فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1385)

نشریه مطالعات ملی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1385)

  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • حمید عبداللهیان، سیده زهرا اجاق صفحه 3

    این مقاله با استفاده از رویکرد هابرماس به حوزه عمومی و کارکرد روشنفکران در توسعه آن، و روش شناسی اسنادی – تاریخی، و همچنین از طریق خوانش تحولات اجتماعی تاریخ 200 ساله ایران که متاثر از نقش روشنفکران در این تحولات بوده، کارکرد انتقادی روشنفکران و نقش آنها در توسعه حوزه عمومی و تحول زیست جهان سنتی به مدرن را در ایران تحلیل می کند. این تحلیل اولا بر اساس مطالعه تاریخ تحولات اجتماعی 200 سال گذشته ایران و با محوریت رخدادهایی انجام شده که نتیجه فعالیت روشنفکران و یا پاسخ آنها به رخداد تاریخی خاص بوده و ثانیا با استفاده از مصاحبه های عمقی برای تقویت تحلیل تحولات اجتماعی صورت گرفته است. البته به دلیل خودداری از طولانی شدن این مقاله، از ارایه متن مصاحبه ها صرف نظر شده؛ اما تحلیل های داخل متن نتیجه این مصاحبه هاست.

    کلیدواژگان: زیست جهان، روشنفکران ایرانی، حوزه عمومی، مدرنیته، عقلانیت ارتباطی
  • طاهره احمدی پور صفحه 27

    این مقاله گزارش مختصری از نتایج بخشی از یک بررسی وسیع تر در خصوص مهمترین عوامل برون زبانی موثر بر پذیرش نو واژه های مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی به عنوان زبان ملی در بین فارسی زبانان ایرانی است. مطابق فرضیه این پژوهش، بین دو عامل ارزیابی و کاربرد به عنوان دو متغیر مهم و موثر در فرایند پذیرش و انتشار نو واژه ها، همبستگی وجود دارد. این بررسی با ابزار پرسشنامه و با کمک 450 پاسخگو در سه استان تهران، اصفهان و کرمان و با استفاده از شیوه های آماری گوناگون به انجام رسید. نتایج این تحقیق نشان داد که بین این دو متغیر رابطه معنی دار مثبت وجود دارد و این به آن معنی است که در برنامه ریزی واژگان، باید به نگرش های اعضای جامعه زبانی توجه خاص شود تا از این طریق، پذیرش و درنتیجه انتشار این نوآوری های واژگانی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی زبان، نوواژه، ارزیابی، کاربرد، پذیرش، انتشار، فرهنگستان
  • محمدرضا حافظ نیا، حسین ربیعی، مهدی طاهرخانی صفحه 41

    در این تحقیق معیارهای مقبولیت و پذیرش یک حکومت از نظر ساکنان قلمرو آن مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به کارکردها و وظایف مورد انتظار از حکومت اسلامی، پرسشنامه ای با تعداد 25 گویه، طراحی و در بین افراد نمونه ای به تعداد 280 خانوار از ساکنان شمال و جنوب تهران توزیع شد تا معیارهای حکومت مقبول از نظر آنها مشخص شود.نتایج تحقیق نشان داد که در محدوده مورد مطالعه، حکومت متکی بر اصول و معیارهای اسلامی به طور کلی مورد پذیرش مردم است و بسیاری از مردم علاقه مند به وجود حکومتی اسلامی با معیارهای مذهبی می باشند. همچنین با توجه به اهمیت دین و ارزش های دینی نزد مردم، علاوه بر معیارهای عقلی و قانونی رایج در همه جوامع، برخی معیارهای مذهبی که ناشی از کارکردهای حکومت دینی است نیز در مقبولیت حکومت موثر است.

