فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1384)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1384)

  • 90 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/11/25
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مهرداد روغنی، توراندخت بلوچ نژاد مجرد، فرشاد روغنی دهکردی صفحات 1-5
    زمینه و هدف
    فراسیون سفید گیاهی است که دارای ترکیبات حفاظت کننده و آنتی اکسیدانت نظیر فلاونوئیدها می باشد و شواهدی مبنی بر اثرات هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک در صورت تجویز به صورت مکمل دارد. این مطالعه به منظور تحقیق اثر هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک تجویز خوراکی این گیاه در مدل تجربی دیابت قندی در موش های صحرایی نر مورد بررسی قرر گرفت.
    روش بررسی
    موش های صحرایی نر به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با فراسیون، دیابتی، و دیابتی تحت درمان با فراسیون تقسیم بندی شدند. برای دیابتی شدن از داروی استرپتوزتوسین به میزان 60mg/kg به طور داخل صفاتی استفاده گردید. دو گروه تحت تیمار با فراسیون پودر این گیاه مخلوط شده با غذای استاندارد موش (6.25 درصد) را به مدت دو ماه دریافت نمودند.
    یافته ها
    میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی افزایش معنی داری را در هفته هشتم در مقایسه با هفته قبل از آزمایش نشان داد (P<0.05)، در حالی که میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی تحت درمان با فراسیون کاهش معنی داری را در مقایسه با گروه دیابتی نشان نداد. آنالیز داده های تری گلیسیرید و کلسترول نشان داد که سطح تری گلیسیرید در گروه دیابتی افزایش معنی داری را در هفته هشتم نسبت به هفته قبل بررسی (P<0.05) نشان می دهد و سطح تری گلیسیرید در هفته هشتم در گروه دیابتی تحت درمان با فراسیون در مقایسه با گروه دیابتی به طور معنی دار پایین تر بود (P<0.05). به علاوه یک کاهش معنی دار در سطح کلسترول سرم در گروه دیابتی تحت درمان با فراسیون در هفته هشتم در مقایسه با گروه دیابتی مشاهده شد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    تجویز خوراکی بخش هوایی فراسیون در مدل تجربی دیابت قندی فقط موجب کاهش معنی دار سطح تری گلیسیرید و کلسترول سرم می گردد.
    کلیدواژگان: فراسیون سفید، هیپوگلیسمیک، هیپولیپیدمیک، دیابت قندی، استروپتوزوتوسین، موش صحرایی
  • غلامرضا حسن زاده، ابوالفضل نوی، محمد حاجی آبادی، کیوان سلطان، امیر جوادی صفحات 6-10
    زمینه و هدف
    فراسیون سفید گیاهی است که دارای ترکیبات حفاظت کننده و آنتی اکسیدانت نظیر فلاونوئیدها می باشد و شواهدی مبنی بر اثرات هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک در صورت تجویز به صورت مکمل دارد. این مطالعه به منظور تحقیق اثر هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک تجویز خوراکی این گیاه در مدل تجربی دیابت قندی در موش های صحرایی نر مورد بررسی قرر گرفت.
    روش بررسی
    موش های صحرایی نر به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با فراسیون، دیابتی، و دیابتی تحت درمان با فراسیون تقسیم بندی شدند. برای دیابتی شدن از داروی استرپتوزتوسین به میزان 60mg/kg به طور داخل صفاتی استفاده گردید. دو گروه تحت تیمار با فراسیون پودر این گیاه مخلوط شده با غذای استاندارد موش (6.25 درصد) را به مدت دو ماه دریافت نمودند.
    کلیدواژگان: ترمیم، زخم سوختگی، زرده تخم مرغ، سولفادیازین نقره
  • حسن مفیدپور، سید حسن علوی، سیدعباس طباطبایی یزدی، مختار جعفرپور صفحات 11-14
    زمینه و هدف
    مرفین از دسته داروهای ضد درد مخدر علاوه بر خاصیت ضد دردی دارای اثراتی روی ساختار بدن است. این مطالعه به منظور بررسی مرفین روی ساختار کبد موش صحرایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق تعداد 20 سر موش نر نژاد Balb/C در دو گروه ده تایی کنترل و آزمایش استفاده شد. به گروه آزمایش 15mg/kg مرفین به صورت داخل صفاتی روزانه یک نوبت به مدت 21 روز تزریق شد. به گروه کنترل به همان حجم روزانه نرمال سالین تزریق شد. در روز بیست و دوم کبد موش ها با استفاده از بیهوشی عمومی خارج و به روش معمولی هیستوپاتولوژیک لام تهیه و به طریقه H&E رنگ آمیزی و مورد مطالعه میکروسکوپی قرار گرفت.
    یافته ها
    نکروز کانون های کوچک با انفیلتراسیون آماسی پلی مورف و هسته های نکروتیک نشان از بروز هپاتیت مزمن فعال در گروه های آزمونی دیده شد. همچنین تجمع قطرات ریز چربی در سیتوپلاسم هپاتوسیت ها بروز استئاتوزمیکرووزیکولار و همچنین التهاب در اطراف عروق و فضای پورت را نشان داد. هیچ گونه تغییری در نمونه های گروه شاهد دیده نشد.
    نتیجه گیری
    مصرف مرفین می تواند اختلالات ساختاری در کبد ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: موش، مرفین، هپاتیت، هپاتوسیت
  • ژیلا ترابی زاده، فرشاد نقش وار، امید عمادیان صفحات 15-18
    زمینه و هدف
    روش های مختلفی شامل رنگ آمیزی H&E، ایمونوهیستوشیمی، فلوسایتومتری، رنگ آمیزی نیترات نقره برای افتراق ضایعات واکنشی در غدد لنفاوی از لنفوم وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین ارزش تشخیصی رنگ آمیزی AgNOR در افتراق لنفوم از ضایعات هایپرپلازی واکنشی عقده های لنفاوی انجام شد.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر روی 50 بلوک پارافینه شامل 35 مورد لنفوما و 15 مورد هیپرپلازی واکنشی در بخش آسیب شناسی بیمارستان های امام خمینی و بوعلی سینا ساری انجام گرفت. یک صد سلول لنفوسیتی به صورت تصادفی شمارش گردید. نقاط سیاه واضح و مجزا از یکدیگر به عنوان یک نقطه واحد شمارش گردیدند. میانگین تعداد نقاط با استفاده از آزمون آماری تی استودنت ارایه گردید.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در میانگین تعداد نقاط Nor شمارش شده در دو گروه با برآورد P<0.05 وجود داشت. میانگین نقاط AgNOR در گروه هپیرپلازی واکنشی 2.27±0.47 و در لنفوما 6.71±1.72 بود. همچنین از نظر مورفولوژی نقاط سازمان دهنده هسته ای (AgNOR) در لنفوم ها بزرگ تر و نامنظم تر از هیپرپلازی واکنشی بودند.
