فهرست مطالب

فرهنگ یزد - سال دوم شماره 4 (پاییز و زمستان 1378)

نشریه فرهنگ یزد
سال دوم شماره 4 (پاییز و زمستان 1378)

  • ویژه نامه سال امام خمینی (ره)
  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1378/09/01
  • تعداد عناوین: 24
|
  • رشحه ای از او
    محمد کاظمینی صفحات 4-5
    در عصر حاضر تنها رشحه ای از تفکرات امام خمینی (ره) درک گردید امید آنکه آیندگان، با ژرف نگری به عمق رهنمودهای آن پیرفرزانه عارف نگریسته و با سرعتی بیشتر راه کمال و ترقی طی نمایند.
  • سرمقاله
    مهدی ملک ثابت صفحات 6-7
    در سال حضرت امام سال تجدید عهد با ملامت بود. سالی که اندیشه های ناب حضرتش باید پیش از گذشته مورد توجه و عنایت قرار گرفت. سخن از امام، سخن از شخص نیست بلکه یاد فرد و تجلی آرمان ملتی است که از پانزدهم خرداد 1342 با رهبری آن راهنمای روحانی استقلال و آزادی را فریاد کردند.
  • پیام نوروزی
    سخنرانی رهبر معظم انقلاب صفحات 8-10
    من امیدوارم امسال که سال امام خمینی (ره) و زنده کننده یاد امام بزرگوار و فرصتی برای بررسی هرچه بیشتر در زندگی و خصوصیات و اهداف و غایات مورد نظر آن بزرگوار است، سالی مبارک برای ملت ایران و سال موفقیت های بزرگ برای مسؤلان کشور باشد.
  • امام خمینی؛ عارف سیاستمدار
    صفحات 11-16
    بدون تردید کار امام در تاریخ، کار فوق العاده بزرگی است چه در تاریخ سیاسی ایران، چه در تاریخ تشیع و اسلام و این کار بزرگ منشاء تحول عظیمی، هم در سرنوشت، و هم به نحوی جغرافیای سیاسی روزگار و اندیشه و افکار مسلمانان شده است.
  • انقلاب اسلامی بزرگترین کرامت امام خمینی (ره) / یادگرد سومین شهید محراب حضرت آیت الله صدوقی از امام خمینی (ره)
    برگرفته از کتاب پا به پای آفتاب جلد ، صفحه 0 صفحات 17-20
    در طول مدتی که با امام بودیم، مشاهده کردیم که بزرگترین فیض و لطف الهی که شامل حال ایشان است، همان رویه و اخلاف اسلامی است و همیشه در خط خدا و سیر الهیند و ما عقل کامل در ایشان سراغ داریم به قدری در امور دینی و دنیوی روشنند که اگر بخواهیم ایشان را با عقلا و اندیشمندان دنیا مقایسه کنیم، این مقایسه بین دریا و قطره است.
  • ایمان و اخلاص، راز پیروزی امام «ره» / بخشی از خطبه نماز جمعه حجة الاسلام و المسلمین حاج شیخ محمدعلی صدوقی در تاریخ 13/3/79
    حجت الاسلام حاج شیخ محمدعلی صدوقی صفحات 21-23
    ایمان و اخلاص عظیمی که امام داشت به او قدرت و شجاعت داد تا با استفاده از آنها اسلام را یاری کند. اگر می بینیم مردم، نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورها آنچنان به امام عشق می ورزیدند به خاص همین ایمان و اخلاص امام بود.
  • امام و یزدی ها
    محمدرضا کلانتری صفحات 24-41
    حضرت امام در دیدار با مسؤلان ادارات در سال 1361 فرمودند: استان یزد چون همیشه با عقل و تدین اداره می شده است مردم آن همواره متدین و طرفدار اسلام هستند و در انقلاب هم یزد موثر بوده و من امیدوارم که یزد نمونه ای برای سایر استانهای کشور باشد و همانطور که مردم آن متعهدند، متعهد تر باشند.
  • سهم امام (ره) در ادبیات انقلاب
    حجت الاسلام محمدحسین بهجتی صفحات 42-49
    امام از اوایل سن ده سالگی با سفر آشنا بودند و هم شعرهای را جمع آوری می کردند و هم شعرهای ایشان به خاطر حمله ساواک از یبن رفت. شعر امام برجستگی های فوق العاده ای دارد که در روزگار ما به فراموش سپرده شده بود. مثلا روان بودن اشعار. امام در عین حال که از بدایع و صنایع لفظی و معنوی در شعر استفاده کرده اند و آنچنان طبیعی و زیبا صنایع را به کار گرفته اند که اصلا احساس نمی شود.