    کلیدواژگان: حکومت، مشروعیت و مقبولیت، جمهوری اسلامی ایران
  • احمد خالقی دامغانی صفحه 61

    جامعه ایران از مشروطیت تا انقلاب اسلامی شاهد تلاطم های سیاسی پردامنه ای بوده است. بررسی ارتباط ساختار اجتماعی پیچیده ایران با این تلاطم ها، موضوع محوری این مقاله است. در بحث از ساختار اجتماعی، علاوه بر توجه به طبقات و شکاف های مرتبط با آن، نیروهای اجتماعی و شکاف های قومی – منطقه ای و ارتباط آنها با بحران ساخت سیاسی در حوادث مشروطیت، روی کار آمدن رضاخان، ملی شدن صنعت نفت و انقلاب اسلامی، مد نظر قرار گرفته است. به باور نویسنده، تلاطم های سیاسی متواتر را باید در ارتباط با ساختار اجتماعی چند پارچه و نیروهای ایدئولوژیک سیاسی برآمده از آن دید. بحث دیگر مقاله، مساله جنبش های توده ای و ارتباط آن با ساختارهای اجتماعی و بحران های پیش گفته است. وقوع جنبش های مزبور از جمله نیازمند تضعیف همبستگی های اجتماعی و ایجاد گسست هایی در روابط ارگانیک درون و بین طبقاتی است. نگاهی به تحولات اجتماعی و روابط طبقاتی ایران معاصر نشان می دهد که در اثر برخی تحولات سریع اقتصادی و فرهنگی، چنین گسست های اجتماعی و طبقاتی در مقاطع متعدد روی داده است. این گسست ها نیز زمینه ساز وقوع جنبش های توده ای در مقاطع یاد شده بوده است.

    کلیدواژگان: ساختار اجتماعی، همبستگی اجتماعی، گسست اجتماعی، جنبش توده ای، بحران سیاسی
  • مجتبی مقصودی صفحه 83

    برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه و وجود رقابت سیاسی یکی از وجوه دموکراسی و مشروعیت نظام های سیاسی محسوب می گردد که در جوامع در حال گذار به دموکراسی از اهمیت دو چندان برخوردار است. در این مقاله نویسنده ضمن تلاش برای تبیین ابعاد نظری انتخابات و فرایندهای آن، جایگاه اقوام را در مبارزات انتخاباتی جوامع در حال گذار به دموکراسی تشریح نموده، گام های ایرانیان در گذار به دموکراسی و تجربیات تاریخی آنها را بر می شمارد، و ضمن دسته بندی رویکردهای مختلف نسبت به مشارکت سیاسی اقوام در جامعه سیاسی ایران به سه دسته مونولوگیست ها، دیالوگیست ها و اپورتونیست ها، با دستمایه قرار دادن 9 دوره انتخابات ریاست جمهوری، میزان مشارکت مردم دو استان کردستان و سیستان و بلوچستان را مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مشارکت انتخاباتی، اقوام، کردستان، بلوچستان، انتخابات ریاست جمهوری
  • مرتضی امیدیان صفحه 109

    به منظور مقایسه چهار حالت هویت سردرگم، زود هنگام، مهلت خواه و کسب شده در سه گروه عرب، بختیاری و غیرعرب و غیربختیاری، آزمون تجدید نظر شده هویت بنیون و آدامز (امیدیان 128:1382) به 347 دانش آموز دختر و پسر داده شد. این دانش آموزان به صورت تصادفی از 8 شهرستان استان خوزستان انتخاب شدند. 78 نفر آنها عرب، 105 نفر بختیاری و 164 نفر از سایر گروه ها بودند. نتایج در رابطه با مقایسه نمره های هویت نشان داد که تفاوت آزمودنی ها در هویت کسب شده معنی دار نیست ولی آزمودنی های عرب در حالتهای هویت سردرگم و زودهنگام، از بختیاری ها و گروه غیرعرب و غیربختیاری بیشتر بودند. در حالت هویت مهلت خواه دانش آموزان عرب زبان و بختیاری ها از گروه سوم نمره بیشتری کسب کردند. در بعد اعتقادی گروه عرب زبان در هویت زود هنگام بر دو گروه دیگر برتری داشتند. در حالت مهلت خواه، در بعد اعتقادی گروه عرب فقط بر گروه غیرعرب و غیربختیاری برتری داشت و با گروه بختیاری تفاوت معنی داری نداشت. در بعد روابط بین فردی نتایج مشابهی به دست آمد. در حوزه هویت ملی دانش آموزان بختیاری از نظر هویت زود هنگام و مهلت خواه بر گروه سوم برتری داشتند. نتایج با توجه به دیدگاه مارسیا (1966) و پینی (1992) مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: هویت، هویت قومی، هویت سردرگم، هویت زودهنگام، هویت مهلت خواه
  • غلامرضا پیروز صفحه 125

