فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/08/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رحیم احمدی، لازلو روزیوال، شهربانو عریان، کاظم پریور، اسماعیل برازنده اصل صفحه 1
    زمینه و هدف
    مطالعه اثرات هورمون های استروئید جنسی بر ترشح انسولین و حساسیت به انسولین از نظر بالینی در درمان بیماری های وابسته، دارای اهمیت است. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی اثرات این هورمون ها بر حساسیت به انسولین در موش ها می باشد. همچنین، با توجه به نقش کانال های حساس به ATP (KATP) سلول های بتای لوزالمعده در ترشح انسولین، اثرات هورمون های مذکور بر این کانال ها نیز بررسی شد.
    روش مطالعه
    دیازوکساید یا وراپامیل به ترتیب با دوز روزانه 30 mg/kg و 100 mg/kg به عنوان داروی بازکننده یا مسدود کننده کانال های KATP سلول های بتای لوز المعده، مورد استفاده قرار گرفتند. هورمون تستوسترون با دوز روزانه 50 mg/kg به عنوان دوز جایگزین در گروه بیضه برداری شده دو طرفه و 10 mg/kg در موش های نر جراحی نشده و هورمون های پروژسترون و استرادیول به ترتیب با دوز روزانه 20 mg/kg و 200 μg/kg در موش های ماده مورد مصرف واقع شدند. موش های نر به گروه های شاهد، بیضه برداری شده یک طرفه و دو طرفه، بیضه برداری شده دریافت کننده تستوسترون، گروه جراحی نشده دریافت کننده تستوسترون، دریافت کننده دیازوکساید یا وراپامیل و گروه های دریافت کننده تستوسترون+ دیازوکساید یا وراپامیل تقسیم شدند. موش های ماده به گروه های شاهد، تخمدان برداری شده یک طرفه و دوطرفه، تخمدان برداری شده دریافت کننده پروژسترون یا استرادیول، گروه های جراحی نشده دریافت کننده پروژسترون، استرادیول، دیازوکساید یا وراپامیل و گروه های دریافت کننده پروژسترون + دیازوکساید یا وراپامیل تقسیم شدند. در هر گروه پس از چهار هفته، مقدار انسولین و گلوکز سرم خون اندازه گیری شد و حساسیت به انسولین (نسبت گلوکز به انسولین) بین گروه ها، مورد مقایسه آماری قرار گرفت.
    نتایج
    در موش های نر، بیضه برداری دو طرفه، تجویز دیازوکساید یا دیازوکساید+ تستوسترون باعث افزایش، اما بیضه برداری یک طرفه، تجویز تستوسترون، وراپامیل یا تجویز وراپامیل+ تستوسترون موجب کاهش حساسیت به انسولین شد. در موش های ماده، تخمدان برداری یک طرفه یا دو طرفه، تجویز پروژسترون، دیازوکساید یا پروژسترون+ دیازوکساید یا وراپامیل باعث افزایش اما تجویز استرادیول یا وراپامیل سبب کاهش حساسیت به انسولین گردید.
    نتیجه گیری
    تستوسترون واسترادیول کاهنده حساسیت به انسولین بوده، اما تخمدان برداری، بیضه برداری دو طرفه و پروژسترون افزایند حساسیت به انسولین بودند. در این راستا، احتمالا تستوسترون تاثیری بر باز و بسته شدن کانال های KATP سلول های بتای لوزالمعده نداشته، اما پروژسترون احتمالا از طریق مهار کانال هایKATP، ترشح انسولین را تحت تاثیر خود قرار داده است.
    کلیدواژگان: بیضه برداری، تخمدان برداری، حساسیت به انسولین، دیازوکساید، کانال های KATP، وراپامیل، هورمون های استروئید جنسی
  • شایسته بناییان، فاطمه دریس صفحه 14
    زمینه و هدف
    از تغییرات مهم دوران بارداری، افزایش وزن باردار می باشد. وزن گیری زیاد زن باردار باعث چاقی او بعد از زایمان و عوارض بعدی خواهد شد. از طرف دیگر وزن گیری ناکافی او نیز با عوارضی همچون تاخیر رشد داخل رحمی جنین و وزن کم هنگام تولد نوزاد همراه خواهد بود. لذا تعیین الگوی افزایش وزن زنان باردار ضروری به نظر می رسد. این پژوهش به بررسی الگوی افزایش وزن (میزان و روند آن) در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بروجن طی سال های 81-78 پرداخته است.
    روش مطالعه
    با استفاده از پرسشنامه و بر اساس پرونده های موجود در مراکز بهداشتی، اطلاعات مربوط به میزان و روند افزایش وزن 678 نفر از زنان باردار با حاملگی یک قلویی طبیعی که شاخص توده بدنی BMI=Body Mass Index قبل از بارداری آنها در پرونده ثبت شده بود جمع آوری شد. نمونه ها بر اساس BMI به چهار گروه کم وزن(BMI<19.8)، وزن طبیعی (BMI>19.8-26)، وزن بالا (BMI>26-29) و چاق (BMI>29) تقسیم شدند.
