فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1383)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1383)

  • 88 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/07/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات تحقیقی
  • طاهره سیما شیرازی، رضا نیلی پور صفحه 7
    مقدمه
    مقاله حاضر گزارشی است از چگونگی طراحی، ساخت و محتوای آزمون تشخیص نارسا خوانی. جمعیت هدف این آزمون کودکان فارسی زبانی هستند که قادر به یادگیری خواندن نیستند و چه بسا نارساخوان باشند.این آزمون تشخیصی اولین آزمون خواندن معیار برای کودکان فارسی زبان است.
    مواد و روش تحقیق: چارچوب نظری این آزمون بر مبنای دو آزمون خواندن معتبر انگلیسی به نامهای «تحلیل مشکلات خواندن دورل» و «تحلیل توانایی خواند نیل» و محتوای زبانی آن مبتنی بر واژگان و متن های کتاب فارسی کلاس اول است. بدنه اصلی آزمون مرکب از دو متن داستانی همتا (موازی) است که واژگان و ساختار جملات آن از نظر بسامد، قاعده مندی، ساختار هجایی، صرف، نحو و معنا شناسی توسط دو متخصص زبانشناس و سه معلم کلاس اول به دقت کنترل شده است. این آزمون بر روی 605 دانش آموز دختر و پسر پایه اول ابتدایی که به صورت تصادفی از مناطق مختلف تهران انتخاب شده اند معیار شده است. روش پژوهش مقطعی و توصیفی- تحلیلی است.در این آزمون علاوه بر تعیین صدکها، میانگین ها و انحراف معیار دقت و سرعت خواندن، از ضریب همبستگی پیرسون و یومن ویتنی نیز استفاده شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    روایی آزمون از طریق فرم های همتا (90%) و اعتبار آن به طریق اعتبار محتوایی بررسی شده است. این آزمون که دارای یک بخش تکمیلی مرکب از زیر آزمونهای املا، تناظر نویسه - واج، خواندن کلمات بی قاعده، خواندن ناکلمه ها و دستنویس نیز هست، می تواند در تشخیص نارساخوانی و آسیبهای مرتبط با خواندن کاربرد داشته باشند.
    کلیدواژگان: خواندن، آزمون، نارساخوانی، اعتبار، روایی
  • فربد فدایی، مریم پوررضا، کیانوش هاشمیان صفحه 12
    مقدمه
    این بررسی به منظور تاثیر فیلم توام با طنز در کاهش افسردگی بیماران اسکیزوفرنیک بستری در بخشهای توانبخشی درازمدت انجام گرفته است.
    مواد و روش تحقیق: 50 نفر از بیماران اسکیزوفرنیک بلوک های 5 و 6 بیمارستان روانپزشکی رازی به روش نمونه گیری آسان انتخاب و به دو گروه 25 نفری مرکب از گروه تجربی و گروه گواه تقسیم شدند. در ابتدا میزان افسردگی آنها از طریق آزمون افسردگی بک اندازه گیری شد. سپس یک روز در میان، روزی 30 دقیقه به مدت دو هفته برای گروه تجربی بخشهایی از فیلم های کمدی صامت چارلی چاپلین و روآن اتکینسون (مستربین) به نمایش گذاشته شد. برای گروه گواه نیز به همان نسبت بخشهایی از یک فیلم مستند در مورد پیدایش کره زمین پخش شد. در پایان هفته دوم، میزان افسردگی هر دو گروه به وسیله آزمون بک مجددا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    جهت بررسی معنی دار بودن تفاوت میان افسردگی گروه تجربی پیش از مداخله و پس از آن و نیز بررسی گروه گواه، به همین ترتیب از آزمون رتبه علامت دار ویل کاکسون برای نمونه های زوجی استفاده شد. برای توصیف داده ها، جدول فراوانی و ترسیم نمودارها نیز نرم افزار SPSS و Excel مورد استفاده قرار گرفت. طبق این بررسی میان نمره های افسردگی گروه تجربی پیش از مداخله و پس از آن تا میزان 95% اطمینان، تفاوت معنی دار وجود دارد. ولی میان نمره های افسردگی گروه گواه تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    فیلم های کمدی سبب کاهش معنی دار از نظر آماری در افسردگی بیماران اسکیزوفرنیک با اقامت طولانی در بیمارستان روانی می شوند.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرینا، فیلم درمانی، افسردگی بدنبال روانپریشی
  • نرگس ادیب سرشکی، یگانه صالحپور صفحه 16
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور تعیین میزان پذیرش دانش آموزان دارای اختلال شنیداری توسط دانش آموزان عادی در مدارس تلفیقی و غیر تلفیقی (عادی) انجام شده است. تحقیقات گوناگون نشان داده اند عامل پذیرش دانش آموزان استثنایی توسط دانش آموزان عادی در موفقیت برنامه های تلفیقی یا فراگیرسازی(Inclusion) موثر می باشد.