    مازندران از معدود سرزمین هایی است که هم در جهان اساطیری شان و نشان ویژه ای دارد و هم در جهان واقعیت از نام و اعتبار برخوردار است. محققان برای این سرزمین در دنیای پر رمز و راز اسطوره ای، ساحت و سیمای مبهم و متناقضی ترسیم کرده اند؛ چنانکه گروهی از محققان نامدار ایرانی و انیرانی، مازندران اساطیری را از تبرستان یا مازندران کنونی جدا دانسته و گستره مازندران اساطیری را در هند، یمن و مصر جست و جو کرده اند و برخی از پژوهشگران نیز مازندران اساطیری را با تبرستان و مازندران معاصر یکی دانسته اند. نویسنده این مقاله در نظر دارد با اتکا بر منابع کهن و پژوهش های جدید، به بازخوانی تاریخ مازندران پرداخته و دیدگاه های محققان را ترازوی نقد مورد سنجش قرار دهد.

    کلیدواژگان: مازندران، طبرستان، اسطوره، البرز، دیو، شاهنامه
  • معرفی و نقد کتاب
  • هویت و فرهنگ؛ روایت های تمایز و تعلق
    کریسن ویدن ترجمه: علی اشرف نظری صفحه 147
  • غریبه های آشنا
    ابراهیم خدایار، حسین منصوریان سرخگریه صفحه 157
|
  • Hamid Abdollahyan, Seyedeh Zahra Ojagh Page 3

    Using 1- Habermass approach to public sphere and intellectuals functions in the development of public sphere and 2- a documentary-historical methodology and 3- a reading of social changes of the last 200 years of Iranian history that has taken place under the role of intellectuals, This paper examines a) the function of critiques as a skills used by the intellectuals and b) the role of Iranian intellectuals in the development of public sphere and transformation of the traditional life-world to the modern life-world. This examination is done based on 1- a study of historical texts pertained to 200 years of contemporary Iranian History; 2- in addition to results of intensive interviews with a number of contemporary generation of Iranian intellectuals. The content of the interviews will not be discussed here in order to save the space for the combined analysis of the results of interviews and documentary studies. Regardless of the theoretical and methodological consideration mentioned above, it is maintained here that this paper will explain the function of Iranian intellectual discourses for transformation of Iranian traditional public sphere to a modern one. This study contributes to the body of knowledge in the field of communication in providing a new typology of Iranian intellectuals that we identified using the discursive indices that each generation of intellectuals has produced. This typology is especially important because it helps us to understand the historical specificities of Iranian public sphere.

    Keywords: Life-world, Iranian intellectuals, Public Sphere, Modernity, Communicative Rationality
  • Tahereh Ahmadipour Page 27

    This paper is a short report about the results of some parts of a wider study concerning the most important non-linguistic factors influencing the acceptance of neologisms approved by Language and Literature Academy among Persian - speakers in Iran. The main hypothesis for the present article was that there is a correlation between evaluation and usage as two main effective variables in adoption as well as diffusion of neologisms. This research was carried out by questionnaire tool, through different statistical methods and by the cooperation of 450 respondents living in three provinces in Iran. The results showed that there is a strong meaningful and positive correlation between these two variables. This means that the linguistic attitudes of the people in this speech community should be taken into account in lexical planning and this leads to frequent using of neologisms.

    Keywords: Language Planning, Neologism, Evaluation, Usage, Acceptance, Diffusion, Farhangestan
  • MohammadReza Hafeznia, Hosein Rabiee, Mahdi Taherkhani Page 41

    This research assesses the criteria of legitimacy and acceptability of the government from its residents viewpoint. To pay attention to spatial duties expected from a government was designed a questionnaire with 25 speech and presented on 280 family of sample society in south and north of Tehran, to specify the criteria of accepted government from their opinion. Research consequences showed that in studied region, people accept a government based on Islamic Principles and criteria and many of them are interested to Islamic state with religious criteria. In addition, concerning the importance of religion and religious values, some of religious criteria that arising from spatial duties of a religious state accounted effective on the government legitimacy.