    نتایج
    بر اساس نتایج، در کل نمونه ها متوسط افزایش وزن بارداری 11.4 کیلوگرم بود. متوسط افزایش وزن در زنان با وزن طبیعی و وزن بالا به ترتیب 11.5 و 10.3 کیلوگرم بود که در طیف پیشنهادی Institute Of Medecine=IOM قرار دارد. نمودار افزایش وزن بین ماه های چهارم تا پنجم افزایش خطی بود، ولی در ماه های هشتم و نهم کاهش یافت. در حالی که متوسط افزایش وزن سه ماهه سوم نسبت به سه ماهه دوم بیشتر بود. لذا به نظر می رسد رسم نمودار برای تعیین روند افزایش وزن بارداری مناسب تر باشد.
    نتیجه گیری
    بر همین اساس توصیه می شود در مراقبت های دوران بارداری برای کنترل نحوه وزن گیری زنان باردار علاوه بر تعیین این میزان بر اساس جدول IOM برای هر زن باردار بطور انفرادی نمودار افزایش وزن ترسیم گردد.
    کلیدواژگان: افزایش وزن، بارداری
  • علی محمد مصدق راد صفحه 21
    زمینه و هدف
    ارگونومی علم اصلاح و بهسازی محیط کار، شغل و تجهیزات و تطابق آن با قابلیت ها و محدودیت های انسان است. بدون شک بکارگیری ملاحظات ارگونومیک وآموزش در این زمینه در هر سازمانی نقش به سزایی در مدیریت بهره وری آن سازمان دارد. عدم رعایت این ملاحظات منجر به کاهش انگیزه و بازده نیروی انسانی، افزایش میزان جابجایی و غیبت کارکنان ودر نهایت کاهش اثر بخشی، کارآیی و بهره وری سازمان می گردد. این پژوهش توصیفی، مقطعی و بنیادی - کاربردی به منظور بررسی شرایط کاری کادر پرستاری، تعیین مشکلات کاری و آسیب های شغلی آنها و میزان آگاهی آنها از علم ارگونومی کاربردی در سال 1382 در واحدهای پرستاری سه بیمارستان آموزشی بزرگ اصفهان صورت گرفت.
    روش مطالعه
    جامعه پژوهش شامل کلیه کادر پرستاری بیمارستان ها اعم از سرپرستاران، پرستاران، کمک پرستاران، بهیاران و کمک بهیاران (1274 نفر) می باشد که بر اساس نمونه گیری طبقه بندی شده سهمیه ای 499 نفر از آنها با استفاده از یک پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    میزان آگاهی پرستاران در زمینه ارگونومی با میانگین 0.76 ± 2.68 از 5 امتیاز در حد ضعیف، شرایط کاری پرستاران (از لحاظ روشنایی محیط کار، تهویه، گرمایش، سرمایش، آرامش، تجهیزات، محیط کار، وسایل حفاظتی و غیره) با میانگین 0.67 ± 2.13 از 5 امتیاز در حد ضعیف و میزان مشکلات کاری و آسیب های شغلی با میانگین 0.91 ± 2.07 از 5 امتیاز در حد کم ارزیابی شده است. بین میزان آگاهی کادر پرستاری از علم ارگونومی و میزان آسیب های شغلی از لحاظ آماری ارتباط معکوس و بین شرایط کاری و میزان آسیب های شغلی از لحاظ آماری ارتباط مستقیم معنی داری مشاهده شد. عدم رعایت ملاحظات ارگونومیک در ایستگاه های کاری پرستاری موجب اتلاف سالانه حداقل 27.5 واحد شمارش بهره وری نیروی انسانی شد. با استفاده از نتایج فوق می توان بیان نمود که بکارگیری ملاحظات ارگونومیک و فراهم نمودن آموزش های کافی در این زمینه و بهره گیری از وسایل و تجهیزات ایمنی نقش قابل ملاحظه ای در افزایش بهره وری نیروی انسانی سازمان دارد.
    نتیجه گیری
    بنابراین آموزش بهداشت حرفه ای باید یکی از اهداف عملیاتی دانشکده های پرستاری به اعم و بیمارستان ها به طوراختصاصی باشد و این مهم در برنامه ریزی های آموزشی منظور گردد.
    کلیدواژگان: آسیب های شغلی، ارگونومی، بیمارستان، کادر پرستاری
  • محمدعلی ابراهیم زاده، محمد کرمی، معصومه گلرخ صفحه 33
    زمینه و هدف
    استفاده از سموم ارگانوفسفره به عنوان حشره کش یا علف کش از دیر باز در استان هایی مانند مازندران به علت وفور مزارع کشاورزی رواج داشته است. این سموم سرانجام در چرخه طبیعی حیات قرار گرفته و در نهایت در بدن حیوانات مانند ماهی تجمع یافته و از این طریق به بدن انسان می رسند. پساب و فاضلاب های شیمیائی نیز بطور مشابه به انسان منتقل می شوند این کار تحقیقی به منظور بررسی میزان جذب این سموم در ماهی سفید انجام شده است.