    نتیجه گیری
    میزان نقاط سازمان دهنده هسته ای در افتراق ضایعات هیپرپلازی واکنشی غده های لنفاوی از لنفوم ها مفید می باشد. ضایعات واکنشی از بدخیمی ها تعداد نقاط مورد ارزیابی قرار گرفته است، توصیه می گردد در زمینه پراکندگی و اندازه نقاط AgNOR که در درجه بندی لنفوم ها و طبقه بندی آنها کمک کننده است، مطالعات و بررسی های بیشتری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: نقاط سازمان دهنده هسته ای، هیپرپلازی واکنشی، لنفوما
  • مهرداد جهانشاهی، محمد جعفر گلعلی پور، کامران حیدری صفحات 19-21
    زمینه و هدف
    سفالومتری از شاخه های علم آنتروپومتری است. با توجه به اهمیت شاخص های آنتروپومتریک و کاربرد آن در جراحی پلاستیک، پزشکی قانونی، آناتومی و ارتودنسی، این مطالعه به منظور تعیین انواع شکل صورت دختران جوان در گروه های قومی شهرستان گرگان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی به صورت مقطعی روی 410 نفر دختر 17-20 ساله در دو گروه قومی فارس بومی و ترکمن که از نظر بالینی سالم بودند، به روش سفالومتری انجام گردید. در این بررسی طول و عرض صورت توسط سفالومتر مدرج میلی متر مارتین سالر با دقت 0.5 میلی متر و خط کش T اندازه گیری شد و به کمک این ابعاد شاخص پروسوپیک به دست آمد و بر اساس این شاخص شکل صورت به پنج گروه بین المللی طبقه بندی شد. سپس فراوانی و درصد طبقات شکل صورت در دو گروه قومی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    شکل غلب صورت در گروه قومی فارس بومی از نوع اوری پروسوپیک با (37.7 درصد) و در گروه ترکمن نیز از نوع اوری پروسوپیک با (51.7 درصد) بوده است. نوع نادر شکل صورت در بالغین مونث فارس بومی و ترکمن به ترتیب هایپرلپتوپروسپیک (5.8 درصد) و لپتوپروسوپیک (3 درصد) بوده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه علاوه بر مشخص کردن تیپ های صورت در این منطقه، نشان داد بین شکل صورت دختران با گروه قومی ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: آنتروپومتری، سفالومتری، شاخص پروسوپیک، قومیت
  • آصف پرویز کاظمی، حمید کمالی پور صفحات 22-26
    زمینه و هدف
    درد بعد از عمل جراحی پدیده ای بسیار شایع است. روش های مختلفی برای کنترل درد بعد از عمل جراحی به کار گرفته شده است. یکی از این روش ها استفاده از داروهای مسکن سیستمیک است. بوپرونورفین و مرفین هر دو از دسته داروهای مخدر هستند که در این تحقیق کیفیت اثربخشی این دو دارو روی تسکین درد بعد از عمل جراحی مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی و دو سویه کور روی 40 بیمار که به منظور عمل جراحی انتخابی لامینکتومی و دیسکتومی کمری در یک فضای بین مهره ای بودند، انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه 20 نفره تقسیم شدند. در حین القا بیهوشی به بیماران گروه A مقدار 0.2 میلی گرم در کیلوگرم مرفین و به بیماران گروه 4.5 B میکروگرم در کیلوگرم بوپرنورین به صورت وریدی تزریق نمودیم. بعد از پایان عمل جراحی و بیهوشی ضربان قلب، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و میزان آرامبخشی را با سطح هوشیاری بیمار و میزان درد را وقتی که بیمار کاملا هوشیار بود، با سوال مستقیم از خود بیمار در زمان های بدو ورود به اتاق بهبودی، 15، 30 و 60 دقیقه (در هنگام ترخیص از اتاق بهبودی) و 8 ساعت بعد از ترخیص مورد ارزیابی قرار دادیم و داده ها از نظر آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان بروز درد در همه زمان های بررسی به جز زمان ترخیص از اتاق بهبودی در گروه B (بوپرنورفین) کمتر از گروه A (مرفین) بوده است (P<0.05). در مورد آرامبخشی تا 15 دقیقه بعد از ورود به اتاق بهبودی تفاوت معنی داری بین گروه A و گروه B وجود داشت بدین ترتیب که آرامبخشی در گروه بوپرنورفین بیشتر بود (P<0.05). از لحاظ ضربان قلب تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه وجود نداشت. در خصوص فشار خون سیستولیک به جز در زمان بدو ورود به اتاق بهبودی، تفاوت بین دو گروه معنی دار بود ولی از نظر فشار خون دیاستولیک تفاوت معنی دار بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به حاصله از تحقیق حاضر تزریق تک دوز بوپرنورفین (5/4میکروگرم در کیلوگرم) حین القا بیهوشی به بیماران جراحی لامینکتومی و دیسکتومی کمری، بی دردی و آرامبخشی بیشتر و طولانی تر در مقایسه با مرفین (%2 میلی گرم در کیلو گرم) ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: درد بعد از عمل جراحی، مرفین، بوپرنورفین
  • سیما کدخدایان، فاطمه وحید رودسری صفحات 27-30
    زمینه و هدف
    پروژسترون مترشحه از تخمدان تا هفته هفتم حاملگی برای حفظ بارداری لازم است. در سیکل های با روش های کمک باروری تجویز آگونیست های GnRH و همچنین برداشت اووست و سلول های گرانولوزای همراه آن باعث نارسایی جسم زرد می شود و پروژسترون مترشحه از تخمدان کافی برای حفاظت حاملگی نخواهد بود. امروزه بهترین راه حمایت فازلوتئال تجویز پروژسترون است. این مطالعه به منظور ررسی و مقایسه اثرات فرم تزریقی و شیاف پروژسترون برای حفاظت حاملگی انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه مقطعی آینده نگر روی 192 بیمار که در بیمارستان منتصریه مشهد تحت درمان (Invitro fertilization) IVF و یا(Intra Cyoplasmic Sperm Injection) ICSI قرار گرفته اند، صورت گرفته است. به 138 بیمار برای حمایت جسم زرد و حاملگی آمپول پروژسترون و به 54 نفر شیاف پروژسترون تجویز شده است. پس از جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری کای اسکوئر و تی استودنت این دو گروه از نظر درصد مثبت شدن تست حاملگی، سقط با تولد نوزاد زنده مقایسه شدند.
