فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1385)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1385)

  • 158 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/09/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • راضیه پولادفر، سید احمد احمدی * صفحه 7

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین سبک زندگی و اختلالات روان شناختی دبیران دوره متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 82-83 بود. 224 نفر از دبیران با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسش نامه های سبک زندگی و آزمون SCL-90-R بود. ضریب اعتبار پرسش نامه سبک زندگی، 0.88 و پرسش نامه SCL-90-R، 0.98 به دست آمد. نتایج نشان داد که سبک زندگی دبیران در حد مطلوب بود. بالاترین اختلال در دبیران، حساسیت در روابط متقابل و اختلال وسواس- اجبار بود. بین سبک زندگی و اختلالات روان شناختی رابطه معناداری وجود داشت (P<0.001) و جهت رابطه، معکوس بود، بین جنسیت و میزان تحصیلات با اختلالات روان شناختی رابطه معناداری وجود داشت. میزان اختلالات در دبیران مرد بیش از دبیران زن بود. بین ابعاد مختلف سبک زندگی زن و مرد تفاوت معناداری وجود داشت (P<0.05).

    کلیدواژگان: سبک زندگی، اختلالات روانی، دبیران دوره ی متوسطه
  • مینا هادیان، مریم جلیلوند، محمدحسن سالاری فر*، منصور صالحی صفحه 19

    در این پژوهش رابطه بین متغیرهای مربوط به مراجع، موقعیتی و فرایندی با رضامندی مراجعین از خدمات مشاوره ای مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به هدف و متغیرها این پژوهش در زمره تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری کلیه مراجعین به مرکز مشاوره و خدمات روان شناختی توحید در سال تحصیلی 81-82 بود که با بهره گیری از روش نمونه گیری در دسترس 126 نفر از مراجعینی که ارتباط خود را با مرکز قطع کرده بودند، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، پرسش نامه 23 سوالی محقق ساخته اجرا گردید و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار استنباطی آزمون t، تحلیل واریانس و آزمونی تعقیبی شفه انجام شد. متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل و تحصیلات مراجعان با رضامندی آنان رابطه معنادار نداشت، ولی متغیرهای تعداد جلسات و طول جلسات درمانی، پذیرش به موقع مراجع، نحوه برخورد همکاران واحد پذیرش، پایبندی مراجع به انجام تکالیف، نگرش نسبت به مشاوره با رضامندی مراجعین رابطه معنادار دارد. نتایج حاصل از ارزیابی مراجعان می تواند منبعی مفید و قابل اطمینان برای حرکت های کلی مراکز مشاوره و درمان و نیز جهت دادن به فعالیت های آنان باشد.

    کلیدواژگان: مراجع، رضامندی مراجع، خدمات مشاوره ای، مرکز مشاوره
  • علی حسینایی*، علیرضا مرادی، عبدالکریم پژومند صفحه 33

    هدف این پژوهش بررسی عوامل روان شناختی در اقدام به خودکشی دانشجویان بود. عوامل روان شناختی شامل نشانه های اختلالات بالینی اضطراب، بدنی شکل، دو قطبی- آشفتگی، افسرده خویی، وابستگی به الکل، وابستگی دارویی، اختلال هذیانی، افسردگی اساسی و پارانویید بودند. پژوهش حاضر مطالعه ای پس رویدادی بود که با روش پرسش نامه ای انجام شد. پرسش نامه بالینی چند محوری میلون 2 (MCMI-II) همراه با پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی توسط 30 نفر از دانشجویان اقدام کننده به خودکشی که با 30 نفر دانشجوی عادی در متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل، رشته تحصیلی و سال تحصیل همتا شده بودند، تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که دانشجویان اقدام کننده به خودکشی در نشانه های اختلالات بالینی شامل اضطراب، بدنی شکل، دو قطبی- آشفتگی، افسرده خویی، وابستگی به الکل، وابستگی دارویی، اختلال هذیانی، افسردگی مهاد و پارانویید با دانشجویان عادی تفاوت معناداری داشتند و میانگین نمرات دانشجویان اقدام کننده به خودکشی در نشانه های این اختلالات بالاتر از دانشجویان عادی بود. نتایج حاکی از این بود که عوامل روان شناختی نقش مهمی در اقدام به خودکشی دانشجویان ایفا می کند. از طریق بررسی وضعیت روان شناختی دانشجویان می توان افراد در معرض خطر را تشخیص داد و اقدامات لازم را در خصوص پیشگیری از خودکشی به عمل آورد. علاوه بر این با ارتقا بهداشت روانی دانشجویان می توان خطر اقدام به خودکشی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، دانشجویان، عوامل روان شناختی، علائم اختلالات بالینی، پرسش نامه بالینی چند محوری میلون2
  • محمدباقر کجباف*، حمیدرضا عریضی، مهدی خدابخشی صفحه 51

