فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال چهارم شماره 5 (پیاپی 17، زمستان 1384)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال چهارم شماره 5 (پیاپی 17، زمستان 1384)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/03/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات پژوهشی
  • رضا ملک پور افشار، محمدحسن لاری زاده صفحه 286
    زمینه و هدف
    گزارش پاتولوژی صحیح و کامل از ضروریات درمان بدخیمی ها از جمله سرطان پستان می باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین هم خوانی گزارش های پاتولوژی با استانداردهای گزارش نویسی می باشد.
    مواد و روش ها
    گزارش های پاتولوژی 112 مورد پیاپی از سرطان های مهاجم پستان که تحت عمل جراحی ماستکتومی و برداشت غدد لنفاوی زیر بغل در مرکز درمانی شهر کرمان قرار گرفته بودند در طی سال های 1383-1380 بررسی گردیدند و میزان هم خوانی با استانداردهای گزارش نویسی از نظر معیارهای ماکروسکوپی و میکروسکوپی تعیین شد. گزارش های پاتولوژی از مراکز دانشگاهی؛ مرکز تامین اجتماعی و مراکز خصوصی استخراج گردیدند. پرسش نامه ارایه شده توسط Rosai به عنوان استاندارد گزارش نویسی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتیجه گزارش معیارهای تعیین کننده پیش آگهی در سرطان پستان به این شرح می باشد: نوع بافت شناسی (100%)، درگیری غدد لنفاوی (4/96%)، اندازه تومور (7/93%)، محل قرارگیری تومور (2/91%)، درجه بافت شناسی (5/87%)، تهاجم عروقی (7/85%)، تهاجم اطراف عصبی (9/83%)، وضعیت برش جراحی (3/82%)، کلسیفیکاسیون (75%)؛ نکروز (1/74%)، حضور سرطان درجا (3/39%)؛ چند کانونی بودن تومور (4/38%)، وسعت درگیری غدد لنفاوی (33%)، وسعت سرطان درجا (2/23%) و سطح درگیری غدد لنفاوی (8/0%).
    نتیجه گیری
    در اکثر گزارش ها وسعت و حضور سرطان درجا، سطح و وسعت درگیری غدد لنفاوی و چندکانونی بودن تومور مورد توجه قرار نگرفته است. با توجه به تاثیر نتایج در پیش آگهی بیماران توصیه می شود در گزارش های سرطان پستان از یک پروتکل استاندارد استفاده شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، گزارش پاتولوژی، الگوی استاندارد
  • محمود نوری شاد کام، مصطفی بهجتی، حسین فلاح زاده صفحه 294
    زمینه و هدف
    تجویز خوراکی محلول های شیرین، درک درد را در طول انجام پروسیجرهای دردناک کاهش می دهد. اخیرا مشخص شده است که کرم ضد درد املا در نوزادان بی ضرر است. این مطالعه تاثیر کرم املا را با گلوکز خوراکی در کاهش درد نوزادان در زمان رگ گیری مقایسه می نماید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 220 نوزاد که به علت زردی به بیمارستان مراجعه کرده بودند و تحت رگ گیری قرار گرفتند، انجام شد. 106 نوزاد کرم املا و پلاسبو خوراکی (آب مقطر) دریافت کردند و 114 نوزاد گلوکز خوراکی 35% و پلاسبو (ویتامین A+D) دریافت کردند. نشانه های درد هنگام رگ گیری با روش نمره بندی درد در نوزادان (NIPS) اندازه گیری شد. مدت زمان گریه نیز ثبت گردید. سپس شدت درد و مدت زمان گریه در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمره NIPS به طور مشخصی در گروه دریافت کننده گلوکز (Mean=1.89) در مقایسه با گروه املا (Mean=2.81) پایین تر بود (p=0). طول مدت گریه در دو دقیقه اول به طور مشخصی در گروه گلوکز (2 Second=Median) نسبت به گروه املا (9 Second=Median) پایین تر بود (p=0.005). 3/12 درصد از نوزادان در گروه گلوکز نمره NIPS بالای 3 داشتند (نمره زیر 3 نشان دهنده درد خفیف یا فقدان درد است)، در حالی که در گروه املا 3/29 درصد از نوزادان نمره بالای 3 داشتند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد گلوکز خوراکی نشانه های درد ناشی از رگ گیری نوزادان را نسبت به کرم ضد درد املا بیشتر کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: کرم املا، گلوکز خوراکی، خونگیری وریدی، درد، نوزاد
  • احمد غلامحسینیان، غلامعباس محمدی، محمود یگانه، مهدیه نظری، نوذر نخعی، حامد زحمتکش صفحه 300
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی عروقی به ویژه ایسکمی قلبی به علت آتروسکلروز عمده ترین علت مرگ در جوامع صنعتی می باشند. در جریان ایسکمی استرس اکسیداتیو رخ می دهد. این یافته توسط مطالعات in vitro که تغییر غلظت آنتی اکسیدان ها را حین ایسکمی نشان داده اند، تایید شده است. اما وضعیت سیستم آنتی اکسیدان در بیماران مبتلا به ایسکمی قلبی و ارتباط آن با سرولوپلاسمین به عنوان یک فاکتور خطر بررسی نشده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی این وضعیت انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی روی 99 مرد 35 تا 55 ساله انجام گرفت. دو گروه شامل 29 بیمار مبتلا به ایسکمی قلبی با تنگی عروق کرونر بالای 70 درصد که توسط تست ورزش و آنژیوگرافی تایید شده بود و 70 فرد سالم بدون سابقه بیماری قلبی، دیابت و فشار خون بالا مورد بررسی قرار گرفتند. از هر یک، نمونه خون صبحگاهی گرفته شد و سپس فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) و غلظت آنتی اکسیدان کل سرم (TAS)، سرولوپلاسمین و مالون دی آلدهید به روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد.
