فهرست مطالب
Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:5 Issue: 1, 2005
- 146 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
- تاریخ انتشار: 1384/09/15
- تعداد عناوین: 16
-
-
صفحه 1درد یکی از متداول ترین و شناخته شده ترین عوارضی است که، همواره اندیشه و ذهن جامعه ی پزشکی را به خود مشغول داشته است. هر کس در زندگی خود، گونه ای با درد رو به رو بوده است و بر اساس خاطرات و تجربه های خویش از درد سخن گفته و آن را تعریف می کند. از این رو، به نظر می رسد، هر تعریفی از درد می تواند جنبه اختیاری داشته باشد. در بیان و تعریف درد، افزون بر وجود دیدگاه ویژه ی علمی، باید اثر عواملی مانند، فرهنگ قومی، عوامل شناختی، انگیزه ای، عاطفی، شیوه ی اندیشه، خاطرات و تجارب پیشین افراد گوناگون در این زمینه نیز، در نظر قرار گیرد. با توجه به تداخل و اثر عوامل گوناگون در بیان درد، جستار درد به هیچ رو تک بعدی نبوده و بنابراین، تعریفی واحد از آن، نادرست و به دور از منطق علمی است. از این رو، شاید بهترین تعریف علمی از این واژه، آن باشد که، درد در همه ی ابعاد مربوطه، احساسی ناخوشایند است که، در اثر یک محرک دردآور ایجاد گشته که، نه تنها امکان جداسازی ویژگی های ویژه ی محرک مربوطه را ایجاد می کند، که پاسخ های ایجاد شده برای پرهیز از اثرات سوء محرک های زیانبار را نیز، شناسایی می کند. درد به عنوان یک ساز و کار محافظتی در برابر ایجاد آسیب به بدن عمل می کند. با در نظر گرفتن نقش گسترده ی عوامل گوناگون در بیان درد، برای دستیابی به تشخیص و درمان دقیق درد، شناخت همه ی عواملی که، در ایجاد درد اثر گذار هستند، ضروری است. در این راستا، آگاهی و شناخت ساز و کارهای ایجاد، اندازه گیری و دیدگاه های مربوط به درد برای کارایی هر چه بهتر در زمینه ی کاربرد روش های درمان درد، امری لازم بوده و از اهمیتی ویژه برخوردار است. هدف این گفتار تحلیلی، مروری به نسبت فراگیر درباره ی درد و ویژگی های خاص آن بر مبنای اصول زیست شناختی و با تاکید ویژه بر ارتباط ساز و کارهای یاد شده با منطقه ی سر و صورت و دهان است.
کلیدواژگان: تعریف درد، محرکهای زیانبار، دیدگاه ها و ساز و کارهای درد -
صفحه 10بیان مساله: هم اکنون، کودکان به عللی گوناگون، مانند پوسیدگی، درد، آبسه، ضربه به دندان ها، عادات دهانی، ناهنجاری های فکی و دندانی و مشکلات رویشی به دندانپزشک مراجعه می کنند. دیگر علل، مانند جرم دندان، تغییر رنگ دندان ها، ناهنجاری های تعداد و شکل دندان، شکاف لب و کام، بیماری های لثه، تب خال اولیه و ثانویه و هیپوپلازی دندان ها هستند.هدفهدف از این پژوهش، بررسی علل مراجعه ی کودکان به یک درمانگاه تخصصی دندانپزشکی در ده سال برای درمان های مناسب و پیشگیری از مشکلات موجود و نیز، خواست پدران و مادران به ادامه ی معاینه های دندانی آنها و بررسی نخواستن آنها به معاینه های لازم است.
مواد وروشاین پژوهش به روش توصیفی و با انتخاب تصادفی پرونده ی بیمار مراجعه کننده به یک درمانگاه تخصصی دندانپزشکی در شهر شیراز انجام گرفته است. سن و علت مراجعه ی کودکان و خواست پدران و مادران به ادامه ی درمان در آنها گرد آوری شده است. افراد مورد بررسی به سه گروه سنی، صفر تا دو سال، دو تا شش سال، شش تا 12 سال بخش شده اند.یافته هامیانگین سنی افراد مورد بررسی، 4/6 سال بود. علل مراجعه ی کودکان به این درمانگاه، به ترتیب، پوسیدگی (47 درصد)، درد (88/28 درصد)، معاینه (15 درصد)، آبسه (33/9 درصد)، رویش دندان (77/7 درصد)، دیگر علل (77/7 درصد)، مال اکلوژن (5/7 درصد)، ضربه به دندان ها (66/6 درصد)، مشکلات لثه ای (2 درصد) و عادات دهانی (33/1 درصد) تعیین گردید. همچنین، افرادی که، برای ادامه درمان درمان های دندانی مراجعه کرده اند، 88/18 درصد بوده اند.نتیجه گیریبیشترین علت مراجعه ی بیماران در این بررسی به دلیل پوسیدگی (47 درصد) بوده است که، می تواند نشانه ی نا آگاهی پدران و مادران آنها نسبت به پیشگیری باشد. همچنین، تنها 88/18 درصد از پدران و مادران آنها خواهان ادامه ی درمان بوده اند، که شاید ناباوری آنها به نگهداری دندان های شیری موثر باشد.
کلیدواژگان: علل مراجعه به دندانپزشکی، پوسیدگی دندان، پیشگیری -
صفحه 16بیان مساله: با توجه به نقش شناخته شده ی فلوراید در دیگر کشورها، در سال 1377، دفتر بهداشت دهان و دندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری وزارت آموزش و پرورش، طرح استفاده ی هفتگی از دهانشویه ی 2/0 درصد سدیم فلوراید را در مدرسه های ابتدایی کشور اجرا کرد.هدفهدف از این پژوهش، بررسی اثر اجرای این طرح در کاهش پوسیدگی دندان در دانش آموزان نه ساله ی مدرسه های ابتدایی شهر شیراز، با تعیین میانگین DMFT و dmft در سال 1382 و مقایسه ی آن با همان شاخص ها در سال 1377 (پیش از آغاز اجرای طرح) بود.
مواد وروشدر طی یک بررسی مقطعی از جامعه ی آماری، 200 دانش آموز نه ساله شامل 100 دختر و 100 پسر، به روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای از مدرسه های نواحی چهارگانه ی آموزش و پرورش شهر شیراز انتخاب و اطلاعات لازم از راه مصاحبه و معاینه ی دانش آموزان، بر پایه ی روش پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی (WHO) گردآوری و با آمار مشابه در سال 1377 و با استفاده از آزمون آماری مجذور کای و تی-تست با05/0 p< مقایسه گردید.یافته هایافته ها نشان داد که، اختلاف آماری معنی دار در میانگین DMFT دانش آموزان در دو بررسی وجود ندارد و با وجود این که، تفاوتی ناچیز در میانگین dmft (49/0=p) مشاهده گردید، اما میزان کاهش پوسیدگی در دندان های شیری از مقدار اولیه ی پیش بینی شده به وسیله ی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کمتر بود.نتیجه گیریبه نظر می رسد که، مهم ترین دلیل بهبود نیافتن شاخص های بهداشت دهان و دندان به دنبال طرح استفاده از دهانشویه ی سدیم فلوراید در مدرسه ها، نبود سازمان نظارتی کارآمد و دقیق بر اجرای درست این طرح است.
