فهرست مطالب

رستنیها - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1385)

نشریه رستنیها
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1385)

  • 197 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/09/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعیده دهقانپور فراشاه، بهرام شریف نبی*، آقا فخر میرلوحی صفحه 1
    در این پژوهش قارچ های اندوفیت از غلاف برگ و بذرها میزبان های گیاهی Melica persica، Bromus tomentellus، Festuca ovina، F. pratensis، F. arundinacea و Lolium prenne جداسازی گردید. پس از استخراج DNA ژنومی این جدایه ها به منظور تایید حضور گونه های اندوفیت از سه جفت آغازگر، IS1/IS3، ITS1/ITS4 و 111/112 استفاده گردید. نتایج حاصل از PCR با این سه جفت آغازگر نشان داد که اکثر جدایه های مورد استفاده در این پژوهش از گروه قارچ های اندوفیت و از جنس Neotyphodium و جدایه های مربوط به arundinacea Festuca متعلق به گونه N. coenophialum بودند. برای تکثیر نواحی ITS1 و ITS2 و ژن 5.8 S از آغازگرهای ITS1 و ITS4 استفاده شد و سپس برش آنزیمی به وسیله آنزیم های محدودگر Sau3AI و CfoI انجام گرفت. نتایج PCR-RFLP نشان داد که جز در چند مورد، نتایج حاصل از هضم آنزیمی با نتایج حاصل از بررسی خصوصیات مورفولوژیکی و انجام واکنش PCR با سه جفت آغازگر مذکور همخوانی داشت.
    کلیدواژگان: قارچ های اندوفیت، RFLP، PCR، Neotyphodium، تاکسونومی
  • احمد قهرمان، علیرضا نقی نژاد*، بهنام حمزه ای، فریده عطار، مصطفی اسدی صفحه 17
    زون جنگلی جلگه ای در شمال ایران توسط باقیمانده های جنگلی بسیار کوچک توسکا که با غالبیت یا تقریبا غالبیت عنصر اگزینو- هیرکانی توسکای قشلاقی (Alnus glutinosa subsp. Barbata) همراه است، اشغال شده است. اولین سیاهه گونه های موجود در این جنگل ها در ایران ارایه می شود. این لیست براساس برداشت 133 قطعه نمونه در هشت منطقه جنگلی انتخاب شده و همچنین جمع آوری تکمیلی فلور از اطراف قطعات نمونه می باشد. در مجموع 209 آرایه که از میان آن ها 25 آرایه انحصاری ناحیه هیرکانی است جمع آوری و شناسایی شده است. تقسیم بندی اشکال زیستی گیاهان مورد مطالعه نشان می دهد که ژئوفیت ها و فانروفیت ها از بالاترین درصد گیاهان در تمامی مناطق مورد مطالعه برخوردارند. از دیدگاه پراکنش جغرافیایی بیشترین درصد پراکنش جغرافیایی متعلق به عناصر اروپا- سیبریایی و چند ناحیه ای می باشد. تنوع و اختلافات اشکال زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان بین مناطق جنگلی مختلف، مورد بحث قرار گرفته است. محاسبه شاخص تشابه بین مناطق مورد مطالعه، اختلافات و شباهت هایی را در ترکیب فلوریستیک بین آن ها نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مناطق پست خزری، Alnus glutinosa ssp، barbata، توسکا، فلور، کورولوژی، شکل زیستی، شاخص تشابه
  • محمد امین سلطانی پور* صفحه 19
