فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1385)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1385)

  • 72 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/05/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • وحید خوری، محسن نایب پور، الناز رخشان، عباس میر عباسی، مهندس مسعود زمانی، نویسنده مسوول: وحید خوری صفحه 1
    زمینه و هدف
    گزارش های متعدد در منابع مختلف در مورد اثرات قلبی و عروقی گیاه بهار نارنج (Citrus aurantium) اشاره شده است. در مطالعه حاضر اثرات غلظت های مختلف (0.3، 0.2 و 0.1) اسانس این گیاه روی خواص الکتروفیزولوژیک گره دهلیزی بطنی با کمک مدل گره دهلیزی- بطنی ایزوله خرگوش مورد مطالعه قرار گرفت. هدف دوم مطالعه حاضر بررسی نقش حفاظتی اسانس بهار نارنج در اثرات آریتموژن اوبایین بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است. در تمام آزمایش ها خرگوش های نر نژاد نیوزلندی با استفاده از تکنیک پرفیوژن گره دهلیزی بطنی ایزوله در شرایط مناسب آزمایشگاهی و در 3 گروه جداگانه انجام شد. در گروه اول به صورت قبل و بعد اسانس بهار نارنج با غلظت های ml/l 0.3، 0.2 و 0.1 روی خواص الکتروفیزولوژیک گره دهلیزی بطنی خرگوش مورد مطالعه قرار گرفت. کلیه مراحل فوق در سری دوم و سوم برای وراپامیل (0.1 میکرومولار) و ائوبایین (0.1 میکرومولار) به تنهایی و در حضور بهارنارنج (v.v0.3) تکرار شد. تعداد گروه های مورد آزمایش سه گروه و در هر گروه 6 خرگوش و جمعا 18 خرگوش مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز آماری و آنالیز منحنی های غیرخطی نیز با کمک نرم افزار SPSS و روش Marquardt انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق بیانگر تاثیر معنی دار غلظت های مختلف عصاره گیاه در افزایش پارامترهای الکتروفیزولوژیک پایه (زمان هدایت دهلیزی – بطنی، ونکباخ، زمان تحریک ناپذیری کارکردی) و رفتارهای وابسته به سرعت (تسهیل و خستگی) گیاه می باشد. به طوری که زمان هدایت دهلیزی- گره ای در غلظت ml/l 0.3 از 3.6±32.6 میلی ثانیه به 6.08±40 میلی ثانیه و زمان FRP از 5.1±147 به 3.6±166.6 میلی ثانیه افزایش معنی داری نشان داد (0.05>P). همچنین نقش حفاظتی بهار نارنج در مقابل اثرات دپرسانت اوبایین روی گره دهلیزی بطنی دیده شد. اثرات اسانس روی مسیر سریع بیشتر از مسیر آهسته بود. میزان تسهیل و خستگی در غلظت 0.3 اسانس به ترتیب 0.3±7.5 و 0.5±6.5 افزایش معنی دار نشان داد (0.05>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق برای اولین بار اثرات دپرسانت بهار نارنج را مطرح می کند و می تواند نقش بالقوه ضدآریتمی این گیاه را مطرح سازد.
    کلیدواژگان: بهار نارنج، آریتمی فوق بطنی، مدل گره دهلیزی بطنی ایزوله
  • زهره مظلوم، سکینه شب بیدار، کامران آقا صادقی، عبدالرضا رجایی فرد، زهره مظلوم صفحه 8
    زمینه و هدف
    هیپرکلسترولمی عامل خطری برای آتروسکلروز است که به تغییرات چربی و کلسترول رژیم جواب متفاوتی می دهد. مطالعات قبلی اثرات متناقضی را از تاثیر لسیتین بر کلسترول و تری گلیسرید پلاسما گزارش نموده اند. این مطالعه به منظور بررسی ویژگی های هیپوکلسترولمیک لسیتین در بیماران مبتلا به هیپرکلسترولمی انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 61 بیمار (27 مرد و 34 زن) با میانگین سنی 14±44 سال، مبتلا به هیپرکلسترولمی مراجعه کننده به درمانگاه مطهری شیراز به طور تصادفی به 2 گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. گروه مورد روزانه 3 عدد کپسول لسیتین (1200 میلی گرم) حاوی 420 میلی گرم فسفاتیدیل کولین، به مدت 6 هفته دریافت کرد. وزن، شاخص توده بدن (BMI) و غلظت چربی های خون در ابتدا و انتهای 6 هفته اندازه گیری شد.