    تحقیق حاضر به هنجاریابی، پایایی و روایی مقیاس خوش بینی (LOT) و همچنین به بررسی رابطه خوش بینی، خودتسلط یابی، افسردگی و متغیرهای جمعیت شناختی پرداخته است و هدف آن تعیین هنجارها، میزان پایایی و روایی مقیاس خوش بینی در شهر اصفهان و تعیین میزان رابطه متغیرهای ذکر شده می باشد. بدین منظور 120 آزمودنی به طور تصادفی از جامعه شهر اصفهان انتخاب و مقیاس های خوش بینی، خودتسلط یابی، افسردگی و فرم جمعیت شناختی را تکمیل کردند. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی بود که شامل روش پیمایشی، ارزیابی، مقایسه ای و همبستگی است. یافته های تحقیق رتبه های درصدی و نمرات استاندارد T را به عنوان هنجارهای مقیاس خوش بینی نشان داد. همچنین نقطه برش بر اساس رتبه درصدی 10 و 90 و نمرات استاندارد T محاسبه گردید. نتایج به دست آمده بر اساس روش بازآزمایی و آلفای کرونباخ حاکی از پایایی بالای مقیاس خوش بینی می باشد. ضرایب روایی هم زمان بین مقیاس خوش بینی با افسردگی و خودتسلط یابی به ترتیب -0.649 و 0.725 به دست آمد. تحلیل عوامل مقیاس خوش بینی نشان داد که این مقیاس از دو عامل امید به آینده و نگرش مثبت نسبت به وقایع، تشکیل شده است. دیگر یافته ها نشان داد که بین خوش بینی با خودتسلط یابی، افسردگی، سن، درآمد، سن مادر، و فصل تولد رابطه معناداری وجود دارد (P<0.05). نتایج نشان داد که جنسیت بر میزان خوش بینی، خودتسلط یابی، و افسردگی تاثیری ندارد. همچنین معادله رگرسیون برای پیش بینی نمره خام خوش بینی از روی متغیرهای همبسته معرفی شده است.

    کلیدواژگان: مقیاس جهت گیری نسبت به زندگی (LOT)، خوش بینی، خود تسلط یابی، افسردگی، هنجاریابی، پایایی و روایی
  • عذرا اعتمادی، شکوه نوایی نژاد، سیداحمد احمدی، ولی الله فرزاد صفحه 69

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی شناختی - رفتاری بر صمیمیت زوجین صورت گرفت. روش تحقیق نیمه تجربی بود و از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه ی آماری شامل زوجینی بود که به دلیل مشکلات زناشویی به یکی از مراکز مشاوره ی شهر اصفهان مراجعه کرده بودند. نمونه ی آماری شامل 32 زن و شوهر بود که با روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شده و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری، مقیاس صمیمیت زناشویی و پرسش نامه ی بررسی نیازهای صمیمیت بود. گروه آزمایش در 10 جلسه زوج درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی - رفتاری شرکت کردند. یافته های تحقیق با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که کاربرد تکنیک های مبتنی بر نظریه ی شناختی - رفتاری میزان صمیمیت و صمیمیت عاطفی و جنسی زوجین را افزایش داده است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، شناختی، رفتاری، صمیمیت عاطفی، صمیمیت، صمیمیت جنسی
  • مریم علیجانی * صفحه 89

    بررسی تاریخ ادیان نشان داده است که ایمان به خدا در درمان بیماری های روانی و تحقق احساس امنیت و آرامش و پیشگیری از اضطراب و بیماری های روانی ناشی از آن موفق است.
    هدف از پژوهش حاضر نیز بررسی نوع هویت دینی (کلیشه ای، موفق، آشفته و دیررس) و ارتباط آن با سلامت روان جوانان بود. بر این اساس تعداد 500 دانشجوی دختر و پسر 20 تا 30 سال از کلیه ی دانشکده های دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب با توجه به تعداد دانشجویان هر دانشکده و تعداد نمونه مورد نظر به صورت تصادفی انتخاب شدند و به وسیله دو پرسش نامه هویت دینی و سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که بین هویت دینی و سلامت روان رابطه وجود داشت. افراد دارای هویت دینی موفق، از تعاملات و کنش اجتماعی موفق برخوردار و سطح اضطراب و افسردگی آنان پایین بود. افراد دارای هویت دینی آشفته و دیررس، دارای سطح اضطراب و افسردگی بالا و از لحاظ کنش اجتماعی افرادی ناموفق بودند. از طرف دیگر افراد دارای هویت دینی کلیشه ای از مشکلات مسائل روان شناختی مورد بررسی پژوهش حاضر برکنار بودند