    در این بررسی تعداد 191 گونه گیاهی از سطح جزیره هرمز جمع آوری و شناسایی گردید که به 44 تیره (یک تیره بازدانه، 40 تیره دو لپه ای و سه تیره تک لپه ای) و 142 جنس تعلق دارند. از میان گونه های تشخیص داده شده نه گونه (4.7 درصد) انحصاری ایران هستند. تیره های Papilionaceae با 26 گونه، Gramineae با 23 گونه و Compositae با 20 گونه مهم ترین تیره های گیاهی منطقه هستند. بررسی شکل زیستی نشان داد که تروفیت ها با 47.6 درصد (91 گونه) فراوان ترین شکل زیستی هستند. شکل های زیستی کامفیت با 22.5%، همی کریپتوفیت با 17.3% و فاتروفیت با 9% در درجه بعدی اهمیت قرار دارند. ژئوفیت ها با شش گونه و هلیوفیت ها با یک گونه اهمیت کمتری دارند. بررسی پراکنش جغرافیایی این گیاهان نشان داد که 44.5% گونه ها (85 گونه) به ناحیه صحارا- سندی و 40.8% گونه ها مشترک در این ناحیه با عناصر نواحی دیگر است. 3.7% گونه ها (هفت گونه) جهان وطن و 2.6% گونه ها (پنج گونه) متعلق به ناحیه ایرانو- تورانی هستند.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، جغرافیای گیاهی، جزیره هرمز، استان هرمزگان
  • محمدرضا آصف*، رسول زارع صفحه 35
    دراین تحقیق سه گونه قارچ قارچزی از جنس Hypomyces شامل H. polyporinus، Hypomyces aurantius و H. rosellus به ترتیب به عنوان فرم های جنسی C. clavisporum، Cladobotryum varium و C. dendroides برای نخستین بار از ایران گزارش شده و مورد بررسی قرار گرفته اند. گونه های C. varium و C. dendroides پیش از این از میزبان های قارچی گزارش شده ولی فرم جنسی آن ها مشاهده نشده بود. همچنین C. clavisporum و ارتباط آن H. polyporinus نیز برای نخستین بار گزارش می گردد.
    کلیدواژگان: قارچ های قارچزی، تلئومورف، Hypomyces، Cladobotryum
  • سپیده ساجدی *، فریبا شریف نیا، مصطفی اسدی صفحه 43
    در تحقیق حاضر میوه، برگ و ساقه 18 گونه و چهار زیر گونه از جنس Isatis و همچنین دو گونه از جنس Pachypterygium (که در مطالعات ریخت شناسی احتمال تعلق آن ها به جنس Isatis تقویت شده بود)، از نظر ساختار تشریحی مورد مطالعه قرار گرفت. درنتیجه این تحقیق مشخص گردید که تشریح میوه صفات خوبی را برای جداسازی اعضای جنس Isatis در سطح گونه ها و بخش ها به دست می دهد. برای مثال، در اغلب گونه های بخش Apterolobus نسبت بال میوه به حجره بسیار کم است و میوه دارای رگه های مشخص می باشد و حفره میانی تقریبا مدور است، اما در بخش Isatis نسبت بال به حجره تقریبا بزرگ است و بال ها اغلب بیضوی می باشد. وجه تمایز بخش Samerarioides وجود بال های گسترده و حجره گرد می باشد. در بخش Eremoglaston نیز صفات انتهای بال افتراق این بخش را با سایر بخش ها به وضوح نشان می دهد. همچنین به وضوح نشان داده شده که در گونه های P. brevipes وP. multicaule حاشیه بال ضخیم نشده است. با توجه به این که در فلورات ایرانیکا صفت فوق به عنوان تنها عامل جداکننده جنس Pachypterygium از Isatisمطرح شده است، این مشاهده ضرورت ادغام را با در نظر گرفتن وجوه تشابه قوی به دست آمده تقویت می کند. در بررسی تشریحی برگ ها نیز نظم تقریبی در سطح بخش ها مشاهده شد. در برش گیری از ساقه صفت جداکننده عمده ای یافت نشد.