    یافته ها
    مقایسه وزن بدن و نیز شاخص توده بدنی بین گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری را بین دو گروه نشان نداد. میانگین غلظت کلسترول تام، کلسترول LDL و تری گلیسیرید پایین تر و کلسترول HDL بالاتر در گروه مورد در مقایسه با قبل از مطالعه به دست آمد. علاوه بر آن مقایسه میانگین کلسترول تام، کلسترول LDL و تری گلیسرید بین دو گروه کاهش مشخصی را در غلظت کلسترول تام، کلسترول LDL و تری گلیسرید همراه با افزایش مشخص در غلظت کلسترول HDL در گروه مورد نشان داد (0.05>P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که لسیتین می تواند نقش مهمی در بهبود هیپرکلسترولمی داشته باشد و از ویژگی هیپوکلسترولمیک آن می توان در درمان هیپرکلسترولمی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: هیپرکلسترولمی، فسفاتیدیل کولین، آترواسکلروزیس، لسیتین
  • افسانه برقعی، سعیده قره جه، نویسنده مسوول: افسانه برقعی صفحه 15
    زمینه و هدف
    میزان آلودگی به شپش سر در مناطق مختلف کشور از 0.9 درصد تا 20.5 درصد متغیر بوده و در مناطق روستایی شهرستان گرگان این میزان حدود 10.8 درصد به دست آمده است. با توجه به عوارض آلودگی به شپش در اطفال درمان آن اهمیت خاصی دارد. عوامل متعددی چون شکل دارو و طول دوره درمانی در پذیرش درمان نقش به سزایی دارد. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی دو رژیم درمانی پرمترین و کوتریموکسازول در درمان پدیکولوز سرانجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی (RCT) روی دو گروه 100 نفره دانش آموز دختر مقطع ابتدایی شهرستان گرگان که مبتلا به شپش سر بودند، پس از همسان سازی متغیرهای زمینه ای انجام شد. به یک گروه کوتریموکسازول دو قرص دو بار در روز و به گروه دوم شامپوی پرمترین یک درصد داده شد.
    یافته ها
    میزان بهبود با کوتریموکسازول 59 درصد و در مورد پرمترین 65 درصد بود. دسترسی و استفاده از حمام خانگی روی اثربخشی دارو تاثیر مثبت داشت. (0.05>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان اثربخشی دو دارو و عوامل مختلف اجتماعی، اقتصادی وفرهنگی موثر بر آن فعلا درمان با رژیم پرمترین نسبت به درمان خوراکی با کوتریموکسازول ارجح است.
    کلیدواژگان: شپش سر، پرمترین، کوتریموکسازول
  • احمد علی پور، سید محمد سیادتی، نویسنده مسوول: احمد علیور صفحه 19
    زمینه و هدف
    امتحانات یکی از مهم ترین عوامل استرس زا در مدارس و دانشگاه ها هستند که پیامدهای روان- فیزیولوژیک مختلفی دارند، اما اثرات آنها بر کودکان مورد توجه قرار نگرفته است. این مطالعه به منظور بررسی اثرات استرس امتحانات نهایی بر فعالیت محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- آدرنال (تغییرات کورتیزول بزاقی) و فعالیت دستگاه اعصاب خودکار (نبض) در کودکان انجام شد.
    روش بررسی
    100 دانش آموز (50 پسر و 50 دختر) پایه پنجم دبستان از دو مدرسه در منطقه 5 آموزش و پرورش تهران به صورت تصادفی انتخاب شدند و به سوالات پرسشنامه های شخصیتی نوجوانان آیزنک پاسخ دادند. پس از اطمینان از سلامت جسمی و روانی آنها براساس پرونده بهداشتی و معاینات بالینی و کنترل متغیرهای خواب، تغذیه، دارو و ورزش، نمونه های بزاقی و نبض آنها 5 بار یعنی بار اول یک هفته قبل از امتحانات نهایی و سه بار در طول امتحانات ریاضی، تاریخ و علوم و بار پنجم یک هفته پس از امتحانات در ساعات 9 تا 10 صبح گرفته شد. میزان کورتیزول بزاقی در آزمایشگاه با روش الیزا تعیین گردید.
    یافته ها
    میزان کورتیزول در طول امتحانات نسبت به قبل و بعد از امتحانات به صورت معناداری (0.05>P) افزایش یافت و از میان متغیرهای جنسیت، سایکوزگرایی، نوروزگرایی و درونگرایی- برونگرایی تنها تاثیر سایکوزگرایی و درونگرایی- برونگرایی (0.05>P) معنادار بود. همچنین اندازه گیری های مکرر 5 بار نبض آزمودنی نشان داد که میزان نبض نیز در ایام امتحانات در قیاس با قبل و بعد از امتحانات افزایش یافته است (0.05>P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که امتحانات نهایی به عنوان منابع استرس زا کورتیزول بزاقی و نبض کودکان را افزایش می دهند و افزایش کورتیزول تحت تاثیر شخصیت و افزایش نبض تحت تاثیر جنسیت کودکان است.
