فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1384)

  • 68 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن سردبیر
    فریدون لایقی صفحه 5
  • مقالات تحقیقی
  • عبدالرحیم صادقی، محمدحسین صنعتی، فاطمه الستی، مرتضی هاشم زاده چالشتری صفحه 7
    هدف
    ناشنوایی شایعترین نقص حسی عصبی در انسان است و از هر هزارکودک یک کودک با ناشنوایی عمیق تا شدید بدنیا می آیند. مطالعات فراوانی نشان داده اند ناشنوایی در 50 درصد موارد علل ژنتیکی و در 50 درصد باقیمانده علل محیطی و ناشناخته دارد. در این تحقیق، هدف بررسی علل ناشنوایی در خانواده های مورد مطالعه بود تا راهکارهای مناسب جهت تشخیص و پیشگیری ارایه شود.
    روش بررسی
    پرسشنامه ها در مدارس و کانون های ناشنوایان و مجتمع های بهزیستی استان های قم و مرکزی توزیع و پس از تکمیل جمع آوری شد. اطلاعاتی چون سن، جنس، وضعیت شنوایی کلیه افراد خانواده و بستگان، نوع ازدوا ج والدین، علت شناسی (ژنتیکی، محیطی) جمع آوری و با استفاده از نرم افزارSPSS اطلاعات بررسی شدند.
    یافته ها
    354 پرسشنامه حاوی اطلاعات کامل از خانواده های ناشنوا دار جمع آوری گردید میانگین سنی افراد ناشنوایی مورد (Proband) 8.1 ± 16.1 سال بود. 48.4 و 51.6 درصد ناشنوایان به ترتیب دختر و پسر بودند. 59.3 درصد والدین دارای نسبت فامیلی، 36.7 درصد غریبه و 4 درصد نسبت خود را معلوم نکرده بودند. میانگین تعداد ناشنوا در خانواده ها ± 1.4 1.8 است. با بررسی پرسشنامه های تکمیل شده و شجره نامه ها، در 70.9 درصد موارد عامل ژنتیکی و در 9 درصد موارد عامل محیطی و در20.1 درصد عاملی برای ناشنوایی شناخته نشد.
    نتیجه گیری
    عامل ژنتیکی با الگوی توارثی اتوزوم مغلوب شایعترین عامل ناشنوایی است و این بخاطر میزان بالای ازدواج فامیلی است که باعث شده سهم علل ژنتیکی در این جمعیت از 50 درصد بیشتر شود. تعداد فرزندان عامل دیگر افزایش تعداد ناشنوایان در خانواده هایی است که زمینه ژنتیکی ناشنوایی دارند. عامل محیطی و ناشناخته بعد از عامل ژنتیکی قرار دارد. با منع ازدواج های فامیلی، آموزش بهداشت، کنترل تعداد فرزندان و همینطور مشاوره ژنتیک بویژه برای خانواده های در معرض خطر می توان قدم های مهمی در زمینه کاهش تعداد ناشنوایان برداشت.
    کلیدواژگان: ناشنوایی، ازدواج فامیلی، علل ژنتیکیناشنوایی، علل محیطی ناشنوایی
  • اصغر دادخواه، علی حسین سازمند، فاطمه بهنیا، مسعود کریملو، مرجان مدنی صفحه 11
    هدف
    اختلال نقص توجه - بیش فعالی از زمره بحث انگیزترین اختلالات روانی دوره کودکی است. انجمن روانپزشکی آمریکا نیز میزان شیوع ADHD را بین 3 تا 5 درصد در سنین مدرسه تخمین زده است.
    از طرف دیگر، نوشتن نیز یکی از نیازهای خاص در زندگی محسوب می شود و اختلالات و مشکلات نوشتاری هم می تواند مسایل متعددی در ایجاد ارتباط اجتماعی و یادگیری به وجود آورد.
    در این پژوهش با استفاده از یکی از کارآمدترین آزمونهای رشد گرفتن دقیق به بررسی مهارت های پیش نوشتاری در کودکان دچار اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی می پردازیم. هدف از این مطالعه مقایسه مهارت های پیش نوشتاری کودکان دچار نقص توجه همراه با بیش فعالی با کودکان عادی پسر 6 – 4 ساله می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی و مورد شاهدی بوده و بر روی 21 پسر 6-4 ساله بدون سابقه صدمه مغزی، صدمات ارتوپدیک در دست، علایم آشکار نابسامانی های عاطفی و بدون استفاده از فعالیتهای کار درمانی انجام شد. 21 نفر از همسالان عادی نیز به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند.
