیازسنجی آموزشی، اطلاعات لازم را برای تدوین اهداف آموزشی یک برنامه آموزش مداوم، فراهم می کند. تعیین نظرات مدیران و کارشناسان آموزش مداوم کشور در خصوص ویژگی های الگوی کارآمد نیازسنجی پزشکان، داروسازان و دندان پزشکان هدف این بررسی است.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی به صورت پیمایشی، از کلیه مدیران و کارشناسان آموزش مداوم کشور (50 نفر) طی پرسشنامه ای مشتمل بر شش سوال، مفاهیم و پارامترهای اصلی نیازسنجی آموزش مداوم در زمینه مناسب ترین تعریف، منبع اطلاعات، سطح و شیوه و ملاک انتخاب الگو و اولویت نیازسنجی توسط پرسشنامه پایا و روا مورد سوال قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS به صورت توزیع فراوانی و آزمون مجذور کای انجام گردید.
    نتایج
    اکثریت نمونه ها مناسب ترین تعریف نیاز را «فاصله بین شرایط موجود با موقعیت واقعی یا مطلوب» (6/68 درصد)، مناسب ترین منبع را «استخراج نیازهای آموزشی براساس وظایف اصلی و حرفه» (3/34 درصد)، «نیازسنجی در سطح ملی» را به عنوان مناسبترین سطح نیازسنجی (3/34 درصد)، «انجام نیازسنجی به صورت مستمر (6/48 درصد) و به صورت دوره ای (8/45 درصد) را مناسب ترین شیوه، انتخاب الگوی نیازسنجی براساس «سطح نیازسنجی» (1/37 درصد) را مناسب ترین ملاک و در نهایت، مناسب ترین اولویت بندی نیازهای آموزشی براساس «میزان ارتباط نیاز آموزشی با وظایف اصلی» (4/51 درصد) انتخاب نمودند.
    بحث: با وجود منابع متعدد نیازسنجی، نمی توان بهترین الگو برای بکارگیری در تمام موارد برنامه های آموزش مداوم پزشکی در نظر گرفت. طراحی محتوای برنامه های آموزش مداوم براساس نیازسنجی قبلی و شناسایی اینکه چه چیز را، چگونه و چه موقع می خواهیم بسنجیم و جایگاه آن در برنامه ریزی و تدوین موضوعات آموزش مداوم چیست، کلید طراحی برنامه های آموزش مداوم است.
    کلیدواژگان: الگوهای نیازسنجی، نیازسنجی آموزشی، پزشکان، داروسازان، دندان پزشکان، آموزش مداوم
  • طلعت خدیوزاده، علی اکبر سیف، ناصر ولایی صفحات 53-61
    مقدمه
    شناخت راهبردهای مطالعه و یادگیری، گامی اساسی برای مداخلات آموزشی است. این پژوهش با هدف تعیین راهبردهای مطالعه و یادگیری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد و ارتباط آن با ویژگی های فردی و سوابق تحصیلی آنها و مقایسه نیم رخ راهبردهای مطالعه و یادگیری دانشجویان مشهد با نمونه هنجاری دانشجویان آمریکا انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 412 دانشجوی سال اول تا سوم رشته های پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی، به روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه راهبردهای مطالعه و یادگیری وین اشتین که حاوی 10 حیطه بود، توسط دانشجویان تکمیل شد. نیمرخ راهبردهای مطالعه و یادگیری دانشجویان با جدول نمونه هنجاری دانشجویان آمریکا مقایسه گردید. مقایسه گروه های دانشجو با آزمون من ویتنی و کروسکال والیس مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانه نمرات دانشجویان در سه مقیاس راهبردهای آزمون، نگرش و کنترل اضطراب بیشترین مقادیر را داشت که برابر 33، 32 و 31 (از حداکثر نمره 40) بود و در انتخاب ایده اصلی، کمترین نمره را داشت که برابر 19 بود. میانه نمرات حیطه های مختلف راهبردهای مطالعه و یادگیری دانشجویان در رشته ها و پایه های تحصیلی مختلف با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشت. نمرات دانشجویان مورد مطالعه در راهبردهای آزمون معادل صدک 80 و در کنترل اضطراب و تمرکز معادل صدک 75 و در فعالیت های انگیزشی معادل صدک 15 نمونه هنجاری دانشجویان آمریکا بود.
    بحث:عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در استفاده از راهبردهای آزمون، کنترل اضطراب و تمرکز و سطح پایین فعالیت های انگیزشی آنان خوب بود. استفاده از پرسشنامه راهبردهای مطالعه و یادگیری وین اشتاین در تعیین حیطه های قوت و ضعف مطالعه دانشجویان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای مطالعه، یادگیری، دانشجو، ویژگی فردی، سوابق تحصیلی
  • بهزاد شمس، آزاده خردمند، مسعود محمودی، سیده فروغ حسینی، الهه رفایی، فرزاد واقف داوری صفحات 63-68
    مقدمه
    مراقبت از بیماران یک کار تیمی است و در هر کار گروهی، عملکرد اعضا، رابطه مستقیم با چگونگی ارتباط متقابل آنها در رسیدن به هدف مشترک دارد. کارورزان رشته پزشکی، به عنوان عضو تیم درمان، لازم است به فرایند مراقبتی از بیمار توسط پرستاران توجه داشته باشند. هدف این تحقیق، تعیین چگونگی نظرات کارورزان رشته پزشکی پیرامون توانمندی ها، و نحوه برخورد پرستاران با بیماران و کارورزان بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی، جمعیت مورد مطالعه (157 کارورز رشته پزشکی) به صورت تصادفی طبقه ای، از بین کارورزان بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات، پرسشنامه پایا و رو ایی بود که با 25 سوال عملکرد پرستاران در مورد بیماران و کارورزان و همچنین عملکرد کارورزان در قبال بیماران را با مقیاس لیکرت 5 نقطه ای بررسی می نمود. برای تحلیل آماری میانگین و انحراف معیار نمرات از آزمون t و همبستگی اسپیرمن و نرم افزار SPSS-9 استفاده شد.