کلیدواژگان: دهانشویه ی سدیم فلوراید، اجرای طرح در مدرسه ها، دانش آموزان 9 ساله شیراز -
صفحه 27بیان مساله: یکی از موارد مشکل سازی که ممکن است دندانپزشک هنگام درمان ریشه با آن رو به رو شود، آماده سازی کانال های خمیده است. در این میان، امکان ایجاد خطاهای هنگام کار، چون جا به جایی اپیکالی، تغییر خمیدگی کانال، زیپینگ و سوراخ های سطح ریشه وجود دارد که، همگی به علت خارج شدن از مسیر اولیه ی کانال ریشه است. همه ی این موارد پیش آگهی درمان را به خطر می اندازند.هدفدر این پژوهش آزمایشگاهی، تصمیم بر آن شد تا اثر روش آماده سازی دستی (Passive Step-Back) و چرخشی (با استفاده از سیستم پروفایل) را بر زاویه ی خمیدگی کانال مزیال ریشه ی دندان های مولر کشیده شده ی انسان بررسی شود.مواد و روش هادر این بررسی تجربی از شمار 40 ریشه ی مزیال دندان مولر نخست استفاده شد که خمیدگی آنها 20 تا 40 درجه بود. ریشه ها به گونه ی تصادفی به دو گروه 20 تایی بخش شدند و کانال ها با دو روش دستی و چرخشی آماده سازی گردیدند. با استفاده از پرتونگاری Platform پیش و پس از آماده سازی کانال، پرتونگاری فراهم می شد. به کمک نرم افزارهای فتوشاپ 7 و اتوکاد 2000، میزان تغییر زاویه ی خمیدگی کانال، پس از طی مراحل آماده سازی اندازه گیری شد. یافته ها با استفاده از آزمون آماری من-ویتنی (Mann-Whitney) واکای شدند.یافته هازاویه ی خم دار اولیه ی کانال، پس از طی مراحل آماده سازی، در 85 درصد دندان های گروه آزمایش (روش دستی) و در 65 درصد دندان های گروه آزمایشی چرخشی کاهش نشان داد. میانگین کاهش خمیدگی کانال در گروه روش دستی برابر 94/1+15/3درجه و در گروه چرخشی، 67/1+85/1درجه بود. تفاوت دو گروه آزمایش از نظر آماری چشمگیر بود (05/0p<).نتیجه گیریدر شرایط این بررسی، به نظر می رسد که، حفظ بهتر خمیدگی اولیه ی کانال به وسیله ی چرخش به علت تفاوت در ویژگی های فایل های نیکل تیتانیوم با فایل های استینلس استیل است.
کلیدواژگان: روش دستی، روش چرخشی (سیستم پروفایل)، خمیدگی کانال، دندان مولر نخست -
صفحه 36بیان مساله: امروزه، در همه ی کشورهای پیشرفته، توجه به نگهداری سلامت و پیشگیری از ابتلا به بیماری ها بر درمان برتری دارد. مصرف بیش از اندازه فلوراید از طریق آب آشامیدنی از عوامل مهم بروز فلوئوروزیس دندانی می باشد.هدفاین بررسی، با هدف تعیین شیوع فلوئوروزیس و رابطه ی آن با فلوراید آب مصرفی در دانش آموزان 12 تا 15 ساله ی مدرسه های راهنمایی بخش بستک و حومه از توابع شهرستان بندر لنگه واقع در استان هرمزگان انجام گرفت.
مواد وروشاین پژوهش از گونه ی توصیفی– مقطعی وبا روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانجام گرفت. شمار نمونه ها، با در نظر گرفتن سطح اطمینان 95 درصد، 406 نفر تعیین گردید. شمار 406 کودک 12 تا 15 ساله (186 دختر و 220 پسر،) از میان دانش آموزان مدرسه های راهنمایی برگزیده و معاینه شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با کاربرد روش های آماری تی-تست و آنالیز واریانس ANOVA واکاوی شدند.یافته هاشاخص کلی فلوئوروزیس جامعه مورد بررسی 83/0 تعیین گردید که در بخش جلویی فک بالا، در دختران 96/0 و در پسران 02/1، در بخش پشتی فک بالا، در دختران 81/0 و در پسران 89/0، در بخش جلویی فک پایین، در دختران 77/0 و در پسران 84/0 و در بخش پشتی فک پایین، در دختران 65/0 و در پسران 71/0 تعیین گردید.نتیجه گیریواکاوی یافته های این بررسی نشان داد که، ارتباطی معنی دار میان شیوع فلوئوروزیس با جنس و سن و نیز، فک بالا با پایین وجود ندارد. از آنجا که میانگین فلوراید آب این منطقه 05/1 PPM و شاخص فلوئوروزیس 83/0 است، این یافته ها با اندازه ی مطلوب فلوراید پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی برای این گونه مناطق ناهمخوان است. بنابراین، کاهش میزان فلوراید آب منطقه برای کاهش شاخص فلوئوروزیس ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: فلوئوروزیس، شاخص فلوئوروزیس جامعه، بستک -
صفحه 44بیان مساله: پوسیدگی دندان شایع ترین بیماری عفونی مزمن است که، 95 درصد جمعیت را مبتلا می کند و همچنان مهم ترین عامل از دست رفتن دندان ها به شمار می آید. تشخیص پوسیدگی، یک موضوع گفت و گو برانگیز است و با وجود گوناگون روش های موجود برای تشخیص پوسیدگی، پرتونگاری های درون دهانی با استفاده از فیلم، هنوز هم رایج ترین گونه ی تصویر برداری برای تشخیص پوسیدگی های میان دندانی هستند.هدفهدف از پژوهش کنونی ارزیابی کارایی فیلم های درون دهانی E و F و گیرنده ی دیجیتال RVG ui 100 در تشخیص پوسیدگی های میان دندانی است.
مواد وروشهفتاد و دو سطح میان دندانی از 36 دندان پرمولر کشیده شده ارزیابی شده اند. تصویرهای بلوک های دندانی به وسیله ی دو فیلم متفاوت و گیرنده ی RVG ui در شرایط استاندارد فراهم شد. بود یا نبود پوسیدگی میان دندانی، به وسیله ی شش مشاهده گر بر مبنای یک مقیاس سه درجه ای ارزیابی شد. وضعیت واقعی هر سطح میان دندانی (از لحاظ بود یا نبود پوسیدگی و میزان آن در صورت بودن)، به وسیله ی بررسی بافت شناسی تعیین گردید. حساسیت و ویژگی تصویرهای به دست آمده از هر سه گونه گیرنده، بر پایه ی آزمون مک-نمار محاسبه گردیده، پاسخ مشاهده گرها از نظر توافق به وسیله ی «آزمون قطعی فیشر» تعیین شد.یافته هااندازه های حساسیت برای فیلم E، F و گیرنده ی RVG، به ترتیب 3/24، 18 و 46 و مقادیر ویژگی آنها، به ترتیب 4/86، 1/87 و 78 محاسبه شد. این سه روش، از نظر آماری با یکدیگر اختلاف معنی دار نداشتند.نتیجه گیریاین بررسی نشان می دهد که، تفاوتی چشمگیر میان سه گیرنده ی تصویر یاد شده در تشخیص پوسیدگی وجود ندارد، بنابراین با توجه به تابش کمتر در دو روش آخر، RVG و فیلم F، به عنوان روش های پذیرفتنی در تشخیص پوسیدگی معرفی می شوند.
کلیدواژگان: پرتونکاری دندانی، پرتونگاری دیجیتال، تشخیص پوسیدگی -
صفحه 52بیان مساله: باکتری ها و محصولات ویرانگر آنها، علت اصلی بیماری های پالپ و پری اپیکال هستند. بنابراین، هدف از درمان ریشه، از میان بردن این باکتری ها از دستگاه کانال ریشه و ایجاد محیط مناسب برای ترمیم است. از میان بردن باکتری ها، حتی با پاکسازی، شکل دهی و شست و شو با مواد ضد میکروبی، نا ممکن است. بنابراین، استفاده از مواد پر کننده ی کانال، با خاصیت ضد میکروبی، می تواند در دستیابی به این نتیجه کمک کننده باشد.هدفهدف این بررسی، مقایسه ی آزمایشگاهی اثر ضد میکروبی سیلر AH26 و سیلر AHplus در کانال های ریشه ی آلوده به باکتری انتروکوکوس فیکالیس، به دنبال پر کردن کانال است.
مواد وروشبرای انجام این بررسی تجربی، از 90 دندان تک ریشه ی انسان شامل دندان های سانترال، لترال و کانین فک بالا استفاده شد. تاج آنها قطع و عمل پاکسازی و شکل دهی انجام شد. اسمیر لایر برداشته شد و ریشه ها، به دنبال سترون شدن، با باکتری اینترکوکوس فیکالیس عفونی شدند. ریشه ها به طور تصادفی، به چهار گروه آزمایش بخش شدند.
