فهرست مطالب

علوم حدیث - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1385)

فصلنامه علوم حدیث
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1385)

  • 168 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/08/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 3
  • محمدکاظم شاکر صفحه 5
    تفسیر باطنی قرآن روشی است که در گونه ها و مکاتب مختلف تفسیری از جمله، تفسیر فلسفی، تفسیر عرفانی و تفسیر اثری مورد توجه است. مهم ترین پرسشی که در این حوزه باید پاسخ داده شود آن است که آیا بین مفاهیم ظاهری قرآن با آنچه به عنوان معانی باطنی مطرح می شود رابطه زبان شناختی و منطقی وجود دارد یا خیر. جواب منفی به این سوال، نظریه رمزواره بودن متن قرآن را دامن می زند که با چنین فرضی، صحت و سقم تفاسیر باطنی با معیارهای معنا شناختی قابل سنجش نخواهد بود. برخی از نظریه پردازان بر این باورند که روایات تفسیری و روایات مربوط به باطن و تاویل قرآن نظریه مرموز بودن معانی باطنی را تایید می کند.
    در این مقاله ضمن بررسی اجمالی مدلول روایات تاویل و تنزیل و ظاهر و باطن و طبقه بندی روایات تفسیری، فرضیه رمزی بودن معنی باطنی قرآن مورد انکار قرار گرفته و بر قابل فهم بودن این معانی و وجود ارتباط زبان شناختی بین ظاهر و باطن قرآن تاکید شده است.
    کلیدواژگان: ظاهر، باطن، تنزیل، تاویل، تفسیر، جری و انطباق، روایات تفسیری
  • آلبرشت نت ترجمه: مهرداد عباسی صفحه 22
    نویسنده در این نوشتار، به مبحث نقد حدیث پرداخته و آن را از دیدگاه محققان اسلامی و خاورشناسان مورد بررسی قرار داده است. وی، ضمن بیان تفاوت میان مبنای حدیث پژوهی مسلمانان (اسناد) و خاورشناسان (متن)، روش هر دو گروه را در نقد حدیث توضیح داده است. ادامه مقاله به بیان اقسام واضعان از دیدگاه ابن جوزی اختصاص دارد و نویسنده به هفت گروه واضع حدیث اشاره می کند که ابن جوزی در مقدمه کتاب الموضوعات به آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: خاورشناسان، ابن جوزی، الموضوعات، حدیث موضوع، نقد حدیث
  • محمدجعفر شهروزی صفحه 30
    بهترین راه آشنا شدن با رهنمودهای پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع)، استفاده از سخنان ایشان است. برای بهره گیری از کلام ایشان، باید به عواملی که در فهم حدیث موثرند، توجه کرد. یکی از این عوامل، شناخت و آگاهی از زمینه های صدور احادیث از معصومان (ع) است.
    پژوهش حاضر گامی در راه آشنایی با اسباب صدور و زمینه های آن است. بدین منظور، پس از مطالعه و بررسی منابع مختلف و جمع آوری اطلاعات لازم، مطالب در دو بخش تنظیم شده است. در بخش اول، مباحثی همچون تعریف، اهمیت، فواید و آثار مربوط به آن مطرح گردیده و در بخش دوم، تحت عنوان اسباب صدور احادیث به بحث و بررسی درباره انواع احادیث با توجه به اسباب صدورشان و نیز موضوعات اسباب صدور پرداخته شده است. در آخر نیز مباحث مطرح شده جمع آوری گردیده است.
    کلیدواژگان: اسباب صدور احادیث، اهمیت، موانع، کتب، نقل و نگارش، موضوعات
  • مهدی احمدی صفحه 47
    عرضه حدیث بر قرآن یکی از مباحث مطرح در موضوع بررسی صحت احادیث است. عالمان حدیث، براساس روایات رسیده از معصومان (ع)، نقل های مخالف قرآن را نمی پذیرند. این مقاله بر آن است که تا به گستره مدلول قرآن بپردازد و روشن کند که مراد از قرآن، ظاهر آن است یا فراتر از ظاهر و شامل غیرظاهر نیز می گردد. در این نوشته دو دیدگاه مختلف مورد بررسی قرار گرفته، از دلایل آن دو دیدگاه سخن به میان آمده است.
