فهرست مطالب

بانوان شیعه - پیاپی 8 (تابستان 1385)

نشریه بانوان شیعه
پیاپی 8 (تابستان 1385)

  • 304 صفحه، بهای روی جلد: 9,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکترامیر رستگار خالد صفحه 7
    در این مقاله، به بررسی تاثیر منابع کنترل و انطباق با فشار و تعارض در زنان شاغل هنگام ایفای نقش های شغلی خانوادگی پرداخته شده است که بر اثر تقاضاهای بیش از حد یکی یا هر دو، با دشواری روبه رو می شوند. این منابع عبارت است از: انتظار نقش های شغلی یا خانوادگی، کنترل کار، حمایت شغلی یا خانوادگی، و درگیری خانوادگی. مطابق مبانی نظری تحقیق، انتظار می رود در نتیجه توزیع جنسیتی نقش ها، تاثیر مقابله ای هر یک از این عوامل بر مدیریت تعارض و فشار متفاوت باشد. نتایج تحقیق در برخی موارد، این امر را تایید و در برخی موارد رد می کند. روی هم رفته، نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد وجود منابع مذکور می تواند تاثیر مثبتی در کاهش فشار و بهره مندی از فواید ترکیب نقش های دو گانه برای زنان شاغل دربر داشته باشد.
    کلیدواژگان: فشار، نقش های چندگانه، تعارض بین نقش، ترکیب نقش ها، شغل، خانواده، زنان
  • مرتضی شیرودی صفحه 37
    هر نظام سیاسی به شکل های گوناگونی بر الگوی شغلی زنان و بر الگوسازی جامع اشتغال آنان تاثیر می گذارد. دراین زمینه، خط مشی های نظام سیاسی سهم زیادی در این زمینه بر عهده دارد. در مرحله بعد، سیاست گذاران حاکم خطوط کلی نظام سیاسی را تدوین می کنند، و در گام دیگر، قانون گذاران و قوه یا قوای مقننه مسلط، سیاست های مدون را به قانون تبدیل می نمایند و سرانجام، دولت یا قوه مجریه به اجرای قوانینی می پردازد که مجالس قانون گذاری به تصویب رسانده اند. مقاله حاضر می کوشد نقش و سهم هر یک از عوامل چهارگانه تاثیرگذار پیش گفته را در شکل دهی به الگو و الگوسازی جامع شغلی زنان بررسی کند.
    کلیدواژگان: حاکمیت، زنان، اشتغال، الگو، نظریه
  • فاطمه بهرامی صفحه 83
    در بازار کار، تبعیض هایی برای زنان و مردان وجود دارد که علت آن را تفاوت های جنسیتی می دانند. هدف این مقاله بررسی اشتغال زنان از دیدگاه روان شناسی است. بدین روی، ابتدا تفاوت های روان شناختی بین زنان و مردان و نقش این تفاوت ها در محیط کار و سپس شرایط مطلوب اشتغال زنان در چند کشور مسلمان مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج نشان داده است بین مردان و زنان بجز تفاوت های جزئی زیستی و روانی، از نظر استعداد و توانایی، هیچ گونه تفاوتی وجود ندارد و ریشه بسیاری از تفاوت هایی که به زنان و مردان نسبت داده می شود ناشی از قالب های جنسیتی است. همچنین در نظر گرفتن شرایط و ویژگی های خاص زنان در محیط شغلی، کارایی آنها را بالاتر می برد. شرط مطلوب برای اشتغال زنان کاهش تبعیض های جنسیتی و رفع موانع قانونی و اجتماعی است و همین موجب افزایش رضایت شغلی آنان می شود. در این زمینه، کشور ایران نیاز به برنامه ریزی جنسیتی در همه زمینه های بازار کار دارد.
