فهرست مطالب

دانشکده پرستاری و مامایی مشهد - پیاپی 13-14 (پاییز و زمستان 1381)

مجله دانشکده پرستاری و مامایی مشهد
پیاپی 13-14 (پاییز و زمستان 1381)

  • 98 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/01/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • لیلا ولی زاده، وحید زمان زاده، اسکندر فتحی آذر، عبدالرسول صفاییان صفحه 1
    زمینه و هدف
    از دلایل عمده مرگ و میر مادران و نوزادان و عوارض مربوطه، مراقبتهای ضعیف دوران بارداری می باشد. مراقبتهای قبل از تولد در صورتی مؤثر خواهند بود که همراه با ارائه خدمات پیشگیری، عوارض دوران بارداری را به موقع شناسائی و ضمن انجام اقدامات لازم زنان باردار را برای دریافت مراقبت های مورد نیاز ارجاع دهد. با توجه به اهمیت ارجاع این پژوهش به منظور تعیین کیفیت ارجاع و پیگیری در واحد های ارائه دهنده مراقبت های دوران بارداری در مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد درسال 79 13 انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی 325 مادر باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر مشهد، با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای و تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل فرم پرسشنامه مشخصات مراکز بهداشتی و درمانی و مامای مراقبت کننده، فرمهای مشخصات فردی مادر باردار، آگاهی مادر از فرآیند ارجاع، راهنمای ارجاع، تعیین نیاز به ارجاع، نحوه ارجاع، تناسب و نتایج ارجاع بود که با روش مصاحبه و مشاهده تکمیل شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای توصیفی و آمار تحلیلی کای اسکوئر استفاده گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه 7/34 درصد از مادران باردار مراجعه کننده به واحد مامائی مراکز بهداشتی و درمانی شهر مشهد ارجاع شدند. 1/53 درصد از موارد ارجاع شده همراه با دریافت بازخورد از سوی مرجع ارجاع بود و 60 درصد از ارجاعهای انجام شده توسط منابع ارجاع پیگیری شده بودند. 8/42 درصد از موارد ارجاع به روش توصیه شفاهی صورت گرفته بود و با توجه به راهنمای ارجاع مادران باردار فقط 62 درصد از ارجاعهای انجام شده مناسب بود. میزان نیاز به ارجاع در افراد مورد مطالعه 8/66 درصد تعیین گردید و 5/62 درصد افراد علیرغم نیاز، ارجاع نشده بودند. دلیل عدم ارجاع افراد نیازمند در 6/80 درصد موارد نقص در انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال و عدم ثبت دقیق نتایج حاصل از بررسی وضعیت مادر باردار و عدم رعایت دستورالعمل های بهداشتی بود. نتیجه گیری و پیشنهاد: نتایج پژوهش نشان داد که بسیاری ازمادران بارداری که نیاز به ارجاع دارند، ارجاع نمی شوند. همچنین موارد زیادی از ارجاع های انجام شده، نا مناسب می باشد. یافته ها بیانگر نامناسب بودن روش ارجاع و کم بودن میزان ارائه باز خورد از سطوح مرجع و میزان پیگیری از طرف منابع ارجاع می باشد. جهت بهبود عملکرد واحدهای مامایی در زمینه ارجاع مادران، تدوین و ترویج راهنمای مدون و کامل ارجاع پیشنهاد می گردد. آموزش ماماهای مراکز بهداشتی درمانی در زمینه ارجاع ضروری بنظر می رسد.