    نتایج
    نمره کلی اظهار نظر کارورزان از عملکرد پرستاران، عدد 06/3، در مورد مهارت های حرفه ای پرستاران 99/2، نحوه برخورد پرستاران با بیمار 12/3 و رفتار با کارورزان 14/3 و نمره اظهار نظر کارورزان در مورد عملکرد خودشان در قبال بیماران 3.32 به دست آمد. در مورد تعداد برخوردهای نامناسب بین کارورزان و کادر پرستاری 3/0 در 5 روز گذشته اعلام گردید.
    بحث: اظهار نظر کارورزان در مورد عملکرد پرستاران در حد متوسط بود. این نظر می تواند به دلایل مختلفی چون تعریف نشدن جایگاه مسوولیتی این دو با هم و در رابطه با بیمار باشد، بدیهی است که حاصل این ضعف می تواند تاثیر منفی بر چگونگی اداره کردن بیمار و انجام کار تیمی داشته باشد. لازم است در اهداف، محتوا و روش های آموزش کارورزان چگونگی برقراری ارتباط با تیم پرستاری گنجانده شود.
    کلیدواژگان: ارتباط متقابل، توانمندی، پرستار، کارورز، بیمار، کار تیمی
  • حیدرعلی عابدی، عباس حیدری، مهوش صلصالی صفحات 69-78
    مقدمه
    گذر از نقش دانشجویی به نقش حرفه ای، به عنوان یک مرحله مهم در طول دوره شغلی پرستاران، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. عدم آمادگی دانش آموختگان پرستاری برای گذر به نقش حرفه ای خود و ورود به محیط بالین، موجب بروز واکنش های نامطلوبی در ابعاد جسمانی و روانی آنها شده و سبب می گردد آنان نتوانند خود را با محیط جدید مطابقت دهند. این مطالعه، برای درک تجارب دانش آموختگان پرستاری از آمادگی خود برای ورود به محیط کار، طراحی گردیده است.
    روش ها
    این مطالعه یک پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی است که با مشارکت 9 نفر از پرستاران تازه کار صورت گرفته است. روش جمع آوری داده ها، مصاحبه عمیق و بدون ساختار بوده و برای تجزیه و تحلیل و تفسیر داده ها از روش دیکلمن استفاده شده است.
    نتایج
    یافته های این مطالعه در قالب چهار درون مایه ارایه گردیده است. این درون مایه ها عبارتند از: شایستگی حرفه ای، اعتماد به نفس، توقعات همکاران و واکنش های نامطلوب عاطفی.
    بحث: یافته های این پژوهش که تجارب عینی شرکت کنندگان در مطالعه می باشد، نشان داد که بسیاری از شرکت کنندگان در مطالعه، به نوعی عدم آمادگی برای ورود به محیط کار را تجربه کرده اند. بازنگری برنامه درسی رشته پرستاری و تدارک برنامه های آموزشی مناسب در حین تحصیل در دانشگاه، که بتواند دانش آموختگان پرستاری را با آمادگی بیشتر روانه محیط کار نماید، به عنوان راه کار مناسب پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: آمادگی حرفه ای، پرستاری، تجارب، گذر نقش بالینی، دانش آموختگان، آموزش پرستاری
  • رامین مشرف، نینا صدریه صفحات 79-84
    مقدمه
    یکی از مهم ترین مراحل ساخت پروتزهای دندانی، قالب گیری است. هدف این مطالعه، تعیین آگاهی دندان پزشکان عمومی شهر اصفهان در مورد اصول و روش های قالب‎گیری پروتزهای متحرک بود.
    روش ها
    در این مطالعه پیمایشی تعداد 100 نفر از دندان پزشکان عمومی شهر اصفهان به روش نمونه گیری غیر احتمالی و آسان انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه‎ پایا و روایی شامل 15 سوال پروتز پارسیل و 20 سوال پروتز کامل بود. اطلاعات حاصل به کمک نرم‎افزار SPSS و آزمون های t، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل گردیدند.
    نتایج
    میانگین نمرات آگاهی دندان پزشکان 1/5±9/14 از 35 نمره و دامنه آن 4 تا 29 بود. میانگین آگاهی در سوالات پروتز کامل 5/3±6/8 از 20 نمره و در سوالات پروتز پارسیل 3/2±2/6 از 15 نمره بود. بین میزان آگاهی دندان پزشکان و سابقه شرکت آنها در سمینارهای بازآموزی و نیز آگاهی و جنس آنان، رابطه معنی‎داری به دست نیامد اما بین میزان آگاهی دندان پزشکان و سال هایی که از دانش آموختگی آنها می‎گذشت، رابطه معنی‎دار معکوسی مشاهده گردید.