    یافته ها
    دو گروه از نظر متغیرهای سن، عامل نازایی، تعداد آمپول HMG تجویز شده، میزان FSH، تعداد اووسیت، گرید و تعداد آمبریوی ترانسفر شده همگن بودند. به طور اتفاقی بعد از تجویز HCG تا پایان هفته هفتم حاملگی به 138 نفر آمپول پروژسترون 50 میلی گرم دوبار در روز به 54 نفر شیاف پروژسترون 400 میلی گرم دو بار در روز تجویز شد. میزان مثبت شدن تست حاملگی، حاملگی منجر به سقط، حاملگی منجر به تولد جنین زنده در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج درمان با پروژسترون تزریقی و یا شیاف واژینال پروژسترون به منظور کمک به حفظ و ادامه موفقیت آمیز حاملگی در سیکل های به دنبال IVF و یا ICSI یکسان است و می توان نوع برآورده را برحسب مورد انتخاب کرد. از نظر اقتصادی آمپول پروژسترون توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حمایت جسم زرد، IVF، ICSI، پروژسترون تزریقی، شیاف پروژسترون
  • پریا حبرانی، فاطمه بهدانی، جواد علاقبند راد صفحات 31-36
    زمینه و هدف
    همراهی اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) و اختلال افسردگی در مطالعات بالینی و اپیدمیولوژیک در منابع بزرگسال و اطفال گزارش شده است. با بررسی خویشاوندان درجه یک بیماران ADHD، این مطالعه به منظور تعیین ارتباط با الگوهای خانوادگی همراهی بین اختلال بیش فعالی و نقص توجه و اختلال افسردگی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد شاهدی روی 208 کودک و نوجوان مبتلا به ADHD 5 تا 17 سال مورد ارزیابی قرار گرفته اند که تشخیص بالینی ADHD در بیماران با مصاحبه بالینی روانپزشک و آزمون تشخیصی K-SADS انجام شده است. پس از آن که آنها را به دو گروه ADHD همراه با اختلال افسردگی و بدون اختلال افسردگی بر اساس مصاحبه بالینی روانپزشک و آزمون تشخیصی K-SADS برای افسردگی، تقسیم کردیم با مطالعه 779 خویشاوند درجه یک (416 والد و 363 خواهر و برادر) با استفاده از مصاحبه بالینی روانپزشکی و آزمون تشخیصی K-SADS،SADS و Wender وجود اختلال افسردگی و ADHD را بررسی کرده ایم.
    یافته ها
    میزان بالایی از اختلال افسردگی را تنها در بین خویشاوندان ADHD همراه با افسردگی در مقایسه با خویشاوندان گروه ADHD بدون افسردگی دیده شده است و میزان ADHD در خویشاوندان هر دو گروه یکسان بود. اختلال افسردگی در خویشاوندان درجه یک بیمار ADHD که خودشان ADHD داشته در مقایسه با خویشاوندانی که ADHD ندارد، بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    اختلال ADHD و افسردگی از نظر ایتولوژی مستقل بوده و به طور وابسته به یکدیگر منتقل می شوند که می تواند حمایت کننده زیر گروه خانوادگی مجزایی برای ADHD باشد.
    کلیدواژگان: ADHD، افسردگی، خویشاوند درجه یک
  • میترا جبل عاملی، سیدجلال هاشمی، فرناز فاطمی صفحات 37-41
    زمینه و هدف
    مانور سلیک به منظور جلوگیری از آسپراسیون محتویات معده حین القای بیهوشی به کار می رود. فشردن غضروف کریکویید در این مانور نسبتا دردناک بوده و ممکن است بیمار در سطحی از بیهوشی باشد که انجام این مانور موجب Awareness و Recall گردد. هدف از این مطالعه تعیین توزیع فراوانی Awareness و Recall بعد از اعمال مانور سلیک می باشد.
    روش بررسی
    100 بیمار کاندیدای اعمال جراحی ارتوپدی با کلاس ASA I، II انتخاب شدند. بعد از توضیح مانور و اخذ رضایت از بیماران به دنبال القای بیهوشی، مانور سلیک با فشار 4.5 کیلوگرم و به روش Single hand انجام شد. سپس علایم Awareness هنگام اعمال مانور و علایم Recall بعد از عمل مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از نرم افزار SPSS، توزیع فراوانی Awareness و Recall و آزمون آماری Spearman correlation ارتباط بین شدت آنها مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    Awareness در 45 درصد و Recall در 16 درصد موارد دیده شد. توزیع فراوانی شدت Awareness بر اساس گرید یک، دو و سه به ترتیب 16 درصد، 6 درصد و 1 درصد گزارش شد. توزیع فراوانی شدت Recall بر اساس Mild، Moderate و Severe به ترتیب صفر درصد، 15 و 1 درصد به دست آمد. بین شدت Awareness و شدت Recall ارتباط معنی داری به دست آمد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای Awareness و Recall متعاقب انجام مانور سلیک و عوارض ناشی از آن بهتر است در نحوه انجام این مانور به ویژه در زمان دقیق اعمال آن تجدید نظر نمود.
    کلیدواژگان: مانور سلیک، بیهوشی عمومی، Awareness، Recall
  • فریبا قهرمانی، هاله قائم صفحات 42-45
    زمینه و هدف
    ناباروری و مشکلات فردی و اجتماعی ناشی از آن به عنوان یکی از مسایل مهم زوج هاست. حدود نیمی از کل ناباروری ها مربوط به مردان است. برخی از عوامل موثر بر ناباروری مردان وابسته به عوامل محیطی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل خطر شایع در ناباروری مردان، روی مردان مراجعه کننده به کلینیک های ناباروری شیراز انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد - شاهدی روی 108 مرد نابارور مراجعه کننده به کلینیک های ناباروری و 161 مرد بدون مشکل باروری مراجعه کننده و سایر کلینیک ها از بهمن 83 تا خرداد 84 در شیراز انجام گرفت. این دو گروه از نظر بعضی از عوامل خطر از جمله شغل، سابقه بیمار، سابقه عمل جراحی، مصرف دارو و سیگار مقایسه شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه سابقه بیماری فتق، سابقه بیماری واریکوسل، مصرف داروی رانیتیدین و شغل با ناباروری مردان از نظر آماری ارتباط معنی داری داشته اند (P<0.05). با انجام رگرسیون خطی مشخص شد با افزایش یک نخ سیگار در روز یک درصد کاهش در تحرک اسپرم (P<0.05) و با افزایش یک سال مصرف سیگار کاهشی به میزان 800000 اسپرم ایجاد می گردد (P<0.05). اختلاف BMI در دو گروه معنی دار بود (P<0.05) و مشاهده شد که افراد نابارور میانگین BMI کمتر از 25 دارند. بین ناباروری مردان با بیماری اوریون در این مطالعه رابطه معنی داری نشان داده نشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که کار بدنی سنگین، مصرف سیگار و واریکوسل از عوامل موثر بر ناباروری مردان در شیراز می باشد.
    کلیدواژگان: ناباروری، واریکوسل، سیگار، کار بدنی سنگین
  • فاطمه بهدانی، پریا حبرانی، منور افضل آقایی، شیرین ناصرنیا، زهره کرباسچی صفحات 46-51
    زمینه و هدف
    افسردگی پس از زایمان یک مفهوم کلیدی برای سلامت روانی مادر – نوزاد می باشد و تعیین عوامل مرتبط با افسردگی پس از زایمان و سیستم غربالگری ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه ارزیابی عوامل مامایی و روانشناختی در افسردگی پس از زایمان است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – مقطعی روی 288 مادر که در مدت 8-6 هفته بعد از زایمان مراجعه کننده به کلینیک زنان و مامایی بیمارستان قائم مشهد انجام شد. بیماران از نظر آسیب پذیری برای بیمارهای روانپزشکی بر اساس پرسش نامه سلامت عمومی GHQ مورد ارزیابی قرار گرفتند و عوامل مامایی و روانشناختی نظیر سن مادر، تحصیلات مادر، تعداد فرزندان، جنس نوزاد، خواسته بودن حاملگی، وضعیت اقتصادی خانواده، رابطه با همسر، نوع زایمان و سابقه سقط قبلی با سلامت روانی زنان در 6-8 هفته بعد از زایمان ارزیابی و مقایسه گردید.