ریشه های دو گروه، با استفاده از گوتاپرکا و سیلر AH26 با بهره گیری از روش تراکم جانبی، پر شدند. ریشه های دو گروه بر جا مانده، با استفاده از گوتاپرکا و سیلر AHplus، با همان روش پر شدند. پس از سپری شدن مدت زمان انکوبه (دو روز و هفت روز)، برش های چهار میلی متری از بخش میانی ریشه فراهم شد و پس از خالی کردن کانال، پودر عاجی از دیواره ی درونی برش ها فراهم شد. پودر عاجی کشت داده و حضور و شمار ریزجانداران بررسی شد. یافته ها به وسیله ی آزمون های آماری مان-ویتنی (Mann-Whitney) و مجذور کای با یکدیگر مقایسه گردیدیافته هایافته های این بررسی، نشان داد که، سیلر AH26، باکتری ها را در مدت زمان دو روز و هفت روز، به طور کامل از میان برد. در حالی که، سیلر AHplus در این مدت ها، توان از میان بردن باکتری ها را نداشته و از نظر آماری، افزایشی معنی دار در شمار باکتری ها، در هفت روز نسبت به دو روز دیده شد.نتیجه گیرییافته های این بررسی، نمایانگر اثر ضدمیکروبی قوی سیلر AH26 در مقایسه با سیلر AHplus بود، که این، ممکن است ناشی از میزان بالای آزاد سازی فرمالدئید، از سوی این سیلر باشد.
کلیدواژگان: سیلر AH26، سیلر AHplus، خاصیت ضد میکروبی، انتروکوکوس فیکالیس -
صفحه 61بیان مساله: یکی از هدف های مهم درمان ریشه از میان بردن کامل محرکات از فضای کانال ریشه و شکل دادن مناسب به فضای کانال برای پرکردن مطلوب آن است. در این راستا، توجه به میزان خمیدگی ریشه، از آن رو که، هر چه خمیدگی کانال افزایش یابد، آماده سازی مناسب دشوارتر گردیده و احتمال بروز خطاهای هنگام کار افزایش می یابد، دارای اهمیت است.هدفهدف از این پژوهش، ارزیابی و اندازه گیری خمیدگی ریشه ی دندان های دایمی درمان شده در بخش درمان ریشه ی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز است.
مواد وروشبرای این بررسی مورد شاهدی، همه ی پرونده های بیماران درمان شده به وسیله ی این دانشجویان بازبینی و پرتونگاری استاندارد مربوط به اندازه گیری طول کارکرد ارزیابی گردید و خمیدگی ریشه با روش اشنایدر اندازه گیری شد. به این گونه که، پس از پروژکت کردن کلیشه ها بر روی صفحه ی کاغذ و رسم دو خط، یکی در راستای محور طولی کانال و خط دوم، از فورامن اپیکال تا نقطه ای که، خط نخست از محور طولی کانال منحرف شده و زاویه ی میان این دو خط، اندازه گیری گردید و میانگین گرفته شد. به علت نوع بررسی (مورد شاهدی) لزومی به انجام آزمون آماری نبود.یافته هااز میان 398 کلیشه ی پرتونگاری استاندارد بررسی شده در این پژوهش آشکار گردید که، خمیدگی ریشه در دندان های پشتی بیشتر از خمیدگی ریشه در دندان های جلویی است. بیشتر ریشه ها (در حدود 80 درصد) دارای اندازه ای از خمیدگی به سمت مزیال یا دیستال بودند. در حالی که، خمیدگی به سمت دیستال شایع تر بود. خمیدگی ریشه در بیشتر دندان ها ملایم تا متوسط (کمتر از 25 درجه) بود، بجز ریشه ی مزیال مولر نخست پایین که، دارای خمیدگی شدید (بیشتر از 25 درجه) بود. کم ترین خمیدگی ریشه در دندان سانترال فک بالا و بیشترین آن در ریشه ی مزیال مولر نخست پایین بود. میانگین خمیدگی ریشه در دندان های دایمی بررسی شده از 76/2 تا 28/27 درجه بود.نتیجه گیریاز این بررسی، می توان نتیجه گرفت که، خمیدگی ریشه یک پدیده ی شایع در دندان ها بوده و دندانپزشک به هنگام درمان ریشه ی دندان، باید همواره آگاه بوده و آمادگی رویارویی و برخورد درست با رخدادهای احتمالی هنگام درمان را داشته باشد و در صورت ناتوانی، بهتر است به متخصص ارجاع داده شود.
کلیدواژگان: خمیدگی ریشه، دندان های دایمی، روش اشنایدر -
صفحه 69بیان مساله: مواد سرامیکی سازگاری بسیار خوب با بافت دهان داشته و در ترمیم های زیبایی کاربردی گسترده دارند. گر چه این مواد از نظر زیبایی با اهمیت هستند، اما امکان شکست نیز، در این گونه ترمیم ها وجود دارد. اگر امکان تعویض سرامیک، به هر دلیل، نباشد، می توان با استفاده از کامپوزیت، آنان را ترمیم کردد. برای این کار سطح پرسلن را به وسیله ی زبر کردن سطحی با هوا (Air Abrasion)، فرز الماسی و یا اسید هیدروفلوریک آماده کرده و سپس، سایلن زده و سرانجام کامپوزیت افزوده می گردد.هدفهدف از این بررسی مقایسه ی بیرون دهانی استحکام خمشی پیوند سه نوع کامپوزیت با یک گونه سرامیک (پرسلن) است.
مواد وروشدر این بررسی تجربی آزمایشگاهی، توان پیوند خمشی سه گونه کامپوزیت با یک گونه پرسلن به وسیله ی دستگاه اینسترون ارزیابی شده است. شمار 50 عدد قطعه ی پرسلن 3×5×8 میلی متر فراهم شد. سه گروه 15 تایی آزمایش و یک گروه پنج تایی شاهد برگزیده شدند که، در گروه های آزمایش، سه گونه کامپوزیت به پرسلن پیوند گردید.یافته هابررسی کنونی نشان داد که، قدرت توان پیوند خمشی سه گونه ماده ی کامپوزیت استفاده شده، به ترتیب زیر XR-Bond/Herculite > Scotch Bond MultiPurpose/Brilliant > Synatc Single Component/Tetric Flow می تواند درمان کننده را در انتخاب ماده ی مطلوب یاری دهد. توان پیوند در گروه یک، به گونه ای معنادار، بیشتر از دو گروه دیگر بود، اما تفاوتی چشمگیر میان گروه های 2 و 3 مشاهده نگردید.نتیجه گیریویژگی های مکانیکی و فیزیکی کامپوزیت استفاده شده، از عوامل مهم توان استحکام خمشی پیوند هستند. اندازه، حجم و شمار فیلر، عوامل تعیین کننده هستند. کامپوزیت های با فیلر بالا، پیوندی بهتر می دهند. همچنین، انقباض پلیمریزاسیون و حباب، در توان پیوند اثر گذار هستند.
کلیدواژگان: پرسلن، کامپوزیت، استحکام خمشی -
صفحه 79بیان مساله: شایع ترین نقصی که در ارتباط با لب و کام وجود دارد وجود شکاف در ناحیه لب و کام یا سایر ساختمان های صورت می باشد. در افرادی که شکاف لب و کام یا هر دو را دارند ناهنجاری در اندازه، شکل و زمان تشکیل و رویش دندان ها بیشتر از سایر افراد است و سیستم دندانی شیری و دایمی هر دو متاثر می شوند. آمارهایی که در مورد ناهنجاری های دندانی در افراد دارای شکاف لب و کام ارایه شده است بیانگر تفاوت در جمعیت های گوناگون است و در واقع بیشترین تفاوت ناشی از اختلاف نژادی است.هدفهدف از این مطالعه، بررسی فراوانی ناهنجاری های دندانی در بیماران دارای شکاف لب و کام در شماری از مراکز درمانی شهر شیراز در سال 1383 می باشد.