    مهارت های پیش نوشتاری با استفاده از آزمون EDPA و در دو بخش الگوهای گرفتن مداد و مهارت های ترسیمی مورد بررسی قرار گرفت. امتیاز افراد برای هر یک از سوالهای آزمون از 1 تا 4 می باشد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون T مستقل نشان داد که الگوهای گرفتن و مهارتهای ترسیمی در کودکان عادی و ADHD با یکدیگر متفاوت است. طبق این آزمون میانگین نمرات کودکان ADHD در الگوهای گرفتن در مقایسه با کودکان عادی پایین می باشد. همچنین آزمون T مستقل در مورد مهارت های ترسیمی بین دو گروه عادی و ADHD نتیجه مشابهی ارایه می دهد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج به دست آمده از این پژوهش بیانگر این مساله است که کودکان ADHD در مقایسه با کودکان عادی مهارت های پیش نوشتاری ضعیف تری دارند.
    کلیدواژگان: مهارت های پیش نوشتاری، اختلال نقص توجه، بیش فعالی (ADHD)، آزمون EDPA
  • کیوان شریف مرادی، نادر فرهپور، محمدصادق صبا، نصرت الله فرج الهی صفحه 17
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر توزیع نیروی وزن بدن بر پنجه و پاشنه و اثر تعدیل حسی کف پا در قبل و پس از ورزش درمانی در کودکان مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک دای پلژی انجام شد.
    روش بررسی
    تعداد 10 نفر از کودکان 15-8 ساله مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک از نوع دای پلژی به ترتیب با میانگین قد و وزن (m 0.09 ± m 1.35) و (kg 5.7 ± kg 30.8) به مدت 12 هفته تحت برنامه ورزش درمانی قرار گرفتند. با استفاده از یک دستگاه تعادل سنج میانگین نیروی ناشی از وزن بدن بر پنجه و پاشنه اندازه گیری شد. آزمونها در حالت های پایدار، نیمه پایدار و ناپایدار سطح اتکا و نیز با کفش و بدون کفش تکرار شدند.
    یافته ها
    بعد از برنامه ورزش درمانی میانگین نیروی ناشی از وزن بدن بر پنجه و پاشنه در وضعیت پایدار سطح اتکا هیچگونه تغییری نکرد (P>0.05). میانگین نیروی ناشی از وزن بدن بر پنجه و پاشنه پا در بیماران در وضعیت با و بدون کفش بعد از برنامه ورزش متعادل شد (P<0.05). این بهبودی بیشتر در وضعیت نیمه پایدار و ناپایدار سطح اتکا صورت گرفت.
    در شرایط پایدار صفحه تعادل سنج بدلیل عدم تحریک گیرنده های حسی- عمقی عضلات دوقلو و نعلی، نیروی ناشی از وزن بدن بر پنجه و پاشنه مشابه قبل از درمان بود.
    نتیجه گیری
    افزایش توانایی بیماران در کنترل عضلات مچ پا بعد از ورزش درمانی، بیماران را قادر ساخت تا نیروی ناشی از وزن بر پنجه و پاشنه پا را متعادل تر سازند. پوشیدن کفش با پاشنه 3 سانتی متری از کشش عضلات پشت ساق پای بیماران که در حالت عادی دچار اسپاسم هستند، می کاهد و بدین ترتیب بیماران را در توزیع متقارن نیروی ناشی از وزن بر پاشنه و پنجه تواناتر می سازد. این نتیجه نشان دهنده اهمیت افزایش انعطاف پذیری عضلات اسپاسم دار و تقویت عضلات ریلکس در بیماران می باشد و اطلاعات مفیدی برای پزشکان جهت تشخیص و درمان ناهنجاری های مربوط به ایستادن کودکان مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، نیروی ناشی از وزن بدن بر پنجه و پاشنه، دستگاه تعادل سنج، برنامه ورزش درمانی
  • فاطمه فخری، حکیمه آقایی، حمدالله خواجه حسینی صفحه 24
    هدف
    موضوع تحقیق بررسی تاثیر نمایش درمانی در افزایش مهارت های حرکتی و حافظه شنیداری کم توانان ذهنی پسر با هوش بهر 70-55 در دامنه سنی 15-10 سال می باشد.