    روش مطالعه
    بدین منظور از روش رنگ سنجی المن در سنجش فعالیت آنزیم کولین استراز استفاده شد. نمونه های ماهی سفید، از سه منبع دریائی، پرورشی با آب چاه و پرورشی با آب رودخانه هر یک به تعداد 8 نمونه تهیه شدند.
    نتایج
    با محاسبه میانگین جذب قرائت شده از مغز ماهی ها، فعالیت این آنزیم بر اساس فرمول المن به ترتیب 3.80، 1.38 و 0.22 میکرومول استیل تیو کولین استراز هیدرولیز شده در دقیقه در هر گرم مغز ماهی محاسبه شد. بررسی های آماری توسط Student Newman kelus test انجام شد. تفاوت معنی داری بین فعالیت این آنزیم در ماهی های سفید دریائی، چاهی و رودخانه ای به دست آمد (P<0.001) باشد.
    نتیجه گیری
    بخصوص میزان آلودگی در ماهی های پرورشی از آب رودخانه بالاست. در این گروه تماس با سموم ارگانوفسفره، فلزات سنگین و سایر سموم بالاتر از دو گروه دیگر بود. تجمع فلزات سنگین در آب چاه، مکانیزم پیشنهادی در کاهش فعالیت این آنزیم در ماهی پرورشی با آب چاه می باشد.
    کلیدواژگان: سموم کشاورزی، روش المن، کولین استراز، ماهی سفید
  • علی نسیمی، ابوالقاسم کریمیان، حجت الله علایی صفحه 39
    زمینه و هدف
    ناحیه تگمنتوم شکمی Ventral Tegmental Area=VTA در مزنسفال در دو طرف خط وسط و در عمق 9 میلی متری از سطح استخوان پس سری قرار داشته و در مراحل شکل گیری اعتیاد دخالت دارد. در این مطالعه تحریک الکتریکی این ناحیه و تاثیرش بر روند اعتیاد به مورفین مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش مطالعه
    در یک مطالعه مداخله ای، خود تزریقی داخل وریدی برای یافتن میزان اعتیاد به کار گرفته شد. 24 رت ویستار به سه گروه sham یا سالین (بدون تحریک و دریافت نرمال سالین)، گروه کنترل یا مورفین (بدون تحریک و دریافت مورفین) و گروه case یا مورفین + تحریک (تحریک الکتریکی به میزان =25 μ A جریان=100 Hz فرکانس و پریود = 0.14 میلی ثانیه، پانزده دقیقه قبل از خود تزریقی مورفین و به مدت ده دقیقه) تقسیم شدند.
    نتایج
    فقط در گروه مورفین اعتیاد حاصل شد ولی میزان خود تزریقی مورفین در گروه مورفین+ تحریک نسبت به گروه مورفین بسیار کمتر بود که نشان دهنده عدم اعتیاد گروه مورفین+ تحریک می باشد.
    نتیجه گیری
    تحریک الکتریکی VTA از افزایش میزان پدال های زده شده جهت دریافت مورفین جلوگیری کرده و بنابراین اثرات پاداشی داشته و موجب آزاد شدن دوپامین در هسته اکومبنس شده است و می توان گفت که اثر تحریکی نرون های دوپامینی بعد از تحریک این ناحیه بیشتر بوده و اغلب بر تحریک نرون های گاباارژیک مهار کننده نرون های دوپامینی و همچنین تحریک ترمینال نرون های اوران تحریکی و یا مهاری به VTA دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، VTA، مورفین
  • شاهین شیرانی، فریبا هوشمند، حمید صانعی، عبدالرحیم صانعی صفحه 46
    زمینه و هدف
    بیماری های عروق کرونر یکی از مشکلات عمده بهداشت و درمان جوامع امروز است که با تشخیص صحیح بیماری های عروق کرونری و درمان آنها می توان از پیشرفت و توسعه بیماری و فرآیند تصلب شرایین در عروق کرونری جلوگیری نمود. در حال حاضر آنژیوگرافی عروق کرونری استاندارد طلایی تشخیص بیماری های آترواسکروتیک عروق کرونری می باشد. در این روش مانند هر روش تهاجمی تشخیصی دیگر خطراتی بیمار را تهدید می نماید. از آن جمله می توان به عوارض ماده حاجب حین آنژیوگرافی مانند تهوع و استفراغ اشاره کرد. با توجه به اینکه تهوع واستفراغ از جمله شکایت های شایع بیماران بوده و یکی از معضلات در انجام آنژیوگرافی است که باعث غیر استریل شدن محیط و افزایش طول مدت آنژیوگرافی می گردد و همچنین نقش گیرنده های سروتونین مغز در ایجاد تهوع و استفراغ، لذا در این مطالعه به بررسی اثر قرص خوراکی سیپروهپتادین بر پیشگیری تهوع و استفراغ ناشی از ماده حاجب حین آنژیوگرافی عروق کرونری و ونتریکولوگرافی بطن چپ پرداخته شد.