    مواد و روش تحقیق: روش پژوهش در این تحقیق زمینه یابی می باشد و برای توصیف میزان پذیرش دانش آموزان نیمه شنوا از پرسشنامه(Acceptance Scale) استفاده شده است. نمونه های تحقیق شامل 323 دانش آموز عادی دختر و پسر کلاسهای سوم، چهارم و پنجم دبستانهای تهران بودند که همکلاسی دارای اختلال شنوایی داشتند. این نمونه ها بطور تصادفی از مناطق پنج گانه تهران انتخاب گشتند. همچنین این پژوهش یک نمونه 65 نفری از دانش آموزان همین مقاطع تحصیلی را در مدارس غیر تلفیقی جهت مقایسه مورد بررسی قرار داد. برای بررسی پایایی یا اعتبار، پایایی تقسیم به نصف اسپرمن – براون 82%+ بود همچنین ضریب آلفا 77%+ گزارش شد. در روش آزمون مجدد در دو موقعیت به فاصله سه هفته ضریب ثبات 68%+ بود. در این تحقیق تاثیر جنسیت و نوع مدرسه (تلفیقی، غیر تلفیقی یا عادی) بر میزان پذیرش دانش آموزان دارای اختلال شنیداری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش در زمینه عامل جنسیت نشان داد که در مدارس تلفیقی پذیرش دانش آموزان پسر بیشتر از دختران است و در مورد مقایسه میزان پذیرش در مدارس تلفیقی و غیر تلفیقی (عادی)، نتایج نشان دهنده میزان پذیرش بالاتر در مدراس تلفیقی می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    همانطور که از نتایج پیداست دانش آموزان نیمه شنوای مدارس تلفیقی از میزان پذیرش بالاتری توسط همکلاسی ها برخوردارند. این برتری در مدارس تلفیقی بیانگر این واقعیت است که تجربه تماس و آشنایی با کودکی که نیازهای ویژه دارد می تواند بر پذیرفته شدن این دانش آموزان توسط دانش آموزان عادی اثر گذار باشد. محدودیتهای این پژوهش و کم بودن پژوهشها در این زمینه ضرورت پژوهشهای بیشتر بخصوص در زمینه مداخلات مناسب جهت افزایش پذیرش را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: کودک استثنایی، کودک دارای اختلالات شنیداری (نیمه شنوا)، فراگیر سازی، پذیرش، مدارس تلفیقی، اختلالات شنیداری
  • فریدون لایقی، مریم فرزاد صفحه 24
    مقدمه
    خم شدگی ثابت مفصل پروگزیمال انگشت مشکل عمده پس از شکستگی های داخل مفصلی، خارج مفصلی فالانکس، صدمات تاندونی است و رفع به موقع آن موجب آسیب کمتر مفصلی خواهد شد.
    این روش ایجاد کشش پیشرونده نیست بلکه رشد دادن سلولهای بافت خم شده است. سلولهای بافت کانتر کته شده وقتی در حداکثر اکستنشن قرار میگیرند تحریک به رشد شده و به طور داخلی مجددا جهت گیری و تغییر می کند.
    مواد و روش تحقیق: در این تحقیق 28 انگشت که دچار خم شدگی ثابت بوده و به مرکز دست ایران مراجعه کرده بودند تحت درمان به روش گچ گیری سریال قرار گرفتند در روز مراجعه میزان. T.A.M در خم شدگی ثابت و فلکشن گپ بیماران ارزیابی شد. طی یک ماه هر یک روز در میان یکبار گچ باز شده و حمام پارافین، ماساژ موبیلیزیشن و تمرینات فعال و غیرفعال برای مفصل انجام میگرفت. سپس مجددا انگشت در وضعیت بیشتری از اکستنشن قرار می گرفت. در انتهای دوره درمان یک ماهه ارزیابی مجدد (مشابه موارد ارزیابی اولیه) انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین T.A.M بیماران از 88.51 به 130.18 افزایش یافته است و میانگین خم شدگی ثابت از 37.59 به 8.14 و فلکشن گپ بیماران (از 4.37 به 2.37 کاهش داشته است.
    نتیجه گیری
    گچ گیری سیلندری سریال به طور قابل توجهی در رفع خم شدگی ثابت مفاصل پروگزیمال موثر است.
    کلیدواژگان: خم شدگی ثابت مفاصل پروگزیمال انگشتان، گچ گیری سیلندری
  • عاطفه خوش آئین، فاطمه پور فاطمی، کیمیا کهریزی، یاسر ریاض الحسینی، مرضیه محسنی، نیلوفر بزاززادگان، نوشین نیک ذات، حسین نجم آبادی صفحه 27
    مقدمه
    کاهش شنوایی 1 نفر از هر 1000 تا 2000 کودک تازه متولد شده را تحت تاثیر قرار می دهد. بیش از 50% از این موارد را به عوامل ژنتیکی نسبت میدهند. کاهش شنوایی غیر سندرمی بیش از 70 درصد از موارد ناشنوایی ارثی است که 85 درصد از آن وراثت جسمی مغلوب دارند و تا کنون بیش از یکصد جایگاه (locus) برای این نوع ناشنوایی برآورد شده است. ژن های مختلفی با این ناشنوایی در ارتباط هستند که عمده ترین آنها جهش در ژن کانکسین 26 (GJB2) می باشد که در جمعیت های مختلف وجود دارد. موتاسیون در این ژن سبب کاهش شنوایی غیر سندرمی اتوزومی مغلوب می شود.
    مواد و روش تحقیق: هدف در این مطالعه غربالگری بیماران برای جهش های ژن GJB2 بود.در این تحقیق از تکنیک ARMS/PCR استفاده شد، نمونه هایی که با این روش برای 35delG هموزیگوت بودند کنار گذاشته شدند و سپس نمونه هایی که هتروزیگوت و یا منفی بودند با روش DHPLC و توالی یابی مستقیم بررسی شدند.
    یافته ها
    در این تحقیق 76 کروموزوم (38 فرد بیمار) بررسی شد: 32 کروموزوم (42%) در ژن GJB2 جهش داشتند که بالاترین شیوع به جهش 35delG مربوط است. سایر جهش ها که در این منطقه دیده شد شامل-3170G>A، W24X، R127H، R32H، بودند. همچنین پلی مورفیسم V153Iدر سه فرد بیمار (3.8) تشخیص داده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    این آمار با سایر آمار جهان مشابهت چندانی ندارد و بیانگر وجود احتمالی ژن ها و لوکوس های دیگر دخیل در این منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: gjb2، کاهش شنوایی غیر سندرمی اتوزومی مغلوب، کانکسین26
  • حسن شمس اسفند آباد، سیدجلال صدرالسادات، سوزان امامی پور صفحه 32
    مقدمه
    اعتیاد والدین (یا والد) می تواند منجر به پیدایش یا افزایش میزان اختلالات رفتاری در کودکان شود (12). پژوهش حاضر به بررسی میزان اختلالات رفتاری در کودکان دارای پدر معتاد و مقایسه آن با میزان این اختلالات در کودکان دارای پدر غیرمعتاد اختصاص دارد.
