فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1385)

نشریه مطالعات ملی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1385)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/07/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • بهروز دیلم صالحی صفحه 3

    سخن از هویت ایرانی و بنیادهای آن، مستلزم ورود به حوزه اندیشه سیاسی ایرانی است. اگر هویت را به مثابه فرایند «ساخت معنا و آگاهی» در نظر بگیریم، فرایندی که بر مختصات فرهنگی ایران زمین استوار بوده است، بدیهی است که باید از اسطوره و حماسه به عنوان دو بنیاد هویت ایرانی یاد کنیم. مقاله حاضر به این پرسش اساسی می پردازد که چرا و چگونه اسطوره و حماسه در تکوین هویت ایرانی نقش داشته اند. فرضیه ای که مورد سنجش قرار می گیرد، این است که اسطوره و حماسه به مثابه نخستین و کهن ترین خاستگاه اندیشه ایرانی، با ظهور کارکرد سیاسی و اجتماعی مشترک یعنی لزوم هماهنگی میان نظام جامعه و نظام کائنات، نقش برجسته ای در تکوین هویت ایرانی داشته اند. رهاورد این کارکرد مشترک در گستره اندیشه سیاسی ایرانی، حفظ و تقویت همبستگی و انسجام ایرانیان بوده است.

    کلیدواژگان: هویت ایرانی، اسطوره حماسه، نظم زمینی و نظم کیهانی
  • ابراهیم خدایار صفحه 25

    حضور پررنگ عناصر هویت ساز ایران در فرهنگ بسیاری از اقوام مشرق زمین در جغرافیای وسیعی از جهان که از یک سو از بالکان در اروپا شروع می شد و تا کرانه های شرقی چین در آسیا ادامه می یافت، و از سوی دیگر از فراز فرارود تا قلب هند و بین النهرین را فرا می گرفت، از سالیانی بسیار دور تاکنون، مفهوم جهان ایرانی را همواره در کنار نام ایران تداعی کرده است. با وقوع انقلاب اسلامی در ایران در سال 1357 ش و به دنبال آن، استقلال جمهوری های پنجگانه ماوراء النهر در سال 1991.م/1370.ش، رویکرد شاعران و محققان فارسی زبان دو منطقه به یکدیگر، پس از حضور هفتاد سال استعمار شوروی در فرارود، بیش از پیش افزایش یافته است. در این مقاله، جهان ایرانی و مولفه های آن در ماوراء النهر قرن بیست با تکیه بر میراث ادبی مهدی اخوان ثالث (1307-1369.ش) و دکتر شفیعی کدکنی (تولد 1318.ش)، دو تن از شاعران معاصر ایران، که حوادث این منطقه و تحولات آن را در اشعار خود منعکس کرده اند؛ نقد و بررسی و در سه بخش تنظیم شده است که عبارتند از: جهان ایرانی و مولفه های آن در ماوراء النهر؛ جهان ایرانی و ماوراء النهر در شعر اخوان ثالث و شفیعی کدکنی.

    کلیدواژگان: ادبیات فارسی، ادبیات تاجیکی، جهان ایرانی، ماوراءالنهر، اخوان ثالث، شفیعی کدکنی
  • حسین آبادیان صفحه 43

    در دوره دوم مشروطه که از فتح تهران در جمادی الثانی سال 1327ه.ق آغاز شد و با اولتیماتوم روسیه در محرم 1330.ق به پایان محتوم خود رسید، ایران شاهد یکی از بحث انگیزترین ادوار تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خود بود. در این دوره به طور مشخص از نظر فکری جریان های گوناگون و جالب توجهی شکل گرفت که هر کدام تلاش می کردند بر اساس باورهای خود، آنچه را از مشروطه استنباط می کردند به جامعه انتقال دهند. شیخ حسین یزدی یکی از برجسته ترین این اشخاص بود که مقام و موقعیت نظری او در بحث مشروطه و نسبت دین با این اندیشه و نظام سیاسی هنوز روشن نیست. این مقاله به بررسی مقولات یاد شده از دیدگاه وی می پردازد.

