فهرست مطالب

روانشناسی پیری - پیاپی 3 (زمستان 1394)

نشریه روانشناسی پیری
پیاپی 3 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رقیه نوری پور لیاولی، مصطفی علیخانی، سیمین حسینیان، سمیرا سهیلی زاده، محمد علی محمدی فر صفحات 147-156
    جمعیت سالمندان به طور یکنواختی رو به افزایش است. بحث پیرامون سالمندی و راه های کاهش مسائل و مشکلاتی که این دوره با آن مواجهه است یکی از بحث های متداول در جوامع امروزی می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی خاطره پردازی گروهی بر شادکامی و امید به زندگی سالمندان شهر تهران انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود.جامعه ی آماری پژوهش شامل افراد 60 سال به بالای شهر تهران می شد. نمونه ای به حجم 30 سالمند واجد شرایط به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری قرار گرفتند. پرسش نامه های شادکامی آکسفورد (آرگایل و لو، 1989) و امید به زندگی میلر (میلر و پاورز، 1988) برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. برنامه ی خاطره پردازی گروهی بر روی گروه آزمایش در 8 جلسه اجرا و پس از مداخله ی درمانی مجددا پرسش نامه ها بر روی هر دو گروه اجرا شد. در نهایت پس آزمون از گروه آزمایش و کنترل گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنف و تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که خاطره پردازی گروهی باعث افزایش شادکامی و امید به زندگی سالمندان گروه آزمایش شده است. با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود که متصدیان نظام سلامت با معرفی و آموزش روش خاطره پردازی به خانواده ها، مشاوران و مددکاران شاغل در مراکز نگهداری افراد سالمند، گامی در جهت افزایش شادکامی و امید به زندگی سالمندان بردارند.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، شادکامی، سالمند، خاطره پردازی گروهی
  • رسول کردنوقابی، آرزو دلفان بیرانوند، زینب عربلو صفحات 157-167
    خرد مفهوم پیچیده ای است که تاکنون از آن تعریف واحدی ارایه نشده است. با این وجود میان صاحب نظران در این زمینه که خردمندی مشتمل بر دانش، بینش، تامل، تلفیق منافع فرد با منافع و رفاه دیگران است، توافقی کلی وجود دارد. خردمندی یکی از عوامل وابسته به شناخت و تفکر است از اینرو، خرد و خردمندی با دوره ی سالمندی (پیری) مرتبط است. زیرا که افراد سالمند رویدادهای گوناگون زندگی را به صورت های مختلفی تجربه می کنند، به گونه ای که در برخورد با مسایل زندگی می توانند به ارایه راه حل های مناسب بپردازند. از اینرو این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه سالمندان در مورد خرد و مولفه های آن ، به تحلیل و تفسیر خرد و ویژگی های خردمندی از نظر سالمندان پرداخته است. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی انجام شده و ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته می باشد. جامعه پژوهشی شامل همه افراد سالمند شهر همدان می باشند که از این میان 37 نفر از افراد سالمند حاضر به مصاحبه شدند(که در دامنه سنی بین 60 تا 81 سال بودند) و اطلاعات مورد نیاز ضبط و سپس بر روی کاغذ منتقل شد. متون مصاحبه با روش تحلیل محتوا و با استفاده از سه فرایند پیاده سازی، کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که مهم ترین ویژگی خردمند بودن شخصیت های تاریخی «خدمت کردن» است و عامل مهمی که در خردمند بودن این شخصیت ها موثر بوده است شامل عنایت خداوند و تربیت خانوادگی درست است. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مفهوم خرد را می توان در قالب 4 شکل مختلف (دین داری، همدلی / حمایت، شناخت / علم و شخصیت) بیان کرد. بر این اساس، نتایج جنبه های معنوی و روانی / اجتماعی خرد را در دوره سالمندی نشان می دهند.