    کلیدواژگان: مدلول قرآن، صحت حدیث، عرضه حدیث بر قرآن، ظاهر قرآن، عام گرایان، خاص گرایان
  • سیدکاظم طباطبایی صفحه 66
    در الکشف و البیان، مشهور به تفسیر ثعلبی، حدیثی درباره مدلول حروف مقطعه به امام صادق (ع) منسوب است. این حدیث- که به برخی از متون تفسیری شیعه نیز راه یافته است- با تکیه بر صورت مکتوب یا نمود دیداری قرآن به ارایه تفسیری از برخی حروف مقطعه می پردازد. راقم این سطور با عنایت به ضرورت نقد روایات تفسیری- که مورد تاکید همه تفسیر پژوهان است- با تکیه بر رهیافت زبان شناسان و خط شناسان به نقد و سنجش متن آن حدیث پرداخته و نشان داده است با توجه به این که رسم الخط و الفبا محصول ابداع بشر و در نتیجه، یک امر وضعی و قراردادی است، نمی تواند مبنای تفسیر قرآن قرار گیرد. بنابراین، از آن جا که این حدیث از درون مایه ای سست و نااستوار برخوردار است، با به کاربستن معیارهای حدیث شناختی- که مورد اتفاق همه حدیث شناسان است- نمی تواند از معصوم صادر شده باشد. به باور نگارنده، این پژوهش می تواند الگوی نقد احادیث یا آرایی از این دست باشد.
    کلیدواژگان: حدیث شناسی، روایات تفسیری، نقد متن، حروف مقطعه، خط و زبان
  • سیدعلی عباس الموسوی ترجمه: عبدالرضا پورمطلوب صفحه 85
    این مقاله به بررسی حدیث در مدرسه عرفا- که در حدیث شناسی روشی متمایز و متفاوت اتخاذ کرده اند- می پردازد.
    در قسمت اول بحثی درباره حدیث در حوزه های عرفان نظری ارایه گردیده در آن گفته شده است که حدیث جایگاه ویژه ای داشته است، ولی آنها نقدی روشن بر حدیث از لحاظ عدم افاده یقین دارند. عرفا معتقدند که حدیث هم مانند قرآن دارای ظاهر و باطن است، و بعضی معتقدند که فهم و درک سنت فقط به اندازه طاقت بشری است. عرفا در روش تصحیح حدیث بر شنیدن مستقیم و بدون واسطه اعتماد می کنند و به سند حدیث وقعی نمی نهند. قسمت دوم مقاله درباره حدیث در حوزه کاربردی است. نویسنده بر این باور است که عرفا در تفسیر حدیث تابع یقینی هستند که آن را با مشاهده دریافت می کنند.
    در پایان نوشتار، روایاتی نقل شده که عرفا سرزبان ها انداخته اند. این روایات یا از هیچ طریقی برای ما نقل نشده یا از طریق غیرشیعه وارد شده است.
    کلیدواژگان: عرفا، فقه الحدیث، شهود و کشف، اسناد و روایات
  • سهیلا شینی میرزا صفحه 105
    در پنج قرن اخیر خاورشناسان به مساله حدیث علاقه مند شده و در این موضوع تحقیقات و تالیفاتی داشته اند. این مقاله به سیر تاریخی مطالعات حدیثی خاورشناسان پرداخته و آنهایی که در این حوزه فعالیت داشته اند معرفی نموده است. نویسنده بر این باور است که فعالیت های حدیثی خاورشناسان در چهار حوزه کاری فهرست نویسی، تصحیح و تحقیق، ترجمه و تالیف و پژوهش صورت گرفته است و نمونه هایی از فعالیت های آنها از نظر گذرانده است.
