فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 51 (دی 1384)

مجله نامه مفید
پیاپی 51 (دی 1384)

  • نامه اقتصادی
  • 108 صفحه، بهای روی جلد: 2,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • تابع تولید دانش و تعیین کننده های ملی ظرفیت آن در ایران / با رویکرد داده ها یاختراعات ثبت شده
    منصور خلیلی عراقی، قهرمان عبدلی صفحه 3
    براساس نظریه های رشد درونزا بهترین راه همگرایی و کاهش شکاف بین اقتصادهای ضعیف و قوی روی آوردن به تولید علم و دانش است. برای دستیابی به این مهم نه تنها تخصیص مداوم و فزاینده منابع به این بخش لازم است، بلکه زیرساخت های لازم برای بهره برداری از آن نیز باید فراهم گردد و این وظیفه دولت است.
    در این مقاله تابع تولید دانش را از نظریه های رشد درونزای مبتنی بر دانش استخراج کرده و براساس داده های اختراعات ثبت شده تخمین زده ایم. نتایج نشان می دهد که اگر بخواهیم به موجودی دانش جدید اضافه کنیم، باید شرایطی ایجاد شود که نیروهای مستعد و با کیفیت به طور مداوم جذب بخش علوم و تحقیقات شوند.
    این امر توانمندی های کشور را برای جذب و استفاده از دانش روز و جهانی بهبود می بخشد و با بکارگیری آنها به رشد مستمر و درونزای اقتصاد کشور کمک خواهد شد. در کنار این باید زیر ساخت های لازم برای تحقق اختراعات و ابداعات در سطح بنگاه های خصوصی فراهم شود.
    کلیدواژگان: تولید دانش، مرزهای دانش، توزیع پارتو، زیر ساخت های تولید دانش، علم و فناوری
  • ارزیابی تاثیر جهانی شدن تجارت بر اشتغال / بخش صنعت در ایران
    یدالله دادگر، محمد ندیری صفحه 17
    مقاله حاضر به بررسی تاثیر جهانی شدن تجارت بر اشتغال صنعتی در ایران در یک دوره 29 ساله (1380- 1352) اختصاص دارد. در این مقاله دو فرضیه آزمون شده است: یکی این که جهانی شدن در بلندمدت تاثیر افزایشی و بر اشتغال صنعت دارد؛ دوم این که جهانی شدن بر اشتغال زایی صنایع صادرات محور اثر افزایشی و بر اشتغال زایی صنایع واردات رقابتی اثر کاهشی دارد. برای آزمون این فرضیه ها از شیوه آزمون داده های ترکیبی (Panel Data) با کمک آمار صنعت در سطح کدهای دو رقمی ISIC (ویرایش دوم) استفاده شده است. از میان شاخص های موجود برای بررسی تجربی تاثیر جهانی شدن، از شاخص تجارت به تولید ناخالص داخلی استفاده شده که از معروفترین شاخص ها برای آزمون های تجربی در ارتباط با جهانی شدن است. نتایج آزمون های صورت گرفته حاکی از تاثیر منفی جهانی شدن بر اشتغال زایی کل صنعت - صنایع واردات رقابتی و صنایع صادرات محور - دارد. در حالی که فرضیات اصلی این پژوهش رد شده اند، اما با توجه به ساختار اقتصادی ایران و پیوند آن باجهانی شدن اقتصاد قابل توجبه می باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، صنعت، اشتغال، صنایع صادرات محور، صنایع واردات رقابتی
  • تعیین درجه توافق بین صنایع تبدیلی در بازار نهاده اصلی تولیدی
    مجید احمدیان، محمدعلی متفکر آزاد صفحه 37
    این مقاله الگویی نظری برای بیان رفتار صنایع تبدیلی در ارتباط با بازار نهاده اصلی تولیدی ارایه می دهد که در آن ضریب تمرکز در این بازار به عوامل متعددی تجزیه شده و تاثیر هر کدام در عملکرد اقتصادی صنایع به طور غیرمستقیم ارزیابی شده است. از این عوامل، کشش قیمتی عرضه نهاده اصلی و درجه توافق به طور غیرمستقیم دارای اثر مثبت بوده، ولی به طور مستقیم به ترتیب آثار منفی و مثبت در عملکرد اقتصادی دارند. از لحاظ کاربردی، یازده کارخانه قند انتخاب شده اند و اطلاعات آماری به عنوان داده های مقطعی با داده های سری های زمانی در طول دوره 1375 تا1382 با همدیگر ترکیب شده و در نتیجه درجه توافق بین صنایع در حد 0.7 محاسبه شده است. این رقم انحصار خرید نهاده چغندر از زارعان را توسط هر کارخانه در حوزه جغرافیایی خود تایید کرده که آن را به کل رفتار کارخانه های قند مورد مطالعه تعمیم می دهد.