    کلیدواژگان: استرس امتحان، محور HPA، کورتیزول بزاقی، نبض، شخصیت کودکان
  • مهناز طالبی، اشرف طالبی، محمدحسن نعیمی طبیعی، نویسنده مسوول: مهناز طالبی صفحه 27
    زمینه و هدف
    میگرن سردردی دوره ای، معمولا یک طرفه و اغلب ضربان دار است. این بیماری به طور متوسط در 10درصد جمعیت عمومی دیده می شود. هنوز یک آزمون تشخیصی دقیق و کاربردی در این بیماران شناخته نشده است و تشخیص، عموما بالینی و براساس رد سایر علل است. هدف از این مطالعه، بررسی نقش تشخیصی پتانسیل برانگیخته بینایی در بیماران مبتلا به میگرن بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه آینده نگر مورد- شاهدی، 40 بیمار مبتلا به میگرن در طی سال های 84-1383 در بیمارستان امام خمینی تبریز انتخاب شده و به همراه 40 فرد سالم (به عنوان گروه شاهد) تحت بررسی آزمون پتانسیل برانگیخته بینایی قرار گرفتند. متوسط تاخیر امواج N75، P100، N140 و دامنه موج P100 تعیین و بین دو گروه مقایسه گردید. تعداد موارد افزایش یافته امواج مذکور نیز در دو گروه مقایسه گردید.
    یافته ها
    متوسط تاخیر موج N140 و تعداد موارد افزایش یافته آن و نیز دامنه موج P100 در بیماران به طور چشمگیری بیشتر از افراد سالم بود (0.05>P). متوسط تاخیر موج P100 به طور چشمگیری در بیماران دچار میگرن کلاسیک بیشتر از افراد سالم بود (0.05>P).
    نتیجه گیری
    با وجود حضور پاره ای تفاوت های چشمگیر در نتایج آزمون پتانسیل برانگیخته بینایی در افراد بیمار و سالم، هیچ یک از این موارد (به استثنای بیماران دچار میگرن کلاسیک) را نمی توان به صورت اختصاصی میگرن در نظر گرفت و مطالعات بیشتری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: میگرن با اورا، میگرن بدون اورا، پتانسیل برانگیخته بینایی
  • محمد جواد کبیر، عباسعلی کشتکار، فرهاد لشکربلوکی صفحه 32
    زمینه و هدف
    سازمان بهداشت جهانی برآورد می کند که حدود 27 درصد از کودکان کمتر از 5 سال کم وزن هستند. این مطالعه با هدف ارزیابی شاخص های تن سنجی (کم وزنی، لاغری و کوتاه قدی) کودکان کمتر از 2 سال استان گلستان و ارتباط این شاخص ها با برخی از متغیرهای زمینه ای خانوارها انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 82 روی 1473 کودک صفر تا 24 ماهه ساکن مناطق شهری و روستایی استان گلستان به روش نمونه گیری خوشه ایانجام شد. علاوه بر اندازه گیری وزن و قد کودکان مورد بررسی، اطلاعات زمینه ای مادران آنها نیز از طریق پرسشنامه ساختار یافته ای جمع آوری گردید. به منظور تحلیل داده های مطالعه از آزمون های کای دو معمولی و کای دو روند و رگرسیون لجستیک استفاده گردید.
    یافته ها
    شیوع کم وزنی (خفیف تا شدید) در کودکان مورد بررسی 21.4 درصد (23.6-19.3)، لاغری 16.5 درصد (18.5-14.7) و کوتاه قدی 31.4 درصد (33.8-29.1) بود. بیشترین شکاف بین شیوع سوءتغذیه در دو جنس در کوتاه قدی دیده می شود (پسران 14.3 درصد و دختران 7.2 درصد)، که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (0.05>P). شیوع کم وزنی، لاغری و کوتاه قدی با بالا رفتن سن کودکان افزایش نشان داد. مادران بی سواد 2.8 برابر مادران دیپلم و بالاتر دارای کودک زیر دو سال کم وزن بودند (فاصله اطمینان 95 درصد، نسبت شانس تطبیق داده شده 7-1.1). مادران بی سواد نیز حدود 1.5 برابر مادران دیپلمه یا بالاتر از دیپلم کودک لاغر داشتند که این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (فاصله اطمینان 95درصد، نسبت شانس 4.3-0.5).
    نتیجه گیری
    هر چند شیوع کم وزنی و لاغری متوسط و شدید در کودکان کمتر از دو سال استان نسبت به مطالعه ANIS در سال 1377 افزایش پیدا نموده است، لیکن در مورد کوتاه قدی این افزایش دیده نشد. به نظر می رسد بی سوادی و کم سوادی مادران به عنوان عوامل خطر عمده کم وزنی و کوتاه قدی مطرح می باشد.
    کلیدواژگان: سوءتغذیه، کم وزنی، لاغری، کوتاه قدی، گلستان، شاخص های تن سنجی
  • غلامرضا محمودی، قنبر روحی، محمد موجرلو، حورالنسا شیخ، حسین رحمانی انارکی صفحه 40
    زمینه و هدف
    فرسودگی سندمی است که با خستگی روانی و فقدان کفایت شغلی به روز می کند و شرایط نامساعد فیزیکی و امکانات حرفه ای استرسی را بر پرستار تحمیل می نماید که احتمالا تاثیرگذار بر فرسودگی است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین فرسودگی شغلی پرستاران و رابطه آن با عوامل محیط کار و امکانات تخصصی به عمل آمد.