    مواد و روش تحقیق: اختلالات رفتاری در 250 دانش آموز متشکل از 125 دانش آموز با پدر معتاد و 125 دانش آموز با پدر غیر معتاد با استفاده از پرسشنامه اختلالات رفتاری راتر ویژه معلمان مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میزان اختلالات رفتاری در کودکان دارای پدرمعتاد بیشتر از کودکان دارای پدر غیرمعتاد بود. میزان اختلالات رفتاری در پسران بیشتر از دختران بود. میزان تحصیلات پدر با میزان اختلالات رفتاری فرزندان رابطه داشت؛ با افزایش تحصیلات پدر میزان اختلالات رفتاری فرزندان کاهش می یافت. میزان غیبت از مدرسه و تعداد دفعات ارجاع به مشاور مدرسه در کودکان دارای پدر معتاد نسبت به کودکان دارای پدر غیر معتاد بیشتر بود. بین اختلالات رفتاری و پیشرفت تحصیلی همبستگی منفی معنادار وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    بین اعتیاد پدر و اختلالات رفتاری در کودکان رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری، پدر معتاد، کودکان
  • مژگان فرهبد، اصغر مینایی صفحه 39
    مقدمه
    انطباق، رواسازی و هنجاریابی آزمون مهارتهای بینایی- حرکتی با توجه به اهمیت یکپارچگی بینایی – حرکتی در اکثر فعالیتهای روزمره زندگی و همچنین دو عملکرد اساسی خواندن و نوشتن انجام شد.
    مواد و روش تحقیق: این عمل بر روی نمونه ای با حجم 1281 نفر در فاصله سنی (2 سال و 11ماه) تا (13 سال و 11 ماه) شهر تهران که با روش نمونه برداری چند مرحله ای انتخاب شدند، اجرا گردید. این آزمون از 23 طرح هندسی تشکیل شده است، هر طرح از طریق یک معیار مشخص و دقیق ارزیابی می شود و از طریق موارد غلط (ضعف) و صحیح (قوت) نمره گذاری می شود. برای انطباق و هنجاریابی این آزمون، ابتدا کتابچه راهنما و کتابچه معیار نمره گذاری به زبان فارسی ترجمه شد. با اجرای مراحل تجربی و نهایی و تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس مدل کلاسیک اعتبار، فرم نهایی آزمون شکل گرفت. ضریب همسانی درونی خرده آزمونها (طبقه بندی ها) با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ و ثبات زمانی خرده آزمونها (طبقه بندی ها) با استفاده از روش آزمون و باز آزمون بدست آمد. روایی محتوایی، ملاکی و سازه خرده آزمونها (طبقه بندی ها) با استفاده از روش های مناسب مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده در زمینه بدست آمده در زمینه اعتبار و روایی آزمون، اطمینان کافی برای استفاده از این ابزار را برای ارزیابی مهارتهای بینایی - حرکتی کودکان شهر تهران بدست می دهد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله از این آزمون به عنوان ابزاری جهت مشخص کردن اختلال در هماهنگی چشم و دست، شناسایی کودکان مبتلا به اختلال در مهارت های بینایی – حرکتی و مستند کردن پیشرفت کودکان در زمینه مهارت های حرکتی ظریف به ویژه مهارت های بینایی – حرکتی در کودکان 14 – 3 سال استفاده نمود.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، یکپارچگی بینایی، حرکتی، اعتبار یابی، رواسازی
  • امیر شیانی، محمدرضا هادیان، محمد اکبری، حسین کریمی، شهره جلایی صفحه 49
    هدف
    پژوهش حاضر به شناسایی معیارتشخیص شکل از طریق دهانی در کودکان طبیعی 6 و 7 ساله شمال و جنوب شهر تهران و همچنین برآورد میانگین مدت زمان تشخیص شکل (سرعت پاسخ دهی) از طریق حس های دهانی توسط این کودکان می پردازد تا بتوان از آن در ارزیابی و درمان اختلالات حس های دهانی و اختلالات تولید گفتار در کودکان سنین مدرسه استفاده کرد.
    روش بررسی
    این پژوهش روی 200 کودک 6 و 7 ساله طبیعی شمال و جنوب شهر تهران انجام شد که به طورمساوی از دو گروه سنی فوق و از دو گروه جنسی انتخاب شدند. هیچ یک از کودکان مبتلا به اختلالات فکی-دندانی، اختلالات آناتومیک اندام های گویایی، آپراکسی دهانی، مشکلات بینایی و اختلالات اعصاب مغزی کرانیال نبودند. آزمون مورد استفاده از پژوهش حاضر شامل 20 شی بود که به صورت تصادفی داخل دهان افراد قرار داده می شد تا کودک شکل آن را از بین سه گزینه تصویری که در مقابل داشت نشان دهد و سپس درستی و نادرستی پاسخ ها به همراه مدت زمان صرف شده از ارائه هر شیء تا ارائه اولین پاسخ توسط فرد محاسبه شد.