    کلیدواژگان: صنایع تبدیلی، درجه توافق، اثر تمرکز، عملکرد اقتصادی
  • موفقیت نظام تامین اجتماعی ایران در کاهش فقر
    مصطفی سلیمی فر، جواد خزاعی صفحه 51
    این نوشتار در پی آن است که میزان توفیق نظام تامین اجتماعی کشور در کاهش جمعیت زیر خط فقر را در سال های 62-80 بررسی نماید. برای این منظور، از روش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است. به علاوه، یک مدل اقتصاد سنجی نیر به منظور بررسی میزان و نحوه تاثیر هزینه های دولت در بخش تامین اجتماعی روی کاهش درصد افراد فقیر جامعه مورد استفاده قرار گرفته است. نظام تامین اجتماعی ایران شامل بخش های بیمه ای و حمایتی است. در بخش بیمه ای، مشمولین حمایت های بلندمدت تامین اجتماعی با دریافت مستمری، زندگی بالاتری از خط فقر مطلق داشته اند. اما مقدار مستمری های دریافتی به قیمت های ثابت سال 1369 طی دوره کاهش یافته است. مشمولین صندوق بازنشستگی کشوری نیز وضعیت مشابهی داشته اند. در بخش حمایتی، مددجویان عادی تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)، به رغم افزایش دریافت مستمری - به قیمت های ثابت - از این نهاد، همچنان زیر خط فقر مطلق قرار داشته اند. استفاده از روش همگرایی انگل - گرنجر نشان داد که افزایش هزینه های دولت در فصل تامین اجتماعی و بهزیستی، موجب کاهش معنادار درصد خانوارهای زیر خط فقر مطلق می شود.
    کلیدواژگان: خط فقر مطلق، نظام تامین اجتماعی، مستمری بازنشستگی، بیکاری، تورم، درآمد سرانه، پایایی
  • پسماند رشد: سرمایه انسانی یا سرمایه اجتماعی
    علی سوری صفحه 71
    این مقاله به بررسی و مقایسه اثرات سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی بر رشد اقتصادی می پردازد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تاثیر کاهش سرمایه اجتماعی بر رشد اقتصادی، منفی و معنادار، در حالی که تاثیر سرمایه انسانی، معنادار نیست. همچنین پسماند رشد اقتصادی که بیانگر آن مقدار از رشد اقتصادی که بیانگر آن مقدار از رشد اقتصادی است که توسط عوامل تولید تبیین نمی شود. دارای رابطه منفی و کاملا معنادار با کاهش سرمایه اجتماعی بوده ولی سرمایه انسانی تاثیر معناداری بر رشد اقتصادی ندارد. به هر حال هر چند معیارهای اندازه گیری سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی ممکن است تا حدودی ساده باشند، ولی نتایج به دست آمده می تواند درخور توجه باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی، رشد اقتصادی، پسماند رشد
  • بررسی میزان تاثیر پذیری نرخ بازده سهام از سود نقدی و تغییرات قیمت سهام / شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق به ادار
    احمد احمدپور، محمود یحیی زاده فر، حسین میربلوک صفحه 85
    سود نقدی و به ویژه تغییرات قیمت سهام از عوامل اصلی کسب بازده در بورس اوراق بهادار تهران هستند. طرفداران تحلیلی مبتنی بر شیوه تکنیکی معتقدند که بازدهی نوعی متغیر آماری است که مانند سایر متغیرها از الگوی خاصی پیروی می کند و همچون سری های زمانی دارای رفتار ویژه ای است. از این رو می توان با تحلیل رفتار و اطلاعات گذشته مبانی لازم برای پیش بینی های آینده فراهم شود. از آن جا که رویکرد تحلیل بر این مبنا در ایران شیوه نوینی است. در این مقاله تاثیر پذیری نرخ بازده سهام از دو عامل تغییرات قیمت سهام و سود نقدی طی سال های 1377 تا 1381 – مشهور به دوره تحرک - مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا، معنادار بودن