    کلیدواژگان: خرد، مولفه های خرد، سالمندی، نظریه های ضمنی خرد، نظریه های روانشناسی خرد
  • علیرضا کاکاوند، محمدرضا باقری، فرهاد شیرمحمدی صفحات 169-178
    خرد مفهوم پیچیده ای است که تاکنون از آن تعریف واحدی ارایه نشده است. با این وجود میان صاحب نظران در این زمینه که خردمندی مشتمل بر دانش، بینش، تامل، تلفیق منافع فرد با منافع و رفاه دیگران است، توافقی کلی وجود دارد. خردمندی یکی از عوامل وابسته به شناخت و تفکر است از اینرو، خرد و خردمندی با دوره ی سالمندی (پیری) مرتبط است. زیرا که افراد سالمند رویدادهای گوناگون زندگی را به صورت های مختلفی تجربه می کنند، به گونه ای که در برخورد با مسایل زندگی می توانند به ارایه راه حل های مناسب بپردازند. از اینرو این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه سالمندان در مورد خرد و مولفه های آن، به تحلیل و تفسیر خرد و ویژگی های خردمندی از نظر سالمندان پرداخته است. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی انجام شده و ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته می باشد. جامعه پژوهشی شامل همه افراد سالمند شهر همدان می باشند که از این میان 37 نفر از افراد سالمند حاضر به مصاحبه شدند(که در دامنه سنی بین 60 تا 81 سال بودند) و اطلاعات مورد نیاز ضبط و سپس بر روی کاغذ منتقل شد. متون مصاحبه با روش تحلیل محتوا و با استفاده از سه فرایند پیاده سازی، کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که مهم ترین ویژگی خردمند بودن شخصیت های تاریخی «خدمت کردن» است و عامل مهمی که در خردمند بودن این شخصیت ها موثر بوده است شامل عنایت خداوند و تربیت خانوادگی درست است. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مفهوم خرد را می توان در قالب 4 شکل مختلف (دین داری، همدلی / حمایت، شناخت / علم و شخصیت) بیان کرد. بر این اساس، نتایج جنبه های معنوی و روانی / اجتماعی خرد را در دوره سالمندی نشان می دهند.
    کلیدواژگان: خرد، مولفه های خرد، سالمندی، نظریه های ضمنی خرد، نظریه های روانشناسی خرد
  • کامران یزدانبخش صفحات 179-185
    پیر شدن بیماری نیست، بلکه یک تجربه ی شخصی-اجتماعی و یکی از مراحل حساس و سرنوشت ساز رشد انسان است که به عنوان یک روند طبیعی گذر عمر و زندگی مطرح می گردد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی فنون مرور زندگی بر سازگاری اجتماعی افراد سالمند بود. جامعه ی آماری شامل مردان فرهنگی بازنشسته ی مراجعه کننده به کانون بازنشستگان شهر کرمانشاه بود که همه ی آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند و پس از تکمیل پرسش نامه ی سازگاری اجتماعی بل (1962) 30 نفر از افرادی که کمترین میزان سازگاری را داشتند به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش در معرض 6 جلسه ی 90 دقیقه ای برنامه ی فنون مرور زندگی هایت و وبستر (1995) قرار گرفتند. در پایان، بر روی هر دو گروه پس آزمون اجرا شد. پس از نمره گذاری پرسش نامه ها، داده ها با استفاده از روش کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد بین میانگین های دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت. بنابراین می توان نتیجه گرفت که روش درمان مرور زندگی بر افزایش سازگاری شرکت کنندگان موثر بوده است و این درمان در مقایسه با درمان های سنتی نتیجه ی بهتری می دهد و انجام این درمان در مراکز سالمندی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مرور زندگی، سازگاری اجتماعی، بازنشستگان، سالمندان
  • پیام جوزی، مجتبی رنجبری، ایوب مرادی، فرشته زارعی صفحات 187-199
    هدف این پژوهش مقایسه خلاقیت، عاطفه مثبت و بهزیستی روان شناختی در میان نوجوانان و میانسالان بود. پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود که 100 نوجوان و 100 میانسال در آن حضور داشتند. برای نمونه گیری از نوجوانان روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و برای نمونه گیری در میان میانسالان روش دردسترسمورد استفاده قرار گرفت که اعضای نمونهپرسش نامه های عاطفه مثبت واتسون، خلاقیت عابدی و بهزیستی روانشناختی ریف را تکمیل نمودند. نتایج به دست آمده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره حاکی از وجود تفاوت معنادار بین خلاقیت، عاطفه مثبت و بهزیستی روان شناختی در بین نوجوانان و میانسالان بود (05/0p<). به این صورت که نوجوانان از میانگین خلاقیت بالاتر و عاطفه مثبت و بهزیستی روان شناختی کمتری نسبت به میانسالان برخوردار بودند. همچنین نتایج نشان داد که بین میانگین خلاقیت و بهزیستی روان شناختی در نوجوانان دختر با پسر تفاوت معناداری وجود ندارد، اما بین عاطفه مثبت آن ها تفاوت معناداری به نفع دختران وجود دارد (01/0p<). نتایج همچنین نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین عاطفه مثبت و بهزیستی روان شناختی در دو گروه زنان و مردان میانسال وجود ندارد. با توجه به نتایج می توان گفت که نوجوانان از میانگین خلاقیت بالاتر و در عین حال از عاطفه مثبت و بهزیستی روان شناختی کمتری نسبت به میانسالان برخوردارند. همچنین جنسیت، تفاوت معناداری در متغیرهای مورد پژوهش ایجاد نمی کند، البته به غیر از عاطفه مثبت که در سنین نوجوانی در دختران بالاتر از پسران است. بنابراین تفاوت نسلی در متغیرهای مورد پژوهش به مراتب مشهودتر از تفاوت های جنسیتی است.