    روش مطالعه
    در این مطالعه تعداد کل بیماران (400 نفر) به دو گروه مساوی تقسیم شدند. به یک گروه قرص پلاسبو و به گروه دیگر قرص خوراکی سیپروهپتادین 8 mg یک ساعت قبل از انجام آنژیوگرافی به بیماران داده شد. این بیماران در طی 12 ساعت بعد از انجام آنژیوگرافی از نظر وجود یا عدم وجود تهوع و استفراغ و دیگر عوارض توسط مجری طرح ویزیت و نتایج در پرسشنامه ثبت می شد و از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری t-test و x2 جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    نتایج
    عوارض minor ماده حاجب در 78 مورد مشاهده شد که با مصرف قرص سیپروهپتادین این عوارض به 27 مورد کاهش یافت. در گروهی که پلاسبو دریافت کردند 27% تهوع، 5.5% استفراغ و 3% اغ زدن و در گروهی که قرص سپروهپتادین دریافت کردند 8% تهوع، 2% استفراغ و 1% اغ زدن مشاهده شد. بین میزان شیوع عوارض در جنس مرد و زن، کسر تخلیه و گرفتاری عروق کرونر ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    داروی خوراکی سیپروهپتادین در کاهش بروز تهوع و استفراغ از عوارض minor ماده حاجب موثر بود.
    کلیدواژگان: آنژیوگرافی عروق کرونر، استفراغ، تهوع، سیپروهپتادین، ونتریکولوگرافی بطن چپ
  • معصومه دل آرام، منیژه سرشتی، محمود رفیعیان صفحه 55
    زمینه و هدف
    حاملگی ناخواسته یکی از مهم ترین مسائل بهداشتی و اجتماعی در ارتباط با برنامه های تنظیم خانواده می باشد که مخاطرات جدی جسمی و روانی برای مادر و کودک و کل خانواده در بر خواهد داشت.
    پژوهش های قبلی انجام شده حاکی از بروز درصد بالایی از حاملگی های ناخواسته در مصرف کنندگان قرص های پیشگیری از بارداری است. هدف از انجام این پژوهش تعیین علل احتمالی حاملگی ناخواسته در مصرف کنندگان قرص های پیشگیری از بارداری بود.
    روش مطالعه
    در یک مطالعه توصیفی - تحلیلی از بین زنان بارداری که در بخش های زنان و زایمان مرکز آموزشی - درمانی هاجر شهر کرد بستری بودند و قبل از این حاملگی مصرف کننده قرص های پیشگیری از بارداری بودند، تعداد 458 نفر به روش نمونه گیری آسان انتخاب ودر مورد خواسته یاناخواسته بودن حاملگی و همچنین نحوه مصرف قرص مورد پرسش قرار گرفتند. مصاحبه با زنان باردار و تکمیل پرسشنامه توسط کارشناسان ارشد مامائی انجام شد. داده های بدست آمده با استفاده از تست کای دو و تی تست تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان داد که در مصرف کنندگان قرص 46.9 % حاملگی های بصورت ناخواسته می باشد. مصرف نامرتب قرص (46.5 درصد)، ناآگاهی از علت حاملگی ناخواسته (25.6 درصد)، استفاده همزمان از داروهای دیگر (15.3 درصد) از مهم ترین علل حاملگی ناخواسته از دیدگاه افرادی بود که دچار حاملگی ناخواسته شده بودند.
    نتیجه گیری
    عدم آگاهی از چگونگی مصرف قرص های پیشگیری از بارداری، فراموشی در مصرف به موقع قرص ها و عدم اقدام صحیح در موارد فراموشی از علل مهم حاملگی ناخواسته در این پژوهش بودند که پیشنهاد می شود اقدامات لازم جهت افزایش آگاهی این افراد صورت گیرد به طوری که بتواند عملکرد آنها را در مصرف صحیح قرص های پیشگیری از بارداری تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، قرص های پیشگیری از بارداری، مصرف کنندگان قرص
  • کورش منوچهری نایینی، فاطمه دریس، نزهت زبردست صفحه 63
    زمینه و هدف
    امروزه اهمیت اجتماعی، اقتصادی پیامدهای خطیر ناشی از وقوع توکسوپلاسموزیس مادرزادی در انسان موجب گردیده تا بخش وسیعی از پژوهش ها به پیشگیری از عفونت های اولیه توکسوپلاسمایی در زنان باردار و کاستن از خطر عوارض بیماری در جنین اختصاص یابد. این مطالعه با هدف آگاهی از وضعیت ایمنی زنان باردار 45-15 ساله روستایی در مقابل توکسوپلاسما گوندی ای (Toxoplasma gondii) انجام گرفت.