    یافته ها
    160 مادر (57.6 درصد) در بررسی وضعیت روانی، بالای خط برش آزمون GHQ (نمره بالای 24) قرار گرفتند که به عنوان مادران در معرض خطر برای بیماری های روانپزشکی محسوب شدند. میزان در آمد، روابط با همسر، طرح ریزی برای حاملگی، خواسته بودن حاملگی، جنس نوزاد، تعداد دفعات زایمان و نحوه زایمان از عوامل موثر بر آسیب پذیری مادران در این مطالعه بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    مجموعه عوامل روانشناختی، اجتماعی و مامایی بر سلامتی روانی مادران بعد از زایمان موثر می باشد که با کنترل عوامل و تشخیص زودرس گروه در معرض خطر و اقدام درمانی مناسب، می توان از عوارض اختلالات روانپزشکی روی کودک و مادر جلوگیری کرده و یا آن را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، عوامل مامایی، عوامل روانشناختی، پس از زایمان
  • حمیدرضا هنرمند، فریبرز منصور قناعی، سعید اشراقی، محمدرضا خرمی زاده، غلامرضا عبدالله پور صفحات 52-56
    زمینه هدف
    لپتوسپیروز شایع ترین بیماری مشترک انسان و حیوان در جهان است که در مناطق گرمسیری و معتدله شیوع بیشتری دارد. لپتوسپیروز انسانی در حاشیه ساحلی دریای خزر که وضعیت جلگه ای و آب و هوای معتدل و مرطوب دارد، شایع بوده و در استان گیلان آندمیک است. این مطالعه به منظور همه گیرشناسی لپتوسپیروز در استان گیلان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی در سال 1382 با بیماریابی و نمونه گیری از خون افراد مشکوک به لپتوسپیروز که در بیمارستان های رازی رشت، امام خمینی صومعه سرا و 22 آبان لاهیجان صورت گرفت، انجام شد. تعداد 282 نمونه سرم جمع آوری شده با دو روش تشخیصی معتبر الیزا و MAT (آزمون آگلوتیناسیون میکروسکوپی) مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه نمونه سرم هایی که تراز پادتن های اختصاصی ضد لپتوسپیرای آنها در هر دو آزمون مزبور مساوی یابالاتر از 160:1 بود را مثبت در نظر گرفته، نشانه بیماری تلقی نموده و ویژگی های دموگرافیکی آن بیماران را مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار دادیم.
    یافته ها
    62.5 درصد از جامعه مورد مطالعه مرد بودند. 89.2 درصد از بیماران ساکن روستا و بیشترین زمان شیوع لپتوسپیروز در ماه شهریور با 42.9 درصد بود. شایع ترین گروه سنی در محدوده 41-50 سال با میزان 23.1 درصد بوده است. 98.6 درصد بیماران سابقه کار در مزارع برنج و 27.4 درصد از آنها سابقه تماس با حیوان اهلی را ذکر می کردند.
    نتیجه گیری
    ارتباط شغلی و زمان انتشار بیماری مشابه سایر مطالعات انجام شده در نقاط دیگر جهان است.
    کلیدواژگان: لپتوسپیروز، الیزا، میکرو آگلوتیناسیون
  • مهدی سیلانیان طوسی، امیر آل داود، کاظم انوری صفحات 57-60
    زمینه و هدف
    در مورد روش درمان مناسب برای بیماری هوچکین در مراحل اولیه هنوز بحث وجود دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی نتایج روش های مختلف درمان در لنفومای هوچکین مراحل اولیه بالای دیافراگم بود.
    روش بررسی
    پرونده پزشکی 105 بیمار مناسب (49، مرحله یک – 59، مرحله دو) که در بخش رادیوتراپی انکولوژی بیمارستان های قائم و امید مشهد بین بهار 1374 تا بهار 1379 درمان شده بودند، به صورت گذشته نگر بررسی شد. 26 بیمار علایم B و 5 نفر توده حجیم مدیاستینال داشتند. درمان بیماران شامل شیمی درمانی تنها (43 مورد)، پرتودرمانی تنها (46 مورد، 40 مانتل و 6 پرتودرمانی تمام غدد لنفاوی) و درمان ترکیبی (16 مورد) بود. میزان های بقا با مدل kaptan-Meier بررسی شد. تست Log-rank بررسی شد. تست Log-rank برای مقایسه میزان های بقا بین گروه های مختلف استفاده شد.
    یافته ها
    میانه سنی بیماران 25 سال و نسبت مرد به زن 1.56 به یک بود. در مقایسه با گروه رادیوتراپی تنها، در گروه شیمی درمانی اولیه و درمانی ترکیبی موارد بیشتری با عوامل نامساعد کننده پیش آگهی مانند علایم B و توده مدیاستینال حجیم، ESR بیش از 40 و مرحله دو بیماری وجود داشت. برای گروه شیمی درمانی، درمان ترکیبی و پرتودرمانی اولیه میزان بقا آزاد از بیماری 5 ساله به ترتیب 72.5 درصد، 82.5 درصد و 56.2 درصد (P<0.05) میزان بقا 5 ساله مختص بیماری به ترتیب 82.9 درصد، 91.6 درصد و 82.5 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    علی رغم داشتن موارد بیشتر با عوامل نامساعد کننده پیش آگهی، در بیمارانی که تحت شیمی درمانی تنها یا درمان ترکیبی قرار گرفته بودند، میزان عود کمتری شاهد شد. اما اختلافات قابل توجهی در میزان بقا مختص از بیماری 5 ساله بین روش های مختلف درمانی مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: بیماری هوچکین، بالای دیافراگم، مرحله کلینیکی اولیه، پرتودرمانی، شیمی درمانی
  • رامین آذرهوش، حمیدرضا بذرافشان، وحیده کاظمی نژاد، فرهاد نادعلی، سیامک رجایی صفحات 61-64
    زمینه و هدف
    بیماری های ندولی تیرویید، یک مشکل شایع بالینی است و از آنجایی که نمی توان با بررسی سیتولوژیک، ضایعات فولیکولر خوش خیم و بدخیم را از یکدیگر افتراق داد، ارزیابی میزان خطر بدخیمی در ندول های تیروییدی که در FNA به عنوان نئوپلاسم فولیکولر تشخیص داده شده اند، از اهمیت فراوانی برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی ارزش تشخیصی FNA در تشخیص ضایعات فولیکولر تیرویید می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی در طی 7 سال روی 476 بیمار با ندول تیرویید در مرکز آموزشی – درمانی 5 آذر گرگان انجام شد. آسپیراسیون سوزنی تیرویید (FNA) و بیوپسی با تکنیک استاندارد انجام و اسمیرهای لازم به تعداد 7-10 اسلاید برای هر بیمار تهیه شد. بیماران که در گزارش سیتولوژیک، نئوپلاسم فولیکولر برایشان مطرح شد بود، از حیث انجام جراحی تیرویید (توتال و لوبکتومی) مورد پیگیری قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 476 بیمار با ندول تیرویید، 412 مورد (85.6 درصد) برای ارزیابی سیتولوژیکی مناسب بودند که 321 مورد (77.9 درصد) آنها خوش خیم و 14 مورد (3.3 درصد) بدخیم تشخیص داده شدند. مابقی شامل 77 مورد نئوپلاسم فولیکولی بود (18.6 درصد) که از نظر نتیجه جراحی تیرویید مورد پیگیری قرار گرفتند. نتایج بررسی هیستولوژیک نشان داد که 32 مورد (57.1 درصد) آدنوم فولیکولر، 15 مورد (26.7 درصد) ندول غیرنئوپلاستیک، 5 مورد (8.9 درصد) کارسینوم فولیکولر و 4 مورد (7.1 درصد) نیز کارسینوم پاپیلری نوع فولیکولی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    وجود 9 مورد (16 درصد) بدخیمی (اعم از کارسینوم فولیکولر و کارسینوم پاپیلری نوع فولیکولر) در بین مواردی که با تشخیص سیتولوژیک «نئوپلاسم فولیکولر» مورد عمل جراحی تیرویید قرار گرفتند، نشان می دهد که بررسی هستوپاتولوژیک موارد «نئوپلاسم فولیکولی» برای افتراق نهایی ضایعات بدخیم از خوش خیم، ضروری است.