    روش بررسی
    مطاله حاضر توصیفی و تحلیلی از نوع همبستگی، روی 272 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان در سال های 84-1383 انجام شد. ابراز تحقیق پرسشنامه مسلاچ (MBI) بود که شامل واکنش عاطفی، خستگی روانی، جسمانی، مسخ شخصیت و احساس عدم موفقیت فردی بود. پرسشنامه دو مربوط به عوامل مربوز به محیط کار و امکانات تخصصی بود.
    یافته ها
    از کل 272 نمونه مورد بررسی، بالاترین سطح فرسودگی در بعد عاطفی بود (8/43 درصد). آزمون آماری بین فرسودگی عاطفی و مسخ شخصیت با شرایط فیزیکی محیط کار رابطه معنی داری را نشان داد (p<0/05) همین طور فرسودگی عاطفی از نظر شدت با امکانات تخصصی حرفه ای محیط کار رابطه معنی دار و با مطلوبیت محیط رابطه معکوسی نشان داد (p<0/05).
    نتیجه گیری
    بیشترین سطح فرسودگی در حیطه فرسودگی عاطفی بود و با شرایط محیط فیزیکی و امکانات حرفه ای بخش رابطه داشت و میزان مطلوبیت فیزیکی و امکانات حرفه ای با میزان فرسودگی رابطه معکوس داشت. پیشنهاد می شود مسئولین به بهبود محیط و امکانات تخصصی بخش ها توجه ویژه ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: فرسودگی - پرستاری، محیط فیزیکی، امکانات تخصصی حرفه‎ای
  • عباسعلی کشتکار، سید رضامجدزاده، کاظم محمد، فاطمه رمضان زاده، آرش عازمی خواه، فاطمه حسینی صفحه 47
    زمینه و هدف
    شناسایی و پیش بینی موارد پره اکلامپسی شدید با توجه به وخامت پی آمدهای مادری و نوزادی اهمیت زیادی دارد. در این مطالعه نقش برخی عوامل زمینه ای و مراقبتی همراه با پره اکلامپسی شدید با استفاده از مدل طبقه بندی درختی و رگرسیونی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه روی 1643 زن باردار در 4 بیمارستان منتخب کشور که مبتلا به یکی از شکایت های 53 گانه مرتبط با بارداری در نیمه اول سال 1384 بودند، انجام شد. متغیرهای مرتبط با وضعیت اجتماعی اقتصادی، تاریخچه باروری، سابقه بیماری های زمینه ای، بهره مندی از مراقبت های دوران بارداری، آگاهی از علایم خطر دوران بارداری و تعداد مراقبت ها، ابتلا به برخی مشکلات در بارداری- های قبلی و فعلی و شاخص توده بدنی قبل از بارداری به عنوان متغیرهای پیش بینی کننده و شدت پره اکلامپسی به صورت یک متغیر دو وضعیتی به عنوان متغیر وابسته وارد مدل تجزیه و تحلیل گردیدند. پیش بینی پیامد با استفاده از یک روش ناپارامتری به نام طبقه بندی درختی و رگرسیونی انجام گردید. نتایج تجزیه و تحلیل این مدل با روش رگرسیون لجستیک مقایسه گردید.
    یافته ها
    فراوانی پره اکلامپسی در کل مراجعین 5.2 درصد بود. در مدل 1 متغیرهای ابتلا به سردرد مکرر و درد اپیگاستر در دوران بارداری، تعداد حاملگی های قبلی و میزان بهره مندی از مراقبت های دوران بارداری، پیش بینی کننده در شناسایی موارد پره اکلامپسی شدید بود. در مدل 2 فقط ابتلا مکرر به سردرد و تعداد حاملگی قبلی نقش پیش بینی کننده برای این پیامد وخیم بارداری را داشت. حساسیت در مدل 1 و 2 به ترتیب 47.8 درصد و 39.1 درصد و ویژگی در دو مدل به ترتیب 96.8 درصد و 93.6 درصد بود. در تحلیل رگرسیون لجستیک فقط متغیر ابتلا به سردرد در دوران بارداری با پره اکلامپسی شدید رابطه داشت (نسبت برتری 2.5، فاصله اطمینان 95 درصد 5-1.3).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که با استفاده از متغیرهای قابل سنجش در دوران بارداری، قادر به پیش بینی پیامد پرخطر پره اکلامپسی شدید می باشد. با توجه به تفسیر ساده مدل های درختی و کاربرد آن در تصمیم گیری بالینی، می توان از آنها در سطوح مختلف نظام ارایه خدمات بهداشتی و درمانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی شدید، پیش بینی، روش درخت طبقه بندی و رگرسیونی، اعتباربخشی
  • کاظم قدوسی، جواد عاملی، علیرضا سعادت، وحید پورفرزیانی، فرزاد نجفی پور، غلامرضا کرمی، میرمحسن شریفی بناب، نویسنده مسوول: کاظم قدوسی صفحه 55
    زمینه و هدف