  • طلعت خدیوزاده، میترا کولیوند، سوسن پارسای، سید رضامظلوم صفحه 10
    زمینه و هدف
    باتوجه به اهمیت سلامت و تغذیه زنان که در اکثردوران زندگی خود وضعیت های آسیب پذیری را متحمل می شوند و عدم وجود اطلاعات کافی در مورد وضعیت تغذیه و میزان شیوع اختلالات تغذیه ای در زنان سنین باروری شهر مشهد، مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخص توده بدنی و درصد وزن ایده آل زنان سنین باروری شهر مشهد در سالهای 77-1376 انجام شد. منظور از سنین باروری در این پژوهش سنین 49-15 سالگی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی می باشد و در آن 2000 زن در سنین بین 49-15 سال که حامله و شیرده نبوده، از هیچ روش ضد بارداری هورمونی استفاده نمی کرده و سالم بوده اند، به روش نمونه گیری طبقه ای خوشه ایو تصادفی از بین سه طبقه زنان شاغل، خانه دار و محصل و به نسبت حجم هر طبقه انتخاب شدند. مشخصات فردی افراد مورد پژوهش به روش مصاحبه و شاخص های تن سنجی وزن، قدو دور مچ با روش های استاندارد سنجیده شد. میانگین و انحراف معیار ویژگی های مورد بررسی محاسبه ودر تجزیه وتحلیل داده ها ازآ زمون کای دو استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس شاخص توده بدنی 6/51 در صد و بر اساس درصد وزن ایده آل 5/47 درصد از زنان سنین باروری شهر مشهد دارای نسبت وزن به قد طبیعی بودند. شاخص توده بدنی در 1/21 درصد افراد کمتر از 8/19 و در 4/27 درصد بیشتر از 26 بود. در کل 6/33 درصد از زنان زیر 25 سال شاخص توده بدنی کمتر از 8/19 و 9/56 درصد از زنان بالای 40 سال شاخص توده بدنی بالاتر از 26 داشتند.
    نتیجه گیری و پیشنهاد: کم وزنی در زنان نوجوان و جوان زیر 25 سال ووزن بالا و چاقی در بین زنان بالای 40 سال از شیوع بالایی برخوردار است. یافته ها بیانگر شیوع بالای اختلالات تغذیه ای در دو انتهای طیف سنین باروری می باشد، که ضرورت آموزش های تغذیه ای در این افراد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زنان، سنین باروری، تغذیه، شاخص توده بدنی، درصد وزن ایده آل
  • زهرا دلگشا، فرزانه جعفرنژاد، معصومه کردی، سید رضامظلوم صفحه 19
    زمینه و هدف
    یائسگی شروع دوران جدیدی در زندگی یک زن است. تغییرات ناگهانی هورمونهای زنانه بعد ازیائسگی ممکن است مشکلات و عوارضی ایجاد کند. با توجه به اینکه هورمون درمانی در این گروه از زنان تا حد زیادی از این عوارض می کاهد، لذا این پژوهش با هدف تعیین آگاهی و نگرش زنان سنین یائسگی شهر شاهرود در مورد هورمون درمانی جایگزینی در سال 1379 انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی 400 زن 65-40 ساله ایرانی و ساکن شاهرود که دارای پرونده خانوار در مراکز بهداشتی بوده اند مورد مطالعه قرار گرفته اند. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای – تصادفی هر 6 مرکز بهداشتی به عنوان طبقه، مورد مطالعه قرار گرفت و در هر مرکز با توجه به تعداد پرونده های افراد واجد شرایط، به صورت تصادفی و متناسب با حجم، 4 درصد از آنها انتخاب شدند و با فرمهای پژوهشگر ساخته مورد مصاحبه و سنجش آگاهی و نگرش در مورد هورمون درمانی جایگزینی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمونهای کای اسکوئر، آنالیز واریانس یک طرفه، تی، ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد 74 درصد از افراد تحت مطالعه آگاهی ضعیف و 2/25 درصد متوسط و فقط 8/0 درصد از آگاهی خوب برخوردار بودند (میانگین نمره آگاهی 3/16 6/22). همچنین 70 درصد افراد از نگرش بی نظر و 30 درصد از آنها از نگرش موافق برخوردار بودند ولی هیچ یک از آنها نگرش مخالفی نسبت به هورمون درمانی نداشتند میانگین نمره نگرش(7/8 6/36) بین آگاهی و نگرش زنان مورد پژوهش در مورد هورمون درمانی ارتباط معنی دار وجود داشت (0001/0 < p). بطوریکه با افزایش آگاهی، نگرش زنان بهبود می یافت.