    روش بررسی
    جامعه آماری مورد نظر از دانش آموزان کم توان ذهنی تحت پوشش آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران که در سال تحصیلی 84-83 مشغول به تحصیل بوده و باهوش بهر بین 70- 55در دامنه سنی 15-10 سال قرار دارند، تشکیل یافته است.
    نمونه پژوهشی که افراد آن به صورت تصادفی انتخاب شدند شامل دو گروه آزمایش و گواه بود که در هر گروه 20 نفر قرار داده شد.
    ابزار پژوهش مورد استفاده در این تحقیق آزمون مهارت های حرکتی ادراکی برونینکز اوزرتسکی و آزمون تقویت (توالی) حافظه شنیداری بیانی می باشد.
    میانگین های بدست آمده در دو گروه آزمایش و گواه از طریق آزمون آماری T (T-test) مورد مقایسه قرارگرفت.
    یافته ها
    بررسی میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه های پژوهش در دروس مختلف و نیز خرده آزمونهای انجام شده در مهارتهای حرکتی در اکثر موارد دارای اختلاف آماری معنادار و تغییرات مثبت می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق با معنا داری آماری در سطح آلفای 0.05 (ضریب اطمینان 95%) نشان داد که اجرای برنامه نمایش درمانی برای گروه هدف، موجب افزایش مهارت های ادراکی و تقویت حافظه شنیداری شده است.
    کلیدواژگان: مهارت های حرکتی، حافظه شنیداری، کم توان ذهنی، نمایش درمانی
  • نرگس ادیب سرشکی، یگانه صالحپور صفحه 29
    هدف
    پژوهش حاضر در مورد تعیین میزان پذیرش دانش آموزان دارای اختلالات حسی حرکتی توسط دانش آموزان عادی در مدارس تلفیقی و غیر تلفیقی (عادی) می باشد. تحقیقاتی در زمینه فراگیر سازی و عوامل موثر در آن انجام شده که نتایج حاکی از این است که پذیرش دانش آموز استثنایی توسط دانش آموزان عادی در موفقیت برنامه های تلفیقی یا فراگیر سازی بسیار مهم می باشد.
    روش بررسی
    روش پژوهش در این تحقیق زمینه یابی می باشد و برای توصیف میزان پذیرش دانش آموزان دارای مشکلات حسی حرکتی از پرسشنامهAcceptance Scale استفاده شده است. نمونه های تحقیق شامل 179 دانش آموز عادی دختر و پسر کلاسهای سوم، چهارم وپنجم دبستانهای تهران بودند که همکلاسی دارای اختلالات حسی حرکتی داشتند. این نمونه ها بطور تصادفی از مناطق پنج گانه تهران انتخاب گشتند. همچنین این پژوهش یک نمونه 55 نفری از دانش آموزان همین مقاطع تحصیلی را در مدارس غیر تلفیقی جهت مقایسه مورد بررسی قرار داد. برای بررسی اعتبار، آلفا کرونباخ 83%(Reliability coefficient) محاسبه شد که نشان دهنده اعتبار بالای آزمون است. در این تحقیق تاثیر جنسیت و نوع مدرسه (تلفیقی، غیر تلفیقی یا عادی) بر میزان پذیرش دانش آموزان دارای اختلالات حسی حرکتی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میزان پذیرش دانش آموزان با مشکلات حسی حرکتی توسط پسران و دختران مدارس تلفیقی تا حدودی یکسان است. میزان پذیرش دختران و پسران مدارس تلفیقی بیشتر از پذیرش دختران و پسران مدارس غیر تلفیقی (عادی) بود و این میزان پذیرش در پسران دو مدرسه با شدت بیشتری نمایان شد. در واقع میزان پذیرش دانش آموزان با مشکلات حسی حرکتی توسط پسران مدارس غیر تلفیقی (عادی) در طیف پذیرش ضعیف قرار دارد.