    حوادث قلبی – عروقی از مهم ترین عوامل مرگ و میر در جوامع انسانی است. سیگار و دیس لیپیدمی دو عامل مهم این بیماری می باشند. در این مطالعه نقش این دو عامل و تاثیر مصرف سیگار در ایجاد دیس لیپیدمی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه اپیدمیولوژیک مقطعی روی 9632 نفر از افراد 20سال و بالاتر، از ساکنین تهران که به طور تصادفی انتخاب شدند، انجام پذیرفت. اطلاعات کامل پزشکی، وضعیت تن سنجی (آنتروپومتریک)، میزان فعالیت بدنی و سطح سرمی تری گلیسرید، کلسترول تام FBS، Creatinine، LDL، HDL، اندازه گیری شد. سپس افراد مورد مطالعه به سه گروه سالم، دیس لیپیدمی اولیه و ثانویه تفکیک شدند. با استفاده از روش های آماری، ارتباط بین مصرف سیگار و دیس لیپیدمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    جمعا 5619 زن و 4013 مرد تحت بررسی قرار گرفتند. 68.5درصد افراد مورد مطالعه دچار دیس لیپیدمی بودند. به طوری که 65.8درصد زنان و 72.3درصد مردان مبتلا به یکی از انواع دیس لیپیدمی بودند. 1085 نفر (11.4 درصد) از جامعه مورد تحقیق سیگاری بودند. شیوع دیس لیپیدمی در سیگاری ها 2.73 درصد بود، در حالی که این عارضه در غیر سیگاری ها 67.7درصد بود (0.05>P). همچنین مقایسه سیگاری ها و غیرسیگاری ها نشان می دهد که در افراد سیگاری به طور معنی داری HDL کلسترول سرم کاهش و تری گلیسرید افزایش می یابد و همچنین سطوح کلسترول تام و LDL کلسترول نسبت به افراد غیرسیگاری کاهش می یابد (0.05>P).
    نتیجه گیری
    جامعه شهری تهران از شیوع بالای دیس لیپیدمی رنج می برد. درصد بالایی از جمعیت مبتلا به دیس لیپیدمی ثانویه و همچنین مصرف سیگار می باشند. از آنجا که دیس لیپیدمی ناشی از مصرف سیگار قابل پیشگیری و اصلاح پذیر است، توسعه برنامه های آموزشی در این مورد به خصوص در بین قشر جوان، ضروری است.
    کلیدواژگان: دیس لیپیدمی اولیه، دیس لیپیدمی ثانویه، مصرف سیگار
  • کیومرث قاضی سعیدی، رقیه هاشم زاده، مریم محمدی، فرحدخت فاطمی نسب، عزت الله قائمی، نویسنده مسوول: کیومرث قاضی سعیدی صفحه 60
    زمینه و هدف
    مایکوباکتریوم مارینوم عامل سل یا مایکوباکتریوزیس ماهی می باشد. زیستگاه طبیعی آن آب بوده و قادر است از طریق خراش پوستی در بدن انسان وارد شده و ضایعات گرانولومایاستخر شنا یا تانک ماهی را ایجاد نماید. این بیماری شغلی است و در کارکنان مراکز صید از شیوع بالاتری برخوردار است. این مطالعه به منظور بررسی فراوانی این باکتری در ماهی ها و نیز ضایعه گرانولوماستخر شنا در کارکنان شیلات در آشوراده انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، معاینه بالینی از 387 نفر از کارکنان شیلات آشوراده که با ماهی تماس داشتند، از نظر وجود زخم- های جلدی انجام گرفت و در صورت وجود زخم نمونه های بیوپسی از آنها تهیه شد. همچنین 113 نمونه آبشش ماهیان خاویاری طی دوره زمانی اردیبهشت تا بهمن 1382 تهیه گردید. رنگ آمیزی زیل نلسون و کشت نمونه ها در محیط لوون اشتاین بعد از تیمار با سود انجام شد.
    یافته ها
    از 2 مورد (1.76 درصد) از ماهی های مورد بررسی میکوباکتریوم مارینوم جدا شد. تنها یک بیمار ضایعات جلدی مشکوک داشت که در کشت آن میکوباکتریوم مارینوم ایزوله نشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که میکوباکتریوم مارینوم در ماهیان خاویاری ناحیه بندرترکمن از شیوع پایینی برخوردار است و انتقال آن نیز به صیادان در این منطقه مشاهده نشده است. مطالعات وسیع تر و در طول زمان برای رد کامل اهمیت مارینوم در ایجاد بیماری در منطقه ضروری است.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم مارینوم، گرانولومایاستخر شنا، ماهیان خاویاری، آشوراده
|
  • Khori , M.Naebpour , E.Rakhshan, A.Mirabbasi, M.Zamani Page 1
    Background and Objective
    Pharmacological studies and traditional medical literature point to the cardiovascular effects of the Citrus aurantium L. (Rutaceae) in many instances. In the present study, we used isolated perfused AV-node of rabbit as an experimental model to determine the effect of various concentrations of essence of Citrus aurantium (0.1-0.3 v/v) on electrophysiological properties of isolated heart. The second goal of the present study was to assess the protective role of essence of Citrus aurantium on arrhythmogenic effects of ouabain.