    نتیجه گیری و پیشنهاد: با توجه به آگاهی ضعیف و نگرش مثبت اکثر افراد مورد پژوهش در مورد هورمون درمانی پیشنهاد می شود از طریق ارتقاء سطح آگاهی زنان و با استفاده از هورمون درمانی که منجر به کاهش عوارض یائسگی می شود، در جهت بهبود کیفیت زندگی این قشر آسیب پذیر گام برداشت.
    کلیدواژگان: آگهی، نگرش، هورمون درمانی جایگزینی، یائسگی، سلامت زنان
  • فریده فرخی، طلعت خدیوزاده صفحه 27
    از دلایل عمده مرگ و میر مادران و نوزادان و عوارض مربوطه، مراقبتهای ضعیف دوران بارداری می باشد. مراقبتهای قبل از توید در صورتی موثر خواهند بود که همراه با ارائه خدمات پیشگیری، عوارض دوران بارداری را به موقع شناسائی و ضمن انجام اقدامات لازم زنان باردار را برای دریافت مراقبت های مورد نیاز ارجاع دهد. با توجه به اهمیت ارجاع این پژوهش به منظور تعیین کیفیت ارجاع و پیگیری در واحدهای ارائه دهنده مراقبت های دوران بارداری در مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در سال 1379 انجام شد...
    کلیدواژگان: مراقبت های دوران بارداری، ارجاع، مراکز بهداشتی و درمانی
  • طاهره بریری صفحه 39
    زمینه و هدف
    معاینه پستان یکی از راه های تشخیص زودرس سرطان پستان می باشد. این مسئله اهمیت آموزش پرسنل بهداشتی را در زمینه تشخیص زودرس سرطان پستان نشان می دهد. براین اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش نحوه انجام معاینه پستان بر مهارت بهورزان در معاینه زنان مراجعه کننده به خانه های بهداشت در سال 1377 انجام گرفته است.
    روش کار
    در این مطالعه شبه تجربی 50 نفر از بهورزان خانه های بهداشت روستاهای استان سیستان و بلوچستان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بررسی وضعیت دموگرافیک و فرم مشاهده بررسی مهارت بود. اطلاعات مربوط به وضعیت دموگرافیک به روش مصاحبه جمع آوری شد. نحوه انجام معاینه پستان توسط بهورزان قبل و بعد از اجرای یک برنامه آموزشی مدرن مورد مشاهده قرار گرفت. داده ها به وسیله آزمونهای مجذور کای و تی دانشجویی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری درمهارت بهورزان درانجام معاینه پستان قبل و بعد از اجرای برنامه آموزشی دیده شد (05/0 <‍p). مهارت بهورزان در انجام معاینه پستان پس از اجرای برنامه آموزشی افزایش قابل توجهی نشان داد.
    نتیجه گیری و پیشنهاد: آموزش معاینات پستان به بهورزان سبب افزایش قابل توجهی در مهارت و صحت انجام این معاینات توسط آنان می شود که در تشخیص زودرس و درمان بموقع مشکلات پستانی در زنان روستایی و ارتقاء سلامت آنان کمک خواهد کرد. استفاده از برنامه آموزشی تدوین شده جهت ارتقاء مهارت بهورزان در انجام معاینه پستان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، معاینه پستان، خانه بهداشت، بهورز
  • افسانه نواییان، طلعت خدیوزاده صفحه 46
    زمینه و هدف
    طبق آمار جهانی هر ساله 12 میلیون کودک زیر 5 سال در دنیا جان می سپارند که حدود 4 میلیون آن به علت عفونت حاد تنفسی می باشد. تغذیه شیرخوران با شیر مادر خطر مرگ و میر ناشی از عفونتهای حاد تنفسی را به یک چهارم و ابتلا به آن را به یک پنجم موارد کاهش می دهد. با توجه به این که شیر مادر نقش عظیمی در ارتقاء سلامت و بهبود رشد و تکامل کودکان دارد، تحقیق حاضر به منظور تعیین رابطه بین الگوی تغذیه با عفونت حاد تنفسی در شیرخواران 4 تا 6 ماهه شهر مشهد در سال 76- 1375 انجام شد.
