فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز 1387)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز 1387)

  • 248 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/02/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • محمدحسین زاده صفحه 11
    یکی از مهم ترین مباحث معرفت شناسی دینی این است که برای دست یابی به معرفت دینی، چه منبع یا ابزاری کارایی دارد؟ آیا راه معرفت در برابر ما گشوده است یا اینکه در انسدادی معرفتی به سر می بریم؟ پاسخ هر فرد بدین پرسش بر مبنای معرفت شناختی ویژه آن فرد مبتنی است. اگر او این دیدگاه را پذیرفته باشد که از راه عقل نمی توان دین را شناخت، پاسخ وی به پرسش مذکور ممکن است این باشد که منبع شناخت دین تجربه دینی، شهود، نقل وحی یا دلیل نقلی یا گواهی حاکی از وحی است. اما اگر این فرد پذیرفته باشد که از راه عقل می توان دین را شناخت، پاسخ او به پرسش مزبور این خواهد بود که گزاره های بنیادین عقاید دینی را می توان از راه عقل اثبات کرد؛ از این رو، عقل مهم ترین منبع شناخت این بخش از دین است.
    در این نوشتار، به امکان دست یابی به معرفت عقلی در حوزه دین می پردازیم و آنچه را ممکن است مانع از دست یابی به چنین معرفتی شود بررسی و ارزیابی می کنیم.
    کلیدواژگان: معرفت عقلی، گریز ناپذیری، وجود محمولی، برهان لمی، پدیده، پدیدار، برهان انی
  • جعفر انواری صفحه 49
    همه حکیمان الهی معاد را حق می دانند، با این حال درباره چگونگی آن دیدگاه های متفاوتی دارند. به باور صدرالمتالهین، کسانی که معتقدند وقتی بدن نابود گردد دیگر بازگشت آن ناممکن خواهد شد و این نفس است که در قیامت حاضر خواهد گشت، از چگونگی عالم آخرت غافل اند؛ به واقع اینان آیات صریح قرآنی را که به روشنی بر جسمانی بودن معاد دلالت دارند تاویل کرده اند! صدرالمتالهین در اثبات جسمانی بودن معاد گفته است: اگر کسی با داشتن سلامت نفس به مقدمات اثبات معاد جسمانی بنگرد، یقینآ به این نتیجه خواهد رسید که همین بدن به عین آن در قیامت محشور خواهد شد. همچنین، شیخ اشراق بر وقوع معاد جسمانی با قالب مثالی تاکید دارد. سایر حکما از جمله ابن سینا نیز معاد جسمانی را بنابر خبر پیامبر اکرم به اثبات رسانده اند؛ ضمن اینکه محقق طوسی آن را ضرورت دین شمرده است. و در نهایت به این نتیجه دست خواهیم یافت که معاد جسمانی خواهد بود؛ یعنی انسان با بدن مادی و عنصری محشور می شود، گرچه در آنجا تغییراتی در نظام بدن رخ خواهد داد.
    کلیدواژگان: معاد، معاد روحانی، معاد جسمانی، چگونگی معاد جسمانی، قالب مثالی، بدن عنصری، بدن اخروی
  • احمد حسین شریفی محمدتقی یوسفی صفحه 73
    فیلسوفان مسلمان تا پیش از ملاصدرا، اغلب حرکت جوهری را انکار و آن را نقد می کردند. سرانجام، ملاصدرا در حکمت متعالیه خود به تجزیه و تحلیل دقیق حرکت جوهری پرداخت؛ به گونه ای که اعتقاد به این حرکت نقشی اساسی در فلسفه وی ایفا کرد. نگاه ملاصدرا به این بحث منحصر به فرد است؛ وی با به کارگیری برخی از لوازم حرکت، به اثبات حرکت جوهری می پردازد.
    در آغاز مقاله حاضر، نویسنده با تبیین برخی از لوازم حرکت (مانند مسافت) و تحلیل فرد سیال مقوله جوهر، تلاش می کند تصویر دقیقی از حرکت جوهری را ارائه کند. وی در ادامه، با تحلیل وجوه نیاز حرکت به موضوع، بی نیازی حرکت از موضوع را اثبات می کند، و در پایان، با نیم نگاهی که به دلایل حرکت جوهری می اندازد، این دلایل را در دسته بندی تازه تری قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تغیر جوهری، حرکت جوهری، حرکت عرضی، مسافت حرکت، مقوله، زمان، موضوع
  • محمود فتحعلی، رحمت الله رضایی صفحه 99
    ابن سینا و پیروان وی، حرکت قطعیه را انکار می کنند. انکار حرکت قطعیه اولا مستلزم انکار حرکت به معنای خروج تدریجی از قوه به فعل، و ثانیآ مستلزم پذیرش توهمی بودن زمان است؛ در حالی که ابن سینا، هم حرکت در آن معنا را می پذیرد و هم به وجود خارجی زمان معتقد است. میرداماد و ملاصدرا، به منظور رفع این تناقض، وجود حرکت قطعیه را پذیرفته و از این رو درصدد تاویل نظر ابن سینا در این باره برآمده اند.
