فهرست مطالب

چغندر قند - سال بیستم شماره 1 (بهار و تابستان 1383)

مجله چغندر قند
سال بیستم شماره 1 (بهار و تابستان 1383)

  • 110 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید صادق زاده حمایتی، مجید دهقانشعار، ولی الله یوسف آبادی، احمد بریموندی، داریوش طالقانی صفحه 1
    این بررسی جهت تعیین نحوه تاثیر دو عامل وزن ریشچه و فاصله کشت روی خصوصیات کیفی و کمی بذر چغندر قند منوژرم ژنتیکی رقم 9597 چغندر قند طی سالهای 1377 و 1378 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل اجرا گردید. در این مطالعه، وزن ریشچه با سه اندازه مختلف (کمتر از یکصدگرم، 100 تا 200 گرم و 200 تا 300 گرم) در کرت اصلی و فاصله بین بوته ها با سه سطح (40، 50 و 60 سانتی متر) در کرت فرعی در قالب طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار مورد بررسی قرار گرفت...
    کلیدواژگان: اردبیل، بذر منوژرم، تراکم بوته، چغندر قند، فاصله کشت، وزن ریشچه، عملکرد بذر
  • عبدالمجید خورشید، محمود مصباح، ذبیح الله رنجی، رضا امیری، محمدرضا فتحی صفحه 15
    تنش های شوری و خشکی در بسیاری از مناطق جهان بیش از هر عامل دیگری موجب کاهش عملکرد محصولات زراعی می گردند. تولید ارقامی که این شرایط را تحمل نموده و عملکرد قابل قبولی نیز داشته باشند، ضرورت دارد. هدف از این تحقیق مقایسه نسل های گزینش شده با نسل های اولیه آن ها در شرایط تنش خشکی و شوری، به منظور برآورد میزان پاسخ به گزینش نسل ها بود. در این بررسی توده های اولیه ژنوتیپ های 8001 و 7233 چغندرقند به همراه نسل های گزینش شده دوم و سوم (به عنوان متحمل به شوری) و توده های در حال اصلاح BP کرج و BP مشهد (پایه اولیه) و نسل گزینش شده دوم آن ها (به عنوان متحمل به خشکی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط تنش شوری (امیرآباد) و خشکی (کمال آباد) در سال 1379 مورد آزمون قرارگرفتند. نتایج نشان داد که در شرایط تنش شوری، پاسخ به گزینش در نسل های مختلف 8001 به مراتب بیشتر از 7233 می باشد و انتخاب موجب افزایش عملکرد ریشه و شکر سفید گردیده است. هم چنین در شرایط تنش خشکی، گزینش در نسل های BP کرج و BP مشهد، همراه با افزایش تحمل به خشکی بوده است. در نهایت، بر اساس نتایج این تحقیق گزینش توده ای در افزایش تحمل به تنش شوری و خشکی در توده های استفاده شده موثر بوده است.