    روش کار
    این تحقیق موردی شاهدی بر روی 200 شیرخوار در دو گروه 100 نفری سالم و مبتلا به عفونت حاد تنفسی صورت گرفت. جهت گردآوری اطلاعات از فرم پرسشنامه و معاینه استفاده شد. متغیرهایی مانند سن، جنس، وزن هنگام تولد شیرخوار و وضعیت اجتماعی و اقتصادی خانواده در دو گروه یکسان گردید و متغیرهایی از قبیل محل زایمان، دریافت آموزش درباره عفونت حاد تنفسی اختلاف آماری معنی داری نداشت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای آماری تی استیودنت و کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که بین الگوی تغذیه در دو گروه سالم و مبتلا به عفونت حاد تنفسی اختلاف معنی داری وجود دارد. (005/0= p) شانس بروز عفونت حاد تنفسی در گروهی که تغذیه انحصاری با شیر مادر داشتند 62 درصد کمتر از شیر خوارانی بود که تغذیه انحصاری با شیرمادر نداشتند (74/0-19/0= CI 38/0= OR)نتیجه گیری و پیشنهاد: بین سن 4 تا 6 ماهگی تغذیه انحصاری با شیر مادر مطلوبترین الگوی تغذیه شیرخوار است و محافظت بهتری را بر علیه عفونت حاد تنفسی یعنی اولین قاتل کودکان در جهان ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: شیر مادر، تغذیه شیرخوار، عفونت حاد تنفسی
  • مریم سادات کاوه طباطبایی، نیره خادم، اکبر درخشان صفحه 54
    زمینه و هدف
    برقراری ارتباط موثر بین پزشک و بیمار موجب رضایتمندی و افزایش اعتماد بیمار به پزشک و اجرای دستورات پزشک می گردد و علاوه بر تداوم مراجعات، تمایل بیمار را به مشارکت در امر تصمیم گیری های تشخیصی و درمانی افزایش می دهد. لذا این پژوهش به منظور بررسی موانع ارتباط پزشک و بیماراز دیدگاه پزشکان عمومی شهر مشهد در سال 1381 در مشهد انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، جهت جمع آوری اطلاعات با 50 نفر از پزشکان شاغل در مراکز بهداشتی درمانی مصاحبه تلفنی انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل مشخصات فردی، نظرسنجی در مورد عملکرد پزشکان عمومی در سطح شهر مشهد و بررسی عملکرد پزشکان مراکز بود. پزشکان به تک تک سؤالات بین صفر تا ده نمره دادند. پس از جمع امتیازها، نمره بر مبنای 100 و میانگین نمره عملکرد پزشکان محاسبه و عملکرد آنان در سه سطح طبقه بندی شد. همچنین از پزشکان درخواست گردید تا موقعیت فضای فیزیکی و امکانات اتاق انتظار و اتاق معاینه مرکز بهداشتی درمانی خود را ارزیابی و نظرات خود را در رابطه با عوامل مؤثر بر ارتباط پزشک و بیمار و همچنین موانع موجود در برقراری ارتباط مؤثر اعلام نمایند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون های آماری تی استیودنت، کای دو، من ویتنی و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمره عملکرد پزشکان در مراکز بهداشتی درمانی (9 78) بود. کمترین امتیاز مربوط به جلب مشارکت بیمار در تصمیم گیری تشخیصی درمانی (8/1 5/6) و آموزش نحوه مصرف دارو و عوارض احتمالی آن (6/13/7) بود. بین رضایت شغلی و نمره عملکرد پزشکان در برقراری ارتباط با بیمار (001/0= p)، بین وضعیت تاهل پزشکان مراکز و میزان توجه آنان به سبک زندگی بیمار و آموزش رفتارهای بهداشتی (02/0= p)، بین رضایت شغلی پزشک و گوش دادن یا توجه دقیق به صحبتهای بیمار (02/0= p) و بین سن پزشک و میزان جلب مشارکت بیمار در امر تصمیم گیری های تشخیصی و درمانی (03/0= p) ارتباط معنی داری مشاهده شد. 72درصد پزشکان سن بیمار و 84درصد آنان جنس بیمار را در برقراری ارتباط مؤثر می دانستند.