مواد وروشبرای بدست آوردن فراوانی ناهنجاری های دندانی، یک بررسی مقطعی (Cross Sectional) با استفاده از رکوردهای بیماران شامل قالب های دندان، پرتونگاری های سفالومتری، جانبی، ارتوپانتوگراف، پری اپیکال و عکس بیماران انجام گرفت. این بررسی بر روی پرونده های قبل از درمان 51 بیمار دارای شکاف انجام شد. سپس داده ها همراه با فرضیات به برنامه نرم افزاری SPSS داده شد و با معنایی آزمون بین سمت شکاف و سمت نرمال توسط آزمون Binominal و آزمون t مورد ارزیابی قرار گرفت.یافته هابر پایه یافته های بررسی کنونی انواع شکاف در پسران بیشتر از دختران دیده شد. فراوانی بودن شکاف در سمت چپ در شکافهای یکطرفه بیشتر از سمت راست بود. از میان انواع متفاوت ناهنجاری های دندانی که در بیماران دارای شکاف دیده شد فراوانی نبود دندانی از همه بیشتر و بیشترین فراوانی مرتبط به دندان لترال بالا در سمت شکاف بود.نتیجه گیریدر نظرگرفتن همسانی نزدیک یافته های بررسی با بررسی های همسان دیگر که از فراوانی ناهنجاری های متفاوت در بیماران شکاف کام و لب به دست آمده است به نظر می رسد این بیماران جدای از تفاوت نژادی از یک الگوی مشابه در ناهنجاری ها پیروی کرده و عوامل مشابهی بر ناهنجاری های این بیماران اثرگذار است.
کلیدواژگان: بیماران شکاف کام و لب، فقدانی دندانی، آنومالی های دندانی -
صفحه 88
بیان مساله: پرتونگاری درون دهانی معمول ترین ابزار تشخیصی استفاده شده در بررسی تحلیل استخوان آلوئولر ایجاد شده در نتیجه پریودنتیت است. اما این گونه پرتونگاری ها در بیشتر موارد، قادر به تعیین دقیق عمق و شکل آسیب پریودنتال نیستند. ابداع و استفاده از پرتونگاری های دیجیتال، گامی مثبت برای فراهم کردن تصاویر دقیق تر با امکان اصلاح تصاویر به دست آمده، بوده است.
هدفهدف از پژوهش کنونی بررسی دقت ارزیابی خطی(Linear Measurement) آسیب های درون استخوانی ناحیه ی میان دندانی در پرتونگاری های پری اپیکال معمولی (Conventional PA) با پرتونگاری های دیجیتال غیر مستقیم، پس از دیجیتالیز کردن پرتونگاری و انجام دستکاری به صورت تنظیم گاما (Gamma Indirect Digital Radiography) و مقایسه ی آنها با یکدیگر و با ارزیابی هنگام جراحی است.
مواد وروشدر این بررسی کاربردی، شمار 35 پرتونگاری پری اپیکال معمولی با روش استاندارد (روش موازی) از 50 ناحیه ی ضایعه پریودنتال از بیماران مورد بررسی، فراهم شد. هنگام جراحی، ارزیابی خطی عمق آسیب درون استخوانی از کرست الوئل تا اپیکالی ترین نقطه ی آسیب انجام شد. سپس، ارزیابی خطی بر روی پرتونگاری های پری اپیکال معمولی و دیجیتالیز شده که، با برنامه ی نرم افزاری فتوشاپ 7 (Photoshop version 7) تنظیم گاما دستکاری شده بود، توسط سه مشاهده گر کارشناس انجام گردید. یافته های این دو ارزیابی به وسیله ی آزمون دونت (Dunnett) با ارزیابی هنگام جراحی مقایسه شد.
یافته هابرای هرسه مشاهده گر، پرتونگاری های پری اپیکال معمولی در مقایسه با ارزیابی خطی هنگام جراحی که، به عنوان استاندارد طلایی (Gold Standard) به شمار می آید، عمق آسیب درون استخوانی را کمتر از میزان واقعی نشان دادند. ارزیابی خطی پرتونگاری های دیجیتالیز و دستکاری شده به وسیله ی مشاهده گرهای نخست و دوم در مقایسه با استاندارد طلایی، تفاوتی معنی دار نشان نداد، اما این ارزیابی به وسیله ی مشاهده گر سوم، با استاندارد طلایی تفاوت معنی دار نشان داد (05/0p<). با این حال، میزان تفاوت در ارزیابی خطی پرتونگاری های دیجیتالیز شده با استاندارد طلایی به مراتب کمتر از تفاوت در پرتونگاری های پری اپیکال معمولی با این استاندارد بوده است.
نتیجه گیریدر این بررسی، پرتونگاری های دیجیتالیز شده که، تنظیم گاما برای آنها انجام شده بود، در مقایسه با پرتونگاری پری اپیکال معمولی، در تعیین عمق آسیب درون استخوانی از اعتباری بیشتر برخوردار بوده است. پرتونگاری های پری اپیکال معمولی عمق آسیب درون استخوانی را آشکارا کمتر از میزان واقعی نشان دادند.
کلیدواژگان: پرتونگاری معمولی، پرتونگاری دیجیتالیز شده، آسیبهای عمودی بیماری پریودنتال -
صفحه 97بیان مساله: سرطان های سر و گردن از دو تا پنج درصد سرطان های بدن را در بر می گیرند که، این درصد، در برخی کشورها بالاتر است. برای نمونه، در کشور هند، در حدود 50 درصد سرطان های بدن را سرطان های با منشا دهانی و گلو تشکیل می دهند. این تومورها، به طور کلی، در مردان شایع تر بوده، اما این حالت در برخی بخش های دهان وارونه می شود. سن ابتلا معمولا بالای 40 سال گزارش شده است.هدفهدف از این بررسی، تعیین شمار بیماران مبتلا به سرطان های سر و گردن بوده است که، در سال های 1381 تا 1382 در بخش پرتودرمانی بیمارستان نمازی شیراز درمان شده اند.
مواد وروشدر این بررسی، در سال های 1381 تا 1382، شمار 496 بیمار مبتلا به سرطان های سر و گردن از میان مراجعه کنندگان به بخش پرتودرمانی بیمارستان نمازی برگزیده شدند. همه ی بیماران از لحاظ سن، جنس، میزان دریافتی پرتو و جای تومور رده بندی گردیدند.یافته هادر میان مبتلایان به سرطان های سر و گردن، میانگین سن ابتلا برای مردان، 49 سال و زنان، 43 سال بود. شایع ترین جای درگیری در هر دو جنس، مغز با 228 مورد (46 درصد) و در درجات بعدی، گردن با 57 مورد (5/11 درصد) و حنجره با 56 مورد (3/11 درصد) بودند. اسکواموس سل کارسینوما (Squamous Cell Carcinoma) ((SCC شایع ترین تومور بوده و در درجات بعدی آن، استروماسینوما (Astrocytoma)، منینژیوما (Meningioma) و لیمفوما (Lymphoma) جا گرفتند. یافته های این بررسی از برخی لحاظ، همانندی هایی و از لحاظ دیگر، تفاوت هایی با دیگر بررسی ها و کتب مرجع را نشان داد.نتیجه گیریاین بررسی نشان داد که، شماری چشمگیر (در حدود 5/13 درصد) بیماران مراجعه کننده به بخش پرتودرمانی را مبتلایان به سرطان های سر و گردن تشکیل می دهند. با توجه عوارض بالای پرتودرمانی، به ویژه خطر Osteoradionecrosis در این بیماران، انجام برنامه ریزی درست، پیش و پس از درمان، برای کاهش عوارض ایجاد شده به پایین ترین اندازه ی ممکن الزامی است.
کلیدواژگان: سرطان های سر و گردن، بخش پرتودرمانی بیمارستان نمازی، شیراز -
صفحه 106بیان مساله وهدفبا توجه به مصرف روز افزون نوشیدنی های دارای قند (نوشابه ها، آب میوه های مصنوعی و...) در میان کودکان و حتی بزرگسالان و اثرات ویرانگر این مواد بر روی ساختار دندانی و اهمیت بالای سلامت و بهداشت دهان و دندان در میان کودکان 12ساله و از سویی، وجود شاخص DMFT، به عنوان شاخص سلامت دهان و دندان و نیز، مساله ی افتPH پلاک دندانی، به عنوان زمینه ساز آغاز روند پوسیدگی، پژوهشگران را بر آن داشت تا پژوهشی را با هدف بررسی تغییرات PH پلاک دندانی بر حسبDMFTدر کودکان 12ساله در پی مصرف نوشیدنی قندی در سال تحصیلی 1382 تا 1383 انجام دهند.
مواد وروشاین بررسی به صورت تجربی از گونه ی filed trial و به شیوه ی درون محیط طبیعی (invivo) بر روی دو گروه 30 نفری از کودکان 12ساله ی بخش شده در دو گروه با5< DMFT و0= DMFT انجام گرفت. یافته ها به وسیله ی آزمون آماری t زوجی مقایسه شدند.