روابط در هر یک از سال ها با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره خطی بررسی شد. از آن جا که گمان می رفت تغییرات سال بر روابط تاثیر داشته باشد - عرض از مبدا و شیب - و نوع روابط برای کل دوره تعیین شود. با استفاده از رگرسیون چندگانه با متغیر موهوم (سال) اقدام به برآورد مدلی شود که در برگیرنده اثر سال - تغییرات قیمت و سال - سود نقدی نیز باشد که مناسب بودن انتخاب متغیرهای مستقل را تعیین می کند و با استفاده از روش گام به گام متغیرهای تاثیرگذار بر بازده به دست آمد. سپس با استفاده از روش Panel data به برآورد مدل نهایی برای کل دوره مورد بررسی اقدام شد. نتایج تحقیق نشان داد که ضریب تعیین در تمامی معادلات - سال ها - برازش مدل های رگرسیون تخمینی را نشان می دهد و نرخ بازده رابطه معناداری قوی با تغییرات قیمت سهام دارد.
    کلیدواژگان: نرخ بازده سهام، سود نقدی، تغییرات قیمت سهام
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 105
|
  • Knowledge Production Function and Its National Determinants in Iran; A Patent Invention Approach
    Mansour Khalili Araghi, Ghahraman Abdoli Page 3
    According to endogenous growth models, the best way to establish convergence between weak and strong economies and reduce the gaps between them, is to create scientific knowledge and technology. To achieve this important goal, it is necessary not only to allocate resources increasingly and permanently to this sector, but also to provide the necessary infrastructure for its utilization; and this is considered to be the government’s responsibility.Based on the patent inventions, this paper has attempted to estimate the knowledge production function. The results show that to add to the stock of the existing knowledge, we should create such an environment in which talented and qualified people are continuously absorbed by the science and research sector. This would lead to the enhancement of the country’s capacities to absorb and utilize up-to-date global knowledge. Thus it would help to achieve the sustainable and endogenous growth of the country.Furthermore, the necessary infrastructure for the fulfillment and motivation of inventions and innovations at the level of private institutions must be provided.
    Keywords: Knowledge Creation, Knowledge Frontier, Pareto distribution, Knowledge Creation Infrastructure, Science, Technology
  • The Impact of Trade Globalization on Industrial Employment in Iran
    Yadollah Dadgar, Mohammad Nadiri Page 17
    This article seeks to analyze the impact of trade globalization on industrial employment in Iran’s economy within a 29-year period (1352-1380). To test the hypothesis, we have used Panel Data method along with using ISIC codes of Iranian industry. The GDP ratio of trade has been used as a globalization index (among famous indexes). The result shows a negative relationship between globalization of trade and industrial employment in Iran. Although our hypothesis is rejected, regarding Iranian economic structure in the above period, the outcome is justifiable.