    نتیجه گیری
    همانطور که نتایج نشان می دهند دانش آموزان با مشکلات حسی حرکتی در مدارس تلفیقی از میزان پذیرش بالاتری توسط همکلاسی ها برخوردارند. این برتری در مدارس تلفیقی بیانگر این واقعیت است که تجربه تماس و آشنایی با کودکی که نیازهای ویژه دارد می تواند بر پذیرفته شدن این دانش آموزان توسط دانش آموزان عادی اثر گذار باشد. محدودیتهای این پژوهش و کم بودن پژوهشها در این زمینه ضرورت پژوهشهای بیشتر بخصوص در زمینه مداخلات مناسب جهت افزایش پذیرش را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: کودک استثنایی، آموزش فراگیر، پذیرش، مدارس تلفیقی، اختلالات حسی حرکتی
  • کیان نوروزی، حیدرعلی عابدی، سادات سیدباقر مداح، عیسی محمدی، غلامرضا بابایی صفحه 36
    هدف
    در حال حاضر در کشورهای توسعه یافته مدلهای گوناگونی از سیستم های ارایه کننده خدمات مراقبتی مبتنی بر جامعه، ویژه سالمندان تدارک دیده شده است که این سیستم ها پاسخگوی نیازهای خاص هر گروه از سالمندان می باشند. درکشور ما نیز طراحی، بکارگیری و ارزشیابی کارایی و اثربخشی اینگونه سیستمها ضروری بنظر می رسد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مدل ارایه مراقبتهای مبتنی بر جامعه ویژه سالمندان ناتوان که با استفاده از روش تری انگولاسیون شامل بررسی جامع منابع مطالعاتی مرتبط، نظرسنجی از متخصصان و نیازسنجی از سالمندان بدست آمده بود در قالب انجام مطالعه ای از نوع کارآزمایی بالینی بر روی 36 نفر سالمند واجد شرایط بمدت شش ماه مورد اجرا و ارزشیابی قرار گرفت. بکارگیری ابزار جامع ارزیابی سالمندان، برگزاری جلسات تیمی با هدف برنامه ریزی مراقبتها، استفاده از رویکرد بین بخشی (همکاری پرستار، پزشک، مددکار، روانشناس، کاردرمانگر، فیزیوتراپ و...) در فعالیتها و مرکز توجه قراردادن سالمند بعنوان یک فرد و نه صرفا تمرکز بر بیماری ها از مشخصات اصلی این الگوی مراقبتی بوده است.
    یافته ها
    بررسی شاخص های منعکس کننده نتایج مطلوب بکارگیری سیستم شامل: فعالیتهای روزمره زندگی، احساس تندرستی، میزان رضایت از خدمات دریافتی، امید به زندگی و... نشان می دهد که قبل از انجام مداخلات در دو گروه اختلاف معناداری نداشته ولی پس از مداخله این اختلاف معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج اولیه بدست آمده از بکارگیری این سیستم مراقبتی و بررسی برآیندهای مورد انتظاری همچون، افزایش میزان کیفیت زندگی و امید در سالمندان نشان دهنده کارآیی این سیستم بوده، هرچند انجام مطالعات تکمیلی بعدی و بخصوص بررسی ازبعد هزینه - فایده توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: الگوی سیستم خدمات بهداشتی، شهروند سالمند، خدمات مراقبتی مبتنی بر جامعه
  • لیلا قلیچی، یونس امیری شوکی، محمدصادق جنابی، بیژن خراسانی صفحه 43
    هدف
    ارزیابی اندازه خیشومی شدگی یکی از پارامترهای مهم ارزیابی آزمایشگاهی صوت در افراد مشکوک به اختلال در تشدید صوت است. عوامل مختلفی بر تغییرات اندازه خیشومی شدگی صوت موثرند، که یکی از مهمترین آنها بافت آوایی کلمات و جملات است. در این پژوهش، به بررسی اثر بافت آوایی کلمات تک هجایی بر این پارامتر در افراد طبیعی فارسی زبان پرداخته ایم.