    کلیدواژگان: پاسخ به گزینش توده ای، تنش سوری و خشکی، چغندرقند
  • امیر نورجو، مهدی بقایی کیا صفحه 27
    اعمال تنشهای آبی براساس دو هدف عمده افزایش کارایی مصرف آب و استفاده بهینه از منابع آب و اهداف به زراعی (نظیر افزایش برخی پارامترهای کیفی محصول، جلوگیری از رشد بیرویه اندامهای هوایی محصولاتی نظیر چغندرقند و...) صورت میگیرد. در صورتی که در مراحلی از رشد گیاه که حساسیت کمتری به خشکی دارد، از مقدار آب آبیاری کاسته شود، میتوان ضمن کاهش هزینه های آب و آبیاری از آب صرفهجویی شده در سایر زراعتها استفاده به عمل آورد و بدین ترتیب کارایی مصرف آب را افزایش داد. این تحقیق با هفت تیمار آبیاری در سه تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خوی به مدت دو سال (1378 و1380) به مرحله اجرا درآمد. تیمارهای آبیاری شامل: آبیاری در تمام مراحل، عدم آبیاری در مرحله کاشت تا سبزشدن، قطع آبیاری در مرحله سبزشدن تا مرحله شروع رشد ثابت، عدم آبیاری در مرحله کاشت تا سبزشدن و قطع یک نوبت آبیاری در مرحله رشد ثابت، عدم آبیاری در مرحله کاشت تا سبزشدن و قطع آبیاری آخر، قطع آبیاری در مرحله سبز تا شروع رشد ثابت و قطع یک نوبت آبیاری در مرحله رشد ثابت، قطع آبیاری در مرحله سبزشدن تا مرحله شروع رشد ثابت و قطع آبیاری آخر بودند. نتایج دو سال آزمایش نشان دادکه تیمارهای آبیاری اثر معنی داری در سطح یک درصد در تولید ریشه و شکر قابل استحصال دارد. در صورتی که بتوان سبزشدن بذور و نیاز آبی چغندرقند در مرحله اولیه رشد را بدون نیاز به آبیاری توسط بارندگی ها تامین نمود، میتوان ضمن کاهش 5/16 درصد در مصرف آب نسبت به تیمار شاهد، شکر قابل استحصال را 3/13 درصد افزایش داد. در این حالت کارایی مصرف آب،70/1 کیلوگرم شکر در هر مترمکعب آب مصرفی در مقایسه با 25/1 در تیمار شاهد حاصل میگردد. در صورتی که از آبیاری آخر نیز صرف نظر شود، ضمن کاهش 2/21 درصد در مصرف آب، شکر قابل استحصال نسبت به شاهد 11 درصد افزایش یافته و کارایی مصرف آب به 76/1 کیلوگرم شکر بر مترمکعب آب مصرفی افزایش خواهد یافت. از پارامتر های کیفی محصول، درصدقند درسطح یک درصد و مقدار سدیم موجود در ریشه در سطح پنج درصد تحت تاثیر قرارگرفته اند. به طورکلی کلیه تنشهای آبی وارد شده موجب افزایش درصدقند نسبت به تیمار شاهد شد. قطع آبیاری در مرحله اولیه رشد و قطع آبیاری آخر منجربه افزایش درصدقند گردید، به طوری که درصدقند از 74/12 در تیمار شاهد به 09/16 افزایش یافت. بنابراین افزایش درصدقند، کاهش عملکرد ریشه به علت تنش آبی را جبران نموده و شکر قابل استحصال این تیمار بیشتر از تیمار شاهد به دست آمده است.
    کلیدواژگان: چغندر قند، خوی، شکر قابل استحصال، صرفه جوئی در مصرف آب، قطع آبیاری، کارایی مصرف آب و تنش آبی
  • مرجان رئوفی، رضا فرخی نژاد، سیدباقر محمودی صفحه 39
    در این تحقیق گروهای سازگاری رویشی 27 جدایه Fusarium solani که از ریشه و طوقه چغندرقند استانای مختلف کشور ایران جمعوری شده بود با استفاده از جهش یافتگان نیت(nit mutant) تعیین شد. در مجموع از 27 جدایه مورد آزمایش 222 موتانت نیت حاصل شد. کلاس فنوتیپی جهش یافتگان نیت براساس مشخصات رشدی پرگنه آنا روی محیط کشت پایه که حاوی یکی از چهار منبع ازت بود تعیین شد. به منظور انجام آزمونای مکملازی و تعیین گروهای سازگار رویشی کلیه جهش یافتگان nitM با جهش یافتگان nit1، nit3 و یا nit1 با nit3 مقابل هم قرار داده شدند. در صورت وجود سازگاری در محل تلاقی ریسهای دو نیت مختلف، تشکیل هتروکاریون به صورت رشد پروتوتروفیک ظاهر شد. رشد