    روش مطالعه
    در این مطالعه 394 نمونه سرمی با استفاده از آزمون ایمیونوفلورسانس غیر مستقیم (Indirect Immunofluorescence Antibody) Test IFAT مورد آزمایش قرار گرفت.
    نتایج
    در کمتر از یک سوم از جمعیت مورد مطالعه (%27.4) سطوحی از آنتی بادی های ضد توکسوپلاسمایی تام(Total Anti Toxoplasma Antibodies) یافت گردید که عیار آن بین 1.1600-1.50 متغیر بود. در این مطالعه تنها آنتی بادی یافت شده در سرم افراد مورد مطالعه از رده IgG بود. اگرچه در این مطالعه بین شیوع عفونت توکسوپلاسمایی و مصرف سبزیجات خام همبستگی آماری آشکاری اثبات گردید(P<0.05). اما چنین ارتباط شاخصی بین شیوع عفونت و متغیرهایی نظیر سن، تعداد آبستنی، سابقه سقط جنین و مرده زایی ناهنجاری های جنینی، محل زندگی، تماس با گربه و نوع گوشت مصرفی مشاهده نگردید (P>0.05).
    نتیجه گیری
    بنابراین تصور می گردد در این استان بخش عمده ای از زنان باردار و یا زنانی که در سنین باروری قرار دارند به علت عدم مواجهه قبلی با ارگانیسم در مقابل ابتلا به بیماری در آبستنی های بعد حساس باشند.
    کلیدواژگان: آزمون ایمنوفلورسانس غیر مستقیم، آنتی بادی های ضد توکسوپلاسما، زنان باردار روستایی، عفونت توکسوپلاسمایی
  • سعید ابریشم کار، محمدرضا عابدین زاده، حمید آرتی، آذر دانش، فریبا هوشمند صفحه 73
    زمینه و هدف
    مهم ترین شاخص در ارزیابی توانائی های درمانی بخش مراقبت های ویژه بیمارستان ها بررسی میزان مرگ و میر بیماران است. در بسیاری از مراکز درمانی سعی شده است تا عواملی را که باعث تغییر میزان مرگ و میر در بخش مراقبت های ویژه می شوند را مشخص کنند. زیرا از این اطلاعات می توان در جهت سازماندهی وضعیت بهداشتی و درمانی استفاده کرد و از میزان مرگ و میر کم نمود. هدف از این مطالعه تعیین علل بستری و مرگ و میر بیماران بستری در بخش مراقبت های بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد است.
    نتایج
    طی این دوره 296 بیمار بستری شدند که از این تعداد 79 بیمار (37.4%) فوت کردند. شایع ترین علت فوت بیماری بیماران نارسائی تنفسی (37.9%)، تروماهای مغزی (27.8%) بود. تفاوتی در زمان مرگ و میر بیماران در طول شبانه روز وجود نداشت و اکثر بیماران (12.8%) در چهار روز اول بستری فوت نمودند.
    نتیجه گیری
    اصلی ترین فاکتورهایی که باعث افزایش مرگ و میر بیماران در بخش مراقبت ویژه می شد نارسایی تنفسی، ترومای مغزی با کاهش سطح هوشیاری GCS پائین تر از 8 و گروه های سنی بالاتر از 55 سال و نوزادان بود. تفاوتی در ساعات مرگ و میر در طول 24 ساعت وجود نداشت و اکثریت بیماران (38 بیمار) در روز اول تا چهارم فوت کرده یا در همین زمان از ICU با حال عمومی مناسب مرخص شدند. بنابراین مراقبت جدی تر در این زمان بسیار مهم است. نارسایی تنفسی با 30 مورد و نوزادان با 90% مرگ و میر لزوم بازنگری در بخش های مراقبت ویژه داخلی و نوزادان را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه ICU، پیش آگهی، مرگ و میر
  • مجید آویژگان، سید محمد کاظم حسینی اصر صفحه 79
    زمینه و هدف
    دفعات اجابت مزاج، وزن مدفوع، قوام مدفوع و رویت سلول های التهابی در آزمایش مدفوع، موضوعات غالبی هستند که در بررسی یک اسهال یا هر اختلال دیگر دستگاه گوارش جستجو می گردد. این موارد، افراد سالم را از بیمار متمایز می کند. دانستن طیف طبیعی آنها هدف اصلی این مطالعه است.
    روش مطالعه
    تعداد 1000 نفر فرد سالم از بین مراجعین به مراکز بهداشتی شهر کرد انتخاب شدند. پس از توضیح روش کار، ابتدای دوره را با قرص کارمین و انتهای دوره را با قرص ذغال فعال شده مشخص کردیم. در انتها، وزن مدفوع و متغیرهای دیگر شامل تعداد دفعات اجابت مزاج و زمان ترانزیت ثبت شد. با نرم افزار SSPS، نسخه 7.5 و با آنالیزRegression، و t-test تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفت.