    یافته ها
    مقدارTAS، فعالیت آنزیم های SOD و کاتالاز در بیماران به ترتیب 0.9±0.04 میلی مولار، 1224±21.40 و 5657±290.60 واحد در گرم هموگلوبین به دست آمد که نسبت به مقدار همین عوامل در گروه کنترل 1.6±0.02 میلی مولار، 1488±13.03 و 7546±176.80 واحد در گرم هموگلوبین به طور معنی داری کمتر بود (P<0.05). غلظت سرولوپلاسمین و مالون دی آلدهید در بیماران 36±0.92 میلی گرم در دسی لیتر و 277±6.90 نانومول در گرم هموگلوبین و در گروه کنترل به ترتیب 29±0.60 میلی گرم در دسی لیتر و 247±4.20 نانومول در گرم هموگلوبین بود که اختلاف معنی داری داشتند (P<0.05). بین آنتی اکسیدان ها و سرولوپلاسمین در این گروه ها ارتباط آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    ظرفیت سیستم آنتی اکسیدان در بیماران مبتلا به ایسکمی قلبی کمتر از گروه شاهد است که این امر می تواند افزایش پراکسیداسیون لیپیدی را در بیماران توجیه کند. هم چنین نمی توان از روی مقدار سرولوپلاسمین، شدت پراکسیداسیون لیپیدی را پیش گویی کرد زیرا رابطه ای بین آن ها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سیستم آنتی اکسیدان، پراکسیداسیون لیپیدی، بیماری ایسکمی قلبی و سرولوپلاسمین
  • فرهاد ایرانمنش، حبیب فرهمند، مجید رضایی نسب، رضوان شریفی صفحه 306
    زمینه و هدف
    دیابت یک عامل خطرساز مهم برای ایجاد آسیب های عروقی مغز است. کلیه آمارها به طور واضح شیوع بالاتر، پیش آگهی بدتر، عود، عوارض و مرگ و میر بیشتر سکته مغزی را در بیماران دیابتی نشان می دهند. این خطرسازی مستقل از اثر سایر عوامل خطرساز بوده و امروز مطالعات گوناگونی از جهات مختلف من جمله توپوگرافی ضایعات سکته مغزی در بیماران دیابتی در حال انجام است که نتایج متناقضی را در بر داشته است. هدف اصلی این مطالعه مقایسه فراوانی محل و تعداد ضایعات ناشی از سکته مغزی ترومبوتیک در بیماران دیابتی شهر رفسنجان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی و با روش نمونه گیری غیراحتمالی آسان بر روی بیماران مبتلا به سکته مغزی ترومبوتیک انجام گرفت. برای 60 بیمار دیابتی و 60 بیمار غیردیابتی که از نظر عوامل دموگرافیک و عوامل خطرساز سکته مغزی مشابه بودند MRI انجام و نتایج توسط آزمون آماری کای دو و فیشر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    7/56% نمونه ها، مونث و میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 5/67 سال بود. اکثر نمونه ها دارای سابقه فشاری خون بالا (7/66%) بودند. در مجموع 99 مورد ضایعه عروقی در بیماران دیابتی و 118 مورد در بیماران غیردیابتی مشاهده شد که با بالا رفتن سن، تعداد ضایعات به طرز معنی داری افزایش یافته بود. در بیماران دیابتی به ترتیب لوب پاریتال، لوب اکسی پتیال و ساقه مغز و در بیماران غیر دیابتی به ترتیب لوب های پاریتال، فرونتال و تمپورال بیشترین فراوانی محل ضایعات را به خود اختصاص دادند. اکثر بیماران مورد مطالعه (70%) بیش از دو ضایعه عروقی داشتند. تعداد و محل ضایعات عروقی در بیماران دیابتی تفاوت معنی داری با بیماران غیردیابتی نداشت.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه تعداد و محل ضایعات عروقی در بیماران دیابتی تفاوت معنی داری با بیماران غیردیابتی نشان نداد. سکته مغزی ترومبوتیک در بیماران دیابتی توام با فشاری خون بالا، دارای الگوی خاص بالینی و پیشرفت ضعیف ولی به صورت بروز ناگهانی و با عوارض و مرگ و میر فراوان همراه است. یافته های فوق تشخیص و درمان به موقع سکته مغزی را الزامی می نماید.
    کلیدواژگان: دیابت شرین، سکته مغزی، ضایعه عروقی مغز
  • حمیدرضا فلاحت پیشه، محمود جلالی، ناصر بادامی، نادیا مردانی صفحه 312
    زمینه و هدف
    پروتیازها جزو مهم ترین آنزیم های صنعتی هستند پروتئازهای قلیایی در ترکیب شوینده ها استفاده می شوند. از آن جایی که مقاومت در برابر حرارت و محیط قلیایی دو خصوصیت مهم آنزیم ها به هنگام افزودن به ترکیب پاک کننده ها است لذا جستجو برای یافتن منابع آنزیمی و آنزیم های قلیایی دارای اهمیت بسیاری می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی جداسازی باسیلوس قلیا دوست از خاک و امکان تولید آنزیم پروتئاز قلیایی از سوش جدا شده و خالص سازی آنزیم تولید شده بود.