    یافته ها
    میانگین امتیازات در آزمون حسی تشخیص شکل در کودکان 6 ساله 17/34 و در کودکان 7 ساله 17/59 از 20 است. تفاوت میانگین این دو گروه سنی معنی دار نیست (0/31=P). همچنین میانگین مدت زمان تشخیص شکل در 6 ساله ها 2/67 ثانیه و در 7 ساله ها 2/82 ثانیه است و تفاوت میانگین این دو گروه معنی دار نیست (0/11=P). علاوه براین کودکان شمال شهر نسبت به کودکان جنوب شهر تهران سرعت پاسخدهی کمتری دارند (0/000=P). همچنین دخترها به نسبت پسرها تنها از نظر زمان به طور معنی داری سریع تر پاسخ می دهند (0/043=P).
    نتیجه گیری
    براساس این پژوهش، میان کودکان 6 ساله و 7 ساله، در توانایی درک فضا شناختی دهانی تفاوت قابل ملاحظه ای مشاهده نمی شود. همچنین سرعت پاسخدهی در کودکان جنوب شهر سریع تر از کودکان شمال شهر است. نظر به اهمیت این حس در تولید گفتار، هنجاریابی آن در سنین مختلف توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کودکان طبیعی، درک فضاشناختی دهانی، حس های دهانی
  • بصیر مجد الاسلامی، سید محمد ابراهیم موسوی، مختار عراضپور صفحه 54
    مقدمه
    به کاربردن روش های درمانی موثر در توانبخشی افرادی که دارای یپچ خوردگی درجه 1و2 مچ پا می باشند در کاهش مدت درمان و افزایش بازتوانی می تواند گام موثری تلقی گردد.
    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر مچ بند نئوپرنی و بانداژ کشی بر روی حس وضعیت مفصلی و درد بیماران پیچ خورده با درجه 1و2 و مقایسه میزان تاثیر آنها بود. در یک مطالعه شبه تجربی 30 نفر (14زن - 16مرد) از افراد دارای پیچ خوردگی پا درجه 1و2 با سنین 52-16 سال مورد تست قرار گرفتند درد بیماران بر اساس VAS)) قبل از تست می بایست 2 سانتیمتر از 10 سانتیمتر باشد.
    مواد و روش تحقیق: پای بیماران در حالت نشسته به طور فعال در زاویه بین 0 تا 15 درجه پلانتار فلکشن قرار می گرفت که همان زاویه هدف بود و بعد از 5 ثانیه مکث با چشمان بسته و دست به سینه این زاویه 3 مرتبه بازسازی شد. تفاضل میانگین سه دفعه بعد با زاویه هدف جهت مقایسه استفاده شد. برای تعیین میزان درد بیماران از معیار سنجش بصری VAS استفاده شد که در حالت بدون درد این میزان 0 سانتیمتر و در حالت درد شدید به 10 سانتیمتر نشان داده می شد و مراحل فوق قبل و بعد از 20 دقیقه تکراری گردید. یک هفته بعد مداخله بعدی انجام می شد.
    یافته ها
    با استفاده از t زوج شده، علامت های رتبه دار ویلکگسون، ضریب همبستگی پیرسون داده ها، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نشان داد که میانگین خطای زاویه ای قبل و بعد از مچ بند نئوپرنی تفاوت معنی داری دارد. (P=0.034) و مچ بند حس وضعیت مفصلی را بهبود بخشیده ولی بانداژ اثری روی حس وضعیت مفصلی ندارد. (P=0.539) در مورد درد بیماران هم بانداژ و هم مچ بند درد را به طور معنی داری کاهش دادند که این اثر در مورد مچ بند بیشتر بوده است. (P=0.000)
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه میزان اثر مچ بند نئوپرنی در حس وضعیت مفصلی و درد بیماران مبتلا بیشتر از بانداژ کشی بوده است. لذا جهت تعیین تاثیر بانداژ کشی پیشنهاد می شود که انواع دیگر بانداژ مورد بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مچ بند نئوپرنی، پیچ خوردگی مچ پا، حس وضعیت مفصلی
  • سعید شجاع شفتی صفحه 58
    مقدمه
    علایم منفی در اسکیزوفرنیا یکی از عوامل مهم بازدارنده در فرایندهای مرتبط با توانبخشی این دسته از بیماران محسوب می گردد. داروهای کمکی و آموزش مهارتهای اجتماعی می توانند جهت تقلیل شدت این دسته از علایم بکار رود. در این پژوهش نقش بروموکریپتین، فلئوکستین و نورتریپتیلین را در کاهش علایم منفی مورد بررسی قرار می دهیم. در این بین نقش نورتریپتیلین برای اولین بار است که مورد مطالعه قرار می گیرد.
    مواد و روش تحقیق: یکصد بیمار اسکیزوفرنیک بستری در مرکز روانپزشکی رازی بطور تصادفی انتخاب و پس از تقسیم به چهار گروه مساوی در یک آزمون دوسو کور و کنترل شده به ترتیب تحت درمان با بروموکریپتین 2.5 میلی گرم، فلئوکستین 20 میلی گرم، نورتریپتیلین 25 میلی گرم و بالاخره پلاسبو، به اضافه رژیم درمانی جاری شان (شامل آنتی سایکوتیک های تیپیکال) قرار گرفتند.
    پس از سه هفته دوز داروها به دو برابر افزایش یافت و این روند به مدت سه هفته دیگر ادامه یافت و سپس داروها قطع گردید. وجود و شدت علایم منفی در ابتدا و قبل از آغاز درمان و سپس در انتهای هفته سوم و بالاخره در انتهای هفته ششم با استفاده از مقیاس سانس کنترل و ثبت گردید. در طی این مدت (6 هفته) یک بیمار از گروه فلئوکستین بدلیل عدم تمایل و بیمار دیگری از گروه پلاسبو بدلیل فوت در اثر بیماری جسمانی از مطالعه حذف شدند. صرف نظر از این دو مورد هیچگونه عارضه جانبی خاصی که موجب ناراحتی بیماران با قطع دارو گردد، مشاهده نشد. پس از استخراج اطلاعات بدست آمده و با استفاده از روش محاسبات آماری Z و chi-square (X2-test) ارتباط بین متغیرها سنجیده شد.