    کلیدواژگان: عاطفه مثبت، خلاقیت، بهزیستی روانشناختی، میانسالی، نوجوانی
  • محسن امیری، پریسا پورمرادکهن، فرشته بخشیان صفحات 201-211
    به زمین افتادن یا سقوط یکی از شایع ترین و جدی ترین مشکلات برای افراد بالای 60 سال است. افتادن، با افت در فعالیت های پایه و ابزاری زندگی روزانه ارتباط دارد و آسیب های ناشی از آن، از عوامل تعیین کننده ی افت عملکردی در سالمندان جامعه است. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی تمرینات ورزش مغزی بر تعادل ایستا و پویا در سالمندان فاقد فعالیت بدنی منظم بود. این پژوهش از نوع مطالعات نیمه تجربی و جامعه ی آن شامل تمامی افراد سالمند ساکن در خانه های سالمندان شهر ساری بود. روش نمونه گیری پژوهش نیز از نوع نمونه گیری در دسترس بود. به این منظور، با توجه به معیارهای ورود و خروج، 30 سالمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره قرار گرفتند. گروه آزمایشی تمرینات ورزش مغزی که به صورت اختصاصی جهت بهبود تعادل بدن طراحی شده اند را به مدت 8 جلسه ی 30 دقیقه ای اجرا کردند. به منظور اندازه گیری تعادل ایستا و پویای شرکت کنندگان در پیش آزمون و پس آزمون به ترتیب از آزمون لک لک (جانسون و نلسون، 1979) و آزمون برخاستن و حرکت کردن زمان دار (پدسیادلو و ریچاردسون، 1991) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون تحلیل کواریانس مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت نتایج نشان داد که با کنترل نمره ی یش آزمون، بین نمرات تعادل ایستا و پویای دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنادار وجود دارد. یافته های این پژوهش موید تاثیر تمرینات ورزش مغزی بر عوامل حرکتی مرتبط با افتادن و پیشگیری احتمالی از افتادن در سالمندان است.
    کلیدواژگان: ورزش مغزی، تعادل ایستا، تعادل پویا
  • عباس ابوالقاسمی، سیده هایده کریمی یوسفی، بهنام خشنودنیای چماچایی صفحات 213-222
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی باورهای فراشناختی و نارسایی های شناختی در سالمندان با و بدون رفتارهای دینی بود. در این پژوهش علی-مقایسه ای از نوع گذشته نگر،جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی سالمندان شهر اردبیل تشکیل می دادند. نمونه ی این پژوهش شامل 235 سالمند (112 سالمند بدون رفتار دینی و 123 سالمند دارای رفتار دینی) بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های رفتار دینی نیلسن،فراشناخت ولز و کارترایتهاتونو نارسایی شناختی برادبنت و همکاران استفاده شد. نتایج آزمون تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که میانگین نمرات مولفه های اعتماد شناختی، باورهای مثبت در مورد نگرانی و خودآگاهی شناختی در سالمندان دارای رفتارهای دینی از افراد بدون رفتارهای دینی به طور معنی داری کمتر است (01/0>P). اما بین میانگین نمرات باورهای منفی و نیاز به کنترل افکار در سالمندان با و بدون رفتارهای دینی تفاوت معنی داری بدست نیامد. همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که میانگین نمرات نارسایی هایشناختی ومولفه های آن (حواس پرتی، مشکلات حافظه، اشتباهات سهوی و عدم یادآوری اسامی) در سالمندان دارای رفتارهای دینی به طور معنی داری کمتر است (01/0>P).این یافته ها بیان میکند که سالمندان دارای رفتارهای دینی کم، مشکلات بیشتری در زمینه ی باورهای فراشناختی و نارسایی های شناختی تجربه میکنند. این نتیجه تلویحات مهمی در زمینه ی بهداشت روانی سالمندان دارد.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناخت، نارسایی‬های شناختی، رفتارهای دینی، سالمندان
|
  • Roghayeh Nori Pourlayavali, Mostsfa Alikhani, Simin Hoseynian, Samira Soheylizadeh, Mohammadali Mohammadifar Pages 147-156
    The elderly population has been steadily increasing. The discussion about aging and ways of reducing problems which were exposed in this period is one of the most common issues in modern societies. Therefore, this study aimed to investigate effectiveness of group reminiscence on happiness and life expectancy of elderly in Tehran city. This research was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The study population consisted all of people 60 years old in Tehran. Sample of 30 eligible elderly was selected by convenience sampling method and were assigned randomly in 2 groups of 15 individuals. Oxford Happiness Questionnaire and Miller's life expectancy were used to collect data. Then group reminiscence therapy was administered on experimental group in 8 sessions and finally posttest was taken from experimental and control groups. Kolmogorov-Smirnov, Levin and Covariance were used to analyze data. The findings suggested that group reminiscence therapy can increase happiness and life expectancy of elderly in experimental group (P>0.05). According to this study's results, it is recommended that health system officials take step towards increasing happiness and life expectancy of elderly by introducing and training reminiscence to families, counselors and social workers in elderly care centers