پروتوتروفیک بین nitM و nit3 یا nit1 قویر از رشد پروتوتروف بین nit1وnit3 ظاهر مید. براین اساس به ترتیب 44 درصد، 36 درصد و 20 درصد از جهش یافتگان نیت به دست آمده متعلق به کلاس فنوتیپی nit1، nit3 و nitM بودند. جدای های مورد آزمایش در این تحقیق در 14 گروه سازگار رویشی قرار گرفتند. در این مطالعه بین گروهای سازگاری رویشی و مناطق جغرافیایی محل جمعوری جدای ها و هم چنین بین گروهای سازگار رویشی و نوع علایم بیماری ارتباطی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: چغندر قند، فنوتیپی، گروه های سازگار رویشی، موتانت نیت، هتروکاریون
  • رحیم محمدیان، مسعود احمدی، کیومرث کلارستاقی، سعید غالبی صفحه 55
    به منظور بررسی اثرات کاربرد سطوح مختلف پتاسیم درشرایط آبیاری با دورهای مختلف بر عملکرد کمی و کیفی دو ژنوتیپ چغندرقند (12681 وA37.1) این بررسی در سالهای 1377 و 1378 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان (طرق) انجام شد. در این آزمایش سه سطح پتاسیم شامل عدم مصرف پتاسیم، مصرف به منظور رسانیدن پتاسیم تبادلی خاک به پنج درصد ظرفیت تبادل کاتیونی خاک (CEC) و مصرف پتاسیم به منظور رسانیدن پتاسیم تبادلی خاک به پنج درصد ظرفیت تبادل کاتیونی خاک به اضافه نیاز گیاه و چهار سطح دور آبیاری 9، 12، 15 و 18 روزه مورد بررسی قرار گرفت. در سال 1377 مقدار آب در هر دور آبیاری براساس عرف منطقه (حدود 73 میلیمتر آب در هر دور) در نظر گرفته شد و در سال 1378 به منظور افزایش تنش رطوبتی، مقدار آب در حدود 25 درصد نسبت به سال 1377 کاهش یافت. نتایج نشان داد که عملکرد ریشه و عملکرد شکر سفید در هر دو سال آزمایش و کارائی مصرف آب در سال اول آزمایش به طور معنی داری تحت تاثیر دور آبیاری قرار گرفت (P<0.01). بیشترین عملکرد شکر سفید در سال 1377 در دور آبیاری 12 روز و در سال 1378 در دور آبیاری نه روز به دست آمد. در سال 1377 افزایش پتاسیم تبادلی تا پنج درصد CEC خاک در دورهای آبیاری مورد بررسی، عملکرد ریشه، عملکرد شکر سفید و کارائی مصرف آب را افزایش داد. مقادیر این افزایش برای دورهای آبیاری 9، 12، 15 و 18 روز برای عملکرد شکر سفید به ترتیب 5/11، 7، 9 و 10 درصد بود. در سال 1378 همراه با کاهش مقدار آب در هر دور آبیاری در دورهای آبیاری 12، 15 و 18 روز باکاربرد پتاسیم روند کاهشی در عملکرد شکر سفید مشاهده شد. در حالی که این روند در دور آبیاری نه روز به صورت افزایشی و مقدار آن به ترتیب 5/12، هشت درصد در سطح دوم (نسبت به سطح اول پتاسیم) و سوم پتاسیم (نسبت به سطح دوم پتاسیم) افزایش یافت. این روند به طور تقریبا مشابه برای عملکرد ریشه و کارائی مصرف آب نیز مشاهده گردید. با توجه به نتایج به دست آمده کاربرد پتاسیم تنها در شرایط عدم تنش و تنش متعادل میتواند اثرات مثبت بر عملکرد و کارائی مصرف آب داشته باشد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، پتاسیم تبادلی خاک، تنش کمبود آب، چغندرقند، خراسان، دور آبیاری، ژنوتیپ، کارائی مصرف آب
  • محمدرضا جهاد اکبر، رضا طباطبایی نیم آورد، حمیدرضا ابراهیمیان صفحه 73