    کلیدواژگان: آسپیراسیون سوزنی تیرویید، ندول تیرویید، نئوپلاسم فولیکولر
  • علی شهریاری صفحات 65-67
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین ناشی از توسعه صنعت و رهاسازی آن در آب ها، در مقابل تجزیه مقاوم بوده و مقدار آن در ماهی به عنوان یکی از زنجیره های غذایی انسان تجمع می یابند. این مطالعه به منظور اندازه گیری مقادیر فلزات سنگین کادمیوم، کروم، سرب و نیکل در بافت خوراکی دو گونه از ماهیان شوریده و سرخو ماهیان خلیج فارس در سال 1382 انجام شد.
    روش بررسی
    60 نمونه از ماهیان شوریده و سرخو خلیج فارس در بهار 1382 برداشت گردید که پس از آماده سازی و هضم شیمیایی نمونه های ماهی، مقدار فلزات سنگین سرب، کادمیوم، کروم و نیکل به وسیله دستگاه جذب اتمی شعله ای تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرب، کروم، کادمیوم و نیکل در بافت خوراکی ماهی سرخو به ترتیب 0.442، 0.333، 0.063 و 0.322 پی پی ام بر حسب وزن خشک ماهی و در ماهی شوریده به ترتیب 0.48، 0.062، 0.064 و 0.48 پی پی ام بر حسب وزن خشک ماهی بود.
    نتیجه گیری
    میانگین غلظت فلزات سنگین در ماهیان شوریده و سرخو از حد مجاز سازمان بهداشت جهانی کمتر بود، ولی مقدار سرب، کادمیوم، کروم و نیکل به ترتیب در 27، 8، 3 و 25 درصد از نمونه های مورد مطالعه از حداکثر مجاز سازمان بهداشت جهانی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ماهیان، خلیج فارس
  • سپیده بخشنده نصرت، رامین آذرهوش صفحات 68-70
    وقوع حاملگی دو قلو که یک قل آن را مول هیداتیدیفرم و قل دیگر آن را جنین و جفت سالم تشکیل دهد، نادر و با شیوع 1 در 22000-100000 می باشد. مشخصه این بیماری وجود تظاهرات بالینی مدل هیداتیدیفرم همراه جنین سالم در کیسه آمینوتیک مجزا از حاملگی مولار است. در این گزارش خانمی با حاملگی اول معرفی می گردد که با خونریزی واژینال و تهوع و استفراغ شدید به کلینیک زنان مراجعه کرد و پس از معاینه بالینی و سونوگرافی تشخیص حاملگی دوقلو همراه با مول هیداتیدیفرم داده شد. اقدامات درمانی مناسب برای بیمار انجام شد و پس از ختم خودبخودی حاملگی تخلیه رحم و پیگیری های لازم به دلیل خطر بالای ایجاد تومور تروفوبلاستیک بارداری صورت گرفت.
    کلیدواژگان: مول هیداتیدیفرم، حاملگی دو قلو، تومور تروفوبلاستیک بارداری
  • نرگس بیگم میربهبهانی، مهناز فولادی نژاد صفحات 71-73
    نشانگان تار معمولا در بدو تولد با دو مشخصه اصلی عدم وجود رادیوس و ترومبوسیتوپنی مطرح می گردد. دو تظاهر اساسی این نشانگان، کاهش پلاکت ناشی از کم کاری مغز استخوان و عدم تشکیل رادیوس دو طرفه است. سایر تظاهرات فتوتیبیک گسترده بوده و با ناهنجاری هایی در استخوان، پوست، دستگاه گوارش و سیستم قلبی – عروقی همراهند. از آنجایی که تعداد معدودی از این نشانگان وجود داشته و تظاهرات فنوتیپیک همراه آن به غیر ز دوکراتیری آن، متغیر است. در این مقاله یک بیمار را با نشانگان تار بدون ناهنجاری همراه معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: نشانگان تار، ترومبوسیتوپنی، رادیوس
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحات 74-90
|
  • M.Roghani , T.Baluchnejad-Mojarad , F.Roghani-Dehkordi Pages 1-5
    Background and Objective
    Marrubium vulgare has preventing and antioxident components. There are some evidence of hypoglicemic and hypolepidemic of this medicinal herb. This study was done to determine the hypoglycemic and the hypolipidemic activities of Marrubium vulgare in diabetic Rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 40 male Wistar rats were divided into control, treated control, diabetic, and treated diabetic groups. For induction of diabetes, streptozotocin (STZ 60 mg/Kg i.p.) was used at a single dose. The treatment groups received oral administration of plant-mixed pelleted food (6.25%) for two months. Serum glucose, triglyceride and cholestrol concentrations. Were meuseud by spectrophotometry technique.
    Results
    Serum glucose level in diabetic group increases 4 and 8 weeks after the experiment as compared to data one week before the study began (P<0.05). Marrubium vulgare treatment of diabetic rats did not any significant effect. In addition, triglyceride level in diabetic group increased 8 weeks after the experiment in comparison with related data one week before the study (P<0.05) and there was a significant lower level of triglyceride in Marrubium vulgare-treated diabetic rats (p<0.05). Furthermore, a similar significant reduction was obtained for treated-diabetic group as compared to diabetic group regarding serum cholesterol level (p<0.05).