    یافته ها
    علایم منفی در چهار گروه فوق الذکر تحت تاثیر پلاسبو، بروموکریپتین، فلئوکستین، و نوروتریپتیلین بترتیب در 37.5%، 44%، 62.5% و80 % از بیماران دچار تقلیل شد. این کاهش در اکثریت قریب به اتفاق موارد محدود به 20% از سطح پایه باقی ماند. فقط نورتریپتیلین در سه مورد و بروموکریپتین در یک مورد به میزان 40 % علایم منفی را کاهش دادند. از حیث شدت علایم پاسخ دهنده به درمان تفاوتی میان انواع شدید و غیرشدید مشاهده نگردید. همچنین تقلیل مورد بحث علایم منفی بطور غیر وابسته به یکدیگر و بصورت متفرق صورت گرفته بود.
    بحث و
    نتیجه گیری
    هر سه داروی بروموکریپتین، فلاکستین و نوروتریپتیلین موجب تقلیل علایم منفی بیماران اسکیزوفرنیک گردیدند. از این بین در مقایسه با پلاسبو، نورتریپتیلین موثرترین (P<0.005) و بروموکریپتین ضعیف ترین (P<0.75) بوده و فلاکستین نیز در حد واسط بین این دو قرارداشت (P<0.01). اگرچه بین نورتریپتیلین و فلاکستین تفاوت معنی داری ملاحظه نشد (P<0.25) اما نورتریپتیلین بطور مشخص موثرتر از بروموکریپتین (P<0.01) بود. این امر در مورد مقایسه فلاکستین با بروموکریپتین صادق نبود (P<0.25).
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا علائم منفی، بروموکریپتین، فلئوکستین، نورتریپتیلین
  • مقالات مروری
  • علیرضا جزایری صفحه 64
    درد یک تجربه و احساس همگانی است. گویاترین تعریف، درد را چنین توصیف می کند: احساس آسیب فردی و خصوصی. این تعریف درد را از دیدگاه ذهنی فرد توصیف می کند و به طور ضمنی به این امر اشاره دارد که فرد دردمند کاملا بر احساس خود واقف است. تعاریف دیگر تکیه بر سودمندی درد دارند. به عنوان مثال درد نشانه ای از وجود یک محرک آسیب زا در آسیب دیدگی های موضعی است که الگویی از پاسخها را برای حفاظت فرد فعال می سازد. پزشکان با تجربه، غالبا دریافته اند که درد پیامدی از اختلال عاطفی است که در اقلیت ثابتی از بیماران مشاهده می شود. فراوان اتفاق افتاده است که پزشک به بیماران دردمند خود گفته است دردی وجود ندارد زیرا شواهدی دال بر اختلال عضوی به چشم نمی خورد. اکثر پزشکان با پیامدهای اجتنابی و ناخوشایند این قبیل خطاها اشنا هستند. در این صورت بهتر است با تجربه بیمار که خود آن «درد» می نامد، موافقت نموده و در همه موارد در پی مکانیسم جسمانی سبب ساز نباشیم. ثابت شده است که عوامل روانشناختی نیز می تواند سبب درد باشد، که در این صورت آن را روانزاد می نامند. این اصطلاح به معنی آن است که در این موارد علل درد، تماما یا غالبا ریشه روانی دارد و از سری دیگر درد عضوی به آن گونه درد می گویند که عوامل سبب ساز آن جسمی باشد.
    در این تحقیق رویکردهای نظری، دیدگاه های روانشناختی، دیدگاه های روان تحلیلگری و دیدگاه های روانی – اجتماعی و نیز بیان ویژگی های شخصیتی همراه با توصیف درد و ارتباط آنها مورد بررسی قرار داده شده است. همچنین چگونگی ادراک در در کودکان و در جنسیت دختر و پسر با استفاده از یافته های پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ادراک درد، درد روان زاد، کودکان
  • گزارش موردی
  • فرهاد محولاتی، سید حسن تنکابنی صفحه 71
    مقدمه
    آتاکسی تلانژکتازی، یک بیماری ارثی می باشد که به روش اتوزوم مغلوب منتقل می شود. علایم این بیماری بصورت تلانژکتازی های پوستی و ملتحمه، آتاکسی مخچه ای و کمبودهای ایمنی می باشد. شیوع بالایی از تومورهای بدخیم وجود دارد که اکثرا بصورت لنفوم می باشد. آتروفی مخچه بارزترین آنومالی بوده که درپرتونگاری از سیستم اعصاب مشاهده می شود. خونریزی مغزی نیز بندرت ایجاد می شود.
    بیماری که معرفی می گردد یک پسر 7 ساله بوده که بعلت عفونتهای مکرر ریوی بستری گردید. در معاینه، راه رفتن بیمار، آتاکسیک بود و رفلکسهای وتری عمقی در اندامهای تحتانی کاهش داشت. در ملتحمه بیمار، تلانژکتازی وجود داشت و تکلم وی نامفهوم و گنگ بود. در پرتونگاری از مغز به روش رزونانس مگنتیک (MRI) آتروفی مخچه و تغییرات هیپرانتنسیته در ماده سفید مغز مشاهده گردید که در نواحی پس سری بارزتر بوده و مطرح کننده لکودیستروفی بود.این تغییرات در ماده سفید مغز، در بیماری آتاکسی تلانژکتازی قبلا گزارش نشده است.