    نتایج
    متوسط وزن مدفوع در 24 ساعت، در افراد مورد مطالعه 349± 131 گرم بود. میانگین اجابت مزاج 1.5 بار در یک شبانه روز بود و زمان ترانزیت روده حدود 12.5 ساعت تخمین زده شد. وزن مدفوع با چهار متغیر، سن، جنس، وزن افراد و مصرف نان در رژیم غذائی، ارتباط مستقیم و معنی داری نشان داد (P<0.005) و بین دفعات اجابت مزاج و وزن مدفوع، ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر این اساس، معیارهای اسهال در افراد ایرانی، متفاوت از این تعریف در افراد غربی است که در کتب مرجع ذکر شده است. بویژه این تفاوت در مقدار وزن مدفوع چشمگیرتر است. با توجه به تفاوت حجم و دفعات اجابت مزاج در افراد با رژیم غذایی ایرانی، باید تحقیقات بیشتری درباره تعریف اسهال در این گروه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اسهال، ایرانی، تشخیص، رژیم غذائی
|
  • Rahim Ahmadi, Lazloo Roozbval, Shahrebanoo Ovian, Kazem Pavboov, Asmaeil Barazandeh Asl Page 1
    Background And Aim
    The effects of sex steroid hormones on insulin secretion and sensitivity is important for related disorders treatment. Therefore, the main purpose of the present study was to clarify the effects of sex hormones on insulin sensitivity in rats. Due to the role of pancreatic b-cells’ ATP-sensitive K+ (KATP) channels in insulin secretion, the effects of the hormones on pancreatic KATP channels were also studied.
    Method
    Diazoxide (30mg/kg/day) or verapamil (100mg/kg/day) were used as pancreatic b-cells’ KATP channels opener and blocker, respectively. Testosterone (50 mg/kg/day) as replacement dose in bi-orchiectomized rats and 10 mg/kg/day in intact male animals and progesterone (20 mg/kg/day) and estradiol (200 μg/kg/day) in female rats were also used. Male rats were divided into nine groups consisting of: control, uni-and bi-orchiectomized, testosterone receiving bi-orchiectomized, testosterone receiving intact rats, diazoxide or verapamil and testosterone plus diazoxide or verapamil receiving animals. Female rats were divided into control, uni-and bi-ovariectomized, progesterone or estradiol receiving bi-ovariectomized and progesterone, estradiol, diazoxide or verapamil receiving and progesterone plus diazoxide or verapamil receiving animals. After 4 weeks, serum glucose and insulin were measured and insulin sensitivity (glucose/insulin ratio) was compared statistically between the groups.
    Results
    In the male rats, bi-orchiectomy, and diazoxide or diazoxide plus testosterone treatments increased insulin sensitivity; but uni-orchiectomy, testosterone, verapamil or testosterone plus verapamil treatments decreased insulin sensitivity. In the female rats, uni- and bi-ovariectomy, progesterone, diazoxide or progesterone plus diazoxide or verapamil, treatments increased insulin sensitivity; but estradiol or verapamil treatments resulted in the decrease of insulin sensitivity.
    Conclusion
    Testosterone and estradiol were insulin sensitivity reducers but ovariectomy, bi-orchiectomy and progesterone were insulin sensitivity enhancer in rats. Presumably testosterone was not contributed in closing or opening of pancreatic b-cell KATP channels but progesterone influenced insulin sensitivity by its inhibitory effect on pancreatic KATP channels.
    Keywords: Diazoxide, Insulin sensitivity, KATP channels, Orchiectomy, Ovariectomy, Verapamil
  • Shaesteh Bnaean, Fatemeh Deris Page 14
    Background And Aim
    One of the important physiological changes during pregnancy is maternal weight gain. High weight gain results in postpartum obesity, and inadequate weight gain results in IUGR (Intra Utery Growth Rate) and low birth weight. The aim of this study was to determine maternal weight gain pattern in prenatal care centers of Boroujen city in 1999-2002.
    Method
    Questionnaires were completed using files of 678 pregnant women in these centers. Based on the Body Mass Index (BMI) the cases were divided into four groups consisted of low weight (BMI<19.8), normal (BMI>19.8-26), high weight (BMI>26-29) and obese (BMI>29).
    Results
    The mean weight gain of the whole sample was 11.4 kg, and it was 11.5 for normal and 10.3 for high weight groups, that was in the recommended range of Institute Of Medicine (IOM). Weight gain in the fourth and fifth months was linear. The mean weight gain was higher in the 3rd trimester compared to the 2nd one.
    Conclusion
    Therefore drawing the chart of weight gain for each pregnant woman is better than determining weight gain for trimesters.
    Keywords: Pregnancy, Weight gain
  • Ali Mohammad Mosadeghrad Page 21
    Background And Aim
    Ergonomy is the science of improvement of the work environment, job and equipment and adapting them to the human abilities and limitations. Using ergonomic approach in organizations has a significant role in their productivity. The aim of this study was to examine nurses’ work situations, job dangers and their knowledge about ergonomic in nursing units of three large university hospitals in Isfahan in the year 2002.