    کلیدواژگان: مشروطه، شرع، تقلید، تاسیس، غرب، سنت
  • محمد رضایی، حمید عباداللهی صفحه 67

    این مقاله در سه بخش تنظیم شده است. در بخش اول به این پرسش پرداخته می شود که چرا جامعه ایران با مساله ای به نام قانون گریزی مواجه است؟ در بخش دوم سعی شده تا مطالعاتی که به موضوع قانون و رعایت آن پرداخته اند، مورد نقد و ارزیابی قرار گیرد. استدلال اصلی ما در این مقاله آن است که تحلیل های ارایه شده در این زمینه ناکارآمدند. لذا، در بخش نهایی با طرح مفاهیمی نظیر «جامعه بی انضباط» و «نهادهای مراقبت و تنبیه»، الگوی دیگری برای مطالعه قانون گریزی در ایران پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: جامعه بی انضباط، قانون، قانون گریزی، نهادهای مراقبت و تنبیه، ایران، فراتحلیل
  • علی کریمی صفحه 93

    تنوع فرهنگی واقعیت کهن جوامع بشری است؛ اما ایدئولوژی، گفتمان و سیاست چند فرهنگ باوری موضوعی فاقد قدمت است که خاستگاه زمانی آن دهه 1970.م و آغازگاه مکانی آن آمریکای شمالی، استرالیا و سپس اروپای غربی می باشد. این آموزه فکری و راهنمای سیاستگذاری اگرچه با تاخیر پای در قاموس سیاست و مطالعات فرهنگی نهاد؛ اما به دلیل ارتباط وثیق با موضوعاتی چون جهانی شدن، شهروندی، اقلیت ها، سیاست گذاری عمومی، جنبش های نوین اجتماعی، ملت سازی و از همه مهمتر موضوع هویت، انسجام جامعه ای و همبستگی ملی، با شتاب فزاینده ای در کانون توجه متفکران و سیاستمداران قرار گرفته است.چند فرهنگ باوری به معنای به رسمیت شناختن «تفاوت» و احترام به تنوع فرهنگی در حوزه عمومی به عنوان جزء مشروع و مطلوب جوامع، با موضوع انسجام اجتماعی و همبستگی ملی رابطه نزدیکی دارد. هدف این مقاله رویکردی انتقادی به این ارتباط است. بدین منظور پس از بررسی معناشناختی چند فرهنگ باوری و مطالعه عوامل موثر در گسترش آن، به بررسی نسبت چند فرهنگ باوری و همبستگی ملی و انسجام اجتماعی پرداخته و ضمن اذعان به وجود برخی آثار و پیامدهای مثبت چند فرهنگی از یک سو، و چند بعدی بودن انتقادات وارده بر این نظام فکری از سوی دیگر، فقط کارکرد ضد انسجامی آن را مورد مداقه قرار داده است.

    کلیدواژگان: چند فرهنگ گرایی، تنوع فرهنگی، همبستگی ملی، انسجام اجتماعی، اعتماد شهروندی
  • علی اشرف نظری صفحه 115

    پست مدرنیسم به عنوان جریان فکری – اجتماعی، تحولاتی را در نحوه نگاه ما به فرد و جامعه فراهم نموده است. در این مقاله با تمرکز بر فهم تاثیر و تاثرات جریان پست مدرن بر هویت سیاسی، تلاش می شود تا برخلاف ادبیات رایج در کشورمان که بیشتر وجوه سلبی – پست مدرن را منعکس می کند، نگاه ایجابی پست مدرن ها را به مقوله هویت سیاسی مورد کندوکاو قرار دهیم.در این راستا ضمن بررسی وضعیت پست مدرن، هویت سیاسی پست مدرن، و نحوه تحلیل هویت سیاسی از سوی پست مدرن های ایجابی، این فرضیه را مورد مداقه و بررسی قرار می دهیم که پست مدرنیسم با درانداختن نوعی نظام مفهومی، چشم اندازهای جدیدی را برای تحلیل هویت سیاسی فراهم می آورد. اینکه پست مدرنیسم چگونه توانسته است با پی نهادن بنیان های روشی نوین، چارچوب ها و بدیل های متفاوتی را برای هویت و کنش سیاسی فراهم آورد، محور بحث این مقاله است.