    Materials and Methods
    This was a semi-experimental study. We used isolated perfused rabbit AV-nodal preparation, in three groups. In the first group, the effect of various concentration of the Citrus aurantium (0.1, 0.2, 0.3 ml/l) was assesed on the AV-node. In the second and third groups, the effect of Citrus aurantium was tested in the presence of ouabain (0.1?molar) and verapamil (0.1?molar). We used 6 rabbit in each group. Statistical analysis was preformed by SPSS Mean±SE was used in the all results.
    Results
    Our results showed depressant effects of extract of Citrus aurantium on Wenchebach Cycle Length (WBCL), AV Conduction Time (AVCT), Effective and Functional Refractory Periods (ERP & FRP). Rate-dependent properties such as Facilitation and fatigue significantly increased by Citrus.a (0.3ml/l). We had significant increase in the AVCT (32.6±3.6 to 40±6.08 msec) and FRP (147±5.1 to 166.6±3.6 msec) by Citrus.a. We had a protective role of Citrus aurantium on ouabain induced AV-nodal depression. The magnitude of facilitation and fatigue in the concentration of 0.3 C.aurantium was 7.5±0.3 and Conclusion6.5±0.5, respectively.
    Conclusion
    The above results indicated potential inhibitory and antiarrhythmic effect of Citrus aurantium in treating supraventricular tachyarrhythmia.
    Keywords: Citrus aurantium, Isolated AV, node, Arrhythmia, Herbal drugs
  • Z.Mazloom , S.Shabbidar , A.Agha-Sadeghi , Ar.Rajaeefard Page 8
    Background and Objective
    Hypercholesterolemia is a risk factor for atherosclerosis that responded variably to dietary modification of fat and cholesterol. Previous studies in humans have shown that ingestion of lecithin can alter plasma cholesterol and triglyceride but results were different. The current study was designed to investigate the hypocholesterolemic properties of lecithin on patient with hypercholesterolemia.
    Materials and Methods
    Sixty one subjects (27 Male, 34 Female) with mean ages 44±14 years old with hypercholesterolemia, was admitted to Mottahari Health Center(Shiraz), randomly assigned to the case (n=31) and control (n=30) groups. Case group received three lecithin capsules (1200 mg) which contain 420 mg Phosphatidylecoline, daily for six weeks. Subject's weight, Body Mass Index (BMI) and serum lipid concentration were measured at the beginning and the end of six weeks.
    Results
    No significant difference were found in mean weight in case group when compared to control group. Also no significant difference were found in mean BMI in case group when compared to control group. Significantly lower mean serum Total Cholesterol, LDL cholesterol, and triglyceride and significantly higher HDL cholesterol were found in case group. In addition mean serum total cholesterol (P<0.05), LDL cholesterol (P<0.05) and TG (P<0.05) decreased and mean serum HDL-Cholesterol (P<0.05) increases significantly in case group vs. control group.
    Conclusion
    This study showed that lecithin could be considered as effective nutrient useful in dietary treatment of hypercholesterolemia.
    Keywords: Hypercholesterolemia, Phosphatidylecholine, Atherosclerosis, Lecithin
  • A.Borghei , S.Gharaje Page 15
    Background and Objective
    The prevalence rate of pediculosis capitis is 0.9% to 20.5% in different areas of Iran. This rate in Gorgon rural areas is around 10.8%. According to the complications of this infectious in children, treatment is very important. There are several factors that affect the efficacy of treatment like form of the drug and length of treatment. This study was done to compare the effect of permethrin with co-trimoxazole on pediculosis of female students.
    Materials and Methods
    This experimental study with infectious of pediculosis in head performed on 200 female students of elementary schools in Gorgan the center of Golestan province in the north of Iran. The patients divided in two groups (permethrin and co-trimoxazole) in permethrin group, the patients used permethrin shampoo with 1% concentration and in co-trimoxazole group, patients used co-trimoxazole tablet (two tablets, twice a day).
    Results
    The cure rate of permethrin and co-trimoxazole were 65% and 59%, respectively. Having bathroom in their home was an important factor affecting the cure rate (p<0.05).
    Conclusion
    according to the higher efficacy of permethrin, we recommend this drug for treatment of pediculosis.
    Keywords: Pediculosis, Permethrin, Co, trimoxazole
  • A.Alipour , Sm.Siadati Page 19
    Background and Objective
    Examinations are among the most important stressors in schools and universities that result to psycho physiological outcomes but these effects on children has not been paid much attention. This study was done to determine the effect of stress of final examinations on the activation of hypothalamus-pituitary-adrenal axis (change of salivary cortisol) and autonomous nervous system (pulse rate) in children.
    Materials and Methods
    A total of 100 children (50 boys, 50 girls) in 5th grade aged less than 12 years from two primary schools of five educational district in Tehran were chosen randomly. The subjects completed Adolescent’s Eysenck personality inventory. Physical and mental health was reviewed the medical history, clinical examinations and after controlling sleep, food, drug and sport variables, salivary samples and pulse rates were taken five times as follows: once a week before and then three times through mathematics, history and science exams and once a week after passing the exams at 9 to 10 am. Salivary cortisol samples were analysed by ELISA method.