    Keywords: Globalization of Trade, Industrial Employment, Iranian Economy
  • Determination of Collusion Degree among Industries Acting in Main Input Market
    Majid Ahmadian, Mohammad Ali Motafaker Azad Page 37
    This paper develops a theoretical model in which a processing industry purchases a main productive input in order to convert it into the final commodity, employing other non-main inputs. In this market, concentration coefficient regarding input demand shares among firms has been divided into several factors, imposing their impacts on economic performance indirectly. Theoretically, it turns out that both the price elasticity of main input supply and collusion degree have positive indirect effects on industry profitability due to concentration changes, but their direct effects are negative and positive respectively. Choosing eleven sugar cane industries and applying the approach of pooling time –series and cross- sections data, it results in the degree of collusion at 0.7 levels among industries. It implies that each factory behaves as a monophony in main input market and that this behavior tends to affirm the collective decision making between industries.
    Keywords: Collusion Degree, Processing Industry, Economics Performance, Conjectural Elasticity
  • The Achievement of Iran's Social Security System in poverty reduction
    Mostafa Salimifar, Javad Khazaei Page 51
    Establishment of a social security system can be accounted for as one of the methods of poverty reduction, which is utilized by most governments. The purpose of this paper is to study Iran's Social Security System’s achievement regarding poverty reduction within 1367-80 period. The system includes insurance and supportive sections. In the insurance section, those who receive long-term supports in the forms of pensions and benefits enjoy a living standard beyond the absolute poverty line, but the amount, at constant 1369 prices, declined over the period under the study. It can be said that civil pensions have faced a similar situation. In the supportive section, poor people under the assistance of Imam Khomeini’s Committee, despite the increase in real pensions, received a level of living under the absolute poverty line in the period. The application of Engle-Granger method revealed that the increase of government expenditure on social security led to a significant reduction in the percentage of households who were living under absolute poverty line
    Keywords: Absolute Poverty Declined, Social Security System, Pensions, Unemployment, Inflation, Stability
  • The Growth Residual: Human Capital or Social Capital?
    Ali Souri Page 71
    This paper focuses on human capital and social capital as determinants of economic growth and compares the corresponding effects. The results show that the effect of a decline in social capital on growth is negative and significant, while the effect of human capital is not significant. Regarding residual growth, again it is concluded that the effect of a decline in social capital is significant but the human capital has no effect on economic growth. Although we have benefited simple criteria to measure human capital and social capital, the results can be considerable.
    Keywords: Human Capital, Social Capital, Economic Growth, Residual Growth
  • Determination of the Effect of Changes in Stock Prices and Cash Dividends On the Rate of Returns from Investment in Stock Market
    Ahmad Ahmadpoor, Mahmood Yahya Zade Far, Hasan Mirbelook Page 85
    Cash dividends and particularly changes in stock prices are the two main factors of providing returns for investors in stock market. Advocators of analyzing stock market based on technical methods, believe that returns are statistical variables which follow a particular pattern and like other time-series relations have a special behavior. Thus, analysis of historical information can provide various bases for future predictions. Stock analysis based on this attitude is new in Iran. In this paper we investigate the degree to what the rates of stock return from investing in Tehran stock market are affected by the two main factors that construct it- return from changes in stock price and cash dividend. Initially the meaningfulness of the relationships between the dependent variable and independent variables were tested by linear multi-regression analysis in 1377- 1381 period. Since it was suspicious that year alteration has had impacts on relations (intercept and slope coefficients), a dummy variable regression model was applied in which the impacts of year-price changes and year-cash dividend factors were involved. This method determined the appropriateness of independent variables. By using the stepwise forward method, the most effective variables were determined and included. And finally as the observations on cross-sectional units were made over a number of periods, the data was pooled and examined on both time-series and the cross-section dimensions through the Panel Data method and the final model (pooled equation) was estimated. The results show that in all models the R square amounts provide the acceptable appropriateness of all estimated regression models. Almost in all years the rates of return have had a significant meaningful relation with stock price changes but for the prediction of the rate of stock return, the cash dividend factor can’t be a good estimator. The standardized beta coefficients explain that the impact of changes in stock price was much more than the impact of cash dividends almost in all years.
    Keywords: Return on Investment, Cash Dividend, Stock Price Changes