    کلیدواژگان: بررسی تشریحی، Pachypterygium، Isatis
  • فاطمه ناصر نخعی*، محمدرضا رحیمی نژاد صفحه 55
    چاودار (Secale cereale) نوعی غله شناخته شده است که امروزه از جایگاه تثبیت شده ای در جهان به ویژه در شمال اروپا برخوردار است. در این تحقیق ریخت شناسی، تاکسونومی و سیتوتاکسونومی این گیاه در ایران مطالعه گردید. با توجه به بررسی منابع و مطالعه نمونه های جمع آوری شده از سراسر ایران و نمونه های هرباریومی، از نظر تاکسونومیک مشخص شد که دو زیرگونه cereale و ancestrale در ایران وجود دارد و ارزیابی 12 صفت کمی و کیفی و تحلیل فنتیک نیز آن را تایید کرد. از مهم ترین صفات جهت جدا کردن این دو زیرگونه، صفت ریخت شناختی جداشدن یا جدانشدن محور اصلی سنبله است. در بخش سیتوتاکسونومی بذر ده واحد جمعیتی این گونه جهت مطالعات میتوزی مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت دیپلویید بودن آن با 2n=14 و عدد پایه کروموزومی 7 تعیین شد. بعضا این اعداد با حضور کروموزوم های B تنوع نشان دادند (متن کامل مقاله در قسمت انگلیسی ارایه شده است).
    کلیدواژگان: Secale cereale، چاودار، سیستماتیک، سیتوتاکسونومی، ایران
  • مه لقا قربانلی، الهام مقیسه، آرین ساطعی* صفحه 57
    در پژوهش حاضر تاثیر خاک غیرشور، با شوری کم، متوسط و زیاد (به ترتیب باهدایت الکتریکی خاک (EC) 1، 7، 10 و 18 دسی زیمنس بر متر) بر محتوای یونی و پرولین اندام های مختلف کلزا در دو رقم PF 7045.91 و Hyola 401 مورد بررسی قرار گرفت. همچنین ارزش مقایسه این تغییرات به عنوان معیاری در برآورد تحمل هر یک از این دو رقم به شوری بررسی گردید. گیاهان دوره کامل رشد و نمو را در کشت های گلدانی طی کرده و در ماه پنجم پس از انتخاب تصادفی، مقدار پرولین در ریشه و اندام هوایی و محتوای یون ها در ریشه، ساقه، برگ روزت و برگ گل آذینی مورد سنجش قرار گرفتند. بنابر نتایج حاصل، با افزایش ریشه، شوری خاک، محتوای کلر، سدیم و پرولین در هر دو رقم افزایش می یابد. محتوای پتاسیم در هر دو رقم همراه با افزایش شوری، کاهش می یابد. محتوای کلسیم در ریشه کاهش و در اندام هوایی افزایش می یابد. محتوای منیزیم در ریشه ابتدا کاهش و سپس افزایش می یابد. به طور کلی در شوری کم و متوسط تفاوتی بین دو رقم از لحاظ تحمل به شوری دیده نشد و فقط در شوری زیاد تحمل رقم PF بیشتر از رقم Hyola است.
    کلیدواژگان: شوری، یون، پرولین، کلزا
  • سیداکبر خداپرست* صفحه 69
    به منظور شناسایی قارچ های مولد کپک دوده ای مطالعه ای از سال 1381 در استان گیلان شروع شد که طی آن دو گونه آسکومیست و هفت گونه از قارچ های میتوسپوریک به عنوان عامل کپک دوده ای روی درختان مرکبات شناسایی شدند که عبارتند از:Aithaloderma ferrugineum، Trichomerium grandisporum، Chaetasbolisia microglobulosa Conidiocarpus penzigii، C. cf. caucasicus، Polychaeton sp.، P. artocarpi، Tripospermum roupalaeو Leptoxiphyam sp.