    بحث: به نظر می‎رسد آگاهی دندان پزشکان عمومی شهر اصفهان در مورد روش های قالب ‎گیری پروتزهای متحرک مطلوب نباشد. هرچه از سال‎های دانش آموختگی آنها می‎گذشت، نمره آگاهی آنها کمتر می‎شد. ارایه آموزش‎های لازم در دوران تحصیل، بازآموزی های موثر، آموزش از راه دور، ایجاد انگیزه در دندان پزشکان و تاکید و تشویق بر مطالعه تکنیک‎های صحیح و علمی پیشنهاد می‎شود.
    کلیدواژگان: دندان پزشک، آگاهی، پروتزهای دندانی متحرک، قالب گیری
  • مهدی مهدیزاده، حسین حقیر، محمدتقی جغتایی، شهرام شایان صفحات 85-93
    مقدمه
    گذشت بیش از یک دهه از آخرین بازنگری برنامه درسی مقطع کارشناسی ارشد علوم تشریحی، پیشرفت های علمی و تکنولوژیک فراوان و ضعف برنامه درسی فعلی، بازنگری برنامه درسی کارشناسی ارشد علوم تشریحی را ضروری می سازد. هدف از این تحقیق تعیین نیازهای آموزشی و مهارت های عملی دانش آموختگان کارشناسی ارشد علوم تشریحی با توجه به نیازهای حرفه ای ایشان است.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی، با ارسال پرسشنامه نظر اساتید مجرب و متخصص علوم تشریحی کشور در خصوص نیازهای آموزشی دوره کارشناسی ارشد علوم تشریحی کسب گردید. در مجموع 53 پرسشنامه دریافت شد. به علاوه، با مسوولین مراکزی که امکان جذب نیروی کارشناسی ارشد علوم تشریحی را داشتند، مصاحبه به عمل آمد. اطلاعات تجزیه و تحلیل شد و ضمن رتبه بندی شرح وظایف دانش آموختگان، ضروریات یادگیری در این دوره استخراج گردیده است.
    نتایج
    از انطباق برنامه درسی فعلی با نیازهای آموزشی دانش آموختگان برای اجرای مناسب وظایف خود و نیز برنامه درسی دانشگاه های خارج از کشور، افزوده شدن سرفصل های «روش تحقیق و آمار حیاتی»، «روش های پیشرفته میکروآناتومی» به عنوان یک درس مستقل، «روش تدریس»، «چرخش های آزمایشگاهی»، «بیولوژی سلولی»، «آموزش فیکس و تشریح جسد»، «زبان تخصصی»، «رایانه»، «مدل سازی»، «تشریح مقایسه ای»، «آناتومی بالینی» و «آسیب شناسی عملی» توصیه شده بود. به علاوه، افزایش واحد پایان نامه و تاکید بر مهارت های عملی بخصوص در جنین شناسی و بافت شناسی، از دیگر نتایج این پژوهش برای بهبود برنامه درسی فعلی دوره کارشناسی ارشد علوم تشریحی در ایران است.
    بحث: برای بازنگری در برنامه درسی کارشناسی ارشد علوم تشریحی، نه تنها افزودن سرفصل های جدید ضروری است، بلکه باید بر جنبه های مهارت های عملی دروس موجود نیز تاکید بیشتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، مهارتهای عملی، بازنگری برنامه درسی، کارشناسی ارشد، علوم تشریحی
  • مقالات مروری
  • فرزانه امین پور صفحات 95-103
    اطلاع رسانی پزشکی، حیطه ای از علوم است که در آن از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای پیشبرد پژوهش های پزشکی، آموزش پزشکی و همچنین بهینه سازی خدمات بهداشتی و درمانی استفاده می شود. این شاخه به مطالعه اطلاعات پزشکی و داده های موجود، و همچنین ذخیره، بازیابی و استفاده از این اطلاعات برای حل مسایل و تصمیم گیری مناسب می پردازد و هدف اصلی آن، کمک به تیم بهداشتی و درمانی در جهت ارتقای شیوه و بهبود نتایج عملکرد آنان است. اطلاع رسانی پزشکی دارای رویکردها و کاربردهای مختلفی است که مهمترین آنها، پزشکی از راه دور (Telemedicine)، پرونده های پزشکی الکترونیکی، بازیابی اطلاعات و سیستمهای پشتیبان تصمیم گیری است. کاربردهای مختلف اطلاع رسانی پزشکی از طریق کاهش در اشتباهات پزشکی، ارائه اطلاعات پزشکی مورد نیاز به بیماران، فراهم ساختن امکان دسترسی پزشکان به دانش و اطلاعات روزآمد است که به حصول نتایج بهتر در درمان بیماران و کاهش هزینه های مربوط به خدمات بهداشتی و درمانی کمک می کند.