یافته هایافته ها نشان می دهد که، میزان PHپلاک دندانی به دست آمده در گروه 5< DMFT، پیش از مصرف نوشیدنی قندی، برابر با 06/0+21/6 بود و پس از مصرف، به 07/0+56/5 رسید و در گروه0= DMFT، پیش از مصرف، برابر با 06/0+66/6 بود و پس از مصرف، به 07/0+43/6 رسید. به این ترتیب، میزان PHپلاک دندانی در گروه 5< DMFT، چه پیش و چه پس از مصرف نوشیدنی، کمتر از گروه 0= DMFT بود. همچنین، میزان افت PH پلاک دندانی به دنبال مصرف در گروه 5< DMFT، برابر با 07/0+65/0 و در گروه 0= DMFT برابر با 06/0+23/0 بود که، نشان دهنده ی میزان افت PH پلاک دندانی بیشتر در گروه 5< DMFT است.نتیجه گیریآمادگی بیشتر نسبت به پوسیدگی دندانی بر پایه ی میزان افت PH پلاک دندانی و نزدیک شدن آن به PH بحرانی (5/5) درگروه5< DMFT نسبت به گروه 0= DMFT آشکار گردید. آنچه دارای اهمیت است، لزوم نظارت پیگیر و مناسب پدران و مادران بر روی بهداشت دهان و دندان کودکان خود و بر میزان مصرف مواد قندی در گروه های با میزان DMFTبالاتر در کودکان است. از سویی، دندانپژشکان نیز، می توانند با سفارش های لازم در بالا بردن بهداشت دهان و دندان و لزوم برتری پیشگیری بر درمان دندانی و آگاهی دادن درباره ی زیان های مصرف مواد قندی و اسیدی، روند پیشگیری از پوسیدگی و خطرات ایجاد شده به دنبال آن را کاهش دهند.
کلیدواژگان: نوشیدنی قندی، PH پلاک دندانی، DMFT -
صفحه 113بیان مساله: عفونت گوش میانی، یکی از شایع ترین بیماری ها در سنین کودکی به شمار آمده و به دلیل عوارض جانبی ناشی از درمان نامناسب، این بیماری می تواند به عنوان یک بیماری ناتوان کننده مطرح باشد. عفونت گوش میانی مهم ترین عامل تکرار دیدارهای پزشکی در کودکان است و سالیانه، هزینه ای بالا برای درمان آن صرف می گردد.هدفپژوهش کنونی برای بررسی عوامل خطر آماده کننده ی ابتلا به این بیماری و یافتن راهکارهایی در شناساندن عوامل احتمالی آماده کننده ی این بیماری به پدران و مادران کودکان در سنین زیر دو سال (شایع ترین سن بروز بیماری) انجام شده است.
مواد وروشدر این پژوهش شمار 200 کودک زیر سن دو سال در 39 مهدکودک معرفی شده از سوی سازمان بهزیستی شهرستان شیراز، بررسی شدند. با توجه به محدودیت شمار کودکان زیر دو سال که، درمهد کودک ها هستند، با نظر کارشناس آمار، هیچگونه نمونه گیری انجام نشد و همه ی کودکان زیر سن دو سال که، در مهد کودک ها بودند بررسی شدند. شمار 200 پرسشنامه برای بررسی کودکان فراهم شد که، در این پرسشنامه ها پرسش هایی درباره ی بروز عفونت گوش میانی، عادت مکیدن پستانک، مکیدن انگشت، به دهان گرفتن پتو، مکیدن شیشه ی شیر و شیر مادر در طول خواب، سیگار کشیدن پدر و مادر، میزان تحصیلات پدر و مادر و شمار روزهای نگهداری کودک در مهد کودک مطرح گردید. از آزمون آماری پیرسون و مجذور کای برای بررسی ارتباط میان متغیرها وبروز این بیماری استفاده شد.یافته هابیشتر از 75 درصد کودکان مورد بررسی یکبار یا بیشتر با عفونت گوش میانی در طول دو سال نخست زندگی خود رو به رو شده بودند. یافته های این بررسی گویای آن بود که، عادت مکیدن پستانک، مکیدن شیشه ی شیر و شیر مادر در طول خواب، به دهان گرفتن پتو و ملحفه به هنگام خواب، شمار روزهای نگهداری کودک در مراکز نگهداری، سیگار کشیدن پدر و مادر و میزان تحصیلات آنها، با بروز عفونت گوش میانی مرتبط بوده و ارتباط هر یک از متغیرهای یاد شده با بروز عفونت گوش میانی از لحاظ آماری معنی دار است.نتیجه گیریعفونت گوش میانی یک بیماری شایع در طول دو سال نخست زندگی به شمار می آید و با عاداتی چون، مکیدن پستانک، مکیدن شیشه ی شیر و به دهان گرفتن پتو، ارتباط آشکار دارد، هر چند که مکیدن انگشت شست و به دهان گرفتن اسباب بازی، با بروز این بیماری ارتباطی چشمگیر ندارد.
کلیدواژگان: عفونت گوش میانی، عادات مکیدنی، کودکان زیر دو سال -
ارزیابی سفالومتریک در بیماران کلاس سه (Class III) درمان شده با چین کپ: یک کارآزمایی بالینی خود کنترلصفحه 122بیان مساله: شیوع مال اکلوژن کلاس سه در جامعه های گوناگون، متفاوت بوده و از سه تا پنج درصد گزارش شده است. درمان زود هنگام این ناهنجاری از اهمیتی به سزا برخوردار بوده و به آنها سفارش شده است.هدفدر این پژوهش، اثر درمانی چین کپ بر روی بیماران دارای ناهنجاری کلاس سه بررسی شده است.
مواد وروشدر این بررسی که، از گونه ی کارآزمایی خودکنترل (Self-Controlled Clinical Trial) بوده است، شمار 40 بیمار دختر و پسر (55 درصد دختر و 45 درصد پسر) با مال اکلوژن اسکلتی کلاس سه با معیار سنجش نیمرخ صاف یا مقعر و اورجت وارونه که با چین کپ درمان شده بودند برگزیده شدند. میانگین سنی بیماران، 2±5/8 سال و میانگین دوره ی درمان، 12±22 ماه بود که، درمان تا دستیابی به نیمرخ طبیعی و از میان رفتن اورجت منفی تا حداکثر 34 ماه ادامه یافت و سفالوگرام های نخستین و پایانی از هر بیمار فراهم شد. در این بررسی از آزمون آماری رتبه ی هم علامتی ویلکاکسون (Wilcoxon Signed Rank test) استفاده گردید.یافته هاواکاوی سفالومتریک نمایانگر میزان تغییرات زیر بر روی این بیماران بود. تغییر اندازه در شاخص ماگزیلا (3/1±5/0SNA=) و ماندیبل (5/1±7/1- SNB=)، تغییر الگوی رشد مندیبل از افقی به عمودی (8/2±8/2LAFH=)، تصحیح ناهنجاری کلاس سه (3/1±1/1 ANB=)، (9/1±7/2 Wit’s=) و تغییر زاویه ی دندان های جلویی فک بالا و پایین (3/4±1/3- IMPA=، 1/5±1/3to NA= 1). تغییرات فضای بالایی و پایینی فارینکس (Upper and Lower pharynx) معنی دار نبود.نتیجه گیریبودن رابطه ی منفی میان سن درمان و اثرات چین کپ نشان داد که، هر چه سن استفاده پایین تر باشد اثرات اسکلتی آن آشکارتر است. اثر استفاده از دستگاه بیشتر در مراحل آغازین به کارگیری آن پدیدار می شود.