    نتیجه گیری و پیشنهاد: با توجه به یافته های پژوهش مهمترین موانع ارتباط پزشک با بیمار در مراکز بهداشتی درمانی شامل نبود انگیزه و عدم رضایت شغلی پزشکان، نامطلوب بودن فضای فیزیکی و موقعیت اتاق انتظار به ویژه اتاق معاینه، عدم توجه جلب به مشارکت بیمار در تصمیم گیری های تشخیصی و درمانی می باشد. به منظور درک عمیق تر موانع ارتباط پزشک با بیمار پیشنهاد می شود میزان انطباق نقطه نظرات پزشکان مراکز با نظرات بیماران مقایسه گردد.
    کلیدواژگان: ارتباط، پزشک، بیمار، رضایت شغلی، مشکلات، تصمیم گیری
  • زهرا عابدیان، رامش نشاط، صدیقه اظهری صفحه 67
    زمینه و هدف
    زنان علاوه بر نقش مادری و همسری سهم زیادی را در فعالیت های اقتصادی به عهده دارند و فعالیت شغلی نامطلوب مادر در طی بارداری می تواند منجر به خستگی و عوارض ناشی از آن گردد، با توجه به موارد فوق این پژوهش با هدف تعیین عوامل شغلی مؤثر بر سطح خستگی زنان شاغل باردار انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی است که در سال بر روی 100 خانم باردار شاغل در سه ماهه سوم بارداری مراجعه کننده به درمانگاه های بهداشتی درمانی شهر مشهد انجام شده است. شیوه نمونه گیری چند مرحله ای با استفاده از فرم مصاحبه، مقیاس DASS21، چک لیست شدت خستگی بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون های تی، آنالیز واریانس یک طرفه و مدل خطی عمومی و با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب اطمینان 95 درصد انجام شد.
    یافته ها
    15 درصد واحد های مورد مطالعه در سطح خستگی شدید و 4 درصد در سطح خفیف بودند. میانگین نمره خستگی 13 3/55 بود. عوامل مؤثر بر خستگی، ساعت کار (0001/0p=) و مدت ایستادن و راه رفتن (015/0p=) بود.
    نتیجه گیری و پیشنهاد: فعالیت کاری نامطلوب مادر طی دوران حاملگی می تواند منجر به خستگی شده و بر نتیجه حاملگی اثر سوء داشته باشد. لذا پیشنهاد می شود که برای زنان شاغل ساعات کار کاهش یافته و امکانات رفاهی ضروری برای آنها پیش بینی شده تا بدینوسیله از عوارض سوء بر نتیجه حاملگی کاسته شود.
    کلیدواژگان: خستگی، زنان شاغل، حاملگی، سه ماهه سوم بارداری
  • فرزانه حسن زاده، طلعت خدیوزاده صفحه 77
  • پوری هوشمند صفحه 85
    بی شک تمام کسانی که به نوعی در گستره دانش امروز فعالیت دارندن بخوبی به اهمیت پژوهش در علوم انسانی و اجتماعی آگاهند. پژوهش در واقع مجموعه فعالیت هایی است که پژوهشگر با استفاده از آنها به قوانین طبیعت پی می برد، نوع روش پژوهش ابزار دستیابی به واقعیت به شمار می رود، با توجه به وسعت ارتباطات انسانی پیشرفت های علمی، تخصصی شدن اقدامات پزشکی، استفاده از روش های کمی در پژوهش به تنهایی درک صحیحی از تجربه های درونی یا موارد غیر قابل مشاهده بدست نمی دهد. لذا در مواردی که پژوهش کمی نتواند با استفاده از آزمون نظریه های انتزاعی به واقعیت دست یابد، پژوهش کیفی کاربرد پیدا می کند. هدف این مقاله نگاهی اجمالی بر رویکرد پژوهش کیفی است...