    کلیدواژگان: اطلاع رسانی پزشکی، مدیریت اطلاعات بهداشتی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • عظیم میرزا زاده، سامان توکلی، کامران یزدانی، مهشید تاج صفحات 105-116
    در سال های اخیر، بحث های بسیاری در مورد مفهوم اعتباربخشی (Accreditation) و چگونگی استقرار ساختارهای اعتباربخشی در کشور در جریان بوده است. اهمیت موضوع زمانی بیشتر می شود که در نظر آوریم در موارد متعددی از راهکارهای برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیز، به امر تقویت فرایند اعتباربخشی در آموزش پزشکی اشاره شده است. بطور خلاصه می توان گفت اعتباربخشی عبارت است از اعطای مجوز یا تایید صلاحیت یک واحد آموزشی که بر اساس قضاوت خبرگان حوزه مربوطه، ضوابط از پیش تعیین شده را رعایت کرده باشد. در شاخه پزشکی، اعتباربخشی دوره های آموزشی دانشکده پزشکی مشخص می کند که آیا آن دانشکده، استانداردهای ملی در زمینه سازمان، عملکرد و کارآیی دوره آموزشی پزشکی عمومی و یا دوره آموزشی هر یک از رشته های تخصصی را رعایت کرده است یا خیر؟ وضعیت آموزش پزشکی کشور ما، مشابه آنچه در طی دو دهه آخر قرن بیستم در جهان شاهد آن بوده ایم، با گسترش سریع و بی رویه آموزش پزشکی (به ویژه در مقطع پزشکی عمومی) مواجه بوده است. از همین رو، شناخت و بکارگیری روش هایی که بتوانند زمینه ساز ارتقای کیفیت در آموزش پزشکی کشور باشند، دارای اهمیت ویژه می باشد. در این زمینه، استقرار ساختارهای اعتباربخشی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و در برنامه سوم توسعه و ملحقات آن، توجه ویژه ای به امر راه اندازی و کارآمد نمودن نظام ارزشیابی و اعتباربخشی موسسات و دوره های آموزشی مشاهده می شود. در این مقاله، به بیان مبانی پایه، مراحل استقرار ساختارهای اعتباربخشی و نیز خلاصه ای از وضعیت نهادهای اعتباربخشی آموزش پزشکی در نقاط مختلف جهان می پردازیم.
    کلیدواژگان: اعتبار بخشی، آموزش پزشکی، تضمین کیفیت، ارتقای کیفیت
  • مقاله کوتاه
  • مرضیه حسنیان صفحات 117-122
    مقدمه
    رهبری اثربخش گروه، یکی از مهم ترین وظائف مدیران گروه های آموزشی است. در تئوری و عمل، اثربخش بودن مدیران آموزشی موجب بهبود وضعیت آموزشی و فراهم آوردن زمینه برای توسعه فردی اعضا می شود. این پژوهش با هدف تعیین سبک رهبری اثربخش مدیران گروه های آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی همدان صورت گرفت.
    روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی است. کلیه مدیران گروه های آموزشی (46 نفر) به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه پایا و روا جمع آوری گردید. پرسشنامه شامل دو بخش بود. بخش اول، مشخصات فردی و بخش دوم، سبک رهبری مدیران گروه را مورد بررسی قرار می داد. داده های پژوهش به صورت توزیع فراوانی و ضریب همبستگی پیرسون توسط نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    در مجموع بیشترین میزان (4/37 درصد) سبک رهبری اثربخشی که مدیران گروه های آموزشی استفاده می کردند، سبک رهبری هدایت کننده بود. بین سبک رهبری اثربخش مدیران گروه های آموزشی و سن آنها همبستگی وجود داشت (r=0.34).
    بحث: برای پویایی سیستم مدیریتی در گروه ها لازم است تغییرات مناسب در ساختار و ارتباطات سازمانی انجام گیرد تا مدیران از سبک رهبری اثربخش حمایت کننده و تفویض کننده به نسبت بیشتری استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: سبک رهبران، مدیران گروه، اثربخش
  • رضا خدیوی، شمس علی خسرو صفحات 123-128
    مقدمه
    از سیاست های جدید آموزش در دانشکده پزشکی، رویکرد آموزش مبتنی بر جامعه به جای آموزش سنتی در محیط بیمارستانی می باشد. این تحقیق به منظور تعیین کیفیت آموزش فیلد بهداشت در دوره کارآموزی و کارورزی پزشکی اجتماعی در دانشکده پزشکی شهرکرد انجام شد.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی، نظرات دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در دو مقطع کارآموزی و کارورزی پزشکی اجتماعی در سال 81 مورد بررسی قرار گرفت. 41 نفر دانشجویان پزشکی مقطع کارآموزی و 14 نفر دانشجویان پزشکی مقطع کارورزی با روش غیراحتمالی آسان انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه نظر سنجی پایا و روای محقق ساخته جمع آوری گردید و داده ها با نرم افزار SPSS و با آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    هشتاد درصد دانشجویان مقطع کارآموزی و کمتر از 50 درصد دانشجویان مقطع کارورزی، از نحوه برنامه ریزی، ارائه مباحث کاربردی در کارگاه، حضور اعضای هیات علمی و پاسخ گویی به سوالات دانشجویان رضایت داشته اند. علاوه بر این، بیش از 80 درصد دانشجویان کارآموزی و کمتر از 42 درصد از دانشجویان کارورزی از آموزش مقوله های مدیریت سلامت مردم از نظر جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل اطلاعات، اولویت بندی مشکلات و برنامه ریزی و ارزشیابی اظهار رضایت نموده اند. آموزش برنامه های خاص مانند واکسیناسیون و تنظیم خانواده و... در بیشتر از 85 درصد موارد نظر مساعد دانشجویان دوره کارآموزی را جلب کرده است و 5/97 درصد از دانشجویان مقطع کارآموزی، از آموزش مبحث تحلیل وضعیت موجود نظام ارائه خدمات بهداشتی اظهار رضایت نموده اند.