    Conclusion
    This study showed that oral administration of Marrubium vulgare in long-term could significantly reduce serum triglyceride and cholesterol levels without any effect on serum glucose in diabetic rats.
    Keywords: Marrubium vulgare, Hypoglycemic, cholestrol, Hypolipidemic, Diabetes mellitus, Streptozotocin, Rat
  • Ghr.Hasanzadeh , A.Nori , M.Hajiabadei , K.Soltan , A.Javadei Pages 6-10
    Background and Objective
    Burning and burn wound are the causes of mortality in the world. The present study was designed to investigate the effect of egg yolk (of hen) on burn wound healing in Rats.
    Materials and Methods
    In this experimental sutdy, 48 females rats randomely divided in silver sulphadiazin, egg yolk and control groups, respectively. Each of three groups including 16 rats and was selected for 28 days of treatment. After general anesthesia with ketamin and xylazin (ip) an area of the back of rats was burned with red-hot coin and similar grade II burns were created. Control group received no medication. In the second and third groups, the surface of wound was covered daily with sulphadiazine and egg yolk. At the end of the eack week, four rats from the each group were scarified by ether and samples were taken from the wound region and were histologically assessed. The samples were stanied with Hematoxillin and Eosin and studied quantitively.
    Results
    Results showed that after 4 weeks the healing of burn wounds in the groups receiving egg yolk and sulphadiazine were similar. But healing of burn wounds within these 2 groups was better than control group. There was no difference between the groups receiving either egg yolk or sulphadiazin.
    Conclusion
    This study showed that egg yolk can be used as an alternative to sulphadiazin in second degree burn wounds.
    Keywords: Healing, Burn Wound, Egg Yolk, Silver Sulphadiazin
  • H.Mofidpour , Sh.Alavy , Sa.Tabatabaee-Yazdi , M.Jafarpour Pages 11-14
    Background and Objective
    Morphine is an opioid analgesic and has known effects on different organs. This study was done to determine the histopatological changes of liver due to morphine adminstration in adult mice.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 20 male Blab/c mice divided experiment and control groups. In experiment and control group, animals recived 15mg/kg/day morphine and salin normal interperitoneally, for 21 days respectively. Day 22 the livers were dissected under anaesthesiology. Specimens were processed for histological study and stanied with H&E.
    Results
    In experimental group, small sites of necrosis with poly morphic inflammatory infiltration and debris formation of necrotized nucleus in death area, so hepatitis was suggested. Also accumulation of micro droplets of lipid inside the hepatocyte cytoplasm withont nucleus displacement (fatty damages with small vacuoles) observed in cases. In addition, microvesicular steatosis and mouth teeth necrosis in liver parenchyma with inflammation in the vein and portal space were seen in cases. Any changes was not seen in control group.
    Conclusion
    The interperitoneal adminstration of morphine can cause histopatological changes in mice liver.
    Keywords: Mice, Morphine, liver, Hepatitis, Histopatological changes
  • Zh.Torabizade , F.Naghshvar , O.Emadian Pages 15-18
    Background and Objective
    There are different methods including H&E, imonhistochemstry, flu cytometry, AgNOR staining for differentiation reactive hyperplasia from lymphoma. This study was done to determine diagnostic validity of AgNOR staining for differentating non-Hodgkin lymphoma from reactive hyperpalsia.
    Materials and Methods
    Fifty parafin blocks belong to patients with confirmed diagnosis are as below: Thirty five block with lymphoma and fifteen blocks with reactive hyperplasia. AgNor dots among one hundred cells were counted, by two experienced pathologists. The mean of AgNOR dots were calculated. Student T-test used to campare mean AgNOR dots.
    Results
    The mean AgNOR count was 2.2 (range 1.4-3, SD=0.8) in reactive hyperplasia and 6.7 (range 3.9-9.5, SD=2.8) in non-Hodgkin lymphoma. A statistically significant difference was observed between the AgNOR count of reactive hypeerplasia and non-Hodgkin lymphoma (p<0.05).
    Conclusion
    The findings support the validity of AgNOR technique for differentiating and confirming non-Hodgkin lymphoma from reactive hyperplasia.
    Keywords: AgNORs, Reactive hyperplasia, Non Hodgkin lymphoma
  • M.Jahanshahi , Mj.Golalipour , K.Haydari Pages 19-21
    Background and Objective
    The evaluation and measurement of human body dimensions are achieved by physical anthropometry. Cephalomerty is a branch of antrompometry Science, in which the head and face anatomical are measured. With respect to its importance in legal medicine, plastic surgery, radiology, anatomy, orthodency and industry, this study was set up to determine and compare the face shapes in Fars and Turkman ethnic groups of normal female adults.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive-and cross-sectional study which was carried out on 410 girls of 17-20 years of age in two ethnic groups of native Fars and Turkman. The length and width of girls face were determined by using classic cephalometry techniqre. On the basis of this method, the shape of faces was subdivided in five interrational groups. Subsequently the prevalancy and the shape of faces in the ethnic group of Fars and Turkman were compared.
    Results
    The prosopic (facial) indices of Fars and Turkman groups were 84.55.8 and 81.55.2, respectively. Dominant shape of face in Fars group was euryprosopic (37.7%) and in Turkman group was euryprosopic (51.7%). Rare shape of face in Fars and Turkman groups were hyperleptoprosopic (5.8%) and leptoprosopic (3%) respectively.
    Conclusion
    This study showed that the face shape is affeiced by ethnical factor and primarily by genetic factor.
    Keywords: Cephalometry, Facial index, Female, Ethnicity
  • A.Parviz Kazemei , H.Kamalipour Pages 22-26
    Background and Objective
    Post operative pain is a common phenomenon that it is one of the important problems in surgery. Different methods have been used to control post operative pain. Morphine and Buprenorphine are classified as narcotics, and their effect on post operative pain relief has been evaluated in this study.
    Materials and Methods
    This randomized clinical trial (RCT) was done on 40 patients with lumbar disk herniation that randomly classified in morphine and buprenorphine group. During induction of anaesthesia 0.2 mg/kg morphine and 4.5/kg buprenorphine were injected intravenously to the corresponding groups, respectively. At the end of anaesthesia, heart rate, systolic and diastolic blood pressure were evaluated as well as severity of pain. Then, collected achieved data were analysed.
    Results
    The severity of pain in buprenorphine group was less than morphine at all the times except the time of discharge from recovery (p<0.05). With respect to sedation there was a meaningful difference between the two groups at the time of entering recovery and 15 minutes later. The sedation was more in buprenorphine group, (p<0.05) There was no meaningful statistical difference in relation to heart rate between the two groups. Systolic blood pressure, between two groups was significant except at the time of entering recovery. Also, systolic blood pressure was not significant between two groups.
    Conclusion
    This study showed the bupernorphine has long anaesthesia and sedation.
