فهرست مطالب

زیست شناسی ایران - سال نوزدهم شماره 2 (تابستان 1385)

مجله زیست شناسی ایران
سال نوزدهم شماره 2 (تابستان 1385)

  • 118 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/06/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • المیرا جعفریه یزدی، احمد مجد، فتح الله فلاحیان، رمضانعلی خاوری نژاد، فرانسواز برنارد، فرزاد جاویدفر صفحات 125-135

    این پژوهش به منظور بررسی اثر تنش خشکی و آبسیزیک اسید برون زا بر ساختار مریستم زایشی، دانه های گرده، صفات ریخت شناسی، عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کلزا (Brassica napus L.) انجام شد. آزمایش در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای مورد بررسی شامل گیاهان آبیاری شده بدون اعمال آبسیزیک اسید، تحت تنش خشکی بدون اعمال آبسیزیک اسید و اعمال سه غلظت آبسیزیک اسید برون زا همراه با تنش خشکی بود. مریستم زایشی و بساک گیاهان مورد آزمایش پس از تثبیت با تثبیت کننده مناسب با روش های متداول سلول - بافت شناختی مورد بررسی قرار گرفتند. بوته ها برای مطالعه صفات ریخت شناسی، اجزای عملکرد، عملکرد بوته و روغن جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی بهمراه غلظت پایین آبسیزیک اسید برون زا سبب بلوغ زودرس مریستم، افزایش تعداد دانه های گرده، سلامت نسبی بیشتر گرده ها، فراوانی ریبوزومها و میتوکندری ها می شود. عملکرد بوته ها در گیاهان تحت تنش خشکی بهمراه غلظت پایین آبسیزیک اسید در مقایسه با سایر گیاهان تحت تنش خشکی افزایش یافت. این گیاهان افزایش 2 تا 3 درصدی در مقدار روغن دانه ها داشتند.

    کلیدواژگان: کلزا، تنش خشکی، آبسیزیک اسید برون زا، ساختار، ریخت شناسی، مریستم زایشی، دانه های گرده، روغن دانه ها
  • فریبا سلطانی، مه لقا قربانلی، خسرو منوچهری کلانتری صفحات 136-145

    کادمیوم در زمره فلزات سنگین می باشد که در گیاهان تنش اکسید اتیو ایجاد می‎نماید. این یون، سمیت بالایی برای گیاهان و حیوانات دارد. در این تحقیق اثرات سمیت کلرید کادمیوم بر روی گیاه کلزا (Brassica napus L. cv.Fusia) بررسی شد. گیاهان درمحیط حاوی ورمیکولیت و با محلول غذایی Long Ashton ((pH=?.? حاوی غلظتهای مختلف کادمیوم از 0 تا 800 میکرومولار) رشد کردند. نمونه های موردنظر از بافتهای برگ و ریشه گیاهان 30 روزه برداشت شد و جهت سنجش پارامترهای بیوشیمیایی و مورفولوژیکی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که غالبا کادمیوم در ریشه تجمع و مقدار کمی به برگها منتقل می شود کاهش وزن تر برگ در غلظتهای 600 و 800 میکرومولار کادمیوم چشمگیر بود، اما کاهش وزن خشک برگ و سطح آن علاوه برغلظتهای فوق در غلظت 400 میکرو مولار نیز قابل توجه بود. کادمیوم بطور معنی داری سبب کاهش مقدار کلروفیل کل، کلروفیل a، b و کاروتنوئیدها در غلظتهای 400، 600 و 800 میکرومولار کادمیوم شد.درحالیکه مقدار قندهای احیاکننده ومالون دآلدئید در غلظتهای 600 و 800 میکرومولار کادمیوم در بافتهای برگ و ریشه گیاهان تحت تیمار، افزایش یافت.