    Keywords: Government, Legitimacy & acceptability, Islamic Republic of Iran
  • Ahmad Khaleghi Damghani Page 61

    From the Constitutional Revolution till the Islamic Revolution, the Iranian society witnessed a great deal of political turmoil, vast and successive unrest in the realm of the politics. Enquiry in the nature of the relation of these events with the complexity of the social structure of the country, forms the focal point of the present study. In our study of the social structure, despite focusing into the social classes, and the emerged gaps between the different social groups and the effects of ethnic and regional cleavages in the evolve of political crisis during the events of Mashrooteh, the article also considers the rise of Reza Khan, the nationalization of the oil industry and the Islamic revolution. The article argues that the study of the formation of the successive political unrests in the country should be connected to a multi-layer social structure and its related political ideologies. Thus, the article also focuses on the nature of the populist movements of this period while keeps its relation with the social structure in the mind. These events could not happen if the cleavages in the social cohesions did not lead to the gaps in the organically established relation which used to canalize the relation in and out of the classes. A fast review of the social changes and class relations in Iran shows that due to the fast economic and cultural changes, in several points during this period, the social gaps and breaks have occurred. The developments of these social cleavages were the main ground for the occurrence of the populist movements during the concerned period of this study.

    Keywords: Social structure, Social cohesion, Social cleavage, Populist movements, Political crisis
  • Mojtaba Maghsoodi Page 83

    Free elections and fair competition are two aspects of democracy and also legitimacy of any political system (particulary transitional societies). The present article investigates at first the theoretical aspects of elections and its processes. Then it describes the role of ethnic groups in electoral competitions of those societies. Finally it discusses the iranian activities aiming transition to democracy and their historical experiences. In general, the author of the article categorizes three different approaches towards political participation: "monologists", "dialoguists", and "opportunists" assuming non of two faeets. He also notices to 9 rounds of presidential elections in analysing the degree of participation in two provinces (Kurdistan and Baluchistan).

    Keywords: Ethnic Groups, Presidentail elections, elections, electoral competitions
  • Morteza Omidian Page 109

    In this research ethnic groups (Arab, Bakhtiary and others) were compared in four ego identity status including diffusion identity, foreclosure identity, moratorium identity and achieved identity.347 students were selected randomly from 8 cities, 78 students were Arab, 105 students were Bakhtiary, and 164 students were Non Abab and Bakhtiary. The subjects were tested by extended ego identity status of Benion and Adams` Scale which revised by Omidian (2003). Results showed that in achieved identity difference between groups was not significant, but in diffusion identity NonArab and Non Bakhtiary students significantly had less score from Arab group. In moratorium identity Arab students had higher score from third group. Arab students in foreclosure identity significantly had higher score than two groups. The result about ideology domain showed that the difference in moratorium and foreclosure identities were significant. In moratorium identity non Arab and non Bakhtiary score was less than Arab students and in foreclosure identity Arab students' score was more than two groups. In interpersonal domain results were similar. In national identity Bakhtiary students significantly had higher score than third group in moratorium and foreclosure identities. The finding were discussed in relation to Marcia's and Phinney`s theory.

    Keywords: Identity, Ethnic Identity, Diffusion Identity, Foreclosure Identity, Moratorium Identity
  • Gholamreza Pirouz Page 125

    Mazandaran is among the few areas whose mythical and real worlds have occupied a particular place. Researchers has painted a mythically enigmatic world for Mazandarn so much so that some eminent Iranian and other researchers regard this mythical area as being separate from the present Mazandaran or Tabarastan and have attempted to pin down its frontiers in India, Yemen, Egypt .... However, some other researchers consider Mazandaran and Tabarestan to be the same area. This study aims to review the history of Mazandaran to criticize various researchers' viewpoints.

    Keywords: Mazandaran, Tabarestan, Myth, Alborz, Ogre, Shahnameh
  • Identity and Culture: Narratives of Difference and Belonging
    Page 147
  • Familiar Strangers
    Ebrahim Khodayar, Hosein Mansoorian Sorkhgrieh Page 157