    بخش پایانی مقاله به معرفی جریان ها و مکاتب خاورشناسی در حوزه حدیث اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: خاورشناسی، حدیث، خاورشناسان، آثار، مکاتب و جریان ها
  • سید محمد عمادی حائری صفحه 136
    قاضی نعمان، محدث و فقیه اسماعیلی، از معاصران کلینی و صدوق است و به جهت همین قدمت، آثار حدیثی او شایان توجه جلوه می کند. وی کتاب مفصلی در فقه، بر پایه احادیث اهل بیت، با نام الایضاح، تالیف و تدوین نمود که متاسفانه تنها بخش اندکی از آن بر جای مانده است. قاضی نعمان در الایضاح از کتاب های پیشین نام می برد و از آنها نقل حدیث می کند. برخی از این آثار، از کتاب های معتبر شیعه است که اکنون موجود نیست. مقاله حاضر، حاصل درنگی است در مهم ترین منابع مکتوب الایضاح.
    کلیدواژگان: قاضی نعمان، الایضاح، منابع مکتوب
  • محمد نوری صفحه 148
    در این مقاله پس از نقل تاریخچه مختصر مطبوعات اسلامی، مجله پژوهش های حدیث- که در کشور ترکیه منتشر می شود- معرفی شده است. نویسنده ضمن بیان روشن مجله و ویژگی مقالات آن، به معرفی سردبیر و یکی از اعضای هیات تحریریه مجله پرداخته، در بخش دوم مقاله به مقالات مندرج در مجله اشاره کرده و چکیده آن مقالات را درآورده است.
    کلیدواژگان: نشریات، نشریات تخصصی، مجله پژوهش های حدیث، چکیده مقالات
|
  • Dr. Mohammad Kazem Shaker Page 5
    Esoteric interpretation of the holy Quran is a method which is regarded in different types and schools of tafsir such as philosophical interpretation, Gnostic interpretation and work interpretation. The most important question in this field which demands an answer is that if there is any linguistic or logical relation between exoteric meaning of the holy Quran with what is rendered as esoteric meaning or not? Negative response to this question will bring about the theory of symbolism in the holy Quran. If this theory comes true then the reliability of esoteric interpretation will not be ponderable with semantic analysis. Some theoricians believe that hadiths which are concerned with tafsir and those which deal with esoteric interpretation of the holy Quran back up the theory of symbolism in the holy Quran. In this article, the author briefly investigates purport of narrations concerned with interpretation and revelation and esoteric and exoteric meaning and categorizing these narrations, he rejects the theory of symbolism in the holy Quran and proves that there is a linguistic relation between apparent and hidden meaning.
    Keywords: Esoteric Interpretation, Exoteric Meaning, Revelation, Interpretation, Exegesis
  • Edited by Murtada Kariminia / Common Features of Muslim and Western Hadith Criticism: Ibn al-Jawzi's Categories of Hadith Forgers
    Albrecht Noth, Translated By Mehrdad Abbasi Page 22
    The author in this text deals with the criticism of hadith and views it from Islamic scholars and Orientalists points of view. Mentioning the differences between Islamic hadith studies (Isnad) and Orientalists (text), he explains the method used by both groups. Then he studies Ibn al-Jawzi's Categories of Hadith forgers and points to seven groups of hadith forgers which are dealt with by Ibn al-Jawzi in the introduction of his book al-Mudu`at.
    Keywords: Hadith Criticism, Ibn al Jawzi, Muslim, Western Hadith Scholars
  • Mohammad Jafar Shahroozi Page 30
    The best way to get familiar with the holy Prophet and infallible Imams, peace and blessings be upon them, is to use their sayings. To benefit from their speeches, we should pay attention to the effective factors in understanding hadith. One of these factors is to know the reasons which causes the issuance of hadith from infallible Imams, peace be upon them.
    Many of the hadiths are connected with events and circumstances which took place during the life of the holy Prophet and infallible Imams, peace and blessings be upon them. The circumstances leading to the issuance of these hadith are called "reasons for issuance" which are of high importance in understanding hadith.