    روش بررسی
    در این پژوهش، که به روش توصیفی - تحلیلی و به صورت مقطعی انجام شد، اندازه خیشومی شدگی صوت در 62 مرد و 60 زن 18 تا 27 ساله مورد بررسی قرار گرفت. آزمودنی ها از بین دانشجویان دانشکده علوم توانبخشی انتخاب شدند و از نظر شنوایی، تولید، روانی، و تشدید صوت مشکلی نداشتند و در روز ارزیابی به سرماخوردگی یا بیماری دیگری که صدای افراد را تحت تاثیر قرار می داد مبتلا نبودند. هر آزمودنی، دوازده کلمه دارای همخوانهای خیشومی و بدون آنها را می خواند و اندازه خیشومی شدگی این موارد توسط دستگاه «نیزال ویوNasal View» محاسبه می شد؛ سپس اعداد بدست آمده، با آزمونهای آماری مربوطه بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین اندازه خیشومی شدگی کلمات بدون همخوان های خیشومی در افراد مورد مطالعه به ترتیب از کمترین به بیشترین عبارتند از: /dâd/، /bâl/،/dærd/، /bur/، /did/ و /bil/؛ انحراف معیار نیز تا حدودی از این ترتیب تبعیت می کند. میانگین اندازه خیشومی شدگی کلمات دارای همخوان های خیشومی در افراد مورد مطالعه به ترتیب از کمترین به بیشترین عبارتند از: /mâl/، /nærd/، //dân، /mur/، mil// و /din/ است؛ انحراف معیار نیز تا حدودی از این ترتیب تبعیت می کند. بیشترین میانگین اندازه خیشومی شدگی در بین کلمات دارای همخوانهای خیشومی مربوط به کلمه /din/ و کمترین میانگین مربوط به کلمه /mâl/ است. بیشترین میانگین اندازه خیشومی شدگی در بین کلمات بدون همخوان های خیشومی مربوط به کلمه /bil/ و کمترین میانگین مربوط به کلمه /dâd/ است. میانگین اندازه خیشومی شدگی کلمات تک هجایی (CVC) (Consonant-Vowel-Consonant) در دو جنس با یکدیگر مقایسه شده است.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در خصوص اندازه خیشومی شدگی صوت بزرگسالان عادی فارس زبان فراهم کرده است که می تواند شروع خوبی برای دستیابی به هنجارهای مربوط به جنبه های مختلف صوت باشد. به علاوه، نشان می دهد که میانگین اندازه خیشومی شدگی صوت می تواند تحت تاثیر واکه های مختلف، وجود یا عدم وجود همخوانهای خیشومی و حتی جنسیت قرار داشته باشد. همچنین، پژوهش حاضر ضرورت بررسی اثر بافتهای آوایی مختلف، شیوه و جایگاه تولید واکه ها و همخوانها را بر اندازه خیشومی شدگی صوت مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اندازه خیشومی شدگی، کلمه، بافت آوایی، همخوان خیشومی، نیزال ویو
  • آیین محمدی، ریتا مجتهدزاده، عبدالله کریمی صفحه 50
    هدف
    در دو دهه اخیر گسترش کمی دانشگاه های علوم پزشکی و افزایش تعداد فارغ التحصیلان این گروه به عنوان در دسترس ترین راه حل سامان دادن به کاستی های سیستم بهداشتی و درمانی مدنظر بوده است. در حال حاضر بهبود کیفیت ارایه خدمات آموزشی در دانشگاه های علوم پزشکی اهمیت بیشتری یافته و در اولویت قرار گرفته است.
    تعیین تفاوت های ارایه خدمات آموزشی در رشته های علوم توانبخشی شامل فیزیوتراپی، بینایی سنجی، شنوایی شناسی، گفتار درمانی، اعضای مصنوعی و کار درمانی در ایران و شناسایی نقاط قوت و ضعف آنها در مقایسه با یکدیگر هدف این تحقیق است.
    روش بررسی
    برای بررسی رشته های علوم توانبخشی، مجموعه ای شامل 50 معیار و شاخص در قالب یک نمودار شاخه درختی طراحی شد. سپس وزن این معیارها با روش های جلب توافق آرا تعیین گردید. از هر دانشکده نماینده ای معرفی شد تا پرسشنامه ای که برای جمع آوری اطلاعات طراحی شده بود را تکمیل کند. اطلاعات جمع آوری شده با بازدید از دانشکده ها تکمیل و تصحیح گردید. سپس امتیاز هر دانشکده در هر معیار محاسبه شد. برای آنالیز نهایی نیز از یک نرم افزار کامپیوتری که به همین منظور طراحی شده بود استفاده گردید.
    یافته ها
    رشته های علوم توانبخشی در مقطع کارشناسی در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با امتیاز 73.41 از 100 رتبه اول، در دانشکده توانبخشی ایران با امتیاز 70.91 از 100 رتبه دوم، و در دانشکده توانبخشی تهران با امتیاز 68.91 از 100، رتبه سوم را کسب کردند.
    نتیجه گیری
    با انجام این طرح نقاط قوت و ضعف ارایه خدمات آموزشی در رشته های علوم توانبخشی مشخص شده و به عنوان الگویی عملی برای اصلاح و ارتقای کمی و کیفی، در اختیار برنامه ریزان و مسوولان قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش، توانبخشی، رتبه بندی، سطح بندی، دانشکده
  • چکیده های انگلیسی
    صفحه 57
|
  • Abdolrahim Sadeghi, Mohammad Hossein Sanati, Fatemeh Alasti, Morteza Hashemzadeh, Chaleshtari Page 7
    Objective
    Hearing loss (HL) is the most prevalent sensorineural defect in human. Mild to severly Profound HL occurs in about l.0 per 1000 births. Many previous studies have shown that about 50% of deafness is due to genetic factor and 50% is due to environmental and etiologically unknown. In this study, we are searching the causes of deafness at these families and introduce strategies for diagnosis and prevention.