    کلیدواژگان: کادمیوم، تنش اکسیداتیو، مالون دآلدئید، کلزا
  • حجت الله مظاهری لقب، علیرضا باقری صفحات 146-156
    گیاه علوفه ای یونجه مملو از ساپونینهای تری ترپنوئیدی شامل متابولیتهای ثانویه ای است که باعث تلخی گیاه و پایین آمدن خوش خوراکی و مقاوم شدن گیاه نسبت به حمله آفات و بسیاری از بیماری ها در این گیاه می شوند. با این وجود، آفات و پاتوژن های اختصاصی یونجه نیز یافت شده اند که قادرند اثر این ترکیبات را خنثی و در حمله به گیاه یونجه فائق آیند. لذا تنوع ساپونین ها در ارقام و نتایج حاصل از تغذیه شته خالدار یونجه بر روی ارقام داخلی گوران طالقان، خورونده، و اهر و یک رقم خارجی بنام اور (Euver) بعنوان شاهد مورد بررسی قرار گرفت. ارقام در گلخانه و در گلدانهای پلاستیکی کشت شدند تا در مرحله گیاهچه ای مورد مطالعه قرار گیرند. تعداد شته های زنده در روی ارقام، تعداد پوره های تولیدی و اندازه جثه حشرات ارزیابی شد. ساپونینهای برگی در متانول 80 درصد و متعاقبا با بوتانل استخراج و خالص سازی شد. برای آنالیز ساپونینها TLC بکاررفت. در الگوهای نواری روی TLC تفاوت وجود داشت. تجزیه آماری نشان داد که تعداد شته های زنده و پوره های تولیدی در مرحله گیاهچه ای تفاوت معنی داری ندارند. نتیجه این که ساپونینها در ایجاد مقاومت این ارقام نسبت به شته خالدار یونجه نمی توانند نقشی داشته باشند.
    کلیدواژگان: گیاهچه های ارقام یونجه، شته خالدار یونجه، ساپونینها، اثرات تغذیه
  • حسین مدنی، صدیقه عسگری، غلامعلی نادری، ملیحه طالب الحسینی صفحات 157-163
    گیاهانی که انسان مصرف می کند شامل هزاران نوع ترکیبات مختلف از جمله پلی فنلها می باشند. فنلهای موجود در رژیم غذایی بدلیل اثرات آنتی اکسیدانی و احتمالا ضد سرطانی، قابل توجهند. یکی از اندامهای درگیر بدن با مقادیر بالای اکسیدانها و مواد سرطانزا کبد است که ترکیبات آنتی اکسیدانی می تواند اثرات مفیدی بر سلامت این عضو داشته باشد. در این مطالعه اثر حفاظتی عصاره پلی فنلی همیشه بهار و خارمریم در برابر مسمومیت کبدی ایجاد شده با تیواستامید در موشهای صحرایی (رت) مورد بررسی قرار گرفته است. عصاره ها پس از استخراج و خالص سازی با دوز mg/kg 25 همراه با تیواستامید با دوز mg/Kg50 و بصورت درون صفاقی تزریق گردید. پس از خون گیری و جداسازی سرم، میزان فعالیت آمینوترانسفرازهای سرمی (SGOT و SGPT)، آلکالین فسفاتاز، بیلی روبین، سدیم و پتاسیم درون سرم اندازه گیری شد. کاهش میزان فعالیت آمینوترانسفرازهای سرمی، آلکالین فسفاتاز و بیلی روبین در گروه های دریافت کننده عصاره نسبت به گروه تیمار شده با تیواستامید به تنهایی، معنی دار بود. این نتایج نشان دهنده اثر حفاظتی این عصاره ها بر روی کبد می باشد که احتمالا بواسطه توانایی آنها در مهار فعال سازی زیستی تیواستامید و در نتیجه مهار فعالیت سیتوکروم P450 و اثر خنثی کنندگی رادیکالهای آزاد می باشد.