    کلیدواژگان: اشتغال، جنسیت، روان شناسی، زنان
  • پوراندخت فاضلیان صفحه 105
    آمار و کم و کیف مشارکت سیاسی زنان جهان، پست های زنان در سطوح دولتی، اجلاس ها و قطعنامه های جهانی و حوزه های اصلی فعالیت های کمیسیون هایی که در مقوله وضعیت سیاسی زنان در سطوح ملی و بین المللی تشکیل شده است نشان می دهد که علی رغم وجود نگرش های متفاوتی که در این زمین وجود دارد، جایگاه، روش ها و الگوهایی که با حفظ ارزش و منزلت انسانی زن بتواند خلاهای موجود در زمینه حضور مثبت زنان را در تصمیم سازی و تصمیم گیری (به ویژه در حوزه های مرتبط با مسائل زنان) برطرف کند، وجود ندارد. زنان شیعه با انجام یک سلسله از اقدامات اصلاحی و حضور فعال در اجلاس ها، با تاکید بر مبانی و ارزش های دینی می توانند در سطح ملی و بین المللی به رفع این خلاها بپردازند.
    کلیدواژگان: بعد سیاسی، بعد فرهنگی، بعد اقتصادی، شاخص توسعه جنسیتی، شاخص توانایی جنسیتی
  • فاطمه عطارد صفحه 139
    ابعاد مسائل حوزه اشتغال زنان را باید با توجه به همگرایی لایه های دین و اصول حاکم بر خانواده، شخصیت زن و شئونات وی ارزیابی نمود. اشتغال زنان به عنوان یک حق و نه یک تکلیف، علاوه بر مزایا و پیامدهای مثبت، همانند مشارکت در توسعه اجتماعی و اقتصادی و کمک به درآمد خانواده، دارای معایب و پیامدهای منفی نیز هست. از جمله این پیامدها، می توان به تعارض نقش ها و آسیب کیان خانواده و تربیت نسل و فشار مفرط بر زنان اشاره کرد که در برخی از موارد، دامنگیر خانواده و اجتماع می شود. در این مقاله، ضمن اقرار به فواید و مزایای مثبت اشتغال، به تفصیل، به بیشتر پیامدهای منفی اشتغال زنان پرداخته شده و سازوکارها و رهیافت هایی برای آفت زدایی از حوزه اشتغال زنان، مطرح گردیده است.
    کلیدواژگان: اشتغال، زنان، خانواده، مزایا، پیامدهای منفی
  • مائده رضایی صفحه 159
    ارزش اقتصادی کار زنان، چه در منزل با صرفه جویی در هزینه خانواده و چه در خارج از آن با تولید درآمد، از دیرباز مورد توجه همه جوامع بشری بوده و با پیشرفت زندگی و توسعه روابط جوامع، اهمیت مشارکت زنان در فعالیت های اقتصادی و اجتماعی نمود بیشتری یافته است. از این رو، سیاست مداران و کارشناسان امور اقتصادی و اجتماعی کشورها به منظور استفاده بهینه از نیروی انسانی زنان در کنار رعایت حقوقشان، به تنظیم ابوابی در خصوص اشتغال آنان در قانون کار پرداخته اند.