    مواد و روش ها
    عملیات جدا سازی و تخلیص باسیلوس قلیا دوست از نمونه های خاک با استفاده از کشت در محیط اختصاصی با هدف شناسایی فعالیت پروتئازی اولیه و سپس تخلیص سویه های دارای فعالیت پروتئازی انجام گردید. پس از آن گونه باسیلوس 5-2 در محیط مناسب با شرایط معین کشت داده شد. و خالص سازی آن از طریق: 1- رسوب دهی فاز آنزیمی از طریق اشباع سازی با آمونیوم سولفات 55%. 2- تغلیظ توسط اولترافیلتراسیون 3- کروماتوگرافی تعویض کاتیونی توسط رزین کربوکسی متیل سلولز صورت گرفت. در تمام مراحل فعالیت پروتئاز قلیایی از طریق هیدرولیز سوبسترای کازئین در 10pH برای مدت زمان مشخص و سپس اندازه گیری محصول پروتئولیز (میزان معادل تیروزین) در طول موج 275 نانومتر انجام می گرفت.
    یافته ها
    با مقایسه خصوصیات بیوشیمیایی و تاکسونومیک، باسیلوس 5-2 با باسیلوس آلکالوفیلیک تطابق داشت. هم چنین این سویه در pH های قلیایی دارای فعالیت پروتئولیتیک و آمیلولیتیک بود ولی فعالیت ژلاتینولیتیک نداشت. پیشرفت خالص سازی با روش الکتروفورز روی ژل پلی آکریل آمید (PAGE) بررسی و جرم ملکولی آنزیم با روش SDS-PAGE و با کمک استانداردهای پروتیینی معادل 24700 دالتون معین گردید.
    نتیجه گیری
    پس از اتمام خالص سازی راندمان کل 24% و مرتبه خالص سازی 50 بار تعیین شد که راندمان خالص سازی نهایی به دست آمده مشابه راندمان به دست آمده در سایر تحقیقات بود. به نظر می رسد ملکول این آنزیم یک ملکول منومر باشد چون میزان تحرک الکتروفورتیک تک باند های به دست آمده در PAGE وSDS-PAGE مشابه یکدیگر بود.
    کلیدواژگان: پروتئاز قلیایی، باسیلوس قلیادوست، خالص سازی، فعالیت ویژه آنزیمی
  • کیومرث نظری مقدم، طوبی غضنفری، مهشید محمدی بصیر، مریم عمادی صفحه 320
    زمینه و هدف
    از MTA خارجی به عنوان ماده پر کننده انتهای ریشه در مواردی نظیر تصحیح و ترمیم استخوان، پوشش مستقیم پالپ، ترمیم پرفوراسیون ریشه و ناحیه انشعاب ریشه ها و آپکسی فیکیشن استفاده می شود. با معرفی MTA ایرانی (Root MTA)، تست های اولیه نظیر بررسی سمیت سلولی در مورد آن باید انجام گردد تا در صورت امکان به عنوان جایگزین مناسب برای MTA خارجی معرفی شود. هدف این مطالعه مقایسه سمیت 24 و 48 ساعته MTA ایرانی با MTA خارجی بر روی سلول های تک هسته ای خون محیطی با استفاده از روش MTT می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی پس از خونگیری، سلول های تک هسته ای خون محیطی با استفاده از روش گرادیان فایکول جدا گردیدند. سپس سلول های جدا شده پس از چند مرحله شستشو، در محیط کشت سلول RPMI حاوی 10 درصد FCS در شرایط 37 درجه سانتی گراد و در انکوباتور حاوی 5 درصد Co2 در درون پلیت های 96 خانه U شکل کشت داده شدند. رقت های مختلف از MTA خارجی و MTA ایرانی به محیط کشت سلول ها اضافه گردید و پس از زمان های 24 و 48 ساعت از مجاورت ماده، سمیت سلولی این مواد با استفاده از تست MTT مورد سنجش قرار گرفت. از آزمون های آماری ANOVA و t-test برای آنالیز داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که سمیت سلولی MTA ایرانی از MTA خارجی کمتر است. در کشت 24 ساعته سه غلظت 20، 50، 100 میکرولیتر MTA ایرانی با غلظت های مشابه از MTA خارجی تفاوت معنی داری از لحاظ زنده ماندن سلول ها نشان می دهند (P<0.05). در محیط کشت 48 ساعته غلظت های 50 و 100 میکرولیتر MTA ایرانی با MTA خارجی تفاوت معنی داری از لحاظ زنده ماندن سلول ها نشان می دهند (P<0.05).
    نتیجه گیری
    MTA ایرانی جایگزین مناسبی برایMTA خارجی می باشد. با این وجود بررسی های بیشتر نظیر تحقیقات بالینی به شدت توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: MTA ایرانی، MTA، سمیت سلولی، روش MTT
  • رضا وزیری نژاد، عباسعلی اسماعیلی، مجید کاظمی صفحه 326
    زمینه و هدف
    صدمات ناشی از حوادث از مهم ترین علت های مرگ و میر و معلولیت در جوامع انسانی هستند. در این میان حوادث ناشی از فعالیت های ساختمانی از اهمیت خاصی برخوردارند. مطالعه حاضر بر آن است تا به بررسی فاکتورهای موثر در بروز و عوارض ناشی از حوادث ساختمانی در مراجعین به اداره کار و امور اجتماعی شهر رفسنجان بپردازد.
    مواد و روش ها
    تمامی مصدومین شاغل در فعالیت ساختمان سازی که طی سال های 1381-1379 فهرست آن ها در اداره کار و امور اجتماعی شهر ثبت شده بودند بررسی شدند. اطلاعات با مراجعه به پروند های موجود در مرکز فوق الذکر، افراد حادثه دیده و اطرافیان آن ها وارد یک چک لیست گردیده است. اطلاعات شامل سن، جنس، سطح سواد، وضعیت تاهل، وضعیت بیمه، نوع فعالیت، سابقه کار، علت حادثه، عضو آسیب دیده و نتیجه حادثه بوده است. از روش های آماری پارامتریک (آزمون نسبت ها، t-test، آزمون همبستگی) و غیررپارامتریک (Chi-Square، Fisher-Exact) برای بررسی اختلافات بین گروه ها استفاده شده است.