  • چکیده انگلیسی مقالات
    صفحه 89
|
  • Valizadeh, L. Zamanzadeh, V. Fathi Azar, E. Safaiyan, A.R Page 1
    Background and
    Purpose
    The nurses has long recognized the importance of research as an essential basis for nursing development. More recently the movement of promoting evidence- based practice has brought this point into focus. However, the past studies show that the amount of utilization is in low extent. So this study was conducted to explore the barriers to and facilitators of research utilization among nurses who worked at teaching hospitals in Tabriz in 2001.
    Method
    In this descriptive study nurses who worked at teaching hospitals were participated. A questionnaire on demographic status and self-report Funk Barriers Scale (1991) were used. Data was processed using descriptive statistics.
    Findings
    Three major barriers to research utilization mentioned by nurses were “the facilities are inadequate for implementation”, “physicians will not co-operate with implementation of research results” and “the nurses do not have time to read research articles”. In nurses point of view, facilitators of research utilization were “instruction of research skills” and “supportive evaluation and management”.
    Conclusion
    In comparison to other studies, in our study a higher number of barriers were perceived. “Providing resources for education” and “facilitating research utilization in practice”, come along with removing barriers and developing appropriate facilities and rules, can result in improvement of nursing practice and quality of care.
  • Khadivzadeh, T. Koolivand, M. Parsai, S. Mazloom, S.R Page 10
    Back ground and
    Purpose
    As the importance of nutritional status in health and absence of information about nutritional status in women of reproductive ages in Mashhad, this study was designed to assess BMI and percent of ideal body weight of women of reproductive ages in mashhad, in 1997-98.
    Method
    Weight, height and wrist circumferences of 2000 healthy women was measured. They were selected by a stratified cluster randomized sampling. They aged 15-49 years and were not pregnant or lactating and didn’t use hormonal contraceptives. Data was processed by descriptive methods and relationship between BMI and percent of IBW with age was analyzed by Chi-square test.
    Results
    Based upon BMI, 51.6% and based upon percent of ideal body weight 47.5% ofwomen had normal weight. BMI in 21.1% of women was less than 19.8 and in 27.4% more than 26. BMI in 33.6% of under 25 years old women, was less than 19.8 and in 55.17% of women with equal or over 40 years was over than 26.
    Conclusion
    Lowest BMI and percent of ideal body weight was seen in under 24 years old women and highest was seen in women of 40-45 years. Findings indicate that under and over weight is more prevalent in the both limits of reproductive ages spectrum, which indicate the need for nutritional education and counseling women in this age group.
  • Delgosha, Z. Jafarnejad, F. Kordi, M. Mazloom, S.R Page 19
    Background and
    Purpose
    Menopause is the beginning of a new life for women. Sudden hormonal changes after menopause can lead to some problems. The hormone replacement therapy in this group of women may reduce adverse effects. This research was conducted to assess the knowledge and attitude of women in Shahrood about hormone replacement therapy in 2000.
    Method
    In this descriptive research 400 women aged between 40-65 years old, who attended at 6 health clinics of Shahrood selected by a random sampling method. The sample includes 4% of all women who had a health file in clinics and had sample criteria. Data was gathered by interviewing and completing a constructed questionnaire. Statistical analyses were conducted using SPSS package. Statistical test used included Chi-square, and Student-t tests, analysis of variance, and Pearson correlation test.
    Results
    The results showed that 74% of women had low level and 25.2% had moderate level of knowledge and 8% of the subjects had good knowledge about hormone replacement therapy. Mean of knowledge scores was 22.6±16.3. About 70% of subjects had no opinion about the hormone replacement therapy. Thirty percent of women were agree and none of women were disagree with using HRT. Mean of attitude scores was 63.6±8.7.There was a significant correlation between the women’s knowledge and attitude (p=. 000).
    Conclusion
    Considering the low level of knowledge and positive attitude toward HRT increasing women knowledge on HRT is suggested in order to decrease the adverse effects of menopause.
