فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1384)

نشریه مطالعات ملی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1384)

  • 186 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/09/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • فرانک جمشیدی صفحه 7

    هدف از نگارش مقاله حاضر، پاسخ به چند پرسش نظری درباره هویت و جنگ است. هیچ یک از پرسش ها به طور مستقیم به منشا پیدایی هویت نمی پردازند، بلکه چگونگی تداوم حس هویت طی جنگ را آشکار می کنند. این پرسش ها عبارتند از:? - چرا در بحث های نظری درباره جنگ، پرداختن به موضوع هویت اهمیت می یابد؟? - چه ارتباطی میان هویت، معنایابی و جنگ می توان یافت؟? - معنایابی، تا چه حد بحث از هویت را به ابعاد ذهنی مربوط می کند؟
    برای پاسخ گویی به پرسش های بالا، متغیر مستقل روایت به مثابه ظرفی که مظروف معنا در آن جای می گیرد - در نظر گرفته شده است هم چنین متغیر جنگ به مثابه متغیر درجه دومی که از طریق گزینش یا پررنگ کردن برخی روایت ها و کنار گذاشتن یا کم رنگ کردن برخی دیگر و دخل و تصرف در چینش و آرایش آن ها به منظور سامان دادن به چارچوب نظام غیریت ساز و مرزبندی با محیط، معنای خاصی را شکل می دهد و به مدد تحریک افراد به جست و جوی آن معانی، هویتی یکپارچه و منسجم را از خلال آن به روایت ها و معانی مستتر در آن ها بارور می کند.

    کلیدواژگان: خاطره، خاطره گویی، خاطره نویسی، هویت، روایت، جنگ
  • فرزاد پورسعید صفحه 31

    جنگ ها از جمله رویدادهای هویت سوز و در عین حال هویت سازند و جنگ تحمیلی هشت ساله علیه کشورمان نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. از سوی دیگر هویت نیز محصول این همانی شناخت از سوی خویش و دیگری است و می تواند به این همانی یا انطباق تصاویر ذهنی تحویل شود. در این چارچوب، تصاویر هنری از جمله تصاویر سینمایی امکان ها و محمل هایی برای بازنمایی، و روایت رویدادها و مفاهیم به مثابه منابع و مولفه های هویت ساز به شمار می روند و می توانند به خودیابی جوامع کمک کنند. ژانر سینمای جنگ در جامعه ما نیز عمدتا در پی روایت و بازپرداخت جنگ تحمیلی به منزله رویدادی هویت ساز است و می کوشد تا آن را به پاسخ پرسش از کیستی ما وارد نماید. بر این اساس مقاله حاضر به تحلیل روایت سینمایی ابراهیم حاتمی کیا از جنگ تحمیلی به مثابه روایتی عرفانی و معنوی پرداخته و سعی دارد تا نمادها و چارچوب های زمانی و مکانی آن را در برداشتی که با چارچوب های هویتی انقلاب اسلامی ملازم است بازخوانی کند.

    کلیدواژگان: جنگ تحمیلی، خودفرانگرده، روایت سینمایی، انقلاب اسلامی
  • منوچهر لک صفحه 63

    جنگ تحمیلی به عنوان یکی از رخدادهای عظیم تاریخ معاصر ایران حوزه های متفاوت زندگی فردی و اجتماعی ایرانیان را تحت تاثیر قرار داد. ادبیات – به ویژه شعر - نیز به عنوان یکی از حوزه های تفکر و اندیشه ایران، تحولی عمیق را شاهد بود. شاعر ایرانی، با آغاز جنگ تحمیلی، تلاش کردند، با استفاده از اسطوره های تاریخی ملی و دینی و طرح شخصیت های حماسی در شعر خود، بر نقش هویت سازی آن ها تاکید نمایند. استفاده از اسطوره ها در سروده های جنگ تحمیلی، نشان می دهد که ایرانیان، هنوز هم پیوندهای فرهنگی خود را با عناصر هویت بخش تاریخ و فرهنگ کشورشان حفظ کرده اند و از این نمادها و ساختارهای تاریخی، در بازیابی هویت خویش استفاده می کنند. این مقاله بر آن است تا پس از بازشناسی اسطوره های ملی و دینی، نقش هویت بخش آنان را در تقویت روحیه دفاع و افزایش وفاق و وحدت ملی در میان ایرانیان، بررسی نماید.