    مقاله حاضر، از سویی، بر آن است که تفسیر رایج از حرکت قطعیه و توسطیه و نیز ادله و علل آن را بررسی کند و مشکلات آن را یادآور شود و از سویی دیگر، در تلاش است تا نشان دهد که می توان انکار حرکت قطعیه و پذیرش وجود زمان را با یکدیگر سازگار و بدین ترتیب از کلام ابن سینا رفع تناقض کرد، بی آنکه نیازی به تاویل باشد.
    کلیدواژگان: حرکت، حرکت قطعیه، حرکت توسطیه، زمان، آن سیال، سکون، ابن سینا
  • مجتبی مصباح صفحه 135
    در برخی تفاسیر فلسفی از احتمال، مانند تفسیر کلاسیک، تفسیر منطقی و تفسیر معرفت شناختی، رجوع به مجموعه ای به نام فضای نمونه یا فضای وصفی برای محاسبه احتمال لازم است. در این محاسبات، بر اساس اصل عدم تفاوت، احتمال عناصر اولیه یکسان فرض می شود. اما درباره خود این اصل، که اساس حساب احتمالات در تفاسیر مزبور است، دو مسئله اساسی وجود دارد که در مباحث فلسفی احتمال قابل طرح است. اول، اعتبار معرفت شناختی خود این اصل است، و دوم، پارادوکس هایی است که از به کارگیری این اصل ناشی می شوند. اما تاکنون پاسخی درخور به هیچ یک از این دو مسئله داده نشده است.
    در این مقاله، ابتدا با اشاره به تفاسیر مختلف احتمال، نشان داده می شود که کدام تفاسیر نیازمند این اصل هستند. همچنین اصل عدم تفاوت به طور کلی و نیز در احتمال معرفت شناختی، بر اساس اصل علیت و با ارجاع به علم حضوری توجیه می شود. مهم ترین بخش این مقاله، طرح هشت پارادوکس همراه با پاسخ هایی است که برای حل آنها ارائه شده و با ناتمام دانستن این پاسخ ها، راه حل جدیدی بر اساس تفسیر احتمال معرفت شناختی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: احتمال معرفت شناختی، اصل عدم تفاوت، پارادوکس های احتمال، پارادوکس های فصل عدم تفاوت
  • محمدرضا احمدخانی صفحه 181
    از دیرباز در غرب و شرق، فیلسوفان و زبان شناسان بسیاری به مبحث الفاظ لاوجود پرداخته اند. سوال اساسی در این باره همواره این بوده است که چگونه می توان واژه هایی همچون «رستم» را که به چیزی در جهان خارج ارجاع نمی دهند درک کرد و حتی آنها را با ترکیب های مختلف در جمله به کار برد؟ فلاسفه پاسخ های متفاوتی به این سوال داده و هر یک به جنبه ای از موضوع پرداخته اند. نگارنده سعی دارد در این مقاله، با ابزارهای معناشناختی، به پاسخ این سوال دست یابد و بدین ترتیب، ملاک هایی را نیز برای طبقه بندی این گونه الفاظ پیش رو نهد.
    کلیدواژگان: لفظ، لاوجود، ارجاعی، غیر ارجاعی، معنی شناسی
  • رضا صادقی صفحه 213
    فیلسوفان تحلیلی معاصر وجودشناسی را شاخه معرفتی مستقلی به شمار نمی آورند و به همین علت، هرگونه بحث درباره رئالیسم متافیزیکی را نامشروع و بی معنا تلقی می کنند. نویسنده در این مقاله، با محور قرار دادن نوعی رئالیسم معتدل، از معناداری رئالیسم متافیزیکی جانبداری می کند. وی در ضمن، نشان می دهد بیشتر دلایلی که برای اثبات بی معنایی رئالیسم طرح شده بر پیش فرض های ضدرئالیستی استوارند و در نهایت خودویرانگر خواهند بود. همچنین، در این مقاله، به پاره ای از زمینه های تاریخی شکل گیری ضدرئالیسم اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: رئالیسم، رئالیسم متافیزیکی، ضدرئالیسم، وجودشناختی، معناشناسی، الهیات
|
  • MuḤamad Ḥussainzādeh Page 11
    The question of efficient means and sources for religious knowledge is a pressing issue in the realm of religious epistemology. Prior to this problem is the more fundamental question, as to whether there is a way to knowledge at all. Any answer to these questions depends on one’s stand on the theory of knowledge. If one rejects the role of reason in religious knowledge, one may introduce religious experiment, intuition, narration of revelation, or testimony to the content of revelation as ways of attaining religious knowledge. On the contrary, if one accepts the capability of reason for unveiling religious truth, one will consider reason a powerful means for establishing fundamental religious beliefs, and therefore, reason will serve as the most important source for religious knowledge. The author in this article is to prove the possibility of rational knowledge in the realm of religion, and tries to review and criticize the opposing views.