    Results
    Cortisol levels increased significantly during examinations in compare with cortisol levels before and after examinations. Depending to sex, psychoticism, neuroticism and extroversion –introversion variables, only the effect of psychoticism and extroversion –introversion are statistically significant (P<0.05). Also repeated analysis of variance for pulse rate indicated the increase rate of later factor (P<0.05).
    Conclusion
    Final examinations as a stressor resource increase salivary cortisol and pulse rates of children. Personality factors can modulate the effect of examinations on salivary cortisol. Sex also modulates pulse rates increasing during academic examinations.
    Keywords: Examination stress, HPA axis, Salivary cortisol, Pulse, Children personality
  • M.Talebi , A.Talebi , Mh.Naeemi-Tabiee Page 27
    Background and Objective
    Migraine is a periodic headache, usually unilateral and mostly pulsating. This disease is seen in about 10% of general population. So far, no applicable and accurate diagnostic test has been introduced and the diagnosis has been made almost clinically and after other etiologies being ruled out. The aim of this study was to evaluate the diagnostic role of visual evoked potential (VEP) in patients with migraine.
    Materials and Methods
    Forty patients with migraine were enrolled in a prospective, case-control study during the years 2004-2005 in Tabriz Imam Khomeini hospital and underwent the VEP study along with 40 healthy volunteers (as the control group). The mean latency of waves N75, P100, N140 and amplitude of wave P100 were measured and compared between two groups. The frequency of increased mentioned waves was compared as well.
    Results
    The mean latency of wave N140 and the number of its increased values and amplitude of P100 were all significantly higher in patients group (P<0.05). The mean latency of P100 was significantly higher in patients with classic migraine (P=0.05).
    Conclusion
    In spite of the fact that there are some significant differences in the VEP results between the patients and the healthy cases, none (except of the patients with classic migraine) are considered as specific changes for migraine. However, for more definite results, further studies are recommended.
    Keywords: Migraine without aura, Migraine with aura, Visual Evoked Potential
  • Mj.Kabir , Aa.Keshtkar , F.Lashkar-Blueki Page 32
    Background and Objective
    WHO estimated almost 27% of under 5 years children suffered from under-weight. This study aimed are assessing anthropometric indicators (underweight, wasting and stunting) in 0-24 months children at Golestan province and the relationship with the background variables of households.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was done on 1473 children (under 2 years old) whom resided in urban and rural area. Samplimg method was single stage cluster sampling. Constitutional variables in child’s mothers, age, educational level, job and child’s weight and height are measured by structured questionnair. The data were analysed with chi square, chi square for trend and logistic regression.
    Results
    The under-weight, wasting and stunting (mild to severe) prevalence were 21.4% (CI 95%: 19.3-23.6), 16.5% (CI 95%: 14.7-18.5) and 31.4% (CI 95%: 29.1-33.8) respectively. Maximum sex difference in the malnutrition indicators were seen stunting (boys 14.3%, girls 7.2%) (p<0.05). The prevalence of under-weight, wasting and stunting are positively correlated with increasing the children’s age. The under-weight and stunting linear trend was significant (p<0.05). The risk of under-weight children were 2.8 fold in illitraced mothers relative to mothers with high school diploma (CI 95% for adjusted odds ratio: 1.1-7). The risk was 1.5 fold in stunting (CI 95% for adjusted odds ratio: 0.5-4.3).
    Conclusion
    The under-weight and wasting (moderate to severe) prevalence are increased relatively ANIS study (1998), but stunting prevalence are not increased. The mothers’ illitracy and very low educational level can be suspected risk factors for under-weight and stunting.
    Keywords: Malnutrition, Under weight, Wasting, Stunting, Golestan, Anthropometric indicators
  • Ghr.Mahmoodi , Gh.Rouhy , M.Mojerlu , H.Sheikh , H.Rahmany Page 40
    Background and Objective
    Burnout is a syndrom that emerges by mental fatigue and loss of competency. Inappropriate pysical Environment and Professional Equipment may be caused Burnout in nursing. Therefore this study accomplished by object of determination of relationship between Burnout and physical Environment and professional equipments.
    Materials and Methods
    This is a descriptive –analytical corrolational study. The environment of study was medical sciences hospitals and samples were nursing emploees in 1383-84. The research tools were two questionnaire including Maslach Burnout Inventory (MBI) consisted of three partsincluding: Emotional exhaustion, depersonalization and personal achivement. the next, was pysical Environment and Professional Equipments questionnaire.
    Results
    Total participants were 272 nurses that43.8% of them had high level of emotional exhaustion, also there were a significant relationship between emotional exhaustion, dpersonalization and physical environment (p? 0.05). In adition, there were a significant relationship between severity of emotional exhaustion and dpersonalization with professional equipments (p?0.05). There were a reversed relationship between burnout and professional equipments desirability.