    یافته ها
    میانگین سنی مصدومین (70 نفر)، 11.1±35.8 (حداقل=11 و حداکثر=55) سال بود. (6/98%، 69 نفر) آسیب دیدگان مرد و بیش از چهارپنجم آن ها (83%، 58 نفر) متاهل بوده اند. علت (36%، 25 نفر) حوادث بی احتیاطی و (30%، 21 نفر) به علت عدم استفاده از وسایل ایمنی گزارش شده بود. (23%، 16 نفر) افراد آسیب دیده در بخش جوشکاری ساختمان مشغول بوده و کمترین تعداد حادثه دیدگان در قسمت برقکاری ساختمان (9/7%، 5 نفر) فعالیت داشته اند. مصدومین اکثرا سابقه کار کمتر از 5 سال (45%، 31 نفر) داشته اند. حدود (18%، 12 نفر) از مصدومین فوت شده بودند و (30%، 21 نفر) حوادث منجر به معلولیت دایمی فرد شده بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آموزش های مربوط به ایمنی و رعایت اصول مربوطه در حین انجام کار به ویژه برای افرادی که سابقه کار کمی دارند به پیشگیری از بروز حوادث کمک خواهد نمود. اگرچه در دسترس بودن و التزام به استفاده از وسایل حفاظت فردی از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، حوادث ساختمانی، لوازم ایمنی
  • اشرف شیرازی، ناصر اصانلو، مهروز علاف جوادی، هدایت صحرایی، مریم خسروی صفحه 332
    زمینه و هدف
    نیکوتین از مهم ترین داروهای اعتیادآور محسوب می شود. آزمایش ها نشان داده اند که مصرف مکرر نیکوتین باعث افزایش حساسیت حیوان به این دارو می شود به نحوی که مصرف مقادیر کم این دارو می تواند به بروز رفتارهای مختلفی از جمله افزایش حرکت منجر شود. هدف از این مطالعه بررسی نقش اکسید نیتریک و واسطه گری احتمالی دوپامین در حساسیت حرکتی القا شده توسط نیکوتین است. با توجه به این که در بروز حساسیت، مسیرهای دوپامینی مغز را دخیل می دانند و برای اثبات آن از داروی آپومورفین استفاده می کنند، در این تحقیق نیز داروی آپومورفین به عنوان شاهدی بر تداخل اکسید نیتریک با مسیرهای دوپامینی مغز مورد استفاده قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی اثر ال- آرژینین (پیش ساز اکسید نیتریک) و L-NAME (مهارگر سنتز اکسید نیتریک) بر کسب و بیان القای حساسیت توسط نیکوتین در موش کوچک آزمایشگاهی ماده نژاد N-MARI در محدوده وزنی 25-20 گرم بررسی شد (n=7 سر موش در هر گروه آزمایشی). فعالیت حرکتی حیوانات با استفاده از دستگاه سنجش حرکت مادون قرمز سنجیده شد. دوزهای مختلف نیکوتین (1.5، 1، 0.75، 0.5، 0.25 mg/kg)، ال-آرژینین (50، 20، 10، 5 mg/kg)، L-NAME (20، 10، 5 mg/kg) و یا آپومورفین (2، 0.5، 0.125mg/kg) تزریق شده و اثر این داروها بر فعالیت حرکتی حیوانات ثبت شد. ال-آرژینین و یا L-NAME در روزهای القا حساسیت و قبل از تجویز نیکوتین یا آپومورفین (کسب) و یا در روز آزمون قبل از تجویز دوز بی اثر نیکوتین و یا آپومورفین (بیان) به حیوانات تزریق شدند.
    یافته ها
    آزمایش ها نشان دادند که تجویز نیکوتین در دوز 1 mg/kg باعث کاهش معنی دار فعالیت حرکتی حیوانات می شود. تجویز آپومورفین در دوز 0.125 mg/kg باعث افزایش معنی دار حرکت حیوانات شد. در حالی که تجویز ال-آرژینین اثری بر فعالیت حرکتی حیوانات نداشت، تجویز L-NAME در دوزهای 10 mg/kg و 20 باعث کاهش زیادی در فعالیت حرکتی حیوانات گردید. ال-آرژینین (50، 10، 20، 5 mg/kg) اثری بر کسب حساسیت حرکتی ناشی از نیکوتین نداشت اما از کسب حساسیت حرکتی به آپومورفین جلوگیری کرد. تجویز ال-آرژینین در دوزهای فوق از بروز بیان حساسیت حرکتی توسط نیکوتین و آپومورفین جلوگیری کرد. تجویز L-NAME (20، 10، 5 mg/kg) نیز از بروز کسب و بیان حساسیت حرکتی به نیکوتین و آپومورفین جلوگیری کرد.
    نتیجه گیری
    از این آزمایش ها نتیجه گیری می شود که مهار ساخت اکسید نیتریک باعث مهار حساسیت حرکتی به نیکوتین و آپومورفین می شود. با توجه به این مساله به نظر می رسد که اکسید نیتریک با تداخل با مسیرهای دوپامینی مغز باعث مهار حساسیت حرکتی به نیکوتین و آپومورفین شده است.
    کلیدواژگان: نیکوتین، اکسیدنیتریک، ال، آرژینین، حساسیت، حرکت، آپومورفین
  • آرزو سعادتیان فریور، جمیله نوروزی، مسعود امامی صفحه 342
    زمینه و هدف
    اسینتوباکترها پاتوژن های فرصت طلب هستند. این باکتری ها، امروزه یکی از عوامل مهم عفونت های بیمارستانیبه شمار می روند. به همین دلیل، هدف از این بررسی، یافتن موارد اسینتوباکتر در بخش مراقبت های ویژه جراحی در مجتمع حضرت رسول اکرم (ص) و امکان انتقال مقاومت آنتی بیوتیکی از طریق هم یوغی (cojugation) بوده است.