  • Farrokhi, F. Khadivzadeh, T Page 27
    Back ground and
    Purpose
    Considering the importance of referrals as a significant factor in prenatal care, this research was conducted to determine the quality of referrals and follow-up care in prenatal units of health centers in Mashhad in 2000.
    Method
    In this descriptive research, 325 pregnant women attending at urban health centers programs, were sampled using multi-stage randomized method from 26 health centers. The research instruments were: 2 questionnaires about the available facilities of health centers and characteristics of midwives who work at health centers, an interviewing form on characteristics of pregnant women and their knowledge on the referral processes. guideline for referral and a form for assessing the need to referrals, it’s relevance, kinds and manners of referral, feed back and it’s follow up. Descriptive statistics and Chi-square and student-t tests were used in data analysis.
    Findings
    In this study the rate of referrals to inside or outside of health centers were 34.7%, also 53.1 of referred cases had brought feedback of referral to and 60% had been followed up. The manner of referral in 42.8% of cases was verbal recommendation. Only 62% of referrals were appropriate. 66.8% of all subjects needed to referral, and 62.5% of all mothers who needed,it didn’t refer. Poor history tacking and poor clinical examination, lack of recording accurate description about the situation of pregnant mother and lack of attention to health instructions were the main cause of missing the referrals for mothers who needed to it.
    Conclusion
    The results showed that many of pregnant mothers who needed refferals, were not referred, and many of performed referrals were not appropriate. Furthermore, findings indicate inappropriate kinds and manners of referrals in many cases, low rate of receiving feedback and low rate of following referred mother’s problem up. So far, considering the mentioned problems in maternal referrals, providing a clear comprehensive guideline for referrals during pregnancy is necessary. Midwives should be re-instructed about the referral and practice of health centers in this regard should be supervised.
  • Bariri, T Page 39
    Background and
    Purpose
    Breast examination is one of the best ways of screening and deteeting breast cancer. This study was conducted to determine the effects of education on Behvarzes’ skills on breast examination.
    Method
    A total of 50 Behvarzes working in the health houses of Systan and Baluchestan Province were selected by simple random sampling. A pre-test and post-test were administered for collection of knowledge about the method of breast examination. Data was gathered through interview and observation and were analyzed using Chi-square and paired-t tests.
    Findings
    The results of this study showed a statistical difference in behvarzes’ skills in breast examination in pre-test and post-tests (8.92 ± 2.78 vs 32.68 ±2.68, p=0.005).
    Conclusion
    Education can significantly increase the accuracy of breast examination by Behvarzes, which can result in deteeting rural women’s breast problems specially breast cancer in early stages.
  • Navaiyan, A. Khadivzadeh, T Page 46
    Background and
    Purpose
    Respiratory Infections constitute 19.3% of under five mortality tate in our country. However, ARI in the world takes the lives of 4.04 millions of under 5 children each year. Previous studies in several countries have demonstrated a relationship between the infants’ feeding practice and the rate of death. This study was conducted to determine the correlation between the feeding pattern and the rate of respiratory infections in the infants between the ages of 4-6 months. This study compared the infant feeding patterns among 100 infants who had ARIS and 100 healthy infants.
    Method
    In this case – control study conveniently 100 infants with acute respiratory infection were sampled from hospitals and health centers and 100 matched healthy infants were selected from the health centers. The diagnosis of ARIS were made by physicians and were verified by a pediatrician. Data were gathered through interviewing the mothers and analyzed using Chi-square and t- student tests.
    Findings
    The results of this study showed a strong negative correlation between the exclusive breast-feeding and ARI (p=. 005). More receiving breast milk was contributed to less ARI.
    Conclusion
    This study clearly showed that continuing of exclusive breast–feeding is the principal strategy to prevent one of the main killers of infants and children under 5 years.
  • Kaveh Tabatabaii Khadem, N. Derakhshan, A Page 54
    Background and
    Purpose
    Effective between physicians and patients can lead to patients’ satisfaction and confidence and more effectiveness of treatments. This study was conducted to determine the physicians viewpoints on barriers to effective relationship between physicians and patients in Mashhad in 2002.