    بحث: با عنایت به رویکرد آموزش مبتنی بر جامعه در نظام آموزشی دانشکده های پزشکی جهان و گذراندن یک ماه دوره کارورزی بهداشت به صورت اجباری در کلیه دانشکده های پزشکی، لزوم بازنگری مسوولین آموزش در برنامه کارورزی بهداشت بیش از پیش احساس می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، جامعه نگر، کارآموزان، کارورزان، پزشکی اجتماعی
  • علیرضا یوسفی صفحات 129-130
    استفاده از طبقه بندی هدف های آموزشی توسط آموزش دهندگان، در سطح مختلف آموزشی، درمقام عمل هم به ایجاد زبان مشترک در بین افراد درگیر در طراحی آموزشی، ارزشیابی آموزش و معلمان کمک می کند و هم فراگیران را به سمت هدف های آموزشی مورد نظر هدایت می کند. در واقع، به جهت دارشدن یادگیری فراگیران مساعدت می کند. در شماره های قبل، نحوه استفاده از طبقه بندی می باشد، در حیطه های شناختی و روانی و حرکتی، تشریح شد. در این شماره استفاده از این طبقه بندی در حیطه عاطفی (Affective Domain) مختصرا توضیح داده می شود...
  • پیام کبیری صفحات 131-141
    بانک اطلاعاتی ERIC، یکی از قدیمی ترین، جامع ترین و پرمراجعه کننده ترین بانک های اطلاعاتی دنیا در زمینه علوم آموزشی است. ERIC در واقع نام مرکز اطلاع رسانی منابع آموزشی یا همان Educational Resources Information Center است.
    گرچه ERIC در اصل، نام مرکز فوق و بخشی از موسسه علوم آموزشی (Institute of Educatinol Science) وزارت آموزش آمریکا است، ولی در عین حال، نام بانک اطلاعاتی این مرکز نیز قرار گرفته است(بانک اطلاعاتی ERIC)...
  • نمایه ها
    صفحات 142-143
|
  • Mohsen Adib Haj Bagheri, Mansour Dianati Pages 5-11
    Introduction
    The high rate of attrition among nursing students and their lack of interest for continuing their profession have caused some nursing leaders to think about the necessity of considering the students’ personality during the process of admission to nursing schools. Due to the lack of studies on Iranian nursing students’ personality, this study was designed to determine the freshmen's personality characteristics and their compatibility with the demands of nursing profession.
    Methods
    A descriptive study was conducted at Tehran and Kashan medical universities and one of the Azad universities. Convenience sampling was used and 52 first year nursing students were assessed using Holland vocational interest inventory.
    Results
    Sixty three point five percent of students were female, 36.5% were male and their mean age was 22±1.2 years. Based on the Holland’s vocational interest inventory, 44% did not have appropriate personality characteristics for the nursing profession. Seventy seven percent of nursing students believed that they lacked enough information about nursing at the time of selecting nursing as their discipline of study.
    Conclusion
    Considering their most salient characteristics, almost half of nursing students were not compatible with the necessary requirements for nursing profession. It is recommended to use personality tests for selecting the best students for nursing schools among those who show good academic capabilities.
    Keywords: Personality characteristics, Nursing students, Nursing profession, Employment, Study
  • Hormatollah Emamzadeh Ghasemi, Zohreh Vanaki, Robabeh Memarian Pages 13-21
    Introduction
    One of the important duties of nursing managers is staff development for improving the quality of nursing care. If staff development is designed and implemented based on proper principles and nurses’ needs, it can lead to the improvement of nursing care. In this study, we have tried to present an applied model for nurses’ in-service education and determine its effect on the quality of nursing care.
    Methods
    A quasi-experimental research with two groups, using pre and post-tests was performed. A sample of 60 patients were selected randomly and divided to two experiment and control groups. The quality of nursing care in surgery unit was assessed by a separate checklist. Educational model was designed based on the educational needs of nurses and presented to the experiment group by the nurses for three months. The control group received the routine in-service education. Then, the quality of nursing care was assessed one month after education in each group. The data was analyzed by SPSS software using independent and paired t-test.
    Results
    The quality of patient care and patient education increased significantly after the intervention in the experiment group. Also, a significant difference was observed between the control and experiment groups in the quality of patient care and patient education.
    Conclusion
    Considering the effectiveness of the designed model on the quality of nursing care and patient education, it is recommended to use this model as an effective educational model for in-service nursing education in order to achieve high quality nursing care.
    Keywords: In, service education, Nursing care, Model, Quality, Surgery unit
  • Hassan Baba Mohammadi, Hossein Khalili Pages 23-31
    Introduction
    Today, the promotion of critical thinking skills is considered an expected outcome of postgraduate studies. This study was designed to determine the critical thinking skills of nursing students of Semnan University of Medical Sciences.