    کلیدواژگان: حفاظت کننده کبدی، تیواستامید، Callendula officinalis، Silybum marianum
  • رضا رنجبر، مهران وطنچیان، بابک محمدیان، منصور میاحی صفحات 164-179
    استفاده گسترده از جنین جوجه در آزمایشات جنین شناسی در سطوح مختلف، از اندام تا سلول و ملکول، بررسی هرچه بیشتر سیستمهای بدن را در شرایط طبیعی و غیر طبیعی ضروری می نماید. اطلاع از مراحل رشد نرمال سیستمهای مختلف بدن جنین به منظور درک و فهم صحیح از پدیده های دوران جنینی و نیز انجام مطالعات کارآ و دقیق در زمینه تراتولوژی، امری مهم و ضروری می باشد. در این مطالعه، با بهره گیری از تکنیک رنگ آمیزی دوگانه آلیزارین قرمز – آلسین آبی، نمونه های جنین جوجه طی روزهای مختلف دوران جنینی، جهت مطالعه بخشهای مختلف اسکلت ناحیه بال و پا آماده گردید. در این روش ماتریکس غضروفی آبی رنگ و ماتریکس استخوانی قرمز رنگ می شود. مجموعا 13 قطعه در ناحیه اسکلت بال و 22 قطعه در ناحیه اسکلت پا تشخیص داده شد و جدول زمانی تشکیل قالبهای اولیه غضروفی و تبدیل آنها به قطعات استخوانی استخراج گردید.تمامی این قطعات بروش داخل غضروفی مراحل استخوانی شدن را طی می نمایند، هر چند که در پایان دوران جنینی هنوز قطعاتی از اسکلت بصورت غضروفی باقی می مانند. بطور کلی از لحاظ روند تکوین اسکلت، پا نسبت به بال جلوتر می باشد. نخستین علایم تشکیل قالبهای غضروفی، روز ششم انکوباسیون در استخوانهای اصلی بال و پا مشاهده می شود...
    کلیدواژگان: جنین جوجه، آلیزارین قرمز، آلسین آبی، اسکلت، غضروفی شدن، استخوانی شدن
  • محمد صادق علوی یگانه، محمدرضا کلباسی صفحات 180-190
    گاو ماهی شنی خزری با نام علمی Neogobius fluviatillis pallasi (Berg، 1916) از خانواده گاوماهیان Gobiidae بوده که بعلت عدم بهره برداری و جمعیت زیاد در دریای خزر نقش مهمی در چرخه غذایی آن ایفا می کند. تحقیق حاضر بر روی رژیم غذایی زیر گونه مذکور در آبهای کم عمق ساحلی منطقه نور واقع در جنوب دریای خزر بمدت یک سال از تیر ماه 1383 تا خرداد 1384 انجام شده است. بدین منظور240 نمونه گاو ماهی شنی خزری مورد آزمایش قرار گرفت و تغذیه آنها بررسی شد. متوسط شاخص طول نسبی روده (RLG)، 099/0 576/0 بدست آمد. بر اساس میانگین شاخص تهی بودن معده (VI)، که برای تمام نمونه ها معادل 58/39 محاسبه شد گاو ماهی شنی خزری بطور کلی زیر گونه ای نسبتا پرخور شناخته شد. اما در فصل تولید مثل این شاخص در نرهای بالغ افزایش یافته آنها را در گروه با تغذیه متوسط قرار داد. از لحاظ شدت تغذیه بیشترین مقدار شاخص وزن نسبی دستگاه گوارش(GSI) همچنین بیشترین فراوانی معده های پر در ماه های فروردین اردیبهشت و خرداد مشاهده شد. در بررسی محتویات دستگاه گوارش در مجموع 9 ماده غذایی مورد شناسایی قرار گرفت. که بترتیب شاخص ارجحیت غذایی شامل: گاماروسها از راسته Amphipoda، لارو ماهی، کشتی چسبها از خانواده Balanidae، پالمونها از خانواده Palaemonidae، دوکفه ای های خانواده Mytilidae، دوکفه ای های خانواده Cardidae، خرچنگ گرد از خانواده Xanthidae، کرمهای کم تار از ردهOligochaeta و