  • Jafar Anvāri Page 49
    All theist philosophers and theologians believe in resurrection; however, they engage in debates over its nature and quality. According to Mullā Ṣadrā, those who think that it is impossible for human body to resurrect after it is perished, and only soul will be present in the hereafter, they are ignorant of the nature of the next world, and such an idea requires an esoteric interpretation of those verses in the Qur’an which explicitly indicate the physicality of resurrection.Ṣadr al-Muta’alihīn argues that every person, who enjoys a sound and healthy psych, and looks into the premises of bodily resurrection, would certainly come to the conclusion that the same human body will revive in the hereafter. Shaykh Ishrāq emphasizes the idea of bodily resurrection with an imaginal form. Still other philosophers such as Ibn Sīnā establish bodily resurrection through narrations from the Noble Prophet (peace be upon him and his progeny), and Muḥaqiq Ṭūsi considers it as an essential part of Islam.
  • AḤmad Ḥussain SharĪfi, MuḤammad Taqi YŪsofi Page 73
    Muslim philosophers preceding Mullā Ṣadrā, generally denied substantial motion. Mullā Ṣadrā in his Transcendent philosophy, however, developed a sophisticated analysis of substantial motion. His view of this issue is unique, in which he employs some of the requisites of movement to establish substantial motion. This kind of motion plays a pivotal role in Mullā Ṣadrā’s system of philosophy.The author in this article tries to provide a clear picture of substantial motion by explaining some requisites of movement such as “distance”, and by analyzing the flowing unit in the category of substance. Criticizing arguments revolving around the idea that motion needs a subject, he rejects such a need. At the end, the article puts the arguments for substantial motion in a new classification.
  • MaḤmŪd Fatali, RaḤmat-Allah ReḌā'I Page 99
    Ibn Sina and his followers deny cutting movement. The denial of cutting movement first requires the denial of movement in the sense of a gradual emergence from potentiality into actuality, and secondly, it entails the acceptance of idea that time is illusory. This is while Ibn Sina acknowledges both. Mīr Dāmād and Mullā Ṣadrā have accepted cutting movement in order to dispose such a contradiction, and consequently, had to interpret Ibn Sina’s words in a way that matches such an effort.This article tries to evaluate the classic interpretation of cutting and mediating movements, and to explore their reasons and causes. By enumerating their problems, the author wants to show the congruity of denying cutting movement with accepting the existence of time. In this way, he wants to dispose of the contradiction in Ibn Sina’s theory without any need for its re-interpretation.
  • Mojtabā Mesbāh Page 135
    Recourse to “sample space” or “attribute space” is a requisite for probability calculation in some belief-related philosophical interpretations of probability such as classic, logical, and epistemological interpretations. On the basis of the principle of indifference, the probability of original elements is assumed equal in such calculations. There are, however, two questions about this principle to be discussed in philosophical debates about probability. First, what is the epistemological validity of this principle, and second, how to resolve paradoxes resulting from applying this principle? None of the questions have met sufficient answers till now.The author, in this article, reviews various interpretations of probability in order to show which one of them is in need of this principle. Then he justifies the principle of indifference based on the principle of causality and with reference to knowledge by presence both in epistemological probability and in general. The main part of the article deals with eight paradoxes along with different suggestions for their resolution. The author finds all of them flawed, and suggests a new answer on the basis of an epistemological interpretation of probability.
  • MuḤammad ReḌā AḤmad-Khāni Page 181
    The expressions of non-existence are discussed in philosophy and linguistics since antiquity in both the West and the East. The main question in this debate pertains to how we can understand such expressions as “Rostam” in Farsi or “Superman” in English, and use them in sentences with different arrangements, while they do not refer to anything in the objective world. Different philosophers have tried to answer this question in various ways. The author of this article tries to find an answer through semantic means, and to suggest criteria for classifying such expressions.
  • ReḌā Ṣādeqi Page 213
    Contemporary analytic philosophers do not consider ontology a distinct branch of knowledge. For this same reason, they do not see any legitimacy, or even any meaning, in discussing metaphysical realism. The author in this article takes sides with the meaningfulness of an inquiry about metaphysical realism. He takes a soft version of realism as his point of departure. The article points out to some historical backgrounds for the emergence of anti-realism, and suggests that all arguments supporting the idea of meaninglessness of realism are based on anti-realist suppositions, and therefore are self-destructive.
  • Page 4