    کلیدواژگان: سلامت روان، هویت دینی موفق، هویت دینی کلیشه ای، هویت دینی آشفته، هویت دینی دیررس
  • فرشته با عزت*، شکوه سادات بنی جمالی، داود معظمی صفحه 107

    در پژوهش حاضر، اثرات درمان نوروسایکولوژی در کارآمدی خواندن دانش آموزان با نارساخوانی تحولی نوع زبان شناختی (L)، با روش تجربی مورد بررسی قرار گرفت. به منظور انجام این پژوهش، 82 نفر از دانش آموزان مشکوک به نارساخوانی، از میان جامعه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر تهران از پایه های سوم، چهارم و پنجم، به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، انتخاب و سپس از میان آنها تعداد 30 دانش آموز پس از اجرای آزمون های تشخیصی)از جمله آزمون هوشی و کسلر کودکان، آزمون اختلال خواندن، آزمون ADHD و آزمون اختلال سلوک(به صورت هدفمند برگزیده شدند. سپس، آزمودنی های نارساخوان بر مبنای مقیاس طبقه بندی باکر، در دو گروه آزمایشی و گواه نوع L)تعداد هر گروه 15 نفر(به صورت تصادفی جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون در هر دو گروه، گروه آزمایشی به مدت 20 جلسه، تحت درمان شیوه های نوروسایکولوژی (HSS) قرار گرفت. اما در مورد گروه گواه، هیچ گونه روش درمانی اعمال نشد. پس از آن، در هر دو گروه آزمایشی و گواه، پس آزمون (بلافاصله پس از اتمام درمان) و آزمون پی گیری)پس از گذشت 4 ماه(به اجرا درآمد. سپس داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس آمیخته، تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و آزمون آماری t وابسته، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهشی حاکی از آن بود که اولا مداخله های نوروسایکولوژی بر مبنای مدل تعادل خواندن باکر سبب افزایش میزان دقت و درک خواندن دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی تحولی نوع زبان شناختی گردید. ثانیا، کاربرد این شیوه های درمانی موجب پایداری اثرات درمان)پس از گذشت 4 ماه(در این گروه از کودکان شد. بر مبنای نتایج این پژوهش، می توان به مربیان اختلالهای یادگیری، روان شناسان، و روان پزشکان پیشنهاد نمود که با استفاده از این روش ها در جهت بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان بکوشند.

    کلیدواژگان: شیوه های درمانی نوروسایکولوژی، کارآمدی خواندن، نارساخوانی تحولی
  • مهرانگیز پیوسته گر، سوسن سیف، زهرا درویزه، مه سیما پور شهریاری صفحه 125

    رابطه بین سبک دلبستگی والدین و اختلال دلبستگی در کودکان دبستانی موضوع مورد مطالعه در پژوهش حاضر است. نمونه مورد بررسی شامل 605 دانش آموز بود، که 324 نفر آنها دختر و 281 نفر آنها پسر بودند. این دانش آموزان از مدارس ابتدایی شهر تهران در سه مقطع تحصیلی (سوم و چهارم و پنجم) با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای برگزیده شده بودند. برای سنجش فرضیه ها از آزمون سبک های دلبستگی (تجدید نظر شده) و آزمون اختلال دلبستگی رندالف و آزمون بندر گشتالت و یک پرسش نامه جمعیت شناختی محقق ساخته استفاده به عمل آمد.
    نتایج نشان داد که سبک دلبستگی ناایمن/ اضطرابی والدین بهترین پیش بینی کننده اختلال دلبستگی کودکان محسوب می شود. به علاوه بین تعارضات زناشویی میان والدین، تفاوت سنی بین آنها (بیش از ده سال) و نیز وضعیت نامناسب مالی خانواده و اختلال دلبستگی کودک همبستگی مثبت وجود داشت. همچنین بین سبک دلبستگی ناایمن والدین با تعارضات زناشویی میان آنها و وضعیت نامناسب مالی خانواده، همبستگی مثبت معنادار وجود داشت.