تخم ماهی بودند. براساس مقدار این شاخص هیچیک از مواد غذایی مذکور در کل دوره نمونه برداری بعنوان طعمه اصلی شناخته نشد. بنظر می رسد متناسب با تغییرات زیست محیطی تغییراتی در رژیم غذایی گاو ماهی بوجود می آید بطوریکه در فصول مختلف ارجحیت غذایی گاو ماهی شنی خزری تغییرات زیادی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: گاوماهیان، گاوماهی شنی خزری، رژیم غذایی، دریای خزر، Neogobius fluviatillis pallasi
  • علیرضا میرزاجانی، بهرام کیابی، سیامک باقری صفحات 191-202
    بر اساس برخی منابع گونه Rana ridibunda واجد ارزش اقتصادی بوده و حدود 30 سال پیش در منطقه تالاب انزلی مورد بهره برداری قرار گرفته است. این مطالعه نتیجه بررسی رشد لارو و برآورد جمعیت گونه در تالاب انزلی طی سال 1379 می باشد. بررسی رشد لارو بطور متوسط هر 10 روز یکبار با نمونه برداری از 5 ایستگاه تالاب انجام گرفت و تعداد حدود 2182 لارو بیومتری گردید. برآورد جمعیت قورباغه ها در 20 ایستگاه انجام گرفت و بسته به نوع ایستگاه از روش های علامتگذاری و بازیافت علامتدارها همچنین تراکم شکنی استفاده گردید. نتایج نشان داد که بیشینه طول کل لارو 7/87 میلی متر با میانگین 2/11 ± 6/22، حداکثر وزن 1/5 گرم با میانگین 45/0 ± 4/2 گرم بوده است و تعداد لاروهایی که به کلاسه طول کل بالاتراز 56 میلی متر یا طول بدن بالاتر از 26 میلی مترمی رسند بسیار اندک می باشد. همچنین فراوانی کلی لاروها با گذشت زمان روند کاهشی را نشان داده است، بعبارت دیگرتلفات لاروها بسیار بالا بوده و دارای میانگین 97 درصد بود. طی این مطالعه اولین نمونه دگردیسی یافته در نیمه خرداد مشاهده شد. نتایج تخمین جمعیت نشان داد که میانگین بقا قورباغه در کلیه ایستگاه های مورد بررسی 16/±? 64/0 بود. میانگین تراکم جمعیت با اعمال برخی ملاحظات حدود 033/1 فرد در متر مربع بود. حداکثر محصول قابل برداشت 304/0 فرد در متر مربع و 43/10 گرم در متر مربع محاسبه گردیده است.
    کلیدواژگان: قورباغه، تالاب انزلی، Rana ridibunda، رشد، ارزیابی ذخایر
  • محمد جواد حریقی، مصطفی مطلبی، محمدرضا زمانی صفحات 203-214
    قارچها یکی از عوامل مهم بیماریزا در گیاهان زراعی مختلف می باشند. یکی از راه های کنترل بیماری های قارچی، محدود کردن رشد قارچها در ریزوسفر گیاه می باشد. از موثرترین روش های مورد استفاده می توان از ژنهای کیتینازی در گیاه جهت تولید آنزیمهای کیتینازی نام برد. این آنزیمها، غالبا با فروپاشیدن اجزای ساختاری قارچها، به مبارزه با این عوامل بیماریزا می پردازند. در میان اجزای ساختاری قارچ، دیواره قارچی، نخستین و مهم ترین سدی است که در برابر اثر آنزیمهای هیدرولازی قرار می گیرد. از این رو، بسیاری از آنزیمهای هیدرولازی بویژه آنزیمهای کیتینازی، وظیفه اختصاصی از بین بردن اجزای تشکیل دهنده دیواره قارچی را بر عهده می گیرند.. باتوجه به اهمیت ویژه آنزیم کیتیناز 42 کیلو دالتونی در این فرآیند، و جهت بررسی تاثیر این آنزیم بر دیواره قارچهای بیماریزا، خالص سازی آن ضروری می باشد. در این تحقیق 31 جدایه مختلف قارچ تریکودرما از نظر تولید آنزیمهای کیتینازی در محیط کشت مایع CZ-DOX واجد کیتین با هم مقایسه شد. جدایهTrichoderma atroviride PTCC5220 با فعالیت ویژه آنزیمی U/mg 97/0 آنزیم کیتیناز بعنوان جدایه برتر انتخاب گردید. جهت خالص سازی آنزیم کیتیناز 42 کیلو دالتونی (Chit42)، از کروماتوگرافی تعویض یونی در بستر CM-Sepharose Fast Flow وDEAE- Sepharose Fast Flow استفاده گردید. نتایج مربوط به خالص سازی با استفاده از بستر CM-Sepharose نشان داد که آنزیم Chit42 همراه با سه پروتئین دیگر بصورت یک قله با فعالیت آنزیمی در ناحیه غلظت نمکی 5/0 تا 6/0 مولار و در ستون DEAE- Sepharose این آنزیم در ناحیه غلظت نمکی 25/0 تا 35/0 مولار خالص می گردد. نتایج حاصل از SDS-PAGE قله بدست آمده از ستون DEAE، وجود یک باند با وزن ملکولی حدود 42 کیلو دالتون را نشان می دهد. بازده خالص سازی با استفاده از کرماتوگرافی تعویض یونی CM-Sepharose و DEAE بترتیب 2/41 و 8/61 برابر حالت غیر خالص (در محیط کشت مایع) می باشد.
    کلیدواژگان: Trichoderma atroviride، آنزیمهای کیتینازی، CM، sepharose، DEAE، sepharose
  • عذرا ربانی چادگانی، حسن آریاپور، سایه عبدالصمدی صفحات 215-221
    پروتئینهای غیر هیستونی دسته وسیعی از پروتئینهای کروماتین می باشند که علاوه بر ناهمگن بودن فعالیتهای مختلفی را در سلول ایفا می نمایند. دسته ای از این پروتئینها، حرکت الکتروفورزی پایین دارند مورد توجه قرار گرفت، وبه نام پروتئینهای LMG نامگذاری شد. در این مطالعه موقعیت یکی از این پروتئینها بنام LMG160 در اجزا کروماتین مورد بررسی قرارگرفت. پس از هضم کروماتین با آنزیم میکروکوکال نوکلئاز، بخشهای مختلف کروماتین (S1، S2) تهیه و عدم یا حضور این پروتئین در S1 و S2 با استفاده از روش ژل الکتروفورز و ایمنوبلاتینگ بررسی شد. نتایج نشان داد که پروتئین LMG160 تمایل زیادی به ساختارهای بالاتر کروماتین، دی و الیگونوکلئوزومی دارد، در جز کروماتین واجد منونوکلئوزوم وجود ندارد. این امر می تواند اطلاعاتی را در مورد موقعیت این پروتئین در کروماتین مشخص نماید.
    کلیدواژگان: کروماتین، پروتئینهای غیرهیستونی، نوکلئوزوم
  • فروغ سنجریان، امیر موسوی، عزیزاله علیزاده، هانا ویندورفر، گرهارد آدام صفحات 222-232
    Fusarium graminearum عامل بیماری بلایت فوزاریومی گندم، فیتوتوکسین DON را تولید می کند که از دسته تریکوتسنهاست وعلاوه بر تشدید بیماریزایی قارچ عامل، مخاطراتی را برای سلامتی انسان و حیوانات در بر دارد. برای مطالعه راه های احتمالی کاهش تاثیرات DON، ژن استیل ترانسفراز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی از DNA مخمر توسط PCRجداسازی، تکثیر و سپس به آگروباکتریوم منتقل گردید. گیاه مدل توتون توسط اگروباکتریوم با این ژن تراریخت شد AYT1 آنزیمی را کد می کند که یک گروه استیل را به گروه هیدروکسیل C3 تریکوتسنها اضافه می کند. بررسی های ملکولی و آزمونهای در شرایط کشت درون شیشه، حاکی از کاهش سمیت DON و تحمل نسبی به آن در گیاهان تراریخت که نتیجه بیان تراژن مذکور می باشد.