کلیدواژگان: کلاس سه، چین کپ، ارزیابی سفالومتری -
صفحه 131بیان مساله: در ایران با وجود انجام بررسی های سفالومتریک گوناگون وارایه ی معیار استانداردهای بافت سخت، به بررسی و واکاوی بافت نرم کمتر توجه شده است.هدفاین پژوهش با هدف بررسی بافت نرم صورت بزرگسالان دارای اکلوژن و رابطه ی اسکلتی طبیعی استان فارس انجام گردیده است.مواد و روش کاردر این پژوهش، 1500 دانشجو با دامنه ی سنی 18 تا 24 سال و میانگین سنی 21 سال زاده شده در استان فارس، معاینه ی بالینی شدند که، 44 نفر با اکلوژن طبیعی و صورت متناسب برای فراهم کردن پرتونگاری سفالومتری جانبی استاندارد برگزیده شدند. پس از انجام واکاوی، این افراد (23 زن و 21 مرد) که، دارای اندازه های طبیعی نرمال سفالومتریک بودند، بافت نرم صورت آنها با آنالیزهای اشتاینر (Steiner)، ریکتز Ricketts))، مریفیلد (Merrifield) و هالدوی (Holdaway) بررسی گردید و مقادیر به دست آمده، پس از انجام آزمون های آماری (تی تست و لون) با مقادیر استاندارد این آنالیزها مقایسه شد.یافته هادر آنالیز مریفیلد، اندازه ی زاویه ی Z در دو گروه زن و مرد، تفاوتی چشمگیر نداشت و تقریبا یکسان بود. در آنالیز ریکتز، میانگین فاصله ی لب های بالا و پایین از خط E، در دو گروه زن و مرد، تفاوتی نداشت و در هر دو جنس، مقادیری همسان به دست آمد. در بررسی اشتاینر دیده شد که، مردان لبهایی جلو زده و برجسته تر از زنان دارند و میانگین به دست آمده برای گروه مردان، بیشتر از زنان بود. در حالی که در آنالیز هالدوی، از 11 متغیر اندازه گیری شده، تنها سه متغیر، ضخامت چانه، لب بالا و میزان کشش لب بالا، در میان دو گروه تفاوت آماری معنی دار داشت و دیگر متغیرهای اندازه گیری شده، تفاوت آماری معنی دار با هم نداشتند. بررسی این سه متغیر نشان داد که، ضخامت چانه، لب بالا و میزان کشش لب بالا در مردان بیشتر از زنان است.نتیجه گیرییافته های این پژوهش معیارهای بافت نرم را در جمعیت مورد بررسی به دست داد و نشان داد که، به جز آنالیز اشتاینر و هالدوی و آن هم تنها در سه مورد از اندازه گیری ها، تفاوتی معنی دار آماری میان افراد این پژوهش، با نمونه های ارایه شده ی خارجی، وجود ندارد.
کلیدواژگان: بافت نرم، سفالومتری جانبی، اکلوژن طبیعی، رابطه ی اسکلتی
-
Page 1Pain is one of the most commonly experienced symptoms in medicine and, as such, is a major concern to the physician. The word pain has been used by almost every one and has been described by a variety of terms and according to personal past experiences and memories of it. Pain is not only considered as a specific sensation associated with actual or potential tissue damage but also depends on cultural background, cognitive, motivational and affective factors, personality, attention and so on. Being so, with the full knowledge that any definition for pain is arbitrary and open to question, one may define pain with its multidimensional nature as an unpleasant sensation created by a noxious stimulus which acts as a protective mechanism. Pain not only includes a sensory discriminative component but also involves the accompanying reaction elicited by the stimulus. So, the study, diagnosis, and treatment of pain requires the recognition of all those factors related to the pain experience. Accordingly, familiarity with stimulation and measurement techniques and theories of pain and their related mechanisms, will be a necessity to apply pain control procedures. The purpose of this article is a relatively comprehensive review in pain continuum and its specifications based on biologic principles with the emphasis on relationship of pain mechanisms with oro-facial areas.
-
Page 10Statement of Problem: Dental caries and abscess, pain, trauma, oral habits, malocclusions and eruption anomalies are the main reasons for people dental visits. Other reasons are calculus dental, discoloration, anomalies in number and shape, cleft lip and palate, gingival problems, primary and secondary herpes and dental hypoplasia.PurposeThe aim of this study was to investigate the reasons for visiting a dentist during the past 10 years and also to evaluate the tendency of parents for treatment of children's dental problems.Materials And MethodsIn this descriptive study, 450 files from a private pedodontic dental clinic were randomly chosen. Age and the reason for visiting the dentist, and also the tendency of parents for continuing dental treatments were surveyed to evaluate the parental interest for children's dental care. The files were divided into 3 age-groups of 0-2, 2-6 and 6-12 years.ResultsThe mean age of the patients was 6.4 years. The reasons for visiting the dentist were respectively dental caries (47%), pain (28.86%), clinical examination (15%), dental abscess (9.33%), tooth eruption (7.77%), trauma (6.66%), gingival problems (2%) and oral habits (1.33%). Also 18.88% of children referred for dental treatment.ConclusionThe most important cause of visiting the dentist was caries (47%) that shows their parents were not familiar with preventive measures. Also only 18.8% of parents brought their children for dental treatment showing most of the parents did not believe in the importance of primary dentition.
-
Page 16Statement of Problem: Regarding the cariostatic effect of fluoride on caries reduction and with respect to successful experiments of school-based fluoride mouth rinse (FMR) programs in some countries, Oral Health Bureau of the Ministry of Health and Medical Education decided to start FMR program in all primary school after a national survey on oral health status in 1998.PurposeThe aim of the present study was to evaluate the effectiveness of this program in caries reduction of 9-year-old students after 2-3 years of using NaF mouth rinse in Shiraz primary schools.Materials And MethodsFor this purpose, 200 students (100 boys and 100 girls) who were selected by simple random sampling were examined according to WHO criteria.ResultsThe mean DMFT/dmft were determined and compared with the available data of 9-year-old students before starting of the program (1998). Results showed that there were not statistically significant differences in mean DMFTs of the two surveys. Similarly, the differences in mean dmfts of the two studies were not statistically significant and the reduction rate was less than the anticipated amount by Oral Health Bureau.ConclusionIt seems that uncontrolled use of FMR with weak supervision may be the main cause of not-significant effects of the program.
-
Page 27Statement of Problem: One of the difficulties that a dentist encounter during root canal treatment is the cleaning and shaping of curved root canals. While doing this procedure the probability of zipping, perforation, apical transportation and canal curvature change increases that all of those are the result of not following the original root canal path by the file. This will fail the prognosis of root canal treatment.PurposeThis in vitro study was undertaken to evaluate the effects of a hand and a rotary instrumentation technique (passive step back and profile system) on canal curvature of mesial roots of human extracted molar teeth.Materials And MethodsIn this experimental study, 40 mesial roots of first molar teeth with (20-40 degree) curvature were used. The roots were divided randomly into two groups of 20 and the canals were prepared by a hand instrumentation technique (passive step-back) and a rotary (profile system). Pre and post instrumentation radiographs were taken by radiographic platform. The amounts of alteration in canal curvature were measured by the aid of Adobe Photoshop 7 and Auto CAD 2000 software. Results were analyzed using Man-Whitney test.ResultsAfter instrumentation, canal curvature showed 85% reduction in passive-step back and 65% in profile system experimental groups. Mean canal curvature reduction in passive-step back was 3.15+1.94 while in profile system was 1.85+1.67. There was statistically significant difference between two experimental groups (p<0.05).ConclusionUnder the condition of this study, it seems that better maintenance of the original canal curvature in profile systems was due to the difference, between the properties of Niti and Stainless steel files.
-
Page 36Statement of Problem: Nowadays in all developed countries, attention to health and prevention of disease occurrence has priority to treatment. High fluoride intake through drinking water is one of the important factors of dental flourosis.PurposeThis study investigates the prevalence of dental fluorosis and its relationship with level of fluoride in drinking water among children aged 12-15 years old throughout a community in Southern Iran.Materials And MethodsThe study was a cross-sectional and cluster random sampling method. 406 guidances school 406 students (186 females and 220 males aged 12-15 years) in Bastak and its suburb, belonging to the city of Bandar Lenge in Hormozgan Province during 1380 were entered our study. ANOVA and t. test were used for statistical analysis by SPSS software.ResultsThe study showed that high levels of water fluoride amount was the cause of prevalence and severity of dental fluorosis in the area. For instance, the rate of water fluoride in Harang village (1.55 PPM) compared to Jonahs village (0.75 PPM) showed a higher prevalence of dental fluorosis in Harang. The community flourosis index (CFI) was 0.83 which was 0.96 and 0.02 in anterior maxilla of boys and girls respectively and in posterior maxilla were 0.81 and 0.89 respectively. In anterior mandible, these figures were 0.77 and 0.84 and in posterior mandible were 0.65 and 0.71.ConclusionConsidering the average level of fluoride in water (1.05 PPM) and the average of local temperature (26.1ºC) with CFI of the (0.83), we can conclude that the rate of fluoride in drinking water of this area was above the WHO recommendation. Finally, we suggest that the level of fluoride should be reduced in local drinking water.