    Methods
    In a descriptive cross-sectional study 107 continuous and incontinuous bachelor nursing students were investigated in 2001. The California Critical Thinking Skill Test, form B (CCTST:FB) composed of 34 multiple choice questions was used to assess the critical thinking skills in five areas of analysis, evaluation, inference, inductive and deductive reasoning. The data was analyzed by SPSS software using ANOVA, t-test, Spearman and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The mean and standard deviation of critical thinking scores for continuous and incontinuous bachelor students were 12.34 2.45 and 11.27 3.10, respectively which were significantly different. There was a significant difference between critical thinking skills scores of continuous bachelor nursing students in different years of study, but no significant difference was observed between mean scores of first and second year incontinuous bachelor nursing students. A poor but significant correlation was seen between students’ average marks in previous semesters and their scores in the test (r=0.31).
    Conclusion
    Continuous bachelor nursing students were superior to incontinuous bachelor nursing students in terms of critical thinking skills. There was also a significant difference between junior and senior nursing students. Nursing education improves the critical thinking skills of continuous bachelor nursing students, but, investigating the role of the university education seems necessary.
    Keywords: Critical thinking, Skills, Nursing students, Bachelor nursing students
  • Hamid Bakhshi Ali Abadi, Daryoush Norouzi, Zahra Sadat Hosseini Pages 33-41
    Introduction
    Recognizing factors affecting job motivation can be very helpful in increasing efficiency and job satisfaction of university faculty members. In order to Identify the internal and external factors of job motivation, this study was conducted to determine the effective factors on job motivation of faculty members in Rafsanjan Medical University.
    Methods
    In a descriptive study, all faculty members of Rafsanjan Medical University (n=82) completed a questionnaire developed by the investigator based on Herzberg’s theory and consisted of 40 questions. The validty and relability of the quessionnaire was confirmed by content validity and test re-test. The data was analyzed by SPSS software using frequency distribution and chi2.
    Results
    Eighty one percent of faculty members considered external factors and 72% considered internal factors important in job motivation. Among the external factors, wage and sallary, job security, work environment, communication with others, supervision and the work policy had the most important role, respectively. The most important internal factors included nature of the job, appreciation of employees, professional development and job success, respectively.
    Conclusion
    Based on the faculty members’ view points, the external factors (hygiene factors) compared with the internal factors (motivation factors) had a more important role in job motivation which does not conform with the Herzberg’s view. Sallary and job security were the most important motivation factors.
    Keywords: Job motivation, Faculty member, Job satissfaction, Internal factors, External factors
  • Fariba Jaffari, Alireza Yousefy Pages 43-51
    Introduction
    Needs assessment data provide a basis for developing learning objectives of CME activities. Identifying the viewpoints of Iranian CME experts about the characteristics of an effective needs assessment (NA) model for physicians’, dentists’ and pharmacists’ CME programs was the aim of this study.
    Methods
    In a descriptive study all CME directors and experts (50 persons) were surveyed using a questionnaire composed of 6 multiple choice questions about some key components of CME needs assessment including the best definition for need, the source of data collection, the required level, and the procedure and criteria for prioritizing the needs. The face and content validity of the questionnaire were evaluated by some CME experts and Cronbach’s alpha was used for reliability assessment. The data was analyzed by SPSS software using frequency distribution and Chi2.
    Results
    A total of 35 CME directors and experts (70%) responded to the survey. Based on their points of view: The best definition for need was “the distance between the present and optimum situation”(68.6%), the best source for needs assessment was “professional tasks” (34.3%), the most proper level for planning needs assessment was “national level” (34.3%), the best method for performing needs assessment was “running needs assessment as a part of strategic planning” (45.8%) and “perceived needs of the clients” (48.6%), selection of needs assessment model according to “the level of needs assessment (37.1%)”, and the best criterion for prioritizing the needs was “the relevance with the professional tasks” (51.4%).
    Conclusion
    Despite numerous literature about needs assessment, there is no unique model as the best appropriate one for all CME needs assessment programs. But, careful selection of needs assessment model for each situation, designing the content of continuing education programs based on previous needs assessments, identifying what is supposed to be assessed, and its position in planning and designing the topics of continuing education are the key points in planning needs assessment for continuing education
    Keywords: Needs assessment models, Educational needs assessment, Physicians, Pharmacists, Dentists, Continuing Education
  • Talat Khadivzadeh, Ali Akbar Seif, Naser Valayi Pages 53-61
    Introduction
    Learning and study strategies improve academic success through facilitating learning. Identifying the students’ learning and study strategies is essential for educational interventions. This research was conducted to determine students’ learning and study strategies and their relationship with their personal charactristics and academic background in Mashad University of Medical Sciences in 1999 and also, to compare these strategies with American students’ norms.
    Methods
    In this descriptive analytical study 412 first to third year students from schools of medicine, dentistry and pharmacy were selected by a stratified random sampling. The Learning and Study Strategy Inventory (LASSI) prepared by Weinstein et al, which consists of 10 subscales was completed by the subjects. The profile of students’ learning and study strategies was compared with American students’ norms. Data was analyzed using Mann-whitney and Kruskal Wallis tests.
    Results
    The median of students’ scores in test strategies, attitude, and anxiety control were 33, 32 and 31 out of 40, respectively which showed the most scores. The least score belonged to selecting main idea which was equal to 19. The median score for different areas of learning and study strategies had no significant difference according to discipline and study levels. Students’ mean score in test strategies, concentration and motivation was equal to 80th, 75th and 15th percentile of American students’ norms, respectively.
