فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان و پائیز 1384)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان و پائیز 1384)

  • 144 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هما زنجانی زاده اعزازی، منصوره امیری ترشیزی صفحه 5
    در جامعه امروز ایران، تحولاتی چون افزایش سطح سواد و اشتغال زنان، و گسترش فضاهای سایبرنتیکی و اطلاعاتی، زنان را در گذار از وضعیت سنتی و مکانیکی گذشته به دوران مدرن و اندام وار نوین با دوگانه گی و ابهام روبه رو ساخته است. از سویی، ساختار سنتی جامعه، زنان را به ایفای نقش های تنها سنتی وا می دارد، و از دیگر سو، زنان در بسترهای نوین پدید آمده، شخصیتی متمایز فردیت یافته می یابند که می توانند بی وابسته گی منفعلانه به دیگران عمل کنند. از آن جا که در جامعه ما، خانواده هنوز حیاتی ترین نهاد اجتماعی شمرده می شود و وضعیت بی هنجار کنونی تهدیدی جدی برای کیان آن است، در این نوشتار تلاش شده است تا با بررسی انتقادی تعریف های گوناگون صاحب نظران از خود مختاری و آوردن تعریفی ویژه از خود مختاری زنان (در برابر خودرایی، خودمداری، و از این دست)، پاسخی مناسب برای عبور جامعه از شرایط ایجاد شده یافته شود. در راستای چنین هدفی، ره یافت های گوناگون نظری به کار آمد تا عوامل تاثیر گذار بر افزایش و کاهش خود مختاری زنان مشخص شود. سپس، متغیرهای مستقل و وابسته پژوهش، با بهره گیری از روش پیمایش و به کارگیری پرسش نامه سنجیده شد. نتایج تحلیل رگرسیون به روش گام به گام (stepwise) نشان داد که از میان همه عوامل بررسی شده، به ترتیب پنج متغیر خود پنداره، خلوت شخصی، شبکه روابط اجتماعی - فرهنگی، سرمایه اقتصادی (درآمد)، و منزلت شغلی شوهر، 61.4 درصد از تغییرهای متغیر وابسته را تبیین می کند. هم چنین، آزمون مدل تحلیلی پژوهش به روش تحلیل مسیر نشان داد که متغیرهای میانی تاثیری مستقیم بر خود مختاری دارد، و متغیرهای ساختاری به صورت غیر مستقیم و با اثر گذاری بر این متغیرهای میانی بر خود مختاری زن تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: خود مختاری، خود پنداره، فردیت، عام گرایی اخلاقی، باز تعریف ارزش های زنانه گی، خلوت شخصی، شبکه روابط اجتماعی، فرهنگی
  • سیدکمال الدین موسوی صفحه 31
    این پژوهش، به بررسی مساله بار تکفل معیشتی در خانواده های ایرانی به عنوان یکی از مسایل اجتماعی بالقوه در کشور می پردازد و در پی شناخت زمینه ها و عواملی فرهنگی - اجتماعی است که بر وخامت مساله می افزاید. در این میان، توجهی ویژه به حضور کم رنگ زنان ایرانی در بازار کار و برخی علل و ریشه های آن شده است. این پژوهش به روش پیمایشی بر روی 384 سرپرست خانوار در تهران انجام شد و به کمک یافته های آن برخی سازه های ذهنی و نگرش های رایج به ویژه در رابطه با اشتغال زنان دسته بندی شد. این نوشتار، هم چنین دربرگیرنده برخی پیشنهادها و راه کارها برای کاهش موانع و محدودیت هایی است که بر سر راه حضور موثر زنان در عرصه های کار و تولید اقتصادی - اجتماعی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بار تکفل معیشتی، نسبت وابسته گی اقتصادی، انسجام خانواده، تقسیم کارکردی (فونکسیونی)، نقش های خانواده گی، چرخه ی زنده گی زناشوئی، عقاید قالبی، انعطاف پذیری نظام کار
  • فاطمه علایی رحمانی صفحه 47
    ازدواج یک پدیده طبیعی قراردادی است که در آن به وسیله عقد رابطه ای حقوقی بین زن و مرد پدید می آید و به دنبال آن حقوق و تکالیف زوجین بر اساس اصل عدالت تبیین می شود. بنا به نظر برخی محققان «طبیعت، کلید فسخ طبیعی ازدواج را به دست مرد داده است». بر اساس ماده 1133 قانون مدنی نیز «مرد می تواند هر گاه که بخواهد زن خود را طلاق دهد».