    Materials and Methods
    Questionaires were distributed in deaf schools, hearing loss and rehabilitation centers in Qom and Markazi provinces collecting done after filling by the parents. The criterias such as age, sex, number of deaf individuals in families their close relatives, the marriage type of the parents and etiology of disease (if it is genetic or environmental) were extracted from questionnaires and were analysed by SPSS software.
    Results
    Three hundred and fifty four (354) Questionnaires contained complete information from hearing loss families were collected. Age mean of proband individuals is 16.1±8.1. Sex distribution of 48.4% and 51.6% girls and boys, respectively. Parents were 59.3% and 36.7% of consanguineous and unfamilial marriage, respectively. The marriage type of were not determined in 4%. Mean of deaf individuals among these families was 1.8±1.4.By assessing the filled questionnaires and pedigrees. The deafness etiology in the studies population was categorized as genetic cause (70.9 %), environment factor (9%) and unknown etiology (20.1%).
    Conclusion
    Genetic factor with and autosomal recessive inheritance pattern was the most common cause of hearing loss due to the high prevalence of consanguineous marriage which resulted and increased genetic causes in more than 50%. Multiplicity of offspring also shawn an increased in frequency of hearing loss in families that have deaf with genetic background of this disorder. In this study, environmental and unknown factors are second cause of HL. We may interestingly reduce frequency of HL in Iran with discouraging consanguineous marriage, health education, population regeneration control also genetic counseling especially for high risk families.
    Keywords: Hearing loss, Consanguineous marrige, Genetic causes of hearing loss, Environment causes of hearing loss
  • Asghar Dadkhah, Ali Hossein Sazmand, Fatemeh Behnia, Masoud Karimlou, Marjan Madani Page 11
    Objectve: Attention deficit with hyperactivity disorder is one of the most important mental disorders in childhood (ADHD). The American Psychiatric Associated has estimated it’s out bread between 3-5 Percent. On the other hand, writing is also one of the special needs in every Body’s life, and any disorders and difficulties in it, may lead to Many problems in making social communication and learning. In the study, using one of the most efficient Prehensioble tests, and furtherly analyzed the pre – writing skills in ADHD children. The goal of this study is to compare ADHD children with normal children in age group of 4-6 years of old.
    Materials and Methods
    The present study is a cross-sectional&case-control Study on 21 boys of about 4-6 years of old, without any mental disease record, orthopedic disease in hand either out any other affected diseases, and without the application of any occupational therapy. 21 boys of the some age were chosen as a control group. Pre – writing skills were analyzed utilizing EDPA test, and in two sections of pencil grasp and drawing skills. Test score’s ranking valued “between” 1-4 in every question.
    Results
    The T test results showed that the Pencil grasps and drawing skills in ADHD Children and normal Children are different. According to the T test, the average scores in ADHD children in pencil grasp is lower than normal children. The T test also showed differences between the two groups in drawing skills.
    Conclusion
    Generally, the results of this study showed ADHD children have weaker pre – writing skills than the normal children.
    Keywords: Pre, writing skills, Attention deficit with hyperactivity disorder (ADHD), EDPA test
  • Keyvan Sharif, Moradi, Nader Farah, Pour, Mohammad Sadegh Saba, Nosratollah Farajollahi Page 17
    Objective
    The purpose of this study was to assess the distribution of body weight force on toe and heel before and after exercise therapy and its effects on relaxation of children with spastic diplegia cerebral palsy.
    Materials and Methods
    Ten children with spastic diplegia cerebral palsy between 8 to15 years of age participated in this study. Their mean weight and height were (30.8kg ± 5.7kg) and (1.35m±0.09m) respectively. Subjects underwent a 12 weeks of exercise therapy. A dynamic stability platform system (BIODEX) was used to measure the mean percentage of body weight pressure on toe and heal. The balance tests were repeated on stable, almost stable and unstable base of support as well as with and without shoes.