    Conclusion
    This study indicated that most of the samples had high emotional exhaustion and there were relationship with physical environment and professional equipments. Also there were a reversed relationship between burnout and professional equipments desirability.
    Keywords: Burnout, Nursing, Pysical Environment, Professional equipments
  • Aa.Keshtkar , Sr.Majdzade , K.Mohammad , F.Ramezanzade , S.Borna , A.Azemikhah , Mph), F.Hosaini Page 47
    Background and Objective
    Despite advances in medical sciences, preeclampsia and eclampsia are still among chief causes of maternal mortality worldwide. In this study, we used classification and regression trees to investigate the role of certain inherent and maternity care factors in severe preeclampsia.
    Materials and Methods
    This study was done on 1643 pregnant women admitted at 4 hospitals in Iran with one of the 53 maternity complaints were enrolled in this study during 2005. Variables of socioeconomic status, history of pregnancy and diseases, health care visits numbers awareness of warning signs, and the body mass index before pregnancy were recorded in the analysis model as predictors, and preeclampsia severity was entered as the dependent variable. A non-parametric method, known as the classification and regression tree was used to predict the studied consequence. Model validation was done using subsets of the study sample. The results were compared with logistic regression analysis.
    Results
    The incidence of preeclampsia among the studied patients was 5.2%. In model 1, variables of frequent headaches and epigastric pain during pregnancy, the number of previous pregnancies, and the amount of maternal care received were predictive of severe preeclampsia. In model 2, only frequent headaches and the number of previous pregnancies were found predictive. Sensitivity for model 1 and 2 was 47.8% and 39.1%, respectively, and specificity was 96.8% and 93.6%, respectively. In logistic regression analysis, only frequent headache was related to severe preeclampsia (OR=2.5, CI 95%: 1.3-5.0).
    Conclusion
    This study showed that using of variables that can be measured during maternity care visits to predict severe preeclampsia. Regarding the simple interpretation of tree models and their application in clinical decision making, which can be used in different levels of the health care system.
    Keywords: Severe preeclampsia, Prediction, Classification, Regression tree, Validation
  • K.Ghoddousi , J.Ameli , Ar.Saadat , V.Pourfarziani , F.Najafipoor , Ghr.Karami , Mm.Sharifi Page 55
    Background and Objective
    Dyslipidemia and smoking are among the most important medical problems in human society. Their share in the mortality of coronary heart disease (CHD) has led to multiple investigations about them. This study was done to determine the prevalence of dyslipidemia and the effect of cigarette usage on it.
    Materials and Methods
    This epidemiological cross-sectional study was carried out on 9632 persons selected randomly in Tehran urban with a minimum age of 20 years and over. We measured fasting blood sugar, blood sugar 2 hours after 75 grams oral glucose, triglyceride, total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol. Degree of physical activity was registered according to Lipid Research Clinics classification. Anthropometrics data, social condition, family history and smoking exactly delineated. Our patients were divided into: those having normal lipid profile and primary dyslipidemia (without any risk factor for dyslipidemia) and secondary dyslipidemia (having one or more risk factors such as diabetes mellitus). ANOVA, t.test, and logistic were used to analyze the level of significance.
    Results
    Our population sample consisted of 5619 female and 4013 male. 68.5% of our cases had dyslipidemia. 65.8% of females and 72.3% of males had at least one type of dyslipidemia. There were 1085 smokers (11.4%) that 73.2% of them were dyslipidemic. With comparing smokers to nonsmokers shows that in smokers HDL.cholesterol, LDL.cholesterol and total cholesterol had decreased and triglyceride increased (p<0.05).
    Conclusion
    Tehran population suffers from dyslipidemia. Large number of secondary dyslipidemia and smoking highlighted the importance of education to overcome to these preventable and modifiable factors.
    Keywords: Primary dyslipidemia, Secondary dyslipidemia, Smoking
  • K.Ghazisaidi , R.Hashemzadeh , M.Mohammadi , Fd.Fatemi-Nasab , E.Ghaemi Page 60
    Background and Objective
    Mycobacterium marinum is the etiologic agent of fish Mycobacteriosis and fish tank granuloma in human in this study our objective was to determine of the fish tank granuloma in Fishermen and Mycobacterium marinum infection in Caviar fishes in Ashorade, in the Golestan province of Iran south east Caspian Sea border.
    Materials and Methods
    Any suspected lesions in 387 subjects of Fishermen and 113 autopsy samples from gills of fish of Caviar were obtained and cultured in Lowenstein Jensen media. The mycobacterial species were determined by conventional biochemical tests.
    Results
    No fish tank granuloma was proved in human, but 11 (9.73%) strains of Mycobacteria were isolated from Caviar fishes, that only 2 strains (1.76%) belong to M.marinum.
    Conclusion
    This study showed that was low prevalence any cases of fish tank granuloma and infection due to M.marinum in Caviar fish in this Region.
    Keywords: Caviar fish, Mycobacterium marinum, Ashorade, Caspian Sea