    Methods
    The population of the survey consisted of all nursing personnel of the three hospitals (1274 persons). 499 nursing personnel were chosen by classified sampling and a questionnaire was filled for each one.
    Results
    The knowledge of the nursing personnel about ergonomic was low (2.68±0.76 out of 5); nursing personnel work condition was weak (2.13±0.67 out of 5), and the rate of job injuries exposure was low (2.07±0.91 out of 5).
    Conclusion
    Providing efficient education about ergonomic and its application has a significant role in human resource productivity.
    Keywords: Ergonomic, Isfahan, Job injuries, Nursing personnel
  • Mohammad Ali Abrahimzadeh, Mohammad Karami, Masomeh Golrokh Page 33
    Background And Aim
    Organophosphorous (OP) compounds are widely used as pesticides, insecticides and herbicides in cultivation areas such as Mazandaran. These agents affect the environment and human health. The aim of the present study was to determine the activity of acetylcholinesterase (AChE) in fishes that have been exposed to pesticides or other toxins.
    Method
    The activity of AChE was measured using colorimetric Ellman procedure. Fishes (white fish, Rutilus frisi, n =8) were caught from three different sources (Caspian sea, well- and river- fed fish). The data was analyzed by Student Newman Kelus test.
    Results
    The enzyme activity was 3.80, 1.38 and 0.22 μM hydrolyzed ASCh/min/g for sea, well and river fish brains, respectively. The mean AChE activity was significantly different in the three groups (P<0.001).
    Conclusion
    The pollution in the river-fed fishes was especially high, since their exposure to OP compounds, heavy metals and other toxins had been higher than others. Accumulation of heavy metals in wells, is a proposed mechanism for reduction of AChE activity in well-fed fishes.
    Keywords: Acetyl cholinesterase, Ellman procedure, White fish Organophosphorous componnds
  • Ali Nasimi, Abolghasem Karimian, Hojatolah Alaei Page 39
    Background And Aim
    Ventral tegmental area (VTA) is located in the mesencephalon and it is one of the main nuclei that play a major role in drug abuse or addiction. In this study we investigated the effect of electrical stimulation of the VTA on addiction to morphine.
    Methods
    Intravenous self-administration was used to quantify the level of drug-dependence. Twenty-four Wistar rats were divided into three groups: 1) Sham or saline group that had surgery and received saline by self-administration. 2) Control or morphine group that had surgery and received morphine by self-administration. 3) Case or morphine + stimulation (25 μA; 100 Hz; 0.14 ms period; for 10 minutes) group that had surgery and received electrical stimulation 15 minutes before morphine self-administration.
    Results
    Addiction was seen only in the morphine group, and electrical stimulation of the VTA prevented the addiction.
    Conclusion
    Electrical current stimulates all type of the neurons in the VTA. Since dopaminergic neurons comprise two-third of its neurons, VTA stimulation may cause the release of dopamine in the nucleus accumbence and produce rewards so that the animal needs no further rewards from morphine.
    Keywords: Addiction, Morphine, VTA
  • Shahin Shirani, Fariba Hooshmand, Hamid Saneei, Abdolrahim Saneei Page 46
    Background And Aim
    Coronary artery disease is one of the most common problems in medicine. The correct diagnosis of the affected artery and its treatment can prevent further development of atherosclerosis. Coronary angiography is the gold diagnostic standard of coronary atherosclerosis disease, but causes some dangers for the patients, such as adverse reaction to contrast agent media. Vomiting and nausea are the most common problems during angiography that increase the length of angiography and cause unstrile condition. Nausea and vomiting are related to the serotonin receptors in the brain. The purpose of this study was to investigate the effect of cyproheptadine (a serotonin blocker) on vomiting and nausea during angiography and ventriculography.
    Methods
    In this study, 400 patients were divided into two equal groups. One group received a placebo and the other received 8 mg of cyproheptadine one hour before the angiography. The patients were visited during 12 hours after the angiography and a questionnaire was filled. The data was analyzed using c² and t tests by SPSS.
    Results
    Minor adverse reaction rate, which was 78 cases, reduced to 27 cases by using cyproheptadine tablet. In the patient, who received placebo the rate of nausea was 27%, vomiting 5.5% and retching 3%. But in those who received cyproheptadine the rate of nausea was 8%, vomiting 2% and retching 1%. The adverse reactions were not correlated to sex, ejection fraction and coronary artery obstruction.
    Conclusion
    Cyproheptadine had an important role in decreasing nausea and vomiting during angiography.
    Keywords: Angiography, Cyproheptadine, Nausea, Vomiting, Ventriculography
  • Masomeh Dalaram, Manizheh Sereshti, Mahmood Rafieian Page 55
    Background And Aim
    Unwanted pregnancy is one of the social and health concerns in the family planning. Previous researchers have demonstrated the high prevalence of unwanted pregnancy in oral contraceptive pill (OCP) users. The aim of this study was to determine the causes of unwanted pregnancy in this group of women.