    کلیدواژگان: اسطوره، اسطوره ی ملی، اسطوره ی دینی، هویت، هویت بخشی، شعر، جنگ تحمیلی، دفاع
  • سید عبدالامیر نبوی صفحه 85

    جنگ به عنوان رخدادی سرنوشت ساز، زندگی و زبان مردم یک جامعه را تا دهه ها بعد تحت تاثیر قرار می دهد. برخی از پی آمدهای جنگ با نتیجه آن (پیروزی یا شکست) در ارتباط است و برخی هم ناشی از خود جنگ و استلزامات آن است. در مقاله حاضر، دو موضوع درباره دوره پس از جنگ، مورد توجه و تاکید قرار گرفته است: اول، پدیده روزمره شدن مرگ که در صورت تداوم و تعمیق می تواند به نهادینه شدن جایگاه مرگ در زندگی (مرگ اندیشی) منتهی شود و آثار خاص خود را به همراه دارد، دوم، تقسیم بندی ناراضیان از منطق و روند حاکم بر زندگی در دوره صلح و آرامش، به ویژه کسانی که می کوشند به نحو آرمان ها و ارزش های دوره گذشته را احیا کنند.

    کلیدواژگان: جنگ و ستیز، هویت، مرگ اندیشی، روزمره شدن مرگ، دیرآمدگان
  • سید حسین ولی پور زرومی صفحه 99

    این مقاله تلاش دارد تا به جایگاه هویت ملی در دفاع مقدس بپردازد. در ابتدای مقاله اشاره می گردد که جدایی میان گفتمان انقلاب اسلامی و گفتمان جنگ تحمیلی در بررسی مقوله هویت ملی چندان واقعی به نظر نمی رسد و برعکس رابطه وثیقی میان این دو برقرار است. نویسنده ضمن توجه به دگرگونی های هویتی در گذشته تاریخی ایران، برای تحلیل مقوله هویت ملی در گفتمان جنگ نیز، به «بحران مشروعیت» در مفاهیم ملی گرایانه اشاره می نماید. با بررسی این کلیات، اصل مباحث مقاله در دو بخش مبانی هویت ملی در جنگ و تاثیر هویت ملی بر رفتارهای جنگی، تنظیم می گردد. در بخش اول، آموزه های دینی، انقلابی و ملی به عنوان مبانی تشکیل دهنده هویت ملی در دفاع مقدس مورد دقت قرار می گیرند و در بخش دوم نیز پنچ مولفه هویت دفاعی، تسلیم ناپذیری و روی کرد عدالت محورانه، حاکمیت نظام صدقی اسلامی، بسیج و انسجام ملی و نهایتا معنویت و روحیه ملی، برای بررسی نقش شاخص های هویت ملی بر رفتارهای جنگی مورد پردازی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، گفتمان جنگ، مبانی هویتی، هویت ارزشی، رفتارهای جنگی
  • رمضان شعبانی سارویی صفحه 123

    جنگ به عنوان پدیده ای اجتماعی، همواره در جوامع انسانی وجود داشته است. جنگ ایران و عراق به عنوان یکی از طولانی ترین و خونین ترین جنگ ها - پس از جنگ جهانی دوم - در تاریخ دویست ساله ایران از آن جهت مهم است که توانست روندی را که از اول حکومت قاجاریه مبنی بر از دست دادن بخش هایی از اراضی ایران و نفوذ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بیگانه در کشور آغاز شده بود، را پایان دهد.
    در حماسه هشت سال دفاع مقدس، رهبر سیاسی، با اتخاذ استراتژی دفاع مردمی و با اتکا به ارزش های دینی و تکیه بر قدرت ملی و مذهبی، بدون چشم داشت به حمایت خارجی و با تقویت روحیه مردم و بهره گیری از شور انقلابی و بسیج توده ای با تجربه موجود از انقلاب اسلامی پس از دویست سال توانست روند هزیمت و خودباختگی ملی در برابر بیگانه را تغییر داده و با گشایش فصلی جدید در تاریخ ایران، هویت واقعی ایران و ایرانی را به جهانیان بنمایاند.

    کلیدواژگان: راهبرد، دفاع مردمی، بسیج، هویت، هویت ملی
  • معرفی و نقد کتاب
  • اجتناب ناپذیری جنگ
    محمد درودیان، سیدضیاء هاشمی صفحه 145
  • نقد و بررسی ادبیات مظلوم دفاع مقدس
    محمدرضا سنگری، داود میرمحمدی صفحه 161
  • بررسی جنگ های پانصد سال اخیر ایران و مقایسه با جنگ تحمیلی عراق علیه ایران
    رضا شیرزادی، اسماعیل منصوری لاریجانی، شهره پیرانی صفحه 167
|
  • Faranak Jamshidi Page 7

    The current research aims at answering some theoretical questions about war. None of the questions will directly study the origin of "identity" but they will delineate the continuity of the "sense of identity" during a war. The questions are: 1- Why "identity" becomes an important issue in theoretical debates about war? 2- What relationship can one find between identity, meaning and war? 3- To what extent can "meaning" link the debate over identity to mental perspectives? In answering the above questions, the independent variable of narration was taken into account. The variable of war serves as a second one which uses narrations either by selecting them or magnifying their influence. The chief hypothesis of the current work is that the permanency of an identity which is founded on an event called war completely depends on the process of war. Therefore, if this process mingles with other important processes which engulf a country after a war (like negative crises of internal government disputes and positive crises of reformation and development), the new identity which is an outcome of war will face great changes.