    به منظور تعیین دوره بحرانی کنترل علف های هرز در زراعت چغندر قند(Beta vulgaris) مطالعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 14 تیمار و چهار تکرار طی سال های 1379 و 1378، در ایستگاه تحقیقاتی کبوترآباد اصفهان به اجرا در آمد. تیمارها در دو سری به ترتیب کنترل علف های هرز تا چهار، 6، 8، 10، 12، 14 هفته پس از کاشت چغندر قند و سپس رشد علف های هرز تا پایان فصل رشد و سری دوم تداخل علف های هرز تا 4، 6، 8، 10، 12 و 14 هفته پس از کاشت و سپس حذف علف های هرز تا پایان فصل رشد، در مقایسه با شاهد کنترل کامل و شاهد بدون کنترل بودند. نتایج به دست آمده مشخص کرد که تا چهار هفته پس از کاشت، کنترل علف های هرز از طریق وجین دستی باعث آسیب رساندن به بوته های تازه استقرار یافته چغندرقند می شود و تداخل علف های هرز تا چهار هفته پس از کاشت تاثیر نامطلوب در عملکرد ریشه و قند و تراکم بوته ندارد و مناسب ترین زمان شروع عملیات کنترل پس از این دوره می باشد با توجه به نتایج این آزمایش، برای تعیین دوره کنترل بحرانی علف های هرز بر اساس عملکرد ریشه و عملکرد قند، چهار دوره زمانی مناسب کنترل علف های هرز به دست آمد. در سال اول فاصله بین هفته های ششم تا پانزدهم برای حصول حداکثر عملکرد ریشه مناسب تشخیص داده شد، ولی این فاصله در سال دوم طولانی تر و از هفته چهارم تا هفته بیست و یکم پس از کاشت بود. در مورد عملکرد قند نیز در سال اول این فاصله زمانی از هفته چهارم تا هفته هفدهم و در سال دوم از هفته چهارم تاهفته بیست و یکم مناسب تشخیص داده شد. در مجموع شروع عملیات کنترل طبق نتایج به دست آمده برای حصول حداکثر عملکرد ریشه و قند از هفته چهارم تا بیست و یکم توصیه می شود. بر اساس اطلاعات حاصل از این مطالعه کنترل قبل از چهار هفتگی و تاخیر قبل از هفته بیست و یکم باعث آسیب رسیدن به عملکرد ریشه و قند خواهد شد. کنترل کردن دیر هنگام یا زود هنگام علف های هرز تاثیر معنی داری در درصد قند، سدیم، پتاسیم و ازت مضر ریشه ندارد.
    کلیدواژگان: اصفهان، چغندرقند، دوره بحرانی کنترل، رقابت علفهای هرز، کبوتر آباد
  • گزارش کوتاه علمی
  • سمر خیامیم، جواد گوهری صفحه 93
|
  • S. Sadegh Zadeh Hemayati, M. Dehghan, Shoar, V. Yuosef Abadi, A.R. Brimauandi, D. Taleghani Page 1
    To determine the effects of steckling weight and planting density on seed quantitative and qualitative characteristics of monogerm sugar beet c.v. 9597, this experiment was carried out in Ardabil Agricultural Research Station in two years (1998-99). In this study, steckling weight with three different sizes(including <100, 100-200, and 200-300g) as main-plot, and planting density with three levels (including 40, 50 and 60 cm) as sub-plot were used in a split-plot experiment based on the RCBD with five replications. In this experiment morphological and qualitative (rate and uniformity of germination) characters, seed size distribution, and monogerm seed percentage were measured. According to the results, effect of planting density on the axillary branches number and seed yield was significant at 1% probability level. Seed yield increased by 43%, as planting density was increased from 40 to 60 cm. Increasement of steckling weight led to increasement of standard seed portion (with 3.5-4.5mm in diameter), germinable standard seed yield (11%) and reduction of germination rate and germination uniformity; and increasement of planting density was accompanied by increasing of >4.5 mm seed portion, velocity and unifomity of germination and decreasing of germinable standard seed yield. Eventually, the highest crude (1208 kg/ha) and germinable standard (229.16 kg/ha) seed yield were obtained by using steckling weight of 200-300 g and planting density of 60cm.