-
Page 44Statement of Problem: Dental caries is the most common chronic infectious diseases involving about 95% of population and still is a major cause of loss of teeth. Dental caries diagnosis is a challenging task for dental practitioners. In spite of developing different diagnostic methods for better evaluation of dental caries, conventional intraoral films continues to be the most widely used radiographic modality for the diagnosis of dental caries.PurposeThe aim of this study was to evaluate the efficiency of Ekta speed plus, insight radiographic films, and RVG ui 100 in detecting proximal caries lesions.Materials And MethodsSeventy two surfaces of 36 extracted human premolars were evaluated. Radiographs of teeth blocks were taken with two different films and RVG, under standard conditions. The presence or absence of approximal caries was evaluated by six observers according to 3 points confidence scale. The actual status of each surface of the tooth was histologicaly determined from the teeth sections. Sensitivity and specificity of the imaging modalities were calculated and the observer responses were assessed with Fissure Exact Test.ResultsThe sensitivity values of Ekta speed plus, Insight and RVG were 24.3%, 18% and 46% respectively, while the specificity values were 86.4%, 87.1% and 78% respectively. The difference in detecting approximal carious lesions between the systems was not statistically significant.ConclusionThis study suggests that there is no significant difference between the three imagining modalities in detecting approximal caries. So, Insight film and RVG ui sensor merit considerations as the new standard of care.
-
Page 52Statement of Problem: Bacteria and their destructive byproducts are the main causes of pulpal and periapical diseases. The main goal of the root canal therapy is to eliminate these bacteria from the root canal systems to prepare a suitable environment for the healing of periradicular tissues. Total elimination of these bacteria from root canal system is impossible, even by cleaning, shaping and irrigating with antibacterial solutions; therefore, utilization of antibacterial filling materials can help to achieve a better result.AimThe purpose of this study was an in vitro comparison of antibacterial effect of AH26 and AHplus sealers on infected root canals with enterococcus faecalis bacteria.Materials And MethodsFor this experimental study, 90 single rooted human teeth including upper incisors and canine were chosen. The crowns were removed and the root canals were cleaned and shaped. Smear layer was removed from canals and the roots were contaminated with entrococcuous faecalis bacteria following their sterilization. The roots were randomly divided into four experimental groups. The root canals of two groups were obturated using gutta percha and AH26 sealer with the lateral condensation technique. Root canals of the remaining groups were obturated by the same method but by using AHplus sealer. After incubation periods of 2 and 7 days, 4 mm segments were prepared from the middle third of roots and following removal of gutta percha from the segments, dentinal shavings were collected from the inside walls of the segments. The dentinal shavings were cultured and the presence of bacteria and the number of colonies were evaluated. The data were compared with each other by Mann-Withney and Chi-Square tests.ResultsThe findings of this study demonstrated that AH26 sealer can kill all the bacteria in 2 and 7 days but AHplus sealer can not eliminate the bacteria from the infected root canals and a significant rise in the number of colonies was seen when comparing the incubation period of 2 days with 7 days.ConclusionThe findings of this survey illustrated a strong antibacterial effect of AH26 in comparing with AHplus which may be due to the greater amount of formaldehyde releases from this sealer.
-
Page 61Statement of Problem: The major objectives of root canal treatment are removal of all irritant from the root canal space and accomplish a proper shaping of the space and total obturaion of this space. So, diagnosis of root curvature is critical and can affect on proper preparation and prevention of procedural accidents.PurposeThe aim of this study was to measure and evaluate the root curvature of permanent teeth that were treated at Endodontic Department of Shiraz Dental School (2001-2002).Materials And MethodsIn this case control study, all endodontic treated patients with standardized radiographic films to determine the working length were analyzed and the angel of root curvature, were evaluated by Schneider method. After image projection and drawing of two lines, one on long axis of the canal and the other from apical foramen to the first line, the constructed angel was measured.ResultsFrom 398 evaluated films, the root curvatures in posterior teeth were more than that in anterior teeth. Most of the roots (80%) had root curvatures directed to the mesial or distal plane although root curvatures to distal plane were more common. All of the roots had mild to moderate curvatures (0-25 degrees) except the mesial root of the first mandibular molar that had severe root curvature (more than 25 degrees). The mean of root curvature of permanent teeth were between 2.76 to 28.28 degrees.ConclusionThe results indicated that root curvatures in teeth were common and practitioners should be aware in the case of any difficulty, and refer the case to a specialist.
-
Page 69Statement of Problem: Ceramic materials with excellent biocompatibility are widely used to achieve highly esthetic ceramic restorations. Although these ceramic materials usually provide an excellent restorations but failures do occur, and it is a challenge to the dentist. A number of composite resin systems are marketed for repair of failed porcelain restorations. Repair of failed porcelain restorations typically involves adhesion of a composite resin to the fractured porcelain. The porcelain surface can by physically altered with air abrasion, a diamond bur, or hydrofluoric acid (HF). Silanization of porcelain and viscosity of bonding agent is an important factor in this respect.PurposeThe goal of this study is to compare three commercially available composite resin materials and one type of porcelain, in relation to their bond strength under a flexural load with an instron testing machine.Materials And MethodsFifty porcelain blocks of 8×5×3 mm were divided into 3 groups of 15 experimental blocks (repaired with 3 different composites) and 5 blocks as control group and their bond strength were evaluated under a flexural load with an instron testing machine.ResultsThe result revealed that flexural bond strength as follows: XR-Bond/Herculite (group 1)>Scotchbond Multi-Purpose/Brilliant (group 2)>Syntac Single-Component/Tetric Flow (group 3). Bond strength in group 1 was significantly different from groups 2 and 3, however differences between group 2 and 3 was not significant.ConclusionPhysical and mechanical Properties of composite resin are important factors on flexural bond strength. Highly-filled composite produces higher bond strength. In addition to the size of filler particles, range of the particle size, is very important. In evaluating the bond strength, stresses of polymerization shrinkage and voids are very important too. XR-Bond/Herculit system has also the ability to mature the bonds. This ability may be responsible for the higher bond strength. It seems that XR Bond/Heraclites is a proper composite for repair of this type of ceramic.
-
Page 79Statement of Problem: The most prevalent congenital disorder related to palate and lip is clefting. In these patients, the prevalence of dental and skeletal anomalies is more than normal individuals affecting both permanent and milk teeth and is different in different populations due to racial differences.PurposeThis study was performed to determine the prevalence of dental abnormalities in patients with cleft lip and/or palate.Materials And MethodsIn this cross sectional study, dental casts, lateral cephalograms, panoramic (O.P.G) and periapical (P.A) radiographs and photographs of 51 patients with cleft lip and/or palate were obtained to determine the prevalence of dental anomalies. The collected data were analyzed by SPSS software and the normal and cleft side were compared using Binominal and t-tests.ResultsThe cleft occurrence was more frequent in males (56.9%) than females (45.1%) while unilateral cleft was more on the left side (47.1%) than the right side (33.4%). The most dental anomaly was tooth missing (70.6%). The upper lateral incisor in the cleft side was more susceptible to dental missing abnormalities. The incidence of dental abnormalities was greater in the cleft side than the noncleft side.ConclusionComparing the results of this study to other similar studies, it seems that cleft lip and/or palate patients show similar pattern on the prevalence of the various dental anomalies excluding racial differences.
-
Page 88
Statement of Problem: Intraoral radiographs are the most common diagnostic tool used to assess alveolar bone loss with periodontal origin. However, radiographic assessment tends to underestimate the amount of bone loss. Digital processing and manipulation of radiographic images may enhance diagnostic interpretation of radiographs.
PurposeThe aim of the present study was to evaluate the validity of linear measurement of intraosseous periodontal lesions by conventional periapical (PA) and digitized radiographs in comparison with clinical measurements.