    مواد وروش ها
    در این بررسی که به صورت توصیفی انجام شده است، 100 نمونه از لوله های تنفسی، ترشحات تنفسی، محیط اطراف بخش مراقبت های ویژه، سینی غذا، چرخ تخت، لوله سرم و ملحفه بیمار در بخش مراقبت های ویژه جراحی مجتمع رسول اکرم (ص) جمع آوری شد. باکتری ها با استفاده از روش های استاندارد باکتریولوژی، جداسازی و شناسایی شدند. پس از شناسایی، آزمایش آنتی بیوگرام به منظور تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی، انجام شد. سپس عمل کانجوگیشن سویه های دهنده و گیرنده در محیط BHI براث انجام گرفت.
    یافته ها
    از 100 نمونه جمع آوری شده، در 21 نمونه (21%) اسینتوباکتر جدا شد. اسینتو باکترهای جدا شده، مقاومت 100% نسبت به ریفامپین، پنی سیلین، اریترومایسین و تتراسایکلین، 2/95% نسبت به جنتامیسین، نالیدیکسیک اسید، آمیکاسین، سفتیزوکسیم، استرپتومایسین، سفازولین و کلر امفنیکل، 5/90% به سفتازیدیم و سیپروفلوکساسین نشان دادند. درصد حساسیت در بالاترین موارد 6/28% نسبت به سولفومتوکسازول بود.
    نتیجه گیری
    جداسازی اسینتوباکتر از بخش مراقبت های ویژه جراحی، نشان دهنده آلودگی این بخش با این باکتری بیماری زای فرصت طلب بود. از این رو، توصیه می شود که به استریل کردن این بخش و لوازم و وسایل مورد استفاده توجه بیشتری شود. هم چنین استفاده صحیح از آنتی بیوتیک ها به منظور پیشگیری از ایجاد باکتری های مقاوم به چند دارو و عفونت های بیمارستانی ضروری است.
    کلیدواژگان: اسینتوپاکتر، مقاومت آنتی بیوتیکی، هم یوغی، بخش مراقبت های ویژه جراحی
  • مقاله مروری
  • محمد افخمی اردکانی، مریم رشیدی صفحه 348
    زمینه و هدف
    دیابت نوع 2 شایع ترین نوع دیابت بوده و 90% موارد بیماری را به خود اختصاص داده است. در حال حاضر تعداد بیماران دیابتی در ایران حدود 5/1 میلیون نفر تخمین زده شده است. شناسایی ریسک فاکتورهای دیابت و سعی در برطرف ساختن آن ها می تواند از دیابت جلوگیری کرده یا بروز آن را به تعویق اندازد.
    ارتباط ژنتیک با دیابت نوع 2 نسبت به ارتباط آن با دیابت نوع 1 قوی تر می باشد. میزان بروز هم زمان دیابت نوع 2 در دو قلوهای یکسان بین 70 تا 90% است. چاقی به ویژه از نوع مرکزی در دیابت نوع 2 بسیار شایع است. با افزایش سن خطر دیابت افزایش می یابد. شیوع دیابت در میان گروه های نژادی به طور قابل توجهی متفاوت است. خانم هایی که مبتلا به دیابت بارداری هستند، با احتمال 50% در 20 سال بعد دچار دیابت آشکار خواهند شد. فشار خون بالا (140.90 mmHg <= BP) می تواند یک نشانه زودرس مقاومت انسولین به علت چاقی مرکزی باشد. و خطر پیشرفت دیابت در افراد با فشار خون بالا 2 برابر بیشتر از افراد عادی است. وزن پایین هنگام تولد با تسریع رشد بعد از تولد همراه است و این می تواند در خطر ایجاد دیابت مهم باشد. اختلال تست تحمل گلوکز به طور تیپیک با هیپرگلیسمی و مقاومت به انسولین مشخص می شود و افراد با تست تحمل گلوکز مختل، بدون تغییر شیوه زندگی ظرف 10 سال به سمت دیابت نوع 2 پیشرفت می کنند.
    در خانم های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مقاومت به انسولین دیده می شود. تخمین زده می شود که 50-35 درصد زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک تست تحمل گلوکز مختل دارند.
    استرس باعث تحریک ترشح هورمون های مختلفی شده که می تواند باعث افزایش سطح گلوکز خون گردد. هر چند که دیابت و بیماری های عروق کرونری دارای علل مشترک بسیاری می باشند ولی سیگار یک ریسک فاکتور مستند برای دیابت نوع 2 محسوب نمی شود. مطالعات آینده نگر وسیع نشان دهنده این مطلب هستند که سیگار همراه با ایجاد دیابت نوع 2 است ولی به طور کلی برای مشخص شدن سیگار به عنوان ریسک فاکتور دیابت نوع 2 به مطالعات وسیع تر و طولانی تری نیاز است.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، عوامل خطر، چاقی
|
  • R. Malekpourafshar, Mh. Larizadeh Page 286
    Background And Objective
    Accurate pathology reporting is important for treatment of malignancies including breast cancer. The aim of this study was to determine the concordance of the current reporting system with international cancer reporting guidelines.
    Materials And Methods
    Pathology reports of 112 consecutive cases of invasive breast cancer who were treated by modified radical mastectomy and axillary lymph node dissection in different hospitals of Kerman city during 2001 to 2004 were studied. Adherence to the international guidelines for macroscopic and microscopic items were determined. Pathology reports were collected from pathology centers of Kerman University of Medical Sciences, social security organization and private laboratories. Rosai check list was considered as our standard reporting proforma.