  • امام (ره) خویشتنداری و نیرومندی سیاسی
    محمدعابدی اردکانی صفحات 50-61
    گرچه نظریه پردازان توسعه در غرب بویژه نسل نخست آنها، چیرگی بر محیط را به عنوان یک شاخص توسعه یافتگی قبول دارند لیکن نمی پذیرند که امکان دستیابی به آن از طریق رجوع به خود و تحمل انواع سختی ها و ناخوشی ها وجود دارد. هدف اصلی این مقاله اینست که نشان دهد چگونه امام برخلاف مفروضات آن با تکنیک خوشتنداری توانستند به قدرت سیاسی دست یابند و بر محیط و دیگران اشراف و غلبه پیدا کنند.
  • او آرام، ما نگران
    محمدرضا عارف صفحات 62-68
    اولین آشنایی دکتر عارف با حضرت امام (ره) بعد از حوادث سال 1342 بود. آن زمان دکتر 12 سال داشت و آشنایی او با امام به طور اتفاقی رخ داد. وقتی امام به پاریس رفتند آن زمان دکتر عارف جزو گروه انجمن اسلامی دانشجویان بود که به پاریس رفتند و مدت 8 تا 10 روز در منزل امام بود و در آن مدت روزی چند بار خدمت امام می رسید.
  • نقش مردم در حکومت از دیدگاه امام (ره)
    حجت الاسلام موسوی زاده صفحات 69-73
    امام علاوه بر آنکه مشروعیت حکومت را مبنی بر اصل ولایت فقیه می دانستند بر مردمی بودن حکومت دینی و بر اداره مردم که در طول اراده خداست تاکید داشت و معتقد بودند جامعه ای که اکثریت آنان مسلمانان هستند باید حکومتی مبنی بر باورهای عقیدتی داشته باشند.
  • خاطراتی از حضرت امام (ره)
    علی محمد حاضری صفحات 74-75
    به نقل از دکتر علیمحمد حاضری: بنده پس از دست بوسی، مختصر سلام و احوالپرسی کردم و حضرت را به اجمال معرفی کردم که حضرت امام هم احترام و التفات مجددی داشتند ولی حال و هوای احوالپرسی تفاوت چندانی با دیدار بقیه مردم نداشت. از محوطه که بیرون آمدیم بعضی هنوز مجذوب چهره امام بودند ولی بعضی دیگر معترض بودند که چرا عوامانه دستبوسی کردند؟ واقعیت این بود که جذبه شخصیت امام همه خودبتی ها و منیت ها را فرو ریخت.
  • دلبستگی امام «ره» به مشرب شیخ اشراق
    آیت الله مهدی حائری یزدی صفحات 76-78
    مرحوم آیت الله دکتر مهدی حائری از شاگردان امام خمینی (ره) بود که نزدیک به 20 سال دروس فلسفه و عرفان را نزد ایشان آموخت. دکتر حائری پس از پیروزی انقلاب اسلامی در دانشکده الهیات دانشگاه تهران در زمینه فلسفه تطبیقی به تدریس مشغول شد. مهمترین آثار ایشان عبارتند از: علم کلی، کاوش های عقل نظری، کاوش های تموی عملی، آگاهی و گواهی، هر هستی. این مقاله مصاحبه ای است با مرحوم آیت الله حائری یزدی درباره سیره عملی حضرت امام (ره)
  • اندیشه تجلی در آثار و افکار امام (ره)
    محمدحسین دهقانی صفحات 79-100
    تجلی حق است که از جهات و جوانب مختلف در خورتوجه است. از آن میان سه جنبه آن که در حکم حد این موضوع است برجستگی ویژه دارد. فعلیت، فاعلیت و مفعولیت. تجلی نیز مشمول این فرض می شود.
  • تاثیر اندیشه های امام بر شعر انقلاب
    مهدی ملک ثابت صفحات 101-113
    امام از آن گروهی است که شعر و شاعری را مورد ستایش قرار داده اند. ایشان دواوین شعرای بزرگ فارسی همچون سعدی، حافظ و مولوی را خوانده و از آنها در سخنان و آثار ارزنده استفاده کرده اند.