    کلیدواژگان: آتاکسی، تلانژکتازی، کمبود ایمنی، لکودیستروفی
|
  • Tahereh Sima, Shirazi, Reza Nili, Pour Page 7
    Objective
    This paper is a report on the development, structure and content of a diagnostic dyslexia reading test. The target population of this test is persian children who have problems in learning reading and may be considered as dyslexic. This diagnostic test is the first reading test developed for the native speakers of persian.
    Materials and Methods
    The theoretical framework of the test is based on two well- established reading tests for the English speaking children, namely Durrell Analysis of Reading and Neale Analysis of Reading Ability. The linguistic content of the subtests is selected from the vocabulary and texts of the textbook used in the primary schools. Both the vocabulary and the sentences of the parrallel passeges were controlled for frequency, phonemic/graphemic regularity, syllable structure, morphology, syntax and semantics. They were also controlled for value judgement by two linguistics and three first grader teachers.The first version of the test is normed on 605 boy and girl first graders from different educational sectors and schools selected randomly.The method used in this research is cross- sectional, descriptive- analytic and the data analysis is based on pearson, and mann-whitney u.
    Results
    Reliability of the test is calculated based on parrallel forms (~ 90%) and validity is based on content validity.This test has a supplementary section including spelling, graphem/ phoneme correspondness, nonword reading, irregular word reading, and copy subtests.
    Conclusion
    Considering highreliability and precise validation of the test it can be used to diagnose the dyslexia and related linguistic impairments.
    Keywords: Reading test, Dyslexia, Validity, Reliability
  • Farbod Fadaei, Maryam Pourreza, Kianoosh Hashemian Page 12
    Objective
    This research is an evaluation of the theraputic efficacy of comedy films in improving the mood of the long – stay schizophrenic inpatients.
    Materials and Methods
    50 schizophrenic patients in 2 rehabilitation wards of Razi Psychiatric – Center were selected on the basis of available sampling. They were divided into 2 groups (Experimental and Control), each group consisted of 25 patients. Before any therapeutic procedure, the magnitudes of their depression were measured by Beck Depressive Inventory. Afterwards, the experimental group was exposed to silent comedies of Charles Chaplin and Mr. Bean (Roan Atkinson) for 30 minutes every other day for two weeks. Meanwhile, the control group were shown a documentary film about the formation of planet Earth. At the end of the second week, the magnitude of depression of all cases were again measured by B.D.I. Furthermore, in order to investigate the statistical significance of differences between depression magnitude among both groups before and after the experiment, Mann Withney – U test, was utilized. Also for defining and explaining the data and drawing the scales, SPSS and Excel softwares were employed as well.
    Results
    According to the findings of this research, the difference between depression magnitude in both groups before and after the exposure to comedy films was significant at P=0.05.
    Conclusion
    This result shows that comedy films can improve the depressed mood in the long–stay schizophrenic people.
    Keywords: Schizophrenia, Film therapy, Postpsychotic depression
  • Narges Adib, Sereshki, Yeganeh Saleh, Pour Page 16
    Objective
    This study investigated the level of hearing disorder children’s acceptance by their peers in inlusive and non-inclusive schools in the city of Tehran.
    Materials and Methods
    The sample in this study was 323 elementary school students in grades 3-5 from the schools in different regions of Tehran. These students were studying alongside their peers with mild hearing disability. Also for comparison this study used a sample of 65 students from non-inclusive (regular) schools. Level of acceptance was measured through the use of Acceptance Scale developed by Voeltz (1980). The major questions in this study were based on the impact of the following factors, gender and the type of schools attended by students (inclusive or non-inclusive).
    Results
    The results indicated that in inclusive schools, boys level of acceptance were higher than that of the girls. Also a significantly lower level of acceptance was found in regular school students as compared with that found in inclusive schools.
    Conclusion
    This finding led the investigators to conclude that the experience of inclusive education can lead to higher level of regular students’ acceptance towards special need students. Suggestions for future research are given in light of limitations of present research and the need for further understanding of the factors contributing to student acceptance in inclusive settings is emphasized.
    Keywords: Exceptionl children, Inclusion (educational), Acceptance, Inclusive school, Hearing disorders
  • Fereidoun Layeghi, Maryam Farzad Page 24
    Objective
    :Plaster cylindrical serial casting of interphalangeal joints of fingers began as an idea in the hand rehabilitation center established in the 1960 in vellore, India, by paul brand, MD,. As experienced by brand, the technique is not one of progressive stretching but of growth.the cells of the contracted tissue are stimulated to grow and become internally rearranged or modified by being held in the maximum possible extention.this is why the process takes time and position must be held for a period of time there is no chance for remodeling to take place in an hour or two.each day or every other day the jont can be recasted.
    Materials and Methods
    In this survey 28 sample with flexion contracture in PIP joint who were refered to Iran hand rehabilitation center were treated by cylindrical casting.in the begening of treatment sample were evaluated by T.A..M, flexion contracture,flexion gap. In one mounth every other day joints were recasted, and bet ween casting wax bath, oil massage and exercise were used for the patients.
    Results
    In re evaluating mean of T.A.M was superior than first evaluation(from 88.51 to 130.18) mean of flexion contracture was decreased (from 37.59 to 8.14), mean of flexion gap was decresed too (from 4.37 to 2.37).
    Conclusion
    Findings show that this method is a usefull method for treating flexion contractures without limiting in range of motion.