    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، هویت سیاسی، غیریت، گفتمان، سیاست معطوف به هویت
  • احمد ساعی صفحه 137

    این مقاله به بررسی یکی از وجوه ناکامی فرایند دموکراسی سازی (تحول به دموکراسی یا دموکراتیک شدن) به مثابه هویت سیاسی برون زا در کشورهای توسعه نیافته می پردازد. با توجه ویژه به این مساله که در سال های اخیر با ظهور عرصه های گوناگون جهانی شدن، حکومت های اقتدارگرا از سوی شمال – به خصوص ایالات متحده – تحت فشار قرار گرفته اند. تامل نظری در این خصوص برای این دانش پژوه ایرانی از اهمیت مضاعفی برخوردار است. مدعای مقاله حاضر آن است که این «الگوی تجویزی» به رغم کامیابی در برخی از عرصه ها، در عرصه های بسیاری ناکام مانده و در عمل، منجر به واکنشی هویتی و بروز وضعیتی سیاسی شده است که می توان آن را «شبه دموکراسی» نامید.

    کلیدواژگان: شمال - جنوب، حکومتهای اقتدارگرا، شبه دموکراسی، فرایند جهانی شدن، هویت سازی سیاسی
  • معرفی و نقد کتاب
  • نژاد و قومیت (فرهنگ، هویت و بازنمایی)
    استفن اسپنسر، بهاره سازمند صفحه 151
  • گفتارهایی درباره زبان و هویت
    حسین گودرزی، حسین منصوریان سرخگریه صفحه 159
|
  • Behrooz Deylamsalehi Page 3

    Any discussion about Iranian Identity takes us to field such as political thought. If we take identitiy as process of "Meaning construction and self-consciousness", a process that roots in Iranian cultural characteristic, requires discussion about myth and epic,as two foundations of Iranian Identity. This essay deals with basic question: Why and how myth and epic, took part in development of Iranian Identity? The hypothesis that has been reviewed in this essay, is that, myth and epic as the first and oldest origin of Iranian thinking concern with political and social function with this idea in their structure that ideal political order requires a conformity between the order of society And order of univers as a whole. Shared effect of these two Iranian heritage, has been protecting unity and integration of Iranian people.

    Keywords: Iranian identity, Myth, Epic, Earthly order, Cosmic order
  • Ebrahem Khodayar Page 25

    From many years ago up to now, the strong presence of the Iranian identification elements in the culture of many Eastern peoples, has associated meaning of the Iranian world besides the name of Iran. It contained the wide geography of the world that started from Balkan in Europe from one side and continued to Eastern borders of China in Asia, and from another side it surrounded Transoxania to the centre of India and Mesopotamia. After Islamic Revolution of Iran in 1978/1357 A.D. and then the independence of the five Republics in Transoxania in 1991/1370 A.D. the attention of Persian speaking poets and researches of the two areas has increased to each other after the seventy years of the Soviet colonization in Transoxania more than before. In this article, the Iranian world and its writings in Transoxania in 20th century have been analyzed and regulated in three parts according to literary heritage of Mehdi Akhavan Sales (1928-1990) and Dr. Shafei Kadkani (1939), and these two Iranian contemporary poets have reflected the events of this area in their poems:

    Keywords: Persian literature, Tajik literature, Iranian world, Transoxania, Akhavan Sales, Shafei Kadkani
  • Hossein Abadian Page 43

    In the second period of Iranian Constitutional revolution, that was started with the conquest of Tehran at 1909 and ended with the ultimatum of Russia at 1912, Iran witnessed a period of important political, social and cultural changes during her contemporary history. In this period, particularly from the viewpoint of intellectual trend, various and interesting intellectual currents has formed that each of those attempted to transfer their viewpoints on constitutionality to the Iranian society. Sheikh Hossein Yazdi was one of the important clerics that his theoretical position and situation on the constitutional discussions and his viewpoints on the relation between religion and constitution is not clear till now. This article deals with the above mentioned issues and Yazdi’s attitude towards them.