    در این مطالعه معلوم شد که قارچ های مولد دوده تنوع قابل ملاحظه ای روی مرکبات دارند اما گونه Capnodium citri که اغلب در منابع علمی از آن به عنوان عامل کپک دوده ای مرکبات نام برده شده است در استان گیلان دیده نمی شود. همچنین ترکیب جدید Polychaeton artocarpi بر اساس نام گونهMicroxyphium artocarpi و نمونه ایرانی معرفی شده است. براساس منابع در دسترس کلیه گونه های شناسایی شده برای اولین بار از ایران گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: قارچ، کپک دوده ای، مرکبات، گیلان، Capnodiales
|
  • S. Dehghanpour Farashah, B. Sharifnabi*, A.F. Mirlohi Page 1
    Endophytic fungi have mutualistic relationship with the plant family Poaceae. These fungi confer characteristics such as yield increase and biotic and abiotic stress resistance to host plants. Endophytes are classified in the familyClavicipitaceae. The endophytes spend all their life cycle in the aerial parts of plant hosts and live intercellularly. In the present investigation, endophytic fungi were isolated from seed and leaf sheath of Festuca arundinaceae, F. ovina, F. pratensis, Bromus tomentellus, Melica persica and Lolium prenne. Genomic DNA was extracted and three sets of primers: ITS1/ITS4, IS1/IS3 and 111/112 were used to detect and identify endophytes. The results of PCR with three paires of primers indicated that most of isolates used in research were endophytic fungi belonging to Neotyphodium and isolates of F. arundinacea were N. coenophialum.
    Keywords: Endophytic fungi, Neotyphodium, PCR, RFLP, taxonomy
  • A. Ghahreman, A.R. Naqinezhad*, F. Attar, B. Hamzehee, M. Assadi Page 17
    The Caspian (Hyrcanian) lowland forest zone in northern Iran is characterized by small remnant alder forest communities, dominated or subdominated with an Euxino-Hyrcanian element, Alnus glutinosa ssp. barbata. The first floristic inventory of these alder forests in northern Iran is presented. The floristic catalogue is based on the data of 133 phytosociological releves in eight different alder forest sites and on a supplementary floristic inventory of the same sites. Totally, 209 taxa were determined out of which 25 taxa are endemic of Hyrcanian district. Classification based on life form, indicates that the geophytes and phanerophytes make up the largest proportion of the plants in the studied flora.
    Keywords: Caspian lowlands, Alnus glutinosa ssp. barbata, Black alder, flora, chorology, Life form, Similarity index
  • M.A. Soltanipoor* Page 19
    Hormoz Island with 41 km³ area located in south of Bandar Abbas in Hormozgan Province in 27º 2´ to 27º 6´ N and 56º 25´ to 56º 31´ E geographical position. In this study, 191 species are introduced. These species belong to 44 families (One family of Angiosperms, 40 families of Dicotyledones and 3 families of Monocotyledones) and 142 genera. Of the species recognized, nine species (4.7%) are endemic to Iran. Papilionaceae with 26 species, Gramineae with 23 species and Compositae with 20 species are main families of this region. Life forms by using Raunkier method showed that, Therophytes with 47.6% (91 species) of species are the most frequent life forms. Chamaephytes with 22.5%, Hemichryptophytes with 17.3% and Phanerophytes with 9% are other life forms. High percentage of Therophytes indicates that, the area has dry and deserty climate. Geophytes with 6 species and Helophytes with one species are less important. Investigation on geographical distribution of plants species showed 44.5% (85 species) of species belong to Saharo-Sindian, 40.8% of species are common between Saharo-Sindian with others zones, 2.6% (5 species) to Irano-Touranian and 3.7% percent (7 species) to Cosmic zones.
    Keywords: flora, Plant geograghy, Life form, Hormoz Island, Hormozgan Province, Iran
  • M.R. Asef*, R. Zare Page 35
    Three Hypomyces and one Cladobotryum species are studied and reported as new records and also new anamorph/teleomorph connections of fungicolous fungi for Iran. Anamorphs of two species H. aurantius and H. rosellus (Cladobotryum varium and C. dendroides, respectively) have already been reported from Iran. The anamorph/teleomorph association of H. polyporinus/C. clavisporum was also found and was reported for the first time here. In order to clarify the anamorph/teleomorph associations in all cases a single-ascospore culture was obtained on PDA and MEA and the resulting anamorph was identified.