    Keywords: Flexion contracture, PIP, Cylindrical casting, Total active motion
  • Atefeh Khosh, Aeen, Fatemeh Pourfatemi, Kimia Kahrizi, Yaser Riaz, Alhosseini, Marziyeh Mohseni, Niloufar Bazzaz, Zadegan, Nooshin Nik, Zaat, Hossein Najm, Abadi Page 27
    Objective
    Hereditary Hearing loss (HHL) affects one in 1000-2000 newborns and more than 50% of these cases, the loss has a genetic basis. About 70% of HHL is non-syndromic with autosomal recessive forms accounting for ~85% of the genetic load. To date, more than 100 locus estimated for this kind of deafness. Different genes have been reported to be involved, but mutations in the connexin 26 gene (Cx26) have been established as the basis of autosomal recessive non-syndromic hearing loss. The aim of this project is to study the prevalence of connexin 26 mutations.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, the prevalence of connexin 26 mutations was evaluated by using amplification refractory mutation system (ARMS)-PCR for detection of 35delG and then analyzed all samples excluding 35delG homozygote by DHPLC and direct sequencing. 38 patients with autosomal recessive non-syndromic hearing loss were selected simply and participated in this research.
    Results
    76 chromosomes (38 patient) were screened for GJB2 mutations. Thirty two (42%) carry GJB2 mutations including 35 delG, W24X, R32H, R127H, -3170G>A. Among them, 35 delG has the highest frequency (84%). Polymorphism V153I was found in three chromosomes.
    Conclusion
    According to these results, other loci and genes may be the major responsible for nonsyndromic deafness in this population.
    Keywords: GJB2, CX26, Autosomal recessive nonsyndromic hearing loss
  • Hassan Shams, Esfandabad, Seyed Jalal Sadrosadat, Souzan Emami, Pour Page 32
    Objective
    Parents (or parent) drug addiction may cause or inhence behavioral disorders in children. The aim of this research is study the behavioral disorders among the children of addicted fathers and comparison with children of non-addicted fathers.
    Materials and Methods
    Subjects were 125 students with addicted fathers and 125 students with non-addicted fathers (N=250). The instrument used in this study was Rutter’s Teacher Questionnaire.
    Results
    The prevalence rate of behavioral disorders in children with addicted fathers was higher than the prevalence rate of behavioral disorders in children with non-addicted fathers. Significant differences were found by gender on rates of behavioral disorders. Fathers levels of education were related to the childrens rates of behavioral disorders. Behavioral disorders occur at a higher rate in children with non-educated and low educated fathers. In comparison with children of non-addicted fathers, children of addicted fathers had higher rates of school absenteeism. Children of addicted fathers also had higher rates of visiting school consular. There was a significant relationship between behavioral disorders and academic achievements. Academic achievements were negatively related to behavioral disorders.
    Conclusion
    Fathers drug addiction and behavioral disorders in children are related.
    Keywords: Behavioral disorder, Addicted father, Children
  • Mozhgan Farahbod, Asghar Minaie Page 39
    Objective
    This research has been carried out with the aim of adaptation, standardization and finding the validity and reliability of Visual-Motor Skills-revised Test for children.
    Materials and Methods
    A multi-stage sampling from the children of the city of Tehran resulted in a sample of 1281 subjects, ages 2,11 through 13,11.the test consisted of 23 geometric designs and each of the designs was assessed through a definite criteria and was scored as errors(weakness) and accuracies(strength).For adaptation and standardization of this test, at first step the examiner`s manual and the test items were translated into Farsi. The final form of the test was obtained after performing the pre-tryout and tryout stages, and doing the data analysis by classic model of reliability. Internal consistency coefficients of the subtests were obtained by Cronbach`s Alpha time consistency of the subtests and compound scores were obtained by test-retest. Alpha coefficients for the compound scores were obtained by Guilford formula, which is designed for estimating the compound scores. To obtain the content validity, criterion-related validity and construct validity of the subtests and compound scores, appropriate methods were used.
    Results
    The results obtained ensure the applicability of this test for the evaluation of visual-motor skills of children of Tehran.
    Conclusion
    According to the findings, this test can be used for the disorders in eye-hand coordination, the identification of children with disorders in visual – motor skills. It can also be used for the documentation of the development of fine – motor skills specially in visual – motor skills in 3-14 years – old children.
    Keywords: Standardization, Visual, motor skills, Validity, Reliability
  • Amir Shiani, Mohammad Reza Hadian, Mohammad Akbari, Hossein Karimi, Shohreh Jalaie Page 49
    Objective
    This research determined oral stereognosis (form recognition and spent time to recognize) in normal children in north and south of Tehran city to use it in assessment and therapy of oral senses and speech in children with articulation disorders.
    Materials and Methods
    This research was done in 200 children who were 6 & 7 years old and normal in Tehran city. 20 items with different shapes were used and children were wanted to recognize the shapes which were put in their mouth and they should choice one of three shapes located in front of them. Responses and the spent time were calculated.
    Results
    The mean scores of form recognition in children of 6 years old is 17/34 and in children of 7 years old is 17/59. There was no significant difference between them in their scores (P=0.31). In addition, the time of formation diagnosis in 6 years old children is 2/67s (seconds) and in 7 years old children is 2/82s, there was no significant difference between them (P=0.11).The northern city children responded slower than the other group (P=0.000). The only statistically significant score between two sexes was the time of formation recognition which was shorter in girls relative to the boys (P=0.043).
    Conclusion
    Based on this study, a significant correlation could not be found in ability of oral stereognosis in 6 and 7 years old children. But in south of city children can recognize faster than children in northern city. Based on importance of this sense in speech, we suggest normalization of it in different ages.
    Keywords: Oral stereognosis, Oral senses, Normal children
  • Basir Majdoleslami, Seyed Mohammad Ebrahim Mousavi, Mokhtar Araz, Pour, Masoud Karimlou Page 54
    Objective
    to investigate whether a neoprene ankle support and elastic bandage around the ankle joint of subjects with ankle sprain (grade I&II) would, in short term (a) reduce pain (b) improve ankle joint position sense and comparison of their effect with each other if they have.