    کلیدواژگان: دلبستگی بزرگسالان، اختلال دلبستگی، مدل های فعال درونی
  • سید محمدرضا تقوی*، سید حسین سلیمی صفحه 147

    حافظه آشکار برای محرکهای تهدید کننده و غیر تهدید کننده در گروهی از نوجوانان ایرانی با اضطراب بالینی (29=n) اضطراب غیر بالینی (27=n) و گروه بهنجار (29=n) مورد آزمایش قرار گرفت. سن آزمودنی های مطالعه حاضر بین 11 تا 18 سال بود و سه گروه آزمودنی برای متغیرهای سن، جنس و عملکرد تحصیلی همتا سازی شدند....

    کلیدواژگان: حافظه آشکار، نوجوانان مضطرب، شیراز (ایران)
  • صفحه 155
|
  • Page 7

    The aim of this study was to examine the relationship between high school teachers' life styles and their psychological disorders in Isfahan. 224 high school teachers were selected randomly through clustral sampling. Life Style Questionnaire and SCL-90-R were used to collect data. Reliability coefficient of Life Style Questionnaire was 0.88 and SCL-90-R was 0.98. The results showed that the life style of high school teachers in Isfahan was desirable. The most noticeable disorders in high school teachers were interpersonal sensitivity and obsessive- compulsive disorders. There was a significant relationship between life style and psychological disorders of high school teachers (P < 0.001) and the equation was reversed. There was also a significant relationship between male/females and level of education with psychological disorders. The level of disorders was shown more among male than female teachers. There was a significant difference (P < 0.05) in life styles of male and female teachers.

    Keywords: Life Style, Psychological Disorders, High School Teachers
  • Page 19

    In this research the relation between client's consultative satisfaction, situation and processing variables were studied. According to its goals and their variables involved, this study is considered as a survey research. 126 clients who discontinued their consultative sessions at the Tohid Counseling and Psychological Services Center were selected as the subjects of the study via available sampling in the 1381-1382 academic year. Data were collected using a questionnaire prepared by the researcher with 23 questions and analyzed via analysis of variance, discriminate analysis, t-test and the Scheffe procedure. Age, gender, marital and academic status of the samples did not have a meaningful relation with their satisfaction. However, number of sessions, length of the therapeutic sessions to be admired, on time and the admissions attitude, responsibility of the client to their homework, their attitude towards counseling had meaningful relation with client satisfaction. The results of this study can be a reliable and efficient source to guide and to direct activities of the counseling units.

    Keywords: Client, Client Satisfaction, Consultative Services, Consultation Center
  • Page 33

    The aim of this study was to investigate the psychological risk factors of attempting suicide among college students. Psychological risk factors included were anxiety, somatoform, bipolardisturbance, dysthymia, alcohol dependence, drug dependence, delusional disorder, major depression, and paranoid. This was an ex-post facto study which was done by questionnaire. 30 students who were attempting suicide and 30 students who did not attempt suicide were paired with each other based on their age, gender, marital status, field of study and academic year. These students completed MCMI-II questionnaire. Two groups of the subjects, i.e. attempted and nonattempted suicide, were significantly different in terms of symptomalogy of all the clinical disorders including anxiety, somatoform, bipolar-disturbance, dysthymia, alcohol dependence, drug dependence, delusional disorder, major depression and paranoid. Psychological risk factors and mental disorders played an important part for those who were attempting suicide. Therefore by considering psychological status of students one can identify vulnerability people who are attempting suicide and prevent their attempt to suicide. In addition, by improving metal health of college students the risk of suicidal attempt can be reduced.

    Keywords: Attempted Suicide, College Students, Psychological Risk Factors, Clinical Disorders Symptoms, MCMI II Test
  • Page 51

    The purpose of this research was standardization, reliability, and validity of optimism scale (LOT) between citizens of Esfah􀆗n. 120 citizens of Esfah􀆗n city selected by cluster sampling method. Optimism, self mastery, depression scale, and personal characteristics form were administered to them. This research was a survey that encompasses descriptional, evaluation, comparison, and correlation method. Finding of research revealed percentiles and standardized (T) scores as the norms of optimism scale. Cut-off point of standardized (T) test for males were ascertained 32 and 13 and 30 and 16 for females. The results of scale’s item analysis showed that all of the scales items had a significant and positive relationship with total scores of the scale. Reliability coefficient was computed 0.74 and 0.87 using Cronbach’s Alpha reliability test and test-retest method respectively .validity coefficient of optimism was computed by criteria related approach. Validity coefficient between optimism, depression, and self mastery were -0.649 and 0.725 respectively. Factor analysis revealed two dominant factors that called positive attitude toward event and hope for future. Other findings showed that there was significant relationship between optimism, self mastery, age, depression, income, mother’s age, and season of birth, (P < 0.05). Results showed that gender is not an influential factor on optimism, selfmastery, and depression. With respect to finding it was concluded that optimism scale can be used to test people’s optimism.