    کلیدواژگان: بلایت فوزاریومی گندم، دی اکسی نیوالنول، استیل ترانسفراز، سم زدایی
|
  • Jafariehyazdi E., Majd A., Fallahian F., Khavarinejad R., Bernard, Javidfar F Pages 125-135

    This study was designed to determine the effects of drought stress and exogenous abscisic acid on the structure of reproductive meristem, pollen grains, morphological traits, yield and yield components of Brassica napus. Plants were grown in Karaj Seed and Plant Improvement Institute in a randomized blocks design with 3 replications. Treatments included irrigated plants without exogenous abscisic acid, under drought stress without exogenous abscisic acid and under drought stress with 3 concentrations of exogenous abscisic acid. Reproductive meristem and anthers of control and treated plants were fixed in proper fixative for cyto-histological studies. Plants were collected for studying the morphological traits, yield components and seed yield. Results showed that drought stress plus the lowest concentration of exogenous abscisic acid prematured the meristem, increased the number of pollen grains and their viability. More ribosomes and mithochondria were observed in pollen grains. Drought stress plus the lowest concentration of exogenous abscisic acid showed an increase in yield in comparison with other plants under drought stress also showed 2-3 percent increase in oil percentage.

  • Soltani.F., Ghorbanli.M., Manoucheri, Kalantari.Kh Pages 136-145

    Cadmium is a heavy metal that causes oxidative stress in plants. Cadmium is highly toxic to plants and animals. In this study toxic effect of CdCl2 on (Brassica napus L.cv. Fusia) was investigated. Plants were grown in vermiculite and irrigated with Long Ashton nutrient solution (pH =5.5) containing CdCl2 from (0 to 800 μM). Leaves and roots from 30-day–old plants were taken and used for determination of biochemical and morphological parameters. The maximum accumulation of cadmium occurred in roots followed by leaves. In leaves cadmium treatment significantly decreased fresh weight at 600 and 800 μM CdCl2 but leaves dry weight and leaf area decreased at 400, 600 and 800 μM CdCl2. In roots cadmium treatment significantly decreased fresh and dry weigh at 600 and 800 μM CdCl2. Cadmium significantly lowered total chlorophyll, chlorophyll a/b ratio and carotenoid content at 400, 600 and 800 μM CdCl2. Cadmium at 600 and 800 μM CdCl2 increased content of soluble reducing sugars and malondealdehyde in leaves and roots of treated plants.

  • Mazahery Laghab H., Baghery A.R Pages 146-156
    Alfalfa contains proteins and other metabolites such as alkaloids, phenolic compounds, and triterpenoid saponins. Alfalfa saponins cause bitterness and decreasing in palatability for animals. The second role is attributed to the formation of protectants against pests, pathogenes and nematodes. This factor is considered as an antibiotic against biostresses. So, it is expected that alfalfa necessarily is a resistant plant. However, specific pests and pathogens have been found to damage alfalfa and reduce yield. In order to study variability and also biological activity of saponins, the behavior of Therioaphis maculata was evaluated after aphids fed on the seedlings of 4 alfalfa cultivars. The neonates were transferred on seedlings. Number of suvivals, nymphs, and the size of aphids were recorded. Crude saponins were extracted using methanol 80% after cutting the tissues following freezing in liquid nitrogen and making powder in a mortar. Crude saponins were then purified with butanol following ether precipitation. TLC was used to analyze pure saponin mixtures. Different spots were expressed in variable colors but in same pattern for cultivars on TLC plate. The measurment of Rf showed no difference in saponin patterns. The usage of spotted alfalfa aphid was highly also useful for evaluation. Statistical analysis showed that survivals and nymphs were nearly the same. Although no difference of aphid sizes as well as survivals and production of nymphs in each growth stage was found between aphids feeding on different cultivars but aphid size in wide was significant when aphids were fed on cultivar Euver. However, saponins had no significant role in resistance to spotted alfalfa aphid. Further research is necessary to find out the factor increasing wide of aphid body.