    Keywords: Morphine, Buprenorphine, Post operative pain
  • S.Kadkhodayan , F.Vahid-Roodsary Pages 27-30
    Background and Objective
    Up to seventh week of gestation, progesterone secreted from the ovary is necessary to preserve the pregnancy. In the ART cycles GnRH-a is prescribed and oocytes and granulosa cells or retrieved, both causes corpus luteum insufficiency, so corpus luteum should be supported the best way is progesterone prescription. In this research we compare intramuscular and intravaginal suppositoar forms of progesterone for preserve the pregnancy.
    Materials and Methods
    A prospective cross sectional evaluation on 193 patients was designed. All of them were on IVF or ICSI cycles. The patients were randomly divided into two groups. Intramuscular progesterone was prescribed in 138 and intravaginal progesterone (supp cyclogest) in 54 patients. The outcome of pregnancy was analyzed using statistical trials including t-test and chi-squre.
    Results
    The two groups were similar duo to age – the ethiology causes of infertility – the doses of proscribed HMG ampule – FSH titrago – the number and grade of transferred embryos. The day after HCG presciption until the end the seventh week in the first group (138 patients) intramuscular progestrone (50 mg /bid) and in the secound group (54 Patients) supp of cyclogest (400 mg / bid) was prescnbed. The rate of positive pregnancy test, abortion, successful poegnancy in this two groups were similar.
    Conclusion
    Intramuscular or intravaginal progesterone for supporting corpus luteum in IVF or ICSI cycles has the same effect but the intramuscular route is cheaper.
    Keywords: Corpus Luteum Support, IVF, ICSI, Intramuscular Progesterone, Intravaginal Progesterone
  • P.Hebranei *, F.Behdanei , J.Alaghbandrad Pages 31-36
    Background and Objective
    Comorbidity between ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) and major depression has been reported from both epidemiologic and clinical studies of both children and adults. With the use of family study methods, we tested hypotheses about patterns of familial association between attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and depressive disorder among first-degree relatives of clinically referred children and adolescents with ADHD.
    Materials and Methods
    In this case – control study, were 208 probands with ADHD (aged 5-17 yrs) were diagnosed by clinical interview and the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School–Age Children Present and Lifetime version (K–SADS–PL), and they were assessed for major depression with interview and K- SADS. 779 first degree relatives (416 parents, 363 siblings) were assessed with interview and K- SADS (for under 18 yrs) and SADS (for age up to 18 yrs) and Wender (for age up to 18 yrs) for major depression and ADHD.
    Results
    Familial risk for ADHD was similar in the relatives of the ADHD probands. The risk for major depression disorder was three times higher in relatives of probands who had ADHD with depressive disorder than in those of the ADHD probands without depressive disorder. There was a tendency for ADHD proband's relatives who themselves had ADHD to have a higher risk for depressive disorder than ADHD proband's relatives who did not have ADHD (cosegregation).
    Conclusion
    These findings are consistent with the hypothesis that ADHD and major depression disorder cosegregate within families.
    Keywords: ADHD, Depression, First degree relatives
  • M.Jabal Amelei , Sj.Hashemei , F.Fatemei Pages 37-41
    Background and Objective
    Sellick’s maneuver is a routinely used technique for the prevention of pulmonary aspiration of gastric contents during anesthesia. The rationale for the application of cricoid pressure necessitates that it is applied at the loss of consciousness during rapid sequence induction. Cricoid pressure therefore, may be fully applied at a level of anesthesia where awareness, and possibly recall, of the maneuver occurs.
    Materials and Methods
    This study was setup to determine the frequency of awareness and recall Sellick's maneuver following 100 patients (ASA I, II) who candidates for lower extremity surgery were randomly enrolled in this prospective study. After induction of anesthesia and application of cricoid pressure, symptoms of awareness and recall were recorded. Data were analyzed by SPSS software and Spearman correlation.
    Results
    The frequency of awareness and recall were 45% and 16% respectively. The frequency distribution of awareness severity based on grade 1, 2 and 3 were 16%, 6% and 1% respectively. The frequency distribution of recall severity based on mild, moderate and sever were 15%, zero and 1% respectively. The correlation between awareness severity and recall severity was statistically significant (P<0.05).
    Conclusion
    Due to high frequency of awareness and recall following Sellick's maneuver and its complications, it is advaiable to revise the procedure of this maneuver and inparticular the accurte time in its application.
    Keywords: Cricoid pressure, Aspiration, Awareness, Recall, General Anesthesia
  • F.Ghahremanei , H.Ghaem Pages 42-45
    Background and Objective
    The infertility and its psycological problems can be considered as one of the important difficulties among married couple. Nearlly half of the infertility related to the men. This study was set up to determine the most common risk factors of male infertility in men attending infertility clinics in Shiraz.
    Materials and Methods
    A case – control study was conducted in which 268 men. 161 fertile men were compared with 108 infertile men from the point of risk factors such as smoking habits, drug consumption, hernia, varicocele, job and BMI.
    Results
    Logestic regression analysis, Risk estimate (adds Ratio), and t-test demonstrated that hernia, varicocele, ranitidine consumption, Job and BMI all have statistically significant associations with infertility in men. Odds Ratios of 2.5 for hernia, 4 for varicocele, 2.9 for ranitidine consumption, 2.3 for workers (simple, semiskilled and skilled), t=3.5 (P<0.05). With an increase of one cigarette per day there was decrease 1% in motility of sperm. With an increase of one year of cigarette smoking, the number of sperm was decrease about 800000. The BMI in infertility men was <25.
    Conclusion
    This study showed that the most common factor in men infertility in Shiraz are varicocele and hernia and hard works can cause testicular injury.
    Keywords: Male infertility, Varicocele, cigarette smoking, case control
  • F.Behdanei , P.Hebranei , M.Afzal Aghaee , Sh.Naserniya , Z.Karbaschei Pages 46-51
    Background and Objective
    Postnatal depression is a key concept for mother-infant mental health. Identifying risk factors of postnatal depression and developing screening system are needed. The propose of this study was to determine Psychological and obstetric risk factors for postnatal depression
    Materials and Methods
    288 consecutive admitted women at 6-8 weeks after childbirth on maternity ward in Ghaem hospital, Mashad, Iran were assessed by two psychiatrics. Interview data included presence obstetric history, economic and demographic characteristics, Personality, psychiatric history and life-events information that were obtained from a questionnaire, psychological status was assessed by using the GHQ. The prevalence of distress was ascertained by the 28-item Goldberg Health Questionnaire (GHQ), using a cut-off score of > 24.
    Results
    57.6% of mothers had GHQ-above 24scores which categorized them as having significant emotional distress several psychological and obstetric risk factors for the development of predisposing psychological distress at 8 weeks postpartum were reported including: Economical situation, marital relationships, and the gender of the infant, multiparous women, caesarean section deliveries, and unplanned pregnancy
    Conclusion
    The results emphasize the importance of cumulative psychosocial and obstetric risk factors for postnatal depression. Early identification of potential risk for postnatal depression should include assessment of sociodemography, personality, psychiatric history and recent life events, as well as past and present obstetric factors.