    Therefore, it is necessary to get more familiar with reasons for issuance of hadith so that prevent from misunderstanding hadiths.
    The author comes up with this issue in two parts. The first part is concerned with general discussions such as definition, importance, and related benefits. The second part investigates the reasons for issuance of some hadiths.
    Keywords: Understanding Hadith, Events, Circumstances, Reasons for Issuance of Hadith
  • Dr. Mahdi Ahmadi Page 47
    Presentation of Hadith to the holy Quran is one of the issues which is discussed in the field of hadith authenticity. Hadith scholars, according to narrations from infallible Imams, peace be upon them, do not accept narrations contrary to what the holy Quran says. This paper deals with purport of the holy Quran and views it from two perspectives: inner and outer meaning.
    Keywords: Purport of the Holy Quran, Hadith Authenticity, Presentation of Hadith to the Quran, exoteric meaning
  • Dr. Sayyyed Kazem Tabatabai Page 66
    In al-Kashf wa al-Bayan known as Thalabi's commentary, there is a hadith concerning purport of Muqattaah-Letters ascribed to Imam Sadiq, peace be upon him. This hadith which is also found in some Shiite tafsir texts, deals with Muqattaah-Letters utilizing written form or visual effect of the holy Quran. Considering the necessity of criticism of tafsir-oriented hadiths, which is accepted by all scholars of tafsir, and relying on linguistics and orthographers approach, the author evaluates this hadith and concludes that calligraphy and alphabet are the fruit of human innovation and invention and can not be used as a base for interpreting the holy Quran thus this hadith is unreliable and could not be issued by an infallible Imam. The author believes that this research paper can be used as an example for hadith criticism of this type.
    Keywords: Hadith Studies, Criticism of Text, Muqattaah, Letters, Orthography, Language
  • Sayyidali Abbas Musawi, Translated By: Abdurreza Poormatloob Page 85
    This paper investigates hadith in Gnostic school of thought which are employed in a different way.In the first part of this paper, the author discusses hadith in theoretical field of Gnosticism therein hadith has a special position. Gnostics believe that hadith, like the holy Quran, has outer and inner meaning. Some believe that understanding hadith depends on human capacity. Gnostics while authenticating haith, rely on direct hearing and disregarding the document of hadith. In the second part of this paper, the author discusses hadith in practical field of Gnosticism. He believes that Gnostics follow certainty which they obtain during observation.
    Keywords: Authenticating Haith, Gnostic school of thought, Observation, Certainty
  • Soheila Sheini Mirza Page 105
    The author of the present paper first renders a history of Oriental studies in the field of Hadith and then introduces those Orientalists who have worked in this field and views their works. She categorizes their field of hadith scholarship in their works into four categories. translation indexing investigation and verification research The last section of this paper deals with the Orientalists schools of thought.
    Keywords: Orientalism, Hadith, Orientalists, Works, Methods
  • Sayyed Mohammad Emadi Haeri Page 136
    Qadi Numan, Ismailite jurisprudent and traditionist, is Kuleini and Saduq's contemporary and because of this, his works of hadith are highly regarded. Based on the Ahl al-Bayt hadith, he has compiled a book on jurisprudence in details. Unfortunately a small part of it is available now. Qadi Numan in al-Idah mentions the names of the previous books and relates hadith from them. Some of these works are of reliable books of Shiah which are not available now. The present paper is a survey of the most important written sources of al-Idah.
    Keywords: Qadi Numan, al, Idah, Written Sources
  • Mohammad Noori Page 148
    The present paper first gives a brief history of Islamic Journals which have so far been published in Turkey. In the first section, the author renders an introduction to the style of Journal of Hadith Studies and characteristics of its articles. He also introduces the editor-in-chief of Journal of Hadith Studies. In the second section he points to the articles and presents abstracts of them.
    Keywords: Periodicals, Academic Periodicals, Jou rnal of Hadith Studies, Abstracts