    Keywords: Constitution, Legitimating, Imitation, Estabishment, West, Tradition
  • Mohammad Rezaei, Hamid Ebadollahi Page 67

    This article comes in three sections. The first deals with the question why the society of Iran is faced with the problem of law-breaking, while the second attempts to go through the studies on the question of law and obedience of law. We argue that the analyses related to this area are not efficient. Therefore, the last part identifies another pattern for the study of law-breaking in Iran through presenting a series of concepts such as indiscipline society and surveillance and punishment institutions.

    Keywords: Indiscipline Society, surveillance, punishment institutions, Iran, Law disobedience
  • Ali Karimi Page 93

    Cultural diversity is an ancient reality of human societies, but multiculturalism as an ideology, discourse and policy is a new issue, started since 1970 first in North America, Australia and then spread to Western Europe. This school of thought and pattern for policy-making, although has arisen lately in political and cultural studies, because of its close relationship with different issues such as; globalization, citizenship, minorities, public policy, new social movements, nation-building and in the most important one the identity, social solidarity and national integration appeared as a critical and central topic, attracted attention of thinkers and policy makers. Multiculturalism which emphasized on the "recognition of difference" and "respect for cultural diversity" in public sphere, as a legitimate and desirable element of societies, has a close relationship with social solidarity and national unity. This article examines this relation critically, so it begins with conceptual study of multiculturalism, and influential elements concerning its expansion, and then examines the relation between multiculturalism and national unity and social solidarity. Although the author accepts same of positive consequences of multiculturalism in one hand, and accepts the multi dimensional aspect of criticisms in other hand, but only considers the negative impacts of multiculturalism on national solidarity.

    Keywords: Multiculturalism, Cultural diversity, National integration, Social Solidarity, Trust, Citizenship
  • Aliashraf Nazari Page 115

    What is postmodernism? Can we discuses about new feature of political identity in postmodern condition? Is postmodern thought challenge the modern paradigms of identity? How the carrier of postmodern thought with identity dilemma in late modernity period? Can we imagine positive and constructive vein in postmodern movement? Postmodernism is a trend that has two faces. In the face, postmodernism see as a negative and destructive phenomenon that disrupts current established identities; such as nationalism, collective identity or transnational one. But in a positive and affirmative view, postmodernism is a trend that creates a new framework of political identity. In this outlook assert that postmodenism in a final analysis is a constructive scheme. In this article the author tries to describe characteristics of political identity of postmodernism from an affirmative outlook.

    Keywords: Postmodernism, Political Identity, Otherness, Discourse, Identity Politics
  • Ahmad Saii Page 137

    This article is an attempt to elaborate on only one aspect of democratization n undeveloped nations of the south. Considering the fact that due to emergence of peocesses of globalization, the authoritarian regimes have come under pressures, particularly by the U.S., theoretical speculation in this respect is a very timely. The argument in this article flows in fallowing phrase: Not with standing some parties successes this prescriptive pattern has been mainly frustrated. In practical terms, this attempt has conduced to a political life, roughly defined by pseudodemocracy.

    Keywords: North-South, Avthor, Towlon, Vegimes, Pseudo-democrac, Democracy, Processes of Globalization
  • Race and Ethnicity (Culture, Identity and Representation)
    Stephen Spencer, Bahareh Sazmand Page 151
  • Languge and Identity
    Hosein Godarzi, Hosein Mansoorian Sorkhgriyeh Page 159