    Keywords: life expectancy, happiness, elderly, group reminiscence
  • Rasoul Kordnoghabi, Arezou Delfan Beyravand, Zeynab Arablo Pages 157-167
    Wisdom is a complex concept that has not been offered the unified definition. However¡ there is a general agreement among experts that wisdom includes knowledge¡ insight¡ reflection¡ and a combination of individual’s interests with others’ interests and welfare. Wisdom is associated with older age. Elderly people (old people) experience different events of life in different ways¡ so that in dealing with life matters they can provide appropriate solutions. Therefore¡ by investigating the concept of wisdom from the perspective of the elderly¡ this study analyzes and interprets wisdom and its features.The research methodology was qualitative and the instrument used was a structured interview. The interviews conducted on 37 elderly people in hamedan Province (age range between 60 to 81) were recorded and transcribed. The interview texts were analyzed using content analysis.The results indicated that the most important feature of wise historical figures is “serve”¡ and an important factor effective in their being wise included God’s grace and good family training. The results also revealed that the concept of wisdom can be presented in 4 different forms (Religion¡ sympathy/support¡ cognition/ knowledge and personality)¡ accordingly¡ the results show the spiritual and psychological/social aspects of wisdom in old age.
    Keywords: Wisdom, Components of wisdom, aging, implicit theories of wisdom, wisdom psychology theories
  • Alireza Kakavand, Mohammadreza Baqeri, Farhad Shirmohammadi Pages 169-178
    Wisdom is a complex concept that has not been offered the unified definition. However, there is a general agreement among experts that wisdom includes knowledge, insight, reflection, and a combination of individual’s interests with others’ interests and welfare. Wisdom is associated with older age. Elderly people (old people) experience different events of life in different ways, so that in dealing with life matters they can provide appropriate solutions. Therefore, by investigating the concept of wisdom from the perspective of the elderly, this study analyzes and interprets wisdom and its features.The research methodology was qualitative and the instrument used was a structured interview. The interviews conducted on 37 elderly people in hamedan Province (age range between 60 to 81) were recorded and transcribed. The interview texts were analyzed using content analysis.The results indicated that the most important feature of wise historical figures is “serve”, and an important factor effective in their being wise included God’s grace and good family training. The results also revealed that the concept of wisdom can be presented in 4 different forms (Religion, sympathy/support, cognition/ knowledge and personality), accordingly, the results show the spiritual and psychological/social aspects of wisdom in old age.
    Keywords: Wisdom, Components of wisdom, aging, implicit theories of wisdom, wisdom psychology theories
  • Kamran Yazdanbakhsh Pages 179-185
    Aging is not a disease, but a personal-social experience and one of the crucial stages of human development, which is considered as a natural process of life. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of life review on social adjustment of retired men. The population included retired teachers men referred to retirement center in Kermanshah city. All individuals were selected and after completing the Bell Adjustment Questionnaire, 30 people who had the least amount of adjustment, were randomly assigned to experimental (15 persons) and control groups (15 persons). The experimental group exposed to six 90-minute sessions Haight and Webster's life review program. Ultimately, posttest was performed on both groups. After scoring the questionnaire, the data were analyzed using analysis of covariance. The results of covariance test showed that there are differences between adjusted mean of social adjustment in groups in posttest by removing the impact of pretest scores. It can be concluded that life review, are effective in increasing social adjustment. This treatment gives a better result compared to traditional treatments. This method is recommended in elderly care centers.