    Results
    One hundred twelve cases met the inclusion criteria. The results of reporting of the prognostic criteria were as follow: Histologic type (100%), lymph node status (96.4%), tumor size (93.7%), tumor location (91.2%), histologic grade (87.5%), vascular invasion (85.7%), perineural invasion (83.9%), status of surgical margins (82.3%), calcification (75%), necrosis (74.1%), presence of insitu component (39.3%), tumor multicentricity (38.4%), extent of lymph node involvement (33%), extent of insitu component (23.2%) and level of lymph node involvement (0.8%).
    Conclusion
    In most reports the presence and extent of carcinoma insitu, level and extent of lymph node metastasis and tumor multicentricity have been ignored. Considering the pivotal role of these factors using a standard reporting protocol is suggested.
    Keywords: Breast cancer, Pathology report, Standard checklist
  • M. Noori Shadkam, M. Behjati, H. Fallahzadeh Page 294
    Bacground and
    Objective
    A number of studies have shown that orally administered sweet-tasting solutions reduce signs of pain during painful procedures. The topical anesthetic cream EMLA has recently been shown to be safe for use in neonates. This study compared the pain-reducing effect of EMLA cream with that of orally administered glucose during venipuncture in newborns.
    Materials And Methods
    A randomized controlled, double-blind study including 220 newborns undergoing venipuncture for clinical purposes was performed. One hundered and six newborns received EMLA on the skin and orally administered placebo (sterilized) and 114 received glucos- 30% orally and placebo (Vit A+D) on the skin. Symptoms associated with pain at venipuncture were measured with the Neonatal/ Infant Pain Scale (NIPS). Crying time was recorded.
    Results
    The results showed that the NIPS scores were significantly lower in the glucose group (mean: 1.89) compared to the EMLA group (mean: 2.81). The duration of crying in the first 2 minutes was significantly lower in the glucose group (median=2 seconds) than in the EMLA group (median=9 seconds). There were significantly fewer patients in the glucose group who were scored having pain (defind as NIPS scores above 3), 12.3% compared with 29.2% in the EMLA group.
    Conclusions
    We found that glucose is effective in reducing symptoms associated with pain from venipuncture in newborns. Our results showed that glucose is more effective than the local anesthetic cream EMLA.
    Keywords: EMLA cream, Oral glucose, Venipuncture, Pain, Neonate
  • A. Gholamhoseinian, Gh.A. Mohammadi, M. Yeganeh, M. Nazari, N. Nakhaee, H. Zahmatkesh Page 300
    Background And Objective
    Coronary heart diseases, specially myocardial ischemias due to atherosclerosis, are among the major causes of mortality in industrialized societies. Oxidative stress occurs during ischemia. This finding has been confirmed by in vitro studies which have shown some changes in antioxidant concentration during ischemia. However, antioxidant system status and its relation to ceruloplasmin as a risk factor have not been studied in patients with ischemic heart disease (IHD). This study was conducted to evaluate this status.
    Materials And Methods
    This case-control study carried out on 99 men, aged 35-55 years. Two groups including 29 patients with IHD due to coronary artery stenosis above 70 percent, confirmed by angiography and exercise tests, and 70 healthy men without heart disease, diabetes and hypertension background were studied. Blood samples were collected from all subjects early in the morning. Then catalase and superoxide dismutase (SOD) activities, total antioxidant of serum (TAS), ceruloplasmin and malondialdehyde (MDA) concentrations were measured by a spectrophotometric method.
    Results
    TAS, SOD and catalase levels were 0.9 ± 0.04 mmol/L, 1224 ± 21.40 U/g Hb and 5657 ± 290.60 U/g Hb respectively in patients which were significantly lower than those of controls 1.6 ± 0.02 mmol/L, 1488 ± 13.03 U/g Hb and 7546 ± 176.80 U/g Hb (p<0.05). MDA and ceruloplasmin concentrations were 36 ± 0.92 mg/dl, 277 ± 6.90 nmol/g Hb) respectively in cases and 29 ± 0.60 mg/dl and 247 ± 4.20 nmol/g Hb in controls which showed a significant difference (p<0.05). There was no statistical correlation between antioxidants and ceruloplasmin level in these groups.
    Conclusion
    In patients with IHD, antioxidant system capacity was lower than that of controls which can explain higher lipid peroxidation in these patients. Also we can not predict lipid peroxidation severity by measuring ceruloplasmin level because no association was found between these two factors.
    Keywords: Antioxidant system, Lipid peroxidation, Ischemic heart disease, Ceruloplasmin
  • F. Iranmanesh, H. Frahmand, M. Rezaei Nasab, R. Sharifi Page 306
    Background And Objective
    Diabetes, is an important risk factor for crebrovascular lesions. Studies obviously demonstrate a higher prevalence, worse prognosis, more relapses and complications and higher mortality rate due to stroke in diabetic patients. This risk is independent from other risk factors, and various studies such as topography of stroke lesions conducted on diabetic patients showed controversial results. This study was conducted to compare the prevalence of location and the number of thrombotic stroke lesions in diabetic and nondiabetic patients in Rafsanjan, Iran.
    Materials And Methods
    This cross - sectional study was conducted on patients suffering from thrombotic stroke, through the convenience nonrandom sampling. Sixty diabetic cases and 60 nondiabetic controls matched for demographic factors and risk factors of stroke, the MRI images of study participants were analyzed by using EPI6 software.
    Results
    56.7% of samples were female and the average age of patients was 67.5 years. The majortly of samples (66.7%) had history of hypertension. All together 99 vascular lesions in diabetic patients and 118 vascular lesions in nondiabetic patients were observed. The number of lesions had been increased by increasing patient's age significantly. In diabetic patients parietal lobe, occipital lobe and brain stem and in nondiabetic patients parietal, frontal and temporal lobes were the most frequent location of lesions respectively. The majority of these patients (70%) had more than two vascular lesions. The number and the site of cerebrovascular lesions showed no significant difference between diabetic and nondiabetic patients.