  • صحیفه نور، آیینه امام نما
    محمد خوان فرد صفحات 114-119
    بطور کلی اندیشه و دیدگاه های امام در کتاب صحیفه نور آمده و به شکل تجلی و ظهور دارد. 1) دیدگاه های عرفانی 2) دیدگاه های سیاسی 3) دیدگاهای فقهی. در بررسی صحیفه نور نکته ای که باید مدنظر داشت اینست که از آنجا که این مجموعه در حقیقات سخنان، نوشته ها، احکام صادره و پیام های امام به مناسبت های مختلف است. و هر کدام به نحوی در رابطه با انقلاب اسلامی ملت ایران است و متولیان آنرا به عنوان مرامنامه انقلاب نیز داشت.
  • تاریخی ترین سند مبارزاتی امام (ره) در یزد
    محمدرضا انتظاری صفحات 119-124
    حضرت آیت الله امام خمینی (ره) در تاریخ یازدهم ماه جمادی الاول سال 1363 هجری قمری در مشهد مقدس قم یادداشتی مرقوم فرمودند. در آن تاریخ مرحوم وزیری برای دیدار به منزل مرحوم شهید صدوقی می روند. اتفاقا امام هم تشریف می آورند و به درخواست مرحوم وزیری شرح مبرطی در آن دفتر مرقوم می فرمایند.
  • گلهای این فصل
    مجموعه شعر درباره حضرت امام (ره) صفحات 125-129
  • شهید 12 ساله و حضرت امام (ره)
    صدرالدین دهقان صفحات 130-131
    محمدحسین ذوالفقاری در تابستان 1357 هنگامی که تنها 9 سال داشت همراه با والدینش به عراق رفت و برای اولین بار سیاسی ملکوتی اما را مشاهده کرد و بارها موفق شد در نماز جماعت ظهر و عصر در مشجد شیخ انصاری به امام حضرتش اقتدا کند. در تاریخ 23/7/1360 به جبهه های نبرد عازم شد و پس از حدود حضور در جبهه جنوب در تاریخ 18/9/1360 به شهادت رسید.
  • راه امام، از زبان یاران امام (ره)
    صفحات 132-158
    خاطرات آیت الله سیدعباس خاتم یزدی از امام خمینی.
    از مطالب جالب اینست که هر هرچه انسان به امام نزدیکتر می شود به جهات تقوا و جهات نفسانی و معنوی این مرد الهی بیشتر پی می برد و می بیند که این بزرگوار و این نابغه دهر در جهات معنوی آنچنان را که انسان متعهد باید دارا باشد داراست. وقتی امام در مجلس عمومی یا خصوصی بودند کسی جرات غیبت کردن نداشت.
  • سنت و نوسازی سیاسی
    محمد عابدی اردکانی صفحات 159-162
    بررسی نقش رهبری سنتی امام خمینی در نوسازی سیاسی ایران. آیا امکان نوسازی سیاسی ایران از طریق رهبری وجود داشته است؟ در صورت آری چگونه؟ با توجه به این سه سوال در این مقاله کوشش شده که با استفاده از تجربه امام خمینی در نوسازی سیاسی ایران روابط بین سنت و تجدد مورد بازنگری قرار گیرد. به عبارت دیگر با تبین خدمت و کمک رهبری سنتی به نوسازی سیاسی ایران نشان داده شد که بعضی از عناصر سنت می توانند کارکردهای سیاسی نوین بیافرینند.
  • پاسدار بیت امام (ره)
    صفحات 163-164
    حاج حسین دشتی 6 ماه از دوران پرافتخار پاسداریش را در بیت امام گذرانده بود و همیشه از آن ایام با عظمت و شوقی زایدالوصف یاد می کرد.حاج حسن مسؤل ستاد تیپ الغدیر بود و همه زندگی خود را وقف دفاع مقدس کرده بود.
  • معرفی کتاب
    نویسندگان یزدی صفحات 165-175
  • فرهنگ پژوهش و پژوهش فرهنگی
    مهدی ملک ثابت صفحات 176-178
    سخنرانی آقای دکتر مهدی ملک ثابت عضو هیئت علمی دانشگاه یزد و مشاور پژوهشی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم جشن پژوهش