Materials And MethodsIn this practical study, 35 standard conventional PA radiographs (Parallel technique) were obtained from 50 vertical periodontal osseous lesions. During mucoperiosteal full thickness flap surgery, the distances between the depth of periodontal osseous lesions and the crest of interproxiaml bones were measured and compared with liner measurements of the lesions by conventional PA radiographs and digitized radiographs manipulated by gamma adjustment Photoshop 7.0 software for statistical evaluation. The results of the two radiographic measurements were compared with intrasurgical measurement by Dunnett test.
ResultsConventional PA radiographs underestimated the depth of lesion in comparison with clinical measurements. Linear measurements by the two observers did not show any significant difference between digitized radiographs and clinical dimensions, but measurements by the third observer underestimated the depth of the lesion in digitized radiographs in comparison with clinical measurements. However, the amount of underestimation was less than that of measured by conventional PA radiographs.
ConclusionIn this study, the validity of digitized radiographs was more than that of the conventional PA radiographs in comparison with clinical measurements (Gold standard).
-
Page 97Statement of Problem: Head and neck cancers represent approximately 2-5% of neoplasms which is more in some countries. For example, 50% of cancers in India are of oral cavity and pharyngeal origin. Head and neck cancers are more prevalent in men, but in some regions of oral cavity, this ratio may be reversed. The majority of patients diagnosed with Head and neck cancers were over the age of 40 years.PurposeThis study was undertaken to determine the number of persons with head and neck cancer who were admitted in Radiotherapy Department of Nemazee Hospital during 2003-2004.Materials And MethodsIn this retrospective study from 2003 to 2004, 496 subjects with head and neck cancers referred to Radiotherapy Department of Nemazee Hospital were evaluated. All patients were categorized according to sex, age, dose of irradiation and localization of the tumor.ResultsThe mean age of patients was 49 for men and 43 years for women. The most common site of the head and neck cancers was the brain (228 cases, 46%), followed by neck (57 cases, 11.5%) and larynx (56 cases, 11.3%). Squamous cell carcinoma (SCC) was the most common tumor followed by astrocytoma, meningioma and lymphoma. It was shown that, comparison with other results, there were some similarities as well as differences in some instances.ConclusionThis research revealed that approximately 13.5% of patients who were admitted in Radiotherapy Department of Nemazee Hospital suffered from head and neck cancers. Due to complications of radiotherapy specially osteoradionecrosis, proper dental management plans before and after treatment seems necessary.
-
Page 106Statement of Problem: High consumption of sugar-containing beverages is common among children as well as adults. Its adverse affects on dental structure have been widely recognised, such beverages contribute to development of caries through decrement in dental plaque pH.PurposeThe porpuse of this study was to evaluate the changes of dental plaque pH following consumption of sugar–containing beverages according to DMFT value.Materials And MethodsIn this in vivo filed trial experimental study, 60 volunteers (12 years old) were divided into 2 groups, one group including 30 subjects with DMFT>5, and another group including 30 subjects with DMDT=0. Dental plaque pH measurements were carried out previous to and following consumption of sugar-containing beverages.ResultsFor DMFT>5 group, dental plaque pH measurements previous and subsequent to beverage consumption were 6.21 0.06 and 5.56 0.06 respectively, while for DMFT=0 group, these measurements were 6.66 0.06 and 6.34 0.07. Therefore, dental plaque pH value of DMFT>5 group in each condition was lower than that of DMFT=0 group in the comparable condition. In DMFT>5 group, dental plaque pH value subsequent to beverage consumption reduced by 0.65 0.07 and in DMFT=0 group, this reduction was 0.23 0.06. It could be concluded that the subjects with DMFT>5 were more suseptible to dental caries than the subjects with DMFT=0.ConclusionThe difference is explainable by more extensive reduction of dental plaque pH and closely approaching to critical pH (5.5), detected in DMFT>5 group. Therefore, it is recommended that parents should carefully control oral hygiene and limit the sugar–rich diets of their childrens with higher DMFT value. In addition, dental community including dentists could help to prevent caries by means of conferring knowledge about unfavorable results of high consumption of low–pH sugar containing beverages and diest too.
-
Page 113Statement of Problem: Otitis Media (OM) is one of the most common diseases in young children which is regarded as a debilitating and costly important disease.PurposeThe purpose of this study was to assess some of the possible risk factors that might be related to the occurrence of OM in the first two years of life.Materials And MethodsThe study was carried out on 200 children, with the age of 2 years or younger. Parents were asked to complete a questionnaire on the occurrence of OM, Pacifier use, thumb sucking, blanket sucking, feeding habits and also about parental smoking, parental educational level and occurrence and duration of day care attendance. Pearson Chi Square test was used for statistical analysis.ResultsMore than 75% of children were reported to have experienced one or more episodes of OM during their first two years of life. It was found that pacifier use, feeding habits, blanket sucking, day care attendance, parental smoking and parental educational level were significantly associated with the occurrence of OM.ConclusionOM was a common disease during the first two years of life and significant association existed between OM and different sucking habits, day care attendance, parental smoking and parental education. In this regard, parent's information and attention on the possible risk factors can significantly reduce the risk of OM occurrence.
-
Cephalometric Evaluation of Cl. III Patients Treated with Chin Cap: A Self Controlled Clinical TrialPage 122Statement of Problem: The prevalence of Cl. III malocclusion has been reported to be various among different races (3-5%). Early treatment of this malocclusion is highly recommended.PurposeThis study was performed to determine the effect of chin cap in early treatment of Cl. III malocclusion on the nasomaxillary complex and mandible.Materials And MethodsIn a cases control study, 40 Cl. III patients treated by upper jaw appliance and chin cap, on the basis of reverse overjet and/or concave profile, were chosen. The mean force was measured to be 200 gr on each side for 18 hours/day. The mean age was 8.5±2 years old while 55% were female and 45% were male. The analysis of cephalometric data before and after treatment were done considering the skeletal, dental and soft tissue variables. The mean treatment period was 22+12 months and was continued until 34 months.ResultsCephalometric measurements showed the following changes: SNA=0.5±1.313, Co-Po.A=2.7±2.348, SNB=-1.7±1.555, GoGnSN=1.7±1.605, NPog-FH=1.1±2.466, LAFH=2.8± 2.772, Wit’s=2.7±1.872, ANB=1.1±1.331, IMPA=-3.1±4.298, 1 to NA=3.1±5.078 demonstrating an increase in anteroposteiror indices of maxilla, vertical change of mandibular growth and a change in the angle of anterior teeth of upper and lower jaws. Changes in upper and lower pharyneal space were not statistically significant.ConclusionThere was a negative correlation between the effect of chin cap therapy and age which was appeared in the early stages of its application.
-
Page 131Statement of Problem: Despite numerous cephalometric studies and criteria proposed with respect to standards for hard tissue, studying and analysis of soft tissue has received much less attention in Iran.PurposeThis study aimed to evaluate adults facial soft tissue with normal occlusion and skeletal relationships in Fars province.Materials And MethodsIn this study 1500 university students in the age range of 18-24 years were examined clinically. From whom, those with normal occlusion and balanced faces were selected for cephalometric evaluation. After analysis, 44 subjects including 23 females and 21 males with normal cephalometric measurements were selected to conduct Steiner, Rickett’s, Merrifield and Holdaway analysis on their facial soft tissue. The obtained values were then compared with standard ones using the above Cephalometric soft tissue analysis and the T and Leven’s statistical tests.ResultsAccording to the results of Merrifield analysis, values for the Z angle were almost identical and did not display a significant variation within each of the female and male groups. Using the Rickett’s analysis, the mean distance for upper and lower lips from the E-line were not radically different, and similar values were obtained for both groups. The male subjects had more distinctive projected lips compared to their female counterpart. According to the results obtained from Steiner analysis, the mean distance value for the male group was higher than that of the female group. However the results from Holdaway analysis showed that only three variables out of a total of 11, chin thickness, upper lip thickness and the extent of upper lip strain had a statistically significant difference between the two subject groups. The remaining measured variables did not display any significant differences.ConclusionWe can conclude that men suffered from a higher upper lip strain compared with women. Furthermore, with the exception of Steiner and Holdaway (only for three of the measurements), statistically no significant differences were observed between the values of the sampled subjects and those sampled outside Iran.