  • Madanih., Asgaris., Naderi, Gh.A., Taleb Al Hosseinni, M Pages 157-163
    Plants consumed humans contain thousands of phenolic compoounds. The effects of dietary polyphenols are of great current interest due to their antioxidative and possible anticarcinogenic activities. Liver is one of the organ in body that exposure with many of oxidant and carcinogen agents thus antioxidant compounds are beneficial for liver healt. In this study was investigation protective effects of silybum marianum and caliendula officinalis against thioacetamide-induced hepatotoxicity in rat. After extraction and purification, the extracts were injected at a dosis of 25mg/Kg together with thioacetamide at a dosis of 50mg/Kg (P.C.). After blood collection and separation of serum, activities of aminotrasferases (SGOT and SGPT), alkalin phosphatas, Bilirubin, Na+ and K+were measured in serum. Significant decrease in activity of aminotrasferases, alkalin phosphatas and Bilirubin were observed in groups treated with extracts in compared with thioacetamide treated group. These result show that protective effects of these extracts against the thioacetamide induced hepatotoxicity that may be due to its ability to block the bioactivation of thioacetamide, primarily by inhibitig the activity of Cyt P450 and its free radical scavenging.
  • Ranjbar R., Vatanchian M., Mohammadian B., Mayahi M Pages 164-179
    Normal and abnormal developmental studies on chicken embryo system are necessart,as the widespread use of chicken embryo model in embryological experiments,from organ to cell and molecule levels.A knowledge of normal embryonic development is important to understanding embryonic events and efficient performing of experimental and teratological tests.The present study was undertaken by double staining on chicken embryo from 1st to 21st day of incubation period by alizarin red – alcian blue double staining method,to investigation of wing and leg skeleton development. In this method, cartilage and bone matrix stain blue and red, respectively.Totaly 13 pieces bone in wing and 22 pieces in leg skeleton were determined.then, the time of cartilage formation and their ossification,were detected.all of those become ossified through bones, become ossified through enchondral ossification pathway,but some part of each bone remains cartilaginous.results show that leg skeleton development is earlier than wing skeleton development.6th day and 11th day of incubation period are first appearance cartilage and bone matrix, respectively.These skeletogenous stages of the chicken embryo wing and leg will be useful as a normal control not only in studies of experimental embryology and teratology, but also in the analysis of mutant embryos with skeletal abnormalities.
  • Alavi Yeganeh , Kalbassi, M.R Pages 180-190
    Caspian Sea sand goby, Neogobius fluviatilis pallasi (Berg, 1916), due to lack of commercial exploitation and richness of their population, have an important role in food chain of Caspian Sea.This study carried out during July 2004 to June 2005 and documents their diet in shallow coastal waters of Noor at southern part of Caspian Sea. In this regard, diet regim of 240 specimens were analyzed. According to results of present study, the relative length of gut was 0.576 ± 0.099, Vacuity Index for all of specimens was 39.58, so this subspecies classified in relatively gluttonous group. While matured males show increased value of this index during reproduction season, so they can be categorised as medium feeders group. In April, May and June Gastrosomatic Indices were higher than other months. Also study on composition of digestive system, shows that Caspian sand goby was fed on nine different kind of food with Preferences following food: 1- Amphipods from order Amphipoda, 2 - fish larvae, 3- Barnacels from family Balanidae, 4 - Shrimps from family Plaemonidae, 5 - Bivalves from family Mytilidae, 6 - Round crabs from family Xanthidae, 7 - Bivalves from family Cardidae, 8 - Fish eggs, 9- Wormes from order Oligochaeta. In the basis of food prefrence indices, non of mentioned organism were considered as main food item during the study period. It seems that Caspian sand goby diet has been changed during different seasons,according to adaptation with environmental changes.