  • A.Khorshid, M.Mesbah, Z. Ranji, R. Amiri, M.Fathi Page 15
    Saline and drought stress conditions are the most important factors in yield reduction of crops in the world. Breeding of cultivars with high tolerance to these stresses and satisfactory yielding are considerable. The aim of this study was to compare the means of selected generations in saline and drought stress conditions in order to calculate response to selection. In this study two populations (8001 and 7233) and their successive generations which were selected based on tolerance to salinity, as well as two breeding materials (BP-Karaj and BP-Mashad) and their generations which were selected for tolerance to drought stress were evaluated under stress conditions. The results showed that response to selection in 8001 sequential generation was higher than that of 7233 in saline condition and selection has increased the root and sugar yield. Also, selection for drought tolerance in BP-karaj and BP-Mashad has increased the tolerance. It seems that, this method of selection was useful for the improvement of these populations in stress conditions.
  • A. Nourjoo, M. Baghaee Kia Page 27
    Water stress decrease water content and water potential between soil and root. Therefore, water potential of plant declines and plant faces with water stress. Water stress in different stages of growth can be useful in different aspects. Water stress can be practiced from two point of view, increasing water use efficiency (WUE) and improving cultural practices. No irrigation in insensitive stages of growth for water stress helps us to save water which could be used for other crops. In this research, the effect of irrigation scheduling at different stages of growth on quality and quantity of sugar beet was studied, in Khoy Agricultural Research station in two years (1999 and 2001). The experimental design was a randomized complete block design with three replications and seven irrigation treatments; as I1:Full irrigation at all stages of growth, I2: No irrigation at sowing until germination, I3: No irrigation at germination until the beginning of growth; I4: No irrigation at sowing till germination and again no irrigation at growth season, I5: No irrigation at sowing till germination and no irrigation at the end of season, I6: No irrigation at the germination till constant growth and one irrigation during constant growth, I7: No irrigation at germination till constant growth and no irrigation at the end of season. According to the results, irrigation treatments influenced the root and sugar yield significantly. Lack of irrigation in the initial increased stage sugar yield 13.3% and decreased irrigation water amount 16.5% as compared to the control treatment (I1, full irrigation). WUE was 1.7 and 1.25 kg/m3 in I2 and I1 treatments, respectively. Omitling irrigation in the initial and in the last stage of growth decreased the irrigation water amount 21.2%, increased available sugar 11% and improved WUE from 1.25 (control treatment) to 1.76. Irrigation treatments had significant effect on sugar content and Na (impurities) and no significant effect on other qualitative characers. No irrigation in initial and last stages of growth caused the most highest increase in sugar content of compared to the control treatment. Accordingly, sugar content increased from 12.74% to 16.09%.
  • M. Raofi, R. Farokhi Neghad, B. Mahmoodi Page 39
    In the present study, vegetative compatibility groups (VCG) of 27 isolates of Fusarium solani collected from root and crown of sugar beets of different provinces in Iran were determined using nitrate non– utilizing (nit) mutants. Totally, 222 nit mutants were generated from 27 isolates using PDC medium. Based on the weak growth on basal medium containing one of four nitrogen sources the phenotypic classes of nit mutants were determined. Among them, 44%, 36% and 20% of nit mutants were belong to phenotypic classes nit1, nit3 and nitM, respectively. To determine VCGs and complementation tests, pairing were made between all nitM and nit1 or nit3. In a compatible reaction between nit M and the two other mutants, a dense growth at the line of contact between two colonies was formed which was more than those between nit1 and nit3. All isolates belonged to 14 VCGs, of which ten were single member and four were multi member. No corelation was observed between VCGs and the geographic origin of isolates and also between the VCGs and the type of disease symptoms.