    Results
    Showed that the mean percentage of body weight pressure on toe and heal after exercise therapy was not significant (p>0.05). The mean percentage of body weight pressure on toe and heal was significantly decrease after exercise therapy in both with and without shoes (p<0.05). The greatest improvement achieved on almost stable and unstable conditions. Wearing shoes resulted in a balance percentage of body weight pressure on toe and heal on stable situation of stability platform the percentage of body weight pressure on toe and heal has no difference before and after exercise therapy. After exercise therapy strengthening the muscle of the ankle joint balance the percentage of body weight pressure on toe and heal. Wearing shoes decrease the muscle stretch and therefore balance the percentage of body weight pressure on toe and heal.
    Conclusion
    The flexibility of spastic muscle and strengthening of the relax muscle must be perform. This result provides good information for physician in recognizing and therapy impacts on cerebral palsy children.
    Keywords: Cerebral palsy, Percentage of body weight force on tor, heel, Balance system, Exercise therapy
  • Fatemeh Fakhri, Hakimeh Aghaei, Hamdollah Khajeh, Hosseini Page 24
    Objective
    Survey on the effectiveness of drama therapy on increasing of motor skills and hearing skills of Male intellectual disabled with an I.Q between 55-70 in the Age Range of 10-15 years.
    Materials and Methods
    The statistical community consisted of intellectual disabled students wich are the coverage exceptional training within an education organization in Tehran in school year of 2004-5 with an IQ between 55-70 in the age range of 10-15. Research sample that were selected randomly consisted of two groups, an experimental and a control group in number of 20 persons in each group. Research tool used in this study was Bruininks oseretsky motor perception skills test and along with hearing-oral memory reinforcement (sequence) tests. The averages obtained from the two experimental and control group were compared by the T test.
    Results
    Investigation of pretest scores and posttest scores in two experimental and control group showed a statistical significance difference.
    Conclusion
    Results of this survey with a statistical significance at an alpha level of 0.05 and 95% reliability coefficient showed that drama therapy performance for the target group can cause the increased perception skills and hearing memory reinforcement.
    Keywords: Motor skills, Auditory memory, Mental retarded, Drama therapy
  • Narges Adib, Sereshki, Yeganeh Saleh, Pour Page 29
    Objective
    The present research determines the level of peer acceptance of students with physical disabilities in inclusive and non-inclusive schools. A number of studies which have sought to identify the influential factors in the success of inclusive education, have pointed out the acceptance of special need student by his/her regular peers to be a significant variable.
    Materials and Methods
    This is a descriptive investigation. The instrument utilized was the Acceptance Scale (Voelts, 1980). The upper elementary level version that we were used consists of 34 items, two are general friendship items, two are veridicalite items, and the remaining items are acceptance items.Three response options are provided for each item,I agree, I disagree, and maybe. For such reliability, a Spearman-Brown corrected split-half reliability index of +.82 was reported, as well as an alpha coefficient of +.77. A test –retest stability coefficient of. 68 was obtained by retesting a sample of 101 children on two occasions separated by three weeks. In Iran, with test retest on 72 students we got Reliability coefficient of. 83. The sample includes 179 student boys and girls in grades three to five who had classmates with physical disability in their elementary schools in Tehran. This sample was randomly selected from each of the five different regions in the city of Tehran. In addition, for the purpose of comparison, a sample of fifty-five students in similar grades was studied in regular schools. The effect of gender and type of school (inclusive vs. non-inclusive) on students’ acceptance of a peer with physical disability all were assessed.
    Results
    Results indicated that acceptance level is similar in boys and in girls in inclusive schools. The girl and boy students in inclusive schools demonstrated a significantly higher level of peer acceptance than their pupils in non-inclusive schools. This difference was much more noticeable in boy students. The lowest level of acceptance was found in the group of boy students in non-inclusive schools.
    Conclusion
    As the results indicate, students with physical disabilities are much highly accepted by their peers in inclusive schools as compared with those in regular schools. This greater level of acceptance in inclusive schools could be reflective of the reality that the experience of contact and familiarity with a child who has a special need may encourage his/her feeling of being accepted by regular students. The limitations of this investigation and the overall scarcity of research in this area (in our country) points out more needs for further researches, specially in regard to appropriate interventions for enhancement of peer acceptance.
    Keywords: Exceptional children, Inclusive education, Acceptance, Inclusive shools, Physical disability
  • Kian Nowrouzi, Heidar Ali Abedi, Sadat Seyyed Bagher Maddah, Issa Mohammadi, Gholamreza Babaei Page 36
    Objective
    In recent years a variety of system models for providing community based health care services to the elderly has been envisioned and implemented in the developed countries which meet the special care needs of different groups of elders. In Iran due to lack of these systems development, implementation and evaluation of these care system models from aspects of effectiveness and efficiency seems to be necessary.