  • Mirzajani A.R., Kiabi B.H., Bagheri S Pages 191-202
    According to many literatures Rana ridibunda probably has the potential to become a commercial species which was exploited at least once about 30 years ago in Anzali wetland region. In this study, the larval growth was surveyed at 5 stations in Anzali wetland and the sampling was performed by sieve every 10 days and 2200 larvae were measured and grouped in length frequency classes. The population estimation was done at 20 stations by Jolly-Seber and Leslie methods. The results showed that the maximum length and weight of larvae were 87.7 mm and 5.1 gr respectively. Frequency of total length classes higher than 56 mm and body length more than 26 mm were very little. The findings showed that total frequency of larvae decreased as time proceed. Mortality rate of larva was very high about 97 % and first metamorphosed specimen was observed at early June after about 43 days. According to this study the average survival rate of Rana ridibunda in all studied stations was 0.64 ± 0.16 percent and the average population density was 1.033 N/m2. Maximum sustainable yield was estimated to be about 0.304 individual/m2.
  • Harighi M.J., ., Motallebi M., Zamani M.R Pages 203-214
    Chitinases are widely distributed in nature and play important roles in degradation of chitin. Chitin, a linear polymer of N-acetylglucosamine residues, has been the most abundant polymer in nature after cellulose. It plays a major role in fungal cell walls. Chitinase enzymes degrade the chitin polymer into its component residues by breaking the β-1,4 glycosidic bonds. As a producer of a variety of chitinase enzymes, the filamentous fungus, Trichoderma sp., has become an important means of biological control for fungal diseases. The aim of this study was to identify a Trichoderma sp. isolate with over production of chitinase. Trichoderma atroviride PTCC5220 was selected as over producer of chitinase enzyme among 31 different isolates of Trichoderma sp. Also chitinase 42 kDa (Chit42) was purified from supernatants of T. atroviride grown in medium supplemented with colloidal chitin as the sole carbon source. Enzyme purification was achived in two steps ion exchange chromatography using CM-Sepharose and DEAESepharose. Elution of the column was carried out with 1 M NaCl gradient. The purity of chit42 was investigated by SDS-PAGE. The results showed one band about 42 kDa after the second step of chromatography. The purified protein showed chitinase activity in enzyme assay technique.
  • Rabbani Chadegani. A., Ariapour. H., Abdosamadi.S Pages 215-221
    Nonhistone chromosomal proteins are a set of heterogenous chromatin proteins which play different functions dependent on the cell type. A group of these proteins with a high molecular weight and low mobility on the gel electrophoresis, called LMG proteins, has been the subject of many workers. We have recently isolated a fraction of these proteins from rat liver nuclei, with a molecular weight of 160 KDa and named HMG160. In this study the position of this purified protein in different fractions of chromatin has been studied. After brief digestion of rat liver chromatin with MNase, chromatin fractions S1 and S2 were prepared and analyzed by gel electrophoresis and imminobloting techniques. The results show that the protein LMG160 has higher affinity to di- and oligonucleosomes rather than to mononucleosomes. This implies that LMG160 preferentially binds to bulk chromatin and may have a role in chromatin inactivation which demands further investigation.
  • Forough Sanjarian, Amir Mousavi, Azizollah Alizadeh, Hanna Weindorfer, Gerhard Adam Pages 222-232
    The primary causal agent of FHB (F. graminearum) can produce deoxynivalenol (DON), a trichothecene mycotoxin that enhances disease severity and poses a health hazard to human and monogastric animals. To study the possible ways for reducing the effect of DON, an acetyltransferase (AYT1) gene from yeast was cloned and transformed into tobacco as a model plant. AYT1 encodes an enzyme that transfers an acetyl moiety to the C3 hydroxil group of trichothecene. The results of in vitro culture resistance tests suggested detoxification and partial protection against DON mycotoxin in transgenic plants.