    Materials and Methods
    In a semi-experimental study, 30 subjects (16men, 14 women, age between 16-52) with ankle sprain grade I&II). Subjects had to have at least 2cm from 10cm visual analogue scale (VAS) of ankle pain for study entry. All patients were randomly assigned to either an elastic bandage or a neoprene ankle support. One week later they were assigned to the opposite selection. Joint position sense was assessed in the sitting position using an electrogoniometer and pain by VAS where 0cm equals no pain and 10 cm equals worst pain. ankle pain and JPS were assessed for each selection one week apart. During each visit assessment were performed at baseline and after 20 min of bandage/neoprene ankle support application.
    Results
    the mean of scores for ankle variables JPS and VAS was taken and paired-t test and Wilcoxon signed rank test was employed to calculate the different between two trails. Neoprene ankle support had significant effect on ankle JPS (P=0.034). But elastic bandage had no effect (P=0.539). Both of them had significantly reduced ankle pain. (P=0.000)
    Conclusion
    In subjects with both neoprene ankle support and elastic bandage reduced ankle pain with more effect of neoprene ankle support. Only the neoprene ankle support had effect on knee JPS.
    Keywords: Proprioception, Ankle sprain, Ankle, Neoprene ankle support, Bandage
  • Saied Shoja, Shefti Page 58
    Objective
    Negative symptoms in schizophrenia are among the important barriers against Rehabilitation of Schizophrenic patients. Adjunctive drugs and social skills training can be used for reducing the severity of such symptoms. In this research we studied the efficacy of Bromocriptine, Fluoxetine, and Nortriptyline in reducing Negative symptoms of Schizophrenia. This is for the first time that Nortriptyline is being appraised regarding to this matter.
    Materials and Methods
    One hundred Schizophrenic patients in Razi psychiatric hospital were selected randomly and divided into four groups to take part in an open and cotrolled study. These groups were treated respectively with Bromocriptine 2.5 mg, Fluoxetine 20 mg, Nortriptyline 25 mg, and finally placebo, in addition to their current treatments (including standard Antipsychotics). After three weeks the dosage of aforesaid drugs were doubled and after another three weeks they tapered and the study terminated. Existence and severity of Negative symptoms had been appraised at the beginning)and before starting these drugs(and at the end of the third week and finally at the end of the sixth week by the scale of SANS. During this course (Six week) only one patient in the Fluoxetine group due to his reluctance and another one in the placebo group due to cardiac accident were excluded. No other major side effects were seen among the other patients. The data about variables were statistically surveyed by Z and Chi-Square (x2 –test) formula.
    Results
    Negative symptoms in the aforesaid groups were reduced with placebo, Bromocriptine, Fluoxetine, and Nortriptyline Respectively in 37.5 %, 44 %, 62.5 % and 80 % percent of patients in their related groups. This reduction in the majority of cases was restricted to only 20 % percent from the baseline. Only in three cases in the Nortriptyline’s group and one in the Bromocriptine’s group this reduction was up to 40% percent. There was no difference between mild to moderate and severe symptoms regarding to respond to treatment. This reduction was occurred discretely among different five clusters of symptoms.
    Conclusion
    Bromocriptine, Fluoxetine and Nortriptyline Reduced Negative symptoms in Schizophrenic patients. Among them in relation with placebo the Nortriptyline was the most effective one (P<0.005) and Bromocriptine the weakest (P<0.75), and Fluoxetine between this two (P<0.1). There was no significant differences between Nortriptyline and Flouxetine on one hand (P<0.25), and Fluoxetine and Bromocriptine (P<0.25) on the other hand. BUT Nortriptyline was remarkably more effective than Bromocriptine (P<0.01).
    Keywords: Schizophrenia, Negative symptoms, Bromocriptine, Fluoxetine, Nortriptyline
  • Ali Reza Jazayeri Page 64
    Pain is the sensory and emotional experience of discomfort whiehis usually associated with actual or threatened physical damsge or irritation. Virtvally all people experience pain at all ages. Children also experience pain from the moment of birth through childhood years. Underestaning pain in children is very important, because of treatment implication and its influence in child physical and psychological development. Experienced researchers have found that pain is a concequence of emotional disorder which is observed in some patients. in many cases we have seen that a patient says to his / her clinician that she has no pain because there is no evidence of somatic disease. Dicomfont involved in psychogenic pain seems to resort primerly from psychological process. Many of physicion are familiar with unpleasant and avoidant concequences of these distortions. In these cases, it s better for us to agree with patients, experience of pain and not to prob somatic risk factors and their mechanism all the time. The researches hove recognized that psychological factors cam cause pain which is named psychogenic pain. It means that the cause of pain has psychological roots, versus organic pain which is related to discomfort is caused by tissue damage. In this study, theorical, psychological, psychoanalytical and psycho social approaches and personality characteristics description related to pain and the relations among these approaches in this area have been studied. Also, the perception of pain among children with different gender have been probed.
    Keywords: Coceptualization of pain, Psychogenic pain, Children
  • Farhad Mahvelati, Seyyed Hossein Tonekaboni Page 71
    Ataxia Telangiectasia (AT) is an autosomal recessive inherited disorder in which cutaneous and scleral Telangiectasia, cerebellar ataxia and immunodeficiency occur. There is a high incidence of development of malignant tumors, mainly lymphomas. Cerebellar atrophy is the most prominent abnormality and is shown better by magnetic resonance imaging (MRI) than CT-Scan. Intracranial hemorrhage occurs rarely. We report a 7 years old boy who admitted for recurrent pulmonary infections. His examination showed ataxic gait with decreased deep tendon reflexes in lower extremities. He had telangiectasia in the eyes and his speech was slurred and difficult. Brain MRI showed cerebellar atrophy with diffuse hyperintensity in white matter, most prominent in occipital region, which was suggestive of leukodystrophy. This white matter change was not reported before in AT.
    Keywords: Ataxia, Tellangiectasia, Immunodeficiency, Leukodystrophy