    Conclusion
    Students had good performances on test-strategies, anxiety control and concentration, but showed poor levels of motivation. The use of Weinstein learning and study strategies questionnaire in identifying students’ weaknesses and strengths in learning and studying is recommended.
    Keywords: Study strategies, Learning, Student, Personal characteristics, Academic background
  • Behzad Shams, Azadeh Kheradmand, Masoud Mahmoodi, Sayede Forough Hosseini, Elaheh Rafaie, Farzad Vaghef Davari Pages 63-68
    Introduction
    Taking care of patients is a team work and in each team work the members’ performance has a direct impact on their relationship and efforts in achieving their common goal. It is necessary that medical interns as a member of health care team pay attention to the health care services provided by nurses. The purpose of this study was to determine the viewpoints of interns about nurses’ capabilities and behavior with patients and interns in teaching hospitals of Isfahan Medical University. Methods. In this descriptive study, 157 interns working in educational hospitals affiliated to Isfahan Medical University were selected by stratified random sampling
    Method
    The data collection tool was a Likert type valid and reliable questionnaire consisted of 25 questions about nurses’ performance towards patients and interns, and interns’ performance towards patients. The mean, standard deviation, t-test and spearman were used for data analysis by SPSS software.
    Results
    The mean score of interns’ view about nurses’ performance was 3.06 out of 5. This score was 2.99 for professional skills of nurses, 3.12 regarding the nurses’ behavior towards patients and 3.14 for the nurses’ behavior towards interns. The score earned from interns’ viewpoint about their own performance towards patients was 3.32. The mean number of improper contacts between interns and nurses reported by interns in previous 5 days was 0.3.
    Conclusion
    The overall score of interns’ view towards nurses’ performance was at an intermediate level which could be because of different reasons such as their undefined responsibilities towards nurses and patients. It is obvious that this defect could have a negative impact on patient management and team work. Therefore it is necessary to consider “the way of communicating with nurses” in the learning objectives and educational content of interns.
    Keywords: Inter, professional relationships, Capability, Nurse, Intern, Patient, Team work
  • Heidar Ali Abedi, Abbas Heidari, Mahvash Salsali Pages 69-78
    Introduction
    Transition from the student’s role to the professional role, as an important stage in the nursing career, is of considerable importance. Lack of readiness in new graduate nurses for transition to their professional roles and joining the clinical setting brings about unfavorable physical and psychological reactions that act as a barrier for adaptation to their new position. This study has been conducted to make an understanding of the new graduate nurses’ experiences about their own readiness to start their new roles as a professional nurse.
    Methods
    This was a qualitative, phenomenological research, carried out with the participation of 9 new graduate nurses. Data collection was done through in-depth unstructured interview Dieklemann method was used for data analysis.
    Results
    Four themes emerged during data analysis: professional competency, self-esteem, colleagues’ expectation and emotional distress.
    Conclusion
    The findings of this study, which were the lived experiences of the participants, indicated that most of them had experienced some degrees of lack of readiness for entering the new settings. It is suggested to revise the nursing curriculum and provide appropriate educational programs to help graduate nurses in getting ready for their new roles.
    Keywords: Nursing, Professional readiness, Graduates, Experiences, Clinical role, Transition, Nursing Education
  • Ramin Moshref, Nina Sadrieh Pages 79-84
    Introduction
    One of the most important procedures in making removable prosthodontics, is impression making. This study tried to assess the knowledge of dentists in Isfahan city about different impression techniques for making removable prosthodontics.
    Methods
    This was a survey study carried out among 100 Isfahanian dentists who were selected by convenience sampling method in the year 2003. The data collection tool was a questionnaire including 15 questions about partial and 20 question about complete denture. The data was analyzed by t-test, Spearman Correlation and ANOVA tests using SPSS software.
    Results
    Mean and standard deviation of dentists’ knowledge were 14.9 5.1 out of 35 and it’s range was 4 to 29. The mean score of dentists’ knowledge about complete and partial denture were 8.6 3.5 and 6.2 2.3 out of 15, respectively. There was no significant relationship between dentists’ knowledge and history of participating in continuous education programs. Moreover, no significant relationship was observed between knowledge and gender of the dentists. But, there was a significant counter-relationship between knowledge and the time passed from their graduation.
    Conclusion
    It seems that dentists’ knowledge about different impression techniques for removable prosthodontics is not optimal. Also, the more years passes from their graduation, the less is their score of knowledge. In order to improve dentists’ knowledge, it is recommended to provide them with proper education during their study, effective continuous education programs, distance learning, and also to motivate and encourage them for studying the correct and scientific techniques.
    Keywords: Dentist, Knowledge, Removable Prosthodontics, Impression
  • Mehdi Mehdizadeh, Hossein Haghir, Mohammad Taghi Joghtai, Shahram Shayan Pages 85-93
    Introduction
    It is over a decade since the last revision in the curriculum of master of anatomy. The recent scientific and technologic progresses as well as the present weaknesses in the curriculum of anatomy push us to a new revision in this curriculum. This study was designed to determine the educational needs and practical skills of Master's degree (MS) graduates of anatomy regarding their professional needs.
    Methods
    In this descriptive study, the viewpoints of expert faculty members in the country, about educational needs of MS of anatomy was asked by a questionnaire. In total, 53 questionnaires were returned. Moreover, the managers of the institutions who could employ MS anatomy graduates were interviewed. Finally the data was analyzed, and while the graduate's professional tasks were ranked, their educational needs were determined also.