    Keywords: life review, social adjustment, retirees, elderly
  • Payam Jozi, Mojtaba Ranjbari, Ayob Moradi, Fereshteh Zarei Pages 187-199
    The purpose of this research is to comparecreativity, positive affection and psychological well-being in adolescents and the elderly. It is a casual-comparative conducted on adolescents (n=100) and the elderly (n=100) which constituted the participants. For the purpose of sampling in adolescents, the multistage cluster sampling was used and for sampling in the elderly, the available sampling method was utilized. The participants filled in positive affection scale by Watson, creativity scale and psychological well-being by Ryff. The findings were analyzed by multivariate variance analysis and independent t-test. The results indicated a significant difference between adolescents and the elderly in terms of creativity, positive affection and psychological wellbeing (p<0.005). That is, adolescents had higher mean creativity and lower positive affection and psychological wellbeing compared to the elderly. Also, the result did not show a significant difference between mean creativity and psychological wellbeing of male and female adolescents (p<0.005), though there was a significant difference in terms of positive affection with female participants scoring higher in this regard (p<0.001). Moreover, the results did not reveal any significant difference between positive affection and psychological wellbeing of the male and female elderly. According to the results, it can be concluded that adolescents had higher mean creativity and yet lower positive affection and psychological wellbeing compared to the elderly. Also, it appeared that gender did not affect the variables under study, though positive affection in female adolescents was higher than their male counterparts Thus, the generation gap in research variables is more obvious than gender differences.
    Keywords: creativity, positive affection, psychological wellbeing, adolescents, the elderly
  • Mohsen Amiri, Parisa Pourkohan, Fereshteh Bakhshian Pages 201-211
    Falling down or even collapse is one of the most serious, as well as prevalent, difficulties people in their elderly face. Falling is related to decline in activities in basic life and also to those which are instrumental in daily life. Falling and the subsequent injuries are determinant factors of performance decline in elderly denizens of the society. The aim of this study is to investigate the effect of brain gym exercises on static and dynamic balance of those in elderly who do not have any regular physical activity. The following papers are an empirical study in which the sampling was the available ilk. For this purpose, 30 people in their elderly were selected and randomly divided into two groups of 15, according to inclusion and exclusion criteria. The empirical group performed brain gym exercises, which have been exclusively designed to improve body balance, in 8 sessions of 30 minutes. Stork and timed stand-up-and-down tests were utilized in order to measure static and dynamic balance of participants in both pre- and post-tests respectively. Moreover, Covariance test was used to analyze the data. Concludingly, it was demonstrated that by controlling the pre-test scores, there is a significant difference between static and dynamic balance of the control and empirical group. The findings of this study are indicative of the brain gym exercise influence on motor factors associated with falling and, concomitantly, on those with possible prevention of falling in the elderly.
    Keywords: Brain Gym, static balance, dynamic balance
  • Abbas Abolghasemi, Seyedeh Haedeh Karimi Yousefi, Behnam Khoshnoodnia Chamachaei Pages 213-222
    The purpose of the present study was to compare metacognitive beliefs and cognitive failures in older adults with and without religious behaviors. The method of the present study was causal-comparative. The statistical society was comprised of all older adults in Ardebil. The study sample included 235 older adults (112 older adultswithout religious behaviors and 123 older adults with religious behaviors), chosen by convenience Sampling. Data were collected using the Broadbent, Cooper, Fitzgerald andParkes, cognitive failures questionnaire, Nielsen,religious behaviorquestionnaire and Wells and Certwright-Hatton, and metacognition questionnaire. The results of Multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that the average scores of the components of cognitive trust, positive beliefs about worry and self-awareness in older adults with religious behaviors were significantly lower than the older adults without religious behaviors (p<0.01). But, between the average scores of metacognitive beliefs there is no significant difference in older adults with religious behaviors high and low. Also, the results of Multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that there is a significant difference between the average scores of cognitive failures and its components (distractibility, memory lapses, Blunders andforgetting people’s names) in older adults with and without religious behaviors. In other words, average scores of the cognitive failures and its components (distractibility, memory lapses, Blunders andforgetting people’s names) were significantly lower in older adults with religious behaviors (p<0.01).This finding has important implications are regards the mental health of older adults.
    Keywords: metacognitive beliefs, cognitive failures, religious behaviors, older adults