    Keywords: fungicolous fungi, Teleomorph, Cladobotryum, Hypomyces
  • S. Sajedi*, F. Sharifnia, M. Assadi Page 43
    As a complement to morphological research on the genus Isatis (Brassicaceae), an anatomical study was conducted on the fruit, leaf and stem of 18 species and four subspecies of this genus, as well as two species belonging to the genusPachypterygium. Inclusion of the members of the later genus in the study was to clarify the evidences that supported their affinity to the genus Isatis. As a result, it was found that, fruit and leaf anatomy yields useful information for the genera under study, as documented by photographs taken from transverse section of these organs and the stem. It also supported the idea of transferring Pachypterygium brevipes and P. multicaule to the section Eremoglaston of Isatis, as the fruit anatomy of these species showed that the only stated distinctive characteristic of them from Isatis, i.e. thickened fruit margins, did not hold good.
    Keywords: Isatis, Brassicaceae, Pachypterygium, Anatomy
  • F. Nasernakhaei*, M.R. Rahiminejad Page 55
    Secale cereale (rye) with its vitally importance can have a marked place in the world cereal production, particularly in North Europe. This study concerns morphology, taxonomy and cytotaxonomy of this species in Iran. Based on the evaluation of 12 qualitative and quantitative morphological characters and using phenetic analysis, it was revealed that, S. cereale occurs in Iran with two subspecies, namely, cereale and ancestrale. Our results showed that the rachis fragility could be considered as a distinctive character between the above taxa. The cytotaxonomic observations of 10 populations showed that all the Iranian S. cereale gene pool belongs to the diploid (2n=14) level. Only one population showed two B-chromosomes.
    Keywords: Secale cereale, Rye, systematic, Cytotaxonomy, Iran
  • M. Ghorbanli, A. Sateei, E. Mogheiseh* Page 57
    The effects of non-saline soils with low, medium and high salinity, (EC = I, 7, 10 and 18 decisiemens per meter, respectively) on ion content and proline, were studied in different organs of two colza (Brassica napus L.) cultivars, namely, PF 7045.91 and Hyola 401, in pot culture conditions and also the efficiency of comparing these changes were used as a tool for this study. Plants were grown in plastic pots filled with soils with different electrical currencies mentioned above, collected from different areas of the Golestan Province, Iran. After five months, randomly selected plants were used for determining proline content of root and shoot and also content of root, stem, rosette and inflorescence leaves. Results showed that, salinity increased the content of sodium, chlorine, and proline in each two cultivars. The potassium content in each two cultivar decreased under salinity. The calcium content decreased in root and increased in shoot.
    Keywords: salinity, Ion, proline, Colza, Brassica
  • S.A. Khodaparast* Page 69
    This study was carried out to determine species composition of sooty mold fungi on Citrus species in Gilan Province, which is located in the North of Iran. This region isolated by Alborz mountain range from other parts of the country with maximum rainfall about 2000 mm/year. A total of seven species belonging to various genera of mitosporic fungi viz., Conidiocarpous penzigii, C. cf. caucasicus, Chaetasbolisia microglobulosa, Leptoxyphium sp., Polychaeton artocarpi, Polychaeton sp. and Tripospermum roupalae were identified. Moreover, two ascomyctes species including Aithaloderma ferrugineum and Trichomerium grandisporum are also recorded as causal agent of sooty mold on Citrus plant in this region. Polychaeton artocarpi is proposed as a new combination. According to literatures, all above-mentioned taxa, are new to Iran mycoflora.
    Keywords: fungi, Sooty mold, citrus, Gilan, Capnodiales, Iran
  • Page 87