    Keywords: Identity, War, Narration, Memory
  • Farzad Poursaeid Page 31

    Wars are regarded as events of destructividentity as well as constructive - identity. The imposed war between Iran and Iraq also had not been exceptional to this rule. On the other hand, identity is also product of self - identification by self and other and can transform to this identiicaion or imaginary adaptation. In this framework, artistic images including cinematic pictures, options and instrumert for representing and narrating events and concepts, are regarded as resources and components of constructive - identity and can contribute to self - exploration of societies. War s cinema genre in our society is mainly seeking to narrate and represent imposed war as event of constructive - identity and attempt to tie it to our response to question of our identiy. On this base, this article analyze cinematic narration of Ibrahim Hatamikia from imposed war as mystical and spiritual narration and try to review institutions and tis time and contextual framworks in a perception that is consistent with Islamic revolution identity frameworks.

    Keywords: Imposed war, Self-transcending, Cinematic narration, Islamic revolution
  • Manoocher Lak Page 63

    The imposed Iran- Iraq war, as one of the most significant events of contemporary Iranian history, affected different aspects of social as well as individual lives of Iranian people. Literature in general and poetry in particular witnessed a tremendous impact on Iranian thought at the time. With the start of the war, Iranian poets tried to make use of religious, historical and national myths in creating epical characters in their poetry which would help show the true Iranian identity. The use of myths in war poetry shows that Iranians have preserved their bonds with their historical and cultural identity and use these historical symbols and structures in redefining their identity. This research work attempts to identify the religious and national myths which helped to raise the morale of Iranian people and forged unity among them.

    Keywords: Myth, National myths, Religious myths, Identity, Poetry, Imposed war, Defence
  • Seyed Abdolamir Nabavi Page 85

    War is a phenomenon which can leave a decisive influence on the lives and language of the people of a country for decades to come. Some of the results of a war have direct relation with its outcome of victory or defeat. Some other consequences are created by war itself. The current work studies two post-war outcomes: First, the phenomenon in which death becomes something ordinary and everyday; the persistence of such a phenomenon can lead to the institutionalization of death in people s lives and minds and can have its own effects. Second, the divisions that government critics make of the logic and process ruling on the lives of the people at the time of peace; this can especially be seen among those who want to revive the ideals and values of some former times.

    Keywords: Battle, War, Identity, Death, Everyday death, Late comers
  • Seyed Hossain Valipour Zeroomi Page 99

    This article examines the role of national identity in sacred defence. First, the article Suggest that differentiation between Islamic revolutions discourse and imposed war is seen less actual in examination of national identity and, conversely there is a strong connection between them. The author While Looking at identity changs in history of Iran, refers also to "Legitimacy Crisis" in nationalistic concepts to analyze national identity in War discourse. By Considering these concepts, main discusses of The article are regulated in two Parts including bases of national identity in war and its in fluence on Warfare treatments. In Part One, religious, revolutionary, and national doctrines are Considered as the Constructive bases of national identity in Sacred defence. In Part two, also analyzes five Components of national identity, unsurrendability, and Justice- Center approch domination of Islamic Truth System, mobilization and national integration and Finaly, Spirituality and national Morale For Considering the role national identity guid lines on Warfare treatments.

    Keywords: Sacved defence, War s discourse, Identity Foundations, Value Identity, Warfare behaviours
  • Ramezan Shabaani Sarooi Page 123

    War, as a social phenomenon, has always existed in human communities. The Iran-Iraq war was one of the bloodiest conflicts after the Second World War. This eight-year war has had different influences, amongst them one can make mention of the fact that it virtually put to an end the process that had started from the beginning of Qajar period during which Iran had lost significant parts of its territory. It also brought to an end the political, economic and cultural influence of foreign powers. In the eight-year Iran-Iraq War, the country s political leadership implemented a huge public defence strategy and solely depended on national and religious values. Iran could, through public mobilization and without outside help, change the trend of alienation and foreign influence after 200 years. This actually opened a new chapter in Iranian history and mirrored the true identity of Iran and the Iranian people to the world.

    Keywords: Strategy, Public defence, Mobilization, Identity, National identity
  • Strategy Public defence Mobilization Identity National identity
    Mohammad Doroodian, Seyed Zeia Hashemi Page 145
  • Criticizing and Considering of Versified Literature of Sacred defence
    MohammadReza Sangarin, Davood Mirmohammadi Page 161
  • The Examination of Last 500 Years Wars of Iran and Comparing them With imposed war of Iraq against Iran
    Reza Shirzadi, Esmail Mansourilarijani, Shohreh Pirani Page 167