    Methods
    In a descriptive and analytical survey, 458 users of contraceptive pills, who referred to Hajar hospital of Shahrekord, filled a questionnaire about their pregnancies. Data was analyzed by using t- and chi-square test.
    Results
    The rate of unwanted pregnancy was 46.9% in OCP users. Irregular use, forgetting the use of the pills and drug interactions were the most important causes of unwanted pregnancies in the OCP users. 24.5% of women did not know the causes of their pregnancies.
    Conclusion
    We suggest that educational programs in the family planning centers must be improved to affect the practice of OCP users.
    Keywords: Oral contraceptive pills, Shahrekord, Unwanted pregnancy
  • Koorosh Manochehri, Fatemeh Deris, Nozhat Zbardast Page 63
    Background And Aim
    In the recent years Toxoplasma gondii has been increasingly recognized as an important pathogen of humans. It is one of the most common causes of latent infection in humans throughout the world. If primary Toxoplasma infection is acquired during pregnancy, the organism may be transmitted to the fetus. So, of importance is the prevalence of antibody in pregnant women. The aim of this study was to find the immunity status of rural pregnant women against Toxoplasma infection.
    Methods
    The present study was carried out on 394 serum samples collected from the rural pregnant women aged 15-45 years, in Chaharmahal and Bakhtyari province, using Indirect Fluorescent Antibody Test (IFAT). The correlation between Toxoplasma infection and some variables such as age, delivery grade, the history of abortion and stillbirth, malformations of the newborn infant, location and food habits of the subjects, and direct contact of the women to cats was also investigated.
    Results
    The prevalence rate of total anti- Toxoplasma antibodies in the women was 27.4% and the titers ranged between 1.50-1.1600. There were not any classes of acute phase antibodies, IgM and IgA in the sera. Although there was no correlation between Toxoplasma infection and the mentioned variables, there was a significant correlation between Toxoplasma infection and raw vegetable consumption by the women (P<0.05).
    Conclusion
    Because majority of the rural pregnant women lacked any anti- Toxoplasma antibodies and may be at risk of acute primary Toxoplasma infection in further pregnancies, the health policies should be directed toward the improvement of awareness of pregnant women about Toxoplasma infection and the routes of transmission. Moreover, the health programs should be designed to determine the status of immunity against Toxoplasma among women in gestation period through a serological surveillance program to prevent or diminish the complications of congenital toxoplasmosis in the affected fetuses.
    Keywords: Anti Toxoplasma antibodies, Food habits, IFAT, Rural pregnant women, Sero, epidemiology, Toxoplasma infection
  • Saeid Abrishamkar, Mohammad Reza Abedin Zadeh, Hamidreza Arti, Azar Danesh, Fariba Hooshmand Page 73
    Background And Aim
    The rate of mortality in an intensive care unit (ICU) is one of the most important criteria for evaluation of a hospital. In this article the moralities of the ICU of Kashani General Hospital of Shahrekord from 23 Sept 1998, until 23 Sep 2001 have been analyzed.
    Method
    A cross-sectional survey was performed on all the patients admitted to the ICU during this period.
    Results
    In this period 296 patients were admitted and 79 patients (27.9%) died. 35.8% of the patients were females, 60.5% were males and 3.7% were neonates. The main reasons of mortality were respiratory failure (37.9%) and brain trauma (27.8%).There was no difference between the times of death during 24 hours. Most of the patients were expired or discharged from the ICU during the first four days. Mortality was more prevalent in the patients older than 55 years and in neonates.
    Conclusion
    More attention during the first four days of the admission to the ICU is necessary.
    Keywords: Intensive Care Unit (ICU), Mortality, Shahrekord
  • Majid Avigegan, Smohamad Kazem Hosine Asl Page 79
    Background And Aim
    The main items which are evaluated in a GI disorder or diarrheal state are; frequency of defecation, stool weight, stool consistency and presence of inflammatory cells in the stool. The aim of this study was to find the normal range of the mentioned variables so that could help to differentiate between healthy persons and patients.
    Methods
    The sample consisted of 1000 healthy persons among attendants of Shahrekord health centers. After explaining the method, they were requested to collect a 24-48 hours stool specimen in special containers. Carmen was used as beginning marker and activated charcoal used as end of the period marker. The variables of each stool were written down in a questionnaire. The SSPS software was used for analyzing the data by regression and t-test.
    Results
    The mean daily stool weight of the sample was found to be 349±131 gr. On average the frequency of defecation was 1.5 times a day and the intestinal transit time was estimated to be about 12.5 hours. Stool weight had a significant correlation with gender, body weight, age, amount of bread consumed daily and defecation frequency (P<0.005).
    Conclusion
    Based on the results the diarrheal criteria for Iranian population are different from what mentioned in the reference books for western population. This is significant, especially for stool weight. More studies are necessary to find out definitive criteria of diarrhea for Iranian population
    Keywords: Criteria, Diarrhea, Diet regimen, Iranian