فهرست مطالب

فرهنگ یزد - سال یکم شماره 2 (بهار و تابستان 1378)

نشریه فرهنگ یزد
سال یکم شماره 2 (بهار و تابستان 1378)

  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 400ريال
  • تاریخ انتشار: 1378/03/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مهدی ملک ثابت صفحات 8-9
    بر همه اندیشمندان، نویسندگان و دلسوزان انقلاب فرض است که در سال امام از منظری نو به تبین دیدگاه های امام در خصوص مسائل حکمت، فقه کلام، فلسفه، عرفان، ادبیات و... بپردازند و هر چه بیشتر نسل جدید انقلاب را با مواضع و راه و سوم آن سلاله پیامبر و عاشق دلباخته خداوند آشنا سازند.
  • حجت الاسلام موسوی زاده صفحات 10-15
    از چیزهایی که انسان طبعا از آن تنفر دارد سختی ها و دشواری ها است آدمی طالب راحتی و آسایش است و در نظر او بلاها چهره ناخوشایندی دارند و حتی یکی از اشکالاتی که بر عدل الهی وارد شده وجود همین گرفتاری ها و شداید است.
    بلاها در آینه وحی: بلاهای عقوبتی، بلاهای مثوبتی
  • لبریز از دانش و هنر، پرهیز از غوغا و هیاهو / زندگی، آثار و خدمات استاد پیرنیا
    حسین مسرت صفحات 16-34
    علاقه استاد پیرنیا به رشته معماری او را واداشت تا علیرغم پیشرفت خوبی که در ادبیات بویژه در خورده شعر داشت در آزمون نخستین دوره دانشکده هنرهای زیبای دانشکده تهران در رشته معماری ثبت نام می کند. استاد می گوید: من به معماری خیلی علاقه داشتم محیط زندگی هم به من کمک کرد: راه بازار و خرید، راه مسجد، منزلی که در آن بودم و دانشکده معماری فقط راهنمای من شد.
  • استاد پیرنیا صفحات 35-46
    مسجد النبی در اوایل ظهور اسلام در ایران بجا و شایسته مورد تقلید قرار گرفت که نمونه جالب آن مسجد جامع فهرج است که در قرن اول هجری در ایران بنا گردیده است.
  • طیبه ملاجعفر، محمد مهدی راضی صفحات 47-64
    آشنایی با گیرافیسم خط در معماری اسلامی از طریق هندسه پنهان شناخت هرچه بیشتر دانشجویان هنرهای تجسمی از خطر ایرانی اسلامی، حفظ رواشاعه ارزش های فرهنگی و هنری و انتقال آن به نسل آینده، شناخت شکل و نوع ترکیب بندی خاص خط در معماری اسلامی، شناخت قابلیت های انعطافی خط در ایجاد طرحهای جدید
  • محمدکاظم کیهدوی صفحات 65-70
    در شعر فارسی، خورشید مظهر قدرت، عظمت، زیبایی، درخشندگی، بلندی، قهر و تصمیم و سوربخش و سرعت است و در شعر و شاعران به بسیاری از تصورات و اعتقادات انسان در مورد خورشید ارشاره رفته است.
  • سیدعبدالعظیم پویا صفحات 71-84
    واژه باد یکی از واژه هایی است که هم در فارسی رایج و هم در گویش مورد بررسی قرار گرفته است. گوش میبدی چه بصورت ساده و چه در اشکال ترکیبی آن، معانی و مفاهیم متعددی یافته است. این واژه در گوش میبدیان تغییرات آوایی نیافته اما معانی و ترکیبی های متعدد آن فراوان است که بعضا مشابه زبان فارسی معیار و نثر ویژه است.
  • علی اکبر قلمسیاه صفحات 85-99
    از قدیمی ترین سفر نوشته ها باید ازسفر نامه مارکوپولو یاد کرد. «یزد شهری آباد و دارای مردمانی هوشیار و سخت کوش است و مردمانش در صنایع نساجی مهارت و نبوغی خاص داشته است» سفرنامه جوزف باربارو، زین العابدین شیروانی (حدایق السیاحة)، هیزش بروگشن «سفری به دربار سلطان صاحب قران»
  • فهیمه سهیلی راد، منصور چیتی صفحات 100-106
    در زیلوهای منطقه رستاق بلندترین آن به طول 14 متر و در مسجد حاجی رجبعلی اسکندر و کوتاهترین آن با طول 1/35 متر در مسجد باغستان ابرند آباد وجود دارد. زیلو برخلاف بسیاری فرشها و زیراندازها فاقد تنوع رنگی است. رنگهای زیلو آبی، سفید، سبز، قرمز و نارنجی است که همگی از گیاهان کویره بویژه روناس تهیه می شود.
  • سید سعید مظلومی، همکاران صفحات 107-110