    ولی هر گاه مردی از ادای وظایف خود خودداری کند و ادامه زنده گی مشترک برای زن تحمل ناپذیر باشد، آیا زن در چنین شرایطی بایستی ظلم را تحمل کند تا رهسپار دیار ابدی گردد؟ آیا این طرز تفکر هم سو با دیدگاه اسلام در این قضیه است؟ بی شک این دیدگاه متنافی با اصول مسلم اسلام است. از این رو، با توجه به ادله معتبر فقهی مواردی وجود دارد که زن می تواند از محکمه درخواست طلاق کند و دادگاه نیز با احراز شرایط و علی رغم میل شوهر، زن را طلاق خواهد داد. این موارد در فقه امامیه و به پیروی از آن در قانون مدنی ایران چنین است:1- استنکاف شوهر از پرداخت نفقه و عدم امکان الزام وی به انفاق؛2- غایب مفقودالاثر بودن شوهر؛3- در عسر و حرج بودن زوجه، در صورت ادامه دادن به زنده گی زناشویی.
    در این جا این سوال مطرح است که طبیعت حقوقی طلاق حاکم چیست؟ آیا ماهیت و طبیعت چنین طلاقی بائن است یا رجعی؟ باید گفت: رجعی یا بائن دانستن طلاق قضایی هر یک اشکالاتی مخصوص به خود دارد که برای رفع این اشکالات این نوع طلاق ها ذاتا رجعی دانسته می شود؛ ولی تا زمانی که سبب و موجب این طلاق از بین نرفته است، رجوع مرد بی تاثیر خواهد بود؛ و در صورت رفع موجبات طلاق، رجوع مرد موجب از سر گرفته شدن زنده گی مشترک خواهد شد.
    کلیدواژگان: حق طلاق، طلاق به اذن حاکم، طلاق به حکم حاکم، طلاق قضایی
  • زهرا درویزه صفحه 67
    در این پژوهش، رابطه رفتار هم دلانه دختران با مادران شان با مهارت فراشناخت (خودگردانی در یادگیری) و پیش رفت تحصیلی بررسی شده است. نمونه پژوهش 196 دانش آموز دختر دبیرستان های شهر تهران بود که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی گزیده شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه رفتار هم دلی دختران و پرسش نامه خودگردانی در یادگیری بود. آزمون فرضیه های پژوهش با روش های آماری هم بسته گی، تحلیل واریانس، و رگرسیون انجام شد.
    یافته ها نشان داد رفتار هم دلانه دختران با مادران هم بسته گی مثبت و معناداری با مهارت خودگردانی در یادگیری و پیش رفت تحصیلی دارد. برآورد رگرسیون خطی نشان می دهد که رفتار هم دلانه دختران توان تبیین و پیش بینی مهارت خودگردانی و پیش رفت تحصیلی را دارد. هم چنین مهارت خودگردانی دانش آموزان در مناطق تحصیلی شمال، جنوب، شرق، و غرب یک سان نیست؛ اما ارتباطی معنادار میان مناطق تحصیلی با رفتار هم دلانه و پیش رفت تحصیلی دختران وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هم دلی، خودگردانی در یادگیری، پییش رفت تحصیلی
  • معصومه صمدی صفحه 83
    یکی از مهم ترین سازواره های نظام آموزش و پرورش برنامه ریزی درسی، و دست آورد آن کتاب های درسی است. هدف از این پژوهش آگاهی از باورهای فراهم آوران کتاب های درسی درباره تفاوت های دختران و پسران در زمینه شناختی است. روش این پژوهش کیفی و جامعه آماری آن مدیران، کارشناسان، و اعضای کار گروه های کارشناسی در همه دفترهای فراهم آوری کتاب های درسی، و صاحب نظران آشنا به فرآیند برنامه ریزی درسی و پژوهش های جنسیتی است. از این میان، 55 نفر از مدیران، کارشناسان، و اعضای کار گروه های کارشناسی، و 22 نفر صاحب نظران آشنا به برنامه ریزی درسی و پژوهش های جنسیتی، به شیوه هدف مند گزیده شدند. داده های مورد نیاز از این گروه، با پرسمان نیمه ساختاری، پرسش نامه پاسخ باز، و یاداشت های میدانی گردآوری، و به روش استقرایی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها نشان داد که فراهم آوران کتاب های درسی به تفاوت جنسیتی ذاتی در زمینه شناختی اعتقاد نداشتند و یادآور شدند که هر گونه تفاوت دختران و پسران در زمینه شناختی فرهنگی است و ریشه در چشم داشت های متفاوت جامعه، خانواده، گروه هم سالان، و روش های پرورشی والدین دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزان درسی، حساسیت جنسیتی، تفاوت های جنسیتی، زمینه های شناختی
  • محمد اسماعیل ریاحی صفحه 97