    در کشورهای اسلامی، توجه به مبانی حقوقی اسلام و فرهنگ دینی مردم، در وضع قوانین حایز اهمیت بسیار است و عموما ادعا می شود این حقوق رعایت می گردد. در این مقاله، به بررسی قانون «اشتغال» چهار کشور اسلامی عرب (بحرین، عربستان، کویت و فلسطین) می پردازیم.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، قانون کار، قانون اساسی، کشورهای اسلامی، عربی
  • شهلا باقری صفحه 215
    این مقاله به بررسی مهم ترین عوامل مؤثر بر اشتغال زنان در ایران در طول چهار دهه پرداخته است. این عوامل در قالب دو دسته عمده اجتماعی و اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است. در بخش عوامل اجتماعی، تحصیلات زنان و میزان اشتغال مردان، رابطه معناداری با میزان اشتغال زنان برقرار نموده است. در بخش عوامل اقتصادی نیز گسترش صنایع و بخصوص صنایع دستی مانند فرش و گلیم توانسته است زمینه اشتغال زنان را به طور معناداری هموار نماید; امری که با گسترش بخش خدمات حاصل نشده است. صنعتگران و متخصصان به ترتیب اولین و دومین گروه عمده شغلی در بین زنان شاغل کشور در آخرین دهه مورد بررسی بوده اند. بیشتر زنان بیکار باسواد بوده و به گروه سنی 15 24 ساله تعلق دارند و عمدتا مجرد نیز هستند. در پایان مقاله، به ارائه برخی پیشنهادات اجتماعی و آماری پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، مؤلفه های اجتماعی، مؤلفه های اقتصادی
  • عصمت دانش، زهرا صباغیان صفحه 253
    زمانی توسعه پایدار و تکامل جوامع تحقق می یابد که شرایطی فراهم شود که تمام جمعیت کشور در صحنه های فعالیت آن حضور کامل داشته باشند. هدف از این مقاله، توجه و تحلیل نظام انگیزشی اشتغال زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور برای مشارکت بیشتر آنها در عرصه تلاش های فرهنگی، اقتصادی اجتماعی و سیاسی است. «انگیزش» به طور عام، در امتداد ادراک، شخصیت و یادگیری، یکی از فرایندهای اساسی در شناخت رفتارهای فردی و اجتماعی افراد شاغل در سازمان هاست، تا جایی که می توان ادعا کرد صرفا توانمندی در کار کافی نیست; زیرا کار برایند روابط تعاملی بین انگیزه، عملکرد و رشد است. بنا به نظر روان شناسان، وراثت و سائق ها و محرک ها سه منبع انگیزش هستند. در خصوص انگیزش زنان دو نظر اساسی را می توان مطرح کرد: اول اینکه زنان نیز مانند مردان انگیزه پیشرفت دارند، ولی به اندازه مردان قوی نیست. دوم آنکه زنان به علت اثرات منفی موفقیت، از آن اجتناب می کنند. از میان عواملی که باعث کاهش انگیزش و عقب نگه داشتن زنان در کیفیت اشتغال شده است، می توان به عوامل تاریخی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و خانوادگی اشاره کرد. پژوهش ها نشان می دهند تغییر شرایط محیطی و ارزش های فرهنگی، می تواند موجب تغییراتی در سطح انگیزه پیشرفت زنان شود.
    کلیدواژگان: زنان، توسعه پایدار، نظام انگیزشی، اشتغال
|
  • Amir Rastegar Khalid Page 7
    This essay studies the impressions of the sources of controlling and adapting to the pressures and contradictions that employed women face in their jobs and family lives. They may occur when one of the roles or both of them require more attention in a woman’s life. These sources include increased expectations about their role in the job and family, controlling the job, job support and family support, conflicts within the family, etc. According to the suggested theoretical principles of this essay, the author predicted that the mutual impression of each one of the above factors on the managing of pressures and contradictions would be different, since the distribution of the roles is gender – based. The results of this research prove the theory in some cases and deny it in some others. However, the general conclusion of the research shows that the named factors can leave a positive effect on the women, reduce the pressure on them, and finally end up with many advantages of the two roles of employed women.
  • Mortaza Shirodi Page 37
    Any political system affects the employment of women in various ways and offers a general model for their employment. It may use guidelines, leading points and political suggestions for this purpose. At the first stage, the leaders and politicians offer some plans and models, which become laws and regulations by the body of legislation of the country on the next stage. At the last stage, the executive force of the country enforces the approved laws. This thesis studies the influence and role of the named factors in the models of women’s employment and offering a general model for their employment.
  • Fatima Bahrami Page 83
    In many societies, there is some kind of discrimination against women in employment, which is mostly explained by the differences of genders between men and women. This thesis tries to study women’s employment from the psychological aspect. Hence, the author first elaborates the psychological differences between men and women and the role of these differences in their work and then she compares the suitable and desirable situations in which a woman can work in some Muslim countries. The results show that there are just some minor biological and psychological specific characteristics for men and women, and no significant differences in respect of their intelligence and talents can be found. Thus, most of the differences between men and women have their roots in the differences of two genders. In order to improve the competence of women, the special conditions and specific characteristics of women have to be considered. The desired condition of women’s labor is to reduce the gender discrimination and elimination of social and legal obstacles. This would end in their job satisfaction. In this field, Iranian government requires an exact planning for jobs and genders in all labor fields.