    Conclusion
    There was no significant difference between diabetic and nondiabetic patients concerning the number and site of cerebrovascular lesions. However, trombotic stroke in diabetic patients with hypertension had a specific clinical pattern, with a low progress but a sudden appearance and high rate of morbidity and mortality. It can be concluded that stroke in these patients should be diagnosed and treated rapidly.
    Keywords: Diabetes mellitus, Stroke, Cerebrovascular lesion
  • Hr. Falahatpisheh, M. Jalali, N. Badami, N. Mardani Page 312
    Background And Objective
    Proteases are among the most important industrial enzymes. Alkaline proteases are used primarily as cleansing additives. As alkaline pH and temperature stability are two main important factors of enzyms for their addtion to detergent's formula, it is desirable to search for new proteases with novel properties from different sources. The purpose of this study was to isolate an alkalophilic bacillus sp. with possibility of alkaline protease production and then purification of the produced alkaline protease.
    Materials And Methods
    Isolation and purification of proper colonies from soil samples were performed. After characterization of taxonomic and biochemical specifications of colonies, they were cultivated in a specific liquid culture medium (alkaline pH) and then selected bacillus 2-5 was cultivated in a proper culture medium. The enzyme was isolated and purified as fallows: 1- Ammonium sulfate precipitation (saturation percentage, 55%) 2- Ultra filtration 3- Cation exchange chromatography (CM- cellulose). Alkaline protease activity was checked by determination of equal concentration of tyrosine as a product at λ=275 nm after alkaline hydrolysis of casein as a substrate.
    Results
    Bacillus 2-5 was selected because only it had growth and alkaline protease activity. It had both amylolitic and proteolytic activities at alkaline pHs but no gelatinolytic activity was found. Purification progression was demonstrated by gel electrophoresis (PAGE). Molecular weight of alkaline protease by SDS-PAGE and was measured by using protein standard solutions this was 24700 Dal.
    Conclusion
    The yield of purification was 24% and parification, was 50 times gain factor, as found by other researchers. The purified enzyme was monomer because electrophoretic mobility at PAGE was the same as SDS-PAGE.
    Keywords: Alkaline Proteas, Alkalophilic bacillus, Purification, Alkaline protease activity
  • K. Nazari Mogaddam, T. Ghazanfari, M. Mohammadi Basir, M. Emadi Page 320
    Background And Objective
    Imported mineral Trioxide Aggregate (MTA) as a root –end filling material has many applications in root repairing and bone healing including direct pulp capping, repair of root and furcation perforation, and apexification. By introducing a similar material, made in Iran, namely Root MTA, primary tests such as cytotoxicity test should be performed. The purpose of this study was to compare the 24h and 48h cytotoxicity effect of Root MTA on peripheral blood mononuclear cells using MTT Assay.
    Materials And Methods
    In this study, after blood sampling, peripheral blood mononuclear cells were isolated on a gradient of ficole hypac. After several washing phases, cells were cultured in RPMI with 10% FCS in 96 well U shape microtiterplates in a 5% Co2 incubator. Serial dilution of MTA and Root MTA were added to the wells. Cell cytotoxicity was determined, 24 and 48 hours after treatment by MTT Assay.
    Results
    Cytotoxicity of Root MTA was less than that of MTA (ProRoot). At 24 hours after culture there was significant difference between cell viability affected by Root MTA and MTA in the three different dilutions 20 λ, 50 λ, and 100 λ (p<0.05). At 48 hours, there was also a significant difference between cell viability after using Root MTA and MTA in two dilutions 50 λ, 100 λ (p<0.05).
    Conclusion
    Root MTA could be considered as a proper alternative for MTA. For ther studies such as clinical trials should also be performed.
    Keywords: Root MTA, MTA, Cell cytotoxicity, MTT assay
  • R. Vazirinejad, A. Esmaeili, M. Kazemi Page 326
    Background
    Injuries due to accidents have been known as one of the most important cause of disability and death in human communities. Of these, accidents in construction industry are in particular important. This study is conducted to determine factors related to occopational accidents of construction industry and to recognise the outcomes of these accidents in Rafsanjan.
    Material And Methods
    Our population comprised all cases who were working in construction industry and were registered as having an occupational accident during 2000 to 2002 based on vecords obtained from the central office of labor and social affairs in Rafsanjan. Information about age, gender, the latest educational qualification, marifal status, type of activity, experience, cause of accidents, sites of injury, and the outcome of accident were collected. Parametric tests (z-test, t-test, correlation test) and non-parametric tests (Chi-Square, Fisher Exact) were used to compare groups.
    Results
    Mean age was 35.8±11.1 years (n=70, min=11 yrs, max=55 yrs). A vast were male (98.6%, n=69) and 83% (n=58) were married. In 36% (n=25) and %30 (n=21) of cases, the accident was due to carelessness and inadequate usage of protective equipment, respectively. The biggest proportion of cases (23%, n=16) were employed in welding activities and the least proportion of injured people were electric workers (7.9%, n=5). A big proportion (45%, n=31) of cases had an experience of less than 5 years. About 18% (n=12) of cases were died due to accidents and 30% (n=21) of cases had a long-term outcome of disability for the rest of their lives. Conclussion: It can is concluded that occopational health education programs specially for younger employees with a short work experience are strongly suggested. Protective equipment should be available and workers should be persuaded to use these equipment.