    بررسی های فراوانی در دانش پزشکی، رابطه تغذیه و بیماری را نشان داده است. الگوها (عادت ها) غذایی ناسالم، ریشه بنیادی پیدایش بیماری های مزمن است و آسیب های فراوانی به سلامتی افراد می رساند. هم چنین بررسی های دانش مندان علوم اجتماعی نشان می دهد که عادت های غذایی افراد رابطه ای پدید با عوامل روانی - اجتماعی و فرهنگی دارد. این پژوهش، برای یافتن رابطه برخی از عوامل روانی - اجتماعی و فرهنگی (جنسیت، فرهنگ، پایگاه اجتماعی - اقتصادی، دانش بهداشتی، و باورهای درباره سلامتی)، با الگوهای عادت های غذایی در دختران و پسران دانش جوی دانشگاه مازندران و دانشگاه پنجاب هند انجام شده است. یافته های پژوهش نشان داد که عادت های غذایی با متغیرهای جنسیت، فرهنگ (ملیت)، پایگاه اجتماعی - اقتصادی خانواده، میزان توجه به سلامتی، باورهای درباره سلامتی، و دانش بهداشتی رابطه دارد. روی هم رفته، دختران بیش از پسران و دانش جویان هندی بیش از دانش جویان ایرانی عادت های غذایی سالم و سودمند دارند که آن ها را در برابر بیماری های مزمن غیر عفونی مقاوم می سازد.
    کلیدواژگان: عادت های غذایی، تفاوت های جنسیتی، فرهنگ، سلامتی، دانش جویان، هند، ایران
  • بررسی کتاب
  • سید آیت الله میرزایی، معصومه قاراخانی صفحه 127
  • صفحه 135
|
  • Homa ZanjanizadÉ Eazi, MansoorÉ Amiri Torshizi Page 5
    Changes such as higher literacy and employment, extension of virtual spaces (IT), have caused the Iranian women to encounter a dilemma in their transition from a traditional mechanical society to a modern organic one. The traditional social structure, on the one hand, requires that women perform traditional functions. The newly arisen opportunities, on the other hand, encourage women to develop an independent personality so that to act without a passive dependence on others. Considering the fact that in the Iranian society the family is still regarded as the most vital social institution, this poses an anomic situation by which the survival of the family is threatened. This paper attempts to find an appropriate solution to the question as to how the society can pass through this crucial stage. In doing so< the authors critically examine various definitions of women’s autonomy, and put forward their own definition. This has been achieved using various theoretical approaches with an aim to identifying the factors affecting women’s autonomy; by either weakening or strengthening it. A questionnaire was used to test the independent and dependent variables of the study. The results of the stepwise regression analysis indicated that out of all the factors under study, five were of the greatest significance, explaining 61.4% of dependent variable changes. These factors are found to be as the following and in that order: self-concept, privacy, socio-cultural relations network, income and the husband’s social status. Also, path analysis showed that the intermediate variables directly and the structural variables indirectly affect women’s autonomy.
    Keywords: Autonomy, Self, Concept, Individuality, Ethical Universalism, Privacy, Married Women
  • Seiyedkamloddin Moosavi Page 31
    Considering “dependency ratio” as a social problem, the article seeks to investigate some of the socio-cultural factors and backgrounds, which tend to intensify this phenomenon within the Iranian society. Special attention is paid to the ‘small share’ of the Iranian women in the labour market, of which some the roots and reasons are analyzed. The article is based on findings of empirical research and classifies some stereotypic mentalities that prevail in the society and attempts to highlight their impact, as well as the function they perform in this area. Finally, the article ventures to put forward some propositions aimed at decreasing dependency ratio via logical increase of women’s social participation. This is done through a review of two aspects of the social reality: the present employment system, and the existing functionalist model of the family roles.
