فهرست مطالب
مجله آموزه های قرآنی
سال دوم شماره 1 (بهار 1381)
- ویژه فلسفه و کلام
- 229 صفحه، بهای روی جلد: 3,000ريال
- تاریخ انتشار: 1381/02/01
- تعداد عناوین: 13
- سرمقاله
- پژوهشها
-
صفحه 9نویسنده محترم در آغاز به تبیین مفهوم مشروعیت می پردازد و معتقد است که مشروعیت به معنای شرعی بودن، قانونی بودن و یا مقبولیت داشتن نیست، بلکه حق اصدار فرمان و حکم راندن است و بر آن است که این مساله با علت لزوم اطالعت از فرامین حکومت پیوستگی ویژه ای دارد.
کلیدواژگان: مشروعیت، الزام سیاسی، الزام اخلاقی، نظریه های اخلاقی، حکومت دینی، کارآمدی -
صفحه 33الزام سیاسی از مباحث فلسفه سیاسی و ناظر به این مساله است که آیا مردم، ملزم به پیروزی از دستوران دولتی هستند؟ و اگر آری، مبنای این الزام و حدود آن چیست؟ پاسخ به پرسش، اساس فهم مساله الزام سیاسی و در واقع، مقتضی طرح برخی تحلیلهای فلسفی است. تحلیلهای متفاوتی در این باب مطرح شده است و برخی، نظریه قرارداد اجتماعی را مطرح کرده اند.
کلیدواژگان: الزام سیاسی، جامعه سیاسی، فلسفه سیاسی، دولت، فرد، رابطه فرد و جامعه سیاسی، رابطه فرد و دولت، قرارداد اجتماعی، پیمانهای اخلاقی -
صفحه 47در بحث الزام سیاسی، به این موضوع پرداخته می شود که شهروندان یک جامعه سیاسی، چرا ملزم به اطاعت از حاکمانند؟ و در مقابل، براساس چه استدلالی، حاکمان، حق فرمانروایی دارند؟ در این باره، نظریه های گوناگونی همچون اختیارگرایانه، غایت گرایانه، وظیفه گرایانه و... بیان شده است.
کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، الزام سیاسی، اختیارگرایی، رضایت، قرارداد، جامعه سیاسی، تشکل اختیاری -
صفحه 93مساله مدنیت بالطبع انسان، از دیرباز میان فلاسفه یوان و حکمای اسلامی مورد بحث بوده و مسائل متعددی راجع به آن در خور بررسی و تحیق است؛ از جمله: مقصود حکما از این اصل چیست؟ آیا انسان، طبعا مدنی است یا از روی ناچاری و اضطرار به مدنیت روی می آورد؟ آیا انسان با مدد جستن از عقل حسابگر خویش، مدنیت را بر می گزیند یا آن که نسبت به آن، لااقتضا است؟
کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، مدنیت بالطبع، طبیعت، فطرت، اضطرار، انتخاب، لااقتضا -
صفحه 117گزراشی اجمالی از پیشینه امات پژوهی نزد شیعه، بیان روی آوردی های متنوع در امامت پژوهی، مانند: روی آوردن فقهی، تحلیلی - کلامی، عرفانی، تفسیری - روایی، تاریخی و میان ریشه ای و پرداختن به اهمیت و جایگاه روش شناختی امامت در اندیشه دینی، از مباحث بخش اول است.
کلیدواژگان: کلام، امام، روش شناختی امامت، تعریف امامت، چیستی، امامت، حقیقت امامت، مراتب امامت، ولی، ولایت، نبی، نبوت - تحلیل و ترجمه
-
هرمنوتیک، دین، چالش / گفت و گو با دکتر محمد جواد لاریجانیصفحه 157
-
صفحه 171
-
صفحه 191
- گزارشهای علمی
-
صفحه 208
- ترجمه چکیده ها
-
صفحه 223
-
صفحه 230