    Keywords: Psychological, Obstetric, Postnatal, Depression
  • Hr.Honarmand , F.Mansour-Ghanaee , S.Eshraghi , Mr.Khorramizade , Ghr.Abdollahpour Pages 52-56
    Background and Objective
    Leptospirosis is most widespread Zoonosis in the world and is more prevalent in tropical and temperate regions. In most of Iran, climatologic and ecological conditions are unfavorable for leptospirosis to play an important role as a public health problem. However this does not count for the neglected flat area of Guilan province which presumably represents a region with a high incidence of human leptospirosis. This area has a subtropical climate with mainly farmers as inhabitants. By far the most important agricultural activity is rice farming. Most of farmers used to keep domestic animals in their houses and rodents are abundant.
    Materials and Methods
    To find evidence for a high incidence of leptospirosis in the Guilan province, we collected blood samples from patients who attended one of the three big general hospitals in the province with clinical symptoms consistent with leptospirosis in 2003. All sera were stored at –20c until examination by ELISA and MAT. All patients whose serum had titers ≥160 against at least a pathogenic serovar in MAT and had titer ≥ 1:160 in IgM-ELISA were regarded as confirmed positive cases (70 from 282) and their demographic and epidemiological data were analyzed.
    Results
    Results from our study demonstrate that leptospirosis is mainly a disease of predominantly males (62.5%), occurring in high incidence in villagers (89.5%) during the warm season (100%) notably in September that is time of harvesting (42.90%).
    Conclusion
    In addition it is an occupational disease affecting rice about 90% field workers.
    Keywords: Leptospirosis, Epidemiology, Guilan provice
  • M.Silaniyan-Toosi , A.Aledavood , K.Anvary Pages 57-60
    Background and Objective
    The proper treatment for early-stage Hodgkin’s disease is controversial. The purpose of this study was to evaluate the therapeutic outcomes of various treatment strategies in supradiaphragmatic clinical early-stage Hodgkin’s disease.
    Materials and Methods
    This retrospective study reviewed the medical records of 105 eligible patients (49 stage I, 59 stage II) who were treated at radiotherapy- oncology departments of Qaem and Omid hospitals in Mashhad (Iran) from April 1995 to April 2000. 26 patients had B symptoms and 5 had large mediastinal mass. Treatment of patients consisted of chemotherapy alone (43 cases), radiotherapy alone (46 cases, 40 mantle and 6 Total nodal irradiation) and combined modality (16 cases). Survival rates were calculated by Kaplan- Meier model. Log-rank test was used to compare the survival profile between groups.
    Results
    The median age of patients was 25 years with a male to female ratio of 1.56: 1. In comparison with radiotherapy only group, Primary chemotherapy and combined modality groups had significantly more cases with unfavorable factors such as B symptoms, Large mediastinal mass, ESR>40 and stage II. For chemotherapy, combined modality and radiotherapy groups the 5-year progression free survival was 72.5%, 82.5% and 56.2% (P<0.05) and the 5-year disease specific survival was 82.9%, 91.6% and 82.5% respectively.
    Conclusion
    Despite having more cases with unfavorable factors, patients who underwent chemotherapy or combined treatment had lower relapse rates compared to radiotherapy only group. However, there was not a significant difference in 5-year disease specific survival rates between these groups.
    Keywords: Hodgkin's disease, Supradiaphragmatic, Radiotherapy, Chemotherapy
  • R.Azarhoush , Hr.Bazrafshan , V.Kazeminejad , F.Nadali , S.Rajaee Pages 61-64
    Background and Objective
    The presence of single or multiple nodules within the thyroid gland is a common clinical problem. It is immposible to differentiate benign and malignant follicular neoplasms in cytologic examinations.Estimation of risk of malignancy in thyroid nodules who are cytologically assumped to be follicular neoplasm has a critical importance.The aim of this research is evaluation of diagnostic value of thyroid FNA in follicular neoplasm.
    Materials and Methods
    This survey was done on 476 patients with thyroid nodule whome were biopsied in a 7 years period (in 5th Azar hospital, Gorgan). Standard aspirations and biopsies techniques performed and nessassary smears prepared. Wet-fixed smear glass slides are placed immediately in alcohol (70%) 7-10 slides from the aspiration. The patients with cytologic report whome considered follicular neoplasm followed total thyroidectomy or lobectomy.
    Results
    From 476 patients for thyroid nodules 412 cases(86.5%) are suitable for cytologic evaluation which 312 cases(77.9%) of them were benign and 14 cases(3.3%) were malignant.The rest(77 cases)reported to have follicular neoplsm, this patients also undergone thyroid surgery.The result of histological findings appeared in 32 cases(57.1%) follicular adenoma,15 cases(26.7%) non-neoplastic nodules,5 cases(8.9%) follicular carcinoma and 4 cases(7.1%)follicular type of papillary carcinoma.
    Conclusion
    9 cases (16%) found malignant among cases which cytologic reports considered as “follicular neoplasms” and subsequently undergone thyroid surgery (consist of follicular carcinoma and follicular type of papillary carcinoma), confirme the importance of histopathologic study of follicular lesions for differentiation between malignant and benign lesions.
    Keywords: Needle aspiration, Follicular neoplasms, Thyroid nodule
  • A.Shahryary Pages 65-67
    Background and Objective
    Heavy metals have a high resistance against degradation. So their amounts in human food chain, such as fish, may be increased even several times either in water or air, due to bioaccumulation. These amounts are potentially dangerous to human. This study was done to determin of heavy metals in edible tissue of Lutjans Coccineus and Tigeratooh Croaker in the Persian Gulf.
    Materials and Methods
    60 samples of Lutjans Coccineus and Tigeratooh Croaker were collected randomly after preparation and chemical digestion for trace elements determination. Pb, Cr, Cd and Ni were determined by flame atomic absorption in 2003.
    Results
    Average value of Pb, Cr, Cd and Ni in the edible tissues of two fish species, Lutjans Coccineus 0.442,0.333,0.063 and 0.322 and Tigeratooh Croaker of were 0.48, 0.062, 0.064 and 0.48 ppm (dry weight basis), respectively.
    Conclusion
    Results indicated that the mean concentrations due to heavy metals in these two species were less than acceptable limit of WHO, but related concentrations of Pb, Ni, Cd and Cr in 27%, 25%, 8% and 3% of individual studied samples respectively were more than upper acceptable limit of WHO.
    Keywords: Heavy metals, Fish, Persian Gulf
  • S.Bakhshandeh-Nosrat , R.Azarhoush Pages 68-70
    Hydatidiform mole with a coexistent fetus is a rare occurrence with an incidence of 1 per 22000-100000 pregnancies. It is associated with persistant gestational trophoblastic tumor. Hence an early and correct diagnosis is imperative to plan subsequent management of such patients. We report a case of primigravida who presented with vaginal bleeding and severe nausae and vomiting. Expectant management was carried out for her pregnancy with finally ended in abortion.
    Keywords: Hydatidiform mole, Coexistent fetus, Twin