  • Pooran Dokht Fazelian Page 105
    In spite of the different attitudes toward the political participation of women, the statistics show that there has been less serious effort in this field. In fact, there has been no effective method and model for preparation of the presence of women in social affairs and giving them the chance to take part in making the decisions especially in the fields related to women’s affairs. Their political participation in the entire world, their governmental positions, their place in the international conferences and resolutions and the focus of the so–called commissions, which are supposed to study the political situation of women in the world, support this idea. The author suggests some reformative attempts and active participation in meetings and conferences, with the consideration of Islamic principles and values, both nationally and internationally in order to remove the lack of such attempts.
  • Fatima Atarod Page 139
    In the evaluation of the women’s employment, we need to consider focus on the different layers of Islamic attitudes, principles that rule over the families, personality of women and their dignity in the society. Employment is indeed a right for women and not a duty, which can bring forth many positive effects and results as participation in social and economic development and helping the family economy. However, it may result in some negative consequences as well. They comprise contradictory roles in the family and society, weakening the foundation of the family, facing difficulties in bringing up the next generation and high pressure on women. These may leave unfortunate effects on the family and society. Here the author highlights the advantages and positive points of women’s employment and fully elaborates its negative results. At the end, she suggests some approaches and strategies for improvement and betterment of women’s employment situation.
  • Maidah Rezai Page 159
    Women labour economic value, either by saving in family expenses at home or by making income outside it, has long been the focus of all human communities attention and, by advancement of life conditions and development of communities relations, women participation in economic and social affairs become more important. Politicians and experts of economic and social experts of countries, therefore, included in the labour laws some chapters on the women labour in order to, along with observing their rights, use the human female labour suitably.In Islamic countries, in legislation, considering the legal principles of Islam and peoples religious culture is of great importance. It is generally claimed that these rights are observed.In this paper, the labour laws of four Islamic-Arabic countries (Bhrayn, Saudi Arabia, Palastine and Kuwait) is examined.
  • Shahla Bagheri Page 215
    This essay reviews the most important factors on employment of women that were effective during the last four decades. They can be studied in two categories, the social and the economic ones. Considering the social factors, we can find a noticeable relation between the employment of women and their level of education, as well as the employment of men. In economic factors, we should highlight the development of industries, especially handicrafts sush as carpet and rug making, as important factors that paved the path for women’s employment. Indeed, the latter was not fulfilled by the expansion of the jobs in services sector. In the last decade of this study, the majority of employed women worked firstly in the industries and secondly as technician. The majority of unemployed women belong to the range of 15 to 24 year-old and educated and most of them are single. At the end, the author brings out some social suggestions and statistical facts.
  • Ismat Danish * Zahra Sabbaghian Page 253
    Permanent development and perfection of societies will be occurred provided that a situation be provided that all the population completely be present in the scene of activity. This paper aimed to pay attention and analyze women’s employment motivation system, as a half of the country’s population, in order to participate more actively in the cultural, economic, social and political affairs. Motivation, in general, along with perception, character and learning, is an essential process in understanding individual and social behavior of the employed in organizations so that we can say that simply ability in work is not enough, because work is a result of a cooperative relationship between motivation, revenue and growth. According to psychologists inheritance, atractives, and motives are three sources of motivation. There can be suggested two major views about the women. First, women, like men, have motivations for progress, but are not strong as much as men. Second, women, because of the negative effects of successfulness, avoid of it. Among the factors that decreed women motivations and cause to be backed in employment quality, it can be referred to historical, social, cultural, economic, political and family factors. Researches show that changes in environmental conditions and cultural values, can bring about changes in the level of women progress motivation.