    Keywords: Occupational accidents, Construction accidents, Protective equipment, Rafsanjan
  • A. Shirazi, N. Osanloo, M. Allafjavadi, H. Sahraei, M. Khosravi Page 332
    Background And Objective
    Nicotine is the most abused drug in the world Experiments have shown that repeated administration of nicotine may increase the responsibility to the drug, whereas small amounts of nicotine may increase behavioral responses including locomotor activity. The aim of the present study was to investigate the role of nitric oxide and possible dopamine mediation in nicotine-induced behavioral sensitization. Since, it is hypothesized that dopaminergic pathways within the brain are responsible for sensitization, apomorphine has been used. Apomorphine was also used to evaluate the interactions between nitric oxide and brain dopaminergic pathways.
    Materials And Methods
    In the present study, the effects of L-arginine (a nitirc oxide precursor) and L-NAME (a nitric oxide synthase inhibitor) on the acquisition and expression of nicotine-induced behavioral sensitization in female N-MARI mice (body weight 20-25 g n=7/group) were investigated. Animal activities were recorded by an infrared activity meter. In order to evaluate the effetcs of the drugs on animal locomotor activity, animals were received different doses of nicotine (0.25, 0.5, 0.75, 1 and 1.5 mg/kg), L-arginine (5, 10, 20 and 50 mg/kg), L-NAME (5, 10 and 20 mg/kg) apomorphine (0.125, 0.5 and 2 mg/kg). L-arginine and/or L-NAME were injected to the animals either 20 min before each nicotine or apomorphine administration during the sensitization phase (acquisition) or 20 min before nicotine or apomorphine challenge dose (expression).
    Results
    Results showed that administration of nicotine (1 mg/kg) caused significantly reduced, while apomorphine (0.125 mg/kg) significantly increased in animal's locomotor activity. While L-arginine administration did not change the animal's activities, injection of L-NAME (10 and 20 mg/kg) significantly reduced animals activities. Administration of L-arginine (5-50 mg/kg) before nicotine injection did not affect the nicotine-induced behavioral sensitization but did inhibit apomorphine-induced behavioral senitization. Injection of L-arginine (5-50 mgkg) reduced the expression of behavioral sensitization in nicotine and apomorphine senstized mice. L-NAME (5, 10 and 20 mg/kg) injection reduced both acquisition and expression of nicotine and apomorphine-induced behavioral sensitization.
    Conclusion
    It could be concluded that inhibition of nitric oxide synthesis caused the inhibition of behavioral sensitization to nicotine and apomorphine. Considering these findings, it seems that nitric oxide inhibits nicotine-induced behavioral sensitization via brain dopaminergic pathways.
    Keywords: Nicotine Nitric Oxide L, Arginine locomotion Sensitization Apomorphine
  • A. Saadatian Farivar, J. Nowroozi, M. Emami Page 342
    Background And Objective
    Acinetobacters are opportunistic pathogens. Nowadays these bacteria are are among the pathogens causing nosocomial infections, so the aim of this study was to identify of acinetobacter in surgical Intensive Care Unit (ICU) in Rasoul Akram hospital and to assess the possibility of transferring antibiotic resistance by conjugation method.
    Materials And Methods
    In this study 100 samples were collected from respiratory tubes, respiratory secretion, intensive care unit room, food trays, bed's wheels, serum tubes and bed sheets of patients in hospitalized at Rasoul Akram hospital. Bacteria were isolated and identified by using standard bacteriological methods. After identification, antibiogram tests were done performed to determine the antibiotic sensitivity. After this phas, conjugation were done between donor and recipient strains in BHI broth medium.
    Results
    From all 100 collected samples, 21 samples acinetobacter was isolated. Isolated acinetobacters showed 100% resistance to rifampin, penicillin, erythromycin and tetracycline, 95/2% resistance to gentamicin, nalidicsicacid, amikacin, seftizokcim, streptomycin, sephazolin, and cloroamphenicol, 90/5% resistance to seftazidim and cyprofelocsazin. They showed maximum sensitivity 28/6% to sulfumetoxasol.
    Conclusion
    Isolation of acinetobacter from surgical intensive care unit showed the contamination of this unit with this opportunistic pathogen bacteria. So more care for sterilization of this unit and tools that are used are suggested. Suitable use of antibiotics for prevention of producing multiresistant bacteria and nosocomial infections are necessary too.
    Keywords: Acinetobacter, Antibiotic resistance, Conjugation, Surgical ICU
  • M. Afkhami Ardakani, M. Rashidi Page 348
    Type 2 diabetes is the most common form of diabetes and accounts for 90% of all cases. The number of diabetic patients in IR Iran is estimated to be about 1.5 million. Identification of diabetes risk factors and trying to remove them, can prevent or delay it. The relationship between type 2 diabetes and genetic factors is stronger than the relationship in type 1 diabetes. The concordance of type 2 diabetes in identical twins is 70-90%. Obesity particularly visceral is very common in type 2 diabetes. The risk of diabetes increases with increasing age. Prevalence rates of diabetes are strongly different among different ethnic groups. Women with a history of gestational diabetes have a 50% risk of eventually developing diabetes in the next 20 years of their lives. High blood pressure (=>140/90mm hg) could be an early sign of underlying insulin resistance, related to central adiposity. Risk of diabetes in persons with high blood pressure is twice the normal persons. Low birth weight is often followed by accelerated postnatal growth and this may be important for assessing the risk of diabetes. Impaired glucose tolerance (IGT) test is typically characterized by hyperglycemia and insulin resistance. Persons with IGT without changing their lifestyles develop type 2 diabetes in 10 years. Insulin resistance has been observed in women with polycystic ovary (PCO) syndrom. It is estimated that 35-50% of women with PCO have impaired glucose tolerance test. Stress stimulates the release of various hormons, which may cause elevated blood glucose levels. Smoking is not a well-documented risk factor for type 2 diabetes. In spite of this diabetes and CHD have many common causal factors. Large-scale prospective studies have shown that smoking is associated with the development of type 2 diabetes. However larger scale and long-term studies are needed to clarify the role of smoking as a risk factor of diabetes.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Risk Factors_Obesity