    Keywords: Dependency Ratio, Solidarity of the Family, The Family's Life Cycle, Women's Socio, Cultural Participation, Distribution of Family Roles, Cultural Stereotypes, Job Flexibility
  • FatemÉ Ala'Ï Rahmani Page 47
    Matrimony is a conventional phenomenon leading to a legal relation, which is established between the woman and the man when the marriage contract is concluded. The contract is ensued by rights and obligations that are explained on the basis of the principle of justice. Therefore, some researchers argue that “the key to marriage dissolution has been given to ‘man’ by the nature.” It is also true that according to article 1133 of the Civil Rights “the man may divorce his wife whenever he wishes.” But when the man refuses to perform his obligations (duties), and when the continuation of the common life becomes intolerable for the women, is it still the case that the woman has to put up with the oppression [injustice] until she is driven to death? Is it the case that such a view, as illustrated above, is in accord with Islam? There is no doubt that such a view is inconsistent with indisputable Islamic principles. Thus, considering the credible principles extracted from the Islamic jurisprudence, in such cases the woman may resort to a court asking for a divorce, and the magistrate would grant her the plea. It is the purpose of this article to expound the issue and discuss it in some detail.
    Keywords: Right of Divorce, Divorce by Magistrate's Permit, by His Decree, Judicial Divorce, its Nature
  • Zahra DarvizÉ Page 67
    This study attempts to investigate the relationship of daughters’ emphatic behaviour toward mothers. These daughters are those who enjoying metacognitive skills (self-regulating learning strategies) and educational achievement. They are high-school girl students residing in Tehr􀆗n, out of whom 196 persons were selected by two questionnaires: the empathy questionnaire and that of Zimmerman, regarding self-regulating learning behaviour. The results were analyzed using correlation, variance analysis, and regression methods. The findings show that there is a significant positive correlation between daughters’ emphatic behaviour and their educational achievements. Also, a significant relation was found to exist between selfregulating strategies of the students and their given Educational District. There was no significant relationship among emphatic behaviour, educational achievement, and the Educational District.
    Keywords: Daughters, Mothers, Emphatic Behaviour, Educational Achievement, Metacognitive Skills, Educational District
  • MasoomÉ Samadi Page 83
    Crucial to any education system is curricula planning. Textbooks are considered to be the product of curricula planning. This study aims at investigating the beliefs held by the curricula planners on gender differences in cognitive fields. The research was carried out using qualitative methodology. Within the target population were included managers, specialists, members of special commissions of department for compilation, insightful individuals on curricula and gender studies. The study’s sample consisted of 77 specialists and curricula planners who were deliberately selected. The data gathering instruments were semi-structured interview, open questionnaire, and field notes. The data analysis method was inductive. Findings indicate that the majority of curricula planners were sensitive to gender differences in cognitive fields. They believed that there did not exist any innate differences between girls and boys in cognitive abilities and that every kind of possible differences between girls and boys, or women and men, in cognitive fields were of cultural nature; that is the differences were based on group thought/action, classmates behaviour, teachers’ and parents’ educational methods, and in general how the society at large expected the differences to be.
    Keywords: Curricula Planners, Gender Sensitive, Gender Differences, Cognitive Fields
  • Mohammadesma'Ïl Riyahi Page 97
    The existence of a significant relationship between nutrition and disease has been proven by many scientific studies. Unhealthy food patterns take important part in producing chronic diseases, and expose the individual’s heath to different risks. Furthermore, social scientists have shown that dietary habits of the individuals bear significant association with some psycho-social and cultural factors. The present study seeks to describe and explain associations between patterns of dietary habits among men and women of University of M􀆗zandar􀆗n (Ir􀆗n) and Punjab University (India), along with several psych-social and cultural factors involved. The findings show that there are significant positive relationships between dietary habits and some variables such as gender, culture (nationality), socio-economic status of the family, health concerns, health knowledge, and health beliefs. Overall, Indian women and men students, as compared with their Iranian counterparts showed healthier and more positive dietary habits. This can protect them from chronic, non-infectious diseases.
    Keywords: Dietary Habits, Gender Differences, Culture, Health, College Students, India