  • R. Mohammadian, M. Ahmadi, K. Kalarestaghi, S. Ghalebi Page 55
    Experiments were conducted in 1998 and 1999 to study the effects of different levels of potassium and irrigation intervals on yield and water use efficiency of two genotypes of sugar beet (A37.1 and 12681) in Khorasan Agricultural Research Center (Torogh, Iran). Potassium levels were; no potassium application, increasing potassium to 5% of soil cation exchange capacity (CEC) and second treatment plus plant requirment to potassium. Irrigation interval were 9, 12, 15 and 18 days. In 1998, the amount of water in each irrigation was based on local farmer usage (that is 739 mm). In 1999, for increasing water stress, the amount of water decreased 25% as compared to the previous year. Root yield and white sugar yield in two years and water use efficiency in first year were significantly affected by irrigation amount (P<0.01). Among different irrigation intervals, white sugar yield was the highest in 12 and 9 days irrigation frequencies in 1998 and 1999, respectively. In 1998, root yield, white sugar yield and water use efficiency increased when the potassium of soil increased to 5% CEC in different irrigation intervals. Accordingly, for white sugar yield in 9,12,15 and 18 days irrigation frequencies were 11.5%, 7%, 9% and 10%, respectively. In 1999, applying potassium caused reduction in white sugar yield in 12, 15, and 18 days irrigation intervals, which might be due to the decrease in the amount of irrigation water. However, white sugar yield increased in the 9days irrigation interval. According to the results, potassium application had positive effects on yield and water use efficiency only in normal or moderately water stressed conditions.
  • M.R. Jahadakbar, R. Tabatabai, H.R. Ebrahimian Page 73
    To study the critical period of weeds competition with sugar beet and determine the duration that the crop can tolerate the weeds, a field experiment was carried out at Esfahan Agicultural Research Center, in Kabotarabad-Esfahan during 1999-2000. The experiment conducted in RCB Design with 14 treatments and four replications. The treatments included control throughout the growth season (as a check), till and after 4, 6, 8, 10, 12 and 14 weeks from crop emergence together with no weed control during the whole growing season. The result showed that the weeding until four weeks after planting had a positive effect on root yield and sugar yield. The results also indicated that there was a critical period for weed control between 4-21 weeks after planting (WAP).There was a significant interaction between the plant density and establishment with the period of weed control. There was no critical period for sugar content, Na, K and NO3. This study showed that the best period for weed control in Baran(Esfahan) would be 4-21 WAP.
  • S. Khayamim, J. Gohari Page 93
    It is so far that, experimental scientific researchers have considered modeling because it explains experimental process by simple mathematic relations so they would be more understandable. Modeling is finding relation between logic and related process and producing a dynamic system by which we can predict system changes and prepare conditions for stimulating crop growth and production and increasing model factor in a specific location and also give a best program to improve crop production. We can reduce repeated experiments and research costs without any problem to results by using model. Also modeling can be used to introduce new crop for special region, improve factors affected crop growth, investigate crop yield changes in different climate and deliver production to market on time which would be more profit. So we should use different science such as physiology, computer, mathematic and statistics, irrigation, system engineering, climatology, agronomy and pedology to design a perfect model especially a crop model. As a result model designing is very complicated and needs group working. Beside this matter, model calibration faintness and finalization requires exact basic information and accurate analysis and programming in collection of information which are produced by different researchers in farms laboratories and climatology stations. These data with climate information will be used in models. There are different crop models (Mastrorilli et al 2000,…) which are based on SUCROS mechanistic model in which growth expression is depend on main reaction such as co2 assimilation, respiration and environmental effects. This model uses FST software for simulation, and estimates potential crop growth in sufficient water and nutrition environment without any insect, disease and weed (Nasiri Mahalati,2000) that the crop is only affected by climatic and physiological factors in this environment. One of the model designed for sugar beet is INTERCOM which is based on SUCROS and simulates the competition between sugar beet and Chenopodium album (Kropff and Vanlaar 1993). Climate, soil and sugar beet physiological data are needed to calibrate this model in special region. There are limited collections of these data with cross relations in places of our country. For example although a little sugar beet physiological and morphological data are existed in some regions, other specified data aren’t measured in these places or accessibility to climate data in the form which is profit for models would be difficult so it was observed that INTERCOM model couldn’t desirably simulate LAI changes (one of the most growth parameters) but by many changes in some parameters, it was fit with dry matter information by using the data collected from Kermanshah in 1991 (figure 1). So it is necessary to measure some of model physiological parameters directly in order to use correct and precise value for model simulation. Model calibration needs basic data which will be given to the modeling group only by researcher and won’t be found in analyzed and statistical information of reports and articles. So co-working of expert people and complete information of crop and climate will be needed to improve modeling and it's calibration in places with different climate and management.