    سالک اصطلاحی برای یک بیماری پوستی مشترک بین انسان و حیوان و برخی حیوانات مانند سگ و موش است که توسط پشه خاکی انتقال می یابد. سالک تقریبا یک سال طول می کشد و در این بیماری محل گزش نیمش پشه ابتدا به صورت یک برآمدگی کوچک و قرمز رنگ است و کم کم این برآمدگی سفت و تیره می شود.

  • سیدعلی نقیب القداه صفحات 111-122
    این پایان نامه یک بررسی عمومی در مورد گویش یزدی است و موضوع را به صورتعلمی و از دریچه زبانشناسی مورد مطالعه و بررسی قرار داده است. در این پژوهش بیشتر نظام آوای گویش اعم از واجه ها، تکه، آهنگ، فرایندهای آوایی نظیر همگونی، ناهمگونی، حذف، ملت، خشومی شدگی، گامی شدگی و نیز قواعد آوای حاکم بر آنها مدنظر بوده است به هدف مقایسه گوش یزدی یا فارسی معیار است.
  • اکبر همدانیان صفحات 123-127
    با توجه به همجواری استان یزد با فارس و فاصله تقریبی 350 کیلومتر، گورها از منطقه بهرام گورایی منتقل شود لیکن جمعیت کم و ناهمواری زمین و امکان عدم موفقیت در اندازه گیری بصورت تعقیب موجب شد تا گورهای مورد نظر از منطقه حفاظت شده توران در فاصله 1000 کیلومتری بواسیر و منتقل شوند این طرح در دو مرحله اجرا شد.
  • جواد انصاری فرد صفحات 128-129
    مهمان نوازی نمونه ای دیگر از مصادیق فرهنگ غنی ریشه دار و اخلاق حسنه یزد است که از نشانه های عالی و ارزنده و اخلاقی و اجتماعی هر مسلمان است. مهمان نوازی با فرهنگ یزد عجین است. یزدیان احترام ویژه ای برای میهمان قائلند. در معماری قدیم یزد مهمان خانه جایگاهی ویژه داشتند که این خود نشانه عشق و علاقه به مهمان است.
  • صفحات 130-145
    اشعار این مجموعه نوعا در قالب غزل سروده شده که قالب بر شاعران حماسی و اشعار احساسی روزگار ماست. البته چند مثنوی و تعدادی دوبیتی نیز وجود دارد.
    نخستین تذکره شعرای یزد، تذکره میکرده است که در سال 1362 ه.ق. به سعی و اهتمام محمدعلی مدرس «شهلای یزدی» انجام شد. جامع ترین تذکره شعرای یزد تذکره السلسله اثر سیدابوالقاسم مدرسی خویدکی «صابر یزدی» است که به سال 1314 ه.ق. گردآوری شده است.
  • صفحات 150-160
    سخنرانی آقای دکتر سیدعطاالله مهاجرانی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی در گردهمایی دین فرهنگی و توسعه یزد اسفند ماه 1377. نخستین پرسشی که به ذهن می رسد اینست که از این چه تصویر یا تصوری در ذهن ماست وقتی می گوئیم دین، کدام معنا و تفسیر از دین ما متبادر می شود. می توان برای دین سه حوزه قلمرو را مطرح است شناخت دین و ایمان مذهب
  • صفحات 161-172
    اولین همایش مطبوعات محلی با اهداف زیر در استان یزد برگزار شد: تجلیل از مسؤلان، نویسندگان و ناشران نشریات محلی، بررسی وظایف متقابل مردم و مطبوعات نسبت به هم، بررسی شناخت مشکلات مطبوعات محلی، ارائه راه کارهای علمی به منظور حمایت از مطبوعات محلی، شناخت رسالت مطبوعات محلی در اعتلای سطح فرهنگ جامعه، بررسی راه های افزایش کمی و کیفی مطبوعات محلی