    Method
    In this descriptive research, Medical physicians who worked at health centers were interviewed. Information on physicians’ viewpoints on barriers of relationship between physicians an patients and also, their viewpoints on the physical and environmental barriers were gathered and recorded. Data were analyzed using t-student, Chi-square, Man-witney and Kroscal-Walis tests.
    Findings
    The mean of scores on relationship questionnaire was 78 ± 9 (out of 100). Physicians gained the lowest score on “participating patients in decision making process” and “patient instruction about drugs use and drugs side effects”. There was significant relationship between physicians job satisfaction with their performance on relationship with patients (p=.001), physicians’ marital status (p=. 000), attention to patients life style (p=. 02), and also physicians job satisfaction with participating patients in decision making processes (p=.03). Patients’ age and sex were mentioned as important factors in perfect relationship between physicians and patients. In viewpoint of physicians, duration of visit was the most important factor in persisting perfect relationship.
    Conclusion
    In physicians’ viewpoint, the most important barrier to physicians and patients relationship in health centers included lake of physicians’ motivation and job satisfaction, inappropriate environment, situation of waiting room, specially examination room and lake of patient participation in diagnostic and therapeutic decision – making. In order to better understanding of relationship barriers, the study of patients’ viewpoints is suggested, too. Instruction of physicians about relationship and communication is suggested.
  • Abedian, Z. Neshat R. Azhari, S Page 67
    Background and
    Purpose
    Fatigue is one of the common complaints in the pregnancy. It can occurr due to imbalance of body energy and physiologic changes, in pregnancy that may have adverse effects on pregnancy out come. Although, the employment in a job leads to the mental health of pregnant women, there is no agreement on it’s physical effects in pregnancy. The objective of this study was to determine the fatigue intensity in the third trimester of pregnancy in employed and unemployed women refered to health centers in Mashad in 2001.
    Method
    In this cross – sectional research, 100 employed and 300 unemployed pregnant women that had research include criteria,were selected by a multi-stages sampling method. The instrument of research included DASS21 criterion, fatigue intensity and a questionair on individual characteristics wich were completed by interviewing the pregnant women in a private session. Data analysis was done by Chi-square and student t tests, one – way analysis of variance and general linear models by utilizing SPSS software.
    Findings
    There was a significant difference in fatigue intensity between two groups in third trimester of pregnancy (p<.0001) the rate of excessive fatigue was 15% in employed and 1.3% in unemployed women. Also, mean of fatigue scores was 55.3±13 in employed and 46±8.7 in unemployed groups. Sleep satisfaction (p=. 0001), socio-economical class (p=.026), regular sport activities (p=.002), helping in house works (p=.001),and employment (p.0001)were having significant relationship with fatigue. Work hours per week (p=.0001) and duration of standing and walking in a day (p=.015)in employees were in related to fatigue intensity.
    Conclusion
    Employed pregnant women experience more fatigue than unemployed ones. Facilities and labor rules should be developed to help pregnant women to avoid fatigue in order to prevent it’s adverse effects and improve the quality of pregnant women health.
  • Hasanzadeh, F. Khadivzadeh, T Page 77
    Traditional Chines Medicine considers the body as an integrated whole, linked by a “Life energy” named “Qi”, which moves along a network of channels called meridians. Qi moves between “yin” and “yang”, in direction opposite but complementary tendencies in the body. In this system illness attributes to a disruption in the flow of “Qi”. There are nearly 361 acupoints along the meridians. The acupuncturists treat the patients by inserting fine needles at these sites to stimulate or suppress the flow of the Qi. In Moxibustion a herb named Moxa will be burned over the acupoints to create a stimulating heat. In acupressure acupoints are stimulated by the use of fingers and thumbs. A great number of clinical trials have shown the effectiveness of acupuncture in the clinical situations and many of researches on acupuncture are supported by NCCAM. WHO has reviewed and analyzed the results of controlled clinical researches on acupuncture and has provided a list of diseases, symptoms and conditions in which acupuncture can be used.