    Keywords: Life Orientation Test (LOT), Optimism, Self mastery, Depression, Standardisation, Reliability, Validity
  • Page 89

    Study of religions history has shown that belief in God is effective in treatment of psychological disorders, also security, and peace in mind and preventing from anxiety and consequent disorder. The purpose of this research was to investigate the relationship between religious identity and mental health. 500 students, boys and girls between 20 to 30, randomly selected from different faculties of Islamic Azad University (Tehran South Branch). The samples were tested by two questionnaires: Religious Identity, and Goldberg’s General Health Questionnaire (GHQ). The obtained results show that: There was a relationship between Religious Identity and mental health. Those students, who had “Achievement identity”, had successful social interaction, and suffered less from anxiety and depression. Those who had “diffused and moratorium Identity” suffered more from anxiety and depression and their social interaction was unsuccessful. On the other hand those who have “foreclosure identity”, were not face to such psychological problem in this research

    Keywords: Mental Health, Achievement Identity, Foreclosure, Identity, Diffusion Identity, Moratorium
  • Page 107

    The research at hand investigates the effects of neuropsychological treatment on reading efficiency of students suffering from developmental dyslexia (L-type). Eighty two students suspected of dyslexia were elected from community of students the third, forth, and fifth grade elementary school through cluster sampling. Diagnostic tests (including Wechsler’s intelligence scale for children reading disorder, ADHD, and conduct disorder tests) were administered based on which thirty students were purposefully selected .The evaluated sample was then randomly divided into two categories based on Bakker’s classification, each consisting of fifteen students (the L-type experimental and control groups). Pre-tests were then administered after which the L-type experimental group received neuropsychological treatments (HSS) through 20 sessions. Control group, however, did not receive any treatment. Subsequent to the mentioned procedures, post-tests were administered (immediately) while follow up tests were administered (after a period of four months). Data was analyzed through Mixed ANOVA, variance analysis of repeated measure and Dependant T-Tests. Research findings indicate that neuropsychological interventions based on Bakker’s balance model of reading, increases reading accuracy and comprehension of students suffering from developmental dyslexia of the L-type. Follow up tests indicated the permanence of the effects of neuropsychological interventions after duration of four months. It is recommended that learning disability educators, physician, and psychologists administer Bakker’s neuropsychological treatment methods for the improvement of the reading efficiency in students suffering from developmental dyslexia.

    Keywords: Neuropsychological Treatment Procedures, Reading Efficiency, Developmental Dyslexia
  • Page 125

    The purpose of this research is to examine the relationships between parent’s attachment style and children’s Attachment disorder in school-age children. The sample consisted of 324 girls and 281 boys that were selected from Tehr􀆗n public primary schools of three grades (3, 4, and 5) by a random multistage sampling method. To verify the hypotheses, The Attachment Styles Questionnaire (Revised), the Randolph Attachment Disorder Questionnaire (RADQ), the Bender Gestalt Test (BG), and one questionnaire for demographic information were used. The findings indicated that parent’s insecure/anxiety attachment can significantly predict attachment disorder of their children. Parents of insecure attachment reported higher levels of marital discord and lower in socioeconomic status than did parents of secure attachment. Also, marital discord, difference of age between parent (more ten years) and low income family was significantly related to the attachment disorder.

    Keywords: Adult Attachment, Attachment Disorder, Internal Working Models
  • Page 147

    Explicit memory for threat and non-threat stimuli was examined in Iranian adolescents aged between 11 to 18 years. Clinically anxious (n=29), subclinically anxious (n=27), and normal controls (n=29) were matched for age, gender and academic performance. Participants asked to encode the stimuli words including threat, depression, positive and neutral words, presented on a screen one after another. Content-specificity hypothesis predicts anxious individuals should show a memory bias favouring anxiety information. However, Williams et al’s theory does not predict such a bias. The present study conducted to examine the two different theories. In sum, the results support the Williams et al’s theory. Although, anxious patients compared to the sub-clinically anxious individuals, show a memory bias towards threat words. The difference between the two anxious groups and theoretical implications with regard to the two theories are discussed.

    Keywords: Explicit Memory, Anxious Adolescents, Shiraz (Iran)