    Materials and Methods
    In this study a model of social and health care system for community dwelling frail elders was implemented on 36 such elders for approximately six months and their respective expected outcomes were evaluated. The model has been developed in another study using a qualitative inquiry approach with named methodological triangulation (i.e. comprehensive literature review, panel of experts and ethnography on elders’ life styles and health practices). Implementation of Comprehensive Geriatric Assessment Tool, staff meetings for care planning, adopting an interdisciplinary approach with collaboration among all team members and case management rather than disease management were the most significant characters of this care delivery system.
    Results
    Investigation of Pretest scores and posttest score in two experimental and control group showed a statistical significance differences.
    Conclusion
    The preliminary results of employing this care system and examination of expected outcomes such as enhancing quality of life and hope in elders reflects the efficiency of this system, although further complementary studies and particularly cost benefit analysis are strongly recommended.
    Keywords: Health system model, Community, based care, Senior citizen
  • Leila Ghelichi, Younes Amiri, Shoki, Mohammad Sadegh Jenabi, Bijan Khorasani Page 43
    Objective
    Evaluation of nasalance is one of the important factors of instrumental evaluation of voice in persons susceptible to resonance disorder. There are different factors which can affect nasalance score. One of the most important factors is phonetic context of words and the other is sentences. We studied some effects of this important factor on nasalance score in normal Farsi speakers.
    Materials and Methods
    This study is a cross-sectional and descriptive-analytic study of nasalance scores of words in 62 male and 60 female normal and Farsi speakers aged 18-27 years old. Subjects were selected from students of rehabilitation college which hadn’t any auditory, articulatory, fluency, and resonance problem. They hadn’t cold, or any other disease which could affect their voice. Twelve printed words (6 words with and 6 words without nasal consonants) were read by each of subjects, and nasalance of them were calculated by Nasal View, and then, the gathered data were analysed.
    Results
    Mean Nasalance scores of words without nasal consonants in ascending order are for words /dâd/, /bâl/, /dærd/, /bur/, /did/, and /bil/ SDs are nearly follow this order. Mean Nasalance scores of words with nasal consonants in ascending order are for words /mâl/, /nærd/, /dân/, /mur/, /mil/, and /din/ SDs are nearly follow this order. Maximum nasalance score in nasal words is for /din/, and minimum is for /mâl/. Maximum nasalance score in nonnasal words is for /bil/, and minimum is for /dâd/. Mean nasalance scores of males and females are compared with each other.
    Conclusion
    Findings of this study prepared useful information about nasalance score in adult Farsi speakers wich can be a good start for access to standardized data for different aspects of voice. In addition, it shows that mean nasalance score of words can be significantly changed with these factors: different vowels, presence or absence of nasal consonants, and gender. This study shows the necessity of investigating about the effect of different phonetic contexts, manner and placement of articulation too.
    Keywords: Nasalance score, Word, Phonetic context, Nasal consonant, Nasal view
  • Aeen Mohammadi, Rita Mojtahedzadeh, Abdollah Karimi Page 50
    Objective
    After two decades of nomber expansion of universities of medical sciences and increasing the number of students as one of the most attainable solutions for the problem of substandard status of Iranian community health, recently, the quality-based policies in medical education have taken priority over most of the national health plans. The goal is determine differences in the field of education between schools providing rehabilitation sciences programs in Iran by stratifying their educational services.
    Materials and Methods
    To measure the educational performance of rehabilitation sciences programs nationwide, a benchmarking tool, consisting of aboute 50 indicators, was devised. Their values were defined through consensus developing methods. Each school was asked to introduce a representative who would complete a questionnaire, which was designed to collect schools’ information. In the next step, all the divisions were visited by one of the project’s members and the school’s representative. Then, data retrieval was performed and verified at the project’s office. Finally, a special computer software was exploited to perform the final analysis.
    Results
    Schools providing rehabilitation sciences programs were stratified based on their individual scores. Furthermore, all schools were also ranked in each indicator. Among schools providing bachelor’s rehabilitation sciences programs, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences gained the first rank, with the score of 73.41 out of 100 Iran Rehabilitation School was the second with the score of 70.91 and Tehran Rehabilitation School gained the third rank with the score of 68.91.
    Conclusion
    This study defines the educational strengths and weaknesses of rehabilitation sciences programs in Iran that could be used as a measure for authorities to devise practical strategies for qualitative and quantitative improvement.
    Keywords: Education, Rehabilitation, Ranking, Stratification, School