    Results
    Comparing the present curriculum with graduate's educational needs and also with educational programs in other countries revealed some headings to be added to the current curriculum including: "research methodology and biostatistics", "advanced microanatomical methods" (as an independent subject), "teaching methodology", "laboratory rotations", "cell biology", "how to fix and dissect a cadaver", "English for special purposes", "computer", "model making", "comparative anatomy", "clinical anatomy", and "practical pathology".
    Conclusion
    In order to improve the curriculum leading to MS in anatomy, in addition to adding some new subjects and headings, more emphases on practical skills and increasing the credits of thesis is needed.
    Keywords: Anatomy, Educational needs, Practical skills, Curriculum revision, Master\'s degree
  • Farzaneh Aminpour Pages 95-103
    Medical Informatics is a developing body of knowledge concerned with the use of information and communication technology in support of medical research, education and also for promoting health care delivery. The field focuses on the biomedical information, patient data, and also acquisition, storage, retrieval and optimal use of information for problem solving and decision making. The goal of medical informatics is to help health care workers improve their way of working and the outcome of their performances. There is a variety of classification types for the different applications of medical informatics among which Telemedicine, Electronic Medical Records, Information Retrieval and Decision Support Systems are the most important. Different applications of medical informatics can contribute to better outcomes in patient care and decrease the costs of health care services through error reduction, providing patients with their needed information and supporting physicians with updated information and related knowledge.
    Keywords: Medical Informatics, Health Information Management, Information, Communication Technology
  • Azim Mirzadeh, Saman Tavakoli, Kamran Yazdani, Mahshid Taj Pages 105-116
    During recent years there have been many discussions about the meaning of accreditation and the steps for establishing an accreditation system in our country. It is worth to mention that in the third national economic, social and cultural development plan, the process of accreditation of medical education programs and its reinforcement has been mentioned. Simply, accreditation can be defined as granting of approval to an institution, which according to the judgment of experts in the field of study has met the predetermined requirements. In medicine, accreditation of educational programs signifies that national standards for structure, function and efficacy are met by a medical education institution’s program leading to the MD degree (undergraduate medical education) or one of the recognized medical specialties (postgraduate training). Similar to the other parts of the world in the second half of the twentieth century, the situation of medical education in our country faced a rapid and imbalanced growth in medical education (especially for general medicine) during the last twenty years. Therefore recognition and applying the methods, useful in quality improvement of medical education, is of utmost importance. In this regard, establishment of accreditation system will be very effective, and in the third national development plan a lot of attention has been paid to the issue of establishing and upgrading the evaluation and accreditation systems of educational institutions and programs. In this article, we will overview the basics of accreditation, steps to establish an accreditation system, the process of review and accreditation of programs and a brief description of well-known accreditation systems in different parts of the world.
    Keywords: Aaccreditation, Medical education, Quality assurance, Quality improvement
  • Marzieh Hassanian Pages 117-122
    Introduction
    One of the most important duties of the heads of departments is effective leadership. In theory and practice, the effectiveness of educational leaders could cause the improvement of education and provide a proper ground for personal development of faculty members. This study was conducted to determine the leadership style of the heads of the departments in Hamadan Medical University.
    Methods
    In a descriptive cross-sectional study all the heads of departments (42 persons) were selected through census sampling method and investigated using a valid and reliable questionnaire. The questionnaire composed of 2 parts, the first part asked about demographic characteristics, and the second part measured the leadership style of the heads. The data was analyzed by SPSS software using frequency distribution of the data and Pearson correlation coefficient.
    Results
    In total, most of the heads (37.4%) used directive leadership style. A significant relationship was found between effective leadership style and the age of the departments’ heads (r=.34).
    Conclusion
    It is necessary that appropriate changes take place in the organizational structure and communication, so that the heads of the departments use supportive effective leadership style more and have a dynamic management system.
    Keywords: Leadership style, Heads of the departments, Effective
  • Reza Khadivi, Shams Ali Khosravi Pages 123-128
    Introduction
    Community-Oriented Medical Education (COME), compared to traditional education in hospitals is considered a new educational approach in the school of medicine. This study was designed to determine the quality of education during the Clerkship and internship in community medicine course in Shahrekord Medical University.
    Methods
    In a descriptive cross-sectional study, 41 clerckship students and 14 interns selected by convenience sampling method were studied. The data was collected by a valid and reliable questionnaire and analyzed by descriptive statistics using SPSS software.
    Results
    Eighty percent of Clerkship students and less than 50% of interns were satisfied with the course plan, the content of the workshop, the presence of faculty members and answering Students’ questions. In addition, more than 80% of Clerkship students and less than 42% of interns revealed their satisfaction from teaching health management such as collecting data, data analysis, prioritizing the problems, and planning and evaluation. Teaching specific programs such as vaccination, family planning and so on was supported by more than 85% of clerkship students, and almost 97.5% of them were satisfied with teaching situational analysis of health care system.
    Conclusion
    Considering community oriented education approach in medical schools of the world and spending one month community medicine as an obligatory course in all medical schools of Iran, the revision of community medicine course seems necessary.
    Keywords: Community Oriented Medical Education, Clerkship students, Interns, Community medicine
  • Alireza Yousefy Pages 129-130
  • Payam Kabiri Pages 131-141